Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

30.04.2022

23:47
Сьогодні День прикордонника. Короткий відео від Генштабу, як він пройшов в Україні. Зокрема, заблоковані прикордонники з Маріуполя привітали військовослужбовців та заспівали гімн України.

23:35
Російський гвинтовий літак типу Ан-30 у ніч на п'ятницю порушив повітряний простір Швеції. Збройні сили Швеції повідомляють, що літак перебував біля острова Борнхольма, який належить Данії, а потім полетів у бік шведської території.

23:24
Повне руйнування заводу "Азовсталь" у Маріуполі, де ховаються українські захисники та мирні жителі міста, зафіксовано на нових знімках супутника Maxar Technologies, повідомляє журналіст New York Times у Twitter.

23:10
Словаччина готується передати Україні літаки МіГ-29. Вона досягла угоди з Польщею про літаки F-16, які патрулюватимуть її небо, щоб звільнити словацький парк винищувачів радянського виробництва, повідомляє NYT.

23:05
Борис Джонсон у телефонній розмові з Зеленським повідомив, що Велика Британія й надалі надаватиме військову та гуманітарну допомогу Україні, щоб Путін зазнав поразки.

23:02
У Луганській області окупанти можуть готувати провокації: намагатися проїхати через блокпости в українській військовій формі та розстріляти українських захисників, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

22:58
За словами радника голови ОП Олексія Арестовича, наступ окупантів на Ізюмському напрямку "дуже сильно" сповільнився. Вони зазнають великих втрат, а поповнення з території РФ не заходить вже близько чотирьох діб, про це він сказав у ефірі "Фейгін Live".

22:43
Арестович повідомив у інтерв'ю "Фейгін LIVE" про три удари ЗСУ по передовому командному пункту 2 армії РФ, штабу ВДВ під Ізюмом та по штабу окупантів на Первомайскому напрямку. За його словами, це приблизно 400-600 трупів серед окупантів. Серед них є старші офіцери.

22:34
Залужний у телефонній розмові з головою комітету начальників штабів США Марком Міллі заявив, що ЗСУ змушені відмовлятися від радянської зброї та техніки та переходити на НАТОвські зразки.

22:18
Окупанти грабують фермерів Мелітопольського району в тимчасово окупованій Запорізькій області, якщо ті відмовляються від співпраці. Про це повідомили у Запорізькій ОВА.

22:01
Протягом доби угруповання Об'єднаних сил відбили 9 атак окупантів.
- Знищили: 8 танків, одну артилерійську систему, 24 одиниці броньованої техніки, одну бойову спеціальну машину та 5 автомобілів, у тому числі 2 паливозаправники.
-У небі українського Донбасу збили 2 літаки Су-25 та 4 безпілотники "Орлан-10".

21:56
Україна сподівається, що Китай закликатиме Росію до припинення вогню, заявив про це Дмитро Кулеба в інтерв'ю агентству Сіньхуа. Він висловив переконання, що Пекін не буде переслідувати геополітичні цілі та "підливати масла у вогонь у війні Росії проти України".

21:48
За сьогодні в результаті обстрілів окупантів 9 мирних жителів Донбасу отримали поранення, серед них 4 дитини, повідомив голова ОВА Павло Кириленко. У Бахмуті одна людина загинула. Перевіряють інформацію про трьох загиблих у Маріуполі.

21:33
Мер Львова попросив не запитувати в нього номер телефону Анджеліни Джолі. У нього його немає. Садовий запропонував натомість накидати краще донейтів для ЗСУ.

21:28
Фінляндія готується до зупинки постачання природного газу з Росії у травні, повідомляє видання Helsingin Sanomat.

21:12
У суботу в Чорнобильській зоні відчуження відновили стабільне постачання електроенергії, повідомляє пресслужба Укренерго. Для цього вдень включено в роботу останню необхідну для цього лінію електропередачі.

21:07
Ірина Верещук показала звільнених із полону Росії українців. Серед них семеро військових. Одна із військових жінок на п'ятому місяці вагітності.

20:58
Окупанти планують штурм Дніпропетровської області. Для цього вони вже стягнули авіацію, заявив військовий із терористичної організації ДНР у розмові, перехопленій українською розвідкою.

20:44
У багатьох населених пунктах на тимчасово окупованій Херсонщині зник мобільний зв'язок та інтернет, повідомляє місцеве видання "Мост". У Генічеську працює лише Київстар.

20:33
Із заводу "Азовсталь" почали евакуацію 20 мирних жителів Маріуполя, повідомив командир полку "Азов" Святослав Паламар. Їх дістали з-під завалів – це жінки та діти. Людей мають евакуювати у Запоріжжя. Наразі військові "Азова" продовжують діставати людей з-під завалів. Інформація про хід евакуації – у відеозверненні.

20:19
Боєць ЗСУ, підрозділ якого зараз б'ється під Ізюмом, показав фото, як виглядає земля після атак росіян. Там українські військові відбили штурм російської армії.
"Я хочу, щоб ви пишалися нашою армією. Ми боремося за нашу країну. За наш дім. Вірте у ЗСУ", - повідомив український військовий.

20:09
Евакуацію з Попасної призупинено, оскільки диверсанти вчора розстріляли автобуси, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Наразі шукають новий маршрут та перевіряють його безпеку. Сьогодні вдалося вивезти ще 40 людей з Лисичанська та Сєверодонецька.

19:55
Командування Повітряних сил спростувало інформацію видання The Times про "привида Києва". Вони наголосили, що Степан Тарабалка не "привид" і не збив 40 літаків окупантів. "Привид Києва", найімовірніше, збірний образ пілотів 40 бригади тактичної авіації, які захищають небо столиці, повідомляє ВСУ.

19:43
Російські окупанти жорстоко катують та вбивають українських військовополонених, а матері одного з бійців полку "Азов" вони відправили фото її мертвого сина, повідомила омбудсменка Людмила Денісова.

19:35
Окупанти завдали ракетних ударів з комплексу "Бастіон" по Одеському аеропорту з окупованого Криму, повідомив голова ОВА Максим Марченко. В результаті ударів ніхто не постраждав.

19:20
Анджеліна Джолі відвідала лікарню та школу-інтернат у Львові. Вона поспілкувалася з дітьми, які постраждали від ракетного удару окупантів по вокзалу у Краматорську та волонтерами на вокзалі. Джолі пообіцяла, що ще приїде.

19:00
Вечірнє зведення від Генерального штабу:
- ЗСУ відновили контроль над населеними пунктами Верхня Роганка, Руська Лозова, Слобідське та Прилесне на Харківщині.
- Основні зусилля противника зосереджені на веденні наступальних дій на Лиманському, Сєвєродонецькому, Попаснянському та Курахівському напрямах з метою взяття під повний контроль населених пунктів Рубіжне, Попасна.
- На напрямках Ізюм–Барвінкове та Ізюм–Слов'янськ окупанти намагаються наступати.
– На Харківщині росіяни примусово вивозять населення на територію Росії. Окупанти поширюють дезінформацію про захоплення Харкова, Києва та Запоріжжя.
– На Донецькому напрямку бойові дії йдуть практично вздовж усієї лінії зіткнення.
- На Маріупольському напрямку Росія продовжує бити авіацією місто, намагається заблокувати українських підрозділів у районі заводу "Азовсталь".
- На Запорізькому напрямку російська армія перегруповується.
- У Білорусі розгорнуто російські ракетні комплекси "Іскандер-М". Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів по об'єктах військової та цивільної інфраструктури.

18:49
На Донеччині ЗСУ знищили безпілотник "Орлан-10" російського МНС. У пресслужбі Об'єднаних сил зазначили,  що в окупантів "дуже складно зі своїми безпілотниками" і тепер вони чекають у небі "на бойові дельтаплани або тактичні повітряні кулі з повітряними зміями".

18:43
Подоляк спростував учорашню заяву Лаврова. Радник голови Офісу президента заявив у коментарі LIGA.net, що на переговорах не обговорюється скасування санкцій проти Росії, оскільки не усунуто причини їхнього введення.

18:35
Окупанти завдали ракетного удару по Одещині. Пошкоджено злітно-посадкову смугу Одеського аеропорту, використовувати її далі неможливо, повідомляє ОК "Південь".

18:26
Укрзалізниця скасувала курсування деяких приміських поїздів у зв'язку із запровадженням комендантської години у Запоріжжі з 17:00 1 травня до 5:00 2 травня. Зміни в розкладі поїздів – за посиланням.

18:17
Представник німецької опозиції розкритикував Олафа Шольца за "нерішучість" у наданні озброєнь для ЗСУ. Лідер партії ХСС Маркус Зедер заявив, що така позиція "не відповідає претензіям Німеччини на лідерство у Євросоюзі".

17:55
Безкоштовні курси англійської мови для українських біженців від Британського коледжу Wirral Met College. Курси доступні для всіх дорослих українців та членів їхніх родин, які перебувають на території Великої Британії за програмами "Ukraine Family Scheme" та "Ukraine Sponsorship Scheme".

17:53
Сьогодні вдалося обміняли 14 полонених: 7 військових та 7 цивільних. Одна з військових жінок на п'ятому місяці вагітності. Про це повідомила віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук.

17:48
Анджеліна Джолі прибула до України з гуманітарною місією. На львівському залізничному вокзалі вона зустрілася з пасажирами евакуаційного поїзда з Покровська.

17:31
Так звана мобілізація продовжується і в ОРДЛО, повідомляють в Міноборони. Окупаційна влада скасувала медогляди особового складу і "призовики" не зможуть довести свою непридатність до служби. Уникнути "мобілізації" можна лише за встановлений хабар від 5 до 75 тисяч російських рублів. Про це повідомила омбудсменка України Людмила Денісова.

17:29
У Міноборони не виключають варіант продовження повномасштабної війни РФ проти України, за якого влада країни-окупанта оголосить мобілізацію в Росії. Спікер оборонного відомства Олександр Мотузяник вважає, що це залежатиме від тенденцій у битві за Донбас.

17:22
Сьогодні, можливо, відбудеться евакуація із Маріуполя на підконтрольні Україні території. Про це з обережністю написав радник міського голови Петро Андрющенко. Він повідомив, що окупанти дозволили переміщення між Лівобережним районом та іншими районами міста на правобережжі. Однак окупанти встановили додаткові блокпости для посиленого контролю.

17:14
Громадяни України, які втратили роботу під час дії воєнного стану зможуть зареєструватися в центрі зайнятості через додаток або на порталі Дія. Рішення про спрощенну процедуру подачі заявки сьогодні ухвалив уряд. 

17:09
Американські військові транспортують бронетранспортери M113, які відправляться до України.

17:07
Секретарю Ради безпеки РФ правоохронні органи України повідомили про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора.

16:59
Суд заарештував 51 білоруський вагон-цистерну, які перетнули кордон на Чернігівщині напередодні вторгнення РФ - 23 лютого. Вони забезпечували окупантів за напрямком Чернігів-Суми. Слідчі ДБР виявили 3 000 тонн білоруського та російського дизельного пального. Продукція начебто призначалась нафтокомпаніям, які входять до сфери впливу Медведчука.

16:56
Російські війська поступово підвищують інтенсивність наступу на сході України одночасно на всіх напрямках, найбільша їхня активність – на Слобожанському та Донецькому.
"Є ознаки підготовки ворога до ще більшої активізації" війни, заявив на брифінгу речник Міноборони Олександр Мотузяник.

16:51
Данія передасть ЗСУ близько 25 одиниць колісних бронетранспортерів Piranha III у версії 8х8 та близько 50 гусеничних БТР-ів М113 G3 DK. Про це повідомляє данське видання OLFI та журналіст видання Петер Расмуссен.

16:39
Українська розвідка отримала список російського полку, який діяв на Запорізькому та Маріупольському напрямках. В опублікованому списку - 226 російських військових 291 гвардійського мотострілецького полку Чеченської республіки.

16:24
В Берліні перед Бундестагом пройшла акція на підтримку Маріуполя під назвою "Право на існування: Маріуполь 22". Сотні людей зібралися біля головного входу, щоб нагадати про необхідність організувати зелені коридори до Маріуполя, деокупувати місто і передати Україні важку зброю. А також запровадити ембарго на російські енергоносії.

16:17
Росія знову атакувала позиції українських прикордонників у Чернігівській області. Росіяни обстріляли з мінометів район українського пункту пропуску "Сеньківка". Окупанти випустили близько 40 мін калібру 120-мм. Про це повідомляє ДПСУ.

15:50
Російські окупанти так хочуть втекти з війни в Україні, що готові забивати собі в тіло осколки і сподіваються отримати за це грошову компенсацію розміром 3 мільйони рублів. Це стало відомо з перехопленої розмови окупантів, яку опублікувала СБУ.

15:49
Макрон під час телефонної розмови з Зеленським пообіцяв посилити військову та гуманітарну підтримку Києва, повідомляє BFMTV із посиланням на джерела.

15:47
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі розкритикував заяви радника глави офісу президента Олексія Арестовича про "дивну поведінку грузинського керівництва". Про це пише інформаційний портал "Новини-Грузія".

15:14
Латвія передала Києву 11 сучасних пасажирських автобусів, а також гуманітарну допомогу. Серед якої була баночка з монетами від 5-річного хлопчика - він віддав усі свої заощадження українцям.

15:11
Документальний фільм про життя в блокадному Маріуполі. Життя маріупольців у сховищі Морського ліцею зафільмував головний оператор "Маріупольского телебачення" Олександр Ратушний, де він жив із родиною.

15:08
У Чернігові демонтували пам?ятник Пушкіну

15:04
Колишня президентка Литви Даля Грибаускайте також зазначила, що немає надії на те, що населення РФ повстане і скине диктатора, – це приклад ілюзій та наївності західних політиків. Як пише Delfi, про це заявила попередня президентка, відповідаючи на запитання журналіста, що Захід повинен робити, щоб повалити Володимира Путіна.

15:02
Третя світова війна вже йде, Росію треба зупинити на полі бою. Таку думку висловила колишня президентка Литви Даля Грибаускайте, пише Delfi. Вона наголосила, що це війна не лише з Україною, вона проти всього демократичного світу та встановлення Другої світової архітектури безпеки.

14:48
Семеро людей поранені внаслідок російського обстрілу житлового кварталу Добропілля, Донеччина. Серед постраждалих - троє дітей, пошкоджено шість будинків та одне нежитлове приміщення. Про це написав очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

14:43
В Одесі поліцейські затримали диверсантів, які готували провокації на річницю трагічних подій – 2 травня. Правоохоронці виявили зброю, заборонену комуністичну символіку, методички з інструкціями заходів конспірації та стеження, а також пропагандистські книжки. 

14:09
Пошкоджена 16-поверхівка в Харкові. Плити будинку повністю завалили під?їзд

14:07
Байрактар влучив у російський С-300 із повним боєкомплектом.

14:00
Укрзалізниця тимчасово призупинила продаж електронних квитків на потяги через невідкладні технічні роботи. Припинено і роботу сервісів онлайн-підтримки та гарячої лінії.

13:53
В Криму ФСБ РФ зганяє кримських татар на "з’їзди представників" для імітації підтримки кримськими татарами "політики Путіна та спеціальної віськової операції". Нардеп і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубарову вважає, що спецслужби РФ вчергове спробують обдурити світ у лояльності кримськи татар до Росії. 

13:43
В Енергодарі окупанти ввели в обіг російські рублі. У місті відкрили магазини з товарами з Білорусі, Криму та РФ. Про це повідомляє пресслужба Енергоатому. Місцеві жителі змушені купувати продукти за рублі, бо у них майже не лишилося гривень, йдеться у повідомленні.

13:41
Російська армія суттєво витратила запаси високоточних ракет, і зараз в окупантів проблема : санкції союзників і неможливість промислових ліній РФ швидко перейти на виробництво в нових умовах призвели до дефіциту цього типу озброєнь. Про це з посиланням на джерела США пише газета Financial Times.

13:37
У Литві на знак протесту проти агресії Росії активісти Кретингського району накрили прапором України радянський танк ІС-2.

13:24
У Василькові відкрили конкурс на проєкт пам?ятного знаку керамічному півнику, що став символом незламності українців у війни проти Росії. Проєкт, бачення та приблизний кошторис просять надсилати на пошту: ukultura2018@ukr.net

13:17
На Тернопільщині планують збудувати близько 2000 квартир для внутрішньо переміщених осіб. Для цього у спецфонді області передбачено 2,4 млрд гривень. Потім ці квартири передадуть учасникам бойових дій та медикам, які очікують у квартирних чергах. Про це повідомив голова Тернопільської ОВА.

13:09
В Офісі президента застерегли марсіан, що вони можуть бути наступною ціллю російських окупантів, які захочуть "звільнити" від них Червону планету, як зараз роблять з українцями в Україні. Таку іронічну паралель провів у Twitter у відповідь на заяви із Москви радник голови ОП Михайло Подоляк.

13:05
На Київщині відновили переправу через річку Ірпінь на шляху М-07 Київ – Ковель – Ягодин. Відновлювальні роботи тривали два тижні, і тепер відкрито рух до столиці з Гостомеля, Бучі та Бородянки. Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

12:35
У Синельниківському районі ракета поцілила у промзону.

12:35
Днями група німецький інтелектуалів закликали уряд Олафа Шольца примусити Україну до капітуляції. Посол України в Німеччині Андрій Мельник відповів одній з ініціаторок цього звернення:
"Привіт, Еліс Шварцер! (німецька журналістка та відома феміністка - ред.) Ваш заклик до капітуляції України означає, що ваш знаменитий фемінізм – це лише прикриття, підробка. Прийняти масове зґвалтування українських жінок російськими солдатами – чистий цинізм. Я не хочу, щоб хтось у здоровому глузді купив твою погану EMMA (феміністичний журнал - Ред.)".

12:32
США готується забрати у Путіна найкращих науковців та передових фахівців, скасувавши деякі візові вимоги для високоосвічених росіян, які хочуть приїхати до Сполучених Штатів. Про це пише Bloomberg з посиланням на людей в адміністрації Байдена, які знайомі з ситуацією.

12:21
Російські окупанти знайшли кілька контейнерів із формою українських військовослужбовців. Не виключено, що за цим можуть бути провокації. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай в ефірі єдиного телемарафону.

11:56
В Харкові росіяни обстряли лікарню та житлові будинки - ДСНС.

11:54
Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко: місту може загрожувати епідемія – від дизентерії до холери та чуми.

11:45
Внаслідок російських обстрілів на Луганщині за добу пошкоджено 24 об’єкти цивільної інфраструктури: у Сєвєродонецьку – 3 багатоквартирні будинки та 2 школи, у Лисичанську – газопровід, у містах Рубіжне й Новодружеськ, а також у селищі Оріхове - 18 приватних будинків.

 11:42
Радник голови ОП Михайло Подоляк: росіяни демонструють абсолютну закритість, неготовність розмовляти та йти хоча б на якісь поступки з точки зору гуманістичної складової. Для них символічно знищити Маріуполь і "Азов".

11:15
Російська армія ракетою влучила по фермерських складах під Дніпром, пошкоджено два порожні ангари - голова ОВА Валентин Резніченко.

11:14
На Київщині запрацював тимчасовий міст, який поєднав столицю із Гостомелем, Ірпенем, Бучею та Ворзелем.

11:04
У Рубіжному та Новодружеську росіяни обстріляли житлові будинки, сталися пожежі. За добу у Гірському та Оріховому ворог зруйнував понад 15 будинків - ДСНС.

11:01
Росіяни знову повідомили про обстріл Брянської області нібито Україною. За словами губернатора Олександра Богомаза, російська ППО виявила літак ЗСУ. Його нібито не допустили на територію РФ, водночас два снаряди влучили у селище Жеча, повідомляють російські пропагандистські ЗМІ РІА Новости та ТАРС.

10:59
ГУР МО: Росіяни практично вичерпали ресурс для примусової мобілізації в ОРДЛО. З метою виконання встановлених планів з постачання "живої сили" з 20 квітня там призупинено проведення медичних оглядів мобілізованого особового складу. Офіційне пояснення: "у зв’язку з браком спеціалістів". Мобілізують навіть тих, хто має каліцтво.

10:51
На параді 9 травня у Москві покажуть менше військової техніки та військовослужбовців, ніж торік - BBC.

10:46
Маріупольська міськрада показала, як нині виглядає Азовсталь: понад 1000 цивільних та 600 поранених у військовому шпиталі очікують на порятунок.

10:41
Нацполіція: За добу росіяни обстріляли на Донеччині 12 населених пунктів, зруйновано 36 цивільних об'єктів. Ворог обстрілював мирне населення з авіації, реактивних систем залпового вогню "Град", танків,  важкої артилерії. Є загиблі, зокрема одна дитина.

10:34
Мінцифра вирішила залишити недійсні COVID-сертифікати в Дії через війну.

10:19
ОТУ "Схід": Українська артилерія нанесла вогневе ураження по російських гаубицях "Мста-Б".

10:13
Сили протиповітряної оборони, які захищають Одесу, отримали нові комплекси ППО.

09:56
За добу піротехніки ДСНС знешкодили 3118 вибухонебезпечних предметів, зокрема авіаційну бомбу.

09:44
Число втрат особового складу ворога перевищило 23 000:

09:37
Станом на 30 квітня від повномасштабної війни загинули 219 дітей, поранено 398 - Офіс генпрокурора.

09:35
Голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук: Росіяни обстріляли околиці Великої Костромки у Криворізькому районі. Поцілили у поля, ніхто з людей не постраждав.
Також було обстріляно одне з сіл Синельниківського району, що межує із Запорізькою та з Донецькою областями. Інформація щодо руйнувань і постраждалих уточнюється.

09:32
До "переліку екстремістів і терористів", який складає російська служба з фінансового моніторингу, почали включати громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

09:24
На Ізюмському напрямку Нацгвардія та артилеристи ЗСУ знищили понад 30 одиниць російської техніки. Це танки, БТР, БМД та МТЛБ.

08:59
Британська розвідка: Росія сподівається виправити проблеми, які раніше стримували її вторгнення, шляхом географічної концентрації бойової потужності, скорочення ліній постачання та спрощення командування та контролю; багато з тих підрозділів, які вийшли з північного сходу мають ослаблений моральний дух; відсутність навичок на рівні підрозділу та непостійна повітряна підтримка не дозволили Росії повністю використовувати свою бойову масу, попри локальні покращення.

08:55
Російські ДРГ обстріляли два евакуаційних автобуси в Попасній. З водіями втрачено зв'язок - керівник Попаснянської міської військово-цивільної адміністрації Микола Ханатов.

08:43
Мер Києва Віталій Кличко: Росія показала ООН "середній палець", обстрілявши центр Києва після зустрічі президента Зеленського із генсеком ООН.

08:18
За останні чотири дні винищувачі країн НАТО, розміщені біля Чорного та Балтійського морів, кілька разів підіймалися у небо для відстеження та перехоплення російських літаків.

07:59
Міністр юстиції Денис Малюська: До перших вироків щодо воєнних злочинів Росії доведеться чекати щонайменше 1-2 роки.

07:57
Під час доставлення ліків та медикаментів до лікарні в Сєвєродонецьку під мінометний обстріл потрапили службовий поліцейський автобус, а також власний автомобіль співробітника поліції. Постраждалих немає - Луганська ОВА.

07:56
29 квітня опівдні росіяни обстріляли під Попасною автомобіль з волонтерами. Жертв немає - Луганська ОВА.

07:44
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: Дві школи та 20 будинків зазнали руйнувань 29 квітня, росіяни штурмують Рубіжне та Попасну. 16 масованих артилерійських атак витримали міста та села Луганщини за минулу добу. Пошкоджено п’ять житлових будинків у Гірському, ще 10 – в Оріховому.
Вчора зранку російською армією була обстріляна будівля школи в нових районах Сєвєродонецька.

07:41
США поки що не бачать ознак можливості військової загрози для Молдови - посол США у Кишиневі Кент Логсдон.

07:16
Поки на зустріч Великої двадцятки запрошений Путін, участь у ній президента США Джо Байдена залишається під питанням - Білий дім.

06:51
В Україну привезли 60% із запланованого постачання американських далекобійних 155-мм гаубиць М777 - Пентагон.

06:48
Генштаб ЗСУ: Росіяни переміщують окремі підрозділи зі Східного військового округу з території Бєлгородської області до району міста Ізюм. Триває безуспішний наступ на Лиманському, Сєвєродонецькому, Попаснянському та  Курахівському напрямках.
За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних сил та Сухопутних військ уражено 10 повітряних цілей: один літак та дев?ять БПЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10". На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито 14 атак ворога, знищено 11 танків, 7 артилерійських систем, 28 одиниць броньованої техніки та 14 автомобілів.

06:28
Адміністрація Байдена має план спрощення візового режиму для російських науковців, щоб переманити їх до США - Bloomberg.

06:07
Укрзалізниця опублікувала розклад евакуаційних рейсів на 30 квітня з Запоріжжя та Покровська.

06:01
Протягом доби зі США до Європи вилетять понад дюжину літаків із військовою допомогою для України. Про це заявив представник Міноборони США.
Вантаж складатиметься з гаубиць калібру 155 мм та снарядів до них, безпілотників Phoenix Ghost Tactical та радарів.

05:57
Австралія готова прийняти українських спортсменів, які хочуть переселитися через повномасштабне вторгнення Росії. Про це заявив глава Австралійського олімпійського комітету Джон Коутс, пише Reuters.

05:50
На Сумщині викрили голову громади, який планував "здати" місто російським окупантам і наказав прибрати блокпост на в'їзді до населеного пункту. Обвинуваченого затримано, його підозрюють у держзраді. Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

05:43
Міністерство внутрішніх справ заявило, що за два місяці повномасштабної війни до правоохоронних органів надійшло понад 7000 заяв про зникнення людей. Про це розповіла заступниця міністра МВС України Мері Акопян під час зустрічі з делегацією Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти (ICMP).
За її словами, така кількість безпрецедентна у сучасній історії. Близько половини зниклих людей вдалося знайти.

05:37
Росенергоатом направив на Запорізьку АЕС групу власних спеціалістів-ядерників. Вони вимагають щоденних звітів від керівництва станції щодо конфіденційних питань з функціонування АЕС, повідомляє МАГАТЕ.
Персонал Запорізької АЕС "працює під неймовірним тиском", повідомила українська сторона.

05:29
Такі оголошення почали знаходити власники автомобілів у Білгороді, пише Оперативний ЗСУ у Telegram.

05:17
Російський диктатор Володимир Путін може 9 травня на параді Перемоги оголосити загальну мобілізацію для вирішального удару по Україні, виправдовуючи її війною із "нацистами". Про це заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, пише The Daily Mail.

05:14
У Миколаївській області виявили схованку з протитанковим озброєнням - вилучено ПТРК "Корнет" та гранатомети, виготовлені в РФ. В області затримали трьох російських диверсантів, які мали намір захопити Південноукраїнську АЕС. Про це повідомляє оперативне командування "Південь".

04:57
Кіберполіція викрила 18-річного киянина, який обдурив громадян на евакуаційних перевезеннях - вони намагалися виїхати з регіонів, де зараз точаться активні бої, зокрема з Маріуполя. Про це повідомляє Нацполіція.
Чоловік у Telegram-каналах публікував оголошення про організацію пасажирських перевезень. Від клієнтів він вимагав від 500 до 3000 гривень на банківську картку, обдурив близько 15 осіб.

04:31
ЗСУ відбили ворожу атаку в Луганській області - лише семеро російських окупантів залишилися живими, решту було ліквідовано. Поранено двох рятувальників. Про це повідомив у Telegram голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай.
За його словами, загарбники хочуть повністю захопити Рубіжне та Попасну, готуються до наступу на Сєвєродонецьк.

04:16
Військовослужбовці 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького показали, як після потужного вогневого ураження знищили кілька одиниць техніки російських окупантів.
Серед знищеної техніки була батарея "ураганів БМ-27", п'ять одиниць ТЗМ та дві одиниці військової автомобільної техніки, а також чимало боєприпасів.

04:13
Співачка Світлана Тарабарова випустила нову пісню "Дорога додому" про всіх українців, які через війну змушені залишити свої будинки через атаки російської армії.

04:01
Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі висловила сподівання, що Конгрес якнайшвидше схвалить запит президента Джо Байдена на виділення $33 млрд для України. Але це рішення може затягтися через суперечки між демократами та республіканцями, пише CNBC. Представники обох партій підтримують надання грошей на допомогу Україні.

03:49
Наступ російської окупаційної армії на сході України просувається повільніше, ніж було заплановано Кремлем. Вона "відстає від графіка", оскільки зіткнулася з жорсткою відсіччю, пише DW.

03:42
22-річного американця Віллі Джозефа Кансела було вбито російськими окупантами на війні в Україні, про це CNN розповіла його мати. Жінка підкреслила, що її син мав "високі моральні цінності" і "хотів чинити правильно", тому вирішив приєднатися до українців у боротьбі з російським вторгненням.

03:34
Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська закликала США запровадити проти уряду Білорусі такі самі санкції, які були встановлені проти Росії. Це питання вона обговорювала на зустрічах із Держдепом США та членами Конгресу. Вона надала уряду США докази причетності білоруського лідера Олександра Лукашенка до війни Росії в Україні, пише CNN.

03:32
Літаку канцлера Німеччини Олафа Шольца довелося перетнути Північний полюс, щоб обійти повітряний простір Росії під час повернення із закордонного візиту до Японії, пише Spiegel.

03:14
Мужні захисники Маріуполя привітали співробітників Держприкордонслужби із Днем прикордонника. Відео опублікував у Facebook голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко.

03:04
Командувач Об'єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв та ще 11 військових у п'ятницю отримали зірки Героя України з рук президента Володимира Зеленського. Нагороди ще трьох солдатів, яким було надано звання Героя посмертно, були вручені їхнім родичам. Про це президент повідомив у своєму вечірньому зверненні.

02:48
У Міноборони перерахували "переваги" проходження військової служби у ЗС РФ.

02:41
У Харкові 29 квітня пізно ввечері було чути вибухи. На території області в цей момент не було оголошено повітряну тривогу.

02:31
США почали тренувати українських військових у Німеччині, повідомив у п'ятницю представник Пентагону Джон Кірбі. Основну частину навчань забезпечує Національна гвардія Флориди, яка мала досвід співпраці з українськими військовими ще до війни.

02:28
Український співак Макс Барських присвятив нову пісню ЗСУ та народному опору проти російської окупації.

02:08
СБУ повідомила про підозру у держзраді самопроголошеним керівникам у Херсонській області Володимиру Сальдо та Олександру Кобцю. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

01:57
Компанія Maxar Technologies опублікувала у Twitter супутникове фото Севастополя, на якому видно завантаження ракет на одну з російських субмарин.

01:49
Міністерство оборони Росії у п'ятницю вперше визнало, що використовує підводні човни для обстрілу України.
"Екіпаж дизель-електричного підводного човна Чорноморського флоту з акваторії Чорного моря виконав залповий пуск крилатими ракетами "Калібр" по об'єктах військової інфраструктури ЗСУ", - заявило російське міністерство.

01:33
На Дніпропетровщині СБУ затримала піарницю вождів терористичних організацій, яка з 2016 року займалася пропагандою: популяризувала угруповання бойовиків, робила постановочні сюжети для російського телебачення.

01:11
Віцепрем'єрка Ірина Верещук заявила, що Росія намагалася обміняти українських громадянських заручників на російських військовополонених, що заборонено Женевською конвенцією. Україна від такого обміну відмовилася, розповіла вона у коментарі ВВС.

00:59
Німеччина підтримала вимоги щодо запровадження санкцій на імпорт урану та інших частин цивільної атомної промисловості з Росії у відповідь на вторгнення в Україну. Про це повідомляє Politico із посиланням на інформацію п'яти дипломатів ЄС.

00:50
Росія планує з 1 травня запровадити рублі не лише в Херсонській області, а й у Мелітополі, найбільшому місті тимчасово окупованої частини Запорізької області. Про це у вечірньому зведенні 29 квітня повідомила Запорізька обласна військова адміністрація.

00:42
Посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський заявив, що більшість ізраїльтян підтримують Україну у війні з Росією. Про це він сказав в інтерв'ю Суспільному.
Ізраїль на рівні держави також підтримує Україну, заявив Бродський, і цього тижня взяв участь у військовій зустрічі на авіабазі Рамштайн у Німеччині.

00:27
Ексклюзивне інтерв'ю з воїном Спецоперацій ЗСУ – він розповідає подробиці бою за гостомельський аеропорт. Група, у якій служив військовослужбовець, була залучена у відбитті ворожої повітряної атаки з кількома іншими підрозділами. Вони знищували російські повітряні судна, ліквідували живу силу, що встигла висадитися, і одночасно відбивали атаки диверсантів.

00:21
Прессекретар Пентагону дозволив собі емоційну відповідь на питання, як відомство оцінює дії російського диктатора Володимира Путіна щодо України. Представник Міноборони США Джон Кірбі на брифінгу назвав його "порочним". У відео – емоції спікера під час відповіді на питання щодо війни в Україні.

00:06
ООН обіцяє подвоїти підтримку України, яка протистоїть російській агресії. Про це у Twitter написав генсек ООН Антоніу Гутерреш. Він висловив захоплення мужністю українського народу та пообіцяв не здаватися.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live