Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

23.04.2022

23:58
РФ заявила, що Україна планує провокацію із застосуванням отруйних хімічних речовин у порту "Южний" для звинувачення російських військ
Речник Одеської ОВА Сергій Братчук попереджає, що такі заяви – психологічний тиск:
"Усе це - цілеспрямована дезінформація Росії, покликана відвернути увагу від її кривавих злочинів".

23:33
Окупанти обстріляли психоневрологічний інтернат на Сумщині, повідомив очільник ОВА Дмитро Живицький.
"Внаслідок ворожого обстрілу в селі Атинське у психоневрологічному інтернаті вибито всі вікна й двері. Жертв серед цивільних немає".
Також у с. Бояро-Лежачі пошкоджено території приватних будинків. Обійшлося без жертв.

23:13
Росіяни знищили пам'ятник Митрополиту Ігнатію - одному із засновників Маріуполя. Він стояв біля церкви Лівобережного району, повідомили у міськраді Маріуполя.

23:01
Україна та Польща підписали меморандум про створення спільного логістичного підприємства, завдання якого – кардинально збільшити обсяг залізничних перевезень українського експорту до ЄС та на світові ринки через Європу.
У межах створення нової компанії буде розширено залізничні шляхи для товарів, які неможливо доставляти через заблоковані росіянами порти.

22:55
Протягом цієї доби, 23 квітня, військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил успішно відбили 12 атак ворога.
Українські захисники знищили чотири танки, п'ять артилерійських систем, п'ятнадцять одиниць броньованої техніки, одну бойову броньовану машину та чотири одиниці автомобільної техніки.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один літак (Су-25), одну крилату ракету та три безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

22:47
Нардеп від Слуги народу Микола Тищенко отримав нагородну зброю "за роботу для батальйону "Архангела Михаїла".
Нагородний пістолет Стєчкіна нардеп отримав "за самовідданий захист Мукачева".

22:40
У Миколаєві місцеві повідомляють про вибухи.

22:32
В Одесі знову чутно вибухи.

22:30
Обеліск на честь міста-героя Києва на площі Перемоги у Києві - "обезленіли" в день народження вождя пролетаріату.
На пам'ятнику в центрі столиці України досі висіли зображення вищих нагород Радянського Союзу – ордену Леніна та медалі "Золота Зірка". Леніна сьогодні прибрали небайдужі активісти.

22:08
Український пожежник рятує книги з розбомбленої будівлі у Чернігові.

22:04
Упродовж доби у зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські війська двічі атакували, бої досі тривають. Українські захисники знищили:
особового складу - до 150;
танків - 2;
бойових машин - 1;
БТР - 8;
БМП - 3;
МТЛБ - 1;
АТ - 3;
артилерійських систем - 2;
літаків - 1;
БПЛА - 1.

21:50
"Слово "влада" в Україні вже не викликає блювотного рефлексу", - Зеленський
"Україна вже зробила все що могла. Ми настільки об'єднані. І головне, щоб усе це залишилося у нас. Залишилося до кінця війни і залишилося після війни. Ми так об'єдналися! Слово "влада" не викликає у суспільства блювотного рефлексу. І я пишаюся цим, дійсно. Мені не соромно бути керівником держави. І я вважаю, що це велика перемога і велика наша зброя - об'єднання сил".

21:47
Зеленський відповів, що запитав би у Путіна:
"Мої питання, які б я проговорював  з президентом РФ, стосуються виключно – виключно – питань, які мене цікавлять виключно як президента України. Це питання територіальної цілісності. І саме ці питання я би з ним обговорював – як далі буде жити наш Донбас український і як далі буде жити наш Крим. Як ми можемо, в якій точці про це домовитись і чи можемо взагалі".

21:33
Зеленський про приїзд до Києва світових лідерів: Ми не країна для трагічних селфі, у нас справжня війна. Тому приїжджайте, будь ласка:
"Але сьогодні до нас не можна їхати з порожніми руками. А ми очікуємо не просто якихось презентів чи якихось там тортиків, а конкретні речі та конкретну зброю".
"Ми ніколи нічого не просимо чи запитуємо у держав, у яких немає цієї можливості", - додав Зеленський.

21:21
Зеленський: Якби у нас була ядерна зброя - Україна її ніколи б не використала. Тому що ми абсолютно адекватні люди. Будь-якого керівника нашої держави, який би подумав про це й почав пальчиком тягнутися до ядерної кнопки, - його б знесло наше суспільство, я був би першим серед таких людей.
Що несправедливо: [керівництво РФ] глибоко в душі спроможне зробити такі кроки, тож вони думають, що й інші можуть таке зробити. Тому якби у нас була ядерна зброя, ризики щодо початку війни з боку Росії були б мінімізовані.

21:13
Зеленський про участь російського олігарха Романа Абрамовича у переговорному процесі: "Наскільки мені відомо, він був у Києві. Формат його зустрічі я не готовий обговорювати".

20:46
Книжки зі світової історії міститимуть нове слово - рашизм. Слово нове, але вчинки такі ж самі, як були 80 років тому - Зеленський.

20:43
Зеленський повідомив, що кількість загиблих унаслідок ракетного удару по Одесі збільшилася до восьми людей. "Тримісячна дитина загинула. Вона народилася, коли розпочалась війна. Покидьки смердючі!"

20:38
Якщо будуть знищені наші люди в Маріуполі, якщо будуть проведені псевдореферендуми на окупованих територіях [зокрема, у Херсоні], Україна вийде з будь-яких переговорів з Росією – Зеленський на пресконференції.

20:33
Зеленський: Ми не готові сьогодні розблокувати Маріуполь воєнним шляхом
"У нас є повне моральне право на воєнне розблокування наших міст. У нас є велика надія, що ми можемо це зробити. Чи готові ми зараз? – Ні. Щодо воєнного розблокування Маріуполя, то на сьогоднішній день ми не готові. Командири наших хлопців, які перебувають в Азовсталі, які там заблоковані, чудово це розуміють. Це реальність", – сказав Зеленський.

20:28
МВФ створив спеціальний рахунок під власним адмініструванням для допомоги Україні, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.
"Прагнемо зібрати від усіх країн-партнерів частину загального обсягу Спеціальних прав запозичення, які вони мають на своїх рахунках. Це дозволить нам профінансувати потреби для захисту нашої країни, виконання соціальних зобов’язань та підтримки економіки".

20:24
Зеленський: Такої війни в світі ще не було, її неможливо порівнювати із жодною, про це говорять всі спеціалісти.
Такого рівня знищень РФ не завдавала у жодній війні, яку розв'язувала, але й такого рівня "воєнного хамства" РФ - катувань, насилля - теж ще не було.

20:19
Президент повідомив, що завтра, 24 квітня, до України приїдуть державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр оборони США Ллойд Остін.

20:15
У Кремлі самі були здивовані рівнем ненависті свого населення до України. Те, що вони зробили своєю пропагандою - Зеленський.

20:08
Зеленський: Думаю, більшість українців, і я дуже щасливий жити в такій країні, готові її захищати. Ми будемо такою державою [як Ізраїль]; ба більше, ми вже така держава.
Думаю, ми станемо однією з найсильніших держав в Європі. Не тому, що ми такі особливі, хоча суб'єктивно це так, а тому, що у нас немає іншого вибору.

20:04
Зеленський дає пресконференцію українським та міжнародним ЗМІ.

20:00
Окупанти впродовж дня обстрілювали Гірську громаду на Луганщині: ще четверо загиблих, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.
Так, близько 15:00 після артилерійського обстрілу загинули двоє жителів Золотого. Декілька осіб отримали поранення. На жаль, не всіх вдалося врятувати. Також пізніше ще знайдені тіла без ознак життя. Загалом на теперішній час загинуло шестеро жителів громади.

19:45
Російські ракети під час сьогоднішнього обстрілу Одеси влучили в один із міських цвинтарів: зруйновано понад 1000 квадратних метрів території, повідомив мер Геннадій Труханов.

19:35
Туреччина закрила небо для російських літаків у напрямку Сирії, повідомив Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

19:31
Президент України Володимир Зеленський та прем‘єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон обговорили нову військову допомогу Україні. Вона включатиме надання нам важкого озброєння, повідомив керівник ОП Андрій Єрмак.

19:00
Троє поліціянтів та одна жінка поранені внаслідок обстрілу Харкова, повідомляє прокуратура.
Внаслідок обстрілу поранення отримала 62-річна жінка. Пошкоджено торговельний центр та житлові будинки поблизу. Поліціянти приїхали допомогти пораненій, а окупанти відкрили повторний вогонь.

18:56
Рятувальники ліквідували пожежу у 16-поверхівці в Одесі, яка виникла внаслідок ракетного обстрілу міста російськими окупантами, повідомили ДСНС.

18:51
Загроза повторного ракетного удару по Одесі досі зберігається - голова ОВА Максим Марченко.

18:44
Зведення Генштабу ЗСУ на 18:00:
    Армія ворога намагається наростити темпи бойових дій на сході, щоб оточити українські війська;
    на Волинському та Поліському напрямках ситуація без змін;
    на Слобожанському напрямку росіяни продовжують часткове блокування Харкова та обстрілюють українські позиції;
    на Донецькому і Таврійському напрямках основні зусилля РФ зосереджені на взятті під контроль міст Попасна та Рубіжне і підготовці до наступу на Сєверодонецьк. Поблизу Мар’їнки та на більшості інших напрямків ворог успіху не має;
    на Південнобузькому напрямку окупанти наступальних дій не проводили, лише здійснювали поодинокі обстріли з артилерії;
    Росіяни мають серйозні проблеми з медичним забезпеченням своїх військових. У Балаклеї на Харківщині окупанти разом із військовим шпиталем використовують місцеву поліклініку;
    в окупованому Вовчанську росіяни залучають на фронт місцевий молодший медичний персонал;
    також російські війська мають серйозні проблеми з особовим складом, тому намагаються провести примусову мобілізацію на Херсонщині;
    для переміщення військових вантажів армія РФ використовує цивільні вантажівки. Крім цього окупанти викрадають сільськогосподарську техніку.

18:30
Президента України Володимира Зеленського внесли у перелік лауреатів приватної премії Profile in Courage Award від Фонду бібліотеки колишнього президента США Джона Фіцджеральда Кеннеді, йдеться у пресрелізі Фонду.

18:24
Російська ракета прилетіла на околицю села на Дніпропетровщині та зачепила газову трубу, повідомив очільник регіону Валентин Резніченко. Наразі там працюють фахівці.

17:56
На Дніпропетровщині сапери знешкодили бойову частину ворожої ракети, яка не вибухнула.

17:51
Двоє мирних мешканців підірвались на міні у Золочівській громаді - обидва загинули. Чоловіки приїхали провідати маму. Про це повідомив голова Золочівської громади Віктор Коваленко.

17:49
Внаслідок обстрілу вдень 23 квітня, за попередніми даними, чотирьох людей поранено в Харкові та двох - у Чугуївському районі. Про це повідомили у Центрі екстреної медичної допомоги.

17:45
Андрій Єрмак в інтерв?ю французькому виданню TF1 розповів про Маріуполь. Зокрема, про те, що росіяни запустили черговий фейк про повний контроль над містом. Керівник ОП запевнив, що боротьба за місто триває, українській військові залишаються на постійному контакті з військовим командуванням попри складну ситуацію.

17:32
В Маріуполі росіяни знову зірвали евакуацію маріупольців до Запоріжжя. Замість цього влаштували свою і обманним шляхом посадили маріупольців до своїх автобусів, які прямували на окуповану територію до міста Докучаєвськ. Про це розповів заступник мера міста Петро Анрющенко.

17:11
Внаслідок обстрілу в Одесі п?ятеро укранців загинуло та 18 поранених. Серед загиблих – тримісячна дитина. Рятувальні роботи продовжуються, кількість жертв може зрости. Про це повідомив керівник ОП Андрій Єрмак.

17:03
Жительки села Новий Биків Чернігівської області розповідають про наслідки перебування російських окупантів.

16:50
Крилаті ракети, які випустили по Одесі, були запущені з літаків стратегічної авіації ТУ-95 Росії з акваторії Каспійського моря. Сили оборони повітряного командування "Південь" знищили дві ворожих ракети (попередньо Х555 або Х101) та два БПЛА, які ймовірно здійснювали корекцію польоту ракет.

16:41
Відзавтра, з 00:00 легкові автомобілі для особистих потреб можна буде ввозити та оформлювати на окремих пропускних пунктах. Таке обмеження пов?язане з величезними чергами на західному кордоні, що перешкоджають пересуванню транспорту з гуманітарною допомогою. Про це написав заступник міністра Інфраструктури України Мустафа Найєм.

16:33
ЗСУ ліквідували двох російських генералів, ще один важкопоранений - пише ГУР.

16:25
У Маріуполі загинули дві юні актриси, які грали у місцевому незалежному театрі "Conception". Про це повідомили на сторінці театру.

16:09
"Єдина мета російських ракетних ударів по Одесі – терор. Росія повинна бути визнана державою-спонсором тероризму і поводитися з нею відповідним чином. Ні бізнесу, ні контактів, ні культурних проєктів. Нам потрібна стіна між цивілізацією та варварами, які вражають мирні міста ракетами", - відреагував Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Твіттері.

15:44
Росіяни обстріляли з артилерії центр міста Золоте на Луганщині. Обстріл відбувся приблизно о 15:00. Двоє загиблих, ще двоє поранених. Повідомляють в Луганській ОВА.

15:40
В Одесі вдалося збити кілька крилатих ракет – одесити бачили вибухи в небі і уламки, що падають. Пише місцеве видання Думская. Як мінімум одна ракета вибухнула під час падіння. В одному із густонаселених районів почалася пожежа у житловому будинку.

15:30
На Київщині повністю або частково відновлено розподіл газу у 103 населених пунктах. Повідомили у Київській ОВА.

15:28
На Чернігівщині знешкодили вже понад 3000 вибухонебезпечних предметів. Про це повідомляє МВС України.

15:22
Дочірнє підприємство німецького оборонного концерну Rheinmetall надіслало федеральному уряду Німеччини офіційний запит на постачання Україні 100 БМП Marder, пише Deutsche Welle із посиланням на публікацію газети Welt am Sonntag.

15:21
Ураїнка бореться з російською дезінформацією в Японії, керуючи некомерційними англомовним новинним сайтом - UAposition.
"Світ має знати, як Росія вбиває українських мирних жителів", – описала місію сайту Лілія Тяжко, українка, яка була змушена виїхати з Криму до Японії у 2014 році.

15:21
У РФ можуть проводити обманну мобілізацію: там набирають "добровольців" нібито задля допомоги мешканцям Донбасу в районі Маріуполя. Не виключено, що "добровольців" можуть кинути у бої проти українських військових, повідомляє Центр протидії дезінформації за РНБО.

15:13
По Одесі нанесено ракетний удар. Є влучання в об'єкти інфраструктури. Небезпека не минула! – Оперативне командування "Південь".

15:04
У Бучі ексгумували та виявили 412 тіл загиблих за час окупації російськими військами. Наступний етап - ідентифікувати кожного загиблого. Про це повідомив Бучанський міський голова Анатолій Федорук і додав, що кожний третій загиблий в Київській області – з Бучі.

14:42
Білоруський фотограф Павло Кричко створив портрет Путіна із майже 1500 фотографій звірств РФ в Україні.
"Коли дивлюся на всі ці фотографії, мені досі важко зрозуміти людей, які все це підтримують", - написав фотограф.

14:35
Атак росіян на Луганщині дедалі більше, для прориву кидають до двох батальйонів одночасно та цілодобово обстрілюють усі міста та села області. Про це повідомив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай в ефірі Суспільного.

14:28
Дніпровський окремий батальйон Тероборони відбив наступ на одному з південних напрямків та поповнив склад озброєння ЗСУ: АК-12, протитанкова керована ракета та 120-мм міномет!

14:22
У Нью-Йорку організували інсталяцію "Писанка: Символ надії". Ініціаторкою стала американська етнографиня українського походження - Софія Зелик. Для виставки вона зібрала писанки з усього світу, а після перемоги планує відвезти їх в Україну. Про це вона розповіла Голосу Америки.

14:20
У Києві призупинятимуть рух метро наземними ділянками червоної та зеленої ліній через Південний міст. Повідомляють у Метрополітені столиці.

14:14
Окупанти у Великдень планують влаштувати ще більше обстрілів мирного населення та українських захисників, повідомляює СБУ. На снарядах пишуть "Христос Воскрес!".

14:11
Десантно-штурмові війська ЗСУ показали як вони знищили майже пів сотні засобів повітряного нападу РФ.

13:59
Російські окупанти відновили бомбардування позицій захисників Маріуполя в районі Азовсталі та намагаються розпочати штурм, повідомив на черговому брифінгу радник голови ОП Олексій Арестович.

13:59
Російські окупанти відновили бомбардування позицій захисників Маріуполя в районі Азовсталі та намагаються розпочати штурм, повідомив на черговому брифінгу радник голови ОП Олексій Арестович.

13:49
Полк Нацгвардії "Азов" опублікував відео, в якому вони допомагають цивільним у бомбосховищах Азовсталі. Це відео - додатковий доказ того, що на території заводу, який штурмували росіяни, перебувають мирні мешканці.

13:47
"Кадировці" захопили підприємство Агроспівдружність, що обробляє близько 20 000 гектарів землі в Генічеському районі, повідомляє омбудсменка Людмила Денісова.

13:43
Українські активісти створили сайт Колискова200. Один з варіантів заколисати себе — пісня співачки Стасік "Колискова для ворога". Другий — численні перехоплення розмов російських солдатів з друзями та рідними, де вони скаржаться на втрати та поразки в Україні.

13:42
У чатботі «Укрзалізниці» тепер можна дивитися розклад київської міської електрички та купувати квитки. Він доступний у Viber і Telegram.

13:33
Художниця та дружина посла Ізраїлю Міхаеля Бродського – Регіна Шафір намалювала лікарів та медсестер ізраїльського польового шпиталю у селищі Мостиська Львівської області.
"Вони відважні, прекрасні - я залюбилася ними", - написала художниця і додала, що вони дуже гарні та випромінюють світло.

13:26
У Сватівському районі Луганської області терористична організація ЛНР змушує фермерів розпочати посівні роботи. Обіцяють безплатно забезпечити всім необхідним, але потім врожай "націоналізують" на користь окупантів, повідомляє Людмила Денісова.

13:22
У ПриватБанку повідомили про можливі збої: затримках в роботі сервісів банку, мережі банкоматів й оплаті картками через торгові термінали.

13:11
Старший радник Конгресу США Пол Массаро про значущість України: "Найкраще для безпеки США, Європи та всіх демократій – це повна перемога України. Все, що менше, спонукає до нового вторгнення".

13:02
В ДНР практично не залишилось "народних міліціонерів" – більшість загинула в боях під Маріуполем, пише ГУР. За даними розвідки загинуло до тисячі осіб, серед них 26 курсантів та понад 2800 осіб поранених.

12:53
Є ймовірність глобального попиту на ядерну зброю через «ядерний шантаж» Володимира Путіна після вторгнення Москви в Україну. Про це заявила експерт щодо Росії та колишній радник Білого дому з розвідки Фіона Гілл, повідомляє The Guardian.

12:51
Російські окупаційні війська вчетверте обстріляли прикордонників Чернігівщини. З території РФ окупанти випустили близько десяти гранат неподалік від прикордонного села Сеньківка. 

12:38
На західному кордоні України перед Великоднем збільшились черги. За добу 22 квітня на пропускних пунктах з ЄС та Молдовою майже 70 000 осіб та 17 000 транспортних засобів перетнули кордон. Про це повідомила Державна прикордонна служба.

12:34
У Херсонській області окупанти спустошили елеватор у селищі Новоолексіївка та вивезли все зерно до Криму, омбудсменка Денісова.

12:30
"Кожен полонений ворог - це потенційне життя нашого героя на обмін", - відреагував Давид Арахамія на гнівні коментарі у фейсбуці про те, що не варто брати російських окупантів у полон. 

12:21
На Великдень можуть посилитись кібератаки з боку Росії. Про це попереджають у Держспецзв?язку та просять українців бути обережними: не переходити за сумнівними посиланнями від незнайомців і знайомих, не відкривати неперевірені вкладення та встановити двоетапну перевірку на вхід у свої облікові записи.

12:14
На Сумщині  в ніч з 23 квітня на 24 квітня комендантська година подовжиться на дві години. Обмеження у пересуванні діятимуть з 23:00 до 05:00. Про це повідомив керівник Сумської ОВА Дмитро Живицький.

12:01
Головнокомандувач ЗСУ вчергове звернувся до блогерів, інфлюенсерів та користувачів соцмереж і закликав "утриматися від публічних оцінок бойових дій, логістики, забезпечення і рішень командирів", аби не допомагати ворогу. Він порадив продовжувати вірити Збройним силам України.

11:48
Окупанти дістають з-під завалів Драматичного театру тіла загиблих та вивозять до смт Мангуш, де звалюють їх у 300-метрову братську могилу, повідомляє радник мера міста Петро Андрющенко.

11:46
Віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук попередила, що окупанти можуть влаштувати паралельну "евакуацію" в Росію з Маріуполя.

11:37
Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд стверджує, що Вашингтон веде з Україною переговори про "безпекові запевнення", а не про гарантії.

11:28
На Донеччині за добу окупанти вбили та поранили мирних жителів, поліція вже відкрила кримінальні провадження. Росіяни обстріляли 13 населених пунктів, зруйновано 51 об'єкт - це житлові будинки, школа, дитячий табір, ферма, адмінбудівлі.

11:16
Близько 30 сєвєродончан евакуйовані сьогодні, із них 15 – лежачих хворих, Луганська ОВА.

11:02
Комендантську годину продовжили також і в Харкові – з 19:00 до 05:00 24 квітня.

10:59
На Київщині та у столиці на Великдень, у ніч із суботи 23 квітня на неділю 24 квітня, комендантська година запроваджується з 23:00 до 05:00. Перебування в храмах у цей час можливе виключно для працівників цих релігійних закладів з обмеженням доступу для населення.

10:57
ЗСУ здійснили успішний контрнаступ та відбили населені пункти Безруки, Слатино, Прудянка на Харківщині та закріпилися на позиціях - голова ОДА Олег Синєгубов.

10:27
Кіберполіція Дніпропетровщини викрила 22-річного чоловіка, який нібито продавав військові товари.

10:20
У Києві відновили рух два трамвайні (№11 та 22А) та тролейбусні (№27К та 31) маршрути.

10:04
Бойові втрати особового складу російських окупантів досягли 21 600

09:49
За добу піротехніки ДСНС виявили та знешкодили 1572 вибухонебезпечних предмети, зокрема п'ять авіаційних бомб.

09:43
У Миколаєві окупанти вночі вдарили по закинутому кафе, жертв немає. Через можливість провокацій в області комендантська година почнеться о 19:00 та закінчиться о 05:00 24 квітня - голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

09:33
У Бучі нарахували 412 людей, вбитих окупантами. Це означає, що кожен третій загиблий в Київській області - з Бучі, повідомив міський голова Бучі Анатолій Федорук.

09:29
Окупанти закінчують перегрупування військ і готуються до масштабного наступу на сході. Для наступу на "Азовсталь" росіяни планують залучити ФСБ та Росгвардію - представник ГУР МО Вадим Скібіцький.

09:08
Російський снаряд влучив у трансформаторну підстанцію, яка живить помпові станції, що подають воду до центру Лисичанська, Новодружеська та Привілля - Луганська ОВА.

09:06
Зросла кількість поранених через війну дітей – до 387, число загиблих за останні два дні незмінне - 208, повідомляє Офіс генпрокурора.

08:58
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай опублікував місця зборів для евакуації з Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Попасної, Гірського та закликав виїжджати.

08:46
"Азов" показав, як виживають діти у підвалах "Азовсталі".

08:45
Які автобуси та потяги вже курсують Сумщиною та за межі області.

08:25
Британська розвідка: Попри посилення активності, російські війська не досягли значних успіхів за останні 24 години, оскільки українські контратаки продовжують перешкоджати їхнім зусиллям; повітряні та морські сили Росії не встановили контроль у небі та на морі через ефективність протиповітряної та морської оборони України; у Маріуполі тривають важкі бої, які зривають спроби росіян захопити місто, що ще більше сповільнює їхній бажаний прогрес на Донбасі.

08:11
У Попасній дві людини загинули під час обстрілів - місто під щільним вогнем росіян. Окупанти 12 разів обстрілювали житлові будинки міста за 22 квітня - Луганська ОВА.

08:01
Російська армія розгорнула батарею протиповітряної оборони під Скадовськом, намагається створити умови для просування у напрямку Миколаєва та закріпитися на адмінкордонах Херсонської області - зведення Генштабу ЗСУ.

07:36
На Донецькому напрямку армія РФ наступає на всій лінії фронту. Основні зусилля – на наступі на Сєверодонецькому напрямку. Також ворог намагається створити умови для наступу на Слов'янськ, продовжує наступ у районі Новотошківського, штурмові дії – у районах Рубіжного, Попасної, Мар'їнки.

07:17
Підрозділ протиповітряної оборони Нацгвардії збив російський гелікоптер Ка-52 "Алігатор".  Ка-52 відстрілював теплові пастки та намагався залишити територію, проте все одно був збитий із переносного зенітно-ракетного комплексу.

07:09
Російські окупанти могли використовувати сльозогінний газ, змішаний із хімічними речовинами, під час штурму Маріуполя. Про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер на спеціальному засіданні Постійної ради у Відні.

07:01
На Донеччині та Луганщині за минулу добу відбито вісім атак ворога, знищено дев’ять танків, 18 одиниць броньованої та 13 одиниць автомобільної техніки, паливозаправник, три артилерійські системи.

06:59
Окупанти підготували підрозділ ПВК Вагнера чисельністю до 200 осіб. Передова група підрозділу перекинута у район Новобахмутівки для рекогносцирування місцевості - зведення Генштабу ЗСУ.

06:58
Підрозділи 64 окремої мотострілецької бригади РФ, яка брала активну участь у масових вбивствах, катуваннях та ґвалтуванні цивільного населення у Бучі, діють в районі міста Ізюм на Харківщині й вже зазнали втрат - зведення Генштабу ЗСУ.

06:48
США з початку повномасштабної війни Росії проти України виділили Україні зброї, боєприпасів та обладнання на $ 3,4 млрд. У списку є важка зброя, зокрема 90 гаубиць калібру 155 мм.

06:39
Укрзалізниця опублікувала розклад евакуаційних потягів на 23 квітня з Запоріжжя, Покровська, Харкова.

06:13
Міжнародний олімпійський комітет (МОК) вперше назвав Росію і Білорусь агресорами в Україні.

06:02
У суботу, 23 квітня, з Маріуполя об 11:00 відкриється евакуація до Запоріжжя. Жінки, діти та люди похилого віку зможуть сісти на автобуси на бульварі Шевченка, на кільці біля ТРЦ "ПортCity". Колона виїде о 12:00 через Мангуш, Бердянськ, Токмак, Оріхів.

05:49
У Києві 815 укриттів під'єднали до інтернету. Про це повідомляє КМДА.

05:47
У вівторок, 26 квітня, на американській військовій базі Рамштайн у Німеччині відбудуться масштабні переговори щодо довгострокової безпеки України. Пентагон запросив на них 40 союзників з НАТО та поза Альянсом, повідомляє AFP.

05:35
У Празі ділянку вулиці біля посольства Росії у Чехії офіційно перейменували – тепер вона називається вулиця Українських героїв. Таблички урочисто змінила адміністрація чеської столиці з послом України Євгеном Перебийнісом та представниками посольств інших країн, пише Novinky.

05:32
Криптовалютна біржа Binance з квітня 2021 року таємно співпрацювала з ФСБ, щоб передавати Росії дані клієнтів, включно з іменами та адресами. Про це повідомляє Reuters.

05:23
28 квітня канцлер Німеччини Олаф Шольц відвідає Японію, щоб провести переговори із прем'єр-міністром Фуміо Кісідою. Очікується, що на порядку денному будуть питання повномасштабного вторгнення Росії в Україну і впливу Китаю, що зростає, пише Japan News.

05:15
Нідерланди мають намір припинити імпорт російського газу та нафти до кінця 2022 року. У країні зосередилися на економії, відновлюваних джерелах енергії та збільшенні імпорту з інших країн, пише Spiegel.

05:08
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав ситуацію в Маріуполі "найбільшою гуманітарною катастрофою" з часів вторгнення Росії і, можливо, найстрашнішою катастрофою століття, оскільки місто постійно зазнає бомбардувань з боку російських військ, загинули тисячі людей. Про це він заявив на прес-конференції у Вашингтоні, пише CNN.

05:00
Бельгійський уряд вирішив продовжити постачання зброї в Україну, повідомило місцеве видання VRT News. Йдеться про протитанкові ракетні комплекси і, можливо, самохідні артилерійські установки.

04:48
США поки що не мають наміру повертати своїх дипломатів до Києва через загрозу ракетного удару Росії по будівлі або американському персоналу. Про це повідомляє CNN із посиланням на інформацію із трьох джерел.

04:43
У Миколаєві нацгвардійці тепер мають трофейного собаку. Вівчарка належала російським окупантам, які тримали в оточенні одне із сіл колишнього Новоодеського району. Після відступу їхні собаки розбіглися селом. Одному дала притулок родина місцевої жительки Валентини Бойдиш. Про це повідомляє в Telegram Оперативний ЗСУ.

04:35
Окрема бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського тримає оборону морського узбережжя та на лінії біля державного кордону із самопроголошеною Придністровською Республікою.

04:29
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав три фактори, які можуть допомогти Україні виграти у війні з Росією. Це санкції, фінанси та зброя, сказав глава уряду під час зустрічі з державним секретарем США Ентоні Блінкеном.

04:24
Гурт Океан Ельзи презентував пісню Місто Марії, яку присвятив захисникам Маріуполя. Автор слів та музики – Святослав Вакарчук.

04:10
В Україні суд заарештував акції та рахунки одного з гірничо-збагачувальних комбінатів через ухилення від сплати податку на прибуток на суму понад 10 мільйонів гривень. Підприємство протягом 2020-2021 років, замість експорту до Австрії, вивозило титановмісну сировину до Росії та Білорусі. Про це повідомляє Бюро економічної безпеки.

04:04
США нададуть Україні $ 500 млн додаткової прямої фінансової допомоги для стабілізації економіки в умовах воєнного часу. Гроші підуть на виплати зарплат, пенсій, соціальної допомоги, повідомляє Мінфін.

03:59
Командир 64-ї окремої мотострілецької бригади збройних сил РФ Азатбек Омурбеков, який потрапив під західні санкції через причетність до звірств у Бучі, отримав нове військове звання. Про це свідчить повідомлення Міноборони РФ, де Омурбекова назвали полковником.

03:56
Чехія хоче замінити Росію, яку раніше виключили через війну в Україні, у Раді ООН з прав людини. Країна вже подала свою кандидатуру, пише у Twitter МЗС Чехії.
"Росія має нести відповідальність за агресію, людські страждання та руйнування в Україні", - сказано у повідомленні.

03:44
Росія використовує свої підводні човни у Чорному морі для запуску крилатих ракет по території України. Запуски ракет із глибини до 50 метрів важко виявити навіть за допомогою супутників, пише The Times.

03:42
Пентагон шукає нові можливості для промисловості США, щоб наростити потужності та прискорити виробництво зброї, яка потребує мінімальної підготовки та може бути швидко експортована до України. Про це пише Reuters.

03:29
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш наступного четверга, 28 квітня, планує відвідати Київ. Про це повідомила прес-служба ООН. Перед цим 26 квітня Гуттеріш відвідає Москву для зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним та його міністром закордонних справ Сергієм Лавровим.

03:17
Минулої доби українські військовослужбовці відбили вісім атак ворога і знищили близько 50 одиниць ворожої техніки. Про це повідомляє штаб ООС у Facebook.
ЗСУ ліквідували:
→ 9 танків;
→ 3 артилерійські системи;
→ 18 одиниць броньованої техніки;
→ одну бойову броньовану машину;
→ 13 одиниць автомобільної техніки;
→ один паливозаправник.

03:11
Міністерство закордонних справ та євроінтеграції Молдови 21 квітня викликало посла Росії Олега Васнєцова через слова російського генерала про те, що однією з цілей війни в Україні є "вихід у Придністров'я". Про це повідомляється на сайті МЗС Молдови.

02:58
Британський виконавець Ед Ширан представив кліп, знятий у Києві до початку війни, у листопаді 2021 року. На початку відеороботи музикант поділився враженнями від візиту до України та підтримав український народ, який протистоїть російській агресії.

02:47
В ООН звинуватили Росію в ігноруванні норм гуманітарного права, російські війська вчиняють військові злочини: безладно обстрілюють і бомбардують населені пункти, вбиваючи мирних жителів та руйнуючи лікарні, школи та іншу цивільну інфраструктуру. Таку заяву зробила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет.
"Протягом цих восьми тижнів міжнародне гуманітарне право не просто ігнорувалося, але, начебто, відкидалося убік", - сказала Бачелет.

02:34
Міністр фінансів Австрії Магнус Бруннер заявив CNN, що його країна підтримує всі санкції проти Росії, крім газового ембарго – австрійська промисловість настільки залежить від російського газу, що у них "немає вибору".
"Якщо санкція б'є більше по вам, ніж по тим, на кого вона спрямована, я думаю, що користі від цього небагато", - сказав міністр.

02:17
В Одесі ухвалили рішення не скасовувати на Великдень комендантську годину, вона буде зменшена на одну годину з 23:00 до 05:00. Про це повідомляє Одеська військова адміністрація.

02:08
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що консультації з країнами-партнерами щодо гарантій безпеки для України можуть завершитися протягом тижня. Про це він сказав у ефірі єдиного телемарафону у п'ятницю ввечері.

02:00
Харківська обласна прокуратура заочно повідомила підозру міському голові Балаклії Івану Столбовому - у березні 2022 року він перейшов на бік Росії, погодившись виконувати повноваження міського голови у складі окупаційної адміністрації. Про це повідомив Офіс генпрокурора у п'ятницю на своєму сайті.

01:57
США допомагають Європейському Союзу визначитися, як знизити імпорт нафти з Росії та скоротити валютні доходи Кремля. Варіантів кілька: ембарго, встановлення граничних цін, механізм утримання виторгу, пише Bloomberg з посиланням на джерела.

01:43
У розвідці Британії відповіли на заяву міністра оборони РФ Сергія Шойгу, який заявляв, що Росія має намір застосувати нові методи ведення війни.
"Заявлений міністром оборони Шойгу намір запровадити "нові методи ведення війни" є мовчазним визнанням того, що прогрес Росії йде не так, як планувалося", - сказано у Twitter.

01:22
У США Нью-Йорк виділить $2 млн для допомоги українцям, які вже мешкають у місті, і тим, хто приїжджає, рятуючись від російської агресії. Це дозволить громадянам України "отримати доступ до імміграційної юридичної допомоги, послуг перекладачів, соціальних послуг та інших ресурсів", йдеться у прес-релізі офісу мера Еріка Адамса, пише CNN.

01:08
Російські окупаційні війська обстріляли населені пункти Криворізького району, розташовані на кордоні з Херсонською областю. Жертв немає, ситуація у регіоні стабільна. Про це повідомив голова Криворізької військової адміністрації Олександр Вілкул.

00:57
Канада нещодавно передала Україні 155-мм гаубиці M-777, повідомила у Twitter міністр національної оборони Канади Аніта Ананд.
Один із співрозмовників CBC News заявив, що разом із знаряддями Канада передала Україні певну кількість високоточних снарядів Excalibur, що залишилися після війни з Афганістаном. Ці снаряди мають GPS-наведення та коштують понад $112 000 за одиницю.

00:35
Тайвань направить $8 млн фінансової допомоги Києву: $3 млн отримає столична влада, $5 млн – шість місцевих лікарень. Про це заявив міністр закордонних справ Тайваню Джозеф Ву, пише CNN.

00:23
22 квітня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся із держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Про це повідомляється в Telegram.
"Поінформував партнерів, що Україна потребує сучасної зброї, щоб захистити наших людей", - наголосив Шмигаль.

00:11
Міноборони Росії ввечері 22 квітня вперше назвало свої дані про втрати на ракетному крейсері "Москва", який затонув у Чорному морі - він пішов на дно після ракетного удару ЗСУ. Стверджується, що загинув лише один моряк.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live