Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

22.04.2022

23:53
Океан Ельзи провели концерт в метро Києва на станції "Золоті ворота".

    Golden Gate metro station, #Kyiv, #Ukraine. pic.twitter.com/SWAbakltiy
    — Paul Niland (@PaulNiland) April 22, 2022

23:44
87 людей загинули в Миколаєві від 24 лютого через дії РФ, серед них - одна дитина, поранені 399 людей, троє з яких - діти, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

23:42
"Та сама, що була в Бучі". Бійці 93 бригади знищили техніку та особовий склад окупантів 64 ОМСБр, пише Мілітарний, посилаючись на знімки волонтера Романа Доніка.

23:32
Є імовірність, що 23 квітня відкриють гуманітарний коридор із Маріуполя, повідомила Ірина Верещук. Точка збору - на кільці біля торговельного центру "Порт-Сіті" о 10:00. Каже стежити зранку за офіційними повідомленнями.

23:16
Арестович повідомив про удар по передовому командному пункту РФ з 50 старшими офіцерами.

22:54
США та інші представники трансатлантичної спільноти доносять до російського диктатора Путіна сигнал про те, що застосування ядерної зброї буде катастрофою для нього та Росії загалом, сказала Вікторія Нуланд в інтерв'ю Європейській правді.

22:54
Зеленський: "За будь-якої можливості кожен і кожна мають протистояти окупації. Ігноруйте окупантів. Не співпрацюйте з ними. Не допомагайте їм. Знешкоджуйте колаборантів."

22:51
Гуманітарні штаби працюють на території вже понад 500 деокупованих населених пунктів. Щодобово додаються майже по 100 населених пунктів, куди повертається медицина, освіта і фінустанови - Зеленський.

22:50
Зеленський країнам, які можуть бути наступними в планах РФ: "Якщо той, хто може опинитися далі, хоче залишитися сьогодні нейтральним, щоби не втратити щось, то це найбільш ризикована ставка насправді. Бо ви втратите все".

22:48
"Щоби зробити все, що вони (росіяни. - Ред) наробили проти українців у наших містах... треба вбити в собі людину. Бо людина будь-якої віри просто не може такого зробити", - сказав Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

22:34
У Росії підтвердили, що Кремль брехав і від початку хотів захопити частину України, вважає Михайло Полодяк, коментуючи заяву російського генерал-майора Рустама Міннекаєва.

22:14
Вісім атак ворога відбили бійці ООС за 22 квітня. Окупанти мають такі втрати:
    мінус дев'ять танків:
    три артилерійські системи:
    18 одиниць броньованої техніки:
    одну бойову броньовану машину:
    13 одиниць автомобільної техніки:
    один паливозаправник:
    чотири безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

22:01
"У нас буде воєнний Великдень - лише в наших думках" - Сергій Гайдай звернувся до мешканців Луганщини, які не виїхали.

21:59
Зведення стосовно втрат ворога за 22 квітня від Міноборони:
    знищено російський танк з відстані 4,5 км;
    відбито 10 атак ворога, ліквідовано 33 одиниці важкого озброєння та збито 15 повітряних цілей;
    оборона Азовсталі в Маріуполі продовжується.
Від 24 лютого ліквідовано 21 200 людей особового складу росіян.

21:54
В соцмережах з'явилася інформація, що хакери знову зламали ефір українського ТБ. В рухомому рядку з'являється повідомлення про "вбитого президента" і "оточений Київ".

21:46
Про постачання Україні реактивних систем залпового вогню від США повідомила заступниця державного секретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд в інтерв'ю "Європейській правді".

21:33
Троє мирних жителів Донеччини загинули 22 квітня від агресії Росії, семеро поранені, повідомив Павло Кириленко. Точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі встановити наразі неможливо.

21:11
Пожежа в "космічній столиці" РФ Корольові. Влада не повідомляє, що там горіло.

21:09
Сайт для українців, які виїхали до Польщі запустило Міністерство закордонних справ України. Також запустили телеграм-бот.

21:07
Враховуючи, що більша частина жителів Донецької області виїхала, цього недостатньо, вважає Павло Кириленко. Щоб зусилля були зосереджені виключно на захисті території, виїхати повинно більше цивільних.

20:55
На Великдень у Києві комендантська година діятиме з 23:00 суботи до 5:00 неділі, повідомив Віталій Кличко. Служби проведуть онлайн.

20:49
Ґвалтували перед очима доньки. В Ірпені троє росіян зґвалтували жінку та її меншу доньку, змусивши старшу доньку дивитися на це, повідомила Людмила Денісова. Їх убили, а старша донька в стані психологічного шоку чотири дні жила з трупами в будинку. Окупанти їй сказали "живи та передай іншим".

20:37
Тіла двох закатованих мирних мешканців знайшли в Ізюмському районі, повідомляє прокуратура Харківської області. Тіла чоловіка і жінки виявили в підвалі. Окупанти підпалили їх після катувань.

20:34
Ще одну братську могилу виявили біля Маріуполя, повідомляють Схеми, посилаючись на дані супутника. Влада міста каже, що їх повідомляли про ймовірне місце захоронення розстріляних росіянами.

20:26
Генсек ООН їде до Москви, зустрінеться із Путіним і Лавровим 26 квітня, повідомили на сайті організації. Про те, з чим він туди їде, не повідомляють.

20:07
ЄС закликає Росію негайно дати евакуаційні коридори для мешканців Маріуполя.

20:06
Наступні чотири тижні визначать остаточний результат війни, пише NYT із посиланням на заяви високопосадовців адміністрації Байдена.

20:05
Нафту з РФ "бодяжать" на танкерах, Путін зіткнувся з новою Україною.

19:46
Пошкоджені три житлових будинки в Попасній і Рубіжному, повідомив Сергій Гайдай. Навіть евакуаційний автобус не зміг заїхати в Рубіжне. З Попасної вдалося вивезти 33 людини.

19:31
Майбутні гарантії безпеки для України не будуть аналогічними до статті 5 НАТО, заявив прем'єр Британії Борис Джонсон, повідомляє ВВС. Натомість в анонсованій угоді західні союзники пообіцяють надати зброю, навчання та обмін розвідданими.

19:27
Ігри нескорених. Збірна України завершила участь з 16 нагородами: п'ять золотих, п'ять срібних, шість бронзових, пише Суспільне. Спорт.

19:15
Нові поштові марки з російським кораблем презентувала Укрпошта. Тільки на них тепер корабель дійшов до місця призначення. У травні планують надрукувати 5 млн примірників.

18:54
З 37 зруйнованих або пошкоджених мостів у Київській області на 11 вже відновили переправи - Павлюк.

18:48
Підтоплені через руйнування дамби будинки в Демидові планують очистити від води вже за тиждень. Роботи тривають, повідомив голова ОВА Київщини Олександр Павлюк.

18:38
Склади в Харківській області потрапили під обстріл росіян. Загинув чоловік, шестеро мирних мешканців поранені, повідомляє обласна прокуратура.

18:32
Росіяни намагалися штурмувати у п'яти напрямках, але без успіху - Генштаб ЗСУ.

18:27
Штурмували, але втратили боєздатність: 127 мотострілецька дивізія РФ вибула з бою, виведена в район відновлення - Генштаб ЗСУ.

18:24
Ворог закріпився в Лозовому, штурмує напрямок до Слов'янська - вечірнє зведення з фронту від Генштабу ЗСУ.

18:15
Повністю відмовитися від російських енергоносіїв до кінця року планують Нідерланди, пише Reuters, посилаючись на заяви уряду.

18:10
802 кібератаки на Україну зафіксували за перші три місяці 2022 року, повідомили в Держспецзв'язку. Там визначити п'ять хакерських угрупувань, які атакують найчастіше. Вони з Росії та Білорусі.

17:58
Україна офіційно звернулася до секретаріату Енергетичного співтовариства, Євросоюзу та країн-учасниць договору про Енергоспівтовариство з пропозицією запровадити заборону на купівлю, імпорт, передачу та транспортування енергетичних товарів із Росії.

17:48
У РФ заарештовано командувача Чорноморського флоту адмірала Ігоря Осипова, повідомляє ГУР. Продовжуються "оргвисновки" щодо командування російської армії і флоту після поразок російських окупантів на суші та знищення флагмана Чорноморського флоту РФ "Москва".

17:38
"Керівництво російської армії завершує визначати вигідні місця, аби завдати головних ударів", – сказав на брифінгу спікер Міноборони Олександр Мотузяник.

17:30
Омбудсмен Людмила Денісова в ефірі Current Time розповіла, як Україна повертає своїх громадян, про російські фільтраційні табори, про постраждалих від сексуального насильства з боку російських військових.

17:20
У Києві провели інтернет у 815 сховищ.

17:08
Постпред України в ООН Сергій Кислиця: "Якщо раніше посли ходили "пити горілку та їсти кулеб'яку" до резиденції РФ при ООН, то зараз до росіян ніхто не підходить без потреби".

16:50
Росіяни відрапортували про взяття під контроль телецентру у Маріуполі. З його допомогою вони мають намір транслювати кремлівську пропаганду на весь південь України, пише Deutsche Welle.

16:31
"Якщо ви чуєте від військових заклики евакуюватись — будь-ласка, евакуюйтесь! Якщо ви цього не робите, ви не тільки заважаєте армії працювати, а і наражаєте на небезпеку себе і своїх дітей. Потім повернетесь і все відбудуємо".

16:12
У тимчасово окупованій Каховці окупанти облаштували камеру тортур у приміщенні поліції, де місцевих жителів катують і застосовують до них електрошок.

16:08
Глава Європейської Ради Шарль Мішель поговорив із Путіним. "Настійно закликаємо до негайного гуманітарного доступу та безпечного виїзду з Маріуполя й інших обложених міст, тим більше з нагоди православного Великодня", - написав він за підсумками розмови.

15:53
Зеленський заявив, що Світовий банк надасть Україні $4,8 млрд на відновлення після війни.

15:47
Путін використовує блеф як інструмент досягнення своєї мети з 2008 року, і до останнього часу цей прийом спрацьовував – і Захід "скидав карти", вважає Гаррі Каспаров. На його думку, "остання можливість для путінського блефу – це загроза залучення НАТО до конфлікту". Путін, вважає російський опозиціонер, намагається налякати НАТО "прямою атакою на натовський конвой зі зброєю для України, або застосуванням тактичної ядерної зброї, або застосуванням хімічної зброї".
15:33

Туреччина продовжує зусилля щодо підтримки "стамбульського процесу" між РФ і Україною й готова організувати діалог між Зеленським і Путіним у Стамбулі, сказав журналістам президент Туреччини (Anadolu).

15:17
Подоляк: "Маленьке авто французької марки. Сім'ю, що намагалася евакуюватися у ньому, вбили по дорозі нелюди з РФ. Вбито, як встановлено зараз, із французької зброї, яку продали РФ в обхід санкцій у 2015-му. Кожен в ЄС, хто намагається загравати з РФ, має бачити результат своїх дій".

15:05
Емманюель Макрон заявив, що Франція постачає Україні суттєву військову допомогу, зокрема самохідні артилерійські установки CAESAR. Инфографика – АрміяInform

15:01
В усьому Сєвєродонецьку зникло світло - росіяни перебили високовольтну лінію. "Денний обстріл околиць Лисичанська мав катастрофічні наслідки. Росіяни пошкодили високовольтну лінію електропередачі напругою 110 кВ. Знеструмлено усі житлові квартали Сєвєродонецька. На місці аварії працює аварійна бригада ЛЕО", – повідомив глава Луганської ОДА.

14:56
Репортаж зі звільненого від окупантів села Мощун Київської області.
    "В огороде растяжка была. Обезврежена или нет – не знаем"
    Репортаж украинской службы Радио Свобода из села Мощун в Киевской области: pic.twitter.com/eSBtniFm5c
    — Настоящее Время (@CurrentTimeTv) April 22, 2022

14:46
Борис Джонсон заявив, що військовослужбовці ЗСУ вже проходять у Великій Британії курс навчання з використання британської бронетехніки. Він сказав, що "кілька десятків" фахівців з України з минулого тижня вчаться керувати броньованими військовими автомобілями Mastiff, Wolfhound та Husky. Також українські військові навчаються у Польщі працювати з новими системами ППО, повідомив Джонсон (The National).

14:37
У сервісі Дія з'явиться можливість зареєструватися як безробітний та отримувати передбачені законом виплати.

14:34
На кордоні з Польщею затримали народного депутата та одного з президентів ФК "Динамо" Григорія Суркіса. Він намагався вивезти дорогі годинники без декларації.

14:29
ГУР вважає, що росіяни у Маріуполі продовжать штурм Азовсталі. "За нашими даними, вони планують залучити Росгвардію, інші структури, зокрема структури ФСБ, які продовжуватимуть наступ на завод", - сказав в ефірі національного телемарафону представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький (УП).

14:13
Британія збирається повернути посольство до Києва, заявив прем'єр-міністр Борис Джонсон (The Guardian)

14:04
Вбивства 50 мирних жителів у Бучі вже повністю задокументовані Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, повідомила представниця Управління ООН з прав людини Равіна Шамдасані (DW).

13:46
З Попасної з-під вогню вдалося евакуювати 25 людей, повідомив голова луганської ОДА. Серед евакуйованих - поранений хлопець і паралізована жінка похилого віку, з бомбосховища врятували немовля з мамою. Росіяни обстріляли автобус, але ніхто не постраждав. Автобус эвакуации (Фото - Facebook Сергій Гайдай)

13:33
Зеленський надав командувачу Десантно-штурмових військ ЗСУ бригадному генералу Максиму Миргородському звання генерал-майора. Максим Миргородский (Фото - Facebook Минобороны)

13:27
Брифінг заступника голови ОПУ Кирила Тимошенка про відновлення інфраструктури на звільнених територіях.

13:14
Румунія має намір повернути своє посольство до Києва, сказав глава МЗС Румунії Богдан Ауреску на спільній пресконференції з Дмитром Кулебою у Бухаресті.

13:11
Шведська компанія SKF, найбільший у світі виробник підшипників, вирішила припинити будь-яку діяльність та бізнес-активність у Росії.

13:07
Олімпійського чемпіона з плавання Євгена Рилова усунули від участі у всіх змаганнях під егідою Міжнародної федерації плавання на 9 місяців через те, що він був присутній на мітингу-концерті у Лужниках 18 березня у куртці із символікою "Z". Раніше від співпраці з плавцем відмовився його спонсор, британська компанія Speedo (CT).

13:00
Є підстави вважати, що французька компанія Thales співпрацювала з Росією у військовій сфері, оминаючи встановлений у 2014 році режим санкцій – зокрема, забезпечила тепловізорами системи управління вогнем для російських БМД-4.

12:57
Молдова завершила заповнення опитувальника у рамках процедури набуття статусу країни-кандидата на членство в Європейському Союзі.

12:39
Прес-конференція глав МЗС Румунії Богдана Ауреску та України Дмитра Кулеби, пряма трансляція.

12:33
Голова ОПУ Андрій Єрмак у відповідь на озвучені Росією плани "захопити весь Донбас і весь південь України" відповів, що "чимало планів Кремля вже були зруйновані роботою нашої армії та народу".

12:22
Ватикан "заморозив" раніше заплановану на червень зустріч у Єрусалимі римського папи Франциска з Патріархом РПЦ Кирилом, який підтримав вторгнення Росії до України. Про це сам Франциск сказав в інтерв'ю аргентинській газеті La Nacion. На думку дипломатичної служби Ватикану, така зустріч зараз "може викликати серйозне нерозуміння".

12:11
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив в інтерв'ю Der Spiegel, що його головний пріоритет - "уникнути ескалації щодо НАТО" з боку Росії. "Ось чому я не зациклююсь на результатах опитувань і не дозволяю собі дратуватися через настирливі дзвінки. Наслідки помилки будуть драматичними".

11:56
Літак Ан-26, який зранку впав у Запорізькій області, належав Україні. Обласна адміністрація повідомляє про одного загиблого і двох поранених. Попередньо, літак зачепив електроопору, після чого загорівся двигун.

11:44
Україна зафіксувала акт ядерного тероризму з боку Росії: 16 квітня над майданчиком Южно-Української АЕС пройшли три крилатих ракети, випущені, ймовірно, з території Білорусі у напрямку Миколаєва. Про це повідомили у ДП "Енергоатом", показавши кадри з камер спостереження.

11:35
Секретар Ради національної безпеки й оборони не вірить у жоден мирний договір з Російською Федерацією і переконаний, що навіть у разі його підписання війна може повернутися у будь-який час. Про це він заявив в інтерв’ю Українській правді.

11:32
Командування російських військ Центрального округу заявило про "другу фазу" війни проти України. Військам РФ дали наказ захопити увесь Донбас і південь України.

11:30
Шведська компанія Essity заявила про вихід з російського ринку. Їй належать бренди засобів гігієни Zewa, Libresse, Leukoplast, Tork.

11:27
У "новітніх" ракетах Росії використовується навігаційна система ПГИ-2М, розроблена в 1977 році, а "сучасні" блоки наведення розроблені у 1960-1970-х роках. Про це інформує Головне управління розвідки Міністерства оборони України у Telegram.

11:25
Німеччина планує надати Україні 37 млн ??євро на реконструкцію зруйнованої інфраструктури та домівок під час російської загарбницької війни. Про це сказала міністерка розвитку та економічної співпраці ФРН Свенья Шульце в інтерв'ю виданню Augsburger Allgemeine.

11:23
В авторській статті "ООН допомагає російським військовим злочинам" для The Wall Street Journal міністр оборони Олексій Резніков написав, що після цієї війни має бути нова архітектура глобальної безпеки. Її, однак, неможливо буде побудувати без перемоги України, зазначив він, закликавши світових лідерів виявити волю і не заплямувати свою репутацію її відсутністю.

11:02
Онлайн-продаж марок "Русский корабль" призупинено до 13:00. Гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський повідомив, що все через величезний наплив на сайт і підозру на атаку на мережу.

11:01
Українські вертольоти літали до блокадного Маріуполя, щоб поповнити запаси захисників міста. Про це в інтерв'ю Українській правді розповів секретар Ради нацбезпеки й оборони Олексій Данілов.

10:54
На Харківщині прикордонники знищили артилерію і систему ППО росіян.

10:45
Країни Європейського союзу заморозили російські активи на суму 35 млрд євро у відповідь на її вторгнення в Україну. Про це з посиланням на інформацію Європейської комісії станом на 5 квітня повідомило агентство Bloomberg.

10:38
Зранку, 22 квітня, на Запоріжжі впав літак Ан-26. Це сталося під час виконання технічного рейсу повітряним судном, інформує Запорізька ОВА.

10:35
На Запоріжжі впав військово-транспортний літак Ан-26. Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація.

10:29
В Україні триває робота зі знищення нездетонованих боєприпасів, зібраних на територіях, де велися інтенсивні бої з російськими загарбниками.

10:25
У Штутгарті знаходиться оперативна група від Європейського командування ЗС США, яка займається координацією запитів України щодо потрібних їй озброєнь, пошуком і доставленням їх до кордону нашої країни. Про це із посиланням на двох топчиновників Міноборони США пише The New York Times.

10:03
Секретар Ради національної безпеки Олексій Данілов розповів, що вторгнення Росії в Україну розпочалося о 3:40 на ділянці Мілове в Луганській області, а вже десь о 5 ранку – наступ був усюди. Про це він заявив в інтерв’ю Українській правді.

09:59
Росія намагалася блокувати роботу терміналів супутникового зв'язку Starlink засобами радіоелектронної боротьби (РЕБ), але варто було працівникам космічної компанії SpaceX Ілона Маска оновити програмне забезпечення, як обладнання знову запрацювало без перешкод. Про це пише Breaking Defence з посиланням на главу SpaceX і директора відділу РЕБ у відділі закупівель Міноборони США Дейва Тремпера.

09:57
Вартість зруйнованих війною будівель та об'єктів інфраструктури в Україні сягнула $60 млрд і продовжує збільшуватися. Про це сказав у четвер президент Світового банку Девід Малпасс у Вашингтоні, пише Reuters.

09:56
Секретар РНБО Олексій Данілов упевнений, що незабаром у тимчасово окупованому Херсоні все буде, як до повномасштабної війни з Росією. Про це він заявив в інтерв'ю Суспільному.

09:46
Мелітопольські партизани власноруч знищили вже близько 100 російських окупантів! Про це свідчать дані Головного управління розвідки Міноборони, розповів голова Мелітополя Іван Федоров.

09:46
Голова Дніпропетровської ОВА звернувся до мешканців області з проханням, попри скасування комендантської години, залишатись вдома на Великдень. Про це він написав у Телеграм.

09:44
МЗС Японії видав дипломатичний довідник "Синя книга дипломатії", в якому вперше за 19 років чітко зазначено, що "територія Курил є Японською, але нині незаконно окупованою Росією".

09:42
Повномасштабний напад на "Азовсталь", спричинить значні втрати для Росії та ще більше знизить їх боєздатність. Такі дані опублікувало Міністерство оборони Великої Британії у Twitter.

09:40
На Луганщині без "режиму тиші" у п’ятницю буде чергова спроба евакуювати людей із Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Гірського й Попасної, повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.
    Сєвєродонецьк: проспект Хіміків, 28;
    Лисичанськ: ГТВ (РТІ), 40 років Перемоги; вул. Сосюри, 324, ДСНС;
    Попасна: вул. Щербакова, 1-а;
    Гірське: вул. Гагаріна, 13а;
    Рубіжне: вул. Чехова, 11.

09:39
Уночі російські війська обстріляли Слов'янськ Донецької області, ймовірно, касетними бомбами. Про це керівник Слов'янської міської військово-цивільної адміністрації Вадим Лях повідомив у Фейсбуці.

09:19
У Херсонській області вночі лунали сильні вибухи. Найбільш критична ситуація у населених пунктах, які межують з сусідніми областями. Практично всі села Бериславського району (Нововоронцовська, Високопільська, Великоолександрівська, Калинівська ТГ) та частина сіл Херсонського району (Чорнобаївська, Станіславська ТГ) — на межі гуманітарної катастрофи.

09:18
Донеччина: стабільно напружено вздовж усієї лінії фронту. Авдіївка, Мар'їнка, Вугледар — обстріли не припиняються. Вже кілька днів загострення поблизу Лиману, після обстрілів "градами" горить обласна травматологія. Є поранені, їхня кількість з'ясовується.
Маріуполь без суттєвих змін попри заяви ворога про взяття міста. Азовсталь тримається.

09:16
Протягом доби російська армія здійснила 11 обстрілів на Луганщині: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасна, Рубіжне, Гірська громада. Зруйновано 7 будинків, поранено 4 цивільних та трьох поліцейських.

09:08
Через небезпеку на маршрутах сьогодні, 22 квітня, гуманітарних коридорів не буде, заявила Ірина Верещук.

08:43
Армія РФ стягнула 25 батальйонно-тактичних груп під Ізюм та сім – під Харків. Росіяни намагаються наступати та вести штурмові дії на Донбасі. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

08:35
Міністр оборони США Ллойд Остін у четвер провів зустріч у Пентагоні з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

08:03
Сейм Литви ухвалив рішення продовжити до 29 червня надзвичайний стан, запроваджений у зв'язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну.
"За" це рішення проголосували 124 депутати, шестеро утрималися, передає LRT.

07:58
У Сєвєродонецьку в одному з будинків не розірвалася авіаційна ракета С-8. Її своєчасно виявили спеціалісти ДСНС, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

07:47
Російські загарбники продовжують мобілізувати чоловіків для війни проти України. Для того, щоб не зривати поповнення живої сили, вони закривають Крим на в'їзд і виїзд. Повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

07:41
Зіткнувшись із критикою, що наростає, через відсутність прямого постачання важкого озброєння Україні, Німеччина "дала зрозуміти", що планує тристоронній обмін озброєннями, внаслідок якого ЗСУ отримають танки Т-72 від Словенії, якій відшкодують таку втрату німецькими БМП Marder і БТР TPz 1 Fuchs. Про це пише Deutsche Welle із посиланням на чиновників у Берліні.

07:39
Головне зі зведення Генштабу
    Ворог здійснює спроби вести наступ у напрямку населеного пункту Заводи. Вийшов на північні околиці Дібровного, намагається закріпитись на досягнутому рубежі.
    На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти протягом доби активізували бойові дії вздовж всієї лінії бойового зіткнення. Ворог здійснює штурмові дії в районі населеного пункту Зарічне й намагається наступати в районі населеного пункту Рубіжне.
    Ворог посилює угруповання військ на Запорізькому напрямку.
    На Південнобузькому напрямку противник намагався провести розвідку боєм у районі Трудолюбівки, зазнав втрат, відійшов.
    Батальйонна тактична група 136-ї окремої мотострілецької бригади рф зазнала значних втрат у живій силі (до 250 осіб) і втратила до 10 одиниць техніки.
    Українські захисники за попередню добу знищили 15 повітряних цілей: дев’ять БПЛА, три літаки та три вертольоти.

07:23
Фінляндія готова подати заявку до НАТО вже найближчим часом.
Війна в Україні показала усі ризики "сусідства" з росією, тому країна вирішила якнайшвидше вступити в Альянс.

07:03
З підконтрольної території Донецької області виїхали майже три чверті населення, розповів голова ОВА Павло Кириленко в ефірі телемарафону. До 24 лютого на Донеччині постійно проживали 1,67 млн людей. Зараз залишилося близько 430 000 людей.

07:03
Український посол в Австрії Василь Химинець упевнений, що нейтральний статус України – не варіант для країни, чий географічний сусід – Росія, і безпечніше їй буде в НАТО. Про це він сказав в інтерв'ю газеті Die Presse, пише Укрінформ.

06:44
Десантники збили російський БПЛА “Орлан-10”

06:37
Хакери групи Anonymous зламали й виклали в загальний доступ 365 000 листів російської інвестиційної компанії Accent Capital. Про це хакери повідомили у Твіттері.
Компанія займається банківськими інвестиційними фондами, продажем та орендою комерційної нерухомості, зокрема торговими й логістичними площами у найбільших торгових центрах Москви й Петербурга.

06:37
США допомагають збирати та зберегти докази військових злочинів військ Росії в Україні, повідомив генеральний прокурор США Меррік Гарланд.

06:34
Укрзалізниця оприлюднила графік евакуаційних поїздів на п'ятницю, 22 квітня. Сьогодні призначено додатково 7 рейсів. Про це повідомляє Укрзалізниця.

06:29
Евакуйовані маріупольці розповідають – росіяни завдають місту важких авіаударів і бомбардувань, міста просто вже немає, воно стерте з лиця землі.
По місту лежать тіла, які немає кому поховати. У місті немає зв'язку та світла, тому обмін інформацією дуже важкий. Будинки мирних мешканців росіяни розстрілюють з танків, попри те, чи є хтось усередині. Про це пише Радіо Свобода.

06:25
Чоловіки призовного віку, які супроводжують дітей та інших осіб, можуть скористатися спеціальним довідником, щоб дізнатися про необхідні документи для виїзду за кордон. Про це написала дружина Президента Олена Зеленська у Телеграмі.

06:23
Міський голова Харкова Ігор Терехов пообіцяв допомогти евакуюватися людям, які живуть у тих районах міста, котрі перебувають під постійним обстрілом російських окупантів.

06:10
У Великій Британії розпочалося навчання українських військових, які освоюють нові види зброї, що британський уряд надасть ЗСУ для битви з Росією. Про це повідомляє Reuters із посиланням на представника прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона.

06:09
Парламент Латвії підтримав у другому, остаточному читанні запропоновані мін'юстом поправки до законодавства, що дозволяють позбавляти громадянства осіб, які підтримують воєнні злочини й агресивні війни. Про це повідомляє сайт парламенту Латвії.

05:55
Постачання військової допомоги зі США в Україну куруватиме генерал у відставці Террі Вольф, який раніше працював у Пентагоні, пише CNN.
"Після багаторічної кар'єри на стику дипломатії та війни він саме той чоловік, який зможе забезпечити Україну зброєю, необхідною для перемоги у кривавій агресивній війні Росії", - сказав один з американських чиновників.

05:48
У США назвали "дезінформацією" заяви російського диктатора Володимира Путіна щодо повної окупації Маріуполя. Про це заявив представник Держдепу США Нед Прайс, пише Голос Америки.
За словами Прайса, план Кремля щодо українців, які залишаються на території Азовсталі, полягає в тому, щоб "спробувати заморити їх голодом, наглухо закривши цей об'єкт".

05:42
Щодня надходять повідомлення про викрадення мешканців Мелітополя, деякі місцеві жителі перебувають у полоні у загарбників понад місяць. Повідомлення надходять від родичів, нерідко затримані зазнають тортур. Про це в ефірі національного телемарафону розповів міський голова Мелітополя Іван Федоров.

05:33
У США заявили про готовність прийняти 100 000 українських біженців, розроблено механізм в'їзду громадян з України, які рятуються від російської агресії. Про це заявив президент США Джо Байден, пише Голос Америки.
Українцям, які не мають американської візи, рекомендують подавати заяви на в'їзд за програмою "Єдність заради України" з Європи. Громадян України просять не їхати до Мексики для подальшого переїзду до США.

05:22
Російський тенісист Андрій Рубльов поскаржився на "повну дискримінацію" після рішення організаторів Вімблдона про заборону на участь у змаганнях російських і білоруських гравців через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Про це пише CNN.

05:11
Глава МЗС Дмитро Кулеба зустрівся з українськими біженцями у столиці Болгарії Софії. Він подякував уряду й народу Болгарії за гостинність і підтримку українських жінок і дітей. Про це міністр написав у Twitter.

05:08
США співпрацюють з Офісом генпрокурора України й надають допомогу у збереженні та збиранні доказів військових злочинів, скоєних Росією. Про це заявив генпрокурор США Меррік Гарланд, пише Reuters.

04:46
21 квітня морські піхотинці знищили два російські транспортно-бойові вертольоти Мі-8 із ПЗРК Stinger. Про це повідомляє Міноборони.

04:40
Російський диктатор Володимир Путін не зможе опинитися у сильній позиції та захопити Україну тому, що для протидії йому об'єдналися США, їхні союзники, партнери та український народ. Про це заявив президент США Джо Байден.
"Наша єдність усередині країни і наша єдність із союзниками, партнерами та українським народом посилає Путіну безпомилковий сигнал: йому ніколи не вдасться домінувати та окупувати всю Україну. Цього не відбудеться", – заявив Байден.

04:35
У Чернігівській області від обстрілів російських окупантів постраждало близько 2000 одиниць нерухомості – це переважно приватні та багатоквартирні будинки. Про це повідомляє Чернігівська ОВА у Facebook.
Для фіксування факту руйнування житла як злочину мешканців області просять звертатися до Нацполіції за номером 102.

04:33
Російський диктатор Володимир Путін вирішив стати реальним верховним головнокомандувачем і віддавати накази у війні Росії проти України. Чим довше він це робитиме, тим гірше буде для Росії. Про це сказав журналіст Bellingcat Христо Грозєв в інтерв'ю Популярній політиці.

04:28
21 квітня російські окупанти запустили крилату ракету в Запоріжжі - вона впала на острів Хортиця в районі Преображенського мосту. Другою ракетою пошкоджено будівлю санаторію-профілакторію одного з підприємств, постраждали вісім громадян. Про це повідомляє Запорізька ОВА у Telegram.

04:15
21 квітня у Чернівцях демонтували дві радянські пам'ятки. Комунальники прибрали скульптуру червоноармійців у бою та пам'ятник одному із засновників буковинської комуністичної партії у румунський період Семену Галицькому. Про це повідомлено у Facebook Чернівецької міськради.

04:07
Після ажіотажу на марки з легендарною фразою "Російський корабель іди...!" Укрпошта анонсувала випуск ще однієї марки про війну. Про деталі поки що не повідомляють, але відомо, що вона вийде великим тиражем. Про це в ефірі національного телемарафону розповів гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський.

03:54
У довгостроковій перспективі на повоєнне відновлення України знадобиться щонайменше $600 млрд. План розробляє український уряд спільно зі світовими експертами. Про це повідомляється у заяві прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

03:53
Російські військові окупаційної армії Росії саботують наступ на Донбасі, бо розуміють, що інакше – у разі наступного контрнаступу ЗСУ їм не буде чим оборонятися. Про це заявив радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну за підсумками 21 квітня.

03:50
У Грузії 66% опитаних вважають, що необхідно запровадити візовий режим для громадян Росії. 23% висловилися проти. Такими є дані соціологічного опитування, проведеного Національним демократичним інститутом США (NDI), пише Радіо Свобода.

03:41
В Україну прибули експерти-криміналісти зі Словаччини для допомоги у розслідуванні воєнних злочинів Росії. До групи входять словацькі поліціянти, судово-медичні експерти й антрополог, вони працюватимуть разом з українськими колегами. Про це повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова.

03:18
Війська США не братимуть участі в операціях у Чорному морі для деблокади Маріуполя, який вже більше місяця знаходіться в облозі російських окупаційних військ. Про це заявив речник Пентагону Джон Кірбі на брифінгу.

03:04
Війна України з Росією закінчиться після того, як російських окупантів буде вигнано з усієї території української держави, зокрема з Криму. Про це написав у Twitter секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов.
"Немає сумнівів, що Росія не зупиниться. Поки ми не виженемо їх з усіх наших територій, включно й із Криму, війна не закінчиться", – написав Данілов.

02:53
Футболіст Динамо Олександр Караваєв під час пресконференції після благодійного матчу проти румунського Клужу не стримав сліз, коли розповідав про українських військовослужбовців, які захищають країну від російських окупантів.

02:48
21 квітня на південному напрямку російські окупанти продовжували спроби атакувати, зазнавали втрат, у Херсонській і Миколаївській областях ситуація залишається напруженою. Кораблі Чорноморського флоту РФ ходять навколо місця, де було знищено їхній флагман. Про це повідомляє оперативне командування Південь.

02:34
Представник Держдепартаменту США Нед Прайс назвав похвалою санкції, запроваджені проти нього в Росії. Про це пише CNN.
"Я маю сказати, що це не що інше, як похвала, викликати гнів уряду, який бреше своєму народу, жорстоко поводиться із сусідами та прагне створити світ, у якому відсутня свобода", - сказав він.

02:26
трати російських окупантів за 57 днів війни – 21 000 загарбників. Про це повідомляє Міноборони.

02:15
Російський диктатор Володимир Путін і міністр оборони країни-агресора Сергій Шойгу планували створити концентраційні табори для українців, щоб вони зводили нові міста. Про це написав у Twitter секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов.

02:11
За добу сили протиповітряної оборони знищили 15 повітряних цілей російських окупантів. Про це повідомляють Повітряні Сили ЗСУ.
Знищено таку техніку ворога:
→ 3 літаки (попередньо Су-34, Су-35, Су-25);
→ 3 вертольоти (два Мі-8 та один Ка-52);
→ 9 БПЛА ОТР ("Орлан-10").
 
01:55
Російський гурт Ногу звело випустив кліп на пісню Покоління Z – музиканти виступили проти війни в Україні та показали коментарі росіян, які у соцмережах повторюють меседжі російської пропаганди.

01:37
Швейцарія регулюватиме розміщення біженців з України з урахуванням можливостей регіонів – українці не зможуть самостійно обрати місто, де хотіли б жити. Зараз у країні налічується 37 000 українських біженців, які приїхали до країни після початку війни. Про це пише swissinfo.

01:32
20 квітня генерал-майор Сергій Салкуцан, військовий представник України в НАТО, зустрівся з командуванням сил НАТО в Європі, а також дав інтерв'ю про довгострокові відносини між НАТО й Україною.

01:23
На час великодніх свят припинення вогню не буде – Росія, що вдерлася до України, відмовилася від пропозиції про перемир'я. Про це сказав президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 21 квітня.
"На жаль, Росія відкинула пропозицію встановити пасхальне перемир'я. Це дуже добре демонструє, як насправді керівники цієї держави ставляться до християнської віри. До одного з найрадісніших і найважливіших свят. Але ми сподіваємось. Надію на мир, надію на те, що життя переможе смерть", – сказав Зеленський.

01:15
Уряд Фінляндії найближчими тижнями надішле заявку на вступ до НАТО. Про це повідомив заступник голови комітету із закордонних справ фінського парламенту Ерккі Туоміоя, передає Helsingin Sanomat.

01:02
Мер Харкова Ігор Терехов закликав мешканців районів, які перебувають під постійним обстрілом російської окупаційної армії, за можливості евакуюватися до безпечніших регіонів країни. Він додав, що влада надасть допомогу щодо транспортування й розселення.

00:50
Російські окупанти продовжують робити все, щоб у них з'явилися підстави для заяви про якісь перемоги. Але їм нічого не допоможе. Про це сказав президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 21 квітня.
"Жоден із цих кроків не допоможе Росії у війні проти нашої держави. Вони можуть тільки відтягувати неминуче. Час, коли загарбникам доведеться піти з нашої території. Зокрема – з Маріуполя. Міста, яке продовжує опір Росії. Попри все, що про це говорять окупанти", – сказав Зеленський.

00:18
В Україні 3500 населених пунктів перебувають у російській окупації – це майже 30% території, де відбуваються бойові дії. За останню добу було захоплено 42 населені пункти. Про це заявила помічниця глави офісу президента Олена Симоненко в ефірі телемарафону.

00:07
Радник глави Офісу президента Олексій Арестович заявив, що багато західних країн почали активно постачати Україні зброю, і ця зброя змінить "правила гри" у війні Росії проти нашої країни. Про це він сказав в ефірі відеоблогу "Фейгін Live".

За його словами, нова зброя, яку отримає Україна, змінить "правила гри" на полі бою.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live