Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

03.04.2022

23:51
Британська розвідка доповідає про велику ймовірність того, що Маріуполь - ключове завданняя для Росії, оскільки він забезпечить сухопутний коридор до окупованих територій Криму.

23:41
Смс-повідомлення із закликом розповісти свою історію війни - безпечні. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації за РНБО. Сайт створений Міністерством культури та інформаційної політики України, щоб громадяни розповідали свої історії війни для всього світу.

23:34
Семеро людей загинули внаслідок обстрілу житлових кварталів Слобідського району Харкова. Ще 34 людини поранені, серед них троє дітей. Близько 10 будинків пошкоджені, - повідомляє прокуратура області.
Близько 18:00 російські окупанти обстріляли житлові будинки.

23:31
Після злочинів армії РФ під Києвом прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон пообіцяв зробити все, щоб заморити голодом воєнну машину російського диктатора Володимира Путіна. Про це він написав у Twitter.

23:29
Глава Православної церкви України митрополит Єпіфаній відреагував на звірства російських окупантів в Україні. Він заявив , що творцями та провідниками цієї злочинної ідеології є глава Московської патріархії Кирило Гундяєв, який обрав бік антихриста, а також його поплічники.

23:24
Збройні сили України готуються до захисту Сумської області, оскільки очікуються великі бої, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону і додав, - "І я нікого б не заспокоював, що це минеться за день, за два, за тиждень, це дуже небезпечна ситуація. Поки ворог не буде розбитий, почуватись спокійно нема від чого", — сказав Данілов.

23:20
Російські оккупанти розстріляли в Ірпені кожен портерт на Алеї Героїв АТО.

23:15
Кулеба розповів ірландському Міністру закордонних справ Саймону Ковені про звірства російських військових у Бучі. Ірландія готова наполягати на застосуванні нових санкцій ЄС проти Росії.

23:04
Голова Івано-Франківської ОДА повідомила, що наразі немає інформації про вибухи.

23:02
Щонайменше троє загиблих, семеро поранених внаслідок обстрілу житлового сектору Дергачів Харківської області. Про це повідомляє голова громади В'ячеслав Задоренко.

22:56
Мер Тернополя підтвердив вибухи у місті. Просить усіх залишатися в укриттях. Причини з'ясовуються. 

22:40
За сьогодні вдалося евакуювати 2 694 людини.
    Із Маріуполя до Бердянська - 469 людей дісталися на власному транспорті.
    З Бердянська до Запоріжжя - 408 маріупольців прибули евакуаційними автобусами.
     В Луганській області евакуйовано 1 467 людей із Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та Кремінної.
    Ще 350 людей із Маріуполя та Бердянська прибудуть до Запоріжжя автобусами, які російські окупанти утримували на блокпості під Василівкою.

22:37
Повідомляють про вибухи у Рівненській та Івано-Франківській області, а також у Харкові. Офіційного підтвердження поки що немає.

22:23
У Тернополі пролунав вибух.

22:20
Арестович назвав підрозділи ЗС РФ, які вчинили військові злочини у Бучі, Гостомелі та Ірпені.

22:16
Британський прем'єр Борис Джонсон нібито наполягає в уряді країни, що Україні потрібно дати протикорабельні ракети (ПКР) для захисту Одеси проти агресії кораблів країни-окупанта РФ. Про це із посиланням на "високопоставлене урядове джерело" пише The Times.

22:01
Кулеба назвав Росію гіршою за ІДІЛ. Глава МЗС України закликав місію Міжнародного кримінального суду приїхати до Бучі для збору доказів та притягнення до відповідальності тих, хто вчинив ці звірства. Про це глава МЗС заявив у ефірі британського радіо Times UK radio.

21:59
Переговори з Росією не обов'язково завершаться мирною угодою. Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю CBS News.
"Важко сказати, як після всього того, що зроблено, ми можемо вести якісь переговори з Росією. Але це на особистому рівні. Але як президент я маю це зробити (провести переговори з російським диктатором Володимиром Путіним, – ред.)", – додав Зеленський.

21:40
Поповнення захопленої техніки окупантів. ССО України разом із бійцями руху спротиву виявили російський ЗРК "Бук" і російський сховок із боєприпасами, зброєю та спорядженням.

18:34
В Ірпіні щойно затримали мародерів.

18:26
Монобанк запустив послугу доставлення карток банку на територію Європи. Українці зможуть перевипустити картку, замовити другу чи, наприклад, відкрити рахунок у monobank. Карту можна замовити через службу підтримки. Терміни виготовлення - 5 робочих днів. Про це повідомив співзасновник monobank Олег Гороховський.

18:19
Емануель Макрон про фото зі звільненої Бучі: "Нестерпні кадри надходять нам із Бучі, звільненого під Києвом міста. Сотні мирних жителів боягузливо вбиті на вулицях. Мої щирі співчуття жертвам, моя солідарність з українським народом. Російській владі доведеться відповісти за ці злочини, - написав у своєму Твіттері президент Франції.

18:00
Канцлер Німеччини Олаф Шольц відреагував на звірства російських окупантів у звільненій Київській області. Він вимагає покарати росіян, які чинили звірства у Бучі.
"Розстріляли мирних жителів, зокрема і жінок, дітей та літніх людей, у Бучі, яка ще кілька днів тому контролювалася російськими військовими. Ми повинні постійно розслідувати злочини російських військових та притягувати винних до відповідальності", - написав Шольц.

17:54
Мустафа Найєм закликав до операції з пошуку та ліквідації військових злочинців Росії у всьому світі.

17:48
"Посмотрите, каких ублюдков вы вырастили. Убийцы, мародёры, палачи", - Зеленський звернувся до матерів російських військових.

17:32
Російські фашистські війська знову зазнали важких втрат, інформує Оперативно-тактичне угруповання "Схід".

17:25
Російські вбивці завдали удар по об'єктах критичної інфраструктури в Одесі. Наразі рятувальники гасять пожежі. Про це 3 квітня розповів міський голова Одеси Геннадій Труханов, передає 24 канал.

17:12
Литва направить до України дві професійні команди лікарів-травматологів та лікарів-реаніматологів із повним комплектом обладнання та ліками. Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я України.

17:05
Російські окупанти відкрили ракетний вогонь по Васильківу. Є постраждалі серед цивільних. Про це пише пресслужба Повітряного командування "Центр".

17:00
У підвалі одного з будинків Бучі окупанти влаштували собі казарму, а в приміщенні поруч – катівню, де розстрілювали мирних мешканців. Їм зв’язували руки, ставили навколішки і нещадно вбивали.

16:58
Грузія не має наміру вводити економічні санкції проти Російської Федерації. Нібито, це виходить з інтересів країни та її народу. Про це пишуть Новости-Грузия.

16:46
Позиція офіційних Тбілісі та Кишенева щодо їх нейтралітету у запроваджені санкцій проти Росії — розчаровує, - заявив спікер ВР Руслан Стефанчук.

16:42
Голова МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що винні у військових злочинах в Україні російські агресори мають бути покарані.
"Знімки з Бучі нестерпні. Нестримне насильство Путіна знищує безневинні сім'ї й не знає меж. Винні у цих військових злочинах мають бути притягнуті до відповідальності. Ми посилюватимемо санкції проти Росії й ще більше підтримуватимемо Україну в її захисті", - написала Бербок.

16:34
Українські воїни знищили ще один підрозділ російських окупантів.

16:29
Лікарі Національної дитячої спеціалізованої лікарні “Охматдит” дістали уламок російського снаряда з голови 13-річної дівчинки. Дитина отримала поранення, коли в будинок її сім'ї у Миколаївській області влучив снаряд окупантів. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

16:20
Український співак Макс Барських повідомив, що вирушає на військові навчання.
"З завтрашнього дня починаю навчання. Хто б міг собі уявити... Ще місяць тому єдине, що було у мене в руках - це мікрофон. І не тільки... Але зараз час змінюється. Скажіть, як святкувати нашу перемогу? Які у вас є ідеї? Давайте подумаємо", - звернувся він до шанувальників в Instagram.

16:16
СБУ затримала диверсантів, агентів РФ і колаборанта, що допомагав викрадати українських патріотів.

16:13
Лідери фракцій у бундестазі після звернення президента Володимира Зеленського до парламенту Німеччини вирішили не проводити дебати, оскільки нібито побоювалися, що депутати підтримають заклики українського лідера. У цьому переконана колишній депутат ФРН Марілуїзе Бек, пише Європравда.

16:08
Група хакерів та активістів Anonymous злили у мережу персональні дані військовослужбовців країни-агресора. Про це Anonymous повідомили у Twitter.

15:59
Інформація про те, що російські військові можуть прослуховувати розмови українців – чергова спроба як мінімум залякати людей. Голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь розповів, що така фейкова інформація поширюється і для того, щоб примусити українців перестати повідомляти інформацію про місця пересування техніки ворога.

15:55
Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) задокументувала низку випадків порушення російськими військами законів воєнного часу щодо мирних жителів на окупованих територіях Чернігівської, Харківської та Київської областей.
До зафіксованих актів насильства належать: випадок багаторазового зґвалтування, два випадки позасудової кари (одна — шість осіб, інша — одна людина), а також інші випадки незаконного насильства та погроз на адресу мирних жителів з 27 лютого до 14 березня 2022 року. Російські військові також були причетні до крадіжки цивільного майна, включно з харчовими продуктами, одягом та дровами.
"Ті, хто вчинив ці зловживання, несуть відповідальність за воєнні злочини", - наголошується на сайті організації.

15:53
Пілота, збитого сьогодні на Харківщині, взяли в полон.

15:51
Один із російських окупантів скаржиться дружині, що всі його речі, залишені у таборі в Білорусі, розікрали свої ж. Забрали навіть його військовий квиток і паспорт.

15:43
У звільненому Ірпені стрілятимуть у мародерів, якщо вони чинитимуть опір — про це повідомив мер Олександр Маркушин, передає Громадське.

15:38
Таке трапляється, коли раби приходять "звільняти" вільних людей, замість того, аби звільнити себе.

15:14
Два "джерела" повідомили Reuters, що два вибухи пролунали в російському місті Бєлгород неподалік кордону з Україною в неділю. Інформація потребує підтвердження. Агентство раніше іноді транслювало російську пропаганду і фейки.

15:04
Росія зробила зґвалтування зброєю та навмисне застосовує її в Україні. Про це написала у Twitter посол Великої Британії у Києві Мелінда Сіммонс.

15:02
Усі громадяни, хто має таку можливість, повинні тимчасово виїхати з Донецької області в безпечніше місце. До цього закликав в інтерв'ю LIGA.net голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко.

14:45
Центр протидії дезінформації при РНБО України заявив, що Росія готується до затяжної війни в Україні.
Російська пропаганда активно поширює тези: "перший етап спецоперації продемонстрував результати", "денацифікація йде за планом", "Донбас може розраховувати на безпеку".

14:42
Державне бюро розслідувань продовжує системно блокувати незаконний вивіз валюти з України. Гроші передаються до державного бюджету на потреби Збройних сил України.

14:25
Експерт Центру оборонних стратегій та полковник запасу з бойовим досвідом Віталій Кевлюк опублікував список російських військових частин, які скоювали воєнні злочини в Україні. Він наголосив, що командири зі складу цих в/ч мають бути захоплені.

14:16
Росія завдала ракетних ударів по Миколаєву.
"Друзі, маємо кілька ракетних ударів по місту. Збираємо зараз дані", – заявив миколаївський міський голова Олександр Сенкевич.

14:14
Митрополит Епіфаній закликав тих, хто ще досі має очільника Московської патріархії Кирила Гундяєва за свого пастиря, – відкрити очі.
"Подивіться на отруйні плоди його вчення, віддаліться від беззаконного, не будьте далі його співучасниками".

14:02
Президент Європейської ради Шарль Мішель обіцяє підтримку з боку Євросоюзу у переслідуванні воєнних злочинів, скоєних армією РФ на півночі Київщини.
"Я шокований фотографіями, які врізаються в пам'ять і свідчать про звірства, скоєні російською армією у звільнених районах Київщини", - зізнався Шарль Мішель, додавши до свого твіту позначку "Бучанська різанина" (#BuchaMassacre).

13:59
Дмитро Кулеба
"Бучанська різанина була навмисною. Росіяни прагнуть знищити якомога більше українців. Ми повинні зупинити їх і вигнати. Я вимагаю нових руйнівних санкцій G7 ЗАРАЗ", - підписав він фото.

13:49
Головне управління розвідки розповіло про звільнення населених пунктів Дмитрівка і Капітанівка (Київська область).
З боку окупантів були 21 одиниця важкої техніки, БМП і танки. З нашого боку зайшло 8 танків, піхота ЗСУ та група спецпризначенців ГРУ, згадує "Титан": "У них втрати – 9 одиниць важкої техніки, БМП і танки, а також до 50 осіб піхоти… Вони всі відступили. Але основна маса була знищена".

13:42
"Вранці я розіслав усім своїм іноземним знайомим дипломатам, міністрам та керівникам - поза етикою та еківоками – фотографії та відео: Ірпінь та Буча. Ті, що не заведено публікувати. Ті, які не можна дивитися й один раз. Ті, які ніколи не опублікую в жодному пабліку. Фотографії по-звірячому закатованих і вбитих цивільних, оголених дівчат, яких намагалися спалити, убитих старих і розстріляних цивільних із зав'язаними руками, фотографії братських могил... Вони, російські солдати, поводилися як нелюди. ЇМ ДОЗВОЛИЛИ ЦЕ, а вони, сука, і раді були. <..> Вони, мої в минулому колеги, всі добрі люди... Іноді бути добрими вже замало", — написав у Facebook ексміністр МВС Арсен Аваков.

13:39
3 квітня 2022 року зенітні ракетні війська Повітряних сил ЗСУ збили черговий винищувач-бомбардувальник Су-34 на Харківщині.

13:34
В Україні хочуть зареєструвати номерні знаки "ПТН ЗДХ". З такою пропозицією виступив ексглава МВС Арсен Аваков. Голова патрульної поліції Євген Жуков пообіцяв обговорити це питання зі Степаном Андрійовичем (Бандерою. - Ред.).

13:23
Заяви про напади на мирних жителів під час вторгнення Росії в Україну мають розслідуватися як воєнні злочини, заявила міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс, додавши, що Велика Британія повністю підтримає будь-який такий крок із боку Міжнародного кримінального суду.

13:11
Збройні сили України, інші сили оборони та спецслужби "зроблять все, щоб знайти та покарати" воєнних злочинців, які влаштовують різанину в передмістях Києва та в інших місцях Україні. Про це сьогодні на короткому брифінгу сказав радник глави Офісу президента Олексій Арестович.

12:52
Російські мародери масово відправляють поштою в білоруському Мозирі награбовані в українців речі.
Запис з камери спостереження у відділенні служби експрес-доставлення опублікував в You Tube Антон Мотолко.

12:50
Мери чотирьох населених пунктів Луганської області, що перебувають під тимчасовою російською окупацією, стали колаборантами та зрадили Україну. Про це заявив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай в ефірі ICTV.

12:47
Головне управління розвідки Міноборони опублікувало дані російських військових злочинців із 56-ї десантно-штурмової бригади, які скоюють воєнні злочини проти мирних українців. Їх у списку нараховується близько 50. Про це повідомляє пресслужба ГУР МО.

12:44
Радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко в ефірі 24 каналу закликав українців ставитися з розумінням до того, чому у звільнені населені пункти Київщини повертатися поки не можна. Окупанти подекуди доволі професійно встановили міни-розтяжки.

12:41
Керівник Донецької військової адміністрації Павло Кириленко розповів в інтерв'ю LIGA.net, до чого готується область і скільки сил залишилося у Маріуполя.

12:39
Президент Володимир Зеленський підписав указ про нагородження посмертно фотожурналіста Максима Левіна, якого вбили загарбники на Київщині, орденом “За мужність” (посмертно). Документ оприлюднено на сайті глави держави.

12:37
150 тонн медикаментів і витратних матеріалів  надіслали до України благодійники зі США. Напередодні гуманітарний вантаж приземлився у Польщі, звідки вже прямує до України, повідомили у МОЗ.

12:29
Окупанти обстрілюють Кривий Ріг із Херсонщини. Про це повідомив голова Криворізької ВЦА Олександр Вілкул в ефірі телемарафону. Він зазначив, що Інгулецький район росіяни обстріляли зі "Смерчів".

12:24
Каховка знову закликає російських окупантів забиратися геть.

12:19
3 квітня наші захисники взяли під контроль район міста Прип'ять і вийшли на державний кордон із Білоруссю. Повідомило командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

12:15
Зранку, 3 квітня, на півдні країни підрозділом зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ збиті дві російські крилаті ракети морського базування.
Чергові "приземлення" ворожих ракет здійснено в Одеській і Миколаївській областях, інформує Служба зв’язків із громадськістю повітряного командування "Південь".

11:57
У Каховці на Херсонщині окупанти розганяють мирний мітинг автоматними пострілами - NEXTA Live.

11:55
Посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський визнав, що росіяни вчиняли воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях: "Я глибоко шокований фотографіями з Бучі. Вбивство мирних жителів є воєнним злочином і не може бути виправданим".

11:54
Голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк і керівник гуманітарного напрямку Олексій Кулеба провели виїзну нараду у звільненому від окупантів місті Буча. Під час наради напрацювали "дорожню карту" першочергових кроків обласних і міських служб, що сприятимуть швидкому відновленню повноцінного життя у громаді.

11:47
ГУР МО України отримало список військовослужбовців 56-ї десантно-штурмової бригади в/ч 74507 міста Камишин, Волгоградської області (Феодосія, Крим), що скоюють воєнні злочини проти народу України.

11:18
Ситуація на Київщині:
- На півночі ворог завершив виведення підрозділів із територій України до Росії й Білорусі;
- Триває виведення до РФ через Сумщину підрозділів зі складу 2 загальновійськової армії Центрального воєнного округу, що діяли в напрямку міста Бровари;
- У звільнених від загарбника населених пунктах Бучанського, Вишгородського, Броварського районів сили оборони проводять зачистку й розмінування. Також завозять гуманітарну допомогу.
- Обухівський, Бориспільський, Білоцерківський, Фастівський райони: ситуація контрольована.
- Бучанський район - тривають роботи з розмінування, відновлення газопостачання, електрики, зв'язку. Завозять гуманітарну допомогу.
- Броварський район. Територія повністю контрольована.
- Вишгородський район. Ситуація в районі напружена, але контрольована.

11:16
Станом на сьогодні в полоні окупантів перебуває 11 голів місцевих громад із Київської, Херсонської, Харківської, Запорізької, Миколаївської та Донецької областей - Ірина Верещук.

11:08
Посол України в Німеччині Андрій Мельник вважає, що німецький президент Франк-Вальтер Штайнмаєр несерйозно ставиться до необхідності змінити свою політику щодо Росії після того, як вона напала на Україну.

11:05
Чергові перехоплені СБУ телефонні розмови окупантів: Один із них розповідає сестрі про командира своєї бригади. Говорить, що високопосадовець хотів отримати медаль, але через шалені втрати його взагалі зняли з посади.

11:00
Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 03.04 орієнтовно склали:
особового складу 18 000 осіб,
танків ? 644 од.,
бойових броньованих машин ? 1830 од.,
артилерійських систем – 325 од.,
РСЗВ - 105 од.,
засобів ППО - 54 од.,
літаків – 143 од.,
гелікоптерів – 134 од.,
автомобільної техніки - 1249 од.,
кораблі /катери - 7 од.,
цистерн з ПММ - 76,
БПЛА оперативно-тактичного рівня - 89,
спеціальна техніка - 24,
пускові установки ОТРК/ТРК - 4.
Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій

10:53
Радник голови ОП Михайло Подоляк висловився про трагедію в Бучі, влаштовану російськими окупантами: "Світ отримав тотальний невимовний жах антилюдяності в Бучі, Ірпені, Гостомелі. Сотні, тисячі вбитих, роздертих, зґвалтованих, зв'язаних, знову зґвалтованих і знову вбитих. Сотні, тисячі мирних громадян України. Вбиті з особливим звірством".

10:37
Найвпливовіший польський політик, голова партії Право і справедливість Ярослав Качинський жорстко розкритикував Німеччину за неготовність відмовитися від нафти з Росії та звинуватив її у тяжінні до Москви.

10:07
Територіальна оборона ЗСУ: "78-річний мешканець міста Баштанка, що на Миколаївщині, підпалив установку "Град" окупантів".

10:00
Сухопутні війська ЗСУ: "Харківщина. В деяких випадках під час відступу загарбники тікали навіть босі та без... шапок-вушанок. Припускаємо що було "жарко", наші воїни це робити вміють".

09:34
Місто Ізюм у Харківській області за місяць інтенсивних бомбардувань перетворилося на руїни - заступник міського голови Володимир Мацокін.

09:32
Голова правління Укрзалізниці Олександр Камишин розповів, що масова евакуація з великих міст уже пройшла й люди повертаються.

09:27
Сухопутні війська ЗСУ показали кинуту російськими окупантами техніку біля річки Ірпінь:

09:13
На Київщині піротехніки вилучили та знищили 197 вибухонебезпечних предметів: "Якщо ви натрапили на підозрілий предмет, у жодному разі не чіпайте його й не намагайтеся розібрати чи перемістити. Негайно повідомте про небезпечну знахідку Службу порятунку за номером телефону 101".

09:07
Станом на ранок 3 квітня 2022 року офіційне число дітей-жертв не змінилося - 158 загиблих. Зросла кількість поранених - їх понад 258 - Офіс Генпрокурора.

09:02
Дані британської розвідки:
- Російські військово-морські сили продовжують блокувати українське узбережжя на Чорному й Азовському морях, перешкоджаючи постачанням в Україну морським шляхом.
- Росія, як і раніше, може висадити морський десант, але операція буде пов'язана з великим ризиком через підготовку українських військових.
- Міни у Чорному морі – серйозна небезпека для морської діяльності. І хоча їхнє походження точно не встановлено, вони там майже напевно через активність російського морського флоту та вторгнення в Україну.

08:47
Міноборони показало бойову роботу протитанкістів 25 окремої повітрянодесантної Січеславської бригади: "Десантники продовжують нищити ворога на українській землі".

08:29
У Московському районі Харкова горіли 14 квартир дев'ятиповерхового будинку, також масштабна пожежа сталася вночі у Харківському районі області - горіли складські приміщення. У місті Лозова після ворожого обстрілу зайнялись декілька приватних житлових будинків, трансформаторна підстанція та складська будівля. Осколкові поранення отримало щонайменше 5 осіб - ДСНС.

07:47
В Держприкордонслужбі розповіли про черги на кордонах. Найбільші черги - на "Раві-Руській" та "Шегинях" у бік Польщі та на пункті "Ужгород" у бік Словаччини.

07:19
Одеса вранці 3 квітня потрапила під російський обстріл.
Речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук підтвердив обстріл. "Х#й вражини вам, а не Одесу! Будьте чемні, одесити, побудьте в укритті. Ми вистоїмо", – написав він у Facebook.
Одеське видання Думська повідомило, що Росія здійснила ракетний удар, частину ракет збили протиповітряні сили України. Над містом здійнявся чорний дим.

07:08
У Сєвєродонецьку росіяни втретє за тиждень влучили в один із будинків в центрі міста. За минулу добу найбільше руйнувань через російське вторгнення зазнали Сєвєродонецьк, Рубіжне та Лисичанськ. Тривають бої в окремих кварталах міст Рубіжне та Попасна - Луганська ОДА.

06:40
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00 3 квітня:
- Морально-психологічний стан особового складу противника та рівень мотивації залишається на вкрай низькому рівні. Командири різних рівнів 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу відмовляються від участі в бойових діях. Крім того, військовослужбовці масово пишуть рапорти на звільнення.
- Особовий склад двох батальйонно-тактичних груп 4-ї військової бази зі складу 58-ї загальновійськової армії Південного військового округу відмовився брати участь у бойових діях на території України. Сплановано їх повернення до пунктів постійної дислокації.
- Для поповнення втрат особового складу російське керівництво здійснює агітацію цивільного населення щодо вступу до лав збройних сил. Такі заходи проводять як на території РФ, так і на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей та автономної республіки Крим.
- Продовжуються систематичні випадки порушення вимог Міжнародного гуманітарного права щодо ведення війни. Російські окупанти продовжують розміщувати озброєння та військову техніку у безпосередній близькості до житлової інфраструктури населених пунктів, проводити фільтраційні заходи на тимчасово зайнятих територіях, здійснюють насильство стосовно місцевих жителів, займаються мародерством та пограбуваннями.
- На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено чотири танки, шість одиниць броньованої та сім одиниць автомобільної техніки противника.
Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено 8 повітряних цілей: два літаки, один вертоліт, один БПЛА та чотири крилаті ракети. Авіація Повітряних Сил продовжувала завдавати удари по місцях скупчення військ противника, колонах військової техніки та логістичних центрах.

06:36
3 квітня із Луганщини і Донеччини вирушать три евакуаційні поїзди:
    З Новозолотарівки (Луганська область) о 14:00 поїзд 5501 до Лозової;
    З Краматорська (Донецька область) о 13:00 поїзд 274/273 до Львова, о 16:00 - поїзд 276/275 до Львова.

06:25
Голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай закликав мешканців області евакуюватися, а не намагатися перечекати обстріли. Він висловив сподівання, що евакуація буде тимчасовою і ще до кінця весни люди зможуть повернутися в свої домівки.

06:00
В обложеному російськими окупантами Маріуполі загинув литовський кінорежисер-документаліст Мантас Кведаравічюс.

05:43
У Британії приголомшені звірствами російських окупаційних військ у Бучі та інших містах України та збирають докази для покарання винних. Про це написала у Twitter глава МЗС Британії Ліз Трасс.
"Повідомлення про напади російських військ на безневинних мирних жителів жахливі", - наголосила вона.
За словами Трасс, Британія співпрацює з іншими країнами для збирання доказів про військові злочини російських загарбників, щоб притягнути винних до відповідальності.

05:36
Європейський Союз готує п'ятий пакет санкцій проти Росії, який закриє виявлені за останній місяць лазівки для обмеження. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у ефірі телемарафону.
"Станом на зараз у Європейському Союзі введено чотири пакети санкцій. І паралельно відбувається реально в щоденному режимі оцінка ефективності їх застосування, виявляються прогалини. І ось якраз у п'ятому пакеті санкцій, який незабаром буде прийнято (я знаю, коли, але знаєте, щоб не наврочити, не говоритиму, але незабаром він повинен бути прийнятий), там буде величезний блок закривати виявлені за останній місяць лазівки для обходу санкцій Російською Федерацією", - розповів Кулеба.

05:30
Минулої ночі під час ракетного обстрілу Кривого Рогу російські окупанти застосували заборонені Женевською конвенцією касетні боєприпаси та системи залпового вогню Смерч. Про це заявив у відеозверненні голова Криворізької військової адміністрації Олександр Вілкул.
За словами Вілкула, загарбники обстріляли громадську інфраструктуру Інгулецького району міста. На щастя, жертв вдалося уникнути – з району напередодні евакуювали людей. Окупанти стріляють зі зброї з більшою дальністю дії, оскільки ЗСУ відсунули війська РФ на багато десятків кілометрів від міста.

05:25
Глава Європарламенту Роберта Мецола заявила, що Україні необхідно надати допомогу. Про це вона написала у Twitter.
"Ми вже надали чимало логістичної, гуманітарної, військової та фінансової підтримки, але цього недостатньо. У Верховній Раді та на зустрічі з президентом Зеленським я пообіцяла, що донесу цей заклик до Європарламенту і до наших колег у різних країнах та різних інституціях", - зазначила вона.

04:58
Міноборони Японії у квітні створить посаду спеціаліста із протидії російській пропаганді через інформаційну війну, яку розв'язала Росія у зв'язку з повномасштабним вторгненням в Україну. Про це повідомляє Japan Today.
"Росія намагається заплутати Україну, вигадуючи виправдання для своїх військових операцій. Точна інформація стає дедалі важливішою", - наголосили в міністерстві.
Новий спеціаліст щодо інформації називатиметься старшим координатором глобальної стратегічної розвідки. Він відстежуватиме інформацію, яка впливає на громадську думку, і повідомлятиме про це Міноборони.

04:43
Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що країна має до початку літа ухвалити рішення про те, подавати заявку на вступ до НАТО чи ні. Про це повідомляє Yle.
Як зазначається, 2 квітня Марін заявила делегатам Соціал-демократичної партії, які зібралися в Гельсінкі, що Фінляндії настав час серйозно переглянути свою позицію щодо військової лояльності.
За словами Марін, військова агресія Росії в Україні змусила Фінляндію переглянути свою безпекову політику.

04:30
До прикордонного міста Тихуана до Мексики прибули сотні українців, які рятуються від російської агресії. Про це пише CNN.
Станом на 3 квітня у місті перебувало близько 1500 українців, але люди прибували і очікується, що їхня кількість зросте до 2000. Кількість українських біженців збільшилася вчетверо за останні три дні.
Уточнюється, що у місті працюють над тим, щоби організувати на спортивному об'єкті тимчасовий притулок для українців. У Тихуані очікують, що всі мігранти в'їдуть до США, проте поки що американська влада не поспішає їх приймати.

04:23
Минулої доби російські окупаційні війська знову неодноразово обстріляли Донецьку область. Про це повідомив голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко.
"Сьогодні в результаті обстрілів у Бахмуті загинула 1 особа і 3 отримали поранення. Також є 1 поранений у Відрадному та 1 поранений у Мар'їнці", - сказано в повідомленні.
За словами Кириленка, точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі встановити неможливо.

04:09
Президент Володимир Зеленський рішуче висловився проти ініціативи народних депутатів партії Слуга народу змінити слова національного гімну України. Про це глава держави заявив під час відеозвернення за підсумками 2 квітня.
"У мене питання до цих осіб: а що ви у своєму житті зробили такого, щоб у вас з'явилося моральне право змінювати слова гімну? Ви що - видатні поети? Може, ви відзначилися чимось у боях за Україну? Або зараз такий час прийшов, що можна гімн міняти, коли тобі захочеться? – сказав Зеленський.
Президент закликав ініціаторів ідеї про заміну слів гімну заспокоїтись і, по можливості, піти воювати.
Президент наголосив, що навіть якщо випадково Верховна Рада проголосує за щось подібне, він не підпише такий законопроект і закликав нардепів не витрачати час.

04:00
За кілька діб на Сумщину передислокувалося багато розбитої військової техніки російських окупантів - вони її переправили під час відступу з Чернігівської та Київської областей. Про це у відеозверненні заявив голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.
За словами Живицького, напруженою залишається ситуація у центральній та східній частині області. Окупанти відступають хаотитно, часто стріляють у мирних жителів.
"На жаль, багато загиблих серед мирних жителів. Орки розстрілюють автомобілі. Розстрілюють пішоходів", - сказав він.

03:33
Колишній депутат Ради Сергій Лещенко опублікував у Facebook кадри зі звільненої українськими захисниками Ірпені Київської області.
За словами Лещенка, на вулицях міста стоять розстріляні з гаубиць автомобілі та розбита бронетехніка ворога.

03:28
Збройні Сили України готові довести справу знищення зла до кінця. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у телефонній розмові з головою об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.
Залужний наголосив: українські військовослужбовці довели, що б'ються і будуть битися за свободу, демократію та право жити у цивілізованому світі, який сьогодні захищають.
"Ми здатні за підтримки Заходу знищити зло, бо не хочемо повторення у Європі сценаріїв, які є в Україні: вбивства жінок та дітей, руйнування інфраструктури. Людство має шанс на мирне життя. Сподіваюся, весь світ це розуміє. Ми готові довести справу до знищення зла до кінця", – заявив Залужний.
 
03:15
У Маріуполі внаслідок чергової атаки російських окупаційних військ загинув литовський режисер, документаліст Мантас Кведаравічюс. Про це повідомив у Facebook його український колега Віталій Манський.
"Наш друг, учасник Артдокфест, литовський документаліст Мантас Кведаравічюс сьогодні був убитий у Маріуполі, з камерою в руках", - сказано в повідомленні.
У 2016 році Кведаравічюс зняв фільм "Маріуполіс" про російську агресію на Донбасі.

02:55
У селі Мотижин Київської області в братській могилі та у каналізації знайдено тіла старости Ольги Сухенко, її чоловіка та сина. Сім'я вважалася зниклою безвісти з 23 березня. Фото опублікував радник голови МВС Антон Геращенко.
Всі троє зазнали тортур, а потім були страчені російськими окупантами-садистами.

02:44
Росія виявилася неспроможною знищити системи української протиповітряної оборони і це серйозно підірвало здатність її сухопутних військ до наступу. Про це йдеться у звіті британської розвідки за підсумками 2 квітня.
Як зазначається, незважаючи на безперервні зусилля Росії щодо ослаблення можливостей ППО ЗСУ, Україна, як і раніше, становить серйозну проблему для російських повітряних та ракетних операцій. В результаті російські літаки, як і раніше, вразливі для систем ППО малої та середньої дальності.

02:30
США сприятимуть передачі Україні радянських танків моделі Т-72, пише CNN.
За словами високопоставленого американського чиновника, українці мають досвід експлуатації цих танків.
Ці танки будуть доставлені "протягом кількох днів, а не тижнів", сказав урядовець, від країн-партнерів НАТО.

02:13
Росія переглянула свою військову стратегію в Україні та зосередиться на взятті під контроль Донбасу та інших регіонів на сході України з цільовою датою на початку травня. Про це повідомляє CNN із посиланням на кількох офіційних осіб США, знайомих із останніми оцінками американської розвідки.
Констатується, що більше місяця війни російські сухопутні війська неспроможні утримувати контроль над районами, де вони ведуть бойові дії.
Як зазначається, диктатор Росії Володимир Путін перебуває під тиском: він має довести, що "може продемонструвати перемогу" і східна Україна – місце, на якому він зосередиться.
Відповідно до перехоплень американської розвідки, Путін зосереджений на 9 травня, російському "Дні Перемоги".
Путін готується до "довгої, затяжної війни у чеченському стилі, тому що йому певною мірою більше нічого не залишається робити", вважають у США.

01:58
Папа римський Франциск завуальовано засудив дії російського диктатора Володимира Путіна, не називаючи його ім'я. Про це він заявив під час виступу на Мальті, пише ВВС.
"Якийсь володар, на жаль, захоплений анахронічними заявами про націоналістичні інтереси, провокує та розпалює конфлікти, тоді як прості люди відчувають необхідність побудувати майбутнє, якого може не бути зовсім", - сказав він.
Відповідаючи на запитання журналістів, папа римський наголосив, що "обговорюється" питання про його можливий візит до України.

01:51
У звільненій від окупантів Бучі "вже поховали 280 людей у братських могилах". Про це заявив мер Бучі Анатолій Федорук, пише AFP.
У коментарі іноземним журналістам мер наголосив, що вулиці міста сильно зруйновані російськими окупаційними військами та "завалені трупами".
    #UPDATE Bucha's mayor, Anatoly Fedoruk, told @AFP by phone that they "have already buried 280 people in mass graves," since the Ukrainian army retook control of the key town outside Kyiv
    As witnessed by @AFP, he said the heavily destroyed town's streets are littered with corpses pic.twitter.com/XMxRTuCU5F
    — AFP News Agency (@AFP) April 2, 2022

01:36
Російські окупанти ведуть обстріл Харкова з артилерійських систем різного типу, але інтенсивність вогню зменшилася. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ на 24.00 2 квітня.
Основні зусилля окупантів, як і раніше, зосереджені на захопленні Рубіжного та Попасної, підготовці до наступу на Сєвєродонецьк, отриманні повного контролю над Маріуполем, а також виході в Вугледар та Мар'їнку. Успіху не досягли.
Ворог продовжує завдавати систематичних ракетних та авіаційних ударів по військових та цивільних об'єктах, але інтенсивність нанесення ракетних ударів та ударів із застосуванням високоточної зброї знизилася.

01:14
2 квітня окупанти масово обстріляли Кременчуцький НПЗ та навколишні склади паливно-мастильних матеріалів. Інфраструктуру підприємства знищено, завод не працює. Про це заявив голова Полтавської військової адміністрації Дмитро Лунін.
За словами голови ОВА, рятувальники продовжують гасити пожежу, екологічної катастрофи вдалося уникнути. Декілька людей отримали поранення - у них опіки тіла.
Лунін закликав мешканців області не створювати черги на заправках, ситуація з постачанням пального контрольована.

00:49
У Росії сім'ям окупантів починають приходити похоронки – "військові навчання" для них закінчуються достроково. Про це повідомляє СтратКом ЗСУ у Facebook.
"У Міноборони Росії розпочато процедури нагородження причетних до російсько-української війни "сертифікатами" державного зразка", - йдеться у повідомленні.

00:31
У всіх звільнених від російських окупантів населених пунктах до 5 квітня запроваджується комендантська година для розмінування території. Про це заявив голова гуманітарного штабу Київщини Олексій Кулеба у Telegram.
"Робиться це для того, щоби фахівці змогли оцінити обсяг робіт, навести там порядок. Після цього процес розмінування та оновлення інфраструктури зможе набути планового характеру", - сказано в повідомленні.
За словами Кулеби, багато хто хоче повернутися додому, але звільнені від окупантів території досі небезпечні. Усього на розмінування знадобиться щонайменше 10 днів.

00:10
Тези з виступу Зеленського за підсумками 2 квітня:
"Коли народ захищається у війні на знищення, коли стоїть питання про життя чи смерть мільйонів, немає неважливих речей. Немає неважливих моментів. Усе має значення. І кожен може зробити свій внесок у перемогу всіх. Хтось – зі зброєю в руках. Хтось – на роботі, а хтось – добрим словом та допомогою у потрібний момент.
Робіть усе, що ви можете, щоби ми разом вистояли у цій війні за нашу свободу, за нашу незалежність. За те, щоби Україна жила".
"Наш героїчний Маріуполь продовжує утримувати значну частину ворожих сил. Завдяки цьому опору завдяки мужності та стійкості інших наших міст Україна отримала безцінний час".
"Хочу окремо подякувати мешканцям нашого Енергодару. Тим сміливим українцям та українкам, які вийшли на мітинг для захисту свого міста. Для захисту нашої держави. У відповідь окупанти відкрили вогонь та використали гранати проти цілком мирних людей. Які – на своїй землі, у своєму праві. За кожного пораненого відповість. А український характер все одно не підкорити. Жодним тиском. Жодним насильством".
"Хочу звернутися до ще однієї людини, яка, здається, не зовсім розуміє, що відбувається і що переживається. Не тільки в Україні, а й у всій Європі. До прем'єр-міністра Угорщини. Який чи не єдиний підтримав пана Путіна. Ми ж не просили чогось особливого від офіційного Будапешта. Ми навіть не отримали того, що роблять усі інші! Роблять заради миру. Не отримали життєво необхідний транзит оборонної допомоги, не побачили морального лідерства, щоби зупинити війну! Чому так?
"Підписав указ про нагородження державними нагородами наших героїв – героїв нашої держави. 131 військовослужбовець Збройних Сил України, з них дев'ять посмертно. Вічна слава їм усім! Вічна слава всім, хто віддав життя за Україну!"

00:04
2 квітня Повітряні Сили ЗСУ вразили вісім повітряних цілей:
    два літаки (попередньо винищувачі-бомбардувальники Су-34);
    один вертоліт;
    один БпЛА (ОТР);
    чотири крилаті ракети.

00:02

Зеленський: Якщо у ВР якось проголосують за зміну гімну України - мого підпису під таким законопроєктом не буде.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live