Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

16.05.2022

23:43
Окупанти отримали вказівку готувати Енергодар Запорізької області до так званого референдуму. Росіяни хочуть створити інформаційну картинку, нібито жителі міста виявляють своє бажання приєднатися до Росії, а насправді окупанти планують остаточно приєднати Запорізьку АЕС до Росатому, щоб знищити енергетичну систему України, повідомляє Запорізька ОВА.

23:13
Агентство Reuters повідомило, що зафіксувало близько 10 автобусів, "імовірно, з українськими військовими", які залишили завод Азовсталь. Визначити, скільки людей було в автобусах, не вдалося, пише агентство.

23:06
Один з окупантів розповів телефоном своїй матері, що у його товариша по службі керівництво забрало 3 мільйони рублів, які були виплачені за поранення. Аргументували тим, що поранення легке. Перехоплення розмови опублікувало СБУ.

23:02
На кордоні Білорусі та України спостерігається активність білоруських військових. Керівництво збройних сил республіки говорить про захист від ЗСУ та "військ НАТО", повідомляє білоруське Радіо Свобода.

22:09
Знищен склад боєприпасів росіян під Ізюмом. Внаслідок прямого влучання з М777 знищено майже роту окупантів, 7 БМП, один танк.

21:56
На напрямі оперативного командування "Схід" сьогодні українські воїни знищили склад з боєприпасами, до 178 окупантів та 28 одиниць техніки.
    1 БПЛА типу "Орлан-10";
    5 танків;
    7 БМП;
    2 БТР;
    3 РСЗВ;
    2 ББМ;
    1 артилерійська система;
    2 мінометні розрахунки;
    2 авто.

21:52
16 травня в районах ООС відбили 11 атак ворога, ще на трьох пунктах тривають бої. Українським захисникам сьогодні вдалося знищити 29 одиниць російської техніки:
• 1 ЗРК "Тор";
• 5 танків;
• 6 артилерійських систем (з них три РСЗВ);
• 12 одиниць бойової броньованої техніки;
• 1 автомобіль;
• 1 літак Су-25;
• 3 БПЛА типу "Орлан-10".

21:46
За добу 16 травня росіяни вбили дев?ятьох мирних мешканців Донеччини, повідомив очільник ОВА Павло Кириленко.
Ще шестеро жителів Донеччини отримали поранення.

21:37
В Управлінні туризму Київської ОДА у співпраці з проєктом "Війна впритул" створили VR-музей пам’яті війни на Київщині. 3D-тур місцями, які постраждали від війни, можна відвідати тут.

21:25
Володимир Зеленський звернувся до студентів провідних вишів США. Пряму трансляцію в кампусах дивилися близько 5500 студентів. Серед них були прдеставнили Yale University, Harvard University, Boston University, Duke University, Cornell University, Brown University.

21:17
Під Макаровим на Київщині виявили захоронення з тілами тьрох мирних чоловіків, серед вбитих - громадянин Чехії. Загиблих розстріляли окупанти в різні частини тіла. Поряд із захороненням росіяни залишили розтяжку з гранатою "Ф-1". Про це повідомляє начальник Нацполіції Андрій Нєбитов.

21:16
Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що він не погодиться на вступ Швеції та Фінляндії в НАТО, повідомляє AFP.

21:05
В Україні остаточно заборонили Комуністичну партію. Справу про припинення діяльності КПУ розглядали більше ніж 6 років. Про це  повідомила представниця Верховної Ради в Конституційному суді Ольга Совгиря.

21:03
Найвищий військовий офіцер Великої Британії, начальник штабу оборони адмірал Ентоні Радакін заявив, що Україна виграє війну і вже "гарантувала" своє виживання. Про це повідомляє ВВС.

20:55
У Нацгвардії опублікували фото російського ударного гелікоптера Мі-28Н з бортовим номером RF-13628, який збили на Харківщині.

20:47
Журналісти-розслідувачі проєкту "Схеми" виявили четверте місце масового поховання у Маріуполі. Воно знайдене біля Центрального кладовища в окупованому місті і складається з двох траншей довжиною понад 30 метрів.

20:45
"Захисники Маріуполя виконали наказ попри всі труднощі. 82 дні відтягували переважаючі сили противника на себе та дали змогу українській армії перегрупуватися, підготувати більше особового складу та отримати велику кількість озброєння від країн-партнерів." Відео від командира полку Нацгвардії "Азов" підполковника Дениса Прокопенка можна подивитися тут.

20:29
У лісосмузі біля села Вишеград Макарівського району поліція виявила тіло 28-річного чоловіка, вбитого окупантами мешканця села Колонщина Бучанського району. Він загинув від кульових поранень у спину. Про це повідомляє поліція Київської області.

20:02
Президент Володимир Зеленський закликав МВФ прискорити фінансову допомогу Україні. Про це він повідомив під час зустрічі з директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою напередодні її участі у зустрічі міністрів фінансів країн G7. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.  

19:59
ЗСУ готуються до наступу. Командувач сухопутних військ перевів підрозділи у готовність до наступу.

19:56
Окупанти зруйнували ракетою базу відпочинку та приватний будинок в Одеській області. Є поранені, серед них – 6-річна дівчинка. Після цього окупанти нанесли повторний ракетний удар, однак його перехопила українська ППО. Про це відзвітував очільник області Максим Марченко.

19:54
Нестор Шуфрич дав коментар Українській правді щодо його перетину кордону України через КПП "Порубне":
 "Я виїхав у п‘ятницю, це правда. Виїхав у сімейних справах, абсолютно законно. Я є батьком трьох неповнолітніх дітей, а також повідомив про свій від‘їзд керівництво Верховної Ради. До 23 травня повернуся назад".

19:34
Якщо Швеція та Фінляндія подадуть заяву до вступу в НАТО - це буде історичним моментом.
" Їхнє членство підвищить нашу спільну безпеку, продемонструє, що двері НАТО відчинені, а агресія не окупається", - заявив Генсекретар НАТО Йєн Столтенберг.

19:25
Наразі на службі Сил Територіальної оборони України 32 бригади, 25 з яких у повному складі або частини підрозділів взяли безпосередню участь у бойових діях.
За словами міністра оборони Олексія Резнікова: "ТрО – це наймолодший рід сил ЗСУ. Проте вони відіграли важливу роль під час оборони та звільнення Київщини, Чернігівщини та Сумщини".

19:22
На Сєвєродонецькому напрямку окупанти вели бої в районі населеного пункту Борівське, зазнали втрат. На Авдіївському напрямку ворог діяв у напрямку населеного пункту Суха Балка – здійснив обстріли окремих позицій Сил оборони касетними боєприпасами. Були спроби наступати у Лиманському напрямку, успіхів немає.

19:15
Російські окупанти зосереджують зусилля на ураженні об?єктів у Східній операційній зоні та промислових об’єктах у глибині території України.
На Слобожанському напрямку намагаються стримувати наступ Сил оборони на північ від міста Харків та запобігти їхньому виходу на Державний кордон України.

19:05
82-день війни. Сили оборони України знищили значний запас боєприпасів окупантівв місті Ізюм та польовий склад боєприпасів у районі населеного пункту Давидів Брід у Херсонській області. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу.

19:01
Генпрокуратура арешутвала 12 млрд грн активів Фрідмана в Альфа-банку. Про це написала Ірина Венедіктова у Facebook.

18:56
Президент Литви Гітанас Науседа згоден з тим, що якщо Україна не вистоїть у війні з Росією, однією з наступних мішеней для диктатора Володимира Путіна може стати Литва. Про це він сказав в інтерв'ю Al Jazeera, повідомляє Delfi.

18:55
Шуфрич залишив Україну на тиждень, щоб навідатися до трьох малолітніх дітей в Угорщині. Цю інформацію та будівлі Бабель повідомило джерело в ОПЗЖ , яке додав, що нардеп повернеться в країну на наступне пленарне засідання парламенту.

18:50
В Сєвєродонецьку щонайменше 10 загиблих. Російські окупанти безупину обстрілюють місто. Точну кількість жертв неможливо встановити, оскільки наразі вкрай складно перевірити місцевість через нові обстріли. Повідомив Сергій Гайдай.

18:43
Денісова: "Росія використовує проти України статеві злочини, ґвалтуючи жінок і дівчат, щоб вони не хотіли і не змогли мати дітей".
Про оце омбудсменка Людмила Денісова заявила у Відні під час зустрічі з питань людського виміру Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

18:37
Kalush Orchestra та українська делегація повернулись до України і заспівали «Stefania» з митниками, а пізніше з яворівською молоддю.

18:26
26% українців після повернення в Україну планують поселитися в іншій області, а не в тій, де проживали до війни. Переважно це жителі Східних регіонів. Найчастіше респонденти опитування Центру Разумкова називають Західні області (15%) або Київ та Київську область (7%).
73% планують поселитися в тій самій області, де проживали до війни.

18:20
Шантаж триває: вимоги Угорщини за ембарго нафти Росії зросли до 18 млрд євро. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що якщо країна відмовиться від російської нафти, то ціни на пальне в Угорщині зростуть на 55-60%, що вимагатиме модернізації енергосистеми Угорщини, яка коштуватиме 15-18 млрд євро і триватиме п'ять років.

18:20
Глядачі в Росії та Білорусі не побачать телетрансляцій зимової Олімпіади 2026 року та літньої Олімпіади 2028 року, повідомляє російський портал Sports.ru.

18:15
Нестор Шуфрич покинув територію України. Про це повідомив під час пресконференеції начальник Чернівецької ОВА Сергій Осачук, пише локальне медіа Чернівецький промінь.

18:07
Ірина Верещук зустрілася з головою канцелярії прем'єр-міністра Польщі паном Міхалом Дворчиком. Вони обговорили створення Фонду імені Клеменса Шептицького для допомоги жінкам, які перебували в російському полоні, та дітям, які втратили батьків у війні з Росією.

17:51
За два місяці на Азовсталі загинули 15 молодих жінок, серед них військові та медпрацівники, заявив мер Маріуполя Вадим Бойченко та додав, що на території підприємства військові перебувають цілими сім'ями.
"Вони разом захищають, разом підтримують один одного і разом, на жаль, гинуть. Світ має зробити все для того, щоб урятувати наших героїв ", - сказав Бойченко.

17:45
З 20 травня курсуватиме регіональний експрес Київ - Хмельницький, номер потягів №771/772.
    З Києва відправлення о 23:46 - прибуття до Хмельницького - о 5:26.
    З Хмельницького відправлення о 13:44 - прибуття до Києва - о 19:36.

17:40
На Хмельниччині перші 29 родин виявили бажання прихистити дітей в межах проєкту "Дитина не сама". Родини пройдуть навчання і після цього приймуть до себе дитину, яка буде перебувати в сім?ї, доки не знайдуться її батьки або законні представники. Про це повідомив очільник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

17:32
У прикордонників поповнення - ще один пес перейшов "на сторону добра", перетнувши український кордон. "Звірі в людській подобі позначили її своїм символом", – підписали фото в Держприкордонслужбі.

17:28
Україна отримала від Японії пільговий кредит на $100 млн для підтримки населення. Кредитну угоду щодо надання Україні грошей підписали Міністр фінансів Сергій Марченко та президент Японського агентства міжнародного співробітництва "Джайка" (JICA) Акіхіко Танака. Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

17:15
Відсьогодні для українців запрацювала гаряча лінія, де вони можуть дізнатися про свої права у ЄС українською або російською мовами. Телефонувати можна з території Євросоюзу та за його межами. Про це написав представник Європейської комісії Ерік Мамер у Твіттері.
Номери гарячої лінії:
    00 800 67891011 - з території ЄС;
    0032 2 2999696 - міжнародні дзвінки.

17:10
"Моя зброя – мова та музика", – заявила Тіна Кароль на пресконференції в Японії та підкреслила важливість боротьби проти російської агресії на культурному фронті. Пише видання Kyodo News.

17:03
СБУ припинила роботу заводу, який намагався відновити постачання для російського військово-промислового комплексу.

16:56
Окупанти 16 травня вдруге обстріляли прикордонні населені пункти Чернігівської області. ОК "Північ" повідомляє про 30 вибухів за три години (з 09:20 до 12:10). Після цього з боку РФ зафіксували ще 7 вибухів в районі населеного пункту Грем?яч. За попередніми даними, працював міномет.

16:51
Російські окупанти навмисне атакують телеком-інфраструктуру України, розповіла СЕО Vodafone Ольга Устинова в інтерв'ю LIGA.net.

16:39
Внаслідок ранкового обстрілу селища Печеніги Чугуївського району 16 травня загинув 62-річний чоловік, 27-річний чоловік отримав поранення, повідомляє Головне управління ДСНС Харківщини.

16:27
Володимир Зеленський записав відео з подякою 127-ій бригаді, яка вийшла на кордон з Росією  в Харківській області.

16:23
Приват24 знову не працює. Користувачі скаржаться на проблеми з онлайн-банкінгом.

16:18
Дедалі більше українців, які покинули країну, повертаються додому. Найбільше – до Київської й Чернігівської областей, розповіли у lifecell в інтерв?ю LIGA.net. На початок травня в Україну повернулося 12% абонентів оператора.

16:02
Росія не має проблем із Фінляндією та Швецією, однак розширення військової інфраструктури НАТО на ці країни викличе "відповідну реакцію" РФ. Про це заявив російський диктатор Володимир Путін, виступаючи сьогодні на Раді колективної безпеки ОДКБ.

15:55
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що країнам Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) потрібно відключитися від зовнішнього Інтернету. Це нібито поліпшить інформаційну безпеку і допоможе в боротьбі з фейками, пише БелТа.

15:54
У Березнегуватському районі Миколаївщини через обстріли російських загарбників двоє людей загинуло, ще двоє поранені, повідомляє Миколаївська обласна прокуратура.

15:32
"Фільтрацію" пройшли вже понад 37 000 українців. Зараз цю процедуру проходять люди, яких примусово депортували до РФ, повідомляє уповноважена ВР України з прав людини Людмила Денісова.

15:31
З понеділка, 16 травня, у Києві відновили оплату паркування. Відповідне рішення ухвалила Київська міськрада.

15:15
У Харкові війська РФ повністю знищили єдиний в Україні Національний центр генетичних ресурсів рослин. Про це повідомив доктор сільськогосподарських наук, провідний науковий співробітник інституту рослинництва ім. Юр'єва Сергій Авраменко.

15:00
Міністри закордонних справ країн ЄС продовжують тиск на Угорщину для того, щоб вона погодилася на запровадження нафтового ембарго щодо Росії, повідомляє Reuters.

14:58
Голова Донецької ОДА Павло Кириленко повідомив, що вибух у Харківській області не має загрози місцевому населенню.

14:52
Жителів Чернігівської області попередили про вибухи, які пролунають сьогодні, 16 травня. Фахівці ліквідують боєприпаси, які були виявлені після звільнення області від окупантів.

14:50
Підрозділ протиповітряної оборони Повітряних сил ЗСУ знищив опівдні 16 травня на підльоті до Одеси крилату ракету типу "Х", випущену російським літаком.

14:45
Укренерго відновило роботу двох високовольтних ліній 330 кВ на Сході України, повідомляє пресслужба компанії у Телеграмі.

14:42
На території Білозерської громади на Херсонщині військові РФ розбирають зрошувальні канали, повідомили Суспільному місцеві жителі.

14:31
Євросоюз отримав усі відповіді України на запитання ЄС, наразі Єврокомісія готує висновок для Європейської ради, повідомив єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Олівер Варгеї.

14:27
Якщо війна Росії проти України затягнеться на три-чотири місяці, то доведеться підвищувати податки. Також українців чекає скорочення витрат і можлива хвиля націоналізації, повідомив в інтерв'ю міністр фінансів Сергій Марченко для The Economist.

14:19
Іменну ручку президента США Джо Байдена продадуть на аукціоні, щоб передати гроші на підтримку 47-го батальйону ЗСУ, повідомили в Укроборонпромі, чий гендиректор Юрій Гусєв отримав річ у подарунок від американського глави у 2017 році.

14:13
Сьогодні у бою з диверсійно-розвідувальною групою росіян, які намагалися прорвати держкордон на території Сумщини, загинув прикордонник Олександр Володимирович Поповченко. Про це повідомили у Глухівській міськраді.

14:10
При Національній раді з відновлення України від наслідків війни, яку у квітні створив президент Володимир Зеленський, буде працювати консультативна рада з відомих економічних експертів. Серед них буде й американський учений, професор Стенфорда Френсіс Фукуяма. Про це повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

14:06
Російська реактивна артилерія навмисно знищувала багатоповерхівки у Харкові. Про це СБУ розповів полонений окупант, якого захопили під час звільнення селища Циркуни у передмісті Харкова.

14:05
Україна і Польща домовилися про спрощення ветеринарного контролю вантажів з українським зерном – це має полегшити та пришвидшити перетин кордону, а відтак і експорт зернових із країни.

14:00
У північно-західній частині Чорного моря стоять два російських кораблі — носії крилатих ракет і 6 великих десантних кораблів, повідомили в ОК "Південь".

13:58
Продюсер і телеведучий Ігор Кондратюк вважає, якщо до кінця літа не завершаться бойові дії й окупантів не вдасться витіснити за кордон країни, провести Євробачення в Україні, швидше за все, не вийде.

13:57
Росія в Маріуполі готує найбільшу підробку "показів свідків" про те, що місто було знищено українськими військовими, пише радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram.

13:39
Російські окупанти почали "розбирання завалів" у лікарні № 3 Маріуполя: у частині, де дитяче відділення й пологовий будинок, куди впала одна з перших авіабомб. Про це повідомив радник мера Петро Андрющенко.

13:37
Сьогодні вранці ворог відкрив вогонь по прикордонній території Сумщини. Рашисти вели стрільбу з мінометів, гранатометів, кулеметів та автоматів. Під прикриттям вогню на територію нашої країни намагалася зайти російська диверсійно-розвідувальна група.
Прикордонники дали бій диверсантам і змусили їх відступити за лінію державного кордону.

13:36
Заступник голови МЗС Росії Сергій Рябков заявив: жодних ілюзій щодо того, що Росія "просто миритиметься" зі вступом Фінляндії та Швеції до НАТО, не повинно бути. Про його заяву повідомляє російський пропагандистський ресурс Інтерфакс.

13:35
Зусилля зупинити військову машину Путіна в Україні й ізолювати РФ, як політично, так і військово мають продовжуватися, заявила прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас в інтерв'ю виданню Euractiv.

13:33
Командир роти білоруського батальйону Кастуся Калиновського Павло "Волат" загинув на війні в Україні.

13:21
McDonald's у понеділок, 16 травня, оголосив про рішення піти з російського ринку. Усі 850 ресторанів американської мережі фастфуду будуть продані, повідомляє агентство Associated Press.

12:55
Керівник пресслужби захисників Маріуполя Орест, який також перебуває на передовій на заводі Азовсталь, опублікував нове фото з Азовсталі.

12:52
Окупанти не пропускають на тимчасово окуповані території Херсонської області українську гуманітарку з ліками та продуктами. І не випускають звідти людей, повідомила омбудсменка Людмила Денісова.

12:42
Американський ленд-ліз не призведе до появи в України "якогось величезного боргу після війни". Про це Європейській правді сказала тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін.

12:35
Тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін запевнила, що американська влада не забороняла використовувати надану Збройним Силам зброю для наступу. Про це вона сказала в інтерв'ю Європейській правді.

12:33
"Нам є що втрачати. Якщо сьогодні йти на поступки, завтра не буде ні держави, ні нації. Залишається одне — наполегливо громити ворога, не віддаючи ані метра нашої землі", - каже начальник штабу — заступник командувача військ ОК "Схід", бригадний генерал Олександр Тарнавський. Він командує боями, що точаться, зокрема й, на лінії відповідальності 93-ї бригади Холодний Яр.

12:15
Російські війська суттєво зменшили інтенсивність обстрілів Харкова, проте небезпека для цивільного населення все ще є, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

12:13
Війна в Україні стала пеклом для російських окупантів. Вони самі так її називають, відчувши силу наших захисників. Тож єдине, про що мріють зараз, – вижити, звільнитися з армії і більше ніколи не повертатися в Україну. Про це свідчить нова телефонна розмова російських загарбників, яку вдалося перехопити СБУ.

12:12
Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк: Спочатку Кремль марив захопленням Києва, потім – Харкова та Одеси, згодом – хоча б ОРДЛО. Тепер війська зосереджуються на Луганщині – на інші напрямки не вистачає сил. Продовжуємо сеанс лікування імперської манії величі – жорстко "зустрічаємо" московські фантазії з реальністю.

12:09
Ось цю "замануху" крутять на радіохвилях Харківщини. Закликають бійців ЗСУ здатися в полон. Найцікавіше, що це крутять ті, хто зараз масово відступає з Харківської області, бо отримали добряче під хвіст від ЗСУ.

11:56
У тимчасово окупованому Херсоні "скасували" обіг монет номіналом 50 копійок, одна та дві гривні, пише Суспільне.

11:40
Мерія Києва дозволила закладам харчування продавати алкоголь до самого вечора – з 11:00 до 22:00. Раніше можна було тільки до 16:00. Про це повідомляється на сайті КМДА.

11:31
Сьогодні близько 7 ранку роосійські війська спробували прорвати держкордон на території Сумщини, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

11:29
Голова Луганської області Сергій Гайдай: Частково відновили мобільний зв'язок, газу вистачить на два місяці, у Лисичанську подекуди є світло.

11:19
Європейська комісія готова виділити гроші на будівництво нових нафтопроводів до Угорщини, щоб вона відкликала своє вето на запровадження нафтового ембарго проти Росії. Про це пише El Pais із посиланням на власні джерела.

11:15
В Единбурзі з'явилася вулиця Володимира Зеленського. Це поки що неофіційна назва вулиці, на якій знаходиться консульство України. Фото опублікувала у Twitter посол Великої Британії Мелінда Сімонс. 

11:03
Пошта Сьєрра-Леоне випустила нові марки про українське сьогодення, повідомляє ДСНС. Україна у тренді!

11:00
Орієнтовна кількість знищеного в Україні особового складу окупаційних сил Росії на 16 травня складає 27 700 військовослужбовців армії загарбників. Дані про втрати загарбників повідомив Генштаб Збройних Сил України.

10:41
У Києві відновила роботу станція метро "Кловська", повідомили у КМДА.

10:36
У Чечні призупинили набір кадирівців на війну з Україною після того, як Головне управління розвідки опублікувало особисті дані майже 2500 бойовиків, набраних чеченською владою. Про це повідомляє Telegram-канал "Можем объяснить" (раніше – "Открытые медиа" Михайла Ходорковського).

10:34
Немає жодного сенсу розмовляти з лідером російських окупантів Володимиром Путіним, якщо Захід справді хоче ізолювати його режим. Про це заявила Euractiv прем'єрка Естонії Кая Каллас, назвавши президента РФ воєнним злочинцем.

10:30
Після восьми років кровопролитної війни українські добровольці, нарешті, стали частиною Збройних Сил України.

10:29
Росія вранці 16 травня обстріляла Миколаїв та Одеську область. За офіційними даними, снарядами пошкоджено салон меблів і базу відпочинку. Є постраждалі, серед них – маленька дитина.

10:26
Міністр оборони США Ллойд Остін провів зі своїм українським колегою Олексієм Резніковим телефонну розмову, під час якої, зокрема, були обговорені потреби України на фронті.

09:44
Британська розвідка: Лукашенко не дає відмашку на пряму участь армії Білорусі на підтримку повномасштабного вторгнення Росії, ймовірно, побоюючись помсти України, посилення західних санкцій і можливого бунту в армії.

09:24
Російські війська наступають на Сєвєродонецьк з півночі й півдня. Щоб стримати їх, зі сторони Рубіжного підірвали мости, а біля Борівського на півдні росіян змусили відступити, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

08:19
На Запорізькому напрямку окупанти вели артобстріли підрозділів ЗСУ по всій лінії зіткнення, "але як тільки отримують по зубах, їх бойовий запал вщухає". (ЗОВА)

08:09
Держсекретаря США Блінкена запитали, де ж єдність Заходу, якщо Угорщина ставить палиці в колеса? Він заперечив.

07:45
Білорусь заявила, що підтримка Росії у війні з Україною обійшлася їй втратою до $18 млрд експорту.

07:15
ЗСУ ювілейний раз "накрили" росіян у Чорнобаївці, кількість напрямків наступу окупантів зменшилася, білоруси слухають стільникові мережі: зведення Генштабу.

07:14
New York Times пише, що розгром російської переправи біля Білогорівки став однією з найбільших поразок РФ у війні з Україною. Вона втратила десятки одиниць техніки та сотні людей загиблими й пораненими. Газета порівнює це з потопленням крейсера "Москва".

06:37
У Миколаєві вранці в понеділок сталася серія вибухів через обстріли. Деталі поки що не відомі. Міський голова Олександр Сєнкевич закликав містян триматися якомога далі від вікон.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live