Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

3.05.2022

23:47
Велика Британія передасть ЗСУ безпілотники Malloy T150 – вони доставлятимуть важке обладнання військам на передову. Про це пише Sky News.

23:45
Зеленський про ракетні удари по містах: "Нанести удар по Закарпаттю – що це може конкретно дати Росії? Вони намагаються вимістити своє безсилля, тому що Україна їм не під силу. Під силу поки що – спалити атракціон у харківському парку Горького. Або зруйнувати міст. Чи склад із зерном, чи житловий будинок із людьми. <...> Кожен такий удар віддаляє РФ від цивілізації".

23:39
У новому зверненні президент України розповів про перший успішний результат евакуації з "Азовсталі". Сьогодні до Запоріжжя доїхали 156 людей, які були понад два місяці у сховищах.
"Це складно, але нам потрібні всі – і цивільні, і військові. Не було жодного дня, щоб ми не займалися цим питанням", - сказав Зеленський і додав, що вірить у шанс врятувати всіх.

23:31
Андрій Єрмак: Росія дуже хоче ракетами зупинити західну допомогу, нашу нову і потужну зброю. Але не зупинить. Все буде Україна!

23:21
Затримання громадянської журналістки Ірини Данілович в окупованому Криму має ознаки насильницького зникнення. Про це розповів аналітик Крим SOS Євгеній Ярошенко.

23:11
Навколо слідів від куль на паркані жителі Гостомеля намалювали квіти.

23:08
ЗМІ знайшли доказ ще одного воєнного злочину. Російські окупанти розстріляли військового ЗСУ, що здався в полон, Дана Звоніка з маріупольського заводу Азовсталь. Фотографію тіла надіслали його мамі. Про це вона повідомила в інтерв'ю CNN.

23:05
Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з польським лідером Анджеєм Дудою – привітав із 231-річчям конституції Польщі та запросив виступити з трибуни Верховної Ради. Про це повідомляє сайт президента України.

22:49
Мер Арциза Сергій Парпуланський підтвердив ракетні удари по місту на Одещині.

22:42
У Львові двоє людей отримали поранення внаслідок ракетних обстрілів. В місті є часткові перебої з водопостачанням та електропостачанням деяких медичних закладів. Пошкоджена комунальна інфраструктура. Триває ліквідація наслідків ударів.

22:35
В Дніпропетровській ОВА підтверджують обстріли та повідомляють про сильно зруйновану залізничну інфраструктуру у Кам?янському районі. Є один поранений. Рух потягів зупинено. Поки що невідомо, скільки часу потрібно на відновлення залізниці.

22:30
Ізраїль продовжив туристичні візи для громадян України до 31 травня 2022 року. Йдеться про українців, які приїхали до повномасштабного вторгнення Росії, тобто до 24 лютого. Про це повідомляє посольство України в Ізраїлі.

22:27
Два з 14 потягів, які затримались через удари російськими ракетами, вже рушили. Інші рушать впродовж двох годин. Про це повідомив голова Укрзалізниці Олександр Камишін. Він заявив про тяжкі пошкодження шести станцій у центрі та на заході України.

22:08
В прикордонних громадах Сумщини 23 обстріли за день. Окупанти обстрілювали з мінометів та артилерійських систем РСЗВ. Постраждалих немає, повідомив голова Сумської ОВА.

22:03
ППО збили три ракети над Одещиною. Дві ракети, випущені з Каспійського напрямку, влучили по залізничній інфраструктурі Кіровоградщини, є загиблі та поранені. Повідомляють в ОК "Південь".

21:58
На Рівненщині сталася смертельна ДТП, загинуло 16 людей. На трасі Київ-Чоп зіткнулися бензовоз, маршрутний автобус та легковий автомобіль. Про це повідомляють у Нацполіції.

21:47
Місцеві ЗМІ повідомляють про вибухи у Дніпропетровській області.

21:44
Війська РФ за сьогодні вбили 21 мирного мешканця Донеччини. Це найбільша кількість жертв за один день відтоді, як росіяни обстріляли залізничний вокзал Краматорська - очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

21:39
"Приліт ракети в об'єкт у гірському районі Закарпаття", – повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

21:35
Через обстріли інфраструктурних об?єктів наразі затримуються в дорозі 14 потягів, повідомили в Укрзалізниці.

21:28
Збройні сили знищили колону забезпечення окупантів із БК та пальним під селом Веселе на Харківщині. ОУВ "Слобода".

21:25
Оперативне командування ЗСУ "Південь" показало вчорашній удар по російських позиціях на острові Зміїний:

21:23
За попередніми даними, у Львові пошкоджено три електричні підстанції – очільник Львівської ОВА.

21:16
У Вінницькій області спрацювала ППО. Було чути два хлопки, шукають уламки ракет. Про це повідомив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

21:05
Радник голови МВС Антон Геращенко повідомив про одну збиту російську ракету в Київській області.

21:00
Голова Долинської громади на Кіровоградщині підтвердив ракетний обстріл.

20:51
Підліток, який загинув 2 травня під час ракетного удару по Одесі, отримав смертельне поранення у той момент, коли біг сповістити сусідів про небезпеку. Про це під час телемарафону повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.

20:48
Проросійський президент Хорватії Зоран Міланович виступив проти вступу Швеції та Фінляндії до НАТО, погрожуючи ветувати його. Про це Міланович заявив на брифінгу у Вуковарі, повідомляє 24sata.

20:41
Мер Львова Андрій Садовий підтвердив вибухи у Львові та повідомив про перебої з електропостачанням.

20:40
За попередньою інформацією, по Львівщині завдали ракетних ударів - голова Львівської ОВА.

20:36
Росіяни знищили Лисичанський протитуберкульозний диспансер та влучили у двір Бельгійської лікарні, який пережив дві світові війни. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай і зазначив, що жоден лікувальний заклад області не вцілів.

20:35
ППО Одеської області збили російський ударний безпілотник "Форпост"– голова Одеської ОВА.

20:25
Українська розвідка опублікувала перехоплену розмову російського окупанта з матір?ю, який розповідає про подробиці тортур. Хлопець переповідає звірства над цивільними та військовими спокійним голосом, навіть із захватом. Матір підтримує сина та стверджує, що сама б "кайфонула" у подібній ситуації.

20:18
Щонайменше 10 загиблих і 15 поранених внаслідок обстрілу росіянами Авдіївського коксохімічного заводу. Оперативні дані повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Кількість постраждалих може змінитися.

20:10
"Хроніка пекла" - документальний фільм про блокадний Маріуполь від української режисерки Єлизавети Татаринової. В основі стрічки - розповіді людей, яким вдалося вирватися з міста. Серед них і ті, хто вижив під час бомбардування драмтеатру, і був на місці розбомбленого пологового будинку.

20:05
Макрон провів 2-годинну розмову з Путіним. Обговорили ситуацію в Україні, зокрема евакуацію з Маріуполя, звітує Єлисейський палац.
    Путін закликав Захід припинити постачання зброї Україні. І заявив, що Росія залишається відкритою для мирних переговорів.
    Макрон закликав Путіна припинити "руйнівну агресію" Росії проти України і заявив, що готовий працювати з міжнародними організаціями, щоб зняти російське ембарго на експорт українського продовольства через Чорне море.

19:55
Кабмін озвучив деталі плану відновлення України. Він матиме два виміри: регіональний та параметричний.
    Регіональний – це коли країни-партнери, міста-побратими чи корпорації допомагають у відновленні конкретного українського міста чи регіону.
    Параметричний підхід – це програма Національної ради з відновлення, яка напрацьовує параметри відновлення та трансформації кожного сектору економіки.

19:48
Евакуація з Попасної неможлива, доступ до міста ускладнений через постійні обстріли. Повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

19:44
Росії вдалося на три тижні відкласти дефолт. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

19:31
У районі населеного пункту Хмелівка на Сумщині було викрито діяльність російської ДРГ.
Підрозділи Сил оборони України завдали удару по підрозділам 38 окремої мотострілецької бригади ЗС РФ, що призвело до близько 60% втрат особового складу, є загиблі і поранені.

19:22
Російські окупанти продовжують блокувати Маріуполь та штурмувати підрозділи українських військових в районі заводу "Азовсталь".
На окремих рубежах росіяни облаштовують другу лінію оборони та намагаються вдосконалювати системи логістичного забезпечення і облаштовувати пункти ремонту пошкодженої техніки.

19:12
На Донецькому і Таврійському напрямках угруповання військ Росії ведуть наступальні дії силами кількох сухопутних підрозділів, тихоокеанського флоту та повітряно-десантних військ. Росіяни завдають авіаційні удари та артилерійські обстріли позицій українських військ.

18:59
Зведення Генштабу ЗСУ на вечір 3 травня:
На Слобожанському напрямку окупанти продовжують обстрілювати з артилерії Харків та завдавати авіаударів. На цьому напрямку діють декілька угрупувань загальновійськової армії, берегові війська балтійського та північного флотів.
На Ізюмському напрямку противник веде наступальні дії у напрямку Ізюм – Барвінкове. Зазнає втрат. Для підтримки своїх дій окупанти перемістили з території Бєлгородської області у район міста Ізюм батарею важких самохідних мінометів "Тюльпан" калібром 240 мм та підрозділ, озброєний реактивними системами залпового вогню "Смерч".

18:55
Не став чекати Шольца. Лідер партії Меркель (ХДС) Фрідріх Мерц їде до Києва. Про це він повідомив у своєму Twitter.

18:43
"Країна сказала мовчати". Один з уцілілих на знищеному флагмані "Москва" написав пост, але відмовився говорити з родичами загиблого товариша. Про це написали журналісти-розслідувачі видання Thе Insider.

18:38
"Краще у в'язницю". Жителі окупованих територій Донбасу закликають не йти воювати за росіян навіть під загрозою в'язниці, свідчить відео із заявою "ополченця", яку записала СБУ.

18:29
В Україні обмежать обіг вироблених у Росії та Білорусі ліків. Пропонується запровадити можливість відмови або скасування держреєстрації лікарського засобу, якщо буде виявлено, що воно повністю або частково вироблено на підприємствах Росії чи Білорусі. Про це повідомила голова партії Слуга народу Олена Шуляк.

18:23
Українську військову техніку ремонтуватимуть та модернізуватимуть у Словаччині. Словацьке державно-акціонерне підприємство вже уклало відповідний договір. Про це заявила прессекретарка Міністерства оборони Словаччини Мартина Коваль Какащікова.

18:07
Понад 90 російських БМД знищили українські військові більше ніж за 2 місяці повномасштабного російського вторгнення. Свої БМД-4 Росія називала "кращою за будь-який світовий аналог", тепер частина з них стане музейними експонатами України.

17:57
Уряд Ізраїля ухвалив рішення про посилення підтримки України, проте поки що утримається від постачання систем ППО та сучасного наступального озброєння, повідомляє Haaretz.

17:53
Українські військові знищили російський пункт управління, три склади з боєприпасами та склад паливно-мастильних матеріалів на кордоні Миколаївщини та Херсонщини, повідомило ОК "Південь".

17:49
Загинув один із захисників Маріуполя, поліцейський Данило Сафонов. Про це повідомляє Громадське із посиланням на керівника патрульної поліції міста Михайла Вершиніна. Сафонов із перших днів захищав Маріуполь від окупантів. Фото з твіттер-сторінки Данила Сафонова

17:34
Миколаївські десантники знищили окупантів. На тілах солдатів армії РФ виявили українські черевики, а також гранатомети, які перебувають на озброєнні у ЗСУ

17:24
Угорщина назвала "фейком" заяви секретаря РНБО Олексія Данілова про те, що Угорщина знала про напад РФ на Україну та "хотіла забрати частину території". Про це написав у Twitter прессекретар угорського прем'єра. Посольство Угорщини закликало Данілова відкликати свої заяви.

17:22
За словами Ірини Верещук, з території заводу Азовсталь у Маріуполі евакуювали 156 людей. Ще кілька сотень людей залишаються на території заводу.

17:17
Викрадений росіянами колишній глава Херсона Володимир Ніколаєнко відмовився говорити на камеру російському каналу "Известия", що український військовий діяч Роман Шухевич воював за нацистську Німеччину.

17:05
Внаслідок сьогоднішніх обстрілів у Харкові зруйновано дитячі атракціони у міському парку, магазини та гаражі. Поранення від обстрілу одержала місцева мешканка, повідомляє Харківська ОВА.

16:57
"Українське сафарі 2.0". Десантники знищили підрозділ окупантів в одному з тимчасово окупованих населених пунктах.

16:42
У Запоріжжя приїхали перші автобуси з цивільними, які 1 травня евакуювалися із заводу "Азовсталь" у Маріуполі.
    До Запоріжжя приїхали люди, яких евакуювали з «Азовсталі» pic.twitter.com/0nHoKs2lc2
    — hromadske (@HromadskeUA) May 3, 2022

16:39
Ірина Верещук повідомила журналістам, що окупанти сьогодні зірвали евакуацію з Токмака й Василівки Запорізької області. З її слів, на евакуаційному маршруті стояли сотні людей, але не всім вдалося виїхати.

16:28
Окупанти взяли в полон голову Чорнобаївки Ігоря Дударя, повідомила голова Мінреінтеграції Ірина Верещук. За її словами, про це стало відомо лише вчора.

16:19
Командир полку "Азов" Святослава Паламар повідомив, що зараз триває штурм заводу "Азовсталь". Окупанти використовують бронетехніку, танки, намагаються висадити десант із катерів і велику кількість піхоти. Захисники Маріуполя закликають евакуювати цивільних, які залишаються на території заводу.

16:08
Окупаційні війська РФ не випускають чоловіків, які пройшли фільтрацію у таборах Маріуполя, повідомляє радник мера міста Петро Андрющенко. Вони понад два тижні перебувають у селі Безім'яне у так званій ДНР.

16:00
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, що ситуація на фронті зміниться впродовж двох тижнів завдяки постачанню зброї західними партнерами.

15:54
Президент Володимир Зеленський звернувся до народу та політиків Албанії.

15:52
З 4 травня на Володимирському узвозі частково обмежать рух транспорту, повідомляє КМДА. Обмеження пов'язане з початком ремонту.

15:36
Мер Ірпеня Олександр Маркушин сказав, що цього тижня мешканцям міста повідомлять, коли можна буде повертатися додому.

15:32
Верховна Рада ухвалила закон про заборону діяльності проросійських політичних партій. За нього проголосували 330 депутатів.

15:27
З блокадного Маріуполя дісталися 3 із 14 евакуаційних автобусів на підконтрольну Україні територію. Доля людей з решти 11 автобусів невідома, найімовірніше вони у "фільтраційних центрах" окупантів, повідомив мер міста Вадим Бойченко в ефірі національного марафону.
Також станом на ранок 3 травня ще не дісталися Запоріжжя ті люди, які виїхали з Маріуполя 2 травня. Ця евакуація ще триває, колона рухається у напрямку Запоріжжя.

15:18
Прем'єр-міністр Великої Британії у своєму онлайн-виступі анонсував постачання протикорабельних ракетних систем Brimstone, а також броньованих машин для евакуації людей з окупованих територій. Новий пакет військової допомоги становить понад $376 млн.

15:03
Зеленський подякував Борису Джонсону за підтримку України та за "перемогу, яку ми точно здобудемо!". Прем'єр-міністр Великої Британії у своєму онлайн-виступі в Раді зазначив, що "путінська військова машина розбилася об дух українського патріотизму". Відеозвернення Джонсона за посиланням.

15:00
"Прощай Тінькофф Банк, прощай Росія". Російський бізнесмен Олег Тіньков попрощався в Instagram зі своїм бізнесом у Росії.

14:53
ЗСУ збили сьогодні ще один ворожий безпілотник на Дніпропетровщині, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

14:33
Дві жінки загинули внаслідок вчорашніх масованих авіабомбардувань території заводу "Азовсталь" у Маріуполі.

14:26
Шевченківський райсуд Києва заочно засудив до 12 років ув'язнення екснародного депутата Олега Царьова. Його визнали винним у публічних закликах до сепаратизму.

14:18
Окупанти розпочали штурм заводу "Азовсталь" у Маріуполі, повідомив LIGA.net заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар. Він також заявив, що захисники Маріуполя чекають від президента різких дій, оскільки "ситуація дуже складна".

14:13
AP News показало, як жителі Маріуполя почали ремонтувати свої пошкоджені будинки від обстрілів окупантів.

14:05
Мотопіхотна Маріупольська бригада відновлює своїх "бойових коней" після запеклих боїв.

13:59
Мешканці селища Слатине на Харківщині розповіли, що залишилося від міста після постійних обстрілів окупантів.

13:57
Уряд Німеччини затвердив відправлення Україні самохідних артилерійських установок Panzerhaubitzen 2000 (PzH 2000), повідомляє Die Welt.

13:50
Українські мільярдери пожертвували на допомогу армії та гуманітарну підтримку населення щонайменше $140 млн з початку війни, пише український Forbes.

13:43
Окупанти сьогодні обстріляли центр Харкова, снаряди потрапили до одного з міських парків, повідомляє Харківська ОВА. Жителів районів Павлового Поля та Олексіївки просять спуститися в укриття та не залишати їх без необхідності.

13:29
Сьогодні Повітряні сили ЗСУ знищили два ворожі безпілотники "Форпост" та "Орлан-10", які проводили розвідку узбережжя Чорного моря, повідомляє пресцентр повітряного командування "Південь".

13:24
СБУ запобігла ракетному обстрілу окупантів по об'єктах Нацгвардії та викрила колаборантів у Київській, Львівській та Миколаївській областях.

13:07
Сьогодні від обстрілів окупантів загинули щонайменше 9 людей на Донеччині. Зранку окупанти авіаударами обстріляли Авдіївку, Вугледар, Лиман, Очеретинську громаду, повідомляє голова місцевої ОВА Павло Кириленко. Наслідки обстрілів і бомбардувань ще встановлюють.

13:04
Сьогодні прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон виступає у Верховній Раді. Депутати зустріли його оваціями.

12:57
Росія продовжує провокації на кордоні Сумщини: близько полудня окупанти відкрили вогонь із мінометів по території Глухівської громади, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

12:41
Глава топфракції Європарламенту прокоментував відмову Олафа Шольца від візиту до Києва через те, що Україна не погодила візит президента Штайнмаєра. Він порадив Шольцу " проковтнути образу" та "виявити солідарність" з українським народом.

 12:32
Десантники 79-ї окремої бригади знищили ще один підрозділ окупантів. Серед особистих речей був квиток на рейс "Уфа – Чебаркуль" на 22 квітня цього року, нова форма.

12:21
Михайло Подоляк у Twitter опублікував фото ще одного поховання двох мирних жителів у селі Калинівка Київської області. У людей зірвані нігті та зв'язані руки.

12:14
Міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер заявив, що Україна має перемогти Росію у цій "агресивній війні" і Німеччина підтримає зусилля українців.

12:00
У Запорізькій області окупанти сьогодні обстріляли селище Залізничне Гуляйпільського району: розбито школу, пошкоджено 12 будинків. Внаслідок обстрілів від отриманих осколкових поранень загинуло двоє людей, повідомляють у Запорізькій ОВА.

11:59
Верховний суд Фіджі дозволив арештувати яхту Amadea вартістю $450 млн, яку вважають власністю підсанкційного російського олігарха Сулеймана Керімова, пише австралійське видання ABC News.

11:56
27 квітня відбулося перше погашення за військовими облігаціями внутрішньої позики, повідомив Національний банк. Близько тисячі юридичних та фізичних осіб отримали 3,3 млрд грн.

11:44
Міністерство закордонних справ Росії звинуватило уряд Ізраїлю в підтримці "неонацистського режиму" в Києві. Про це повідомило російське відомство в Twitter.

11:41
Російські окупанти переймаються, що після викриттів СБУ їх можуть судити вдома. Про це свідчить нове перехоплення розмови окупанта зі своїми знайомими в Росії.

11:34
Росія розглядає можливість включити захоплені територій півдня України до складу тимчасово окупованого Криму та інтегрувати їх у російський економічний простір, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

11:17
Українські військові за останні дві доби ліквідували майже два десятки російських БПЛА загальною вартістю майже $2 млн, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у Facebook.

11:02
Генштаб ЗСУ оприлюднив дані щодо втрат ворога за час вторгнення до України:
    особового складу - близько 24200 (+400) осіб ліквідовано,
    танків ? 1062 (+14) од,
    бойових броньованих машин ? 2567 (+48) од,
    артилерійських систем – 475 (+16) од,
    РСЗВ - 162 (+10) од,
    засобів ППО - 80 (+0) од,
    літаків – 194 (+0) од,
    гелікоптерів – 155 (+0) од,
    автомобільної техніки та автоцистерн - 1843 (+19) од,
    кораблів/катерів - 10 (+2) од,
    БПЛА оперативно-тактичного рівня - 291 (+20).
    Спеціальної техніки - 38 (+0).
    Крилатих ракет - 84 (+0).

10:55
Європейський Союз очікує нових відключень газу з боку Росії. За словами єврокомісарки з питань енергетики Кадрі Сімсон, будь-яка країна може стати наступною.

10:49
У Миколаївській області знайшли тіла двох закатованих українців.

10:48
Папа римський Франциск заявив, що готовий зустрітися з російським диктатором Володимиром Путіним у Москві, а от сенсу їхати до Києва наразі не бачить. Про це він заявив в інтерв'ю італійському виданню Corriere della Sera.

10:29
У НАТО повідомили про створення нової бойової групи в Румунії. Також відомо про активування Сил реагування Альянсу.

10:24
Через зростання злочинності на всій території Чернігівської області відновлено заборону торгівлі алкогольними напоями. Про це в Телеграмі повідомив голова Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус.

10:14
Сьогодні вранці російські війська обстріляли фабрику у Харківській області, через що виникла пожежа, є загиблий. Загалом сам Харків тричі за минулу добу піддався атаці ворога. Про це повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у Telegram.

10:08
З 3 травня евакуаційний потяг, що вирушає з Покровська змінює місто прибуття. Якщо раніше він їхав до Чопа, то тепер буде вивозити охочих евакуюватися до Львова. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

10:04
Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім покепкував із планів режиму Путіна проводити "парад перемоги", що планують на 9 травня у Москві.
"Ніхто росіянам не казав, що святкувати перемогу під час війни - це погана прикмета? Не уявляю, що вони там покажуть. Парад військових із холодильниками чи колони викрадених вантажівок із зерном з Херсонської області? Ганебна війна…"

10:03
Центральне розвід управління США опублікувало в соцмережах інструкцію російською мовою, як вступити з ним у віртуальний контакт.

09:50
Інфляція в Україні у квітні прискорилась майже до 16%. Голова Національного банку Кирило Шевченко у колонці для НВ Бізнес заявив, що це багато, але неспівставно менше, ніж у кризовому 2015 році.

09:43
Вранці 3 березня в окупованому Мелітополі (Запорізька область) прогримів вибух. Інформації про постраждалих поки немає. Про це повідомляє місцеве видання РИА Мелітополь.

09:26
В Запорізькій області тривають бої на підступах до Гуляйполя та на схід від нього, ворог зазнає втрат. На окупованих територіях активно продовжує розвиватися рух опору, повідомляє Запорізька ОВА.

09:18
"Смерть російським окупантам. Слава Україні"!  У пресслужбі 25-ї окремої Січеславської повітряно-десантної бригади показали, що їхня артилерія працює "як завжди чітко й злагоджено".

09:07
В окупованому росіянами Скадовську Херсонської області відновився мобільний зв'язок, інтернет досі недоступний, заявив міський голова Скадовська Олександр Яковлєв.

09:06
Російським танкам відриває башти в Україні через суттєвий дефект Т-72. Про це пише The Washington Post.

08:52
Луганська область постійно зазнає обстрілів. П’ять будинків росіяни пошкодили в Сєвєродонецьку, у Гірській громаді — щонайменше 12. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

08:43
З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинули 220 дітей. Одночасно постраждали понад 406, заявили в офісі генерального прокурора.

08:41
Український посол у Берліні Андрій Мельник розкритикував непряму відмову канцлера Німеччини Олафа Шольца від візиту до Києва, пише Spiegel.

08:26
Наслідки ракетного удару росіян по Одесі 2 травня, як результат  — загинула ще одна українська дитина.

08:20
Окупанти продовжують завдавати ударів по Одесі й області, заявив спікер Одеської ОВА Сергій Братчук.

08:17
Українці, які планують евакуюватися з міст Токмак і Василівка Запорізької області вже можуть виходити й чекати колону за маршрутом руху транспорту, повідомив Олександр Старух - голова Запорізької ОДА.

08:06
У міністерстві оборони США оцінили прогрес російської армії під час наступу, що триває на сході України як мінімальний, та зауважили, що командування ЗС РФ не змогло повністю розв'язати проблеми, з якими стикалося на початку вторгнення, заявив на брифінгу представник Пентагону.

08:05
Глава уряду Ізраїля Нафталі Беннетт обурений заявою міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про "наполовину єврея" вождя німецьких нацистів Адольфа Гітлера. Як пише The Jerusalem Post, він назвав це "брехнею, якій нема прощення, що принижує жахи нацистського Голокосту".

07:55
Придністров'я для окупантів у військовому плані — величезна проблема.  Про це заявив керівник ГУР Кирило Буданов в інтерв'ю НВ.
"Є територія, яку вони повністю контролюють. Проте у них немає до неї жодного підходу. Кордон з одного боку з Молдовою, з іншого — з Україною. І як би вони там не кричали, нічого серйозного вони там зробити не можуть", - повідомив він.

07:55
Ще більше російських банків буде відключено від системи міжнародних платежів SWIFT. Про це заявив під час візиту до Панами голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель, повідомляє RFI з посиланням на AFP.

07:38
У Пентагоні заявили, що Україна отримає ще 5 000 протитанкових ракет Javelin. У п'ятницю, 6 травня, приїде нова партія.

07:18
Радник Держдепу США Дерек Шолле сумнівається, що переговори Росії й України щодо війни можуть дати результат. В інтерв'ю Голосу Америки він сказав, що РФ, напевно, не хоче серйозних переговорів.

07:04
У Генштабі повідомили, що в тимчасово зайнятих агресором містах і селах активно продовжує розвиватися рух опору.

07:00
Попри ракетні удари Росії по військовій інфраструктурі, Україна все ще здатна виготовляти протикорабельні крилаті ракети для берегового комплексу "Нептун". Про це на брифінгу заявив речник Міноборони США.

06:51
Зведення Генштабу ЗСУ на ранок 3 травня:
    Вороги продовжують розконсервовувати стару військову техніку, щоб поповнити втрати. За наявною інформацією, у Богучарі Воронезької області було знято зі зберігання 17 танків і 60 БМП-1.
    На Донецькому напрямку основні зусилля ворога продовжують  зосереджуватися на встановленні повного контролю над населеними пунктами Рубіжне і Попасна та просуванні у напрямку населених пунктів Лиман і Слов’янськ.
    На території Донецької й Луганської областей за минулу добу відбито 12 атак ворога, знищено шість танків, п’ять артилерійських систем, двадцять дві одиниці бойової броньованої техніки та вісім одиниць автомобільної техніки противника.

06:48
Укрзалізниця призначила один евакуаційний потяг на 3 травня - 16:30 - 234/233 Покровськ – Львів.

06:47
Перший російський військовий здався в полон українським силам з метою приєднатися до легіону "Свобода Росії", який складається з росіян, що борються проти режиму диктатора Володимира Путіна. Про це в ефірі Фейгін Live сказав радник голови ОП Олексій Арестович.

06:36
Російські окупанти планували просунутися у бік Дніпропетровської області, але не можуть цього зробити. Про це повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

06:35
У російському Бєлгороді знову лунали вибухи, які вже традиційно назвали "хлопками". Про це передає Telegram-канал Белгород №1. Повідомлення з'явилось близько опівночі.

06:34
За добу на південному напрямку артилерія Збройних сил України провела понад 100 обстрілів окупантів, знищено понад 120 росіян. Про це повідомляє оперативне командування "Південь".

06:33
9 травня російський диктатор Володимир Путін може офіційно оголосити війну Україні – це дозволить повністю мобілізувати резервні сили Росії. Про це повідомляє CNN із посиланням на офіційних осіб США й інших західних країн.

06:23
3 травня Велика Британія оголосить про надання Україні ще 300 млн фунтів, що в основному призначені для постачання засобів радіоелектронної боротьби. Про це повідомляє британський уряд.

06:18
2 травня у війні з російськими окупантами загинув ветеран АТО, призер Ігор нескорених Андрій Котовенко. Про це повідомляє Warrior Games: Team Ukraine.

06:05
Українська армія відтіснила російських окупантів на 40 км на схід від Харкова. Про це повідомив речник Міністерства оборони США Джон Кірбі.

06:04
Санкції, введені проти Росії у відповідь на її вторгнення в Україну, не будуть зняті доти, доки Москва не досягне мирної угоди з Україною, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, додавши, що умови миру мають визначатися Україною. Про це Шольц заявив в інтерв'ю німецькому громадському телебаченню ZDF, повідомляє Reuters.

06:01
Байрактар знищує російську ППО на острові Зміїний.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live