Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

04.04.2022

23:54
Журналісти CNN потрапили під артобстріл під Миколаєвом. Снаряд упав приблизно за 150 метрів від них. Журналісти розповіли, що "пережили те, що переживають щодня звичайні українці під час цієї війни".

23:45
Українські військові в зоні ОСС відбили 7 ворожих атак, знищили 7 танків, 8 одиниць броньованої техніки та 3 артилерійські системи.

23:36
Велика Британія оголосила про створення фонду на суму 10 млн фунтів стерлінгів для українських організацій, зокрема тих, що допомагають жертвам сексуального насильства, пов'язаного з війною, повідомила міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс.
"Використовувати зґвалтування як зброю на війні - це воєнний злочин", — зазначила Трасс.

23:35
Арестович: Завдяки мужності та професіоналізму наших захисників було пошкоджено фрегат російського флоту типу Адмірал Ессен.

23:26
Сервіс Airbnb заборонив російським та білоруським громадянам бронювати житло у світі, повідомляє NEXTA Live.

23:15
Білоруське видання Білорусь Гаюн опублікувало дані російських військових, які відправляли з території Білорусі крадені в Україні речі. Журналісти кажуть, що особисті дані окупантів отримали "завдяки небайдужим людям".

23:08
Після кадрів з Бучі, власник чеської ІТ-компанії Seznam.cz Іво Лукачович переказав українській армії 100 мільйонів чеських крон. Це близько 4 мільйонів євро. Про це написала журналістка Настоящего времени Ірина Ромалійська. 

23:04
У Миколаєві багато загиблих та поранених. Дев'ятеро людей загинули, одна з них дитина, 61 поранена, про це повідомив голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

23:00
New York Times опублікував супутникові знімки, які спростовують твердження Росії про те, що вбивство мирних жителів у Бучі сталося після того, як її солдати залишили місто.

22:48
Кореспондент Крістофер Міллер знайшов на формі нагороджуваного солдата ДНР емблему, схожу на нацистську атрибутику, за яку в Росії призначали адміністративне покарання. На 35 секунді відео, Пушилін нагороджує бійця, у якого на рукаві нашито череп зі схрещеними кістками, що нагадує символ військ СС «Мертва голова».

22:43
Глава МЗС України Дмитро Кулеба під час брифінгу у Варшаві подякував європейській спільноті за надання гуманітарної допомоги, однак наголосив, що ключовим є зараз питання надання Україні зброї, адже йдеться насамперед про мир і безпеку в усій Європі.

22:34
Президент Володимир Зеленський затвердив склад української делегації для участі у переговорах із Росією щодо підготовки та погодження проекту договору про гарантії безпеки України. Відповідний указ опубліковано на сайті ВП. Глава делегації - Давіл Арахамія.

22:28
Відео з села Мотижин з кадрами закатованої родини старости села. "Стяжки на руках, побої, вогнепальні поранення і зав’язані очі... На обличчі жертв застиг жах", - так підписали відео поліцейські Київщини.

22:03
"Путін проводить геноцид в Україні, тому що впевнений, що Європа не відповість", - заявив Володимир Зеленський під час свого виступу по відеозв'язку в парламенті Румунії. Президент України показав румунським парламентарям відео зі звірствами російських окупантів із Бучі, перед цим сказавши: " Перепрошую – відео жорстоке, але це реальність..."

22:00
Чернігів повертається до життя після обстрілів.

21:52
Журналіст Голосу Америки Джефф Селдін повідомив, посилаючись на Пентагон,що близько двох третин сил Росії, які розташовувалися поблизу Києва, відбули, і значна частина прибуває до Білорусі. Після поповнення ці підрозділи повернуться до виконання завдань, можливо, на сході України.
NEW: 2/3 of #Russian |n forces arrayed vs #Kyiv have left, багато heading north
"Ви впевнені, що вони є широкими consolidation themselves in #Belarus " перед тим, щоб redeployment to #Ukraine , likely to #Donbas , per senior US defense official
April 4, 2022

21:46
Жахливі кадри спаленої сім'ї у Бучі. Денис Казанський показав відео з групою із п'яти людей, за оцінкою журналіста, двоє з яких – діти.
"Ці кадри треба показувати в Росії. Якби не Путін, не "визвольна операція", не ви – ці люди були б живі!".

21:31
В Маріуполі російські окупанти роздавали маріупольцям крадену українську гумдопомогу, розповів Маріупольський міський голова Вадим Бойченко. Мер міста сказав, що він був свідком того, як військові так званої ДНР зупинили гуманітарний конвой та частково пограбували автобуси з українськими товарами.

21:29
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр визнав помилки у політиці щодо Росії, а також невдачу "зі створенням загальноєвропейського дому за участю РФ" та спробою залучити її до загальної архітектури європейської безпеки. Про це повідомляє DW.

21:25
Державний оператор телерадіомовлення вимкнув «Еспресо», "Прямий" та "5 канал" із цифрового ефіру. Канали просять президента втрутитись і захистити «право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію та свободу слова». Вони вимагають від Концерну РРТ відновити мовлення каналів. Про це написало Детектор медіа.

21:10
За добу бійці полку Нацгвардії «Азов» знищили 2 танки, 1 МТЛБ із ЗУ та багато ворожої піхоти, повідомляють Азовці.

21:06
Віталій Кличко знову попросив киян та жителів передмість Києва поки що не повертатися додому, принаймні ще тиждень. Мер Києва пояснив це дією цілодобової комендантської години та проведенням зачисток від вибухонебезпечних предметів у передмісті. Також зберігаться ймовірність ракетних обстрілів столиці.

21:04
Франція вишле 35 російських дипломатів, повідомляє AFP з посиланням на джерела.

20:55
Сьогодні вдалося евакуювати 3 376 людей.
    З Маріуполя доїхали до Запоріжжя на власних авто - 1553 людей, з Бердянська - 852. Евакуаційними автобусами змогли доїхати до Запоріжжя - 805 людей з Пологів, Василівки, Бердянська та Мелітополя.
Колона з семи автобусів у супроводі делегації Червоного хреста все ще заблокована у селищі Мангуш.
    З міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна та Гірське в Луганській області вдалося евакуювати 971 людину.

20:51
Володимир Зеленський виступив у парламенті Румунії. У своїй промові президент наголосив, що саме зараз на території України вирішується доля всієї Східної та Центральної Європи, Чорноморського регіону. Тому так важливо захистити свободу України.

20:41
Німеччина вишле 40 російських дипломатів у відповідь на факти звірств російських окупантів у Бучі. Про це повідомила Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

20:39
Держбюджет України через війну втрачає 2 млрд грн на день. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю НВ, відповідаючи на запитання "Скільки на день нам коштує війна?"

20:35
У Маневеччині на Волині сили ППО збили повітряну ціль. Уламки впали на будівлю одного з населених пунктів. Жертв немає. Про це повідомив голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко.

20:33
Російське державне пропагандистське агентство РИА Новости опублікувало фашистський агітматеріал, у якому закликало диктаторський режим Росії, повністю захопивши Україну, фізично знищувати, висилати та "перевиховувати" українців, які прагнуть незалежності та європейського демократичного вибору.

20:25
У Херсонській області тривають бойові дії. Навколо Нової Каховки російські окупанти посилюють пропускний режим на блокпостах та примушують місцевих до інженерного обладнання позицій. Росіяни все частіше конфісковують авто у мирних жителів.

20:22
В місті Пологи у Запорізькій області ЗС РФ захопили та замінували територію центральнох районнох лікарні. В приміщенні лікарні залишились поранені окупанти.

20:20
На Слобожанщині в місті Ізюм ворог примусово вивозить місцевих жителів на територію РФ.
У місті Ізюм росіяни облаштували шпиталь у приміщенні місцевої школи через значні втрати особового складу підрозділів 237 танкового полку та 752 мотострілецького полку 3 мотострілецької дивізії, повідомляють у Генштабі.
Близько 100 поранених окупантів з території Сумщини привезли до районної лікарні у Курській області, яку перевели на посилений режим чергування.

20:19
У Генштабі повідомлють про 40% втрат особового складу окупантів, озброєння та військової техніки. Зокрема, у 20-ї мотострілецької дивізії (Камишин, Волгоградська область), 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу.

19:59
40-й день російського вторгнення в Україну. Російські окупаційні війська зазнають значних втрат і продовжують замовчувати реальну кількість знищених солдат. Ті, хто вижив і повернувся, намагаються звільнятися, йдеться у оперативному зведенні Генштабу станом на 18:00.

19:53
Держспецзв'язку повідомлює про нові кібератаки на державні органи України и просять не відкривати листи  з "інформацією щодо військових злочинів РФ". Якщо скачати вкладення у листі та встановити його на свій компьютер, то шахраї отримають віддалений доступ до ПК жертви. Активність асоційовано з діяльністю групи UAC-0010 (Armageddon).
 
19:48
Німеччина тимчасово націоналізує німецький підрозділ Газпрому – холдинг Gazprom Germania, який перейде під управління німецького енергетичного регулятора до 30 вересня. Про це повідомив на брифінгу міністр економіки Німеччини Роберт Хабек, пише Bloomberg.

19:33
У Миколаєві окупанти використали касетні снаряди. Внаслідок обстрілу постраждали люди, які стояли на зупинці. Місцеве видання "Новости N" повідомляє про загиблих та поранених через осколкові ураження.

19:26
Тіла закатованих чоловіків у підвалі дитячого табору "Пролісок" в Бучі. Жахливу картину у цьому підвалі побачили і зафіксували 70 журналістів "для суду історії та людскього суду", написав Антон Геращенко.

19:20
Російські окупанти готуються захопити Харків та атакувати українські війська у зоні ООС на Донбасі, повідомив речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник на пресконференції у понеділок.

19:17
Дайджест | Жахлива бійня Путіна в Бучі і чому РФ не здатна на довгу війну.

18:57
У тимчасово оточеному Херсоні закінчуються життєво необхідні товари: борошно для випікання хліба, ліки та пальне. З міста ніхто не може поїхати і в'їхати. Міська влада намагається допомагати людям, які не можуть купити собі їжу. Херсонці об'єднуються, прибирають місто, виручають одне одного, пише пресслужба Херсонської міськради.

18:51
Майже 80% опитаних українських біженців планують повернутися в Україну після закінчення війни. 9,9% не планують своє повернення додому. Опитування провів Центр Разумкова.

18:44
У Романівці почалися роботи з відновлення автосполучення між Ірпенем та Києвом. Поки що облаштовують тимчасовий міст, це пришвидшить процес відбудови Ірпеня та відновлення комунікацій у місті. Заявив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

18:36
У підвалі дитячого табору в Бучі знайшли тіла п'яти закатованих чоловіків зі зв'язаними руками та з кульовими пораненнями у голову та в груди, про це сказав Антон Геращенко, записуючи відео з цього закладу.
"Зараз ми тут зібрали журналістів - від Японії до Америки, щоб показати всьому світу правду про російські злочини, які вбили наших українців", - емоційно заявив Геращенко та додав, що винуватців буде покарано.

18:14
На Сумщині відкрили кримінальне провадження за порушення Женевської конвенції про захист цивільного населення. Під час окупації Конотопського району російські військові катували місцевого жителя, зв'язавши йому руки. Після чого вистрілили в груди. Його тіло залишили на околиці с. Сім'янівка, поруч лежав його український паспорт. Повідомляє Офіс генпрокурора.

18:06
Санкції працюють. В Іспанії заарештували 77-метрову яхту російського олігарха Віктора Вексельберга. Його вважають людиною з найближчого оточення президента РФ Володимира Путіна. Вартість яхти оцінюється у $120 млн. Повідомляє DW.

17:54
На Житомирщині ворога було відкинуто і на сьогодні російських окупаційних військ на теренах області немає. Про це в Telegram повідомив керівник Житомирської ОВА Віталій Бунечко.

17:51
Віцепрем’єр-міністр – міністр з питань тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що російські війська перешкоджають евакуйовувати автобусами людей із Маріуполя. Про це вона сказала в ефірі телемарафону.

17:44
На Київщині найгірша ситуація щодо масових вбивств, скоєних російськими військовими, — у Бородянці.
Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова у спільному телемарафоні 4 квітня.
За її словами, кількість воєнних злочинів росіянами надзвичайно велика.
Також Венедіктова додала, що про злочини, скоєні в Бородянці, скоро говоритимуть у всьому світі.

17:32
Кличко попросив киян, які виїхали зі столиці, не повертатися до міста хоча б до кінця цього тижня.
"По-перше, в Київській області зараз діє цілодобово комендантська година. По-друге, в області й передмістях Києва є мінування російськими окупантами та багато снарядів, які не розірвалися. По-третє, попри те що наша ППО працює досить ефективно, ми не виключаємо ракетних обстрілів столиці. Також пересування містом ускладнене великою кількістю блокпостів. Тож прохання – відтермінувати до кінця тижня ваше повернення до Києва", -  сказав він під час всеукраїнського телемарафону.

17:29
Європейський Союз та його інституції, включно з такими структурами як Europol та Eurojust, допоможуть Україні у фіксації та документуванні злочинів, що були скоєні окупантами проти мирного населення в Бучі та в інших містах, та готові надіслати слідчі групи для проведення цієї роботи.
Про це сьогодні у Твітері написала президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн.

17:20
Служба безпеки України ліквідувала в Києві групу осіб, які збирали дані про переміщення військової техніки Збройних сил та передавали представникам Росії. Про це СБУ повідомляє у Фейсбуці.

17:15
Відділення Укрпошти в окремих населених пунктах Сумської області почали приймати відправлення для доставлення за межі регіону. Про це повідомляє пресслужба АТ "Укрпошта" в Телеграмі.

17:12
Українські військовослужбовці розповіли про негуманне поводження з ними з боку російської сторони: їх тримали у полі, в ямі, в гаражі. Періодично виводили по одному: били прикладами, стріляли біля вуха, залякували. Про це пише уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

17:01
Робота аптек відновлюється: нині в Україні працюють понад 80% аптечних закладів. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

16:58
Херсон в облозі, тимчасово захоплений російським агресором, містяни допомагають одне одному, попри проблеми з пальним, їжею та ліками, повідомляє сайт Херсонської міської ради.

16:57
На території Сумської області вже немає захоплених росіянами населених пунктів, однак досі в регіоні лишаються окремі групи ворожих військ, відбувається їхнє зачищення.
На кордоні з боку Росії триває накопичення техніки та сил РФ, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький в ефірі єдиного інформаційного марафону.

16:51
Зеленський сподівається, що в питанні порятунку Маріуполя відповідь з'явиться найближчими днями або години.
"Боюся, що про всі сценарії я вам не можу говорити. Займаємося підтримкою хлопців, їм дуже складно. На зв'язку я щодня. Говоримо про посередництво саме в цій місії з Туреччиною. Не просто там. Думаю, що найближчі дні, а може бути, найближчі години у нас з'явиться відповідь на ваше дуже складне питання. Залежить все, ви знаєте, на жаль, від кого", – зазначив Зеленський.

16:51
Президент Володимир Зеленський, спілкуючись із журналістами на вулицях звільненої Бучі, сказав, що колишня німецька канцлерка Ангела Меркель зрозуміла суть його запрошення подивитися на жертв російської окупації.

16:44
Президент Володимир Зеленський упевнений, що світ визнає геноцидом масові вбивства українців у Бучі та інших населених пунктах України. Про це він сказав журналістам під час відвідування міста, яке росіяни залишили на початку квітня.

16:13
Тероборона Василькова разом зі співробітниками Головного управління розвідки Міністерства оборони України захопила російську БМД-4.

16:07
Нацгвардійці здобули важливі документи батальйонно-тактичної групи бригади рф, яка вела бої в одному з районів Київської області. Серед документів знайдено книгу штатно-посадового обліку, поіменний список особового складу, бойовий і чисельний розрахунок, а також таблицю позивних рашистської батальйонно-тактичної групи.

16:03
4 квітня Миколаїв знову зазнав російської атаки. Окупаційні війська обстріляли місто забороненими касетними снарядами. Про це повідомляє в Telegram мер Олександр Сєнкевич.

15:56
На спеціальному рахунку Національного банку України (НБУ) для допомоги армії залишилося лише 15 млн грн. На потреби військових уже було виділено 14,35 млрд грн, повідомляє Національний банк.

15:47
У Вінницькій області та місті Київ новонароджені хлопчик і дівчинка отримали імена Ян Джевелін та Джавеліна відповідно, повідомляє Мін'юст.

15:45
Президент Володимир Зеленський приїхав у Бучу, яку кілька днів тому звільнили від російських військ. BBC повідомило, що він оглянув дорогу зі знищеною російською технікою й поспілкувався з місцевими мешканцями.

15:28
Предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій засудив масові вбивства в Бучі. Не називаючи винуватців, митрополит заявив, що убивць і насильників чекає суд Божий.

15:16
На Миколаївщині за добу, 3 квітня, під час обстрілів російських військ отримали поранення 49 жителів, серед них одна дитина.  Про це написала голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва у Телеграмі.

15:04
Компанія Wargaming повідомила, що йде з Росії та Білорусі. Весь свій бізнес у цих двох країнах компанія виокремила у фірму Lesta Studio, повідомляється на сайті Wargaming.

14:40
Росія поширює фейк про застосування українськими військовими зброї з хлором та фосфором на деяких напрямках на сході та півдні України. Громадян попередили про можливі провокації з боку окупантів.
Про це інформує Центр протидії дезінформації при РНБО.

14:39
Внаслідок обстрілу Одеського нафтопереробного заводу, який стався вранці 3 квітня, було знищено резервуари з пальним, пошкоджено комунікації. Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

14:30
Колишня канцлерка Ангела Меркель вважає правильним рішення Бухарестського саміту у 2008 році не надавати Україні Плану дій щодо членства в НАТО, попри критику з боку президента України Володимира Зеленського, повідомила прессекретарка Меркель у понеділок на запит агентства DPA, передає WELT.

14:28
Щонайменше 16 голів громад та старост викрали російські окупанти від початку війни.
Про це інформують у Комітеті Верховної Ради з питань державної влади.

13:57
Від початку активної фази війни в Україні 24 лютого у Збройних силах України звання Героя отримали 84 захисники, 42 із них – посмертно. Про це у Фейсбуці повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

13:31
Українська розвідка повідомляє, що рашисти налагоджують канал контрабанди підсанкційних товарів через Грузію.

13:29
Liga.Tech підготувала гід з корисними онлайн-ресурсами й застосунками для тих, хто приїхав до Польщі: реєстрація, робота, пошук житла.

13:20
Російські окупанти відступили від Чернігова і виходять із області.  Наразі відкритий відносно безпечний шлях для доставки гумвантажів. Про це заявив голова Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус.

13:18
Кабінет міністрів дозволив у період воєнного стану перетинати кордон чоловікам від 18 до 60 років, в яких є інвалідність, і це підтверджено документально. Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

13:06
Через війну Росії проти України бюджет втрачає близько 2 млрд гривень на день. Але остаточні розрахунки робитимуться після бойових дій. Про це розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю НВ.

13:00
Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас заявив, що його країна долучиться до відновлення Одеси після російсько-української війни.

12:57
На півдні України окупанти починають перегруповуватися. Вони планують знову наступати з більшою силою, зазначає Генштаб ЗСУ.

12:54
На Донецькому та Таврійському напрямках основні зусилля противника зосереджуються в районах населених пунктів Рубіжне, Попасна, на підготовці до наступу на Сєвєродонецьк, а також отриманні повного контролю над містом Маріуполь. По ньому ворог сьогодні завдав 8 авіаційних ударів, тривають вуличні бої. Українські захисники та захисниці тримають оборону міста, повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

12:52
На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, здійснює артилерійські обстріли міста, перегруповує війська. Посилює протиповітряне прикриття важливих об’єктів у районі міста Бєлгород та районів зосередження військ на Харківському напрямку, повідомив Генштаб.
Залишається висока ймовірність нанесення авіаційних та ракетних ударів по цивільних об’єктах Харкова, триває підготовка до наступу в напрямку Слов’янська.

12:46
Протягом доби на території Київщини рятувальники виявили 4886 вибухонебезпечних предметів, інформує Київська військова обласна адміністрація.

12:40
У Нью-Йорку актори бродвейських театрів вийшли на акцію підтримки України. Її провели на Таймс-Сквер, попри сильну зливу, повідомляє Голос Америки.

12:17
ГУР МО України здобуло список військовослужбовців 64-ї окремої мотострілецької бригади, що безпосередньо брали участь у скоєнні воєнних злочинів проти народу України в м. Буча.

11:53
Рашисти обстріляли в Ірпені портрети українських героїв АТО на міській Алеї Героїв.

11:44
Вночі окупанти обстріляли Одесу. Ракети не влучили в ціль, але є пошкодження нежитлових будівель. Постраждалих немає, інші обставини уточнюються, повідомили в оперативному командуванні Південь.

11:38
"Ветеран? Еб*л я все эти медали! Нам тут медалей наобещали... "Вы каждый получите медаль, и за это еще деньги", а я говорю: идите вы все, нах*й! Везите меня домой! Мне нах*й нужны ваши медали…" – чергова розмова рашиста з друзями, перехоплена СБУ.

11:30
Рашисти намагались захиститись на Ічнянському напрямку за допомогою сосен. Не допомогло

11:11
На Київщині поліцейські затримали трьох мародерів, які обікрали АЗС.

10:48
Польща, Латвія, Литва й Естонія в найближчі 48-72 години почнуть процес повної ізоляції від Росії, - заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.
У разі ухвалення позитивного рішення, кордони з РФ і Білоруссю будуть повністю закриті, тож автосполучення та всі транспортні перевезення стануть неможливими, пояснив він.

10:40
У Харкові через обстріл російських окупантів загинули та поранені кілька мирних мешканців, серед поранених є діти, повідомляє МВС.

10:33
Об’єкт критичної інфраструктури у Тернополі, по якому вчора ввечері стріляли росіяни, - у непридатному стані. Інформації про місце інциденту не буде, оголосив голова Тернопільської військової адміністрації Володимир Труш.

09:58
Резніков також подякував головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному та його заступникам Євгену Мойсюку, Миколі Балану та Сергію Шапталі.
"У Європі немає більше жодного воєначальника, який би мав досвід військового управління подібного масштабу. Жодного! У всьому світі таких – одиниці".

09:55
Міністр оборони Олексій Резніков: Тільки у Бучі кількість загиблих уже більша, ніж у Вуковарі.
"Постріли в потилицю жінкам і чоловікам зі зв’язаними руками – це абсолютна нелюдськість. Ці вбивства не сприймаються як частина війни. Навіть складно їх кваліфікувати як тероризм чи злочин. Це – сутність, природа тих скажених катів, які увірвалися на нашу землю. Востаннє таке робили есесівці"

09:51
Загальні бойові втрати противника на ранок 4 квітня:
    особового складу- 18300 осіб,
    танків  - 647 од,
    бойових броньованих машин - 1844 од,
    артилерійських систем – 330 од,
    РСЗВ - 107 од,
    засоби ППО  - 54 од,
    літаків – 147 од,
    гелікоптерів – 134 од,
    автомобільної техніки - 1273 од,
    кораблі  - 7 од,
    цистерн з ПММ - 76,
    БПЛА оперативно-тактичного рівня - 92,
    спеціальна техніка - 25.
    пускові установки ОТРК- 4.

09:50
Упродовж 1-3 квітня затримано 53 особи, які збирали інформацію для окупантів та підтримували ворога - Нацполіція.

09:43
Під час війни неможливе жодне російсько-українське примирення через культуру. За жодних обставин - Мінкульт.

09:33
Плани роботи гуманітарних коридорів 4 квітня.
Сьогодні працюватиме гуманітарний коридор з Маріуполя до Запоріжжя.
Маршрут працюватиме для приватного транспорту. Із Запоріжжя за маршрутом в Маріуполь зараз вирушають 15 автобусів для евакуації.
Делегація Міжнародного комітету Червоного Хреста планує продовжити рух до Маріуполя з міста Мангуш разом з 7 автобусами.
Також сьогодні продовжиться евакуація людей з міст Сєвєродонецьк, Попасна, Лисичанськ, Рубіжне та селища Нижнє Луганської області.

09:27
Поради українцям, як захиститись в умовах кібервійни, від голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України підполковника Юрія Щиголя:
- У жодному разі не відкривайте посилання та файли, надіслані у листах із невідомих вам адрес.
Більшість атак зараз спрямовані саме на персональні пристрої, комп'ютери звичайних користувачів. Розсилають листи з контентом, який може зацікавити людину, наприклад, про втрати, і в ньому – шкідливі файли".
- Якщо вам надходять підозрілі листи чи повідомлення, надсилайте їх команді "СЕРТ Україна".
- Частіше змінюйте паролі до пошти й особливо до соціальних мереж, тому що зловмисники намагаються дібрати паролі та скомпрометувати ваші акаунти. Це один з інструментів інформаційної війни, навіть, можна сказати, основний.

09:24
Віцепрем'єрка - міністерка з питань тимчасово окупованих територій Ірина Верещук – про заплановану на 4 квітня роботу гуманітарних коридорів.

09:15
Метро Києва знову почне їздити через Південний міст – КМДА.
Також повністю відновлено рух транспорту в обох напрямках на Північному мості столиці. Дарницький міст також працює для автотранспорту.

09:13
Жителька села на Київщині "віджала" у російських окупантів ящик із боєприпасами. Сховала трофей у кролячій норі.

09:07
Зведення щодо ситуації в регіонах на 8.00.
Відносно спокійно ніч минула у багатьох областях: на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, у Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Хмельницькій, Вінницькій, у Кіровоградській, Запорізькій, Дніпропетровській областях, на Житомирщині, Сумщині, Черкащині та Полтавщині.
Неспокійно в Одеській області: вночі – ракетний обстріл Одеси. Є попадання в інфраструктурний об'єкт. Деталі встановлюють.
Тернопільщина: під час повітряної тривоги, вчора приблизно о 22:30 ворог скинув ворожий об'єкт на територію нафтобази у Тернополі. Постраждалих немає. На місці працюють працівники служби ДСНС та поліції.
Харків: увечері окупанти обстріляли Слобідський район Харкова - 7 людей загинули, 34 поранені, серед них 3 дітей. Бої тривають в Ізюмському напрямку.
Донецька область. Мар'їнка – спроба наступу, атаку відбито. Зараз усе контрольовано.
Авдіївка – обстріли реактивною артилерією. Є поранені серед цивільних, пошкоджені житлові будинки та інфраструктура. Красногорівка, Вугледар, Світлодарськ – обстріли.
Маріуполь – без змін. Блокада. Зелений коридор, обіцяний для Червоного Хреста, не спрацював.
Луганщина: майже всі міста під постійним мінометним вогнем, всюди пожежі. Обсяги руйнувань та дані щодо поранених і загиблих наразі встановлюються. Вчора під час артобстрілу у Новодружеську загинули два волонтери, які видавали гуманітарку людям.
Миколаївська область. По місту - обстріли вдень та вночі. Дані про потерпілих внаслідок обстрілів вночі уточнюються. Сьогодні вранці знов були обстріляні спальні райони Миколаєва. Данні щодо постраждалих уточнюються. Учора ввечері було обстріляно місто Очаків, є загиблі та поранені.
Погіршується ситуація на Херсонщині. Вибухи та обстріли – на території всієї області, особливо на кордонах Дніпропетровщини та Миколаївщини. У селах відсутні світло та вода, ліків немає взагалі, а магазини зачинені з початку війни. Ситуація критична. За останню добу 67 населених пунктів на Херсонщині залишаються без електро- та водопостачання.
Чернігівська область: ЗСУ перевіряють звільнені від окупантів села Чернігівської області наразі у північній частині й ближче до кордону. Обстрілів Чернігова не було, постійні повітряні тривоги.
Київська область. Триває зачищення та розмінування в Бучанському, Вишгородському та Броварському районах. В громадах, які перебували під окупацією, проводяться роботи з розмінування, відновлення газо-, електропостачання, зв'язку, завозиться гуманітарна допомога. Також правоохоронні органи проводять фіксацію злочинів, які були заподіяні окупантами мирному населенню. Введено посилену комендантську годину.

08:53
"Під час війни неприпустимі напівтони та сірі кольори. Воно або чорне, або біле. Ти або на одній стороні, або на іншій. Просто прийшов час визначитись", - український письменник Дорж Бату.

08:49
Від початку війни російські загарбники вже вчинили в Україні 4204 злочини, які правоохоронцям вже вдалося зафіксувати

08:40
Офіс генпрокурора: війна вбила вже 161 українську дитину, ще 264 поранено.
Найбільше — у Київській - 75, Донецькій - 78, Харківській - 59, Чернігівській - 49, Миколаївський - 34, Луганській областях - 31. Ці дані не є остаточними.

08:25
Український стронгмен Олексій Новіков завоював титул найсильнішої людини Європи та присвятив перемогу Україні

08:22
Вночі рашисти обстрілювали із систем залпового вогню селище Нововоронцовка та село Мар'янське Криворізького району.
Жертв немає — людей раніше евакуювали до Кривого Рогу, повідомив глава військово цивільної адміністрації міста Олександр Вілкул.

08:18
Так влучає джавелін - ранковий майстер-клас від 5-го резервного батальйону 28 омбр імені Лицарів Зимового Походу.

08:15
Із самого ранку російські війська завдали кілька ракетних ударів по Миколаєву, повідомив мер міста Олександр Сенкевич.

08:08
З вулиць Бучі збирають тіла вбитих окупантами людей. За словами керівника ритуальної служби міста, лише на вулиці Яблунській було 15 тіл із зав'язаними руками та застрелені в голову.

08:03
Упродовж 3 квітня Повітряні Сили ЗСУ знищили шість повітряних цілей  окупантів: три літаки, гелікоптер і дві крилаті ракети.

07:50
МОЗ вже підготувало план відновлення медичної галузі у післявоєнний період, а наразі докладає всіх зусиль для надання медичної допомоги на звільнених територіях, а також там, де тривають бойові дії, повідомив очільник міністерства Віктор Ляшко.

07:30
Окупанти розстріляли з мінометів Новодружеськ на Луганщині - загинули двоє волонтерів, повідомив голова Луганської ОДА (ОВА) Сергій Гайдай.
Також через російське вторгнення за минулу добу на Луганщині сталося займання двох багатоповерхівок у Сєвєродонецьку, полум’ям було охоплено декілька приватних будинків у Новодружеську.

07:17
Бойова робота колективу 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького

07:14
Страти українців на захоплених РФ територіях України невипадкові – вони були заплановані лідером російських окупантів Володимиром Путіним, заявив глава британської розвідки MI6 Річард Мур.
Про це він написав у Twitter у реакції до посту міністра закордонних справ Великої Британії про різанину у Бучі під Києвом.
"Ми знали, що плани Путіна щодо вторгнення включали позасудові страти його військовими та спецслужбами", – написав Мур.

06:58
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00:
    РФ почала приховану мобілізацію резервістів. Мобілізації підлягають рядовий, сержантський та офіцерський склад. Також визначені основні регіони для проведення мобілізації: Краснодарський край, Пермський край, республіки Дагестан, Інгушетія, Калмикія.
    Ворог розраховує залучити під час мобілізації приблизно 60 000 осіб.
    На території Донецької й Луганської областей українські військові відбили сім атак, знищили дві одиниці броньованої техніки, 43 автомобілі та міномет.
    Повітряні сили уразили шість повітряних цілей: три літаки (Су-34, Су-35 і літак ретранслятор Іл-22), один вертоліт та дві крилаті ракети.

06:38
"Дуже багато людей моляться, аби ти був!" - чуйне відеозвернення української телеведучої Василіси Фролової до захисників Чернігова.

06:33
Цієї ночі рашисти завдали ракетного удару по одному з об'єктів Одеси, повідомив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук. Подальша інформація надалі уточнюватиметься.

06:26
Усі пункти пропуску на виїзд з України із сусідніми державам станом на 06:00 - без черг.

06:20
Офіс Генпрокурора: У Слов'янську викрили чоловіка на поширенні інформації щодо розташування підрозділів ЗСУ. Тепер йому загрожує до 8 років за ґратами.

06:02
Запис виступу президента Володимира Зеленського прозвучав на врученні премії Греммі у Лас-Вегасі. Про це пише CNN.
Український лідер закликав підтримати Україну в боротьбі проти російського вторгнення будь-якими можливими засобами, і "розповісти нашу історію, розповісти правду про війну" у соцмережах і на телебаченні.
"Тиша зруйнованих міст і вбитих людей. Наші діти малювали не зірки, що падають, а ракети, що летять. Понад 400 дітей отримали поранення і 153 дитини загинули. І ми ніколи не побачимо, як вони малюють", - наголосив глава держави.

05:53
У заблокованому російськими окупантами Маріуполі лишається близько 150 000 українців, у місті гуманітарна катастрофа. Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю CBS News.
Президент повідомив, що евакуація відбувається лише, коли російська сторона погоджується з українськими пропозиціями щодо відкриття тих чи інших коридорів.
На сьогодні немає коридорів, через які можна було б завезти до Маріуполя харчові продукти, воду чи ліки.
"Тому там гуманітарна катастрофа", – сказав Зеленський.

05:37
Окрема мотопіхотна Маріупольська бригада опублікувала у Facebook фото розгрому ЗСУ колони окупантів.

05:24
У Чернігівській області бійці ЗСУ виявили собаку, який тепер несе службу разом з українськими захисниками. Назвали його Босом. Про це повідомляє у Facebook Оперативне командування Північ.
Серед українських військовослужбовців у селищі під Черніговом знайшлися кінологи, які займаються собакою. Він виконує команди та попереджає їх перед небезпекою.

05:11
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що американські фахівці допоможуть задокументувати звірства, вчинені російськими військовими проти українських мирних жителів. Він сказав про це після публікації знімків із трупами на вулицях Бучі, пише CNN.
"Ви не можете не бачити у цих зображеннях удар під дих", - сказав він.
За словами Блінкена, російські війська скоюють у мирних українських містах військові злочини. Він додав, що США "працюють над тим, щоб задокументувати це, передати наявну інформацію в організації - за це має бути відповідальність".

04:51
Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) опублікувало звіт щодо кількості мирних українців, які були вбиті й поранені після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Звіт опубліковано на сайті організації.
ООН надала дані за період із 04:00 24 лютого до 24:00 2 квітня.
УВКПЛ зафіксувало 3455 жертв серед цивільного населення в Україні – 1417 убитих і 2038 поранених.
За даними ООН, убито 293 чоловіків, 201 жінку, 22 дівчинки і 40 хлопчиків, а також 59 дітей і 802 дорослих, стать яких поки невідома.
Поранено 241 чоловіка, 187 жінок, 41 дівчинку та 38 хлопчиків, а також 92 дитини та 1439 дорослих, стать яких поки що невідома.

04:48
Унаслідок атаки російських окупантів на мирні українські міста знищено або пошкоджено близько 6800 житлових будинків. Про це під час телемарафону заявив міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов.
"Сьогодні для відновлення базової інфраструктури та базових речей, якими ми маємо зайнятися відразу після завершення війни, нам потрібні десятки мільярдів доларів на перший період. Розвиток і відбудова міст та агломерацій буде передбачати суми, які ми маємо вимірювати в сотнях мільярдів", – додав міністр.

04:38
Уряд Канади наполягатиме на притягненні до відповідальності військових злочинців російської окупаційної армії за вбивство мирних жителів в Україні. Про це на Twitter написав прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.
"Ми рішуче засуджуємо вбивство мирних жителів в Україні та наполягаємо на необхідності притягнути до відповідальності російський режим. Ми й надалі робитимемо все можливе для підтримки українців. Винні за ці навмисні та жахливі напади будуть покарані", - написав Трюдо.

04:28
Компанія Maxar Technologies оприлюднила супутникові знімки братської могили вбитих російськими окупантами мирних українців у Бучі. Про це повідомляє Reuters.
Як з'ясували автори знімків, перші ознаки розкопок братської могили біля церкви Андрія Первозванного й Усіх Святих було помічено 10 березня.
"У пізніших репортажах від 31 березня видно місце поховання з траншеєю довжиною приблизно 45 футів у південно-західній частині району біля церкви", - повідомляє Maxar.
Журналісти Reuters відвідали Бучу після виходу загарбників і бачили братську могилу, де знаходилися тіла, присипані землею.

04:16
У Криворізькому районі Дніпропетровської області батько і син розбирали нерозірваний касетний боєприпас РФ, що здетонував, - в результаті вибуху отримали смертельні осколкові поранення. Про це повідомляє Дніпропетровська обласна прокуратура.
"Також в одному з населених пунктів Криворізького району внаслідок детонації забороненого бойового припасу вибухнув і спалахнув цивільний автомобіль, що скоїв наїзд на нього", - сказано в повідомленні.
У прокуратурі нагадують, що російські окупаційні війська використовують заборонені боєприпаси, які можуть вибухнути протягом 40 годин після обстрілу. Як зазначається, дії Росії суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме конвенції про заборону касетної зброї.

04:08
Європейський Союз має обговорити заборону на імпорт російського газу після того, як українські та європейські офіційні особи звинуватили російські війська у звірствах під Києвом. З такою заявою виступила міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт, передає Reuters.
"Має бути відповідь. Такі злочини не повинні залишатися без відповіді", - сказала Ламбрехт.
Ламбрехт заявила, що міністрам ЄС тепер доведеться обговорити ембарго на російський газ, і зробити це необхідно найближчим часом.

03:58
Українським захисникам для боротьби з російською окупаційною армією потрібні три речі: зброя, зброя та ще зброя. Про це написав у Twitter президент Польщі Анджей Дуда.
"Злочинців слід називати злочинцями, притягувати їх до відповідальності та засуджувати. Фото з Бучі спростовують переконання, що ми маємо шукати компроміс за будь-яку ціну. Насправді захисникам України найбільше потрібно три речі: зброя, зброя та ще зброя", - написав Дуда.

03:32
3 квітня із зони бойових дій у східних областях України вдалося евакуювати 2694 особи. Про це заявив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко у Telegram.
→ З Маріуполя до Бердянська - 469 людей дісталися власним транспортом.
→ З Бердянська до Запоріжжя евакуаційними автобусами – 408 маріупольця.
→ У Луганській області евакуйовано 1 467 людей з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та Кремінної.
→ Змогли сьогодні пройти блокпости автобуси, які з учорашнього дня утримувалися російськими окупантами під Василівкою. 350 людей з Маріуполя та Бердянська найближчим часом прибудуть до Запоріжжя.

03:28
Президент Угорщини Віктор Орбан заявив про перемогу його політсили на парламентських виборах і назвав президента Володимира Зеленського опонентом. Про це пише CNN.
"Цю перемогу ми пам'ятатимемо до кінця життя, тому що нам довелося битися з величезною кількістю супротивників: місцевими лівими, міжнародними лівими, бюрократами Брюсселя, усіма грошима й інститутами імперії Сороса, міжнародними засобами масової інформації, а також українським президентом. У нас ніколи не було стільки противників одночасно", - сказав він під час виступу перед своїми прихильниками у Будапешті.

03:13
Після втечі російських окупаційних військ із міста Буча на Київщині весь світ побачив звірства загарбників, але пропаганда Росії заперечує масові вбивства мирних жителів. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.
Уточнюється, що у Росії заперечують блокаду міста, а також стверджують, що вийшли із населеного пункту 30 березня. Фото й відео з трупами на вулицях називають постановкою. Всі ці факти є фейками, наголошують у ЦПД.
"Разом з українською армією до міста увійшли незалежні ЗМІ. Усі фото та відеодокази вже опубліковано", - сказано у повідомленні.

02:56
3 квітня під час мирного проукраїнського мітингу в Каховці російські окупанти стріляли з травматичної зброї у мирних жителів - кілька людей зазнали поранень. Про це повідомляє у Facebook Каховська міська територіальна громада.
За останні дні в громаді загарбниками були викрадені люди:
Юрій Гендзик, 1974 року народження;
Ігор Бахур, 1983 року народження;
Анатолій Качинський, 1985 року народження;
Олена Бубнова, 1990 року народження.

02:53
3 квітня у Сербії й Угорщині проходили вибори. У Сербії обирали президента та парламент, в Угорщині – парламент. В обох країнах перемогли проросійські сили. Про це свідчать дані, опубліковані на сайтах виборчої комісії Угорщини й парламенту Сербії.
В Угорщині правляча партія Фідес (Fidesz) прем'єр-міністра Віктора Орбана перемагає у парламентських виборах після підрахунку понад 95% бюлетенів.
На виборах у Сербії чинний президент Олександр Вучич лідирує на виборах глави держави.

02:38
Вчителька та двоюрідна сестра заступника голови адміністрації російського диктатора Путіна Дмитра Козака звернулися до нього з проханням зупинити війну в Україні.
Жінки живуть в одному із сіл Кіровоградської області, де народився й виріс Козак.

02:16
З 10:00 4 квітня буде відновлено транспортне сполучення між Києвом і Черніговом через населений центр Гончарівське. Про це повідомляє у Facebook Оперативне командування Північ.
Уточнюється, що маршрутом можуть скористатися жителі й автомобілі, що перевозять гуманітарні вантажі. У зв'язку з особливістю дорожнього покриття вага машин, які їхатимуть на трасі, не повинна перевищувати п'ять тонн.
Раніше рух на даній ділянці дороги був утруднений через зруйнований міст - він розташований на в'їзді до Чернігова, але був пошкоджений артилерійським обстрілом російських окупантів.

02:15
Загроза вторгнення російських окупантів в Україну з території Придністров'я є, але найближчим часом це малоймовірно. Про це повідомив у відеозверненні голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко.
Марченко прокоментував повідомлення, що з'явилися в різних засобах масової інформації, про можливе вторгнення в Одеську область російських військ із території Придністров'я.
"Ми знаємо про підготовку росіян у цьому регіоні. Ці дії спрямовані на сковування частини військ на Одещині, щоб завадити нашим наступальним діям на інших напрямках. Напруженість залишається, але найближчими днями загроза вторгнення малоймовірна", – сказав Марченко.

01:57
Військові Сил спецоперацій та бійці руху опору знайшли російський ЗРК "Бук", тепер шукають окупантів, які його покинули. Про це повідомляє ССО.
"Під час проведення спеціальної розвідки та пошуково-ударних дій у районі одного з населених пунктів воїни виявили російський ЗРК "Бук", – йдеться у повідомленні.
Поруч із залишеним зенітно-ракетним комплексом була схованка росіян, в якій вони сховали боєприпаси, зброю та спорядження.

01:38
В Ірландії українські біженці у неділю, 3 квітня, пригощали всіх охочих українським борщем. Про це повідомляється у Facebook-групі Ірландська хата.
Українці приготували національну страву, щоб зібрати співвітчизників, які були змушені тікати з країни через російську агресію.
Вторгнення РФ. Звірства окупантів, ракетні удари, блокада Маріуполя. Головні новини – хроніка
Вторгнення РФ. Звірства окупантів, ракетні удари, блокада Маріуполя. Головні новини – хроніка
Вторгнення РФ. Звірства окупантів, ракетні удари, блокада Маріуполя. Головні новини – хроніка

01:25
Жителів Донецької області закликають евакуюватись через можливу ескалацію з боку російських окупаційних військ. Про це заявив голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко в ефірі телемарафону.
"Не тільки поблизу лінії розмежування, але всьому населенню ми настійно рекомендуємо (...), щоб вони їхали. Всім необхідним транспортом за певними маршрутами ми забезпечуємо і чітко вказуємо як, яким шляхом вони їхатимуть. Чим менше буде людей у цьому випадку, тим легше захищати територію. Тому що ворог саме місцеве населення використовує для того, щоб досягти своїх зухвалих планів", - сказав він.
За словами Кириленка, загарбники останніми днями особливо активно обстрілюють Авдіївку, Мар'їнку та Красногорівку. Він наголосив, що закликає мешканців виїхати, оскільки окупанти прикриваються мирними мешканцями як живим щитом.

01:11
Російські окупанти можуть розпочати наступ на сході України, у напрямку Сєвєродонецька вже найближчої доби. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ на 24.00 3 квітня.
На Донецькому й Таврійському напрямах окупанти продовжують спроби захопити Рубіжне, Попасну, Троїцьке, Авдіївку, Мар'їнку, Красногорівку.
На Волинському напрямку без суттєвих змін.
На Поліському напрямку противник завершує перегрупування та підготовку до передислокації окремих підрозділів з Білорусі до РФ.
На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, завдає артилерійських ударів по житлових кварталах міста і намагається здійснити перегрупування військ.
Південнобузький напрямок. Ворог зосередився на утриманні зайнятих позицій у районі населеного пункту Ромни. Намагається вести бойові дії, щоби вийти на адміністративний кордон Херсонської області.

00:45
Спортсмен і депутат Ради Жан Беленюк показав у Facebook відео зі звільненої від російських окупантів Бородянки Київської області.
Місцеві жителі стверджують, що під завалами багатоповерхівок є люди - сусіди, яких вони не бачили вже багато днів.

00:26
3 квітня Повітряні Сили ЗСУ знищили шість цілей російських окупантів, серед яких ІЛ-22 – повітряний пункт управління. Про це повідомляє ВР ЗСУ.
Зенітні ракетні війська ЗС ЗСУ ліквідували таку техніку ворога:
- дві крилаті ракети,
- один вертоліт,
- два літаки (Су-34 та Су-35),
- літак-ретранслятор Іл-22 (повітряний пункт управління).
З перехопленого радіообміну окупантів стало відомо, що у літака пошкоджена, розгерметизована кабіна і пілоти запросили аварійну посадку на аеродромі Ростова.

00:16
Молдова оголосила 4 квітня днем жалоби за загиблими в Україні після кадрів із Бучі Київської області, які вразили весь світ. Про це на своїй сторінці у Twitter написала президентка Молдови Мая Санду.
"Неможливо дивитися на звірства у Бучі й інших українських містах. Шокована жорстокістю стосовно мирного населення. Молдова рішуче засуджує ці злочини проти людства, цю незаконну та неспровоковану війну проти України. Молдова оголошує завтра день жалоби за всіма загиблими в Україні", - сказано у повідомленні.

00:00

Сили оборони України звільнили населені пункти Количівка, Ягідне та Іванівка у Чернігівській області.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live