Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

22.05.2022

22:21
Український футболіст Олександр Зінченко у складі "Манчестер Сіті" виграв Англійську прем'єр-лігу, присвятивши цю перемогу Україні.

22:18
Президент Сенегалу Макі Салл збирається незабаром відвідати Київ і Москву як глава Африканського союзу, щоб говорити про мир.

21:58
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю Reuters заявив, що Україна не погодиться на територіальні поступки Росії, тому що вони не зупинять війну. Будь-яке перемир'я Росія використає, щоб підготуватися краще і напасти на Україну ще раз, вважає він.

21:49
Окупанти вдарили "Градами" по Дніпропетровщині, повідомив керівник обласної ОВА Микола Лукашук. Удару було завдано по селу Мар’янське. За словами Лукашука, до села прилетіло десять снарядів.

21:48
Мер Миколаєва повідомляє про вибухи:
"Знову над Миколаєвом лунають вибухи. Касетні снаряди. Тримайтесь подалі від вікон і не забувайте про правило двох стін!"

21:30
У Празі відбувся парад вишиванок, в якому взяли участь тисячі українців, вдячних Чехії за гостинність та допомогу, повідомило у Фейсбуці посольство України в Чехії.

21:21
До Росії із Сирії кілька тижнів тому приїхали "фахівці" з бочкових бомб – авіаційних саморобних вибухових пристроїв, які широко застосовувалися силами Башара Асада під час громадянської війни кілька років тому. Про це повідомила британська газета The Guardian із посиланням на джерела.

21:18
Протягом доби 22 травня на Донецькому та Луганському напрямках українські військові відбили 11 атак росіян.

21:05
Держсекретар США Ентоні Блінкен 22 травня провів телефонну розмову з новою міністеркою закордонних справ Франції Катрін Колонною. Вони обговорили підтримку України, розширення ЄС і НАТО, інформує пресслужба Держдепартаменту США.

21:04
У Чернігівській області російські окупанти використовували 350 заручників як живий щит.

21:03
У підручниках для дітей з окупованих територій України та росіян країна-агресор вирішила змінити назву Київської Русі на "Русь". Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Телеграмі.

20:56
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Норвегія мимоволі заробляє на війні в Україні завдяки зростанню цін на нафту й газ і мала би поділитися своїми "гігантськими" доходами. Про це він сказав у суботу під час спілкування з польською молоддю, пише Business Insider.

20:52
Росія продовжує розповсюджувати міфи про співпрацю ОБСЄ з українською армією. Цього разу розповідають про нібито знайдені на Азовсталі "докази".
Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

20:23
Внаслідок удару окупантів по Малину загинула щонайменше одна людина. Про це в коментарі Суспільному розповів голова Житомирської військово-цивільної адміністрації Віталій Бунечко.

19:55
Донька колишнього президента США Дональда Трампа Іванка Трамп зустрілася в Польщі з українськими біженцями.

19:50
ЗСУ знову зруйнували переправу росіян через Сіверський Донець, знищили ворожу техніку та декілька десятків російських військових, повідомили у МВС.

19:48
Російська авіакомпанія Аерофлот через санкції вже через три місяці буде змушена розбирати окремі літаки на запчастини. Про це з посиланням на консалтингове агентство IBA пише Bloomberg.

19:46
Повітряне командування "Центр"повідомило про збиття чотирьох спрямованих на інфраструктурні об'єкти Житомирщини крилатих російських ракет.

19:34
На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках фіксується зниження інтенсивності ведення бойових дій. Ворог здійснює перегрупування для посилення окремих напрямків, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:12
Випускниця однієї зі шкіл Дагестану під час останнього дзвоника виступила з антивоєнним закликом: "Ні війні! Свободу Україні! Путін – чорт!". Після цього на неї склали адміністративний протокол за дискредитацію збройних сил Росії та змусили публічно вибачатися, пише видання Кавказ.Реалії.

19:10
Російська армія продовжує спроби розвинути наступ на Сєвєродонецьк. Противник атакував позиції українських військових в Олександрівці, але без успіху, йдеться у зведенні Генштабу Збройних Сил України.

19:03
Уряд Франції вважає, що Україна зможе вступити до Європейського Союзу не раніше ніж за 15-20 років. Про це сказав Клеман Бон, міністр-делегат зі справ Європи у французькому МЗС, в ефірі Radio J.

18:55
Президент Польщі Анджей Дуда впевнений, що Росія зазнає поразки у війні, але зупинити її можуть лише сучасна зброя та жорсткі санкції. Про це він сказав під час зустрічі із журналістами у Києві.

18:40
Наразі у Київській області розміновані всі автомагістралі, проте роботи з розмінування решти території області тривають, повідомив Олексій Кулеба.

18:31
Радник мера Маріуполя Андрющенко розповів, що окупанти провели екскурсію всередині Драмтеатру: "Після розбору завалів Драматичного театру та відкриття скверу для вільного відвідування, окупанти влаштували "автопробіг волонтерів" з червоними прапорами містом. Фінальною точкою була екскурсія всередині Драмтеатру".

18:28
Президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі з журналістами у Києві розповів, як на початку повномасштабного вторгнення РФ ночами розмовляв з українським президентом Володимиром Зеленським. За словами Зеленського, в ті дні лідери держав особисто опікувалися питаннями постачання зброї в Україну.

18:22
У Придністров?ї російський контингент отримав завдання відновити військовий аеродром та техніку в Тирасполі, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

18:22
YouTube видалив понад 9 000 каналів разом з 70 000 відео, що містять російську пропаганду про вторгнення Росії в Україну, за порушення правил користування сервісом, пише The Guardian.

18:07
У Маріуполі окупанти планують з нового навчального року впровадити російські "стандарти освіти". Незгодним вчителям загрожують "негативними наслідками". Про це повідомляє уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

17:50
Президент Володимир Зеленський прокоментував петицію про дозвіл виїжджати із країни чоловікам призовного віку. На брифінгу в неділю, 22 травня, Зеленський сказав, що не розуміє, кому адресовано цю ініціативу, і нагадав: на фронті щодня гинуть до 100 українських військовослужбовців.

17:23
Війська РФ продовжують обстрілювати прикордонні райони Чернігівщини. Сьогодні близько 15:45 спостерігачі зафіксували 6 "приходів" з території РФ, ймовірно, з АГС, в район населеного пункту Сеньківка, повідомили в ОК "Північ".
Втрат серед особового складу та техніки немає.

17:08
Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді привітав президента Польщі Анджея Дуду і сказав, що вторгнення Росії зробило Україну та Польщу настільки близькими країнами, що жодні розбіжності між ними вже не мають значення.

17:03
У кількох населених пунктах Білорусі відбулися похорони військових, які зголосилися укласти контракти з російськими окупантами, повідомляє ГУР МО України.

16:22
Голова Дніпропетровської ОВА повідомляє про "приліт" у Павлоградському районі. Ракета влучила у річку Самара. На щастя, люди не постраждали.

16:15
Сьогодні над Фастівським районом Київської області силами ППО збито ворожу ракету. Попередньо — жертв та руйнацій немає. Інформація уточнюється, зазначає Київська ОВА.

16:11
Окупанти продовжують обстрілювати Миколаївщину, інформує Миколаївська обласна рада.
"Наразі найбільше дістається Березнегуватській та Широківській громадам і місту Миколаєву. В чергове знищені житлові будинки. За минулу добу на Миколаївщині поранення отримали 9 людей", - йдеться в повідомленні.

16:08
21 травня з Маріуполя до фільтраційного табору у селі Безіменне окупанти депортували 313 людей, зокрема 55 дітей, повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

15:55
Архітектор Іван Огієнко показав проєкт реконструкції зруйнованого російськими ракетами готелю "Україна" у Чернігові. У концепті відбудови збережені елементи "ракетних шрамів", які на думку Огієнка будуть "найкращим підручником, завдяки якому люди пам?ятатимуть жах війни".

15:48
Військові пенсії українці зможуть отримувати не лише в Ощадбанку, а й в інших банках країни. За закон №7337 проголосувала ВР під час сьогоднішнього пленарного засідання.

15:42
Артема Дмитрука та Олега Воронька виключили зі складу новоствореної депутатської групи Відновлення України. Вони були її членами не більше двох годин.
"На жаль, після початку повномасштабного вторгнення Росії не всім колегам вдалося зберегти ті цінності, з якими ми разом працювали у парламенті", - прокоментував Дмитро Разумков рішення депутатської групи.

15:39
Уряд остаточно заборонив лікарські засоби з РФ та Білорусі. Сьогодні ВР проголосувала за закон №7313, яким запроваджується відмова у державній реєстрації лікарських засобів з цих країн.

15:31
У Каннах покажуть "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова в межах благодійного вечора-аукціона на підтримку України. Повідомляють у Держкіно.
У програмі вечора також експозиція постерів до найвидатніших українських фільмів XX століття, картини Івана Марчука, які він сам представить, та картина Владислава Шерешевського Cats, написана ним 19 березня 2022 року після обстрілів і руйнування росіянами житлових будинків Маріуполя.

15:15
Маріуполь на межі епідемічної та екологічної катастрофи. Окупанти запустили пошкоджені системи водопостачання та водовідведення, вода почала розливатися вулицями та розмивати стихійні поховання у дворах та на вулицях міста.
Через це існує загроза потрапляння трупної отрути та збудників хвороб у питну воду. Про це повідомляє пані омбудсмен Людмила Денісова.

15:10
Безпекова допомога Україні від Збройних сил США. Морські піхотинці U.S. Marine Corps завантажують чергову партію 155-мм гаубиць M777 у літак для відправлення разом з іншим обладнанням та боєприпасами.

15:07
Генштаб: Львівські десантники збили російський штурмовик Су-25 "Грач". Підрозділи протиповітряної оборони 80 окремої ДШВ ЗСУ збили броньований літак з ПЗРК "Ігла".

15:02
На Миколаївщині постраждали п?ятеро людей внаслідок нічних обстрілів, повідомляє ОК "Південь". У Широківській громаді згоріли три будинки. Також обстрілювалися Березнегуватська громада та Миколаїв. Масштаби руйнувань уточнюються.

14:53
Анджей Дуда зазначив, що Україна обов’язково стане членом ЄС. Президент Польщі разом із колегами особисто докладе для цього зусиль, переконуючи лідерів держав-скептиків ЄС.

14:52
Тепер точно. Верховна Рада України продовжила дію воєнного стану в державі на 90 діб - до 23 серпня 2022 року.
"За" проголосували 320 нардепів, повідомляють у ВР.

14:39
Україна воює з російськими неонацистами, повідомляє видання Spiegel з посиланням на конфіденційний звіт Федеральної розвідувальної служби (BND). Йдеться про ДШРГ "Русич" та про "Російську імперську лігу". Ці факти суперечать кремлівським заявам про "денацифікацію" України.

14:28
"Сьогодні Україна - це обличчя вільного світу", - заявив польський президент Анджей Дуда під час свого виступу у залі Верховної Ради. І додав, між іншим: "З'явилися голоси, які кажуть, що Україна має поступитися вимогам Путіна. Але тільки Україна має право визначати своє майбутнє".
Також Дуда звернувся до деяких світових лідерів і наголосив, що після Бучі, Бородянки та Маріуполя правила ведення бізнесу змінилися і вже не буде "бізнесу як завжди".

14:18
Працівникам в Чорнобильську зону відчуження передали 18 тонн гуманітарної допомоги,  це зокрема харчові продукти, вода та два електрогенератори. Про це написав мер Кличко.

14:15
Станом на 14:00 22 травня ВР поки що не проголосувала за продовження воєнного стану. Про це повідомили у Telegram-каналі Верховної Ради.

14:11
Британський рокер Yungblud підтримав Україну та послав Путіна під час свого концерту у Відні. Він виступив з українським прапором та виголосив, що молоде покоління має знести Путіна та інших "старих виродків". Під кінець своєї промови він закричав зі сцени: "F*ck Putin", фанати його підтримали.

13:56
Воєнний стан та мобілізацію продовжать до 23 серпня - ще на 90 днів. Верховна Рада проголосувала за законопроєкт №7389 президента Зеленського "Про продовження терміну дії воєнного стану в Україні".

13:50
Про вибухи також повідомляють жителі Житомирщини.

13:37
У Верховній Раді створили депутатську групу "Відновлення України", співголовами призначили Ігоря Абрамовича і Максима Єфімова. Про це пише нардеп Олексій Гончаренко. У списках групи є двоє колишніх депутатів із ОПЗЖ.

13:36
Повідомляють про збиту російську ракету над Київщиною. Очевидці чули щонайменше два вибухи. Чекаємо офіційну інформацію від ПС ЗСУ.

13:13
"Ніхто не може порушити нашу єдність. Ні ворожі політики, ні іноземні агенти, ні журі на Євробаченні", - заявив президент Польщі Анджей Дуда під час свого звернення з трибуни ВР.

13:01
Британський співак Гаррі Стайлз, відомий як учасник гурту One Direction, виступив з прапором України, який йому дали з залу.

12:51
Зеленський внесе до Ради законопроєкт про особливий правовий статус громадян Польщі в Україні. Про це повідомила представниця Верховної Ради в Конституційному суді Ольга Совгиря.

12:43
Президент Польщі Анджей Дуда виступив у ВР

12:27
В Україні продовжує зростати кількість тих, хто повертається з-за кордону. За добу прибуло понад 41 000 українців, натомість виїхало понад 37 000 осіб.

12:13
Виманили і знищили: Знищення 240-мм самохідного міномета "Тюльпан", яким окупанти знищили міст між Сєвєродонецьком та Лисичанськом.
Артилерія бригади швидкого реагування НГУ та 24 бригади імені Короля Данила спочатку виманила його з ангара, а потім знищила разом з автопарком техніки.

12:09
Подоляк: Україна може сама деблокувати Чорне море, якщо отримає необхідну зброю, - написав радник ОП у Twitter. Він зазначив, що журналісти британського The Economist прогнозують, що через війну Росії проти України можуть недоїдати 1,6 млрд людей, а сотні мільйонів опинитися за межею бідності.

11:54
В Енергодарі повідомляють про підрив дверей парадного, де проживає мер-колаборант Андрій Шевчик. Інформацію підтвердив Енергодарський міський голова Дмитро Орлов та повідомив, що поранення отримали й охоронці Шевчика. Їх госпіталізували. Обставини події з'ясовуються.

11:54
Україні потрібно більше важкої зброї. Про це написав у Telegram голова Офісу президента Андрій Єрмак.
"Нам потрібно отримати високоточні ракети, дрони, системи ППО/ПРО та боєприпаси. Ми все ще чекаємо на MLRS (універсальні пускові установки для ракет і РСЗВ. – Ред. )", – написав Єрмак.

11:50
На Луганщині збили російський літак СУ-25, льотчик не встиг катапультуватися. Про це повідомляє радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко. Офіційного підтвердження від ПС ЗСУ поки що немає.

11:40
Українські партизани знищили радіолокаційні станції окупантів поблизу Мелітополя, які глушили зв’язок та проводили розвідку в Запорізькій області. Раніше вони також знищили кілька артилерійських систем російської армії. Про це повідомляє секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

11:38
Відзавтра, 23 травня, на Луганщині зміниться час дії комендантської години та світломаскування. Тепер обмеження діятимуть з 21:00 до 5:00, повідомляють в ОВА.

11:34
Понад 200 працівників найбільших українських компаній загинули через воєнні дії. Більшість із них загинула під час виконання робочих обов'язків, пише український Forbes.

11:17
Рублі перетворилися на фантики: окупанти скаржаться на виплати за поранення. Через сильну девальвацію 3 млн рублів не вистачає навіть на однокімнатну квартиру в російській глибинці. Про це свідчать нові телефонні розмови російських військових, які вдалося перехопити СБУ.

11:15
Світ має винести уроки з широкомасштабного вторгнення РФ в Україну: не залишати без відповіді агресію, не забувати про Бучу та Маріуполь і боротися з тиранією. Про це заявив перед випускниками Військової академії США голова американського Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі, повідомляє пресслужба Пентагона.

11:03
Ризик конфлікту між великими державами зростає на тлі бажання Росії та Китаю змінити світопорядок. Про це заявив перед випускниками Військової академії США голова американського Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі, повідомляє пресслужба Пентагона. Генерал вважає політику РФ "реваншистською", а Китаю – "ревізіоністською".

10:56
Литва стала першою Балтійською країною, яка припинила імпорт російської нафти, газу та електроенергії. Про це пише литовське видання LRT.

10:54
200 окупантів, один вертоліт, сім танків та вісім БПЛА ліквідували ЗСУ за добу. У Генштабі опублікували втрати росіян станом на 22 травня:

10:48
Голова Харківської ОВА про обстановку на Харківщині:
- Окупанти готують наступ на Ізюмщині, для цього обстрілюють райони Вірнопілля, Дібрівне та Довгеньке. ЗСУ дають відсіч та не дають просунутися ворожій армії.
- 11 мирних мешканців отримали поранення внаслідок російських обстрілів: п?ять в Харкові, троє в Дергачах і троє у Лозівському районі.

10:35
"Якщо ми підемо додому - відкриється шлях для рашитських військ до всієї України". Воїни Запорізької окремої бригади ТерО звернулися до побратимів в Україні та закликали знищувати ворожу техніку, особовий склад та не відступати з позицій.

10:28
Україна звернеться до ООН з питань освіти, науки та культури щодо позбавлення Росії статусу держави-члена ЮНЕСКО. Відповідну постанову опублікували днями на сайті Верховної Ради України.

10:23
Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, війська РФ частково пошкодили або повністю знищили 3 617 цивільних об’єктів в Миколаївській області. Про це повідомляють в обласній військовій адміністрації.

10:16
Окупаційна адміністрація Василівки погрожує підприємцям "профілактичними бесідами", якщо ті відмовляться продавати товари за рублі. Наразі окупанти затвердили курс на рівні 10 гривень за 25 рублів. Про це йдеться у зведенні Запорізької ОВА.

10:05
Наразі дві третини боєздатних підводних човнів Чорноморського флоту РФ курсують у морі. Про це повідомляє Крим.Реалії. Як зазначається, біля причалів у Південній бухті Севастополя стоять два підводні човни проєкту "Варшав'янка", що становить третину від числа діючих підводних човнів ЧФ РФ.

09:45
Сьогодні, 22 травня, близько 02:44 російські війська запустили ракети по цивільній інфраструктурі одного із сіл Вільнянського району Запорізької області. Про це повідомляє Запорізька ОВА. Попередньо встановлено, що є постраждалі громадяни. Вибухи, що вночі чули мешканці Запоріжжя, були звуками цього обстрілу.

09:35
За даними розвідки Британії, єдина рота російських "Тремінаторів" (машин підтримки танків) воює під Сєвєродонецьком. Але їх мало, щоб суттєво допомогти армії РФ.

09:34
Одеська ОВА: Російському флоту не вистачає морпіхів, особовий склад цих підрозділів намагаються поповнити завдяки іншим військовим спеціальностям з інших кораблів.

08:56
Російські війська намагалися увірватися до Сєвєродонецька відразу з чотирьох напрямків, але отримали відсіч і відійшли на попередні позиції. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.
    Також противник вів наступальні та штурмові дії в районах Осколонівки, Пурдівки, Щедрищевого та Смолянинового. Наступ відбито, ворог зазнав втрат і був змушений відійти на старі позиції.
    Війська РФ продовжили вести артилерійські та мінометні обстріли житлових кварталів Сєвєродонецька та інших населених пунктів.

07:32
Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:
- армія РФ намагається прорвати українську оборону та вийти на адмінкордони Луганської області,
- наступ РФ під Сєвєродонецьком відбито. Росіяни після втрати повернулися на старі рубежі,
- окупанти розгорнули пускові установки "Іскандер-М" у Бєлгородській області, окопуються та нарощують ППО на півдні України.

06:28
Слідчі та криміналісти поліції Київської області провели ексгумацію тіл двох мешканців села Бузова, неподалік Бучі. Громадяни були вбиті окупантами під час бойових дій у районі Бучі. Наприкінці лютого під час обстрілів на своєму подвір'ї загинула жінка похилого віку, а на початку березня окупанти вбили і її 27-річного онука.

05:05
До центру Києва привезли знищену техніку російської армії. Експонатами стали танк Т-72 Б-3, БМД-2, вежа від БМД-4, машина радіоелектронної боротьби та частина позашляховика "Тигр".

04:36
Російські війська, можливо, готуються до наступу на півночі Херсонської області, повідомляє Institute for the Study of War. Росіяни поповнюють своє угруповання у Високопіллі та Архангельському Бериславського району.
Відзначається висока концентрація російських військ на південь від Гуляйполя – в Інженерному Пологівського району. Це вказує на підготовку росіян до продовження наступу на Гуляйполе.

03:26
Президент Польщі Анджей Дуда приїхав до України.
"У неділю у Верховній Раді у Києві він виступить із промовою як перший глава іноземної держави з початку війни", – повідомляє канцелярія Дуди.

02:34
За добу на південному напрямку внаслідок ракетно-артилерійських обстрілів за підтримки авіації ЗСУ знищено:
- 29 росіян,
- контрольно-наглядовий пункт,
- танк Т-72Б3,
- самохідна гаубиця "Мста-С",
- великокаліберна гармата "Гіацинт",
- самохідна гармата великої потужності "Піон",
- броньована техніка.

01:18
21 травня ударна авіація Повітряних сил знищила 12 одиниць військової техніки росіян, зокрема дві важкі вогнеметні системи типу "Сонцепьок".
На східному напрямку ППО Сухопутних військ збила російська БПЛА "Орлан-10".
Винищувачі ЗС ЗСУ знищили дві ракети "Калібр", ще одну збили зенітні ракетні війська у Вінницькій області.

00:51
Російські окупанти обстрілюють Миколаїв касетними снарядами, повідомив мер Олександр Сєнкевич.

00:28
Російські окупанти вчергове спробували форсувати річку Сіверський Донець і знову були знищені, повідомляє 30-та окрема механізована бригада ім. князя Костянтина Острозького.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live