Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

18.05.2022

23:53
Зеленський запевнив у зверненні мешканців усіх українських міст у російській окупації, що "Україна повернеться".

22:59
Радник голови ОП Олексій Арестович спростував інформацію про підрив українськими партизанами бронепоїзда окупантів у Мелітополі. За його інформацією, підірвали колії перед ним, після чого розпочався бій.

22:58
У Хорватії президент також хоче блокувати шлях Фінляндії та Швеції до НАТО.

22:43
У НАТО не виключають, що Україна може відвоювати у окупантів Крим та весь Донбас (CNN).

22:38
Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав чотири елементи, з яких, на його думку, має складатися перемога України у російській війні проти неї. Одним із елементів є звільнення тимчасово окупованих Криму та Донбасу.

22:24
На Київщині двоє чоловіків підірвалися на протипіхотній міні, яку залишили окупанти. Постраждалих ушпиталили. Поліція закликає українців уникати лісових та польових доріг на деокупованих територіях.

22:08
 НАТО не очікують найближчих тижнів значних успіхів для жодної зі сторін на полі бою, повідомляє CNN з посиланням на військового представника НАТО, знайомого з розвідданими. Проте в Альянсі вважають, що Україна здатна відвоювати окуповані росіянами Донбас та Крим.

21:52
Сьогодні на Донецькому та Луганському напрямках українські військові відбили 16 атак окупантів, ще на двох локаціях точаться бої, повідомляє ООС.
За добу ЗСУ знищили винищувач-бомбардувальник Су-34 окупантів. Боєць 95 бригади Юрій Кочевенко повідомляв, що російський винищувач збили під Харковом.

21:42
Укренерго відповіло окупантам на "пропозицію" купувати електроенергію із захопленою Запорізької АЕС: це спроба Москви зірвати переговори Києва з ЄС щодо експорту електроенергії.

21:36
У застосунку "Дія" повернулася послуга для внутрішніх переселенців. Послуга доступна для українців, які покинули території у зоні проведення бойових дій або перебувають у тимчасовій окупації.

21:28
18 травня окупанти обстріляли селища Циркуни, Прудянка, Ольховатка на Харківщині, повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов. Внаслідок обстрілів постраждало троє людей. Снаряди потрапляли і по Харкову - у Київському районі, Салтівці та П'ятихатках.

21:17
"За сценарієм Маріуполя". РФ захопила 90% Луганщини, але західна зброя вже у захисників: розбір від LIGA.net

21:13
Десантники та сухопутні війська знищили російську автоматизовану станцію перешкод Р-330Ж "Житель". Даний комплекс призначений для виявлення сигналів радіозв'язку.

21:02
На Львівщині за непідтвердженою інформацією чути вибухи. Депутат Львівської міськради Ігор Зінкевич нагадав, що потрібно пройти в укриття. Він також додав, що це може працювати ППО.

20:49
Внаслідок сьогоднішніх обстрілів окупантів загинули 10 мирних жителів на Донеччині, повідомив голова ОВА Павло Кириленко. Серед загиблих у Лимані – одна дитина.

20:45
Під завалами багатоповерхівки в місті Бахмут Донецької області, по якому окупанти 17 травня вдарили авіацією, виявили тіла жінки та дворічної дитини, повідомив Офіс генпрокурора.

20:41
"Хочуть повернутися до звичного ведення бізнесу з РФ". Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив в інтерв'ю Радіо НВ, що, окрім президента Франції, Україні пропонували піти на територіальні поступки Кремлю й інші європейські політики.

20:33
"Беріть якомога більше полонених": боєць 95 ОДШБ передав прохання замкомандира "Азова" Святослава Паламаря ("Калина") до всіх українських захисників.

20:19
Reuters: У Києві відновило роботу посольство США в Україні після тримісячної паузи, пов'язаної з війною в Україні.

20:14
Окупанти не перестають обстрілювати прикордонні території Сумської та Чернігівської областей, повідомляє ДПСУ. З території РФ відбулося сім таких обстрілів: п'ять по Сумщині, два по Чернігівщині. Найтриваліший обстріл тривав близько години.

 20:12
У північно-західній частині Чорного моря знаходяться 7 великих десантних кораблів РФ і 4 ракетних судна з понад 30 крилатими ракетами, повідомляє ОК "Південь". Штормова погода знизила можливість висадки морського десанту, але не виключає її повністю.

19:49
Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом ОАЕ Мохаммедом ібн Заїдом. Обговорили постачання пального до України та загрозу глобальній продовольчій безпеці.

19:45
Пропагандисти РФ почали готувати росіян до поразки у війні та капітуляції, припустив Центр протидії дезінформації при РНБО.

19:41
У Кремля залишилося кілька тижнів для атаки, кінець ери McDonald's у РФ. Огляд західних медіа від LIGA.net.

19:33
Нацгвардія показала, як ЗСУ підірвали міст у Луганській області, щоб зупинити наступ окупантів

19:24
"Не піддавайтеся". Глава МЗС Дмитро Кулеба закликав не слухати брехливі заяви пропагандистів, що у повномасштабній війні Росії проти України винен хто завгодно, тільки не РФ.

19:12
СБУ отримала докази того, що окупанти ховаються у школах на Херсонщині та ведуть звідти обстріли.
Наприклад, спецназівець Росгвардії Сергій Дидикін відсилає рідним свої селфі зі школи у місті Білозерка Херсонської області

18:58
Віцепрем'єр РФ Марат Хуснуллін заявив, що Росія готова продавати Україні електроенергію із вкраденої ними Запорізької АЕС, повідомляє пропагандистський ресурс РІА Новості.
Він також заявив, що у Запорізькій області жителі вже цього місяця отримають пенсії та зарплати в рублях. Окупанти планують запустити "максимальний обіг рубля" на всіх захоплених росіянами територіях України. Коллаборант Балицкий и оккупант Хуснуллин (скриншот с видео)

18:53
Німеччина поставить Чехії 15 сучасних танків Leopard 2 замість радянських Т-72, які Прага передала ЗСУ. Про це повідомила голова Міноборони ФРН Крістіне Ламбрехт.

18:40
Вечірнє зведення Генштабу:
    На Харківському напрямку ЗСУ звільнили населений пункт Дементіївка. Противник веде наступ у районі населеного пункту Тернова.
    На Авдіївському напрямку окупанти наступали в районі населеного пункту Новоселівка, але зазнали втрат і відступили.
    У тимчасово окупованому Луганську та Ровеньках відбулися акції протесту членів сімей жителів, яких примусово мобілізували до лав окупаційних військ.

18:32
Окупанти двічі відкрили вогонь з мінометів та артилерії по території Шосткинського району Сумської області, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. Обійшлося без втрат.

18:23
Президент Володимир Зеленський запропонував продовжити термін дії воєнного стану та термін загальної мобілізації на 90 днів з 25 травня 2022 року.

18:07
Сили спеціальних операцій "Азов" показало трофейну самохідну артилерійську установку "Мста-С" окупантів.

17:51
Щонайменше троє людей загинули внаслідок вчорашнього обстрілу окупантами колони авто з мешканцями, які намагалися виїхати з тимчасово окупованої Херсонської області, повідомляє Офіс генпрокурора.
За інформацією омбудсмена, війська РФ не пропускають з області тисячі автомобілів із людьми, які намагаються виїхати з окупованих територій.

17:44
У тимчасово окупованому Мелітополі партизани підірвали бронепоїзд російських військових. Інформацію підтвердили джерела міського інтернет-видання РИА-М.

17:35
Українські десантники знищили комплексом "Стріла-10" сучасний безпілотник ZALA окупантів.

17:27
У Бучі 70% знайдених у квітні трупів – це люди, яких окупанти катували, про це в ефірі Current Time розповів волонтер, який працював у морзі після визволення міста. Він також розповів про один випадок тортур, коли мешканцю міста зі спини знімали шкіру.

17:17
ДБР висунула підозру у дезертирстві заступнику гендиректора Чорнобильської АЕС, який втік на початку війни. Його перевіряють на факт можливої допомоги окупантам у захопленні атомної електростанції.

17:03
Через бомбардування заводу Азовсталь концентрований розчин сірководню міг потрапити до Азовського моря. Міськрада повідомила, що це вб'є флору та фауну в морі. Далі небезпечні речовини можуть потрапити до Чорного та Середземного морів.

16:55
У Білорусі планують зняти з продажу роман-антиутопію "1984" Джорджа Орвелла про тоталітарну державу, повідомляє білоруське видання "Наша Ніва" з посиланням на відповідний наказ.

16:37
Військовий армії РФ Вадим Шишимарін під час досудового розслідування зізнався, що він убив мирного жителя. Йому загрожує довічне ув'язнення.
Слідство встановило, що окупант 28 лютого убив 62-річного мешканця Сумщини, який їхав на велосипеді.

16:32
Колишній тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко став першим амбасадором платформи United 24 для збору коштів на підтримку України.

16:24
ДБР: У Кропивницькому депутат від ОПЗЖ з ознаками наркотичного сп'яніння побився з правоохоронцями. Співробітники ДБР знайшли у нього незареєстровану зброю з боєприпасами та наркотики.

16:13
У Білогорівці Луганської області окупанти продовжують обстрілювати позиції українських військових після невдалих спроб форсувати річку Сіверський Донець.

16:00
На Київщині знайшли тіла 1288 мирних жителів, убитих військовими РФ, повідомив начальник Нацполіції області Андрій Нєбитов в ефірі українського телемарафону. Більшість із них були застрелені з автоматичної зброї.

15:40
Фінансований державою офіс колишнього канцлера Німеччини Герхарда Шрьодера буде закрито, а персонал, який залишився в ньому, перерозподілять у зв'язку зі зростанням занепокоєння через відмову Шрьодера дистанціюватися від російського диктатора Володимира Путіна.

15:33
Голова МЗС Дмитро Кулеба зустрівся з міністеркою оборони Нідерландів Кайсою Оллонґрен. Домовилися про збільшення постачання озброєння й іншої техніки до України.

15:26
СБУ: Російські загарбники без вагань розстрілюють мирне населення, яке намагається вирватися з тимчасово окупованих територій. Про це свідчать перехоплені телефонні розмови.

15:18
Сергій Гайдай, Луганська ОВА: Луганщина без світла - знеструмлена остання велика підстанція. Поблизу Лисичанська точаться активні бойові дії, є влучання в лінію електропередачі напругою 220 кВ. Росіяни знеструмили й пошкодили останню потужну електропідстанцію. Руйнування дуже серйозні. Ремонт неможливий до припинення бойових дій.

15:12
Сьогодні у світі 13,6 млн дітей страждають від голоду й важкої форми виснаження, і вторгнення Росії в Україну цю ситуацію ще більше погіршило, попередив Дитячий фонд ООН.

14:40
Підрозділи протиповітряної оборони 57-ї окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка сьогодні збили ще один російський військовий літак.

14:18
Росія вислала 34 французьких дипломатів. Послу Франції у Москві П?єру Леві вручили ноту протесту - МЗС РФ.

14:02
СБУ: Контррозвідка СБУ викрила двох засновників столичної ІТ-компанії, які постачали окупантам програмне забезпечення й оргтехніку.

13:46
ГУР МО: Пораненим "ЛНРівцям" діагностують остеохондроз та виразку щоб не платити компенсацій.

13:44
ДСНС отримала 85 дронів для забезпечення роботи гуманітарних коридорів та для розмінування.

13:19
В Україні можуть продовжити воєнний стан та терміни мобілізації – відповідні законопроєкти президента Володимира Зеленського передано до Верховної Ради.

13:11
Маріупольська міськрада: В ДНР планують знести завод Азовсталь.

12:59
Голова МЗС Великої Британії Ліз Трасс: Велика Британія відкрита для обговорення створення міжнародного карного трибуналу над російським диктатором Володимиром Путіним та іншими російськими лідерами у зв'язку з війною в Україні.

12:40
Міськрада Маріуполя: Спроби окупантів відновити водопостачання у Маріуполі можуть обернутися справжньою екологічною катастрофою.

12:24
Розрахунок ПТРК "Скіф" ("Стугна-П") 501 окремого батальйону морської піхоти та Сил спеціальних операцій демонструє фантастичну майстерність у підбитті ворожої техніки - стрільба "з перевищенням" вручну по ворожій БМП-3 на відстані 4,8-5 км!

12:14
ГУР МО: Російські окупанти все частіше відмовляються від виконання наказів командування проводити активні наступальні дії на території України.

11:58
Олександр Павлюк, Київська ОВА: У звільнених від загарбника населених пунктах Броварського, Бучанського та Вишгородського районів продовжують заходи з розмінування територій.

11:37
СБУ: Російські загарбники бояться нічної "партизанщини" і починають вчити українську мову. У телефонних розмовах між собою окупанти бідкаються на постійні атаки українських захисників на Запоріжжі й вже прощаються фразами "До побачення".

11:24
Диктаторський режим Олександра Лукашенка запровадив у Білорусі смертну кару за тероризм. Причому дозволяється розстріл не тільки за скоєний теракт, але й за "замах на тероризм".

11:13
Маріупольська міськрада: Окупанти зруйнували маріупольську синагогу.
 
10:58
Новим флагманом Чорноморського флоту РФ замість крейсера "Москва", який потопила Україна, стане фрегат "Адмірал Макаров" - ТАСС.

10:52
Лідер німецького опозиційного ХДС Фрідріх Мерц розкритикував канцлера Німеччини Олафа Шольца за зволікання у постачанні зброї Україні.

10:49
Павло Кириленко, Донецька ОВА: Росіяни обстріляли авдіївську школу №1 забороненими фосфорними боєприпасами. Постраждалих немає.

10:46
Радник голови ОП Михайло Подоляк відреагував на заяви низки ЗМІ про те, що депутат Кіра Рудик бере участь у переговорах щодо евакуації з Азовсталі.

10:33
Правозахисна організація Human Rights Watch задокументувала нові воєнні злочини Росії на території України. Серед них – страти та катування мирних жителів.

10:22
Олег Синєгубов, Харківська ОВА: Харків цієї доби не зазнав обстрілів. Протягом доби російські окупанти обстрілювали Печеніги Чугуївського району. Поранений 73-річний чоловік, ушкодження легкі. Також поранений 42-річний чоловік у с.Циркуни.
Учора зранку окупанти інтенсивно обстріляли Мерефу, пошкоджені понад 30 будинків, високовольтна лінія, автомобілі громадян. Постраждалих немає.

10:04
Зведення щодо Луганщини: Траса Сєвєродонецьк - Бахмут досі прострілюється росіянами; руйнування мостів поблизу Рубіжного значно призупинило наступ ворога; в області залишається до 50 000 населення; важкопоранених росіян поблизу Білогорівки командування ворога не евакуювало - вони помирають на полі бою.

09:59
Українські сили знищили 400 окупантів за добу. Найбільших втрат РФ зазнала на Запорізькому, Криворізькому та Слов'янському напрямках.
З початку повномасштабної війни армія Росії втратила:
особового складу – близько 28 300 (+400) осіб ліквідовано,
танків ? 1251 (+16),
бойових броньованих машин – 3043 (+34),
артилерійських систем ? 586 (+8),
РСЗВ - 199 (+1),
засобів ППО – 91 (+1),
літаків – 202 (+1),
вертольотів – 167 (0),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 441 (+5),
крилатих ракет - 102 (+5),
кораблів/катерів – 13 (0),
автомобільної техніки й автоцистерн – 2137 (+28),
спецтехніки – 43 (0).

09:34
Спікер Пентагону Джон Кірбі про захисників Маріуполя: "Дуже похвально, як довго вони були здатні протриматися. А президент Зеленський назвав їх героями. Думаю, ми всі з цим погодимося".

09:22
Росія зранку в середу обстріляла Миколаїв. Ракета впала в приватному секторі, одна людина поранена.

08:42
Країни Балтії та Польща попросили НАТО значно розширити військову присутність на їхній території: прислати більше військ і розмістити системи протиповітряної оборони. Проте інші члени альянсу, такі як Франція й Італія, скептично налаштовані до такої ідеї. Вони сумніваються, чи Росія після вторгнення до України становитиме загрозу для НАТО найближчим часом.

08:39
Розвідка Британії:
- Український опір у Маріуполі зламав плани РФ і завдав значних втрат;
- Росіянам доводилося залучати чеченських бойовиків, їхнім польовим командиром, мабуть, був Адам Делімханов – двоюрідний брат Кадирова;
- Розгортання таких розрізнених сил вказує на серйозні проблеми РФ з ресурсами на війну і, ймовірно, сприяє роз'єднанню командування.

07:51
РФ зранку вдарила по Дніпру. Одну ракету збила ППО, уламки пошкодили два будинки, поранено жінку. Друга ракета зруйнувала транспортний об'єкт.

07:33
Ранкове зведення Генштабу:
- Армія РФ намагається наступати на Донбасі, готує угруповання до наступу на напрямі Оріхів – Пологи;
- На інших напрямках зусилля РФ кинуті на утримання зайнятих рубежів, розвідку, інженерне обладнання позицій, поповнення запасів, вдосконалення тактичного положення.

06:47
Спікер Держдепу Нед Прайс на брифінгу:
- Україна має сама вирішувати, як закінчити війну;
- завдання США - зміцнити позицію України та накласти витрати на Росію;
- зараз про переговори на високому рівні не може йтися.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live