Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

27.04.2022

23:55
У Бучанському районі Київської області тракторист натрапив на протитанкову міну, яку лишили окупанти.

23:32
Поки що не вдається домовитися з Росією про визволення людей із заблокованого її військами Маріуполя. Про це радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк заявив в ефірі національного телемарафону.

23:21
Окупанти обстріляли лікарню й автобус із поліцейськими, які доставляли ліки у Сєвєродонецьк на Луганщині, двоє людей поранені.

23:05
У Росії заявляють, що "евакуювали" на свою територію понад мільйон людей, зокрема 183 тисяч дітей "із небезпечних районів України" та ОРДЛО з початку війни, заявив начальник Національного центру управління обороною РФ Михайло Мізінцев, повідомляє РИА Новости.

22:47
Арестович розповів, що невдовзі Україна отримає потужну зброю від Заходу, а згодом розпочне активні наступальні дії для звільнення території України.

22:39
Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко опублікував нове відео обстрілу та бою у місті, хоча російська влада запевняє, що "там немає бойових дій".

22:37
На Сумщині в Есманській громаді за пів години зафіксували понад півсотні прильотів з боку росії, повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

22:34
За добу від обстрілів військ росії у Харкові загинула одна людина, а ще три отримали поранення (двоє людей у важкому стані). У Чугуївському районі поранення дістали троє людей, зокрема дитина 14 років.

22:33
Місцева влада Київщини планує до кінця травня встановити тимчасові понтонні переправи та споруди через усі зруйновані мости в регіоні, заявив очільник гуманітарного штабу регіону Олексій Кулеба.

22:32
Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер закликав Європейську комісію назавжди скасувати всі імпортні мита на українські товари, які країна експортує до Європейського Союзу. Про це Хегер повідомив у Twitter.

22:31
Міністерство закордонних справ Чехії ухвалило рішення відновити роботу Генерального консульства Чеської Республіки у Львові. Про це повідомляється на сайті МЗС.

22:26
У Кривому Розі планують перейменувати усі топографічні назви, які пов'язані з Росією або Білоруссю. Для цього під час сесії міської ради було створено спеціальну комісію, повідомив у Telegram голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

22:23
Військові оперативно-тактичного угруповання Схід за добу відбили три атаки російських військ. Знищено 75 росіян, одну БМП, дві артилерійські установки і два безпілотники.

22:22
Сьогодні на Харківщині вдалося взяти у полон п’ятьох окупантів. Тепер вони дають свідчення проти свого командування.

22:05
Італійська енергетична Eni S.p.A. готується відкрити рублеві рахунки в Газпромбанку, інформує Bloomberg.

21:48
Ворог безуспішно намагається вийти на межі Херсонської області. Про це повідомив радник глави Офісу президента Олексій Арестович на брифінгу.
"Завдяки ефективному поєднанню розвідки, авіації та артилерії ЗСУ завдають точних ударів по місцях угруповань противника, його командних пунктах, складах боєприпасів, що ефективно дозволяє зривати темпи наступу, уповільнювати їх, а на деяких ділянках зупиняти", – сказав Арестович.

21:44
Влада Франції заарештувала три вілли, які можуть належати російським бізнесменам, передає BFMTV.
Заарештовані вілла в районі Сен-Тропе (ймовірний власник Олег Дерипаска), міста Біарріц (належить Кирилу Шамалову) і в Сен-Жан-Кап-Ферра (належить Мусі Бажаєву).

21:25
Росіяни продовжують наносити ракетні удари по Одеській області, таким чином вони хочуть отримати бодай якийсь успіх до 9 травня, заявив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

21:20
В найближчому майбутньому "демілітаризація" прикордонних з Україною регіонів росії триватиме. Про це в ефірі телемарафону заявив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

21:15
Зеленський присвоїв звання Героя України генерал-лейтенанту Сергію Наєву.

21:09
Швейцарія запровадила додаткові санкції проти РФ у рамках виконання рішення про імплетентацію п'ятого пакету санкцій ЄС. Про це повідомляється на сайті відомства.
Нові заходи включають заборону на імпорт деревини та вугілля, а також товарів, які є важливими джерелами доходу для росії (наприклад, цемент, морепродукти, ікра).

21:08
Німеччина більше не бачить у росії надійного партнера, заявив офіційний представник уряду ФРН Штеффен Хебештрайт після рішення рф припинити постачання газу Польщі і Болгарії.

20:59
У Дніпрі 6-річна дівчинка збирає гроші на бронежилети для ЗСУ, граючи на флейті.

20:58
Німецький хімічний концерн BASF іде з російського й білоруського ринків на тлі агресії рф проти України. Про це йдеться у пресрелізі BASF.

20:56
Центр протидії дезінформації при РНБО України застерігає: рф проводить агресивну інформаційно-психологічну операцію, спрямовану на придушення спротиву населення тимчасово окупованої Херсонщини.
РФ почала поширювати тезу, що "українці змирилися з переходом території під контроль рф та підлаштовуються під нову реальність".

20:52
За 27 квітня війська росії вбили на Донеччині одного цивільного (у Мар’їнці) і поранили вісьмох людей, повідомив голова ОВА Павло Кириленко.

20:49
Європейською комісією погоджено прибрати на рік усі мита й квоти на український експорт, а також призупинити дію антидемпінгових тарифів, повідомив Володимир Зеленський.

20:48
Російська "Федеральна служба з військово-технічного співробітництва" (ФСВТС) протестує проти передачі США Україні озброєння виробництва СРСР та РФ, зокрема вертольотів Мі-17, інформує пропагандистське видання РИА Новости.

20:46
Уряд Швейцарії наклав вето на реекспорт боєприпасів швейцарського виробництва, які використовуються у зенітних самохідних установках Gepard, які Німеччина планує поставити Україні. Про це повідомляє швейцарський телеканал SRF.

20:43
ООН сформувала команду для евакуації людей із Маріуполя. Наразі продовжуються переговори з владами Росії й України щодо забезпечення умов, заявив представник генерального секретаря всесвітньої організації Фархан Хак.

20:42
Міжнародний центр з дослідження, збереження та реставрації культурних цінностей (ICCROM) надасть Україні фінанси для оцінки масштабу післявоєнного відновлення культурної спадщини. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в Telegram.
  
20:29
Італійці висловили готовність сприяти відбудові Бучі, зазначив очільник Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк.

20:28
AliExpress почав масово скасовувати замовлення в Україні. Як пише "Інтерфакс-Україна", на це звернули увагу в спільнотах українських майстрів.

20:07
Віцепрезидент Газпромбанку Ігор Волобуєв виїхав з Росії в Україну і вступив до лав територіальної оборони Києва. Про це він розповів в інтерв'ю журналісту Денису Казанському.

19:56
У соціальних мережах з'явилося відео обстрілу будівлі так званого Міністерства державної безпеки невизнаного Придністров'я.

19:43
П'ять ознак того, що путінізм добігає кінця; як Пекін довго вибудовував стратегію нового світового порядку, а Москва це все зламала; і чому компанії, які йдуть з Росії, опинилися в плюсі.

19:42
Колишній військовослужбовець ЗСУ отримав 14 років за держзраду. 2014 року він зрадив Україні і перейшов на бік Росії.

19:22
Схеми ідентифікували військових РФ, які знущались над українцями на Київщині.

19:17
За підсумками зустрічі міністрів оборони 40 країн у "Рамштайні" можна зробити висновок, що "йдеться про справді історичні зміни, які впродовж найближчих тижнів - місяців будуть матеріалізовані", зазначив Резніков.

19:16
Якісні зрушення в бік посилення української армії вже сталися. Українські військові вже опановують західну зброю, повідомив міністр оборони України Олексій Резніков у Facebook.

19:08
У Кремлі заперечують, що диктатор Володимир Путін дав згоду на участь ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста в евакуації мирних жителів із заводу "Азовсталь" у Маріуполі. Про це заявив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков, повідомляє Інтерфакс.

19:04
Міська рада Харкова після війни перейменує усі топографічні назви, пов?язані з Росією. Про це повідомив міський голова Ігор Терехов.

19:03
Укрзалізниця обмежує маршрут прямування приміських поїздів на напрямку Одеса — Білгород-Дністровський.

19:00
У особового складу російських окупантів, яких звозять для поповнення втрат з окупованих територій Донецької та Луганської областей, вилучають особисті документи, щоб унеможливити ідентифікацію. Почастішали випадки пошуку військовослужбовцями противника нових способів уникнення участі в бойових діях. Особовий склад вдається до дезертирства, здачі в полон та самокаліцтва, зазначає Генштаб.

18:59
В придністровському регіоні Молдови через провокації з боку Росії запроваджено "червоний" рівень терористичної небезпеки. Особовий склад силових структур переведено на "казармений стан", посилено контроль на блокпостах, скасовано підготовку до проведення святкового параду 9 травня, повідомляє Генштаб.

18:54
Звіт Генштабу станом на 18:00:
    На Донецькому і Таврійському напрямках ворог веде вогонь уздовж усієї лінії зіткнення. У районі Курахового ворог безуспішно намагався прорвати позиції ЗСУ.
    На Південнобузькому напрямку підрозділи окупаційних військ, під прикриттям вогню артилерії, продовжують удосконалення інженерного обладнання позицій, поповнюють запаси матеріально-технічних засобів, боєприпасів та пального, проводять повітряну розвідку. Російські окупанти намагалися покращити тактичне положення своїх військ у напрямку Запоріжжя. Успіху не мають, із втратами відійшли.
    На тимчасово захопленій території Харківщини загарбники продовжують проводити "фільтраційні заходи".
    На тимчасово захопленій території Запорізької області окупанти оглядають будинки місцевих жителів, щоб виявити силовиків. Проводять перепис місцевого населення.
    На тимчасово захопленій території Херсонської області окупанти проводять підготовку до проведення "референдуму" та забороняють місцевим покидати область.

18:52
Росія вийшла зі складу Всесвітньої туристичної організації ООН (UNWTO) у день голосування про її виключення з цієї структури на позачерговій сесії Генеральної асамблеї. Про це повідомив генеральний секретар UNWTO Зураб Пололікашвілі у Twitter.

18:48
Командир 36 бригади морської піхоти ЗСУ Сергій Волинський  ("Волина") записав відеозвернення, в якому закликав застосувати до українських бійців та цивільних, заблокованих у Маріуполі, процедуру екстракшен за прикладом Дюнкеркської операції часів Другої світової війни.

18:38
Генсек ООН Антоніу Гутерреш прибув до України. Вчора він зустрічався із диктатором Путіним.

18:29
На Дніпропетровщині окупанти вже тричі за сьогодні обстріляли касетними снарядами Велику Костромку, що межує з Херсонщиною.
"Людей, на щастя, не зачепило. Частково залишили село без світла", — повідомив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

18:23
Ще одне українське село звільнене від російських загарбників. Наші бійці 72 ОМБр ім. Чорних запорожців продовжують відтісняти окупантів з української землі у своїй зоні відповідальності. Також українці взяли в полон декількох військових РФ.

18:21
Російські окупанти нарощують темпи наступу та готують додаткові підрозділи для участі у війні проти України. Про це на брифінгу 27 квітня заявив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

18:11
Росіяни вивезли медичне обладнання з маріупольської лікарні №4, повідомив Петро Андрющенко. Його перевезли до пологового будинку в інший район, де окупанти облаштовують свій військовий шпиталь.

18:07
У Кремлі заперечили повідомлення ООН про те, що Путін погодився на участь в організації евакуації цивільних із Азовсталі, пише Суспільне.

18:01
Російські мародери починають красти самі в себе, про що свідчить чергова перехоплена розмова окупанта. Вони розкрадають власну бойову техніку, а також зброю та боєприпаси у своїх убитих і поранених. Потім "прикопують", щоб повернутися за цим.

17:58
Міноборони не виключає, що РФ провокуватиме вздовж кордону, повідомив Олександр Мотузяник на брифінгу, пише Укрінформ. Для цього росіяни перекинули до прикордонної зони в Білорусі додаткові підрозділи росгвардії.

17:52
ДСНС показала, яким є вибух під час знищення 475 одиниць ворожих боєприпасів.

17:50
Офіс генпрокурора повідомив про підозру голові Держдуми РФ і 418 її депутатам, які голосували за рішення, що порушують територіальну цілісність України.

17:47
В експосадовця з оточення Януковича вилучили 48 кг золота, повідомили в Офісі генпрокурора. Його передадуть на оборону.

17:04
За два місяці війни запас ракет у Росії скоротився більш ніж удвічі, а на відновлення ракетного потенціалу підуть роки, сказала Ганна Маляр.

17:01
Голова рахункової палати РФ Кудрін прогнозує, що на економіку Росії чекають два непростих роки.

16:59
Єрмак презентував іноземним послам в Україні План дій щодо посилення санкцій проти РФ, який напрацювала міжнародна експертна група Єрмака-Макфола.

16:57
П'ять новеньких пікапів, закуплених фондом Повернись живим, поїхали на передову до третьої танкової бригади.

16:46
Україну запросили на саміт Великої двадцятки, повідомив президент Володимир Зеленський.

16:40
Росіяни вивезли з Маріуполя картини Архипа Куїнджі й полотно Івана Айвазовського, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко, пише Крим.Реалії.

16:34
Судна окупантів тепер кандидати на націоналізацію, повідомили в ДПСУ. Йдеться про білоруське судно "Надєжда" і суховантажну баржу, а також - нафтоналивний танкер "Волгонєфть-268".

16:23
Окупанти змушують персонал Запорізької АЕС повісити там портрет Путіна та готуватися "святкувати" 9 травня, повідомив керівник Енергоатому Петро Котін в ефірі телемарафону.

15:54
У Херсоні, в приміщеннях ізолятора тимчасового утримання перебувають понад 300 проукраїнських активістів і ветеранів АТО/ООС, яких допитують і катують - ГУР.

15:53
Окупанти масово викрадають українців призовного віку, щоб поповнити обмінний фонд. Так вони готуються до 9 травня, повідомили в Головному управлінні розвідки.

15:51
24 російські міни сповільненої дії знешкодили піротехніки в селищі на околицях Харкова, пише Суспільне, посилаючись на керівника групи піротехнічних робіт Ігоря Овчарука.

15:48
З'явилося відео, як російські військові розганяють мирний мітинг у Херсоні, де постраждало четверо людей.

15:42
Денісова показала листівки, якими РПЦ "благословляє" кожного російського окупанта на знищення українців.

15:33
"Той образ України як пострадянської держави, корумпованої, слабкої й неорганізованої – його зараз немає", - історикиня та журналістка Енн Епплбаум.

15:29
"Зараз головна військова турбота США – це як озброїти українців, що їм дати, що було б найефективніше і як це зробити швидко", - історикиня та журналістка Енн Епплбаум у інтерв'ю Голосу Америки.

15:27
"Що вражає в українцях, так це те, наскільки вони нормальні. Дуже вражає спостерігати, як люди продовжують працювати, бути продуктивними й допомагати своїй країні у ці часи", - історикиня та журналістка Енн Епплбаум у інтерв'ю Голосу Америки.

15:15
"Хотіли добити поранених". Росіяни обстріляли лікарню у Сєвєродонецьку, повідомив Сергій Гайдай. Одна жінка загинула.

15:13
В Ірпінь проклали новий водогін, повідомили у КМДА. Загалом прокладено дві нитки поліетиленових труб діаметром 160 мм протяжністю 7 км та облаштовано водопровідні колодязі.

15:11
Чотири європейські компанії вже розрахувалися за російський газ у рублях, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на одне джерело, близьке до Газпрому.

14:59
Росіяни вбивали мирних людей у Бучі за списками, повідомив мер Анатолій Федорук. За його словами, ці списки допомогли скласти місцеві колаборанти.

14:56
ЗСУ 13 разів успішно атакували ворога на південному напрямку, повідомили в ОК "Південь". Як наслідок - 21 окупант ліквідований, одна ББМ знищена. А 5 одиниць інженерної та техніки для розмінування стали трофеєм української армії.

14:53
В Росії не планують обмінювати маріупольських військовополонених на Медведчука, заявив речник Путіна Пєсков.

14:11
Росія заборонила в'їзд 287 членам Палати громад британського парламенту, повідомляє The Guardian, посилаючись на російський Інтерфакс. Така відповідь РФ на санкції щодо 386 депутатів Держдуми.

13:54
В окупованому РФ Придністров'ї стверджують, що їх обстріляли з України.

13:30
Подоляк у коментарі LIGA.net про переговори Зеленського та Путіна в Туреччині: "Час зустрічі президентів двох країн та контекст зустрічі поки що не визначено".

13:28
Росіяни силоміць вивозять іноземців з Херсону до Криму для піару, свідчить перехоплена СБУ розмова співробітника ФСБ РФ. Йдеться про 19 громадян В’єтнаму. Росіяни планували зняти відео, де іноземці дякували б їм за порятунок. Однак виявилося, що в’єтнамці не хочуть залишати місто. І намагалися втекти від окупантів.

13:22
Україна заочно вручила підозру двом російським військовим, які жорстоко поводилися з полоненими. Росіяни знущалися над полоненим бійцем територіальної оборони у селі Богданівка.

13:07
Стало відомо про чотирьох поранених внаслідок розгону окупантами мітингу в Херсоні, повідомляє Суспільне.Херсон.

13:05
Бєлгородська, Воронезька, Курська області тепер теж починають активно вивчати таке поняття, як "демілітаризація". Роззброєння – Михайло Подоляк.

12:42
Киян просять не відвідувати кладовища під час воєнного стану, щоб не створювати скупчення людей. Адже є й факти обстрілів росіянами територій цвинтарів, нагадують у КМДА.

12:38
Американські дипломати почали повертатися в Україну, пише Голос Америки, посилаючись на Держдепартамент США. Поки це одноденні поїздки. Перша група напередодні перетнула кордон і попрямувала до Львова, того ж дня повернулася до Польщі.

12:35
Михайло Подоляк прокоментував у ефірі "Настоящее время" дії росіян у Придністров'ї: "Ризики (агресії проти Молдови. - Ред.) є. РФ банально все провокує. Те ж саме було на Донбасі. РФ вибрала для себе такий шлях - усіх лякати і втягнути у великий конфлікт, таким чином усім зробити той рівень життя, який є в Росії. Вони, певно, заздрять, що люди у 21 столітті живуть десь доюре".

12:14
Троє загиблих і 15 поранених у Харкові та районах області через обстріли росіян за добу, повідомив Олег Синєгубов.

12:13
Штаб оборони Харкова не підтверджує інформацію, що на місто скидали фосфорні бомби, повідомив Олег Синєгубов.

11:56
Україна має право захищати себе, заявив прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, коментуючи можливість застосування українськими військовими британської зброї проти об'єктів у Росії. Про це він заявив в ефірі Talk TV, передає ВВС News.

11:52
На Дніпропетровщині військові України збили ракету окупантів. Уламки упали на галявині, нікого не зачепило. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

11:46
Росіяни двічі вдарили фосфорними снарядами по Авдіївці. Про повідомляє голова Донецької ОДА Павло Кириленко. Спершу – вчора ввечері в районі коксохімічного заводу, а сьогодні зранку – у центрі міста. Внаслідок цих обстрілів у місті зайнялося декілька пожеж.
Слідом за другим обстрілом росіяни завдали по Авдіївці авіаудару – поцілили у багатоповерхівку. Відомо про щонайменше одного пораненого. ЗСУ відбили спробу прориву російських військ на цьому напрямку.

11:40
Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов показав, як виглядають найкращі ВНЗ Харківщини, зруйновані окупантами. "Стіни - відбудуємо. А статус студентської столиці і наш науковий потенціал ми обов’язково збережемо!" - впевнений Синєгубов.

11:29
Нацполіція показала, як виглядає обстріляна Луганщина. Минулої доби під час обстрілу Лисичанська пошкоджено будівлю однієї зі шкіл, де у бомбосховищі знаходилось понад 20 громадян. Під час обстрілу міста Привілля біля одного з приватних домоволодінь загинув місцевий мешканець.

11:27
За час розмінування Київської області вилучено вже 23 218 вибухонебезпечних предметів, пише голова Київської ОДА Олександр Павлюк.

11:11
Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк відреагував на вибухи та пожежі у РФ: "У Бєлгородській, Воронезькій, Курській областях періодично горять великі паливні бази, що забезпечували паливом бронетехніку армії РФ, і вибухають склади боєприпасів. Як це пояснити? Дуже просто. Якщо ви (росіяни) вирішили масово атакувати іншу країну, масово вбивати там усіх підряд, масово давити танками мирних людей, а для забезпечення вбивств використовуєте склади у своїх областях, то рано чи пізно борги доведеться повертати”.

10:55
Після переговорів міністрів оборони 40 країн на авіабазі Рамштайн буде розширено західну військову допомогу Україні. Про це повідомив у Twitter радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

10:51
Телеканал CNN верифікував нові відеозаписи за 12 та 13 березня з дрона у місті Буча, що підтверджують присутність російської військової техніки та їхніх збройних сил під час різанини у місті, повідомляє телеканал із посиланням на нове відео з безпілотника.

10:46
У Маріуполі з'явилися точки Wi-Fi в приміщенні колишнього АТБ на Східному та за адресою вул. Пашковського, 64, повідомляється в Telegram-каналі радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка. Раніше була тільки одна точка Wi-Fi у ПортCity.

10:26
Нацполіція показала, як виглядає обстріляна Донеччина. Постраждало 11 населених пунктів. Руйнувань зазнали щонайменше 35 цивільних об’єктів – житлові будинки, лікарня, школа, кінотеатр, комунальна й залізнична інфраструктура.

10:18
Американська розвідка допомогла Україні зберегти протиповітряну оборону та зірвати операцію армії РФ у Гостомелі, передмісті Києва. Про це повідомляє NBC News із посиланням на свої джерела. За даними каналу, за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення РФ до України прибула американська військова група, яка вивчила стан ППО й дала рекомендації, як його розосередити.

10:16
Зранку по Гірській громаді нанесено авіаудар - щонайменше одна людина загинула, повідомляє голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Із 5:00 російські війська безперервно обстрілюють населені пункти Гірської громади. Руйнувань безліч, уже знайдено тіло одного загиблого. Пошуки тривають. У Гірському також згоріла електропідстанція.

10:05
Окупанти насильно вивозять іноземців із Херсону до Криму для піару про вдячних евакуйованих, пише СБУ. Служба безпеки отримала доступ до телефону співробітника ФСБ, який курував створення «картинки» для окупантів на Херсонщині. Він був відповідальним за «спецоперацію з евакуації» в Крим 19 громадян В’єтнаму, які працювали на ринку в Херсоні. Але іноземці не хотіли брати участі у цьому і встигли частково втекти до Одеси. Окупанти дістались до 14 громадян В'єтнаму і зняли сюжет про 140 вдячних іноземців.

09:58
Пресслужба ООС про минулу добу на Донбасі: ворожих обстрілів зазнали Маріуполь, Красногорівка, Лиман, Авдіївка, Торецьк, Мар’їнка, Дружківка, Нью-Йорк, Неліпівка, Ставки, Берестове, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Попасна, Лисичанськ, Нижнє, Гірське, Білогорівка. Ворожі авіаційні удари й артилерійські обстріли спричинили руйнування і пошкодження близько 29-ти багатоповерхових і приватних житлових будинків. Унаслідок обстрілів селища Нью-Йорк Бахмутського району та міста Лиман загинуло дві жінки, ще п’ятеро людей зазнали поранень.

09:47
24 ОМБр імені короля Данила опублікувала фото збитого російського високоточного ударного безпілотника "Куб-БЛА". "Саме такий успішно вчора "дезорієнтували" фахівці радіоелектронної боротьби та декількома влучними пострілами зі стрілецької зброї збили військовослужбовці одного з підрозділів Королівської бригади на Луганщині", - пише 24 ОМБр.

09:38
Про ситуацію в Новотошківському Луганської області розповідає керівник Гірської міської військово-цивільної адміністрації Олексій Бабченко: в районі Оріхового йдуть танкові бої, людей залишилось до десяти. Більша частина населення була евакуйована. Тих, хто лишається, окупанти депортують на контрольовані ними території.

09:33
З початку широкомасштабного вторгнення РФ на території України знешкоджено 82 288 вибухонебезпечних предметів і 567 кг вибухової речовини, зокрема 1 957 авіаційних бомб. Про це повідомляє ДСНС. Загалом обстежено територію площею 14 030 га. Найчастіше піротехнічні підрозділи працювали в Харківській області, на Київщині, Миколаївщині, Черкащині, Чернігівщині, Сумщині.

09:27
У Сєвєродонецьку священник Української православної церкви московського патріархату передавав окупантам інформацію про дислокацію українських військових, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Правоохоронці в телефоні священника виявили листування з окупантами, в якому він передавав відомості про чисельність, дислокацію, озброєння українських військових.

09:20
Уряд Канади хоче дозволити конфіскацію заморожених російських активів на користь України, сказала у вівторок міністерка закордонних справ Канади Мелані Джолі. Канада стане першою серед країн G7 з таким рішенням, пише CBC.

09:12
У колабораціонізмі підозрюється місцевий депутат Енергодару, повідомляє Генпрокуратура. Наприкінці березня 2022 року під час тимчасової окупації Енергодара місцевий депутат добровільно погодився обійняти посаду у незаконно створених військовою адміністрацією РФ органах влади. Про своє призначення "главою общественного совета самоорганизации города Энергодар" підозрюваний повідомив мешканцям міста у відеозверненні. Раніше у Telegram Енергоатома повідомлялось, що відповідну "посаду" отримав Андрій Шевчик з ОПЗЖ.

09:01
Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай вкотре закликав мешканців області евакуюватися: 27 квітня евакуаційні автобуси спробують евакуювати людей, де можливо. Це Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Попасна, Гірське. А також села і селища цих громад, куди ще існує проїзд.

08:50
Підрозділи Територіальної оборони ЗС України завдали втрат окупантам на Запорізькому напрямку. На відео - результат роботи нашої артилерії.

08:43
Подробиці обстрілів у Криворізькому районі Дніпропетровської області від голови військової адміністрації Кривого Рогу Олександра Вілкула: вночі вороги проводили масований обстріл, були попадання у великий елеватор у Мар'янському. Влучили також у Зеленодольську ТЕЦ. Руйнування значні. Період, необхідний для відновлення, уточнюється. Одного цивільного поранено.

08:35
У Москві суд визнав фонд "Вікімедія" (Wikimedia Foundation Inc.) винним в адміністративному правопорушенні через відмову видалити статті про війну в Україні, зокрема про жертв серед цивільного населення у Бучі. Про це пише російське видання "Интерфакс". Вікімедії призначили штраф у розмірі 3 млн рублів за невидалення "забороненого в РФ контенту".

08:28
Сьогодні о 6:45 окупанти повторно ракетами обстріляли міст через Дністровський лиман на Одещині, повідомляє голова правління Укрзалізниці Олександр Камишін. Постраждалих залізничників немає. Ступінь ураженості інфраструктури буде можливо визначити після закінчення повітряної тревоги.

08:22
Понад 610 дітей постраждали в Україні через війну, розв'язану Росією. Про це пише Генпрокуратура. За офіційними даними на ранок 27 квітня число жертв-дітей не змінилося - 217. Зросла кількість поранених - понад 393. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 129, Київській - 114, Харківській - 93, Чернігівській - 66, Херсонській - 44, Миколаївській - 43, Луганській - 37, Запорізькій - 27, Сумській - 17, у Києві - 16, Житомирській - 15.

08:18
Україна зберігає контроль над більшістю свого повітряного простору і тримає російські авіаційні активи під загрозою, повідомляє Британська розвідка. Насамперед Росія застосовує повітряні сили на півдні та сході України, надаючи підтримку своїм сухопутним військам. Більшість російських авіаударів по Маріуполю, ймовірно, наноситься з використанням некерованих бомб вільного падіння. Ця зброя збільшує ризик жертв серед цивільного населення.

08:11
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що уряд робить усе можливе, щоб допомогти двом британським військовим, яких в Україні захопили в полон російські окупанти, але рішення про обмін полоненими ухвалюватиме Україна. Про це він заявив в інтерв'ю TalkTV, повідомляє Reuters.

07:48
Під час обстрілу Привілля на Луганщині загинув місцевий житель, повідомляє голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Це сталося учора ввечері. Російський снаряд упав на подвір’я приватного будинку, де у той час знаходився 68-річний чоловік. Він помер на місці. Також раніше ворог обстріляв одну зі шкіл Лисичанська, в підвалі якої ховалися 23 людини, зокрема й діти. На щастя, без жертв.

07:40
Голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко про нічні обстріли Дніпропетровщини:  окупанти обстріляли Зеленодольську громаду з артилерії. Влучили по підприємству енергетичної інфраструктури, через що відбувся витік мастила й сильна пожежа. Є один поранений. Також під обстріл потрапили сам Зеленодольськ, села Мар’янське та Велика Костромка.

07:25
США хочуть, щоб було менше риторики про ядерну війну, оскільки у ній неможливо перемогти. Про це заявила на брифінгу речниця Білого дому Джен Псакі.

07:20
Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай про підсумки доби в Луганській області: сім будинків зруйновано, ще більше пошкоджено. Майже вся територія області потерпала від обстрілів і майже всюди окупанти поцілили в житлові будинки. У Сєвєродонецьку загорілася квартира в багатоповерхівці, горіли два будинки в Рубіжному, один – у Нижньому, ще два – в Лисичанську. Також під час евакуації людей із Білогорівки, росіяни відкрили вогонь по цьому селищу.

07:16
Генштаб: На Південнобузькому й Таврійському напрямках окупанти намагаються утримати зайняті раніше рубежі й обстрілюють позиції ЗСУ. На Миколаївському, Криворізькому і Запорізькому напрямках намагаються покращити своє тактичне положення через перегрупування підрозділів, нарощення систем вогневого ураження та повітряну розвідку.
В районах населених пунктів Киселівка і Станіслав Херсонської області. окупанти проводять фільтрацію українців.

07:09
Генштаб: На Донецькому напрямку активні дії ведуться практично вздовж усієї лінії зіткнення. Основні зусилля окупантів зосереджені на Сєвєродонецькому, Попаснянському і Курахівському напрямках з метою взяття під повний контроль Попасної, Рубіжного й розвитку наступу на Лиман, Сєвєродонецьк і Слов’янськ. На Лиманському і Сєвєродонецькому напрямку окупанти захопили два населених пункти.

07:06
Генштаб: На Слобожанському напрямку противник продовжує завдавати авіаційних ударів та уражати артилерією інфраструктуру Харкова. На Ізюмському напрямку окупанти наступають на Барвінкове, захопили північно-східну околицю населеного пункту Велика Комишуваха, а також взяли під контроль населений пункт Заводи. Вороги нарощують своє угрупування - перекинули з території Бєлгородської області до Ізюма дві батальйонних тактичних групи, а у Бєлгородській області розгорнули два ракетних дивізіони ОТРК “Іскандер-М”.

06:43
Глава Пентагону Ллойд Остін вважає "небезпечними й марними" слова міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про загрозу ядерної війни. Про це він заявив в інтерв'ю FOX News.

06:36
Британія й інші західні держави повинні надати Україні військові літаки, цитує BBC міністерку закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс. «Важке озброєння, танки, літаки – маємо глибше копати наші запаси й нарощувати виробництво. Нам потрібно все це зробити», - сказано у промові голови МЗС.

06:29
73% американців підтримують наміри США постачати до України зброю, що є найвищим рівнем підтримки з моменту вторгнення Росії в лютому, повідомляє Reuters із посиланням на власне опитування.

06:12
Укрзалізниця призначила на сьогодні шість додаткових евакуаційних рейсів:
    11:30 - 219/220 Запоріжжя-1 - Львів;
    14:30 - 220/219 Львів - Запоріжжя-1;
    16:30 - 234/233 Покровськ - Чоп;
    23:30 - 234/233 Чоп - Дніпро;
    06:00 - 209/210 Івано-Франківськ - Харків-Пасажирський;
    11:30 - 209/210 Харків-Пасажирський - Івано-Франківськ.

06:01
Вибух боєкомплекту в російському танку, знищеному воїнами окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади. Танк уражено із протитанкового ракетного комплексу NLAW. Ракета пробила броню Т-72 зверху та знищила ціль, екіпаж загинув миттєво. Відео Міноборони.

05:51
Загальні втрати економіки України через повномасштабне вторгнення Росії становлять від $564 млрд до $600 млрд. Про це заявив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

05:42
Новий евакуаційний медичний потяг привіз першу групу поранених мирних мешканців до Львова. Їх супроводжують бельгійські лікарі й українські волонтери. Про це повідомляє Укрзалізниця.

05:39
У селі Стара Нелідівка у Білгородській області Росії горить склад боєприпасів, пишуть російські ЗМІ.

04:04
США й Україна домовилися про те, яка військова техніка необхідна для захисту від російського вторгнення та яку американські партнери можуть надати. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен після візиту до Києва, пише Reuters.
За словами Блінкена, постачання буде прискорено: тепер між рішенням Байдена про виправляння техніки та її надходженням до рук українських військовослужбовців може пройти 72 години.

03:47
26 квітня тимчасово окупована Василівка Запорізької області потрапила під ракетний обстріл російських загарбників. Окупанти спробували звинуватити в обстрілі ЗСУ. Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація.

03:31
У Швеції звільнили росіянку, яка ображала українку і зневажливо ставилася до української символіки. Про це повідомляють на сайті рекрутингової компанії Lernia, де вона працювала.
Про інцидент українка написала у Facebook. Також вона звернулася до поліції.

03:18
Російські загарбники у тимчасово окупованому Херсоні вже намагаються проводити повзучу анексію. Про це заявив радник глави Офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну за підсумками 26 квітня.
За його словами, окупанти завозять до Херсона з Росії й ОРДО вчителів, вихователів дитячих садків, анонсують нову навчальну програму, підприємцям оголосили, що з 1 травня вони мають сплачувати податки до російського бюджету.

03:16
Українські військовослужбовці завдали удару по позиціях російських окупантів на острові Зміїному. Зафіксовано попадання до пункту управління, знищення зенітно-ракетного комплексу Стрела-10, втрати окупантів уточнюються. Про це повідомляє оперативне командування Південь.

03:00
Генсек ООН Антоніу Гуттереш перед візитом в Україну відвідав Польщу й зустрівся з президентом Анджеєм Дудою. Про це повідомляють на сайті ООН.
"Генеральний секретар висловив президенту глибоку вдячність і подяку за щедрість польського народу за те, як він відкрив свої будинки та свої серця майже двом мільйонам українських біженців", - сказано у повідомленні.

02:44
З 24 лютого до 25 квітня в Україні жертвами нальотів та авіаударів російської армії стали 5840 осіб: 2729 загиблих, серед них 201 дитина; 3111 поранених, зокрема 299 дітей. Реальні втрати набагато вищі. Про це повідомлено в Twitter ООН.

02:24
Посольство США повертається до України. Дипломати вже приїхали до Львова, наступний пункт призначення – Київ. Про це повідомлено в Twitter посольства США у Києві.

02:24
У зв'язку з загостренням, що провокується Росією, на окупованому Придністров'ї Молдова може опинитися в складній ситуації. Таку думку висловив радник голови Офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну за підсумками 26 квітня.
"У Молдови можуть бути дуже великі неприємності. Й найкраще, що може зробити в цьому випадку Молдова, як на мене, це звернутися за допомогою до України та Румунії", – сказав Арестович.

02:13
26 квітня російські окупанти продовжували обстрілювати Харків та область, загинули мирні люди – троє людей загинули, семеро отримали поранення. Про це повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

01:58
Мін'юст США підтримає зусилля щодо передачі активів, вилучених у російських олігархів, безпосередньо в Україну. Про це заявив генпрокурор США Меррік Гарланд комітету Сенату з асигнувань, передає The Washington Times.

01:47
У Німеччині Міноборони США створило центр управління для координації постачання й "оптимізації доставлення" військової допомоги Україні як з американськими, так і з союзними силами. Структура базуватиметься у штаб-квартирі європейського командування США у Штутгарті й керуватиме нею американський військовий генерал. Про це пише CNN.

01:31
Окупанти продовжують безжально катувати полонених українців - деяких вивозять на територію Росії та "вибивають інформацію". Запис перехоплення телефонних переговорів оприлюднила СБУ.

01:25
За два місяці повномасштабного вторгнення Росія випустила по території України понад 1300 ракет. Про це заявила під час телемарафону заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

01:05
Росія намагається дестабілізувати ситуацію в регіоні Придністров'я, але ЗСУ готові до можливої ескалації з боку російських військ на тимчасово окупованій території Молдови. Про це заявив президент Володимир Зеленський. Він наголосив, що повністю поділяє оцінку ситуації з боку президентки Молдови Маї Санду.

00:34
Міжнародна федерація хокею позбавила Росію права проведення чемпіонату світу-2023. Про це повідомляє IIHF. Турнір мав відбутися у Санкт-Петербурзі з 5 до 21 травня 2023 року.

00:17
Президентка Словаччини Зузана Чапутова записала звернення до російських окупантів із закликом припинити війну проти України. Вона навела кілька прикладів свідчень насильства російських військових стосовно українських жінок і наголосила, що "втрачає слова". Звернення записано російською мовою й опубліковано у Twitter Чапутової.

00:11
У районі Великої Олександрівки Херсонської області ЗСУ знищили склад із боєприпасами та понад 70 окупантів, а також взяли в полон трьох військовослужбовців РФ, які надали ЗСУ додаткову інформацію щодо противника. Про це розповів Олександр Вілкул, голова військової адміністрації Кривого Рогу.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live