Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

19.04.2022

23:47
Британська розвідка прокоментувала успіхи росіян у наступі на Донбасі: українці відбили багаточисельні спроби просування сил РФ. Крім високомотивованого спротиву ЗСУ, просування окупантів стримують виклики, пов'язані з логістикою, технікою та навколишнім середовищем. А провал у розбиванні спротиву Маріуполя та хаотичні обстріли цивільних демонструють їхню неможливість досягати заявлених цілей так швидко, як вони хотіли б.

23:34
Apple видалив ТікТок із App Store для російських користувачів, повідомляє міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

23:29
Окупанти обстріляли лікарню в Баштанці Миколаївської області, повідомляє голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва. Знищили відділення діалізу, прийомне відділення, пошкоджена операційна. Є постраждалі, проте ніхто не загинув.

23:23
У Євроюсті (Європейське агентство, що співпрацює з судовими та поліцейськими органами країн-членів ЄС) відбулося засідання Спільної слідчої групи щодо воєнних злочинів рф в Україні, повідомляє Генпрокурорка Ірина Венедіктова. Зібралося понад 100 учасників цього процесу. Обговорювали кроки щодо притягнення Росії до відповідальності.

23:10
В Запорізькій області в окупованій Розівці росіяни вчинили черговий "референдум", повідомляє Запорізька ОДА із посиланням на керівника Пологівського району Артура Крупського. Людей зібрали до місцевого будинку культури, обіцяючи обговорити потреби. Насправді ж людям озвучили так званий меморандум за те, щоб провести вибори нового "мера", якогось "активу села", а потім і про звернення до так званої республіки ДНР про приєднання, поки не буде захоплено Запоріжжя. Під дулом автоматів людей змусили голосувати за те, чого хотіли окупанти.

23:02
Михайло Подоляк у Twitter: "Росія продовжує скидати на "Азовсталь" надпотужні антибункерні бомби. Світ продовжує дивитися вбивство дітей у прямому ефірі та мовчати. Релігійні та світові лідери мають змогу це зупинити, якщо домовляться про зелений коридор. Інакше кров буде і на їхніх руках".

22:50
Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай: фіксується збільшення обстрілів із різних видів озброєння. В небі Луганщини "працює" шість ворожих літаків. Як наслідок - купа руйнувань у житлових кварталах, ускладнена евакуація. Бої тривають ву Рубіжному, Попасній та Кремінній. Окремо Гайдай нагадує про важливість евакуації і закликає виїхати 20 000 жителів Сєвєродонецька з міста.
Крім того, Гайдай розповів про спротив в окупації: "Є школа, яка всупереч погрозам рашистів навчає Наших діток, як і завжди - українською і за українською програмою. Дистанційка зранку починається з гімну України".

22:38
Вечірнє звернення президента України про потребу в зброї, мовчання Росії у відповідь на пропозиції обміну та дії окупантів на окупованому півдні країни. А також про законодавчу роботу та нагородження героїв України.

22:37
Президент США Джо Байден провів консультації із союзниками, зокрема із президентом Франції Емманюелем Макроном та прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном щодо гарантій безпеки України під час та після війни з Росією. Про це пише агентство Reuters.
За словами французького чиновника, ці гарантії будуть більше схожі на пункт про оборону, який діє в рамках Європейського Союзу, а не на захисний механізм ст. 5 НАТО, яка гарантує автоматичну військову підтримку у разі нападу на країну-члена.

22:25
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський обговорює з Туреччиною питання допомоги у розмінуванні України, пише він у Facebook. Зокрема, обговорюється допомога турецьких саперів та потреби в техніці для розмінування та проведення аварійно-відновлюваних робіт. Також порушується питання забезпечення броньованими автомобілями поліцейських та рятувальників, які сьогодні працюють під обстрілами окупантів.

22:06
Окупанти розстріляли двох працівників Фельдман Екопарку під Харковом, повідомляється на сторінці Екопарку. Вони залишалися годувати тварин. Їх не могли знайти із сьомого березня, але вчора отримали підтвердження про те, що їхні тіла знайдені. Їх розстріляли, а тіла забарикадували у підсобному приміщенні.

22:00
Упродовж доби на Донецькому та Луганському напрямку військовослужбовці угруповання Об’єднаних сил успішно відбили 10 атак ворога. Українські захисники знищили 12 танків, одну артилерійську систему, 28 одиниць броньованої та 2 одиниці автомобільної техніки. Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили один ворожий літак Су-34, один вертоліт Ка-52, чотири безпілотних літальних апарати та одну крилату ракету.

21:57
Президент Джо Байден заявив, що США планують направити до України більше артилерії. Про це повідомляє CNN.

21:44
Чехія ремонтуватиме українські танки та бронетранспортери, пошкоджені в боях, підтвердила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова, пише ВВС. Вона повідомила, що першими машинами будуть українські танки Т-64, але за ними підуть інші, зокрема БМП.

21:34
На Чернігівщині відновлюють дорожнє сполучення. Стартувало відновлення проїзду на дорозі Н-27 Чернігів — Грем'яч. Вже відновлено рух через три переправи, ще на трьох продовжується робота. Дорожники проводять прибирання окремих ділянок доріг М-01, Н-27 та Р-56.

21:22
Кабінет міністрів додатково виділив 16 млрд грн Міністерству оборони України. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Кошти підуть на виплати зарплат військовим, ремонт та модернізацію техніки, виплати сім'ям загиблих героїв.

21:15
У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" окупанти продовжували здійснювати наступальні дії: було відбито три атаки ворога. Внаслідок боїв було знищено: 30 окупантів, два танки, вісім БТР/БМП, 2 АТ, один вертоліт.

21:06
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що результат війни Росії проти України вирішиться на полі бою, не за столом переговорів. Про це він повідомив у інтерв'ю телеканалу France 24.

21:02
Велика Британія надасть Україні більше артилерійського озброєння, оскільки війна з Росією переходить у нову фазу. Про це заявив прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, виступаючи у парламенті, пише агентство Reuters.

20:52
Росіяни не забирають тіла своїх солдатів, але проводять їхні похорони, пише Генштаб. 19 квітня, в місті Тотьма, що у Вологодській області РФ, відбулось поховання лейтенанта Меньшикова Даниїла Андрійовича. Водночас тіло окупанта знаходиться в Київській області, в Бучанському районі біля села Мощун.

20:44
Українська армія має бути посилена настільки, щоб відбити російський наступ. Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну, хоча вона практично вичерпала власні запаси зброї, тому звернулася до приватних промислових компаній. Про це після телефонної розмови із союзниками заявив канцлер ФРН Олаф Шольц, повідомляє Reuters.

20:30
Першою ціллю окупантів під час вторгнення стали Повітряні Сили України: радіолокаційні підрозділи, зенітні ракетні війська, військові аеродроми, командні пункти, розповідає заступник міністра оборони Ганна Маляр. Однак Повітряні Сили були готові і успішно вивели з-під удару майже всю техніку та людей, які продовжують виконувати бойові завдання. Наразі, понісши серйозні втрати, ворожа авіація намагається не заходити у зону дії нашої ППО, а також уникає прямого контакту з українськими винищувачами.

20:27
Маріупольський завод "Азовсталь" "розбомблений та знищений практично повністю". Про це у коментарі Радіо Свобода заявив заступник командира полку "Азов" Святослав "Калина" Паламар. За його словами, на завод скидаються "надпотужні бомби", а під завалами перебуває "дуже багато людей".

20:14
Сьогодні внаслідок російських обстрілів на Донеччині загинуло троє людей: у Краматорську, Авдіївці та Благодатному, повідомляє керівник Донецької ОДА Павло Кириленко. Поранення одержали п'ять цивільних, зокрема одна дитина.

20:12
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний поспілкувався з Головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі: поділився інформацією про складну обстановку на сході та півдні України, нагадав, що Україна потребує зброї. Також запевнив, Україна обов?язково збереже весь досвід цієї війни і поділиться ним із партнерами.

20:10
Посадовиця Станично-Луганської селищної військово-цивільної адміністрації перейшла на бік окупанта в умовах воєнного стану, пише Генпрокуратура. Вона вирішила співпрацювати з окупантами у структурі так званої "прокуратури ЛНР". Вона займається переслідуванням громадян, які залишаються вірними Україні.

20:04
Прем‘єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон після відеопереговорів лідерів країн НАТО заявив, що довгостроковою метою НАТО має стати посилення і зміцнення України до такого рівня, щоб нове вторгнення РФ стало неможливим, пише керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

20:01
У Лисичанську на Луганщині 42-річний місцевий житель кинув у поліцейських гранату, після чого відкрив по них вогонь з пістолета. Один правоохоронець загинув, двох поранено. Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.

19:50
Reuters: Парламент Литви проголосував за заборону публічної демонстрації літери Z, чорно-помаранчевої стрічки Святого Георгія та інших символів, які виражають підтримку вторгнення Росії в Україну.

19:42
Канада ввела в дію санкції проти двох дочок Путіна – Марії Воронцової та Катерини Тихонової, голови Центробанку РФ Ельвіри Нібібулліної, дружини та дочки голови МЗС РФ Лаврова. Про це повідомляє сайт Міністерства закордонних справ Канади.

19:24
Російська армія завдала ракетного удару по Краматорську, повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко в ефірі телемарафону. В результаті одна людина загинула, троє поранені. Продовжується евакуація людей на Донеччині, сьогодні вже врятовано 49 осіб. Без урахування Маріуполя, в небезпеці залишаються більше 300 000 жителів регіону.

19:12
У результаті сьогоднішнього обстрілу Харкова загинуло вже чотири людини, ще 14 людей поранено, повідомляє Харківська обласна прокуратура. За даними слідства, росіяни обстріляли з реактивних систем залпового вогню "Ураган" Московський район міста. Пошкоджено більше 10 житлових будинків, гаражі та супермаркет.

19:07
Прикордонники впіймали зрадницю України, яка намагалася виїхати до Польщі, а згодом потрапити в Росію. Посадовиця одного з так званих "міністерств Автономної Республіки Крим" здійснювала підривну діяльність на шкоду Україні. Також жінка відкрито підтримувала злочини російських військових та агресію проти України.

18:59
Генштаб: Найбільші проблеми у окупантів з комплектуванням частин, які вже побували в Україні. За наявною інформацією, в 200 окремій мотострілецькій бригаді 14 армійського корпусу берегових військ північного флоту було знищено дві БТГр. Також були знищені три роти 51 парашутно-десантного полку та рота 137 парашутно-десантного полку, що входять до складу 106 парашутно-десантної дивізії.

18:57
Генштаб: в Росії з початку року для проходження служби у 42 частинах Південного військового округу було відібрано лише 130 військовослужбовців за контрактом. 22 з них вже відмовилися від участі в так званій “спеціальній операції” на території України.

18:47
Генштаб: Ворог продовжує частково блокувати Харків, безуспішно намагались штурмувати південніше міста Ізюм. ЗСУ відбили в окупантів Мар’їнку в Донецькій області, тривають бойові дії в районі Олександрівки (Херсонщина). Окупанти намагаються вийти на адміністративну межу Херсонської області, але без успіху.

18:39
Російські військові готують низку "референдумів" для "легалізації" окупаційних адміністрацій, повідомляє ГУР. Зокрема, нав'язати свою владу окупанти намагаються в Херсонській області, в місті Снігурівка на Миколаївщині ("референдум" про приєднання до Криму) та селі Снігурівка у Запорізькій області (анонсують встановлення російської адміністрації).

18:34
Строковик Нацгвардії збив російський безпілотник на Луганщині: гвардієць на псевдо "Клапан" збив ворожий БПЛА, використавши лише свою штатну зброю АК-74. За характеристиками, збитий апарат здатний передавати відео на відстань до 120 км.

18:27
Румунія готується передати Україні зброю радянського зразка із резервів системи національної оборони. Про це пише місцеве видання Romania Liberta з посиланням на надзвичайний указ Міністерства оборони Румунії.

18:24
Росіяни проводять мінування на всіх тимчасово окупованих територіях, повідомляє ГУР. Вздовж траси Херсон – Снігурівка (відрізок між Наддніпрянське – Олександрівка) окупанти провели щільне мінування полів, посадок та ґрунтових доріг.
На Харківщині на території Великобурлуцького району дозволений прохід місцевих жителів тільки на території РФ. Усі другорядні дороги (зокрема, ґрунтові) повністю заміновані.

18:21
За сьогодні на Луганщині зруйновані ще дев’ять будинків, зайнялася вугільна лава, перебито газопровід, повідомляє про підсумки дня в регіоні голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Ворог відкривав вогонь по Сєвєродонецьку, Лисичанську, Рубіжному, Кремінній, Новодружеську.

18:10
В Маріуполі у зоні навколо Азовсталі, зокрема в зруйнованій будівлі лікарні, вже давно ніхто не переховується, повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Так він відповів на заяву Сергія Тарути, що в результаті бомбардування цієї території під завалами перебуває близько 300 людей.

18:05
На шляху до звільненого від російської окупації Ірпеня під Києвом на міні підірвався вантажний автомобіль, водій загинув. Відео з місця трагедії показав у Telegram ірпінський мер Олександр Маркушин.

17:53
Відбулася відеонарада, в якій взяли участь президент Джо Байден та лідери кількох країн ЄС та НАТО. Тема зустрічі: подальша допомога Україні та нові санкції проти Кремля.

17:37
Поліція знайшла понад 1000 тіл мирних жителів, убитих на Київщині, повідомив голова поліції регіону Андрій Небітов. Він вважає, що це число зростатиме, бо весь час знаходять нові жертви у підвалах, будинках чи колодязях.

17:32
Військове керівництво окупантів запевняє, що вони нібито припинили вогонь у Маріуполі та відкрили гуманітарний коридор для виходу з Азовсталі захисників міста та мирних жителів. Годиною раніше повідомлялося про потужне бомбардування заводу.

17:21
Російський бізнесмен Олег Тіньков виступив проти війни з Україною. На своїй сторінці в Instagram він висловив упевненість, що так само вважають 90% росіян, решта – "дебіли, що малюють Z".

17:15
Арестович повідомив, що головна увага окупантів зосереджена на напрямку Ізюму з метою оточити українські війська на Донбасі та вийти на адмінкордони Донбасу та Луганщини.

17:06
Артилеристи 10 Гірсько-Штурмової Бригади знищили склад боєприпасів російських окупантів.

17:02
Starlink готується відкрити представництво в Україні, повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров.

16:58
Окупанти скинули потужну бомбу на лікарню в районі "Азовсталі". Під завалами близько 300 людей – серед них діти, повідомляє Сергій Тарута.

16:47
У Дії запустили комплексну послугу для людей, які були змушені залишити свій будинок у межах України через війну. Українці можуть оформити статус ВПО й отримати виплату від держави.

 16:36
Литва заборонила публічну демонстрацію георгіївської стрічки й інших символів війни Росії проти України – букв Z, V та інших. Штраф за порушення цієї заборони для фізичних осіб складає до 900 євро, для компаній – до 1500 євро.

16:17
Нова пошта відновила кур'єрське доставлення та забір посилок у Бучі, Ірпені, Гостомелі, Стоянці, Макарові та Макарівському районі, повідомили у пресслужбі компанії.

16:14
Нідерланди готові відправити в Україну важке обладнання, зокрема бронетехніку, повідомив прем'єр-міністр Марк Рютте.

16:01
Окупанти знову обстрілюють житлові райони Харкова, зокрема Київський, Індустріальний, Дергачівський і Чугуївський райони. Станом на зараз, 3 людини загинули, 16 – поранені, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

15:54
У Львові відкрили перше модульне містечко для людей, які втратили будинки через війну, повідомляє голова ОВА Максим Козицький.

15:31
Поліція провела нові обшуки майна дружини Медведчука Оксани Марченко. У Києві й області виявили 100 картин, антикварні речі, зброю, 20 швейцарських годинників, яйця "Фаберже" і золоті статуетки. Офіс генпрокурора вже готує клопотання про накладання арешту.

15:27
Глава МЗС Петер Сійярто вважає, що "угорський народ не повинен платити за війну" і виступив проти санкцій на нафту й газ із Росії. Про це він повідомив на брифінгу у Туреччині.

15:15
Україна провела п'ятий обмін полоненими з Росією. Обміняли 60 військовослужбовців, серед них 10 офіцерів. Також додому повертаються 16 цивільних, повідомляє Ірина Верещук.

14:57
Михайло Подоляк зазначив, що війна в Україні для багатьох у світі стала черговим серіалом Netflix і наголосив, що "кожна нова серія написана кров'ю української армії".
Він підкреслив, що західні країни знають, як допомогти зупинити зло: постачання зброї й ембарго на нафту.

14:55
Європейський Союз має намір взяти на себе основну частину видатків на повоєнне відновлення України, повідомляє Bloomberg.

14:37
У Раду внесли законопроєкт про продовження воєнного стану в Україні.

14:23
Велика Британія планує передати Україні броньовані ракетні установки Stormer для запуску ракет Starstreak, повідомляє The Sun. Поки що інформація про постачання офіційно не підтверджена.
Ці ракети здатні збивати літаки та вертольоти ворога, які летять на низькій висоті.

14:17
Наслідки ракетного обстрілу в Миколаєві в ніч з 18 на 19 квітня 2022 року. Окупанти обстріляли кілька районів міста фугасними осколковими снарядами, а також із ракетних систем залпового вогню.

14:11
На територію Миколаївського зоопарку вночі потрапили два російські снаряди, повідомив директор закладу Володимир Топчий.

14:05
Шойгу прокоментував повномасштабне вторгнення Росії в Україні вперше за три тижні. Він заявив, що Росія "послідовно виконує план визволення" "ДНР" і "ЛНР", повідомляє ВВС.

13:59
На записі СБУ ростовський командир взводу розповідає про плани зрівняти із землею завод "Азовсталь", де тримають оборону українські бійці та знайшли притулок мирні жителі. Окупанти готують 3-тонні "сюрпризи" з неба.

13:44
Всесвітня організація охорони здоров'я засудила збільшення ракетних ударів російських окупантів по об'єктах охорони здоров'я в Україні.
За даними ВООЗ, підтверджено 147 таких інцидентів, внаслідок яких 73 особи загинули та 53 отримали поранення.

13:42
Сергій Лавров дав велике інтерв'ю індійському виданню India Today, де розповів, що Росія не збиралася "змінювати режим в Україні" і не використовуватиме в Україні ядерну зброю, йдеться лише про звичайне озброєння.

13:31
В ООН повідомили, що близько третини сільгоспплощ в Україні цього року непридатні для посіву пшениці, ячменю, соняшника та кукурудзи.

13:21
Бойова група К-2 54-ї ОМБр показала трофеї: зброю російських окупантів, а також те, що вони залишили на полі бою.

13:10
Міністр оборони Олексій Резніков зустрівся в Києві з послом Франції в Україні Етьєном де Понсеном. У посольстві повідомили, що на зустрічі обговорили потреби України.

13:04
У Росії з'явилася  випічка до Великодня із символікою Z.

12:56
Велика Британія не має наміру вступати з Росією в переговори про обмін Віктора Медведчука на двох британських полонених, заявив міністр кабінету Брендон Льюїс в інтерв'ю Sky News.

12:48
На вулиці Госпітальній у Печерському районі Києва виявили розтяжку із гранатою. На місце негайно приїхали патрульні та сапери.

12:40
Арестович заявив, що кількість сил армії Росії в зоні ООС на сході України недостатня, щоб досягти там поставленої мети. Про це він повідомив у своєму відеозверненні.

12:27
Українська розвідка повідомила, що армія Росії планувала військове вторгнення до Білорусі під приводом запобігання втягуванню РФ "у Європейському континентальному районі у регіональну чи широкомасштабну війну з країнами–членами НАТО на Заході".

12:01
Майже 50 жителів Сєвєродонецька та Лисичанська зараз евакуюють у безпечні регіони, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Місцева влада сьогодні вивезе всіх охочих та закликає мирних жителів евакуюватись.

11:55
42% сербів вважають невиправданою агресію Росії проти України. Про це йдеться у даних соцопитування Інституту європейських справ у співпраці з Дослідницьким домом Ninamedia, передає N2.

11:49
На Миколаївщині 87 населених пунктів не мають водо- та електропостачання, водовідведення, повідомляє пресслужба обласної військової адміністрації у Фейсбуці.

11:39
Російські окупанти риють окопи навколо курортної Кирилівки та встановлюють "Гради" на базах відпочинку. Також на окупованих територіях області росіяни викрадають поліцейських та створюють "козачі дружини". Про це повідомляється у зведенні Запорізької обласної військової адміністрації.

11:37
Санкції в дії. Берегова охорона Греції затримала біля берегів острова Евія в Егейському морі російський танкер "Пегас" (порт приписки – Таганрог), повідомила місцева газета Катимеріні.

11:36
У Мукачеві з центральної частини міста демонтували радянський монумент – обеліск слави на честь солдатів, загиблих у Другій світовій війні.

11:21
Росія продовжить завдавати ракетних ударів по Україні до останнього дня війни. Така тактика триватиме щонайменше місяць, заявив радник голови Офісу президента Олексій Арестович в ефірі національного телемарафону.

11:19
Держбюро розслідувань задокументувало злочини російських загарбників в Ірпені Київської області. Слідчі виявили 13 поховань містян. Про це заявив директор відомства Олексій Сухачов.

11:18
Жителів Харкова закликають не відвідувати кладовища під час Великодніх свят через обстріли російських окупантів. Поховати померлих можна на всіх кладовищах, крім двох - "Сосни" та №17, йдеться на сайті Харківської міськради.

11:03
"До обстрілів звик": LIGA.net поспілкувалася з тим самим волонтером, який врятував жінку під час атаки Харкова.

10:58
За минулу добу російські війська обстріляли 17 населених пунктів Донеччини. Унаслідок ударів загинули 5 мирних жителів, ще 6 поранено, серед них — дитина.

10:57
На Миколаївщині ніч була важкою: росіяни знову обстрілювали з "Ураганів", "Градів" і "Смерчів" міста Миколаївщини. За минулу добу на Миколаївщині були поранені 10 людей, дітей серед постраждалих немає, повідомили в Миколаївській облраді.

10:55
Близько 9-ї години сьогодні у небі поблизу Одеси прогримів вибух – підрозділ української ППО збив 12-й рашистський безпілотник. Про знищення безпілотника повідомила у Фейсбуці пресслужба Повітряного командування "Південь".

10:55
Сполучені Штати Америки збираються заарештувати яхту Amadea російського олігарха Сулеймана Керімова, що тиждень тому прибула з Мексики на Фіджі, пише Fiji Times.

10:40
Автомобільна корпорація Stellantis (Peugeot, Opel, Chrysler, Citroën, FIAT) зупинила свій єдиний російський завод "ПСМА Рус" у Калузі. Про це повідомляють на сайті корпорації.

10:38
У Київському районі Харкова існує велика загроза обстрілів російськими військами. Мешканців просять не виходити на вулицю і залишатися в укриттях, повідомляє в Telegram Харківська ОВА.

10:31
Росіяни пошкодили високовольтну лінію у Луганській області, через що знеструмлені 215 населених пунктів. "Ситуація критична — світло зникло майже у всій області", — повідомив голова ОДА Сергій Гайдай

10:29
Українські десантники знищили мотострілецький підрозділ збройних сил російської федерації з міста Томськ.

10:20
У Маріуполі російські окупанти завдають ударів надпотужними бомбами по Азовсталі й хаотично б'ють по житловому сектору, до якого самі відкрили доступ для цивільних. Про це повідомив радник мера Петро Андрющенко та розмістив свіже відео з Маріуполя.

10:04
Директор департаменту міжнародних організацій МЗС РФ Петро Іллічов пригрозив, що російські війська знищуватимуть зброю, яку отримуватиме Україна з-за кордону. Він назвав це "законними цілями".

09:52
Нова Зеландія у вівторок запровадила санкцій проти найбільших російських банків і Центрального банку РФ у відповідь на вторгнення в Україну. Про це повідомляють на сайті уряду Нової Зеландії.

09:35
Українські захисники двічі зупинили спроби окупантів піти в наступ поблизу Авдіївки. Разом з тим російські війська продовжують постійні обстріли в Мар'їнській і Торецькій громадах. Про це повідомляє в Telegram очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

09:33
Очільниця МінТОТ Ірина Верещук повідомила, що сьогодні гуманітарних коридорів немає.

09:11
У Пологівському районі Запорізької області на ворожих мінах підірвалися двоє чоловіків, один з них – у важкому стані. Про це у Facebook повідомляє речник ЗОВА Іван Арєф’єв.

09:09
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай закликав людей евакуюватися з регіону. "Виїжджайте, бо жителі Кремінної не встигли і тепер в заручниках", – наголосив він.

09:01
Сьогодні, 19 квітня, у Полтаві відбудуться навчальні стрільби, зазначив глава ОДА Дмитро Лунін.

08:56
monobank не закриватиме рахунки своїх клієнтів, які перебувають в окупованому Криму та в окремих районах Донецької та Луганської областей. Але припиняє обслуговування тих, хто перебуває в Росії, Білорусі та низці інших країн. Про це повідомляє у Facebook співзасновник monobank Олег Гороховський.

08:52
Збройні сили України відбили наступи російських окупантів в Рубіжному та Попасній Луганської області. Про це повідомив глава обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

08:51
Російська армія вночі обстріляла населені пункти під Кривим Рогом, є руйнування приватних та багатоквартирних будинків. Про це повідомив у Facebook голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

08:36
Росія вже вбила в Україні 205 дітей

08:27
За минулу добу у Кремінній окупанти знищили шість будинків, повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

08:10
Сестри з Кривого Рогу створили мультик про легендарний літак Ан-225 "Мрія", який зруйнували росіяни. Відео доступне за посиланням.

07:58
Аналітична група Conflict Intelligence Team повідомила, що всі бригади російської морської піхоти зазнали втрат в Україні й це при тому, що вони є одним із найбільш боєздатних і підготовлених підрозділів Росії.

07:56
Через російське вторгнення кількість людей в Україні, які мають обмежений доступ до питної води, зросла на 4,6 мільйона.

07:47
У Генеральному штабі ЗСУ розповіли про значні втрати у двох бригадах ворога.
    Втрати 126-ї бригади берегової оборони чорноморського флоту складають до 75%.
    810-а окрема бригада морської піхоти чорноморського флоту втратила 158 військовослужбовців вбитими, близько 500 пораненими, а 70 осіб вважаються зниклими безвісти.

07:42
Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 06:00.
?? Протягом попередньої доби відбулась активізація завдання ракетних ударів по об’єктах у західних областях.
?? У Слобожанському та Донецькому операційних районах агресор проводить наступальні та штурмові дії на окремих напрямках. Ворог продовжує перекидання озброєння, військової техніки до України з центральних і східних регіонів рф, перекидає підрозділи забезпечення. З метою удосконалення системи матеріально-технічного забезпечення, окупанти розгортають логістичні центри та створюють польові бази ремонту і відновлення пошкодженої техніки.
?? На Слобожанському напрямку противник визначеним складом сил продовжує часткове блокування Харкова. За наявною інформацією, з метою організації системи ППО наступального угруповання, ворог здійснює перекидання додаткових зенітних ракетних дивізіонів ЗРК "Тор" до Харківської області. У прикордонних з Україною районах Бєлгородської області, для прикриття основних пунктів управління, a також тилових районів розгорнуто зенітні ракетні дивізіони С-400 та С-300.
?? На Ізюмському напрямку ворог веде наступальні дії на лівому березі річки Сіверський Донець. Для підтримки наступальних дій угруповання на зазначеному напрямку противник створив систему основних і запасних вогневих позицій для реактивної та ствольної артилерії.
?? На Донецькому і Таврійському напрямках російські окупанти активізували наступальні дії уздовж всієї лінії зіткнення. Основні зусилля ворога зосереджені на прориві оборони наших військ у Луганській і Донецькій областях, а також встановленні повного контролю над Маріуполем. У Запорізькій області триває зосередження підрозділів окупаційних військ у визначених районах.
?? На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на виході до адмінмежі Херсонської області. Окупанти намагаються вести наступальні дії в районі н.п. Олександрівка. Противник не припиняє обстріли цивільних об’єктів у Миколаєві.

07:26
Вінниччина отримала 12 тонн гуманітарної допомоги із Ліберецького краю Чеської Республіки, призначеної для медиків, вимушених переселенців і військових, повідомляє Вінницька ОВА.

07:24
Франція не потребує російського газу і закликає до санкцій проти енергетичного сектору РФ. Про це заявив французький президент Емманюель Макрон в інтерв'ю France 5, яке цитує Le Figaro.

07:11
Російські військові ворожі кораблі у Чорноморській операційній зоні відійшли майже на 200 км від українських берегів, повідомляє ОК "Південь".

06:52
Парламент Італії підтримав відправлення зброї в Україну. Про це сказав прем'єр-міністр Маріо Драгі в інтерв'ю Corriere della Sera.

06:50
Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила, що вона забороняє випробування протисупутникових ракет Сполученими Штатами. Про це йдеться в заяві Білого дому.

06:37
У Києві відновили роботу 16 посольств, що свідчить про підтримку та віру світу в Україну, передає у Facebook Міністерство закордонних справ.

06:19
У росії залишилося лише 50% від тих батальйонних тактичних груп, які вона мала на початку війни. Про це в інтерв'ю ТСН сказав бригадний генерал у відставці, старший науковий співробітник Центру Белфер при Гарвардській школі Кеннеді Кевін Раян.

06:17
Російське вторгнення пошкодило або знищило до 30% української інфраструктури, збитки оцінюються в $100 млрд. Про це заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков в інтерв'ю Reuters.

06:13
Укрзалізниця оприлюднила графік евакуаційних поїздів на вівторок, 19 квітня. Сьогодні призначено додатково 6 рейсів.

06:11
Міністерство оборони Японії надасть Україні комплекти ядерного, біологічного й хімічного захисту (NBC), а також дрони в рамках допомоги нашій країні в протистоянні російській військовій агресії. Про це повідомляє японське оборонне відомство в Twitter.

05:56
З Одеси до Миколаєва відправлено п'ять восьмикубових машин-водовозів, оскільки внаслідок обстрілу російських окупантів пошкоджено водогін і місцеві жителі залишилися без води. Одеські машини працюватимуть у Миколаєві протягом тижня – возитимуть населенню воду зі свердловин. Про це повідомляє оперативне командування Південь.

05:46
Оперативне командування Північ показало, як ЗСУ звільняли Чернігівщину від російських загарбників.

05:41
Євросоюз засудив ракетні удари російської окупаційної армії по мирному населенню українських міст і вимагає притягнення Росії до відповідальності за військові злочини. Про це заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.
Уточнюється, що йдеться про нещодавні бомбардування Сєвєродонецька, Лисичанська, Попасної, Харкова та Львова.

05:23
У США запровадили для українців, які станом на 11 квітня перебували в країні, спеціальний статус (Temporary Protected Status) у зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії на територію України. Про це написав у Facebook голова Офісу президента Андрій Єрмак.
"Статус тимчасового захисту дозволить українцям залишитися в США терміном до 18 місяців з можливістю подання документів на дозвіл на працевлаштування в країні", - йдеться у повідомленні.

05:19
У Telegram вводиться функція автоматичного перекладу україномовних каналів для ширшого доступу міжнародної аудиторії до інформації, що стосується війни в Україні. Про це йдеться у повідомленні засновника месенджера Telegram Павла Дурова.

05:10
Принц Гаррі оцінив присутність української команди на Іграх непокорених як "надзвичайну".

05:00
Найбільший приватний військовий фонд Повернись живим за 50 днів війни зібрав для ЗСУ 3,2 млрд грн і $24,4 млн у криптовалюті. Про це пише Forbes Україна.

04:55
19 квітня США скликають зустріч лідерів кількох країн, ЄС і НАТО через наступ, який розпочала Росія на Донбасі. Про це повідомляє BFMTV із посиланням на джерело в Єлисейському палаці.

04:46
Група хакерів Anonymous заявила про злам електронної пошти російської будівельної компанії Газрегіон, що будує в Росії газопроводи. Отримано доступ до 222 ГБ інформації. Про це Anonymous повідомили у Twitter.

04:35
У зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну світ вступає в епоху нової холодної війни й необхідно підготуватися до її наслідків. Про це заявив речник президента Туреччини Ібрагім Калин за результатами зустрічі в Стамбулі з делегацією конгресменів США, передає Anadolu.

04:27
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що після публікації фотографій звірств російської армії у Бучі й інших містах не розмовляв особисто з російським диктатором Володимиром Путіним, але не виключає, що зробить це в майбутньому. Про це пише Reuters.

04:02
Світовий банк знизив свій прогноз глобального економічного зростання у 2022 році внаслідок війни Росії в Україні й готує пакет допомоги у розмірі $170 млрд для країн, щоб упоратися з наслідками російського повномасштабного вторгнення. Про це заявив президент Світового банку Девід Малпас, пише Fox Business.

03:58
Фотографії звірств російської армії у містах Буча й Ірпінь, а також напад на мирних жителів у Краматорську кидають тінь на зусилля Туреччини щодо організації мирних переговорів між Росією та Україною. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, пише Anadolu.

03:46
В Україні перебуває 76 російських батальйонних тактичних груп. На північ від України знаходяться ще близько 22 з них, які, ймовірно, будуть поповнені. Близько 12 -ти намагаються захопити Маріуполь. Про це повідомляє Голос Америки із посиланням на слова високопоставленого представника Пентагону.

03:36
Американські митники зіткнулися з 5000 українських біженців, які захотіли потрапити до США після нападу Росії. З них понад 3000 намагалися потрапити до США через південний кордон із Мексики. Про це пише CNN.
Уточнюється, що українців пропускають у США "на індивідуальній основі". Митна й прикордонна служба США направила додаткових працівників у порт в'їзду Сан-Ісідро, розташований неподалік мексиканського прикордонного міста Тіхуана, для допомоги в оформленні.

03:22
Російські окупаційні війська ракетними ударами й бомбардуваннями зруйнували в Україні електричні мережі та канали водопостачання, понад шість мільйонів людей зазнають складнощів із доступом до питної води. Про це повідомляє ЮНІСЕФ.

03:05
Президент США Джо Байден не планує найближчим часом візит до Києва. Про це заявила на брифінгу 18 квітня речниця Білого дому Джен Псакі.

02:52
У Дніпропетровській області в ніч перед Великоднем 23-24 квітня буде скасовано комендантську годину. У святкову ніч працюватиме освітлення й громадський транспорт. Заборонено розпивати алкогольні напої у громадських місцях. Про це заявив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

02:40
Російські окупанти з початку повномасштабного вторгнення пошкодили в Україні 30% інфраструктури, на відновлення знадобиться $100 млрд. Пошкоджено понад 300 мостів, близько 8000 км доріг. Про це заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, пише Reuters.

02:25
Після ракетних ударів по мирних кварталах Львова можна сказати, що в Україні немає "жодного безпечного місця, селища чи села". Російські окупанти воюють з мирним населенням, а не з військовими – про це свідчить атака по львівському шиномонтажу, внаслідок якої загинули мирні жителі. Про це заявив заступник глави Офісу президента Ігор Жовква, пише CNN.

02:07
18 квітня на південному напрямку російські окупанти без успіху намагалися наступати у районі Олександрівки Херсонської області. Майже годинний штурм не мав успіху, ворог відступив для відновлення сил. Про це повідомляє оперативне командування Південь.
ЗСУ знищили 28 росіян і п'ять одиниць техніки, серед яких броньована, інженерна, автомобільна та БПЛА.

02:00
Російські окупаційні війська з початку повномасштабного вторгнення 136 разів здійснювали атаки на медустанови України, в результаті 73 особи загинули та 52 особи отримали поранення. Про це повідомив прессекретар генсека ООН Стефан Дюжаррік, пише CNN.

01:50
У США назвали сьогоднішні ракетні атаки у Львові "кампанією терору" проти народу України. Про це сказала представниця Держдепартаменту Нед Прайс, пише CNN.
"Щодо того, що ми бачили в останні години, й ударів по Львову, ударів на околицях Києва, або того, що ми бачили в таких містах, як Маріуполь, таких містах, як Харків, те, що ми бачили в Бучі, це явні ознаки, вони є свідченням кампанії жорстокості, кампанії терору, яку росіяни ведуть проти народу України", - сказала Прайс.

01:49
В Албанії призупинили трансляцію російських медіа на всіх цифрових платформах. Про це повідомляє Нацрада з телебачення й радіомовлення.

01:36
Американські військовослужбовці найближчими днями почнуть навчати українських колег роботі з гаубичною артилерією. Навчання проходитиме за межами України. Про це пише Reuters.

01:31
Держдепартамент США розглядає можливість оголосити Росію державою-спонсором тероризму. Про це повідомляє CNN із посиланням на високопоставленого представника адміністрації президента США.

01:19
Український журналіст і ютубер Роман Вінтонів (Майкл Щур), який вступив у тероборону, розповідає, як українська армія відрізняється від російської наявністю свободи слова серед сержантів ЗСУ.
"У нас є можливість не тільки виконати наказ, але запропонувати як краще це зробити. Важливо, коли рішення ухвалюється діалогом! Сержант – зв'язкова ланка між особовим складом і командиром. Коли між усіма відбувається правильна комунікація – виникає хімія", - наголосив він.

01:13
За добу 18 квітня протиповітряна оборона Повітряних сил і Сухопутних військ Збройних Сил України знищила сім повітряних цілей російських окупантів. Про це повідомляє ВР ЗСУ.
→ 1 літак (винищувач Су-30);
→ 4 БПЛА (ОТР);
→ 2 крилаті ракети.

00:55
Російські окупанти не взяли Кремінну, там точаться вуличні бої, місто фактично у сірій зоні. Про це повідомив радник глави Офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну за підсумками 18 квітня.
За словами Арестовича, перед російськими окупантами у їхньому наступі на сході й півдні стоять чотири завдання:
→ перший напрямок зусиль – Рубіжне, Попасна, Сєвєродонецьк;
→ другий напрямок зусиль – від Ізюма у напрямку Слов'янська, Краматорська, Барвенково;
→ третій напрямок – на Гуляйполе;
→ четвертий – на Маріуполь.

00:44
Після втрати крейсера "Москва" російські окупанти відвели свої ракетні й десантні кораблі на 200 км від берегів України – загарбники шукають безпечну зону, щоб завдавати ракетних ударів по українських містах. Судноплавство вони, як і раніше, блокують. Про це повідомляє у відеозверненні оперативне командування Південь.

00:37
Журналіст Дмитро Комаров показав, як російська армія "захищає Донбас": окупанти бомбардують житлові райони Луганської й Донецької областей, де перебувають мирні люди. Автор відео закликав жителів Сєвєродонецька евакуюватися – поки є можливість виїхати з міста.

00:24
На Житомирщині за колабораціонізм судитимуть священника УПЦ МП. Підозрюваний намагався переконати громаду в тому, що нібито влада РФ "прислала війська звільнити українців від нацистів і бандерівців, захистити російськомовне населення братнього народу". Про це повідомляє обласна прокуратура.

00:13
Працівники Держприкордонслужби здійснюватимуть пропуск громадян України, включно і за внутрішнім паспортом. Це стосується всіх громадян незалежно від областей, з яких вони їдуть. Про це йдеться на сторінці МВС у Facebook.

00:03

У Миколаєві пролунало кілька вибухів, повідомив міський голова Сенкевич. Інформацію обіцяє надати вранці.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live