Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

28.04.2022

23:54
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш шокований тим, що Росія завдала ракетного удару по Києву, поки він перебуває у столиці України, повідомив журналіст BBC Бен Браун у Twitter.

23:53
Зеленський відзначив державними нагородами 214 українських захисників, із них 14 посмертно. Про це президент повідомив під час відеозвернення.

23:25
Російські окупанти безперервно обстрілюють Харківщину. Збройні сили Росії гатили по області протягом усього дня 28-го квітня, повідомляє Харківська ОВА.

23:20
У Маріуполі від ворожих снарядів загинула 14-річна важкоатлетка Аліна Перегудова, разом із нею загинула і її мати. Про це у Фейсбуці повідомило Управління фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації.

23:18
Російська ракета у Києві влучила у житловий будинок. До лікарень потрапило 10 людей, ще 5 було врятовано. Пожежу вже загасили.

23:17
Сьогодні близько 19:00 було здійснено обстріл у бік населеного пункту Сеньківка на Чернігівщині з міномета (12 прильотів) та АСГ (10 прильотів). Про це повідомляє штаб оперативного командування Північ.

23:15
Організація об’єднаних націй планує надати готівкові виплати значній кількості українців за умов, які є незвичними для організації. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на пресконференції у Києві.

22:46
Президент Володимир Зеленський оприлюднив нове звернення.
Він заявив, що Україна працює над тим, щоб спрямувати всі конфісковані у світі російські активи на відбудову України та підтримку її економіки.

22:42
Стало відомо, що Польща готується розпочати військові навчання. Їх заплановано на 1 травня. Про це пише BBC.

22:33
Влада США, Ізраїлю та інших країн рекомендувала своїм громадянам залишити Придністров'я, а Болгарія - територію Молдови загалом. Про це повідомляє NewsMaker.

22:15
Упродовж доби, 28 квітня, бійці Об’єднаних сил успішно відбили 9 атак ворога. Було знищено:
6 танків, 1 артилерійську систему, 12 одиниць броньованої техніки, 1 автомобіль та 1 зенітну установку.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 1 літак, 1 крилату ракету та 5 безпілотників.

21:57
Закон про ленд-ліз та захист демократії в Україні проголосований сьогодні в США.
Що це означає:
    В тексті документу йдеться про надання президенту США розширених повноважень щодо передачі або надання в оренду Україні оборонних засобів для "захисту цивільного населення від російського воєнного вторгнення" та для інших цілей.
    Після ухвалення акту голова Білого Дому зобов'язаний упродовж 60 днів встановити прискорені процедури для доставлення продукції.
    Закон про ленд-ліз надає можливість значно прискорити постачання нам озброєння, транспорту, продовольства та допомоги зі США. І все це дозволить нам вибити російську армію з наших територій.
    Також потрібно розуміти, що ленд-ліз означає впевненість США у перемозі України над Росією.

21:55
Україна отримає від Японії кредит на суму $100 млн на політику розвитку у сфері надзвичайного економічного відновлення та грант $2,3 млн на зміцнення системи охорони здоров'я та медицини, повідомляє Урядовий портал.

21:53
Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до негайних переговорів для евакуації людей із маріупольського заводу Азовсталь. Про це він повідомив на спільному брифінгу з генсеком ООН Антоніу Гутеррішем, який перебуває у Києві з візитом.

21:35
У Київській області пролунали вибухи. Три ворожі ракети вдарили по Фастову. Про це речниця Державної служби з надзвичайних ситуацій Вікторія Рубан повідомила телеканалу Суспільне.

21:25
Росія завдала ракетних ударів по центру столиці під час офіційного візиту Генерального секретаря ООН до Києва. Про це повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у Twitter.

21:16
У розпорядження журналістів "Схем" потрапив сценарій з організації квазіутворення "Південна Русь" на захоплених російськими окупантами українських територіях. Автор документа – один із керівників путінської партії "Єдина Росія".

21:03
Сьогодні в Макарівському районі на Київщині працівники енергетичної компанії підірвались на міні. Один працівник загинув, ще двоє поранено, повідомив голова Нацполіції Київщини Андрій Нєбитов.

20:45
Російські війська з "Градів" обстріляли Велику Костромку на Дніпропетровщині, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

20:41
Військовослужбовці Сил спеціальних операцій знищили в тилу ворога міст на півдні України, який був важливим логістичним об'єктом на шляху з окупованого Криму до Мелітополя. Про це у Facebook повідомляє пресслужба командування Сил спеціальних операцій ЗСУ.

20:36
У Києві було два "прильоти", ДСНС виїхала на місце, повідомила речниця Світлана Водолага. Віталій Кличко додав, що російські війська двічі влучили в Шевченківський район міста.

20:35
На Луганщині залишилося лише дві лікарні, які функціонують та продовжують рятувати життя мирного населення. Про це в Теlegram поінформувала Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова

20:34
Загарбники за добу втрачають щонайменше роту, а іноді більше. Про це під час брифінгу повідомив радник керівника Офісу Президента Олексій Арестович.

20:27
З’явилася надія, що в України вдасться евакуювати цивільних з Азовсталі, повідомила Ірина Верещук.

20:25
Командири армії РФ байдуже ставляться до своїх загиблих солдатів. Це випливає із перехопленої розмови двох окупантів, опублікованої головним управлінням розвідки Міноборони України.

20:24
В небі над Одеським районом ППО збили 3 ворожі ракети. Про це повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

20:10
Президент Володимир Зеленський проводить зустріч з генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутеррішем у Києві. Про це повідомив Зеленський у Телеграмі.

20:01
В Україні через бойові дії загальна кількість відключених газорозподільних станцій становить 47 з 1395, 85% із них — у Харківській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях. Про це йдеться у звіті Оператора ГТС України від 28 квітня.

19:52
Триває наступальна операція окупантів у східній операційній зоні з метою оточення угруповання Об'єднаних сил, встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ станом на 18:00.

19:51
На тимчасово захоплених територіях Луганської області росіяни намагаються створити ілюзію "нормального життя", змушуючи дітей ходити до навчальних закладів, де освіта відбувається за російською програмою.
Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Фейсбуці.

19:26
Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, міністр сільського господарства Литви Кястутіс Навіцкас та єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський обговорили можливості експорту зерна з України через Клайпедський порт. Про це повідомляє Мінагрополітики.

19:24
Через воєнні дії російської федерації проти України у Чорному морі масово гинуть дельфіни. Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Фейсбуці.

19:00
Об’єднані Арабські Емірати направили 30 тонн гуманітарної допомоги Україні. Про це посольство України в ОАЕ повідомило у Фейсбуці.

18:54
У Маріуполі російський агресор продовжує спроби штурму меткомбінату "Азовсталь" після масованого бомбардування підприємства вночі. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram.  

18:49
Провідниця Укрзалізниці провела понад 28 евакуаційних рейсів: живе на роботі з 24 лютого.  Її історію розповіли журналісти Babylon'13.

18:36
Ізраїльський мільярдер Юрій Мільнер, який народився в Росії і був одним із засновників Mail.ru Group, пообіцяв виділити $100 млн на допомогу українським біженцям. Ініціативу Мільнера та його дружини Юлії, яка отримала назву Tech For Refugees, підтримають провідні технологічні компанії, серед яких Airbnb.org, Flexport.org і Spotify, йдеться в пресрелізі.

18:34
Байден повідомив, що підписав запит до Конгресу з проханням виділити додаткові кошти для України. Загалом йдеться про $33 млрд. Частина з них піде на військову допомогу, решта — на економічну.

18:28
Російські окупанти примусово депортували понад 30 000 маріупольців на підконтрольні території РФ. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко під час брифінгу у медіацентрі "Україна" у четвер.

18:27
МАГАТЕ передало нове обладнання для Чорнобильської АЕС. Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, передає  пресслужба Міндовкілля.

18:06
Відбувся черговий обмін полоненими. Сьогодні звільнили з російського полону 45 наших людей. 13 офіцерів та 20 солдатів (з яких 5 поранені). Також повертаємо додому 12 наших цивільних, повідомила Ірина Верещук.

18:00
ДБР вилучило ще понад $192 000 у колишнього нардепа Партії регіонів, наближеного до Януковича. До цього слідчі наклали арешт на 200 млн грн екснардепа.
За даними Бюро, колишній регіонал відмивав та легалізовував за кордоном доходи, отримані від оборудок на одному з потужних концернів Донеччини. Після окупації Донецька та створення так званої ДНР, зловмисник зберіг фактичний контроль над фармацевтичним виробництвом та співпрацював з окупаційною адміністрацією. Також він зареєстрував компанію в тимчасово окупованій Горлівці, мером якої став його колишній охоронець.

17:53
Країни Європейського Союзу через санкції вже заморозили російських активів на суму 29,6 млрд євро.

17:47
Президент США Джо Байден готовий конфіскувати майно російських олігархів на користь України, повідомила пресслужба Білого дому. У четвер він запропонує Конгресу ухвалити зміни до законодавства, щоб зробити це можливим.

17:37
Спілкування Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Болгарії Кирила Петкова з представниками ЗМІ за результатами зустрічі в Києві

17:36
У російському Саратові зіткнулись два ґвинтокрили, є жертви - пропагандистські ЗМІ назвали аварію "сближением".

17:30
Генпрокуратура: Під час обшуків у хатньої робітниці затриманого проросійського політика Віктора Медведчука слідчі виявили та вилучили понад півмільйона доларів.

17:25
Армія РФ обстріляла Миколаїв з реактивної системи залпового вогню "Смерч", повідомило Оперативне командування "Південь".
Внаслідок атаки окупантів пошкоджено десятки приватних домогосподарств, автомобілі та крамниці. Крім того, ворожі снаряди поцілили у дитячі майданчики та подвір’я навчального закладу.

17:22
Болгарія може ремонтувати українську військову техніку на своїх виробничих потужностях - Зеленський під час преспідходу спільно з прем'єр-міністром Болгарії Кирилом Петковим.

17:07
Мінреінтеграції затвердило оновлений перелік територій, переселенцям із яких виплачуватимуть допомогу з 1 травня. До переліку ввійшли громади у восьми областях:
    Донецької (66 громад – усі);
    Луганської (37 громад – усі);
    Харківської (51 громада);
    Запорізької (49 громад);
    Херсонської (49 громад);
    Миколаївської (4 громади);
    Дніпропетровської (2 громади);
    Одеської (1 громада).

17:04
Укрзалізниця додає сполучення з Польщею для Рівного та Бердичева.
З 1 травня поїзд 23/24 Київ-Хелм зупинятиметься у Бердичеві о 01:37 та у Рівному о 05:26. Прибуття до польського Хелма об 11:30. Зворотна зупинка у Рівному передбачена о 01:00, а в Бердичеві о 04:31.

16:57
До Києва прибув прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков.
Саме він започаткував кампанію зі збору коштів для України та закликав громадян пожертвувати місячну зарплату, як це зробив він.

16:53
Німеччина готова розглянути питання про включення Сбєрбанку, найбільшого банку Росії, до шостого пакета санкцій Євросоюзу, який зараз розробляють. Про це повідомило агентство Bloomberg з посиланням на поінформовані джерела.

16:42
Росіяни знищили будівельний комбінат у Миколаївській області, повідомив голова ОВА Віталій Кім.

16:30
Російські офіцери почали розстрілювати своїх солдатів, щоб змусити їх наступати на Україну. Про це йдеться в оприлюдненому СБУ листуванні командира полку загарбників, який воює під Ізюмом.
"Мои тоже стали бояться очень. Все без сил. Ни морально поднять их не могу, ни физически. Даже расстреливаю. И без толку", – скаржиться окупант.

16:24
Близько 180 000 жителів Полтавщини можуть залишитися без тепла й гарячої води на наступний опалювальний сезон внаслідок руйнування російськими ракетами Кременчуцької ТЕЦ, повідомив очільник області Дмитро Лунін:
"Наразі розглядаємо можливість будівництва двох нових котелень, аби диверсифікувати подачу тепла, щоб усе місто не залежало від однієї ТЕЦ".

16:06
Жителі Демидова на Київщині підтопили село, зокрема власні домівки та великі поля, щоб не пустити окупантів на Київ. Зараз Демидів намагається ліквідувати повінь.

15:45
У польському Ґданську з'явився сквер "Героїчного Маріуполя"

15:33
Російські війська двічі спробували штурмувати Офіс президента першого вечора після вторгнення Росії в Україну. На той час в урядовому кварталі ще перебували дружина та діти Зеленського, йдеться у матеріалі Time "Всередині світу Зеленського".
Його автор Саймон Шустер провів із Зеленським та його оточенням два тижні. Видання знову присвятило українському президенту обкладинку.

15:15
Мінцифри попросило Meta послабити вимоги для України у модерації контенту про війну РФ проти України. Про це Михайло Федоров розповів виданню РБК-Україна.

15:10
Росія офіційно підтвердила, що примусово вивезла понад один мільйон громадян України "без участі української влади". Про це заявив начальник Наццентру управління обороною РФ Михайло Мізинцев, передають пропагандистські ЗМІ.

15:03
Окупанти цілу ніч скидали багатотонні бомби на військовий шпиталь на заводі Азовсталь в Маріуполі, повідомив полк "Азов". Потім продовжували обстрілювати руїни з корабельної артилерії.
Унаслідок обстрілів у сховищі Азовсталі обвалилася операційна. Серед поранених військовослужбовців є загиблі, наново поранені та контужені.

14:44
Троє українців загинули та троє  - поранені внаслідок ранкового авіаудару по селищу Нью-Йорк на Донеччині, який завдали росіяни, повідомив голова ОВА Павло Кириленко.
Російські некеровані авіаракети влучили у промислове підприємство та житлові квартали. Пошкоджено щонайменше дев'ять приватних будинків, але точну кількість руйнувань ще належить визначити.

14:41
Заарештовану в Хорватії яхту Медведчука Royal Romance (вартістю близько $200 млн), найімовірніше, продадуть, а отриманими коштами поповнять український бюджет, розповів  "Схемам" речник АРМА Павло Бульдович.

14:33
Українська прокуратура викрила 10 військовослужбовців РФ, причетних до катувань мирних жителів у Бучі, повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.
64-ту окрему мотострілецьку бригаду сухопутних військ Путін відзначив присвоєнням почесного звання "гвардійської", що лише підтверджує факт, що звірства у Бучі були завданням згори.

14:24
Окупанти викрали в Маріуполі та вивезли до захопленого Донецька понад 2000 музейних експонатів, серед яких картини Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського, стародавні ікони, Євангеліє 1811 року, більше ніж 200 медалей.

14:18
Нафтовий гігант Shell більше не прийматиме нафтопродукти з будь-яким вмістом російської сировини, включно з паливними сумішами, пише Reuters.

14:11
СБУ викрила у Харкові прихований склад танкових запчастин, які призначалися окупантам.
У підпільному сховищі було 19 танкових двигунів, а також інші деталі до бронетехніки. Сумарна вартість виявленого майна – близько $1,5 млн. Його достатньо для того, щоб відремонтувати половину танкового батальйону.
Нелегальну схованку облаштував 61-річний харків'янин, який вступив у змову з окупантами й планував передати запчастини ворожій армії у разі їхнього проникнення до Харкова. На чоловіка відкрили кримінальне провадження (державна зрада в умовах воєнного стану).
 
14:01
"Антонов" попередив про фейкову кампанію збору коштів на відновлення Ан-225 "Мрія":
"Прикриваючись благородною місією, невідома компанія збирає гроші, використання яких простежити неможливо".
Авіапідприємство зараз розробляє офіційний сайт з реквізитами, на якому можна буде слідкувати за грошима на відновлення літака. 

13:45
У заблокованому Маріуполі близько 100 000 людей загрожують смертельні хвороби через антисанітарію, повідомила Маріупольська міська рада.
Зараз температура повітря у місті сягає 20°C, і скоро в Маріуполі можуть спалахнути смертоносні епідемії (холера, дизентерія та кишкова паличка) – через відсутність централізованого водопостачання та каналізації, катастрофічного браку питної води та їжі, а також внаслідок розкладання тисяч трупів під завалами.

13:23
Україна може завдавати ударів по складах та базах Росії для захисту від агресії, заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.
Таке право України напередодні визнали офіційні особи США та Великої Британії.

13:20
За останній тиждень прямі втрати української економіки  зросли на $3,1 млрд через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури.
Загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури на 26 квітня сягає майже $88 млрд, або 2,6 трлн грн, свідчать результати проєкту "Росія заплатить".
Втрати України через руйнування інфраструктури зросли за тиждень на $3,1 млрд – проєкт «Росія заплатить»

13:13
У Лисичанську не буде води до завершення бойових дій, заявив голова Луганської області Сергій Гайдай.
Він також нагадав, що без водопостачання також Рубіжне, Попасна, Сєвєродонецьк - тобто майже всі вільні міста області. Він закликає жителів евакуюватися.

13:03
Росія повинна зробити все для безпечної та швидкої евакуації людей із зон бойових дій в Україні, заявив президент ПАРЄ Тіні Кокс.
Він також закликав міжнародні організації та спільноти, разом з агенціями та органами ООН, МКЧХ забезпечити гуманітарні коридори.

12:59
Росіяни знову обстріляли один зі східних районів Харкова, повідомив очільник області Олег Синєгубов. Одна людина загинула, двоє постраждали.

12:55
Щонайменше шість російських кібергруп здійснили понад 237 атак по Україні, йдеться у звіті Microsoft.
За оцінкою аналітиків компанії, групи загроз, пов'язані з РФ, готувалися до конфлікту ще у березні 2021 року.

12:48
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає, що російські війська треба вигнати й з тимчасово окупованого Криму.
"Міжнародне співтовариство засудило Росію за незаконне вторгнення в Крим у 2014 році... Ми цього (анексії. – Ред.) не визнаємо і постійно говоримо, що Росія має залишити суверенну територію. Тож це не змінилося", – зазначив Воллес.

12:40
В Якимівці Мелітопольського району сьогодні вранці було підірвано залізничний міст, повідомляє РІА-Мелітополь.
Через нього окупанти доставляли зброю та пальне для військової техніки Криму.

12:28
Німецький Бундестаг схвалив надання Україні важкого озброєння.
"За" проголосувала як опозиція, так і коаліція

12:22
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що якщо Фінляндія та Швеція подадуть заявки на приєднання до Альянсу, то процес вступу відбудеться швидко. Також держави блоку знайдуть способи гарантувати їм безпеку до моменту офіційного приєднання.

12:12
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш відвідав понівечену окупантами Бородянку на Київщині:
"Я уявляю свою сім'ю в одному із цих будинків, тепер зруйнованих і чорних. Я бачу, як мої онуки тікають у паніці. У ХХІ столітті війна не може бути прийнятною",- зазначив очільник ООН.

11:47
На Харківщині поліцейські затримали жінку, яка передавала своєму брату, що співпрацює на непідконтрольній території з РФ, дані про розташування військової техніки ЗСУ.

11:31
Нацполіція: Минулої доби росіяни знову обстріляли Миколаїв та окремі райони області. Інформація про потерпілих і пошкодження встановлюється.

11:25
СБУ: Окупанти бояться вступати в бій з українськими захисниками, тому готують провокації, від яких може постраждати цивільне населення.

11:23
Голова Лисичанської міської ВЦА Олександр Заїка закликав мешканців міста до евакуації.

11:03
Нацполіція: За добу окупанти обстріляли на Донеччині 22 населених пункти. Внаслідок російських ударів є загиблий та поранені. Руйнувань зазнали щонайменше 30 цивільних об’єктів – житлові будинки, школа, санаторій, заводи, зерновий склад, садове товариство, комунальна та залізнична інфраструктура.

10:55
Херсонський депутат "Слуги народу" Олексій Ковальов підозрюється у державній зраді - голова партії Олена Шуляк.

10:39
ГУР МО: Пропагандисти в рясах, за вказівкою Кремля, проповідують доктрину "русского мира", яка не відповідає православному вченню, та спонукають вірян поповнювати лави окупаційних підрозділів.

10:20
Бойові втрати особового складу ворога на 28 квітня досягли 22 800:

10:18
У Маріуполі з'явилися дві нових точки Wi-Fi у Лівобережному районі: у приміщенні колишнього АТБ на Східному та на вул. Пашковського 64. Також точка Wi-Fi діє біля Порт-Сіті.

10:15
Росіяни зранку обстріляли Запоріжжя. Пошкоджено два будинки у приватному секторі, відомо про трьох постраждалих, одна з них дитина. Удар був нанесений авіацією, застосували ракети Х-55 класу "повітря-земля".

10:08
Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: За добу російські війська нанесли 11 артилерійських обстрілів по Харкову. Від вогню окупантів постраждали райони: Індустріальний, Київський. Артилерійські, мінометні та танкові удари ворог наносив також по Кулиничам. В області обстрілювали Дергачі, Золочів, Чугуїв. Унаслідок обстрілів росіян за добу в області 8 осіб поранені, 1 людина загинула.

09:52
Сили оборони Запоріжжя знищили один танк та два БМП окупантів

09:47
ГУР МО: Невизнане Придністров'я закликає громадян на "спеціальні збори" для посилення армії. Лист від "Міноборони ПМР" до голів місцевих адміністрацій датовано 21 квітня - тобто до початку останніх російських провокацій.

09:46
Радник голови ОП Михайло Подоляк: Швидко перелаштуватися на альтернативні канали постачання буде дорого, але не так дорого, як коли цього не зробити. У середньостроковій перспективі на Москву чекатиме тотальна економічна й політична ізоляція. Як наслідок – бідність у масштабах, яких Росія ще не бачила.

09:45
Радник голови ОП Михайло Подоляк: Запровадження ембарго на російські енергоносії – це питання часу. Відмова від російської нафти – це не лише про моральну відповідальність, а й про розрахунок: Росія перестала бути надійним і прогнозованим партнером в очах світу, тож світ не може собі дозволити залежати від неї.

09:40
Енергоатом: Запорізька АЕС працює тільки на живлення власних потреб - через пошкодження високовольтної лінії 330 кВ у південному регіоні України.

09:30
За добу піротехніки ДСНС виявили та знешкодили 1245 вибухонебезпечних предметів, зокрема одну авіаційну бомбу.

09:20
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай нагадав про евакуацію із Сєвєродонецька, Лисичанська, Попасної, Рубіжного та Гірського.

09:09
Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко: У нас "приліт" у Синельниківському районі. Поцілило у колишній завод. Там нічого не було. Орки успішно "демілітаризували" покинуту промислову зону.

09:00
До кінця року планується побудувати 30 000 квартир загальною вартістю 36 млрд грн. У кожному новому будинку буде бомбосховище з окремими входами, будинки будуть від трьох до п'яти поверхів. Будівництво проводитиметься у Києві та 15 областях - ОП.

08:37
У лікарні Сєвєродонецька пошкоджені три поверхи, зникли світло й вода. Медичний заклад росіяни обстріляли 27 квітня, близько 11:00.
На Луганщині залишилися усього дві лікарні, де надається допомога постраждалому населенню, – в Сєвєродонецьку та Лисичанську.

08:34
Британська розвідка: У Чорноморській операційній зоні знаходяться 20 російських військових суден, включно з субмаринами; Босфор лишається закритим для всіх нетурецьких військових кораблів, що робить неможливим замінити затонулий крейсер "Москва"; Чорноморський флот РФ все ще зберігає здатність обстрілювати цілі на березі та у глибині української території.

08:32
Парламентська асамблея Ради Європи підтримала створення трибуналу через агресію Росії проти України.

08:23
Луганська ОВА: У Гірському вчора зранку загинув 58-річний місцевий житель, який вийшов на подвір’я біля свого будинку та не встиг сховатися від вогню росіян, у Сєвєродонецьку – 85-річна жінка, у Новодружеську та Лисичанську – ще двоє. Ще чотири людини отримали поранення різного ступеня тяжкості.

08:06
The New York Times опублікували репортаж із села Демидів на Київщині, мешканці якого затопили власне село, щоб зупинити ворога на шляху до української столиці.

08:02
За добу на Луганщині загинули чотири людини, поранено ще чотирьох, 10 будинків зруйновано в Попасній. 29 разів російська армія завдавала ударів по мирним помешканням луганчан - Луганська ОВА.

07:53
Російська армія готується форсувати Сіверський Донець, а Мелітополь у Запорізькій області використовує як базу для авіації, повідомляє Генштаб ЗСУ.

07:29
Окупанти в Херсоні оголосили про частковий перехід на рублі з травня.

07:18
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай: Росіяни знищили у Лисичанську ще 13 будинків. Також три будинки зайнялися у Новодружеську, у Сєвєродонецьку – магазин, у Гірському – столярна майстерня та трансформатор, який вже неможливо відремонтувати. Об’єкт повністю знищено – люди будуть без світла та мобільного зв’язку.

07:10
За добу українські сили уразили вісім повітряних цілей ворога: один літак, одну крилату ракету та шість БПЛА оперативно-тактичного рівня.
На території Донецької та Луганської областей відбито шість атак ворога, знищено п’ять танків, одну артилерійську систему, двадцять дві одиниці броньованої техніки, один автомобіль та одну зенітну установку.

07:09
До міста Ізюм окупанти додатково перемістили підрозділи повітряно-десантних військ, а також до 500 одиниць техніки - Генштаб ЗСУ.

07:06
Ворог нарощує темпи проведення наступальної операції. Практично на усіх напрямках російські окупанти здійснюють інтенсивний вогневий вплив. Найбільша активність спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.
Росіяни намагаються забезпечити утримання резервів ЗСУ на Сіверському напрямку та не допустити їхнього переміщення до Східної операційної зони - Генштаб ЗСУ.

06:49
США мають достовірну інформацію про те, що російські військові стратили українців, які намагалися здатися на Донеччині - посол США з питань глобального кримінального правосуддя в ООН Бет Ван Шаак.

06:45
Над Бєлгородом вночі спрацювала ППО, повідомило пропагандистське російське медіа ТАРС.

06:42
Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер запропонував назавжди скасувати мита на експорт із України до Євросоюзу.

06:16
За два дні понад 4000 американців виявили намір спонсорувати українців, які хочуть приїхати до США за програмою "Єднаймося для України" - CNN.

06:05
Укрзалізниця опублікувала розклад евакуаційних потягів на 28 квітня із Запоріжжя, Покровська, Харкова та Одеси.

05:47
Президент США Джо Байден у четвер зробить нову заяву щодо Україні. "Президент виступить із заявою про підтримку українців, які захищають свою країну і свою свободу", - цитує речника Білого дому видання The Hill.

05:33
У Росії заявили, що від початку війни депортували "з небезпечних районів України" понад мільйон людей, зокрема 183 000 дітей. Про це сказав російський генерал Михайло Мізинцев.

05:21
Білий дім повідомив, що Джо Байден 3 травня відвідає завод Lockheed Martin в Алабамі, де виробляється зброя, яку передають Україні. Зокрема - протитанкові ракети Javelin.

05:17
Канада збирається найближчим часом відновити роботу посольства в Україні, але поки що не знає - в Києві чи Львові, заявила міністерка закордонних справ Мелані Джолі.

05:12
Теорія підкови у дії. Вісім американських конгресменів проголосували проти ухвалення закону про використання активів фізосіб, які опинилися під санкціями, на користь України. Серед них - як крайні праві (Медісон Которн, Марджорі Тейлор Ґрін), так і крайні ліві (Александрія Окасіо-Кортес, Ільхан Омар).

05:02
Росія використовує бойових дельфінів для захисту акваторії військової бази в Севастополі, заявив U.S. Naval Institute (USNI). До такого висновку аналітики цієї приватної організації дійшли, вивчивши супутникові знімки. На них видно спеціальні вольєри.

04:49
Танки радянської розробки та їхні подальші модифікації мають серйозну ваду, яку на Заході називають "ефектом чорта з табакерки" (jack-in-the-box effect), пише CNN. На відміну від сучасних західних танків, у баштах радянських танків зберігаються снаряди. У випадку детонації вибухова хвиля з легкістю відриває башту, що демонструють численні фотографії танків РФ, знищених в Україні.

04:37
Колишній прем'єр-міністр Канади Стівен Гарпер, попередник Джастіна Трюдо, назвав режим Володимира Путіна фашистським. "Знову повторюються 1930-ті", - заявив він на міжнародній конференції Raisina Dialogue в Нью-Делі.

04:23
Міністр оборони Олексій Резніков вдруге за два дні зустрівся з польським колегою Маріушом Блащаком. 26 квітня обоє були на зустрічі на авіабазі Рамштайн, а 27 квітня продовжили переговори у Варшаві.

04:18
Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає питання про те, щоб оголосити Росію державою-спонсором тероризму. Про це заявив держсекретар Ентоні Блінкен.

04:07
Радник глави Офісу президента Олексій Арестович заявив, що Росія з 4 квітня просунулася на Ізюмському напрямку на 12-17 км. "У Радянському Союзі їх розстріляли б за таку війну", - вважає він.

04:05
Команда KSE Institute вперше порахувала прямі задокументовані збитки інфраструктури в розрізі областей. Найбільше постраждала Донецька область, на яку припадає 40% від загальної кількості пошкодженого житла та підприємств, і Харківська з 23%. Загалом в Україні збитки виросли уже до $88 млрд.

03:55
Адміністрація Байдена розглядає можливість призупинення мита на українську сталь. Це радше символічне рішення, пише Bloomberg, тому що український експорт більшості товарів, не кажучи вже про готову сталь, різко впав після початку війни, а отже, вона не становить ніякої загрози американським виробникам.

03:48
Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка прямо закликає до негайного заснування спеціального трибуналу щодо російського злочину агресії проти України.

03:40
Росія починає вводити рублі в окупованій нею Херсонській області. Гривню хочуть повністю вивести з обігу протягом чотирьох місяців, повідомили російські медіа з посиланням на колабораціоніста Кирила Стрємоусова.

03:37
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль опублікував колонку в The Economist про економічні наслідки російського вторгнення. Пише, що українська економіка через війну може скоротитися на 50% цього року.

03:33
78% американців підтримують рішення уряду США прийняти до 100 000 біженців з України, повідомив Інститут Ґеллапа. Це найвищий рівень суспільної підтримки прийому біженців за весь час проведення подібних опитувань з 1939 року.

03:22
Журналіст Андрій Цаплієнко заявив, що начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов, можливо, особисто прибув в район Ізюма.

03:19
Ровшан Аскєров зі "Що? Де? Коли?" став політемігрантом, виїхавши з Росії на початку березня. В інтерв'ю Медузі він заявив, що "Росія веде окупаційну агресивну війну", і побажав Україні перемоги.

03:11
Польський Сейм продовжив ще на 60 днів термін виплати допомоги для забезпечення житлом і харчуванням біженців з України. За даними МВС Польщі, у країні перебувають майже 2 млн українців. Більшість із них збираються затриматися в Польщі.

03:03
Оперативне командування "Південь" заявило про знищення ворожих складів з боєприпасами в районі селища Молодецьке біля Херсону та Великої Олександрівки на півночі Херсонської області.

02:56
Пиво "Чернігівське" почали продавати у Великій Британії. Увесь виторг іде на допомогу українцям, які постраждали від російської агресії.

02:53
Російський ставленик, колаборант Костянтин Іващенко поширює чутки, що окупанти хочуть "приєднати" Маріуполь до Ростовської області. Про це розказав радник обраного мера Маріуполя Петро Андрющенко.

02:48
Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс виступила з потужною промовою про ситуацію в Україні. "Війна в Україні – це наша війна, це війна кожного, тому що перемога України – це стратегічний імператив для всіх нас", - заявила вона.

02:30
Палата громад Канади (нижня палата парламенту) проголосувала за визнання дій Росії в Україні актом геноциду проти українського народу.

02:25
США мають достовірну інформацію про те, що російські війська біля Донецька стратили українських солдатів, які намагалися здатися в полон. Про це сказала посол США з особливих доручень Офісу глобального кримінального правосуддя Бет Ван Шаак під час засідання Ради Безпеки ООН у форматі Арріа.

02:16
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі єдиного телемарафону заявив, що Україна давно розглядала окуповане Росією Придністров'я як плацдарм потенційних ризиків для Одеської та Вінницької областей, тому погляду оборони "там усе продумано".

02:08
Угорщина погодилась на схему оплати за російський газ із використанням рублів. Міністр закордонних справ Петер Сіярто в інтерв'ю CNN сказав, що країна не має вибору: 85% газу і 65% нафти вона отримує з Росії. "Чому? Це визначається інфраструктурою".

02:04
Уряд Ізраїлю вирішив скасувати щорічний офіційний парад на 9 травня. Посольство України повідомило, що це пов'язано з російською агресією проти України.

01:54
У місті Буча відновили газопостачання, за винятком окремих об'єктів, повідомила Регіональна газова компанія.

01:51
Працівник Ізюмської міської ради Віктор Бєльський (працював в управлінні молоді й спорту) загинув у бою з російськими військовими. Обласна прокуратура повідомила, що він у складі "групи національного супротиву ізюмчан" вступив у бій з росіянами на околиці міста.

01:45
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю India Today закликав Індію підтримати Україну: "У часи, коли є очевидний злочинець і жертва злочину, бути на боці жертви - моральний і політично мудрий обов’язок".

01:34
Законодавчі збори Красноярського краю РФ (Сибір) вимагають розпочати експропріацію зерна в окупованій Херсонської області, щоб компенсувати дефіцит продуктів через санкції. Дослідниця Голодомору Енн Епплбом каже: "Історія навіть не римується. Це точне повторення".

01:17
Європейська комісія офіційно запустила дисциплінарну процедуру щодо Угорщини через підрив стандартів верховенства права. Фінансування країни можуть урізати.

01:12
Косметична компанія Coty (бренди Max Factor, Calvin Klein, Davidoff, Gucci, Hugo Boss, Miu Miu та інші) вирішила припинити роботу в Росії.

01:05
У США 27 квітня поховали Мадлен Олбрайт. Колишня держсекретар США напередодні вторгнення РФ в Україну попереджала, що Росія зробить історичну помилку, якщо нападе на Україну. На церемонії прощання з Олбрайт були присутні три президенти США: Джо Байден, Барак Обама і Білл Клінтон.

00:57
Протягом 27 квітня українські зенітники збили вісім російських цілей, зокрема літак (ймовірно, Су-34), крилату ракету і шість безпілотників.

00:56
Щонайменше шість хакерських угрупувань, пов'язаних з російськими силовиками, задіяні у кібервійні з Україною - звіт Microsoft.

00:45
Палата представників США - нижня палата американського парламенту - ухвалила закон, який закликає до конфіскації заарештованих російських активів на користь України.

00:42
Кабмін готує план відновлення України. "Ми хочемо не просто відбудувати. Хочемо і будемо робити кращим та сучасним все те, що зруйнували російські варвари. Це також означає, що після війни відбудеться серйозна трансформація української економіки", - заявив прем'єр Денис Шмигаль.

00:38
Над морем біля Одеси сили протиповітряної оборони збили російський БПЛА-розвідник. Роботу ППО було чути в місті незадовго до опівночі, повідомило місцеве видання Думська.

00:32
Бразилія готова продати Україні 300 000 снарядів для німецьких зенітних самохідних установок "Гепард". У вівторок Німеччина пообіцяла передати Україні 50 таких зеніток, але того самого дня з'ясувалося, що на німецьких складах є лише 23 000 снарядів до них. Скорострільність гармат "Гепарда" настільки велика, що їх вистачило б лише на 20 хвилин реального використання.

00:28
Більшу частину американських гаубиць калібру 155 мм, обіцяних Україні (загалом їх 90), уже доставлено, повідомив речник Пентагону Джон Кірбі.

00:23
Ситуація в Запорізькій області. Російські війська намагаються просунутись на схід від Гуляйполя та заволодіти Великою Новосілкою, щоб покращити тактичне положення в напрямку Запоріжжя. В районі Гуляйполя українські військові взяли у полон кілька мобілізованих з ОРДЛО.

00:20
Росія не встигла вийти зі Всесвітньої туристичної організації ООН - її звідти виключили. "За" проголосували 40 країн, проти - Сирія, Білорусь, Казахстан, Нікарагуа, Зімбабве, Алжир, Боснія і Герцеговина, Північна Корея, Китай, Єгипет.

00:13
Херсонський сепаратист Кирило Стремоусов офіційно перейшов на бік ворога. Російська пропаганда почала називати його "заступником голови військово-цивільної адміністрації регіону". А ще до Херсону повернувся інший відомий зрадник - колишній народний депутат Верховної Ради V і VI скликань (2006-2012) Олексій Журавко, повідомив Мост.

00:05
На території Дергачівської громади в Харківській області тривають активні бойові дії. Там загинуло щонайменше двоє людей, повідомив міський голова В'ячеслав Задоренко. Кількість жертв на окупованій території громади невідома.

00:00
В окупованому Росією Херсоні ввечері 27 квітня прогриміло кілька вибухів. Російська пропаганда уже звинуватила Україну в ракетному обстрілі.

00:00
В окупованому Росією Херсоні ввечері 27 квітня прогриміло кілька вибухів. Російська пропаганда уже звинуватила Україну в ракетному обстрілі.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live