Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

26.05.2022

23:14
Кулеба перерахував чотири наративи, які Росія зараз активно поширює серед своїх симпатиків у світі, і деякі з них "заходять":
→ "Україна даремно чинить спротив, бо Захід її все одно кине напризволяще";
→ "Україна відтягнула на себе увагу світу від вирішення інших проблем";
→ "Єдина проблема продовольчої кризи у світі – санкції проти РФ";
→ "Навіщо Україна так відчайдушно чинить спротив, завдаючи таких страждань своєму народу та своїй країні, - треба домовлятися з РФ".

21:54
Українські захисники та захисниці зі складу угруповання Об'єднаних сил відбили сьогодні 12 атак ворога на Донецькому та Луганському напрямках, повідомляє штаб ООС. Знищили один танк, п`ять артилерійських систем, п`ять одиниць бойової броньованої техніки, п`ять ворожих автомобілів, збили ворожий багатоцільовий гелікоптер Ка-52, крилату ракету та БПЛА "Орлан-10".

21:46
Нацполіція підтвердила інформацію про вісьмох загиблих під час обстрілу Харкова. Попередньо місто обстрілювали з гаубиць. Коли розпочався обстріл, на вулиці гуляла молода сім'я: дружина та чоловік, у якого на руках був 5-місячний малюк. Чоловік помер одразу, жінку у тяжкому стані госпіталізували. Згодом поліціянти знайшли тіло дитини. Малюка з рук батька вибуховою хвилею відкинуло вгору на дах під'їзду, повідомили подробиці у Нацполіції.

21:37
Окупанти продовжують брехати керівництву про власні "перемоги" на фронті. Командир-загарбник у черговому перехопленні СБУ зізнався матері, що збрехав про захоплення села Довгеньке на Харківщині: " Про Довгеньке ще три тижні тому доповіли, що ми його взяли. А ми, он, за нього воюємо".

21:05
Секретар РНБО Олексій Данилов заявив , що питання швидкого просування окупантів у перші дні війни з окупованого Криму до Херсонської області "на сьогоднішній день відкрито". За його словами, "є думка", що відповідь на нього буде дана після закінчення війни.

21:01
У Києві на штрафмайданчику в Дарницькому районі згоріло сім автомобілів, повідомляє ДСНС. Жертв та постраждалих немає. Причину та обставини виникнення пожежі з'ясовують правоохоронці.

20:52
Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що за 26 травня росіяни вбили ще 5 мирних жителів Донбасу: 2 – у Мар'їнці, 2 – у Лимані та 1 – у Зорі. Також сьогодні вдалося уточнити інформацію про 1 загиблого та 1 поранену в Діброві. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

20:47
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай про ситуацію в регіоні
Окупанти наступають у Борівському. Продовжуються важкі бої на околицях Сєвєродонецька, ворог намагається прорватися до міста. Обласний центр знищують артилерією та авіацією. ЗСУ тримають оборону в районі Золотого та Катеринівки. У Тошківці окупантів посунули, ЗСУ закріпили позиції. Траса Лисичанськ-Бахмут під постійним ворожим вогнем, пересування нею небезпечне. Можливість підвезення гуманітарних вантажів та евакуація населення не втрачена.

20:32
Європейська комісія запропонувала великий план відновлення України RebuildUkraine. Його мета: відновлення інфраструктури країни, житла, лікарень та шкіл. Модернізація держави та інститутів відповідно до європейських стандартів. Надання адміністративної та технічної підтримки з боку ЄС. Впровадження структурних реформ, які ще більше поглиблюють євроінтеграцію України.

20:18
Міністр оборони України Олексій Резніков підтримав ідею дозволити українцям володіти зброєю. “У мобільному застосунку Дія розпочалося опитування громадян щодо їхнього ставлення до обігу зброї в Україні. Ті, хто стежить за моїми висловлюваннями, знають, що я давно послідовний прихильник лібералізації обігу зброї. Тому я підтримую ідею цього опитування і збираюся взяти у ньому участь", - написав міністр у Facebook.

20:09
У Миколаївській області працівники ДБР на території морського порту виявили та заарештували 188 вагонів із мінеральними добривами: 77 000 тонн товару належали білоруській холдинговій компанії. Вартість майна разом із білоруськими вагонами становить близько $20 млн.

20:00
Сергій Притула оголосив про розіграш рожевої панами фронтмена гурту Kalush Orchestra, у якій він переміг на Євробаченні. Зібрані гроші підуть на ЗСУ. Також розігрується приз переможців Євробачення – скляний мікрофон. До промо розіграшу Притула залучив мера Львова Андрія Садового. Як взяти участь у розіграші - тут.

19:40
Російські окупанти викрали на Херсонщині секретаря Олешківської міської ради Віктора Сироту. Про це повідомив міський голова Олешок Євген Рищук. "Зараз увечері мені зателефонували, сказали, що окупанти забрали секретаря міськради Віктора Сироту. Сподіватимемося, що нічого з ним страшного не станеться", - сказав він.

19:35
Держсекретар США Ентоні Блінкен розкритикував Китай за, як він вважає, підтримку російської війни проти України, заявивши, що це "має викликати тривогу для всіх, хто називає Індо-Тихоокеанський регіон своїм домом". Про це він сказав у своїй промові в Університеті Джорджа Вашингтона, повідомляє CNN.

19:31
За даними Міноборони США, російська армія втратила у війні проти України близько 1000 танків, понад 350 одиниць артилерії, майже три десятки винищувачів-бомбардувальників та понад 50 вертольотів, пише CNN.

19:01
Білоруський диктатор Олександр Лукашенко наказав керівникам армії "негайно" створити південне оперативне командування біля кордонів з Україною. Про створення південного командування йшлося на нараді у Міністерстві оборони Білорусі.

18:54
Зведення Генштабу ЗСУ
На Донецькому напрямку ворог продовжує обстріл підрозділів наших військ, посилює угруповання за рахунок переміщення резервних підрозділів.
На Лиманському напрямі противник зосередив зусилля на вогневому ураженні наших підрозділів у районах Озерного та на південь від населеного пункту Лиман.
На Сєвєродонецькому напрямку противник веде наступ у напрямках населених пунктів Сєвєродонецьк та Борівське. Успіху не має. У напрямку населеного пункту Устинівка має частковий успіх. Завдає ударів по мостовим переправам.
На Бахмутському напрямку російські окупанти ведуть наступ у напрямках населених пунктів Камишеваха, Нирково, Берестове та Білогорівка, успіху не мають, зазнали втрат і відійшли. У напрямках Покровського та Клинового ворог має частковий успіх, оволодів населеним пунктом Мідна Руда. Здійснює перегрупування.
На Авдіївському напрямку ворог намагався відновити наступ, успіху не має.
На Запорізькому напрямку угруповання противника додатково посилено сформованим танковим батальйоном на танках Т-62.

18:44
Радник законно обраного мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що російські окупанти відмовляються відновлювати зруйноване ними житло маріупольців. Про це він написав із посиланням на заяву колаборанта із ОПЗЖ Дмитра Хаджинова, якого росіяни призначили заступником голови окупаційної адміністрації міста. "Колаборант – заступник псевдомера Маріуполя Хаджинов повідомив, що маріупольці відновлюватимуть власне житло самостійно".

18:04
Внаслідок сьогоднішнього обстрілу Харкова загинули 7 мирних жителів, 17 отримали поранення, серед них 9-річна дитина, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

17:59
Ворог, намагаючись закріпитися у тимчасово окупованій Херсонській області, розпочав будівництво третього рубежу оборони, повідомляє ОК "Південь". Вишукуючи найменшу можливість просунутися у бік Миколаєва, противник силами посиленого взводу за підтримки 2 танків та 3 БМП намагався обійти наші позиції. ЗСУ за підтримки 4? вертольотів Мі-8 завдали втрати противнику: до 7? солдатів РФ і знищено 1? БМП-2. Отримавши відсіч, ворог відступив на оборонні рубежі.

17:43
Голова Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що понад 1000 міжнародних компаній перебувають на стадії виходу з Росії, а 430 уже призупинили діяльність. Близько 600 компаній продовжують працювати в Росії, фінансуючи криваву війну в Україні.

17:39
Фінляндія допоможе у відновленні інфраструктури українських міст, підтримає освітню реформу в Україні, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Під час зустрічі у Києві з прем'єр-міністеркою Фінляндії Санною Марін підписали угоду про продовження проєкту "Фінська підтримка реформи української школи" до 2023 року.

17:34
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що вся політико-дипломатична машина сьогодні працює на те, щоб Україна отримала достатню кількість зброї для звільнення громадян на окупованих територіях і щоб стримати агресивний наступ ворога на сході країни. “Кремль кидає у бій усе, що має, але час на нашому боці. Як тільки Росія виснажиться і втратить наступальний потенціал, а Україна накопичить достатньо сил – південь нашої країни обов'язково буде звільнений”, - сказав Подоляк.

17:14
Армія Польщі отримає близько п'ятисот американських ракетних систем залпового вогню HIMARS. Про це повідомив у Twitter міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

17:07
До 14 років позбавлення волі засуджено третього ексвоєнннослужбовця ЗСУ, який повернувся в Україну з армією РФ, повідомляє Офіс генпрокурора. Встановлено, що, перебуваючи на військовій службі в АР Крим, у 2014 році він відмовився виконати наказ про передислокацію військової частини з півострова. Вступив на службу до збройних сил РФ. Був узятий у полон у складі артдивізіону 126 окремої гвардійської бригади берегової оборони РФ, розбитої українськими десантниками у Миколаївській області.

16:59
Під час зриву однієї зі спроб армії Росії навести переправу через Сіверський Донець біля Білогорівки на Луганщині українські артилеристи з гаубицями М777 знищили понтони ворога з дистанції майже 20 км. Про цей епізод війни розповів на брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Олексій Громов. "Результат: п'ять прямих влучань у понтони, знищено до 40 одиниць танків та броньованих машин супротивника", - повідомив він.

16:48
Окупанти не дозволяють відремонтувати два гідроагрегати на Каховській ГЕС, що призвело до часткового затоплення Нової Каховки, і створює загрозу затоплення для навколишніх сіл і тимчасово окупованого Херсона, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов на брифінгу, передає Інтерфакс-Україна.

16:38
Президент Володимир Зеленський зустрівся із прем'єр-міністеркою Фінляндії Санною Марін, яка вперше відвідала Україну.

16:36
Мер Харкова Ігор Терехов закликав мешканців міста залишатися у безпечних місцях – підвалах, сховищах та на станціях метрополітену. "Ми не зупинятимемо рух поїздів у метро, але виділимо спеціальні сектори, де ви зможете розміститися і перечекати бомбардування", – сказав мер у відеозверненні. 

16:26
Прийнято нові правила подання інформації про зруйноване та пошкоджене нерухоме майно, повідомила голова партії Слуга народу Олена Шуляк. Тепер подати заявку зможуть як фізичні особи, так і юридичні або їхні спадкоємці чи правонаступники. Йдеться не лише про фактичних власників нерухомості, а й про потенційних власників, які не встигли офіційно закріпити свій статус або тільки інвестували у будівництво квадратних метрів.

16:15
Окупанти готуються розширити братську могилу на старому цвинтарі "Некрополь" у Центральному районі Маріуполя, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко. "З місця повідомляють про розширення та підготовку нових ровів для поховань", - уточнив він.

16:09
У тимчасово окупованій Херсонській області посилюється гуманітарна криза через відсутність ліків, повідомляє омбудсменка Людмила Денісова. Припинили роботу майже всі аптеки. Ті, що працюють, підвищили ціни на медпрепарати в 3-5 разів. В області дефіцит препаратів від серцево-судинних захворювань та жарознижувальних засобів. Окупанти нелегально завозять ліки з тимчасово окупованого Криму та продають їх на стихійних місцевих ринках.

16:01
"Я вдячний Латвії за рішучість, з якою ви стали на бік справедливості", – Володимир Зеленський звернувся до політиків та народу Латвії.

15:53
Не може бути ні скасування санкцій, ні будь-якого умиротворення, яке зробить Путіна сильнішим. Про це глава британського Форин-офісу Ліз Трасс сказала на брифінгу під час візиту до Боснії та Герцеговини.

15:53
Україна боротиметься до повного звільнення своїх територій, захоплених країною-окупантом Росією. Так заступниця голови Міністерства оборони Ганна Маляр відповіла тим політикам, журналістам та лідерам, які закликають офіційний Київ поступитися Москві частиною територій та суверенітету.

15:45
Дмитро Живицький, Сумська ОВА: Сьогодні опівдні наші сили ППО збили ворожу ракету над Сумами.

15:40
Олег Синєгубов, Харківська ОВА: Просимо жителів Харкова та району перебувати в укриттях. Окупанти знову обстрілюють обласний центр. За попередньою інформацією, внаслідок обстрілів 7 осіб постраждали. На жаль, 4 загиблих. Інформація уточнюється.

15:14
Глава фінського уряду Санна Марін відвідала зруйнований бойовими діями район Ірпеня та місце масового поховання жертв російської окупації у Бучі, після чого зустрілася у Києві з президентом Володимиром Зеленським.

14:55
Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко розповів про ситуацію у місті.

14:44
Російські військові відправили до міст Росії через прикордонні поштові сервіси та систему СДЕК десятки тонн посилок і навіть безпілотник "Орлан", – стверджує видання Медіазона.

14:19
Туреччина веде переговори з Росією та Україною щодо організації безпечного коридору до Босфору для експорту українського зерна.

14:07
Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний звернувся до союзників з антипутінської коаліції із закликом терміново передати силам оборони далекобійне озброєння, оскільки "з цим не можна зволікати: ціна затримки вимірюється життям людей". Звернення доступне в соцмережах українською та англійською мовами.

13:31
Мирної угоди, укладеної під диктування російського диктатора Володимира Путіна, не буде, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц у виступі на Всесвітньому економічному форумі у Давосі.

13:25
Генеральний штаб ЗСУ: Причіпні саморухомі гаубиці FH70 калібру 155 мм уже нищать ворога на передовій. Завдяки напівавтоматичному завантажувачу снарядів, навчений екіпаж може робити до 6 пострілів за хвилину, практично через кожні 10 секунд.

13:17
Радник голови ОП Михайло Подоляк: Будь-які спроби роздавати російські паспорти на окупованих територіях юридично безглузді та безперспективні. Український паспорт у світі сьогодні — символ хоробрості та героїзму. Російський паспорт — мітка ізгоя. Наші люди вільно подорожують світом без віз та кордонів. Навіщо їм квиток у РФ-концтабір?

13:14
Начальник ГУР МО Кирило Буданов: Поки захисники оточеного окупантами Маріуполя тримали оборону, екіпажі вертольотів Мі-8 інколи робили місії з поповнення запасів для бійців на Азовсталі: зазвичай вилітало дві машини, а один раз – чотири.

12:56
Верховний суд РФ ухвалив рішення перенести з 26 травня на 29 червня розгляд вимоги щодо визнання полку Національної гвардії України "Азов" терористичною організацією. Про це повідомляють російські пропагандистські ресурси.

12:43
Заява саміту ЄС 30-31 травня буде "войовничою": лідери Євросоюзу пообіцяють Києву зброю і не закликатимуть припиняти вогонь заради переговорів з Росією.

12:39
Якщо Захід усіма силами зараз не допоможе Україні стримати наступ Росії – і перемогти її зрештою, це призведе до того, що кількість нових "Буч" у багато разів збільшиться: країна-окупант не заспокоїться, поки не захопить всю Україну, затероризувавши її громадян. Про це у промові на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні говорив американський посол при цій організації Майкл Карпентер.

12:26
СБУ отримала чергове підтвердження вбивств російськими окупантами мирних українців. Російські окупанти за допомогою гранат "зачищають" підвальні приміщення, де укривається від обстрілів цивільне населення.

11:57
Укрзалізниця пропонує матерям загиблих російських солдатів безкоштовні квитки, щоб забрати тіла своїх синів, які загинули під час нападу на Україну.

11:56
92% українців погано ставляться до Росії, на тимчасово окупованих після 24 лютого територіях лише 6% позитивно ставляться до РФ. Про це йдеться у результатах соцопитування КМІС.

11:31
Повітряне командування "Захід": Наприкінці минулої доби, під час ворожої ракетної атаки винищувачі повітряного командування "Захід" знищили дві крилаті ракети окупантів у Хмельницькій області.

11:27
Олег Синєгубов, Харківська ОВА: За минулу добу у Харкові зафіксований обстріл в районі П’ятихаток, постраждав 62-річний чоловік. У Балаклії через обстріли загинули дві людини. Росіяни також обстріляли Циркуни та Чугуївський район. Сьогодні зранку знову обстріляли Золочівську громаду та Слатине, Дергачівської громади - 2 поранених.

11:18
Представник ЄС в Україні Матті Маасікас: Заплановану Росією паспортизацію в окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей ніхто ніколи не визнає.

10:58
Санкції США не заважають експорту сільськогосподарської продукції з Росії, і Білий дім не зніматиме їх в обмін на нібито розблокування доступу до українських портів, яке обіцяє Кремль. Про це під час брифінгу заявив речник Держдепартаменту США Нед Прайс.

10:44
На Київщині триває розмінування Вишгородського, Броварського та Бучанського районів.

10:37
Нацполіція: За добу росіяни обстріляли 13 населених пунктів. Руйнувань зазнали 27 цивільних об’єктів - житлові будинки, школа, оздоровчий заклад, залізнична інфраструктура. Ворог вдарив по населених пунктах - Авдіївка, Покровськ, Бахмут, Слов’янськ, Мар’їнка, Миколаївка, Святогірськ, Лиман, Південне, Велика Новосілка, Райгородок, Сидорове, Времівка.

10:13
Втрати особового складу ворога досягли 29 600. Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Авдіївському напрямку.

09:57
О 16:30 з Покровська відправиться безкоштовний евакуаційний потяг до Львова через Дніпро №234/233.

09:39
Військова розвідка: Армія Росії будує третю лінію оборони на окупованому півдні. РФ хоче закріпитися у Херсонській та Запорізькій областях.

09:11
Розвідка Британії: найбільш елітні підрозділи армії Росії, зокрема ВДВ, зазнали тяжких втрат на війні в Україні.

08:02
Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:
- на Донбасі Росія кинула основні зусилля на захоплення Лимана та закріплення біля Сєвєродонецька;
- армія РФ невдало провела наступи та штурмові дії на низці південних та східних напрямків;
– окупанти намагаються покращити становище на Миколаївському напрямку, вийти на адмінкордони Херсонської області.

07:39
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав російського диктатора Володимира Путіна розпочати переговори з президентом України Володимиром Зеленським та негайно вивести війська з України, пише DW.

07:15
Посол у Берліні Мельник опублікував мем про темпи військової допомоги Німеччини України.

06:55
В Україні можуть створити новий Офіс прокурора, який займатиметься підготовкою до міжнародного трибуналу для покарання Росії.

06:54
Війна в Україні та її вплив на ціни на харчові продукти та енергоносії можуть спровокувати глобальну рецесію. Про це заявив президент Світового банку Девід Малпасс, передає Reuters.

03:04
25 травня до Мелітополя прийшов ешелон із російськими танками старої моделі – Т-62. Російські окупанти продовжують здійснювати активну підготовку до наступальних дій на Запорізькому напрямку, повідомляє ОВА.

01:55
На початку вторгнення російські війська захопили в Бердянську малі броньовані артилерійські катери ВМС ЗСУ. Одного з них тепер виявлено поблизу острова Зміїний.
"Цілком імовірно, що ворог намагатиметься використати такий катер, ще й під українським прапором, у своїх провокаціях з обстрілом іноземних цивільних суден, а можливо, й прибережних районів як України, так і інших держав чорноморського регіону", – повідомили в оперативному командуванні "Південь".

01:16
У Литві розпочали збір грошей, щоб купити безпілотник Bayraktar TB2 та передати його ЗСУ. У Литві живе менш як три мільйони людей, Bayraktar коштує 5 млн євро. Ціль кампанії – зібрати потрібну суму за три тижні. За вісім годин литовці зібрали понад мільйон.

00:34
Винищувачі ПС ЗСУ перехопили та знищили дві крилаті ракети. Ударна авіація завдала удару по позиціях окупаційних військ – уражено ротно-тактичну групу. Знищено живу силу і близько 10 одиниць легкої броньованої техніки.
Протиповітряна оборона Сухопутних військ та зенітні ракетні війська Повітряних сил збили п'ять безпілотників типу "Орлан-10".

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live