Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

05.04.2022

23:58
Володимир Зеленський у новому зверненні  заявив, що попри перевагиу чисельності та сили армії РФ, в України немає іншого вибору, окрім перемоги. Оскільки "вирішується доля нашого народу", - сказав президент і додав, - "Ми знаємо, за що воюємо. І робимо все для перемоги".

23:54
"Шок Бучі не сприяє прогресу в переговорах", - про це пише CNN із посиланням на джерело в Єлисейському палаці.

23:49
Двом дочкам Путіна загрожують санкції ЄС через вторгнення до України. Брюссель також оголосив про заходи щодо обмеження імпорту російського вугілля, хоча такі дії все ще потребують схвалення з боку членів ЄС, пише WSJ.

23:44
У Бєлгородській області РФ почали рити окопи. Представник місцевої влади сказав, що для "перестраховування". Про це повідомляє російське видання Медуза.

23:39
95% українців вірять, що Україна зможе відбити напад Росії. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг".

23:31
Захід заморозив понад $350 млрд із резервів російської іноземної валюти на суму $604 млрд, повідомила глава МЗС Великої Британії Ліз Трасс. Москва зараз не може отримати доступ до 60% валютних резервів. Про це написало видання The Guardian.

23:30
За сьогодні, 5 квітня, Укрзалізниця вивезла понад 15 000 осіб із Покровська, Краматорська, Слов'янська та Лозової. Про це компанія повідомила у Facebook.

23:21
Україна підозрює Грузію у спробах допомогти Росії обійти західні санкції, це підтвердив Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі єдиного телемарафону увечері у вівторок. Україна очікує від Грузії доказів, що це не так.

23:16
У Львові повідомляють про вибухи. У Львівській ОВА повідомили, що працюють ППО. Львів'янам нагадують, щоб нічого не знімали, не фотографували і дочекалися офіційної інформації.

23:10
Голова гуманітарного штабу Київщини Олексій Кулеба опублікував відео зі звільненої Бородянки і написав: "На жаль, селища практично немає".

23:03
4-річного хлопчика Сашу, якого шукала вся Україна, знайшли убитим. Про це написала його мама у себе на сторінці в Інстаграм.

22:51
У Львові запалили сотні лампадок, аби вшанувати пам’ять невинних загиблих через російське вторгнення в Україну.

22:38
В Ізюмі схопили колобаранта, який допомагав окупаційним військам РФ захоплювати місто. Повідомляє заступник міського голови Ізюма Максим Стрельник.

22:15
Арестович розповів, навіщо прийняли громадян РФ та етнічних росіян до складу Іноземного легіону і створили окремий легіон "Свобода Росії". Офіційно до Міноборони від росіян надійшло понад 300 заявок для участі у війні на боці України. Було прийнято рішення не нехтувати "таким ресурсом", про це розповів радник глави ОП в ефірі Суспільного.

22:08
США ввели санкції проти "найвідомішого" ринку даркнета в Росії - Hydra, повідомляє CNN. Hydra – місце, де кіберзлочинці продавали інструменти для злому та вимагали мільйони доларів через програми-вимагачі.

22:02
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликав громадян Росії не слухати пропаганду, а дізнатися правду про війну в Україні з незалежних джерел, просто увімкнувши VPN.

21:53
Мати оплакує свого сина, якого вбили російські військові у селі Калинівка. Син був військовим, але того дня працював у гаражі. Росіяни проїжджали повз і застрелили молодого хлопця. Вона поховала сина у дворі та накрила килимом, щоб собаки не розрили могилу.

21:35
Сьогодні вдалося евакуювати 3 846 людей із Донецької, Луганської та Запорізької області. Колона Червоного хреста, що стояла за 19 км від Маріуполя, змушена була повернутися так і не доїхавши до міста. 7 автобусів, що повернулися, змогли евакуювати маріупольців і місцевих мешканців Бердянська.
Найближчим часом ще 400 людей будуть у безпеці.

21:30
Військами РФ вбито 11 мирних мешканців у Великій Димерці Броварського району. Причина смерті - застосування вогнепальної та артилерійської зброї. Внаслідок дій окупантів у Броварському районі ще двоє мирних мешканців загинули, один поранений. Про це повідомила Київська обласна прокуратура.

21:28
П'яний росіянин напав на українського священика у німецькому місті Гамбург. За інформацією поліції, громадянин РФ подзвонив у двері будинку, де мешкає священик, а коли той відкрив, ударив його в груди.

21:26
На сході знищено 80 російських окупантів, 4 танки та до 20 бронемашин. Про це повідомляє Оперативно-тактичне угруповання "Схід".

21:24
За підрахунками CNN, президент України Володимир Зеленський на сьогоднішній день звернувся до 19 світових парламентів, намагаючись заручитися підтримкою під час вторгнення Росії до України.

21:23
Маріупольська міськрада звинуватила "колаборантів із ОПЗЖ" у коригуванні обстрілів критичної цивільної інфраструктури у місті. Про це йдеться у Telegram міськради.

21:19
У Токмаці російські загарбники змушують медперсонал місцевих лікарень підписувати так звані "контракти" з міністерством охорони здоров'я Російської Федерації. А в Ізюмі окупанти фабрикують "злочини ЗСУ", влаштовуючи показові обстріли та "документують" їх, повідомляють у Генштабі.

21:19
41-й день війни. У Генштабі повідомляють, що плани РФ не змінюються, окупанти хочуть взяти під повний контроль Донецьку та Луганську область. На Харківщині росіяни шукають проукраїнських мешканців та незаконно їх затримують. На Сіверському напрямку РФ вивозить з території Білорусі свою техніку. Зберігається загроза нападу з боку ЗС Білорусі.
 
21:09
Португалія оголосила 10 працівників російського посольства "персонами нон грата". Вони мають два тижні, щоб залишити країну. Про це повідомляє TLDR News EU у своєму Твіттері.

 20:54
Задля збереження європейських цінностей і миру Зеленський закликав народ Іспанії допомогти Європі перестати боятися Росію.
"Я впевнений, що страх – це не про вас. Але я прошу вас зробити все, щоб і в інших держав Європи не було страху. Ви можете допомогти нам. Допомогти світу. Дати нам зброю, яка необхідна", - сказав Володимир Зеленський під час своєї промови у Генеральних кортесах Іспанії.

20:39
Зеленський закликав компанії Іспанії припинити бізнес з Росією. Аргументуючи своє прохання воєнними злочинами російських окупантів у звільнених містах Київщини та загалом на всій території Україні. "Як за цих умов країни світу можуть вільно купувати російську нафту і допускати у свої порти російські кораблі?", - поставив риторичне запитання президент України.

20:37
Президент України виступив з промовою у Генеральних кортесах Іспанії та звернувся до народу і політиків Іспанії.

20:11
Омбудсмен України Людмила Денісова відвідала звільнену Бучу на Київщині. Вона пообіцяла проконтролювати процес повернення тіл загиблих для поховання та звернулася до Комісії ООН і ОБСЄ, щоб вони зауважили факти злочинів Росії під час розслідування, а краще - щоб самі побували у звільнених містах.

19:57
Кабмін ухвалив перші рішення з відбудови України. На засіданні погодили перелік першочергових аварійно-ремонтних робіт у містах та селах, що постраждали внаслідок бойових дій. Про це повідомив представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук.

19:48
Через обстріл у Тернопільській області рівень аміаку перевищив норму у ґрунті та у річці Іква. Уламки збитої ракети впали на склад мінеральних добрив та пошкодили шість резервуарів, повідомляють у Тернопільській ОВА.

19:33
Проти мера Рубіжного Сергія Хортіва порушено кримінальну справу за фактом колабораціонізму, повідомила прес-служба Офісу генерального прокурора.

19:15
Серед 86 визволених з російського полону військовослужбовців України були жінки. Їх вивезли на територію Білорусі, а потім до СІЗО у Брянську. Над жінками знущалися, катували, примушували присідати оголеними і збрили волосся. Декого з жінок-військовополонених примушували брати участь у зйомках пропагандистських сюжетів, вимагаючи перейти на російську мову. Про це відзвітувала уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

19:03
Чехія відправила Україні кілька десятків старих танків Т-72 та бойових машин піхоти. Чеський уряд вважає, що українські солдати вміють поводитися з технікою і припускають, що вона допоможе їм захистити Україну. Пише Echi24.cz.

18:52
Адвокати Росії у Міжнародному суді ООН відмовились від подальшої співпраці з нею, зокрема у справах проти Росії, які розпочала Україна. Про це повідомила перша заступниця Міністра МЗС Еміне Джапарова.
"Неможливо представляти на майданчиках, призначених для застосування права, державу, яка так цинічно його зневажає", – процитувала Джапарова вже колишнього адвоката Росії у Міжнародному суді ООН Алана Пелле. Адвокат відмовився від Росії 24 лютого 2022 року.

18:46
У Бучі окупанти намагалися спалити тіла 6 вбитих мирних мешканців. На тілах жертв є сліди насильницької смерті та катувань, повідомлює Офіс Генерального прокурора.

18:40
НАТО збирає докази, щоб притягнути Путіна до відповідальності за воєнні злочини в Україні, пише CNN, цитуючи постійну представницю США при НАТО Джуліанну Сміт. "Нам потрібно зібрати інформацію, необхідну, щоб притягнути Путіна та його команду в Москві до відповідальності", – сказала Сміт.

18:37
Рада безпеки ООН має або позбавити країну-окупанта Росію права вето, або показати ефективність у встановленні миру в Україні, або саморозпуститись, сказав Володимир Зеленський на засіданні РБ ООН.

18:19
Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель розпорядився оголосити персонами нон грата ряд посадових осіб постійного представництва Росії при ЄС за "діяльність, що суперечить їхньому дипломатичному статусу" (Deutsche Welle).

18:07
СБУ затримала в Одесі "блогерку", яка фіксувала роботу українських ППО та публікувала записи у російських Telegram-каналах.

17:56
Україна готова прийняти на своїй території штаб-квартиру реформованої системи глобальної безпеки ООН за аналогією з женевською штаб-квартирою офісу ООН з прав людини, заявив Зеленський.

17:52
Необхідна реформа ООН, якщо міжнародна спільнота не хоче, щоб право вето в Раді Безпеки не перетворилося остаточно на право на безкарне масове вбивство, сказав Зеленський у своєму виступі перед Радбезом ООН.

17:47
Світ уже бачив, що російський агресор зробив у Бучі, але йому ще треба буде жахнутися тому, що російські збройні сили творили в інших містах за 41 день розв'язаної Росією війни, сказав Зеленський у виступі перед Радою Безпеки ООН.

17:40
МЗС Словенії викликало посла РФ, щоб висловити найрішучіший протест і шок у зв'язку із вбивствами мирних жителів у Бучі та інших містах України. Посол також був проінформований про те, що Словенія скорочує штат посольства Росії в Любляні до рівня свого штату в Москві (Slovenian Press Agency).

17:31
"Ми спостерігаємо значний відхід військ РФ від Києва для перегрупування, переозброєння та поповнення запасів, а також для перенесення центру ваги бойових дій на схід", - сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він очікує наступу Росії на сході та півдні України для захоплення всього Донбасу та створення коридору в окупований Крим (Голос Америки).

16:53
Боррель: "Позиція ЄС була ясною: ми продовжуватимемо розширювати санкції доти, доки триває російська агресія проти України. Сьогодні ми пропонуємо ще жорсткіші санкції, щоб зупинити нелюдські дії російських військ та кремлівських керівників".

16:45
"Буча – лише початок правди про сучасну РФ. Далі будуть сотні інших українських міст, де побував людожерський "русский мир", – пише Подоляк. Він додає, що якщо Європа не хоче страждати від "бучанського синдрому" завтра, вона повинна дати України важку зброю вже сьогодні.

16:31
Євросоюз запровадив п'ятий пакет санкцій проти Росії у відповідь на військові злочини в Україні. Починає діяти вугільне ембарго і заборона трансакцій із чотирма провідними російськими банками, серед яких ВТБ, та інші галузеві, торгові та фінансові обмеження.

16:24
Естонія вишле 14 працівників консульства РФ і закриє російські консульські установи в Нарві й Тарту, повідомив МЗС країни. У міністерстві супроводжували заяву про це коментарем "Жодні розмови про "бізнес як ні в чому не бувало" більше неможливі" (Eesti Rahvusringhääling)

16:15
Спецпризначенці СБУ затримали у Павлограді Дніпропетровської області кримінальних "авторитетів", які "бикували" проти солдатів територіальної оборони.

16:12
Свідчення очевидця про Бучу під окупацією в матеріалі BBC: "Мирних стріляють. Просто по приколу. У своє задоволення. Незалежно від віку і статі. Вулиця, якою мене вели під прицілом на "базу полонених", усипана трупами бабусь і дідів. Провідували сусідів, ішли по воду, залишилися без їжі - [все одно]. Лежать через кожні 10 метрів".

15:53
Іспанія вишле "близько 25" дипломатів і співробітників посольства РФ як таких, що "створюють загрозу безпеці", заявив глава МЗС Хосе Мануель Альбарес. Міністр додав, що висилка стала відповіддю на "жахливі дії, здійснені останніми днями в Україні, особливо в Бучі" (Reuters)

15:42
У розпорядженні окупантів у Херсоні опинилася база даних українських активістів, ветеранів АТО/ООС і бійців тероборони, повідомив мер Ігор Колихаєв, що залишилися в місті. Він сказав, що вже понад 100 людей викрадено, серед них активісти, колишні військовослужбовці, іноземці, журналісти.

15:37
На Полтавщини ППО ЗСУ збили дві ракети РФ. Уламками пошкодило лінії електропередачі, в п?яти селах поки що немає світла. Ремонтники виїхали - Полтавська ОДА.

15:16
За даними американського Forbes, сукупний статок російських олігархів скоротився за рік на $264 млрд і зараз оцінюється в $320 млрд.

15:11
Велика Британія офіційно заявила про "шкідливу кібердіяльність" російськими ФСБ, СЗР І ГРУ. Наводяться дані про 16-й Центр ФСБ, який займається радіоелектронною розвідкою на засобах зв'язку.

15:06
Антитерористична прокуратура Франції порушила три розслідування можливих військових злочинів в Україні проти французьких громадян у Маріуполі, Гостомелі й Чернігові в період із 24 лютого до 16 березня (Deutsche Welle)

14:59
У Бучі у дворах знайшли ще три трупи, пише Денис Казанський. Людей убито пострілами в голову.

14:40
СБУ попереджає, що окупанти планують зібрати в одному місці тіла маріупольців, убитих самими росіянами, і подати їх як жертви ЗСУ.

14:30
Протягом 4 квітня вдалося повністю або частково відновити електропостачання у 24 населених пунктах у Баришівському, Броварському, Макарівському, Києво-Святошинському та Вишгородському енерговузлах, що були знеструмлені через бойові дії. Світло повернули до 7696 будинків, повідомляє голова ОДА Київської області Олександр Павлюк.

14:24
Щоб не допустити "нові Бучі", треба запровадити суперсанкції: перестати купувати нафту, газ та вугілля у Росії, вважає Дмитро Кулеба. "Припиніть фінансувати путінську військову машину. Російська економіка - і її війна - зупиняться за лічені місяці. Кілька місяців затягування поясів коштують тисячі врятованих життів", - написав він у Twitter.

14:18
Керівник Миколаївської окружної прокуратури співпрацював із представниками силових структур РФ. Через підставну особу СБУ передала йому імітовані списки загиблих військовослужбовців ЗСУ. Через кілька днів ці списки уже було зафіксовано у представника РФ, за яким також стежила СБУ. Посадовця затримано.

14:13
Голова Бехтерської сільської ради з Херсонщини Михайло Бурак сьогодні звільнений з полону. Зараз він перебуває з численними травмами в лікарні.

14:04
Посла Росії у Стокгольмі викликали до Міністерства закордонних справ, щоб висловити різке засудження з боку Швеції та ЄС. МЗС також ухвалило рішення про депортацію трьох російських дипломатів, робота яких у Швеції порушувала положення Віденської конвенції, заявила міністр закордонних справ Анн Лінде (Голос Америки).

13:49
ВСУ просять киян не хвилюватися через часті віддалені звуки вибухів: триває знищення вибухонебезпечних предметів, які залишилися після російського нападу на столицю.

13:41
Гаррі Каспаров: "Розстріл беззбройних людей зі зв'язаними руками не вписується навіть у найвитонченішу систему виправдання. Це безумство, яке йде зверху вниз. Флюїди від озвірілого диктатора передаються генералам, старшим офіцерам, лейтенантам, сержантам та рядовому складу".

13:26
Бійці 95-го ОДШБр збивають ПТРК "Стугна" російський ударний вертоліт К-52.

13:22
Спецпрокуратура у військовій та оборонній сфері Південного регіону: викрито та затримано керівника однієї з окружних прокуратур Миколаївщини за фактом державної зради.

13:18
Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та верховний представник ЄС Жозеп Боррель цього тижня відвідають Київ.

13:16
Перемога на парламентських виборах в Угорщині Віктора Орбана не захистить його від необхідності "вибирати між Росією та рештою світу", заявив Зеленський в інтерв'ю.

13:11
Минулої доби Нацполіцією на Луганщини задокументовано 51 обстріл з мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та авіації по містам Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Кремінна, Попасна, Гірське, Золоте, Новодружеськ. Є загиблі серед місцевих мешканців.

12:59
Данія ухвалила рішення про висилку 15 російських дипломатів за розвідувальну діяльність. Їм наказано залишити країну протягом 14 днів (Голос Америки).

12:55
Сьогодні посол РФ був викликаний до МЗС Італії, де його повідомили про рішення вислати 30 російських дипломатів із міркувань "національної безпеки" (Голос Америки).

12:49
ГУР отримало список військовослужбовців 96 окремої розвідувальної бригади 1 танкової армії Західного ВО, м. Нижній Новгород, які чинили військові злочини у Київській області.

12:29
Зеленський вважає, що якщо Росія відступить на позиції, зайняті нею до 24 лютого 2022-го, це вже буде перемога України, оскільки спроба наступу ЗСУ на давно окуповані території Донбасу може призвести до занадто великих втрат.

12:20
Між Черніговом та Києвом відновили повноцінне транспортне сполучення, пише голова Чернігіської ОДА (ОВА).

12:06
Голова Луганської ОДА (ОВА): Хто перебуває в Рубіжному та довкола нього – зачиніть двері та вікна, не виходьте на вулицю. Надягніть захисні маски, пропитані содовим розчином. Потрапляння снаряда до цистерни з азотною кислотою викликало хімічне зараження повітря.

11:51
Журналіст Дмитро Комаров показав автомобілі з українцями, яких вбили під час їхньої спроби евакуюватись.

11:47
Україна мусить мати обороноздатну армію та гарантії безпеки, адже Росія може повернутися навіть у разі підписання найпотужнішого договору - президент Володимир Зеленський.

11:42
У Рубіжному окупанти влучили у цистерну з азотною кислотою. Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай закликав не виходити з укриттів та зачинити двері та вікна.

11:39
Ситуація на Київщині: на півдні області ситуація контрольована, у Вишгородському районі - напружена, але контрольована, у Броварському районі триває зачистка, у Бучанському - розмінування та відновлення критичної інфраструктури.

11:37
64-ту мотострілецьку бригаду 35-ї загальновійськової армії РФ, військовослужбовці якої чинили масові вбивства та катування мирного населення в Бучі, буде повернуто на територію України - ГУР МО.

11:22
У ДСНС показали вбитих росіянами собак та корів на Чернігівщині.

11:18
СБУ показала відео з полоненими російськими військовими. Вони розповідають, як їхня армія перетворилася на мародерів.

11:16
"10-15 років – це певний формат пропозицій України, і, я думаю, десь стільки ж відсотків, що Росія на це погодиться. Десь 10-15%" - президент Зеленський про формат дипломатичного вирішення кримського питання.

11:09
В порту Маріуполя тоне обстріляне російськими військами судно під прапором Домініканської Республіки - ДПСУ.

11:06
Президент Володимир Зеленський не виключив, що його зустрічі із російським диктатором Володимиром Путіним може і не бути. Про це він сказав в інтерв’ю українським журналістам, яке транслювали в ефірі національного телемарафону.

11:03
Російські окупанти завдали чергового удару по Краматорську, зруйновано школу. На місці влучення російської ракети зафіксовано воронку шириною 15 метрів та глибиною майже 3 метри - Донецька обласна прокуратура.

10:55
Сухопутні війська ЗСУ показали Бородянку на Київщині після деокупації

10:38
Російські війська щоночі штурмують Рубіжне й Попасну Луганської області, але зазнають втрат. "Попасна і Рубіжне – непохитні фортеці. Росіяни щоночі штурмують міста, проте безрезультатно. Доступ до цих міст утруднений через постійні обстріли", - голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

10:19
У Лисичанську готові до евакуації понад 200 осіб, у Рубіжному та Кремінній "режиму тиші" немає, однак вдалося врятувати 330 жителів - ОДА.

10:19
Користувачі гри Fortnite зібрали $144 млн на гуманітарну допомогу Україні під час благодійної ініціативи компанії-розробника Epic Games.

09:48
5 квітня пара Су-35 окупантів із території Білорусі завдавала удару крилатими ракетами по території України. ППО знищила три крилаті ракети, четверту було пошкоджено - це не дало їй можливості точно потрапити в ціль. Цілями мали стати об'єкти цивільної інфраструктури у кількох західних областях - Командування Повітряних Сил ЗСУ.

09:38
ДСНС Київщини щодня очищують території, дороги, будинки й інфраструктурні об'єкти від арсеналів боєприпасів, що залишили після свого відступу окупанти.

09:37
Росії доведеться серйозно оновити та переоснастити підрозділи, які були вибиті з півночі України – британська розвідка.

09:15
Протягом доби ДСНС знешкодили 1190 вибухонебезпечних предметів. Загалом з початку війни на території України знешкоджено 22 425 вибухонебезпечних предметів, 417 кг вибухової речовини, зокрема 1364 авіаційні бомби.

09:10
У Чорнобильскій зоні встановлюються переправи, прибирається сміття та метал зі шляхів, знешкоджують міни. Державне агентство Україні з управління зоною відчуження повідомляє про втрати серед персоналу.

09:08
Сьогодні в Україні працюватиме сім гуманітарних коридорів: з Маріуполя, Бердянська, Токмака, Сєвєродонецька, Лисичанська, Попасної, Гірського.

09:05
У Харкові тривають нічні хаотичні обстріли житлових районів. За добу окупанти обстріляли Дергачі, Барвінкове, Чугуїв. В Чугуєві двоє загиблих. У Барвінковому та Лозовій проводиться евакуація. В Ізюмському напрямку тривають бої.

09:04
Ситуація на Київщині та Чернігівщині: триває надання гумдопомоги у звільнені населені пункти, запрацювало сполучення Чернігівщини з Києвом. На Київщині сили оборони продовжують зачищення території та розмінування на звільнених територіях.

09:03
Більшість населених пунктів Херсонщини залишаються в важкому стані внаслідок дій ворога, відсутності ліків та продуктів, в деяких районах – водопостачання та зв’язку. У співпраці з Дніпропетровською областю відновлюється життєдіяльність населених пунктів на півночі Херсонщини, території яких звільнені від окупаційних військ – зведення ОДА.

08:58
Загальні бойові втрати противника досягли близько 18 500 осіб.

08:56
Піротехнічні підрозділи ДСНС знешкодили 15 боєприпасів та інших вибухонебезпечних предметів на Харківщині. Триває розбирання завалів у районах Харкова й області. ДСНС із-під завалів витягли одну травмовану жінку й тіла трьох загиблих осіб.

08:55
Станом на ранок 5 квітня 2022 року 165 дітей загинуло та 266 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Ця цифра не остаточна - Офіс Генпрокурора.

08:54
На Рівненщині ППО також збила дві ворожі цілі над областю — голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

08:32
5 квітня відновить роботу пересадочний вузол "Площа Льва Толстого" - "Палац спорту" київського метро. 6 квітня метрополітен почне роботу на годину раніше - з 7:30.

08:29
79% біженців планують повертатися до України після закінчення війни - опитування Центру Разумкова.

08:26
Уночі ППО над Дніпропетровщиною збила дві ворожі ракети. Уламки спричинили незначне займання в одному з сіл. Ніхто не постраждав - голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

08:21
З Новозолотарівки (Луганщина) о 14:00 відправиться евакуаційний поїзд до Лозової, з Краматорська (Донеччина) о 13:00, 16:00 та 18:00 - до Львова.

08:17
КМДА закликала киян не забувати про можливу небезпеку, а тих, хто виїхав зі столиці та передмість, – поки утриматися від повернення.

08:16
Плани РФ щодо атаки на Харків існують, але взяти місто для них – "нерозв'язне завдання" - радник керівника ОП Олексій Арестович.

08:09
У Києві з 08:00 до 19:00 курсують близько 150 автобусів з інтервалом близько 30 хвилин і понад 30 трамваїв з інтервалом 15-25 хвилин - КМДА.

07:55
 До деяких районів Попасної та Рубіжного не можуть дістатися ані рятувальники, ані лікарі швидкої. Обстріли дуже щільні, тривають вуличні бої - ОДА.

07:37
На Луганщині й Донеччині відбито сім атак ворога. Знищено сім російських танків, вісім одиниць бронетехніки та три артилерійські системи противника. У Сєвєродонецьку один з будинків запалав учетверте і вп’яте. У Рубіжному загиблих ховають у дворах - ОДА.

07:12
Епоха співпраці відійшла в минуле. "Ера, якою ознаменувався період після закінчення холодної війни, завершилася... Росія здійснила вторгнення до сусідньої країни. Вона повернулася до майже тоталітарних репресій усередині країни. Вона навіть погрожує використати ядерну зброю" - держсекретар США Ентоні Блінкен.

06:58
Російські війська зосереджуються на підготовці наступу на сході України з метою вийти на адмінкордони Донецької й Луганської областей, у напрямку на Слов’янськ ворог намагається відновлювати наступальні дії - зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00 5 квітня.

06:56
Понад 30 конгресменів США з обох партій наполягають на розширенні озброєння для України. Це ракети класу "земля-повітря", винищувачі та протикорабельні ракети - CNN.

06:50
США успішно випробували гіперзвукову ракету в середині березня, але два тижні мовчали про це, щоб уникнути ескалації напруженості з Росією на фоні візиту президента Байдена до Європи - CNN.

06:00
"Цими вихідними світ побачив огидні й безумні напади на цивільних у Бучі. Ці терористичні акти не пройдуть безкарно. Це явно - воєнні злочини", – міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі.

05:57
Австралія ухвалила рішення про заборону експорту в Росію предметів розкоші, включно з вином, дорогою косметикою та запчастинами для елітних автомобілів. Про це заявила глава МЗС Австралії Меріс Пейн.
"Ці санкції націлені на президента Путіна та його багатих помічників, а не на пересічних російських споживачів. Вони робляться у координації з ключовими партнерами для обмеження доступу російської еліти до таких товарів", - наголосила міністерка.

05:42
Українські військовослужбовці звільнили від загарбників село Вікторівка Чернігівської області, що 25 днів перебувало у тимчасовій окупації. Фото опубліковані у Facebook Оперативного командування Північ.
"Російські загарбники забирали у місцевих жителів мобільні телефони. Забирали харчові продукти, навіть не дивлячись на те, що багато сімей мають дітей.
Окупанти водили під конвоєм місцевих жителів, щоб набрати бодай відро води", - сказано в повідомленні.
Окупанти не давали людям ліків. Відомо про смерть місцевого жителя, хворого на астму. Загарбники змусили мешканців поховати його у лісі.
Люди різного віку - від людей похилого віку до новонароджених дітей - тижнями жили в підвалах у нелюдських умовах.

05:31
Японський уряд виділить $100 млн фінансової допомоги для вирішення гуманітарних питань українських біженців. Про це заявив під час візиту до Польщі глава МЗС Японії Йосімаса Хаясі, пише Japan Today.
Як уточнюється, це додатковий пакет допомоги – раніше Японія вже обіцяла Польщі та сусіднім країнам $100 млн для підтримки українців, які змушені втекти від російської агресії.
Хаясі заявив, що забере із собою до Японії 20 українських біженців, які раніше зв'язувалися з посольствами Японії в Україні чи Польщі, але виникли проблеми з перельотом.

05:27
Геноцид, влаштований російськими окупантами в Україні, може стати найбільшим у Європі з часів Другої світової війни. Про це повідомляє у Facebook Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.
Як зазначається, кількість цивільних жертв в Ірпені та Бучі вже перевищила кількість убитих у хорватських містах Госпіч і Вуковар – міжнародно визнаних випадках військових злочинів.
"Скільки мирного населення загинуло від рук росіян у 450-тисячному Маріуполі, ми поки що не знаємо. Але ми знаємо, що всі винні у нелюдських злочинах сядуть на лаву підсудних та отримають своє покарання. Якщо до цього моменту ще не лежатимуть в українській землі", – йдеться у повідомленні.

05:18
Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що найвище політичне керівництво Росії знає про звірства щодо мирних українців, які їхні солдати здійснюють у тимчасово окупованих містах України. Про це він сказав в інтерв'ю ВВС.
"Російські офіційні особи знають про те, що роблять російські війська, про їхню злочинну поведінку. І що б там міністр Лавров не говорив, він знає правду, він знає про звірства російської армії в Україні. Востаннє, коли ми зустрічалися в Стамбулі, ми обидва знали, на якій позиції стоїть кожна сторона. Переговори не означають, що я особисто, або моя країна, пробачимо те, що зробили російські війська", - наголосив він.

05:09
Глава МЗС Дмитро Кулеба відповів на запитання журналіста ВВС про те, що роздача зброї українцям могла спровокувати масові вбивства російськими окупаційними військами мирних мешканців Бучі й інших міст України.
"Я сподіваюся, ви ставите це питання, не намагаючись провести паралелі між поведінкою тих, хто захищається й тих, хто напав. Ми дали зброю всім чоловікам, які готові захищати Україну та свої сім'ї. У нас немає жодного свідчення про те, що українські мирні жителі нападали або катували російських солдатів у Бучі або в інших містах. Все, що було зроблено в Бучі, було зроблено навмисно і без жодних виправдань", - наголосив він.

05:07
Російські окупанти, яких вигнали із Сумської області, кидають після відступу не лише трупи своїх військових, а й живих. Мирним жителям, як і раніше, небезпечно залишати межі населених пунктів або ходити до лісу. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.
За його словами, райони області поступово приходять до тями після окупації, отримують гуманітарну допомогу, будматеріали, ліки.
"На місцях колишніх стоянок ворога вже знайшли щонайменше трьох закатованих українців. Мирних жителів", – розповів Живицький про ситуацію в Конотопському районі.

04:58
Черговий вантаж військової допомоги від США буде в Україні найближчої доби. Про це сказав на брифінгу речник Пентагону Джон Кірбі, передає CNN.
"Ми віддаємо пріоритет у постачанні тим видам засобів, які, як ми знаємо, найбільше потрібні українцям: Javelin, Stinger, БПЛА", – сказав Кірбі.

04:45
Президент Володимир Зеленський нагородив 152 військовослужбовців ЗСУ за доблесну службу під час протистояння російським окупаційним військам. Про це йдеться в указі глави держави.
Зеленський надав звання Героя України:
→ старшому лейтенантові Бондаруку Віталію Анатолійовичу (посмертно);
→ майору Вересу Кирилу Кириловичу;
→ полковнику Зугравому Олександру В'ячеславовичу;
→ полковнику Кулагіну Родіону Анатолійовичу;
→ підполковнику Старченку Сергію Олександровичу;
→ майору Царенку Андрію Юрійовичу.

04:30
Бійці полку Азов, який мужньо відбиває атаки російських окупантів на заблокований Маріуполь, показали кадри з охопленого вогнем міста.
"40 днів пекла в Маріуполі. Приазовська фортеця у полум'ї та попелі. Зруйнована. Але не підкорена", - сказано в повідомленні.

04:09
ЗСУ готові до оборони Харкова, російські окупаційні війська до міста підступитися не можуть, а на окремих напрямках мають намір відступати. Про це заявив голова Харківської військової адміністрації Олег Синєгубов.
За словами голови ОВА, Ізюм залишається найгарячішою точкою області. Загарбники намагаються концентрувати велику кількість техніки, щоб просуватися у Луганську й Донецьку області.
Синєгубов підкреслив, що поки українська армія тримає оборону, місцева влада доставляє гуманітарну допомогу та проводить евакуацію з районів, що перебувають під обстрілом – це Барвінкове й Лозова.

04:07
Журналісти ідентифікували деяких окупантів зі 155-ї бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту Росії. За даними українських військових, ця бригада вчиняла військові злочини та геноцид у районі Бучі, Ірпеня й Гостомеля. Про це йдеться у матеріалі Слідство.Інфо.
"Їхні особи ми змогли встановити завдяки спискам складу бригади, опублікованим напередодні українською розвідкою. 155-та бригада – з Владивостока. Окупанти проїхали дев'ять тисяч кілометрів, перетнули весь континент, щоб убивати та ґвалтувати українців", – йдеться у матеріалі.

03:45
Фотографії масових поховань убитих російськими окупантами українців у Бучі жахливі, це "може бути відтворено у великих масштабах". Про це заявив голова міжнародної неурядової організації з прав людини Human Rights Watch Кеннет Рот, пише CNN.
"Те, що відбувається у Бучі й інших містах навколо Києва, може бути повторено у дуже великих масштабах. Повідомлення, яке ми намагаємося відправити в Кремль, полягає в тому, що є докази цих звірств", - наголосив він.
За словами Рота, Міжнародний кримінальний суд уже розпочав розслідування воєнних злочинів в Україні. Він додав, що "необхідно діяти якнайшвидше", щоб звести до мінімуму кількість втрачених доказів.

03:35
На Донбасі в результаті обстрілів російських окупантів було пошкоджено хімічний завод - зафіксовано сім влучань у Фенольний завод. Про це повідомляє пресслужба Операції об'єднаних сил.
Пошкоджено:
- три ректифікаційні колони;
- три збірники товарної продукції;
- міжповерхові перекриття споруди перегонки олії;
- матеріальні трубопроводи;
- вагон-цистерна;
- металеві споруди.
"Небезпеки для довкілля немає", – йдеться у повідомленні.

03:25
У Великій Британії вважають, що на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну необхідно спростити видачу віз українським біженцям. Про це заявила тіньовий міністр лейбористської партії Бріджет Філліпсон в ефірі Sky News.
За словами політика, наразі процес видачі віз українцям ускладнено через бюрократичні процедури. Вона наголосила, що громадянам України важко приїхати навіть до родичів до Британії. Необхідне прискорення процесу й підтримка українців, які не мають родичів у Британії.
"Ми думаємо, що було б краще просто отримати просту, нехитру екстрену візу", - наголосила вона.

03:19
Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну українські військові знищили дві з половиною танкові дивізії та майже сім авіаційних полків окупантів. Про це повідомив на брифінгу радник глави Офісу президента Олексій Арестович.
Загальні втрати ворога станом на 4 квітня склали:
- 647 танків (це дві з половиною танкові дивізії, уточнив Арестович);
- 1844 ББМ;
- 330 артилерійських систем;
- 107 РСЗВ;
- 54 засоби ППО;
- 147 літаків (це майже сім авіаційних полків, уточнив Арестович);
- 134 вертольоти;
- 1273 одиниці автомобільної техніки;
- 7 кораблів/катерів;
- 76 цистерн із ПММ;
- 92 безпілотники тактичного рівня;
- 25 одиниць спецтехніки;
- 4 пускові одиниці оперативно-тактичних ракет типу "Іскандер" або "Точка У".

03:16
Одинадцять мерів українських міст Київської, Херсонської, Миколаївської та Донецької областей захоплено російськими окупаційними військами. Про це заявила віцепрем'єрка Ірина Верещук, пише CNN.
"На жаль, поки що нам не вдалося ні зв'язатися, ні звільнити будь-яких інших мерів міст, і ми навіть не знаємо, ми думаємо, що деякі з них були вбиті", - наголосила вона.

03:04
5 квітня о 10:00 президент Володимир Зеленський виступить перед Радою безпеки ООН. Про це заявив прессекретар голови Ради безпеки ООН Мунго Вудіфілд, повідомляє CNN.

02:47
Глава МЗС Дмитро Кулеба обговорив із генсеком ООН Антоніу Гуттерішем жахливі масові вбивства українців у Бучі, а також ситуацію з безпекою в інших регіонах України. Про це повідомляється в Twitter.
Кулеба заявив генсеку, що "Україна використовуватиме всі доступні механізми ООН для збирання доказів і притягнення до відповідальності російських військових злочинців".
"Для Росії немає місця у Раді ООН з прав людини", - нагадав Гуттерішу український міністр.

02:43
Білоруське видання Білорусь Гаюн опублікувало дані російських військових, які відправляли з території Білорусі вкрадені в Україні речі.
За інформацією видання, основна маса мародерів із Рубцовська (Алтайський край), а також з Гірника (Алтайський край), Чити (Забайкальський край), Залізногірська (Красноярський край), Омська, Ульяновська, Новосибірська, Москви, Ангарська (Іркутська область), Уссурійська (Приморський край) і Біробіджана (Єврейська автономна область).
Тільки за один день, 2 квітня, вони здали на відправлення понад дві тонни речей.

02:31
Росія планує активізувати свої військові операції в Україні, а саме наземний наступ на Донбасі. Про це сказав радник із національної безпеки у Білому домі Джейк Салліван, передає CNBC.
За словами Саллівана, офіційні особи США вважають, що Росія переглядає свою мету у війні.
Він додав, що відновлення наземного наступу Росії на сході України, ймовірно, супроводжуватиметься повітряними й ракетними ударами по решті країни, щоб завдати військових та економічних збитків і "вчиняти терор".

02:24
Сполучення Чернігова з центром країни після відступу російських окупаційних військ відновлено, але слід їхати безпечним маршрутом. Про це заявив голова Оперативного командування Північ Віктор Ніколюк.
"Ми відновили трасу, що з'єднує Чернігів із центром країни. Завдяки цьому місцеві жителі можуть покинути на якийсь час місто, а волонтери, медичні працівники, невеликі вантажні авто з гуманітарною допомогою, навпаки, потрапити до обласного центру", - сказав він.
Ніколюк наголосив, що безпечний маршрут проходить трасою через селище Гончарівське.

01:55
США поставлять Україні нову велику партію озброєння на суму близько $300 млн для зміцнення обороноздатності України, яка протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Про це заявив міністр оборони США Ллойд Дж. Остін III під час розмови з головою Міноборони Олексієм Резніковим, пише пресслужба Міноборони США.
За словами Остіна, з моменту першої атаки Росії на Україну 24 лютого США надали військову допомогу Україні на суму $1,6 млрд.
Американський міністр висловив обурення очевидними звірствами, скоєними російськими військами у Бучі та по всій Україні. Він підтвердив - США будуть використовувати всі доступні методи для документування та збирання доказів військових злочинів і притягнення винних до відповідальності.

01:37
Експрезидент Грузії Міхаіл Саакашвілі вважає, що російський диктатор Володимир Путін змінив стратегію – він до літа хоче захопити Донбас і Херсон, а також Південну Осетію. Про це він написав у колонці для Української правди.
"До травня-червня він збирається захопити Луганську й Донецьку область в їхніх адміністративних кордонах, закріпити коридор на Крим та контроль над Херсонською областю, провести референдум та оголосити про приєднання Росією чотирьох нових земель: Луганської, Донецької, Херсонської областей та Південної Осетії. Взяти їх до складу РФ і оголосити, що питання закрите так само як у Криму", - наголосив він.
За словами Саакашвілі, Путін не оголошуватиме анексію поки не захопить усі намічені території, тому українським військовим слід боротися за кожен населений пункт на півдні та сході країни.

01:31
В Україні зараз перебувають 600 військовополонених російської окупаційної армії. Про це в ефірі телемарафону заявила віцепрем'єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.
"Коли ми говоримо про загальну цифру, то їх близько 600 зараз. Ви знаєте, у нас має бути побудований спеціальний табір відповідно до міжнародного права", - наголосила вона.
За словами Верещук, у Росії утримуються українські військовополонені у невідомих умовах, деякі ще з 2014 року – до них не допускають Червоний Хрест. Серед полонених у Луганській і Донецькій областях є жінки.
 
01:07
Голова Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім показав відео із жертвами обстрілу Миколаєва російськими окупантами 4 квітня.
"Щодня ці брехливі й цинічні тварюки вбивають мешканців мого рідного Миколаєва, а потім звітують нібито про ліквідацію військових об'єктів. Ми знайдемо кожного з вас. Жодне людське життя не зійде вам з рук, мерзот", - підписав відео Кім.

00:38
Тези звернення президента Володимира Зеленського:
"Ми тільки розпочали розслідування всього того, що зробили окупанти. На сьогодні лише в одній Бучі відомо про понад триста вбитих і закатованих людей. Ймовірно, перелік жертв буде значно більшим, коли буде перевірено все місто. І це лише одне місто".
"Вже є інформація про те, що у Бородянці та деяких інших звільнених містах кількість жертв окупантів може бути ще більшою. У багатьох селах звільнених районів Київської, Чернігівської й Сумської областей окупанти робили таке, чого місцеві не бачили навіть під час нацистської окупації 80 років тому ".
"Ми вже робимо все, щоб якнайшвидше встановити всіх причетних російських військових до цих злочинів. Все, щоб їх покарати. Це буде спільна робота нашої держави з Європейським Союзом і міжнародними інститутами, зокрема, з Міжнародним кримінальним судом".
"Настане час, коли кожен росіянин дізнається всю правду про те, хто з їхніх співгромадян вбивав. Хто наказував. Хто заплющував очі на вбивства. Ми все це встановимо. І зробимо всесвітньо відомим. Зараз 2022 рік. І у нас є набагато більше інструментів, ніж у тих, хто притягувався до відповідальності нацистів після Другої світової війни.
"Ще раз наголошую: Україна має отримати всю необхідну зброю, щоб скоріше вигнати окупантів з нашої землі, звільнити наші міста. І якби ми вже отримали те, чого потребуємо, – усі ці літаки, танки, артилерію, протиракетну та протикорабельну зброю, ми змогли б врятувати тисячі людей. Я вас не звинувачую – я звинувачую лише російських військових. Але ви могли б допомогти".
"Продовжуємо готуватися до ще більш жорстокої активності окупантів на східному та південному напрямках. Ми знаємо, що вони збираються робити на Донбасі. Знаємо, що вони збираються робити у Харкові, у деяких інших районах держави. Росія концентрує там величезну кількість військових і техніки".
"Якщо керівництво Росії не стане реально шукати мир, реально домовлятися про мир, то вони заведуть свою державу в гірший стан за останні 50 років. Так звані 90-ті будуть здаватися ситими й спокійними".

00:28
У підвалі одного з дитячих санаторіїв міста Бучі Київської області правоохоронці виявили тіла п'ятьох чоловіків із зав'язаними руками. Російські окупанти катували беззбройних мирних жителів, а потім убивали їх. Про це повідомляє в Telegram Офіс генпрокурора.
Прокурори та працівники поліції працюють на місці злочину російських варварів. У катівні мають намір встановити обставини кожного військового злочину й осіб, які знущалися з мирного населення, для притягнення їх до відповідальності.

00:23
У Києві поновить роботу посол Литви. Про це написав у Twitter глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс.
"Російського посла попросили залишити Литву. Посол Литви в Україні повертається до Києва. Такі рішення Литва ухвалила сьогодні", – написав Ландсбергіс.

00:13
Звернення президента Володимира Зеленського за підсумками 40-го дня війни
"Кожна нормальна людина у світі розуміє, хто приніс війну та масові смерті на українську землю. Є безліч доказів того, що саме російські війська знищують мирні міста. Викрадають, катують і вбивають мирних людей", - зазначає Зеленський.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live