Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

17.05.2022

22:13
Понад 250 українських захисників з Азовсталі окупанти вивезли до колонії в Оленівці, яка знаходиться в ОРДО, повідомляє кореспондент Reuters.

22:07
За 17 травня українські захисники відбили 12 атак окупантів. Ще на 4 локаціях продовжуються бої, повідомляє ОС.
Минулої доби ЗСУ знищили:
    3 танки;
    3 артилерійські системи (з них одна РСЗВ);
    6 одиниць бойової броньованої техніки;
    7 автомобілів (зокрема одна вантажівка з боєприпасами).
У небі українського Донбасу ЗСУ збили 9 літальних апаратів типу "Орлан-10" та один безпілотник типу ZALA.

21:58
У Донецькій області 17 травня загинуло 7 мирних жителів внаслідок воєнних дій Росії, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

21:47
Президент Володимир Зеленський виступив у прямому ефірі під час церемонії відкриття 75-го кінофестивалю Канна, повідомляє Veriety.
"Ми продовжуємо боротися. У нас немає іншого вибору, окрім як продовжувати боротися за нашу свободу ", - сказав Зеленський у своєму зверненні.

21:31
Окупанти намагаються зробити прорив на Попаснянському та Сєверодонецькому напрямках, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.
Зведення по Луганській області:
    армія РФ посилила обстріл по цивільному населенню: в районах Гірської громади, Сєвєродонецьку та траси Лисичанськ - Бахмут;
    окупанти продовжують стягувати тисячі одиниць техніки у різних окупованих населених пунктах, встановили також зенітні ракетно-гарматні комплекси "Панцирь";
    очікуються нові спроби росіян переправитися через Сіверський Донець у районі Білогорівки та перерізати у цьому місці трасу Лисичанськ – Бахмут.

21:14
В уряді заявили, що щомісячні виплати від міжнародних гуманітарних організацій можуть отримувати більше громадян.
Зараз 2200-2500 грн щомісяця зможуть отримати мешканці:
    деокупованих територій;
    населених пунктів, що знаходяться у зоні активних бойових дій;
    на тимчасово окупованій території.
Заявку на отримання грошей можна оформити на сайті "єДопомоги", пізніше функція з'явиться в "Дії".

21:08
США планують позбавити Росію можливості проводити виплати з держоблігацій. Це підвищить ймовірність дефолту, повідомляє Bloomberg.

21:03
За 80 днів війни ЗСУ знищили 17 батальйонних тактичних груп РФ. Внаслідок цього окупанти втратили здатність вести наступальні дії одночасно на кількох напрямках, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

20:59
Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що з початку вторгнення Росії в Україну близько 167 000 російських солдатів були залучені у війні.

20:47
Європейська комісія розробила план відновлення України після завершення війни з Росією, повідомляє німецьке видання FAZ із посиланням на документ ЄС.
Основні тези:
    відновлення зруйнованої війною інфраструктури України займе понад 10 років;
    ЄС буде готовий виділяти кошти у відповідь на реформи;
    реформи та інвестиції покликані допомогти подальшій інтеграції української економіки на ринок ЄС.

20:38
"Війна переходить у затяжну фазу". Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що за багатьма ознаками Росія веде підготовку до ведення довготривалої військової операції. Про це він повідомив у виступі у Раді закордонних справ ЄС.

20:26
Армія РФ використовує цивільний аеропорт міста Бєлгород у військових цілях, повідомляє Радіо Свобода. Знімки супутника зафіксували там 8 військових гелікоптерів Мі-8, які можуть використовуватись як для військово-транспортних завдань, так і бойових.

20:21
Засновник полку "Азов" Андрій Білецький закликав утриматися від коментарів про евакуацію українських захисників із заводу Азовсталь, щоб не зашкодити їй.

20:18
Слідчі РФ допитуватимуть українських бійців, які перебували на заводі Азовсталь у Маріуполі, повідомив Слідком РФ у Telegram.

20:09
Сьогодні оккупанти двічі стріляли по території Росії, повідомляє пресслужба ДПСУ. Прикордонники зафіксували також сім випадків обстрілів окупантами на прикордонних територіях у Сумській області та два випадки – у Чернігівській області.

20:03
Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Франції Емманюелем Макроном, повідомив президент у Twitter. Лідери обговорили операцію з порятунку військових із "Азовсталі", постачання пального в Україну, оборонну підтримку від Франції та підготовку 6-го пакету санкцій.

19:57
Журналісти "Схем" ідентифікували дружину окупанта, яка висловлювалася про готовність катувати українських дітей: "різала б їм п***ки" та "вирізала зірки на спинах". За даними видання, це 31-річна Юлія Копитова, яка працювала у дитячій лікарні у Смоленську. Її чоловік – Володимир Копитов, воював під Харковом.

19:27
Після останнього ракетного обстрілу окупантів на Львівщині пошкоджено будинки, дитячий садок та лікарню в Новояворівську, повідомив мер міста Володимир Мацелюх під час національного телемарафону. Постраждалих немає.

19:20
Окупанти знову обстріляли прикордонні території Чернігівщини, повідомляє ОК "Північ". Українські захисники зафіксували шість мінометних обстрілів близько 16:40 з боку території РФ у напрямку Сеньківки. Втрат серед особового складу та техніки немає.

19:13
Поліцейські показали наслідки обстрілу окупантів Бахмута та порятунку тяжко пораненої дитини.

18:48
Вечірнє зведення від Генштабу:
    Окупанти готуються до наступу в напрямку Слов'янська: доукомплектовують війська та накопичують запаси.
    На Курахівському напрямку тривають бої у населеному пункті Новомихайлівка.
    На Сєвєродонецькому напрямку намагаються вести наступ у напрямку населених пунктів Боровеньки та Сєверодонецьк.
    На тимчасово окупованій території Криму окупанти відновлюють боєздатність своїх підрозділів.

18:44
Росіяни обстріляли авіацією будівельне підприємство Knauf Україна у Донецькій області. Від ударів постраждали приміщення підприємства, спалахнула пожежа, повідомляє голова ОВА Павло Кириленко. Під час авіаудару ніхто не постраждав.

18:37
На Дніпропетровщині українська ППО збила ворожий безпілотник-розвідник "Орлан", повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.
18:34

Українці зможуть отримати компенсацію за зруйноване житло ще до того, як Україна отримає репарації від Росії. Про це повідомила голова партії Слуга народу Олена Шуляк.

18:19
Окупанти приховують кількість загиблих у Драмтеатрі в Маріуполі в результаті обстрілів армії РФ: влада терористичної організації ДНР офіційно заявила про 12 загиблих, повідомив радник мера Петро Андрющенко. Він нагадав, що у будівлі загинули щонайменше 300 людей.

18:10
СБУ знешкодила агентурну мережу РФ, яка мала забезпечити проникнення ворожих ДРГ до Миколаєва. До групи входили жінки, які були українськими військовослужбовцями.

18:05
98 батальйон тероборони "Азов" обстріляв окупантів, які їхали на свої позиції.

18:00
Сьогодні щонайменше сім автобусів з українськими захисниками Маріуполя виїхали із заводу "Азовсталь" у супроводі російських військових, повідомляє Reuters. За інформацією видання, серед захисників були військові, які не були поранені.

17:59
Захисники Маріуполя виконали наказ з оборони Маріуполя, і тепер вони мають новий: зберегти свої життя. Про це заявив міністр оборони Олексій Рєзніков в ефірі телеканалу Дом.

17:51
Кількість бензовозів, які їдуть в Україну, зросла на третину порівняно з початком травня. Про це заявила міністерка економіки Юлія Свириденко на засіданні Кабміну.

17:43
"Одному вухо відрізали - він не хотів говорити". У перехопленій СБУ розмові військовий армії РФ розповідає батькові, як вони катували українських військових та обстрілювали мирні селища на Харківщині.

17:40
У РФ хочуть заборонити обмін бійців полку "Азов": Держдума планує заборонити обмін так званих "нацистських злочинців" у середу, а Верховний суд розгляне визнання українського батальйону "Азов" "терористичною організацією" 26 травня, повідомляє пропагандистське видання РІА Новості.

17:12
У Маріуполі окупанти імітують атаки українських військових на мирне населення для зйомки пропагандистських відео, повідомляє міськрада. Для цього біля 33-ої школи окупанти влаштували блокпост своїх військових, переодягнених у форму ЗСУ, поруч із перепохованням тіл убитих маріупольців. Можливі провокації з реальним обстрілом армії РФ місцевих жителів.

17:09
Бійці 25 повітряно-десантної бригади знищили ворожу БМП-1 та частину особового складу окупантів.

16:59
Вчора російський снайпер убив волонтера Антона Кушніра, який вивозив людей із окупованого Херсона, а назад доставляв гуманітарні вантажі, повідомив депутат Херсонської міськради Іван Бебко.

16:57
Coca-Cola відновила виробництво напоїв на заводі на Київщині, повідомив директор з корпоративних зв'язків компанії Андрій Бублик українському Forbes.

16:47
У Міноборони заявили, що іншої формули порятунку українських захисників Азовсталі, ніж використовується зараз, не може бути. Ганна Маляр на брифінгу у медіацентрі наголосила, що операція з порятунку триває.

16:39
Рятувальники дістали з-під завалів п'ятиповерхівки в Бахмуті на Донеччині важко поранену 9-річну дитину й одну загиблу людину, повідомив голова ОВА Павло Кириленко. На місці продовжують розбирати завали, під якими, ймовірно, є ще люди.

16:37
На Дніпропетровщині українські захисники збили ворожий безпілотник, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

16:33
Окупанти знову вдарили ракетами по вже зруйнованому мосту через Дністровський лиман, повідомив офіцер ОК "Південь" Владислав Назаров.

16:24
501 батальйон морпіхів спільно зі спецпризначенцями знищив ворожий БМП-3 вартістю $1 млн.

16:23
Міністри фінансів країн G7 планують виділити 15 млрд євро допомоги Україні на зустрічі у Бонні цього тижня. Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяви високопосадовця Німеччини.

16:01
Парламент Фінляндії абсолютною більшістю голосів підтримав подання заявки на членство в НАТО — 188 депутатів за і 8 проти, повідомляє пресслужба парламенту в Twitter.

15:52
Сергій Гайдай, Луганська ОВА: Із Сєвєродонецька та Лисичанська евакуювали 27 дорослих та 6 дітей, автобус обстріляли "градами" росіяни. Постраждалих немає.

15:46
Маріупольська міська рада показала відео евакуації поранених захисників Маріуполя з Азовсталі 16 травня.

15:35
Заступниця міністра оборони Ганна Маляр: "Плани" нелегітимної Держдуми РФ заборонити на законодавчому рівні обмін захисників Маріуполя на російських військовополонених – це політична заява для внутрішньої пропаганди.

15:21
Дмитро Живицький, Сумська ОВА: У Шосткинському районі не було прориву держкордону, але провокаційні обстріли з території Росії тривають.

15:02
ДСНС: У Сєвєродонецьку окупанти обстріляли лікарню. В місті протягом минулої доби сталися займання 4 багатоповерхівок та будівельного магазину. Інформація про постраждалих уточнюється.

14:45
СБУ знешкодила агентурну мережу РФ, що мала забезпечити проникнення ворожих ДРГ до Миколаєва.

14:43
У Шосткинському районі Сумської області триває бій, росіяни намагаються прорвати кордон поблизу Середина-Буди - Дмитро Живицький, очільник Сумської ОВА.

14:42
Артилерія ДШВ та Сухопутних військ знищили російську батарею ЗРК "Бук".

14:30
Сергій Гайдай, Луганська ОВА: Внаслідок артилерійських обстрілів пошкоджено близько 20 будинків у  Гірському, Золотому та Тошківці.

14:29
На Харківщині заборонили продаж алкогольних напоїв з 17 травня до кінця воєнного стану. Водночас слабоалкогольні напої продаватимуться у магазинах з 9:00 до 15:00, а у закладах харчування - до 21:00.

14:15
ГУР МО: Усвідомивши, що світова громадськість більше не вірить брехливим повідомленням російських телеканалів, кремлівські пропагандисти вирішили залучити до своєї діяльності європейських журналістів і світові ЗМІ. До участі в "престур" зруйнованими районами Маріуполя міністерство оборони РФ намагається залучити представників ЗМІ з Франції, США, ФРН, Японії, Греції, КНР, Білорусі, Індії, Венесуели, Болгарії й ОАЕ.

14:13
Радник голови ОП Михайло Подоляк: Об’єктивно говорячи, переговорний процес дійсно на паузі. Чому? Причин декілька. Росія не демонструє ключового - розуміння сьогоднішніх процесів у світі. І своєї вкрай негативної ролі. По-друге, Росія не розуміє, що в будь-якому сенсі війна йде вже не за правилами, графіком чи планами Росії. Спротив України та спротив професійний тільки наростає. Тому жодних своїх цілей РФ не досягне. По-третє, Росія ніяк не може відмовитись від пропагандистського нагнітання на внутрішньому ринку і тому політична еліта боїться говорити правду.

14:07
Внаслідок ракетних ударів по селищу Десна в Козелецькому районі Чернігівської області, яких завдала вранці 17 травня російська армія, загинули вісім українців.

14:02
У Києві не планують підвищувати тариф на проїзд у міському транспорті - заступник голови КМДА Микола Поворозник.

13:17
Радник голови ОП Михайло Подоляк: Поза сумніву, "російська перемога", яка містить тотальні санкції, міжнародну зневагу, повну ізоляцію, масовий арешт яхт, епічні битви за села в Харківській області, лише наростатиме. Просто Пєсков має визначитися з дефініцією слова "перемога" ціною 30 тисяч мертвих росіян.

12:58
Радник голови ОП Михайло Подоляк: 83 дні оборони Маріуполя увійдуть в історію як Фермопіли XXI століття. Захисники Азовсталі зламали оперативні плани противника із захоплення сходу України, відтягнули на себе величезні сили ворога та довели всьому світу реальну "боєздатність" росіян. Це абсолютно змінило хід війни.

12:53
В Ірпені газопостачання відновлено на 99% - ОВА.

12:49
У Києві відбувається церемонія прощання з першим президентом України Леонідом Кравчуком.

12:30
Олександр Павлюк, Київська ОВА: Через відсутність електропостачання невелика кількість споживачів Гостомельської громади залишаються без централізованого водопостачання та водовідведення. Роботи з відновлення тривають.

12:26
СБУ встановила вже 1140 російських загарбників, які чинили звірства проти мирного населення на Київщині.

12:13
Президент Зеленський провів перемовини з канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Обговорили ситуацію на фронті, продовження тиску на Росію, посилення санкцій, перспективи досягнення миру.

11:53
Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук: Гуманітарна операція на Азовсталі триває. В інтересах збереження життів вчора було евакуйовано 52 важкопоранених наших військовослужбовця. Після стабілізації їхнього стану ми обміняємо їх на російських військовополонених.

11:50
За останні два тижні з Німеччини в Україну прибули та були розподілені за підрозділами Сил оборони ще 2450 ручних протитанкових гранатометів RGW 90 (Matador), а також кілька тисяч мін. Про це з посиланням на свої джерела повідомив Spiegel.

11:37
Міністерка фінансів США Джанет Єллен порівняла санкції Заходу проти РФ за вторгнення в Україну з американськими санкціями проти Третього рейху. Паралелі вона провела, виступаючи у Музеї історії польських євреїв у Варшаві.

11:16
Глава МЗС Швеції Анн Лінде підписала заявку на вступ до НАТО. Президент Фінляндії Саулі Нійністе сьогодні разом із дружиною перебуває у Стокгольмі, де його прийме король Швеції Карл XVI та королева Сільвія.

11:08
ГУР МО: Щоб зменшити для себе наслідки майбутньої політичної та кримінальної відповідальності, кремлівська влада намагається звинуватити у всіх невдачах та поразках командирів окупаційних частин та з’єднань. Пошук винних керівництво країни-окупанта розпочало у “кращих сталінських традиціях”.

10:54
Оперативне командування "Північ" опублікувало фото руйнувань у Десні й Охтирці через російські обстріли.

10:32
Мер Львова Андрій Садовий: Нічний удар по Львівщині був за 20 км від кордону з ЄС, це була одна з найбільших атак на Львівщину за кількістю ракет.
 
10:18
Як українські сили оборони знищували спроси росіян навести переправи через Сіверський Донець.

10:01
Голова Львівської ОВА Максим Козицький: Уночі ворог здійснив ракетний удар по об’єкту інфраструктури регіональної філії "Львівська залізниця" у Яворівському районі. Вибухом пошкоджено залізничну інфраструктуру. Інформації про травмованих чи загиблих не надходило. Попередньо ракети летіли зі сходу. Також підрозділи ППО ПВК «Захід» збили три крилаті ракети!

09:58
СБУ: Окупанти заздрять, що в українців є "Байрактари" та з жахом очікують на нові постачання іноземної зброї ЗСУ.

09:20
Зведення втрат російських окупантів:
особового складу – близько 27 900 (+200) осіб ліквідовано,
танків – 1235 (+7),
бойових броньованих машин – 3009 (+35),
артилерійських систем – 578 (+1),
РСЗВ – 198 (+3),
засобів ППО – 90 (+1),
літаків – 201 (+1),
вертольотів – 167 (+2),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 436 (+9),
крилатих ракет – 97 (0),
кораблів/катерів – 13 (0),
автомобільної техніки та автоцистерн – 2109 (+8),
спецтехніки – 43 (+1).

09:10
Кулеба просить ЄС запровадити такі санкції проти РФ уже зараз:
1. Ембарго на нафту, газ.
2. Відключити від SWIFT усі російські та білоруські банки. Блокувати російські активи за кордоном, розробити механізм їхньої передачі для відновлення України.
3. Заблокувати увесь російський експорт, крім розумних винятків для критичних товарів.
4. Заборонити всі росЗМІ у Європі.
5. Розширити індивідуальні санкції проти російських еліт.

08:59
Вранці 17 травня російська армія завдала ракетних ударів по селищу Десна: є жертви та багато поранених. (ОВА)

08:33
Прогноз британської розвідки: найближчими тижнями армія Росії, ймовірно, продовжить масовані обстріли на Донбасі, щоб прискорити свій наступ.

08:10
Німецький канцлер Олаф Шольц заявив, що "гармати повинні замовкнути, а Росія вивести свої війська".

07:37
Зведення Генштабу за напрямками:
– Донбас. Після втрат РФ відступила біля Сиротино, передмісті Сєвєродонецька. В інших місцях РФ - безуспішні спроби наступу або відновлення сил.
– Південь. РФ обстрілює українські позиції, біля острова Зміїний проводить підйомно-рятувальну операцію на місці знищення десантного катера.
– Слобожанщина. Окупанти намагаються стримати наступ українських сил.

07:05
Кулеба закликав глав МЗС ЄС не намагатися допомогти Путіну "зберегти обличчя". За його словами, російські пропагандисти у будь-якому разі виправдають диктатора – Путіна може закінчити війну будь-якої миті.

06:48
Міністерство оборони США відмовилося коментувати можливість/таймінг постачання Збройним силам України американських реактивних систем залпового вогню HIMARS.

06:30
Результати роботи Повітряних Сил за добу:
- уражено пункт управління російської БТГр;
- уражено штурмовик Су-25 та крилата ракета;
- знищено три безпілотники "Орлан-10".

00:01
Британське видання The Guardian із посиланням на джерела серед західних військових повідомляє, що російський диктатор Володимир Путін настільки особисто залучений до війни проти України, що ухвалює оперативні й тактичні рішення "на рівні полковника чи бригадного генерала".

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live