Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

12.05.2022

23:29
Берлінське видавництво Ullstein випускає збірку з 20 вибраних промов Володимира Зеленського "Заради України – заради свободи" ("Für die Ukraine – für die Freiheit"). Кошти від продажу книги будуть спрямовані на допомогу Україні (DW).

23:24
Зеленський: "Російська стратегічна поразка очевидна вже всім у світі. Просто в Росії поки що немає сміливості це визнати. Вони боягузи. І намагаються сховати правду за ракетними, авіаційними та артилерійськими ударами. Тому наше завдання – боротися, поки ми не досягнемо своїх цілей у цій війні. Звільнити нашу землю, наших людей і надійно гарантувати нашу безпеку".

23:13
Радник голови ОП Олексій Арестович повідомив, що підбите (за попередніми даними) російське судно "Всеволод Бобров" везло на острів Зміїний систему ППО.

23:08
Подоляк про типове російське лицемірство: "Ще вчора Кремль був проти України в НАТО, але не в ЄС, а тепер уже категорично проти і ЄС... Гарна новина в тому, що світ більше не хвилює думка варварів і мародерів".

22:53
До Німеччини евакуаційним рейсом Бундесверу доставлено 20 поранених українців. Їх лікуватимуть у госпіталях земель Гессен, Рейнланд-Пфальц, Саар та Баден-Вюртемберг (DW).

22:40
"Умови переговорів визначаються становищем на полі бою, а не навпаки. Тепер ми відчуваємо себе впевненіше у бою, тому позиція України на переговорах також стає жорсткішою", - сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю Die Welt.

22:22
Якщо російський Газпром не заповнить своє спорожніле газосховище у Зальцбурзі, Австрія його конфіскує для інших постачальників, сказав канцлер Австрії Карл Нехаммер у інтерв'ю Kronen Zeitung.

22:14
Заявку України на вступ до Євросоюзу можуть розглянути у червні, заявив представник МЗС Франції.

22:12
Латвія заблокує російські соцмережі Вконтакте, Одноклассники та Мой мир, заявив голова Нацради з електронних ЗМІ Іварс Аболіньш.

22:08
Глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс у розмові з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом наголосила, що "безпека для України - це перехід в обороні на стандарти НАТО".

21:59
Зеленський поговорив із президентом Словаччини Зузаною Чапутовою. Говорили про набуття Україною статусу країни-кандидата на членство в ЄС, санкційну політику, імпорт палива зі Словаччини.

21:34
Тільки за квітень в Україні встановлено загибель майже 100 дітей через бойові дії, хоча реальні цифри можуть бути значно вищими, заявив у Раді безпеки ООН заступник виконавчого директора ЮНІСЕФ Омар Абді.

21:30
Конгресмени США звернулися до топменеджменту YouTube, TikTok, Twitter та Facebook із проханням забезпечити збереження публікацій, які можуть стати доказами на суді про воєнні злочини Росії (NBC News).

21:11
Глави МЗС країн Великої сімки мають намір обговорити способи подолання організованої Росією блокади експорту зерна з України, заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок (CNN)

20:48
Пов'язані з ФСБ хакери розсилають електронні листи зі шпигунською програмою та темою "Про проведення акції помсти у Херсоні!", повідомляє Держспецзв'язку.

20:42
Як повідомив голова Одеської ОВА Сергій Братчук, біля острова Зміїний, завдяки діям нашим військовим морякам, спалахнуло російське судно тилового забезпечення "Всеволод Бобров".

20:39
"Місто Маріуполь та його мешканці пережили немислимі жахи. Я шокована масштабами руйнувань та незліченною кількістю порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, які, як повідомляють, були скоєні у цьому місті. Зокрема, напади на цивільних громадян та цивільну інфраструктуру", - заявила Верховна комісарка ООН з прав людини Мішель Башеле під час 34 спеціальної сесії Ради ООН з прав людини.

20:13
На Луганщині зенітник 81-ї бригади Десантно-штурмових військ збив російський вертоліт Мі-24. Він виявив групу з чотирьох вертольотів супротивника та з ПЗРК Stinger збив ведучого другої пари.

20:07
Українська альпіністка Антоніна Самойлова разом із альпіністом із Литви Станісловасом Вішнаускасом сьогодні вранці підкорили вершину Евересту та підняли на ній прапор України, повідомив Ілля Кенігштейн.

19:57
Помічниця Генсека ООН з гуманітарних питань Джойс Мсуя заявила, що відповідно до міжнародного права "всі сторони (воєнного конфлікту) повинні поважати права цивільних осіб, а також недоторканність їхнього житла".
"Це включає дозвіл мирним мешканцям добровільно та безпечно залишати райони бойових дій", - сказала вона.

19:54
Президент Франції Емманюель Макрон заявив президенту Фінляндії Саулі Нійністе, що повністю підтримує рішення країни про вступ до НАТО, повідомила канцелярія Єлисейського палацу.

19:45
Велика Британія видала вже понад 100 000 віз за схемою допомоги українцям, повідомило міністерство внутрішніх справ королівства.

19:38
Синод УПЦ МП поскаржився Зеленському на спроби заборонити їхню церкву і заявив, що одним із приводів російського вторгнення нібито стали політика п'ятого президента Петра Порошенка та створення ПЦУ.

19:34
Кулеба: "Росія продовжує чинити злодіяння в Україні, і доходи іноземних компаній, які зберігають бізнес у Росії, обагріні українською кров'ю. Я закликаю німецький бізнес піти з Росії та перебратися до України. Це буде реальним внеском у мир в Європі".

19:29
Китай нервує: Росії загрожує поразка, вона ослабла через війну. Огляд західних медіа
.
19:26
Уряд Угорщини готовий організувати переговори між Україною та Росією у Будапешті, заявив глава МЗС країни Петер Сійярто в інтерв'ю El Pais.

19:19
Прикордонна поліція Молдови підозрює групу осіб в організації незаконного виїзду п'яти чоловіків з України, причому один із підозрюваних – співробітник Прикордонної поліції (NewsMaker.md)

19:05
Компанія Nike розірвала спонсорський контракт із московським "Спартаком", укладений 17 років тому. Футбольну команду виключено з європейських змагань наступного сезону через вторгнення РФ до України.

18:38
Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію про необхідність розслідування злочинів російських військових в Україні та притягнення винних до відповідальності. Резолюцію підтримали 33 члени Ради, 12 утрималися, проти проголосували Китай та Еритрея.

18:28
Учасниця Pussy Riot Марія Альохіна, яка кілька днів тому втекла з РФ до Європи, заявила, що "це Росії потрібна денацифікація, а не Україні" і що без переосмислення того, що сталося, Росія "не має права існувати далі, так само як Третій рейх після Другої світової війни" (The Guardian)

18:22
Радіо Свобода показало супутникові знімки, на яких видно, як зросла площа масових поховань під Маріуполем із кінця квітня.

18:13
Литва з 1 червня відкликає Ейтвідаса Баярунаса з посади посла в Росії, а консульство Литви у Петербурзі закриється 7 червня, повідомляє jauns.lv.

17:58
Під Білогорівкою Луганської області українські військові розбили цілу БТГр. Попередньо зі складу 74 ОМСБр. З 70 одиниць техніки втратили понад 50, заявив радник голови Міністерства внутрішніх справ Віктор Андрусів.

17:55
У червні європейські політики покажуть – вони справді хочуть бачити Україну в ЄС, або лише кажуть про це "гарні слова". Про це на брифінгу з віцеканцлером ФРН Робертом Габеком у Берліні заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

17:54
Ірина Верещук повідомила, що зараз Україна веде переговори про обмін 38 важкопоранених українських бійців на полонених росіян.

17:53
Зеленський нагородив медичних сестер, які під час воєнної небезпеки самовіддано допомагали людям.

17:48
Українська Чорнобаївка обростає новими легендами серед російських загарбників. Вони називають її "чистилищем" для живої сили і кладовищем – для військової техніки. Про це йдеться у розмовах окупантів, які перехопила СБУ.

17:46
Російські військові завдали удару касетними боєприпасами по селу Велика Костромка Дніпропетровської області. Внаслідок обстрілу, згідно з попередніми даними, є загиблий.

17:41
CNN показав супутникові знімки російського корабля, який перевозив вкрадене українське зерно з Криму до Сирії.

17:39
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час свого виступу у Верховній Раді в режимі відеоконференції запевнив, що Нідерланди повністю відмовляться від російської нафти.

17:32
Росіяни завдали чотири ракетні удари по Кременчуцькому нафтопереробному заводу — повідомляє голова ОВА Дмитро Лунін.
Також звуки вибухів чутно було в Полтавському районі.

17:23
Родичі захисників Маріуполя просять президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана допомогти врятувати бійців з оточеного російськими військовими меткомбінату Азовсталь через процедуру екстракції, пише Укрінформ.

17:21
Монумент "Три сестри" на кордоні України, Росії та Білорусі ліквідують. Вже розпочалася процедура з ліквідації монументу. Рішення у Чернігівській ОВА ухвалили одноголосно.

17:10
Сейм Латвії підтримав законопроєкт, який передбачає припинення дії двостороннього договору між Латвією та Росією про меморіальні споруди та пам'ятники. Це дозволить демонтувати пам'ятник "визволителям" у Ризі.

17:00
Польський національний поштовий оператор Poczta Polska випустив поштову марку із зображенням президента України Володимира Зеленського, повідомив у Фейсбуці ініціатор проєкту, депутат краківської міськради Лукаш Вантух.

16:58
Рада ухвалила закон про посилення протидії рейдерству.

16:41
Окупаційна влада Маріуполя готується провести "референдум" про приєднання до Росії. Він може відбутися 15 травня, повідомляє в Telegram радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

16:20
СБУ: Ворог вкинув в інформаційне поле фейк про те, що у Дніпрі "СБУ зобов'язала головних лікарів обласних медустанов вивезти до лікарні імені Мечникова тіла жінок та дітей, які померли від нещасних випадків та хвороб".

16:08
У Кропивницькому депутати міської ради одноголосно підтримали перейменування вулиць, назви яких були пов’язані з Росією або комуністичним режимом, повідомляє Кропивницька міськрада.

16:04
Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу, які повертають відшкодування податку на додану вартість, а також відповідальність за несплату податків, фактично скасовану після початку повномасштабної війни. Відповідний законопроєкт №7360 підтримали 276 народних депутатів.

15:42
Росія – головна загроза світовому порядку, заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на брифінгу в Токіо з прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою та головою Євроради Шарлем Мішелем.

15:31
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) виділив двом українським банкам і одній лізинговій компанії кредити на суму понад 53 млн євро. Гроші призначені для фінансування продовольчої безпеки України.

15:27
Після нападу Росії на Україну 70% населення Фінляндії підтримують членство в НАТО, заявив міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Гаавісто на засіданні Комітету Європейського парламенту із закордонних справ.

15:09
В Україні масово поширюють фейковий чатбот Є-підтримки в Telegram. Вимушених переселенців попередили про шахраїв, інформує пресслужба Держспецзв’язку.

15:08
Британський прем'єр Борис Джонсон не вбачає можливості для нормалізації відносин цивілізованого світу з російським президентом Володимиром Путіним після повномасштабного вторгнення РФ до України. Про це він заявив в інтерв'ю LBC Radio.

15:03
Російське командування відправило до окупантів у зону бойових дій в Україні генерала, який "прославився" своєю жорстокістю в Сирії. "Досвідчених карателів" відправляють до росіян, щоб "приборкати" їх на тлі небажання йти в бій, повідомляє СБУ.

14:55
Окупанти знову обстріляли Дергачі Харківської області з ракет системи "Ураган". Є загиблі та пораненні.

14:48
42,7 тис. малюків народилися в Україні з початку війни. Більшість з них - у сховищах пологових, під звуки сирен та обстрілів, заявила дружина президента Олена Зеленська.

14:34
Одна із найбільших світових криптобірж Binance закрила росіянам можливість переказів та виведення коштів в іноземні банки. Про це міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив у Телеграмі.

14:22
В оперативному командуванні "Північ" розповіли про наслідки нічного авіаудару по Новгород-Сіверському.
Кілька ракет влучили у місцеву школу та інтернат. Також пошкоджені Новгород-Сіверська РДА, гуртожиток медичного коледжу, магазин N°10 та приватні будинки, які розташовані неподалік епіцентру вибухів.

14:10
СБУ перехопила розмову окупантів РФ, яка свідчить, що вони бояться зіткнення з українськими захисниками. Як наслідок — бунти у російській армії стають масовими.

13:55
Місто Дергачі на Харківщині російські військові знову обстріляли з РСЗВ "Ураган", є загиблі й поранені. Про це повідомив у Фейсбуці Дергачівський міський голова В'ячеслав Задоренко.

13:46
Ірина Верещук наголосила на необхідності зробити все, щоб меткомбінат Азовсталь не став найбільшою воєнною трагедією ХХІ століття, інформує Урядовий портал.

13:40
У Верховній Раді зареєстровано проєкт змін до Кодексу України, яким пропонується запровадити адміністративну відповідальність за порушення встановлених обмежень щодо продажу алкогольних напоїв під час дії воєнного стану - штраф від 8500 до 17000 гривень.
За порушення комендантської години та спеціального режиму світломаскування передбачає штраф від 170 грн до 340 гривень.

13:34
Велика Британія шукає в усьому світі стару радянську або російську техніку, щоб придбати її й передати Україні. За словами міністра оборони Бена Воллеса, значна кількість британських військових аташе працюють над цим.

13:26
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк відреагував на намір "гауляйтерів" Херсонщини просити російського диктатора Володимира Путіна приєднати український регіон до Росії. Подоляк попередив: українські органи фіксують усі злочини й імена колаборантів.

13:25
Президент Володимир Зеленський у телефонній розмові із президентом Фінляндії Саулі Нііністьо обговорили вступ Фінляндії до НАТО, а також оборонну взаємодію між обома державами.

13:09
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький переконаний, що лідер країни-окупанта Росії Володимир Путін небезпечніший за вождя німецьких нацистів Адольфа Гітлера або радянського диктатора Йосипа Сталіна, і "його жахливу ідеологію треба знищити". Він закликав у статті для The Telegraph до депутінізації Росії.

12:48
Головне управління розвідки публікує перехоплення розмов росіян, де вони обговорюють військовий парад у Москві і називають диктатора путіна "старим маразматиком":

12:35
У Новгороді-Сіверському на Чернігівщині внаслідок нічних обстрілів російськими військами прицільно розбомблено будівлі школи та інтернату, троє людей загинули, 12 травмовані, повідомила дружина президента Олена Зеленська у Телеграмі.

12:30
Madonna випустила NFT-триптих, за допомогою якого планує отримати кошти для підтримки українських дітей.

12:24
Рада національної безпеки і оборони України 11 травня ухвалила перше рішення про примусове вилучення російського майна. Під нього потраплять Промінвестбанк та Міжнародний резервний Банк (раніше – Сбєрбанк), повідомляється на сайті Верховної Ради, яка має затвердити відповідний указ президента.

12:21
Міністерка оборони Чехії Яна Чорнохова заявила, що її країна готова поставити Україні ще партію пострадянських танків.

12:13
Росія знімає зі зберігання стару військову техніку, щоб поповнити втрати. Її вік сягає 50-60 років, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

11:50
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що готовий відвідати Україну, але найближчим часом такий візит не планується.

11:41
СБУ запобігла теракту у Запоріжжі і затримала його виконавця. Ним виявився мешканець Дніпра 1966 року народження, який хотів посіяти хаос та паніку у Запоріжжі і для цього спланував злочин на об’єкті масового скупчення людей у центрі міста.

11:28
ГУР МО: Росія не може повноцінно відновити боєздатність виведених з України підрозділів.
Втративши під час війни в Україні значну частину свого військово-технічного потенціалу, росіяни вже змушені постачати до підрозділів, які зазнали непоправних втрат, техніку та озброєння 50-60-х років виробництва.

11:15
Дмитро Живицький, Сумська ОВА: Росіяни знову обстріляли Сумщину. Близько 20 прильотів із важкої артилерії по території села Нові Вирки Сумського району. Один загиблий.

11:14
Сергій Гайдай, Луганська ОВА: Захоплені населені пункти Луганщини знищені повністю, обстріли посилилися на всій лінії луганського фронту. Потужні бої тривають у Білогорівці, Комишувасі та на підступах до Сєвєродонецька. Ситуація значно погіршилася.

10:58
Широкомасштабне вторгнення Росії в Україну завершило геополітичну епоху, яка тривала після закінчення холодної війни - прем?єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

10:53
Близько 10:00 російські війська запустили крилату ракету по Запоріжжю. За попередніми даними, горить приватна будівля. Інформація щодо постраждалих уточнюється - Запорізька ОВА.

10:47
Київський зоопарк відновив роботу - КМДА.

10:36
92 ОМБр імені кошового отамана Івана Сірка: Клаптик за клаптиком, село за селом разом з побратимами повертаємо своє - те, чому нема ціни в усьому світі, - Батьківщину!

10:33
Президент Фінляндії Саулі Нііністе та глава уряду Санна Марін опублікували спільну заяву, офіційно повідомивши про те, що підтримують вступ країни до НАТО.

10:25
Олег Синєгубов, Харківська ОВА: Росіяни не обстрілювали Харків минулої доби. Із реактивних систем залпового вогню окупанти обстріляли селище Мала Данилівка. Сьогодні вранці ворог завдав ракетного удару по Дергачах. Одна людина загинула, 3 постраждалих.

10:07
Роскосмос намагається обійти санкції, активізуючи розрахунки через Газпромбанк, якого майже не торкнулися обмеження - ГУР МО.

09:58
Втрати особового складу російських окупантів досягли 26 650. Найбільші втрати противника за минулу добу - на Курахівському напрямку.

09:55
В Ірпені потрібно знести 37 багатоповерхівок, пошкоджених через російські обстріли. Також знищено до 2000 приватних будинків.

09:46
Через санкції США Росія змушена використовувати в деякій військовій техніці чипи від посудомийних машин та холодильників - Мінторгівлі США.

09:38
Німецький промисловий гігант – концерн Siemens – вирішив піти з Росії.

09:20
Meduza опублікувала матеріал про принизливу "фільтрацію", яку проводять росіяни з українцями на окупованих територіях.

09:08
Мер Києва Віталій Кличко заявив, що повертатися до столиці можна на свій ризик, але він стурбований російською ядерною зброєю.

09:05
На Харківщині росіяни обстріляли трактор, який працював у полі. Ворожий літак випустив по ньому ракету. Внаслідок цього молодий механізатор отримав тяжкі поранення, він доставлений до шпиталю.

09:01
Британська розвідка: Україна продовжує контратаку на північ від Харкова, відбиваючи міста і села у напрямку російського кордону. Зосередження Росії на боях на Донбасі залишило її сили на Харківщині вразливими. Попри ранні успіхи Росії щодо оточення Харкова, їй довелося вивести частину сил звідти для відновлення. Після цього їх, ймовірно, перекинуть на східний берег Сіверського Донця.
Виведення російських військ з Харківської області є мовчазним визнанням нездатності Росії захопити ключові українські міста, де вони очікували обмеженого опору населення.

08:32
СБУ готує підозру першому заступнику керівника адміністрації президента Росії Сергію Кирієнку за незаконне відвідування Маріуполя у травні.

08:20
Російські військові зранку обстріляли Зеленодольську громаду на Дніпропетровщині, є загиблий та поранений - голова ОВА Валентин Резніченко.

08:08
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: Щонайменше 24 будинки пошкодили росіяни 11 травня: сім – в Сєвєродонецьку, ще три будинки зруйновані в Рубіжному, два – в Гірському, п’ять – у Врубівці, чотири – у Комишувасі, три – у Тошківці.

08:07
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що його країна у всьому світі шукає радянську зброю, щоб викупити її для України, пише WSJ. За його словами, Росія теж приєдналася до пошуків, що свідчить про її втрати у війні проти України.

07:51
Російські війська вночі 12 травня обстріляли місто Новгород-Сіверський, розташоване на півночі Чернігівської області, приблизно за 40 км від кордону. Є загиблі та поранені.

07:40
Знищені переправи окупантів через річку Сіверський Донець

07:29
США та західні союзники допоможуть Україні у новій фазі війни проти Росії, а також підтримуватимуть її обороноздатність у майбутньому - глава Пентагона Ллойд Остін.

07:22
Генштаб ЗСУ: На пунктах пропуску та в прикордонних районах Брянської та Курської областей РФ перебувають посилені наряди прикордонної служби ФСБ, а також підрозділи ЗС РФ. Росіяни обстрілюють Городнянський район Чернігівщини, завдали авіаудар по Шосткинському району Сумщини.

07:12
Генштаб ЗСУ: Для доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат, та логістичного забезпечення угруповання військ противник перемістив до Слов?янського напрямку близько 300 одиниць озброєння та військової техніки.

07:11
Генштаб ЗСУ: На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дев’ять атак ворога, знищено вісім танків, шість одиниць бойової броньованої техніки, п’ять автомобілів та одну зенітну установку противника.
Підрозділи протиповітряної оборони збили чотири БПЛА типу "Орлан-10".

06:59
12 травня евакуаційний потяг із Покровська вирушить до Львова через Дніпро о 16:30.

06:47
Очільник Пентагону Ллойд Остін вважає, що російський диктатор Володимир Путін не хоче прямої війни РФ із НАТО.

06:12
ВСУ двічі за останню добу зупиняли спроби підрозділів російської армії форсувати річку Сіверський Донець у Луганській області, підірвавши два понтонні мости біля Білогорівки.

06:10
Командир 36 бригади морської піхоти ЗСУ Сергій Волинський ("Волина") звернувся до Ілона Маска допомогти в евакуації українських захисників Азовсталі до третьої країни.

06:04
США вирішили обмежити надання Україні розвідданих, які допомогли б ліквідувати вищих керівників РФ, щоб не напружувати відносини.

00:17
На Харківщині 11 травня  російські окупанти обстріляли з літака трактор поблизу селища Новий Мерчик. Внаслідок авіанальоту на поле важке поранення отримав 26-річний водій сільгосптехніки. Про це повідомляють у Нацполіції.

00:05
13 травня, у п'ятницю, о 18:00, в Оріховому почнеться затяжна комендантська година. Вона триватиме до 06:00 16 травня. Дозволяється виходити з дому, тільки щоб спуститися в укриття або вигуляти домашнього вихованця. Про це повідомляє Запорізька ОВА.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live