Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

20.04.2022

23:55
Як захисники Маріуполя героїчно тримають оборону, що треба для деблокади міста і чи можливий коридор для військових, враховуючи гіркий досвід Іловайська, – в розборі LIGA.net: "Нам важко, але даємо відсіч". Чи встоїть Маріуполь під натиском РФ: всі можливі сценарії.

23:50
Відсьогодні в Україні запрацював телеграм-бот "Пошук дітей" @poshukditei_bot. Цей бот створено Ювенальною поліцією України для пошуку дітей, які зникли, або з якими втрачено зав’язок під час війни. Після заповнення анкети, вся отримана інформація буде офіційно зареєстрована та перевірена працівниками поліції.

23:35
Норвегія передала Україні систему протиповітряної оборони Mistral, повідомив міністр оборони Норвегії Бьорн Арільд Грам, повідомляє CNN. А саме, близько 100 ракет Mistral і невелику кількість пускових установок. За словами міністра, система протиповітряної оборони є "ефективною зброєю" і "принесе велику користь Україні".

23:25
У Харкові пролунали вибухи, в результаті обстрілів на Салтівці спалахнули пожежі щонайменше у двох багатоповерхівках, також горять припарковані машини у дворах, повідомляє "Суспільне Харків".

23:18
Голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул розповів про підсумки дня в регіоні: крім міста Зеленодольск також обстріляне село Велика Костромка. Водночас лінія фронту була відсунута від Кривого Рогу. На Великдень продовжить діяти комендантський час. А згодом у місті перейменують назви, пов'язані з РФ.

23:09
Окупанти обстріляли Зеленодольськ на Дніпропетровщині, повідомляє міський голова Дмитро Невеселий. Люди не постраждали, є руйнування комунікацій. Через це відсутнє електропостачання та водопостачання.

23:01
Дев’ятеро загиблих, серед яких 15-річна дівчина, виявлені на місці масового захоронення вбитих окупантами мирних жителів Бородянки, повідомляє поліція Київщини. В одній могилі знаходилися двоє товаришів 35 років, а поряд дівчина-підліток 15 років. В другому місці захоронення правоохоронці виявили тіла шести людей – чотири чоловіки та дві жінки. У деяких із загиблих є ознаки катувань.

22:44
Розвідка України отримала аудіоперехоплення розмови окупантів, в якому йдеться про наказ вбити усіх військовополонених ЗСУ в районі Попасної, Луганщина.

22:42
Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк підтвердив, що він та голова української делегації на переговорах з РФ Давид Арахамія готові провести спеціальний раунд перемовин у Маріуполі з представниками країни-агресорки для евакуації бійців полку Азов та мирних мешканців.

22:39
Вечірнє звернення президента України: про підсумки зустрічі з Шарлем Мішелем, перспективи євроінтеграції та нагородження оборонців України.

22:36
CNN: Російські сили завели додатково в Україну 17 батальйонних тактичних груп (БТГр) за минулий тиждень і ще чотири БТГр лише за останні 24 години, повідомив високопоставлений представник Пентагону. Загалом, за оцінками США, на території України зараз знаходиться 82 БТГр.

22:27
За 20 квітня росіяни поранили п'ять мирних мешканців Донеччини: трьох у Мар’їнці і двох – у Вугледарі, повідомляє Павло Кириленко, голова Донецької ОВА. Також сьогодні вдалося уточнити інформацію щодо двох загиблих раніше у Павлівці і ще трьох поранених: у Краматорську, Маріуполі та Лимані.

22:23
Підсумки доби на Донеччині та Луганщині: ЗСУ успішно відбили дев'ять атак ворога. Українські захисники знищили один зенітний ракетний комплекс, один танк, одну артилерійську систему, 10 одиниць броньованої, дві одиниці спеціальної інженерної, дві одиниці автомобільної техніки та ворожий склад з боєприпасами. Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили одну крилату ракету та три безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

22:05
Обмудсменка Людмила Денисова розповіла в ефірі телемарафону, що вже місяць намагається зустрітися з президентом Червоного хреста, щоб обговорити проблему депортованих Українців. Згідно з даними, наданими РФ, 878 000 українців нібито "переїхали" в Росію, з них 164 тис дітей. ООН, зокрема, вже підтвердило цифру у 550 000 депортованих, з них 121 000 дітей. Де ці люди знаходяться - невідомо.
Червоний хрест має мандат на встановлення кількості і місцезнаходження депортованих, але не займається цим. Україна офіційно звернулась до російської сторони щодо повернення українців на Батьківщину за посередництва Червоного хреста і не отримала жодної відповіді ні від Росії, ні від Червоного хреста.

21:51
Близько двох тисяч одиниць нерухомості постраждало внаслідок російської агресії на Чернігівщині, пише В'ячеслав Чаус, голова Чернігівської ОДА. Але дані постійно уточнюються. Велику частину з них складають приватні й багатоквартирні житлові будинки.

21:47
Заступник командира "Азову" у зверненні розповів, що вони готові евакуюватися за підтримки третьої сторони з Маріуполя зі своєю стрілецькою зброєю для того, щоби врятувати особовий склад, поранених та забрати тіла загиблих, і поховати їх з почестями на території, не підконтрольній РФ.

21:34
У Миколаєві знову чути вибухи, пише мер міста Олександ Сєнкевич. Він закликає залишатися в укриттях або бодай дотримуватися правила двох стін.

21:28
За сьогодні в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" окупанти продовжували здійснювати ракетні та авіаційні удари, обстріли з важкої артилерії. У ході боїв українські захисники знищили:
- особового складу окупантів – 36;
- БМП – 5;
- БТР – 4;
- АТ – 1;
- ЗРК - 1;
- мінометний розрахунок - 1.

21:13
Як уточнює голова Офісу Президента Андрій Єрмак про санкції: Під обмеження потрапили "Транскапиталбанк", фізичні особи, пов'язані із банком "Открытие", 40 юридичних осіб, також бізнесмен Костянтин Малофєєв. Санкції накладені на організації, які допомагають російським компаніям ухилятися від обмежень. 

21:07
Сполучені Штати запровадили нові санкції. Вони стосуватимуться російського комерційного банку, олігарха та ще десятків осіб, пише Reuters. Зокрема, цілями санкцій стали російські підрозділи майнінгової компанії Bitriver.

21:00
Президент Європейської ради Шарль Мішель розповів про свої враження від візиту до Бородянки: "Немає слів, щоб пояснити, що я відчуваю не як президент Європейської ради, а як батько, як людина. Це звірства. Це військові злочини. Це має бути покарано. Це буде покарано. Вони повинні платити за те, що вони зробили, там і в багатьох інших містах та інших місцях України. Зараз, як і ви, я думаю про людей, про мирних жителів Донбасу, Маріуполя, інших міст, які борються за своє життя. Тих, хто бореться за суверенітет України".

20:47
Bloomberg про бойкот росіян: міністерка фінансів США Джанет Єллен та інші міністри фінансів і керівники центральних банків покинули засідання G20 у середу, коли російські чиновники почали виступати на зібранні.

20:43
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш окремо попросив російського диктатора Володимира Путіна та президента України Володимира Зеленського прийняти його, щоб обговорити кроки зі встановлення миру. Про це пише Reuters.

20:38
Президент Володимир Зеленський переконаний, що завдяки тиску Євросоюзу та США Німеччина погодиться на запровадження нафтового ембарго проти Росії. Про це він заявив на спільній із головою Євроради Шарлем Мішелем пресконференції у Києві.

20:33
Генпрокурорка Ірина Венедіктова про Бородянку: "Кров холоне в жилах. Під час проведення слідчих дій у Бородянці виявили 9 поховань. Мерзотники постарались… 15-річна дівчина отримала поранення легень, від якого померла. Одного із загиблих переїхав БТР. Ще одна особа загинула від осколкових поранень. Трьох людей просто розстріляли. Причину смерті ще трьох громадян буде встановлено після проведення судово-медичної експертизи".

20:29
Гуманітарний коридор із Маріуполя сьогодні не спрацював так, як планувалося, повідомляє голова Мінреінтеграції Ірина Верещук. Через відсутність контролю над власними військовими на місцях окупанти не змогли забезпечити належне припинення вогню. Також через властиву неорганізованість та нехлюйство окупанти не змогли забезпечити вчасний підвіз людей до точки, де чекали десятки наших автобусів і швидких.

20:18
Правоохоронці затримали колаборантку, яка коригувала обстріл Краматорська, пише Генпрокуратура. За даними слідства, у квітні 2022 року підозрювана добровільно передавала  ворожій армії через Telegram фото з інформацією щодо об’єктів інфраструктури та позицій ЗСУ на території Краматорська, що на Донеччині.

20:02
Німеччина вирішила припинити імпорт нафти з Росії до кінця року. Про це вже заявила міністерка закордонних справ країни Анналена Бербок.

19:54
Президент Володимир Зеленський заявив, що відносини України та західних партнерів у галузі постачання необхідного озброєння "справді потеплішали". Вони стали зрозумілішими щодо термінів постачання тієї чи іншої зброї. Зеленський про це сказав на спільній із головою Євроради Шарлем Мішелем пресконференції у Києві.

19:49
Адміністрація президента США Джо Байдена готує новий пакет військової допомоги для України на $800 млн. Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на обізнані джерела.

19:48
Президент Володимир Зеленський спростував заяву прессекретаря російського диктатора Путіна Дмитра Пєскова про те, що Україні нібито передано російський проєкт мирної угоди, і тепер Київ нібито має відреагувати на цей документ. "Нічого про це не чув, точно нічого не бачив, впевнений, що нам нічого не передали", – сказав Зеленський на спільній із головою Євроради Шарлем Мішелем пресконференції у Києві.

19:37
80% території Луганська під контролем Росії, повідомив CNN Сергій Гайдай, голова Луганської ОДА. Водночас він пояснив, що мова не йде про масштабне і стрімке просування окупантів: "Ми встановили оборону в багатьох містах. Вони намагаються оточити наші війська, там відбувається багато неприємного… але вони поки що не досягли успіху. Ми добре працюємо і знищуємо їхнє обладнання", - сказав він.

19:28
Колона автобусів та машин швидкої допомоги готова для продовження евакуації маріупольців. Відео з ними показав Telegram канал Маріупольської міськради. Україна усі свої зобов'язання для вивезення людей виконала і очікує виконання зобов'язань із боку окупантів.

19:20
Японія офіційно відкликала для Росії торговий статус "найбільшого сприяння" через її вторгнення до України, пише АР. Це статус, який спрощував торгівлю між країнами.

19:14
Чорногорія заборонила російські державні ЗМІ Russia Today і Sputnik у рамках санкцій, введених через війну в Україні, приєднуючись до аналогічних кроків ЄС, повідомляє Reuters.

19:09
Черговий перехват СБУ:  Батьки російських загарбників розглядають війну в Україні як шанс розбагатіти. Вони називають своїх синів "спонсорами" і закликають їх мародерити на повну.

19:08
Вімблдонський турнір-2022 пройде без тенісистів із Росії та Білорусі. Про це йдеться на веб-сайті організаторів.

19:03
Під час війни кількість ворожих кібератак зросла втричі проти минулого року, повідомляє Держспецзв'язку. Найбільше атакують органи державної влади, медіаресурси, енергетичну сферу, сферу логістики. У кіберпросторі росіяни переслідують ті ж цілі, що і їхні військові – завдати якомога більше шкоди інфраструктурі, причому не стільки військовій, скільки цивільній.

18:55
У Києві обстежують житлові будинки, що зазнали найбільших руйнувань внаслідок ворожих ракетних ударів та обстрілів, пише КМДА. Найбільш критичні пошкодження та руйнування конструктивних елементів зафіксовані у десяти житлових будинках. Загалом у столиці пошкоджено понад 200 будівель.

18:51
Голова Офісу президента Андрій Єрмак: Сьогодні ми скористалися можливістю президентства в Європейському енергетичному співтоваристві, яке Україна отримала на 2022 рік, і формально внесли пропозицію по запровадженню заборони на купівлю, імпорт, передачу та транспортування енергетичних товарів, які походять, виробляються або переробляються у РФ. Мова про усю нафту та нафтопродукти, вугілля та інші види твердого палива, скраплений природний газ.

18:44
Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко розповів, чому вчора не відбулась евакуація з "Азовсталі": Вчора було оголошено росіянами режим тиші для забезпечення виходу цивільного населення з укриттів в "Азовсталі". За маршрутом умовної евакуації було зігнано пресу на віддаленні від заводу. Водночас було підігнано артилерію і розпочато обстріл зони заводу. За таких умов евакуація цивільних була неможлива. Зате наприкінці дня пропаганда показала, що “ніхто не схотів евакуюватися, тому що українські військові не пустили”.

18:33
Генштаб: в Харківській області, в районі населеного пункту Дібровне, був частково успішний наступ окупантів. В районі Старої Гнилиці наступ окупантів успіху не мав, внаслідок вогневого ураження ворог зазнав втрат та відійшов. Крім того, не мала успіху спроба взяття під контроль села Довгеньке росіянами. Противник з втратами відступив. На Запорізькому напрямку за підтримки вогню артилерії противник відновив наступ на напрямку Темирівки.

18:29
Генштаб: на Луганщині окупанти намагалися закріпитись в західній і північно-західній частинах Рубіжного, але без успіху. Штурмували в напрямку Новотошківського, також без успіху. Продовжують штурмові дії в районі Попасної. На Донеччині тривають авіаційні удари по інфраструктурі Маріуполя, а також штурмові дії в районі порту та заводу “Азовсталь”.

18:21
Генштаб: ворог почав активніше використовувати авіацію – активізували застосування оперативно-тактичної авіації та ведення повітряної розвідки. Завдають систематичних авіаційних ударів по військових та цивільних об’єктах, зокрема застосовують літаки дальньої авіації. На території Бєлгородської області накопичили понад 90 ударних і багатоцільових вертольотів.

18:13
Деякі країни Євросоюзу наполягають на запровадженні нових обмежень проти Росії у відповідь на війну в Україні. До них належить, зокрема, відключення Сбєрбанку та "Газпромнефти" від SWIFT, заборона на імпорт ядерного палива. Про це сказали дипломати в ЄС, повідомляє Reuters.

18:05
Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький пояснив, що робити тим, хто отримав зброю на руки, вступаючи до лав тероборони: отриману зброю потрібно зареєструвати офіційно. Те саме стосується будь-якої зброї, яка з'явилась на руках у людей. Порядок реєстрації мають опублікувати правоохоронці найближчими днями.

17:52
У Попасній ЗСУ знищили десять лівійців, які воювали у складі російської ПВК Вагнера, повідомив головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов. Загиблі мали лівійську валюту і телефони з лівійськими номерами.

17:48
СБУ знайшла законспірований склад рашистів у Харківській області. На складі були 60 повнокомплектних танкових двигунів, велика кількість запчастин та комплектовання до бронетехніки, 26 керованих ракет класу "повітря-повітря" - загалом на $200 млн обладнання та озброєння.

17:41
Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер поклав на Росію повну відповідальність за посилення глобальних економічних проблем. Під час конференції МВФ у Вашингтоні він сказав, що "виключно Росія відповідає за поточні макроекономічні ризики". Лінднер покладає на Росію відповідальність за ескалацію боргових криз у країнах, що розвиваються, світові проблеми з продовольством та економічною стабільністю (DW)

17:24
Володимир Зеленський: Обговорили із Шарлем Мішелем санкції проти Росії, оборону та фінансову підтримку, відповіді на запитання щодо вступу до ЄС.

17:19
За даними ООН, через війну свої будинки залишили близько 12 млн жителів України. П'ять мільйонів із них поїхали до сусідніх країн. Понад 13 млн людей по всій країні потребують термінової гуманітарної допомоги.

17:18
Міністерство оборони Ізраїлю готове передати Україні шоломи та бронежилети для медичних працівників і рятувальників, які працюють у зоні бойових дій.

16:48
"Репортери без кордонів" закликали Німеччину негайно почати надавати дозвіл на проживання та право на роботу російським журналістам, яких переслідують у РФ. "Російська влада намагається змусити замовкнути тих небагатьох, які наважуються писати про війну, розв'язану Росією в Україні", - сказав виконавчий директор організації Крістіан Міхр (DW).

16:30
Голова комітету Верховної Ради з гуманітарних питань Микита Потураєв у відеовиступі перед депутатами Європарламенту повідомив, що не менше ніж півмільйона громадян України без їхньої згоди були депортовані до Росії. Потураєв сказав, що з цими людьми "немає можливості зв'язатися", і закликав Міжнародний комітет Червоного Хреста допомогти встановити з ними контакт (The Guardian).

16:12
Музей концтабору Аушвіц повідомляє, що у віці 10 років Ванда Семенівна Об'єдкова пережила у Маріуполі вторгнення німецьких фашистів, ховаючись від них. 81 рік потому вона померла в тому самому Маріуполі, ховаючись у підвалі від вторгнення російських фашистів.

15:57
Рішення про напад на Україну Путін ухвалив у тісному колі так званих яструбів - міністра оборони Шойгу, начальника Генштабу Герасимова та секретаря Ради безпеки РФ Патрушева, пише Bloomberg з посиланням на поінформовані джерела.

15:54
Держприкордонслужба повідомила, що з території Росії Сумську область обстріляли із "градів", а Чернігівську – з мінометів.

15:48
США не спостерігають ознак того, що Росія готує ядерну зброю до використання, але два джерела, знайомі з недавніми оцінками розвідки, повідомили CNN, що зараз офіційні особи США більш стурбовані загрозою застосування Росією ядерної зброї, ніж будь-коли з часів холодної війни.???

15:34
Уряд Нідерландів має намір передати Україні 155-мм самохідні гармати-гаубиці PzH 2000, а Німеччина забезпечить постачання снарядів до них.

15:29
В Ірпені в районі військового шпиталю виявлено потужну авіаційну бомбу. Вивезти її неможливо. Близько 16 години сапери її знешкоджуватимуть. Прохання всім, хто перебуває поблизу, відійти до центру міста.

15:27
"Звертаємось до представників ЗМІ та звичайних громадян: не поширюйте в мережі інформацію про маршрути, обсяги, місця зберігання нафтопродуктів", – пише Центр протидії дезінформації при РНБО.

15:18
За даними аналітичного проекту Oryx, який збирає інформацію про військові втрати за відкритими даними, російська армія втратила в Україні 3002 одиниці техніки. З них знищено 1588 одиниць, пошкоджено – 47, кинуто – 244, захоплено Україною – 1123. Втрати України – 848 одиниць техніки, з яких знищено 389 одиниць, пошкоджено – 22, кинуто – 36, захоплено Росією – 401.

15:00
Андрій Демченко з Держприкордонслужби повідомив на брифінгу, що черг на кордоні України здебільшого немає. "Є окремі години й напрямки, де черга може досягати близько 100 автомобілів", – сказав він. Прикордонники також констатують, що збільшується кількість тих, хто повертається до України.

14:47
Біля посольства РФ у Ризі відбулася акція протесту проти військових злочинів росіян в Україні, зокрема масових згвалтувань. Подібна акція раніше проходила біля посольства Росії у Вільнюсі та у Таллінні.

14:31
Перехоплення СБУ: російський солдат розповідає братові, що їм наказували вбивати цивільних.

14:26
Голова Запорізької ОВА Олександр Старух: "У нас маленькі Бучі практично на всій лінії проходження російських варварів".

14:21
Україна "збільшила літаковий парк Збройних Сил завдяки допомозі США", сказав Арестович на брифінгу.

13:54
Сьогодні в Гаазі ветеран російсько-української війни львів'янин Ігор Галушка отримав золото у веслуванні на тренажері на Invictus Games The Hague 2020 та підняв український прапор із написом #SaveMariupol.

13:48
Голова Європейської ради Шарль Мішель відвідав зруйновану окупантами Бородянку та написав, що "історія не забуде військових злочинів, які тут були скоєні".

13:33
У Бучі та Ірпені відновили подачу води до житлових будинків, але через відсутність електрики її поки що не можуть підняти вище першого-другого поверхів.

13:30
У Бердянську на бік окупантів перейшов двірник Самойленко. Його одразу ж призначили "заступником мера".

13:24
Демілітаризація окупанта в умовах ближнього міського бою, досвід Бригади швидкого реагування Національної гвардії.

13:04
Укрпошта у своїх відділеннях припинила продаж марки "Російський воєнний корабель іди на.уй". З тиражу в 1 млн екземплярів продано 700 тисяч. Марки, що залишилися, продаватимуться через інтернет-магазин на сайті Укрпошти, а також розсилатимуться "офіційним делегаціям, музейним фондам, в межах міжнародних зобов'язань Всесвітньої поштової спілки та з філателістичних абонементів".

13:01
Вже в 25 мовних розділах Вікіпедії, зокрема в англомовному, з'явилася стаття про поняття "Рашизм".

12:53
У тимчасово окупованому росіянами Херсоні у своєму автомобілі розстріляний з автомата проросійський блогер Валерій Кулешов, повідомляють місцеві ресурси.

12:42
Зловмисники розсилають українцям SMS-повідомлення з "інформацією" про виплати грошової допомоги, попереджає кіберполіція.

12:38
Росія ігнорує заклики Медведчука обміняти його, оскільки він "розвів їх на великі гроші і водночас постійно їм брехав", стверджує Михайло Подоляк.

12:37
"У мене більше спільного з птеродактилем, ніж із Черчіллем". Історія Бориса Джонсона
.
12:31
Арестович назвав "дуже смішною" відмовку деяких західних політиків, які вважають, що українські військові довго освоюватимуть нові системи озброєння. "Наші артилеристи кажуть дуже просто: дайте таблиці стрільби - і ми починаємо стріляти... Шість годин на вивчення, ну, два дні, ну три - і поїхали... З танками - теж дні три".

12:25
Суд дозволив розпочати досудове розслідування щодо колишнього нардепа Іллі Киви, який втік до Росії та публічно підтримує війну проти України.

12:09
Російських тенісистів не допустять до участі в Вімблдоні через вторгнення Росії в Україну, повідомляє Sportico.

12:03
Голова Авдіївської міської військової держадміністрації Віталій Барабаш розповів в ефірі Current Time, що відбувається в місті: "Раніше були поодинокі потрапляння по багатоквартирних будинках, більше летіло в приватний сектор. Зараз працюють переважно по багатоповерхових будинках. І якщо за вісім років у місті було зруйновано тією чи іншою мірою близько 1500 будинків, то за ці два місяці — вже понад 800 будинків, і руйнування набагато серйозніші."

11:40
Договір про гарантії безпеки для України юридичні переговорні підгрупи "допрацьовують на відповідність міжнародному праву", також тривають політичні консультації на рівні політрадників країн можливих гарантів - радник голови ОП Михайло Подоляк.

11:36
Під час боїв на Київщині 20-річний боєць Тероборони за допомогою РПГ-7 зупинив колону техніки окупантів.

11:27
З Луганщини 20 квітня евакуювали понад 60 жителів - ОВА.

11:08
17-річного мешканця Бучанського району підозрюють у держзраді - він передавав представникам російської армії відомості про мешканців села, магазини та будинки, де можуть зберігатися цінні речі, а також іншу інформацію, за що отримував матеріальну винагороду та привілеї від представників окупаційних військ.

11:06
19 квітня під час робіт на Київщині спеціалісти знешкодили 679 вибухонебезпечних предметів. А всього за весь час - 17 180.

10:54
Контррозвідка СБУ затримала агента ФСБ РФ, який здавав позиції ЗСУ й коригував вогонь по мирних містах. Його закинули за тиждень до початку війни для збирання розвідувальної інформації у районі проведення операції Об’єднаних сил.

10:50
У бундесвері відмовляються від постачання ЗСУ бойових машин піхоти Marder, аргументуючи це тим, що вони потрібні самим німецьким військовим у складі Сил швидкого реагування НАТО.

10:34
До Києва приїхав голова Євроради Європейського Союзу Шарль Мішель.

10:30
"Міністра внутрішніх справ ЛНР, генерал-майора" Ігора Корнета заарештувала ФСБ, він утримується у СІЗО в Ростові-на-Дону - ГУР МО.

10:21
У командуванні Повітряних сил ЗСУ наголосили, що Україна не отримувала нові літаки від партнерів - лише запчастини та комплектувальні для відновлення й ремонту.

10:14
"Немає газу, немає світла, немає води два місяці" - як живе Сєвєродонецьк під російським обстрілом.

10:14
Станом на ранок 20 квітня офіційне число загиблих дітей не змінилося - 205. Зросла кількість поранених - 373.

10:09
Підрозділами ППО ДШВ ЗС України збито два чергових російських БПЛА "Горизонт Ейр S-100" та "Орлан-10".

10:05
Українські захисники завдали таких втрат російським окупантам, що ті не можуть продовжувати війну без залучення солдатів-строковиків. Деяких навіть двічі кидали на передову - СБУ.

09:48
Упродовж минулої доби окупанти вдарили по таких населених пунктах Донеччини — Маріуполь,  Авдіївка, Вугледар, Мар’їнка, Краматорськ, Новогродівка, Торецьк, Миколаївка, Благодатне, Орлівка, Рубці, Привілля. Загинули мирні жителі, є поранені. Руйнувань зазнали щонайменше 30 цивільних об’єктів – житлові будинки, школа, дитячий садок, підприємства, магазини, залізнична колія - Нацполіція.

09:24
За добу піротехніки ДСНС виявили та знешкодили 1745 вибухонебезпечних предметів і 130 кг вибухової речовини.

09:18
У Маріуполі 20 квітня відкриється гуманітарний коридор до Запоріжжя для жінок, дітей та людей похилого віку. Збір у Маріуполі сьогодні, 20 квітня, з 14:00 на розі вулиць Таганрозька та 130-ї Таганрозької дивізії - віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук.

09:10
Атаки росіян на міста у всій Україні показують намір окупантів спробувати зірвати переміщення українських підкріплень та зброї на схід країни - британська розвідка.

09:04
У Києві відновили роботу трамваї №16 (метро "Героїв Дніпра" - Контрактова площа) та тролейбуси №37 (вул. Милославська - метро "Лісова") та №40 (вул. Кадетський гай - Палац спорту) - КМДА.

08:58
Сергій Гайдай, Луганська ОВА: Евакуюйтесь і вмовляйте рідних – може настати день, коли ми не зможемо доставити ліки і їжу. У "режимі тиші" росіяни вкотре відповіли відмовою... 20 квітня буде чергова спроба врятувати людей зі Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Гірського та Попасної.

08:53
Посол України в Берліні Андрій Мельник розкритикував заяву канцлера Німеччини Олафа Шольца про подальші постачання зброї українським військам.

08:47
Окупанти "відкрили" у Маріуполі "школу" №53, для забезпечення картинки для російської пропаганди дітей на захід завезли зі всього міста. Директоркою школи виступила колишня директорка іншої школи (школи №3 в Маріуполі) Наталія Топорікова. Факту примусу не зафіксовано, що дозволяє стверджувати про колаборацію - радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

08:40
Вночі у Харкові окупанти продовжили періодичні обстріли околиць житлового району Салтівка, попередньо постраждалих немає - зведення ОДА.

08:39
Вночі Миколаїв зазнав ракетних ударів, уражено будівлю поліклініки у Баштанці - зведення ОДА.

08:34
З 21 квітня київський метрополітен відновлює рух до станції "Лісова". Інтервал руху на всіх лініях скоротять до 10-15 хвилин.

08:32
На Луганщині знищили бойову машину піхоти окупантів - голова ОВА Сергій Гайдай.

08:30
На Дніпропетровщині була перша ніч без повітряних тривог - голова ОВА Валентин Резніченко.

08:24
Німецький міністр економіки й енергетики у 2013–2017 та глава МЗС країни у 2017–2018 роках Зігмар Габріель визнав: офіційний Берлін припустився геополітичної помилки, не послухавши аргументів України й інших країн на сході Європи, що газопровід Північний потік-2 – це енергетична зброя Кремля.

08:01
В українському полоні є цінні офіцери РФ, родичі російських політиків і високопосадовців, на яких можна провести вигідний обмін - радник голови ОП Олексій Арестович.

07:56
10 гірсько-штурмова бригада: У вільний час штурмовики навчаються й удосконалюють навички, адже нам ще потрібно штурмувати, звільняти й зачищати нашу землю від окупанта. І робитимемо ми це професійно.

07:42
Вночі обстріляли Новодружеськ – зруйновані будинки, місто без газу. У Лисичанську розмінували ще три багатоповерхівки - Луганська ОВА.

07:37
Окупанти вбили 13-річного підлітка, коли тривала узгоджена евакуація з села Перемога на Київщині під час окупації регіону. Його з іншими людьми, які намагалися евакуюватися, розстріляли в автомобілях - Радіо Свобода.

07:26
Виробник дронів-камікадзе Switchblade, американська компанія AeroVironment, передасть Україні ще й 100 безпілотників-розвідників Quantix Recon.

07:17
Командир 36-ї бригади морської піхоти ЗСУ Сергій Волина, який з групою побратимів прорвався кілька днів тому до бійців полку "Азов" в обложеному російськими окупантами Маріуполі, розповів про два варіанти порятунку - різка військова операція або політичне рішення.

07:09
На території Донецької й Луганської областей за минулу добу відбито десять атак російських окупантів, знищено дванадцять танків, двадцять вісім одиниць броньованої та дві одиниці автомобільної техніки, одну артилерійську систему.
Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено дев’ять повітряних цілей: один літак, один вертоліт, шість БПЛА різних типів і крилату ракету - зведення Генштабу ЗСУ.

07:08
Із Харківської області до пункту постійної дислокації у Бєлгородській області РФ через важкі втрати окупанти вивели батальйонну тактичну групу 237-го танкового полку 3-ї мотострілецької дивізії 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу для відновлення боєздатності - зведення Генштабу ЗСУ.

07:03
Велика Британія планує передати Збройним силам України протикорабельні ракети, зокрема високотехнологічні ракети класу Brimstone з голівкою самонаведення.

06:53
Укрзалізниця опублікувала розклад евакуаційних потягів на 20 квітня - з Харкова, Запоріжжя, Покровська, Одеси, Дніпра.

06:50
Ситуація під тимчасово окупованим Херсоном розгортається на користь українських військ, якщо у них буде важка зброя – то армію РФ вдасться зламати, не буде – доведеться "возитися довше" - радник керівника ОП Олексій Арестович.

06:37
У Харкові за час війни російські окупаційні війська бомбардуваннями й ракетними атаками зруйнували 1929 житлових будинків (загалом у місті близько 8000 будинків). На цьому наголосив мер Харкова Ігор Терехов під час національного телемарафону.
За словами Терехова, останніми днями обстріл посилився. Епіцентром атаки, додав він, став центр міста, Немишлянський район, Салтівка.

06:30
У Чернігові відновлює роботу інфраструктура після відступу російських окупантів. В одному з кафе не лише пригощають смачною кавою, а й надихають відвідувачів патріотичними дитячими малюнками.

06:20
Наступ на Донбас може тривати кілька місяців, попередив британський уряд високопосадовець національної безпеки Великої Британії. Про це пише The Independent.
У відповідь прем'єр-міністр Борис Джонсон заявив, що становище України "небезпечне", оскільки російський диктатор Володимир Путін прагне якоїсь перемоги "незалежно від людської ціни".

06:10
На Запоріжжі російські окупанти захопили тепличний комбінат компанії Агрокоін, що вирощував овочі. Загарбники не дають змоги відвантажувати продукцію, а також конфіскують усі вторговані гроші. Про це написав у Facebook власник агропідприємства Андрій Чорний.

06:05
Біля острова Евія в Греції берегова охорона заарештувала російський нафтовий танкер у рамках санкцій Євросоюзу, запроваджених проти Москви через її вторгнення в Україну. Про це пише The Independent.

05:54
19 квітня уряд України розірвав угоду з Росією щодо розробки ракет, що діяла з лютого 1995 року. Про це повідомляє Кабмін.

05:43
Нові перемоги українців на Іграх непокорених. Іван Лепеха завоював бронзу у плаванні на дистанції 50 метрів вільним стилем. Андрій Бадарак додав у скарбничку України дві нагороди: золото у плаванні на спині на дистанції 50 метрів і бронзу у запливі на 50 метрів брасом. Про це повідомляють у Telegram президента Володимира Зеленського.

05:41
Південна Корея відправила в Україну близько 20 тонн гуманітарної допомоги – автоматичні дефібрилятори, апарати ШВЛ та аптечки, пише CNN.

05:38
У Баварії у парку дикої природи мешкає дикий кабан на ім'я Путін. Через звірства Росії в Україні, кабана вирішили перейменувати, тому що "жодна свиня не заслуговує на ім'я цього нелюдського покидька". Про це повідомляє у Facebook парк Wildpark Mehlmeisel Waldhaus.
Кабан Путін був урочисто перейменований на Еберхофера – це ім'я поліцейського із популярної серії баварських книг.

05:24
У США вважають, що Росія атакуватиме маршрути, що використовуються для постачання зброї - вони можуть зруйнувати мости, дороги та рейки, якими до країни доставлялися боєприпаси. Про це повідомляє CNN із посиланням на слова представника міністерства оборони США.
За словами чиновника, навіть якщо російським військам вдасться завдати удару по цих маршрутах, вони не зможуть повністю зупинити постачання, оскільки його велика кількість.

05:15
21 квітня глави Світового банку Девід Малпасс і Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва проведуть зустріч з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем і міністром фінансів Сергієм Марченком. Партнери обговорюватимуть фінансову допомогу Україні для відновлення в умовах війни. Про це пише CNN.

05:09
Постпред України в ООН Сергій Кислиця заявив, що Росія примусово переправляє на свою територію українців із тимчасово окупованих регіонів України – вже відправили 500 000 українців, серед них – 121 000 дітей. Про це він заявив 19 квітня на засіданні Ради безпеки ООН.
За словами Кислиці, українці спочатку потрапляють у фільтраційні табори, а потім їх перевозять до економічно депресивних регіонів Росії з документами про заборону виїзду на два роки.

05:00
Росія висилає з Москви 21 бельгійського дипломата, вони мають виїхати до 3 травня. Про це повідомляє МЗС РФ.

04:51
19 квітня було відновлено зв'язок між Міжнародним агентством з атомної енергії та Чорнобильською АЕС. Про це йдеться у заяві для преси генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Маріано Гроссі.

04:48
В умовах війни з Росією українським військовим для боротьби з повітряними цілями потрібен ЗРК NASAMS, зараз українські ППО використовують Бук-М1 – зенітно-ракетний комплекс малої дальності (до 40 км). Про це повідомив заступник начальника зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ полковник Юрій Андрійчук.
"На заміну Бук-М1 найкраще підійшов би мобільний зенітно-ракетний комплекс норвезько-американського виробництва NASAMS із ракетами AIM-120 Amraam на озброєнні. Саме це нам потрібно за нинішніх умов", - сказав він.

04:39
19 квітня постпред України в ООН Сергій Кислиця заявив, що "героїзм" російської армії, представників якої напередодні нагородив російський диктатор Володимир Путін, полягає у масових вбивствах мирного населення, зґвалтуваннях і мародерстві. Про це він сказав на засіданні Ради безпеки ООН.
"Росіяни залишили боєприпаси, щоб набити свої автомобілі вкраденими комп'ютерами, телевізорами, мобільними телефонами, одягом, килимами, пральними машинами й навіть унітазами", - зазначив постпред.

04:30
Японія виділить Україні кредит у сумі $300 млн для підтримки українців, які протистоять російській агресії та зазнали значних збитків через руйнування внаслідок війни. Про це повідомляє NHK News.

04:19
Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волина звернувся до світових лідерів із проханням вивезти військовослужбовців і мирних жителів, зокрема жінок і дітей, які перебувають у блокаді в Маріуполі на заводі Азовсталь, на територію третьої держави. Про це він заявив у відеозверненні у Facebook.

04:09
Сестри з Кривого Рогу Оля та Юля Ткач намалювали мультфільм про літак Мрія, який було зруйновано під час атаки російських окупантів на Гостомель.

04:01
Глава МЗС Ірландії Саймон Ковені відвідав Україну та побачив звірства російської армії у Бучі. Він закликав Росію погодитися на негайне гуманітарне припинення вогню і попросив Радбез ООН знайти спосіб зупинити війну. Про це пише CNN.
"Як це було 25 лютого, так є і сьогодні, це війна вибору і вона може закінчитися негайно, якщо так вирішить президент Путін", - сказав Ковені.

03:55
США використовують три основні джерела для надання військової допомоги Україні: президентська допомога, ініціатива сприяння безпеці й іноземне військове фінансування. Про це розповів чиновник, який відповідає за постачання Україні, передає Міноборони США.

03:49
Американська компанія AeroVironment передасть Україні 100 безпілотників Quantix Recon для точної та швидкої розвідки, а також безкоштовно навчатиме роботі з ними українських військовослужбовців. Про це повідомляє сайт AeroVironment.

03:40
Адміністрація президента США Джо Байдена готує для України черговий пакет військової допомоги на суму $800 млн. Про це повідомляє NBC News із посиланням на п'ять офіційних осіб США.

03:25
Родичам українських військовослужбовців почали надходити телефонні дзвінки із пропозицією за грошову винагороду сприяти звільненню бійців ЗСУ з полону, шахраї намагаються дізнатися особисті дані українських захисників. Про це заявили у генштабі ЗСУ.
Командування наголошує, що звільнення військовополонених – компетенція органів держвлади. Гроші із членів сімей не збирають.

03:20
У Запорізькій області російські окупаційні війська розпочали масований наступ, мешканців прифронтових регіонів закликають евакуюватися. Про це заявив глава Запорізької ОВА Олександр Старух.

03:10
Флагман Чорноморського флоту РФ "Москва", який українські військові знищили двома ракетами "Нептун", ішов до Одеси із завданням висадити десант. Про це розповіла Радіо Свобода мати матроса-строковика, який врятувався.
За словами матері моряка, цей крейсер "Москва" з 24 лютого вже виконував кілька бойових завдань, зокрема на острові Зміїний, а під час останнього походу російські війська планували операцію з висадки морських піхотинців в Одесі.

02:48
64% громадян Чехії підтримують приймання  й підтримку українських біженців. Три чверті населення вважають Росію винною у війні. Такі результати опитування Інституту STEM.
Як показало опитування, 70% чехів побоюються, що приплив біженців негативно вплине на соцзабезпечення, а 52% - що спровокує зростання безробіття.

02:44
На південному напрямку 19 квітня зберігалася стабільно напружена ситуація на лінії вогню. Про це повідомляє оперативне командування Південь.
Загальні втрати ворога за добу на південних рубежах оборони:
→ 19 росіян;
→ 6 одиниць техніки, серед яких броньована, автомобільна та БПЛА "Орлан-10".

02:26
Україна переможе! Новий хіт від українських виконавців та акторів – Олександра Пономарьова, Михайла Хоми, Тараса Тополі, Євгена Кошового, Юрія Ткача, Петра Чорного.

02:17
19 квітня протиповітряна оборона ЗСУ вразила дев'ять повітряних цілей російських окупантів. Про це повідомляють ПС ЗСУ.
→ 1 літак (імовірно винищувач-бомбардувальник Су-34);
→ 1 вертоліт (Ка-52);
→ 5 БпЛА (ВТР "Орлан-10");
→ 1 крилату ракету;
→ 1 БПЛА (S-100).
 
02:07
США та союзники мають намір постачати більше зброї Україні. Такої домовленості дійшли під час відеоконференції 19 квітня президент США Джо Байден і лідери країн, які об'єдналися в коаліцію для допомоги Україні у війні з Росією. Про це повідомила на брифінгу речниця Білого дому Джен Псакі.

02:04
У Миколаєві знову чути вибухи. Місцевих жителів просять залишатися в укритті чи перебувати далі від вікон. Про це повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

01:48
Російський окупант зізнався матері, що армія Росії вбиває в Україні мирне населення й дітей. Її реакція шокує: "Ні, ви не вбиваєте цивільних і дітей!.. Ви фашистів убиваєте, бл*дь, повір мені!"

01:35
У Дніпрі кіберфахівці СБУ викрили "сплячу" диверсійну групу агентів ФСБ, яка складалася з трьох місцевих жителів - під кураторством спецслужб Росії вони з 2015 року вели у регіоні диверсійну й розвідувальну діяльність. Про це повідомляє пресслужба СБУ.
Уточнюється, що з початком війни вони активізувалися. Інформували кураторів про розташування військових об'єктів, роботу штабів ЗСУ та Нацгвардії.

01:21
На сході України російські війська продовжують посилювати активні бойові дії, але зустрічають протидію, що не дає їм досягти своїх цілей. Про це йдеться у звіті британської розвідки 19 квітня.
"На здатність Росії прогресувати, як і раніше, впливають екологічні, логістичні й технічні проблеми, з якими вони стикалися досі, у поєднанні зі стійкістю високомотивованих українських Збройних Сил", - наголошують у розвідці Великої Британії.

01:05
Польський священник Войчех Дроздович увімкнув для парафіян церкви українську пісню "Ой, у лузі червона калина...". Він роздрукував слова, щоб було зручно підспівувати. А сам ще й пританцьовував.

00:51
Стало відомо про ще одного російського солдата строкової служби, який зник безвісти на знищеному крейсері "Москва". Про це повідомляє Настоящее время.
Строковика звуть Микита Єфременко, він із Приозерська в Ленінградській області. Його близьким сказали, що після аварії він зник безвісти, а в момент пожежі був у наряді в їдальні. Його мати, Тетяна Єфременко, сподівається, що син живий, і поїде шукати його у шпиталях і лікарнях.

00:36
Франція готова надати Україні гарантії безпеки після закінчення війни із Росією. Про це пише Reuters із посиланням на слова радника президента Франції.
"Це будуть військові постачання, щоб вона могла впоратися з новим нападом, або, можливо, гарантії, що дозволять нам втрутитися, якщо Україна зазнає нападу таким чином, щоб ми могли оцінити, як їй допомогти", - сказав французький чиновник.

00:32
Українські військові отримали запасні частини для військових літаків від союзників США – це дозволить підняти у повітря більше військових літаків. Про це сказав речник Міністерства оборони США Джон Кірбі на брифінгу, передає CNN.

00:24
Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вже понад мільйон українців повернулися до країни. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
За словами глави уряду, з 24 лютого понад мільйон громадян стали внутрішньо переміщеними особами, їм почали виплачувати фінансову допомогу.

00:05
Американський автоконцерн General Motors іде з ринку Росії через російську агресію в Україні. Про це пише Коммерсантъ.

Уточнюється, що не буде постачання автомобілів і запчастин, а також звільнять усіх працівників російського офісу.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live