Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

25.04.2022

23:59
Міністр закордонних справ країни-агресора Сергій Лавров заявив, що для Росії "було б не марно" мати контакти зі США на тему війни РФ проти України, але Вашингтон не виявляє до них інтересу. Про це він сказав у ефірі російського пропагандистського телебачення, повідомляє пропагандистська агенція РІА Новини.

23:51
На тимчасово окупованій території Донецької області російські війська можуть планувати провокаційні вибухи на дамбі Карлівського водосховища. Про це Центр протидії дезінформації при РНБО повідомляє у Телеграм.

23:27
Глава Офісу президента Андрій Єрмак провів нараду щодо створення Книги катів для притягнення до відповідальності всіх російських воєнних злочинців.

23:24
Зеленський назвав кількість міст і сіл, які на сьогодні вдалося деокупувати. Всього звільнено 931 населений пункт.

23:04
"Ця війна стала по-справжньому народною для України. І показала, що на всій нашій території – від сходу до заходу, від півночі до півдня – українська ідея однаково сильна, однаково всенародна", - зазначив Зеленський.

23:01
За два місяці бойових дій 9 781 захисника України було відзначено державними нагородами. Звання Героя України присвоєно 142 нашим захисникам, повідомив президент Володимир Зеленський.

22:56
За сьогодні один залізничник загинув і чотирьох поранено, після того як російські війська обстріляли п’ять українських станцій, повідомив голова правління АТ Укрзалізниця Олександр Камишін.

22:48
За тиждень кількість внутрішньо переміщених осіб, що зареєструвалися у Києві, збільшилася на понад 9 000 і становить 26 397 людей, інформує КМДА.

22:43
Завдяки гуманітарним коридорам вдалося врятувати близько 1 мільйона людей. Про це повідомила віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

22:33
Упродовж нинішньої доби військові угруповання Об’єднаних сил успішно відбили 6 атак ворога.
Українські захисники знищили:
    4 танка;
    5 артилерійських систем;
    13 одиниць броньованої техніки;
    15 одиниць автомобільної техніки;
    2 паливозаправника;
    1 зенітну установку.

22:32
Федеральний уряд Німеччини отримав заявку від концерну Rheinmetall на експорт в Україну 88 танків Leopard 1A5. Про це пише німецьке видання Die Welt із посиланням на отримані журналістами документи.

22:21
У тимчасово окупованому Вовчанську (Харківська обл.) російські загарбники організували концтабір на території одного із заводів, повідомляє пресслужба Харківської облпрокуратури.

22:16
У ЗСУ вперше розповіли про ситуацію довкола Чонгару і "розмінованих" шляхів з окупованого Криму.
В повідомленні Генштабу у Фейсбук наголошено, що Збройні Сили України виконують завдання за призначенням, керуючись винятково національними інтересами та діють відповідно до ситуації, що склалася.

22:13
Уряд вже залучив близько 45 млрд грн в еквіваленті від продажу військових облігацій, наразі їх придбали понад 9 тисяч українців та представників бізнесу.
Про це повідомляє пресслужба Національного банку з посиланням на дані депозитарію НБУ.

22:02
Омбудсвумен України вимагає евакуації з Херсонської області 58 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Про це Людмила Денісова написала на своїй сторінці у Facebook.

21:57
На Азовсталі перебувають більше ніж 1000 жінок, дітей та понад 500 поранених.
Такі дані навела міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, повідомляє Урядовий портал.

21:52
В Ірпені ввечері 25 квітня двоє мародерів кинули гранату у жінок, які на них поскаржилися. Зловмисників затримали бійці місцевої територіальної оборони. Про це повідомив мер Ірпеня Олександр Маркушин.

21:45
Польща підтвердила, що відправила танки в Україну. Відповідну заяву зробив прем?єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

21:40
Російські загарбники вважають, що знайшли спосіб "грамотно мародерити" в Україні. Про це свідчать нові телефонні розмови російських окупантів, перехоплені СБУ.

21:32
ГУР Міноборони вважає, що обстріл будівлі "міністерства держбезпеки" у невизнаному Придністров?ї є провокацією російських спецслужб. На підтвердження цього там показали отриманий документ про підготовку в "республіці" захищених бункерів.

21:26
Російські окупанти вранці завдали кількох ракетних ударів по місту Очаків. Попередньо відомо про застосування протикорабельних ракет типу Х-35. Пошкоджено цивільні об’єкти вздовж узбережжя. Про це інформує Оперативне командування "Південь".
Також окупанти обстріляли місто Миколаїв із ракетних систем залпового вогню "Смерч". Вогневе ураження було завдано по житловому масиву, одну людину поранено.

21:22
Сьогодні ввечері на Сумщині відбувся провокаційний обстріл території Білопільської громади з позицій ворога, що розташовані у Росії.  Про це очільник Сумської ОВА Дмитро Живицький повідомив у Telegram.

21:11
Збройні сили України на сході знищили три танки і близько 120 російських загарбників. Про це ОТУ Схід повідомляє у Facebook.

21:10
Російські загарбники блокують виїзд чоловіків з Мелітополя з метою примусово мобілізувати їх до лав російської армії. Про це в ефірі національного телемарафону новин сказав міський голова Мелітополя Іван Федоров.

20:44
У Херсоні російські військові захопили будівлю міської ради. Вони зняли прапори і наказали всім працівникам залишити міськраду. Про це інформує Суспільне.

20:43
Данія зробила внесок і стала першим донором Фонду відновлення зруйнованої війною української енергетичної інфраструктури. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє пресслужба Міненерго.

20:41
За сьогодні росіяни вбили ще чотирьох мирних мешканців Донеччини: двох дітей у Лимані, одну людину – у Мар’їнці та одну – у Ямполі, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

20:40
У тимчасово окупованій Кремінній на Луганщині, у будівлі мерії, де зібралися на нараду бойовики терористичної організації ЛНР та призначений ними "народний мер", стався вибух. Про це в ефірі телемарафону повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

20:18
У Вовчанську на Харківщині російські військові облаштували концтабір і катують мирних мешканців, повідомили в Офісі генпрокурора.

20:16
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган проведе переговори з російським диктатором Володимиром Путіним. Розмова телефоном запланована на завтра, 26 квітня, повідомляє Anadolu Ajans?.

20:15
Вранці з боку окупованого Криму російські війська намагалися завдати ракетного удару по Одещині: одна ракета впала у воду, другу збила ППО, повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

20:07
Сьогодні в Гостомелі, перед зруйнованим окупантами літаком "Мрія" Укрпошта представила нову марку — "Українська Мрія", повідомив гендиректор компанії Ігор Смілянський.

20:03
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорив зі своїм нідерландським колегою Вопке Хукстрою підготовку шостого пакета санкцій та військово-технічну співпрацю. Про це Кулеба повідомив у Твітері.

19:59
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес розповів, що в Україні, за даними відомства, загинули орієнтовно 15 000 російських військових. Також армія РФ втратила майже 2000 одиниць техніки, зокрема 530 танків.

19:46
У будівлі Міністерства держбезпеки невизнаного Придністров'я у Тирасполі близько 17:00 сталося кілька вибухів. Про це повідомляє МВС ПМР.

19:35
Ціллю російських хакерів дедалі частіше стають звичайні українці, повідомили у Держспецзв'язку. Зростає також кількість інформаційно-психологічних спецоперацій проти українців у соцмережах та месенджерах.

19:22
Велика Британія передасть Україні "невелику кількість" бронетранспортерів Stormer, оснащених зенітними пусковими установками для ракет Starstreak. Вони мають посилити ППО України. Про це заявив міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес, повідомляє ВВС.

19:17
Генштаб звітує на 18:00:
Російські війська завдають ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури, зокрема із залученням стратегічних бомбардувальників, кораблів та підводних човнів. Намагаються зруйнувати шляхи постачання військово-технічної допомоги від держав-партнерів. Для цього концентрують удари по залізничних вузлах.
Противник продовжує нарощувати систему протиповітряної оборони дальньої дії завдяки переміщенню з території російської федерації додаткових зенітних ракетних комплексів, намагається створити запаси боєприпасів, матеріально-технічних засобів та спеціальної інженерної техніки.
Російським командуванням не припиняється пошук шляхів поповнення втрат особового складу в підрозділах, які беруть безпосередню участь у війні на території України.

19:07
На тимчасово захопленій території Херсонської області, в селищі міського типу Велика Олександрівка, окупанти оголосили місцевому населенню про необхідність до 28 квітня залишити населений пункт. До жителів, які не виконають наказ, застосовуватиметься примусова евакуація, повідомляє Генштаб.

19:04
Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з політичних питань закликає до єдності та максимального тиску на російську федерацію з метою припинення її агресії. Про це повідомляється на сайті Ради Європи.

18:50
На тлі посилення позиції Токіо з приводу Південних Курил РФ вестиме промислове та туристичне освоєння Курильських островів, повідомляє DW.

18:42
В Естонії заборонено на п'ять років в'їзд у країну російським виконавцям Філіпу Кіркорову та Поліні Гагаріній, повідомляє національний мовник ERR.

18:36
У Херсоні, в підвалі місцевої церкви, понад місяць переховуються 58 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 10 дітей від чотирьох місяців до року, решта — молодше чотирьох років, зокрема діти з інвалідністю, які потребують спеціального догляду та лікування, повідомила пані омбудсменка Людмила Денісова.

18:27
Російські окупанти продовжують обстрілювати Харківську область. Внаслідок ворожої атаки загинули 3 мирних жителів, ще 1 людина поранена. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

18:25
Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що не можна назвати наявну кількість зброї в Україні достатньою, проте постачання збільшується. Про це він написав у телеграмі за підсумками інтерв’ю американському телеканалу Fox News.

18:19
Смт Новотошківське в Луганській області, яке розташоване на автодорозі Р-66, що сполучає Луганськ і Лисичанськ, зруйноване і захоплене окупаційними російськими військами. Про це Радіо Донбас.Реалії повідомив голова військової адміністрації Гірської громади Олексій Бабченко.

18:16
Українського пілота Романа Василюка звільнено з полону.
Василюк, український пілот Су-25, який 14 березня під час виконання бойового завдання був збитий ворожими ППО над Волновахою Донецької області. Зміг катапультуватися, але отримав поранення і потрапив у полон до окупантів.

17:55
Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай просив оперативніше ухвалювати рішення щодо евакуації з Рубіжного. За його словами, охочих виїхати з міста багато, проте через постійні позиційні бої можливості керівництва для безпечного вивозу людей обмежені.

17:37
"Це вам за Маріуполь! За Львів! За Франківськ! За Старичі!" - підписали відео артилеристи 80 бригади ДШВ ЗСУ, на якому показують, як знищують російських окупантів.

17:25
Неподалік Маріуполя зафіксували третє місце масового поховання. Журналісти -розслідувачі проекту "Схеми" опублікували супутникові знімки території селища Старий Крим за 24 квітня, на яких видно траншеї завдовжки понад 200 метрів.
Мер Маріуполя розповів, що владі відомо про ці братські могили і що для копання цих траншей окупанти залучали місцевих жителів за їжу та воду.

17:19
Сапери 112 бригади територіальної оборони міста Києва працюють над розмінуванням Київщини.
 
17:10
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав керівництво країн-членів Євросоюзу відкинути "відмовки та напівзаходи" – і запровадити повне ембарго на російську нафту. Про це він написав у Twitter.

17:01
Арестович, щодо зовнішньополітичних контактів та візиту американських високопосадовців в Україну: "Світ, зрештою, зрозумів, хто такий Путін, і зрозумів, що виграти цю війну можна лише з перемогою України, в яку нарешті всі повірили. А ми з вами знали із самого першого дня", - заявив радник глави Офісу президента на черговому брифінгу.

16:51
Олексій Арестович прокоментував інформацію про три збиті російські літаки за добу: "Я так розумію, Росія хоче закінчити цю війну без авіації. Ну що ж, допоможемо їм".

16:47
Арестович: Російські окупанти продовжують атакувати та штурмувати територію заводу "Азовсталь" у Маріуполі, тим самим порушуючи наказ головнокомандувача РФ Володимира Путіна. Такі дії зайвий раз показують із ким ми воюємо.

16:43
Давид Арахамія звернувся до керівництва ЄС і США щодо запровадження санкцій проти Бідзіни Іванішвілі та його активів на Заході. Іванішвілі тісно пов'язаний із російською політичною верхівкою. Про це йдеться на сайті партії "Слуга народу".

16:36
Конструктори Укроборонпрому планують дослідити й відновити найновітніший зразок бронетехніки РФ БМД-4М2 "Синиця".
Вона оснащена 7.62-мм кулеметом, 100-мм і 30-мм спареними гарматами. Має удосконалену систему наведення, що автоматично перезаряджається: наводить, супроводжує ціль і розпізнає свою й ворожу бронетехніку шляхом ідентифікації умовних позначок.

16:26
СБУ прокоментувала інформаційний вкид російської пропаганди про плани вбити «громадського діяча» Володимира Соловйова.
"СБУ не має жодних планів щодо вбивства В.Соловйова. Водночас, враховуючи кількість фейків та антиукраїнської ненависті, які транслює ця особа, вона може самотужки захлинутися у "продуктах" власної низькопробної пропагандистської діяльності", - написала Служба безпеки України.

16:25
Airbnb допоможе знайти житло сотні тисяч тимчасових переселенців з України. Онлайн-сервіс домовився про партнерство з низкою благодійних організацій, які стежитимуть, щоб тимчасове житло отримали ті, хто найбільше цього потребує.

16:22
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр на зустрічі з українськими євреями звинуватив Путіна у "зловмисному цинізмі".
Штайнмаєр приїхав у будинок для людей поважного віку, де перебувають українці, які пережили Голокост, а тепер були змушені тікати вже від повномасштабного вторгнення РФ. Про це пише агентство dpa.

16:02
Президент США Джо Байден запропонував кандидатуру посла США в Україні - передбачуваною главою дипмісії стане Бріджит Брінк, йдеться на сайті Білого дому.

15:54
Льотчики ВПС США готують ящики із зенітними системами Stinger, протиброньовими системами Javelin та іншим обладнанням, які планують відправити в Україну.

15:49
5 людей загинуло, 18 поранено внаслідок ранкових обстрілів у Вінницькій області. Про це повідомили у Вінницькій обласній прокуратурі та додали, що інформацію про постраждалих уточнюють.

15:47
Київська міськрада збирає пропозиції щодо перейменування майже 300 вулиць, провулків, алей, проспектів, шосе та станцій метрополітену, назви яких пов'язані з країною-окупантом РФ та її союзницею у повномасштабній війні проти України Білоруссю. Про це повідомив секретар міськради Володимир Бондаренко.
Пропозиції щодо перейменування приймають до 1 травня сюди – name@kmr.gov.ua.

15:26
З полону звільнили голів двох громад Запорізької області - Новоуспенівської та Кирилівської — Івана Сеника та Івана Малєєва. Про це повідомив голова Асоціації міст України Віталій Кличко.
Ще вісім українських мерів перебувають в полоні у росіян.

15:14
Сьогодні знову немає гуманітарних коридорів із Азовсталі. У зв'язку з цим Ірина Верещук звернулась до генсекретаря ООН Антоніу Гуттереша з проханням виступити гарантом безпечної евакуації мирних жителів з Маріуполя. Колону мають супроводжувати представники ООН та Міжнародного Комітету Червоного Хреста.
Сьогодні російська сторона заявляла про існування гуманітарних коридорів з Азовсталі.

14:52
Громадянин Ізраїля з українським походженням показує знищеного бурятського танкіста з Росії, який прийшов "денацифікувати Україну". Окупант одягнений у вкрадений цивільний одяг українців.

14:49
У Telegram створили українськомовні канали, де можна вивчати JavaScript та Python. Там ентузіасти безкоштовно друкують уроки програмування та діляться корисними матеріалами.

14:42
Німецький президент Франк-Вальтер Штайнмаєр скасував свою участь у щорічному федеральному балі Bundespresseball для преси й політиків, що відбудеться 29 квітня.
Як висловилися в канцелярії президента ФРН, через повномасштабне вторгнення Росії в Україну участь у ньому "не на часі", пише Tagesspiegel.

14:37
У Генштабі повідомляють про найбільші втрати армії РФ на Сєвєродонецькому напрямку. Ліквідовано 30-ту окрему мотострілецьку бригаду 2-ї загальновійськової армії ЗС РФ.

14:03
Росіяни розстріляли частину своїх солдатів за відступ – і спалили тіла. Про це повідомив керівник Миколаївської області Віталій Кім з посиланням на перехоплені переговори російських окупантів про те, що минулими вихідними загарбники на херсонському напрямку нібито розстріляли частину своїх солдатів за відступ у бою.

13:58
Біля арки "Дружби народів" в Києві цього тижня демонтують бронзову скульптуру двох робітників, встановлену в 1982 році "на ознаменування возз’єднання України з Росією".
"8 метрів металу так званої «дружби двох народів» будуть прибрані з центру Києва", -  написав мер столиці Віталій Кличко.

13:53
У Рівненській області три російські ракети влучили у залізничну інфраструктуру на Здолбунівщині.
Жертв немає, один працівник отримав легке поранення. Пошкоджено 20 прилеглих будинків. Про це повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

13:47
Голова Львівської ОВА спростував інформацію про вибухи у Яворівському районі. І нагадав, що очевидці можуть повідомляти про підозрілі літючі об’єкти у чатбот "Шось летить" - @rusrocketfly_bot. Радив не публікувати фото та відео таких об?єктів у мережі.

13:41
СБУ попереджає про фейкові чатботи, які створює РФ. Служба безпеки нагадує про важливість перевірки даних та каналів, до яких українці надсилають інформацію. А також радять отримувати інформацію з офіційних та перевірених джерел.
Офіційний чат-бот СБУ - @stop_russian_war_bot

13:38
Несподівана для росіян невдача під час повномасштабного вторгнення в Україну лише посилить реваншизм країни-окупанта, і протягом п'яти-десяти років РФ знову може спробувати знищити Україну. Такі міркування командувач Збройних Сил Литви Вальдемарас Рупшис виклав у інтерв'ю LRT.lt.

13:37
Державне бюро розслідувань разом із прикордонниками затримало в Ізмаїлі білоруський теплохід "Надежда" та російський танкер "Волгонефть-268". Про це повідомляється на сайті ДБР.

13:32
На Харківщині збили черговий російський літак. За попередніми даними Повітряного командування "Схід", це двомісний винищувач-бомбардувальник Су-34.

13:23
Пожежу на залізничній станції у Золочеві загасили. Постраждалих немає. Повідомляють у Львівській ОВА.

13:16
Пентагон: США вірять, що Україна може перемогти. І продовжать допомагати. Про це заявив сьогодні міністр оборони Ллойд Остін після візиту до Києва, повідомляє CNN.

13:09
На Тернопільщині за сьогодні було вже дві загрози ракетного удару. Про це написав голова Тернопільської ОВА Володимир Труш і додав, що швидше за все, не остання.

13:04
Співголова Соціал-демократичної партії Німеччини Саскія Ескен закликала колишнього канцлера Герхарда Шрьодера вийти з партії. Про це вона сказала в ефірі Deutschlandfunk. Така пропозиція виникла через лояльність до Путіна та роботу з російськими державними компаніями.

12:54
У Великдень російські окупанти обстріляли на Донеччині 13 населених пунктів, повідомляє Нацполіція. Вбили п'ять мирних жителів, з них — двоє дітей, є поранені. Зруйновано щонайменше 17 цивільних об'єктів – це житлові будинки, школа, дитячий табір, будинок культури, підприємство.

12:51
ЄС працює над шостим санкційним пакетом проти Росії, але найжорсткішої зброї проти окупантів – повної заборони на імпорт нафти та газу звідти – як і раніше, не буде.

12:45
Українська розвідка доповідає: Росія не відмовилася від планів застосувати хімічну зброю на території заводу "Азовсталь" – спробує "викурити" мирних мешканців та підрозділи української армії звідти.

12:34
Російські окупанти в Маріуполі намагаються створити "ілюзію відновлення та покращення". Вони планують розселяти маріупольців у так званих зонах безпечного компактного розселення по 5-6 родин в одній будівлі.
За інформацією окупантів, наразі вони активно телефонують тим, хто виїхав з міста, і вимагають повернутися. Про це написав заступник мера міста Петро Андрющенко.

12:33
Близько 08:30 25 квітня через ракетний удар стався вибух на тяговій підстанції залізничної станції Красне на Львівщині, повідомляє голова Львівської ОВА Максим Козицький. Інформації про постраждалих немає.

12:27
На сайт LIGA.net була скоєна DDoS-атака. У випадку проблем роботи сайту, читайте оперативні новини у нашому Telegram-каналі.

11:34
Укрзалізниця оновила інформацію щодо затримання потягів через пошкодження інфраструктури внаслідок обстрілів:
№6250 Бердичів – Козятин (+ 1 год 30 хв);
№6252 Шепетівка – Козятин (+ 1 год 30 хв);
№6301 Козятин – Жмеринка (+ 1 год 40 хв);
№6304 Жмеринка – Козятин (+ 30 хв);
№6343 Жмеринка – Гречани (+ 1 год 41 хв);
№6342 Гречани – Жмеринка (+ 10 хв);
№6321 Жмеринка – Вапнярка (+ 1 год);
№6203 Фастів – Козятин (+ 53 хв);
№6206 Козятин – Фастів (+ 2 год 2 хв);
№868 Гречани – Київ (+ 1 год 10 хв);
№804/803 Рівне – Львів (+ 1 год);
№816/815 Львів – Чернівці (+ 1 год 35 хв);
№6041 Тернопіль – Львів (+ 42 хв);
№6042 Львів – Тернопіль (+ 1 год 22 хв);
№6353 Здолбунів – Ковель (+ 1 год 17 хв);
№6092 Львів – Здолбунів (ще не відправився);
№6093 Здолбунів – Львів (+ 1 год 19 хв);
№6187 Львів – Мукачево (затримано на станції Скнилів + 40 хв).

11:30
Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай про евакуацію: 12 сєвєродончан прямують до безпечних міст. До Рубіжного автобус не доїхав через обстріли.
"Автобуси щоранку чекають на мешканців області, проте їдуть до потягів напівпорожніми", - нарікає Гайдай. Попасна та Рубіжне навпаки - хотіли б виїхати, але росіяни місцевих не відпускають і систематично обстрілюють наші евакуаційні автобуси, один вже втрачено.
На вільній Луганщині досі залишається понад 60 000 жителів.

11:16
На Луганщині окупантами практично зруйновано всі заклади охорони здоров’я. З початку повномасштабної війни російською армією зруйновано 347 закладів охорони здоров’я, серед яких 36 неможливо відновити. У Луганській області всі медичні установи та лікарні пошкоджено або зруйновано. Про це пише омбудсмен Людмила Денісова.

11:13
Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов розповів про сьогоднішні удари по регіону: Жмеринка, Козятин під ракетними обстрілами. Ворог намагається завдати ударів по об’єктах критичної інфраструктури. Є жертви і є поранені.

11:05
Окупанти знеструмили нову Кремінську підстанцію напругою 500 кВ – без світла вся Луганська область. Про це повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Раніше електроенергія надходила із Луганської ТЕС, що у місті Щастя. Трансформаторні блоки останньої зруйновані ворогом, полагодити їх росіяни не в змозі. Тому до сьогодні підстанція у Кремінній залишалась єдиним джерелом постачання електроенергії в домівки луганчан.

11:04
Звернення президента України. Про обстріли у Великдень, окуповані території, роботу ЗСУ, зустріч із представниками США, спеціальний План щодо посилення санкцій проти Російської Федерації та підтримку України.

10:57
Росіяни атакують інші регіони України з Чорного моря й намагаються поновити інтенсивність повітряної розвідки на території Одеси й області, розповів речник Одеської ОВА Сергій Братчук. Попри спроби росіян активізувати повітряну розвідку, українські сили ППО ефективно контролюють небо. РФ також продовжує намагатися вести психологічний тиск на мешканців регіону через інформаційно-психологічні операції та вкидання фейків.

10:51
Російські крилаті ракети, якими Росія вранці 25 квітня обстріляла Рівненську область, пролетіли поруч з Хмельницькою атомною станцією. Про це повідомила НАЕК "Енергоатом". Дві крилаті ракети пролетіли о 08:10 над водоймою-охолоджувачем Хмельницької АЕС. Вони летіли "в бік міст Рівне або Здолбунів".

10:37
Голова Львівської ОДА Максим Козицький розповів деталі ранкового удару по Львівщині. Внаслідок ракетного удару стався вибух на тяговій підстанції залізничної станції Красне. Пожежу ще гасить ДСНС. Інформації про постраждалих поки немає. Одну ракету знищили підрозділи зенітних ракетних військ Повітряного командування "Захід". Ракети летіли на захід України з південно-східного напрямку, російські окупанти випускали їх з літаків стратегічної авіації, ймовірно Ту-95.

10:29
Внаслідок пошкодження тягових підстанцій відсутня напруга в контактній мережі на дільницях Шепетівка - Козятин, Жмеринка - Козятин, Козятин - Фастів, повідомляє Укрзалізниця. Через це затримується 16 потягів. Затримка становить від 30 хвилин до чотирьох годин, залежно від маршруту.

10:21
Противник готується до наступу у Запорізькій області, а Запоріжжя продовжує готуватися до оборони. Як повідомляє Обласна військова адміністрація, окупаційні російські війська зібрали багато техніки й особового складу на ділянці лінії фронту Велика Новосілка - Новодарівка - Малинівка. Ворог намагається просуватися в напрямку Запоріжжя, але йому це погано вдається, відтак розташування сил на фронті не змінилося.

10:12
СБУ опублікувала листування окупанта з другом, з якого видно «суцільне пекло», влаштоване росіянам на Херсонщині силами ЗСУ. Окупант зараз стоїть у Білозерці Херсонської області й розповідає другові про вбитих загарбників.

09:53
Ворог завдав два ракетні удари по залізничній інфраструктурі Рівненщини. Жертв немає, збитки встановлюються, повідомляє Рівненська обласна військова адміністрація. Голова Укрзалізниці Олександр Камишін повідомив про обстріл 5 залізничних станцій в центральній та західній частинах України сьогодні вранці.

09:45
Свіже звернення голови Миколаївської ОДА Віталія Кіма. Окупанти знову намагалися наступати та були розгромлені ЗСУ. Також, як повідомляє Кім, за до кінця не підтвердженою інформацією, окупантів розстріляли загороджувальні загони під час відступу, а їхні тіла спалили. "Дим йшов, кажуть, що сморід стояв страшний", - зазначає він і пропонує окупантам здаватися, щоб залишитися живими.

09:39
Вночі окупанти обстріляли з систем залпового вогню Новолатівську громаду Дніпропетровщини, повідомляє голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. Поцілили по околицях населеного пункту. Ніхто не постраждав.

09:37
Військове телебачення показало, як виглядає церква після приходу окупантів. Пам'ятка архітектури в одному зі звільнених районів на півночі України зруйнована і була замінована.

09:27
З початку широкомасштабного військового вторгнення РФ на території України знешкоджено 78 095 вибухонебезпечних предметів і 557,4 кг вибухової речовини, зокрема 1 955 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 13 433,94 га. Про це повідомляє ДСНС.

09:19
У місті Здолбунів на Рівненщині пролунало два вибухи, після чого зникли світло й Інтернет, повідомляє "Рівне Вечірнє". Міський голова Владислав Сухляк звернувся до жителів міста з проханням не публікувати фото і відео.

09:10
У Запорізькій області 21 квітня було знищено три російських гелікоптери. "Збили з "Ігли". Збивав молодий хлопець, якому за день до цього показали, як цим апаратом користуватися. Сталося це у його день народження",- розповів Альфа, командир підрозділу, воїни якого знищили Ка-52.

08:57
Українська оборона Маріуполя виснажила багато російських підрозділів і знизила їхню боєздатність, вважають у британській розвідці. Рішення брати в облогу Азовсталь замість атаки означає неможливість передислокації російських підрозділів, багато з яких залишаються закріпленими в Маріуполі. Пишуть, що РФ досягла незначних успіхів після зосередження на повній окупації Донбасу. Без достатньої матеріально-технічної та бойової підтримки РФ не може досягти значного прориву.

08:53
Вчора на центральній площі Ірпеня військовослужбовці 243-го батальйону територіальної оборони Збройних сил України склали присягу на вірність українському народові, а також отримали відзнаки "За заслуги перед містом Ірпінь". Про це повідомляє мер міста Олександр Маркушин.

08:49
25 квітня буде чергова спроба евакуації населення Луганщини з Лисичанська, Сєвєродонецька, Гірського, Попасної, Рубіжного, повідомляє голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Він зауважує, що важка ситуація в Попасній та Рубіжному, під щільним та майже безперервним обстрілом всі населені пункти Гірської громади. У більшості людей там не залишилося даху над головою – домівки зруйновані окупантами.

08:41
Жителів Львівщини закликали лишатись в укриттях, зранку працює ППО, повідомляє Максим Козицький, голова Львівської ОВА.

08:39
На Вінниччині пролунали вибухи, пише "Суспільне.Вінниця". Подробиць наразі немає.

08:37
Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що парламент не ухвалюватиме закони, які можуть розколоти українське суспільство. Так він прокоментував в інтерв'ю РБК-Україна законопроєкт щодо заборони УПЦ Московського патріархату. Депутати побоюються, що такий закон може дати поштовх до появи чи активізації внутрішніх колаборантів. "Розбиратимемося з усіма після перемоги", - сказав Стефанчук.

08:34
Донецька облпрокуратура розповіла про наслідки ворожого обстрілу Авдіївського коксохімічного заводу. Учора окупанти відкрили вогонь по одному з найбільших підприємств коксохімічної промисловості у державі з реактивної системи залпового вогню. Пошкоджено третю батарею першого коксового цеху, ТЕЦ та цех уловлювання.

08:22
У результаті вчорашнього обстрілу Кременчука на Полтавщині одна людина загинула, семеро постраждали, повідомляє Дмитро Лунін, голова Полтавської ОВА. Він зазначає, що це був найбільший обстріл області за час повномасштабного російського вторгнення: 9 ракет вдарили по Кременчуцькій ТЕЦ і знову по Кременчуцькому НПЗ. Є значні руйнування будівель, але всі пожежі локалізовані. Майже в усіх районах міста через обстріл ТЕЦ немає гарячої води.

08:13
Вже понад 606 дітей постраждали в Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, повідомляє Офіс Генпрокурора: 215 дітей загинуло та понад 391 поранено. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 124, Київській - 114, Харківській - 93, Чернігівській - 66, Херсонській - 44, Миколаївській - 43, Луганській - 37, Запорізькій - 27, Сумській - 17, у м. Києві - 16, Житомирській - 15.

07:56
Десятки мирних жителів, які загинули під час російської окупації українського міста Буча, були вбиті крихітними металевими "стрілами" від снарядів російської артилерії, пише The Guardian з посиланням на судмедексперта Владислава Піровського. Ці маленькі металеві дротики - це так звані флешети, які лікарі виявили в головах і грудях людей. Як пише газета, незалежні експерти підтвердили, що це протипіхотна зброя, широко використовувана під час Першої світової війни.

07:42
Під час візиту Блінкена в Київ, CША пообіцяли нову допомогу на суму $713 млн для України та країн регіону, де вторгнення Росії викликало побоювання щодо подальшої агресії з боку Москви, повідомляє Reuters.

07:27
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у телефонній розмові з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем обговорив напади росіян в окупованих містах України, таких як Маріуполь і Херсон, а також необхідність забезпечити припинення вогню, підтримати гуманітарні зусилля і допомогти мирним жителям виїхати.

07:17
Державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін у неділю відвідали Київ з візитом, пише CNN. Блінкен під час зустрічі пообіцяв, що американське посольство повернеться в Україну вже цього тижня та підтвердив намір США призначити послом в Україні дипломатку Бріджит Брінк. Наразі вона очолює посольство США у Словаччині.

07:08
На Луганщині сім будинків (три багатоповерхівки та чотири приватних будинки) зруйнували росіяни на Великдень, втретє влучили в нафтопереробний завод в Лисичанську, повідомляє голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. У неділю вся область опинилась під потужними обстрілами росіян. Через ворожий вогонь потрапили в ДТП або зайнялися декілька автомобілів, зокрема вантажних. Найбільше від російської армії 24 квітня потерпали Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Гірське.

07:00
Глобальні військові витрати у 2021 році вперше в історії перевищили $2 трлн, склавши $2113 млрд. Про це йдеться у звіті Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI). Росія входить до п'ятірки лідерів з витрат на армію, тоді як Україна – у четвертому десятку.

06:55
Генштаб: На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти продовжують обстріли позицій ЗСУ. В Маріуполі ворог завдавав ракетно-бомбових ударів по заводу Азовсталь. Продовжує штурм Попасної. На Південнобузькому напрямку ворог обстрілював позиції наших військ в районах населених пунктів Князівка та Миколаївка.

06:50
Генштаб: на Слобожанському напрямку окупанти проводять обстріли зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по населених пунктах Харків, Карасівка, Прудянка та Коробочкине. На напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ ворог намагався провести штурмові дії, безуспішно. Обстрілював райони населених пунктів Велика Комишуваха, Вірнопілля та Нова Дмитрівка.

06:33
За останні три дні через різні напрямки вдалося евакуювати понад 5000 жителів Херсонської області, пише Голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул. Загалом через Кривий Ріг пройшло вже понад 100 000 переселенців, 50 000 перебувають у місті зараз.

06:25
Міністр оборони Австралії Пітер Даттон порівняв війну в Україні з подіями 1930-х років, коли гітлерівський Третій рейх напав на Польщу. Таку паралель він провів в ефірі місцевого телеканалу Nine у понеділок, коли Австралія та Нова Зеландія відзначають день АНЗАК, згадуючи про загиблих у війнах та військових конфліктах.

06:20
Росія має військові плани проти Естонії, але ця країна продовжить надавати Україні військову допомогу, заявив посол Естонії в Україні Каімо Кууск в ефірі телеканалу "Україна 24".

06:11
В окупованій Херсонщині росіяни дозволили фермерам сіяти тільки зерно і соняшник, та вимагають, щоб фермери безоплатно віддавали 70% майбутнього врожаю окупантам. Про це пише Сергій Данілов з Центру близькосхідних досліджень. За його словами, багато фермерів відмовляються від такого. В Чаплинському районі Херсонщини примушують фермерів своєю технікою копати окопи.

06:05
Євросоюз готує шостий пакет санкцій проти Росії, який міститиме "деяку форму" нафтового ембарго з метою позбавити режим Кремля доходів, але водночас і звести до мінімуму економічні збитки для Європи. Про це виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс заявив The Times.

05:56
У Росії заблокували популярний сайт для гри в шахи онлайн chess.com на вимогу генпрокуратури РФ. Раніше ресурс виступив проти повномасштабного вторгнення Росії в Україну, опублікувавши відповідні статті.

05:48
ОБСЄ закликає звільнити чотирьох представників місії, які були затримані у непідконтрольних українському уряду районах Донецька та Луганська під час виконання своїх посадових обов'язків. Про це повідомляє сайт СММ ОБСЄ.

05:44
За два місяці повномасштабного вторгнення Росії з України виїхали понад 5 млн біженців (5 186 744 особи). Такі дані, надані владою офіційних пунктів перетину кордону, опублікувала ООН.

05:40
Американський конгресмен Вікторія Спартц з Іллінойсу, яка є першим членом Конгресу, який народився в Україні, 24 квітня закликала США відновити дипломатичну роботу в Україні. За її словами, цей крок стане "сильним сигналом для українського народу", пише CNN.

05:34
Графік евакуаційних поїздів від Укрзалізниці:
→ 11:30 – 219/220 Запоріжжя-1 – Львів
→ 14:30 – 220/219 Львів – Запоріжжя-1
→ 16:30 – 234/233 Покровськ – Чоп
→ 23:30 - 234/233 Чоп - Дніпро
→ 06:00 – 209/210 Івано-Франківськ – Харків-Пас.
→ 11:30 – 209/210 Харків-Пас. – Івано-Франківськ.

05:26
Миколаїв відсвяткував Великдень під захистом ЗСУ. Військова комендатура міста забезпечила порядок на вулицях та продовжує нести службу в умовах посиленого патрулювання.

05:16
Іспанський оператор газотранспортної системи Enagas направив в Україну обладнання для ремонту мереж, зруйнованих внаслідок воєнних дій. Про це повідомляє оператор ГТС.

05:07
У Німеччині станом на 24 квітня офіційно зареєстровано 376 124 біженці з України. Про це повідомляє CNN із посиланням на МВС країни.

05:02
Американська конгресменка українського походження Вікторія Спартц приїхала до України, щоб відсвяткувати із сім'єю Великдень. Вона відвідала пасхальне богослужіння зі своєю 88-річною бабусею. Про це пише CNN.

04:23
Українські біженці, які рятуються від війни в Європі, можуть залишитись у країнах на більш тривалий термін і стати необхідною робочою силою. Про це заявив директор європейського департаменту МВФ Альфред Кеммер в інтерв'ю Голосу Америки.
"У довгостроковій перспективі Україна хоче, щоб біженці повернулися. Чим раніше це станеться, тим краще. Проте деякі біженці можуть залишитися на довгий період і це буде позитивом для Європи, тому що у середньостроковій перспективі в Європі не вистачає робочої сили", - сказав він.

04:18
Робота посольства Росії в США "заблокована", його банківські рахунки закриті, пише Reuters.

04:11
Якщо Фінляндія вступить до НАТО, то від неї очікують відправлення військ до Прибалтики й участі у повітряному спостереженні у Балтійському морі. Про це йдеться в заяві глави відділу оборонної політики Міноборони Фінляндії Янні Куусела в інтерв'ю Yle.

04:09
Німецька мережа супермаркетів Lidl на невизначений термін вирішила відкласти своє рішення про запуск в Україні, пише All Retail.

04:05
У російському місті Брянську розпочалася пожежа на нафтобазі. Про це повідомляють місцеві ЗМІ з посиланням на МНС РФ і свідчення очевидців.
Імовірно, у Брянську горить нафтобаза компанії "Дружба". Жителів будинків біля нафтобази почали евакуювати.

03:48
Російський гуморист Максим Галкін відреагував на ракетний удар російських військ по житловому будинку в Одесі, внаслідок якого загинула сім'я з тримісячною дитиною. Про це він заявив у відеозверненні до Instagram.
"У такій кількості страшних речей винна Росія, але разом з тим каже, що не винна. Звірства у Бучі – це не ми, малайзійський боїнг – це не ми, Маріуполь зрівняли із землею – це не ми, в Одесу летить ракета – це ми, але не зовсім ми. Усе – не ми. А ми що там робимо? - сказав він.

03:38
Посли G7 зустрілися з першим заступником директора НАБУ Гізо Углавою й обговорили ефективність Бюро у воєнний час. Про це повідомляють у Twitter.

03:37
Солдати, яких російські військові насильно мобілізували на територіях окупованих районів Донецької й Луганської областей, не встигають здаватися в полон через близькість бойових зіткнень і недосвідченість. Рахунок загиблих іде на тисячі. Про це сказав радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну за підсумками 24 квітня.

03:27
Президент США Джо Байден привітав Емманюеля Макрона з перемогою на виборах президента Франції та висловив надію на подальшу спільну співпрацю, зокрема щодо підтримки України. Про це він написав у Twitter.

03:20
Литва закликає запровадити санкції проти глави Російської православної церкви патріарха Кирила за підтримку війни Росії проти України. Про це заявив глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс в інтерв'ю місцевому виданню 15min.

03:10
24 квітня російські окупанти обстріляли з артилерії Авдіївський коксохімічний завод у Донецькій області. Пошкоджено кілька цехів. Про це повідомляє Донецька обласна прокуратура у Facebook.

02:48
Чинний президент Франції Емманюель Макрон офіційно переобраний на другий термін. Про це заявило МВС Франції після підрахунку 100% голосів.
→ Макрон набрав 58,55% голосів виборців;
→ Ле Пен – 41,45%.

02:22
Так званий "референдум", що російські окупанти планують провести в тимчасово захопленому Херсоні - інсценізація. Про це йдеться у звіті британської розвідки за 24 квітня.

01:52
Офіційні особи США заявили, що запровадження санкцій проти Аліни Кабаєвої вважатиметься особистим ударом по російському диктатору Володимиру Путіну. Гімнастку підозрюють у причетності до приховування особистого статку Путіна за кордоном. Міністерство фінансів США підготувало пакет санкцій проти Кабаєвої, але їхнє запровадження поки що відстрочено, пише Wall Street Journal.

01:46
24 квітня на південному напрямку ЗСУ встановили контроль у п'яти населених пунктах біля адмінкордону з Херсонською областю. Про це повідомляє оперативне командування Південь.
Втрати окупантів 24 квітня склали:
→ 73 росіянина;
→ 7 одиниць техніки, серед яких зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцир С1", автомобільна та броньована техніка.
 
01:25
За два місяці повномасштабної війни російські загарбники вбили в Україні сімох журналістів під час виконання професійних обов'язків, дев'ятьох поранено, щонайменше 15 журналістів зникли безвісти. Про це повідомляє Інститут масової інформації.

01:18
Розпочато розслідування за фактом обстрілу російськими окупантами увечері 23 квітня Павлограда Дніпропетровської області. Про це повідомляє Дніпропетровська обласна прокуратура.
По місту було випущено три керовані ракети. Пошкоджено цивільну інфраструктуру, залізничну колію та спецтранспорт. Загинув 48-річний мирний мешканець.

01:16
Італійський уряд вивчає можливість надання Україні нового пакету військової допомоги. У попередньому списку є самохідні гармати й гаубиці. Але рішення поки що не прийняте. Про це повідомляють Corriere della Sera і Repubblica.

00:50
Президент Володимир Зеленський привітав Емманюеля Макрона з перемогою на виборах президента Франції. Про це він написав у Twitter.

00:42
У Запорізькій області російські окупанти намагаються зосередити зусилля у напрямку Гуляйполя – б'ють по позиціях наших військ з мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню, завдають авіаударів. ЗСУ поки що тримають оборону, противник зазнає втрат. Про це повідомляє Запорізька військова адміністрація.

00:37
В урядовому районі Києва правоохоронці досі знаходять заміновані автомобілі. У столиці поки що небезпечно. Про це сказав радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну за підсумками 24 квітня.

00:09
Голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив, що російські війська в Херсонській області нібито "формують наступальне ударне формування" на криворізькому напрямку, внаслідок чого "найближчими днями ми чекаємо їхнього можливого переходу в наступ".

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live