Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

1.05.2022

23:55
Артилерійська зброя, яку Україні надсилають західні країни, змінить хід війни з Росією, пише Washington Post із посиланням на американських чиновників і військових аналітиків.
Зараз російські та українські війська ведуть перестрілки, часто використовуючи однакові артилерійські системи - деякі ще радянських часів. Введення ж у війну різних західних артилерійських знарядь прискорить тактичне зрушення обох сторін під час так званої контрбатарейної війни, коли збройні сили шукають і вистежують артилерію противника, визначають її місцеперебування, а тоді атакують, що дасть Україні суттєві переваги, впевнені аналітики.

23:40
Час початку евакуації з Маріуполя завтра, 2 травня, змістився на годину раніше - на 7 ранку, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Точка збору незмінна - ТРЦ Порт Сіті.

23:30
Американський конгресмен-республіканець Адам Кінзінгер ініціював резолюцію, яка дозволить направити на захист України армію США у випадку, якщо Росія застосує проти неї зброю масового ураження.

23:23
Упродовж 1 травня українські захисники із оперативно-тактичного угруповання "Схід" відбили п?ять атак агресора, знищили 57 ворогів та 26 одиниць техніки РФ.

23:08
Джерела британського видання The Times в українській розвідці твердять, що Росія розробила чіткі плани вторгнення до Молдови.

22:55
Анджеліна Джолі сьогодні відвідала навчально-реабілітаційний центр "Гармонія" для дітей у Бориславі (Львівська область).

22:44
Україна отримає доступ до терміналів зрідженого газу Польщі та країн Балтії, повідомив генеральний директор Оператора газотранспортної системи України Сергій Макогон.
Танкер із вантажем зрідженого газу LNG для Польщі, за його даними, прибуде на термінал в Клайпеді вже найближчими днями.

22:33
За добу українські війська на Донбасі відбили 10 атак ворога. ЗСУ вдалося знищили два танки, 17 артилерійських систем, 38 одиниць бойової броньованої та 10 одиниць автомобільної техніки противника.

22:22
Укрзалізниця оприлюднила розклад курсування приміських поїздів 2 травня.

22:15
Водій обстріляного евакуаційного автобуса в Попасній - живий, повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. Російські війська взяли його у полон та змусили брати участь у пропаганді.

21:59
Окупанти продовжують обстрілювати Харківщину: сьогодні постраждали житлові квартали Харкова, зокрема Салтівка. В області обстрілювали Богодухів, Золочів, Малу Данилівку, повідомив очільник області Олег Синєгубов. Унаслідок обстрілів загинули троє осіб, вісім мирних мешканців отримали поранення.
Найгарячіше було на Ізюмському напрямку - ворог продовжує спроби наступати. Завдяки ефективним діям наших захисників ці спроби невдалі - окупанти вкотре зазнали великих втрат у живій силі та техніці. Крім того, агресор вів обстріл позицій ЗСУ в районах населених пунктів Уди та Прудянка і зазнав великих втрат у районі селища Старий Салтів.

21:25
Російські війська знову обстрілюють Азовсталь з усіх видів зброї - почали, як тільки там завершилася евакуація частини українців, повідомив в ефірі телемарафону командир 12-ої бригади оперативного призначення Національної гвардії Денис Шлега, який зараз перебуває у Маріуполі.

21:21
Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц розкритикував пацифістський підхід до війни в Україні, виступаючи на першотравневому мітингу в Дюссельдорфі.
Він заявив, що поважає будь-який пацифізм, "але громадянину України має здатися цинічним, коли йому кажуть захищатися від путінської агресії без зброї". Шольц пообіцяв продовжувати підтримувати Україну грошима та зброєю.

21:12
Держприкордонслужба: кількість людей, які в'їхали до України через західні кордони, зросла до 40 000 і стала максимальною з дня початку повномасштабної війни РФ проти України.
Потік на виїзд 30 квітня залишився на рівні попереднього дня – 38 000, ставши меншим за потік на в'їзд вперше з 24 квітня.

21:05
Полк Азов надав унікальні кадри нинішньої операції з порятунку людей у Маріуполі.

21:00
На Харківщині ЗСУ вдалося розбити батальйонну тактичну групу російських військ, зокрема знищити командний пункт управління.

20:55
Зеленський: Те, що росіяни обирають собі за мішені, вкотре доводить, що війна проти України для російської армії – це війна на винищення. Били по складах агропідприємств. Зруйнували склад із зерном. Обстріляли також состав з добривами. Продовжили бити по житлових кварталах на Харківщині, Донбасі тощо.
Підтягують сили на південь країни, щоб пробувати атакувати наші міста і громади на Дніпропетровщині.

20:53
"Провели з пані Пелосі чотири години дуже предметних переговорів – як то кажуть, багатоаспектні. Зокрема, про оборонне постачання, макрофінансову допомогу, санкційну політику, політичну взаємодію зі Сполученими Штатами Америки", - Зеленський

20:51
Зеленський: Організація таких гуманітарних коридорів – це один з елементів переговорного процесу, який триває. Він дуже складний. Але як би складно не було, вдалося врятувати понад 350 000 людей з районів бойових дій.

20:38
Свіже звернення президента Зеленського:
Сподіваюся, завтра також будуть дотримані всі необхідні умови, щоб продовжити вивозити людей із Маріуполя. Плануємо розпочати о восьмій ранку

20:35
Станом на 1 травня залишаються знеструмленими близько 835 населених пунктів - це майже 697 200 споживачів. Найгірше з доступом до світла зараз в Донецькій, Харківській та Луганській областях.
Доступу до газу не мають 208 000 абонентів. Найскладніша ситуація із газопостачанням у Запорізькій, Київській, Чернігівській, Миколаївській та Харківській областях.

20:30
Завтра - 2 травня - з Києва знову почнуть їздити автобуси на Гостомель, Луб’янку та Шибене, повідомили в ОП.

20:26
У МВС наразі не можуть підтвердити інформацію про поранення начальника Генерального штабу Збройних сил РФ, генерала Валерія Герасимова під Ізюмом, повідомив в етері новинного телемаратону радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів:
"У нас є підтвердження, що він дійсно там був, у районі Ізюма, але підтвердження щодо того, що він був поранений, у нас немає. Більш того, у нас вже є певні підтвердження про те, що він не був поранений".

20:15
Польща готова стати одним із гарантів безпеки України, але не підтримає мирної угоди, яка б означала втрату Україною навіть частини своєї території,  повідомив зовнішньополітичний радник президента Польщі Якуб Кумох.
Він також заявив, що Польща хоче повної поразки Росії, бо інший результат призведе тільки до ще однієї війни.

20:10
Німеччина готова повністю відмовитися від імпорту нафти з РФ до кінця літа 2022 року

20:03
"Подобається, не подобається, а Москві доведеться змиритися з новою реальністю: Україна може зателефонувати "найрозкрученішому представнику всього світу", а Росія - ні. Від російського режиму зараз відхрещуються навіть маргінальні зірки іноземного шоубізнесу" - так бурхливу реакцію РФ на приїзд Анджеліни Джолі до України прокоментували в українському МЗС.
Там додали, що реабілітація в очах міжнародної творчої спільноти стала недосяжною для Росії: "Як би не намагалися в Москві дискредитувати мету поїздки американської акторки, світ побачив достатньо доказів варварства путінської Росії через її війну проти України. Ось і залишається лише працювати над імпортозаміщенням. Дістали з того світу навіть Йосипа Кобзона".

19:49
Управління ООН з координації гуманітарних питань (УКГП ООН) в Україні повідомило, що евакуація людей з Азовсталі розпочалась у п’ятницю, 29 квітня, з відправлення спільного конвою ООН/МКЧХ, який подолав близько 230 км та дістався заводу в Маріуполі вранці в суботу.
"Оскільки операція продовжується, ми наразі не надаватимемо додаткової інформації задля гарантій безпеки цивільних осіб і гуманітарних співробітників конвою", – йдеться в повідомленні УКГП.
Україна та Росія домовилися, що цивільні громадяни з Азовсталі будуть евакуйовані в Запорізьку область, де отримають невідкладну гуманітарну підтримку, зокрема психологічну допомогу, повідомили там. ООН також спробує забезпечити безпечний виїзд із Маріуполя для всіх цивільних осіб, які хочуть виїхати.

19:43
Мер Брюсселя Філіпп Клоуз відвідав важкопоранених українців, евакуйованих до Львова, повідомив мер міста Андрій Садовий:
"Зафіксували наші медичні потреби. Домовилися про забезпечення необхідного обладнання та реабілітацію за кордоном".

19:39
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів розмову з високим представником Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем.
За словами глави МЗС, вдалося обговорили наступний раунд санкцій ЄС проти РФ, які мають включати нафтове ембарго, а також евакуацію людей із заблокованого Маріуполя.

19:33
На Київщині поновлюють роботу ЦНАПи, повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк. Зокрема, центри надання послуг вже є у містах Буча, Гостомель, Славутич, а також смт Велика Димерка, які раніше були окуповані російськими військами. Всього в області вже працює 49 ЦНАПів.
"Наразі ЦНАПи забезпечують надання соціальних послуг, послуг з реєстрації актів цивільного стану, а також послуг структурних підрозділів виконавчих комітетів місцевих рад", - розповів Павлюк, додавши, що кількість послуг з часом зростатиме.

19:25
Папа римський Франциск під час недільної проповіді на площі Святого Петра назвав війну в Україні занепадом людства. Він заявив, що "страждає і плаче" через неї.

19:19
Поряд із Національним військово-історичним музеєм України на вулиці Михайла Грушевського встановили як експонат залишки підбитого російського літака, який окупанти використовували у війні проти України, повідомили у Центрі стратегічних комунікацій.
Літак Су-25СМ, збитий ЗСУ 2 березня, впав в районі села Вишеград - ймовірно, окупанти використовували його, щоб скидати снаряди на Ірпінь.
 
19:03
Росія - агресор, і світ повинен притягнути її до відповідальності, - написав у Twitter президент США Джо Байден.
Путін міг би ухвалити рішення покінчити з жорстоким вторгненням в Україну так само легко, як він вирішив його розпочати, нагадав Байден.

18:58
Внаслідок артилерійського обстрілу російськими військовими Богодухівської громади загинула жінка, ще двоє людей поранені, повідомили в Харківській обласній прокуратурі.
За даними слідства, окупанти обстріляли громаду близько 11:30 1 травня. Під обстріл потрапив автомобіль, в якому перебували троє людей.

18:52
Зведення Генштабу станом на 18:00 67-ї доби війни:
Ворог продовжує повномасштабну агресію та наступ у Східній операційній зоні. 
На Волинському і Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Зберігається загроза завдання ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури.
На Сіверському напрямку ворог обстрілював українські позиції в районі Сеньківки, провівши попередньо розвідку БПЛА. Не виключене проведення демонстраційних дій вздовж державного кордону України, а також відновлення обстрілів наших підрозділів та інфраструктури у прикордонних районах.
На Слобожанському напрямку ворог обстрілював позиції Сил оборони із мінометів в районах населених пунктів Уди та Прудянка. Також російські окупанти зазнали втрат в районі населеного пункту Старий Салтів.
На Ізюмському напрямку противник намагався вести наступальні дії, успіху не мав, зазнав втрат у живій силі та техніці.
На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагався встановити повний контроль над населеними пунктами Рубіжне та Попасна, успіху не мав, також зазнав втрат. Окупанти без успіху здійснювали штурм Озерного та Мар’їнки. Також ворог зазнав втрат в районі Времівки та Зеленого Поля.
На Південнобузькому напрямку противник намагається вийти на адміністративні межі Херсонської області та створити сприятливі умови для наступу на Миколаїв та Кривий Ріг.
Основні зусилля окупанти зосередили на Криворізькому напрямку. Вели артилерійський вогонь по позиціях наших підрозділів у районах Таврійського, Осокорівки, Трудолюбівки та Князівки.
На Миколаївському напрямку ворог проводить перегрупування підрозділів.

18:38
У російському Курську частково обвалилася конструкція залізничного мосту. Губернатор області вже заявив, що це сталося внаслідок "диверсії".

18:30
Інформацію про початок евакуації українців з території заводу "Азовсталь" також підтвердили в Маріупольській міськраді. Евакуацію людей, що знаходяться в інших районах міста, з міркувань безпеки перенесли на завтра - 2 травня. Початок о 08:00 біля ТРЦ ПортCity, повідомили там.

18:20
У Польщі розпочалися великі військові навчання спільно з представниками п'яти європейських армій та США.

18:08
У Львові вже почали будувати тимчасове житло для вагітних вимушених переселенок, повідомив мер міста Андрій Садовий.
"Формат житла відрізняється від модульних містечок, які вже зараз приймають вимушених переселенців. Тут окремі спальні та санвузли, але спільні простори для відпочинку та приготування їжі".

17:58
Українська розвідка повідомляє: Окупанти виганяють пацієнтів з лікарень і змушують лікувати лише "своїх". Водночас з лікарень вивозять все справне обладнання, зокрема апарати ШВЛ.

17:43
Ірина Верещук та Давид Арахамія також повідомили про успішну евакуацію понад 100 маріупольців з "Азовсталі" на підконтрольну Україні територію. Віце-прем?єр-міністерка перепросила за довге мовчання та наголосила, що не варто слухати і вірити публікаціям в пабліках окупантів, натомість "чуйте і слухайте нас".
Наступний етап операції - вивезти всіх інших, додав Арахамія.

17:29
ООН підтвердила, що триває операція з евакуації людей з металургійного комбінату "Азовсталь" разом з МК Червоний Хрест. Про це в коментарі Associated Press  повідомив гуманітарний представник ООН Свіано Абреу. 

17:17
Укрзалізниця попереджає про тимчасові збої через кібератаки росіян. Та наголосили, що каси на вокзалах працюють, поїзди прямують за розкладом.

17:14
На сьогодні Офіс генпрокурора відкрив 9158 проваджень, у рамках яких розслідуються факти воєнних злочинів. Про це повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова в ефірі національного телемарафону.

17:10
У Чорному морі активізувався флот російських окупантів. Про це сказав у щоденному полуденному повідомленні офіцер оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

17:04
До окупованого селища в Донецькій області росіяни вивезли понад 50 мирних мешканців з території Азовсталі. Про це повідомляє Reuters. Людей везли на автобусах з українськими номерами в супроводі конвою військових Росії та автомобілів з символікою ООН.

16:59
Евакуйовані маріупольці - у фільтраційному таборі "ДНР" у Безіменному. Цей населений пункт наразі під тимчасовою окупацією військ РФ.

16:55
Світлана Тихановська, лідерка білоруської опозиції, з розумінням ставиться до того, що Зеленський поки що не планує зустрічі з нею. Опозиціонерка вважає, що зараз головне завдання перемогти тиранію, а їхня зустріч із президентом України ще попереду. Про це Тихановська сказала в інтерв'ю Голосу Америки.

16:46
Монголія не готова приєднатися до глобальних санкцій проти Росії. Про це заявила міністр монгольського МЗС у відповідь на заклик очільника МЗС Японії - приєднатися до міжнародного тиску на країну-агресора. Про це пише Kyodo.

16:02
Під Бєлгородом підтвердили вибухи та пожежу. Влада говорить про займання на об'єкті Міноборони РФ у Бєлгородській області, що межує з Україною. Про це заявив губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков.

15:55
Засновник Bellingcat: Військовослужбовці РФ, бережіться! Вас упізнають і ви понесете покарання. Про це написав Еліот Ґіґґінс у колонці Радіо Свобода. Йдеться про те, що радіообміни військових РФ записують не лише спецслужби, а й ентузіасти в усьому світі – для того, щоб зібрані ними дані стали матеріалом розслідувань військових злочинів.

15:45
Підрозділи ЗСУ поранили начальника генерального штабу РФ Герасимова, який приїхав керувати наступом на Слов'янськ. За словами радника голови МВС Антона Геращенка, приблизно о 12 годині дня вдалося підтвердити вчорашній вибух в Ізюмі в районі штабу 2-ї армії окупантів, де перебував Герасімов.

15:15
Багаті росіяни шукають способи обійти санкції, запроваджені після вторгнення РФ в Україну, та намагаються обміняти свою елітну нерухомість у Лондоні на житло в Дубаї, щоб уникнути фінансових обмежень. Про це пише Financial Times.

15:08
Аграрії Полтавщини тримають "продовольчий фронт". У регіоні уже посіяли 611 000 га сільськогосподарських культур. Повністю завершили посів цукрового буряку та ярого ріпаку. Раніше завершили посів ранніх зернових. Про це повідомив очільник Полтавської ОВА.

15:01
Легіон «Свобода Росії" прибув на Донбас: "Тут починається визволення Росії від Путіна і його банди", - написали вони у своєму Telegram-каналі.

14:42
65% громадян Польщі вважають, що країни НАТО мають надавати Україні важке озброєння (танки, артилерію). Проти лише 12%. Опитування провела польська газета Rzeczpospolita.

14:32
Війська РФ не припиняють артилерійсько-мінометні обстріли українських позицій на Херсонщині та продовжують вести повітряну розвідку за допомогою БПЛА. Сьогодні підрозділи ЗСУ знищили російський "Орлан-10", повідомляє Оперативне Командування "Південь".

14:26
Наразі на вулицях окупованих територій Луганської області вже немає чоловіків, а місцеві лікарні переповнені пораненими "мобілізованими" з ОРДЛО з відірваними кінцівками. Про це розповів голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у інтерв'ю Obozrevatel.

14:18
Президент США Джо Байден під час промови на Вечері Асоціації кореспондентів Білого дому віддав пошану українським та американським журналістам, які загинули під час повномасштабного вторгнення Росії. У промові згадав і продюсерку Радіо Свобода, яка нещодавно загинула внаслідок ракетного удару по Києву.

14:06
Голова Чернігівської ОВА В?ячеслоав Чаус опублікував відео, де жителі села Товстоліс  розповідають про звірства російських окупантів. Розповідь можна подивитися тут.

13:51
На Дніпропетровщині російські загарбники знову "демілітаризували" ракетами склади у Синельниківському районі. На одному із складів агропідприємства було зерно. Постраждалих серед населення немає. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

13:47
Українці повертаються з російського полону після обміну з тяжкими пораненнями, сепсисом та ампутованими після обмороження кінцівками. Про тортури та знущання окупантів над українськими громадянами повідомила омбудсменка Людмила Денісова.

13:40
В Маріуполі російські окупаційні війська заселяють у помешкання маріупольців невідомих людей. Дозволи на проживання видає окупаційна "влада" так званої ДНР. Є випадки, коли "нові мешканці" не віддають власникам речі, коли ті за ними приїжджають.
Про це написала омбудсменка Людмила Денісова і заявила, що ці "факти свідчать про панування на тимчасово окупованій території тотального свавілля та беззаконня".

13:29
Німецькому уряду на чолі з канцлером Олафом Шольцем не вистачає сміливості та уяви, і він добре вміє абсурдно виправдовувати свою бездіяльність під час війни в Україні. Про це заявив посол України в Німеччині Андрій Мельник у інтерв'ю німецькому виданню Bild.

13:22
Евакуація з Маріуполя до Запоріжжя може відбутися сьогодні. Збір людей о 16:00 біля ТРЦ "Порт Сіті". Офіційну заяву опублікувала Маріупольська міська рада.

13:18
Колишній президент Польщі Лех Валенса вважає, що Польща мала почекати і вступити до ЄС та НАТО одночасно з Україною та Білоруссю. Польський політичний діяч заявив, що була така можливість і він вважав, що зможе це зробити під час другої каденції, але "доля хотіла інакше", - розповів він у інтерв'ю телеканалу "Еспресо".

13:15
"Анжеліна Джолі приїхала в Україну за своєю ініціативою, ООН не має жодного стосунку до її візиту, повідомив речник ООН Метт Солтмарш у коментарі CBC News.

12:59
У Міністерстві захисту довкілля розробили Методику, за якою оцінять наслідки для навколишнього середовища та збитки для держави через повномасштабне російське вторгнення в Україну.
Наприклад, під час згорання 1 га лісу збитки тільки від викидів забруднювальних речовин у повітря можуть становити понад 1,3 млн грн. А внаслідок згорання 100 тонн дизпалива збитки можуть оцінюватися у понад 3,6 млн гривень.

12:50
Посол України у Берліні Андрій Мельник в інтерв'ю Bild, заявив, що колишній канцлер Герхард Шредер – "стороннє тіло в німецькому суспільстві", а також "втілення політичної продажності". Мельник сказав, що він не може зрозуміти, чому ця Соціал-демократична партія така терпляча до людини, яка завдає такої серйозної шкоди і її репутації, і ФРН загалом.

12:39
ДСНС України опублікувала фото збитого безпілотника "Орлан" у Донецькій області та висміяла МНС Росії, яке посилає свої дрони в Україну, тоді як горять ліси Сибіру.

12:02
Російські диверсанти планували збити пасажирський літак і звинуватити у цьому Україну. Для провокації хотіли обстріляти цивільний борт з переносного зенітно-ракетного комплексу Stinger. СБУ знешкодила ДРГ.

11:46
Міськрада Маріуполя не даватиме коментарів щодо ситуації з евакуацією і просить усіх поки що утриматися від надання цієї інформації сьогодні, повідомив радник мера Петро Андрющенко.

11:43
Харківська ОВА закликає жителів північних і східних районів Харкова не виходити з укриття протягом усього дня навіть за відсутності повітряної тривоги у зв'язку з інтенсивним обстрілом Салтівки.

11:37
ДСНС показала, як пес Патрон продовжує розмінувати території поблизу Чернігова. За останню добу він разом із піротехніками в області знищив 262 вибухонебезпечні предмети.

11:34
Міністр оборони Олексій Рєзніков відвідав звільнені селища Ягідне й Лукашівка, та відзначив "нагородами й цінними подарунками" захисників Чернігова.

11:26
Голова Мінцифри повідомив, що роботи з відновлення зв'язку в Херсонській і частині Запорізької областей уже ведуться, зв'язок буде відновлено. Окупанти пошкодили волоконно-оптичні магістральні лінії та відключили від електропостачання обладнання операторів у цих регіонах.

11:26
Німеччина "ясно" висловилася за ембарго на російську нафту на переговорах про введення шостого пакета санкцій проти країни-окупанта РФ. Про це від євродипломатів у Брюсселі дізналися журналісти dpa, пише Deutsche Welle.

11:16
Нацгвардійці показали нові трофеї для українських бійців: тягач легкого бронювання, автомобілі Урал і КамАЗ, а також броньований автомобіль Торнадо.

11:09
Минулої доби окупанти тричі обстріляли Харків з артилерії та реактивних систем залпового вогню, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. Постраждали Салтівка, П'ятихатки, район аеропорту. Двоє людей постраждали в області.

11:05
Сьогодні над Дніпропетровською областю збили ворожий безпілотник, повідомив у Telegram голова місцевої ОВА Валентин Резніченко.

10:52
За останню добу ЗСУ ліквідували ще 300 окупантів. За весь період війни Росії на території України противник втратив 23500 особового складу. Детально про втрати окупантів:

10:51
Туреччина й надалі підтримуватиме контакти з владою Росії, оскільки в Анкарі вважають, що Кремль треба "схиляти до миру" шляхом переговорів. Про це після візиту до Києва повідомив держагентство Anadolu прессекретар турецького президента Ібрагім Калин.

10:38
Окупанти в невизнаному Придністров'ї намагаються залучити "збройні сили ПМР у діях армії РФ", роздають листівки з агітацією, повідомляє ГУР Міноборони. Для цього відкриваються "мобілізаційні пункти" для набору добровольців воювати в армії Придністров'я.

10:34
Володимир Зеленський нагородив спікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі орденом княгині Ольги.

10:19
Українські спецпризначенці знищили ворожий БМП-2 разом з особовим складом і підбили танк на Ізюмському напрямку.

10:10
Над Одесою збили безпілотник окупантів. "Влученням нашої ППО відправлено за відомим курсом безповоротно", - повідомляє ОК "Південь".

10:02
Ще один збитий танк із ПТРК "Стугна-П" у Донецькій області. Відео від 25 окремої повітрянодесантної бригади.

09:57
В Одесі було чутно вибухи. За попередньою інформацією, працює ППО, повідомив речник ОВА Сергій Братчук в ефірі національного телемарафону.

09:45
Віталій Кім показав наслідки ракетних ударів на Миколаївщині: "Окупанти проти українських добрив". Він додав, що наразі перевіряють склад повітря.

09:42
Російські окупанти відключили вчора мобільний зв'язок та інтернет у Херсонській та частині Запорізької областей, повідомляє Держспецзв'язку.

09:19
Росія залучає інші країни, щоб оминути економічні санкції ЄС, повідомляє українська розвідка.
- планує реекспортувати свої товари під виглядом грузинської, вірменської та азербайджанської продукції до третіх країн. Вже створили понад 200 компаній;
- виробник ППО "Ульяновський механічний завод" залучає Казахстан для закупівлі комплектовання німецького виробництва;
- планує організувати у країнах ОДКБ виробництво складових частин для російської продукції військового та подвійного призначення.

09:15
Росія хоче надовго зберегти політичний та економічний вплив у тимчасово окупованому Херсоні. Це підвищить здатність армії РФ просуватися на північ і захід та зміцнить контроль над Кримом, повідомляє британська розвідка у Twitter.

09:10
Зеленський зустрів у Києві спікерку Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі.

09:09
Бійці ЗСУ знищили черговий російський розвідувально-ударний вертоліт Ка-52 "Алігатор" із ПТРК "Стугна-П". Відео з'явилося у Telegram журналіста Романа Бочкали.

09:02
На сході України загинув "кіборг" Руслан Боровик. Захисник Донецького аеропорту був бійцем Десантно-штурмових військ. Про смерть побратима повідомили друзі на його сторінці у Facebook у ніч із 30 квітня на 1 травня.

08:37
Посол України в Берліні Андрій Мельник заявив, рішення Німеччини виділити Україні зенітні самохідні установки "Гепард" - це правильний напрям, але цього недостатньо. Таку заяву він озвучив в інтерв'ю Bild am Sonntag, передає DW.

08:36
Німецький канцлер Олаф Шольц не вважає, що він гальмує передання Україні важких озброєнь. Про це він заявив у інтерв'ю Bild am Sonntag.

08:35
Не лише Starlink. Дві амбулаторії в Бородянці та в Ірпені отримали сонячні панелі та системи збереження енергії Tesla Powerwall від Ілона Маска.

08:07
За останню добу окупанти 19 разів відкривали вогонь по житлових кварталах міст та сіл Луганщини, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. В результаті ще 12 будинків стали непридатними для життя.

07:59
Бійці батальйону "Сармат" відбили наступ окупантів на Донецькому напрямку: знищили ворожий танк, вогневі засоби та особовий склад противника.

07:55
Із заблокованого заводу Азовсталь вийшли 25 мирних мешканців. Серед них 19 дорослих та шестеро дітей, повідомив кореспондент російського видання РІА Новини. Чекаємо на офіційні повідомлення про евакуацію з Маріуполя.

07:41
Дружини бійців полку "Азов", які перебувають у блокадному Маріуполі, показали фото із заводу Азовсталь журналістам Associated Press. Українки звертаються із закликом евакуювати їхніх чоловіків.

07:13
Ранкове зведення від Генштабу:
- Окупанти посилюють ударний потенціал: перекидають залізницею зняте зі зберігання озброєння та військову техніку. З метою протиповітряного прикриття у чотирьох районах супротивник розгорнув ЗРК "Бук-М2" та ЗРК "Тор-М".
- На напрямках Ізюм–Барвінкове та Ізюм–Слов’янськ окупанти перемістили до 300 одиниць озброєння та військової техніки, прибуло близько 1000 мобілізованих осіб з тимчасово окупованих територій Донбасу.
- На Попаснянському напрямку окупанти проводять штурмові дії у напрямку Новотошківське - Оріхове.
- На Курахівському напрямку, за підтримки артилерії, ворог намагається прорвати оборону підрозділів ЗСУ у напрямку Оленівка-Новомихайлівка.
- На Південнобузькому напрямку противник веде бойові дії з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області та створення сприятливих умов для наступу на Миколаїв та Кривий Ріг.
- Зберігається загроза ракетних ударів по об'єктах інфраструктури на всій території України з території Білорусі, а також провокацій на зазначеній ділянці держкордону.

06:56
NBC News показала, як військова техніка перевозиться з бази ВВС США в Дуврі в Україну

06:52
Голова МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила в коментарі Bild am Sonntag, що необхідна умова для міцного миру в Україні та Європі – виведення всіх російських солдатів із захопленої Кремлем української території.

06:44
Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук розповів, що місцева ППО працює "дуже добре", і назвав "рахунок" за підбитими російськими повітряними цілями: 7:0 на користь Одеси. Про це він повідомив у ефірі національного телемарафону.

06:37
Мінінфраструктури закрило морські порти Бердянська, Маріуполя, Скадовська та Херсона, поки ці території не звільнять від російських окупантів.

06:30
На півдні України ЗСУ знищили за минулу добу станцію радіоелектронної боротьби "Реппелент-1", 3 зенітні установки, зенітно-ракетний комплекс "Стріла-10", а також машину зв'язку та 42 окупанти.

06:01
Колишній військовослужбовець американського флоту Малкольм Ненс вступив до Інтернаціонального легіону, щоб воювати в Україні проти російської окупаційної армії. В інтерв'ю ВВС він заявив, що Україна виграє цю війну.

05:53
Пес Рей, як і десятки тварин, відчув війну на собі. Разом із господаркою Валентиною вони ховалися від авіанальотів, мінометних та артобстрілів у підвалі у Новоселівці поблизу Чернігова. Фото - оперативне командування Північ.

05:52
Підкріплення, які російська армія отримує на Ізюмському напрямі, навряд чи допоможуть окупантам досягти успіху у бойових діях на Донбасі. Українські військові найближчими днями можуть активніше контратакувати. Про це повідомляє Institute for the Study of War.

05:39
Мінінфраструктури закриває окремі морські порти, що знаходяться на тимчасово окупованій території України через відсутність можливості їх обслуговування. Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ, Херсон закрито до відновлення контролю над зазначеними морськими портами, пише Урядовий портал.

05:29
У Бердянську, за повідомленнями місцевих жителів, російські окупанти ходять по квартирах та будинках, з яких виїхали городяни, щоб поселити туди колаборантів – самопроголошених працівників міськради. Про це повідомляє Запорізька військова адміністрація.

05:23
Графік евакуаційних поїздів від Укрзалізниці на 1 травня:
→ 11:30 – 219/220 Запоріжжя-1 – Львів
→ 14:30 – 220/219 Львів – Запоріжжя-1
→ 16:30 – 234/233 Покровськ – Чоп
→ 23:30 – 234/233 Чоп – Дніпро.

05:20
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний за підсумками розмови з головою об'єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі заявив, що українські військовослужбовці "відмовляються від радянської зброї та техніки та переходять на НАТОвські зразки". Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

05:11
Офіс генпрокурора просить усіх, хто став свідком чи жертвою військових злочинів російських окупантів на території України – фіксувати та надавати докази.

05:07
Президент Фінляндії Саулі Ніїністе заявив, що підсумок його розмови з генсеком НАТО Йєнсом Столтенбергом - " знову рішуче підтримати вибір Фінляндії і пролив світло на порядок дій НАТО". Про це пише Ilta-Sanomat.

04:52
30 квітня у тимчасово окупованій Каховці Херсонської області російські військовослужбовці викрали 45-річного вчителя, директора однієї зі шкіл Віктора Пендальчука. Про це повідомляє у Facebook Каховська міськрада.

04:35
Російські загарбники стріляли по Чернігівській області снарядами часів Другої чеченської війни. "Громадяни Чеченської Республіки!" - так починається листівка з агітаційного снаряда, яким російська армія стріляла по Чернігову та його околицях. Фото опублікував у Facebook блогер Антон Птушкін.

04:23
Російські окупанти планують провокації в Луганській області - можуть перевдягатися у форму українських військовослужбовців та дискредитувати ЗСУ. Також вони можуть завдати несподіваного удару по блокпостах під виглядом волонтерів. Про це заявив голова Луганської воєнної адміністрації Сергій Гайдай.

04:16
Держсекретар США Ентоні Блінкен під час телефонної розмови з главою МЗС Дмитром Кулебою підкреслив підтримку Білого дому для України у боротьбі з російською агресією. Союзники обговорили питання повернення американських дипломатів в Україну, а також запит до Конгресу щодо надання $33 млрд фінансової допомоги. Про це повідомляється на сайті Держдепу.

04:07
Головне управління розвідки опублікувало імена та персональні дані російських окупантів, що воюють на території України. Опубліковано склад 291 гвардійського мотострілецького полку, який вчиняє військові злочини на маріупольському та запорізькому напрямках. Список прізвищ можна прочитати за посиланням.

03:56
Мер населеного пункту Буріні у Сумській області, його заступник та депутат міської ради отримали підозру за співпрацю з російськими окупантами та матеріальне забезпечення їх збройних формувань. Підозрюваних затримано, повідомляє Офіс генпрокурора.

03:45
Росія використовує фабрику тролів для поширення дезінформації про війну в Україні в соціальних мережах та напади на політиків у низці країн. Про це заявило МЗС Великобританії, пише Reuters.

03:27
Після пережитого під час російської окупації на 85-му році життя померла українська модельєрка та шістдесятниця з Бучі Любов Панченко. Про це написав у Facebook мер міста Анатолій Федорук.

03:22
російські окупанти знущалися та вбивали мирних у селах на Чернігівщині. Очевидці розповіли про військові злочини окупантів, показали місця, де тримали людей, знущалися та розстрілювали.

03:00
На Херсонщині російські окупанти викрали старосту села Зміївка Миколи Курівчака. Напередодні загарбники влаштували обшуки у приватних домоволодіннях. Про це повідомив у Facebook депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко.

02:48
На 29 квітня з України через повномасштабне вторгнення Росії виїхало 5 468 629 осіб. Дані надані владою офіційних пунктів перетину кордону, повідомляється на сайті ООН.

02:42
В Одесі ракетним ударом російських окупантів зруйновано злітно-посадкову смугу аеропорту. Про це повідомив прес-секретар Одеської ОВ Сергій Братчук. Він наголосив, що одеська ППО "працює дуже добре, і рахунок по ворожих літаках 7:0 на користь Одеси".

02:27
Російська армія не досягає бажаного ефекту від артилерійських та авіаударів по українським позиціям, і це уповільнює її наступ на Донбасі. Про це заявив речник Міноборони США Джон Кірбі на брифінгу.

02:16
Сирени обірвали наш сон! У дві валізи – все минуле, далі go go!
Музиканти української групи Антитіла, яка зараз у складі ЗСУ захищає країну від окупантів, записали спільну композицію 2Step про війну в Україні з британським співаком Едом Шираном. Фрагмент опубліковано у мережі.

01:52
66 добу героїчного протистояння російським окупантам. Відео від Міноборони.
→ орієнтовні втрати ворога – 23 200 загарбників;
→ ЗСУ продовжують знищувати бойову техніку російських окупантів;
→ відбувся черговий обмін полоненими – 14 людей повернулися додому.

01:30
Сумська область відроджується після відступу російських окупантів. Регіон мають намір зробити центром розвитку військових та оборонних технологій. Про це заявив у відеозверненні голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.
"Ми хочемо зробити так, щоб Сумщина стала певним центром розвитку військових технологій. Центром розвитку оборонних технологій, починаючи від виготовлення безпосередньо зброї до нових наукових розробок, до розробок у галузі ІТ", - наголосив він.

01:24
У Росії надруковано "екстренний випуск" газети Придністров'я, в якому йдеться про теракти та офіційне звернення жителів регіону до російського диктатора Путіна з проханням про допомогу. Про це повідомляє оперативне командування Південь та молдавське видання NewsMaker.
На доступній у ЗМІ фотографії сторінки "екстренного випуску" можна прочитати звернення місцевих жителів до Путіна з проханням "задіяти армію Росії" в Придністров'ї та повідомлення про "криваві теракти, що обрушилися на придністровців у ці травневі свята".

01:12
Російські танки розстрілюють житлові будинки у Маріуполі. Полк Азов показав відео та пояснив, чому мирні жителі змушені ховатися у підвалах заводу Азовсталь.

00:48
30 квітня ЗСУ завдали чергового удару по позиціях російських окупантів на острові Зміїний - розбито три зенітні установки, зенітно-ракетний комплекс Стріла-10, а також машина зв'язку – серверна з телекомунікаційним обладнанням. Про це повідомляє оперативне командування Південь.

00:41
Російські окупанти збирають додаткові сили для нових атак проти українських воїнів на сході країни. При цьому самі росіяни зазнають більших втрат, готують нові холодильники для трупів, а на парад 9 травня виведуть менше військової техніки. Про це сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.
"Вони втратили в боях цієї безглуздої для Росії війни вже понад 23 000 солдатів . Але не зупиняються. Нам відомо, що російське командування готується до нових великих втрат", - сказав Зеленський.

00:31
Президент Володимир Зеленський у відеозверненні розповів про плани російських окупантів продовжити наступ та стягувати більше сил в Україну. Він звернувся до російських солдатів, закликавши їх краще залишатися в РФ, ніж іти вмирати в Україні.
"Кожен російський солдат ще може врятувати своє життя. Вам краще вижити у Росії, ніж загинути на нашій землі", - заявив Зеленський.

00:26
За добу 30 квітня було вражено дев'ять повітряних цілей російських окупантів. Про це повідомляють Повітряні Сили ЗСУ. Протиповітряна оборона української армії знищила два штурмовики Су-25 та сім БПЛА. Су-25 окупантів збили із переносних зенітних ракетних комплексів Stinger.

00:02
Голова Офісу президента Андрій Єрмак зустрівся з головним радником президента Туреччини Ібрагімом Калином. Обговорили ситуацію на фронті та гарантії безпеки.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live