Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

24.05.2022

23:55
Президент Володимир Зеленський заявив, що постачання Україні важкої зброї – реактивних систем залпового вогню, танків, протикорабельної та іншої зброї – це найкраща інвестиція у збереження стабільності у світі.

23:06
Польща направила в Україну "дуже велику кількість" танків, заявив президент Польщі Анджей Дуда, але Німеччина, за його словами, не бажає виконувати обіцянку надати Польщі танки Leopard.

22:27
23 травня строковик Нацгвардії знищив бойовий штурмовик російських окупантів Су-25 "Грач". Це другий влучний постріл бійця по ворожому літаку за місяць.

22:02
"За Маріуполь". Українські захисники написали на одному зі 155-мм артилерійських снарядів САУ CAESAR, які Україні поставила Франція.

21:58
Джордж Сорос заявив, що вторгнення Росії в Україну, можливо, стало початком Третьої світової війни. Він вважає, що найкращий спосіб для Заходу зберегти вільну цивілізацію – перемогти сили Путіна, передає Reuters.

21:43
Українські захисники за сьогодні відбили дев'ять атак окупантів на Донецькому та Луганському напрямках. Ще на шести локаціях тривають бої, повідомляє ОСС. Втрати ворога у техніці:
    3 танки;
    8 артилерійських систем;
    18 одиниць бойової броньованої техніки;
    1 спеціальний броньований автомобіль;
    1 автомобіль;
    6 БПЛА типу "Орлан-10" та 1 безпілотник "ZALA".
 
21:24
"Я за вільну Україну": водійка тролейбуса в окупованому Херсоні у репортажі видання FRANCE 24.

21:13
24 травня внаслідок обстрілів окупантів на Донеччині загинули 12 мирних жителів. Ще десять отримали поранення, повідомив голова ОВА Павло Кириленко.

21:09
Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив Німеччину у зриві постачання танків Leopard замість тих, що Варшава направила Києву, сказав він виданню Die Welt. Раніше Німеччина обіцяла передати їх Польщі.

20:52
У Луганській області зараз найважчий час за вісім років війни, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Зведення про ситуацію в області:
    Окупанти наступають у всіх напрямках одночасно: атакують Сєвєродонецький напрямок, Гірське – з боку Золотого та Катеринівки, Попасну – з боку Камишевахи і наступають на Білогорівку.
    Траса "Лисичанськ-Бахмут" повністю прострілюється, на ній є ворожі ДРГ.
    Сєвєродонецьк закидали авіабомбами.
    Противник стягнув в область велику кількість бійців та техніки і на окупованих територіях тримає напоготові гелікоптери та важку зброю.

20:35
Канада закупила для України 20 000 артилерійських снарядів, які можна використати, зокрема, для гаубиць M777, заявила міністерка оборони Аніта Ананд, передає Reuters.

20:31
Українські захисники 23 травня відступили зі Світлодарська та Миронівського на Донеччині, щоб уникнути оточення чи значних втрат, повідомив радник МВС Віктор Андрусів.

20:26
Окупанти увечері знову обстріляли прикордонні території Сумщини. Близько семи вибухів зафіксували біля населеного пункту Бояро-Лежачі та вісім - у районі Толстодубове, повідомляє ОК "Північ".

20:21
Глава МЗС Дмитро Кулеба закликав партнерів надати Україні ракетні системи залпового вогню.

20:08
Російські окупанти в Енергодарі увірвалися до квартири мера міста Дмитра Орлова, який після окупації міста переїхав до Запоріжжя.

20:04
ООН: Вторгнення Росії в Україну сприяє різкому зростанню кількості людей, які страждають на гостру нестачу продовольства в Латинській Америці та Карибському басейні.

19:54
Голова ОП Андрій Єрмак та ексгенсек НАТО Андерс Фог Расмуссен очолили групу з розробки гарантій безпеки для України.

19:30
В окупованому Світлодарську залишається близько 10 000 мирних жителів, повідомив голова ОВА Павло Кириленко. Він додав, що місто було оточене з трьох сторін, тому ЗСУ відійшли на більш вигідні позиції для перегрупування.

19:21
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив надзвичайний стан у країні, який набуде чинності опівночі.
За його словами, це дасть уряду "простір для маневру та можливість негайного реагування" на наслідки війни в Україні.

19:16
У Запорізькій області окупанти знову захопили в полон голову Кирилівської громади Івана Малєєва, який уже перебував у полоні у квітні і був звільнений. Також вони затримали його заступника Ігоря Коробку.

19:13
У вівторок у Луганській області внаслідок російської агресії загинуло п'ятеро мирних мешканців, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Евакуювати вдалося двох людей.

19:03
У Харкові відновив роботу метрополітен через три місяці від початку війни. Інтервал між поїздами становить 30 хвилин, повідомляє міськрада.

18:56
Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна повернеться до переговорів із країною-агресором Росією після звільнення захоплених територій. Про це він сказав в інтерв'ю японському NHK.

18:53
Спікер Міноборони Олександр Мотузяник повідомив, що протягом 1,5-2 місяців Росія може запровадити ще 30 батальйонних тактичних груп. РФ вже задіяла у війні проти України понад 90 БТГр.

18:30
Вечірнє зведення від Генштабу:
    Окупанти ведуть наступ у напрямку населеного пункту Лиман, у Сєвєродонецьку бойові дії продовжуються.
    На Бахмутському напрямку противник наступає в районах населених пунктів Липове та Білогорівка.
    Противник провів розвідку боєм у районі населеного пункту Пасіка, зазнав втрат і відійшов.
    На тимчасово окупованій території Крим противник формує підрозділи для ведення бойових дій на території України.

18:27
Окупанти знищили кілька сіл на Миколаївщині та Херсонщині, повідомляє ОК "Південь".

18:20
ССО "Азов" на південному напрямку захопили два трофейних БМП-3 окупантів.

18:13
На півдні України ЗСУ знищили передову 58 армію РФ, свідчить перехоплення розмови російського військового від СБУ.
"Вона вважалася найважчою армією у Південному військовому окрузі. За підсумками, від неї не залишилося практично нічого", – бідкається окупант.

17:56
Сьогодні російські війська обстріляли Слов'янськ на Донеччині касетними снарядами. Ніхто не постраждав, повідомив голова ОВА Вадим Лях.

17:46
Голова ОП Андрій Єрмак та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорили з радником Байдена Джейкобом Салліваном та головним генералом США Марком Міллі заходи з відбиття російської агресії та наступні кроки щодо посилення оборони України.

17:32
Окупанти розгорнули у Маріуполі мережу пересувних телевізійних екранів. Наших людей такою "локшиною" не нагодуєш, повідомила міськрада.

17:21
Міністр оборони Олексій Резніков розповів про результат вчорашньої зустрічі на авіабазі Рамштайн: постачання пускових установок та протикорабельних ракет Harpoon, а також інші "приємні сюрпризи, які посилять потужність української армії".

16:59
22 травня загинув генерал-майор ВПС Росії у відставці Канамат Боташев. Його штурмовик Су-25 "Грач" збили ЗСУ у районі Попасної. Він не встиг катапультуватись. Цю інформацію підтвердили російській службі ВВС колишні товариші по службі Боташева.

16:58
Сервіс OnlyFans сплатив $305 000 податків до українського бюджету, написав Данило Гетманцев в Telegram.

16:43
Поліція вже виявила 1297 тіл загиблих на Київщині після російської окупації. За словами Андрія Нєбитова в ефірі 5 каналу, понад 600 людей було вбито окупантами зі стрілецької зброї.

16:37
На тимчасово окупованих територіях українські партизани обіцяють знищувати окупантів, як раніше підпільники знищували нацистів. Фото листівок партизанів опублікувала Територіальна оборона ЗСУ:

16:22
Окупанти увійшли до міста Світлодарськ на Донеччині, повідомив керівник Світлодарської ОВА Сергій Гошко виданню "Вільне радіо". За його словами, армія РФ вивісила свою "ганчірку" на адмінбудівлі.

16:10
Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко опублікував повний список з 11 фільтраційних пунктів окупантів у Донецькій області:
    Донецьк: Ленінський район, вул. Аксакова, 56 (так званий райвідділ МВС);
    Докучаєвськ: вул. Незалежності, 19 (так званий райвідділ МВС);
    Старобешеве: вул. Паші Ангеліної, 30 (так званий райвідділ МВС);
    Амвросіївка: вул. Карла Лібкнехта, 65 (фільтраційний табір "Успенка");
    Нікольське: так званий райвідділ МВС;
    Мангуш: вул. Титова, 63 (так званий райвідділ МВС);
    Безіменне: вул. Радянська, 48 (фільтраційний табір "Безіменне");
    Новоазовськ: вул. Комунарів, 69 (так званий райвідділ МВС);
    Бугас: вул. Радянська, 35 (селищна окупаційна адміністрація);
    траса Одеса – Мелітополь – Новоазовськ, 619-й км (фільтраційний пост "Мангуш");
    автошлях Сніжне - Маринівка, 11-й км (фільтраційний пост "Степанівка").

15:54
Велика Британія не має зараз планів відправляти військові кораблі до Чорного моря. Про це заявив представник британського уряду, повідомляє The Guardian.

15:51
У Росії батькам матросів підбитого крейсера "Москва" пропонували добровільно визнати синів "померлими внаслідок катастрофи", водночас не зараховуючи їх до учасників бойових дій, передає Новая газета. Европа.

15:49
На російському ринку наразі продовжують працювати 580 іноземних компаній, вісім з яких є великими корпораціями, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає Укрінформ.

15:47
З 25 травня в Одеській області змінять час комендантської години, тепер вона триватиме з 23:00 до 05:00, повідомляє Одеська ОВА.

15:27
Офіс генпрокурора розкрив убивство старости села Мотижин під Києвом Ольги Сухенко. До нього причетні 8 російських військових — 5 кадрових та троє найманців з "ПВК Вагнера".

15:24
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна підтримає надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, передає Укрінформ.

15:12
Рада ЄС погодила повне скасування всіх мит на українські товари. Таким чином, протягом року українські компанії можуть поставляти до Євросоюзу свою продукцію без мита.

15:01
Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України оновило перелік громад у районах бойових дій, на тимчасово окупованих територіях та тих, що перебувають в оточенні російських загарбників, на основі якого внутрішньо переміщеним особам (ВПО) здійснюватимуть виплати.
Загалом до переліку ввійшли 7 областей. Це територіальні громади Дніпропетровської (6 громад), Донецької (66 громад), Запорізької (61 громада), Луганської (37 громад), Миколаївської (22 громади), Харківської (51 громада) та Херсонської (49 громад) областей.

14:59
Росіяни зранку обстріляли "Азот" - загинули четверо осіб. Щільність і кількість обстрілів зростає щодня, повідомив Сергій Гайдай.

14:58
У понеділок у Давосі почався Всесвітній економічний форум. Якщо минулого року головною темою була пандемія, то цього року – Україна. Форум відкрився зверненням президента Володимира Зеленського.
Вже у перший день на панелях обговорювали українську економіку й наслідки війни для світу. Що конкретно говорили про Україну на форумі – у матеріалі LIGA.net.

14:47
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає, що ймовірність швидко набути Україні статусу кандидата у члени Євросоюзу є невеликою і "надто багатьом країнам ЄС ця ідея не подобається". Про це Рютте сказав під час виступу у парламенті Нідерландів, повідомляє NL Times.

14:26
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час перемовин з державним секретарем США Ентоні Блінкеном обговорили постачання важкого озброєння та розблокування українського експорту.

14:01
Опубліковано аудіозапис, де екіпаж ще не потопленого крейсера "Москва" пропонував захисникам острова Зміїний здатися, вибрати "правильну сторону" й отримати квартири, "гарні" зарплати та пенсії. Аудіо опублікував журналіст Андрій Цаплінеко.

13:47
Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що "агресія Путіна має обернутися стратегічним провалом", і закликає передати на відновлення України заморожені за кордоном активи Росії. Заяви прозвучали у її виступі на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, повідомляє The Guardian.

13:32
За останні два місяці у тимчасово окупованому Криму виникла гостра проблема з отриманням своєчасних медичних послуг, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.
Денісова зазначила, що деякі лікувальні заклади, особливо на півночі півострова, були перетворені на воєнно-польові шпиталі для поранених та травмованих російських військових. Аналогічна ситуація й у Севастополі.

13:28
СБУ викрила спецслужби РФ на використанні смартфон-ігор для вербування українських дітей.
В одному з додатків учасники мають шукати так звані "коробки" з віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші.
Під час проходження маршруту діти здійснюють фотофіксацію місцевості, об’єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів.

13:13
Директор Маріупольського порту Ігор Барський повідомив, що російські окупанти намагаються частково відновити порт, на території якого знаходяться український метал та зерно. Це сигналізує про намір ворога вивозити крадене українське майно.

12:52
Німецький астронавт Маттіас Маурер, який повернувся на Землю з Міжнародної космічної станції, розповів, що війну в Україні неозброєним оком видно з космосу. Про це він розказав в ефірі телеканалу ARD, пише Європейська правда.

12:45
Згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, 82% українців не готові пожертвувати деякими територіями України заради миру.
"Для 82% респондентів жодні територіальні поступки не є припустимим. Лише 10% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій", — йдеться в опитуванні.

12:43
У Лимані на Донеччині тривають щільні ворожі обстріли, є загиблі та багато поранених місцевих мирних жителів. Можливості евакуюватися поки нема.
Про це під час телемарафону UAразом повідомив Лиманський міський голова Олександр Журавльов.

12:41
Світова спільнота повинна зберігати пильність і не ставати учасниками російських злочинів проти України. Зокрема, країни не повинні купувати вкрадене Росією українське зерно, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Twitter.

12:23
Швейцарський концерн Sulzer, який, зокрема, спеціалізується на виробництві та сервісному обслуговуванні промислових машин та обладнання, оголосив про рішення піти з російського ринку. Про це йдеться у заяві компанії.

12:08
Близько 62 млн барелів російської нафти зараз знаходяться у морі на танкерах, поки трейдери безуспішно намагаються знайти для неї покупців. Це рекордна кількість, пише Reuters з посиланням на підрахунки аналітичної компанії Vortexa.

11:54
На Банковій розкритикували тих учасників Всесвітнього економічного форуму в Давосі, які кулуарно обговорюють, що "пора б перестати стріляти і повернутися до бізнесу з Росією". Про такі розмови повідомив у Twitter радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

11:41
Нове перехоплення СБУ шокує, і це вже не фантастика, а звичайний звірячий рашизм і садизм.
"Мы вчера "укра" поймали… Теперь он в ином мире. Я ему свой "свинокол" прямо в сердце вогнал... У меня клинок, как у Фродо Бэггинса. Так что я свою мечту… я же хотел человеку сухожилия перерезать и вставить кол", – розповідає російський загарбник своїй дружині.

11:29
Фінальне рішення про повномасштабне вторгнення в Україну російський президент Володимир Путін ухвалив приблизно за 13 годин до його початку. Про це Українській правді розповів начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

11:28
Поки ще рано робити висновок, що Україна має все необхідне озброєння перед наступом Росії на Донбасі. У зв'язку з цим партнери України мають прискорити постачання озброєння і боєприпасів, зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Twitter.

11:18
Російські війська можуть вдатися до провокативного обстрілу житлових кварталів Авдіївки. Жителів закликають утриматися сьогодні від виходу на вулицю, заявив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram.

11:03
Військовослужбовці 24 окремої механізованої бригади імені короля Данила з реактивної артилерії нищать ворога на Луганщині.

11:01
До кінця року українські військові мають зайти на територію окупованого Криму, заявив керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

10:56
Один із російських окупантів поскаржився дружині, що армія РФ зазнає великих втрат, військових обманюють із виплатами і йому не хочеться йти в бій. Про це йдеться у перехопленні їхньої розмови від Головного управління розвідки.

10:37
Четверо російських саперів підірвались на міні на Азовсталі. Про це 24 травня повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

10:29
Один із варіантів розблокування морського експорту зерна з України – створення захищеного коридору від Одеси, а, можливо, й Миколаєва, до Босфору. Його гарантом можуть стати британські військово-морські сили, пише видання The Times.

10:26
Головне управління розвідки Міноборони: Моряки каспійської флотилії РФ відмовляються виконувати бойові завдання через аварійний стан кораблів.

10:19
Президент Філіппін Родріго Дутерте розкритикував президента РФ Путіна за розв'язану війну проти України, передає DW з посиланням на AP. Дутерте підкреслив, що не звинувачує Путіна, але назвав події в Україні не "спеціальною військовою операцією", а повномасштабною війною проти суверенної держави.

10:16
Туреччина пропонує організувати в Україні медичний коридор для евакуації хворих і поранених із зон бойових дій. Країна готова взяти на себе відповідні зобов'язання щодо організації, заявив глава МОЗ Туреччини Фахреттін Коджа.

10:04
ССО вперше показали відео удару дрона-камікадзе по танку ЗС РФ і "окупантах, які випивають на броні".

09:12
Британська розвідка: Між північним і південним угрупованнями росіян біля Сєвєродонецька – 25 км.

09:02
Учора найбільших втрат окупанти зазнали на Сєвєродонецькому напрямку. Зведення втрат армії РФ з 24 лютого до 24 травня:
особового складу – близько 29 350 (+150) осіб ліквідовано,
танків ? 1302 (+9),
бойових броньованих машин ? 3194 (+28),
артилерійських систем – 606 (+2),
РСЗВ – 201 (0),
засобів ППО – 93 (0),
літаків – 205 (+1),
вертольотів – 170 (0),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 480 (+4),
крилатих ракет - 112 (+2),
кораблів/катерів – 13 (0),
автомобільної техніки й автоцистерн – 2213 (+7),
спецтехніки – 43 (0).

08:32
ISW: Росія навряд чи зможе швидко захопити Бахмут, якщо взагалі зможе.

07:59
Ще з ранкового зведення Генштабу:
- Росія розмістила у Білорусі ОТРК "Іскандер-М" за 50 км від кордону з Україною. Зростає загроза ракетних ударів.
- Армія РФ намагається закріпитися на півночі та заході Тернової Харківської області. Готується відновлювати наступ на Слов'янському напрямку, перекинула на південь Ізюма додаткові підрозділи.

07:50
Генштаб ЗСУ: Основні зусилля РФ кинула на наступальну операцію з оточення Лисичанська й Сєвєродонецька з подальшим виходом на адмінкордон Луганської області.
- На Лиманському напрямі не виключається форсування окупантами Сіверського Донця на ділянці Дронівка-Білогорівка, для прикриття РФ розгорнула підрозділи артилерії.
- На Сєвєродонецькому напрямку ворог веде штурмові дії у напрямку Тошківки й Устинівки.

07:47
Бутусов про актуальну ситуацію біля Сєвєродонецька: "Поступатись ворогу тут ніхто не збирається".

06:59
Reuters: Литва, Латвія, Естонія та Словаччина вимагають передати Україні заморожені в Європі російські активи.

06:43
CNN показав супутникові фото, як Росія краде українське зерно через Крим.

06:35
Подоляк назвав Естонію маленькою за територією країною з великим серцем.
"Замість тисячі обіцянок: за три місяці Естонія передала Україні 1/3 військового бюджету – найбільше у світі", – написав він.

01:53
Російські окупанти на Миколаївщині направили на заміновані ділянки дороги автомобілі людей, які намагалися евакуюватися. Тих, хто зміг проїхати, розстріляли. Серед загиблих – двоє дітей молодшого шкільного віку. Про це повідомляє оперативне командування Південь.

00:53
Увечері  23 травня російські окупанти завдали ракетного удару по Дніпропетровщині, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.
"У нас одразу чотири вечірні "прильоти". Ракети вдарили по залізничній інфраструктурі у Павлоградському та Синельниківському районах. Є серйозні руйнування залізничних колій та контактної мережі", – написав Резніченко.
У 12 будинках поруч пошкоджені дахи та вибиті вікна. Люди не постраждали.
Глава Дніпропетровської ОВА поки не знає, коли вдасться відновити рух поїздів.

00:34
За добу знищено/уражено сім повітряних цілей російських окупантів: винищувач ПС ЗСУ збив крилату ракету, а ППО Сухопутних військ – шість безпілотних літальних апаратів: п'ять "Орлан-10" та один типу "Гранат".
На Лиманському та Ізюмському напрямку ударна авіація знищила до 30-ти бойових броньованих машин разом із живою силою ворога.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live