Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

29.04.2022

23:52
"Загальмувався російський наступ в районі Ізюма, чого він загальмувався - два варіанти: перший – вони ретируються, другий – втомилися і не наступають, просто поповнюються, поки не наступають", – зазначив Арестович.

23:41
У зоні проведення операції Об'єднаних сил українські військові сьогодні знищили 11 російських танків та понад 40 одиниць іншої техніки. Про це пресслужба ООС повідомляє у Фейсбуці.

23:19
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що президент росії володимир путін може оголосити масову мобілізацію росіян 9 травня.

23:13
За інформацією радника глави Офісу президента Олексія Арестовича, у перестрілці між бурятами та чеченцями з числа російських окупантів, що сталася у тимчасово окупованій Киселівці, неподалік Чорнобаївки, перемогли буряти. Про це він сказав в ефірі каналу "Фейгін Live".

23:11
США розпочали додаткову підготовку українських бійців на американських військових об'єктах у Німеччині. Навчають їх користуванню радарними системи та бронетехнікою.

23:04
У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" ЗСУ сьогодні знищили понад 170 російських загарбників, чотири танки і п'ять безпілотників. Про це ОТУ "Схід" повідомляє у Facebook.

22:52
Росія "принаймні на кілька днів відстає від бажаного" у наступі на Донбас, заявив у п'ятницю високопоставлений представник Пентагону. Про це повідомляє ВВС.

22:51
Якщо російським загарбникам вдасться реалізувати їхні плани бодай частково, то у них вистачить артилерії та авіації, щоби зруйнувати весь Донбас, як вони це зробили з Маріуполем. Тому захист регіону – це боротьба за життя. Про це сказав президент Володимир Зеленський у своєму новому відеозверненні.

22:37
На Донецькому та Луганському напрямках протягом доби 29 квітня українські військові відбили 14 атак росіян.

22:19
Збройні сили України за добу на Сході відбили чотири атаки російських окупантів. Про це повідомляє оперативно-тактичне угруповання "Схід".

22:17
США закликають своїх громадян утриматися від поїздок до України. Запропонували їм знайти інший спосіб допомогти нашій країні.Про це заявила прессекретарка Білого дому Джен Псакі.

22:05
За час війни Росія випустила по Україні 1300 ракет. Це коштувало агресору щонайменше $7,5 млрд, пише Forbes.

22:01
Якщо Кремль піде на застосування ядерної зброї під час повномасштабного вторгнення до України, Росія вже ніколи не оклигає від наслідків такого кроку. Про це в інтерв'ю російському виданню Медуза заявила заступниця голови Держдепартаменту США Вікторія Нуланд.

21:59
В.о. командира 36-ї бригади морської піхоти Сергій "Волина" Волинський просить турецького президента Реджепа Тайїпа Ердогана вивезти до Туреччини заблоковане на заводі "Азовсталь" у Маріуполі виснажене зведене угруповання військ ЗСУ та мирних жителів. Звернення до народу Туреччини та його лідера показали з перекладом турецькою мовою в ефірі каналу Habertürk TV.

21:46
Посольство Азербайджанської Республіки відновило свою роботу у Києві. Вже з 30 квітня Консульський відділ працюватиме щодня.

21:41
Правоохоронці затримали можливих ворожих коригувальників вогню після влучення снаряда у багатоповерхівку в Києві увечері 28 квітня. Про це повідомив в телеефірі перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін.

21:11
29 квітня було підірвано залізничний міст через річку Сіверський Донець між Райгородком та Брусино: він знаходився на лінії наступу російських окупантів з боку Лимана у напрямку Слов'янська. Офіційних повідомлень про руйнування мосту наразі немає, але у соцмережах з'явилося кілька відео, справжність яких "підтвердили" у CNN.

20:57
Російські загарбники викрали у тимчасово захопленому Мелітополі колекцію скіфського золота. Про це в ефірі телемарафону заявив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

20:48
Польща готова захищати повітряний простір Словаччини після виведення з експлуатації винищувачів МіГ-29, доки Словаччина не закупить винищувачі F-16 у США. Про це повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надж після зустрічі зі своїм польським партнером Маріушем Блащаком, повідомляє Pravda.

20:33
Ракетні удари й інші атаки російських сил в Україні свідчать про намагання Росії зірвати можливості Збройних сил України щодо поповнення своєї живої сили, а також підкріплення боєприпасами й технікою. Про це розповів у п’ятницю високопоставлений представник Пентагону, повідомляє CNN.

20:18
Після ракетного удару по Шевченківському району Києва затримали щонайменше двох осіб, які фотографували руйнування і пересилали фото росіянам, повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін в ефірі телемарафону.

20:05
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко погодився з тим, що очолює диктаторський режим. Про це він сказав під час відвідування одного із сільгосппідприємств у Гомельській області, повідомляє пресслужба диктатора.

20:03
Кабінет міністрів підтримав рішення про денонсацію угоди між Україною та РФ щодо уникнення подвійного оподаткування доходів і майна, а також угоди про науково-технічне співробітництво. Про це у Telegram повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

19:51
Міністерство оборони США показало у Twitter кадри процесу завантаження на борт військово-транспортного літака артилерійських снарядів "натовського" калібру для Збройних сил України.

19:37
Вечірнє зведення Генерального штабу:
    На Сіверському напрямку Росія намагається не допустити переміщення резервів ЗСУ з Сіверського напрямку до Східної операційної зони. У прикордонних з Україною районах Брянської та Курської областей РФ розмістила частину підрозділів, які вивели для відновлення боєздатності.
    На Ізюмському напрямку РФ робить додаткові понтонні переправи через річку Сіверський Донець, аби додатково перекидати війська.
    На Донецькому та Таврійському напрямках окупанти намагаються вести наступ на Лиманському, Сєвєродонецькому та Попаснянському напрямках. Також РФ продовжує спроби встановити повний контроль над містами Рубіжне та Попасна і готується до просування на Сєвєродонецьк. Артилерійські обстріли позицій ЗСУ тривають.
    На Курахівському напрямку окупанти посилили своє угрупування. На Маріупольському напрямку РФ продовжує бити авіацією. Основні зусилля зосереджені на блокуванні підрозділів наших військ в районі заводу "Азовсталь", а також перекиданні частини підрозділів з Маріупольського на Курахівський напрямок.
    На Південнобузькому та Бессарабському напрямках російська армія намагається вести бойові дії, аби покращити своє тактичне положення, а також перегруповується та нарощує силу.
    У придністровському регіоні Республіки Молдова Росія продовжує поширювати фейки щодо загрози населенню регіону з боку України. Зокрема, поширюються повідомлення про черговий випадок застосування українських дронів над складами боєприпасів.

19:24
Бійці 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка показали двохвилинний ролик із зони бойових дій, у якому на російських загарбників точно скидають із мультикоптера саморобні вибухові пристрої. Поранені окупанти намагаються втекти на авто, проте "снайпери" із ЗСУ влучають точно у верхній люк.

19:23
Російські загарбники вивезли з лікарень Маріуполя частину вцілілих апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ). Про це повідомила Маріупольська міська рада в Telegram.

19:05
Пані посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс повернулася до Києва. Про це вона повідомила у Твіттері.
"Це була довга дорога, але воно того вартувало. Так добре знову бути в Києві", - зазначила Сіммонс.
It was a long drive but worth going the distance. So good to be in #Kyiv again. pic.twitter.com/FsQe0xnEIz
April 29, 2022

18:58
На Луганщині 24 окрема механізована бригада імені короля Данила ліквідувала групу російських десантників, які намагалися штурмувати позиції українських військових. Про це повідомила пресслужба бригади у Фейсбуці.

18:55
Мер Маріуполя Вадим Бойченко заявив, що після бомбардувань оточеного заводу "Азовсталь" кількість поранених там зросла до 600 людей.

18:51
??За матеріалами СБУ підозру у держзраді отримали двоє українців, яких окупанти призначили "керівниками" Херсона й області. Зокрема, йдеться про т.зв. голову Херсонської обладміністрації й голову Херсонської міської адміністрації.

18:41
На Миколаївщині населені пункти, звідки російські війська відступили, продовжують потерпати від їхніх же обстрілів. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь" у Фейсбуці.

18:40
На Буковині мешканець Новодністровської громади, 82-річний Микола Шевчук переказав 125 000 грн і $10 000 на потреби Збройних сил України. Про це у Фейсбуці повідомляє Чернівецька обласна рада.

18:25
Вимушено переміщені особи в рамках державних програм підтримки вже отримали 2,6 млрд грн. Про це під час засідання уряду сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

18:21
Уряд Німеччини розв'язує питання можливості надати Україні самохідні артилерійські установки Panzerhaubitzen 2000 (PzH 2000). Інформацію про це опублікувала Die Welt.

18:06
Проблему з дефіцитом пального в окремих регіонах України обіцяють ліквідувати   впродовж наступних семи днів. Вартість нафтопродуктів здорожчає через складну логістику. Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко.

18:03
Президент Володимир Зеленський вручив ордени "Золота Зірка" військовослужбовцям ЗСУ, яким надано звання Героя України, та членам родин військових, вшанованим цим званням посмертно. Урочистості відбулися у залі Маріїнського палацу.

17:51
Буряти проти чеченців: у Чорнобаївській громаді окупанти РФ перестріляли одне одного. Перестрілка сталася у тимчасово окупованій Киселівці. За даними української розвідки, причиною стало те, що окупанти "не могли поділити здобич" і не хотіли йти у наступ.

17:51
Понад 119 млрд. гривень для Міністерства оборони України. Ці кошти підуть на зарплати, техніку, пальне, їжу, захист та зброю. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду. Він заявив, що забезпечення української армії – перший та ключовий пріоритет уряду.

17:44
Правила рабства: Окупанти заборонили майже все для тих, хто залишився в Маріуполі: не можна користуватися кредитними картками, не можна залишати місто до проходження "фільтрації".
Про це стало відомо з листівки з "відповідями на запитання", яку окупанти розповсюджують серед мирних жителів. Також там йдеться, що в Україні всіх біженців відправляють на фронт. Фото опублікував у Telegram радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

17:35
"Вони сказали мені, що Німеччина - мій найкращий варіант. Я сказала їм: "Сподіваюся, ви маєте рацію", - розповідає 90-річна Галина Площенко, українська єврейка.
The New York Times записали історії українців, які пережили Голокост і змушені були тікати до Німеччини. У тексті наголошується на жорстокій історичній іронії, що українські євреї змушені тікати від агресії Росії – країни, яку вони вважали своєю визволителькою від нацистів.

17:13
На Київщині під час проведення відновлювальних робіт правоохоронці знайшли покинуті "КамАЗ", "Урал", БМП-2 і танк Т-72. А також затримали російського кулеметника родом з Татарстану, який переховувався у селі Гостролуччя.
У Броварському району в ангарі одного з мешканців оперативники ДВБ виявили та вилучили арсенал боєкомплектів окупантів та пошкоджену РСЗВ "Торнадо-С". Ця техніка поповнить автопарк ЗСУ.

17:11
LIGA.Tech зібрала список сервісів, які допоможуть тимчасово переїхати до Великої Британії та Ірландії – знайти житло, роботу та школу.
Раніше редакція розповідала, як влаштуватися в Польщі, Німеччині, Південній Європі та Скандинавії

17:03
Норвегія закриває кордони й порти для російських вантажних транспортних засобів і кораблів відповідно до п'ятого пакета санкцій Європейського Союзу. Заборона набуде чинності з 7 травня. Пише CNN із посиланням на заяву Міністерки закордонних справ Норвегії Аннікен Хуйтфельдт.
Проте заборона не поширюватиметься на рибальські, пошуково-рятувальні й науково-дослідні судна відповідно до спеціальної угоди між Норвегією та Росією про управління й зберігання рибних запасів у Баренцевому морі.

16:56
Ось таку авіабомбу ФАБ-500 сьогодні знешкодили сапери Мобільного рятувального центру швидкого реагування ДСНС України:

16:55
Суд заарештував на рахунку в одному з українських банків 469 млн грн, пов'язаних з російським олігархом. Про це повідомили в Офісі генерального прокурора, Бюро економічної безпеки та Податковій службі.

16:52
Сьогодні у Київській області повністю або частково відновили електропостачання для 260 000 споживачів більше ніж у 460 населених пунктах. Повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. 

16:48
На Чернігівщині біля села Шестовиця протягом найближчої години ймовірно будуть чутні вибухи, у зв?язку з підривом боєприпасів для їхнього знищення, повідомляє начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

16:38
Думка
Кира Рудик
Росія – терорист зі статусом. З нею не можна домовлятися. Чи визнає світ її звірства

16:34
Китай скасував мито на імпорт усіх видів вугілля з 1 травня 2022 року до 31 березня 2023 року. Про це заявило міністерство фінансів у четвер, оскільки Пекін прагне забезпечити енергетичну безпеку на тлі різкого зростання світових цін і побоювань щодо збоїв у постачанні. Пише видання Nasdaq із посиланням на Міністерство фінансів Китаю.

16:20
Міністерство фінансів Росії, яке 4 квітня намагалося виплатити в рублях $649,2 млн за облігаціями з погашенням у 2022 і 2042 роках, все-таки розрахувалося у доларах. Якби інвестори не отримали гроші у валюті до 4 травня, коли закінчувався пільговий період, то Росії загрожував би дефолт.

16:02
В Україні створюють інтерактивну мапу зруйнованих росіянами міст із фото у 360 градусів. Вже можна переглянути такі місця в Ірпені, Гостомелі й Бучі. Планують невдовзі додати на мапу руйнування Бородянки, Макарова і Горенки на Київщині та Чернігова.

15:50
 "До цього нас довели Путін і Шойгу...", — скаржиться один із коментаторів під фото російського окупанта з порівнянням аптечки російського солдата (вгорі) і українського (знизу):

15:47
Опитування групи Рейтинг свідчать: останніми двома місяцями ставлення українців значно покращилося до керівників Польщі, Великої Британії, США, Туреччини, Литви, Франції, а також до голови Єврокомісії.

15:46
У румунському порту Констанца завантажили 71 000 української кукурудзи на судно Unity N під прапором Маршаллових Островів. Це перше судно класу панамакс з українським зерном, яке вийде в море після початку війни, пише Reuters з посиланням на керівника портового оператора Comvex Віорела Панайта.

15:36
Розбір від LIGA.net| "Завдання – повернути довіру": як український банк майже позбувся російського керівництва.

15:32
Російська економіка цього року скоротиться на 8-10%, згідно з новими оцінками російського Центрального банку. В банку зазначили, що в березні через вторгнення Росії в Україну, споживча та ділова активність скоротилася, а імпорт та експорт знизились. Про це пише CNN.

15:27
Катар отримає значну вигоду від війни в Україні, пише Bloomberg. Завдяки тому, що Європа хоче впродовж п'яти років відмовитися від російського газу, Катар зможе з легкістю збільшити свій експорт ще цього року на 30%.

15:23
В Одесі запровадять "затяжну" комендантську годину. Вона триватиме з 22:00 1 травня до 05:00 3 травня. Про це повідомили в Одеській ОВА.

15:12
Також воїни полку Нацгвардії "Азов" опублікували втрати російських окупантів за час оборони Маріуполя:
    Знищили 1157 живої сили противника, ще 840 - за непідтвердженими даними.
    520 підтверджених поранених і 3150 за непідтвердженими даними.
    Танки - 49 знищено та 29 пошкоджено.
    БТР - 23 знищено, 24 пошкоджено.
    БМП - 36 знищено, 24 пошкоджено.
    БМД - 5 знищено.
    Катер "Раптор" - 1 знищено.
    СУ-25 - 1 пошкоджено.
    ББМ "Тайфун" - 2 знищено, 2 пошкоджено.
    "Тигр" - 3 знищено, 2 пошкоджено.
    "Рись" - 2 знищено, 2 пошкоджено.
    Вантажна техніка - 25 знищено, 8 пошкоджено.

14:53
В Україні статистично більше не залишилось людей, які добре ставляться до Путіна - опитування Рейтингу.

14:51
Служба безпеки України затримала російських військових, які намагалися захопити Південноукраїнську АЕС, а також колишню помічницю ліквідованого ватажка терористичної організації ДНР Олександра Захарченка. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

14:40
"Я не дивлюся на заяви (росіян. – Ред.). Я дивлюся на дії. І всім раджу", - заявила перша леді України Олена Зеленська в інтерв?ю польській суспільно-політичній газеті Rzeczpospolita

14:24
Велика Британія надсилає групу експертів, щоб допомогти у збиранні доказів воєнних злочинів на території України та "притягти путінський режим до відповідальності за все, що вони зробили". Група має прибути до Польщі на початку травня. Про це заявила глава МЗС країни Ліз Трасс.

14:23
Київська мерія закликала мешканців столиці менше користуватися приватними автомобілями через дефіцит пального. В місті немає проблем з громадським транспортом, зазначається на сайті КМДА.

14:10
Українські сили звільнили село Руська Лозова на Харківщині, яке є стратегічно важливим населеним пунктом. Про це повідомив журналіст Денис Казанський, українська розвідка підтвердила інформацію.

13:42
У Кривому Розі о 14:00 пролунає плановий вибух у кар’єрі "Південний". Про це повідомили у міській військовій адміністрації та заспокоїли мешканців, що немає причин для занепокоєння.

13:29
Міжнародна компанія Хенкель оголосила про відновлення роботи двох своїх українських заводів, де виготовляються будівельні матеріали та суміші відомого бренду Ceresit.
Henkel суворо засудила напад РФ на Україну та підтримала заклик міжнародної спільноти щодо негайного виведення російських військ із території України. Згодом компанія офіційно оголосила про рішення припинити свою діяльність у РФ.

13:23
В Укарїні зафіксували 243 злочини російських агресорів проти українських журналістів та медіа в 16 регіонах України. За час повномасштабного вторгнення Росії в Україну окупантами було вбито 7 журналісітів, 15 зникли безвісти, 14 загинули як учасники бойових дій або внаслідок обстрілів, 9 отримали поранення.
Результати моніторингу опублікував Держтелерадіокомітет.

13:13
Латвія готова витратити до 116 млн євро на підтримку українських біженців, які рятуються від російської агресії в Україні.
Уряд ухвалив план заходів, відповідно до яких українців забезпечать житлом на термін до 90 днів та харчуванням до 30 днів. Про це пише видання LETA Zinas.

13:11
Окупанти викрали двох британських волонтерів. За даними британської волонтерської групи Presidium Network, громадян Великої Британії викрали у місті Дніпрорудне Запорізької області. Про це повідомляє Associated Press.

13:08
Біржа Binance заблокувала криптовалютні облікові записи родичів кремлівських чиновників. Про це повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров. Особи з цього списку не можуть використовувати свої облікові записи для продажу, придбання чи перерахування криптоактивів.

12:50
Міністр оборони Олексій Резніков зустрівся з міністром оборони Естонії Калле Лаанетом. Його візит відбувся через кілька днів після зустрічі на базі Рамштайн.
Міністри обговорили конкретні напрями допомоги України в боротьбі з російською агресією. Естонська делегація відвідала Бучу, Гостомель, Ірпінь і Бородянку та вчергове переконалася, на які звірства здатні окупанти з Росії.  

12:38
Офіс генпрокурора повідомив про підозру російському генерал-лейтенанту, командувачу 11 армії ВПС РФ, який надав наказ бомбардувати нафтобази Рівненщини.

12:30
У Вінниці перейменують Московську вулицю на Маріупольську. Сьогодні Вінницька міська рада ухвалила рішення про перейменування семи російських топонімів. В українському місті більше не буде Ватутіна, Маяковського, Суворова, Кутузова, Терешкової та парку Дружби народів.

12:10
Внаслідок влучання російських ракет у житловий будинок у Києві, загинула продюсерка київського бюро Радіо Свобода Віра Гирич. Тіло загиблої виявили під уламками вранці 29 квітня. Про смерть колеги повідомили у редакції.

12:07
Росіяни обстрілювали Сумщину із території РФ. Мінометні обстріли тривали з десятої ранку. По території області випустили понад 30 мін із боку російського села Городище. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

12:05
Мешканців Петрівської громади просять не хвилюватися через сильні вибухи. У Нових Петрівцях знешкоджують вибухонебезпечні предмети.

11:55
Росіяни застосували фосфорні снаряди — цього разу у селі Соловйове Очеретинської громади, повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Також під обстрілом знову опинилося Ласточкине — пошкоджені житловий будинок і крамниця. Крім Очеретинського напрямку, обстріли тривали всю ніч на Мар'їнському, Авдіївському напрямках. Попри постійні обстріли та намагання росіян атакувати, українські військові надійно утримують усі свої позиції.

11:53
Сухопутні війська України показали знищення техніки окупантів

11:48
24 ОМБр імені короля Данила опублікувала відео знищення танка окупантів військовослужбовцями Королівської бригади на Луганщині. "Це лише один із зафіксованих моментів постійної та злагодженої роботи наших операторів ПТРК "Стугна-П", - повідомляє бригада. Також за декілька хвилин після влучання почав детонувати й боєкомплект.

11:44
Зенітні ракетні війська повітряного командування "Південь" отримали зенітно-ракетний комплекс С-300 від країн-партнерів, який значно підсилив протиповітряну оборону в південному регіоні, повідомляється на сторінці командування у Facebook.
ЗРК С-300 ефективно виконує свою роботу проти значної частини об'єктів російських окупантів та може збивати літаки, крилаті та балістичні ракети на дистанції від 5 до 150 км.

11:37
Радник голови МВС Антон Геращенко опублікував у Twitter відео з місця вибуху у відділенні поліції у тимчасово окупованій Кремінній, де окупанти проводили нараду з колаборантами.

11:34
У тимчасово окупованому смт Новоайдар на Луганщині знайшли вбитим місцевого колаборанта Павла Шароградського, повідомляє розвідка. 25 квітня він зник, а незабаром зрадника знайшли вбитим пострілом у голову та з пораненнями на тілі.
Шароградський після окупації Новоайдару надавав ворогу інформацію щодо патріотів, учасників АТО/ООС, членів їхніх родин та про співробітників місцевої адміністрації з проукраїнськими поглядами.

11:28
Сьогодні вранці ворог із території РФ обстріляв Сумщину, повідомляє Держприкордонслужба. Прикордонники зафіксували прильоти понад тридцяти мін, випущених із боку російського села Городище. В одному випадку ворог гатив по роздоріжжю між трьома селами Шосткинського району Сумської області. Під час іншого обстрілу міни рвалися на околиці одного з цих сіл.

11:28
Сьогодні вранці ворог із території РФ обстріляв Сумщину, повідомляє Держприкордонслужба. Прикордонники зафіксували прильоти понад тридцяти мін, випущених із боку російського села Городище. В одному випадку ворог гатив по роздоріжжю між трьома селами Шосткинського району Сумської області. Під час іншого обстрілу міни рвалися на околиці одного з цих сіл.

11:25
За минулу добу російські окупаційні війська по Харкову здійснили 16 артилерійських обстрілів, 2 удари реактивними системами залпового вогню, а також нанесли один ракетний удар. Про це повідомляє голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. За добу в місті та області від обстрілів загинули 5 мирних жителів, 11 - отримали поранення.
Окупанти обстрілювали райони ХТЗ, П’ятихатки, Салтівка (602-й мікрорайон), Північна Салтівка. Артилерійські, мінометні та танкові удари наносили також по Кулиничам, Хролам, Котлярам, Покотилівці. Сьогодні зранку окупанти зі ствольної артилерії обстріляли Сокільники.

11:16
28 квітня окупанти завдали два ракетних удари по території Фастівської громади у Київській області. Внаслідок вибуху пошкоджені інфраструктурні об’єкти, на яких виникла пожежа. Зруйновані два будинки, близько десяти зазнали пошкоджень. Потерпілих доставили до лікарні. Фото з місця події опублікувала Національна поліція.

11:09
80 окрема десантно-штурмова бригада ДШВ ЗС України показала, як знищує російських окупантів разом із бронетехнікою.

11:01
Український суд арештував і передав в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку й управління активами (АРМА) Глухівський кар'єр кварцитів. Про це повідомило Державне бюро розслідувань. Більшість видобутого мінералу з кар'єру йшла до Росії й могла використовуватися агресором у виготовленні ракет, якими потім завдавалися удари по мирних містах України.

10:57
Переговори з Росією сповільнилися з двох причин – через звірства російських військових під Києвом і наявність у РФ ресурсу для продовження бойових дій. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

10:56
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що для Росії набагато цінніше знищити Маріуполь, аніж обміняти затриманого проросійського політика Віктора Медведчука. Про це він повідомив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

10:52
Російська армія розграбовує музеї Маріуполя та вивозить унікальні експонати мистецтв до Донецька, повідомляє омбудсмен Людмила Денисова. Окупантами викрадено понад 2 тисячі об’єктів з Музею краєзнавства, Художнього музею імені Куїнджі та Музею медальєрного мистецтва міста Маріуполь.

10:40
Російських виробників попереджають про небезпеку російського програмного забезпечення, пише ГУР. У першу чергу це антивірусні програми Касперського: Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security, Kaspersky Total Security. Виявилось, що використання цих програм призводить до перехоплення управління комп’ютером, витоку інформації, можливості встановлення й виконання стороннього програмного коду тощо.

10:31
Унаслідок нічного обстрілу Києва один чоловік загинув. Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко: "Рятувальники, які продовжують обстеження і розбір завалів житлового будинку в Шевченківському районі, куди вчора влучила ракета, виявили тіло загиблого".

10:12
У Маріуполі загинула спортсменка Аліна Перегудова, пише Маріупольська міськрада. Їй було 14 років і вона подавала великі надії у важкій атлетиці. Аліна входила до складу спортсменів-кандидатів збірної команди України. А торік на національному чемпіонаті виборола золоті нагороди. Дівчина загинула від ворожих снарядів, разом з Аліною російські солдати вбили її матір.

10:08
В Одесі чутно вибухи, повідомляє Суспільне Одеса.

10:03
Черговий перехват СБУ: російський солдат, який приїхав на нашу територію, не може оговтатись від шоку і ділиться зі своїм другом враженнями від війни. Він зізнається, що більше не бачить високої мети у своїх діях, а також розповідає, що у роті страшні втрати: з 67 військових залишилось лише 10. Водночас дагестанці й чеченці взагалі тікають зі словами, що «це не їхня війна».

09:53
У заблокованому Маріуполі відкрилися так звані "банкомати", що працюють під контролем російських терористів, повідомляє омбудсменка Людмила Денісова. Там маріупольці можуть обміняти безготівкові гроші на готівку у шахраїв за курсом, який становить 2 до 1. Тобто окупанти забирають у людей половину від суми. У приміщенні Центрального відділку поліції окупанти під виглядом "пенсійного фонду й соціальних служб" почали активний збір даних маріупольців. Існує загроза, що ці дані можуть використовуватися для пошуку людей, шантажу, вербування й вимагання грошей з близьких, які виїхали або мешкають за межами Маріуполя.

09:46
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що бойові дії однозначно перенесуться на територію Росії. Про це він заявив в інтерв'ю Радіо Свобода. На його думку, ексцесів на російських нафтобазах і складах зі зброєю ставатиме дедалі більше.

09:42
Українську владу окупованого Енергодара перевели працювати у Запоріжжя, повідомляє Запорізька ОДА. Таке переміщення було викликано випадками примусового зміщення місцевої влади на окупованих територіях. "Наразі ми бачимо таку тенденцію, що окупанти починають витісняти та, примушуючи нашу владу, припиняти існування комунальних закладів, установ енергозабезпечення, життєзабезпечення. Ми на це піти не можемо, тому вжили заходів, щоб місто жило", - запевнив голова ОДА Олександр Старух.

09:33
З 24 лютого, коли почалося вторгнення в Україну, Росія експортувала енергоресурсів на 63 млрд євро. Переважна більшість цього обсягу (44 млрд євро) прийшлася на країни Євросоюзу. Про це свідчить дослідження фінського Центру досліджень енергії та чистого повітря (CREA).

09:31
ОБСЄ завершує роботу спеціальної моніторингової місії в Україні, оскільки Росія заблокувала її роботу. Про це заявив голова ОБСЄ Збігнєв Рау й генсекретарка Хельга Марія Шмід, повідомляє пресслужба організації.

09:27
Росіяни зранку з артилерії обстріляли будівлю школи в Сєвєродонецьку, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Після влучання снаряду зайнялася будівля. Рятувальники встигли вчасно й ліквідували пожежу.

09:20
З початку широкомасштабного військового вторгнення РФ на території України знешкоджено 84 797 вибухонебезпечних предметів та 583,4 кг вибухової речовини, повідомляє ДСНС. Зокрема 1960 авіаційних бомб. Для цього рятувальники обстежили територію площею 15 139 га.

09:14
Україна сподівається в п’ятницю евакуювати мирних жителів, які укриваються на Азовсталі, пише Reuters з посиланням на ОП. "Сьогодні планується операція з виведення цивільного населення з заводу", - повідомили в Офісі президента Володимира Зеленського, не уточнюючи подробиць.

09:09
Мер Києва Віталій Кличко показав, що залишилось від будинку, який вночі обстріляли росіяни, і прокоментував черговий обстріл столиці.

09:01
На Дніпропетровщині збили ворожий безпілотник, повідомляє голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. Упав у селі на подвір’ї. "Трохи зачепив дах та вікно будинку, але все нормально", – пише Резніченко.

08:54
У Луганській області кількість охочих виїхати скоротилась від 1000 до 100-150 осіб щодня, оскільки у 5-6 разів скоротилася кількість тих, хто залишився, повідомляє голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.
Маршрутів для евакуації, як і раніше, п’ять: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Попасна, Гірське. Не завжди вдається дістатися Рубіжного, Попасної та Гірського. Ситуація загострилася настільки, що, наприклад, в Попасній небезпечно ховати загиблих і померлих. Тіла вивозять до інших населених пунктів і там уже ховають.

08:41
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що зброя, здатна бити на далекі відстані, відіграє вирішальну роль у протистоянні українських військових російському вторгненню в боях за Донбас. Про це повідомив голова Міноборони США на спільному брифінгу з канадською колегою Анітою Ананд.

08:32
Станом на ранок 29 квітня більше ніж 617 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, повідомляє Генпрокуратура. За офіційними даними 219 дітей загинуло й понад 398 отримали поранення різного ступеня тяжкості.
Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 139, Київській - 115, Харківській - 95, Чернігівській - 68, Херсонській - 44, Миколаївській - 43, Луганській - 37, Запорізькій - 27, Сумській - 17, у м.Києві - 16, Житомирській - 15.

08:25
Радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк вважає, що ще є шанс на спеціальний раунд переговорів з РФ у Маріуполі, сказав він в інтерв'ю "Радіо Свобода".

08:19
КМДА опублікувала дані про жертв ракетного обстрілу житлового будинка у Шевченківському районі: постраждали 10 осіб, 4 людини госпіталізували. Зранку дорожники почали прибирання біля будинку.

08:15
На Дніпропетровщині зранку окупанти обстріляли з «Градів» два населені пункти: Велику Костромку та Мар’янське. Зачепило господарчі будівлі. Про це повідомляє голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. Попередньо, люди не постраждали.

07:54
«Битва за Донбас» залишається головним стратегічним напрямом Росії для досягнення заявленої мети – забезпечення контролю над Донецькою й Луганською областями, повідомляє Британська розвідка. У цих областях бої особливо важкі в районі Лисичанська й Сєвєродонецька, зі спробою просування на південь від Ізюма до Слов’янська. Через сильний опір України російські територіальні здобутки були обмежені й досягнуті значними втратами для російських військ.

07:44
Військове телебачення показало, як тренується одеська тероборона. Зокрема, захисники щодня проходять вогневу підготовку, навчання з тактичної медицини, вчаться застосуванню загальновійськового захисного комплекту.

07:33
Росіяни за добу 10 разів обстрілювали міста Луганщини, зараз точаться бої за Оріхове, повідомляє голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Під вогнем ворога опинилися Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Гірське, Привілля, Попасна. Ворог неодноразово намагався штурмувати позиції ЗСУ в районі Оріхового та Світличного. Наші військові дають гідну відсіч, проте росіяни з усього наявного озброєння відкривають вогонь по населених пунктах.

07:24
Військове телебачення показало село Бузова Бучанського району Київської області розташоване за 34 кілометри від столиці на автошляху Київ-Житомир, через яке наступали окупанти. Одну частину села окупантам вдалося захопити, в іншій же увесь час були позиції українських військових.

07:17
Німеччина і Греція збільшують постачання газу до Польщі й Болгарії після того, як російський Газпром призупинив постачання в ці країни через відмову платити в рублях, повідомляє Financial Times.

07:07
Під ранок в окупованому Донецьку спалахнула нафтобаза, пишуть місцеві Telegram-канали

06:54
Генштаб: російські окупанти грабують селян. Так, наприклад, із сільгосптовариства у місті Кам'янка-Дніпровська викрадено понад 60 тонн пшениці разом із вантажним транспортом.

06:51
Генштаб: на Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагається не допустити перегрупування наших військ, обстрілює позиції ЗСУ з артилерії, мінометів і реактивних систем залпового вогню вздовж всієї лінії зіткнення. Російські окупанти продовжують блокування наших підрозділів у Маріуполі, в районі заводу “Азовсталь”.

06:50
Генштаб: На Слобожанському напрямку ворог продовжує зосереджується на утриманні займаних позицій в районі Харкова й намагається обстрілювати підрозділи Збройних Сил України на окремих напрямках. На Ізюмському напрямку основні зусилля окупанти зосередили на веденні розвідки, виявленні оборонних позицій підрозділів Сил оборони та їх ураженні вогнем артилерії.

06:44
Німеччина готова припинити купувати російську нафту, пише WSJ. Як пише видання, це відкриває шлях забороні Європейським Союзом на імпорт нафти з Росії. Берлін був одним з головних противників санкцій на торгівлю нафтою і газом ЄС з Москвою, але у середу представники Німеччини в ЄС зняли свої заперечення проти повного ембарго на нафту Росії за умови, що Берлін отримав достатньо часу для забезпечення альтернативного постачання.

06:36
Укрзалізниця призначила додаткові евакуаційні рейси на 29 квітня:
    11:30 – 219/220 Запоріжжя-1 – Львів
    14:30 – 220/219 Львів – Запоріжжя-1
    16:30 – 234/233 Покровськ – Чоп
    23:30 – 234/233 Чоп – Дніпро
    06:00 – 209/210 Івано-Франківськ – Харків-Пас.

06:30
Учора окупанти з РСЗВ обстріляли Велику Костромку біля Кривого Рогу, повідомляє Олександр Вілкул, голова військової адміністрації Кривого Рогу. Внаслідок обстрілу загинув 71-річний чоловік. Пошкоджено кілька житлових будинків. В Апостолівській громаді один із мешканців підібрав касетний боєзаряд, що не розірвався. Він здетонував і чоловік загинув.

06:16
CNN повідомляє про американця, який загинув, захищаючи Україну. Віллі Джозеф Кансел був убитий цього тижня. 22-річний хлопець працював на приватну військову компанію, яка за його згодою відправила його в Україну.

05:57
У Литві порт Клайпеди, розташований на Балтійському морі, готовий допомагати Україні відправляти зерно на експорт. Про це повідомляє Урядовий портал.

05:49
У Мелітопольському районі Запорізької області російські окупанти змушують підприємців відчиняти магазини, але без українських товарів. Їх змушують продавати продукцію із тимчасово окупованого Криму, оплату брати у російських рублях. Про це повідомляє Запорізька військова адміністрація.

05:35
У Сумській області 28 квітня розпочав роботу Добробат – добровольчий будівельний батальйон. Волонтери поєднують зусилля, щоб відновити регіон після відступу російських окупантів. Про це написав у Telegram голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.

05:24
У польський військовий порт у Гдині прибув вантажний корабель Ysabel ВМС Іспанії, на борту якого – 200 тонн військової допомоги для України. Крім озброєння, в постачання входять 30 вантажівок і 10 легких позашляховиків. Про це пише Оперативний ЗСУ у Telegram.

05:10
Конгрес США підтримав запит президента Джо Байдена щодо надання Україні $33 млрд фінансової допомоги. Про це заявила речниця Палати представників Ненсі Пелосі.
"Майбутній додатковий пакет забезпечить необхідне фінансування, зокрема для додаткових оборонних систем та озброєнь, підтримки енергетичної й медичної інфраструктури України, а також продовольчої допомоги для розв'язання кризи голоду в усьому світі, викликаного цим конфліктом", - підкреслила Пелосі.

05:05
Президент США Джо Байден відповів на шантаж Росії про припинення постачання нафти й газу.
"Скажу ясно: ми не дозволимо Росії залякати або шантажувати її вихід із санкцій. І ми не дозволимо їм використати свою нафту, щоб уникнути наслідків своєї агресії", - написав він у Twitter.

04:58
Війна Росії проти України "розповзається", ці події втягують у війну сусідні регіони. Про це заявив радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну за підсумками 28 квітня.
Радник голови ОП наголосив, що НАТО вже не боїться прямого зіткнення з Росією – про це говорить ухвалений 28 квітня Конгресом США закон про ленд-ліз.

04:51
Російські загарбники вбили на війні в Україні громадянина Великої Британії, колишнього військовослужбовця Скотта Сіблі, який приєднався до ЗСУ як доброволець. Ще один британець вважається зниклим безвісти. Про це пише The Guardian.

04:41
Міністр оборони Олексій Резніков назвав ракетний удар російських окупантів по Києву під час візиту генсека ООН Антоніу Гутерреша "нападом на безпеку генсека та на світову безпеку". Про це він написав у Twitter.

04:34
Гурт Океан Ельзи записав спеціальну версію пісні "Обійми" для відкриття українського павільйону на Венеціанській бієнале-2022. Запис відео відбувся у Харкові на подвір'ї старовинного Палацу праці, зруйнованого російськими бомбардуваннями.

04:28
Президент Володимир Зеленський – на обкладинці випуску журналу Time за травень 2022 року.

04:18
Хакери знову атакували держоргани України. Кіберзлочинці розсилають електронні листи на тему "Указ Президента України No 576/22 про безпрецедентні заходи безпеки". Після відкриття комп'ютер вражає шкідлива програма Meterpreter. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації у Facebook.

04:09
Росія відводить частину своїх військ із Маріуполя, але у місті й на Донбасі тривають запеклі бої. Про це повідомив речник Міністерства оборони США Джон Кірбі у зведенні про перебіг війни в Україні.

04:05
Як українські митці й мисткині бачать війну. Генштаб зібрав твори:
Beata Kurkul, Роман Chalyi, Форест Дівер, Anna Nosenko, Станіслав Лунін, Соломія Ковальчук, Гріхів, Мошковський, Тверітіна, Титов, Юрій Журавель, Омельченко, Chris Shaw, Marysha-art.

03:55
Село Демидів Київської області було затоплено, внаслідок свідомої руйнації дамби на річці Ірпінь – це суттєво затримало просування російських окупантів на Київському напрямку. Жителі села вважають, що їхня жертва допомогла врятувати Київ від окупації. Видання The New York Times опублікувало статтю, присвячену самопожертві села Демидів.

03:48
Росія знову демонструє свою кричущу зневагу до міжнародного законодавства, бомбардуючи місто, коли в ньому присутні генсек ООН Антонію Гутерріш і прем'єр-міністр Болгарії Кирило Пєтков. Про це написав у Twitter Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

03:43
Від початку повномасштабного вторгнення Росія здійснила понад 1900 ракетних пусків по території України. Такі дані наводить Пентагон.

03:27
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс готовий підтримати боротьбу України проти російського вторгнення у війні, що може "затягнутися на місяці й роки", пише CNN.

03:21
Єврокомісія ухвалила резолюцію, в якій закликає створити міжнародний кримінальний трибунал, що ідентифікуватиме російських політиків і солдатів, які вчинили військові злочини в Україні. Про це повідомляє CNN.

03:12
Велика Британія направить 8000 солдатів до Східної Європи на розширені навчання у країнах від Фінляндії до Північної Македонії у зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну. До них приєднаються десятки тисяч військовослужбовців НАТО й альянсу Об'єднані експедиційні сили, до яких належать Фінляндія та Швеція. Про це повідомляє The Guardian.

02:48
Російські загарбники досягли певного прогресу у відновленні наступу Москви на схід України - рух іде "повільно й нерівномірно", що дозволяє російським силам просуватися тільки на "кілька кілометрів або близько того" щодня. Про це сказав високопоставлений представник міноборони США, пише CNN.

02:38
Декілька десятків військових поліцейських із Нідерландів прямують до України для розслідування військових злочинів російської окупаційної армії. Голландські фахівці протягом кількох тижнів збиратимуть докази, матеріали вони передаватимуть до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Про це пише NOS.

02:36
Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау і генсек ОБСЄ Хельга Марія Шмід оголосили сьогодні, що ОБСЄ зробить негайні кроки для закриття Спеціальної моніторингової місії в Україні. Про це повідомляє сайт організації.

02:22
У зв'язку з тим, що Росія припинила постачання газу до Польщі й Болгарії, Берлін має бути готовим до того, що Кремль вчинить аналогічно із постачанням до Німеччини. Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц під час візиту до Японії, повідомляє Spiegel.

02:08
Для оточення Києва російські окупанти планували захопити населений пункт Кухарі. Противник застосовував усе можливе озброєння, включно й авіаційні бомбардування. ЗСУ повернули Кухарі під контроль України. Як це було – відео опубліковано у Facebook головкома ЗСУ Валерія Залужного.

01:49
Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав російські ракетні удари по Києву "огидним актом варварства" і підкреслив, що Росія вкотре продемонструвала своє ставлення до України, Європи та всього світу. Про це міністр написав у Twitter.

01:38
Минулої доби українські військовослужбовці вразили 15 повітряних цілей російських окупантів. Про це повідомляють ЗСУ.
→ 1 літак (Су-34);
→ 5 крилатих ракет;
→ 9 БПЛА.

01:36
Вибухотехніки на Дніпропетровщині показали, як розміновують території від російських боєприпасів. 14 бойових елементів було знищено фахівцями вибухотехнічної служби Нацполіції. Заборонені касетні боєприпаси знайшли на одному з полів області.

01:20
Це малюнок 6-річного Лева, який живе у підвалі блокадного Маріуполя понад 2 місяці. Він уже визначив, що коли гавкає собака – значить прилетить ракета. Про це дитина склала вірш. Фото опублікував у Facebook дитячий омбудсмен Микола Кулеба.

00:50
Низка країн рекомендувала своїм громадянам утриматися від поїздок, а також залишити регіон Молдови Придністров'я.
28 квітня змінили свої рекомендації щодо відвідування Молдови Болгарія й Ізраїль – болгарам радять виїхати з країни, ізраїльтянам – поки що залишити регіон Придністров'я.
Раніше рекомендації своїм громадянам негайно залишити територію Придністров'я й утриматися від поїздок туди дали США, Німеччина, Велика Британія, Франція та Канада у зв'язку з погіршенням ситуації з безпекою.

00:47
Канада надасть Україні гаубиці M777. Канадські військовослужбовці навчають українців використовувати зброю великої дальності, заявила міністерка оборони Канади Аніта Ананд, пише CNN.

00:33
Увечері 28 квітня російські окупанти завдали ракетного удару по інфраструктурному об'єкту на Хмельниччині в одній із територіальних громад Шепетівського району. Рятувальники ліквідують наслідки, пожежу загасили, жертв вдалося уникнути. Про це повідомив у відеозверненні голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

00:02
Українські військовослужбовці, заблоковані російськими окупантами в Маріуполі, перебувають на зв'язку з президентом Володимиром Зеленським. Про це заявив командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Сергій Волинський (Волина) в інтерв'ю Lb.ua.
"Комунікація є, але мені здається, що нашому лідеру, його помічникам дуже потрібна міжнародна допомога. Я думаю, що у нього для нас мало відповідей, тому йому мало є що нам сказати. А так він на контакті, не зникає", - сказав Волина.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live