Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

26.04.2022

23:54
Автовиробник Ford не поспішає відновлювати бізнес після завершення війни в Україні.
"Одного дня буде нова Росія. Але знадобиться час, щоб визначити, що це означає. Ми готові зачекати. Для нас передусім важливо, щоб увагу приділяли правам людини. І ми маємо відчувати, що країна рухається правильним шляхом", – сказав у коментарі CNN голова правління Ford Білл Форд.

23:43
Повітряні Сили України збили сьогодні сім повітряних цілей російських окупантів:
    1 літак (Су-25);
    1 вертоліт (Ка-52);
    2 крилатих ракети;
    3 БпЛА ОТР (імовірно "Орлан-10").

23:41
Сьогодні до болгарської держкомпанії Булгаргаз надійшло повідомлення від російського Газпрому про зупинення постачання природного газу до Болгарії з 27 квітня. Про це повідомляє Міненергетики Болгарії у Facebook.

23:34
Місце зустрічі – база Рамштайн. Як колективний Захід створив коаліцію на підтримку України.

23:23
Лікар із блокадного Маріуполя звернувся до Президента України та лідерів світу із проханням стати гарантами безпечного виходу військових та цивільних із міста.
Він опублікував фото поранених захисників Маріуполя та умови, в яких лікарям доводиться надавати медичну допомогу у бомбосховищах "Азовсталі".

23:08
Президент України Володимир Зеленський нагородив працівників зміни на Чорнобильській станції, які не залишили об'єкт та підтримували роботу ЧАЕС в окупації, попри загрозу своєму життю. Про це президент повідомив у вечірньому зверненні.

23:06
Прогноз від Арестовича: Війна може продовжитись до кінця року, але вже інша. Радник глави Офісу президента вважає, що через два-три тижні активна фаза війни закінчиться, Росія до 9 травня оголосить "проміжні перемоги" та запропонує провести переговори.
Далі війна стане переважно позиційною та може тривати до кінця року. Такий прогноз розвитку подій Арестович дав в інтерв'ю російському виданню Медуза.

23:01
Російський диктатор Путін продовжує заперечувати, що в Маріуполі ведуться бойові дії, і заявляє, що вони припинені.
"Там ситуація складна й, можливо, і трагічна. Але… але вона проста насправді", - сказав президент РФ Путін під час зустрічі з Генсеком ООН, описуючи ситуацію в блокадному місті, яке безперервно продовжують обстрілювати російські окупанти.

22:58
"Ефект бумеранга" від 30-ї окремої механізованої бригади ім. князя Костянтина Острозького. Окупанти випустили снаряд по українських позиціях і отримали смертельну відповідь.

22:52
85% усіх населених пунктів України мають доступ до інтернету і 95% до телефонії, і доступні у всіх областях, окрім Луганської, про це йдеться у звіті Держспецзв’язку.

22:25
ЗСУ сьогодні відбили дев'ять атак і знищили 11 артилерійських систем, повідомляється на Facebook-сторінці ООС. А також:
    9 танків
    4 одиниці спеціальної техніки
    14 одиниць броньованої техніки
    3 бойових броньованих машини
    3 одиниці спеціальної інженерної техніки
    16 одиниць автомобільної техніки
    4 паливозаправники
    1 зенітну установку
    3 безпілотники типу "Орлан-10"

22:22
Сьогодні росіяни вбили трьох мирних жителів Донецької області – у Лимані, Нью-Йорку та Травневому. Ще шестеро отримали поранення. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

22:17
Російський диктатор Володимир Путін "в принципі" погодився на участь ООН та Міжнародного Червоного Хреста в евакуації мирних жителів із заводу "Азовсталь" у Маріуполі — пише Reuters із посиланням на заяву ООН після зустрічі Путіна з Гутеррішем у Москві.
"Подальші обговорення будуть проведені з Управлінням ООН із координації гуманітарних питань і Міноборони Росії", — сказав речник ООН Стефан Дюжаррік.

22:13
У новій версії програми "Повітряна тривога" повідомлятимуть про вуличні бої та надсилатимуть критичні повідомлення про вуличні бої та загрозу артобстрілу. Про це повідомляє Ajax Systems.

22:04
У Міноборони країни-агресора РФ назвали провокацією заяву заступника міністра оборони Великої Британії Джеймса Гіппі щодо права України завдавати ударів по об'єктах на російській території, таких як запаси пального та склади боєприпасів.
У відповідь на це РФ погрожує атакувати Київ у разі ударів України по об'єктах в РФ.

21:58
У новому зверненні президента України Володимира Зеленського: Якщо в Росії забули, що таке Чорнобиль, то це означає, що потрібен глобальний контроль над російськими атомними об?єктами та ядерними технологіями.

21:56
26 квітня відбувся обстріл однієї з громад на Сумщині з території РФ. Практично вся лінія кордону з Росією обстрілюється з важкої артилерії та з мінометів, - повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

21:40
Reuters опублікувало історію Михайла Пуришева - чоловіка, який евакуював 200 людей із Маріуполя в побитому червоному фургоні. Він зробив шість небезпечних поїздок до блокадного місті і змушений був припинити свою волонтерську діяльність 28 березня через погрози окупантів.

21:39
Для України сьогодні розпочалась нова фаза – ЗСУ вже зараз почали перехід на стандарти озброєння НАТО. Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

21:38
Віцепрезидент Газпромбанку Ігор Волобуєв, який втік до України, вважає, що газових топменеджерів Владислава Аваєва (перший віцепрезидент Газпромбанку) і Сергія Протасеню (газова компанія Новатек), швидше за все, вбили.
Про це він заявив в інтерв'ю LIGA.net.

21:30
Прем'єр-міністр Польщі заявив, що вони отримували погрози від "Газпрому" припинити постачання газу. Ймовірно через відмову платити за нього в рублях. Матеуш Моравецький припустив, що Росія спробує в такий спосіб покарати Польщу. Про це пише RMF24.

21:22
Міністерка клімату та навколишнього середовища Польщі: З перших днів війни в Україні ми готові повністю відмовитись від сировини із Росії. Ми маємо резерви газу. Наші склади заповнені на 76%.

21:13
Газ із Росії не надходитиме до Польщі за Ямальським контрактом. Про це заявила міністерка клімату та навколишнього середовища на пресконференції щодо газової безпеки Польщі.

21:09
ОТУ "Схід" знищили за добу на Сході до 100 російських солдатів, шість танків, п?ять броньованих машин.

20:59
Дмитро Кулеба про "ядерні погрози" Росії заявив, що вона так діє, тому що "справа йде не до її перемоги, м?яко кажучи". Міністр додав, що українців і партнерів це не має лякати і провокувати.

20:55
Кулеба: Наші військові здатні опановувати нову зброю швидше, ніж держави-партнери готові ухвалювати рішення про надання такого озброєння. Але і цю стіну ми зламали, тому тепер озброєння буде.

20:50
Кабмін виділив додаткові 2 млрд грн для програми єПідтримка, повідомив у Telegram прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.
В межах програми кожному найманому працівнику і ФОПу, у якого війна забрала роботу, держава виплачує 6500 грн допомоги.

20:47
Головний генерал США Марк Міллі: Ми хочемо бачити вільну Україну та ослаблену Росію.
"Єдність Заходу і єдність НАТО і, дійсно, єдність земної кулі, ймовірно, ніколи не була сильнішою, ніж вона є перед лицем цієї неспровокованої агресії. Ось куди ми прямуємо", - додав Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США, пише CNN.

20:26
"Хочу вас поінформувати, що, незважаючи на те, що йде військова операція (війна проти України. – Ред.), ми все ж таки розраховуємо на те, що нам вдасться досягти домовленостей на дипломатичному треку. Ми ведемо переговори, не відмовляємося від них", – сказав Путін на зустрічі із Генсеком ООН.

20:23
За підсумками зустрічі голів оборонних відомств понад 40 держав, вона була трансформована у щомісячну контактну групу з оборони України. Про це повідомив міністр оборони США Ллойд Остін на брифінгу після закінчення зустрічі.

20:09
Глава Придністровського регіону Вадим Красносельський заявив, що, за попередніми даними, "сліди терористичних атак ведуть в Україну ". І закликав українську владу провести розслідування атак у регіоні.
"Я припускаю, що ті, хто організував цей напад, мають на меті втягнути Придністров'я у конфлікт", - сказав Красносельський.

20:07
Путін за довгим столом сказав генсеку ООН, що розраховує на домовленості з Україною.

20:03
На території Придністровського регіону Молдови підрозділи оперативної групи російських військ приведено у повну бойову готовність, силові структури переведено на посилений режим несення служби. Про це повідомляє Генштаб України у черговому зведенні.

19:59
Арестович повідомив, що терористична активність Росії у невизнаному Придністров'ї та ракетні удари по півдні України свідчать про те, що держава-агресор хоче відкрити ще один напрямок наступу – українську Бессарабію. Такі дії наблизять РФ до поразки, вважає радник глави Офісу президента.

19:53
Розпочалася зустріч Путіна з Генсеком ООН Антоніу Гутеррішем у Москві.

19:37
У Харкові троє людей загинули, четверо поранені через обстріли Московського району, який стався сьогодні о 12:00. Серед загиблих двоє жінок та чоловік. Пошкоджені будинки та автомобілі. Про це повідомляє Харківська міська прокуратура.

19:36
"Віримо, що Україна нас не покине": як живе в 10 км від Росії окуповане Троїцьке. Розповідь місцевої мешканки про беззаконня бойовиків "ЛНР", повернення в минуле та інформаційну блокаду. Спеціально для LIGA.Life.

19:33
Американські дипломати повернулися сьогодні до України вперше після вторгнення Росії. Про це повідомляє CNN із посиланням на джерело, знайоме із ситуацією.

19:26
Китайський виробник дронів DJI припиняє будь-яку підприємницьку діяльність в Росії та Україні. Це пов'язано з використанням дронів у воєнних цілях.

19:05
Голова Пентагону Ллод Остін подякував Олексію Резнікову за сьогоднішню зустріч на базі Рамштайн:
"Усі ці понад 40 націй сьогодні тут через чудову роботу, яку Україна виконала, захищаючи себе. Їхня доблесть і майстерність увійдуть у військову історію", - написав він у Twitter.
    @oleksiireznikov
 
18:57
ГУР: Росія готує ракетний удар на території Придністров'я з жертвами серед мирного населення. Спецслужби РФ розсилають жителям невизнаного Придністров'я СМС про те, що нібито українські військові мають намір здійснити ракетний та артилерійський обстріли військових об'єктів на території молдавського сепаратистського регіону.

18:44
Понад 9000 українців та представників бізнесу придбали військові облігації на 25 квітня, повідомляє Мінфін.

18:32
У Мінреінтеграції затвердили новий список регіонів та громад, переселенці з яких можуть отримати допомогу від держави. У переліку тепер: Донеччина, Луганщина, Харківщина, Херсонщина, Запоріжчина та окремі громади Одещини та Миколаївщини.
Нове положення набуде чинності з травня 2022 року. Також допомога від держави поширюється на тих, у кого житло зруйноване або непридатне для проживання через воєнні дії.

18:20
Чатботом єВорог скористалися понад 273 тисячі українців. Повідомили у Мінцифри та зазначили – щодня ця цифра збільшується.

18:10
Думка
Томас Фридман
Авторитаризм не всім до снаги: Росія та Китай перестаралися. Гниль дуже швидко проявилася

18:03
Рівень радіації на Чорнобильській АЕС аномальний, заявили у МАГАТЕ, атомній агенції ООН. Причиною "ненормального" рівня називають вторгнення російських окупаційних військ в Зону відчуження. Про це пише Telegraph.

18:01
Олексій Резніков опублікував фото з керівником Пентагону: "Справжні друзі України – ті, хто з нами, зібралися разом, щоби підтримати нас у боротьбі за свободу та демократію".

17:54
"Україна рішуче підтримує територіальну цілісність Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів, засуджує відчайдушні спроби втягнути Придністровський регіон Молдови у розв’язану РФ 24 лютого повномасштабну війну проти України та закликає до деескалації напруження", - написали в МЗС України.

17:46
Росіяни намагаються залучити до війни з Україною курсантів з Лівії та учасників бойових дій в Сирії та Чечні, повідомляє українська розвідка.

17:40
Президентка Молдови Мая Санду заявила, що до вибухів в окупованому Придністров'ї причетні внутрішні сили регіону, які хочуть втягнути країну в війну.

17:38
Руйнування автомобільно-залізничного мосту через Дністровський лиман значні, на відновлення треба час, повідомили в Мінінфраструктурі. Залізничний рух мостом закрили. Думають про альтернативні маршрути.

17:23
Зеленський розмовляв з прем'єром Японії Кісідою Фуміо. "Обговорювали перспективи післявоєнної співпраці. Ми бачимо Японію важливим учасником антивоєнної коаліції та майбутніх угод про безпеку України", - написав президент.

17:20
"Понад 40 відважних націй зібралися сьогодні на авіабазі Рамштайн. Всі без виключення", - написав міністр оборони України Олексій Резніков.

17:14
Окупанти самі спростовують фейк, що вони взяли під контроль Рубіжне, свідчить перехоплена СБУ розмова російських військових. "Мне тоже рассказывали, мол, по телеку передавали, что Рубежное взяли. Х*й там взял что! На месте стоим", – каже окупант.

17:09
Росія депортувала за добу з Маріуполя 474 людини, з них 69 - діти, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

17:07
Директорці школи №5 у Волновасі заочно повідомили про підозру в співпраці з окупантами, написав Павло Кириленко. "Зараз в окупованій Волновасі вона впроваджує "освіту" під диктовку окупантів і веде антиукраїнську пропаганду", - написав він.

17:05
З'ясувалося, що Олександр Кобець, якого окупанти "призначили" так званим керівником міськради Херсона, не є членом партії "Голос", а є його тезкою.

17:01
Генсек ООН під час візиту в Москву назвав вторгнення РФ в Україну "складною ситуацією" і каже, що є "різні інтерпретації того, що відбувається", пише Суспільне.

16:57
"Якщо Україна не встоїть, завтра ворог буде біля воріт Кишинева. Хороша новина в тому, що Україна забезпечить стратегічну безпеку в регіоні. Втім, маємо працювати, як одна команда", - написав Михайло Подоляк, коментуючи дії РФ щодо Молдови.

16:32
Команда Херсонської обласної військової адміністрації була вимушена покинути Херсон і приміщення ОДА, але продовжує забезпечення життєдіяльності області, повідомив голова ОВА Геннадій Лагута.

16:24
Одним із держзрадників у Херсоні став Олександр Кобець. Як виявилось, він не є членом партії "Голос", а є його тезкою. Його окупанти "призначили" керівником міської адміністрації, повідомив міський голова Херсону Ігор Колихаєв. В обласну адміністрацію росіяни поставили Володимира Сальдо.

16:18
У Миколаєві шукають альтернативні варіанти пошкодженому водогону, повідомив Віталій Кім. Труба пошкоджена в місті, куди українські ремонтники не можуть дістатися, там постійні обстріли.

16:15
Знищено російський гелікоптер Ка-52 над Харківською областю, повідомляє Генштаб. Зазначається, що він вважається командирською машиною. Коштує близько $16 млн.

16:04
Російську ракету ПЗРК "Ігла" збили над Дніпропетровською областю, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко. Пише, що уламки впали в полі, ніхто не постраждав.

15:59
Залізничне постачання в Україну неможливо ні зірвати, ні навіть уповільнити ударами російських крилатих ракет, заявив радник глави Офісу президента Олексій Арестович.

15:35
Україна шукає понад 16 000 людей, родичі яких заявили, що вони зникли безвісти. Чверть із тих, хто зник, - з Маріуполя, повідомила Людмила Денісова Суспільному.

15:33
Польща ввела санкції проти російських компаній - Газпрому, ПАТ "НОВАТЕК", КамАЗа та ін. Також під санкції потрапили й олігархи.

15:20
При демонтажі монументу "Дружби народів" у однієї фігури відпала голова. В соцмережах пишуть, що це був "росіянин".

15:06
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган розраховує на продовження мирних переговорів між Україною та Росією у Стамбулі.

14:56
Росіяни пошкодили залізничний міст через Дністровський лиман, уточнили в Укрзалізниці. Серед залізничників постраждалих немає.

14:54
"Положили под колесо ногу, проехали". СБУ перехопила розмову окупантів, де ті обговорюють, як катують полонених українців.

14:51
Дітей в окупованому Криму змушують малювати плакати із символікою "Z", а вихователів - розвідувати, як батьки ставляться до дій РФ, повідомила Людмила Денісова. Дитсадкам наказали провести роз'яснювальну роботу про "спецоперацію".

14:41
Азовсталь – це 1/5 Маріуполя. Або 22 Ватикани, чи три Централ парки НЙ", - Михайло Подоляк відповів на заяви РФ, що вони "взяли" Маріуполь "крім Азовсталі".

14:16
Про ракетний удар по Одеській області повідомляє Суспільне. Одеса. Внаслідок атаки пошкоджено міст через Дністровський лиман. Рух мостом перекрили.

14:15
У Києві розпочали демонтаж пам'ятника "Дружби народів".

14:09
Росіяни вломлюються до вцілілих будинків на околицях Маріуполя і малюють на них свої "Z". Так вони позначають місця для подальшого розселення в зоні "умовної безпеки" маріупольців, повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

14:07
Окупанти призначили керувати Василівкою (Запорізька область) Наталію Романіченко - власницю дитячого модельного агентства, яка пов'язала на себе георгіївську стрічку.  Вона почала розповідати про "кривавий київський режим" та закликала жителів міста до співпраці з російськими загарбниками.

13:31
Дев'ятирічна дитина загинула через обстріл росіянами Лиману (Краматорський район), також 14-річний підліток помер у лікарні, повідомили на сторінці Операції об'єднаних сил.

13:28
Окупанти в Рубіжному змушують жінок шпигувати, інакше погрожують розстріляти їхніх дітей, повідомив Сергій Гайдай, пише Інтерфакс-Україна.

13:19
В Попасній через російський снаряд обвалився житловий будинок. Під завалами люди, які ховалися від обстрілу в підвалі. Вже відомо про трьох загиблих, одна жінка вижила, пише Сергій Гайдай.

13:17
Троє загиблих, семеро поранених - це наслідки обстрілу росіянами мирного району Харкова, повідомив Олег Синєгубов.

13:10
35 авіаударів по Азовсталі за добу. РФ продовжує атакувати завод, де ховаються жителі Маріуполя. Деякі з них - під завалами. Азовці надають їм першу медичну допомогу.

13:06
В Авдіївці російські війська завдали ракетних авіаційних ударів по місту. Постраждала Центральна міська лікарня, школа, житлові багатоповерхівки, повідомив Павло Кириленко.

13:02
Щонайменше десять жителів Харкова постраждали через обстріл 26 квітня, є й загиблі, повідомляє Суспільне. Харків, посилаючись на дані Центру екстреної меддопомоги Харківщини.

12:55
Міністр оборони Німеччини заявила, що її країна дозволить постачати в Україну самохідні броньовані зенітні установки, повідомляє The Washington Post.

12:25
Росія посилає воювати проти України ув'язнених у Чечні, серед яких - родичі опозиціонерів, повідомили в українській розвідці.

12:22
Серед загиблих від ракетних обстрілів Одеси 23 квітня - молоде подружжя Міла та Богдан, повідомив речник ОВА Сергій Братчук. Жінка була вагітна, повідомила її подруга.

11:57
Президентка Молдови Майя Санду скликає Вищу раду безпеки після вибухів в окупованому Придністров'ї.

11:46
Катування українських чоловіків та жінок поставлено на потік і триває навіть на російській території, куди їх вивозять для "вибивання інформації" - СБУ.

11:41
Українські сили оборони мають усі шанси перемогти армію Росії на Донбасі - міністр Збройних Сил Великої Британії Джеймс Гппі.

11:39
Чеченський філіал ФСБ збирає інформацію про ув’язнених місцевих в'язниць для їхнього подальшого виправлення у зоні бойових дій - ГУР МО.

11:27
На території Київщини свою роботу відновили вже 45 ЦНАПів. Зокрема сервіси запрацювали у Бучі, Гостомелі, Славутичі та Великій Димерці - Київська ОВА.

11:03
У Запоріжжі на територію одного з підприємств влучили дві російські керовані ракети, третя ракета розірвалася у повітрі. Пошкоджено та зруйновано інфраструктурні об'єкти, відомо про одного загиблого та одного пораненого - ОВА.

10:47
У Кременчуці ліквідували пожежу на ТЕЦ після ракетних ударів - голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

10:41
ГУР МО: В центральних регіонах Росії до служби за контрактом запрошують обіцянками високої зарплатні, соціальних пільг та можливості безкарного грабунку та мародерства. В центральному військовому окрузі РФ за січень – квітень 2022 року укладено 2861 контракт на проходження військової служби.

10:24
Радник керівника ОП Михайло Подоляк: Поки в одній частині світу Ілон Маск купує Twitter у перервах між запуском ракет у космос, на іншому боці океану російський міністр погрожує світу ядерною війною, а в соцмережах запроваджується цензура. Цивілізаційна прірва.

10:22
Міська влада Миколаєва готується до нападу або облоги міста, обладнують оборонні споруди - інтерв?ю мера Миколаєва Олександра Сєнкевича.

10:19
Втрати особового складу ворога перевищили 22 000

10:12
До закінчення воєнного стану у прикордонних районах Сумщини - Охтирському, Сумському, Конотопському та Шосткинському (до 20 км до кордону) заборонили пересування осіб і транспорту, перебування у лісі й лісосмугах, проведення робіт поза населеними пунктами з 21:00 до 7:00, здійснення польотів, відпочинок, рибальство, полювання, носіння військової форми цивільними.

10:08
У Києві відновили рух п?яти тролейбусних маршрутів: №№5А, 23К, 26, 41, 50К. Натомість тимчасовий автобусний маршрут 50Тр закрили - КМДА.

10:05
Спецпризначенці Нацгвардії посадили ворожий дрон, який допоміг визначити розташування ДРГ. Група противника була знищена.

10:02
У селищі Маяк в окупованому РФ Придністров?ї виведено з ладу дві потужні антени радіоцентру, що транслював російське радіо - "МВС Придністров?я".

09:44
Росіяни вночі обстрілювали Миколаїв, є один загиблий внаслідок осколкового поранення - зведення ОВА.

09:43
На Харківщині 26 квітня зменшилася інтенсивність нічних обстрілів. Протягом доби російські окупанти обстрілювали Харків, Золочівський район і Дергачі. Тривають бойові дії в напрямку Ізюма - зведення ОВА.

09:25
У Пологах на Запоріжжі пошкоджено вісім житлових будинків, горів очерет. У Василівці через російські удари горіло підсобне приміщення АЗС, у Молочанську на залізничній станції пошкоджено пасажирський вагон - Запорізька ОВА.

09:14
За добу піротехніки ДСНС виявили та знешкодили 1074 вибухонебезпечних предметів та 10 кг вибухової речовини.

09:03
Сьогодні о 6:41 та 6:46 дві крилаті ракети ворога пролетіли на низькій висоті над майданчиком Запорізької АЕС у напрямку Запоріжжя - Енергоатом.

09:00
Кількість вбитих через війну дітей досягла 217, понад 391 поранено - Офіс генпрокурора.08:34
Військовий Валерій Маркус розповів про створення нового окремого 47 батальйону й підбір до нього бійців. Співбесіди пройдуть у Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі та Львові у першій половині травня.

08:31
Російські погрози розпочати Третю світову війну – чіткий показник, наскільки Збройні сили України успішні в обороні проти повномасштабного вторгнення окупантів із РФ - міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

08:19
Глава Сумської ОВА Дмитро Живицький звернувся до мешканців прикордонних населених пунктів із закликом не публікувати перебіг воєнних дій і прильотів у соцмережах.

08:03
Британська розвідка: Російські війська, ймовірно, намагаються оточити сильно укріплені українські позиції на сході України; місто Кремінна захоплене, а на південь від Ізюма ведуться запеклі бої - росіяни намагаються просунутися на Слов’янськ і Краматорськ з півночі та сходу; українські війська готують оборону в Запоріжжі - росіяни можуть напасти з півдня.

07:44
Росіяни 17 разів обстріляли мирне населення Луганщини за минулу добу. Найбільш постраждали Попасна, Лисичанськ, Гірська громада.
Чотири потужні артилерійські атаки витримала Попасна, дві – Лисичанськ. Є пошкодження двох будинків у Лисичанську, двох – у Попасній, щонайменше одного – в Гірському. Інформацію відносно ймовірних жертв перевіряють - Луганська ОВА.

07:42
Державний секретар США Ентоні Блінкен підтримав традицію серед іноземних високопосадовців і виклав фото з вагона й на платформі київського вокзалу.

07:24
У Запоріжжі повідомляють про "прильоти" о 6:50 - ОВА.

07:12
Україна просить $2 млрд економічної допомоги США щомісяця, щоб протистояти гуманітарній кризі через широкомасштабне вторгнення Росії.

07:03
За попередню добу уражено три російських літаки, чотири БПЛА та три крилаті ракети. На території Донецької й Луганської областей відбито шість атак ворога, знищено чотири танки, п’ять артилерійських систем, тринадцять одиниць броньованої техніки, п’ятнадцять одиниць автомобільної техніки, два паливозаправники й одну зенітну установку.

07:02
Генштаб ЗСУ: Біля Великої Олександрівки на Херсонщині українські сили знищили склад з боєприпасами та велику кількість особового складу ворога (понад 70 осіб вбитими). Точна кількість загиблих уточнюється. Також підрозділи окупантів зазнали втрат в особовому складі в районі населених пунктів Новодмитрівка й Білоусове.

07:00
Генштаб ЗСУ: На Донецькому та Таврійському напрямках росіяни переміщують пункти управління ближче до лінії бойового зіткнення. Тривають бої біля Рубіжного, Попасної, росіяни провалюють наступ у напрямку Авдіївки та Курахового.

06:49
Укрзалізниця 26 квітня здійснює евакуаційні рейси із Запоріжжя, Покровська, Харкова й Одеси.

06:42
У Білому домі стверджують, що немає такого, щоб вони спеціально відтягували запровадження санкцій проти Аліни Кабаєвої, яку ЗМІ вважають за супутницю лідера російських окупантів Володимира Путіна.

06:41
Глава МЗС Дмитро Кулеба: Росія відчуває поразку у війні з Україною і не може відлякати від неї підтримку, тому міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров і говорить про загрозу третьої світової.

06:31
Трамп: Російський диктатор Путін став частіше згадувати про небезпеку ядерної війни, бо світ цього боїться. Потрібно сказати йому, що в США є ядерна зброя потужніша, ніж у Росії.

06:12
Вночі у Брянську все ще тривала пожежа на нафтобазі, передає пропагандистське медіа ТАСС.

06:07
Губернатор Бєлгородської області РФ В'ячеслав Гладков знов повідомляє про нібито обстріл з боку України. "Пошкоджено" декілька нежитлових будівель і чотири будинки, постраждалих немає.

05:53
На Київщині російські окупанти використали проти мирного населення снаряди, які заборонені міжнародним гуманітарним правом.

05:47
Глава МЗС Дмитро Кулеба подякував США за військову допомогу і наголосив, що "цього недостатньо, поки триває війна". Про це він заявив в інтерв'ю Associated Press.
"Це не тому, що українці жадібні, не тому, що ми хочемо скористатися можливістю й отримати стільки, скільки хочемо. Ні, це тому, що нам потрібно виграти цю війну", - сказав він.

05:39
Міністр оборони США Ллойд Остін за підсумками візиту до Києва заявив, що одна з головних цілей - послаблення Росії, щоб вона в майбутньому не мала ресурсів на посягання на суверенітет незалежних держав. Про це повідомляє посольство США в Україні.
"Ми хочемо, щоб Україна залишалася суверенною країною, демократичною країною, здатною захистити свою суверенну територію. Ми хочемо, щоб Росія була ослаблена настільки, щоб вона не могла робити те, що вона зробила під час вторгнення в Україну", - наголосив він.

05:27
У Молдові заявили, що вибухи в Тирасполі - це "привід для загострення ситуації у сфері безпеки у придністровському регіоні, який не контролює конституційна влада". Про це йдеться в заяві Бюро реінтеграції Молдови, пише Newsmaker.

05:17
У МЗС Росії поскаржилися, що Хорватія відмовилася організувати гуманітарний рейс із Загреба для транспортування російських дипломатів, які раніше були вислані із країни.

05:12
Азербайджанська державна нафтова компанія SOCAR спростувала інформацію про те, що Азербайджан має намір платити за російський газ у рублях. Про це пише Trend.

05:04
Жителів Пологівського району Запорізької області просять інформувати про місцезнаходження окупантів через телеграм-чат є Воріг, оскільки загарбники наступають у напрямку Запоріжжя. Про це повідомляє Мінцифри.

05:01
26 квітня, у річницю Чорнобильської трагедії, у ДСНС нагадали, як російська окупаційна армія створила нову загрозу ядерної катастрофи.

04:57
25 квітня три військові кораблі НАТО прибули до порту Турку на південному заході Фінляндії для проведення дводенних навчань з військово-морськими силами країни, оскільки Гельсінкі розглядає можливість приєднання до НАТО на тлі загострення напруженості у відносинах із Росією через війну в Україні. Про це пише Reuters.

04:54
Держсекретар США Ентоні Блінкен після візиту до Києва заявив, що українці гідно тримають оборону країни. Про це він написав у Twitter.
"Українці стоять, вони стоять міцно і роблять це за підтримки, яку ми координуємо буквально з усього світу", - наголосив він.

04:42
Фінляндія та Швеція мають намір у середині травня разом вступити до НАТО, між країнами існує угода. Одночасні заявки можуть бути подані протягом тижня з 16 травня. Про це повідомляє фінська газета Iltalehti. Інформацію підтверджує шведський ресурс Expressen.

04:37
У Дніпрі змінили назви понад три десятки вулиць і провулків у різних районах міста. Рішення було ухвалено на сесії міськради. Так, замість назв вулиць Абхазької, Алтайської, Білгородської, Біломорської, Домодєдовської, Орської, Псковської, пров. Бурятський, Воркутинський, з'являться такі назви як Ірпінська, Бородянська, Авдіївська, Чонобаївська, Ворзельська, Наукових працівників, Краматорська, Салтівська, пров. Вольовий, Бучанський, Азовсталі тощо.

04:30
У Чорному морі російські військові кораблі намагаються підняти речі зі свого знищеного українськими ракетами "Нептун" флагмана – крейсера "Москва". Про це повідомляє оперативне командування Південь.

04:16
25 квітня російські окупанти двічі намагалися атакувати на південному напрямку, але без успіху. Про це повідомляє оперативне командування Південь.
Втрати російських військових на південному напрямку за 25 квітня:
→ 13 одиниць техніки: два танки, три броньовані машини, шість одиниць інженерної техніки, дві – автомобільної;
→ 48 росіян.

03:53
Підсумки 61 дня війни від Міноборони:
→ орієнтовні втрати ворога – 21900 осіб;
→ російські військові злочинці завдають удару по залізничних вузлах;
→ ППО знищило російський літак Су-34 у Харківській області;
→ Україна підготувала базу документів щодо проведення військового трибуналу над РФ.

03:49
Наступ російської армії на Кривий Ріг - найбільша дурість з військової точки зору. Про це сказав радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну за підсумками 25 квітня.
За його словами, діючи таким чином, російські війська сильно збільшують швидкість своєї "утилізації" і в рази зменшують імовірність на успіх.

03:41
Вибухи у Придністровській Молдавській республіці – спланована провокація російських спецслужб. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

03:24
Відновлено залізничне сполучення Сумської області зі столицею України. Поїзд курсуватиме із Сум щодня до Києва через Конотоп і Ніжин й того ж дня назад. Про це повідомив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко у Telegram.

03:19
США готуються до продажу боєприпасів Україні: вперше за роки президентства Джо Байдена Держдеп використав форму "надзвичайної декларації" для схвалення потенційного продажу озброєння й амуніції. Про це пише Голос Америки.
Уточнюється, що йдеться про продаж боєприпасів на суму $165 млн: це снаряди й боєприпаси для радянських зразків озброєнь, зокрема артилерійські знаряддя Гіацинт і Мста, танки Т-72 й інше.

02:53
Велика Британія направляє в Україну 22 нові машини швидкої допомоги, 40 пожежних машин з рятувальним обладнанням, 10 000 одиниць захисного одягу, медикаменти та фінансування для експертів у галузі охорони здоров'я, щоб допомогти своїм екстреним службам упоратися з наслідками нападів Росії. Про це пише Reuters.

02:48
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний подякував країнам світу, які надали Україні допомогу й підтримку у складний час.

02:41
Росія втрачає останню надію відлякати світ від підтримки України та загрожує Третьою світовою війною. Причина – Москва відчуває поразку. Про це написав глава МЗС Дмитро Кулеба у Twitter.

02:31
Із Сімферополя на північ у бік Херсонської області рухаються колони військової техніки російських окупантів. Про це повідомляє Оперативний ЗСУ у Telegram.

02:28
СБУ затримала двох працівників Укроборонпрому за підозрою у коригуванні вогню російських окупантів на заводах підприємства. Про це повідомляє пресслужба Укроборонпрому.
Один із затриманих – провідний інженер одного із заводів, його підозрюють у причетності до ракетного удару по підприємству. Другий затриманий – колишній працівник іншого заводу концерну, він надавав координати для завдання росіянами ракетних ударів.

02:24
Війна Росії проти України вплине на зростання світових цін на зерно, це може мати серйозні наслідки для ринків. Про це йдеться у звіті британської розвідки 25 квітня.
"Урожай українського зерна у 2022 році, ймовірно, буде приблизно на 20% нижчим, ніж у 2021 році, через скорочення посівних площ після вторгнення", - йдеться у звіті.

02:15
Футбольний клуб Шахтар вийшов на благодійний матч у футболках на згадку про 215 убитих українських дітей у результаті повномасштабного вторгнення Росії. Про це повідомляється в Twitter.
На футболках зображено руку Валерії Глодан з бейджиком з пологового будинку про народження її доньки Кіри. Валерія, тримісячна Кіра та її бабуся були вбиті російською ракетою у своїй квартирі в Одесі напередодні Великодня.

02:06
Увечері 25 квітня Сумську область чотири рази обстріляли з території Росії – "зафіксовано 15 прильотів". З боку російського селища Тьоткіне з важкого озброєння били у напрямку українського села Рівне Конотопського району. Також біля кордону лунали постріли зі стрілецької зброї. Про це повідомляє Держприкордонслужба.

01:53
Укрзалізниця опублікувала фото, як безпечно доставила до Києва держсекретаря США Ентоні Блінкена.

01:31
Глава МЗС Дмитро Кулеба подякував прем'єр-міністру Болгарії Кирилові Петкову за солідарність з Україною - "за ініціювання громадської кампанії зі збору коштів для України та допомоги у зміцненні нашої оборони". Про це він написав у Twitter.

01:15
Велика Британія скасовувала мита на український експорт – це нові торговельні заходи для підтримки України. Усі тарифи на товари, що ввозяться з України, тепер будуть знижені до нуля, а всі квоти будуть зняті відповідно до угоди про вільну торгівлю, що забезпечить економічну підтримку країни в умовах війни. Про це повідомляє пресслужба британського уряду.

00:51
За добу українські військові вразили 10 повітряних цілей російських окупантів, зокрема три літаки. Про це повідомляють Повітряні сили ЗСУ.
→ 3 літаки (Су-34, Су-35, Су-30);
→ 3 крилатих ракети;
→ 4 БпЛА ОТР (імовірно Орлан-10)

00:25
Молдові та Казахстану треба підготуватися до того, що Росія захоче посилити з ними "братні" відносини. Про це заявив секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов у ефірі національного телемарафону. Він зазначив, що з 2014 року росіяни активно через зброю "братаються" з Україною.

00:06
Начальник Військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив, що окупанти збільшили інтенсивність обстрілів населених пунктів Дніпропетровської області у напрямку Кривого Рогу. Але всі спроби атак успішно відбиті ЗСУ.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live