Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

25.05.2022

23:15
Уряд Німеччини відкинув звинувачення з боку президента Польщі Анджея Дуди у тому, що він порушив свою обіцянку надати Польщі танки замість тих, які Польща направила до України.

22:43
Італія, Угорщина та Кіпр запропонували, щоб ЄС закликав до припинення вогню в Україні та мирних переговорів з Росією, що викликало розбіжності з іншими державами-членами блоку, які займають жорстку позицію щодо Москви напередодні саміту, запланованого на наступний тиждень.

22:06
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив перше рішення після введення надзвичайного стану: великі компанії сплачуватимуть новий податок на надприбутки, повідомляє Bloomberg. Кошти надсилатимуть на армію та на субсидії для громадян.

21:51
У Лисичанську в братській могилі поховано 150 людей, повідомив голова ОВА Луганщини Сергій Гайдай. Наразі поліціянти замінили похоронні бюро в регіоні.

21:50
США, ЄС та Велика Британія створять консультативну групу з міжнародних злочинів (Atrocity Crimes Advisory Group), йдеться у заяві Держдепу США. Вона допомагатиме Генпрокуратурі у розслідуванні воєнних злочинів Росії в Україні.

21:50
В Укрзалізниці повідомили, що з початку червня пасажири з України зможуть безкоштовно дістатися тільки з і до наступних міст Польщі: Гелм, Дорогуськ, Люблін, Грубешів, Перемишль, Загуж, Ярослав та Жешув.

21:38
Що українці думали про можливий початок війни за день до 24 лютого. Опитування від НВ:

21:32
25 травня українські захисники на сході знищили 62 окупантів, повідомило оперативно-тактичне угруповання "Схід". У техніці ворог втратив:
    один БТР;
    шість артилерійських систем;
    чотири міномети;
    чотири артилерійських тягачі;
    один безпілотник.

21:25
Росія програє війну дронів і рятує рубль. Огляд іноземних ЗМІ від LIGA.net.

21:02
Голова Донецької ОВА Павло Кириленко показав, як зараз виглядає Мар'їнська громада в області.

20:58
Уряд Швейцарії конфіскував активи соратника Віктора Януковича, Юрія Іванющенка, на $100 млн, повідомляє Sky News.

20:55
Сьогодні бійці 57 окремої мотопіхотної бригади знищили два російських танки.

20:48
В тимчасово окупованому Криму активізували свою діяльність проукраїнські партизани, повідомила уповноважена президента з питань АР Крим Таміла Ташева.

20:39
Редакція Bihus.Info ідентифікувала "мера" окупованого Херсона Олександра Кобеця, якого окупанти тримають у секреті.

20:18
Близько 95% території Луганської області окуповано, обстріли не зупиняюся, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Зведення про ситуацію в області:
    траса "Лисичанськ-Бахмут" постійно обстрілюється, вчора ворожа ДРГ вийшла на дорогу. Окупантам вдалося навіть поставити свої блокпости. Але дорога поки що не перекрита, гуманітарні вантажі доставлялися.
    Сєвєродонецьк не оточений. У місті залишаються до 15 000 осіб, загалом на підконтрольній Луганській області – понад 40 000 осіб.
    Окупанти кинули до Луганської області до 25 БТГр по 300-500 осіб, обстріл не припиняється.

20:02
Президент Володимир Зеленський підтримав петицію щодо запровадження візового режиму з Росією.

19:44
Арестович заявив, що зараз найбільша небезпека на сході полягає в тому, що якщо окупанти зможуть захопити Лиман та здійснити переправу через Сіверський Донець , вони замкнуть оточення наших позицій. Про це він повідомив в ефірі 24 каналу.
Він додав, що військове керівництво не хоче допустити там "другий Маріуполь", тому вживає потрібних заходів.

19:20
У Держдумі РФ внесли законопроєкт, згідно з яким перехід "на бік противника" в умовах збройного конфлікту або військових дій проти Росії вважатиметься держзрадою, повідомляє російське видання РБК.

19:02
Дніпропетровська область. Сьогодні окупанти кілька разів обстріляли Криворізький район: Зеленодольську громаду, Велику Костромку, Мар'янське, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. Внаслідок обстрілів пошкоджено дитячий садок, церкву та житлові будинки.

18:52
Вечірнє зведення від Генштабу:
    Окупанти намагаються розвинути свій наступ на Лиманському напрямі та продовжують підготовку до наступу на Новопавлівському та Запорізькому напрямках.
    Противник завдає артилерійських та авіаційних ударів у районах Лимана та Камишевахи в Донецькій області та Сєвєродонецьку та Новозванівці у Луганській області.
    Ворог зробив спроби штурмових та наступальних дій у районах Довгенького Харківської області та Богородичного Донецької області: успіху не мав, із втратами відійшов.
    Окупанти намагалися покращити тактичне становище у напрямку Миколаєва та забезпечити вихід на адміністративні кордони Херсонської області.

18:22
Двоє людей загинули через російські обстріли у тимчасово окупованому місті Балаклія Харківської області, повідомила радниця голови облради Наталія Попова. За її інформацією, ще семеро людей отримали поранення, серед них одна дитина.

18:17
Командир батальйону "Свобода" про оборону Сєвєродонецька: на один наш снаряд вони у середньому випускають від 20 до 50. Про ситуацію на сході України в інтерв'ю УП.

17:54
МЗС відповіло на указ диктатора Путіна про "паспортизацію" РФ у Херсонській та Запорізькій областях: юридично нікчемний і не матиме правових наслідків.

17:51
Михайло Подоляк розкритикував "проросійських лобістів" у Європі, які почали "потроху підіймати голову". Радник ОП заявив, що вони сьогодні пропонують "подарувати" Росії південь та схід України.

17:40
"Схеми" опублікували знімки з супутника, на яких зафіксували у тимчасово окупованому порту Маріуполя рух вантажних суден, якими окупанти можуть вивозити метал та зерно. Як з'ясували журналісти, у порту знаходиться зерно та більша частина металу компанії "Метінвест" Ріната Ахметова.

17:29
У Дніпропетровській області 25 травня ЗСУ знищили безпілотник російських окупантів, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. Це 11-й за добу.

17:23
Офіс генпрокурора оприлюднив ім'я генерал-майор РФ Олега Якушева, який керував окупацією ЧАЕС. За його наказом із підприємства викрадено понад 2000 одиниць майна. Фото: Офіс генпрокурора

17:06
Про ситуацію на фронтах від спікера Міноборони Олександра Мотузяника під час брифінгу 25 травня:
    ЗСУ здійснює маневри на сході України, вони не є відступом.
    Окупанти не залишають спроб наступу в районі Кривого Рогу та Миколаєва.
    Російські війська змінили тактику ведення бойових дій: тепер діють не так "різко", але тактика "випаленої землі" залишилася незмінною.
    Військове командування РФ активізувало застосування далеких та стратегічних бомбардувальників для виявлення української системи ППО.
    В акваторії Чорного моря перебувають два носії крилатих ракет типу "Калібр" із можливим сумарним залпом до 16 ракет.

17:04
Питання про передачу Україні польських винищувачів МіГ-29 не знято з порядку денного. Посол України у Варшаві Андрій Дещиця в інтерв'ю ВВС Україна заявив, що переговори тривають.

16:58
Десантники 79-ї бригади знищили кілька броньованих машин окупантів, екіпаж згорів разом із технікою.

16:48
Окупанти розпочали програму видачі паспортів РФ не тільки в Херсонській та Запорізькій областях, а й у Маріуполі та нових окупованих територіях Донецької області, повідомив радник мера Петро Андрющенко.
У Херсонській області окупаційна влада почала створювати центри видачі російських паспортів, повідомляє пропагандистське видання РИА Новости.

16:38
У Південній бухті Севастополя на підводні човни Чорноморського флоту Росії завантажують ракети, повідомляє видання Крим.Реалії. Біля причалів бухти пришвартовані два підводні човни проєкту "Варшав'янка", поруч стоять два "Камази", у кузові яких видно транспортно-пускові контейнери з ракетами.

16:36
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес відхилив висунуту Росією умову зняття санкцій в обмін на коридор для експорту зерна з України, передає Reuters.

16:22
Правоохоронці затримали 27-річного мешканця Броварів, який обманним шляхом отримав кошти за допомогу у нібито евакуації людей з Маріуполя. Батьки жінки, яка заплатила 10 000 грн за "евакуацію", загинули.

16:16
Одеса залишається у пріоритетах ворога для захоплення й окупації, повідомила голова пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк на брифінгу у медіацентрі.

16:08
45 окрема артилерійська бригада ЗСУ показала результат спільної роботи авіарозвідки та бійців Азова з артилеристами бригади.

16:02
Держдума РФ підняла до 65 років вікові обмеження для укладання військових контрактів. Раніше контракти військовослужбовці РФ могли укладати у віці від 18 до 40 років, а громадяни інших держав – від 18 до 30 років.

15:55
Заступник міністра закордонних справ РФ Андрій Руденко заявив, що розблокування українських портів для вивезення зерна можливе за умови пом'якшення санкцій проти Росії. Український міністр Дмитро Кулеба назвав це шантажем і закликав не піддаватися на нього.

15:35
Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала не допускати "втоми від війни" в Україні. Про це вона сказала сьогодні після засідання Ради країн Балтійського моря у Норвегії.

15:26
Нацполіція: Внаслідок ракетного удару по Краматорську зруйновано два під’їзди у недобудові та пошкоджено багатоповерхівки. Постраждалих немає.

15:10
Представник ГУР МО Вадим Скібіцький: За нашими даними, якщо говорити про високоточну зброю, то використано вже близько 60 відсотків запасів. По деяким видам, навіть і більше – 70%. Є відповідні нормативні вимоги по тому пороговому рівню, який необхідно тримати в військах, і щодо тих самих "Іскандерів" цей пороговий рівень майже настав.

15:09
Російський диктатор Володимир Путін підписав указ про запровадження спрощеного порядку прийняття у громадянство Росії мешканців Запорізької й Херсонської областей України.

15:06
Нацполіція: Внаслідок ракетного удару по Запоріжжю у понад 60 будинках ударною хвилею пошкоджені стіни, вікна та дахове покриття, потрощено прибудинкові території. Від прямого влучення ракетою один із будинків зруйновано вщент.

14:46
На Київщині триває розмінування. Роботи проводилися у Бучанському, Броварському та Фастівському районах.

14:22
Обговорення теми обміну полоненими між Україною і Росією можливе лише після суду над військовослужбовцями ЗСУ, які здалися - МЗС РФ.

14:04
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай спростував інформацію про захоплення траси між Лисичанськом і Бахмутом: "Доступ до Лисичанська й Сєвєродонецька є".

14:02
СБУ: Російські окупанти шоковані, що весь світ підтримує Україну зброєю. Це різко контрастує з "підкріпленням" загарбників: оскільки їм везуть "молодих довбнів", у яких навіть бронежилетів немає.

13:52
За три місяці повномасштабної війни РФ проти України в Маріуполі загинули щонайменше 22 000 мирних жителів - радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

13:28
Токіо висловив "серйозне занепокоєння" Китаю та Росії у зв'язку з прольотом стратегічних бомбардувальників біля кордонів Японії під час проведення саміту Quad.

13:16
ГУР МО: Служба безпеки України виявила мобільний застосунок, через який у користувачів у ігровій формі виманювали геолокацію та реальні фото стратегічних об’єктів. Щоб залучити дітей до підривної діяльності, агресор використовував популярну ігрову програму для смартфонів. За її умовами, учасники шукають так звані коробки із віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші.

13:09
Росіяни кинули 25 БТГр для спроби повного захоплення Луганської області, і цей тиждень буде вирішальним – якщо військам РФ не вдасться окупувати всю область, то вони "видихнуться". Таку думку висловив глава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в ефірі телеканалу Україна 24.

12:41
У ніч із 24 на 25 травня Росія завдала ракетно-бомбового удару по житлових районах та приватному сектору в Краматорську. Про це повідомив у Facebook мер міста Олександр Гончаренко. За даними мера, жертв бомбардування немає, але кілька будинків пошкоджено або зруйновано.

12:15
30 окрема механізована бригада ЗСУ імені князя Костянтина Острозького виклала добірку епізодів артилерійських ударів по позиціях російських окупантів.

12:02
Світ зіткнувся з потрійною кризою – продовольчою, паливною та фінансовою – внаслідок російської агресії проти України, і найбільше постраждають від неї найбідніші країни. Про це попередив керівник ПРООН Ахім Штайнер під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі. На його думку, висока інфляція та відсоткові ставки можуть призвести до дефолту понад 70 країн. Першою з них уже стала Шрі-Ланка, яка не змогла розплатитися з боргами на тлі протестів і розвалу уряду.

11:46
СБУ: Керівництво РФ повертає своїх солдатів додому або в труні, або з пораненням. Вирватися з війни в Україні іншим способом загарбники можуть тільки через полон. Тому зараз здаються ще більш охоче, ніж у перші тижні. Про це говорять полонені російські окупанти.

11:38
На піку Путіна у Киргизстані підняли український прапор.

11:30
Президент Володимир Зеленський розкритикував Угорщину за небажання запроваджувати ембарго на постачання до Євросоюзу російської нафти. Він вважає, що зараз немає ні єдності в ЄС щодо майбутнього України, ні міцного об'єднаного Заходу. За його словами, із санкціями – та сама ситуація.

11:07
Литва готує нову партію військової допомоги Україні: сили оборони отримають від союзників 20 американських бронетранспортерів М113, 10 військових вантажівок та 10 саперних позашляховиків.

10:35
ДПСУ: Вночі з російської території ворог випустив з літака чотири ракети по одному з населених пунктів Краснопільської громади на Сумщині. Внаслідок авіаудару постраждали декілька будинків місцевих мешканців та лінія електропередачі.

10:29
Президента Володимира Зеленського влаштовує нейтралітет, який проголошує Китай щодо війни Росії й України. Проте Києву все ж таки хотілося б мати пріоритет у відносинах з Пекіном, заявив глава держави на українському сніданку в Давосі.

10:17
Сергій Гайдай, Луганська ОВА: Зупинено роботу останньої газорозподільної станції на Луганщині, відтепер область повністю без блакитного палива, травмовано працівника цієї ГРС.

10:15
ГУР МО: Збройні Сили України змусили російський флот уникати наближення до побережжя нашої держави.

10:06
Нацполіція: За добу росіяни завдали 25 ударів по Донеччині. Окупанти обстріляли 18 населених пунктів. Є загиблі й поранені. Руйнувань зазнали 45 цивільних об’єктів - житлові будинки, лікарня, залізничний вокзал, завод, будівельне підприємство, критична інфраструктура.

10:01
Зеленський на українському сніданку в Давосі: Путін не розуміє, що Україна не піде на поступки. Від бажання Путіна залежить – чи буде Київ після війни домовлятися з ним чи вже з іншим президентом Росії.

09:56
Втрати особового складу ворога 25 травня досягли 29 450. Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Лиманському напрямку.

09:55
Екскомандувач обороною Миколаєвом, генерал-майор Дмитро Марченко вважає, що Україна має перспективи звільнити Снігурівку й Херсон, проте потрібна перевага в силах і засобах один до трьох.

09:34
Глава МЗС Кулеба скептичний щодо деблокади Чорного моря силами НАТО: каже, що "навряд чи вистачить мужності".

09:07
"Відстежують кожну кулю": де та як працює центр допомоги ЗСУ при НАТО. (Foreign Policу)

08:46
У Запоріжжі ракетні удари були по цивільних об'єктах Шевченківського району та торговельному центру в Олександрівському районі. У приватному секторі пошкоджено щонайменше 62 будинки. Відомо про одну загиблу жінку та трьох поранених цивільних.

08:33
На Заході розібрали штурмовики Су-25 від союзників та відправили їх Україні як "запчастини". (Foreign Policy)

08:16
Глава МЗС Литви розкритикував заклики деяких західних політиків до припинення вогню й переговорів.
За словами Ландсбергіса, Україна має вирішувати, коли й на яких умовах закінчувати війну.

08:14
Вранці окупанти також завдали трьох ракетних ударів по Кривому Рогу.
Було влучання у промислове підприємство, є серйозні руйнування. Інформація щодо постраждалих уточнюється.
Також у Криворізькому районі окупанти обстріляли з РСЗВ "Ураган" Широківську й Апостолівську громади.

07:58
Сорос поклав на Меркель провину за апетит Європи до газу з Росії, хвалив Шольца. Йде 4-й місяць війни, але євроембарго на нафту і газ із РФ, як і раніше, немає.

07:19
Росія збирає резерви, посилила застосування авіації. У ворога дефіцит ракет - Генштаб.

06:54
О 05:13 російські військові запустили чотири крилаті ракети по Запоріжжю, одну з них збила ППО. Інформація про руйнування уточнюється.

06:40
У ГУР заявили, що Україні вдалося обмежити дії Чорноморського флоту РФ, проте російські кораблі все ще контролюють Азовське море з Керченською протокою та блокують чорноморські порти.

05:11
24 травня на південному напрямку відбулося бойове зіткнення зі специфічною групою ворожих сил, повідомляє оперативне командування Південь.
Інцидент стався на північному сході Миколаївської області у напрямку Кривого Рогу.
"Противник за підтримки двох бойових броньованих машин "Тигр" під прикриттям мінометного вогню намагався захопити наш спостережний пост. Разом з тим, на рашистах була військова форма ЗСУ", – повідомляє ОК Південь.
Українські військові відбили атаку, ворог відступив, четверо росіян було знищено.

04:48
Дружина командира батальйону Нацгвардії "Азов" Дениса Прокопенка Катерина розказала, що умови утримання полонених захисників Азовсталі більш менш задовільні.
Денис Прокопенко зміг ненадовго зателефонувати до Катерини.
"Він сказав, що з ним усе гаразд, і запитав, як я, – розповіла 24 травня журналістам Guardian Катерина Прокопенко. – Я чула з інших джерел, що умови більш менш задовільні".
Вона також сказала, що їй повідомили, що ув'язнені не зазнавали насильства і нікого з бійців не вивезли до Росії.

04:04
Російська армія, ймовірно, відмовилася від зусиль по завершенню одного великого оточення українських військ на сході й натомість намагається оточити кілька невеликих скупчень військ ЗСУ у Донецькій і Луганській областях: ширший район Сєвєродонецька (зокрема Рубіжне й Лисичанськ), Бахмут-Лисичанськ, навколо Золотого (на північний схід від Попасної) та навколо українських укріплень в Авдіївці. Про це повідомляє Інститут з вивчення війни (ISW) у зведенні за 24 травня.

03:20
Після знищення "Москви" Чорноморський флот вчать швидко тікати у разі загрози. Як повідомляють у ГУР, для Чорноморського флоту почали проводити навчання так званої "терористичної загрози" – коли оголошується так звана тривога "терористичної загрози" і всі кораблі виходять у море.

01:05
Російські військові забрали зі знищеного крейсера "Москва" тіла загиблих моряків, секретне обладнання та документацію, повідомив представник ГУР МО Вадим Скибіцький. Операція по зачистці тривала щонайменше два тижні.

00:30
Самохідні артилерійські установки нового покоління Caesar уже на передовій, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.
"Наші артилеристи швидко опанували нові САУ, фактично за 2-3 години. Щиро вдячний партнерам за надану допомогу! Вона слугує наближенню нашої Перемоги", – написав головнокомандувач ЗСУ.
САУ Caesar дає можливість уражати противника на відстані 20 км і більше від лінії фронту з високою точністю.
"На цій відстані знаходиться артилерія, резерви, пункти управління противника. Їх знищення знижує наступальний потенціал ворога", – написав Залужний.

00:00
Президент Володимир Зеленський назвав заяву глави Міноборони РФ Сергія Шойгу про те, що Росія нібито спеціально уповільнює темпи наступу, брехнею, яку російська сторона вигадала, щоб пояснити, чому їм не вдалося зломити Україну за три дні.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live