Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

21.04.2022

23:50
Вечірнє звернення Володимира Зеленського. Про зустрічі з дипломатами, "референдуми" окупантів та Великоднє перемир'я, від якого Росія відмовилась.

23:42
Голова МЗС Дмитро Кулеба пообіцяв українцям, які виїхали за кордон без документів зробити безкоштовним оформлення посвідчень особи на повернення до України. "Працюємо з Мінцифрою, щоб з часом документ генерувався і в Дії. Інші рішення теж готуємо", - написав він у Twitter.

23:37
Президент Володимир Зеленський підписав указ про створення Національної ради з відновлення України від наслідків війни. Основними завданнями Ради є розробка плану заходів щодо повоєнного відновлення та розвитку України.

23:33
Президент України виступив перед Світовим Банком. Володимир Зеленський розповів про обстріли Харкова, відновлення деокупованих населених пунктів, бойові дії на Сході Україні, руйнування інфраструктури та втрати економіки, а також можливу світову продовольчу кризу через війну. Закликав виключити Росію з усіх міжнародних фінансових інституцій, встановити податок за війну для країн-агресорів, опрацювати план розриву стосунків з РФ, продовжувати тиск на Росію і використовувати арештовані кошти для компенсацій усім, хто постраждав від війни.

23:18
Генпрокурорка Ірина Венедіктова розповіла, що Росія постійно намагається залучати українських дітей як інформаторів, агітує брати опосередковану участь у зборі чи передачі військової інформації окупантам, транспортуванні зброї тощо. Наразі зафіксована участь восьми дітей у таких діях у різних областях України.

23:01
У Якимівці Мелітопольського району Запорізької області хоробрий чоловік зірвав та викинув прапор окупантів.

22:48
Голова Європейської ради Шарль Мішель у інтерв'ю "Європейській правді": "Нам потрібно постачати вам важку зброю. Про це не буде дуже багато новин, з міркувань безпеки. Але ми дотримуємося своїх зобов’язань поставити вам цю зброю... Ми робимо багато, але цього недостатньо. Потрібно робити ще більше. Потрібні санкції, підтримка, фінансова підтримка України, військове обладнання, гуманітарна підтримка, а також підтримка в частині міжнародного правосуддя... Я переконаний, що Україна переможе у цій війні".

22:39
Голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул про підсумки дня: тривають позиційні бої на далеких підступах – на Херсонщині. У Криворізькому районі та на Дніпропетровщині ворога немає, хоча окупанти продовжують обстріл сіл звільненої частини Херсонської області та прикордонних сіл Криворізького району.

22:38
В Херсонській області загинув срібний призер чемпіонату Європи з кульової стрільби 36-річний Іван Бідняк, пише Трибуна. Коли почався широкомасштабний наступ він повернувся з роботи в Європі додому і встав у ряди ЗСУ. Він загинув від ворожої кулі, виконуючи бойове завдання.

22:31
Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич розповів про підсумки дня: Миколаїв продовжують атакувати касетними снарядами. За минулу ніч було поранено трьох осіб, одна з них померла у лікарні. Нещодавно над містом знову прогримів вибух. Триває евакуація як до міста, так і з нього.

22:22
Протягом дня окупанти проводили артилерійські обстріли як по самому Харкову, так і в межах області, повідомляє голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. Сили оборони зафіксували близько 50 обстрілів із артилерії та РСЗВ. У Харкові та районі двох людей поранено. Внаслідок влучання снаряду в автомобіль двоє цивільних загинули на місці.

22:05
Підсумки дня у Донецькій та Луганській областях: ЗСУ відбили десять атак ворога, та знищили шість танків, чотири артилерійські системи, вісім одиниць броньованої, 15 одиниць автомобільної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили два літаки (Су-34 та Су-25) і вісім безпілотних літальних апаратів типу «Орлан-10».

22:01
США нададуть Україні ще $500 млн, щоб допомогти уряду країни продовжувати працювати. Це подвоїть обіцяні Україні кошти, адже раніше в березні президент США Джо Байден вже пообіцяв виділити $500 млн Україні, заявила міністр фінансів США Джанет Єллен, повідомляє Reuters.

21:56
Західні країни не мають намагатися задобрювати Росію після її вторгнення в Україну, навіть якщо це матиме важкі економічні наслідки, заявив у четвер голова Банку Англії Ендрю Бейлі, повідомляє Reuters.

21:41
Сьогодні довелося закрити коридор для евакуації через обстріл біля точки збору маріупольців. Відтак, сьогодні не вдалось вивезти жителів Маріуполя до безпечної території, повідомляє голова Мінреінтеграції Ірина Верещук.

21:34
Латвійський парламент підтримав поправки до Закону про громадянство, які дозволять позбавляти громадянства тих, хто підтримує військові злочини у будь-який спосіб, пише Delfi.

21:32
Глава УПЦ МП Онуфрій заявив, що його церква готова організувати молитовну ходу до заводу "Азовсталь" у Маріуполі з метою надання невідкладної допомоги та виведення з міста мирних жителів. Також УПЦ МП готова вивезти поранених військових та тіла загиблих. Про це повідомляє сайт церкви.

21:26
На Київщині зруйновано або пошкоджено понад 100 навчальних закладів та більше 2850 об'єктів житлової інфраструктури, повідомляє Олексій Кулеба з гуманітарного штабу Київщини.

21:23
Голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко уточнив, що через ракетні удари по залізниці постраждали п’ятеро людей - двоє чоловіків та троє жінок.

21:15
Президент України звернувся до парламенту Португалії. Розповів про звірства росіян, трагедію Маріуполя, загиблих українців, а також попросив підтримати євроінтеграцію України, посилити тиск на Росію та передати Україні зброю: танки "Леопард", бронетранспортери та протикорабельні ракети "Гарпун".

21:07
У селищі Мангуш окупанти могли поховати від трьох до дев'яти тисяч маріупольців, пише Маріупольська міськрада. Нові траншеї окупанти рили та заповнювали трупами щодня упродовж всього квітня, а джерела міськради повідомляють, що в таких могилах тіла вкладають у кілька шарів. За обережними оцінками, загальна кількість вбитих російською армією у Маріуполі становить 22 000 осіб.

21:00
Сьогодні Президент США Джо Байден зустрівся з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, зазначено на його сторінці у Facebook. Як повідомляється, під час зустрічі він "висловив незмінну готовність США підтримувати Україну в умовах жорстокої загарбницької війни Росії".

20:48
Військово-повітряні сили США розробили нову систему ударних безпілотних літальних апаратів Phoenix Ghost спеціально для задоволення потреб України. Про це пише CNN із посиланням на інформацію від прессекретаря Пентагону Джона Кірбі. Понад 120 безпілотників Phoenix Ghost буде поставлено в Україну в межах нового пакету військової допомоги США.

20:43
Брат мера Києва Володимир Кличко записав звернення до світу з проханням посилити тиск на РФ та режим Путіна, щоб врятувати заблокованих у Маріуполі мирних мешканців та українських захисників.

20:31
Павло Кириленко, голова Донецької ОДА, розповів в ефірі телемарафону про підсумки дня у області: Тривають бойові дії поблизу Лимана та обстріли Красногорівки, Мар'їнки, Авдіївки. Окупанти обстрілюють цивільну інфраструктуру вздовж усієї лінії розмежування. Удари по "Азовсталі" та обстріли тривали і після заяв диктатора Путіна про припинення штурму заводу. А під час евакуації чоловіків не випускають з Маріуполя. Зараз без урахування Маріуполя в області залишилося близько 430 тисяч людей.

20:26
Командир 36 окремої бригади морської піхоти Сергій Волина записав звернення про допомогу до Німеччини, яке ексклюзивно опублікувало видання BILD. Він звернувся до федерального президента Франка-Вальтера Штайнмайера, федерального канцлера Олафа Шольца та міністра закордонних справ Анналени Бербок та попросив допомогти врятувати Маріуполь.

20:20
Черги добровольців з місцевих жителів вишиковуються щоранку біля посольства Росії в столиці Ефіопії Аддіс-Абебі, сподіваючись поїхати воювати проти України. Про це пише агентство Reuters.
20:13

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу Запоріжжя поранено вісім громадян, повідомляє Генпрокуратура. Також вибуховою хвилею пошкоджено вікна у чотирьох вагонах евакуаційного поїзду Запоріжжя-Львів. За попередніми даними, серед пасажирів постраждалих немає.

20:05
Україна домоглася перенесення проведення 45 сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з російської Казані, повідомляє міністр культури Олександр Ткаченко. Міністерство культури та інформаційної політики отримало інформацію про позитивне рішення щодо їхньої вимоги.

19:56
На Дніпропетровщині три ракетні удари по залізничній інфраструктурі у Новомосковському районі, повідомляє Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОДА. Ніхто не загинув, але вщент розтрощене залізничне полотно і контактна мережа. Поки не зрозуміло, чи вдасться відновити рух.

19:47
У Міноборони США повідомили, що в новий пакет військової допомоги Україні на $800 млн увійдуть 155-мм гаубиці, снаряди до них та тактичні машини для буксирування.

19:37
ДСНС показали, як допомагали вивезти сьогодні 79 маріупольців до Запоріжжя.

19:31
У Маріуполі перебуває понад 400 поранених українських військовослужбовців, і Україна пропонувала Росії організувати бодай обмін пораненими, але Росія не погодилася. Про це президент Володимир Зеленський сказав під час брифінгу за підсумками зустрічі з прем'єрами Іспанії Педро Санчесом та Данії Метте Фредеріксен.

19:25
На Київщині відновили роботу 208 автобусних маршрутів - зокрема на територіях, на яких відбувались активні бойові дії. Переглянути перелік діючих автобусних маршрутів можна тут.

19:23
Військовослужбовець 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців з позивним "Циган" розповідає, як знищували колону російських танків на Київщині.

19:11
Так зараз виглядає Авдіївська школа №2 у Донецькій області. Як повідомляє Донецька ОДА, за вісім років війни вона неодноразово потрапляла під обстріли, але торік нарешті вперше прийняла учнів після капітального ремонту.

19:06
Харківська обласна прокуратура сьогодні повідомила про підозру депутату Липецької сільської ради Вадиму Кудікову, пише голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. Кудіков добровільно пішов на співпрацю з окупантами та зайняв посаду так званого "голови адміністрації Липців", надавав окупантам доступ до адмінбудівель Липців та Глибокого, розповідав про шляхи пересування територіями, здавав місцевих, які брали участь в АТО/ООС.

19:03
Центр протидії дезінформації за РНБО: РФ використовує колишнього працівника швейцарської розвідки Жака Бода для демонізації України, США, Європи та НАТО. Бод розганяє Кремлівські тези про Захід, який не хоче миру в Україні, а у 2018 році розповідав, що Київ нібито готує масований наступ на Донбас.

19:00
Супутник зафіксував братську могилу в окупованому російськими військами селищі Мангуш, що знаходиться менш ніж за 20 км від Маріуполя. Журналісти "Схем" (Радіо Свобода) отримали супутникові знімки, які показують ймовірне місце масового поховання.

18:53
Поліція опублікувала фотографії з місця знищення Ан-225 "Мрія". Криміналісти та пожежотехніки МВС України оглядають місце та збирають речові докази. Окрім того, вибухотехніки поліції виявляють та знешкоджують нерозірвані боєприпаси, які російські окупанти скинули на територію аеропорту.

18:48
ДСНС продовжує очищати нашу землю від ворожих смертоносних боєприпасів. Сьогодні вони вилучили російські авіабомби ФАБ-500 та ФАБ-250 у Чернігові та його околицях.

18:42
Генштаб: ЗСУ ліквідували командира першого мотострілецького полку другої мотострілецької дивізії першої танкової армії Західного військового округу РФ, підполковника Дениса Мєжуєва. Також отримали важкі поранення та знаходяться на лікуванні в Москві два представники керівного складу цього ж з’єднання – полковник Харитонов та підполковник Смірнов.

18:40
Генштаб: На тимчасово захопленій території Херсонської області окупанти намагаються мобілізувати чоловіків. Крім того, на 1 травня в зайнятій окупантами частині Херсонщини заплановано проведення так званого “референдуму”. А у період 2-10 травня - "перепис населення". Місцевим жителям заборонено будь-яке переміщення між населеними пунктами. На Південнобузькому напрямку тривають обстріли Миколаєва, противник намагається покращити тактичне положення та наблизитися до міста, успіху не має.

18:31
79 жителів Маріуполя, яким вчора вдалося виїхати гуманітарним коридором, вже приїхали до Запоріжжя, повідомляє Маріупольська міськрада. Тут їх зустріли та надають всебічну підтримку й допомогу.

18:25
Глава ОВА Кривого Рогу Олександр Вілкул: Сьогодні узгоджений на урядовому рівні гуманітарний коридор із Херсонської області не спрацював. Наші машини швидкої допомоги та автобуси були затримані на блокпості окупантів за Осокорівкою перед Кавуном. Затримано раніше узгодженого із росіянами старшого колони – голову Нововоронцовської ОТГ Марчука В.В. Ведуться переговори щодо його звільнення.

18:11
СБУ опублікувала ще один запис із захопленим в полон "мобілізованим" з так званих Л/ДНР. Чоловіки вважають себе "рабами" російських окупантів, кажуть, що копають для них окопи та підіймають за ними недоїдки. Крім того, росіяни знущаються з них та постійно погрожують.

18:05
За сьогодні на Слобожанщині збили ще кілька російських літаків  Су-35, Су-34, два Су-25, два гелікоптери Ка-52 і один БПЛА, повідомляє відомий волонтер Роман Донік. Як він сам описує, така кількість пов'язана з постійними авіанальотами на ЗСУ: "Такої інтенсивності атак, так довго без зупинок, ще не було".

17:58
Зеленський подякував Джо Байдену за новий пакет допомоги Україні.

17:46
Прямо зараз відбувається бомбардування та обстріл території Азовсталі, повідомляє радник мера Маріуполя. Також зараз відбуваються бої в районі трамвайного депо, що знаходиться на значній відстані від території заводу.

17:39
Сьогодні понад 100 людей виїхали з Луганщини, ще багато хто на приватному транспорті, повідомив голова Луганської ОВД. Він додав, що завтра планується безкоштовна евакуація з Рубіжного та Лисичанська.

17:28
Зеленський дав інтерв'ю російському виданню "Медіазона". У ньому журналісти запитали, коли, на його думку, ставлення українців до Росії почне змінюватись і чи готовий він сам у майбутньому приїхати до Москви.

17:23
Пресконференція Зеленського та прем'єр-міністрів Данії та Іспанії за підсумками приїзду до Києва.

17:16
Найбільша у світі платіжна система UnionPay призупинила співпрацю з банками Росії, що потрапили під санкції. Голова Мінцифри Михайло Федоров пояснив, що тепер "Сбербанк", "Альфа-банк", "ВТБ" та багато інших банків не зможуть випустити загальну картку двох платіжних систем "Мир" - UnionPay.

17:13
Джо Байден також оголосив, що кораблям під російським прапором буде заборонено вхід до американських портів. США також анонсували нову програму підтримки біженців із України, які хочуть переїхати з Європи до США.

17:11
Президент США Джо Байден оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на $800 млн. До нього увійдуть артилерійські системи, гаубиці, тактичні безпілотники, боєприпаси. США також надасть Україні $500 млн фінансової підтримки.

17:02
Bellingcat опублікував мапу шкоди цивільному населенню України, яку завдають російські окупанти.

16:57
Сьогодні підрозділ ППО Нацгвардії в Запорізькій області із ПЗРК знищив гелікоптер окупантів К-52 "Алігатор".

16:54
Почалася трансляція пресконференції Джо Байдена у Білому домі. Він має оголосити новий пакет допомоги для України.

16:42
Велика Британія продовжуватиме спрямовувати засоби протиповітряної оборони, далекобійну артилерію та снаряди Україні. Про це сказав голова Міноборони Бен Воллес, повідомляє The Guardian.

16:33
Німеччина вивчає, яке додаткове обслуговування та боєприпаси будуть потрібні її бойовим машинам піхоти Marder, щоб Україна могла їх використовувати, повідомила глава МЗС Анналена Бербок, передає Reuters.

16:25
Підрозділи протиповітряної оборони військових частин ДШВ ЗСУ збили сьогодні штурмовик Су-25 та безпілотник "Орлан-10" окупантів. Військові використовували для цього переносні ЗРК Stinger та Starstreak.

16:18
Росіяни хочуть провести "референдум" на тимчасово окупованій території Херсонської області, щоб "мобілізувати" українців. Радник голови ОП Олексій Арестович назвав три виходи з такої ситуації.

16:10
Українська розвідка назвала двох російських військових злочинців, що належали до найвищого командного складу, які здійснювали обстріл міст та сіл Сумської та Харківської областей.

16:04
Оперативне командування "Південь" повідомило, що російські військові кораблі прибули до місця затоплення крейсера "Москва" та проводять там пошукові роботи.

15:59
Комікси Marvel йдуть із Росії. Компанія припинить продаж та дію ліцензій на видання своїх коміксів з літа, повідомляє ВВС.

15:53
У Попасній внаслідок обстрілів загинуло понад 100 людей від початку вторгнення Росії в Україну, повідомив голова ОВА Сергій Гайдай. У місті досі залишається понад 2500 мешканців.

15:47
Прем'єр Данії Метте Фредеріксен та прем'єр Іспанії Педро Санчес відвідали Бородянку. Санчес зазначив у своєму Twitter, що шокований побаченими жахами та звірствами війни Путіна.
    Conmovido al comprobar en las calles de Borodyanka el horror y las atrocidades de la guerra de Putin.
    No dejaremos solo al pueblo ucraniano. pic.twitter.com/OfEIa9oOTC
    — Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) April 21, 2022

15:37
Рада продовжила воєнний стан в Україні ще на 30 діб – до 25 травня.

15:31
Депутати Верховної Ради із колишньої ОПЗЖ створили нову депутатську групу "Платформа за життя та мир" (ПЗЖМ), повідомляє депутат фракції "Голос" Ярослав Железняк. Очолить цю групу Юрій Бойко.

15:22
Розвідка України опублікувала список військовослужбовців 288-ї артилерійської бригади 1-ї танкової армії Західного військового округу ЗС РФ, які чинили військові злочини у Сумській та Харківській областях.

15:11
Україна провела шостий обмін полоненими. Додому повертаються 19 людей: 10 військових і 9 цивільних, повідомила голова Мінреінтеграції Ірина Верещук. Серед них є поранені, тепер вони зможуть отримати повноцінне лікування.

15:03
На Донеччині десантники пострілом із ПЗРК "Стінгер" знищили ворожий літак Су-25, так званий безсмертний "Грач".

14:41
В Іспанії знайдено мертвими колишнього топменеджера Новатека Сергія Протосеня, його дружину та доньку, повідомляє телеканал Telecinco. Дружину та 18-річну доньку з ножовими пораненнями виявили у кімнатах вілли. Тіло самого Протосені знайшли в саду з ознаками удушення, поряд з ним виявили сокиру та ніж.

14:38
Велика Британія запровадила нові персональні санкції проти 26 компаній та осіб, серед яких – колишній депутат Ілля Кива та російський підполковник Азатбек Омурбеков, який отримав прізвисько "бучанський різник" за звірства на Київщині.

14:32
Колишній депутат Верховної Ради Ілля Кива подав запит на політичний притулок у Росії та громадянство, повідомляє росЗМІ.

14:22
Росія відвела значну частину кораблів Чорноморського флоту до Севастополя. Бортові номери кораблів зафарбували, щоб приховати їхнє походження, повідомляє видання Крим.Реалії.

14:17
Внаслідок ракетного удару по Запоріжжю вибуховою хвилею та уламками вибито вікна у чотирьох вагонах поїзда №119/120 Запоріжжя-Львів. Постраждалих немає, потяг їде далі, повідомили в Укрзалізниці.

14:13
Командувач Силами територіальної оборони ЗСУ Юрій Галушкін закликав бійців Територіальної оборони на звільнених від окупації територіях повернути зброю на зберігання.

14:02
Латвія cлідом за Естонією офіційно визнала військові злочини Росії в Україні геноцидом.

13:59
Полк "Азов" підбив російський танк із позначкою "V" у Маріуполі. Захисники зазначають, що до міста перекинуто підрозділи окупантів, які чинили звірства у Бучі.

13:40
Військові 72-ї ОМБр ім.Чорних Запорожців знищили ще кілька ворожих танків. Відео дивіться за посиланням.

13:36
Росія закриває генконсульства Латвії, Естонії, Литви у Санкт-Петербурзі, а також консульство Латвії у Пскові. Співробітники цих консульств оголошені у МЗС персонами нон грата.

13:30
У Запоріжжі окупанти завдали два ракетні удари по об'єктах інфраструктури міста, попередньо повідомили в ОВА міста. Постраждалих немає.

13:22
93-а ОМБр "Холодний Яр" збила літак окупантів під Ізюмом у Харківській області. Уточнюється, що ЗСУ збили бомбардувальник типу Су (російську СУшку). Пілоти катапультувались.

13:12
Арестович у своєму зверненні повідомив, що відмова окупантів штурмувати Азовсталь можна  пояснити двояко.
Перше – вони не можуть цього зробити фізично, оскільки зазнали великих втрат. Друге – окупанти перекинули частину військ на північ, щоб виконати головне завдання – вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

13:08
Естонія першою у світі визнала дії Росії в Україні геноцидом. Таке рішення ухвалив парламент Естонії, повідомила голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

12:56
У Твері горить будівля Центрального НДІ військ Повітряно-космічної оборони Росії, повідомляють російські ЗМІ.

12:48
Окупанти вже втретє від початку війни заявляли про окупацію Рубіжного. Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у відповідь назвав Росію країною-фейком і повідомив, що окупанти намагалися закріпитися у двох частинах міста, але без успіху.

12:39
У Маріуполі знайшли масове поховання загиблих городян у селі Мангуш. Радник мера Петро Андрющенко повідомив, що в районі об'їзної дороги окупанти облаштували кілька братських могил розміром до 30 метрів кожна і вантажівками вивозять тіла загиблих.

12:34
Українські військові на Харківщині тренуються знищувати танки російських окупантів, "поки вони в'язнуть у чорноземах" в області.

12:30
Зеленський повідомив у інтерв'ю BFMTV, що з кожним днем та новим звірством армії РФ віра у результат переговорів із Росією зникає. Проте він вважає, що все ж таки зустріч лідерів двох країн ще може завершити війну.

12:20
У Чернігівській області заборонили ходити до лісу на період воєнного стану, повідомив голова ОДА В'ячеслав Чаус.

12:07
Прокуратура повідомила про підозру у держзраді депутату Херсонської міськради від політичної партії "Нам тут жити". Депутат закликав чиновників регіону співпрацювати з окупантами та брав участь у створенні пропагандистських матеріалів для приходу "руського миру" на Херсонщину.

12:01
Дедалі більше російських окупантів усвідомлюють, що Україну їм не завоювати. Вони зневірились у своїй місії "визволителів" і єдине, чого хочуть – повернутися цілими додому. Про це йдеться у листуванні російського окупанта зі своїм знайомим, копію якого вдалося отримати СБУ.

11:59
Військова розвідка України повідомляє, що російські окупанти ізолюють захоплені населені пункти та розстрілюють волонтерів. Зокрема, на сьогодні заблоковано всі окуповані населені пункти Великобурлуцького району Харківської області. Виїхати можна тільки через Росію.

11:28
На березі моря, на Одещині, стали з'являтися прибиті хвилями кашкети, інформує Держприкордонслужба.

11:16
Канцлеру Німеччини Олафу Шольцу може загрожувати відставка через відмову постачати Україні важке озброєння. Невдоволення рішенням канцлера наростає всередині коаліції, але опозиція вже наступного тижня може фактично запустити процедуру оголошення недовіри Шольцу, пише Spiegel.

11:08
Попри надскладну ситуацію, полк "Азов" у Маріуполі за останні дві доби знищив:  3 танки, 2 БМП та БТР.

11:03
Україна вимагає від росіян терміновий гуманітарний коридор з маріупольського комбінату "Азовсталь". Там зараз перебувають близько 1000 цивільних та 500 поранених військових.

10:56
Російська армія готується застосувати проти України радянську техніку. Розвідка фіксує факти переміщення застарілого озброєння. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

10:53
Протягом доби окупанти приблизно 15 разів обстріляли Харківщину. Вогонь артилерії вражав райони Салтівки, ХТЗ, Олексіївки. В області — в Дергачах, Золочівському напрямку, Чугуївському районі.
Постраждали 5 цивільних: 3 — у Харкові, 2 — у Чугуївському районі.

10:48
Глава Донецької ОДА Павло Кириленко розповів про ситуацію у регіоні:
    Впродовж останньої доби росіяни ведуть обстріли по мирному населенню вздовж усієї лінії фронту, найактивніше – на Мар’їнському, Авдіївському, Очеретинському і Торецькому напрямках.
    У напрямку Авдіївки росіяни спробували прорвати оборону, але зазнали невдачі. У самому місті російські снаряди протягом доби пошкодили декілька житлових будинків, сільгосппідприємство, медичний заклад, перебили газогін та лінії електропостачання – надвечір подачу електрики вже відновили, зараз тривають роботи з відновлення постачання газу.
    У Мар’їнській громаді під обстрілами Мар’їнка, Красногорівка та Новомихайлівка. Пошкоджено електропостачання — фахівці працюють над відновленням.
    На Торецькому напрямку під вогнем "Градів" — Нью-Йорк та прилеглі села. Є пошкоджене житло, але без постраждалих.

10:37
Російський диктатор Путін начебто наказав не штурмувати промзону "Азовсталі", а взяти її в облогу.
"Не треба лізти в катакомби, треба заблокувати промислову зону в "Азовсталі" так, щоб муха не пролетіла", — заявив він після того, як заслухав звіт міністра оборони Сергія Шойгу про перебіг повномасштабної війни проти України та ситуацію в Маріуполі.

10:35
Німецьке Міноборони виключило все важке озброєння зі списку потреб ЗСУ, який передав Берліну Київ, хоча німецька промисловість готова поставити багато з потрібного Україні у короткостроковій та середньостроковій перспективі. Про це пише німецьке видання Bild.

10:24
Литовська група компаній Viciunai Group, відома в Україні як виробник продуктів Vici, йде з російського ринку. У повідомленні компанії, текст якого є у LIGA.net, йдеться, що вона повністю припинить діяльність у Росії протягом трьох-чотирьох місяців.

10:19
До Києва приїхав прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес. Про це він повідомив у Twitter.
"Щойно приїхав до Києва. Україна має підтримку, солідарність та відданість Іспанії", – написав він.

10:17
Центр протидії дезінформації спростував нові фейки РФ про "Азовсталь", Миколаїв та санкції.

10:12
Місцеві знайшли під Маріуполем нову 30-метрову братську могилу, вириту окупантами. Про це в ефірі телемарафону повідомив мер міста Вадим Бойченко.

10:09
США доставили до Європи гаубичні снаряди, які поставлять Україні. Також американські інструктори почали навчати українців поводження з гаубицями. Про це заявив на брифінгу неназваний чиновник Пентагону, повідомляє CNN.

09:55
Борис Джонсон вважає, що будь-які мирні переговори про припинення вогню в Україні, ймовірно, приречені на крах, оскільки мати справу з Путіним – це все одно що торгуватися "із крокодилом, який вчепився у твою ногу". Про це повідомляє Reuters.

09:54
Литва передала Збройним силам України партію важких мінометів. Кількість одиниць зброї не уточнюється, пише BNS зі слів глави Міноборони країни Арвідаса Анушаускаса.

09:53
Росія наближається до дефолту. The Wall Street Journal пише, що 20 квітня РФ не виконала зобов’язання щодо обслуговування держборгу і запропонувала кредиторам відсоткові виплати за доларовими облігаціями у рублях.

09:52
20 квітня з Маріуполя гуманітарним коридором змогли виїхати чотири евакуаційні автобуси, 21 квітня евакуація продовжиться, заявила міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук у Telegram.

09:50
Криптобіржа Binance обмежить доступ користувачам із Росії. Облікові записи користувачів з РФ, загальна вартість криптоактивів яких перевищує €10 000, будуть обмежені. Користувачі поки зможуть використовувати тільки функцію виведення.

09:32
Генеральний штаб ЗСУ повідомив про втрати російських окупантів за час вторгнення в Україну:
    особового складу - близько 21 000 осіб ліквідовано;
    танків ? 829 од.;
    бойових броньованих машин ? 2118 од.;
    артилерійських систем – 393 од.;
    РСЗВ - 136 од.;
    засобів ППО  - 67 од.;
    літаків – 172 од.;
    гелікоптерів – 151 од.;
    автомобільної техніки - 1508 од.;
    кораблів/катерів - 8 од.;
    цистерн з ПММ - 76;
    БПЛА оперативно-тактичного рівня - 166;
    спеціальної техніки - 27;
    пускових установок ОТРК/ТРК - 4.

09:15
З 21 квітня відновлено рух червоною гілкою київського метро. Потяги тепер ходять від станції "Академмістечко" до "Лісової", пише в Telegram Київська міська державна адміністрація.

09:15
У Миколаєві внаслідок нічних обстрілів загинула одна людина, повідомив глава області Віталій Кім.

09:12
Президент Володимир Зеленський закликав французького лідера Емманюеля Макрона визначитись на тлі повномасштабної війни Росії проти України та обрати "між бізнесом та грошима або боротьбою за свободу". Про це він сказав французькому каналу BFMTV.

08:59
В Україні через війну загинули вже 208 дітей, ще 376 дістали поранення різного ступеня тяжкості.

08:57
Сили російського вторгнення в Україну прагнуть домогтися успіхів перед 9 травня. Війська намагаються просуватися в бік Краматорська, який піддається постійним ракетним обстрілам. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії в Twitter.

08:51
Сьогодні безкоштовно можна буде виїхати із Сєвєродонецька, Лисичанська та за можливості з Попасної, Гірського та Рубіжного. Без "режиму тиші".
Місця зборів:
    Сєверодонецьк: просп. Хіміків, 28;
    Лисичанськ: ГТВ (РТІ), 40 років Перемоги; вул. Сосюри, 324, ДСНС;
    Попасна: вул. Щербакова, 1а;
    Гірське: вул. Гагаріна, 13а;
    Нижнє: вул. Паркова, 13;
    Рубіжне: вул. Чехова, 11.

08:38
У Сєвєродонецьку Луганської області через обстріл армії РФ не залишилося жодного вцілілого продовольчого складу. Про це повідомив у Telegram голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

08:25
Окупанти обстріляли з "ураганів" Зеленодольськ.  Людей та будинки не зачепило.
Влучили по комунікаціях і залишили місто без світла та води. На цю годину фахівці все поновили — вода та електрика є, повідомив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

08:15
Україна не боїться 9 травня, хоч і впевнена, що Росія може спробувати піднести до цієї дати свою "так звану перемогу" на війні. Про це в інтерв'ю BFMTV заявив президент Володимир Зеленський.
"Ми не боїмося 9 травня, ми впевнені, що Росія могла б використати цю дату, щоб показати свою так звану перемогу", – сказав він.

07:55
Містечко Іванків, що на Київщині, пережило окупацію російських загарбників.
У передмісті тривали запеклі бої з ворогом, який намагався знищити все на своєму шляху. Найгарячішим місцем зіткнення стала кільцева дорога поблизу Іванківа, де розташований монумент "Яйце життя".

07:52
Міністр внутрішніх справ ФРН Ненсі Фезер виступила за активнішу підтримку осіб, яких  переслідують у Росії з політичних мотивів.
"Ми хочемо зробити все можливе, щоб ці люди, які відкидають злочинну війну Путіна, були у безпеці у Німеччині", - сказала вона в інтерв'ю виданням концерну Funke Mediengruppe, передає DW.

07:48
Президент Франції Емманюель Макрон та його опонентка на виборах Марін Ле Пен посперечалися через Росію, санкції, Європейський Союз на дебатах перед другим туром. Про це йдеться у хроніці BFMTV.
Зазначається, що тему війни в Україні розпочав Макрон. Він заявив, що не хоче, "щоб ця війна поширювалася".

07:47
Провідна данська компанія надасть обладнання систем водопостачання та водовідведення постраждалим унаслідок бойових дій регіонам України. Про це повідомляє пресслужба Мінрегіону.

07:31
Прес-секретар Білого дому Джен Псакі заявила, що США оголосять про новий етап допомоги Україні в галузі безпеки в дуже короткі терміни, оскільки вторгнення Росії триває, повідомляє CNN.

07:22
Президент Володимир Зеленський стверджує, що Україна все ще не отримала винищувачі від союзників. Про це він розповів в інтерв'ю французькому каналу BFMTV.

07:20
Нова активна фаза повномасштабної війни Росії проти України "буде нетривалою: вона буде досить швидкоплинною і жорсткішою". Так вважає радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, який дав інтерв'ю азербайджанському виданню Report.

06:59
Алінка з Рівного написала песику-піротехніку Патрону листа.
"Патрон, приїжджай до мене в гості, я чекаю тебе!", - написала дівчинка під "портретом" чотирилапого піротехніка.

06:55
На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дев’ять атак ворога, знищено один танк, десять одиниць броньованої та дві одиниці автомобільної техніки, одну артилерійську систему, дві одиниці спеціальної інженерної техніки, зенітно-ракетний комплекс і ворожий склад з боєприпасами.

06:54
Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу уражено чотири повітряні цілі: три безпілотних літальних апарати та одну крилату ракету, повідомили у Генштабі.

06:50
Зведення Генштабу станом на ранок:
    У Балаклеї (Харківська область) поранених російських військовослужбовців почали розміщувати у міській поліклініці, попри те, що шпиталь для російських військових окупанти обладнали у будівлі місцевої музичної школи. Тобто це свідчить про значне зростання числа поранених та проблеми з їх подальшою медичною евакуацією.
    На Херсонщині окупанти поставили за мету повністю припинити гуманітарну підтримку області з боку української влади. Триває терор населення. Так, у селі Золота Балка Херсонської області окупанти провели збори з місцевим населенням, де заявили про те, що "зелених" коридорів більше не буде, людям заборонили залишати населений пункт. Крім того, російські військові попередили, що у разі обстрілу їхніх позицій Збройними силами України, вони почнуть обстрілювати село. Паралельно окупанти продовжують обшукувати домівки людей.

06:45
Укрзалізниця опублікувала графік евакуаційних поїздів на четвер, 21 квітня. Сьогодні компанія призначила додатково 6 рейсів.

06:37
Штати готуються незабаром оголосити про відправку до України нової партії військової допомоги. Про це оголосила прессекретар Білого дому Джен Псакі, пише CNN.

06:20
Росія в ООН заявила, що відмовляється від великоднього перемир'я. Про позицію російської сторони повідомив український посол в ООН Сергій Кислиця.

06:18
На території тимчасово окупованих Луганської та Донецької областей воюють не більше 500 найманців із Лівії та Сирії. Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов у ефірі радіо НВ.

06:09
Збройні Сили України, як тільки з'явиться можливість, вдарять по Кримському мосту, який Росія використовує для підвезення підкріплення своєї армії. Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов у ефірі радіо НВ.

05:55
Російський Альфа-банк через санкції, які ввели проти нього у зв'язку з російською війною проти України, був змушений продати свою казахстанську "дочку". Власником Альфа-Банк Казахстан стане місцевий Банк ЦентрКредит мільйонера Бахитбека Байсеїтова.

05:44
Глава Пентагону Ллойд Остін у середу провів телефонну розмову з міністром національної оборони Китаю Вей Фенхе. Розмова стосувалась як двосторонніх відносин, так і російсько-української війни. Китайський генерал закликав США утриматися від використання України для "очорнення" КНР, пише Bloomberg.

05:37
Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко в інтерв'ю виданню Гордон спрогнозував, що "війна з росіянами буде тривати, як війна Ізраїлю з арабами", тобто десятиліттями.

05:30
Путін призначив нового командира "псковських десантників", повідомило місцеве видання "Псковське агентство інформації". Замість генерал-майора Сергія Чубарикіна 76-у десантно-штурмову дивізію очолив полковник Денис Шишов, який форсував Дніпро в районі Каховки і отримав за це звання "героя РФ".

05:15
Італія продовжує активно шукати газ, щоб зменшити свою залежність від російського. На початку квітня стало відомо про намір побудувати газопровід з Іспанії, потім - про домовленість збільшити імпорт з Алжиру, а у середу країна підписала декларацію про наміри співпрацювати з Анголою.

05:00
Президент Володимир Зеленський отримає німецьку "Премію ЗМІ за свободу", пише DW. Церемонія відбудеться 22 квітня. Премію присуджують увосьме. Її віддають діячам, які, на думку журі, сприяють свободі вираження думок, соціальної взаємодії, політичного діалогу та демократії. Разом із Зеленським її мають отримати лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська та... росіянка Марина Овсянникова, яка довгі роки працювала на російську пропаганду.

04:44
Міністри фінансів G7 пообіцяли Україні $24 млрд, пише Reuters. Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва у середу сказала, що Україні потрібно $5 млрд на місяць, щоб зводити бюджет і підтримувати економіку на плаву.

04:38
Президент США Джо Байден сьогодні дасть брифінг щодо ситуації в Україні. Він відбудеться о 16:45 за київським часом.

04:27
Укрзалізниця з початку війни евакуювала за кордон пів мільйона людей

04:20
Україна не буде штурмувати Херсон, якщо правобережне угрупування Росії буде розбите. Місто "просто оточать, якщо треба буде, підріжуть шляхи постачання", сказав радник глави офісу президента Олексій Арестович.

04:16
Емманюель Макрон на президентських дебатах звинуватив свою конкурентку Марін Ле Пен у залежності від Росії і Путіна. "Коли ви говорите з Росією, ви говорите зі своїм банкіром", - сказав Макрон, маючи на увазі кредит у 9 млн євро, який партія Ле Пен отримала в 2014 році в Першому чесько-російському банку.
Російський опозиційний політик Олексій Навальний називає цей банк "найвідомішою путінською конторою з відмивання грошей" і порівнює його з Коза Нострою.

04:05
Пентагон заявив, що наперед знав про "рутинне" випробування Росією нової міжконтинентальної ракети "Сармат" і не розглядає його як загрозу.

03:59
Procter & Gamble заявила, що може піти з російського ринку через санкції, фінансові обмеження та проблеми з логістикою. Найвідоміші бренди компанії - підгузки Pampers, порошки для прання Ariel, Tide, засоби жіночої гігієни Always, Tampax, станки для бриття Gilette, шампуні Head & Shoulders, Pantene.

03:47
Україна знайде і притягне до відповідальності кожного російського військового, який скоював воєнні злочини, заявив президент Володимир Зеленський. "Сучасні технології дають змогу встановити багато деталей. Кожне прізвище, кожну домашню адресу, кожен банківський рахунок – усе знайдемо", - сказав він.

03:41
Мер Бучі Анатолій Федорук порадив Путіну застрелитись. "Після того, що весь світ побачив, він присвоює звання [гвардійського] для цього підрозділу [який чинив звірства у місті], це говорить про те, що він умисно надавав дозвіл на "українське сафарі" щодо цивільних. Думаю, світ дасть оцінку таким діям", - сказав Федорук в інтерв'ю "Суспільному".

03:33
Сили спецоперацій підірвали міст під носом у колони російських військових.

03:27
Розвідувальний альянс Five Eyes (Австралія, Велика Британія, Канада, Нова Зеландія, США) попередив про загрозу потужної кібератаки з боку Росії.

03:23
У міністра закордонних справ Чавушоглу "склалося враження", що деякі країни НАТО хочуть, щоб війна в Україні тривала довше: вона нібито робить Росію слабшою.

03:21
Президент України Володимир Зеленський заявив, що з початку російського вторгнення звільнено 934 населені пункти. Він попросив людей, які повертаються додому бути обережними: росіяни залишали за собою міни й розтяжки.

03:15
Українських військових почали вчити, як стріляти з американських гаубиць. Перші 50 солдатів проходять навчання за кордоном, після повернення в Україну вони будуть передавати знання іншим військовим. Минулого тижня США пообіцяли передати Україні 18 гаубиць калібру 155 мм. Перша партія уже в дорозі, пише The Guardian з посиланням на Пентагон.

03:07
Після 9 травня "російська армія вперше з дня конфлікту може опинитися в ситуації, коли вони обороняються, а на них наступають", заявив радник глави офісу президента Олексій Арестович.

03:03
Україна активно лобіює скорочення поставок російського газу Північним потоком, дізналось агентство Reuters. Українська ГТС здатна транспортувати 100 млрд кубометрів на рік, але зараз працює менше ніж на половину потужності, а тому з легкістю може замінити Північний потік.

02:58
Україна та Канада домовились розширити Угоду про вільну торгівлю на сфери послуг та інвестицій, повідомило Мінекономіки. Але вже після закінчення війни.

02:54
Незаконний "референдум" в окупованих районах Херсонської області має відбутися 27 квітня — командування "Південь".

02:50
Україна змогла відремонтувати 20 літаків завдяки отриманим з-за кордону деталям, і тепер авіаційний флот ЗСУ більший, ніж був три тижні тому, пише CNN.

02:48
Укрпошта анонсувала нову марку замість "русского корабля". Поки що не кажуть, яку.

02:37
"Росія розпочала цю війну і продовжує отримувати $1 млрд щодня. За цей же час бюджет України втрачає 60 млн євро. Чи справедливо це? Закликаю, посильте санкції, відмовтесь від російських енергоресурсів", - сказав міністр фінансів Сергій Марченко у Вашингтоні на зустрічі з міністрами фінансів та головами центробанків країн Великої сімки, керівниками ЄС, МВФ, Світового банку, ОЕСР.

02:31
Прем'єр Великої Британії Борис Джонсон сумнівається у перспективах мирних переговорів з Путіним: це все одно, що торгуватися з "крокодилом, коли він вчепився за твою ногу".

02:28
Президент Світового банку Девід Малпасс попередив, що світу загрожує продовольча катастрофа через напад Росії на Україну. "Це стане політичним викликом для національних урядів, які не можуть нічого вдіяти - не вони призвели до цього", - сказав він у коментарі BBC.

02:25
Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом ПАР Сирілом Рамафосою. Вони говорили про загрозу глобальної продовольчої кризи, поглиблення відносин між Україною і ПАР та взаємодію в межах міжнародних організацій.

02:22
Президент США Джо Байден на зустрічі з американським військовим командуванням розхвалив українську армію: "Вони більш сильні і завзяті, ніж я думав. Я вражений тим, що вони роблять з вашою допомогою. Думаю, Путін не очікував, що [напад Росії] згуртує нас".

02:17
Радник голови Офісу президента Олексій Арестович вважає, що наступальна операція Росії може досить швидко "заглохнути". В ефірі 24 каналу він сказав, що "до 9 травня вони здохнуть, не зможуть активно наступати". Після цього почнеться "позиційна війна, і десь до липня ми будемо їх потрохи знищувати".

02:12
Укрзалізниця збільшує кількість вагонів до Чернігова. Замість двох спарених рейкових автобусів Pesa з 21 квітня буде курсувати п'ятивагонний поїзд Крюківського заводу. Вартість квитків другого класу - 102 грн, першого - 180 грн.

02:05
Азербайджанський студент з Маріуполя розказав, як його катували російські військові. "Найстрашніше – це коли через твоє тіло пропускають електричний струм, ти непритомнієш, а тебе обливають холодною водою і знову катують", – розповів він в інтерв'ю Media.Az.

02:03
Речник генсека ООН Стефан Дюжаррік нарвався на критику посла України Сергія Кислиці, назвавши Російську Федерацію співзасновником Організації. "Який ляп, - відповів на це Кислиця. - Давайте не забувати: ані РРФСР, яка зберігала своє МЗС у 1945 році, ані РФ не були в Сан-Франциско і не підписували Хартію". А Україна була і підписувала.

01:52
Американський конгресмен від Республіканської партії Браян Фіцпатрик закликав озброїти Україну і "дати українцям усе, що їм потрібно".

01:48
Росія близько 21:30 в середу обстріляла ракетною артилерією Зеленодольськ, а трохи пізніше - Велику Костромку в Дніпропетровській області. Обидва населені пункти знаходяться на межі з Херсонською областю, яку Росія намагається захопити.

01:44
У Франції відбулись дебати перед другим туром виборів президента. Вони тривали майже три години.

01:39
InformNapalm підтвердив, що власник ПВК Вагнера Євген Пригожин був на Донбасі. Фотографію з ним 16 квітня виклав російський депутат Віталій Мілонов. Виявилось, що вона була зроблена біля школи №2 у місті Первомайську Луганської області.

01:31
Володимир Путін у середу провів віртуальну зустріч з представниками металургійної галузі. Її учасників не показали і не назвали, тому що учасники попередньої подібної зустрічі, що відбулась 24 лютого, потрапили під західні санкції.

01:21
Україна вперше в своїй історії взяла участь у засіданні G20. Міністр фінансів Сергій Марченко виступив на сесії "двадцятки" у Вашингтоні, закликавши виділити ресурси в будь-якій формі для потреб бюджету України. Через війну щомісячний дефіцит бюджету оцінюється у 150-200 млрд грн.

01:16
Ситуація на Півдні. Ворог продовжує безуспішно штурмувати біля Олександрівки в Херсонській області, зазнає втрат.

01:12
BILD: список озброєнь, які Україна розраховувала придбати в Німеччині, за наполяганням канцелярії Олафа Шольца переполовинили. Все важке озброєння, таке як танки Leopard, самохідні гаубиці PzH 2000 і ЗРК IRIS-T, з нього зникло. Залишились транспортні засоби (наприклад, тягачі для танків), боєприпаси, стрілецька зброя, засоби індивідуального захисту для військових тощо.

01:01
Чеський нацбанк відкликав ліцензію у Sberbank CZ – дочірньої компанії російського Сбербанку.

00:57
Китайська платіжна система UnionPay побоюється співпрацювати з великими російськими банками, які опинилися під санкціями. Вона розглядалася як можлива заміна Visa та MasterCard, пише РБК з посиланням на джерела у п'яти великих банках Росії.

00:50
Радник глави офісу президента Олексій Арестович прокоментував про наступ російської армії: "Вони старанно намагаються робити все, як вчили в "академіях", наступають героїчно там, туди-сюди... Якщо коротко по оперативній обстановці – просування особливого немає. Та й не "особливого", а взагалі немає жодного просування".

00:48
Секретар РНБО Олексій Данілов підтвердив, що в Попасній було знищено загін найманців з Лівії і Сирії - 20-25 осіб. "А скільки їх бродить по території Донецької, Луганської областей, яка була частково окупована з 2014 року, сказати складно. Але я не думаю, що їх тисячі. Це може бути 300−500", - сказав він в ефірі Радіо НВ.

00:45
Секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю Радіо НВ заявив, що Рамзан Кадиров на початку лютого отримав від Путіна вказівку вбити Володимира Зеленського.

00:42
Глава турецького МЗС Чавушоглу заявив, що жодна країна, в тому числі Туреччина, не погодилась надати Україні гарантії, аналогічні натівській статті 5. Але в принципі ніхто не відмовився від гарантій як таких.

00:36
Фельдшерка з Гірської ОТГ на Луганщині зуміла вивезти із зони бойових дій два автомобілі швидкої допомоги: одну - власноруч, а за кермо другої посадила батька. Вдвох вони доставили автівки в безпечне місце, розказав голова Луганської обладміністрації Сергій Гайдай.

00:32
Заяви про початок битви за Донбас, можливо, були передчасними. В ефірі радіо НВ секретар РНБО Олексій Данілов сказав, що Росія підтягуватиме резерви ще два-чотири тижні.

00:26
Defense Express вказує можливі координати затонулого крейсера "Москва" - 44°56' N 31°44' E. Корабель знаходиться на глибині 50-60 метрів приблизно за 75 км на південний захід від мису Тарханкут.

00:21
У складі російської армії проти України воює відкритий неонацист з диверсійно-штурмової групи "Русич" Євген Рассказов, він же Топаз. Як повідомив журналіст Денис Казанський, цей Рассказов фотографується на тлі КамАЗа з нацистським символом 88 та відкрито розміщує привітання з днем народження Гітлера в своїх соцмережах.

00:17
Суд арештував мешканця села Андріївка під Києвом за підозрою в колабораційній діяльності. Чоловік, який, ймовірно, допомагав росіянам під час окупації і показував їм заможні будинки, раніше притягувався до кримінальної відповідальності за педофілію.

00:11
Через несприятливі погодні умови 20 квітня в районах ведення активних бойових дій бойова авіація російських окупантів майже не застосовувалася.

00:04
Білий дім прокоментував заклики про допомогу від українських військових у Маріуполі: "Ми, безумовно, бачили ці крики про допомогу і ці прохання про допомогу. Ми закликатимемо російський уряд вчинити правильно, гарантувати безпечний прохід для будь-яких цивільних осіб або інших осіб, які хочуть залишити місто".

00:02

Туреччина не відмовляється від бажання організувати зустріч Володимира Зеленського і Путіна і готова організувати її у будь-який час. Перемовини могли би відбутися у Стамбулі чи Анталії, сказав глава турецького МЗС Чавушоглу в інтерв'ю CNN Turk.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live