Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

14.05.2022

23:59
Арестович: Ми можемо виставити і 5 мільйонів бійців, запитання – чим їх споряджати. Радник голови ОП Олексій Арестович заявив, що в Україні зараз "набагато більше" захисників, ніж було на початку війни. Про це він сказав в ефірі каналу Фейгін Live.

23:48
 Peace for Ukraine – учасники від Ісландії також підтримали Україну зі сцени Євробачення.
 
23:45
Тренди гугл-пошуку зараз, після того, як український гурт KALUSH Orchestra закликав світ врятувати Україну та захисників Азовсталі.

23:39
Арестович: Контратака ЗСУ на Ізюмському напрямку - ознака великого перелому. Про це радник голови ОП повідомив в ефірі каналу Фейгін Live.

23:36
Російські військові викрали жителя Каховського району, ветерана АТО, Олександра Варлама. Про це написав журналіст Олег Батурін.

23:15
Українські військові в зоні проведення операції Об’єднаних сил відбили сьогодні 10 атак окупантів і знищили 26 одиниць техніки:
    5 танків;
    5 артилерійських систем;
    6 одиниць бойової броньованої техніки;
    7 ворожих автомобілів.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі над Донбасом збили 3 безпілотники «Орлан-10».

23:09
"I ask all of you. Please Help Ukraine - Mariupol! Help Azovstal right now!". KALUSH Orchestra після свого виступу у фіналі Євробачення попросили підтримати Україну, Маріуполь, зокрема захисників Азовсталі.

23:07
У Херсоні повідомляють про сильні вибухи.

23:03
"Чекаємо на чергову підводну серію". Російські окупанти готуються знову переправлятися річкою Сіверський Донець у Білогорівці. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

22:48
НАТО підтримуватиме Україну до її перемоги, заявив глава МЗС Словаччини Іван Корчок і додав, що "Росія вже програла цю війну політично". Пише The Gurdian.

22:43
Окупанти зруйнували готель Grand Pettine в Одесі, в якому любили зупинятися російські політики. За словами власника пляжного комплексу Сергія Демідова, влучання російської ракети в готель є іронічним, оскільки десять років тому в комплексі проводилася конференція присвячена "братству України та Росії". 

22:34
Сьогодні українська сторона разом з представницею США обговорили шляхи відновлення ядерної безпеки України і світу у контексті захоплення російськими військами об’єктів української атомної енергетики, а також питання енергетичного сектору України та постачання пального, газу й електроенергії.
Американська сторона, в особі тимчасово повіреної США у справах України Крістіни Квін, запевнила у політичній підтримці комерційного експорту української електроенергії в Європу та готовності сприяти цьому процесу.

22:27
У Празі відкрили наметове містечко для українських біженців. Його розташували в столичному районі Троя, де зможуть розмістити 150 українців. Сьогодні туди вже заселили перших 40 мешканців. Про це пише видання Сeske Noviny.

22:23
Змушуємо окупантів піти з української землі та моря. Звернення Володимира Зеленського за підсумками 80-го дня війни.

22:09
"Антарктида з вами!" - українські полярники зі станції "Академік Вернадський" записали відео підтримки героям Азовсталі.

22:00
Залишки зруйнованих російськими окупантами багатоповерхівок перероблятимуть та повторно використовуватимуть. Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець в ефірі Національного марафону.
Наразі уряд працює над розробкою методології, яка дала б можливість унормувати поводження з будівельними відходами для громад.

21:41
Мер Скадовська Олександр Яковлєв звільнив працівників-бюджетників, які брали участь у заходах, присвячених 9 травня, під прапорами російських окупантів. Про це Яковлєв написав у Facebook.

21:37
Прокремлівські медіа та телеграм-канали поширюють дезінформацію про розпалювання конфлікту між командами президента Володимира Зеленського та головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. У Центрі протидії дезінформації при РНБО подібні інформаційні "вкиди" називають частиною деструктивної інформаційно-психологічної операції РФ.

21:31
За добу, 14 травня ОТУ "Схід" лікідували 80 російських окупантів та відбили дев?ять атак. Українські захисники знищили:
    три танки
    два БТР–и
    одну артилерійську установку
    чотири міномети
    три авто
    три БПЛА

21:29
Президент Зеленський закликав європейців голосувати за Україну, за Kalush Orchestra — № 12, у сьогоднішньому фіналі Євробачення.

21:19
Міністр Кулеба зустрівся з іспанським колегою Хосе Мануелем Альбаресом:
"Ми обидва з нетерпінням чекаємо, що ЄС запровадить ембарго на російську нафту, щоб протистояти військовій машині Путіна. Я також наголосив, що надання Україні статусу кандидата в ЄС посилить європейську безпеку та процвітання. Вдячний Іспанії за всю її підтримку", - написав Кулеба у Twitter.

21:15
Український журналіст Андрій Цаплієнко на кордоні з Росією. Саме у цьому напрямку, на північ від Харкова, ЗСУ відтіснили ворожі війська.
"Звідси можна бачити рашистський зомбіленд. Хочеться постукати до них великим калібром, але, на жаль, я журналіст", - підписав фото Цаплієнко.

21:12
Росіяни сьогодні ввечері близько шести разів з мінометів обстріляли Великописарівську громаду на Сумщині. Про це повідомляє Дмитро Живицький.

21:07
Сьогодні Ірина Верещук зустрілася з родичами захисників Азовсталі та поділилася подробицями про дії влади, які вона робить для порятунку українських військових з території заводу. У зустрічі взяли участь представники Генштабу, Нацгвардії, Державної прикордонної служби, а також заступниця міністра оборони Ганна Маляр, міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна і заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

20:53
Сьогодні росіяни вбили на Донеччині трьох мирних мешканців, чотирьох поранили. У Бахмуті медичну допомогу надали двом людям, пораненим у Луганській області.
Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі, пише очільник Донецької ОВА.

20:46
На Дніпропетровщині російські окупанти обстріляли територію Зеленодольської, Апостолівської та Широківської громад. Загиблих та поранених немає, повідомив голова громади Дмитро Невеселий та  голова військової адміністрації Криворізького району Євген Ситниченко.

20:43
Стівен Кінг про російську агресію: "Путін припускав, що має справу з ручною собачкою. Але отримав росомаху. Слава Україні!".

20:38
Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що Фінляндія хоче підтримувати мирний кордон з Росією. На його думку, підтримувати зв'язок з Кремлем необхідно через наближеність вступу північної країни в НАТО. Про це пише CNN.

20:36
Зеленський підписав закон про заборону проросійських партій в Україні.

20:31
До Нацгвардії після розгрому окупантів на Миколаївщині потрапила вівчарка, яка служила у Росгвардії. Про це повідомляє пресслужба МВС.

20:21
Український письменник Сергій Жадан на першій шпальті польської газети Gazeta Wyborcza як "Людина року".

20:03
Підрозділи Сухопутних військ ЗСУ відпрацьовують навички наступу, використовуючи техніку та озброєння, надані партнерами. Тренування відбувається на БТР М113, які вже стоять на озброєнні українських піхотинців - Генштаб.

19:57
На Одещині виявили ворожу морську міну поблизу одного з пляжів. Вона вспливла у кількох десятках метрів від берега і не є прямою загрозою для мирних жителів, повідомляють у ОК "Південь". Проте нагадують про небезпеку купання та перебування на пляжах та узбережжях.

19:53
Двом російським командирам, які давали накази обстрілювати житлові райони Харківщини, повідомили про підозру за фактом порушення законів та звичаїв війни. Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

19:51
Судно тилового забезпечення "Всеволод Бобров" Чорноморського флоту РФ, про удар по якому заявляли в Одеській ОВА, сьогодні зайшло до Севастопольської бухти. Про це повідомляє кореспондент Крим.Реалії.

19:48
З російського полону вийшов заступник Чорнобаївської сільської ради Євгеній Родіонов, якого затримали 2 травня. Цю інформацію Суспільному підтвердила дружина Євгена.

19:38
В деяких районах Одеси встановили інформаційні таблички, де зазначено, що територію не можна фотографувати та знімати на відео.

19:29
Маркетинг-спеціалісти компанії Cpamatica розробили безкоштовний курс з основ диджитал-маркетингу Digital Front.

19:20
Росіяни намагаються наростити військову присутність на острові Зміїний, мають частковий успіх в районі Авдіївки. На Лиманському та Сєверодонецьком напрямках окупаційні російські війська посилюють угруповання в районі залізничної станції "Новий Айдар".
На території Придністровського регіону збройні формування переведені на повсякденний режим роботи, повідомляють у Генштабу ЗСУ.

19:13
Мер Краматорська Олександр Гончаренко попередив про високу ймовірність відключення газу в місті та на Донеччині. Це пов?язано з несанкціонованим перекриванням окупантами одного з транзитних газопроводів та внутрішніх магістральних газопровід.

19:01
80 доба повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Росіяни продовжують ведення наступальних дій у Східній операційній зоні, найбільша активність окупантів зберігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.
Армія РФ продовжує цілеспрямовано знищувати об’єкти цивільної інфраструктури населених пунктів на Донеччині, Одещині, Луганщині та Харківщині. Йдеться у вечірньому зведенні Генштабу.

18:53
 У Женеві відбулися засідання робочої групи щодо зменшення космічних загроз, повідомляє пресслужба ООН.

18:45
Нова президентка Угорщини Каталіна Новак під час інавгурації засудила Путіна, сказала "ні" відновленню Радянського Союзу та висловила підтримку Україні, зокрема її підтримку в ЄС. Про це пишел видання Telex.

18:31
Чисельну колону автівток з маріупольцями пропустили в напрямку до Запоріжжя після понад трьох днів очікування. Як повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, в колоні налічується від 500 до 1000 машин.

18:17
Туреччина готова евакуювати морем поранених українців із "Азовсталі", про це Reuters розповів головний радник президента Ердогана Ібрагім Калі. Згідно з планом, поранених мають забрати з порту Бердянська та доставити до Стамбула. Москва поки що не погоджується на це, але Калі вважає, що в Кремлі можуть передумати.

18:09
З 16 травня відновлять роботу камери фіксації порушень ПДР. Перелік населених пунктів - за лінком.
У тих регіонах, де це можливо, патрульні поліцейські з понеділка повернуться до своїх безпосередніх обов?язків - патрулювання. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

17:28
Кордони НАТО дійдуть до передмістя Санкт-Петербурга - так можна перекласти розмову президента Фінляндії Саулі Нійністе з російським президентом із дипломатичної мови на просту, написав у Twitter радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. 

17:11
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав відео підготовки та роботи українських військовослужбовців із високоточними гаубицями М777.

17:01
У португальському регіоні Алгарве заарештували будівлю російського олігарха Романа Абрамовича вартістю 10 млн євро, повідомила газета Público. За 15 днів до вторгнення Росії до України інвесткомпанія Абрамовича намагалася продати цю нерухомість, але на вимогу МЗС Португалії реєстрацію власності було заморожено з 25 березня.

16:56
Близько 3500 будівель зруйновано або пошкоджено внаслідок бойових дій у Чернігівській області. 80% - це житлові будинки, повідомив голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус. 

16:50
Вперше за довгий період із Сєвєродонецька евакуйовано 17 людей, з них троє – діти, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. До цього часу евакуація із Сєвєродонецька була вкрай небезпечною.

16:44
Ворог продовжує штурм території заводу Азовсталь, повідомляє полк Азов. Протягом усього 80-го дня повномасштабного вторгнення країни-агресора окупант скидає на захисників Маріуполя авіабомби, використовує важку артилерію та танки, велику кількість піхоти для спроб штурму українських позицій. Незважаючи на вкрай критичну ситуацію, захисники, докладаючи надлюдських зусиль, відбивають спроби прорвати позиції та стримують війська супротивника.

16:38
Вже 38 іноземних представництв відновили свою роботу у Києві. Це ще один доказ того, що наші партнери вірять у перемогу, майбутнє та перспективи України, заявляють у МЗС України.
 
16:20
Російські окупанти планують провести "перепис" населення в Херсонській області, так само, як це було у тимчасово окупованому Криму у 2014 році, повідомила омбудсменка Людмила Денісова. Жителі Генічеського району почали отримувати повідомлення звернутися до сільради з паспортом, ідентифікаційним кодом та іншими документами. Це стосується лише тих, хто має місцеву прописку. Окупанти планують розпочати "перепис" у понеділок, 16 травня, і завершити до кінця місяця.

15:56
На півдні України російські військові знищують унікальну заповідну Кінбурнську косу, повідомила омбудсмен Людмила Денісова. З середини квітня на Херсонщині горять ліси, пожежі саме на Кінбурнській косі тривають понад тиждень. Під загрозою знищення найбільше у Європі поле диких червонокнижних орхідей на площі 60 га, багаторічні дерева, рожеві озера, тварини.

15:39
Окупанти дозволили маріупольцям самостійно проводити ексгумацію загиблих та перепоховання з дворів, повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Люди масово звозять трупи до Ритуального будинку на Нікольському шосе. Трупи складають на вулиці. Ідентифікованим тілам надають номери. Неідентифіковані - фотографують і теж надають номери. Незважаючи на щоденний графік роботи, кількість трупів зростає щодня. Ті маріупольці, які хочуть прискорити процес, везуть тіла загиблих до Мангуша на подібну процедуру. За хабар від 10 до 25 тисяч грн колаборанти швидко дають довідку і потім здійснюється поховання у братській могилі у Мангуші. 

15:28
З 16 травня у Києві відновлюють електронну оплату за проїзд у метро та наземному транспорті. Потрібно платити зарплати транспортникам, забезпечувати підприємства пальним, матеріалами, електроенергією, пояснив мер Києва Віталій Кличко. Оплачувати проїзд пасажири зможуть транспортними картками через платіжні програми та мобільний застосунок "Київ цифровий".

15:23
До Києва прибула делегація Сенату США на чолі з лідером республіканської меншості у верхній палаті Конгресу Мітчеллом Макконнеллом, повідомляє Офіс президента. Це потужний сигнал двопартійної підтримки України з боку Конгресу Сполучених Штатів та американського народу.  

15:16
Перехоплення ГУР: Російський окупант із Бурятії пояснює матері причини відсутності "патріотизму" в армії: "Командир моєї батареї другого взводу сам собі в ногу вистрілив, щоб звалити звідси! Ще на самому початку. Про що можна говорити? Він строкову в Чечні служив".

15:07
За даними CNN, російський генерал Олександр Журавльов, який керував звірячими бомбардуваннями сирійських міст, віддав наказ про обстріл Харкова касетними ракетами. CNN відстежила 11 ракет "Смерч", що впали у Харкові 27 і 28 лютого. Харків обстрілювала 79-а російська реактивна артилерійська бригада, що підпорядковувалась Журавльову. Бригада базувалася у Бєлгородській області.

14:54
Київрада ухвалила рішення про декомунізацію назви арки Дружби народів. Тепер це – Арка Свободи українського народу, повідомив мер Києва Віталій Кличко. Також депутати затвердили перелік понад 40 пам'ятників та пам'ятних знаків, які потрібно прибрати з вулиць столиці та передати до музею тоталітаризму.

14:49
Єврокомісія спростить процес конфіскації майна, отриманого незаконним шляхом, щоб ефективніше реалізовувати санкції проти громадян РФ. Розроблені Єврокомісією поправки дозволять конфіскувати злочинні кошти та керувати ними, не чекаючи обвинувального вироку суду, зазначив заступник голови Єврокомісії Маргарітіс Схінас.

14:41
Президент Фінляндії Саулі Нійністе провів телефонну розмову з Путіним. Він сказав, що, вступаючи до НАТО, Фінляндія зміцнює власну безпеку та бере на себе відповідальність. "Розмова була прямою і прямолінійною, велася без загострень. Було важливо уникати напруженості", - сказав президент Нійністе.

14:28
Міністри закордонних справ G7 зробили спільну заяву про війну в Україні. Головне : 
"Ми продовжуватимемо нашу постійну військову та оборонну допомогу Україні - доти, доки це буде потрібно". 
"Ми ніколи не визнаємо кордонів, які Росія спробувала пересунути за допомогою воєнної агресії". 
G7 закликала Росію припинити війну в Україні та блокування експорту українського зерна, щоб запобігти великій гуманітарній кризі. 
 
14:18
ГУР повідомляє, що до окупованого Севастополя звозять убитих і поранених російських військовослужбовців з острова Зміїний: із 40 зв'язківців збройних сил РФ, відряджених на острів Зміїний, живими повернулися 8. Одночасно евакуйовано 10 тіл загиблих. Усі вони - військовослужбовці частини спецзв'язку збройних сил РФ, що дислокується в окупованому Севастополі.

14:01
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк закликав світ відмовитися від купівлі нафти та газу в Росії через її погрози розпочати війну проти Фінляндії та Швеції.
 
13:51
Голова парламенту Молдови Ігор Гросу повідомив, що найближчими днями Кишинів направить Україні велику партію медикаментів та медичного обладнання, а також саперів для розмінування, але не має наміру передавати військові літаки.

13:49
Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що через блокування портів в Україні планеті загрожує глобальний голод. “У порту Одеси заблоковано 25 млн тонн зерна. Це продовольство для мільйонів людей у світі, яке гостро необхідне, особливо у країнах Африки та Близького Сходу", - сказала Бербок у зверненні до міністрів закордонних справ G7.

 13:42
На Луганщині окупанти за добу обстріляли 11 населених пунктів, повідомляє МВС. Зареєстровано 30 фактів обстрілу, пошкодження отримали 63 об'єкти інфраструктури. У Сєвєродонецьку пошкоджено 7 багатоквартирних будинків, у Комишувасі – 11 приватних будинків, у Золотому – 10. 

13:37
У селі Врубівка, у Попаснянській громаді, склалася складна ситуація, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Росіяни руйнують будинки щодня, стріляють системами залпового вогню і дедалі частіше застосовують авіацію. Майже на кожній вулиці є значні пошкодження. У селі ще залишаються люди. Сьогодні вдалося евакуювати вісьмох мешканців, включно з трьома дітьми. 

13:17
Родичі захисників Маріуполя, які перебувають на Азовсталі, розповіли про те, як зараз триває процес визволення військовослужбовців.
 
13:04
Росія продовжує обстрілювати прикордонні території Чернігівської області, повідомляє Державна прикордонна служба. Окупанти вели вогонь із російського села Ломаківка Брянської області. Ворог постійно намагається здійснювати аеророзвідку дронами всієї прикордонної інфраструктури. 

12:39
Сума лише задокументованих збитків цивільної інфраструктури України вже досягла понад $90 млрд, повідомляє Міністерство інфраструктури. Україна втратила 23% залізничної мережі. 

12:33
ГУР повідомляє, що Росія вже вичерпала резерви боєздатних батальйонних тактичних груп. У РФ на державному рівні триває прихована мобілізація. У Бєлгородській та Ростовській областях на основі призовників та мобілізаційних ресурсів формуються нові підрозділи окупаційних військ, що прямують на територію України. Проте застосування таких військ переважно неефективне. 

12:29
Хоча для Києва зараз немає безпосередньої загрози, військове керівництво столиці підготувало план оборони на випадок повторного наступу Росії. У плані передбачені форми та способи дій військ, підготовка інфраструктури, заявив в ефірі національного телемарафону начальник штабу Київської ОВА Сергій Корнійчук. 

12:19
Міністр енергетики Герман Галущенко звинуватив Росію у крадіжці транзитного газу. "Окупанти 9 травня почали відбирати газ із транзитної труби, ймовірно, для Луганської ТЕС", — сказав міністр в інтерв'ю Forbes. 

12:14
ОК "Північ" повідомляє, що сьогодні вранці з боку Росії окупанти обстріляли прикордонний населений пункт на Чернігівщині. Близько 06:30 надійшла інформація, що на околиці Блешні зафіксували 8 вибухів. Попередньо – стріляли із міномета. 

12:06
Ворог не завдав ударів по місту Харкову. Він зосередив активність на ЗСУ та на містах області: Чугуїв, Дергачі, Золочів, Лозова та інші страждають від ракетного та артилерійського обстрілу. Це свідчить, що розслаблятись ще рано, заявив голова Харківської обладміністрації Олег Синєгубов.
 
12:00
У Маріуполі, де є електрика хоча б від генераторів, люди почали дивитись українське телебачення через Т2. Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко просить українські ТВ-канали пустити хоча б рухомий рядок про те, що Україна бореться за маріупольців.  

11:46
Керівник Миколаївської області Віталій Кім попросив мешканців сусідньої Херсонської області потерпіти та почекати на деокупацію: "Скоро ленд-ліз дійде".

11:44
Дефіцит пального на автозаправках незабаром має закінчитися: у травні Україна отримає 350 000 тонн пального за новими логістичними маршрутами, заявив в інтерв'ю Forbes глава Міненергетики Герман Галущенко.

11:37
ОК "Південь" повідомляє, що наразі у Чорному морі перебуває один російський підводний човен і носії 30 крилатих ракет. За добу ЗСУ на півдні України знищили 65 окупантів.

11:30
Бійці 59 ОМПБр ЗСУ збили ще один гелікоптер окупантів під Херсоном.

11:16
Україна на зустрічі G7 закликала створити "зернову ОПЕК". Про це заявив міністр агрополітики Микола Сольський під час свого виступу.

10:58
Близько 150 000-170 000 маріупольців залишаються заручниками окупаційної влади. У місті проблеми з питною водою, їжею та грошима, повідомляє радник мера Петро Андрющенко.

10:54
На Миколаївщині за минулу добу 5 людей отримали поранення через обстріли окупантів, повідомила голова облради Ганна Замазєєва в Telegram.

10:44
Укрпошта запропонувала обрати тему для наступної марки, проголосувавши за один із п'яти варіантів у додатку Дія. Голосування триватиме до 21 травня, а результати оголосять 22 травня. Як проголосувати - в інструкції.

10:42
Росія стягує системи ППО на острів Зміїний у Чорному морі, але українське командування готує фатальну для армії РФ відповідь. Про це повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

10:40
Канцлер Німеччини Олаф Шольц не побачив змін у позиції диктатора Путіна щодо України під час телефонної розмови у п'ятницю. Про це він сказав в інтерв'ю T-Online.

10:18
На захопленій Херсонщині колаборанти вже планують втечу до Криму, бо окупанти ведуть регіон до гуманітарної кризи. СБУ опублікувала розмову двох жінок-колаборанток:

10:12
Окупанти ввечері 13 травня завдали ракетного удару по Слов'янську на Донеччині, повідомив мер міста Вадим Лях. Приліт зафіксували на одному із промислових підприємств.

10:01
Україна веде переговори про евакуацію із заводу Азовсталь 60 захисників Маріуполя, повідомила голова Мінреінтеграції Ірина Верещук виданню Суспільне.
За її словами, евакуювати будуть спочатку важкопоранених та медиків, оскільки росіяни не погоджуються на евакуацію всіх поранених захисників Маріуполя.

09:55
Окупанти під дулами автоматів депортують мирних жителів Попасної на окуповані території, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. Українців вивозять у Первомайськ та Стаханов, що там із ними відбувається – невідомо.

09:49
Держприкордонслужба показала захисників Маріуполя, які зараз перебувають на заводі Азовсталь.

09:42
Минулої доби ЗСУ знищили 300 російських окупантів. З початку війни армія РФ втратила 27 200 солдатів.

09:33
Розвідка Британії: Жителі Херсона, ймовірно, продовжуватимуть чинити опір окупації. Там зазначили, що колаборанти проситимуть Кремль приєднати до складу РФ окуповані частини Херсонської області, що лише наголошує на провалі політичних цілей РФ в Україні. Фото: Міноборони Великої Британії

09:27
Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко опублікував відео чергового обстрілу окупантами заводу Азовсталь. Росіяни почали "атакувати" і близьких захисників Маріуполя: оприлюднили в соцмережах особисті контакти їхніх наречених та дружин.

09:17
З кінця квітня продаж електротранспорту збільшився на 66,6%, розповів LIGA.net співвласник Rozetka Владислав Чечоткін. Як дефіцит палива "допоміг" попиту на велосипеди та електросамокати - у матеріалі.

09:08
Учора ввечері російські війська обстріляли прикордонні райони на Сумщині некерованими авіаційними ракетами, повідомляє Держприкордонслужба. Зафіксували п'ять розривів ракет, постраждалих немає.

09:01
Індія несподівано заборонила експорт пшениці, хоча кілька днів тому заявляла про намір продати за кордон рекордну кількість зерна. Як повідомляє Reuters, це пов'язано з тим, що врожай через спеку і високу інфляцію буде гіршим, ніж очікувалося.

08:56
Українські військові завершили навчання з використання американських ударних безпілотників Phoenix Ghost, які розроблялися спеціально для ЗСУ. Про це повідомив на брифінгу представник Пентагона.

08:41
У Німеччині зменшилась кількість біженців з України, повідомила голова МВС виданню Süddeutsche Zeitung. Щодня до країни прибуває близько 2000 людей, а у березні було понад 15 000 осіб на день.

08:32
Українські журналісти попросили усунути від ефіру національного марафону ведучих, які раніше поширювали проросійську пропаганду. Мінкультури відповіло, що краще "не розпалювати конфлікти" всередині країни.

08:23
Україна готова повернути Росії тіла загиблих окупантів, заявив начальник цивільно-військового співробітництва (CIMIC) Володимир Лямзін, пише Reuters. Зараз вони перебувають у рефрижераторах. Один із них стоїть на околиці Києва.

08:02
Зранку 14 травня армія РФ обстріляла з реактивної системи залпового вогню "Ураган" Широківську громаду на Дніпропетровщині, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. Обійшлося без жертв.

07:53
Минулої доби окупанти зруйнували в Луганській області понад 50 будинків у населених пунктах Гірської та Попаснянської громад, а в Лисичанську влучили в будівлю заводу, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.

07:41
На 13 травня в ООН зафіксували 3573 загиблих та 3816 поранених серед українців з початку війни. Найбільше загиблих у Донецькій та Луганській областях: 1919 мирних мешканців.

07:23
Президент Володимир Зеленський виступить відеозв'язком на Всесвітньому економічному форумі в Давосі 23 травня.

07:20
Укрзалізниця призначила на сьогодні додатково один евакуаційний рейс: Покровськ – Дніпро – Львів. Потяг вирушить о 16:30.

06:59
У Бородянці відкриють модульне тимчасове містечко для мешканців, які втратили житло під час війни, повідомляє голова ОВА Олександр Павлюк. Їх встановлять 16 травня.

06:57
Джен Псакі залишила посаду представниці Білого дому. Її наступницею стала Карін Жан-П'єр, пише CNN.

06:41
Інститут досліджень війни зазначає, що окупанти, ймовірно, вирішили повністю залишити свої позиції навколо Харкова.
Що ще відбулося на фронті за даними ISW:
    ворог намагається оточити Сєвєродонецьк та Лисичанськ із півночі та з півдня;
    окупанти безуспішно відновили наступ у напрямку Слов'янська;
    попри втрати під час спроби форсувати Сіверський Донець, в окупантів може вистачити бойової сили, щоб компенсувати їх і продовжити наступ.

06:24
Зведення від Генштабу на ранок:
    На Донецькому та Таврійському напрямках ворог застосовував міномети, артилерію та авіацію по підрозділах ЗСУ та намагався зруйнувати фортифікаційні споруди.
    У Запорізькому напрямку окупанти готуються до побудови багатоешелонованої оборони на захопленій території.
    До семи батальйонів Білорусі продовжують прикривати українсько-білоруський кордон. Окупанти продовжують вивіз військової техніки з Білорусі.

06:22
Міноборони США заявило, що в Україну доставили вже 89 з 90 американських гаубиць, більша частина з яких працює на передовій.

06:21
США планують провести ротацію понад 10 000 військовослужбовців у Європі найближчими тижнями та місяцями, заявив речник Пентагона Джон Кірбі.

06:09
Пентагон: в Україні зараз перебуває 105 російських батальйонних тактичних груп.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live