Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

2.05.2022

23:38
У США є розвіддані, "які заслуговують на довіру", про те, що Росія спробує анексувати окуповані Донецьку та Луганську області приблизно в середині травня.
Також ворог планує створити аналогічну "народну республіку" в Херсоні, який також буде анексований. Про це заявив посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер під час брифінгу.

23:23
Україна розробила проєкт відбудови зруйнованого житла Київської області, який передбачає викуп квартир і будівництво нових ЖК, повідомив голова Київської ОДА Олександр Павлюк.
За словами Павлюка, загальна площа квартир, введених у експлуатацію та готових для викупу, становить понад 42 000 м². У кожній із цих квартир має бути сантехніка та меблі.
В Ірпені та Бородянці також планують побудувати два житлових комплекси, розміром 50 000 м² кожен. Очікується, що термін будівництва становитиме до п'яти місяців.

23:18
Колона людей з Азовсталі, яких визволили 1 травня в межах гуманітарної операції з евакуації, сьогодні не змогла дістатися Запоріжжя, повідомило Суспільне із посиланням на Запорізьку ОВА.

23:13
Угорщина знала про майбутнє повномасштабне вторгнення РФ до України й розраховувала забрати собі частину наших територій, повідомив сьогодні в етері новинного телемаратону секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.
"Та ж Угорщина, яка відкрито заявляє про свою співпрацю з РФ. Крім того, її попередив Путін, що буде напад на нашу країну. Ви бачили її позицію. Вона вважала, що зможе забрати частину території. Ну, побачимо, які наслідки будуть для цієї країни", – заявив секретар РНБО.

23:03
Зеленський: російські війська завдали чергового ракетного удару по Одесі. Зруйнували гуртожиток. Вбили хлопчика 14 років. Поранили дівчину 17 років, у неї – осколкове поранення. Що це взагалі? Для чого? Чим російській державі загрожували ці діти й гуртожиток?

23:00
Українські захисники на Донбасі упродовж доби успішно відбили 12 атак російських загарбників, повідомили в ООС. Також вдалося знищили шість російських танків, п'ять артилерійських систем, 22 одиниці бойової броньованої техніки та вісім автомобілів.
Підрозділи Протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили п'ять ворожих безпілотників типу "Орлан-10".

22:55
Укрзалізниця оприлюднила розклад приміських залізничних перевезень на 3 травня.

22:44
Є два варіанти закінчення війни Росії проти України, вважає очільник ГУР Міноборони Кирило Буданов: розділення Росії на три та більше частин і відносне збереження територіальної цілісності РФ при зміні керівництва країни.

22:33
Український мільярдер Віктор Пінчук відповів на слова Лаврова "про єврейську кров Гітлера", нагадавши історії своїх рідних-євреїв:
"Тоді геноцид проти єврейського народу творили фашисти. Наразі геноцид проти українського народу творять рашисти. Тому заяву міністра закордонних справ РФ, в якій він порівняв президента України Зеленського з Гітлером, вважаю черговим найяскравішим проявом боягузства, брехливості та підлості нашого ворога".

22:25
Гепрокуратура: У селі Калинівка Київської області під час проведення слідчих дій виявили несанкціоноване поховання чоловіків зі слідами тортур.
"За попередньою інформацією, військовослужбовці збройних сил РФ під час окупації населеного пункту спочатку катували, а потім убили двох мирних жителів. Руки загиблих були зі зірваними нігтями та зв'язані за спиною, на їхніх тілах виявлено вогнепальні поранення" - повідомили у Генпрокуратурі.

22:18
Росіяни ввечері знову обстріляли Корабельний район Миколаєва: загорілись три металеві побутові вагончики, повідомив мер міста Олександр Сєнкевич. Рятувальники вже загасили пожежу - жертв немає.
Лише очільник Миколаївської ОВА поскаржився, що ворог зіпсував йому риболовлю й виклав відео обстрілу.

22:02
На завтра погоджена евакуація мирного населення з Маріуполя, повідомили у міськраді - про неї вдалося домовитися за підтримки ООН та Червоного Хреста.
Точка збору - Луначарське кільце біля Бердянську. Початок о 7:00.

22:00
Менше ніж за п'ять днів клієнти Monobank придбали понад 230 000 військових облігацій на суму близько 230 млн грн, повідомив співзасновник банку Олег Гороховський.

21:55
За час війни США передали Україні понад 5000 протитанкових ракет Javelin і понад 70 гаубиць M777  - Пентагон.

21:50
Ворог продовжує обстрілювати територію Азовсталі, зокрема споруди, де ховаються від небезпеки цивільні особи, повідомили в полку Азов. Бійцям полку сьогодні вдалося знищити п'ять окупантів, коли ті намагалися атакувати.

21:41
"Мирного договору з Росією не може бути - можлива лише капітуляція РФ", - заявив в ефірі новинного телемарафону секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов.
Також він вважає, що перелом у війні ще не настав, і вона не закінчиться швидко.

21:21
Оновлені дані щодо обстрілів Одеси: загинув 15-річний хлопець, неповнолітня дівчина потрапила до лікарні. З трьома людьми працюють психологи, повідомила керівниця пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк. Загалом на момент влучання ракети у будівлі було п'ятеро людей.

21:08
"Антонов" створив мультивалютний рахунок для зарахування грошових коштів на відбудову АН-225 "Мрія":
Номер рахунку (IBAN): UA943204780000026000000202383
МФО банку: 320478
Отримувач: ДП «АНТОНОВ»
Код ЄДРПОУ / ІПН: 14307529
Beneficiary Bank: JSB “UKRGASBANK”
SWIFT BIC: UGASUAUKXXX
До цього вже вдалося зібрати більше 125 000 грн у гривневому еквіваленті - кошти скерують на новий рахунок. 

20:55
На Азовсталі у Маріуполі -  дуже сильна пожежа, її видно з усіх районів міста, повідомляє Маріуполь зараз.

20:38
Російські окупанти мають дві ідеї, що далі робити з окупованими територіями Півдня і Сходу України – відтворення Таврійської губернії та так званого Небесного міста, розповів голова Головного управління розвідки Кирило Буданов.
За його словами, до Таврійської губернії, яка недовго існувала під час Російської імперії, входили територія Криму, Херсон, частково Миколаївщина та Донеччина та Запоріжжя, з адміністративним центром у Сімферополі.
Друга ідея, за словами Буданова, – це "так зване Небесне місто". "Була така концепція. Ще раз кажу – це хворий розум. Це Одещина, Херсонщина, частина Миколаївщини, Дніпро та частина Донеччини", – сказав голова ГУР.

20:30
Українські регіони можуть розподілили на три зони, повідомив перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. Відповідний законопроєкт зараз обговорюють у парламенті.
"Ми бачимо, що у нас формується три види територій: глибокий тил, прифронтові зони та зони бойових дій і тимчасово окуповані території. Треба думати про таке зонування, про різні економічні моделі, можливо, різне оподаткування, різні стимули", - пояснив він.

20:25
Кремль готується оголосити мобілізацію 9 травня, заявив начальник ГУР МО Кирило Буданов в інтерв'ю НВ.
"Зараз Росрезерв почав звіряти, що насправді є у них у наявності, і підраховувати, що вони можуть видати за мобілізаційним нарядом. Це абсолютно необхідний крок перед початком справжньої мобілізації", - сказав Буданов.

20:20
В Одесі війська РФ завдали удару по релігійній споруді Московського патріархату, повідомив речник голови Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук в ефірі телемарафону.

20:12
Попередньо від сьогоднішньої ракетної атаки на Одесу загинув 13-річний підліток, поранено 17-річну дівчину. Є ще загиблі та постраждалі, пише Думська.

20:08
UEFA усунула російську збірну та футбольні клуби від участі у Лізі націй та єврокубках сезону 2022/23.
А також анулювала заявку агресора на проведення у країні чемпіонатів Євро-2028 та Євро-2032.

19:59
Зведення Генштабу ЗСУ на 18:00:
Найбільша активність загарбників спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.
На Запорізькому, Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог проводить перегрупування військ, посилює артилерійські підрозділи та підрозділи протиповітряної оборони. Намагається налагодити систему матеріально-технічного забезпечення угруповання військ.
Росія надалі завдає ракетно-бомбових ударів по об’єктах на Харківщині, Донеччині та Запоріжчині.
Угруповання РФ зі складу 6 загальновійськової армії, берегових військ балтійського та північного флотів продовжують обстріли Харкова. На Ізюмському напрямку триває наступ росіян у напрямках Ізюм – Барвінково та Ізюм – Слов’янськ. Окупанти стягують сюди підрозділи ствольної та реактивної артилерії, звели понтонно-мостову переправу через річку Сіверський Донець.
На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджені на встановленні повного контролю над населеними пунктами Рубіжне і Попасна та просуванні у напрямках населених пунктів Лиман і Сіверськ.
На Таврійському напрямку ворог намагається перегрупувати підрозділи, інженерного обладнання позицій. Зокрема, на вогневих позиціях у районі населеного пункту Токмак на Запоріжчині розгорнуто підрозділ ствольної артилерії. Ворог здійснив артилерійські обстріли позицій наших військ у районі населеного пункту Оріхів.
На тимчасово зайнятих територіях Запоріжчини противник розгорнув склад паливно-мастильних матеріалів та пункт ремонту і відновлення пошкодженої техніки.
На Південнобузькому напрямку РФ веде бої у спробах покращити своє тактичне положення. Не полишає спроб вийти на адміністративний кордон Херсонщини, продовжує розгортання підрозділів реактивної та ствольної артилерії для вогневого ураження позицій наших військ.
На Бесарабському напрямку ситуація у Придністровському регіоні Республіки Молдова залишається напруженою. Противник через підконтрольні засоби масової інформації продовжує поширювати провокативні повідомлення про посилення загрози населенню Придністров’я з боку України.
На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках не виключається імовірність проведення противником демонстративних та провокаційних дій у районах, прилеглих до державного кордону України.
РФ продовжує знищувати об’єкти цивільної інфраструктури України. Завдає ракетно-бомбових ударів та здійснює артилерійські обстріли житлових районів міста Миколаєва, а також населених пунктів Дніпропетровської, Запорізької, Луганської та Харківської областей.
На тимчасово зайнятих територіях російські окупанти штучно створюють і загострюють гуманітарну та економічну кризи. В населених пунктах спостерігається брак ліків, асортимент продуктових магазинів обмежений, не функціонують банківські установи.

19:44
Російські окупанти ламають власну техніку, аби не воювати з українськими захисниками, свідчать нові телефонні розмови загарбників, які вдалося перехопити СБУ.
У розмові з батьком один із загарбників розповів, що із 10 танків на початку війни зараз у його підрозділі залишився лише один. І той вони умисно зламали, щоб "не ехать. БТРы без нас поехали, и там три "двухсотых" и многовато "трёхсотых" в тяжелом состоянии".

19:33
Після сьогоднішніх обстрілів Одеси є загиблі та поранені, уточнив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

19:30
Британський музикант, один із засновників легендарного гурту The Beatles, Пол Маккартні виніс український прапор на сцену наприкінці виступу

19:27
Рух евакуаційної колони з Маріуполя затримується, повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух. "Про час евакуації з міст Токмак та Василівка попередимо за дві години", - додав він.

19:22
Вибухи в Одесі: загарбники влучили в об?єкти міської інфраструктури, також пошкоджено релігійну споруду. Наразі уточнюється інформація про постраждалих, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

19:19
Система онлайн-продажів Укрзалізниці третій день поспіль зазнає кібератак.
"Дані на серверах цілі, потяги продовжують рух. Але ми були змушені "закрити" принаймні на сьогодні наш booking для трафіку з-поза меж України. Також страждають гаряча лінія та онлайн-підтримка".
Для зручності пасажирів УЗ вивела на роботу максимум касирів. "Через booking та чатботи продажі теж проходять, а якщо вже ваш платіж зависне – гроші повернуть через 3-10 банківських днів, залежно від банку", - попередили в компанії.

19:00
ЄС може представити шостий пакет санкцій проти РФ вже завтра - 3 травня, пише Politico з посиланням на власні джерела.
У новому пакеті поетапне ембарго на російські нафту, нові обмеження для фізичних осіб та санкції для більшої кількості російських банків, зокрема Сбербанку.

18:50
Президент подякував Данії за підтримку України та допомогу.

18:47
В Одесі пролунав вибух.

18:38
Офіс генпрокурора встановив першого підозрюваного у скоєнні звірств у Бучі.
Разом з іншими російськими військовими командир підрозділу нацгвардії РФ Сергій Колоцей вбив чотирьох людей. Їхні тіла знайшли із зав’язаними за спиною руками та слідами катувань.

18:33
У Харківській області скоротили час комендантської години, повідомив очільник області Олег Синєгубов. Тепер вона триватиме з 21:00 до 06:00.

18:27
За кількісними та якісними показниками мобілізація в Україні виконана на 100%, і зараз її темпи дещо знизилися, повідомив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.
Її продовження (після 24 травня) залежатиме від оперативної ситуації на фронті, пояснив він: 
"[...] наступної хвилі наразі не передбачається. Якщо навіть припустити, що вона буде, то мобілізовуватимуть не тільки офіцерів. Все залежить від ситуації, яка на бойових порядках, і від потреби у військовослужбовцях. Можливо, це будуть офіцери. Можливо, це будуть сержанти. Можливо, солдати".

18:18
Азербайджан слідом за Туреччиною закрив свій повітряний простір для російських військових літаків, що прямують до Сирії, повідомляє The Azeri Times.
За інформацією видання, з 1 травня військові транспортні літаки РФ змушені робити "гак" через Іран.

18:08
Угорщина повертає своє посольство зі Львова до Києва, повідомив міністр закордонних справ країни Петер Сіярто.

17:56
Україна разом з Молдовою і всією Європою стримуватиме ескалацію у Придністров’ї, аби не допустити створення там Росією ще одного фронту.
Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільному з данським колегою Єппе Кофом брифінгу в Києві, передає Укрінформ.

17:52
Збройні сили України вигнали російських окупантів з села Руська Лозова на Харківщині. Раніше у населеному пункті трапилося загострення. Повідомила у Facebook заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

17:50
Військові 30 ОМБр ліквідували склад боєприпасів російських військових.

17:49
В РФ готуються до епідемії холери в прикордонних з Україною областях, повідомляє українська розвідка.

17:46
Військові США показали, як вантажать снаряди до гаубиць M777 для України.

17:42
Російські загарбники масово відмовляються йти в новий наступ на Харківщині. Про це свідчить нове перехоплення розмов російських загарбників.

17:29
Двоє співробітників Пермського порохового заводу загинули під час пожежі в цеху, повідомляється на сайті російської державної інспекції праці. За словами очевидців, на території заводу пролунав сильний вибух, але російська влада намагається приховати інформацію.

17:17
Міністр оборони України Олексій Резніков обговорив зі швейцарською колегою Віолою Амерд поточну ситуацію та потенційну допомогу для України від Швейцарії.

17:16
Працівники Держслужби з надзвичайних ситуацій у зруйнованій російськими окупантами Бородянці Київської області врятували кота, який уцілів під час бомбардування багатоповерхового будинку. Відео та фото спецоперації показали у пресслужбі ДСНС.

16:54
Застосування Росією ядерної зброї проти України має бути розцінене як оголошення війни людству. Про це заявив депутат Європейського парламенту, екскомандувач Силами оборони Естонії Ріго Террас у коментарі виданню Guildhall.

16:51
За даними компанії Apptopia, щодня Starlink в Україні має близько 150 000 активних користувачів. Зараз термінали Starlink працюють для об?єктів соціальної інфраструктури — це школи, лікарні, сільські ради, пожежні частини. Про це на своїй сторінці в соцмережі написав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

16:35
ЗСУ вже у вісімнадцяте завдали потужного удару по окупантах у Чорнобаївці. Про це повідомив радник голови ОП Олексій Арестович.

16:25
95 бригада за допомогою "Стугни" знищує черговий російський "Тигр".

16:24
Над морем в Одесі сьогодні, 2 травня, воїнами зенітного ракетного підрозділу Повітряних сил Збройних сил України ліквідовано черговий коштовний ворожий БПЛА типу "Форпост".
Даний безпілотник здатний здійснювати розвідку на висотах до 5 км протягом 16 годин із радіусом дії до 400 км.

16:22
В Маріупольському зоопарку від російських обстрілів загинуло:
5 верблюдів;
3 лами;
6 мавп;
4 страуси;
1 леопард.
Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

16:09
Ситуація в Маріуполі украй важка. Окупанти продовжують блокувати наші підрозділи в районі заводу "Азовсталь", блокують гуманітарні коридори. Місто переважно перебуває під контролем збройних сил РФ, заявив речник Міністерства оборони України Олександра Мотузяник під час брифінгу.

16:04
Міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод прибув із робочим візитом до України. І в рамках поїздки відвідав зруйнований російськими окупантами Ірпінь. Про це він написав у Twitter.

16:03
У Ризі, біля підніжжя великого пам'ятника у парку Перемоги, де раніше проросійські сили відзначали 9 травня, тепер до 15 травня проходитиме фотовиставка «Слава Україні! Героям слава!", повідомляє Delfi.

15:58
Рада презентувала  план відновлення України після війни, що базуватиметься на 9 основних принципах:
    розвиток українського військово-промислового комплексу;
    самодостатність в енергетиці шляхом видобування власного газу й розширення атомної енергетики;
    кліматична модернізація;
    локалізація виробництва в Україні на рівні не менше ніж 60%;
    повний доступ до ринків ЄС і країн "Великої сімки";
    статус кандидата на вступ у Євросоюз, а згодом і повноцінне членство;
    побудова економіки на принципах дерегуляції та лібералізації;
    створення логістичних маршрутів до західних країн;
    перехід від експорту сировини до її перероблення та продажу вже готових продуктів.

15:55
Українські правоохоронці для майже всіх російських загарбників, яких планують притягати до відповідальності за вбивство громадян, будуть проводити й психіатричну експертизу. Про це в ефірі українських телеканалів заявила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

15:48
У Маріуполі депутат від місцевої фракції ОПЗЖ Вадим Істратов перейшов на бік окупантів та отримав посаду заступника "мера", призначеного окупантами. Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

15:25
До державного бюджету України надійшов черговий транш грантових коштів від донорів Світового банку, в межах програми другої позики на політику розвитку й економічного відновлення України. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

15:20
Росіяни вивозять тіла вбитих маріупольців у вантажівках, які використовують для доставлення "гуманітарки". Про це повідомляють у Маріупольській міській раді.

15:18
Прокурори Бучанської прокуратури оголосили першу підозру російському військовому щодо вбивства цивільних осіб – фігурант має звання командира підрозділу. Про це в ефірі українських телеканалів заявила генпрокурор Ірина Венедіктова.

15:15
Посольство США в Україні планує протягом кількох тижнів працювати у Львові, а до Києва повернутися наприкінці травня.
Про це заявила тимчасова повірена у справах США Крістіна Квін на брифінгу у Львові, повідомляє Укрінформ.

15:13
Військове керівництво РФ намагається поповнити свою армію шляхом набору нових "добровольців" на військову службу за контрактом з усієї Росії, окрім Москви. Для цього встановили норму – набирати по 200 осіб із кожного округу на тиждень, повідомляє українська розвідка Міноборони.

15:03
Російські бомбові удари по зерновій інфраструктурі України свідчать про спроби знизити конкуренцію на експортних ринках Росії. Про це пише агентство Reuters із посиланням на заяву міністра сільського господарства Німеччини Джема Оздеміра.

14:54
Кількісні та якісні показники мобілізації за більш ніж два місяці повномасштабної війни Росії проти України "виконано на 100%". Про це розповів на брифінгу начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

14:50
Зеленський не виключає варіант застосування російською федерацією ядерної зброї у війні проти України. Про це він заявив в інтерв’ю грецькому виданню EPT News.

14:43
У понеділок, 2 травня, сили Протиповітряної оборони ЗСУ знищили над Одесою ще один ворожий безпілотник.
Про це повідомив у Телеграмі начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко.

14:31
Президент Володимир Зеленський дорікнув Туреччині за підготовку нових маршрутів для туристів із Росії одночасно з підтримкою України, назвавши це "подвійними стандартами". Про це він заявив у інтерв'ю грецькій ERT.

14:27
СБУ встановила особи майже 900 російських загарбників, які вчинили злочини проти мирного населення на Київщині.

14:16
На Вінниччині правоохоронці викрили колаборанта – громадянина Росії, який обговорював із російськими загарбниками переміщення військової техніки ЗСУ територією регіону. Про це у Фейсбуці повідомило Управління СБУ у Вінницькій області.

14:15
Кількість біженців з України, які внаслідок російського вторгнення змушені були залишити свої домівки та виїхати за кордон, сягнула понад 5,5 мільйона осіб. Такі дані наводить Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ).

14:12
У Запоріжжя почали прибувати врятовані жителі Маріуполя. З міста вдалося евакуювати понад сто жінок, дітей і літніх людей. Про це повідомляє військова служба правопорядку у Збройних силах України в Facebook.

14:03
Українські військовослужбовці розгромили важку техніку російських окупантів під Ізюмом на півдні Харківської області. Відео з безпілотника показало у Telegram управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

13:43
Місто Маріуполь і завод "Азовсталь" захищають професійні українські військові. Про це заявив президент Володимир Зеленський у інтерв’ю грецькому виданню EPT News.

13:30
В Україні відновили роботу понад 3,4 тис. дитячих садочків. До садочків також пішли 1,8 тис. дітей-переселенців, повідомив міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет.

13:18
Евакуаційні автобуси, які мають забрати жителів блокадного Маріуполя, затримуються та ще не прибули до точки збору. Містян просять залишатися за вказаною адресою, біля ТРЦ "Порт Сіті". Про це повідомляє Маріупольська міська рада.

13:13
Ситуація на Ізюмському напрямку, у Луганській та Донецькій областях, у районі Великої Новосілки складна. Про це заявив генерал-лейтенант, командувач Силами оборони Сергій Наєв.
Крім сухопутного наступу, ворог застосовує ракети та артилерію.

13:13
Армія Росії знову завдала ракетного удару по мосту через Дністровський лиман. Про це з посиланням на оперативне командування "Південь" повідомили у міськраді Одеси.

13:12
Стінгер, бартка і трембіта – феєричне відео від 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.

13:10
Воєнна розвідка України зафіксувала, що білорусам вимикають інтернет, щоб приховати пересування російської військової техніки територією Білорусі, заявило Головне управління розвідки Міноборони у Telegram.

13:08
Сьогодні в Маріуполі розпочалася евакуація мирного населення міста, автобуси вже вирушили з міста до Запоріжжя, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко в ефірі Радіо Свобода.

13:06
Панорами зруйнованих будинків та доріг на Київщині вже можна побачити на мапах Google. Про це розповів заступник міністра внутрішніх справ України Ігор Бондаренко на брифінгу в медіацентрі Україна - Укрінформ.

12:56
На Банковій назвали Лаврова "печерним антисемітом" за слова про Ізраїль, Зеленського та Гітлера.

12:54
Поблизу Херсона пролунав потужний вибух. Місцеві жителі помітили великий стовп диму, що піднімається в небо, повідомляє Суспільне.

12:34
Росія вдруге за день випустила дві ракети по Синельниківському району Дніпропетровської області. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко. Одна ракета поцілила у свинокомплекс, але всі тварини живі.

12:30
Британський співак Ед Ширан та український гурт Антитіла презентували спільну пісню "2Step / Сирени обірвали наш сон".

12:20
На спеціальному рахунку Нацбанку для потреб армії на 2 травня залишилося 77 млн грн, 15,6 млрд грн вже спрямували на оборону.
Про це повідомила пресслужба НБУ.

12:16
Уряд Нової Зеландії ввів санкції проти 170 членів Ради Федерації Росії, а також шести компаній та організацій оборонного сектора, які зробили свій внесок у війну в Україні. Про це повідомила міністерка закордонних справ Нової Зеландії Наная Махута, йдеться на сайті уряду Нової Зеландії.

12:06
Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай не виключає, що Росія спробує оточити Сєвєродонецьк, як Маріуполь. Про це він сказав в ефірі телеканалу "Прямий".

11:57
Заступник голови Держспецзв'язку Віктор Жора: Російські хакери атакують інформаційні системи по всій країні, адже мета Росії – завоювати всю Україну, а не тільки її схід.

11:54
В Україні стартував проєкт "Там, де вас чекають", який допоможе українцям? евакуюватися потягом, знайти житло та отримати допомогу.

11:42
Поліція Луганщини зафіксувала 18 обстрілів житлових масивів. У Сєвєродонецьку горіло одразу п‘ять багатоквартирних будинків. Внаслідок обстрілів є загиблі та поранені, серед них - дитина. Зруйновано пам’ятник архітектури XIX століття.

11:29
СБУ: Щоб маскувати шалені втрати на війні в Україні, трупи росіян везуть невеликими партіями та виключно у нічний час. Це значно збільшує термін доставлення, тому іноді родичам окупантів приїжджає уже "напіврозкладений вантаж 200", який треба додатково ідентифікувати.

11:18
ДБР затримало довірених осіб колишнього депутата, зрадника Іллі Киви, які мали організовувати провокаційні акції із залученням "тітушок" та дестабілізувати ситуацію на Одещині 2 травня.

11:06
Президент Чехії Мілош Земан, який раніше дотримувався проросійських поглядів, тепер прогнозує руйнування Росії. В інтерв'ю чеському телеканалу CNN Prima News він заявив, що "напад на Україну зруйнує Росію економічно і політично, знищить її репутацію".

10:57
У звільненій від російських окупантів Київській області на судмедекспертизу передали 1202 тіла загиблих українців. 280 тіл залишаються невпізнаними.

10:48
На території Київської області відновили роботу 230 приміських та міжміських автобусних маршрутів, на яких залучено близько 300 автобусів. Відсьогодні відновлять роботу три автобусні маршрути сполученням: Гостомель – Київ, Луб’янка – Київ, Шибене – Київ.

10:39
Втрати особового складу росіян досягли 23 800. Найбільші втрати противника минулої доби спостерігалися на Ізюмському напрямку.

10:26
Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, намагаючись довести необхідність "денацифікації" України, яка має президента-єврея, назвав євреїв "найбільшими антисемітами" і заявив про те, що "у Гітлера була єврейська кров". Глава МЗС Ізраїлю Яір Лапід у відповідь звинуватив Лаврова в расизмі.

10:17
ДБР і Нацполіція зірвали плани росіян щодо дестабілізації в Одесі на роковини трагедії 2 травня. Було затримано 12 осіб, яких підозрюють у підготовці диверсій.

10:10
Українська розвідка: КДБ і ФСБ вимикають у Білорусі інтернет для приховування інформації про пересування російських окупаційних військ.

10:06
Російські війська в неділю обстріляли місто Оріхів у Запорізькій області. Снаряди потрапили в багатоповерхові будинки, внаслідок чого загинули дві людини, четверо отримали поранення.

09:55
Головнокомандувач ЗСУ: Сьогодні на світанку біля острова Зміїний "Байрактарами" було знищено два російські катери типу "Раптор".

09:47
2 травня евакуаційний потяг з Покровська до Чопа вирушить о 14:30.

09:34
Офіс генпрокурора повідомив про підозру командувачу Східного військового округу ЗС РФ генерал-полковнику Олександру Чайку за спробу захопити Київ.

09:33
Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА: Із кожним днем все менше адрес, звідки ми можемо допомогти з евакуацією, виїжджайте! Наразі більш-менш безпечно можна евакуювати лише із Сєвєродонецька та Лисичанська.

09:27
За добу піротехніки ДСНС виявили та знешкодили 125 вибухонебезпечних предметів.

09:13
За час повномасштабної війни Росії проти України загинуло 219 дітей, 405 поранено - Офіс генпрокурора.

09:02
Зеленський назвав російську армію "боягузливими варварами" й додав, що не може дати гарантій того, що Росія не застосує ядерну зброю.

08:46
Генштаб ЗСУ: "ДШВ ЗСУ працюють максимально ефективно! Один постріл - КамАЗ окупантів перетворився на металобрухт".

08:21
Російська ракета влучила у елеватор у Синельниківському районі Дніпропетровщини, зруйновано склад із зерном. Постраждалих попередньо немає - голова ОВА Валентин Резніченко.

08:13
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: Надважка доба. Потужні тривалі обстріли завадили повноцінній евакуації. Троє загиблих, багато зруйнованого житла. Щонайменше 12 будинків знищено в Оріховому,  чотири – в Гірському. В Лисичанську згоріла старовинна будівля багатопрофільної гімназії, що є частиною бельгійської спадщини міста, а також пошкоджено декілька будинків. У Сєвєродонецьку – шість багатоповерхівок, п’ять з яких розташовані поруч.

08:10
Британська розвідка: На початку війни Росія залучила понад 120 батальйонних тактичних груп, що становить приблизно 65 відсотків усієї її наземної бойової сили. Цілком імовірно, що понад чверті цих підрозділів на цей момент втратили бойову здатність. Деякі з найелітніших підрозділів Росії, включно ВДВ, зазнали найбільшого виснаження. Ймовірно, Росії знадобляться роки, щоб відновити ці сили.

08:00
Електронна петиція про запровадження візового режиму з Росією набрала понад 25 000 підписів. Тепер її має розглянути президент Володимир Зеленський.

07:42
Маріупольська міськрада: ООН і Червоний Хрест підтвердили, що у Мангуші й на Луначарському кільці людям можна буде сісти в автобуси, що виїдуть із Маріуполя. Також до евакуаційної колони можна буде приєднатися на власному транспорті (в кінець колони).

07:42
Перша леді США Джил Байден планує цього тижня відвідати Румунію та Словаччину. Програмою візиту, що відбудеться 5-9 травня, заплановано зустріч з українськими біженцями.

07:27
На Харківщині українські сили знищили танки Т-90 і Т-80БВМ, одну МТЛБ, ще одну пошкодили. Також влучним пострілом було уражено бліндаж противника. Втрати серед особового складу російських окупантів уточнюються.

07:19
У США підтверджують, що начальник Генерального штабу РФ Валерій Герасимов приїжджав до Ізюма, щоб спробувати змінити перебіг російського наступу на сході України. Він устиг поїхати до удару по командному пункту.

07:07
Генштаб ЗСУ: З метою нарощення системи протиповітряної оборони противник розгорнув додаткові зенітно-ракетні комплекси на тимчасово зайнятих і тимчасово окупованих територіях Луганської та Запорізької областей.

07:06
Генштаб ЗСУ: На Попаснянському напрямку противник намагався покращити тактичне положення в районі Попасної. Посилив війська внаслідок переміщення з Маріупольського напрямку однієї батальйонної тактичної групи.

07:06
Генштаб ЗСУ: На Сіверському напрямку ворог з мінометів обстрілював позиції наших військ у районі Сеньківки Чернігівської області.

07:00
Зведення Генштабу ЗСУ: За добу підрозділи протиповітряної оборони вразили десять російських БпЛА "Орлан-10".
Ворог зазнає значних втрат, особливо в артилерії й на суходолі. Тільки на території Донецької й Луганської областей за минулу добу відбито десять атак російських окупантів, знищено два танки, сімнадцять артилерійських систем, тридцять вісім одиниць бойової броньованої техніки та 10 одиниць автомобільної техніки противника.

06:49
Маріупольська міськрада: За підтримки ООН і Червоного Хреста на 2 травня погоджено дві додаткові локації для посадки людей в евакуаційну колону, що виїде з Маріуполя. Це – селище Мангуш і Луначарське кільце біля Бердянська.

06:37
Укрзалізниця опублікувала розклад евакуаційних поїздів на 2 травня.

06:24
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розкритикував Німеччину за нерішучість. За його словами, ця країна вагається з більшості питань, що стосуються України.

06:21
1 травня українські військові виявили склад боєприпасів російських окупантів, після чого його знищила артилерія - оперативне командування "Схід".

06:16
Губернатор Бєлгородської області РФ В'ячеслав Гладков написав про "два сильних розриви" уночі, а також про кадри зі спалахами в небі, опубліковані у соцмережах.

06:12
Данія та Швеція викликають послів Росії після того, як російський літак-розвідник порушив повітряний простір обох країн.

06:00
1 травня на південному напрямку Збройні сили України не дозволили російським окупантам просунутися у бік Миколаєва, знищили 35 ворогів - оперативне командування "Південь".

05:58
Командир 12-ї бригади оперативного призначення Нацгвардії Денис Шлега: Російські окупанти відновили обстріли території заводу Азовсталь відразу після того, як завершився перший етап евакуації цивільних.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live