Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

18.04.2022

23:45
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що не буде називати "червоні лінії" для війни в Україні.
Він пояснив, що після встановлення "червоної лінії" може виникнути необхідність "стати союзником" однієї зі сторін конфлікту і навіть "вступити у війну з Росією".
Також Макрон повідомив, що більше не спілкується з Володимиром Путіним, після того як стало відомо про воєнні злочини російської армії в Бучі.

23:41
Україна повідомила підозру російському генералу Сергію Буракову, який керував операцією із захоплення ЧАЕС.

23:23
Загальна сума прямих збитків інфраструктури України внаслідок розпочатої Росією війни досягла $84,8 млрд, а загальні втрати сягають $600 млрд - звіт KSE Institute.

23:06
Зеленський: Ми розробляємо комплексний план, який передбачає відбудову зруйнованого, модернізацію державних структур та максимальне прискорення розвитку України.
Йдеться не лише про обсяг фізичної роботи – побудувати житло, відновити підприємства, розпочати новий бізнес, який працюватиме на відбудову інфраструктури та на оновлення економічних відносин у нашій державі. Але й про переосмислення того, як розвиватиметься наша країна надалі.

23:03
Президент: На сході та півдні нашої держави окупанти намагаються атакувати останнім часом трохи більш продумано, ніж це було раніше. Тиснуть, шукають слабке місце в обороні нашої держави, щоб знайти і зайти туди основними силами...
Мабуть, російські генерали, які звикли не рахувати будь-які втрати, вбили вже стільки російських військових, що навіть їм доводиться бути обережнішими, бо нікого не залишиться, щоб наступати.
Зараз вже можна констатувати, що російські війська розпочали битву за Донбас, до якої давно готувалися. Значна частина всієї російської армії зараз сконцентрована для цього наступу.
Скільки б туди не зганяли російських військових, ми будемо боротись. Ми будемо захищатись. Ми будемо це робити щоденно. Нічого українського не віддамо, а чужого – нам не потрібно.

23:01
Зеленський: Схожий процес відбувається і з іншим російським озброєнням. Виробляти нову артилерію, літаки, нові гвинтокрили, крейсери в умовах санкцій буде непідйомним завданням для Росії.
Жоден із ракетних ударів не змінив для Росії ситуації якось принципово. Та й якщо оцінювати їх усі разом, то висновок буде таким – це стратегічна безглуздість.
Сьогоднішні удари по Львову, по Дніпропетровщині та будь-які інші російські удари означають тільки одне: ми, світ та історія заберуть у Росії значно більше, ніж російські ракети в України.

22:58
Зеленський: Російська армія не збавляє темпу використання ракет проти України. Хоча вже мала б усвідомити, що їй буде вкрай складно відновити ракетний запас в умовах вже чинних санкцій. Без імпорту вони не можуть навіть це.
А коли будуть закриті ще й усі лазівки, що використовуються для обходу санкцій, та коли буде введено ще жорсткіші санкційні обмеження, відновлення ракетного потенціалу Росії стане нереалістичним. Тобто російські ракетні удари призводять лише до одного – ракетної самодемілітаризації Російської Федерації.

22:55
Росія навряд чи погодиться обміняти кума Володимира Путіна, Віктора Медведчука, на захисників Маріуполя, - радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.
"Маріуполь став для них символом незламності України. Росіяни трохи повернуті на дивних символах – Z, V, що вони там малюють, – і для них зруйнувати символ незламності України – це дуже принциповий момент", – заявив Подоляк.

22:52
МЗС: У Києві вже працюють диппредставництва 15 країн та ЄС.

22:38
За добу на сході українські бійці ООС відбили сім атак ворога.
Зокрема, за добу, 18 квітня, Об'єднані сили знищили 10 російських танків, одну артилерійську систему, 18 одиниць броньованої та вісім одиниць автомобільної техніки, а також один міномет противника разом із розрахунком.
Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили ворожий винищувач Су-30 та чотири безпілотники типу "Орлан-10".

22:22
СІТ: у Росії не залишилося жодної бригади морської піхоти, яка не зазнала би втрат в Україні.
Морська піхота - це один з найбільш боєздатних та підготовлених підрозділів Росії, їхні втрати примітні через чутки про можливий подальший напад на Молдову.
"Якщо найбоєздатніші підрозділи багато в чому втрачені, нападати на Молдову, Польщу або країни Балтії немає чим", - додали в СІТ.

22:15
Кличко: Сьогодні у Києві перебуває вже 2 млн 120 тисяч людей. Зачекайте з поверненням до столиці.

22:08
Командир полку "Азов" Денис Прокопенко звернувся до світових лідерів:
Зараз у Маріуполі на металургійному заводі Азовсталь переховуються сотні мирних жителів. Серед них – люди різного віку, жінки, діти, сім’ї захисників Маріуполя.
Російсько-окупаційні війська знають про них й зухвало ведуть вогонь по заводу. Вони використовують бомби та ракети, усі різновиди артилерії - як наземної, так і морської для невибіркових атак.

21:45
США запровадили спеціальний статус (Temporary Protected Status) для громадян України, які перебувають у країні, повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.
"Статус тимчасового захисту надасть можливість українцям залишитися у США до 18 місяців з можливістю подання документів на дозвіл на працевлаштування у країні", - пояснив Єрмак.
Рішення внесли у Федеральний реєстр, оприлюднять та зареєструють завтра (19 квітня).

21:33
Повітряна тривога на всій території України, крім Криму та Херсонщини. Залишайтеся в укриттях.

21:25
Росіяни завдають ударів по Азовсталі надважкими авіабомбами, повідомили у Маріупольській міськраді.
У підземних укриттях металургійного комбінату перебуває щонайменше 1000 цивільних.

21:21
Кандидатка в президенти Франції Марі Ле Пен: якби я була президентом, то співпрацювала би з Росією після війни в Україні, щоби гарантувати, що Москва не створить союз з Пекіном.
Також вона заявила, що "Крим ніколи не було захоплено… у Криму був референдум" - за її словами, вторгнення РФ в Крим у 2014 році "кардинально відрізняється" від нинішнього російського вторгнення в Україну.

21:12
Російські військовослужбовці завдали удар ще по одному району Харкова - Немишлянському. Розпочато провадження.
Снаряд окупантів впав близько 10:30-10:45 біля житлового будинку, що призвело до його часткового руйнування та пошкодження сусідніх будинків.
російські військові обстріляли Немишлянський району Харкова, 18 квітня 2022 року

21:08
Федоров показав, на що витратили понад $45 млн з українського криптофонду Aid For Ukraine.
 
21:03
"Колоніальну спадщину треба знищити". У Київраді пропонують демонтувати 60 російських пам'ятних знаків
Проєкт відповідного рішення зареєстрували місцеві депутатки Аліна Михайлова та Ксенія Семенова.
У переліку, наприклад, пам'ятники Ватутіну та Щорсу, зображення Володимира Леніна на обеліску "Місто-герой Київ", герб СРСР на щиті скульптури "Батьківщина-мати".

20:57
З 24 лютого ООН зафіксувала 2072 смерті та 2818 випадків поранень цивільних українців через війну.

20:51
У Росії ракет "ще до біса" – Данілов
"У них є великі запаси з радянських часів – "Точки-У" та інші, які, вони казали, начебто були списані. Коли вони атакували Краматорськ, вони говорили, що не мають їх. Це повна нісенітниця. На превеликий жаль, їх ще до біса, і вони можуть робити нам нерви старими радянськими ракетами".

20:47
Тимчасовий міст через річку Ірпінь біля Стоянки відкрили для руху. Переправу звели за 13 днів
По переправі дозволений рух лише легкового автотранспорту вагою до 10 тонн. Рух великовагового транспорту здійснюється в об’їзд.

20:42
Окупанти утримують у заручниках близько 1000 мирних українців, їх катують. Кожна друга – жінка. Про це на зустрічі із представниками Міжнародного кримінального суду заявила голова Мінреінтеграції Ірина Верещук.

20:38
Хакери вкрали $76 млн у стейблкоїнах та задонатили Україні $250 000.

20:33
Тенісний центр Федерації тенісу України в Ірпені припинив своє існування після приходу "асвабадітєлєй" з РФ.

20:28
Данілов: мета Росії – ще до Великодня захопити повністю Донецьку та Луганську області та  "зробити подарунок своєму фюреру".
"Навряд чи їм вдасться", – додав секретар РНБО.
Також він вкотре закликав людей евакуюватися з Донбасу та півдня Харківської області.

20:24
Сьогодні зранку російські окупанти почали другу фазу наступу - секретар РНБО Олексій Данілов.
"Наші війська тримаються. Лише у двох місцях їм вдалося прорватися: Кремінна та ще одне невеличке місто. Тривають бої. Ми не здаємо своїх територій", - наголосив Данілов.
 
20:20
У тимчасово окупованому Генічеську встановили пам'ятник Леніну.
Пам'ятник Леніну в Генічеську був до липня 2015 року, коли його демонтували за рішенням сесії міської ради. Цей пам'ятник відрізняється від попереднього.

20:15
ООН відновила роботу офісу в Києві та запропонувала посередництво в перемовинах між Україною та РФ. Про це повідомив заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс під час брифінгу.

20:03
Понад половина українців не планують змінювати місце свого проживання навіть попри можливе загострення війни.
Такими є результати нового дослідження KSE та Gradus Research.

19:59
У заблокованому Маріуполі окупанти заохочують мешканців міста до співпраці, обіцяючи виплатити компенсацію за зруйноване житло в рублях, повідомили у Центрі протидії дезінформації при РНБО.
Так РФ намагається провести рублеву окупацію тимчасово загарбаних територій, щоб потім ізолювати населення за прикладом ОРДЛО.

19:53
ЗСУ вже відправили на концерт до Кобзона вісім російських генералів та 16 полковників.

19:51
У окупованому Криму повідомили про смерть капітана третього рангу, командира великого десантного корабля "Цезар Куніков" Олександра Чирви. Він "помер від отриманих ран під час бою", інших деталей пропагандисти не дають.
Корабель перебував у порту Бердянська поруч з кораблем "Саратов", по якому вдарили українські військові та затопили. "Цезар Куніков" теж зачепило.

19:33
Мінсоцполітики на період дії воєнного стану спростило отримання соцпослуг стаціонарного догляду, паліативного догляду, догляду вдома та підтриманого проживання. Тепер для їх отримання достатньо лише письмової чи усної заяви.

19:29
З вівторка, 19 квітня, на території всієї Чернігівщини скоротили час комендантської години. Від завтра він буде з 21:00 до 05:00.

19:27
"Було 1000 людей – залишилося 400" – у перехопленій СБУ розмові російського солдата та його дружини, той скаржиться на втрати своєї частини десь біля Миколаєва. Полк, де він служить, втратив сотні бійців.

19:15
На звільнених від російських окупантів територіях України поліція виявила понад тисячу тіл загиблих та замордованих мирних жителів, повідомив заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Сергій Пантелєєв.
Тіла виявлені на Київщині, Чернігівщині, Сумщині, Житомирщині та в окремих районах Миколаївщини.
Крім того, поліція задокументувала факти незаконного ув'язнення окупантами понад 500 мирних жителів.

19:08
ДСНС ліквідувала пожежу на Львівщині після обстрілу російськими ракетами.

18:53
Зведення Генштабу на 18:00 54 дня війни:
РФ продовжує повномасштабну агресію проти України, обстрілює об’єкти промислової та цивільної інфраструктури.
Основні зусилля ворога зосереджені на встановленні повного контролю над територією Донеччини та Луганщини та утриманні раніше захопленої території.
Фіксуються ознаки початку наступальної операції в Східній операційній зоні, зокрема у Слобожанському та Донецькому операційних районах. Для цього загарбники продовжують формувати додаткові підрозділи на території Ростовської області та в тимчасово окупованому Криму. Орієнтовний термін формування – до 24 квітня. Також можливі провокації та авіаудари у прикордонних з Україною районах РФ.
На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін в діяльності військ противника не помічено.
На Слобожанському напрямку ворог продовжує частково блокувати Харків та руйнувати артилерійським вогнем житлові квартали міста.
На Ізюмському напрямку очікується продовження спроб наступу агресора на напрямках Ізюм - Слов’янськ та Ізюм - Барвінкове.
У районі безпосередньої близькості від державного кордону з Україною, на території Бєлгородської області, зазначається розгортання вертолітних майданчиків.
На Донецькому та Таврійському напрямках РФ далі намагається захопити Лиман, Кремінну, Попасну та Рубіжне і встановити повний контроль над Маріуполем. За Маріуполь тривають бої - РФ штурмує захисників міста в районі морського порту.
Також росіяни активізували наступ на Сєверодонецькому, Попаснянському, Курахівському та Запорізькому напрямках - нарощують додаткові танкові та артилерійські підрозділи.
На Південнобузькому напрямку ворог намагається утримати зайняті рубежі. Росія не припиняє спроби встановити повний контроль над територією Херсонщини. Веде бойові дії в районі Олександрівки, безуспішно.
У морях РФ продовжує ізоляцію узбережжя нашої держави, а також ведення розвідки.
Окупанти далі цинічно порушують норми Міжнародного гуманітарного права, блокують евакуацію мирних жителів з окупованих населених пунктів та обстрілюють зелені коридори.

18:31
Так виглядає одне з "кладовищ" розстріляних автівок на Київщині.
В машинах їхали мирні люди, цілі родини, які хотіли евакуюватися. На деяких авто на склі є написи "Діти" та сліди від куль.

18:28
Зібрали корисні онлайн-сервіси в Італії, Франції та Португалії. Вони допоможуть адаптуватися, знайти житло та отримати медичну допомогу.

18:24
Львів'янин Віктор Легкодух на "Іграх нескорених" виборов  для України золото у штовханні ядра, повідомив очільник Львівської ОВА Максим Козицький.
Легкодух пішов захищати Україну у перші дні російської агресії навесні 2014-го. Пів року воював у найгарячіших точках на сході України, у серпні 2014 року отримав тяжке поранення у хребет, після якого довго відновлювався. Раніше українець також став фінішером Лондонського марафону.

18:16
Путін надав почесне звання "гвардійської" 64 мотострілецькій бригаді - саме вона влаштувала різанину в Бучі.
"За масовий героїзм, стійкість та мужність" - так описані в указі дії нелюдів, що вбивали мирних жителів, ґвалтували жінок і дітей, знущалися та мародерили.

18:03
Російські окупанти можуть влаштувати провокації в Україні під час Великодня, попередив Центр протидії дезінформації при РНБО. Міністр культури Олександр Ткаченко заявив, що Міноборони РФ зараз фактично погрожує обстріляти українські церкви.

17:50
Заступниця прем'єр-міністра України Ірина Верещук звернулася до керівництва Росії із проханням відкрити евакуаційний коридор з оточеного Маріуполя. І надати можливість маріупольцям виїхати з міста.

17:50
monobank припинив обслуговувати клієнтів, які перебували до війни та досі не лишили Росію, Білорусь, Крим, тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей, Північну Корею, Сирію та Еритрею. Про це повідомив співзасновник monobank Олег Гороховський.

17:43
Світові фонди та компанії активніше скорочують інвестиції у Китай через побоювання втручання влади у бізнес і ризику накладення санкцій після російського вторгнення в Україну. Про це повідомляє Bloomberg.

17:39
Збройні сили України звільнили від російських окупантів низку населених пунктів біля Ізюма Харківської області. Цю інформацію на сьогоднішньому брифінгу підтвердив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

17:37
На черговому брифінгу речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник заявив про зосередження у Чорному морі не менше 36 крилатих ракет на п'яти російських носіях.

17:35
У месенджері Telegram почастішали випадки повідомлень з погрозами від росіян, що надходять з незнайомих номерів. Прикладами таких погроз поділилося джерело Liga.Tech, також ми знайшли схожі повідомлення у соцмережах.

17:27
У Міноборони України оприлюднили телефон для російських військових, які хочуть здатися в полон та зберегти своє життя, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Facebook.

17:12
Кабінет міністрів виділив перші 200 млн грн для бізнесу, який бере на роботу внутрішньо переміщених українців. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму відеозверненні.

16:53
Окупаційні війська РФ обстріляли касетними снарядами житлові райони Очакова Миколаївської області. Про це повідомило Оперативне командування "Південь".

16:34
Російський агресор завершив перегрупування військ для наступу в східній операційній зоні. Про це сказав на брифінгу речник Міноборони Олександр Мотузяник.

16:13
Селище Мала Рогань під Харковом з перших днів повномасштабного російського вторгнення опинилося в окупації. Загарбники облаштували там позиції, щоб обстрілювати обласний центр і з часом почали терор місцевих жителів. Суспільне поспілкувалося із жителькою, яка змогла виїхати.

15:56
Шостий пакет санкцій ЄС обов’язково повинен включати нафтове ембарго проти Росії, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба  у розмові з мальтійським колегою Яном Боргом.

15:52
Захисники українського Маріуполя продовжують боротися за місто і, попри сили російських окупантів, що переважають, і повне оточення, йдуть у контратаки. Відео однієї з таких опубліковано на YouTube-каналі полку Нацгвардії "Азов".

15:38
Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волина написав листа до папи римського Франциска. Він просить допомогти врятувати жителів Маріуполя.

15:32
Голова НАЕК "Енергоатом" Петро Котін провів переговори з керівниками Urenco Group щодо додаткових постачань уранового концентрату для українських АЕС. Про це повідомляє пресслужба Енергоатому.

15:23
На сьогодні зафіксовано 200 об’єктів культурної спадщини України, зруйнованих російськими агресорами. Про це в Телеграмі повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

15:05
Укрпошта обмежила продаж марки "Російський військовий корабель іди на…уй" в одні руки через велику кількість гуртових замовлень та щоб уникнути спекуляцій. Про це повідомив генеральний директор компанії Ігор Смілянський.

15:02
Лідерка німецької керівної партії Мануела Швезіг вступила в змову з російським Газпромом і лобіювала будівництво Північного потоку-2. Про це стало відомо завдяки витоку документів, пише британська газета The Times.

15:01
Цьогоріч українці не матимуть додаткових вихідних у квітні та травні через воєнний стан. 25 квітня, 2 травня та 9 травня будуть робочими днями і оплачуватимуться у звичайному порядку. Про це повідомляє Державна служба України з питань праці.

14:55
Російські окупанти продовжують незаконно утримувати моряків трьох вантажних суден під іноземними прапорами, які стояли у Маріупольському торговому порту. Про це повідомляє омбудсменка Людмила Денісова.

14:25
Поліція завершила всі необхідні слідчі дії в Ірпені щодо фіксації воєнних злочинів РФ і передала на експертизу тіла 269 загиблих місцевих жителів. Окремий кейс стосовно ЖК Rich Town готовий для передання до МКС у Гаазі, заявив перший заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Сергій Пантелєєв під час брифінгу.

14:16
З початку війни з Росією рятувальники Чернігівської області деблокували тіла 71 загиблої людини. Про це повідомляє Чернігівська ОДА.

14:02
Спікер Володимира Путіна заявив, що українська сторона "не демонструє сталості" у досягнутих на переговорах із РФ домовленостях і нібито "змінює позицію", пише пропагандистське видання РИА Новости.

14:01
Стратегічні й військові об’єкти РФ відтепер на Google Maps можна роздивитися у максимальній якості, пише АРМІЯ INFORM.

13:53
В армії РФ продовжується хвиля відмов від участі у війні проти України, повідомляє ГУР України.

13:50
В Україну прибули професійні команди медичних працівників з Литви. Про це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив у Фейсбуці.

13:46
ГУР МО України здобуло дані на російських воєнних злочинців, що належать до найвищого командного складу, усвідомлено виконують накази путінського режиму щодо знищення Української держави.

13:31
У німецькому місті Інгольштадт, де розташовано офіс та завод компанії Audi, вивісили банер на підтримку України. На плакаті написано “Тримаймося разом!".

13:22
Російські окупанти влаштували наступ на Кремінну в ніч проти 18 квітня і стягнули туди десятки одиниць техніки. Українські захисники відійшли на нові позиції. Про це повідомив глава Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в ефірі Донбас Реалії.

13:19
На площі Бастилії в Парижі відбувся марш і мітинг на підтримку України та проти Путіна і його поплічників, інформує Посольство України у Франції.

13:14
Україна закупила близько 800 апаратів VAC-терапії, які дозволяють ефективніше очистити рани та прискорити їхнє загоєння. Про це розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час свого візиту до медустанов Вінницької області.

13:12
Затриманий Службою безпеки нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук звернувся до президента України Володимира Зеленського та президента РФ Володимира Путіна з пропозицією обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя.

13:11
Через ракетний удар російських військ по Львову кількість жертв зросла до семи. Троє з 11 постраждалих у важкому стані. Про це повідомляє голова Львівської ОВА Максим Козицький в Telegram.

12:51
Російські окупанти утримують у "фільтраційних таборах" по лінії Мангуш-Нікольське-Ялта щонайменше 27 000 людей. Повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram.

12:38
У той час як Путін уже 54-й день мріє захопити Україну за три дні, бажання його солдатів більш приземлені: поранення, отримання виплат і повернення додому. Про це свідчать нові телефонні розмови загарбників, які є у розпорядженні Служби безпеки України.

12:35
Івано-Франківськ починає приймати поранених з фронту. Про це у Фейсбуці повідомив міський голова Руслан Марцінків.

12:29
Міністерство освіти  і науки України запустило чатбот, який допоможе знайти школу та садок за кордоном. 

12:27
У Латвії відсьогодні почалися масштабні навчання НАТО Namejs 2022, які триватимуть до 27 травня. Про це пише Delfi.

12:09
18 квітня на Київщині, біля села Стоянка, запрацювала тимчасова переправа через річку Ірпінь, повідомив голова Гуманітарного штабу Київщини Олексій Кулеба у Telegram.

12:08
Вже понад мільйон українців повернулися на Батьківщину від початку повномасштабного вторгнення Росії. Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

11:57
18 квітня зелені коридори не працюватимуть через обстріли з боку росіян - віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук.

11:47
На Київщині 17 квітня спеціалісти знешкодили 661 вибухонебезпечний предмет. А загалом за весь час - 15993.

11:27
Окупанти взяли під контроль Кремінну. Бої тривають. Евакуація з міста вже неможлива - Сергій Гайдай, Луганська ОВА.

11:23
Росіяни розстріляли людей, які намагалися виїхати із Кремінної, четверо осіб загинули - Сергій Гайдай, Луганська ОВА.

11:16
"Мета військової агресії РФ залишилася незмінною: це знищення державності України. Путін не відмовився від своїх планів" - начальник ГУР МО Кирило Буданов.

10:55
Для евакуації жителів Луганщини та Донеччини о 16:30 на станцію у Покровську буде подано евакуаційний безкоштовний поїзд. Він прямуватиме до Чопа.

10:29
ЗСУ розповіли про знищеного командира окупантів. Це командир 49 зенітної ракетної бригади полковник Іван Гришин зі Смоленська.

10:27
Рятувальники загасили масштабну пожежу в Кремінній і ліквідували загоряння будинку в Лисичанську. У Рубіжному внаслідок обстрілів сталося руйнування декількох житлових будинків.

10:15
Через ракетний удар по Львову загинули 6 людей, 8 постраждали. Серед постраждалих одна дитина. Росіяни завдали три удари по об'єкту військової інфраструктури, один - по шиномонтажу. Сталися пожежі, об'єкти суттєво ушкоджені.

10:09
У ДПСУ повідомили, що через кордон пропускають тільки за дійсними паспортами чи іншими передбаченими документами. Щодо людей, які евакуюються або прямують за кордон на лікування, рішення ухвалюватимуть окремо. Важливо мати документи, що підтверджують мету поїздки.

09:59
СБУ: Російські загарбники продовжують силову мобілізацію в ОРДЛО - чоловіків ловлять на вулицях, забирають із роботи, витягують із квартир і просто знімають з автобусів.

09:39
Ситуація на львівському залізничному вокзалі контрольована, пасажирів розмістили у безпечних укриттях. Висадку й посадку на поїзди поновлено після закінчення сигналу тривоги. Постраждалих серед пасажирів і залізничників немає - Укрзалізниця.

09:37
Російське командування стурбоване через те, скільки часу потрібно на взяття Маріуполя. Рішучий опір українців став серйозним випробуванням для російських сил і відтягує на себе особовий склад і озброєння, що сповільнює російський наступ в інших місцях - британська розвідка.

09:35
"Можемо констатувати, що наступ уже почався" - голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

09:28
Росія завдала нових ракетних ударів по Дніпропетровській області. Ракети ворога влучили по залізниці у Павлоградському районі й по інфраструктурному об'єкту – у Синельниківському - голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

09:17
За добу піротехніки ДСНС виявили та знешкодили 1451 вибухонебезпечний предмет.

09:14
Радник голови ОП Михайло Подоляк про ранковий обстріл Львова: "Росіяни продовжують варварськи атакувати з повітря українські міста, цинічно на весь світ заявляючи про своє "право"... вбивати українців".

09:07
Росіяни зайшли в Кремінну. Почалися вуличні бої. Евакуація неможлива - голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

09:04
93-тя ОМБр "Холодний Яр" розповіла про повернення телефону дівчинці з Тростянця, який в неї відібрали окупанти.

08:56
Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай опублікував адреси місць збору для евакуації з Сєвєродонецька, Лисичанська, Попасної, Гірського, Нижнього, Рубіжного.

08:55
5 прицільних ракетних ударів по Львову. Відповідні служби вже виїхали на місце - мер Львова Андрій Садовий.

08:36
Київське метро з 18 квітня працюватиме з 6:30 до 20:00, наземний транспорт - з 7:00 до 21:00.

08:32
Уранці росіяни завдали ракетних ударів по Дніпропетровській області. 60% ракет збито ППО - голова ОВА Валентин Резніченко.

08:23
Під час повномасштабної російської агресії загинули 205 дітей, понад 362 поранено - Офіс генпрокурора.

08:20
10 гірсько-штурмова бригада показала мародерство окупантів: патрони, куртки, сорочки, цигарки, презервативи, золото, чобітки та сукні українських дівчат. "Справжня шизофренічна солянка".

08:00
Росіяни обстріляли будівлю патрульної поліції у Лисичанську. Шестеро співробітників у шпиталі - Луганська ОВА.

07:49
Папа римський Франциск з нагоди католицького Великодня 17 квітня виголосив з лоджії базиліки Святого Петра у Римі послання, де згадав Україну та "війну, в яку її втягнули". Переклад його мови українською мовою опублікував ресурс новин Ватикану.

07:29
Через обстріли російських окупантів на Луганщині горіли щонайменше 15 житлових будинків, у Кремінній росіяни вдарили по спорткомплексу "Олімп". Щонайменше двоє вбитих російською армією та четверо постраждалих осіб внаслідок обстрілу міста Золоте - Луганська ОВА.

07:09
Невдоволення німецьких громадян канцлером Олафом Шольцем досягло нового рекордного рівня: половина опитаних вважають, що він не справляється з довіреною йому роботою.

06:46
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00 18 квітня: російські війська провели розвідку боєм з метою розширення плацдарму на лівобу березі Сіверського Донця, зазнали втрат та відійшли. Здійснювались штурмові дії біля Новотошківського, Попасної, Авдіївки та Мар'їнки - без успіху.
Очікується спроба виходу на адмінкордони Херсонщини. Всього на території України противник залучив 87 батальйонних тактичних груп.

06:43
Укрзалізниця опублікувала розклад евакуаційних рейсів на 18 квітня - з Харкова, Покровська, Одеси, Запоріжжя.

06:33
З цієї ночі єдиний спосіб для російських морських суден зайти до будь-якого європейського порту – це потрапити в лихо. Про такі санкції Заходу проти країни-окупанта РФ написав у Facebook заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

06:13
Поліція та прокуратура у декількох регіонах Німеччини розслідують понад 140 справ через підтримку російської війни проти України, більшість цих справ стосуються використання символу Z - DW.

06:04
За минулий тиждень угруповання Об'єднаних сил відбило 58 ворожих атак. Знищено 37 танків, 24 артилерійські системи, 61 одиницю бронетехніки, 51 одиницю автотехніки, п'ять вертольотів, 17 БпЛА, дві крилаті ракети противника - Міноборони.

05:47
В Україні за підтримки Швейцарії розпочав роботу чат-бот EducationUaBot. Про це повідомляє Міносвіти.
Українці зможуть знайти корисну інформацію:
→ пошук садка, школи чи коледжу за кордоном;
→ онлайн-навчання в Україні;
→ поновлення особистих документів про освіту;
→ продовження викладання та роботи під час війни

05:40
Захисники Маріуполя не здадуться росіянам до перемоги. Місто буде деблоковане та звільнене. Про це сказав керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

05:34
Сумська область після відступу російських окупантів повертається до звичайного життя – на вулицях з'являється більше людей, працюють аптеки, магазини, салони краси, спортклуби, кафе та ресторани. Проте небезпека ще повністю не минула, тому сім'ям з дітьми рекомендують поки що не повертатися додому. Про це повідомив у Telegram голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.

05:18
17 квітня військовослужбовці 1 окремої танкової Сіверської бригади Каріна та Дмитро стали чоловіком та дружиною. У військовій частині з'явилася ще одна сім'я. Про це пише у Facebook оперативне командування Північ.

05:16
На Одещині СБУ нейтралізувала агентурну мережу, яка працювала на Росію, і затримала трьох її агентів. Вони збирали розвіддані: про військові формування в області, розташування блокпостів, волонтерських центрів, настрої місцевих. За необхідності – надсилали фотозвіти. Про це повідомляє оперативне командування Південь у Facebook.

05:09
Більшість жителів Японії підтримують економічні санкції проти Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну, незважаючи на можливе зростання цін у країні. Такі результати щодо просу Kyodo News, пише Japan Today.

04:59
Спроба Росії перевести тимчасово окуповані нею області України в рубльову зону має спричинити санкції проти всієї банківської системи країни-агресора. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 53-го дня повномасштабної війни – 17 квітня.

04:50
Американський актор Річард Гір підтримав українців у боротьбі проти російської агресії. Він приєднався до благодійної організації CARE's Ukraine Crisis Fund для допомоги українським біженцям.

04:46
На Київщині ідентифікували збитий російський Су-34 - він мав бортовий номер RF-81251 (31 Червоний), належав до 277-го бомбардувального авіаційного полку Росії. Про це повідомляє Оперативний ЗСУ у Telegram.

04:35
Проєкт потенційної мирної угоди з Росією дедалі меншає за обсягом, у міру того, як російські окупанти вчиняють дедалі більше злочинів проти українського народу. Про це радник голови Офісу президента Олексій Арестович повідомив в інтерв'ю Марку Фейгіну за підсумками 17 квітня.
"Зрештою вони дограються, що він дійде до одного пункту: "Пішли на хер із нашої землі". І на цьому все", – сказав Арестович.

04:31
Українців просять не публікувати у соцмережах фото й відео оборонних споруд та об'єктів – це перешкоджає роботі ЗСУ та дозволяє окупантам краще орієнтуватися на території України. Про це пише у Facebook оперативне командування Південь.

04:12
Українська рок-група Без обмежень провела безплатний концерт для мешканців і військовослужбовців міста Ірпінь Київської області.

04:03
У боях проти російських окупантів загинув директор Долинської дитячої мистецької школи Тарас Лаврів.

04:01
16 квітня, вперше з початку повномасштабної війни з Росією, в Україну з Польщі в'їхало більше людей, ніж виїхало. Про це повідомляє ВВС з посиланням на дані польської прикордонної служби.

03:47
У тимчасово окупованому Херсоні російські окупанти готують провокацію: вдарити по місту та звинуватити у цьому ЗСУ для подальшого проведення референдуму. Загарбники розгортають Гради у районі Антонівського мосту. Про це повідомляє речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

03:31
ЗСУ не чекатимуть, поки російські війська почнуть наступ, а діятимуть на випередження. Про це радник глави офісу президента Олексій Арестович повідомив в інтерв'ю Марку Фейгіну за підсумками 17 квітня.

03:19
Міжнародна слідча комісія збирає докази скоєння російською окупаційною армією військових злочинів на території України. Про це заявила глава Європарламенту Урсула фон дер Ляєн, пише Bild.
"Доказів злочинів, скоєних російськими військовими, достатньо. Але до відповідальності мають бути притягнуті не лише безпосередньо винні, а й ті, хто несе відповідальність за цю війну, що забрала життя тисяч мирних жителів. Путін несе відповідальність за цю війну, він віддав наказ про вторгнення і смикає за всі ниточки", - заявила вона.

03:14
У Київській області після відступу російських окупантів можна побачити, як армія Росії грабувала й руйнувала продуктові магазини.

03:01
За добу 17 квітня на південному напрямку Збройні Сили України знищили багато російських окупантів і їхньої техніки, кораблі ЧФ РФ ведуть розвідку. Про це повідомляє оперативне командування Південь.
Загальні втрати російських загарбників склали 60 окупантів і 16 одиниць військової техніки, серед яких:
→ 3 танки;
→ 4 реактивні системи залпового вогню;
→ 7 броньованих машин піхоти та десанту й інша автотехніка.

02:51
Директорка МВФ Крісталіна Георгієва назвала "хорошою" телефонну розмову з президентом Володимиром Зеленським. Про це вона написала у Twitter.
"Постійна економічна підтримка з боку партнерів України є важливою для закладення основ для відновлення сучасної конкурентоспроможності України", - наголосила вона.

02:44
ЗСУ вшосте вдарили по скупченню російських окупантів у Чорнобаївці. Про це повідомив радник глави офісу президента Олексій Арестович.
За його словами, низька хмарність і щільний дощ не завадили точному ураженню позицій РСЗВ противника і щойно оновлених ним складів із ракетними боєприпасами в Чорнобаївці.

02:17
Дослідники OSINTtechnical показали фото крейсера російських окупантів "Москва" після влучення української ракети.

02:12
Близько 200 людей зі знищеного флагмана "Москва" ЧФ РФ можуть бути у лікарні. Багато поранених з відірваними кінцівками. Про це повідомляє The Insider із посиланням на слова Ірини Шкребець та Уляни Тарасової – матерів матросів-строковиків, які служили на "Москві" і зникли безвісти.

01:59
У Нідерландах у місті Дордрехт відкрили середню школу для біженців з України, що працює за українською програмою. За парти вже сіло 110 українців. Про це повідомляє Міносвіти.

01:36
Для перетину кордону з Євросоюзом тепер українцям потрібно пред'являти закордонний паспорт. Про це повідомляє Укрзалізниця, уточнюючи, що очікує на оновлені правила від Держприкордонслужби.
Наголошується, що вже відомі випадки висадки пасажирів на кордоні через відсутність закордонного паспорта.

01:32
У Маріуполі на території заводу Азовсталь від обстрілів окупантів ховаються багато цивільних, зокрема немовлята, жінки, люди похилого віку. Про це Маріупольському телебаченню заявив начальник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін.

01:27
В Одесі з'явилися чутки про розмінування пляжів. Це фейк, громадян закликають не вірити й утриматися від прогулянок уздовж моря – відвідувати пляжі зараз категорично заборонено. Про це заявив речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук.

01:17
Російські сили, ймовірно, прагнуть змусити захисників заводу «Азовсталь» капітулювати за допомогою вогневої сили, що переважає, але решта українських захисників, схоже, мають намір влаштувати вирішальний бій. Про це пише Інститут вивчення війни.

00:59
Кум російського диктатора Віктор Медведчук уже надає свідчення правоохоронцям. Окрім того, допитують людей, які були затримані разом із Медведчуком. Про це радник голови Офісу президента Олексій Арестович повідомив в інтерв'ю Марку Фейгіну за підсумками 17 квітня.

00:46
Війна в Україні може спровокувати "бідність і голод у таких масштабах, яких не було десятиліттями". Про це заявив генсек ООН Антоніу Гутерреш. Він стверджує, що російська агресія може призвести до кризи продовольства й голоду 1,7 млрд людей.

00:33
На Миколаївщині військові окремого батальйону одеської бригади морської піхоти зруйнували плани російських окупантів із захоплення українських земель. Дехто потрапив у полон, а хтось вирушив додому в останню путь. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у Facebook.

00:14
У Броварській громаді майже на 90% відновлено електропостачання й постачання води. Комунальні служби оперативно працюють, попри те, що вранці російські окупанти вдарили по Броварах ракетами, продовжується ліквідація наслідків атаки. Про це повідомив у Telegram мер Броварів Ігор Сапожко.

00:07
Міністерство цифрової трансформації просить українців не обговорювати з родичами та знайомими, які живуть на тимчасово окупованих територіях, пересування й будь-яку іншу інформацію про російських окупантів. У відомстві пропонують ділитися інформацією у чатботі єВорог.
"Це може бути небезпечним для їхнього життя", - пояснюють у міністерстві.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live