Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

15.05.2022

23:59
Українські бійці ССО України в Луганській області показали, як знищують захоплені окупантом мости.

23:56
Зеленський продовжує дипломатичну роботу та робить "все, щоб підтримувати максимальну увагу світу до України". Для цього президент спілкуватиметься з американськими студентами та запланував  звернення до учасників Форуму в Давосі на 23 травня.

23:52
227 батальйон 127 бригади Сил територіальної оборони ЗСУ Харкова вийшли на кордон із рф, повідомляє Міноборони.

23:32
Вчора, 14 травня, російські окупанти двічі обстріляли село Леб'яже Харківської області – поранено 15-річного юнака та ще трьох людей. Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура.

23:31
Мати Олега Псюка Стефанія розповіла, як пишається сином за те, що він зі сцени закликав допомогти Маріуполю та всім, хто перебуває на заводі Азовсталі.

23:18
Крах та провал. Арестович показав, як зменшилися російські "кліщі" за два місяці. Тепер російські амбіції обмежуються ділянкою "30 на 30 кілометрів" у районі Сєвєродонецька та Лисичанська, заявив радник глави Офісу президента і показав карту, яка демонструє це:

23:10
Президент Володимир Зеленський призначив генерал-майора Ігоря Танцюру командувачем Сил територіальної оборони Збройних сил України.

23:06
Фахівці підривної команди ВМС ЗСУ знешкодили 2 морських протикорабельних міни неподалік Одеси.

22:52
Президент України Володимир Зеленський також заявив про постійні переговори щодо порятунку людей з Азовсталі у Маріуполі. Він їх назвав "складними та делікатними".

22:45
Українська влада робить все можливе на всіх рівнях, щоб врятувати захисників Маріуполя. Але це не дає результату лише тому, що "одна людина у всьому світі – Путін вважає для себе Азовсталь певним символом і на сьогоднішній день вона не готова звільнити наших захисників" , – заявила заступник Міністра оборони України Ганна Маляр.

22:26
Володимир Зеленський у традиційному вечірньому зверненні: Сьогоднішні російські ракетні удари по Львівській області, обстріли Гуляйполя, Сєвєродонецька, Лисичанська, міст і громад Донецької області – вся ця жорстокість окупантів, яку Україна переживає щодня, призведе лише до того, що російські солдати, які виживуть, заберуть це зло із собою назад у Росію. Заберуть, бо відступатимуть.

22:19
За тиждень Сили оборони України знищили:
    1 ЗРК;
    58 танків;
    26 артилерійських систем (із них одна РСЗВ);
    98 одиниць бойової броньованої техніки
    7 одиниць спеціальної інженерної техніки;
    33 автомобілі;
    1 зенітну установку;
    2 вертольоти;
    27 БПЛА.

22:05
За добу Оперативно-тактичне угруповання "Схід" відбило п?ять атак ворога, ліквідувало 84 окупантів і знищило 8 одиниць російської техніки:
    танків – 1;
    БМП – 4;
    АТТ – 1;
    гвинтокрилів – 1;
    БПЛА – 1.

21:57
"Коли ти рятуєш одне життя, ти рятуєш весь світ". Бойова медична працівниця, позивний "Міла", розповіла про важливість надання кваліфікованої першої медичної допомоги впродовж перших хвилин поранення.

21:46
За добу військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил відбили 17 атак ворога та знищили 18 одиниць техніки:
    3 танки;
    1 артилерійську систему;
    6 одиниць бойової броньованої техніки;
    1 ворожий автомобіль.
У небі українського Донбасу Сили протиповітряної оборони збили 2 вертольоти (Ка-52 та Мі-28) та 5 БПЛА типу "Орлан-10". Бої продовжуються.

21:44
Президент Володимир Зеленський отримав Герб Таллінна – цю нагороду вручають на знак особливої поваги. Рішення ухвалила міськрада столиці Естонії, повідомляє Офіс президента.

21:39
Внаслідок кібератаки на сайт міськради Львова, яка сталася 13 травня, російські хакери вкрали робочі файли та опублікували їх у телеграм-каналах. Про це повідомив перший заступник мера Львова Андрій Москаленко.

21:05
"П'ємо по одній склянці технічної води на день і їмо раз на день": боєць полку Нацгвардії "Азов" з Азовсталі про запаси їжі, атаки росіян та бойовий дух військових.

21:01
Сергій Притула під час трансляції "Євробачення" зібрав 5,5 млн гривень для ЗСУ. Зібрані кошти підуть на потреби військових, зокрема на легкі автомобілі високої прохідності – багі.

20:53
За останні дві доби в Росії сталося чотири спроби підпалу військкоматів: у Ростовській та Рязанській областях, а також у Волгограді та Омську. Загалом від початку повномасштабної війни в Україні зафіксовано не менше десятка подібних інцидентів, пише Медіазона.

20:48
Внаслідок вчорашнього артобстрілу Сєвєродонецька загинули двоє мирних мешканців, повідомив Сергій Гадай.

20:35
Рамзан Кадиров звернувся до президента Туреччини Реджепа Ердогана з проханням не евакуювати захисників Азовсталі. Про це повідомляє російське видання Медуза.

20:27
Україна контролює 10% Луганської області. Про це заявив голова області Сергій Гайдай в ефірі "Настоящего времени". Незважаючи на те, що з початку повномасштабного вторгнення Росії українські війська змушені були відійти далі від позицій, з огляду тактики це було правильним рішенням, оскільки росіяни вже два з половиною місяці не можуть досягти успіхів у цьому напрямі, наголосив Гайдай.

20:16
Укрпошта випустить нову марку, присвячену перемозі України на Євробаченні-2022.

20:15
Сенат США планує у середу затвердити пакет військової та іншої допомоги для України на суму майже $40 млрд, попри заваду з боку сенатора-республіканця Ренда Пола. Про це заявив лідер республіканської меншості у Сенаті Мітч Макконнелл, пише Reuters.

19:58
Британська розвідка повідомляє про стабільно низький бойовий дух російських військових і про виснаження бойових сил. За останній місяць Росія не змогла істотно просунутися вперед, зазнаючи водночас значних втрат.

19:52
Фракція ОПЗЖ перестала існувати у Верховній Раді, але це ніяк не позначиться на нардепах, які до неї входили. Про це сказав спікер українського парламенту Руслан Стефанчук в інтерв'ю Укрінформу.

19:47
Артпідрозділи ДШВ та Сухопутних військ ЗСУ виявили і знищили вогневу позицію реактивної артилерії російських окупантів разом зі складом боєприпасів.
Як результат, втрати росіян склали:
    БМ-21 "Град" – 2 одиниці;
    РСЗВ БМ-27 "Ураган" – 1 одиниця;
    контрбатарейна РЛС 1Л260 "Зоопарк-1М" – 1 одиниця;
    понад 5 одиниць транспорту

19:41
Гаубиці М-777, які США обіцяли поставити в Україну, доставлені на передову та вже працюють. Залишилося транспортувати лише одну. Про це повідомляє у Twitter посольство США в Україні.

19:41
Країни НАТО допомагатимуть Україні стільки, скільки це буде їй потрібно для самооборони, заявила у неділю глава Міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

19:28
62% опитаних респондентів NBCNews позитивно ставляться до президента України Володимира Зеленського і лише 9% - негативно. Такі  результати опитування опублікував телеканал, щодо ставлення населення до публічних діячів.

19:25
В інтернеті запущено нову шахрайську схему – користувачам пропонують залишити свої дані і нібито отримати гроші від ООН. Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA попереджає, що активізувалися шахраї.
Уточнюється, що у соцмережі Facebook створено фейкову сторінку одного із всеукраїнських телеканалів, де пропонують взяти участь в опитуванні.

19:17
Біля Мар'їнки воїни К-2 54-ї ОМБр знищили з Javelina російську бронемашину.

19:06
Окупанти зазнають значних втрат у живій силі та техніці. На окремих напрямках підрозділи армії РФ укомплектовані менше ніж на 20%. Намагаються компенсувати втрати завдяки залученню резервістів. На полігонах у Воронезькій, Бєлгородській та Ростовській областях ведуть підготовку до 2,5 тис. резервістів. Їх планується направити на територію України для участі у війні.
У Донецькій області на окремих напрямках окупанти зазнали втрат та відступили. У Маріуполі продовжують блокувати та бомбити територію Азовсталі. На Новопавлівському та Запорізькому напрямках були спроби вести контрбатарейну боротьбу.

18:49
81-а доба повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Противник продовжує наступати у Східній операційній зоні і хоче встановити повний контроль над територією Донецької, Луганської, Херсонської областей, щоб утримувати сухопутний коридор з тимчасово окупованим Кримом.
На Харківському напрямку російські окупанти використовують підрозділи, які сформувались під час проведення мобілізації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Вони зосереджують зусилля на утриманні зайнятих позицій та недопущенні просування наших військ до Державного кордону України.  Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу.

18:44
Міністерство закордонних справ Туреччини склало список вимог, які вона вважає необхідними для вступу Фінляндії та Швеції в НАТО. За словами турецького міністра Мевлюта Чавушоглу, головна з них – відмова від підтримки Робочої партії Курдистану та пов'язаних із нею Загонів народної самооборони (YPG), пише Reuters.

18:42
Швеція офіційно вирішила подати заявку на вступ до НАТО. Про це повідомляється у заяві Соціал-демократичної партії Швеції, лідерка якої Магдалена Андерссон очолює уряд.

18:34
У Литві створили свою версію "Стефанії" і зняли кліп. У реп-частині пісні замінили слова, щоби висловити свою солідарність з "братами та сестрами" в Україні. Приспів виконала учасниця Євробачення-2022 від Литви Моніка Лю. У рімейку взяли участь також співачка Дайва Старінскайте та музиканти Литовського національного театру опери та балету.

18:29
Рішення Кремля розпочати вторгнення в Україну показало, що Росія готова нападати на незалежну сусідню країну. І саме тому Фінляндія вирішила подати заявку на вступ до НАТО. Про це президент Фінляндії Саулі Нійністе сказав CNN.

18:26
За 80 днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну росіяни пошкодили 616 медичних закладів, 101 будівлю знищили повністю. Для їхнього відновлення, за словами Віктора Ляшка, знадобиться 32 млрд гривень. Про це повідомила омбудсменка Людмила Денісова.

18:11
Російські окупанти продовжують обстрілювати Херсонщину, руйнувати будинки мирних мешканців та школи. Про це повідомляює Оперативне командування «Південь».

17:45
Українські війська у північно-східній частині Харківської області вже недалеко від держкордону, але підрив окупантами трьох мостів може сповільнити контрнаступ. Про це заявив радник глави МВС Вадим Денисенко в ефірі загальнонаціонального марафону.
Він також додав, що основні зусилля окупанти зараз докладають на Луганщині з боку Сєвєродонецька, щоб спробувати зробити оперативне оточення ЗСУ.

17:32
Впродовж найближчих двох тижнів у Харкові планують запустити метро, повідомив мер міста Ігор Терехов. За його словами, з понеділка мерія почне переселяти людей, які знайшли там прихисток, до гуртожитків.

17:17
14 травня окупанти обстрілювали завод Азовсталь у Маріуполі запальними снарядами з термітними шарами. Такі снаряди призначені для створення масових вогнищ пожежі. Офіс генпрокурора розпочав розслідування.

17:04
Евакуаційний автомобіль, яким вивозили 10 людей із Сєвєродонецька, потрапив під обстріл російських військ, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Наразі люди перебувають у безпеці.

16:37
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що США знову відкриє своє посольство у Києві "дуже скоро", повідомляє Guardian.

16:32
Окупанти планують проводити примусову мобілізацію жінок на тимчасово окупованих територіях України, повідомила омбудсменка Людмила Денісова.

16:19
Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав членів НАТО продовжувати надавати військову допомогу Україні. За його словами, війна йде не так, як планувала Росія, і Україна може перемогти.
"Війна Росії в Україні йде не так, як Москва планувала. Їм не вдалося взяти Київ. Вони відступають з-під Харкова, їхній великий наступ на Донбасі зупинився", - заявив він.

16:15
Міністри закордонних справ країн НАТО обговорили гуманітарну ситуацію в Україні та можливість евакуації поранених бійців з Азовсталі, повідомив очільник МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу на брифінгу у неділю.

16:07
Нацгвардійці привітали гурт Kalush Orchestra з перемогою на Євробаченні та подякували за підтримку бійців на заводі Азовсталь.

15:59
Пропагандистське телебачення РФ показало, який вигляд має фронтове місто Рубіжне у Луганській області.

15:53
Окупанти вчора обстріляли лікарню у Сєвєродонецьку. За добу армія РФ здійснила 11 артилерійських атак по місту, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Щонайменше дев'ять людей отримали поранення.

15:51
Після перемоги гурту Kalush Orchestra на Євробаченні-2022 у соцмережах спалахнув скандал через оцінки українських суддів, які не дали Польщі жодного балу. Члени журі кажуть – не знають, як так сталося.

15:42
У Мелітополі окупанти складають списки місцевих жителів , які залишилися у місті. Вони можуть використати їх для проведення "референдуму", повідомив мер Мелітополя Іван Федоров під час телемарафону.

15:34
За останні дві доби в Росії було здійснено три спроби підпалу військкоматів: у Ростовській та Рязанській областях, а також у Волгограді. Загалом від початку війни в Україні зафіксовано не менше як 11 подібних інцидентів, повідомляє російське видання Meduza.

15:16
У Маріуполі зросла смертність мешканців міста середнього віку від наслідків окупації. За словами радника мера Петра Андрющенка, люди помирають через нервові зриви, відсутність медичного сервісу, антисанітарію. 

15:07
НАТО у своїй новій стратегії може позначити Росію як "безпосередню загрозу". Документ планують затвердити у червні, повідомляє Bloomberg.

15:04
У Держприкордонслужбі показали, чим займаються бійці на заводі Азовсталь у перервах між боями.

15:00
Росіяни використовували для обстрілів Київської області артилерійські снаряди з металевою шрапнеллю у формі стрілок - флешеттами. Використання таких снарядів у густонаселених районах є порушенням гуманітарного права, пише CNN.

14:53
Дружини захисників Азовсталі прокоментували, чому вони звернулися до голови КНР Сі Цзіньпіна з проханням застосувати процедуру extraction для їхніх чоловіків і ще немає такого звернення до Байдена:
"Байден чудово поінформований щодо ситуації в Маріуполі. Якби він хотів, то вже приєднався б. Але ефективними щодо розмови з Путіним вважаю інших лідерів", - відповіла одна з дружин бійця.

14:38
Співробітник Укрзалізниці допомагав окупантам відновити сполучення між окупованими територіями Донбасу та РФ, повідомляє Офіс генпрокурора. Правоохоронці оголосили йому підозру у держзраді.

14:30
"Давно відчуваю себе "русским человеком". На Харківщині правоохоронці викрили мешканця, який передавав дані про рух українських військових представникам ФСБ Росії.

14:14
Дружини українських бійців з Азовсталі розповіли, що у захисників песимістичні настрої, вони готуються до останнього бою.
За їхніми словами, бійці виходять з укриттів, лише щоб знайти воду, у перервах між постійними обстрілами. Вони також повідомили, що медикаментів не вистачає всім пораненим. Бійці з ампутованими кінцівками живуть без антибіотиків та знеболювальних.

14:12
Дружини українських захисників, які перебувають на заблокованому заводі Азовсталь у Маріуполі, дають пресконференцію.

14:03
В окупованому Маріуполі місцеві жителі стоять у величезних чергах за питною водою, повідомляє радник мера Петро Андрющенко. За його словами, окупанти не можуть вирішити питання із забезпеченням води.

13:52
Поліція Італії запобігла хакерським атакам проросійського угруповання Killnet та його філії "Легіон" під час півфіналу та фіналу Євробачення-2022. Про це в неділю заявила місцева поліція, повідомляє Guardian.

13:42
Минулої доби в Миколаївській області через обстріл російських військ отримали поранення десять осіб. Усіх їх доправили до лікарень, повідомила голова облради Ганна Замазєєва.

13:35
Радник голови ОП Олексій Арестович повідомив, що ЗСУ в 20-й раз завдали удару по позиціях окупантів у Чорнобаївці. Там детонують боєприпаси.

13:33
Голова МЗС Великої Британії Ліз Трасс заявила, що НАТО має продовжувати політику "відкритих дверей" для прийняття нових членів Альянсу і зробити все можливе, щоб агресія Росії зазнала поразки в Україні, передає The Guargian.

13:31
Окупанти з ОРДЛО втекли з поля бою та "випадково забрели" на територію Бєлгородської області, де їх затримали російські прикордонники, повідомляє українська розвідка.

13:25
Президент Фінляндії заявив, що його країна офіційно подає заявку на вступ до НАТО, повідомляє Yle із посиланням на заяви керівництва країни.

13:18
"Психологічний бар'єр подоланий". Німеччина планує передати першу важку зброю ЗСУ: самохідні артилерійські установки 155 калібру, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у відеозверненні з Берліна.

13:07
Зранку 15 травня українська ППО збила ракету окупантів у Кіровоградській області. Вона летіла у напрямку Кропивницького, повідомив голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

13:02
За останню добу окупанти 30 разів обстріляли Луганщину з різного виду артилерійського озброєння та з використанням авіації, повідомляє МВС. Внаслідок обстрілів пошкоджено щонайменше 52 об'єкти інфраструктури в області.

13:00
Латвія заборонила залізничний транзит військових вантажів з Білорусі до третіх країн через свої порти. Про це повідомляє Delfi.

12:45
Зведення від Інституту дослідження війни:
    Окупанти припускаються "тактичних" помилок на сході України. Про це свідчать втрати під час спроби переправи через річку у Білогорівці.
    Армія РФ продовжує відходити з півночі Харківської області, але прагне утримати захист наземних комунікацій від Білгорода через Вовчанськ до Ізюма.
    Окупанти готуються до подальшого наступу на Запоріжжя або до зміцнення на Херсонщині: викопали окопи приблизно за 20 кілометрів від траси до міста Запоріжжя.
    Росіяни на півдні не можуть визначитися з датою "референдуму", що може свідчити про їхню невпевненість у результаті в Херсонській області.

12:41
Дмитро Кулеба провів зустріч із держсеком США Ентоні Блінкеном. Вони обговорили експорт з України харчових продуктів до Африки й Азії, повідомив Кулеба у Twitter.

12:36
Заступник Генсека НАТО Мірча Джоане привітав Україну з перемогою на Євробаченні та сказав, що це "сигнал Путіну": підтримка всього світу зробить неминучою перемогу України й у війні, повідомляє Reuters.

12:25
Глава МЗС Дмитро Кулеба у своєму відеозверненні заявив, що Німеччина вже зрозуміла, що російські енергоносії – це зброя. За його словами, Берлін просуває нафтове ембарго РФ, але з газом ситуація складніша.

12:21
"Касети, фосфор - нам усе дозволили, все пускаємо туди". У перехопленій СБУ розмові окупанти підтверджують, що вони використовують в Україні заборонені міжнародними конвенціями фосфорні боєприпаси й касетні снаряди.

12:19
Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко показав реакцію російських військових на перемогу України на Євробаченні 2022 року. Окупанти нанесли написи на свої ракети "Help Azovstal", "Kalush, як ви просили".

11:38
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк сказав, що Україна не зацікавлена у затяжній війні з Росією. 

11:29
ОК "Південь" Сухопутних військ ЗСУ опублікувало аудіозапис запиту про допомогу з підбитого українськими ракетами крейсера ЧФ РФ "Москва", що згодом затонув. На записі чути, як російський окупант говорить буксирам про два влучення, крен корабля і необхідність рятувати екіпаж.

11:19
Kalush Orchestra показали офіційний кліп на пісню "Стефанія" знятий у Бучі, Ірпені, Гостомелі й Бородянці.

11:11
Генштаб ЗСУ: за добу знищено 200 окупантів і близько 70 одиниць техніки.

11:04
ГУР повідомляє, що у воєнному вторгненні в Україну брало участь близько 2500 бойовиків із Чеченської республіки. "Кадирівці" почали заходити на територію України у перші дні широкомасштабного воєнного вторгнення РФ. Основним їх завданням було залякування й геноцид українців. Перебуваючи у другому ешелоні наступу, вони займалися обшуками житла, знущаннями із заручників і мирних жителів, грабежами та розбоєм.

10:45
Росіяни кидають усі сили на Луганський напрямок. Головна мета – взяти область у кільце, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Йдуть бої під Сєвєродонецьком у селищах Щедрищеве й Вороново. Спостерігається скупчення російської техніки біля Попасної. Окупанти не відмовилися від ідеї відрізати Луганщину, захопивши дорогу Лисичанськ-Бахмут, тим самим оточити наші війська у Рубіжному, Сєвєродонецьку й Лисичанську.

10:31
Ранковий обстріл Львівської області. Голова Львівської ОВА Максим Козицький уточнив: чотири ракети ворога влучили в об'єкт військової інфраструктури в Яворівському районі, неподалік кордону з Польщею. Об'єкт повністю зруйновано.

10:22
Люди поступово повертаються до Харкова: поїздами приїжджає близько 2000 осіб, ця цифра щодня збільшується, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. В області продовжується дуже велика робота з розмінування. Окупанти прицільно б'ють по цивільному автотранспорту – по людях, які намагаються або виїхати, або повернутися. Гарячою точкою залишається Ізюмський напрямок. Біля Барвінкового ворог постійно намагається прорвати позиції ЗСУ, проте успіхів не має та зазнає великих втрат живої сили й техніки. ЗСУ збили літак на тимчасово окупованій території Харківщини.

10:11
Глава МЗС Румунії Богдан Ауреску заявив, що Румунія підтримає швидкий процес вступу Фінляндії та Швеції до НАТО. З цією заявою він виступив на неформальній зустрічі глав МЗС держав-членів НАТО у Берліні.

09:53
Повітряне командування “Захід” повітряних сил ЗСУ підтвердило, що вранці, 15 травня, з акваторії Чорного моря завдано кілька ракетних ударів по Львівській області з метою знищення об'єктів критичної інфраструктури. Запуск крилатих ракет здійснювався імовірно з підводних човнів. Підрозділами зенітних ракетних військ повітряного командування "Захід" знищено дві крилаті ракети окупантів.

09:48
З понеділка, 16 травня, в Україні запрацюють камери автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху. На дорогах також збільшиться кількість патрулів, сказав заступник міністра МВС Євген Єнін в ефірі телемарафону. Загалом запрацюють 128 камер у 20 містах України. Інформація, що фіксується камерами, надійно захищена. 

09:40
Потяг №43 Київ–Івано-Франківськ у розкладі цього року офіційно стане "Стефанія Експресом", повідомив голова Укрзалізниці Олександр Камишин після перемоги Kalush Orchestra на Євробаченні з піснею "Стефанія". “Вокзали Києва, Калуша та Франківська вітатимуть цей поїзд піснею “Стефанія”. До речі, це буде перший у світі поїзд, названий на честь мами”, - написав він у telegram. 

08:56
Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко повідомив, що опівночі ворог двічі обстріляв Широківську громаду у Криворізькому районі. “Били з “Ураганів”. Поцілили між селами. Ніхто не постраждав. Наразі в області спокійно”, - уточнив він. 

08:49
Армія Росії втратила темп на Донбасі й навряд чи різко прискорить наступ у найближчий місяць. Армія РФ втратила третину наземних сил, зібраних у лютому, повідомляє в Twitter Міноборони Великої Британії з посиланням на дані своєї розвідки.

08:44
Окупанти вперше застосували проти захисників Маріуполя запальні, або фосфорні бомби, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. 

08:36
Близько 22:00, 14 травня, завдано ракетного удару по околицях села Шпилівка, Сумського району, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький. Близько другої ночі ракетним ударом з літака ворог завдав значних руйнувань інфраструктурі Шосткинського району. В обох випадках обійшлось без людських жертв. 

08:17
Соліст Kalush Orchestra Олег Псюк заявив, що для нього заклик врятувати українських бійців з Азовсталі в Маріуполі був важливішим за можливу дискваліфікацію у фіналі Євробачення. Він не пробачив би собі, якби прогавив шанс сказати про це з міжнародної сцени. Таку заяву Псюк зробив на пресконференції після перемоги у конкурсі.

08:11
Минулої доби було 11 артилерійських атак по Сєвєродонецьку - є потрапляння в Азот, технікум, багатоповерхівки, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Поранено чотирьох мешканців області. У Комишувасі – попадання в будівлі селищної ради та будинок культури. Є руйнування у Верхньокаменці, Оріховому, Катеринівці. На фронті Луганщини та Донбасу вчора відбито 12 атак ворога. Знищено: 8 танків, 5 артилерійських систем, 9 одиниць бойової броньованої техніки

08:06
Голова Львівської ОВА Максим Козицький повідомив, що сьогодні, 15 травня, близько 04:30 був ракетний удар по одному з об'єктів військової інфраструктури. Станом на цей момент інформації про загиблих та травмованих немає. Наявність та характер руйнувань уточнюється.

07:50
Українські військові вразили російський пункт управління високого рівня - не нижче за бригадний - на Херсонщині. Про це повідомив в інтерв'ю Марку Фейгіну радник голови Офісу президента Олексій Арестович. 

07:26
Збитки, завдані Бучанській громаді армією Росії, за оцінкою фахівців Мінекономіки та KSE, становлять $449 млн, повідомив мер Бучі Анатолій Федорук. Збитки задокументовані станом на 10 травня в рамках проєкту "Росія заплатить" і будуть пред'явлені російській стороні. Загалом у Бучанській громаді постраждали 1354 будівлі. 

07:04
Посольство Індії в Україні, яке тимчасово працювало з Варшави, відновить свою роботу у Києві 17 травня, повідомляє індійське МЗС. Посольство було тимчасово переведено до Варшави 13 березня. 

06:52
Оперативна інформація Генштабу на ранок 15.05.2022
На Слов'янському напрямку ворог намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав. Готується до відновлення наступу у напрямку Барвінкового та Слов'янська.
Противник намагається розвинути успіх на Бахмутському напрямку. Попри втрати, продовжує вести наступ на Лиманському, Сєвєродонецькому, Авдіївському та Курахівському напрямках.
У Маріуполі триває блокування наших підрозділів у районі заводу Азовсталь.
За минулу добу підрозділами ППО Сухопутних військ та Повітряних сил було збито вісім повітряних цілей: сім БПЛА типу "Орлан-10", один літак.
Українська авіація знищила взводні опорні пункти, командно-спостережний пункт роти, 10 броньованих машин та особовий склад противника.
На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито 12 атак ворога, знищено 8 танків, 5 артилерійських систем, 9 одиниць бойової броньованої техніки та 5 автомобілів противника.

06:40
У Нью-Йорку відбулась масова акція на підтримку жителів та захисників Маріуполя, яка розпочалася на Таймс Сквер, продовжилася маршем нью-йоркськими вулицями та завершилася біля будівлі ООН, повідомляє українське консульство у Нью-Йорку. Учасники закликали світову спільноту зміцнити підтримку України та негайно посилити тиск на РФ, щоб змусити окупантів до безперешкодної евакуації цивільного населення Маріуполя та безпечного виведення захисників з Азовсталі. 

06:28
"Дякую за підтримку. Ця перемога для кожного українця. Слава Україні!": переможне вітання Kalush Orchestra.

06:04
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон привітав Україну з перемогою на Євробаченні: "Це яскраве відображення не лише вашого таланту, а й непохитної підтримки вашої боротьби за свободу". 

00:04
Учасник від Німеччини Malik Harris також підтримав Україну. На його гітарі був напис "Peace" на синьо-жовтому фоні:

00:02
За 14 травня українські сили ППО збили один літак (Су-30 або Су-34). Також знищили сім безпілотників, 10 броньованих машин, 30 окупантів та взводний опорний пункт.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live