Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

06.04.2022

23:57
Як окупанти маскують вибухівку в житлових будинках. Один із прикладів показав журналіст Дмитро Комаров. Росіяни придавили кришкою підвалу спусковий важіль на гранаті до сходів і накинули зверху стару ганчірку. Врятувала пильність сусідів, які викликали поліцію.

23:35
"Чому ваші санкції не працюють? Тому що вони розраховані на застосування в умовах демократії, коли є суспільна думка", - депутат Європарламенту, колишній прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт відчитав керівництво ЄС за зволікання із покаранням РФ за злочини проти України.

23:32
Три автомобілі передадуть на потреби ЗСУ, які вилучили за кермування напідпитку на Хмельниччині, повідомив Сергій Гамалій. Ситуація з нетверезим кермуванням покращується, каже він - вже вилучають вп'ятеро менше авто, ніж раніше.

23:28
Показники якості води на Тернопільщині, де через уламки ворожої ракети сталося забруднення аміаком, покращуються, повідомив Володимир Труш.

23:23
Угруповання "Схід" знищило 60 окупантів, три танки, БМП та літак.

23:22
Генсек НАТО Столтенберг про війну Росії проти України: "Наступна стратегічна концепція НАТО повинна відображати нову реальність безпеки".

23:10
"Ви розбили у нас вдома вікно, а ми у вас забрали танк" - голова Миколаївської ОДА показав як українські силовики знешкодили техніку ворога.

23:03
Четверо вбитих мирних і четверо поранених внаслідок обстрілу росіянами Вугледара (Донеччина), повідомив Павло Кириленко. Ще одну людини вбили вночі в Очеретиному.

22:48
Повертатися в Чернігів зарано, каже голова ОВА В'ячеслав Чаус. Комунікації міста в критичному стані.

22:45
Росіяни обстріляли Лозову (Харківщина) з ракет, повідомив міський голова Сергій Зеленський. Попередньо, без потерпілих.

22:39
Розпаковка командирського портфеля окупанта Росгвардії. Відео записав начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

22:28
Комунальники спільно з волонтерами прибирають на вулицях Ірпеня. Свіжі фото показав міський голова Олександр Маркушин. За день прибрали близько 20% вулиць міста.

22:18
Окупанти обстріляли Балаклію (Харківщина). Били по житлових будинках, у зв'язку з чим загинули три людини, повідомили в обласній прокуратурі.

22:16
Українські бійці в зоні ООС 6 квітня відбили дев'ять ворожих атак і знищили:
    шість танків;
    п'ять одиниць броньованої та шість одиниць автомобільної техніки;
    чотири артилерійські системи противника;
    два літаки;
    одну крилату ракету;
    один безпілотний літальний апарат ворога.

22:14
Делегацію Міжнародного комітету Червоного хреста не пустили до Маріуполя і заарештували в так званій "ДНР", де утримували майже добу, повідомила Ірина Верещук.

22:06
6 квітня з гарячих точок вдалося евакуювати 4 892 людей.

22:04
Прем'єр Словенії відповів російському МЗС на заяву про "недружнє рішення" скоротити персонал посольства РФ цієї картинкою.

21:57
Сєвєродонецьк: п'ятеро поранених внаслідок обстрілів росіянами центру гумдопомоги, повідомив Сергій Гайдай.

21:42
За місяць блокади у Маріуполі загинуло 5 000 людей, приблизно 210 з них – діти, повідомив міський голова Вадим Бойченко.

21:39
Смт Бородянка після того, як там побували окупанти. Фото: Анастасія Горпінченко.

21:18
Генсек НАТО каже, що говорив із прем'єром Угорщини Орбаном: "Союзники НАТО єдині в нашому засудженні Росії через жорстоку війну проти незалежної суверенної нації. Ми готові до довгого шляху, підтримуючи Україну, посилюючи наші санкції та посилюючи оборону".

21:13
В Гостомелі посилили комендантську годину: з 6:00 7 квітня до 6:00 14 квітня, повідомив Тарас Думенко.

21:11
США не братимуть участі у зустрічах G20, якщо там будуть росіяни, заявила міністерка фінансів США Джанет Йєллен, передає CNN.

21:10
У російському Бєлгороді серед місцевих росте паніка: вчора вони труїли голубів, рили окопи, сьогодні оголосили про евакуацію шкіл, повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

21:08
В Україні зафіксовано 5 000 злочинів окупантів. Їх засудили вже 45 країн - МВС.

20:54
Рятувальники Бучанського району отримали відзнаки за свою роботу з розбору завалів.

20:52
Українським бійцям доставили допомогу в Маріуполь, поділився фонд "Повернись живим". Вдалося передати тепловізори, квадрокоптери і павербанки.

20:48
У Гостомелі зловили мародерів. Фото награбованого показав очільник Гостомельської селищної військової адміністрації Тарас Думенко.

20:45
10 нових ударів по російській економіці, фінансовій системі, торгівлі та залишках російського впливу за кордоном, нанесені за три доби, назвав голова МЗС України Дмитро Кулеба.

20:32
У Росії погрожують Фінляндії "знищенням" у разі вступу до НАТО.

20:31
Визнати воєнні злочини Росії геноцидом українського народу закликала світ Всеукраїнська рада церков та релігійних організацій.

20:29
Велика Британія оголосила про нові антиросійські санкції. До списку потрапили наближені до Путіна особи як Гур'єв з соратник президента РФ, а також Когогін - директор компанії, яка виробляє вантажівки і для військових. Також санкції наклали на Сергія Іванова - президента найбільшого у світі виробника алмазів АЛРОСА.

19:55
Рятувальники загасили усі пожежі, які виникли в Луганській області через обстріли з боку росіян - ДСНС. Горіли багатоповерхівки, приватні будинки, школа, ТРЦ, цех заводу.

19:52
Декілька голів громад Херсонської області працюють дистанційно - вони виїхали через загрозу життю, повідомили у "Слузі народу".

19:50
У Вільнюсі художники "залили кров'ю" ставок перед посольством Росії.

19:48
В Ізюмі депутат здавав окупантам волонтерів, учасників ООС та тероборони - Офіс генпрокурора.

19:47
У Сумській області знайдено понад 100 тіл загиблих мирних мешканців – ОВА.

19:43
Колишнього прикордонника на Луганщині підозрюють у держзраді. За даними слідства прокуратури, він перейшов на сторону так званої ЛНР у кінці лютого і отримав там "службове звання".

19:28
Ватажок терористів так званої ДНР Пушилін призначив ексдепутата ОПЗЖ Костянтина Іващенка "мером Маріуполя".

19:25
Цих кривавих прикладів (злочинів РФ - ред.) стає більше, тому заховатися за інформаційною дискредитацією українців буде неможливим для Росії - Володимир Зеленський в інтерв'ю турецькому телеканалу Habertürk.

19:16
ЗСУ відігнали росіян із населеного пункту Осокорівка (Херсонська область) - вечірнє зведення Генштабу ЗСУ.

19:12
Ворог почав використовувати залізницю - переганяє зброю та техніку зі станції Валуйки (РФ) до Куп'янська (Україна) - Генштаб ЗСУ.

19:10
Окупанти завершують перегрупування військ та відновлення боєздатності підрозділів, що виведені до районів Брянської та Курської областей - Генштаб ЗСУ.

19:06
Геращенко опублікував імена п'яти загиблих у Бучі, знайдених у підвалі:
    Матешко Сергій Вікторович
    Шульмейстер Дмитро Валерійович
    Бойченко Володимир Леонідович
    Прудько Віктор Едуардович
    Прудько Валерій Петрович.

18:50
Знищено підрозділ радіоелектронної боротьби росіян - це результат роботи воїнів 81 окремої аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ, пише Держспецзв'язку.

18:45
Українські території розміновуватимуть за прикладом Київської області - ДСНС. Наразі необхідно обстежити понад 300 000 га.

18:40
Обороною аеропорту "Жуляни" командував ексзамкомандувача ССО України Сергій Кривонос, який 2014 року командував обороною Краматорського аеродрому.

18:37
"Ну там зимние вещи, наверное", - українці зателефонували брату російського мародера, який відправив з Білорусі посилок на понад 100 кг.

18:24
Кияни, які повернулися в місто, не нехтуйте сигналами тривоги, дотримуйтесь ПДР і комендантської години (з 21:00 до 06:00) - заявив Віталій Кличко.

18:15
ОВА Харківщини рекомендує евакуюватися жителям міст Барвінкове та Лозова, каже Олег Синєгубов. Там курсують поїзди. Централізованих евакуаційних заходів саме у Харкові на сьогодні не проводять.

17:40
США та G7 запровадили нові санкції проти дочок Путіна, Сбєрбанку, Альфа Банку та заборонили всі нові інвестиції в Росію.

17:25
Радник керівника ОП Михайло Подоляк: Російська пропаганда увійшла сьогодні в найбільш шалену й токсичну фазу. Відверта ненависть до України, наростання закликів убивати й убивати українців. Ключова теза – Україна має бути знищена під будь-яким приводом.

17:14
У Бородянці ДСНС почала розбирати завали на вулиці Центральній: "Дивлячись на масштаби руйнувань, ми можемо лише здогадуватись про те, скільки страшних знахідок чекає на нас".

17:07
МВС Білорусі повідомляє про затримання чотирьох підозрюваних у "диверсіях на залізниці". Двоє з них тяжко поранені.

16:57
Для геноциду українського народу окупаційні підрозділи застосовували всю наявну у них зброю. Про це свідчать документи, знайдені на Київщині - ГУР МО.

16:55
110 бригада ТРО ЗСУ витягнула з річки новітню БМП-3 окупантів.

16:54
Прем'єр-міністр Віктор Орбан заявив, що Угорщина платитиме за постачання у рублях, якщо про це попросить Росія.
16:32

Палата депутатів чеського парламенту одноголосно визнала Голодомор в Україні в 1932-1933 років актом геноциду українського народу - посол України в Чехії Євген Перебийніс.

16:27
За добу бійці полку Азов пошкодили два танки, знищили склад боєприпасів ворога та багато ворожої піхоти.

16:25
СБУ нейтралізувала мережу ворожих коригувальників і колаборанта, який готував "списки" на знищення українців.

16:20
Як виглядають звільнені села Броварського району - спалені школи, розтрощені магазини й автівки, пограбовані банкомати.

16:18
Опубліковано особисті дані деяких зрадників України, які зараз у складі російських військ вбивають або керують вбивствами наших громадян - воєнний оглядач Роман Бочкала.

16:15
Вивозили живих овець і телят. Якійсь плетені кошики, унітази, мікрохвильовки, листи шиферу, одяг. Водночас не забрали трупи своїх військових. У 50 метрах від місця, де лежать трупи мертвих орків, вони залишили банки з борщем, на яких було написано "Своих не бросаем", - голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

16:10
Російське командування скаржиться на посилення інформаційного впливу на російських військових з боку ЗСУ та українських спецслужб - ГУР МО.

15:54
Кібератаки на енергетичний сектор зросли втричі, щоб зупинити приєднання до європейської енергомережі - Держспецзв'язку.

15:30
Понад 900 жителів Луганщини прямують до безпечних регіонів країни - голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

15:20
Віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук закликала жителів Донецької та Луганської областей до негайної евакуації, поки є можливість для цього.

15:06
СБУ попередила про черговий ворожий фейк - від імені співробітника СБУ росіяни надсилають повідомлення з вірусним файлом до працівників державного сектору Донецької області - речниця ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Каріна Західна.

15:03
На Буковині прикордонники викрили схему спроб незаконного перетинання кордону - військовозобов’язані чоловіки заздалегідь фіктивно працевлаштовувалися водіями-далекобійниками.

14:40
Росіяни обстріляли Сєвєродонецьк – палають 10 багатоповерхівок, кількість жертв встановлюється. Також пожежі у торговельному центрі та гаражах - ОДА.

14:19
Російські генерали перетворили війну на власний піар, а нагороди роздають своїм родичам - СБУ.

14:02
Нідерланди вже поставили Україні військових товарів на понад 50 мільйонів євро, включно зі зброєю - Міноборони Королівства.

13:58
У Києві за 40 днів повномасштабного російського вторгнення загинули 89 мирних осіб, серед них 4 дитини, поранені – 398 осіб, серед них – 20 дітей. Пошкоджено 167 житлових будинків різних типів, 44 школи, 26 дитячих садків та 1 дитячий будинок. Також пошкоджень зазнали 11 адміністративних будівель - КМДА.

13:55
На Київщині електропостачання відновили в 11 населених пунктах Броварського, Бучанського та Вишгородського районів. Без світла поки залишаються 460 сел та міст - ОДА.

13:43
Президент Володимир Зеленський звернувся до парламету Ірландії: "Закликав Ірландію переконувати партнерів у Євросоюзі щодо жорсткіших санкцій проти Росії".

13:11
Офіційно помер лідер російської партії ЛДПР Володимир Жириновський - голова Держдуми РФ В'ячеслав Володін.

12:53
"Вбивці замітають сліди. В Маріуполі запрацювали російські мобільні крематорії" - Маріупольська міськрада.

12:50
Голова МЗС Дмитро Кулеба: Щоб зупинити Путіна, знадобиться газове та нафтове ембарго, а також відключення від SWIFT усіх російських банків. Важкі часи вимагають важких рішень.

12:45
81 раз росіяни обстріляли міста та села Луганщини минулої доби - ОДА.

12:30
Окрема аеромобільна бригада ДШВ ЗСУ знищила чергову бойову одиницю бронетанкової техніки ворога разом з екіпажем за допомогою "Стугни-П":

12:29
Цивільний персонал армії РФ жаліється на інфляцію, профспілки погрожують судами - ГУР МО.

12:26
Вторгнутися захоплювати Київ "за два дні", отримати тисячі трупів своїх солдатів і відступити через місяць - це, за словами спікера Кремля, "жест доброї волі для створення умов для переговорів, під час яких можливі серйозні рішення".

12:20
Володимир Кличко: Не втомлюйтесь виступати проти війни. Російські війська не втомлюються вести свою війну.

12:14
Папа римський Франциск засудив масове вбивство у Бучі та на щотижневій загальній аудієнції показав український прапор, надісланий йому з Бучі – DW.

12:11
ДСНС продовжує очищувати села та прилеглі території, що знаходилися під окупацією російських військ від вибухонебезпечних предметів: знімають розтяжки в будинках, вилучають снаряди та міни.

12:00
Російські школярі просять окупантів швидше вбивати українців: "Прошу тебя: побыстрее убивай всех украинцев и приезжай домой" - СБУ.

11:56
Засновник полку спецпризначення Азов Андрій Білецький показав відео, як виглядає сьогодні село Мощун Бучанського району. Там відбувалися переломні битви за Київ.

11:52
Українські воїни з підрозділу К2 54 ОМБр показали ворогу на Донеччині, що буває, коли російська техніка йде в бій проти наших захисників.

11:49
У Києві з'явився мурал, присвячений боротьбі України. Його створив Саша Корбан, про що розповів у Facebook.
"А в цей час неподалік точилися бої за звільнення Бучі та Ірпеня", - підписав фото митець.

11:43
У Раді зареєстрували постанову про геноцид Росією української нації.

11:25
Ураїнські пожежники боролися з вогнем, який спалахнув на Дніпропетровщині через ракетні удари окупантів. Його гасили понад 8 годин.

11:14
73-річна матір винахідника Ілона Маска прилетіла до Чехії. У Празі вона здійснила світський вихід у сукні від українського бренду Jamemme, а на прогулянку містом Мей Маск одягнула панаму від бренду Ruslan Baginskiy. Також вона опублікувала світлину на тлі українського прапора. Відповідні фото Мей Маск опублікувала в Instagram.

11:11
Британці, американці, білоруси, грузини, норвежці: вони з нами пліч-о-пліч. Підтримують, ризикують, допомагаючи Україні якнайшвидше здобути перемогу.

11:06
10-й день життя Ірпеня без орків. "Працюємо вдень і вночі, щоб наші мешканці могли якомога швидше повернутися у рідні домівки", - підписав відео мер Ірпеня Олександр Маркушин.

11:01
В Ірпені споруджують тимчасовий міст на Романівці.

10:54
Міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв'ю РБК-Україна назвав великі енергооб'єкти, які Україна втратила через війну. За його словами, ключовий серед них – це Луганська ТЕС у нині окупованому місті Щастя.

10:41
На сьогодні погоджено 11 гуманітарних коридорів. Плани роботи гуманітарних коридорів — за посиланням.

10:36
Європейський Союз рано чи пізно запровадить санкції проти російської нафти й газу. У керівництві ЄС вважають, що такі заходи знадобляться. Про це написав у Twitter голова Європейської ради Шарль Мішель.

10:35
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто повідомив, що в МЗС викликали посла України в Будапешті Любов Непоп через нібито образливі заяви українських лідерів.

10:30
Як перемогти країну, в якій мами своїми словами підтримують доньок, поки ті зі зброєю в руках боронять рідну Землю. Ніяк! Листівку, яку отримала українська військова, опублікувала Нацгвардія.

10:30
Як перемогти країну, в якій мами своїми словами підтримують доньок, поки ті зі зброєю в руках боронять рідну Землю. Ніяк! Листівку, яку отримала українська військова, опублікувала Нацгвардія.

10:29
Польща планує побудувати "сухий порт" на кордоні з Україною, щоб збільшити пропускну можливість для експорту української аграрної продукції. Про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики України.

10:25
Російські військові випустили ракети по Вінницькій області. Наразі місцева влада уточнює інформацію про постраждалих і руйнування, інформує голова Вінницької ОДА Сергій Борзов у Telegram.

10:21

СБУ здобула секретні карти і списки рашистів, підрозділи яких було знищено на Донеччині.
Карти зареєстровані 22 лютого та містять плани окупантів із захоплення всієї території Донецької області.

10:12
Російські бойовики у селах Броварського району спалили школи, розтрощили крамниці й автівки.

09:46
Жителів Сєвєродонецька, Лисичанська, Кремінної, Рубіжного, Попасної та Горського просять терміново евакуюватися. Поки російські окупанти не знищили залізницю.
Про це повідомляє у Facebook голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

09:41
За даними журналіста Юрія Бутусова, один український танк вступив у бій із російською колоною бронетехніки.

09:30
Окупанти вбили вже 167 українських дітей, ще понад 279 отримали поранення. На жаль, ці цифри не остаточні.

09:11
Завдяки успішним діям підрозділів зенітних ракетних військ ПвК ''Захід'' було знищено дві крилаті ракети окупантів, що унеможливило потрапляння ракет ворога у ціль. Про це повідомляє  ПвК ''Захід''.

09:07
Кожен третій російський військовий із 155 бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту ВМФ РФ, яка окупувала передмістя Києва, воював у Сирії. Про це повідомляє Slidstvo.info.

08:39
Світові ціни на нафту в середу, 6 квітня, знову зросли. Загроза нових санкцій щодо Росії викликала побоювання з приводу пропозиції, повідомляє Reuters.

08:33
Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко повідомив, що  в результаті нічного обстрілу у Дніпропетровській області ніхто не постраждав.
"Пожежу на заводі щойно загасили. Рятувальники боролися з полум’ям понад 8 годин", - зазначив Резніченко.

08:25
Державна служба з надзвичайних ситуацій підготувала для дітей мультиплікаційний ролик про правила поведінки у разі сирени тривоги.

08:02
6-7 квітня у Києві з візитом перебуватиме заступник генерального секретаря, координатор надзвичайної гуманітарної допомоги ООН Мартін Гріффітс. Обговорюватиме гуманітарні проблеми.

07:54
Мешканці Бучі розповідають про російську окупацію: розстріли, системні вбивства, катування.

07:37
Канада ввела санкції проти восьми російських бізнесменів. Також під економічні обмеження потрапив начальник Головного управління Генштабу Збройних сил РФ. Про це повідомляє пресслужба уряду Канади.

07:29
Вночі російські окупанти атакували Дніпропетровщину. Ворог влучив у нафтобазу та один з заводів. Нафтобазу з горючим знищено. На заводі рятувальники й досі приборкують полум’я. Кількість постраждалих з’ясовується, повідомляє Дніпропетровська ОДА.

07:19
Головне із ранкового зведення Генштабу:
- На Херсонщині ЗСУ взяли під контроль Добрянку, Нововознесенське і Трудолюбівку. Тривають бої у районі населеного пункту Олександрівка.
- Угрупованням Повітряних Сил ЗСУ за попередню добу було знищено 8 крилатих ракет.
- На Донецькому напрямку ворог продовжує ведення штурмових дій в районах населених пунктів Попасна, Степне, Новотошківське, Рубіжне, Сєверодонецьк та Солодке. Успіху не має.

07:17
Внаслідок обстрілів 5 квітня у Рубіжному п’ятеро постраждалих і одна загибла людина, в Луганській області зруйновано ще 11 будинків. Про це повідомив голова Луганської обласної державної (військової) адміністрації Сергій Гайдай.

07:13
Росія намагається покращити тактичне положення на Південнобузькому напрямку. Можливе використання території Придністров'я для підтримки наступальної операції на зазначеному напрямку. На аеродромі Тирасполь здійснюється підготовка для прийому літаків, зазначили у Генштабі.

07:10
44 окрема артилерійська бригада імені гетьмана Данила Апостола опублікувала відео наслідків знищення техніки російських окупантів українськими військовими.

07:04
Наразі Росія не збирається зупиняти війну. Кремль продовжує повномасштабне вторгнення проти України, окуповуючи території та створюючи геноцид українського народу. Про це в ефірі 24 каналу заявила тимчасово повірена у справах США в Україні Крістіна Квін.

06:50
Російські військові під час окупації Бучі розстріляли щонайменше 320 мирних жителів. Про це мер міста Буча Анатолій Федорук повідомив ВВС.

06:30
Новий пакет санкцій США проти Росії, презентація якого заплановано на 6 квітня, буде спрямований проти двох дочок президента Росії Володимира Путіна. Також обмеження діяльності торкнуться найбільші російські банки. Про це повідомляє Wall Street Journal.

06:27
У Пентагоні вважають, що загроза великого міжнародного конфлікту зростає. Про це голова об’єднаного комітету начальників штабів ЗС США генерал Марк Міллі заявив під час слухань у комітеті з питань збройних сил Палати представників США, передає Укрінформ.

06:25
Завдяки концертам у різних країнах Європи на допомогу Україні вже зібрано більш як 83 мільйонів євро. Про це розповіла співачка Джамала у Фейсбуці.

06:20
Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк наголошує, що злочини військ РФ, які відкрилися в Бучі Київської області, — лише початок правди про сучасну Росію.

06:16
Голова Тернопільської ОДА Володимир Труш повідомив, що забруднення води у Кременецькому районі, яке сталося через витік хімікатів після падіння уламків російської ракети, вже локалізували.

05:58
Нова Зеландія запроваджує 35% мито на імпорт усіх товарів із Росії та припиняє експорт промислової продукції, пов'язаної зі стратегічними галузями РФ, через звірства російської армії у Бучі та інших містах України. Про це повідомляє Reuters.
Уточнюється, що санкції набудуть чинності з 25 квітня.

05:53
Росія звертається до виробників мікрочіпів у Китаї, щоб обійти західні санкції та відновити роботу банківських карток, пов'язаних із платіжною системою Мир. Про це пише Reuters.

05:48
Американський виробник мікросхем Intel припиняє роботу в Росії - компанія "разом зі світовою спільнотою засуджує війну Росії проти України". Про це повідомляє пресслужба компанії.

05:37
У Фінляндії закликали Євросоюз повністю заборонити імпорт нафти із Росії, оскільки її можна закупити в інших країнах. Про це заявив міністр економіки Фінляндії Міка Лінтіля, пише yle.fi.
"Нафта зараз в Україні перетворюється на червону кров", - наголосив він.

05:34
У Франції заявили про відсутність прогресу в мирних переговорах між Росією та Україною. Про це повідомило джерело в Єлисейському палаці, пише CNN.
"Шок після подій у Бучі не сприяє прогресу в переговорах", - наголосило джерело.

05:14
Російські солдати у Білорусі запитали у жінки в одному з торгових центрів, де знайти обмін валют та отримали різку відповідь.
"Я німецькою не розмовляю", - відповіла вона.

05:08
Сполучені Штати повинні розглянути питання про відправлення додаткових військ до країн Східної Європи та створення там постійних військових баз для стримування російської агресії. Про це сказав голова об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі у виступі перед Конгресом США.
Міллі зазначив, що за 42 роки його військової служби війна в Україні стала найбільшою загрозою миру й безпеці в Європі та, можливо, у всьому світі.

04:59
Євросоюз надасть Молдові 700 млн євро фінансової підтримки для допомоги українським біженцям. Про це написав у Facebook євродепутат Зігфрід Мурешан.
"Ці гроші можуть бути використані для допомоги біженцям з України та для допомоги громадянам Молдови, які допомагають біженцям", - зазначив він.

04:56
США нададуть Україні додатково $100 млн у вигляді допомоги у сфері безпеки, серед іншого протитанкові системи Javelin. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, пише Reuters.

04:50
Супутникові знімки від 21 березня підтверджують, що на вулицях Бучі лежали тіла мирних українців, убитих російськими загарбниками у ті дні, коли населений пункт перебував під тимчасовим контролем армії Росії. Про це повідомляє розвідка Британії у Twitter.
"Аналіз супутникових знімків від 21 березня 2022 року показує щонайменше вісім упізнаних тіл, що лежать на вулиці Бучі Київської області. Буча була окупована російськими збройними силами до 31 березня 2022 року", - йдеться у повідомленні.

04:32
5 квітня прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет засудив убивства у Бучі через чотири дні після того, як світ побачив фотографії численних жертв серед цивільного населення, але Беннет не став звинувачувати Росію у військових злочинах. Про це повідомляє The Jerusalem Post.
На відміну від Беннета, міністр закордонних справ Яїр Лапід звинуватив Росію у скоєнні воєнних злочинів.

04:24
Минулої доби на Луганському й Донецькому напрямках ЗСУ успішно відбили дев'ять атак російських окупантів. Про це повідомляє штаб ООС у Facebook.
"Зокрема, українські захисники знищили 4 танки, 24 одиниці броньованої та 20 одиниць автомобільної техніки, 5 артилерійських систем противника", - сказано в повідомленні.
Уточнюється, що українські військовослужбовці захопили один російський танк і збили у небі над Донбасом шість безпілотників ворога.

04:12
Twitter відмовився розповсюджувати чи рекомендувати акаунти російського уряду. Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті.
У соцмережі зазначили, що таку політику щодо Росії проводять уперше через повномасштабне вторгнення в Україну.

03:59
Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон звернувся до російського народу. Він заявив, що вони заслуговують на правду і закликав подивитися, які звірства щодо мирних українців здійснює російська армія від їхнього імені.

03:55
Кабмін виділив Міноборони із резервного фонду 32,81 млрд гривень. Також 1,45 млрд гривень було направлено СБУ. Про це пише Урядовий портал.
Як зазначається, кошти підуть на зарплати, техніку, зброю, пальне та все необхідне для українських військовослужбовців і спецслужб.

03:50
Єврокомісія має намір запустити потужний механізм скорочення фінансування Угорщини за підрив стандартів верховенства закону в блоці. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише Politico.
Міжнародні спостерігачі виявили порушення під час виборчої кампанії на парламентських виборах, які виграла партія президента Угорщини Віктора Орбана. Уточнюється, що "угорський лідер поступово взяв під свій контроль демократичні інститути та направив гроші платників податків друзям і сім'ї".

03:45
У Бородянці російські окупанти відкривали вогонь по всіх, хто намагався розібрати завали зруйнованих багатоповерхівок і врятувати тих, хто був там заблокований. Про це розповів в.о. голови Бородянської селищної ради Георгій Єрко у коментарі Обозреватєлю.
За його словами, коли проходила колона, ворог відкрив вогонь по мешканцях і було вбито перших вісім людей. Пізніше окупанти стріляли по людях не лише з автоматів, а й із важчого озброєння.

03:33
Журналісти The New York Times опублікували підтверджене відео як російські загарбники розстріляли на вулиці мирного жителя на велосипеді.

03:14
Британський журналіст Ден Ріверс приїхав у місто Іванків під Києвом, що понад місяць перебувало під тимчасовим контролем окупантів. Його матеріал можна прочитати за посиланням.

03:07
Минулої доби російські окупанти в Донецькій області вбили одного мирного жителя і поранили вісьмох. Про це повідомив голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко.

02:54
Російському льотчику, який бомбив міста Донецької, Харківської та Сумської областей, оголосили про підозру у порушенні законів і звичаїв війни. Про це повідомляє Офіс генпрокурора.
Підозрюваний на багатоцільовому винищувачі СУ-35С завдавав ракетні удари по Конотопу Сумської області, Куп'янську й Ізюму Харківської області та Волновасі Донецької області.

02:44
Україна отримала від Естонії черговий транш воєнної допомоги, повідомляє пресслужба посольства Естонії у Києві.
ЗСУ отримають:
→ протитанкові ракети;
→ гаубиці;
→ протитанкові міни;
→ безвідкотні протитанкові гармати;
→ автоматична зброя;
→ боєприпаси;
→ одноразові гранатомети;
→ ручні гранати.

02:29
У Гостомелі після тимчасової окупації російськими військами та відступу загарбників понад 400 людей вважаються зниклими безвісти. Про це заявив в інтерв'ю Громадському радіо голова Гостомельської селищної військової адміністрації Тарас Думенко.
"Ми знаємо про людей, що їх убито, є підтвердження, фото й відеофіксація, але ми досі не можемо їх знайти", - сказав Думенко.

02:26
Російські окупанти чинили сексуальне насильство проти українців, незалежно від статі та віку жертв – це військовий злочин. Про це повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.
За словами Венедіктової, російські військовослужбовці чинили сексуальне насильство щодо українських жінок і чоловіків, дітей та людей похилого віку – правоохоронці отримують інформацію про факти такої наруги.

02:15
5 квітня Повітряні Сили ЗСУ знищили вісім крилатих ракет російських окупантів. Про це повідомляє ПС ЗСУ.
Окупанти завдають ракетних ударів з повітря, зокрема з повітряного простору Білорусі.

02:11
Російські окупанти насильно вивезли до РФ із заблокованого Маріуполя десятки українців і відправили їх до фільтраційних таборів. Про це сказала посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, повідомляє ABC News.
У цих таборах в українців забирають паспорти, посвідчення особи, мобільні телефони. Росіяни розділяють сім'ї українців.

01:46
5 квітня бійці 95 бригади ЗСУ під Ізюмом Харківської області збили ворожий гелікоптер Ка-52 українською ракетою ПТРК «Стугна-П». Відео філігранної роботи українських військовослужбовців опублікував журналіст Юрій Бутусов.

01:22
5 квітня ЗСУ завдавали ударів по накопиченню техніки ворога. Про це повідомляє Оперативне командування Схід у Facebook.
Українським військовим вдалося знищити:
→ особового складу – до 80
→ танків – 4 (з них захоплено – 1)
→ БТР – 9
→ БМП – 10
→ міномет – 1
→ БМ-21 – 1
→ АТ – 17
→ БПЛА – 1
→ паливозаправники – 2

01:17
"Передав і орден «За мужність» сім'ї загиблого фоторепортера Макса Левіна, якого було підло вбито окупантами в Київській області. За життя він зробив вагомий внесок у те, щоб усі бачили і знали, що відбувається в нашій країні", - сказав Володимир Зеленський у відеозверненні.

01:11
еленський нагородив українських військовослужбовців у Маріїнському палаці та пообіцяв у майбутньому відзначати героїв у цій залі: "Біла зала Маріїнського палацу називатиметься Білою залою Героїв України".

01:03
Польща пропонує заснувати санкції проти Росії у сфері спорту. Міністр спорту й туризму Польщі Каміль Бортнічук закликав виключити Росію зі всіх міжнародних спортивних федерацій. Про це повідомляється в Twitter.

00:50
Туреччина повернула своє посольство із Чернівців до Києва. Таке рішення турецьке МЗС ухвалило на тлі відступу російських військ від столиці України. Про це йдеться у повідомленні посольства у Facebook.

00:45
Основні тези зі звернення Володимира Зеленського:
"Рада Безпеки ООН існує, а безпеки у світі немає. Ні для кого. Це точно означає, що Організація Об'єднаних Націй не може виконувати функції, заради яких створювалася".
"Готуємо новий пакет потужних санкцій проти Росії за все, що вона наробила проти наших людей".
"Після того, що світ побачив у Бучі, санкції проти Росії мають бути співмірними з тяжкістю військових злочинів окупантів".
"Ми усвідомлюємо, що окупанти переважають чисельно. Що в них більше техніки. Ми знаємо про спроби російських керівників зібрати по всій Росії нових дурнів серед курсантів військових училищ, людей з бойовим досвідом і строковиків, щоб направити їх усіх на забій у ще один наступ".

00:19

Журналіст Денис Казанський показав, як російська окупаційна армія мародерів і злодіїв пограбувала передмістя Києва.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live