Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

19.05.2022

22:53
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний на засіданні комітету НАТО повідомив, що Україні вдалося відібрати у Росії стратегічну ініціативу, змусити її відмовитися від головної мети у війні - захоплення Києва. ЗСУ завдали критичних втрат армії РФ, і зараз українські сили не лише ведуть оборону, а й проводять контрнаступальні дії. Вдалося розблокувати Харків та Миколаїв, ведуться бої на Херсонському напрямку.

22:47
Радник голови ОП Михайло Подоляк запропонував Всесвітній організації охорони здоров'я організувати колективне психіатричне обстеження дипломатів із МЗС РФ, глава якої звернувся до ВООЗ із закликом переконати Україну не чинити опір проведенню Росією "спецоперації".

22:22
У Генштабі вірять, що росіяни дотримаються слова і звільнять евакуйованих оборонців із Азовсталі. Про це під час брифінгу розповів бригадний генерал ЗСУ Олексій Громов. Він додав, що цим питанням займається не тільки Генштаб, а й "ціла група професіоналів та кожен українець, який хвилюється за долю героїв Маріуполя".

22:18
Велика Британія надасть до 2 мільйонів фунтів стерлінгів для допомоги у розмінуванні звільнених від окупантів регіонів України. Про це повідомила Ліз Трасс у Твіттері.

22:12
Спікер Пентагону Джон Кірбі у ході брифінгу повідомив, що входить у додатковий пакет допомоги від США на $100 млн:
    18 гаубиць 155-мм;
    18 тактичних машин;
    три радари;
    польове обладнання та запчастини.

22:10
Оперативно-тактичне угруповання «Схід» сьогодні знищило 40 окупантів, два танки та два БТР-и. Бої тривають.

22:03
Президент Володимир Зеленський заявив, що не сумнівається у перемозі України у війні, яку веде проти неї Росія, але закликав пам'ятати, що ціна цієї перемоги – "десятки тисяч життів". Про це він сказав у своєму зверненні до українських студентів.

21:58
За добу російські окупанти обстріляли близько 50 населених пунктів у Донецькій та Луганській областях. Росіяни вбили вісім мирних жителів і поранили дев?ятьох. Тривають рятувально-пошукові роботи. Про наслідки від російських обстрілів повідомляє Оперативне формування ОЗ.

21:53
Сили оборони Об’єднаних сил сьогодні відбили 14 атак ворога та знищили 29 одиниць техніки:
    8 танків;
    14 одиниць бойової броньованої техніки;
    6 авто;
    1 БПЛА.

21:45
Американське видавництво випустидл комікс "Політична влада: Володимир Зеленський" про історію життя Володимира Зеленського, пише Reuters. Комікс від видавництва TidalWave Comics можна замовити на Amazon за ціною $ 7,99. Частину грошей від продажу видавці передадуть Міжнародному Червоному Хресту.

21:38
Залужний взяв участь у засіданні військового комітету НАТО. Головнокомандувач ЗСУ порівняв дії російських військових з діями нацистів під час Другої Світової війни. Він зауважив, що війна для України триває вже вісім років, і українські військові усвідомлювали, що Росія розпочне повномасштабне вторгнення рано чи пізно. Про це повідомляє у Facebook Генштаб ЗСУ.

21:20
Джо Байден оголосив про ще один пакет допомоги Україні в галузі безпеки. Йдеться про додаткову артилерію, радари та іншу техніку, яку українські війькові вже успішно використовують. Президент США заявив, що ця допомога - це "рішуча підтримка хоробрості народу України, який захищає свою країну від тривалої агресії Росії", повідомляють у Білому Домі.

21:13
Президент Франції Емманюель Макрон висловив стурбованість ризиком поширення війни в Україні на сусідні країни. Про це він заявив під час спільного брифінгу з президенткою Молдови Майєю Санду.

21:07
Німеччина скасувала офіційні пільги для колишнього канцлеру та голови ради директорів "Роснєфті" Герхарда Шредера. Парламентарі Бундестагу оцінили діяльність Шредера і вирішили, що той не виконав зобов'язання, відмовившись розірвати зв'язки з російськими енергетичними гігантами. Про це пише AFP.

20:48
Голова американського Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Марк Міллі провів телефонну розмову із головою Генштабу РФ Валерієм Герасимовим. Про це повідомляє CNN із посиланням на офіційного представника Об'єднаного штабу полковника Дейва Батлера.

20:47
Замкомандира "Азова" спростував фейк розпропаганди про те, що він нібито здався в полон

20:35
Бажання "зберегти обличчя" російському диктатору Володимиру Путіну - це "велика хвороба" у Європі, вилікує від якої лише жорстока історія. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

20:33
Сенат США схвалив нову допомогу Україні у розмірі 40 млрд доларів. Очікується, що президент США підпише законопроєкт якнайшвидше. Пише The Guardian.

20:17
У Білому домі працюють над організацією постачання в Україну протикорабельних ракет великої дальності для розблокування Чорного моря. Повідомляє Reuters із посиланням на офіційних осіб США. Розглядають два варіанти постачання: або пряме постачання в Україну, або шляхом передачі від європейського союзника, який має ракети.

20:09
раїни G7 виділять $18,4 млрд у вигляді трансфертів та позик, щоб допомогти Україні задовольнити її нагальні фінансові потреби. Про це йдеться у проєкті комюніке, який є у розпорядженні Reuters.

19:54
Росіяни сформували два загони бойових кораблів в акваторії Чорного моря. Поки що шторм утримує їх ближче до баз поблизу Криму. Однак зберігається загроза ракетних ударів з моря на всій території України. Удари можуть бути нанесені з двох кораблів з крилатими ракетами, від берегових ракетних комплексів і стратегічної авіації армії РФ. Повідомляє ОК "Південь".

19:51
На Херсонщині російські окупанти намагалися обдурити місцеве населення та видати свій обстріл Чорнобаївки за дії ЗСУ. Місцеві на провокацію не піддалися. Повідомляє Оперативне командування "Південь".
19:46

Попри військові поразки РФ під Києвом та Харковом, Росія не відмовляється від своїх стратегічних цілей у війні проти України, тому країни-члени НАТО мають бути готовими до тривалої підтримки України. Про це сказав генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Йєнс Столтенберг, передає пресслужба НАТО.

19:37
Переважна більшість підконтрольних Кремлю ЗМІ нічого не повідомляють про суд у Києві над російським військовослужбовцем Вадимом Шишімаріним, якого звинувачують у вбивстві мирного жителя на Сумщині. Моніторинг росЗМІ провело агентство BBC.

19:29
Російський винищувач СУ-34, який ЗСУ збили зранку на Харківщині, впав неподалік села Підлиман у річку Оскіл, повідомили у Борівській селищній раді.

19:16
Окупанти намагалися безуспішно наступати і зазнають втрат у районі Олександрополя Ясинуватського району, на Авдіївському напрямку в районі Новобахмутівки, на Курахівському напрямку в районах Степового, Славного та Мар'їнки. А також безуспішно намагалися покращити тактичне становище у районах населених пунктів Пилипчатине, Дружба та Трипілля.

19:15
У районі Сєвєродонецька росіяни вели штурмові дії, зазнали втрат і відійшли на раніше зайняті позиції. Тривають бої у районі Тошківки.

19:01
Російські окупанти зосередили основні зусилля на Донецькому напрямку, де застосовували авіацію, артилерію, міномети та намагалися штурмувати позиції ЗСУ. Про це повідомляється у вечірньому зведенні Генштабу.

18:52
Україна отримає 25 тисяч тонн бензину з польського резерву. Це партнерська гуманітарна допомога, постачання якої очікується вже наступного тижня.

18:51
Повномасштабна війна Росії проти України – це наслідок "великої помилки" Заходу в 1990-ті роки, який тоді зробив ставку на Москву як на демократичну країну. Про це в інтерв'ю НВ заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

18:44
Антени під "Градами". LIGA.Tech поговорила з інженерами, які відновлювали зв?язок у Маріуполі та Харкові.

18:43
Організація відомого британського архітектора Нормана Фостера (Norman Foster Foundation), яка погодилась проєктувати відбудову Харкова, наразі збирає відповідну комісію експертів. Про це LIGA.net повідомили у фундації.

18:35
Азовському морю загрожує екологічна катастрофа через можливий вилив сірководню до акваторії моря через регулярні бомбардування росіян Азовсталі. Це може призвести до вимирання усієї флори і фауни. Небезпечна речовина може опинитися у Чорному та Середземному морях. Про це повідомила Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

18:34
Військовослужбовці армії Білорусі, країни-союзниці російських окупантів, розпочали інженерне обладнання аеродрому "Зябрівка" у Гомельській області. Український Генштаб припускає, що він надалі може використовуватись як військова база РФ на білоруській території, повідомив на брифінгу бригадний генерал Олексій Громов.

18:17
"Дівчинка двох років, ґвалтували двоє, залишилася живою", - Людмила Денісова про нові звірства окупантів. За останню добу на гарячу лінію Уповноваженого з психологічної підтримки зателефонували 56 осіб, які стали жертвами росіян. Серед них неповнолітні хлопчики і дівчатка, жінки та чоловіки.

18:14
Джонсон пообіцяв Зеленському більше протикорабельних ракет, дронів та артилерії для ЗСУ. Про це британський прем?єр написав у Twitter та уточнив, що все це – частина додаткового пакету військової допомоги Україні розміром 1,3 млрд фунтів стерлінгів.

18:09
У Сєвєродонецьку внаслідок ранкових обстрілів 12 людей загинули та понад 40 отримали поранення. Обстріли російськими військами продовжуються досі, тому точна кількість постраждалих уточнюється, повідомили у Луганській ОВА.

18:05
Британія терміново шукає нові маршрути для експорту українського зерна. Про це заявив прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон після телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським.

17:57
До Дня вишиванки у Черкасах створили бойову вишиванку. Святкову сорочку створили митці спільно з бійцями 118 окремої бригади тероборони. За словами бійців, така вишиванка є першою у світі.

17:53
Тема дня | Волонтери шукають винних у торгівлі бронежилетами. Під прицілом – Епіцентр та Група Венето.

17:45
У Росії зафіксували щонаймене 12 випадків умисних підпалів військкоматів за 85 днів повномасштбаного вторгнення РФ в Україну. За останній тиждень було п?ять випадків у чотирьох областях РФ. Повідомив Олексій Громов під час пресбрифінгу Генштабу ЗСУ та ДСНС

17:43
Європейський парламент вважає, що агресію Росії проти України має розслідувати спеціальний міжнародний трибунал. Відповідну резолюцію євродепутати ухвалили в четвер.

17:39
Епіцентр прибрав з продажу продукцію Групи Венето через скандал із бронежилетами. Таке рішення пов?язане з поширенням інформації про можливу причетність Групи Венето до схеми розкрадання гуманітарної допомоги для українських військових. Про це йдеться в пресрелізі Епіцентру, що є у розпорядженні LIGA.net

17:34
Поліцейські сьогодні евакуювали людей з найбільш небезпечних селищ поблизу Авдіївки та Мар?їнки. Серед евакуйованих – діти та літні люди.

17:01
ДСНС Україна спільно з Міжнародною благодійною організацією "Фонд Східна Європа" підписала Меморандум про співпрацю, відповідно до якого буде проведена інформаційна кампанія щодо інформування населення, підготовки волонтерів щодо поводження з вибухонебезпечними предметами.

16:50
ЗСУ за останні два тижні звільнили 23 населених пункти Харківщини. Про це на брифінгу повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

16:41
"Суверенна незалежна Україна існуватиме набагато довше, ніж Володимир Путін", - сказав Ентоні Блінкен в ефірі The Late Show на CBS. Також держсекретар США відзначив стійкість та відвагу України у боротьбі проти російської агресії.

16:37
Подоляк про вимоги РФ зняти санкції за розблокування українських портів: Заговорили про зняття санкцій – треба затягувати зашморг. Про це радник ОП написав у Твіттері. Також зазначив, що РФ шантажує світ продовольчою кризою.

16:18
Компанія Meta, до складу якої входять Facebook та Instagram, відкриє офіс в Україні. Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров після зустрічі з президентом з глобальних питань Ніком Клеггом. Коли саме це станеться, поки що невідомо.

15:59
22-26 травня в Давосі паралельно з Всесвітнім економічним форумом відбудеться виставка, присвячена злочинам Росії в Україні. Її організують у приміщенні, яке кілька років називалося "Російським домом" (Russian house), а тепер перейменують на "Будинок військових злочинів Росії" (Russia War Crimes House).

15:54
На фронті досягнуто певного паритету, а подальший хід війни залежатиме від того, наскільки швидко Захід зможе надати Україні необхідну зброю. Про це в інтерв'ю НВ сказав секретар РНБО Олексій Данілов.

15:37
37 людей евакуйовано з Сєвєродонецька, Лисичанська та Білогорівки Луганської області, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Серед них – п'ять маленьких дітей. "Навіть ті, хто протягом 2,5 місяців у жодному разі не бажав їхати, зараз стають у чергу. Сєвєродонецьк наразі перебуває під дуже потужним вогнем росіян", - додав Гайдай.

15:28
Районний суд Києва видав дозвіл на арешт експрезидента України Віктора Януковича, повідомляє Офіс генпрокурора. Янукович підозрюється в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України. Експрезидент України, діючи спільно зі співробітниками Управління держохорони та представниками РФ, 23 лютого 2014 року, перебуваючи с. Урзуф Донецької області, за допомогою трьох вертольотів збройних сил РФ повітряним шляхом незаконно перетнув та переправив не менше 20 осіб через державний кордон України до м. Анапа Краснодарського краю РФ.

15:20
Червоний Хрест документально зареєстрував з 17 травня "сотні" українських бійців, які вийшли із заводу Азовсталь в окупованому Росією Маріуполі за процесом, що називається офіційним Києвом евакуацією. Про це повідомили у пресслужбі організації.

15:11
У перехопленні ГУР "мобілізований" так званої "ДНР" розповідає про плани його підрозділу піти з позицій до кінця травня. Їх кинули на передову, але не надали відповідного спорядження: "У нас є "мосенки". У зону бойових дій їх привезли неофіційно: "Ми перетнули кордон як "вантаж 200".

15:05
Україна та США підписали Меморандум про транспортну співпрацю, повідомляє Мінінфраструктури. У документі закріплено оновлення всього парку локомотивів та вагонів до 2030 року, створення системи швидкого залізничного сполучення між великими містами, покращення залізничної інфраструктури у великих містах, модернізація наявних автошляхів та встановлення на них автоматичних станцій вагового контролю.

14:50
Журналісти проєкту “Український свідок” показали відео знищеної російської військової техніки під час спроби форсування річки Сіверський Донець.

14:25
Велика Британія запровадила нові санкції проти російських авіакомпаній "Аерофлот", "Уральські авіалінії" та "Росія". Тепер вони не зможуть продавати свої невикористані прибуткові посадкові місця в аеропортах Великої Британії, що не дозволить Росії отримати готівкою близько 50 млн фунтів стерлінгів.

14:16
Уряд Австралії відправить до України додатково 14 бронетранспортерів M113AS4 та 20 броньовиків Bushmaster 4x4, повідомив міністр оборони країни Пітер Даттон. Також Австралія передає Україні 60 піддонів з медичними товарами та три піддони обладнання радіаційного моніторингу та засобів індивідуального захисту.

14:07
Сухопутні війська ЗС України показали, як на сході йде посівна під прикриттям української військової техніки.

14:03
СБУ затримала брата Олега Царьова на спробі організувати диверсії у східних регіонах. За даними спецслужби, цей родич колишнього нардепа-зрадника, ініціатора Новоросії та поплічника Януковича, намагався організувати диверсійну діяльність у Дніпропетровській області. Затриманий проживав у Дніпрі з часів Революції гідності, підтримуючи зв'язок із братом, який ховався в Росії.

13:56
23 травня Укрпошта випустить марку "Русскій воєнний корабль… ВСЬО! Смерть ворогам!" F для відправлень Україною та "Русскій воєнний корабль… ВСЬО! Слава нації!" W для міжнародних відправлень. Нова марка вийде тиражем 5 млн екземплярів.

13:50
Агентство Associated Press опублікувало великий матеріал з відео з нагрудної камери парамедика Юлії Паєвської (Тайра) про порятунок тяжко поранених людей у Маріуполі. Тайра встигла передати відео команді АР - останнім іноземним журналістам, які залишили Маріуполь.

13:35
Росіяни намагаються відрізати Луганську область від сполучення з іншими регіонами, захопивши трасу "Лисичанськ-Бахмут", повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: “Війська РФ обстрілюють усі населені пункти не окупованої Луганщини. Ремонтувати комунікації неможливо. Лікарня у Сєвєродонецьку поки що продовжує працювати. Через постійні бойові дії до Білогорівки дістатися неможливо".

13:30
У Харкові знесли пам'ятник Олександру Невському. Під час знесення у пам'ятника відкололася голова. Пам'ятник звели 2004 року.

13:17
Європарламент проголосував за відміну на один рік торгових бар'єрів на імпорт товарів у ЄС з України. Так у Євросоюзі хочуть підтримати економіку України на тлі російського вторгнення, пише DW. Тепер цей регламент про лібералізацію торгівлі з Україною має ще затвердити Рада ЄС. Очікується, що він набуде чинності у червні.

12:55
Посольство Швейцарії відновить роботу у Києві протягом наступних кількох днів, повідомило Міністерство закордонних справ Швейцарії. До посольства повернеться посол та п'ять співробітників.

12:47
За даними американського Інституту з вивчення війни (ISW), російські окупанти не припиняють бити по інфраструктурі заводу Азовсталь у Маріуполі, попри складний процес евакуації звідти українських захисників. "Це вказує на те, що залишки української оборони все ще перебувають на заводі, незважаючи на евакуацію в останні кілька днів", - зробили висновок у ISW.

12:37
Європейська комісія затвердила стратегічний план “Відновлення України”. У ньому позначено ключові реформи та інвестиції, необхідні для побудови успішного та стабільного майбутнього України, повідомляє Міністерство інфраструктури. "Відновлення України" стане основним юридичним інструментом підтримки ЄС плану реконструкції через поєднання грантів та кредитів.

12:32
Глава офісу президента Андрій Єрмак показав, як американські гаубиці М777 готують до відправлення в Україну.

12:00
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба написав у Twitter, що стратегічна невизначеність щодо європейської перспективи України, що практикується деякими столицями ЄС останніми роками, зазнала невдачі і має припинитися. Це тільки надихнуло Путіна. Нам не потрібні сурогати статусу кандидата в ЄС, які демонструють другосортне ставлення до України та зачіпають почуття українців.

11:56
СБУ ліквідувала масштабну схему розкрадання гуманітарної допомоги, яка призначалася для українських захисників. За даними слідства, ділки намагалися незаконно продати понад 1000 бронежилетів на загальну суму понад 12 млн грн.

11:48=
Росія завдала чергового авіаудару по Бахмуту, Донецька область, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Снаряди влучили у п'ятиповерхівку, приватний будинок та адміністративну будівлю. У приватному будинку рятувальники витягли з-під завалів 6 людей, їхній стан – задовільний.

11:16
Окупаційні війська армії РФ здійснили масований артилерійський обстріл м. Лиман, смт Дробишеве та с. Ярова Лиманської ОТГ на Донеччині 18 травня, повідомляє офіс генерального прокурора. Загинуло семеро місцевих жителів, серед них неповнолітня дівчина, ще семеро людей отримали осколкові поранення. Пошкоджено понад 20 будинків, а також магазини, будівлі місцевих навчальних закладів, лікарні та суду.

11:09
Міністерство закордонних справ та справ Співдружності націй і розвитку Великої Британії направило 5 млн фунтів стерлінгів на підтримку Збройних Сил України, повідомляють у НБУ.

11:06
До кінця травня у Києві відновлять роботу шість комунальних кінотеатрів: з 21 травня - Лейпциг, Флоренція та ім. Шевченка, з 26 травня – кінотеатри Старт, Факел та Ліра, повідомляють у КМДА. У разі оголошення повітряної тривоги, сеанси зупиняються, а глядачі мають прямувати до укриття. Квитки можна використати будь-якого іншого дня або на інший сеанс.

11:00
З Днем вишиванки, Україно!

10:52
В Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії викрито 88 ДРГ, повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

10:46
Сьогодні, о четвертій ранку, окупанти обстріляли Київський район Харкова. Снаряд потрапив до котельні Інституту проблем ендокринної патології. За попередніми даними, постраждалих немає, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Окупанти обстрілювали Циркуни, Прудянку, Вільхуватку – троє цивільних постраждали. На Ізюмському напрямку ворог за підтримки артилерії вів наступальні бойові дії у районі Великої Комишувахи. На окремих ділянках зазнав значних втрат і був змушений відступити. 

10:35
В Україні пропонують продовжити воєнний стан на три місяці у зв'язку з тим, що для контрнаступу українським військовим, ймовірно, знадобиться більше часу, ніж один місяць. На цьому наголосив депутат партії Слуга народу Федір Веніславський в ефірі телемарафону. "Перехід у контрнаступ – це складніші завдання, ніж оборона", - сказав він.

10:24
Британська розвідка підтвердила, що генерал-лейтенанта Сергія Киселя усунуто через провал взяття Харкова. Віцеадмірал Ігор Осипов відсторонений через загибель крейсера "Москва". Начальник Генерального штабу Валерій Герасимов залишається на своїй посаді, але чи зберігається довіра Путіна до нього - невідомо.

10:20
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що припинення вогню неможливе без тотального виведення військ РФ із території України.

10:00
Окупанти вдарили по Донецькій області крилатими ракетами та "смерчами", повідомляє МВС. За добу ворог обстріляв 10 населених пунктів. Росіяни вбили 10 мирних жителів, зокрема двох дітей. Шістьох людей поранено. Руйнування отримали 38 цивільних об'єктів - житлові будинки, дві школи та ліцей, дитячий садок, швейна фабрика, Будинок культури, об'єкти критичної інфраструктури.

 09:27
Сьогодні Сенат США голосуватиме щодо законопроєкту про надання Україні допомоги на $40 млрд.

09:23
Вчора ЗСУ завдали найбільших втрат армії Росії на Криворізькому, Слов'янському та Запорізькому напрямках.
З 24 лютого до 19 травня армія Росії втратила на війні в Україні
особового складу – близько 28 500 (+200) осіб ліквідовано;
анків ? 1254 (+3);
бойових броньованих машин – 3063 (+20);
артилерійських систем – 595 (+9);
РСЗВ – 199 (0);
асобів ППО – 93 (+2);
літаків – 203 (+1);
вертольотів – 167 (0);
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 455 (+14);
крилатих ракет - 103 (+1);
кораблів/катерів – 13 (0);
автомобільної техніки та автоцистерн – 2157 (+20);
спеціальної техніки – 43(0).
 
09:17
Чехія змінила правила проживання українських біженців. Це стосується виплат грошової допомоги біженцям та процедури надання тимчасового захисту.

09:10
Подоляк із ОП висловився про призупинення переговорів із РФ:
- зараз вони неможливі, "нові лінії" розташування військ РФ неприйнятні для України;
- припинення вогню можливе лише після виведення російських військ;
- Росія ще має ілюзії про можливі військові успіхи та не зрозуміла, що стала країною-ізгоєм.

08:24
Польща передасть зі своїх запасів 25 000 тонн бензину Україні, повідомляє Польське радіо. Постачання пального розпочнеться з початку наступного тижня.

08:20
Світовий банк виділить $30 млрд, щоб не допустити голод у світі через війну Росії в Україні, повідомляє Reuters з посиланням на заяву Світового банку в середу.

08:11
Американські морпіхи вантажать гаубиці М777 та інше оборонне обладнання для України.

07:43
З ранкового зведення Генштабу ЗСУ:
- російські війська безуспішно намагаються наступати на Донбасі;
- війська РФ зазнали втрат і відступили в районі Авдіївки та деяких дільницях на Слов'янському напрямку;
- окупанти планують брати на війну студентів з ОРДЛО;
- на інших напрямках РФ здебільшого намагається утримати рубежі та обстрілює інфраструктуру.

06:55
Politico повідомило про проблеми з постачанням далекобійних РСЗВ із США в Україну:
- три джерела видання кажуть, що у Білому домі опираються цим постачання, оскільки нібито "побоюються ударів по Росії та затягування конфлікту";
- представник Білого дому стверджує, що йдуть обговорення, а Вашингтон хоче найефективніше використовувати виділені гроші: мовляв, краще поставити більше гаубиць.

00:01
Заява російської сторони про те, що їхні війська в Україні для економії ракет нібито почали використовувати лазерну зброю, схожа на пропагандистський нацистський термін "вундерваффе" (диво-зброя), який використовувався, коли відсутність шансів на успіх у війні ставала очевидною. Про це у новому відеозверненні сказав президент Володимир Зеленський.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live