Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

07.04.2022

23:58
Україна може отримати від Євросоюзу додатково 500 млн євро на закупівлю військової техніки. З ініціативою надати кошти виступив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, повідомив у Twitter голова Європейської ради Шарль Мішель.

23:54
Президент нагородив 344 військових ЗСУ, ще п?ятеро — стали Героями України.
"І вже – стійка традиція: перед записом цього звернення я підписав укази про відзначення наших найсміливіших воїнів державними нагородами та званнями Герой України", — підкреслив Зеленський.

23:53
Зеленський закликає іноземних дипломатів повертатися до роботи у Києві. Про це він сказав під час відеозвернення.
"Присутність іноземних дипломатичних місій у Києві – це нормальна робота посольств. Це чіткий сигнал агресору, що Київ – наша столиця. Не губернське місто Росії, а українська столиця", - наголосив він.

23:49
За словами Зеленського, з'явилася інформація про те, що російські пропагандисти готують дзеркальну відповідь на те, що сталося в Бучі. Вони збираються так показати жертви в Маріуполі, ніби це зробили не російські військові, а українські захисники.
Для цього окупанти збирають трупи, вивозять їх і можуть використовувати в тих місцях, де розроблені пропагандистські сценарії. Вони беруть убитих людей просто як декорації, як пропагандистський реквізит.

23:32
Україна вилучить російські кораблі, які перебувають на судноремонтному заводі в Ізмаїлі, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

23:28
7 квітня внаслідок російських обстрілів троє мирних мешканців Донеччини дістали поранення: у Мар’їнці, Вугледарі та Слов’янську. Про це повідомив у Телеграмі керівник Донецької ОВА Павло Кириленко.

23:16
Військовослужбовці угруповання ООС протягом доби 7 квітня успішно відбили 7 атак ворога.
"Наші воїни завдали втрат російським окупантам. Зокрема, українські захисники знищили 4 танки, 10 одиниць броньованої та 11 одиниць автомобільної техніки, 2 артилерійські системи противника", – повідомили в ООС.

23:05
Зеленський звернувся до українців у вже традиційному вечірньому відеозверненні.
"Якби всі у світі мали хоча б десять відсотків сміливості, яку маємо ми, українці, то жодної небезпеки для міжнародного права взагалі просто не було б. Жодної небезпеки для свободи народів не було б. Будемо поширювати нашу сміливість. Розпочнемо спеціальну глобальну кампанію", - сказав президент.

22:51
В Ірпені запроваджується комендантська година на три доби — з 21:00 7 квітня до 9:00 11 квітня. В'їзд у місто буде повністю закритим, заявив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

22:45
Російське видання Медуза опублікувало відеозапис, зроблений дроном у Бучі. Відео доводить, що тіла мирних жителів на вулиці Яблонській та сусідніх вулицях з'явилися до того, як із міста вийшли російські війська.

22:39
Зеленський підтримав призупинення участі РФ у Раді ООН з прав людини.

22:31
Президент України Володимир Зеленський вважає малоймовірним застосування Росією ядерної зброї. Глава держави додав, що російське керівництво любить життя і не хоче віддавати владу. Про це він заявив індійському телеканалу Republic Media Network.

22:28
Протягом дня росіяни тричі обстріляли Дніпропетровську область. Четверо людей загинули, розповів голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

22:18
Британський рок-гурт Pink Floyd уперше з 1994 року випустив новий трек — Hey Hey Rise, щоб підтримати Україну. Цей трек містить вокал українського музиканта Андрія Хливнюка. Усі кошти від продажів буде використано на гуманітарну допомогу Україні.

22:14
"На звільнених територіях ми розробляємо такі ж програми, які працюють і для внутрішніх переселенців. Харчі, ліки, товари першої необхідності в першу чергу прямують на ці території", - заявив прем?єр-міністр.

22:05
ЄС погодив п'ятий пакет санкцій проти Росії. До нового пакету включено бізнесменів, журналістів та військових, санкції передбачають заборону імпорту вугілля, а також заборону на постачання зброї до Росії.

22:03
Дмитро Кулеба сказав про завдання від Зеленського, яке Президент поставив дипломатії: "Уся зброя, яку можна отримати від партнерів, має якнайшвидше прибувати постійним потоком на передову. Буквально: робіть що хочете, але військо має отримувати зброю".

21:51
Наше завдання на переговорах — це юридично закріпити успіхи Збройних сил України, заявив очільник української делегації Давид Арахамія.

21:34
З-під завалів двох розбомблених багатоквартирних будинків у Бородянці дістали 26 тіл. Про це повідомила Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.
"Авіаудари по житловій інфраструктурі ворог підступно наносив ввечері, коли вдома було максимум людей. Ціллю було виключно цивільне населення — тут немає жодного військового об'єкту", — написала Венедіктова.

21:28
Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів, що підстав для евакуації місцевих жителів Харкова немає.

21:25
Весняний призов на строкову службу 2022 року в Україні не проводитимуть.

21:21
7 квітня російські фашистські війська здійснили шість атак по позиціях українських захисників у районі оперативно-тактичного угруповання "Схід".
Внаслідок боїв втрати ворога склали:
    особового складу – до 90
    танків – 4
    БМП – 5
    АТ – 9
    літаків – 1
    БПЛА – 3

21:12
Російським військовим заборонили відповідати на дзвінки з номерів України та Білорусі. Таке розпорядження підписав начальник ракетних військ та артилерії країни-агресорки Михайло Матвєєвський. Про це повідомили в Головному управлінні розвідки Міноборони.

21:09
Прем?єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що наразі в Україні офіційно зареєструвалися 500 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Приблизно стільки ж людей вже повернулися з-за кордону. Однак мільйони українців досі лишаються в інших країнах.

21:07
Генпрокурорка Ірина Венедіктова в ефірі телемарафону заявила, що в Бородянці тільки під завалами двох будинків знайшли 26 тіл. За її словами, селище бомбили авіацією, тому цивільних жертв дуже багато.

21:03
Українська ППО збиватиме військові літаки Росії у разі спроби потрапити до Придністров’я. Про це Укрінформу повідомив начальник Управління зв'язків з громадськістю Збройних сил України полковник Богдан Сеник.

20:57
США та їхні партнери передали військовослужбовцям України 60 тисяч протитанкових та 25 тисяч зенітних комплексів. Про це сказав голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі на бюджетних слуханнях в американському Сенаті у четвер, 7 квітня.

20:40
Евакуація на сході України заблокована. Майже 500 евакуйованих мешканців Луганщини застрягли на вокзалі через авіаудар по станції Барвінкове на Донеччині. Про це повідомив голова Луганської ВДА Сергій Гайдай.

20:33
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс відзвітував про відновлення роботи дипломатичного представництва в столиці України. Про це він повідомив у Twitter.

20:30
Захисники 25 окремої повітрянодесантної Січеславської бригади знищили черговий танк російських загарбників.

20:15
Володимир Зеленський в інтерв’ю індійському ЗМІ Republic Media Network розповів про звірства окупантів в Україні та переговори з Росією після Бучі, а також про країни – гаранти безпеки, серед яких може бути й Індія, найбільша демократія світу. Відео можна подивитися за посиланням.

20:11
Росіяни продовжують перекидати озброєння й техніку в порт Бердянська, повідомили у Генштабі.

20:09
Сенат США одноголосно проголосував за те, щоби позбавити Росію її особливого торговельного статусу та заборонити імпорт російських енергоносіїв у відповідь на її вторгнення до України, повідомляє NYT.

20:06
ЗСУ знищили "елітний" підрозділ військ РФ – мотострілецьку бригаду з Амурської області.

20:02
Орків, які рили окопи в Чорнобильській зоні відчуження, скоро не стане. А ті, хто з ними безспосередньо контактуватиме, також отримають радіаційне ураження, повідомили в Енергоатомі.

19:48
У Мелітополі, який зайняли російські війська, кількість викрадених ними людей перевищила сотню. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

19:44
Росія визнала, що зазнала значних втрат в Україні.
"Ми зазнали значних втрат військ, це величезна трагедія для нас", - сказав прессекретар Путіна Дмитро Пєсков.

19:40
Російські окупанти завдали авіаудару по шляхопроводу біля станції Барвінкове, Донецька залізниця. Це єдиний контрольований Україною виїзд залізницею зі Слов'янська, Краматорська та Лимана, повідомляє голова правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишин.

19:30
Російські військові цинічно порушують права людини на тимчасово окупованих територіях України. Ворог заборонив чоловікам покидати окуповані частини Запоріжчини. Інформує Генштаб ЗСУ.

19:23
У Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що російський окупант продовжує підготовку до наступу на сході України. Згідно з інформацією, окупанти здійснюють перегрупування військ з метою завершення формування наступального угруповання.

19:00
НАТО посилить допомогу Україні. Нам нададуть захист від хімічної або біологічної атаки, а також НАТО посилить підтримку України у питаннях кібербезпеки.
Про це заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг 7 квітня під час брифінгу, передає ВВС.
 
18:54
Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про зупинення участі РФ у Раді з прав людини. Все через грубі та систематичні порушення прав людини в Україні російськими військовими.

18:49
Черговий "Орлан-10" Російської Федерації посадили фахівці радіоелектронної боротьби на Луганщині, повідомляє 24 ОМБр імені короля Данила.

18:46
Маріупольська міська рада опублікувала фото Маріуполя до і після вторгнення російських військ.
"Український Маріуполь vs Маріуполь після нашестя "асвабадітєлєй", - йдеться в описі до фото.

18:39
На території Херсонської області ЗСУ затримали чотирьох військовослужбовців Російської Федерації. Наразі ведеться допит окупантів.

18:32
На Луганщині більше немає жодної вцілілої лікарні. З початку повномасштабного вторгнення Росії, в Луганській області обстріляли кожен медичний заклад, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

18:28
На перехоплених плівках СБУ чути, як загарбник скаржиться на своє керівництво і говорить, що про них навіть не згадують: "Про меня здесь совсем забыли, вообще. Они недели 2 все думали, что мы уже погибли".
Зараз окупанти чекають ротації: щоб після приїзду до РФ одразу написати заяву на звільнення.

18:24
У ЗСУ не виключають спроби повторного наступу Росії на Київ. Імовірність того, що російська армія здійснить повторну спробу захопити Київ, є високою.
Про це сказав на брифінгу заступник начальника штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Грузевич.

18:13
Ситуація в Маріуполі наразі складна. Водночас місто тримається. Станом на сьогодні там майорить українській прапор, тривають вуличні бої. Місто зазнало дуже величезних руйнувань внаслідок артилерійських та авіаційних ударів із боку противника. Про це сказав речник Міноборони Олександр Мотузяник під час брифінгу в Українському медіа-центрі.

18:09
Хід війни з Росією визначить саме битва за Донбас. Про це повідомляє керівник Офісу президента Андрій Єрмак в Telegram.

17:50
Внаслідок санкцій друга за розміром нафтова компанія "Лукойл" у Росії може зупинити нафтопереробні заводи через надлишок мазуту, повідомив голова та співвласник компанії Вагіт Алекперов, пише "Коммерсантъ". Компанії не вистачає потужностей для зберігання мазуту.

17:43
Над Грем?ячем Чернігівської області підрозділи ДПС ОУВ "Сіверськ" підняли український прапор. Грем?яч - найпівнічніша точка України.

17:36
США посилили санкції проти російських авіакомпаній Аерофлот, Azur Air та Utair за те, що вони порушили фактичну заборону на використання виготовлених в Америці літаків. Про це повідомляється на сайті Міністерства торгівлі США.

17:26
Разом із Чичеріною прапор України в Енергодарі зривав капітан Росгвардії - Костянтин Юдін. Його особистість встановили InformNapalm.

17:20
Швейцарія заблокувала російські активи на суму 7,5 млрд швейцарських франків($8 млрд). Про це пише Swissinfo.ch із посиланням на представника швейцарського уряду Ервіна Боллінґера.

17:18
Російські збройні сили практикували позасудові страти мирних жителів України, що є безумовним військовим злочином. Таку заяву випустила міжнародна правозахисна організація Amnesty International на підставі даних, зібраних під Києвом її працівниками.

17:06
Міністри закордонних справ країн G7 та Верховний представник Європейського Союзу засудили "найрішучішим чином" звірства Росії у Бучі та низці інших українських міст. Спільну заяву за підсумками зустрічі в НАТО опублікував британський уряд на сайті сьогодні, 7 квітня.

16:30
Поліція арештувала активи товариства, кінцевим бенефіціаром якого є дружина Віктора Медведчука. Про це повідомляє Національна поліція України. Арештоване майно перейде в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА), а кошти, отримані від їхньої реалізації, можуть бути використані для потреб ЗСУ та відбудови зруйнованої ворогом інфраструктури.

16:29
Ефект санкцій. Російські залізниці (рос. РЖД) мають технічні проблеми з виплатами за зовнішнім боргом через санкції Великої Британії. Через це компанія не змогла погасити випуск доларових єврооблігацій у строк. Про це повідомили самі РЖД, пише пропагандистський Інтерфакс.

16:20
Режисер Джеймса Бонда і серіалу True Detective Кері Фукунага кілька тижнів подорожує Україною, і ця подорож його надихнула на ідею для наступного фільму. Про це він розповів голові правління Укрзалізниці Олександру Камишіну, з яким зустрівся за сніданком.

16:13
Ганна Маляр вважає, що у нинішній ситуації Росія не зупиниться перед порушенням кордонів Євросоюзу.
"Сьогодні третій президент Росії Дмитро Медведєв заявляє, що їхні плани – це Євразія: від Владивостока до Лісабона. Так от я хочу вам сказати: це означає, що Росія готова від Владивостока до Лісабона влаштувати те, що вона влаштувала в Бучі", – сказала заступниця міністра оборони.

16:11
Очільник Харківської ОВА Синєгубов: Битву за Харків росіяни вже програли. В інтерв'ю LIGA.net Олег Синєгубов розповів, де Добкін, хто зрадив регіон і чи планує Путін захопити Харків.

15:59
Кремль вперше офіційно визнав Катерину Тихонову і Марію Воронцову дочками російського президента Володимира Путіна. Про це написало Радіо Свобода, посилаючись на розмову з Дмитром Пєсковим, в якій він заявив, що Кремль обов’язково відповість на санкції проти дочок Путіна і "зробить це так, як вважає за потрібне".

15:54
Українців сповіщатимуть про можливу небезпеку і загрозу надзвичайних ситуацій за допомогою нової системи сповіщення, повідомляють у ДСНС. Новий формат повідомлень розроблять спільно з мобільними операторами із використанням технології Cell Broadcast.

15:38
На пресбрифінгу заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що уся путінська армія РФ - це гітлерівська "Ва?ффен-СС", яка прагне знищити український народ та тих, хто ідентифікує себе українцем.

15:30
"Пропагандисти Росії несуть таку само відповідальність за звірства в Україні, як і армія. Вони роками нагнітали в ЗМІ ненависть до України. Тепер російський глядач хоче української крові і не приймає виправдань. Якщо Москва хоче показати готовність до діалогу, необхідно знизити градус ворожості у ЗМІ", - написав радник голови ОП Михайло Подоляк у своєму Твіттері".

15:28
У Бучі виявили три місця масових поховань. Про це розказав міський голова Анатолій  Федорук в інтерв?ю DW. За його словами, станом на вечір 6 квітня знайшли тіла 320 загиблих людей, більшість з них — з кульовими пораненнями.

15:26
Історії. Бої закінчились, диверсанти ще є: як партизани "Дикі качки" захищають Макарів на Київщині.

15:25
У Донецькій області через посилення бойових дій зупинився один із найбільших м'ясокомбінатів України – ПрАТ "Український бекон", на якому виготовляли продукцію під торговими марками "Бащинський" і "Європродукт". Про це повідомив холдинг МХП, до складу якого належить підприємство.

15:15
В Європарламенті більшість проголосувала за негайну заборону на імпорт газу, нафти, вугілля і ядерного палива з Росії. "За" проголосували 513 євродепутатів, "проти" - 22 парламентарі, ще 19 утрималися. Про це повідомляє кореспондент DW із Брюсселя.

15:07
На Луганщині українські військові успішно атакували ворога, захопивши його позиції та зброю. У підрозділі ООС - без втрат, на відміну від ворога - щонайменше троє поранених. Про це повідомило командування Операції Об?єднаних Сил.

15:01
Для українців зробили безкоштовним аналог російського конструктора сайтів Tilda. Це американський сервіс з розроблення та розміщення вебсайтів Squarespace. Офіційно сервіс не оголошував про це, однак українські користувачі почали отримувати листи про скасування плати за користування до кінця 2023 року.

14:44
Національна опера України засудила дії своїх колег, які виступили на одній сцені з росіянами в Неаполі. Такі дії працівників вважають неприпустимими й щодо них планують провести службове розслідування та вжити дисциплінарні заходи. Про це написала артдиректорка Національної опери України Олена Філіп'єва.

14:40
Міністерство фінансів України і німецький державний банк "Кредитна установа для відбудови" (KfW) сьогодні підписали кредитну угоду на суму 150 млн євро. Гроші спрямують на розвиток підприємництва за програмами 5-7-9%, повідомила пресслужба Міністерства.

14:34
СБУ склало поіменні списки російських військових та колаборантів, які відповідальні за звірства в містах України. СБУ опитала майже 2000 свідків звірств росіян. Усю зібрану інформацію використають у міжнародних судах, йдеться у повідомленні пресслужби СБУ.

14:14
Перше відео з будівлі станції Чорнобильської АЕС після окупації російськими військами. У приміщеннях безлад, є сліди мародерства. Працівники станції кажуть, що окупанти не зайшли в особливо важливі зони.

14:04
Українська логістична компанія Zammler Group вирішила позиватися до Росії через незаконне використання літери Z. На своєму сайті компанія повідомила, що чотири роки вкладала гроші у впізнаваність свого логотипа із літерою Z, а тепер змушена його терміново позбуватися, тому що вона стала символом російської агресії.

14:03
Євросоюз обговорить ембарго на імпорт російської нафти наступного тижня, повідомив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель перед зустріччю міністрів закордонних справ країн НАТО, повідомляє Financial Times.

13:50
Відео як російські окупанти примусово вивозять медичний персонал та пацієнтів міської лікарні №4 з Маріуполя на територію РФ та на тимчасово окуповані території так званої ДНР. У Міськраді формують єдину базу незаконно депортованих людей для того, щоб потім повернути кожного маріупольця в Україну.

13:46
Президент України Володимир Зеленський виступив перед парламентом Греції. Свою промову він почав із заяви, що кожен його ранок починається з Маріуполя.

13:32
Мер Дніпра рекомендує евакуюватися мирним мешканцям, зокрема, жінкам, дітям і людям поважного віку. А також не рекомендує поки що повертатися тим, хто виїхав до цього. Про це повідомив міський голова Борис Філатов під час брифінгу Дніпропетровської ОДА.

13:21
Музичний стрімінговий сервіс Spotify призупинить роботу у Росії 11 квітня. Про це компанія написала в Твіттері.

13:17
Сьогодні у білоруському Мозирі без розголосу поховали співробітника КДБ. За неофіційними даними, він підірвався на міні у смузі відчуження на кордоні з Україною. Про це повідомляє Радыё Свабода.

13:02
Чергові докази про звірства росіян у Бучі. Федеральна розвідувальна служба Німеччини перехопила радіоповідомлення російських військових, де вони обговорюють деталі вбивства. Зокрема, йшлося про застрелену людину на велосипеді й про те, як російські військові ухвалювали рішення про розстріли цивільних. У виявлених матеріалах йдеться про те, що ключову роль у звірствах відіграли співробітники російських найманих військ, таких як "Група Вагнера". Про це написало німецьке видання Der Spiegel.

12:48
Спікер МЗС України Олег Ніколенко назвав цинічною пропозицію Орбана провести "мирні переговори" України та РФ в Угорщині. Якщо Угорщина дійсно хоче допомогти припинити війну, то спершу їй варто припинити руйнувати єдність ЄС, заявив спікер МЗС. І додав, що Обрану варто підтримувати нові антиросійські санкції, надати Україні військову допомогу і не створювати додаткових джерел для "фінансування російської воєнної машини".

12:45
Yakaboo відновлює роботу сайту з 15 квітня. Книгарні вдалося вивезти понад мільйон книжок зі свого складу під Києвом до Західної України. Про це повідомив гендиректор Yakaboo Іван Богдан у Facebook.

12:36
Арестович розповів, чому влада України, попри те, що знала про вторгнення РФ, не розповіла про це. Детальніше у відео.

12:30
Відео з Рудого лісу в Чорнобильсьскій зоні, де жили російські окупанти. В місцях покинутих позицій спостерігається небезпечний рівень радіації.

12:26
Нові трофеї від ССО України. Захоплена ворожа техніка в робочому стані: БПУ, комплекс БУК М1, ЗРК БУК М2.

12:23
КМДА забороняє заходити у ліси Києва, а також в’їжджати до них на авто чи будь-якому іншому транспорті. Заборона діє на період воєнного стану і запроваджується задля уникнення лісових пожеж.

12:10
Австрія оголосила про висилку трьох працівників посольства Росії у Відні та одного працівника генерального консульства у Зальцбурзі. Дипломати мають залишити країну до 12 квітня, пише МЗС Австрії.

11:59
Станіслав Асєєв, український журналіст, письменник та колишній в’язень донецької в’язниці "Ізоляція", зустрівся з примусово мобілізованими мешканцями ОРДЛО, яких взяли у полон військові ЗСУ. Більшість серед полонених – студенти стаціонару донецьких навчальних закладів. У розмові також взяв участь Денис Казанський, блогер, журналіст, колишній член "Тристоронньої контактної групи".

11:49
Twitter заборонив користувачам своєї соцмережі публікувати фото та дані військовополонених. Про це компанія заявила у своєму корпоративному блозі.

11:46
Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай вкотре закликає мешканців області до евакуації, особливо жителів Рубіжного і Попасної, які безперервно перебувають під вогнем. На жаль, як пояснює Гайдай, справді стимулює людей до евакуації тільки обстріл безпосередньо біля їхнього дому. Відео зі зверененням тут.

11:43
Офіс Генпрокурора заарештував 17 800 залізничних вагонів, які належать підприємствам РФ та Республіки Білорусь. Вказує, що зробив це в рамках розслідування кримінального провадження за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

11:35
Брифінг радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича щодо поточної ситуації

11:23
Британська нафтогазова компанія Shell спише до $5 млрд активів у Росії. Про це повідомляється у пресрелізі Shell.

10:54
Український телеведучий Дмитро Комаров показав руйнування в Чернігівській області після окупантів: "Знищене село. Стільки сліз бачив. Ось слід від авіабомби - 250-ка. Накрили весь цей район. Люди лишились без нічого. Це були масовані бомбардування", - каже ведучий на відео.

10:50
Прямі військові втрати Росії складають $12,19 млрд за 42 доби повномасштабних воєнних дій в Україні. Таку цифру навів у себе в Telegram керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

10:39
Лідер руху "Азов" Андрій Білецький показав як ЗСУ спрацювали по артилерії окупантів у Херсонській області.

10:23
Рятувальники розбирають завали в Бородянці і шукають тих, хто вижив. Не лише людей

10:13
Австралія вводить санкції проти 67 росіян з оточення російського диктатора Володимира Путіна через повномасштабне вторгнення до України. Про це сказала міністерка закордонних справ Маріс Пейн на зустрічі глав МЗС країн НАТО у Брюсселі, повідомляє The Guardian.

10:10
Майже 19 000 осіб і 700 танків вже втратили окупанти з початку повномасштабного вторгнення до України

10:07
Мер Каховки, що на Херсонщині, Віталій Немерець повідомив, що виїхав із міста через погрози окупантів: "Через те, що я не захотів співпрацювати з російськими окупантами, життю моєї сім'ї та мені особисто загрожувала реальна небезпека. Вважаю, що від мертвого мера або мера десь у підвалі користі громаді немає. Тому я прийняв рішення виїхати з тимчасово окупованої Каховщини на підконтрольну ЗСУ територію".

10:02
Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав країни Альянсу поставити Україні важчу зброю. Про це він заявив на брифінгу з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою у Брюсселі перед зустріччю міністрів закордонних справ НАТО, на якій буде представлена й Україна.

10:01
Президент Польщі Анджей Дуда вважає необхідним посилення санкцій проти Росії та її енергетичного сектор зокрема. Одним із важливих кроків має стати демонтаж уже побудованого газопроводу Північний потік-2, сказав Дуда в інтерв'ю CNN.

09:51
Маріупольска міськрада: Персонал та пацієнти міської лікарні №4 ім. Мацука були примусово вивезені з Маріуполя на тимчасово окуповану територію України. Відомо, що до медичного закладу прийшли озброєні люди, які в ультимативній формі повідомили, що лікарі та пацієнти повинні виходити та сідати до транспорту окупантів. Виснажені та налякані люди були вимушені виконати накази російських терористів.

09:48
72 ОМБр ім. Чорних запорожців показала новий трофей від окупантів - самохідну артилерійську установку 2С34 "Хоста". Вона призначена для знищення живої сили, артилерійських і мінометних батарей, ракетних установок, броньованих цілей, вогневих засобів та пунктів управління на відстані до 14 км.

09:41
ДСНС про розмінування звільнених районів Київщини: обстежили Бучу, Бородянку, села Лук’янівка, Лукаші та Плоске Броварського району, Білогородку та Стоянку Бучанського району, Козаровичі та автошлях Київ – Житомир. Всього близько 45 га території, 250 об’єктів та 66,8 км автомобільних доріг, де виявлено та знешкоджено 6883 вибухонебезпечних предмети.

09:29
Російські окупанти вщент зруйнували Бородянку Київської області, і зараз Держслужба з надзвичайних ситуацій шукає добровольців для допомоги у розборі завалів, розвантаженні гуманітарки та інших робіт. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

09:23
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сьогодні зустрічається з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом та головами МЗС низки країн-партнерів НАТО: "Я прийшов сюди, щоб обговорити три найважливіші речі: зброю, зброю і зброю. [Мова про] Невідкладні потреби України, стабільність постачань і довгострокові рішення, які допоможуть Україні перемогти".

09:09
Не існує сценаріїв війни з Росією, в яких Україна зрештою не перемогла б. Про це в інтерв'ю MSNBC заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. Під перемогою він має на увазі збереження суверенітету та незалежності країни.

09:05
Міськрада Маріуполя опублікувала фото зруйнованого окупантами басейну "Нептун". Його так і не встигли відкрити для містян після повної реконструкції. Це місце мало стати одним з найбільш сучасних спортивних об’єктів України та кращім басейном Донецької області. Під час війни він став укриттям для жителів Маріуполя, допоки його не розбомбили

09:00
На сьогодні погоджено десять гуманітарних коридорів в Донецькій і Луганській областях:
? з Маріуполя, Бердянська, Токмака, Енергодара, Мелітополя до Запоріжжя;
? з Сєвєродонецька, Лисичанська, Попасної, Рубіжного та селища Гірне до міста Бахмут.
Евакуація з міст Луганської області  проводитиметься за умови дотримання режиму припинення вогню з боку окупаційних військ.

08:45
Верховна Рада звернеться до міжнародної спільноти та парламентів світу щодо визнання воєнних злочинів РФ геноцидом українського народу, повідомив перший заступник голови парламенту Олександр Корнієнко в ефірі телемарафону.

08:32
Генпрокуратура: За попередніми даними, більше ніж 464 дітей постраждали в Україні через збройну агресію Російської Федерації. Станом на ранок 7 квітня офіційне число дітей-жертв не змінилося -  167.  Зросла кількість поранених - понад 297.

08:26
Генерал-полковник Олександр Сирський, який командував обороною столиці, отримав звання Героя України та орден “Золота Зірка”. З 2019 року командує Сухопутними військами Збройних сил України. Сили й засоби під його командуванням зупинили російських загарбників, а згодом перейшли у контрнаступ і витіснили ворога з Київщини.

08:08
Поліція безпеки затримала керівників естонської філії російської пропагандистської агенції Sputnik за підозрою у порушенні санкційного законодавства. Про це повідомляє Delfi. Підозрювані надали підсанкційній особі більш як 350 000 євро, які надійшли із РФ. Крім того, вони продовжували керувати порталом після санкцій Євросоюзу, запроваджених 1 березня.

08:05
Сенат США одноголосно погодив ленд-ліз для України, пише Politico. Рішення повертає до життя основний закон щодо відновлення програми часів Другої світової війни, яка дозволить більш ефективно надсилати зброю та інші постачання в Україну на тлі вторгнення Росії.

07:57
Золоте та Гірське Луганської області ворог обстрілює з вечора – руйнувань дуже багато, повідомляє Сергій Гайдай. Обстріл цих населених пунктів розпочався із вечора 6 квітня та тривав усю ніч, продовжується і дотепер. Руйнувань дуже багато: і у житловому фонді, і в інфраструктурі. Працюють рятувальні бригади.

07:53
Силами рятувальників у Донецькій області вчора було евакуйовано 198 людей, з яких 45 - діти. Громадян вивозили з міст Вугледар Волноваського району, Красногорівка та Новогродівка Покровського району.

07:47
МЗС Канади викликало посла Росії, щоб показати йому фото та детальний опис того, що відбувалося в Бучі та Ірпені, написала у Twitter міністерка закордонних справ країни Мелані Жолі.

07:34
Прессекретарка Білого дому Джен Псакі спрогнозувала в середу, що сцен різанини, на кшталт тих, що були у Бучі, буде більше, і зазначила: ніхто не повинен мати ілюзій, що цілі Кремля з ослаблення України змінилися, попри відхід російських військ з півночі України, передає CNN.

07:20
Росіяни не змогли увійти в Новотошківське, проте обстріляли лікарню в Сєвєродонецьку та будинки в Лисичанську, пише голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Є руйнування будинків в Лисичанську, а також господарчих споруд в Лисичанську, Сєвєродонецьку, Новодружеську та Тошківці. Вночі вогнеборці впоралися з пожежею після займання даху лікарні в Сєвєродонецьку.

06:55
У Боромлі на Сумщині продовжують знаходити закатованих ворогами людей, повідомляє голова ОДА Дмитро Живицький. У одного з чоловіків було закрите обличчя та зв'язані руки, на правій нозі – рвані рани. На даний час особа загиблого не встановлена. Цими випадками займається прокуратура. 

06:49
Російські окупанти вже почали "підтискати" ЗСУ на Донбасі, намагаючись реалізувати оточення українських військовослужбовців у зоні проведення Операції об'єднаних сил. ЗСУ працюють по окупантах у відповідь. Про це сказав радник глави Офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну.

06:46
Генштаб: Російські військові комісаріати активізували роботу з військовозобов’язаними, які були звільнені з військової служби після 2012 року та мають військово-облікові спеціальності водія, механіка-водія, розвідника, а також молодших командирів. Офіційною причиною виклику до військкоматів є проведення зборів з підготовки за зазначеними військовими спеціальностями терміном на три місяці.

06:43
Генштаб: Окупанти надалі блокують і обстрілюють Харків, а також стріляють по Попасній. Мета - завдання вогневого ураження підрозділам Збройних сил України та відновлення наступу на Рубіжне, Нижнє і Новобахмутівку. Також окупанти без успіху намагалися прорвати оборону підрозділів наших військ в районі населеного пункту Новотошківське.

06:38
Тайвань ввів нові санкції проти Росії, спрямовані на експорт 57 високотехнологічних товарів, повідомляє Міністерство економіки країни, передає CNN. Сюди включені спеціальне телекомунікаційне обладнання, частини інтегральних схем і частотні приводи, які можна використовувати як у цивільних, так і у військових цілях.

06:30
У Гостомелі, біля Бучі, в одному з гаражів на вулиці Святопокровській, поліція виявила 11 убитих цивільних. Місцеві жителі кажуть: снайпери тренувалися, розстрілюючи людей, а потім стягли вбитих у гараж, пише колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

06:16
За добу 6 квітня зенітні ракетні війська ЗСУ знищили три повітряні цілі: крилату ракету, БпЛА та один літак. Попередньо, це винищувач-бомбардувальник Су-34. Його було збито під час авіанальоту противника на східному напрямку, повідомляють Повітряні сили.

05:52
Сили спеціальних операцій "вполювали" пуско-заряджальну  установку російського зенітно-ракетного комплексу "Бук". Коли та де це сталося, не повідомляється.

05:44
Російські окупанти розгромили філію Інституту серця в Ірпені – що не вкрали, те зламали.

05:41
Верховна Рада хоче зобов'язати забудовників проєктувати нові будинки з укріпленим підземним паркінгом, який зможе виконувати роль надійного бомбосховища. "З такими сусідами-нелюдами доводиться остерігатися", - заявила лідерка Слуги народу Олена Шуляк.

05:30
Війна змусила багатьох людей вживати воду, яка не призначена для пиття. МОЗ розказало, як її знезаражувати. Найбільш надійний спосіб - звичайне кип'ятіння, але можна також використовувати таблетки з активним хлором, активоване вугілля, марганцівку і йод.

05:19
Серед країн НАТО немає єдиної позиції, як далі будувати відносини з Росією, пише The New York Times. Польща і країни Балтії виступають за повний розрив з Москвою, тоді як Франція, Німеччина і Туреччина хочуть зберегти контакти з Володимиром Путіним, незважаючи на воєнні злочини російської армії.

05:14
Над Сумською областю військові збили російську ракету, яка летіла у напрямку Полтави. Крім того, в області продовжують знаходити боєприпаси, що не розірвалися. Один із них - авіабомба ФАБ-500ШР - лежав на городі за 300 метрів від житлових будинків.

05:10
Велика Британія розглядає можливість передачі Україні броньованих автомобілів Mastiff або БРДМ Jackal, пише The Times. Британці нарощують допомогу, бо вважають, що наступні три тижні будуть вирішальними для результату війни.

05:00
У селі Дептівка на західній межі Сумської області 6 квітня вбили п'ятьох росіян, які не змогли кинути перекинуту вантажівку з награбованим майном. Трьох взяли в полон, повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова.

04:51
Ірландія підтримує пришвидшений вступ України у Європейський Союз, сказав президент України Володимир Зеленський після виступу в ірландському парламенті. У п'ятницю він виступатиме перед депутатами іще однієї країни ЄС - Фінляндії.

04:43
Кадри з Бучі зіпсували "відносно позитивну атмосферу" мирних переговорів між Україною та Росією, але Туреччина зберігає "обережний оптимізм". "Ми очікуємо на подальші переговори між делегаціями, а потім зустрічі міністрів закордонних справ двох країн, щоб ініціювати можливу угоду", - заявив міністр закордонних справ Мевлют Чавушолу.

04:38
Споживання електроенергії в Україні почало потрохи збільшуватися. Це "може свідчити про те, що частина бізнесу в країні потроху відновлює свою роботу", заявило Укренерго.

04:29
У селі Новоселівка під Черніговом не залишилось жодного вцілілого будинку, повідомляє Суспільне. До війни там знаходилась лижна база, на якій тренувались біатлоністи. Вона також повністю знищена.

04:14
Міністр оборони Олексій Резніков підтвердив, що російський флот кидає в море захоплені у Севастополі міни, які належали ВМС України до 2014 року. "Де-факто – це спроба здійснення терористичних актів проти цивільних суден", - заявив він.

04:11
Росіяни залишили після себе величезну кількість мін та міні-пасток. Одну з них у Бородянці знайшли навіть у пральній машині, пише британський репортер Тім Джуда.

04:05
Посол України в Німеччині Андрій Мельник в інтерв'ю Frankfurter Algemeine Zeitung розказав про "хороших рускіх": "Не Путін вбивав людей у Бучі. Всі росіяни, на даний момент, для України вороги".

04:01
У російському селі Давидівка біля Вороніжа в середу щось вибухнуло. "Спочатку місцеві мешканці почули гучний звук, а за кілька хвилин помітили неподалік від болота «дивний предмет», після падіння якого у землі утворилася вирва", - пише місцеве видання Вісті Вороніжа.
Кілька днів тому одна з російських ракет "не долетіла" до України і впала біля міста Бєлгород.

03:42
Якщо у вас є фото, відео чи кадри із системи відеоспостереження, на яких видно обличчя російських солдатів, які перебували в населених пунктах на Київщині, повідомте у чатбот єВорог, просить Мінцифри. Їх ідентифікують і знайдуть.

03:37
Російська авіація обстрілювала Бородянку ракетами з низької висоти. Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський розказав, що окупанти не дозволили одразу розібрати завали, а тепер "ми розуміємо, що вже живих людей тут не лишилося".

03:31
На початку березня стало відомо, що Росія розбомбила стадіон Десна в Чернігові. Схожа доля й у ірпінського стадіону Чемпіон: 12 прильотів у поле і ще шість - у трибуни

03:19
ФБР знищило ботнет, створений російськими хакерами за допомогою вірусу Cyclops Blink. Ним інфікували домашні та офісні мережеві пристрої. Розробником Cyclops Blink вважають хакерське угрупування Sandworm, воно ж військова частина 74455 Головного розвідувального управління РФ.

03:08
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що російські війська вчиняли злочини у всіх населених пунктах Київської області, де вони перебували. "Немає міста, де не було б жертв, немає села чи містечка, де не було б руйнувань", - сказав він.

03:02
Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс оголосила, що "епоха взаємодії з Росією закінчилась", а основоположний акт Росія - НАТО 1997 року про співпрацю - "мертвий".

02:59
Міністр юстиції Денис Малюська: якщо Росія продовжуватиме жахати світ своїми злочинами, тоді ще до кінця літа Україна може отримати перші репарації. Є два способи: складний юридичний (надання Росії спеціального статусу та переведення заморожених коштів на окремий рахунок) та простий політичний (ухвалення закону в країні, де заморожено кошти, про їх передачу Україні).

02:51
Україна отримає по 10 протитанкових комплексів на кожен російський танк, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

02:40
Частину російської авіації, що базувалася на території Білорусі, передислокували у Сєщу в Брянській області Росії (на північ від Чернігівщини і Сумщини). Зараз там базуються військові гелікоптери, винищувачі, літаки Ан-124 та Іл-76, пишуть Схеми з посиланням на дані з супутника.

02:34
Україна де-факто припинила торгувати з Росією, а незабаром зробить це і де-юре. Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів формалізувати припинення товарообігу, яке сталося після нападу Росії на Україну.

02:29
Академічний ансамбль пісні і танцю Збройних сил України записав "пісеньку про добрива" зі словами: "Буятиме цвітом вкраїнська земля, бо під чорноземами ляже труп москаля".

02:21
Молдова не володіє інформацією про те, що аеродром у Тирасполі (окупована Росією частина Молдови) готують для прийому російських літаків. За словами президентки Маї Санду, подібні роботи на аеродромі проводять щовесни, але "це не означає, що немає ризику".

02:14
Німецькі фахівці ретельно вивчили супутникові знімки Бучі і не мають сумнівів, що тіла вбитих людей тривалий час перебували там, де вони були виявлені після відходу російських військ. Про це сказав речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт.

02:08
Державний секретар США Ентоні Блінкен вірить, що Україна збереже суверенітет і незалежність. "Проблема в тому, що це може зайняти певний час, протягом якого будуть величезна кількість смертей та руйнувань", - сказав головний американський дипломат в інтерв'ю NBC.

01:56
Головою окупаційної "адміністрації" в Енергодарі призначили депутата міської ради від ОПЗЖ Андрія Шевчика. Після цього він підписав "наказ", яким нібито звільнив законного мера Дмитра Орлова.

01:46
Президент Польщі Анджей Дуда погоджується з тим, що дії Росії в Україні є геноцидом українського народу. В інтерв'ю CNN він сказав, що мета російського вторгненя - знищення українців як нації.

01:39
Уряд прогнозує суттєве недовиконання державного бюджету у другому кварталі. Починаючи з травня, можливе скорочення соціальних видатків. Втім, цього може й не статися, якщо економіка запрацює; Україна також розраховує на донорську допомогу чи спеціальні права запозичення від МВФ.

01:32
ZN.ua повідомило, що Михайло Погребинський, багаторічний соратник Віктора Медведчука, втік з України, після того СБУ провела у нього обшуки. Йому 75 років, тому він мав право перетнути кордон.

01:28
83 мільйони євро зібрали зірки для України на концертах у Європі.

01:24
Легенда ФК "Саутгемптон" Метт Ле Тісьє моментально втратив роботу в клубі, поставивши під сумнів різню в Бучі. Не допомогли жодні заслуги.

01:18
Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) повідомило, що допомогло відправити в Україну 5 000 комплектів обладнання для супутникового Інтернету Starlink від SpaceX.

01:16
Поїздами Укрзалізниці 6 квітня з Краматорська, Слов'янська і Лозової евакуювалися понад 14 000 людей. Через 15 хвилин після того, як один із поїздів пройшов станцію Лозова, на неї прилетіли три ракети.

01:13
Митці волонтерської анімації України створили емоційний ролик, який передає біль війни.

01:03
Укрзалізниця відновлює приміське сполучення з Сум до Харкова. Поїзди ходитимуть двічі на день.

00:59
Україна може перемогти у війні, заявив на брифінгу представник Пентагону Джон Кірбі.
"Маріуполь досі не взято. Він [президент Росії Володимир Путін] відвів війська від Києва. Він відвів війська від Чернігова. Вони не взяли Харкова. Вони не взяли Миколаїв на півдні. Тож, гадаю, доказ тому — це буквально ті результати, які ви бачите щодня… Безперечно, вони можуть перемогти".

00:54
Президент Франції Емманюель Макрон сказав, що вважає правильним продовжувати діалог з Володимиром Путіним. Критику з боку польського прем'єра Матеуша Моравецького, який запитав Макрона, чи той вів би переговори з Гітлером чи Пол Потом, французький президент вважає необґрунтованою.

00:47
На дорозі Р-30 між містом Ірпінь та Києвом швидкими темпами роблять тимчасову переправу через річку замість мосту, який підірвали у перші дні війни. Фото - EPA.

00:40
Радіо Свобода опублікувало сюжет із Бородянки, яка понад місяць перебувала під російською окупацією. Місцеві жителі розповіли про обстріли, звірства та випадки мародерства з боку росіян, які там перебували.

00:33
Хорватія збирається видворити певну кількість російських дипломатів, як це зробили багато країн-членів ЄС і НАТО. Про це сказав у середу в Брюселі міністр закордонних справ Гордан Грлич Радман.

00:26
Мер Харкова Ігор Терехов вважає, що необхідності в централізованій евакуації з міста немає. "Харків добре озброєний та готовий до оборони міста. Необхідності у проведенні централізованої евакуації з Харкова не бачить ані військово-цивільна адміністрація, ані військові, ані я як міський голова", — заявив він.

00:22
Нового наступу Росії на Донбасі ще можна не допустити, вважає президент Володимир Зеленський. "Ще можна дати нам таку зброю, яка реально зупинить цю агресію. Захід може це зробити. Так само, як міг застосувати превентивні санкції ще минулого року, щоб не почалося це вторгнення. Якщо ж помилка буде зроблена знову, це стане історичною помилкою для всього західного світу" .

00:18
Президент Володимир Зеленський заявив, що новий пакет санкції Заходу "виглядає ефектно", але він все одно не співмірний тому злу, яке чинить Росія в Україні. Він вимагає відрізати весь російський банківський сектор від SWIFT та ввести ембарго на енергоресурси з Росії.

00:15
Російська влада злякалась реакції світу на події в Бучі і змінила тактику: її війська почали прибирати тіла вбитих людей з вулиць та підвалів - Зеленський.

00:03

Перші 100 баражуючих боєприпасів Switchblade, також відомих як дрони-камікадзе, відправлені в Україну, повідомив Пентагон.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live