Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

02.04.2022

23:59
Старосту села Мотижин Ольгу Сухенко і її чоловіка Ігоря Сухенка знайшли вбитими, повідомив Вадим Токар, селищний голова Макарова. Росіяни взяли їх у заручники 10 днів тому.

23:55
"Не треба плекати пустих надій, що вони просто підуть з нашої землі. Ми можемо отримати мир тільки в тяжких боях, паралельно в перемовинах і щоденній енергійній праці", - каже Зеленський.

23:53
"Я вдячний усім, хто виходить на вулиці в тимчасово окупованих містах. Усім, хто не боїться і виходить. Усім, хто боїться і виходить", - заявив Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

23:34
Найбільш небезпечні напрямки на Київщині сьогодні - північ Вишгородського та Бучанського районів, пише керівник ОВА Олександр Павлюк.

23:30
Донеччина. У Бахмуті внаслідок обстрілів загинула людина, троє - поранені. Ще поранений є у Відрадному і один - у Мар'їнці, пише Павло Кириленко.

23:23
На Луганщині збільшується кількість обстрілів великим калібром, повідомив Сергій Гайдай.

23:17
495 людям в райони активних бойових дій "Укрпошта" доставила пенсії, повідомив Серігй Гайдай. Загалом у Лисичанську і Сєвєродонецьку виплатили майже 3 млн грн за березень і квітень.

22:59
Михайло Подоляк опублікував фото вбитих росіянами цивільних: "Ми не просимо співчуття. Ми не просимо лайків у соцмережах. І ми точно не просимо воювати з Росією за нас. Ми просимо лише одного: дайте нам зброю, аби ми могли захистити своїх людей. Усе інше ми зробимо самі".

22:52
Зустріч Зеленського з Путіним може відбутися в Туреччині. Росія погодилась, що чернетки документів достатньо напрацьовані, щоби готувати зустріч - Арахамія.

22:50
Україна веде переговори з Китаєм дипломатичними каналами, але стан цих перемовин, мабуть, найменш готовий, порівняно з іншими країнами, які нам допомагають - Арахамія.

22:46
Арахамія: Україна наполягає, щоби Росії не давали права вето в будь-якій новоствореній системі безпеки.

22:45
Арахамія: Якщо українці на референдумі підтримують збереження курсу на НАТО, то проводитимемо з Росією нові переговори.

22:28
Не довезли: Міноборони України показало обгорілі корпуси крадених пральних машинок у спаленій вантажівці окупантів.

22:22
Прикордонники показали фото російського вертольота, збитого бійцями Сил оборони України.

22:20
Ситуація на Донецькому та Луганському напрямках 2 квітня:
    українські військові успішно відбили шість атак ворога;
    знищили чотири російських танки, шість одиниць броньованої та сім одиниць автомобільної техніки противника.

22:13
Святослав Вакарчук записав відео, стоячи у вирві від російської авіабомби у Баштанці (Миколаївщина).
А також - з представниками місцевої ТрО та влади.

22:09
Здобутки полку "Азов" за 2 квітня:
знищено два ворожі танки, 2 БМД, 2 БМП, багато ворожої піхоти.
Також є окупанти, які потрапили в полон.

22:08
Давид Арахамія про переговори: Росія усно прийняла всі пропозиції України, крім Криму.

22:05
І медіа, і фахівці у сфері захисту кіберпростору повинні готуватися до ймовірних інших атак з боку Росії і бути готовими їх відбивати, заявив голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

22:03
Журналіст Дмитро Комаров показав відео, як колона української техніки рухається Гостомелем.

21:54
Окупанти масовано обстріляли Кременчуцький НПЗ і навколишні склади паливно-мастильних матеріалів. Інфраструктура підприємства повністю знищена, повідомив керівник Полтавської ОДА Дмитро Лунін.

21:39
В Ірпені 2 квітня вилучили 643 вибухонебезпечних предметів, повідомили в ДСНС. Територію продовжують розчищати.

21:31
Що росіяни залишили після себе: крадений алкоголь, покинута зброя, одяг, бо, ймовірно, вбралися у цивільних (на відео присутні матюки).

21:26
Принаймні п'ять стійок шасі від Ан-225 "Мрія", імовірно, можна буде використовувати, каже Дмитро Антонов. Це вирішить комісія. Це унікальні речі, їх ніде зараз не роблять, додав він.

21:20
"Найменший літачок підтримав "Мрію" - підставив плече більшому брату", - каже Дмитро Антонов. Через це крило Ан-225 трохи збереглося.

21:10
На Донеччині окупантам дісталося. ЗСУ за декілька годин розгромили батальйонну тактичну групу армії РФ, повідомляє Оперативно-тактичне угруповання "Схід". (ФОТО 18+)
"Гвоздики", "Піони", "Гіацинти" та інші подарунки чомусь не сподобались горе-воякам, які не змогли витримати такої радості та лягли відпочити", - йдеться в повідомленні.

20:51
"Дивіться, рашисти, впізнаєте свій гелікоптер? От так буде з кожним", - Дмитро Антонов показав кадри спаленого російського гелікоптера.

20:46
На програму BBC HARDtalk запросили Марію Бутіну - росіянку, яка була засуджена у США кілька років тому за шпигунство. На це звернув увагу співзасновник офіційного акаунту України у твіттері Ярема Дух.

20:41
Стрим командира екіпажу Ан-225 "Мрії" Дмитра Антонова з розбитого і розграбованого Гостомельського аеропорту.

20:38
Всю Київську область визволено від окупантів, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

20:30
Не припиняйте закликати світ про допомогу Маріуполю - звернення заступника командира полку НГУ "Азов".

20:22
Ракетний удар по Миргороду:
пошкоджені злітна смуга, інфраструктура аеродрому та сталося загоряння складу паливно-мастильних матеріалів, повідомив голова Полтавської ОДА Дмитро Лунін.
Кількість потерпілих уточнюється.
Українська ППО знищила декілька російських крилатих ракет.

20:18
Міський голова Ірпеня показав відео, зняте поряд зі спаленим Ан-225 "Мрія".

20:13
ДСНС нагадала, як поводитися зі снарядами:
    Їх не можна торкатися, пересувати, розбирати, нагрівати або робити з ними будь-що інше.
    Повідомляйте про такі знахідки рятувальників або поліцію. Розкажіть про це дітям.

20:11
Українські бійці очистили від росіян Михайло-Коцюбинське (Чернігівська область), повідомляє Оперативне командування "Північ".

20:05
Нацполіція розпочала зачистку Бучі - перевіряють кожен двір та укриття, спілкуються з людьми та надають допомогу місцевим жителям.
На місці працюють бійці заведеного полку спеціального призначення Нацполіції "САФАРІ", до складу якого увійшли представники підрозділів поліції особливого призначення, бійці КОРДу і Тор, а також спеціалісти вибухотехнічної служби.

19:49
2 квітня з Бердянська і Мелітополя виїхали 1 263 людини власним транспортом.
У Луганській області вдалося евакуювати 2 650 людей з міст Сєвєродонецьк, Рубіжне, Лисичанськ, Кремінна, Попасна та смт Нижнє.

19:46
Ті, хто крастиме в Ірпені та на визволених прилеглих територіях, будуть жорстоко покарані, заявив мер міста Олександр Маркушин. Поліція вже розробила план патрулювання.

19:39
YouTube відмовився розблокувати 36 каналів російських пропагандистів, попри заяви Роскомнагляду, пише російське агентство ТАРС.

19:38
Місцеві жителі Ізюмського району "пригостили" окупантів отруєними пиріжками, повідомляють українські розвідники. Так, двоє померли одразу, ще 28 потрапили до реанімації.
Ще близько 500 росіян у лікарні з отруєнням алкоголем невідомого походження.

19:32
Над Чорнобильським радіаційно-екологічним біосферним заповідником підняли прапор України.

19:23
ЗСУ підготували неприємності для окупанта, "скоро побачите все самі" - анонсував Андрій Єрмак, опублікувавши фото з Валерієм Залужним після наради у президента.

19:15
Не тракторами, та все ж: нацгвардійці перетягнули у тил трофейну російську техніку - САУ 2С -3 та МТ-ЛБ.

19:12
Російські окупанти, які відійшли до Білорусі, намагаються відправити награбоване в Україні експрес-доставленням до РФ, повідомляє Генштаб. А тут є відео:

19:07
Над сільрадою визволеного Немішаєва (Бородянський район, Київська область) вивісили прапор України, повідомили у Нацгвардії.

19:00
Сумська область:
Ворог заблокував виїзд з міста Буринь, там фіксують велике скупчення військової техніки.
Путивль оточено блокпостами окупантів.
Юр'єве - росіяни проводять рейди: шукають зброю, проводять перепис населення - Генштаб ЗСУ.

18:56
В невизнаному Придністров'ї шириться інформація про силове примушення військових так званої ПМР до участі у війні проти України - Генштаб ЗСУ.

18:53
Російські військові починають панікувати через радіаційне опромінення особового складу підрозділів, що базувалися у Чорнобильській зоні, повідомляє Генштаб ЗСУ. В білоруському смт Брагін рекомендують уникати російських військових.

18:48
Литва повністю відмовилася від російського газу, повідомили у Міністерстві енергетики країни. З 1 квітня газотранспортна система країни працює без імпорту газу з РФ, йдеться на сайті відомства, яке посилається на дані оператора газотранспортної системи Литви Amber Grid.

18:38
Музей "демілітаризації російської бронетехніки" під відкритим небом показало Міноборони України.

18:35
Друзі, звертаємося до вас від команди Liga.net.
Наша команда не шкодує сил і працює прямо з бомбосховищ та підвалів. Але ми втратили усі джерела фінансування, і без сторонньої підтримки компанія не в змозі утримувати штат.
Тож ми вимушені звернутися до вас за допомогою. Підтримайте нас, аби команда Liga.net могла продовжувати успішну боротьбу на інформаційному фронті.
За посиланням - https://www.liga.net/donation_ua - усі наші канали для збору коштів. Ви можете оформити підписку, або зробити разовий переказ, або підписатися на наш Patreon. Будь-яка грошова допомога дозволить нам не втратити людей!
Ми переможемо, бо разом ми - сила. І разом ми - ПРАВДА!

18:33
Посилаючись на джерела в медичній сфері, Суспільне Харків пише, що  загиблих внаслідок обстрілу лікарні у Балаклії немає.

18:29
Окупанти вдарили по Хмельницькій області - обстріляли Шепетівку, повідомив голова ОДА Сергій Гамалій. Він попросив місцевих не викладати фото і відео у соцмережі.
Втім, уже з'явилося відео з клубами чорного диму над містом.

18:25
Не тільки купують нове, а й відновлюють пошкоджене - фонд Повернись живим показав фото відремонтованого квадрокоптера, який знову повернеться на передову.

18:12
Україна витрачає за місяць воєнних дій приблизно $10 млрд, за даними Мінфіну, повідомляє Офіс президента.

17:50
Голова Полтавської ОДА Дмитро Лунін повідомив про три "прильоти" по інфраструктурі в Миргороді. Наслідки від ворожих ударів з’ясовуються. Попередньо – постраждалих немає.

17:44
Російські окупанти влучили у районну лікарню Балаклії. Будівля частково пошкоджена, пише голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. Пацієнти та персонал потребують евакуації, це близько 70 пацієнтів та медичний персонал.

17:40
Санкцій проти РФ недостатньо, пише у себе в Twitter Михайло Подоляк: "Щоб обвалити економіку Росії та припинити вбивства українців, необхідне або пряме ембарго на всі російські енергоресурси, або непряме ембарго через закриття портів для російських товарів (85% нафти – танкери). Або скажіть нам: "Воюйте до останнього українця".

17:28
Посольство України у Великій Британії вирішило частину коштів, зібраних через http://withukraine.org, спрямувати на придбання не просто звичайних машин швидкої допомоги, а броньованих. Вже придбали першу партію з 30 таких автомобілів, 15 з яких відправляються до України на початку наступного тижня. Про це Посольство написало у Twitter.

17:03
Розробники гри EVE Online разом із гравцями зібрали для допомоги Україні $501 652, пишуть на сторінці девелопера CCP Games.

16:42
Папа Римський може відвідати Київ. Журналіст NBC News спитав Папу Франциска, чи думає він про візит до Києва. Папа відповів, що справді це питання зараз на порядку денному.

16:36
Колишній головний тренер збірної України прокоментував слова президента ФІФА Джанні Інфантіно про війну в Україні, передає Трибуна. "Я не згоден зі словами Інфантіно. Це ніякий не конфлікт, це справжня війна і геноцид українського народу зі сторони Росії", – сказав Шевченко.

16:27
Нардеп Юрій Мисягін опублікував відео неймовірно точного пострілу бійців одного із підрозділів Збройних Сил України. У Херсонській області танк Т-72Б3 зі складу 205-ї окремої мотострілецької бригади РФ знищений джавеліном. Відстань до цілі була 2300 м.

16:13
Окупанти вдарили по Дніпропетровщині, повідомляє голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко. Одна ракета влучила в залізницю. Сильно пошкоджені колії та контактні мережі. Вибухнули вагони, рух потягів зупинено. Попередньо, загиблих немає. Друга ракета втрапила на відкриту місцевість, одна людина поранена.

16:07
На Київщині, у населених пунктах Броварського, Вишгородського та Бучанського районів, що знаходилися під російською окупацією та звільнені українськими силами оборони, посилили комендантську годину. На території цих міст та сіл обмеження діятимуть з 21:00 2 квітня до 06:00 5 квітня.

16:03
130-й батальйон ЗСУ знищив черговий БМП противника.

15:59
Окупанти вводять нові підрозділи з Курської області, щоб "хоч якось утримати свої війська від поразки". Ці нові війська не є безпосередньою загрозою ні Києву, ні Сумам, ні Чернігову, наголосив на брифінгу радник голови Офісу президента Олексій Арестович.
На Херсонському напрямку відбувається поступовий наступ українських військ. Ворог тримає оборону.
На Сході окупанти продовжують спроби оточити угруповання сил ООС від захопленого Ізюму на південь і від захопленої Волновахи на північ. Арестович запевнив, що військово-політичне керівництво знає про ситуацію та докладає відповідних зусиль.

15:45
Відео наслідків бою окупантів з українськими захисниками на Київщині. Частину нападників знищено, частину взято в полон. Є і трофеї серед техніки.

15:35
Колишній прокурор з військових злочинів Карла дель Понте, яка представляла сторону обвинувачення на суді проти Слободана Мілошевича, закликала Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт лідера РФ Володимира Путіна. Інтерв'ю з нею опублікувала швейцарська Le Temps.

15:18
У Криворізькому районі загинули батько та син – підірвалися на боєприпасі.  Їх розкидають касетні ракети окупантів. Вони знайшли боєприпас та принесли додому. Про це в ефірі телемарафону розповів Олександр Вілкул.
Не можна підходити до сріблястих циліндриків довжиною 5 см і діаметром приблизно 2 см. Не можна їх брати до рук. Це небезпечно для життя!

14:52
У Туреччині заявили про готовність надати кораблі для організації евакуації морем цивільних осіб і поранених з Маріуполя. Про це сказав у суботу міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар, пише інформагентство Andalou. За його словами, турецька сторона у цьому питанні координує свої дії зі структурами Росії та України.

14:43
Керівник Офісу президента Андрій Єрмак опублікував відео, на якому видно як окупанти застосовують гранати проти протестувальників в Енергодарі, а також стріляють по них

14:37
Ще одне відео з Бучі, опубліковане юристом Іллєю Новіковим. Юристи документують факти нелюдських злочинів окупантів для міжнародних судів.

14:22
До Львова залізницею прибула чергова група біженців з Маріуполя - ще 372 українці в безпеці

14:08
Жінка розповідає про те, як окупанти гатили по їхнім домівкам та змушували тижнями не виходити з підвалу, як цілили в мирних людей та малих дітей, намагалися заштовхати все награбоване у вцілілі машини, коли тікали під час звільнення селища підрозділами ОК "Північ".
"Я їм усім, кого зустрічала, казала: наші - герої, а ви - скоти, яких хоронять там у траншеях, і там ваше місце", - каже жінка.

13:52
Мітинг проти російської окупації у тимчасово захопленому РФ Енергодарі Запорізької області ворог розігнав автоматними чергами та вибухами, ймовірно, світло-шумових гранат. Проте якого типу були гранати, наразі невідомо. Як повідомляє Telegram-канал Енергодар, є поранені та захоплені росіянами мітингувальники.

13:41
З початку повномасштабної війни оперативно виявлено та нейтралізовано понад 120 потужних кібератак на ресурси органів державної влади та військового управління України, повідомляє Артем Дехтяренко, речник СБУ.
Найбільша їх кількість припала на ніч вторгнення – саме тоді ворог хотів знищити весь кіберзахист України. "Співробітники СБУ знешкодили всі спроби окупантів паралізувати стратегічно важливі електронні ресурси чи використати їх для поширення пропаганди", - повідомив Дехтяренко.

13:30
Голова Міністерства реінтеграції Ірина Верещук опублікувала фото зі звільненими з полону українськими військовими

13:23
Бронзовий призер Олімпійських ігор у Токіо 2020, чемпіон Європейських, Всесвітніх ігор з карате Станіслав Горуна висловив на відео свою повагу та вдячність захисникам Чернігова

13:12
1 квітня співробітники поліції виявили загиблого фотографа та документаліста Макса Левіна, повідомляє Лівий берег. Макс Левін 13 березня виїхав до району Вишгорода на Київщині, щоб знімати бойові дії. У супроводі військовослужбовця Олексія Чернишева попрямував у бік села Мощун, де російські окупанти неодноразово намагалися навести понтонну переправу через річку Ірпінь. Пізніше там розпочалися бойові дії. Місцезнаходження та доля Олексія Чернишова поки що не встановлені.

13:05
Країна-окупант Росія битиме крилатими та балістичними ракетами по містах України "довго, майже до останнього дня конфлікту". Таке припущення зробив радник глави Офісу президента Олексій Арестович в ефірі об'єднаного телемарафону.

13:04
Рятувальники у Миколаєві продовжують розбирати завали в будівлі облдержадміністрації, в яку 29 березня влучила російська ракета. За останніми даними голови адміністрації Віталія Кіма, жертвами обстрілу стали 35 людей.

12:56
Юрій Бірюков опублікував документи одного з мертвих окупантів: "Мокша… реально ось із серії «спеціально не придумаєш». Кусакін у Мокшанський район не повернеться, нема чому повертатися. Шматок берця, шматок форми, шматок тєльняшки, шматок Кусакіна", - пише Бірюков.

12:40
Свіже зведення від Генштабу:
- Ворог намагається оточити угрупування Об’єднаних сил і вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей. Намагається встановити повний контроль над містом Маріуполь.
- Також продовжує утримувати окремі рубежі на тимчасово зайнятих територіях Київської та Чернігівської областей, імовірно, в районах державного кордону України з Білоруссю та РФ, для сковування дій наших військ.
- Ворог продовжує блокувати Харків і намагається наступати на Ізюмському напрямку.
- На півдні намагається вийти на адміністративні кордони Херсонської області.
- Зі сторони окупантів до війни залучено до 75 БТГр, наразі на відновленні боєздатності перебуває до 34 БТГр, повністю знищено 16 БТГр (інформація уточнюється).

12:23
На ЧАЕС піднято прапор України, повідомляє державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС". Сьогодні, 2 квітня 2022 року, об 11:00, на проммайданчику Чорнобильської АЕС знову замайорів прапор України та пролунав гімн України. У церемонії підняття прапора взяв участь оперативний персонал станції, який у важких умовах окупації весь цей час забезпечував і продовжує забезпечувати ядерну та радіаційну безпеку об‘єктів ДСП "Чорнобильська АЕС".
Державне спеціалізоване підприємство "Чорнобильська АЕС"

12:17
Генштаб ЗСУ опублікував фото чергових трофеїв, захоплених на півночі України.
Серед них - російська портативна система супутникового зв'язку "Аурига-1.2В".
Розроблена у 2014 році новітня для Росії система забезпечує швидкісний супутниковий зв'язок між підрозділами. Тепер на службі у ЗСУ.

12:10
Генштаб розповів історію знищення одного з командно-спостережних пунктів ворога на Луганщині, яка відбулася кілька тижнів тому. Того дня розрахунок мобільного протитанкового підрозділу 81 окремої аеромобільної бригади вийшов у визначений район “на полювання”. Щоб не виявляти себе, десантники приховано переміщувалися, декілька разів ховаючись в чагарниках від танка, що проїжджав поряд. Першим же пуском з ПТРК було знищено КСП противника. Скориставшись метушнею російських окупантів, десантники швидко залишили район.

12:06
Нове відео від Міноборони про те, як наші військові збирають інформацію. Інформатори ЗСУ є навіть у Бєлгороді.

12:02
У п'ятницю біля російського міста Бєлгород сталося два вибухи, що залишили вирви. Група Conflict Intelligence Team (CIT), що аналізує оперативну ситуацію з відкритих джерел, стверджує, що вони утворилися від потрапляння ракети, що прилетіла з території Росії.

11:40
Фонд "Повернись живим"для українських військових закупив допомоги більше ніж на 12,5 млн грн. Зокрема: 500 бронежилетів, 330 планшетів для операторів БПЛА й артилеристів, 100 коптерів та 10 тепловізорів.

11:35
Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив, що "афганізації" і тривалого, виснажливого для Росії конфлікту не буде. Також Подоляк сказав, що дії російських окупаційних військ свідчать про зміну тактики.
"Нашим партнерам потрібно нарешті зрозуміти, що бажаної для них "афганізації" і тривалого, виснажливого для Росії конфлікту не буде. РФ піде з усіх українських територій, крім півдня та сходу. Спробує там наглухо окопатися, поставити ППО і тим самим різко знизити втрати своєї техніки та особового складу", - сказав Подоляк.

11:08
38-й день війни. Російській окупанти втратили 17 800 особового складу, 143 літаки та 134 гелікоптери, 631 танк, 7 кораблів та 1776 бойових броньованих машин.

11:00
МОН опублікувало методичку щодо завершення навчального року в Україні. Навчальним закладам рекомендують самостійно визначити день завершення навчального року, організувати викладення навчального матеріалу дистанційно, а також нагадали про важливість психологічної підтримки дітей в умовах війни.

10:55
Арестович - про звільнення Київської області: "Я думаю, що наші війська ще сьогодні-завтра пройдуть туди (на північ. – Ред.) і можна буде говорити, що буде звільнено територію Київської області до білоруського кордону".
За його словами, противник вийшов із Чорнобильської АЕС, а у напрямку Броварів відступив у Сумську область.

10:41
Внаслідок російсько-української війни в Україні знищено або пошкоджено близько 6800 житлових будинків, сказав у суботу в ефірі єдиного телемарафону міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

10:33
Окупанти взяли в полон заступника голови Новослобідської ОТГ Конотопського району Олександра Шибаєва. Олександр супроводжував гуманітарний вантаж. Про це повідомив керівник Сумської ОВА Дмитро Живицький.

10:32
Завдяки обладнанню Starlink вдалося відновити зв'язок у Романівці та Ірпені. Про це повідомила Вікторія Рубан, PR-директор Vodafone Україна.

10:30
Російські окупанти полонили мера Таврійського - Миколу Різака. Його викрали 1 квітня, подробиці затримання поки що невідомі. Про це повідомила прес-секретар міськради Ірина Шипович.

10:24
З Мелітополя до Запоріжжя прибуло 2000 людей. Колона приїхала вчора увечері, дорога тривала 10 годин.

10:20
З початку війни в Україні загинуло 158 дітей, 254 отримали поранення, повідомляє Генеральна прокуратура.

10:16
Із Запоріжжя до Бердянська виїхало 10 евакуаційних автобусів у супроводі ДСНС та Червоного Хреста.

10:10
У районі Харківщини 95 окрема десантно-штурмова бригада ЗСУ збила два транспортно-бойові вертольоти Мі-8 ЗС РФ. Вертольоти противника були збиті протитанковими ракетами, що є "унікальною нагодою і відзначається високою майстерністю", повідомляють у командуванні ДШВ ЗСУ.

10:03
Британська військова розвідка в новому зведенні повідомила про виведення російських військ з аеропорту Гостомеля і підтвердила наступальну операцію Сил оборони України щодо відведення російських військ на околицях Києва.

10:01
Доходи загального фонду державного бюджету у березні майже не впали, попри війну. Надходження склали 103,4 млрд грн, або 92,3% від довоєнного плану на місяць, повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

09:57
На сьогодні погоджено сім гуманітарних коридорів: з Маріуполя, Бердянська та з п'яти населених пунктів Луганської області.

09:55
У Запорізьку область опівночі заїхала велика колона біженців із Маріуполя, Бердянська, Мелітополя.

09:52
У Херсонській області, внаслідок боїв у Бериславському та Херсонському районах, постраждали люди, знищено та зруйновано інфраструктуру. Прокуратура відкрила провадження у вбивстві цивільних.

09:51
У Миколаєві досі продовжуються рятувально-розшукові роботи після ракетного удару по будівлі обладміністрації, що відбувся 29 березня.

09:50
На Київщині, звідки росіяни відійшли, триває зачистка населених пунктів у Бучанському, Вишгородському, Броварському районах. Там можуть працювати ворожі диверсійні групи. Територія замінована, зруйнована.

09:49
На Донеччині обстріляли населені пункти Очеретинської громади (Новоселівка, Новобахмутівка). Інформація про руйнування та кількість поранених з'ясовується.
Маріуполь залишається в облозі. Вчора росіяни не пропустили до міста гуманітарний караван Червоного Хреста.

09:49
Житлові райони Харкова вночі хаотично обстрілювалися з артилерії. Тривають бої в Ізюмському напрямку. Із населених пунктів евакуювали 1500 людей. Вчора обстрілювали також Дергачівський район, жертв немає.

09:46
У Києві внаслідок російських атак від початку вторгнення РФ пошкоджено: 154 житлові будинки, 20 приватних садиб, 27 садочків та 44 школи - КМВА.

09:42
У Мукачеві перейменують вулиці, названі на честь росіян. Мер пропонує назвати вулиці на честь загиблих героїв російсько-української війни, видатних діячів міста, області та країни.

09:22
Грецьке діджитал-агентство BaaS запустило кампанію на підтримку України - "Youkraine?". Серія постерів у кольорах українського прапора зі слоганом "Ця війна стосується тебе теж". За задумом агентства, постери повинні спонукати Захід "дбати про цей стійкий народ".

09:14
Сили протиповітряної оборони збили чотири російські ракети та один безпілотник над Дніпропетровською областю - голова Дніпропетровської ОДА Резніченко.

09:10
На Чернігівщині Сили спротиву поповнили бойові запаси ЗСУ.

09:04
Збитий учора російський гелікоптер Мі-28Н став першим свідченням успішного застосування британських ПЗРК Starstreak на війні проти Росії. Про це пише The Times.

09:02
Інтерв'ю з головою Гостомельської адміністрації. "Як після Другої світової". ЗСУ звільняють Гостомель: що окупанти зробили з містом і коли можна буде повертатися.

08:57
У Дніпрі ракети окупантів потрапили до інфраструктурного об'єкта. Є серйозні руйнування та двоє постраждалих, повідомляє голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.
У Кривому Розі росіяни потрапили у заправку голови ОДА.

08:40
Київський метрополітен опублікував графік перевезень на 2 квітня. Поїзди курсують з інтервалом в одну годину, з 08:00  до 19:00.
    Червона гілка: від ст. м. "Шулявська" до ст. м. "Університет".
    Синя гілка: від ст. м. "Героїв Дніпра" до ст. м. "Теремки", без зупинки на "Майдані Незалежності" та "Площі Льва Толстого".
    Зелена гілка: ділянка Сирець – Видубичі, без зупинки на ст. м. "Палац спорту", "Кловська" та  "Золоті ворота". Також працює ділянка Славутич - Червоний Хутір.

08:37
Литва запровадила фінансові санкції проти російського пропагандиста Артема Шейніна. Про це пише портал Delfi з посилання на Службу розслідування фінансових злочинів Литви.

08:33
Зеленський в інтерв'ю The Economist: "Запровадити ембарго на експорт російської нафти та газу. Усі ці санкції неповні. Їм загрожували, але вони ще не реалізовані". Володимир Зеленський закликає до подальших економічних заходів, ініційованих Заходом.

08:21
Сьогодні Червоний Хрест знову намагатиметься евакуювати мирних жителів із блокадного Маріуполя. Час і пункт призначення поки що невідомі. Про це пише Reuters.

08:17
Зеленський: "Якщо ми вступимо в НАТО, ми зробимо НАТО набагато сильніше. Ми не слабка держава. Ми не пропонуємо зробити нас сильнішими шляхом НАТО. Ми доповнення, ми локомотив. Думаю, що ми є одним із важливих компонентів європейського континенту", - пояснив президент в інтерв'ю FoxNews.

08:15
Казахстан не допомагатиме Росії обходити санкції, які ввели проти неї через війну в Україні. Про це сказав в інтерв'ю Euractiv перший заступник глави адміністрації президента Казахстану Тимур Сулейменов.

07:52
Детальна історія знищення командно-спостережного пункту противника неподалік населеного пункту Геївка Луганської області. В головних ролях - мобільний протитанковий підрозділ 81 окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗС України.

07:44

"Україна не прийме жодного результату, окрім перемоги", - заявив Володимир Зеленський в інтерв'ю Fox News.
На питання про можливу відмову від територій України на користь Росії, як гарантія миру, Зеленський відповів, що Україна не торгує своєю територією і питання територіальної цілісності та суверенітету не обговорюється.

07:38
Голова Європарламенту Роберта Метсола обіцяє "офіційне та швидке" визнання України країною-кандидатом у члени ЄС та участь Євросоюзу у повоєнному відновленні, повідомляє видання LETA у Twitter.

07:37
У п'ятницю, 1 квітня, під час спроби виїхати з України було затримано генерал-майора СБУ у запасі, повідомило Державне бюро розслідувань.
Під час перетину кордону в пункті пропуску Тиса на Закарпатті чоловік надав фальшиву довідку про те, що він не придатний до військової служби та має звання рядового.

07:35
Генштаб: на Чернігівщині супротивник втратив понад 50 одиниць броньованої та автомобільної техніки. Українські військові звільнили село Шестовиця неподалік Чернігова.

07:24
За ніч в Лисичанську росіяни пошкодили п’ять будинків, ще два – у Тошківці. Про це написав голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.
Окупанти продовжували обстріли Сєвєродонецька, Рубіжного, Кремінної, Гірського та  населеного пункта Березове.
Там пошкоджено або зруйновано 27 житлових будинків, будівля комунальної служби в Сєвєродонецьку та інші об’єкти інфраструктури. Вдалося врятувати сім осіб, одного жителя Рубіжного поранено.
ППО в небі українського Донбасу збили три безпілотники.

07:11
Росія намагається приховати свій провал за заявами Кремля про те, що її головною метою була східна Україна протягом усієї війни. Про це пише американський аналітичний центр Інститут з вивчення війни у своєму звіті за 1 квітня.
В Інституті заявляють, що за їхньою оцінкою, Росія переглянула свій план вторгнення в Україну і основні зусилля зосередила на сході України. Російські війська прагнуть повністю захопити Донецьку та Луганську області. І швидше за все,
візьмуть Маріуполь найближчими днями, але продовжать зазнавати тяжких втрат.

06:49
38-йдень російського вторгнення. Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 06.00 02.04.2022.
    Міноборони РФ прийняла рішення організувати воєнні збори резервістів, які триватимуть з 4 квітня по 23 травня 2022 року. Ворог активізував роботу з "добровольцями", перекидає сили окремих підрозділів, імовірно, для посилення наступу на Слобожанському, Донецькому та Луганському напрямках.
    Росія активізувала підрозділи російських військ, які базуються на території Придністровського регіону Республіки Молдова для проведення провокацій та демонстраційних дій на кордоні з Україною і можливих бойових дій.
    На тимчасово зайнятих територіях ворог продовжує красти, обстрілювати мирних, житлові масиви, мінує цивільні об'єкти, грабує та мародерствує. Такі дії суперечать нормам міжнародного гуманітарного права.
    Значні втрати у противника у Луганській області. З бойових дій біля Попасної до алчевськох лікарні привезли  близько 30 поранених окупантів-кадировців.На минулому тижні  минулий тиждень, безповоротні втрати особового складу у підрозділах так званого 2 армійського корпусу склали близько 800 осіб.
    Сили Оборони України на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбили 9 ворожих атак, знищили 8 танків, 44 бойових броньованих машин, 16 одиниць автомобільної техніки та 10 артилерійських систем.

06:40
Російські окупанти атакували ракетами Полтаву та Кременчук. Б'ють по інфраструктурних об'єктах та житлових будинках Полтавщини.

06:28
США передасть Україні танки радянського виробництва. Це вперше від початку російської агресії, коли Штати перекинуть танки Україні. Про це повідомив представник влади якого цитує NYT .
США виступили посередником у передачі бойової техніки у відповідь на запит президента України Володимира Зеленського. Це дозволить завдавати далекобійних артилерійських ударів по російських об'єктах на Донбасі, прокоментував чиновник на умовах анонімності, оскільки він не уповноважений виступати публічно.
Постачання розпочнеться найближчим часом. Кількість техніки та список країн, звідки вона буде доставлена - невідомо.
Прибуття танків може стати одним із приводів для нової фази війни.

06:09
Китай заявив ЄС, що добиватиметься миру в Україні по-своєму. Таким чином відкинув тиск у свій бік щодо більш жорсткої позиції щодо Росії. Пише Reuters .
Президент Сі Цзіньпін висловив сподівання, що ЄС ставитиметься до Китаю «незалежно», натякаючи на тісні зв'язки Європи зі Сполученими Штатами.
ЄС, свою чергу, попросила Китац не дозволяти Москві обходити санкції Заходу, введені у зв'язку з вторгненням Росії в Україну.

05:51
Після звільнення населених пунктів від російських окупаційних військ на Сумщині починається відновлення інфраструктури. Про це повідомив у Telegram голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.
"Завозимо продукти, ліки, предмети гігієни! Продовжуємо відновлювати інфраструктуру, зв'язок, транспортне сполучення. Частково у Тростянці відновили електропостачання, працюємо далі й по інших громадах", - наголосив він.
Живицький зазначив, що провів зустріч із представниками промислових підприємств – обговорив кроки щодо відновлення економіки та виробництва. За його словами, територіями, де ще недавно стояли російські танки, їздять мирні трактори - в області почалася весняна посівна.

05:46
На тлі ядерної напруги у відносинах із Росією США скасували навчальний запуск міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III. Про це повідомляє Reuters.
Пентагон раніше заявляв про намір перенести запуск ракети, але не скасовувати. Наступне випробування Minuteman III заплановане на кінець цього року.
"ВПС впевнені в готовності стратегічних сил США", - сказала представник ВПС США Енн Стефанек.

05:38
Протягом останньої доби на сході України йшли важкі бої – ворог намагався великими силами прорвати оборону ЗСУ на окремих напрямках, здійснивши шість атак. Про це повідомляє у Facebook оперативно-тактична група Схід.
Українські захисники відбили атаки сил окупантів і знищили багато військової техніки:
→ особового складу – до 280;
→ танків – 6;
→ БТР – 22;
→ БМП – 19;
→ артилерійських систем, мінометів – 6;
→ РСЗВ – 2;
→ АТ – 14;
→ БПЛА – 3.

05:27
Росія вивела окупаційні війська із аеропорту Антонов у Гостомелі під Києвом. Це підтверджують нові супутникові знімки Maxar Technologies, пише CNN.
Уточнюється, що на попередніх знімках було видно – загарбники зробили окопи навколо своєї військової техніки. Наразі, ймовірно, російські військові покинули аеропорт.
Густа хмарність нині не дозволяє за супутниковими знімками відстежити, куди саме передислокувалися окупанти.

05:17
Місто Ізюм залишається найгарячішою точкою бойових дій у Харківській області. Про це в ефірі телемарафону заявив голова Харківської військової адміністрації Олег Синєгубов.
"Навколо Ізюма зараз ведуться бойові дії, оскільки ворог зрозумів, що битву за Харків уже програв, і тому йде в обхід Ізюма, щоб далі переправитися на Луганську та Донецьку області", - наголосив він.
За словами Синегубова, з Харкова війська ворога не відступили - продовжуються "нелогічні хаотичні обстріли" обласного міста. ЗСУ тримають оборону - за останню добу збили чотири ворожі літаки, окупанти зазнають втрат.

05:00
З початку повномасштабного вторгнення Росії постраждали понад 50 пам'яток культурної спадщини України, релігійних будівель та музеїв. Про це повідомляє ЮНЕСКО, пише AFP.
Як зазначається, висновки ЮНЕСКО підтверджені супутниковими знімками та свідченнями свідків варварських дій Росії.
За даними установи ООН, внаслідок війни в Україні всього пошкоджено 29 релігійних об'єктів, 16 історичних будівель, чотири музеї та чотири пам'ятники. Вони знаходяться у Харківській та Чернігівській областях, у Києві, Маріуполі та Херсоні.

04:57
Армія Росії виявилася недостатньо сильною, щоб атакувати Україну одразу по всіх напрямках, а російський диктатор Володимир Путін вже реалістичніше дивиться на військовий стан справ. Про це в інтерв'ю CNN заявив Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.
За його словами, Москва заявила про скорочення військової активності на півночі України, оскільки українська армія почала успішно відтісняти окупантів з-під Києва – і війська РФ не можуть утримати лінію фронту довкола столиці.
Кулеба вважає, що якою б не була картина реальності Путіна – він має розуміння, що він недостатньо сильний, щоб продовжувати атакувати Україну з усіх боків.
При цьому глава МЗС нагадав, що з'явилося не одне повідомлення про перегрупування російських військ для посилення атаки на Донбасі.

04:46
США нададуть Україні новий пакет допомоги - ще $300 млн для забезпечення безпеки на тлі повномасштабного вторгнення Росії. Про це пише CNN.
Допомога включає:
→ Дрони-смертники Switchblade
→ Системи захисту від дронів
→ Бронетехніка
→ Апаратура нічного бачення
→ Боєприпаси
Новий пакет допомоги пов'язаний з тим, що Україна просила США та Європу надати більш досконале озброєння. Новий пакет включає багато того, про що просив Київ, але в ньому відсутні літаки.

04:29
Німеччина прийняла 300 тисяч українських біженців. Про це пише CNN.
Уточнюється, що офіційно станом на 1 квітня поліція зареєструвала 294 508 біженців. Фактичне число українців, що прибувають, може бути значно вищим через відсутність прикордонного контролю між Польщею та Німеччиною.

04:17
Президент Володимир Зеленський закликав лідера США Джо Байдена дати Україні хоч би радянські винищувачі. Про це він заявив в інтерв'ю Fox News.
"Я вірю, що президент Байден, як і будь-який справжній громадянин Америки, вірить і хоче, щоб правда перемогла. Просто дайте нам ракети. Дайте нам літаки. Ви не можете дати нам F-18 чи F-19 або що у вас є. Дайте нам старі радянські літаки. Це все", – сказав Зеленський.
При цьому він додав, що нездатність діяти швидко може порушити питання – чи справді США хочуть допомогти Україні, чи вони грають у ігри.

04:09
Російська окупаційна армія за більш ніж місяць війни обстріляла в Україні 274 лікарні та вивела з ладу 70 швидких. Про це заявив голова МОЗ Віктор Ляшко в ефірі телемарафону.
За словами міністра, 13 лікарень знищені загарбниками повністю, вони не підлягають відновленню, необхідно будувати нові будівлі. Шестеро медпрацівників убито, 20 отримали поранення.
Ляшко додав, що, незважаючи на бойові дії, медзаклади в Україні працюють, люди мають доступ до медичної допомоги, медики отримують зарплату, провадиться закупівля ліків. Як наголосив міністр, у тих регіонах, де дозволяє ситуація із безпекою, відновили роботу аптеки.

04:01
Авіакомпанія Wizz Air у зв'язку з російською агресією в Україні скасовує всі рейси на графік літнього сезону з Росії та в цю країну. Про це повідомляється в Twitter.
Уточнюється, що рейси видаляються із системи бронювання до 30 жовтня 2022 року.

03:57
У багатьох містах України оголошено повітряну тривогу. Сирени звучать у Києві, Львові, Полтаві, Сумах, Миколаєві, Одесі та інших населених пунктах.
Усіх просять негайно перейти до укриття.

03:43
Молдова не приєднується до санкцій проти Росії у зв'язку з повномасштабним вторгненням в Україну, оскільки "країна може залишитися без газу та електроенергії". Про це заявила президент Молдови Мая Санду, пише NewsMaker.
За словами Санду, "війна в Україні вже впливає на експортну та імпортну діяльність - Молдова не має доступу ні на український ринок, ні на російський, ні на білоруський".
"Чи можемо ми сьогодні залишити країну без природного газу та електрики? Ні, ми не можемо. Ні заради наших громадян, ні заради 100 000 українських біженців, 50 000 з яких діти", - сказала президент.

03:36
Адміністрація президента США Джо Байдена відмовилася коментувати пожежі на нафтобазі та складі боєприпасів у Білгороді та нагадала: єдиним агресором у війні в Україні є Росія. Про це заявила на брифінгу речник Білого дому Джен Псакі.
Вона сказала, що Білий дім не має наміру коментувати заяви Кремля про нібито причетність України до пожежі на нафтобазі. При цьому Псакі додала, що Україна не робила жодних заяв чи підтверджень.
Спікер Білого дому також вирішила нагадати: російський диктатор Володимир Путін розпочав агресивну війну проти України, а його війська й досі бомбять мирні українські міста.
 
03:17
Хакери Anonymous зламали сайт російського Липецького механічного заводу та оприлюднили 25 GB даних виробника зенітної техніки та танків. Про це повідомляється в Twitter.
Також Anonymous зламали електронну пошту та злили дані юридичної фірми Capital Legal Services та держкомпанії Мосекспертиза.

03:05
Оперативне командування Північ опублікувало у Facebook фото після звільнення від російських окупантів села Шестовиця у Чернігівській області.
Українські захисники показали, як загарбники облаштували комфортні умови в чернігівському лісі. Але користувалися всім цим лише доки не прийшли сили опору Сіверщини.

03:03

Українська армія знищила понад 50 одиниць техніки на Чернігівщині за останні дні. Про це повідомляє Генштаб Збройних Сил України.
У списку 50-ти – знищена броньована та автомобільна техніка РФ.
У Генштабі зазначають, що українські воїни громили окупантів у різних частинах області, було звільнено низку населених пунктів, зокрема село Шестовицю неподалік Чернігова.

02:54
Протягом березня у Києві та області вилучили та знищили близько десяти тисяч боєприпасів різного виду. Про це повідомив у Facebook голова Нацполіції Ігор Клименко.
Уточнюється, що фахівцям вдалося знешкодити в спеціально відведених місцях тактичні ракети, авіаційні бомби, артилерійські снаряди і гранати, що не розірвалися.
Клименко закликав українців не намагатися самостійно перенести чи розібрати небезпечні предмети, а повідомляти у поліцію.

02:49
Держсекретар США Ентоні Блінкен за підсумками телефонної розмови з главою МЗС Дмитром Кулебою заявив, що союзники продовжать притягувати до відповідальності тих, хто винний у військових злочинах на території України. Про це повідомляється на сайті Держдепу.
Блінкен наголосив, що США і надалі підтримуватимуть Україну і високо оцінюють прихильність країни до дипломатії.

02:23
Пожежі в Білгороді на складі боєприпасів та нафтобазі можуть погіршити проблеми армії РФ з логістикою. Про це повідомляє в Twitter Міноборони Великобританії з посиланням на дані своєї розвідки.
У британській розвідці вважають, що ймовірні втрати боєприпасів та палива на складах у Білгороді, швидше за все, створять додаткове короткострокове навантаження на логістичні ланцюжки російської армії.
Британські розвідники припускають, що найбільше постраждає угруповання військ РФ, яке знаходиться біля Харкова.

02:04
Основні тези звернення Зеленського.
→ У Росії розпочався весняний призов. Призовників, найімовірніше, відправлять на війну проти українського народу. Це гарантована смерть багатьох молодих росіян. І хоч вони громадяни країни-агресора, наш обов'язок по-людськи попередити хлопців та їхніх батьків.
"Бережіть своїх дітей, щоб вони не стали лиходіями, не віддавайте їх в армію, робіть все, що можете - аби вони жили вдома, у себе вдома".
→ Російська армія намагається забирати людей до армії й у Криму – це порушення міжнародного права, за яке буде відповідальність.
→ На тимчасово окупованих територіях окупанти призначають своїх керівників. Тим, хто співпрацює із загарбниками, треба знати – за колабораціонізм буде неминуча відповідальність.
→ На півночі країни з населених пунктів поступово з боями виганяють окупантів, де-не-де вони відступають самі. Але ці регіони залишаються небезпечними для мирних мешканців.
→ На сході ситуація залишається дуже складною, ворог готується до нових потужних ударів. Ми готуємося до ще активнішої оборони, використовуємо всі можливості.
→ На гуманітарну катастрофу у Маріуполі має відреагувати весь світ.
→ Зустрівся з головою Європарламенту Робертою Метсолою. Обговорили перспективи вступу України до Євросоюзу та реальне посилення санкцій проти Росії.
→ Вже традиційно підписав наказ про нагородження наших захисників – семи військовослужбовців Державної служби спецзв'язку та захисту інформації, з них двох – посмертно. Вічна пам'ять нашим захисникам!

01:31
Голова Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім із гумором написав про ініціативу добровільної передачі ЗСУ техніки, яку прості громадяни самостійно конфіскували у російських окупантів.
"Беру 10% за послуги посередника. Порядність гарантую", - пожартував він.
Кім іронічно додав, що українців, які зберігають більше трьох одиниць техніки ворога у дворі, "позбавлятимуть субсидій".

01:20
Росія може застосувати хімічну зброю в Україні. Про це заявив в ефірі національного телемарафону секретар РНБО Олексій Данилов.
Він зазначив, що РФ, незважаючи на міжнародні заборони, використала хімічну зброю у Сирії.
"У нас чітко є усвідомлення, що вони можуть це зробити на території нашої країни. Ми маємо бути до цього готові. Наша медицина пройшла певну підготовку", – сказав він.

00:45
США передадуть ЗСУ комплекти військового спорядження, зокрема для захисту під час хімічних атак. Про це заявила на брифінгу прессекретар Білого дому Джен Псакі.
"Намагаючись допомогти нашим українським партнерам, уряд США передає уряду України захисне спорядження та запаси, які можуть бути розгорнуті у разі застосування Росією хімічної та бактеріологічної зброї проти України", - сказано в повідомленні.

00:40
Лідери чотирьох фракцій Європарламенту звернулися до росіян із закликом спільно припинити війну Росії проти України та конфронтацію між Сходом та Заходом. Звернення опубліковано на сайті заступника голови підкомітету з питань прав людини Бернара Ґетта.
Цитуємо основні тези.
→ Ваш президент вирішив розв'язати війну проти країни, яка ні на кого не нападала.
→ На цій війні вже загинуло дуже багато людей.
→ Ніхто не загрожує Росії: ні Україна, ні Євросоюз, ні США, ні НАТО не бажають їй зла.
→ Єдине, що загрожує вашій країні, – це страх, який вона вселяє, коли її лідери поводяться так, як сьогодні стосовно України.
→ Необхідно негайно закінчити війну, давайте діяти разом.
→ Давайте працювати над тим, щоб закінчення конфронтації між Сходом і Заходом сприймалося вже не як перемога чи поразка, а як початок нової ери демократії та процвітання.

00:10
30-31 березня ЗСУ розгромили російські окупаційні війська біля села Велика Дорога Чернігівської області - усього 31 одиницю бойової техніки знищено та захоплено. Про це написав у Facebook журналіст Юрій Бутусов.

"Після серії нищівних ударів ВСУ по угрупованню ЗС РФ, яке намагалося утримати плацдарм на схід від Києва, російські війська здригнулися і побігли. У районі Лосинівки та Великої Дороги наш спецназ провів ефективну роботу та зачистку, і надіслав фотографії перших результатів бойової роботи, які вражають" – повідомив він.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live