Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

27.05.2022

23:55
Засуджуючи атаки Росії на школи, лікарні та іншу цивільну інфраструктуру в Україні, Байден звинуватив Путіна у "спробі стерти з лиця землі культуру та ідентичність українського народу".

23:53
Зеленський у новому відеозверненні: "Ситуація на Донбасі, як і передбачалося, дуже-дуже важка. Окупанти намагаються бодай на сто днів війни досягти тих цілей, які сподівалися реалізувати вже за перші дні після 24 лютого".
Тим не менш, президент запевняє, що " якщо окупанти думають, що Лиман і Сєвєродонецьк будуть їхніми, то вони помиляються".

22:01
Українські захисники на Донеччині та Луганщині відбили сьогодні вісім атак ворога. На п`ятьох локаціях продовжуються бої, повідомляє ООС. Втрати у техніці ворога:
    п`ять танків;
    десять одиниць бойової броньованої техніки;
    чотири ворожі автомобілі (один з них з боєкомплектом);
    безпілотний літальний апарат типу "Орлан-10".

21:57
Радник голови ОП Олексій Арестович заявив, що українські військові знищили передовий командний пункт російських окупантів на території Донецької області. Про це він повідомив в ефірі ФЕЙГІН LIVE.

21:44
Бійці Харківської ТрО ліквідували 4 танки окупантів.

21:32
Спікер Пентагону Джон Кірбі на брифінгу у п'ятницю повідомив:
    Досягнення РФ на Донбасі пов'язані з тим, що російські війська наступають на меншій території, але їхнє просування обмежується тим, що війська не хочуть відірватися від ланцюгів постачання.
    США не планує воєнного втручання для розблокування експорту українського зерна Чорним морем.
    Пентагон постійно на зв'язку з Україною, але зараз не може коментувати постачання MRLS, поки рішення з цього питання не буде.

21:20
Губернатор Бєлгородської області повідомив про обстріл села Нехотіївка. За його словами, є один поранений, пошкоджено 8 будівель, газопровід та лінія електропередач.

21:06
Сьогодні на сході українські захисники знищили до 60 окупантів. Втрати ворога у техніці:
    Бойова машина піхоти - одна.
    Бойова броньована машина – одна.
    артилерійська система – одна.
    артилерійський тягач – два.

20:47
Окупанти обстріляли прикордонні населені пункти біля Середина-Буда з міномету калібру 120 мм на Сумщині, повідомляє ОК "Північ". Інформацію про ушкодження уточнюють. Також близько 18:00 зафіксували 10 вибухів у напрямку Юр'єва. 

20:42
Пентагон показав, як готує бронетранспортери M113 до транспортування до України.

20:31
УПЦ МП на соборі оголосила про свою незалежність від РПЦ та внесла зміни до статуту. УПЦ заявила, що не згодна з позицією голови РПЦ Кирила щодо війни проти України.

20:26
Міністр оборони Олексій Резніков візьме участь у зустрічі НАТО на рівні голів оборонних відомств, яка відбудеться 15-16 червня у Брюсселі, йдеться у пресслужбі Альянсу.

20:14
У районі Харківщини зенітники 95 окремої десантно-штурмової бригади збили комплексом "Перун" вертоліт російських окупантів Ка-52 "Алігатор", повідомляє командування ДШВ.

20:04
Канцлер Австрії Карл Нехаммер близько години розмовляв із Путіним. Диктатор запевнив, що "зусилля щодо обміну полоненими будуть знову активізовані", повідомляє Kurier про підсумки телефонної розмови.

19:56
Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що Україні та США працюють над постачаннями важкого озброєння від США. Про це він повідомив після розмови із держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

19:26
Генштаб: Білорусь зосередила на кордоні до семи батальйонів та розгорнула групу радіоелектронної боротьби.

19:21
Міноборони США замовило у компанії Raytheon Technologies ще одну партію переносних зенітних комплексів Stinger для України, повідомляє Reuters. Планують закупити 1468 комплексів. За інформацією видання, із лютого США вже відправили до України близько 1400 таких озброєнь.

19:18
У Білорусі на все літо обмежили тимчасове перебування громадян у прикордонній смузі на території трьох районів Гомельської області на кордоні з Україною, повідомляє прикордонний комітет Білорусі.

19:15
Міністр оборони Олексій Резніков підтвердив LIGA.net, що Україна отримає пускові установки Harpoon наземного базування та протикорабельні ракети до них. За його словами, за крейсером "Москва" на дно Чорного моря підуть інші "кораблики".

19:12
Сухопутні сили ЗСУ показали, як працюють італійські гаубиці FH70 на передовій.

19:09
Бійці 95 окремої десантно-штурмової бригади сьогодні знищили російський ударний гелікоптер Ка-52, повідомив офіцер бригади Юрій Кочевенко.

18:43
Сєвєродонецьк не оточений російською армією, у місті зараз продовжуються бої, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Зведення щодо ситуації в області на 27 травня:
    Сепаратистські ЗМІ поширюють брехливі заяви, що місто відрізане. Бої продовжуються на околицях міста, росіяни контролюють район біля готелю "Мир" та автовокзалу.
    Окупанти, найімовірніше, не зможуть взяти область за два-три дні. Українські військові утримують оборону, але не виключено, що їм доведеться відступити, щоб не потрапити в оточення.
    Траса Лисичанськ - Бахмут постійно обстрілюється, нею зараз немає можливості пересуватися.

18:41
Президент Володимир Зеленський обговорив з прем'єр-міністром Італії Маріо Драгі подальшу оборонну підтримку й постачання пального.

18:18
Вечірнє зведення від Генштабу:
    Окупанти намагаються витіснити ЗСУ з Лиману і наступають на Слов'янськ.
    На Сєвєродонецькому напрямку продовжуються бойові дії в районах населених пунктів Щедрищеве, Борівське й Тошківка.
    Ворог намагається покращити своє тактичне становище на Бахмутському напрямку: без успіху штурмував населені пункти Камишуваха, Берестове, Білогорівка.

18:14
Міністерка оборони Чехії Яна Чорнохова заявила, що повідомлення, що в НАТО домовилися не давати ЗСУ важкі озброєння – фейк або члену Альянсу Чехії про це нічого не відомо.

17:56
У тимчасово окупованому Херсоні вчителі шкіл відмовилися від вимог окупантів готуватися до навчання за "новою програмою" та їздити до Криму для підвищення кваліфікації, повідомив голова ОВА Геннадій Лагута на брифінгу в Медіацентрі.

17:44
З середини червня російські окупанти припинять постачати кошти та "гуманітарну допомогу" у тимчасово окупований Маріуполь, повідомляє військова розвідка Міноборони.

17:33
З Лисичанська Луганської області сьогодні евакуювалася 31 людина, з них 13 дітей, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.

17:12
На Херсонщині окупанти обстрілюють тимчасово захоплені населені пункти та заявляють місцевим жителям, що це роблять ЗСУ, повідомляє ОК "Південь". Зведення про ситуацію на півдні:
    Через дії окупантів розпочалося підтоплення Каховської ГЕС.
    Окупанти імітують організацію "гуманітарних" коридорів для виведення іноземних суден з українських портів, що може бути можливістю наблизитися до українського берега для введення своїх військових кораблів.

17:03
Минулої доби окупанти вивезли до фільтраційного табору в с. Безіменне 280 маріупольців, серед них 36 дітей, повідомляє радник мера Петро Андрющенко. За останній тиждень було депортовано 2856 маріупольців, зокрема 318 дітей.

16:52
Спікер Міноборони: На Харківському напрямку окупанти розгортають комплекси радіоелектронної боротьби "Борисоглебськ-2" у районі села Веселе, щоб протидіяти українським безпілотникам.

16:47
Армія РФ готує до 1500 резервістів на полігонах у Воронезькій області, яких можуть перекинути воювати проти України, повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник під час брифінгу в медіацентрі.

16:25
Ситуація у Сєвєродонецьку та на Бахмутській трасі на 27 травня:
    Глава ОВА Олександр Стрюк: Сєвєродонецьк перебуває у жорсткій обороні, дві третини його периметра контролюють російські окупанти.
    Боєць аеророзвідки ЗСУ Ігор Луценко повідомив, що йде битва за трасу Бахмут-Лисичанськ, росіяни застосовують зокрема "Піони".
    Юрій Бутусов повідомив, що головні сили 90 танкової та 76 ДШД ЗС РФ сьогодні продовжили наступ на трасу в районі сіл Нагірне, Білогорівка та Берестове.

16:16
"Знову бунт, на*уй! Практично всі!" На Харківському напрямку окупанти почали масово відмовлятися йти у наступ, свідчить перехоплення від СБУ.

16:13
"Вертольоти б'ють по порожніх полях і відлітають". Як ЗСУ б'ють окупанта у Харківській області: Розбір від LIGA.net.

16:08
Окупанти хочуть під'єднати Херсонську й Запорізьку області до російського телефонного коду +7, повідомляє пропагандистське видання РИА Новости із посиланням на "радника голови" Криму.

16:04
На Херсонщині український винищувач МіГ-29 збив російський винищувач Су-35, повідомили Повітряні сили ЗСУ. Він "полював" на літаки української штурмової авіації.

15:50
Литва вже зібрала 2,8 млн євро на купівлю Байрактара для України. Свою пожертву зробила колишня президентка країни Даля Грибаускайте, написав у Twitter ініціатор акції зі збору коштів, журналіст Андріус Тапінас. Також свої донати зроблять литовські військові, пообіцяв міністр оборони країни Вальдемарас Рупшис, пише видання LRT. Загалом литовці хочуть зібрати 5 млн євро.

15:36
Подільський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук колишнього Голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького, обвинуваченого у скоєнні низки кримінальних правопорушень проти правосуддя, повідомляє Офіс генерального прокурора. За версією слідства, у жовтні 2018 року обвинувачений, діючи за корисливими мотивами, брав участь у підкупі свідка.

15:30
СБУ заблокувала діяльність компанії, яка обслуговує транспортні літаки РФ. Відтепер Росія не зможе ремонтувати свої вантажні літаки, виготовлені за ліцензією ДП "Антонов", у жодній країні. Це суттєво вдарить по логістиці окупантів, оскільки вони використовували понад десять транспортних літаків Ан-124 для перевезення особового складу та важкої броньованої техніки на територію України.

15:13
Слідчі ДБР повідомили про підозру колишньому правоохоронцю з Луганська у колабораціонізмі (заочно). Зрадник посідає посаду "генерального прокурора" так званої ЛНР та санкціонує злочинні рішення щодо українських громадян. Співробітники ДБР встановили, що підозрюваний добровільно погодився на пропозицію окупантів посісти незаконну посаду "генерального прокурора" терористичної організації. 

15:06
Володимир Зеленський висловив сподівання у промові перед політиками та народом Індонезії, що війна в Україні закінчиться до середини осені 2022 року. Він особисто візьме участь у саміті G20 у листопаді в Індонезії. Також президент підтвердив, що РФ випустила по Україні вже 2400 ракет.

14:51
Британське видання The Guardian опублікувало великий матеріал про те, як Росія грабує музеї на тимчасово окупованих територіях України.

14:49
Бійці 52-ї окремої механізованої бригади показали відео знищення російської техніки на околиці Мар'їнки, Донецької області. 

14:39
Журналісти CNN відвідали передові позиції 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр”.

14:32
Олександр Стрюк, голова міської військово-цивільної адміністрації, про поточну ситуацію в Сєвєродонецьку:
- Сєвєродонецьк перебуває у жорсткій обороні – на 2/3 периметра міста розташувався ворог, але місто не оточене.
- Останні дві доби пожежі у місті не припиняються – обстріл з боку росіян дуже потужний.
– 90% житлового фонду пошкоджено, 60% – доведеться будувати заново.

14:27
Замість Росії чемпіонат світу з хокею 2023 пройде, за рішенням конгресу Міжнародної федерації хокею, у Тампере та Ризі. Раніше Росію позбавили права проводити турнір через воєнну агресію проти України.

14:05
Кабмін створив комісію з проведення аудиту збитків, заподіяних Україні внаслідок військової агресії Росії, повідомив прем'єр Денис Шмигаль. Основними завданнями комісії є розробка методологій аудиту збитків, а також підготовка та погодження нормативно-правових актів для їхньої комплексної оцінки.

13:58
У Кирилівці Херсонської області активізувалися партизани. Про це стало відомо з перехоплення ГУР, в якому мешканка окупованого Мелітополя скаржиться російському військовому на утиски окупаційної влади. "Народ знаєш, як окрисився? Там зараз знову партизани в Кирилівці піднімаються .... Навіщо це робити? А прибрати аптеки? Зараз людям жити нема на що. Хотіли поторгувати, поки є можливість. А їм нічого, як хочеш, так і живи".

13:43
З понеділка в Японії надійде у продаж "українське" саке. Гроші підуть на відновлення України. “100 єн від кожної пляшки надходитиме на спеціальний рахунок Посольства та використовуватимуться на гуманітарні цілі та проєкти відновлення України. У Японії такі акції не лише прийнятні, а й престижні ”, - написав український посол у Японії Сергій Корсунський.

13:37
Два депутати законодавчих зборів Приморського краю Росії провели публічний демарш проти продовження війни з Україною та вимагали від російського диктатора Путіна припинити військові дії. Відеозапис виступу депутатів опублікував місцевий Telegram-канал Newsbox24.tv.

13:08
Британський прем'єр Борис Джонсон закликав збільшити постачання Україні наступальних озброєнь, включно з реактивними системами залпового вогню (РСЗВ), пише Bloomberg. "Як ви можете домовлятися з крокодилом, коли він їсть вашу ногу?" — заявив британський прем'єр в інтерв'ю у п'ятницю, відповідаючи на запитання про перспективу переговорів із президентом Росії Путіним. "Йому зовсім не можна довіряти", - сказав Джонсон.

13:02
Вранці 27 травня Росія завдала ракетного удару по полігону Нацгвардії у Дніпровському районі, розповів в ефірі ДніпроТБ голова тероборони Дніпра Геннадій Корбан. За його даними, "близько 10 загиблих та 30-35 людей поранених". Корбан повідомив, що окупанти вдарили ракетою "Іскандер".

12:42
Глава Донецької ОВА Павло Кириленко у коментарі hromadske повідомив, що місто Лиман здебільшого контролюють російські війська, українські військові зайняли на Лиманському напрямку нові укріплені позиції. "Особливо гарячі бої на Лиманському напрямку. Більшість Лимана не контролюється українськими військовими. Так само як і Світлодарський напрямок: відбулося перегрупування сил ЗСУ для того, щоб зайняти укріплені позиції. Ворог зараз перебуває на території Світлодарської громади", - сказав він.

12:31
З'явилося відео, як група англомовних добровольців, які воюють за Україну проти окупаційних військ РФ, підбила російський БТР-80. Ролик опублікував у Twitter доброволець із нікнеймом Canadian Ukrainian Volunteer.

12:26
У так званій ДНР призвали на військову службу майже все чоловіче населення. Про це на допиті СБУ розповів полонений, якого "мобілізували" у тимчасово окупованій Донецькій області. “У нас призвали майже 100% чоловічого населення. Знаєте, як зараз ДНР обзивають? "ЖНР"! Там чоловіків практично не лишилося”.

12:01
Минулої доби російські окупанти обстрілювали Харків із великокаліберних гармат "Піон", дальність стрільби яких досягає 47 км, і систем залпового вогню, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Усім постраждалим учора харків'янам медики надають необхідну допомогу. Ніч пройшла у Харкові порівняно тихо. Ворог уночі продовжував обстрілювати населені пункти Харківської області. У м. Люботин внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено школу-інтернат. Вночі був обстріляний Чугуєв. Постраждали житлові будинки. Жертв немає.

11:56
Генпрокуратура повідомила про підозру військовослужбовцю РФ, який катував жителів с. Вишневе в Чернігівській області. За даними слідства, група військовослужбовців РФ неодноразово затримувала та завдавала тілесних ушкоджень одному з мешканців села. Двічі потерпілого понад добу утримували в морозну погоду в неопалюваному складському приміщенні, де знущалися і били прикладами автоматів. Його матір похилого віку тримали у вантажному відділенні автомобіля.

11:50
Дії Росії на території України доводять, що Москва підбурює геноцид українського народу, пише CNN. Така оцінка міститься у першій незалежній доповіді, в якій вивчаються звинувачення у геноциді, висунуті на адресу Кремля. Доповідь була підготовлена New Lines Institute for Strategy and Policy. У звіті Росія звинувачується у порушенні другої та третьої статей Конвенції ООН про запобігання злочинам геноциду та покарання за нього.

11:26
Минулої доби, 26 травня, російські війська обстріляли 55 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях, повідомляє штаб ООС. За добу російські воєнні злочинці вбили 13 мирних громадян, ще щонайменше 15 людей поранено. Ворог зруйнував та пошкодив 169 цивільних об'єктів, серед яких: 137 житлових будинків, 12 приватних підприємств, цех рудника "Артемсіль", пожежна частина зі спеціальною технікою, гаражі, автомобілі, а також школа, база відпочинку, готельний комплекс та "Будинок техніки", у якому розташований центр гуманітарної допомоги Лисичанська.

11:14
Сьогодні вранці ворог уже тричі обстріляв Сумську область, повідомляє ДПС. О 5-й ранку одна з 7 випущених окупантами мін розірвалася у дворі приватного будинку прикордонного населеного пункту Шосткинського району. Після 6 години ворог випустив по українській території ще 8? мін калібру 120мм з боку російського села Зернове. Ще один обстріл стався після 8-ї ранку: з боку російського селища Зноб прилетіло 3? міни на околицю українського села, розташованого неподалік кордону Сумської та Чернігівської областей.

11:06
За даними найбільшої італійської газети Corriere, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон пропонує створити альянс з Україною, Польщею, країнами Балтії та, можливо, Туреччиною. Джонсон пропонує альтернативу ЄС – нову систему політичних, економічних та військових союзів, до якої увійдуть країни, незадоволені Брюсселем та відповіддю Німеччини на воєнну агресію Росії.

11:03
Радник голови офісу президента Михайло Подоляк опублікував відео роботи вогнеметної системи “Солнцепек”: “Деякі партнери сумніваються, чи давати необхідну зброю, бо бояться ескалації. Ескалації? Росія вже застосовує найважчу неядерну зброю проти українців, змушуючи людей горіти живцем. Може, час дати відповідь нелюдам і передати Україні РСЗВ”, - написав він у Twitter. 

10:47
У Сєвєродонецьку загинули четверо мирних жителів, у Лисичанську окупанти обстріляли відділення поліції, пошкоджено близько 50 будинків в області, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. 

10:25
Солдати тікають з армії РФ, попри погрози розстрілів і покарань. Про це свідчить перехоплення СБУ. "Пацани просто беруть і їдуть вже. Нашу бригаду однаково розформують, тому що багато хто звільнився. Ось їде, наприклад, один військовий після закінчення строку контракту... стрибає в КамАЗ, а за ним ще восьмеро стрибають, які бажають звільнитися самі. І ось так постійно", – розповідає окупант своїй дружині.

10:14
Під час розбору завалів МНС Росії на вул. Куїнджі, на території колишнього заводу "Жовтень" знайдено близько 70 тіл загиблих, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Людей завалило уламками будівлі після обстрілу. Тіла загиблих були упаковані у пластикові мішки та вивезені для поховання у братську могилу у с. Старий Крим. Ідентифікація не проводилася, але місцеві кажуть, що особливо ідентифікувати нічого з урахуванням стану тіл.

10:03
Активні бойові дії у російсько-українській війні можуть затягуватися аж до зими, також для РФ символічні дві дати – 11 вересня та 7 жовтня. Про це в інтерв'ю Крим.Реалії заявив представник Головного управління Міноборони Вадим Скібіцький.

09:58
ЗСУ за добу знищили 150 окупантів, 7 танків, 6 артилерійських систем.

08:44
До готелю "Мир" на околиці Сєвєродонецька увірвалася російська ДРГ. "Там досить запекла ситуація, але ми встояли", - сказав голова ВЦА Стрюк. Російської армії у місті немає, Сєвєродонецьк тримається.

08:07
Голова Луганщини Сергій Гайдай: У Сєвєродонецьку за добу загинули 4 людини, у Лисичанську обстріляне відділення поліції, в області пошкоджено близько 50 будинків.

08:00
Україна переможе у війні з Росією і сама визначатиме своє майбутнє, заявили у Держдепі США у відповідь на заклик Кіссинджера до поступок Путіну.

07:58
Вночі та зранку ворог обстріляв Дніпропетровщину. Про це у телеграмі написав голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.
"Неспокійна ніч і неспокійний ранок. Маємо кілька "прильотів". Серйозні руйнування", - зазначив він.
Рятувальники розбирають завали й шукають людей.

07:51
Міністерство оборони США вважає, що просування Росії на Донбасі пов'язане зі значною чисельною перевагою над Збройними Силами України. Зараз в Україні перебувають 110 російських батальйонно-тактичних груп, повідомляється на сайті Пентагона.

07:51
Російські окупанти активно наступають на Донбасі: намагаються закріпитись у Лимані, розвинути успіх на Бахмутському напрямку, а також відновили наступ на Слов'янському напрямку. Про це йдеться в ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

07:50
Російські війська в окупованих районах на півдні України готують третю лінію оборони, щоб закріпити тривалий контроль над регіоном і підготуватися до відбиття ймовірних майбутніх контрнаступів з боку українських сил. Про це повідомляє Інститут з вивчення війни (ISW) у зведенні за 26 травня.

05:51
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що російсько-українська війна може затягнутися. Спрогнозувати, коли вона закінчиться, не може ніхто, заявив він в інтерв'ю грецькому виданню Capital.gr.

00:33
Зеленський записав відеозвернення у восьму річницю "тимчасового закриття" Донецького аеропорту. Він упевнений, що тодішнім подіям можна було запобігти, якби світ натиснув на РФ, а також розкритикував ЄС за сьогоднішнє зволікання щодо шостого пакета санкцій.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live