Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

20.05.2022

23:20
Центр протидії дезінформації при РНБО повідомляє, що останнім часом пропаганда нав'язує населенню Росії думку, що у її війні проти України "не все так однозначно". У такий спосіб Росія, на думку ЦПД, спрямовує сигнал Заходу про її бажання зафіксувати результати війни станом на сьогодні.

22:16
Президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні запропонував державам-партнерам створити спільний механізм, завдяки якому кожен, хто постраждав від дій Росії, зможе отримати компенсацію.

21:58
Протягом доби у Луганській та Донецькій областях українські військові відбили 11 атак окупантів. ЗСУ знищили техніку противника у кількості:
    8 танків;
    3 артилерійські системи;
    10 одиниць броньованої техніки;
    3 спеціальні броньовані автомобілі;
    6 одиниць автомобільної техніки;
    дрони типу "Орлан-10" і "ZALA".

21:53
Міноборони РФ заявило, що з території заводу Азовсталь у Маріуполі вийшли всі українські захисники в кількості 2 439 військових. Офіційного підтвердження від української сторони наразі немає.

21:18
У Росії хочуть скасувати вікові обмеження для служби в армії за контрактом. Це може свідчити про брак сил в армії РФ для війни з Україною, повідомляє Guardian.
Нині укласти перший контракт з армією можуть росіяни віком 18-40 років та іноземці віком 18-30 років. Депутати Держдуми РФ заявляють, що фахівцями військові стають у 40-45 років.

20:56
90% гелікоптерів, які намагалися прорватися на територію заводу Азовсталь, не поверталися, сказав президент Володимир Зеленський в інтерв'ю з нагоди третьої річниці інавгурації. За його словами, Україна втратила велику кількість льотчиків у Маріуполі.

20:53
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай показав, який вигляд має село Білогорівка, де ЗСУ розбили окупантів під час форсування Сіверського Донця.

20:48
Окупанти обстріляли Київський район Харкова. Внаслідок обстрілу спалахнула пожежа, повідомили Суспільному у ДСНС.

20:42
США в межах пакету допомоги на $40 млрд передадуть зенітні ракетні комплекси Patriot та далекобійну артилерію, повідомляє Washington Post. Загальна військова допомога становитиме $20 млрд.

20:33
Українські захисники підірвали склад боєприпасів окупантів у селі Бражківка на Харківщині.

20:23
Журналісти Схем проаналізували минуле чеченців, які, за даними української розвідки, беруть участь у війні Росії проти України. Серед них — фігуранти кримінальних справ за статтями про хуліганство, шахрайство, пограбування та втікачі з психіатричної лікарні.

20:22
У Миколаєві лунають вибухи, повідомив мер міста Олександр Сєнкевич.

20:15
Боєць сил спеціальних операцій "Азов" із позивним "Брейк" знищив ворожу БМП за допомогою NLAW. Відео з натільної камери:

20:13
Російські війська завдали трьох ракетних ударів по одному з районів Одеської області, повідомив голова ОВА Максим Марченко. Увечері окупанти обстріляли об'єкт інфраструктури в області. Без жертв.

20:04
Нацгвардійці та 24 ОМБр імені короля Данила знищили два російських танки в Луганській області.

19:54
Російські війська продовжують обстрілювати прикордонні території Чернігівської та Сумської областей. ОК "Північ" повідомляє про 4 ракетних удари в районі Грем'яч у Чернігівській області та про удари у районі Середина-Буда в Сумській області.

19:39
За добу окупанти вивезли 416 маріупольців до фільтраційного табору в селі Безіменне, повідомив радник мера Петро Андрющенко. За його словами, з табору після фільтрації депортували до Росії 512 українців. Куди саме їх везуть із вокзалу в місті Таганрог, поки що встановлюють.

19:30
Внаслідок ракетного удару по Лозовій окупанти пошкодили будівлю міського Палацу культури та близько 10 багатоповерхівок, що знаходяться поруч, повідомляє Харківська обласна прокуратура.

19:11
З 21 травня Нацбанк не обмежуватиме курс продажу валют.

19:03
Окупанти завершили розбір завалів та вивіз тіл загиблих із Драмтеатру в Маріуполі, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко. Загиблих поховали під безіменними номерами у братській могилі у Мангуші.

19:00
Офіс генпрокурора показав командира роти, який давав накази вбивати мирних жителів у Київській області. Це 30-річний старший лейтенант Василь Литвиненко. Він був "старшим" під час окупації села Липівка Бучанського району.

18:39
Вечірнє зведення від Генштабу:
- У районі Яремівки окупанти намагаються навести понтонну переправу через річку Сіверський Донець.
– У районі Чорнобаївки противник переміщує близько 130 одиниць військової техніки.
- На території Білорусі противник розгорнув два дивізіони ракетного комплексу "Точка-У" та дивізіон реактивної системи залпового вогню "Смерч".
- Російські спецслужби поширюють інформацію про замінування об'єктів інфраструктури в містах Тирасполь, Бендери, Дубоссари та Рибниця.

18:31
Окупанти завдали ракетного удару по одному з об'єктів інфраструктури на Одещині, повідомила Суспільному керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк. Рятувальники усувають на місці пожежу.

18:22
Пропаганда РФ пояснює призупинення просування окупантів "стратегічним задумом" керівництва Росії для затягування бойових дій до холодної пори року, повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

18:16
"Абсолютне зло, абсолютна дурість": Зеленський відреагував на ракетний удар окупантів по Будинку культури у Лозовій.

18:12
Внаслідок обстрілу в Лозовій на Харківщині частково зруйновано будівлю, повідомляє ДСНС в області. Пожежу вдалося ліквідувати. За попередніми даними, 7 осіб постраждали, з них одна дитина.

18:06
У липні Україна отримає перші 15 зенітних самохідних установок Gepard, повідомляє Spiegel з посиланням на главу Міноборони Німеччини Крістіне Ламбрехт. Також Німеччина передасть 59 000 боєприпасів.

18:02
ЗСУ показали, як вчаться стріляти із зенітно-артилерійського комплексу С-60.

17:53
Окупанти завдали ракетного удару по Миколаєву, повідомив голова ОВА Віталій Кім. Через обстріл у місті відчувається запах аміаку, але загроз для населення немає.

17:31
Харківський метрополітен відновить перевезення пасажирів 24 травня, повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

17:16
Російські військові не отримують обіцяних грошей, їх привласнюють військові клерки. Про це йдеться у перехопленій СБУ розмові окупанта із дружиною.

17:01
Нова пошта з 23 травня змінює тарифи на доставку. Як зміняться тарифи з понеділка - за посиланням.

16:56
Окупанти завдали ракетного удару по Лозовій у Харківській області. Внаслідок удару постраждали не менше 7 мирних жителів, повідомляє Суспільне з посиланням на директора Центру екстреної медичної допомоги Віктора Забашту.

16:45
Україні терміново потрібні ракетні комплекси середньої та великої дальності, великокаліберна артилерія й ударна авіація, щоб прискорити контрнаступ на окупованій Росією території. Про це повідомив начальник розвідки Міноборони Кирило Буданов в інтерв'ю WSJ.

16:40
Окупанти заблокували виїзд із Херсона на підконтрольні Україні території й намагаються направити жителів до Криму, повідомляє ОК "Південь". В окупованому місті ворог посилив патрулювання, збільшив кількість блокпостів.

16:36
Путіна не вдасться переконати припинити війну в Україні, навіть у разі різкого перелому в суспільній думці всередині Росії, пише CNN з посиланням на американську розвідку.

16:30
Розмінування Київської області повністю завершили, повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

16:21
Десантники спільно з іншими підрозділами знищили десяток танків, вісім бронемашин, чотири одиниці інженерної техніки та близько 30 автомобілів окупантів.

16:18
В окупованому Херсоні повісили над вокзалом український прапор.

16:10
В акваторії Чорного моря курсують два кораблі окупантів із сумарним залпом до 16 крилатих ракет типу "Калібр", повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник. Вони проводять розвідку і вогневу підтримку для російських підрозділів на суші.

16:04
Окупанти завдали ракетного удару по Одеській області. В результаті зруйнували пляжний туалет, повідомило ОК "Південь". "Крім безнадійно втраченої совісті та репутації агресора, інших втрат немає", – підсумували у командуванні.

15:27
Володимир Зеленський: 42 держави стали на бік України у справі проти РФ у Міжнародному суді ООН та оголосили про намір приєднатися до нашого позову. Я вдячний партнерам, які обрали правильний бік історії. Це бік правди, міжнародного права та справедливості. Разом ми притягнемо РФ до відповідальності.

15:25
Бійці 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького показали, як разом з іншими силами оборони України розгромили російські підрозділи, які намагалися форсувати річку Сіверський Донець неподалік села Дронівка в Донецькій області.

15:16
Генпрокурор Ірина Венедіктова: Ідентифіковано чергового підозрюваного з 64 ОМБр РФ, командира роти, який наказував вбивати цивільних на Київщині. Це 30-річний старший лейтенант Василь Литвиненко.

14:56
У Пентагоні показали, як бронетранспортери M113 готують до відправлення в Україну.
    At Fort Stewart, Ga., @USArmy soldiers assigned to @3rd_Infantry load M113 armored personnel carriers heading to Europe to support military assistance to Ukraine. pic.twitter.com/JvQXasXXqu
    — Department of Defense (@DeptofDefense) May 20, 2022

14:30
СБУ: Серед російських загарбників в Україні повно наркоманів. Деякі із них посідають керівні посади й вимагають від підлеглих діставати для них наркотики.

14:24
Правоохоронці повідомили про підозру працівникам суду, які перейшли на бік ворога. Працівники Біловодського районного суду Луганської області добровільно почали співпрацю з так званими правоохоронними органами псевдореспубліки ЛНР.

14:10
Російські хакери увечері 19 травня атакували портали італійських держорганів.

13:59
Міністр оборони РФ Сергій Шойгу має намір посилити військове угруповання на західних кордонах Росії у зв'язку з подачею Фінляндією та Швецією заявок на вступ до НАТО. Про це він заявив на колегії Міноборони РФ.

13:47
Росіяни нанесли ракетний удар по Малину на Житомирщині. Пошкоджено об?єкт інфраструктури та майже 100 будинків - міський голова Малина Олександр Ситайло.

13:29
Сергій Гайдай, Луганська ОВА: Росіяни зранку з артилерії поцілили в Сєвєродонецьку школу, де в укритті перебували люди. Більш як 200 осіб, багато дітей. Троє дорослих загинули на місці. Поліція Луганської області наразі намагається перевезти людей до іншого укриття.

13:19
Командир полку "Азов" Денис Прокопенко у своєму зверненні розповів про евакуацію цивільних та обмін поранених з "Азовсталі". Процес щодо загиблих триває.

13:10
Український посол у Німеччині Андрій Мельник припустив, що німецький канцлер Олаф Шольц начебто зайняв вичікувальну позицію з постачанням важких озброєнь на допомогу Україні, щоб, коли відновляться переговори Київ-Москва, не треба буде цього робити.

12:51
У застосунку та на порталі "Дія" відкрили оформлення статусу безробітного та отримання щомісячної допомоги.

12:41
Сергій Гайдай, Луганська ОВА: Росія знищила 348 об’єктів інфраструктури, припинили діяльність 3 408 підприємств Луганщини.

12:40
23 лютого 2022 року, коли польський президент Анджей Дуда був у Києві з візитом, його український колега Володимир Зеленський сказав, що Росія атакує Україну "впродовж найближчих кількох годин".

12:21
СБУ звільнила з полону сина військової, від якої окупанти вимагали розвіддані. Для звільнення дитини Служба безпеки України провела спецоперацію у Чернігівській області, коли цей регіон був тимчасово окупований військами загарбників.

12:20
ДПСУ: Все більше українців повертаються додому. За добу 19 травня західні кордони України з ЄС та Молдовою перетнули майже 77 000 осіб та понад 20 000 транспортних засобів. З України минулої доби виїхали понад 35 000 осіб.

12:09
На Київщині триває розмінування у Бучанському, Броварському та Вишгородському районах - Київська ОВА.

12:05
Українці, які виїжджають із зони бойових дій евакуаційними рейсами Укрзалізниці, зможуть отримати грошову компенсацію від держави прямо на вокзалах. Гроші видаватиме Укрпошта.

11:50
ГУР МО: Бравурні заяви керівництва Кремля про фінансове зростання РФ, покращення добробуту росіян та "все йде за планом" суперечать прогнозам їхнього ж Міністерства економіки. Урядовці оцінили спад економіки до кінця 2022 року на рівні 8,8%. За найоптимістичнішими для країни-агресора сценаріями, видобуток нафти знизиться на 9,3%, газу - на 5,5 %. Також на 20% скоротиться експорт нафтопродуктів та на 10% експорт газу.

11:39
Держсекретар США Ентоні Блінкен стверджує, що у 1990-х були розмови про можливий вступ Росії до НАТО, але вона відмовилася. Про це він заявив у вечірньому шоу Стівена Кольбера.

11:24
США вивчають потреби України в озброєнні, але про можливе постачання конкретних систем, зокрема протикорабельних ракет Harpoon, повідомлятимуть, коли рішення вже буде прийнято. Про це заявив на брифінгу речник Пентагону Джон Кірбі.

11:08
Сергій Гайдай, Луганська ОВА: Рубіжне розділило долю Маріуполя. Промислове місто зруйновано вщент, вцілілих будівель немає, багато будинків відновити неможливо. У дворах - кладовища.

10:59
24 ОМБр імені короля Данила знищила на Луганщині російські танк і джип.

10:55
На Київщині прикордонники затримали іноземця з символікою спецслужб РФ. Під час перевірки документів на блок-посту з’ясувалося, що попри заборону в'їзду в Україну на три роки, чоловік не покинув територію України.

10:28
Армія Росії намагається проводити контратаки під Харковом, під обстріл потрапили обласний центр, передмістя та смт Шевченкове. Про це повідомляє в Telegram голова місцевої ОВА Олег Синєгубов.

10:20
Нацполіція: За добу росіяни зруйнували на Донеччині 19 житлових будинків - є загиблі й поранені. Під обстрілами опинилися населені пункти – Соледар, Бахмут, Сіверськ, Авдіївка, Лиман, Мар’їнка, Романівка, Бахмутське, Хрестище, Донецьке, Калинове, Сидорове, Нью-Йорк.
 
10:18
Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна повинна побудувати новий літак "Мрія" та присвятити його пам'яті загиблих на війні пілотів. На це потрібно не менш ніж $800 млн.

10:05
У тимчасово окупованому Енергодарі Запорізької області пожежна частина вийшла на протест проти рашистів, які викрали начальника пожежно-рятувального загону Віталія Трояна. Фото й відео протесту опублікував мер Енергодара Дмитро Орлов у Telegram.

10:04
Російські окупанти почали визнавати свої втрати на острові Зміїний. Про це заявив голова ОВА Сергій Братчук у ранковому відеозверненні.

10:01
СБУ: Українські захисники завдають таких втрат окупантам, що для поповнення своїх лав ті беруть навіть людей з інвалідністю. Про це СБУ розповіли самі полонені загарбники, яких з різними групами інвалідності росіяни "мобілізували" в ОРДЛО.

09:13
Учора найбільших втрат війська РФ зазнали на Бахмутському напрямку. З 24 лютого до ранку 20 травня армія Росії втратила в Україні:
особового складу – близько 28 700 (+200 за добу) осіб ліквідовано,
танків ? 1263 (+9),
бойових броньованих машин – 3090 (+27),
артилерійських систем - 596 (+1),
РСЗВ – 200 (+1),
засобів ППО – 93 (0),
літаків – 204 (+1),
вертольотів – 168 (+1),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 460 (+5),
крилатих ракет - 103 (0),
кораблів/катерів – 13 (0),
автомобільної техніки й автоцистерн – 2162 (+5),
спецтехніки – 43 (0).

08:44
Британська розвідка:
- з Азовсталі вийшли, мабуть, близько 1700 українських військових. Невідома кількість захисників Маріуполя залишаються на заводі;
- РФ, імовірно, намагатиметься перекинути війська з-під Маріуполя без належної підготовки. Це може призвести до виснаження сил окупантів.

07:55
Зведення Генштабу ЗСУ :
- Росіяни ведуть наступальну операцію біля Лисичанська й Сєвєродонецька. Під Сєвєродонецьком невдало штурмували, зазнали втрат, відійшли.
- У районі Новодарівки ворог зазнав втрат і відійшов на попередні позиції.
- Під Бахмутом окупанти зазнали втрат біля Олександропілля.

07:53
На Дніпропетровщині російські війська знову двічі обстріляли Велику Костромку у Криворізькому районі, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

07:52
Україна ніколи не прийме російську окупацію, і НАТО підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно для її перемоги. Про це заявив голова військового комітету Альянсу адмірал Роб Бауер на зустрічі керівництва НАТО, повідомляє пресслужба Альянсу.

07:22
У Генштабі ЗСУ показали запуски британських ракет Brimstone.
Їхні переваги - точність близько 98%, дальність 20-60 км, принцип дії "вистрілив-забув". У Росії подібних ракет немає.

06:47
Артилерія для ЗСУ. Пентагон показав відео завантаження американських гаубиць М777 на військово-транспортний літак С-17.

06:46
Спікер Пентагону Кірбі: Більшість американських гаубиць М777 знаходяться на передовій, українські військові досить ефективно їх використовують.

06:46
Країни Великої сімки домовилися створити альянс, який має забезпечити глобальну продовольчу безпеку. Про це повідомляє Spiegel із посиланням на dpa.

04:10
Російські окупанти обстрілюють захоплені ними українські населені пункти та звинувачують у цьому Збройні Сили України. Про це повідомляє оперативне командування Південь.

02:55
19 травня російські окупанти намагалися, але не змогли перерізати трасу на Бахмут. Про це повідомив голова Донецької обласної воєнної адміністрації Павло Кириленко.

02:15
Журналісти NYT знайшли свідчення й відео, які показують, що російські десантники 4 березня стратили щонайменше вісім українців у Бучі.

01:28
На Ізюмському напрямку у російських окупантів можуть виникнути серйозні неприємності через те, що Збройні Сили України розпочали рух у бік Куп'янська. Таку думку висловив радник глави офісу президента Олексій Арестович.

00:15
"Збройні Сили України продовжують просуватися у звільненні Харківщини. Але на Донбасі окупанти намагаються ще більше посилити тиск. Там пекло, і це не перебільшення", – сказав Зеленський.

00:15
Олексій Арестович вважає, що в Росії відверто не вистачає сил на успішні бої в міській забудові, тому війська РФ так хочуть оточити ЗСУ в Сєвєродонецьку. Проте, за словами радника глави ОП, у районі Сєвєродонецька зараз "погано з обох сторін".

00:10
Радник голови ОП Олексій Арестович заявив, що у разі, якщо буде серйозно поставлене питання про деблокаду українських портів у Чорному морі й вивезення звідти продовольства, це означатиме безпосереднє залучення до деблокади сил НАТО.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live