Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

24.04.2022

23:47
"Українсько-американська дружба й партнерство - міцні як ніколи!" - Зеленський відповів Байдену.

23:35
Що просували пропагандистські ЗМІ цього тижня, опублікував Центр протидії дезінформації:
    В Україні утискають православне населення
    Проти РФ проводиться потужна інформаційна атака
    Україна програє війну.

23:04
Арестович повідомив, що держсекретар США Ентоні Блінкен і глава Пентагону Ллойд Остін у Києві, розмовляють із Володимиром Зеленським.

23:01
Київ повертається до комендантської години з 22:00 до 5:00, повідомили в КМДА.

22:58
Серед п'яти загиблих мешканців Донецької області двоє - діти 5 і 14 років, написав Павло Кириленко.

22:51
Понад сотня бійців Сил оборони України отримали відзнаки, дострокові звання, відомчі нагороди, цінні подарунки й медалі Православної церкви України: "За жертовність і любов до України".

22:21
Росіяни вбили на Великдень п'ять мирних мешканців Донецької області, повідомив Павло Кириленко. Ще п'ятеро були поранені. Дані щодо Маріуполя й Волновахи отримати складно.

22:02
Франція обрала наступного президента. За даними екзитполів, Макрон переміг Ле Пен.

22:01
Зведення від бійців ООС за 24 квітня:
    відбили сім ворожих атак,
    знищили 13 танків, 3 артилерійські системи, 17 одиниць броньованої техніки, 4 бойові броньовані машини, 18 одиниць автомобільної техніки та 4 паливозаправники противника,
    збили 3 безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".
Цифри за тиждень:
    відбили 63 ворожих атаки,
    знищили один зенітний ракетний комплекс окупантів, 55 танків, 20 артилерійських систем, 97 одиниць броньованої техніки, 6 бойових броньованих машин, 2 одиниці спеціальної інженерної, 62 одиниці автомобільної техніки та 5 паливозаправників російської армії,
    збили 5 літаків, один гелікоптер, 28 безпілотних літальних апаратів і 3 крилаті ракети ворога.

21:50
Мирним жителям у Маріуполі, які переховуються в укритті Азовсталі на Великдень азовці принесли гостинці.

21:47
Дев'ять російських ракет прилетіли в Полтавській області - Кременчук - у Великдень, повідомив Дмитро Лунін.

21:45
США продовжує підтримувати українців, написав Джо Байден. "Через два місяці після того, як Путін розпочав неспровокований і невиправданий напад на Україну, Київ усе ще стоїть. Президент Зеленський і його демократично обраний уряд залишаються при владі", - пише він.

21:27
Путін більше не зацікавлений у мирних переговорах з Україною і прагне якнайшвидше захопити території після затоплення крейсера "Москва", повідомляє Financial Times із посиланням на джерела в Кремлі.

21:06
Росія втратила в Україні 90% своїх найкращих десантників, стверджує журналіст Bellingcat Христо Грозєв.

21:04
Донбас. Район позицій мінометної батареї Холодноярців, що працювала під вогнем ворога, стримуючи його просування до піхоти, пише волонтер Роман Донік.

20:45
Двоє загиблих, 11 поранених через обстріли росіянами Харківської області 24 квітня, повідомив Синєгубов у ефірі телемарафону.

20:42
Окупанти вивезли з Вовчанська (Харківська область) підприємство і облаштували там в'язницю, де застосовують тортури, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов у ефірі телемарафону, пише Суспільне. Харків.

20:33
З 20:00 до 5:00 діятиме комендантська година в Луганській області, починаючи з 25 квітня, повідомив Сергій Гайдай.

20:29
Росіяни хочуть спричинити голод в Україні, повідомили у Центрі протидії дезінформації. За даними Денісової, ворог вивозить до окупованого Криму зерно, відібране в українських фермерів. Фермерів Херсонської області змушують віддавати 70% майбутнього врожаю.

20:17
17 повітряних цілей знищили українські бійці за 24 квітня, повідомив Арестович.

20:15
Ракетні удари по Полтавській області. Про обстріл п'ятьма російськими ракетами повідомив голова ОДА Дмитро Лунін.

20:14
"Наслідки вам у Кремлі не сподобаються, якщо ви цього не зробите" - Арестович звернувся до росіян, якщо вони не погодяться на раунд перемовин щодо Маріуполя про припинення вогню біля стін Азовсталі.

20:00
В Одесі завершили розбирати завали зруйнованого напередодні російськими ракетами будинку, повідомляє Суспільне.

19:38
В РФ хочуть змусити українських полонених здавати кров для окупантів, повідомила омбудсмен Людмила Денісова. "Цей факт свідчить про аналогію звірств нацистів у концтаборах під час Другої світової війни", - написала вона. Це порушує статтю 26 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

19:10
Росія випустила по Одесі вночі дві ракети, які летіли у житловий район. Їх збили українські ППО, повідомив начальник ОВА Максим Марченко.

18:58
"Зручно заплющити очі і вдавати, ніби нічого не відбувається. Особливо коли роками набиваєш кишені грошима", - відповів Михайло Подоляк ексмеру Дюссельдорфа Томасу Гейзелю на його запитання: "чи можна довіряти новинам з України щодо воєнних злочинів РФ". "Запитайте у чоловіка, який втратив свою родину в Одесі, батьків зґвалтованої дівчини в Бучі", - написав Подоляк.

18:53
Окупанти взяли під тимчасовий контроль частину Зарічного (Донецька область). Намагалися ще закріпитися у Рубіжному, але безуспішно - Генштаб ЗСУ.

18:48
На кордоні з Україною до чергування задіяні до семи білоруських батальйонів - вечірнє зведення від Генштабу ЗСУ.

18:41
Росіяни обстріляли Чугуїв (Харківська область), повідомляє Суспільне, посилаючись на міську голову Галину Мінаєву. Попередньо є загиблий, троє поранених, серед яких мати з 12-річною дитиною.

18:30
РПЦ задіяна у вивезенні українців до Росії, стверджують журналісти Слідство.Інфо, посилаючись на листування "благодійного крила" РПЦ. Так, РФ пише їм про стан окупації і передає інформацію про депортованих. РПЦ ж централізовано розселяє їх у церквах та монастирях.

18:19
Окупанти під прицілом. Як працюють українські снайпери 28-ї ОМБр, показало Міноборони.

17:46
У відповіді на запитання журналіста, чи готові США оголосити Росію державою-спонсоркою тероризму, заступник радника Білого дому з нацбезпеки Джон Файнер сказав, що "ми розглядаємо таку можливість серед інших кроків... щоб притягнути Росію до відповідальності за її злочини на території України" (CNN).

17:28
У захопленій російській військовій техніці знаходять французькі, німецькі та ізраїльські системи подвійного призначення, хоча санкції, запроваджені у 2014 році, мали унеможливити постачання такого обладнання до Росії. Про це заявив в ефірі телемарафону заступник глави ОП Андрій Сибіга.

17:22
Член Конгресу США Вікторія Спартц (народжена в Україні) надіслала держсекретарю Ентоні Блінкену листа з пропозицією передислокувати евакуйовані американські дипломатичні представництва до Львова. Вона вказує, що багато країн ЄС вже повернули свої посольства до Києва (CNN).

16:56
Білоруське підпілля допомогло зірвати наступ Росії на Київ масовими диверсіями на залізниці - партизани приводили до непридатності контрольні панелі та системи автоматичного управління рухом, через що потяги з російською військовою технікою рухалися повільніше, ніж було заплановано.

16:53
Після лікування та реабілітації понад 80% поранених військовослужбовців ЗСУ повертаються у стрій, повідомила в ефірі національного телемарафону заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

16:47
На околиці селища Грозове на Херсонщині помічені танки окупантів з українськими прапорами. Звідти колона рушила у напрямку селища Молодецьке, повідомляє оперативне командування "Південь". Військові попереджають, що "ворог намагається зімітувати присутність підрозділів ЗСУ на окупованих ним територіях, а потім з тих самих танків здійснює обстріл окупованих населених пунктів", створюючи фейкову картинку нападів ЗСУ на мирних мешканців.

16:24
Відома юристка-правозахисниця баронеса Гелена Кеннеді розповіла в ефірі Sky News про роботу в юридичній групі з розслідування воєнних злочинів в Україні. Зокрема вона сказала, що у міжнародному співтоваристві схиляються до "визнання зґвалтувань зброєю війни" навіть у тих випадках, коли наказ ґвалтувати не йде від командування, а коли на це є негласний дозвіл (The Guardian)

15:51
Bank of America закрив рахунки генеральних консульств Росії у Х'юстоні та Нью-Йорку, повідомив посол РФ у Вашингтоні Анатолій Антонов в ефірі пропагандистського телеканалу "Росія 24". "По суті, посольство перебуває у блокаді з боку державних структур США", - сказав він.

15:35
Зеленський провів телефонну розмову із президентом Туреччини Ердоганом.

15:27
Один із найсильніших засобів, який Україна зараз має у боротьбі з Путіним, це міжнародна солідарність і підтримка, написав третій президент України Віктор Ющенко в колонці для The Guardian. Він закликає світову спільноту не знижувати уваги до російської агресії та військових злочинів РФ, як би світ не "втомився" від цієї теми. "Ті з нас, хто залишився в Україні, не можуть дозволити собі піддатися втомі, інакше ми ризикуємо упустити перемогу", - пише Ющенко.

15:14
"Продовжувати під різними приводами відкладати прийняття України в ЄС або шукати йому альтернативу означає потурати агресивним планам Путіна і гальмувати зміцнення Євросоюзу", - заявив МЗС України у відповідь на повідомлення міністра закордонних справ Австрії про те, що уряд його країни виступає проти прискореного прийняття України до Євросоюзу.

15:02
Британія має намір відправити Україні 20 самохідних гаубиць AS90 та 45 000 снарядів. Артилерію "цього тижня" доставлять до Польщі, де українські військові пройдуть навчання з нею (Daily Express)

14:49
Микола Турчин, директор однієї з лікарень Одеси, про стан постраждалих від російського ракетного удару: "На 24 квітня на стаціонарному лікуванні перебувають 10 постраждалих, характер поразок - осколкові травми, переломи, опіки. Стан усіх пацієнтів стабільний, двоє людей готуються до виписки сьогодні".

14:35
Амін Авад, координатор ООН з кризи в Україні, закликав до "негайного припинення" бойових дій у Маріуполі, щоб сьогодні можна було евакуювати мирних мешканців, що залишилися в місті. Заклик пролунав після того, як спробу евакуації з Маріуполя у бік України було зірвано росіянами (The Guardian)

14:25
На тимчасово окупованих територіях Харківської області росіяни встановлюють обладнання російського мобільного оператора "Мегафон" та намагаються вводити рублеві розрахунки, повідомляє розвідка.

14:22
СБУ затримала депутата однієї з місцевих рад Херсонській області, якого завербувала ФСБ РФ, і ліквідувала агентурну мережу окупантів на півдні та сході.

14:13
МЗС Литви запропонувало Євросоюзу ввести санкції проти патріарха РПЦ Кирила. Міністр Ґабріелюс Ландсберґіс вважає, що патріарх РПЦ займається не пастирством, а знищенням душ, підтримуючи "війну і всі ті жахи, що відбуваються в Україні".

13:57
За два місяці лише на території Луганської області росіяни зруйнували щонайменше сім православних храмів, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

13:41
Міністерка енергетики Австрії Леоноре Ґевесслер пояснила, чим небезпечна енергетична залежність від Росії й чому її країні потрібен перехідний період у кілька років, щоб цієї залежності позбутися.

13:27
Національна гвардія штату Західна Вірджинія передасть Україні бронетранспортери М113.

13:25
Прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков з урядовою делегацією планує відвідати Київ 27 квітня.

13:19
Антоніу Гутерріш перед поїздкою до Москви та Києва відвідає Анкару - 25 квітня він зустрінеться із президентом Туреччині Ердоганом. Зустріч запланована в офіційному графіку генсека ООН.

13:10
Більше ніж 602 дитини постраждали з початку повномасштабної збройної агресії РФ, повідомляє Офіс генпрокурора. За офіційними даними станом на ранок 24 квітня 2022 року, 213 дітей загинуло та понад 389 поранено.

12:49
Bild у публікації "Німецький уряд озброює Бундесвер проти Путіна" пише, що Німеччина замовила у американського Boeing гвинтокрили CH-47F Chinook, які можуть здійснювати перекидання важкої техніки повітрям. Міноборони ФРН хоче закупити починаючи з 2025 року 60 гвинтокрилів за приблизно 5 млрд євро.

12:32
Прессекретар Держдепу США Нед Прайс сказав ВВС, що "наші українські партнери демонструють не що інше, як перемогу на полі бою".
"Це буде перемога для України. Це буде стратегічна поразка Росії. Як би та коли б вона не відбулася, ми впевнені в цьому", - сказав Прайс (The Guardian)

12:09
У Киргизстані заборонили демонстрацію російських пропагандистських фільмів про війну на Донбасі та анексію Криму. Місцевий російський "культурний центр" намагався провести в Бішкеку фестиваль з показом кількох фільмів, але після протестів міністр культури країни заявив, що у фільмів забираються прокатні посвідчення та їхній показ буде заборонено "у зв'язку з нинішньою міжнародною ситуацією, а також з огляду на позицію нейтралітету Киргизької Республіки".

11:55
Михайло Подоляк повідомив про невпинні атаки маріупольского комбінату "Азовсталь" та запропонував РФ "подумати про залишки репутації <...> і зробити три "маріупольських кроки":
    Оголосити реальне великоднє перемир?я над Маріуполем.
    Негайно дати гумкоридор для цивільних.
    Погодитись на "спец раунд переговорів", щоб ми забрали/обміняли військових.

11:51
Ексканцлер Німеччини та голова ради директорів Роснєфті Герхард Шредер не звинувачує себе за близькість із Росією, а також не вважає за правильне для себе дистанціюватися від російського диктатора Володимира Путіна. Про це він заявив в інтерв'ю The New York Times.

11:46
Командир полку "Азов" капітан Святослав Паламар привітав українців із Великоднем та виступив зі зверненням. Він подякував усім тих, хто допомагає вивести з оточення захисників Маріуполя та нагадав про прості та важливі цінності життя - можливість обійняти рідних.
І додав: "Пам?ятайте, коли ви кидаєте пасхальні листівки один одному і насолоджуєтесь перемир'ям - в Маріуполі ворог скидає бомби на голови ні в чому неповинних дітей".

11:32
Російському пілоту Су-34 Олександру Красноярцеву, який бомбардував житлові квартали Чернігова, оголошено про підозру, йому загрожує довічне ув'язнення. Документ опубліковано на сайті Офісу генпрокурора.

11:23
У Великдень, зранку росіяни вбили двох дітей з Очеретинської громади. Внаслідок обстрілу було зруйновано будинок, де загинули дівчата 14 і 5 років. Про це повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко та вкотре спонукав: евакуюватися із прифронтової зони.

11:19
В Сумській області окупанти влучили в психо-неврологічний інтернат в селі Атинське. У будівлі вибиті всі вікна та двері. Без жертв. Про це повідомив очільник Сумської ОВА Дмитро Живицький.

11:11
Через війському агресію Росії в України пошкоджено 1500 закладів освіти - 102 із них зруйновано повністю. Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

11:09
За вчора піротехнічні підрозділи ДСНС обстежили територію площею 85,64 га. Там виявили і знешкоджили 1471 вибухонебезпечний предмет та 10 кг вибухової речовини, зокрема 3 авіаційних бомби.

11:03
Асоціація тенісистів-професіоналів (ATP) та Жіноча тенісна асоціація (WTA) розкритикували заборону російським та білоруським тенісистам виступити на Wimbledon-2022, назвавши таке рішення "дискримінаційним", повідомляє First Sportz.

10:58
Туреччина закрила повітряний простір для літаків Росії, що перевозили солдатів до Сирії. Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, повідомляє турецьке видання Yeni Safak.

10:48
Швейцарія заблокувала Німеччині реекспорт своїх боєприпасів до України. Про це повідомляє видання SRF із посиланням на SonntagsZeitung.

10:38
Західна Вірджинія відправить Україні бронетранспортери M-113. Кількість бойових машин "не розголошується". Про передачу бронетехніки заявив губернатор штату Джим Джастіс, пише Голос Америки.

10:22
На дні Чорного моря побачили зі супутника силует затонулого крейсера "Москва":

10:18
У Маріуполі росіяни вбили зрадника, який у 2015 році коригував їхній вогонь по місту. Валерій Кірсанов загинув від російських снарядів. Про це написав заступник мера міста Петро Андрющенко.

09:57
Для евакуації жителів Луганщини і Донеччини, сьогодні о 16:30 зі станції у Покровську вирушить евакуаційний поїзд №234/233 Покровськ – Чоп. Про це написав очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай із посиланням на Укрзалізницю.

09:14
Британська розвідка повідомляє про сильний український опір на всіх напрямках, який завдає значних втрат російським силам. Також повідомляється про поганий моральний дух росіян і брак часу для відновлення, переозброєння та реорганізацію. Ці фактори, ймовірно, заважають російській бойовій ефективності.

09:10
Полк Нацгвардії "Азов" показав нові фотографії блокадного Маріуполя. Знімки опубліковані на Telegram-каналі маріупольського підрозділу полку.
"Кажуть: Христос воскрес – воскресне Україна. Бог бачить Маріуполь зверху. Чи вистачить його див на таке воскресіння?" – підписали фото азовці.

08:55
У Британії вперше за 30 років можуть відкрити вугільну шахту Woodhouse у графстві Камбрія. Вторгнення Росії до України могло об'єднати уряд на користь цих планів, повідомляють джерела уряду Британії. Про це пише видання Telegraph.

08:42
Дніпропетровщину обстріляли ракетами. Вночі 24 квітня три попадання: одна влучила в залізничну інфраструктуру, ще дві ракети поцілили у промислове підприємство. Внаслідок обстрілів загинув 48-річний чоловік, знищено 8 будівель, під завалами опинилися три легкових та одна вантажна автівки. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

08:35
Окупанти проводять примусову мобілізацію місцевого населення на тимчасово окупованих територіях Харківської, Запорізької та Херсонської областей. У Харківській області під "призов" потрапили і медики. Про це повідомила омбудсменка Людмила Денісова.

08:32
За два місяці повномасштабної збройної агресії Російської Федерації в Україні загинуло 312 дітей та понад 389 поранено. Дані не є остаточними, оскільки в зонах активних бойових дій збір інформації ускладнюється, написали в Офіс генпрокурора.

08:23
За версією видання The Economist, майже половина Маріуполя зазнала серйозних пошкоджень. 90% зруйнованих будівель були житловими. Про це свідчать супутникові знімки, які проаналізували журналісти.
 
08:07
"У цей велики день ми віримо, шо наш світанок настане", – Володимир Зеленський привітав українців із Великоднем і зачитав молитву за Україну.

08:04
Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг вважає, що Україні не варто ставати членом Євросоюзу і краще обрати "інший шлях" замість повного членства. Про це пише австрійське видання Heute

07:48
Росіяни взяли в полон низку членів СММ ОБСЄ в Донецьку та Луганську. Організація домагається їхнього звільнення. Про це пише видання Reuters.

07:38
За 23 квітня українські ППО вразили 17 цілей противника:
    3 літаки (попередньо Су-34, Су-35, Су-25);
    5 крилатих ракет;
    9 безпілотників (імовірно "Орлан-10")

07:21
На Сіверському напрямку, російські війська нарощують інженерно-фортифікаційне обладнання позицій у Брянській області на відстані до 3 км від державного кордону України.

07:14
На Донецькому напрямку йдуть бої в районах населених пунктів Зарічне, Рубіжне і Попасна. На Сєверодонецькому напрямку ворог навів понтонні переправи через річку Красна. На Авдіївському напрямку нарощує систему протиповітряної оборони.
Росіяни продовжують бомбити Маріуполь та блокувати підрозділи української армії в районі “Азовсталі”. Армія РФ пробує налагодити логістичне забезпечення військ, використовуючи залізничне сполучення.

07:11
Російські окупанти обстрілюють позиції українських військових в районах населених пунктів Курулька та Нова Дмитрівка Харківської області. А також проводять повітряну розвідку позицій за допомогою БПЛА “Орлан-10” в районах населених пунктів Барвінкове, Курулька та Гусарівка, - Генштаб.

07:02
60 день війни. Нове оперативне зведення від Генштабу станом на 06:00.
На Слобожанському напрямку за 60 км від державного кордону України розгорнуто пускові установки ОТРК "Іскандер-М". Росіяни продовжують блокувати та атакувати Харків, руйнуючи інфраструктуру. У районі населеного пункту Коротичі російські окупаційні війська замінували місцевість, щоби Сили оборони України не змогли просунутися в цьому напрямку.

06:54
Прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков заявив, що місце України – у ЄС, оскільки це безпека країни. Він додав, що як людина, він цілком підтримує відправку військової допомоги Україні, але як посадовець він мусить дослухатися до партнерів по коаліції, які мають чіткі "червоні лінії" щодо цього питання. Про це пише The Sofia Globe.

06:47
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш відвідає Туреччину перед візитом до Росії та України. Про це повідомляє Reuters.

06:42
Росіяни накопичили близько 20 одиниць кораблів в Чорному морі. Серед них є підводні човни, споряджені крилатими ракетами типу «Калібр». Вони контролюють надводну та повітряну обстановку та несуть загрозу ракетних ударів по всій території України.

06:32
ЗСУ відновили контроль над 8 населеними пунктами Херсонщини, - ОК "Південь".

06:20
Глава Української грекокатолицької церкви блаженніший Святослав привітав українців із Великоднем.

06:12
Україна надала МАГАТЕ повний список обладнання, необхідного для безпечної та надійної експлуатації ядерних об'єктів за умов повномасштабного вторгнення Росії. Про це заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі, повідомляється на сайті організації.

06:02
Генсек ООН Антоніу Гутерріш відвідає столицю Туреччини Анкару перед візитами до Росії та України. Він зустрінеться із президентом Реджепом Тайіпом Ердоганом, оскільки Туреччина є важливим місцем проведення гуманітарних переговорів між Україною та Росією. Про це пише Reuters.

05:58
Великобританія поверне до Києва своє посольство наступного тижня, демонструючи підтримку та солідарність із українським народом. Про це британський прем'єр-міністр Борис Джонсон повідомив президенту Володимиру Зеленському у телефонній розмові 23 квітня, повідомляє прес-служба уряду Великобританії.

05:52
У селі Чорноглазівка Богодухівського району Харківської області двоє чоловіків на автомобілі підірвалися на міні, залишеній російськими окупантами - від отриманих травм вони загинули. Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура.

05:47
Американський штат Західна Вірджинія відправить в Україну на запит Міноборони бронетранспортери M-113 - кількість "не розголошується". Ці бронемашини використовуються для переміщення солдатів, забезпечуючи їх захист від вогню зі стрілецької зброї, пише Голос Америки.

05:36
У Німеччині використовують досвід Другої світової війни для документування воєнних злочинів Росії на території України. Інститут Пілецького в Берліні використовує свої дослідження з вивчення злочинів нацистів та свідчення українських біженців, пише Reuters.

05:32
Жителів Чернігівської області просять суворо дотримуватися світломаскування. Чернігів, Ніжин Прилуки та інші населені пункти перебувають під загрозою ракетного обстрілу, а яскраве світло у темний період доби на багатоповерхівках є зручним орієнтиром для ворога. Про це повідомляє Чернігівська військова адміністрація.
"Користуватися в темну пору доби можна лише слабким світлом (ліхтарики, неяскраві настільні лампи тощо) і лише при повному затемненні вікон шторами, що не пропускають світло або іншими матеріалами", - сказано в повідомленні.

05:26
Христос Воскрес! Митрополит Єпіфаній привітав українців із Великоднем.

05:19
Близько 8000 розкішних автомобілів, призначених для Росії, застрягли у порту Зебрюгге в Бельгії через санкції проти режиму Кремля. Це моделі Lexus, Cadillac та Mercedes, вартість яких перевищує 50 000 євро. Про це пише WSJ.

04:45
Всесвітня організація охорони здоров'я попереджає, що на сході України через повномасштабне вторгнення Росії зруйновано систему охорони здоров'я - під загрозою життя тисяч людей у Маріуполі та інших обложених містах. ВООЗ закликає забезпечити доступ до постраждалих районів. Про це повідомляє Голос Америки.

04:32
На Херсонщині українські військовослужбовці звільнили від російських окупантів вісім населених пунктів. Про це повідомляє оперативне командування Південь.

04:25
23 квітня російські окупанти потрапили під удар Збройних Сил України у районі Киселівки, де накопичували сили для наступу. Ворог із значними втратами відступив. Про це повідомляє оперативне командування Південь.
Загальні втрати російських окупантів на півдні:
→ 74 росіянина;
→ 13 одиниць техніки – два танки, система реактивного залпового вогню, шість одиниць броньованої та інженерної техніки, чотири БПЛА-розвідники.

04:22
Мешканців Миколаєва закликають у святкові дні залишатися вдома через підвищену активність ворожих безпілотників. Про це написав у Telegram голова Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім.

04:09
Канадський гурт Simple Plan присвятив війні в Україні пісню "Розбудіть мене (Коли закінчиться цей жах)". Музиканти зняли на пісню кліп, де показали боротьбу українців за свою батьківщину. Гроші від переглядів передадуть фонду ЮНІСЕФ на допомогу українським сім'ям, які постраждали від війни.

03:58
Росія блокує економічні дані, приховуючи вплив західних санкцій. У Кремлі працюють над законопроектом, який забороняє кредиторам обмінюватися даними з іноземними державами. Про це пише The Wall Street Journal.

03:48
Росія захищає Кримський міст від можливих ракетно-бомбових ударів. На даний момент мосту нічого не загрожує. Про це заявив радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну за підсумками 23 квітня.

03:34
Нідерланди розглядають механізм трастового фонду Світового банку як можливість додаткової фінансової підтримки України під час війни. Також країна заявила про готовність долучитися до фінансування повоєнного відновлення України та залучити до ініціативи уряди інших країн. Про це повідомляє Кабмін.

03:25
Станом на 22 квітня Польща прийняла майже 3 млн українських біженців. Про це пише прикордонна служба Польщі у Twitter.
В останні дні помітна тенденція до зниження потоку біженців, у середньому, на 11%.

03:16
23 квітня кілька сіл Сумської області зазнали артилерійського обстрілу з території Росії - окупанти обстріляли з мінометів та важкої артилерії два населені пункти в Конотопському районі. Люди не постраждали, в одному домогосподарстві загинула корова. Про це повідомив голова Сумської ОВ Дмитро Живицький.

03:01
Туреччина закрила свій повітряний простір для російських цивільних та військових літаків, що летять із Росії до Сирії. Про це заявив глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, пише Al-Jazera.

02:39
Російським окупантам, після того, як ЗСУ знищили передовий пункт управління 49-ї загальновійськової армії, знадобиться мінімум п'ять днів для відновлення управління. Крім того, через ліквідацію складів боєприпасів ворога на цьому напрямку, російським артилеристам доведеться економити снаряди. Про це заявив радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю марку Фейгіну за підсумками 23 квітня.

02:24
Великодні подарунки ЗСУ від українського футболіста Романа Зозулі, який зараз грає за іспанський клуб.
"Сьогодні відправили в Україну 2 броньовані авто, традиційно, упаковані різним корисним і важливим приладдям", - написав він у Facebook.

01:41
Прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон після розмови із президентом Володимиром Зеленським запевнив, що продовжить надавати Україні військову допомогу. Він наголосив, що уряд Британії допомагає збирати докази військових злочинів, оскільки Росія має відповісти за свої дії. Про це він написав у Facebook.

01:39
Всі російські військові злочинці зазнають справедливого покарання за вбивства, які вони вчиняють. Про це заявив президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 23 квітня.
"Це лише питання часу, коли всі російські вбивці відчують, що таке справедлива відповідь за скоєні ними злочини. Це лише питання часу, коли ми зможемо повернути всіх депортованих українців додому. Це лише питання часу, коли всі наші люди по всій нашій землі відчують, що таке впевнений світ», – заявив президент.

01:18
ОБСЄ використовує всі доступні канали для сприяння звільненню своїх співробітників, які були затримані у Донецьку та Луганську та позбавлені волі. В організації засудили Росію за відмову продовжити роботу місії на сході України. Про це пише Reuters.

01:06
Увечері 23 квітня на Одещині воїни зенітного ракетного підрозділу Повітряних Сил ЗСУ збили дві російські крилаті ракети, які були випущені з акваторії Чорного моря російським кораблем і летіли у напрямі порту Південний. Про це повідомляє у Facebook оперативне командування Південь.

00:58
За добу 23 квітня підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил та Сухопутних військ ЗСУ вразили 17 повітряних цілей російських окупантів. Про це повідомляє ПС ЗСУ.
За добу вражено таку техніку російських окупантів:
→ 3 літаки (попередньо Су-34, Су-35, Су-25);
→ 5 крилатих ракет;
→ 9 БпЛА ОТР (імовірно "Орлан-10").

00:43
Мобілізація Росією українців у тимчасово окупованих районах є порушенням Женевської конвенції. Про це йдеться у звіті британської розвідки за 23 квітня.

00:34
Російські окупанти в тимчасово окупованому Мелітополі викрали почесного консула Болгарії. Також викрадають місцевих бізнесменів та людей, які не приховують патріотизм. Декого намагаються мобілізувати до армії Росії. Про це заявив мер Мелітополя Іван Федоров у ефірі телемарафону.

00:19
Южно-Українську атомну електростанцію офіційно перейменували на Південноукраїнську. За зверненням Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня відповідне рішення ухвалив Енергоатом.

00:17
Під час сьогоднішнього обстрілу Одеси російськими окупантами їхні ракети, крім 16-поверхового житлового будинку, влучили в один із міських цвинтарів - зруйновано понад 1000 кв. м території. Про це повідомляє Telegram-канал Одеської міської ради.

00:11
Радник глави Офісу президента Олексій Арестович повідомив, що, "за деякими даними", російські окупанти збираються провести українських військовополонених вулицями тимчасово окупованого Донецька та Маріуполя під час параду 9 травня. Про це він сказав у ефірі "Фейгін Live".

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live