Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

28.05.2022

23:53
Документальний фільм "Маріуполіс 2", знятий литовським режисером Мантасом Кведаравічусом, якого російські окупанти взяли в полон у Маріуполі та вбили, отримав спеціальну нагороду журі "Золоте око" на Каннському кінофестивалі.

23:22
Литовський телеведучий Андрюс Тапінас за три дні зібрав 5 млн євро на Bayraktar для Збройних Сил України.

23:17
Сєвєродонецьк залишається під українським контролем, попри те, що росіянам вдалося захопити готель "Мир" на північно-східній околиці міста, заявив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

21:55
"Щодня працюємо над посиленням нашого захисту. Це передусім постачання зброї. Кожного дня наближаємося до того, що наша армія переважатиме окупантів технологічно й ударною силою", - з вечірнього звернення президента Володимира Зеленського.

21:45
Росіяни вдарили ракетами по передмісті Кривого Рогу, повідомив голова Дніпропетровської облради Лукашук.

21:40
Нова посолка США в Україні отримала робочу візу, написала посолка України в США Оксана Маркарова.

21:38
Слов'янська ТЕС зупинилась через обстріли.

21:33
На Житомирській трасі під Києвом відновили міст, зруйнований під час наступу Росії.

21:12
Макрон і Шольц закликали Путіна звільнити 2 500 українських захисників металургійного заводу "Азовсталь".

21:04
28 травня російські військові обстрілами вбили двох мирних жителів Донеччини, ще чотирьох - поранили, повідомив Павло Кириленко.

20:47
Володимир Зеленський не вірить у можливість перевороту в Росії.

20:35
Ракети на вокзал у Краматорську прилетіли з окупованих Шахтарська чи Старобешевого, повідомила Укрінформу речниця головного управління СБУ Донеччини та Луганщини Галина Прищепа.

20:25
Російський літак обстріляв церкву і дитсадок на Сумщині, поранена жінка, повідомили у Держприкордонслужбі.

20:21
Кількість поранених у Миколаєві зросла до семи. Двоє – у важкому стані, повідомив Сєнкевич.

20:18
Час передавати Україні далекобійну зброю, бо трохи складно воювати, коли тебе накривають із відстані 70 км, а тобі нічим відповісти, написав Михайло Подоляк. "Україна може повернути росіян за залізну завісу, але для цього нам потрібна ефективна зброя. Тут і зараз", - наголосив він.

19:55
ЗСУ ліквідували російського командира десантно-штурмового батальйону 104 десантно-штурмового полку підполковника Олександра Досягаєва, повідомляє управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

19:52
У Мелітополі росіяни призначили ректором двох ВНЗ колишнього міліціянта-антимайданівця Андрія Чуйкова, повідомляє Запорізька ОВА.

19:31
Містян і працівників держслужб у тимчасово окупованому Мелітополі закликають не брати паспорти РФ, повідомив мер Іван Федоров. Працівникам бюджетної сфери заборонено співпрацювати з окупантами. Втім, мешканці вимушені брати гуманітарну допомогу та гроші від окупантів, а також купувати російські sim-карти.

19:27
Сімферопольська і Кримська єпархія УПЦ Московського патріархату відмовилася визнати рішення собору, що відбувся 27 травня.

19:16
Лідер гурту "Тартак" Олександр Положинський свої 50 років зустрів у військовій формі. Фото з привітанням розмістив Валерій Маркус, зазначивши, що Положинський - боєць новоствореного 47 окремого батальйону ЗСУ.

19:03
Макрон і Шольц півтори години переконували Путіна припинити вогонь та вивести війська з України.

18:59
Українські військові відтіснили окупантів до невигідних позицій поблизу Андріївки, Лозового та Білогірки Херсонської області - Генштаб ЗСУ.

18:57
У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу "Калібр" - Генштаб ЗСУ.

18:55
На Авдіївському напрямку противник завдавав інтенсивних артилерійських ударів уздовж всієї лінії зіткнення, бойові дії тривають - Генштаб ЗСУ.

18:52
Основна мета окупантів на Донецькому напрямку – оточення наших військ у районах міст Лисичанськ і Сєвєродонецьк та вихід на адміністративний кордон Луганської області - Генштаб ЗСУ.

18:49
Ворог вів повітряну розвідку з БПЛА у Чернігівській та Сумській областях - Генштаб ЗСУ.

18:45
Білорусь обмежила в'їзд та перебування в прикордонних з Україною областях до 31 серпня 2022 року - Генштаб ЗСУ.

18:15
"Зберігайте економічний тиск на Росію. Слава Україні", - закликав письменник Стівен Кінг у своєму твіттері.

18:07
Ворожий літак обстріляв ракетами прикордонну територію Сумської області, повідомили в ДПСУ. Шість пусків некерованими ракетами здійснив ворог. Ракети не влучили у населені пункти.

18:01
У Миколаєві загинула людина через обстріл росіянами житлових кварталів. Щонайменше шестеро поранені, пише Суспільне, посилаючись на ОДА.

17:39
"В Росії немає з ким домовлятися. Путін вибудував таку державу, в якій ніхто нічого не вирішує. І тому не важливо, кого він відправляє на переговори, всі ці люди - ніхто, на жаль", - заявив Володимир Зеленський в інтерв'ю нідерландському телеканалу.

17:33
Глобальна продовольча криза і голод загрожує світу не через санкції проти РФ, а через російських військових, які фізично блокують 22 млн тонн українського продукту в українських портах, написав голова МЗС Дмитро Кулеба.

17:04
Росія не захопила Лиман, але там тривають важкі бої, розповіла Ганна Маляр, заступниця керівника Міноборони.

16:53
У Міноборони на сьогодні немає інформації, яка б свідчила про спроби РФ відновити наступ на Київ, повідомила в ефірі телемарафону заступниця керівника МОУ Ганна Маляр.

16:43
"Україна точно виграє цю війну. Питання, якою ціною". Володимир Зеленський дав інтерв'ю нідерландському телеканалу NOS.

16:24
Росіяни віддали Маріуполь на відкуп кадирівцям на розграбування, пише радник мера міста Петро Андрющенко. Про це свідчить те, що окупанти поновили спроби вивантаження металопрокату в Маріупольському порту.

16:21
Окупанти повністю заблокували виїзди з Херсонської області, повідомляє ОК "Південь". Тих, хто намагається виїхати, перевіряють і завертають назад.

15:55
СБУ наклала арешт на активи енергокомпанії, яка входила до російської групи "Роснефть". Служба безпеки заблокувала її діяльність і арештувла 20 млн гривень.

15:47
Путін підтвердив готовність російської сторони до відновлення діалогу з Києвом та звинуватив Україну у "нинішньому глухому куті" мирних переговорів. Про це російський диктатор сказав під час телефонної розмови з Емманюелем Макроном та Олафом Шольцем, пише The New York Times.
Він відновив свою вимогу скасувати санкції щодо Росії та повторив, що постачання західної зброї Україні "може дестабілізувати ситуацію".

15:39
У Ґданську відкрили виставку-перфоманс "Маріуполь - незламний форт-пост України". У межах виставки експонують роботи маріупольських фотографів, картини сучасних художників проєкту PostMost. Також відбудеться документальний спектакль "Life long day" режисера Антона Тельбізова. Про це пише радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

15:37
Працівники ДСНС Луганщини змушені були евакуюватися з області. І тепер допомагають колегам у Харківській області. На відео вони гасять пожежу в Чугуївському районі, у селі Леб'яже яке розташоване поблизу лінії розмежування і постійно потерпає від російських обстрілів.

15:27
Еміне Джапарова закликала парламентаріїв держав-членів НАТО посилити допомогу Україні як на національному рівні, так і на міжнародній арені. Також  висловила подяку за вияв солідарності з Україною. Про це вона сказала на ПА НАТО.

15:23
Мінус два танки, дві БМД та вантажівка. САУ Caesar вже ефективно знищують окупантів. Про це повідомляє пресслужба Сухопутних військ.

15:10
Трамп: Перш ніж озброювати Україну, необхідно забезпечити безпеку американських шкіл. Про це заявив колишній президент США під час конференції у Х'юстоні, де відбуватиметься засідання Національної стрілецької асоціації. Написав BBC.

14:50
"Так буде з кожним загарбником та терористом, який ступить на нашу землю". У Києві відкрили виставку розбитої техніки російських окупантів. Про це повідомляє пресслужба Нацгвардії.

14:48
Звільнені з полону українські військові повідомили про жорстокі тортури, побиття та введення їм невідомих препаратів. Українських воїнів росіяни змушували вчити вірш "Простите нас, родные россияне", гімн РФ, історію створення герба та прапора РФ. Особливо жорстоко поводились з офіцерським складом ЗСУ та бійцями полку Нацгвардії "Азов". Про це пише омбудсменка Людмила Денісова.

14:45
Понад 150 міст у більше ніж 20 країнах світу вже розірвали побратимські відносини із понад 160 містами у Росії. Про це повідомили в МЗС.

14:34
У Севастопольській бухті журналіст Крим.Реалії сфотографував чотири кораблі Чорноморського флоту Росії. З-поміж них два десантні кораблі (2 і 3 зліва) і один ракетний (крайній правий). Вони пришвартовані на березі Графської бухти, де розташована база пального ЧФ РФ.

14:19
Західні політики все ще бояться спровокувати російського диктатора Володимира Путіна постачанням важкої зброї Україні, але Путін і так вважає, що Захід перебуває з Росією у стані війни. Таку думку висловив російський опозиціонер Михайло Ходорковський, який живе в еміграції, в інтерв'ю Bild.

14:05
Окупанти продовжують обстрілювати прикордонні райони Сумської області з російської території. О 10:19 зафіксували 10 вибухів у напрямку Бояро-Лежачих. У ОК "Північ" припускають, що стріляли з мінометів 120-мм калібру. Втрат серед особового складу та техніки немає.

13:58
Росія вбила 242 дитини з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Станом на ранок 28 травня понад 682 дітей України постраждали від російської агресії. Про це повідомляють в Офісі генпрокурора.

13:49
Журналісти Радіо Свобода потрапили під обстріл на Донеччині. Вибухова хвиля пошкодила скло, однак журналістам вдалося врятуватися від російських ракет.
"Важкі бої нині тривають на Донбасі, не легко нині неподалік Бахмута", - написав Мар?ян Кушнір у Facebook.

13:47
Російський диктатор Володимир Путін підписав закон про скасування вікової межі для укладання першого контракту з ЗС РФ. Про це повідомляють пропагандистські росЗМІ.

13:34
Активісти у Давосі провели акцію проти енергетичного бізнесу, який продовжує працювати з Росією. Перформанс української художниці Дар'ї Кольцової «Колискова» показує втрати дітей за три місяці війни, яку розв'язала Росія.

13:33
Російські військові почали вчиняти масові звірства навіть на території Росії. Про те, що почастішали випадки зґвалтувань під Білгородом, стало відомо з чергового перехоплення, яке опублікувала СБУ.

13:08
Російські військові обстріляли житлові будинки у Миколаєві.Є постраждалі. Про це повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

13:05
Окупанти вночі обстріляли прикордонні території Сумської та Чернігівської областей. Гатили з мінометів 120-мм калібру і ствольної артилерії. Один з обстрілів тривав майже годину.
На Сумщині постраждало сільгосппідприємство Конотопського району, на Чернігівщині росіяни цілили по території Городнянського району.

12:56
Журналісти Крим Реалії дізналися про реальні втрати флоту РФ, які кораблі стоять на ремонті у Севастополі та як Росія змінює тактику ведення війни з моря.

12:55
Український парк артилерії 155-мм калібру поповнюється – ЗСУ вже отримали САУ М109 однієї з модифікацій. Про це повідомив у Facebook міністр оборони Олексій Резніков.

12:48
За минулу добу до України повернулися близько 38 000 українців, 37 000 осіб виїхали з України. Повідомили у ДПСУ та додали, що за 27 травня прикордонники оформили понад 170 вантажівок з гуманітарною допомогою.

12:40
Через російську агресію в Запорізькій області лишилося 14% ріллі на підконтрольній Україні території. Попри це, область буде гарантовано забезпечена продовольчим зерном, — запевнив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Запорізької області Олександр Ясинський. І додав, що нині вже є 150 000 тонн пшениці, яку можна буде використовувати для випікання хліба.

12:36
Рятувальний круг і світловий сигнальний буй крейсера "Москва", що пішов на дно, виловили "небайдужі моряки" в морі й передали прикордонникам загону морської охорони. Про це повідомив у Facebook голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко.

12:24
Завтра до України прибуде президент Міжпарламентської спілки Дуарте Пашеку. Він відвідає звільнені території Київської області: Бучу, Ірпінь та Бородянку. Про це повідомили в Українському медіацентрі.

12:19
На Луганщині за добу поліцейські зафіксували 37 російських обстрілів.
У Сєвєродонецьку від постійних атак росіян пошкоджено 14 багатоповерхівок, є поранені.  У Врубівці пошкоджено 12 будинків. Значні руйнування у Лисичанську та Гірському. Про це повідомляють у Нацполіції.

11:55
Пес-сапер Патрон отримав PalmDogManitarian на Каннському фестивалі.  Її вручають за зв'язок між людством і собаками.
Проте під час нагородження промову Михайла Ільєва (власник песика) вирізали. У ній Михайло просив надихнутися відвагою Патрона і давати більше зброї Україні, щоб окупанти не встигали мінувати територію.

11:55
Міністр економіки та віцеканцлер Німеччини Роберт Габек заявив, що Німеччина не може виконати всі побажання України, та відкинув звинувачення у тому, що Берлін не постачає зброю Києву. Про це він заявив в інтерв'ю виданню Welt am Sonntag.

11:45
Поки що лише ідея, але продуктивна. Подоляк прокоментував LIGA.net публікацію італійської Corriere про ідею можливого альянсу Великої Британії, України, Польщі та країн Балтії від британського прем?єра Бориса Джонсона.

11:40
Україна отримає наземні пускові установки та протикорабельні ракети Harpoon для оборони від російських ударів в Чорному морі. Зброю надають країни-партнери.
"За крейсером "Москва" на дно Чорного моря підуть й інші кораблі агресора", - запевнив міністр оборони Олексій Резніков.

11:30
Російський Перший канал подав позов до арбітражного суду Москви на Google. Про це повідомляють російські ЗМІ.
У матеріалах суду не зазначено причин, але пропагандистське медіа РІА Новини вважає, що Перший канал вимагає від Google розблокувати свій канал на YouTube.

11:17
Московський суд вимагає від Apple сплатити штраф у розмірі $12 млн нібито за порушення антимонопольного законодавства.

11:04
Російські окупанти обстріляли Київський район Харкова і населені пункти в області, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Внаслідок обстрілів одна людина загинула, ще двоє поранені. У Малій Данилівці виникли пожежі у двох будинках.

10:57
Логістика армії агресора не здатна забезпечити свої потреби на відстані понад 100 км від власного кордону. Російські командири уникають відповідальності за втрату техніки й не дозволяють виїжджати з пунктів дислокації понад 3000 тилових автомобілів. Про проблеми із забезпеченням підрозділів окупаційної армії доповідає українська розвідка.

10:49
В Україні частково відновили роботу електронних черг для подачі документів на отримання паспорта громадянина або для виїзду за кордон. Зараз до сервісу підключені окремі підрозділи столиці, Київської області та ще 15 областей України.

10:26
Окупанти вивозять в Росії металопродукцію з Маріуполя. Для цього вони розмінували частину морського порту міста і першим кораблем відправили 3000 тонн краденого металу до Ростова-на-Дону. Про це повідомила омбудсменка Людмила Денісова.

10:26
З Росією не можна домовитись, Україна воюватиме з РФ до переможного фіналу. Про це написав у Telegram радник голови Офісу президента та український переговорник із росіянами Михайло Подоляк.

09:42
Сили оборони України знищили близько 30 000 російських військових. Втрати армії РФ з 24 лютого до 28 травня:
особового складу – близько 30 000 (+250) осіб ліквідовано,
танків ? 1330 (+8),
бойових броньованих машин – 3258 (+12),
артилерійських систем – 628 (+5),
РСЗВ – 203 (+2),
засобів ППО – 93 (0),
літаків – 207 (+1),
вертольотів – 174 (+4),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 503 (0),
крилатих ракет – 116 (+1),
кораблів/катерів – 13 (0),
автомобільної техніки й автоцистерн – 2226 (0),
спецтехніки – 48 (0).

09:41
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів деталі про бої за Сєвєродонецьк: окупантів поки не вдалося витіснити з готелю "Мир", міст між містом та Лисичанськом пошкоджено, ворог відступає та зазнає втрат.

09:34
Британська розвідка вважає, що Лиман має стратегічне значення для підготовки нового етапу наступу РФ вглиб Донбасу. Місто може дати плацдарм для просування у бік Слов'янська та Краматорська.

08:44
Компанія Maxar опублікувала фото із супутника з наслідками боїв на Донбасі. На кадрах – Попасна, Лиман і Колодязі.

08:21
США уклали контракт із компанією Raytheon Technologies на постачання 1468 зенітних комплексів Stinger на $625 млн для поповнення запасів, які раніше відправили в Україну.

08:08
Зведення Генштабу ЗСУ:
- РФ без успіху наступала й відійшла на раніше зайняті позиції в районах Сєвєродонецька, Осколонівки, Тошківки;
- на Бахмутському напрямку росіяни вели наступальні та штурмові дії в районах Нагірного, Василівки, Комишувахи та Відродження. Без успіху окупанти відступили;
- Запорізький напрямок. Унаслідок дій ЗСУ окупанти відійшли в районах Новодарівки й Новополя;
- Південнобузьке. Через наступальні дії українських військових ворог зазнав втрат і зайняв оборону на невигідних рубежах;
– Слов'янське. РФ без успіху спробувала розвинути наступ і відійшла в районі Пасіки.

07:25
У Японії з понеділка почнуть платити компаніям за працевлаштування біженців з України:
    малому та середньому бізнесу – 600 000 єн (140 000 гривень) за працівника на рік, великим компаніям – 500 000 єн (116 000 гривень).
    компанії, які наймають на роботу українських біженців на короткий термін, отримуватимуть від держави 120 000 єн (28 000 гривень) на працівника протягом трьох місяців.

01:48
27 травня на південному напрямку Збройні Сили України знищили:
- 63 росіян;
 - 18 одиниць ворожої техніки, серед яких три танки Т-72, п'ять одиниць іншої броньованої техніки та дві автомобільної;
- реактивну систему залпового вогню "Град";
- артустановку;
- один літак і шість вертольотів.

00:35
Адміністрація президента США Джо Байдена, як очікується, вже наступного тижня оголосить, що направить в Україну ракетні системи далекого радіусу дії, зокрема HIMARS. Про це повідомляє Wall Street Journal із посиланням на офіційних осіб США.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live