Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

17.04.2022

23:58
Сьогодні Зеленський надав звання Героя України ще шістьом захисникам України. А також підписав указ про нагородження 188 військослужбовців ЗСУ, 553 бійців Нацгвардії, 64 прикордонників, п'яти поліцейських та 26 працівників ДСНС.

23:55
Російські військові обстріляли околиці Криворізького району Дніпропетровщини з окупованої Херсонської області, одна людина загинула -  повідомив голова облради Микола Лукашук.

23:53
Під час потрапляння українських ракет по флагману Чорноморського флоту РФ загинули "близько 40 людей, кілька людей зникли безвісти й дуже багато поранених". Таку інформацію, зі слів сина-строковика армії РФ, який вижив на кораблі, повідомила виданню "Новая газета. Европа" його мати.

23:51
Голова Луганської ОВА вмовляє мешканців фронтової зони, де розгортається битва за Донбас, тимчасово виїхати у безпечніше місце. Що менше залишиться цивільних на лінії фронту, то швидше Сили оборони розправляться з російськими окупантами, пише він у Facebook.

23:51
Внаслідок обстрілу центру Харкова та району Салтівка загинули п?ять мирних мешканців та 20 постраждали. Пошкоджені багатоквартирні будинки та інша цивільна інфраструктура. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. 

23:39
Повітряні сили України сьогодні збили один винищувач типу Су, три гвинтокрили (два Мі-24 та один Ка-52) і один безпілотник "Орлан-10".

23:23
Володимир  Зеленський записав нове відеозвернення, в якому заявив, що влада працює на 200% задля забезпечення оборони країни. Президент подякував всім тим, хто допомагає чим може. І нагадав, що варто виконувати обіцяне з надання необхідної зброї та боєприпасів.

23:09
Чотирирічна дівчинка Аліса понад місяць переховується від російських бомб в одному з бункерів Маріуполя. Мама дівчинки – військовий медик, яка щодня рятує сотні життів. Аліса мріє повернутися з мамою додому і побачити свою бабусю. 
"Деблокада Маріуполя – це питання майбутнього України! Ми маємо врятувати місто, врятувати наших дітей!" - наголосив лідер полку Нацгвардії "Азов" Андрій Білецький.

22:57
Українські активісти запустили проєкт "Seeds for Ukraine" ("Насіння для України"). Ініціатива закликає іноземний бізнес підтримати продовольчу безпеку країни та передавати насіння для українських аграріїв. Щоб українці змогли вирощувати більше їжі, попри російську агресію.

22:44
Польський кухар Яцек Полєвський поїхав у Бучу пекти хліб для українських військових та мешканців міста. Про це написав журналіст Євген Клімакін у Facebook.
Кухар підтримував українців з початку повномасштабного вторгнення РФ та, коли побачив фото зруйнованого міста, вирішив приїхати сам.

22:29
Українці на Іграх нескорених (Invictus Games) здобули три медалі: одну срібну та дві бронзові. У стрибках в довжину Артем Лукашук здобув срібло, Іван Герецун - бронзу. Олексій Бобчинець здобув бронзу з бігу на 1500 м.

22:14
Президент Зеленський обговорив із розпорядницею МВФ забезпечення фінансової стійкості України та підготовку до повоєнного відновлення.
"У нас є чіткі плани на цю мить, а також бачення перспектив. Переконаний, що співпраця України з МВФ і надалі буде плідною", - написав Володимир Зеленський у Твіттері.

22:08
За цей тиждень угруповання Об?єднаних сил знищили 37 танків, п?ять вертольотів, 61 одиницю броньованої техніки, 51 авто, 24 артилерійські системи, 17 БПЛА та дві крилатих ракети. Загалом вдалося відбити 58 атак в Донецькій та Луганській областях.

22:02
У Харкові не залишилося "зовсім безпечних районів". З територій, які постійно перебувають під російським обстрілом, продовжують евакуювати людей, повідомив харківський міський голова Ігор Терехов.

21:59
Начальник ГУР про шантаж Росії застосувати ядерну зброю: "Заспокойтеся всі - це виключно загрози. Якщо Путін зовсім до кінця втратить розум і спробує це зробити... Навіть технічно це не так легко зробити", - зазначив Кирило Буданов в ефірі національного телемарафону.

21:37
Сили оборони України відтісняють російських окупантів від Харкова та проводять кілька успішних операцій в Харківській області. У результаті контрнаступу ЗСУ звільнили Базаліївку, Леб'яже, частину Кутузівки. У районі села Мала Рогань підрозділи ЗСУ просунулися далі на схід. Про це відзвітував голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

21:33
Після потоплення російського крейсера "Москва" генеральний конструктор КБ "Луч" Олег Коростельов подякував колективу підприємства за створення ракетного комплексу "Нептун", а президента Володимира Зеленського – за віру в команду творців цієї зброї та відмашку на використання її у військах. Його заяву опубліковано у Facebook конструкторського бюро.

21:30
На Сумщині за час повномасштабної війни пошкоджено близько 976 об’єктів, зруйновано два мости, пошкоджено 364,6 км автомобільних доріг загального користування і місцевого значення. Для відновлення інфраструктури знадобиться понад 20 мільярдів гривень, пише голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

21:05
Андрій Нєбитов, начальник Головного управління Національної поліції в Київській області, показує секретні документи окупантів, списки російських військ та карту із планом захоплення Києва, яка була виготовлена за 10 днів до вторгнення Росії в Україну.

21:01
Жоден російський солдат, який здійснював звірства на захоплених територіях України, не залишиться без покарання і "згодом" їх спіткає розплата. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону сказав начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов.

20:55
Американский The Times опубликовал иллюстрацию с Пасхальным кроликом, который несет корзинку с яйцами в цветах украинского флага, а вдали тонет корабль. Работой карикатуриста Мортена Морланда издание проанансировало в Instagram текст о затоплении крейсера "Москва" и российский пропаганде.

20:37
Австрія зможе відмовитися від російського газу через кілька років. Це пов?язано з тим, що країна залежна від газу з РФ на 80% місцевих потреб.  Про це заявив австрійський канцлер Карл Негаммер пише NBS News.

20:20
Україна заповнила опитувальник ЄС щодо вступу в Євросоюз - повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в ефірі телемарафону.

20:08
"З Путіним марно розмовляти", - сказав прем'єр Італії Маріо Драґі у великому інтерв'ю Corriere Della Sera.
В інтерв'ю він розповів про свої розмови з Путіним, військову підтримку Україні, позиції НАТО, європейські санкції, шляхи вирішення газової залежності Європи від Росії.

20:04
Одеситів закликають у жодному разі не пересуватися пляжами міста та області.
"З’явилась інформація, що нібито ДСНС почала частково розміновувати одеські пляжі. Ця інформація не відповідає дійсності", - наголосив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

19:52
Сухопутні війська України похизувалися 203-мм самохідною артилерійською установкою "Піон" з написом KRAKEN.

19:42
На Херсонщині росіяни планують сфальсифікувати результати незаконного референдуму щодо проголошення так званої “Херсонської народної республіки". Для цього під час видачі так званої "гуманітарної допомоги" збирають персональні дані жителів регіону. Окупанти поширюють інформацію серед місцевих про "мобілізацію" до лав ЗС РФ після проведення псевдореферендуму.

19:40
На Південнобузькому напрямку – ймовірно, для дискредитації ЗСУ – росіяни замальовують літери Z на техніці та встановлюють українські прапори у районі населеного пункту Василівка Запорізької області.

19:35
На Донецькому і Таврійському напрямках ворог активізувався. По Маріуполю російські окупаційні війська завдають ракетно-бомбових ударів із застосуванням стратегічних бомбардувальників Ту-22М3. Окупанти намагалися штурмувати райони морського порту та заводу "Азовсталь".

19:31
В Криму посилюється недовіра населення до пропагандистських росЗМІ. Цьому сприяв широкий розголос та суспільний резонанс щодо інформації про знищення Україною ракетного крейсера “Москва”, пишуть у Генеральному штабі ЗСУ.

19:26
53-й день війни. У Генштабі повідомляють про примусову мобілізацію жителів тимчасово захоплених територій. Таким чином, компенсуючи втрати армії РФ у війна з Україною. Зокрема, в місті Ізюм чоловків примушують ставати до лав ЗС РФ.

19:21
На Дніпропетровщині скоротили комендантську годину. Відзавтра вона діятиме з 22:00 до 05:00. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

19:14
"Міста Маріуполя більше не існує", - заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі CBS News. Ситуацію в місті описав як "жахливу та моторошну" - російська армія вирішила за будь-яку ціну зрівняти місто з землею.

19:02
Колишній міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель у колонці для Der Spiegel розкритикував посла України в Берліні Андрія Мельника за слова на адресу німецького президента Франка-Вальтера Штайнмаєра, що той нібито "за десятиліття сплів ціле павутиння контактів із Росією".

18:58
Воюватимемо і 10 років, якщо доведеться. Суспільство не хоче переговорів із Росією. Сказав президент Зеленський в інтерв'ю CNN.

18:41
"З моменту початку нової хвилі російської агресії проти України президент Байден продемонстрував справжнє лідерство", - заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі CBS News і додав, що Україна була б щаслива візиту американського президента.

18:16
Центр протидії дезінформації при РНБО попереджає про нові "вкиди" роспропаганади, що створюють наратив про "слабке НАТО". Аналітик Хел Брендс повідомив, що Україна надто швидко використовує доручені їй боєприпаси та зброю.
Ці дані підхопило видання The Economist і зробило статистичний зріз за 16 квітня, відповідно до якого Україна за 24 години завдала армії РФ більших збитків, ніж та зазнала за вісім років війни у Сирії.

18:07
Трофеї та документи російських окупантів, яких зловили морпіхи на Миколаївщині.
"Комусь з них пощастило, деякі залишилися живими і потрапили в полон, а хтось поїде додому в чорному целофановому мішечку", - підписали фото військові 35-ї окремої бригади морської піхоти ім. контрадмірала Михайла Остроградського.

17:53
Зеленський в інтерв'ю CNN сказав, що Україна не відмовлятиметься від Донбасу заради припинення війни. Водночас він нагадав про відсутність жодних гарантій, що Росія знову не спробує захопити Київ, якщо вона досягне успіху на Донбасі.

17:39
Окупанти обстріляли Золоте на Луганщині. Загинуло двоє людей, ще четверо отримали поранення, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

17:32
Зеленський запросив Макрона до України після того, як той відмовився назвати дії РФ геноцидом. "Хочу, щоб він зрозумів: це не війна, а ні що інше, як геноцид", - сказав він в інтерв'ю CNN.

17:29
За даними німецької поліції, до Німеччини після початку російського вторгнення прибули 354 663 біженці з України - переважно жінки, діти та люди похилого віку.

17:23
Голова Запорізької РДА Олег Буряк сказав у відеозверненні, що російські військові викрали на блокпосту його сина. Це підтвердила також заступник голови Запорізької ОВА Злата Некрасова.

17:02
Залужний: "На жаль, я особисто не маю часу координувати волонтерську діяльність, але готовий підтримати будь-яку ініціативу на користь армії. Однією з таких ініціатив є благодійний фонд, що має моє ім’я. Я довіряю засновникам фонду і сподіваюся, що їхня активна діяльність, спрямована на всебічну допомогу ЗСУ, буде успішною".

16:49
На окупованих Росією територіях Донецької та Луганської областей проводиться тотальна насильницька мобілізація, включно з неповнолітніми, заявив радник голови ОП Михайло Подоляк. Мобілізованих відправляють у бій без підготовки та екіпірування, втрати серед них немислимі.

16:38
OSINT-експерт Х. І. Саттон проаналізував відео "параду" екіпажу затонулого крейсера "Москва" в Севастополі, визначив плац у Козачій бухті Севастополя, де проходив "парад", і вважає, що на відео потрапили лише 90 офіцерів та 150 матросів - тобто близько половини штатного екіпажу крейсера.

16:20
На Одещині СБУ затримала трьох російських агентів, які раніше влаштовували диверсії та проросійські мітинги, а потім перекваліфікувалися на інформаторів.

16:16
За попередніми (на 15:00) даними, при сьогоднішньому обстрілі Харкова загинуло 5 людей, 13 отримали поранення.

16:08
З інтерв'ю Bild з Урсулою фон дер Ляєн: "Експорт до Росії впав на 70 відсотків. 700 російських літаків позбавлено ліцензії через відсутність запчастин. Сотні великих компаній і тисячі фахівців відвертаються від країни. За поточними прогнозами, ВВП в Росії звалиться на 11%. Національне банкрутство Росії - лише питання часу. Цією війною Путін також руйнує свою країну і майбутнє її народу."

15:54
Журналіст CNN запитав у секретаря РНБО про те, що трапилося з крейсером "Москва".

15:50
Мер Броварів Ігор Сапожко повідомив, що від нічного ракетного обстрілу міста люди не постраждали. Було пошкоджено об'єкти міської інфраструктури (які саме – не повідомляється), виникли перебої з електропостачанням та водопостачанням.

15:45
Віталій Кім: "Вчора в Новій Каховці пристойна перестрілка була між (найманцями з) ОРДЛО та російськими військовими, або Росгвардією, точно не знаю. Навіть не знаю, за кого вболівати у цій ситуації".

15:34
Повідомляє Генштаб:
В Україні працює Об'єднаний центр з пошуку та звільнення полонених, який збирає та уточнює інформацію про зниклих під час воєнних дій.
Для звернень громадян цілодобово працюють телефони:
    +38 067 650 83 32
    +38 098 087 36 01
та електронна пошта united.centre.ssu@gmail.com

15:19
Україна запросила у держав G7 фінансову допомогу для фінансування держбюджету. Допомога стала необхідною через вторгнення Росії. Радник президента з економічних питань Олег Устенко сказав в ефірі телемарафону, що йдеться про суму $50 млрд на наступні шість місяців.

15:12
Ульяновський механічний завод у Росії фактично призупинив виробництво зенітно-ракетних систем через брак імпортних складників, які не надходять через санкції, повідомляє розвідка.

15:08
Генерал-майор США Дана Піттард на CNN: "Ми повинні без жодних двозначностей довести до відома Путіна, що будь-яке використання ним ядерної зброї – тактичної чи іншої, з будь-якої мети, в будь-якій точці світу –  розглядатиметься нами як розв'язання ядерної війни".

14:28
"Кухар Путіна" та власник ПВК Вагнера Євген Пригожин приїхав на Донбас до петербурзького політичного фрика Віталія Мілонова. Навіть сфоткалися.

14:16
Ще один діяч потрапив під слідство за колабораціонізм: за даними прокуратури, він пристав на пропозицію співпраці від представників окупантів та був проголошений керівником тимчасової громадської адміністрації Нової Каховки Херсонської області.

14:10
Командувач Військово-морських сил ЗСУ Олексій Неїжпапа підвищений у званні до віцеадмірала.

13:53
Російські окупанти можуть готувати висадку морського десанту в заблокованому Маріуполі, таку інформацію перевіряють, сказала в ефірі національного телемарафону заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

13:48
"Хотіли бліцкригу, а в результаті сіли на п'яту точку": у Катюжанці після деокупації знайшли рукописний щоденник окупанта, в якому той описує свою "роботу" і побоюється, що війна стане для Росії прокляттям. (Радіо Свобода)

13:32
"Росія сама себе знищила. І цей процес зараз піде із прискоренням", - сказав колишній глава МЗС України Володимир Огризко в ефірі Радіо НВ.

13:12
Лорд Роуен Вільямс, колишній архієпископ Кентерберійський, повернувся з поїздки в Україну і сказав ВВС, що РПЦ має закликати до великоднього перемир'я, інакше її керівники "ризикують втратити моральну довіру".

12:54
У Бородянці Київської області з 6 квітня з-під завалів зруйнованих від російських обстрілів будинків витягли вже 41 загиблого.

12:48
У Харкові демонтували пам'ятник маршалу Жукову. Під'їхали самоскидом і переселили з постаменту на звалище. Без оркестру.

12:44
"Будьте сильні й майте у серці відвагу, ви всі, хто уповає на Господа", – сказав Борис Джонсон українською у великодньому вітанні.

12:32
Самопроголошеному "голові" Димерської ОТГ  на Київщині  повідомлено про підозру за співпрацю з окупантами. За даними слідства, отримавши гарантії особистої безпеки від представників окупаційних військ, він допомагав їм орієнтуватися на місцевості, а під час виступу перед громадянами повідомив їм, що відтепер він голова Димерської ОТГ.

12:31
Болгарія заборонила російським суднам заходити до своїх портів, повідомляє морська адміністрація країни.

12:17
ЄС збільшив програму допомоги українським біженцям ще на 50 млн євро. 5 млн євро будуть направлені Молдові, решта - Україні (DW)

12:12
Bild пише, що в Бучі окупантами було вбито місцевого жителя Іллю Навального - підозрюють, що через його прізвище.

11:55
СБУ публікує чергове перехоплення окупантів. На ньому мобілізований із так званої "ЛНР" чоловік зізнається, що вони впритул розстрілюють українських жінок. Як з’ясувалося, єдиною провиною жінки було те, що у неї брат в "Азові".

11:52
Російський диктатор Володимир Путін плекає ілюзії про нібито перемоги армії РФ в Україні, таке мислення призводить до трагедій. Таку думку написав у Twitter радник глави Офісу президента й український перемовник із РФ Михайло Подоляк.

11:47
Евакуацію мешканців Луганщини продовжують навіть за відсутності погоджених коридорів і режиму тиші. Вже сьогодні змогли врятувати 27 жителів Лисичанська й шістьох сєвєродончан, повідомляє Сергій Гайдай, голова Луганської ОДА. Евакуйовані люди прямують до Дніпра.

11:38
Віктор, переселенець із Попасної, розповідає "Радіо Свобода" про наслідки обстрілу Зарічного Донецької області росіянами: невістка - загинула, син - з пораненням у лікарні. Подружжя виходило в аптеку, але майже одразу потрапило під обстріл.

11:30
Нацполіція: за добу ворог обстріляв 13 населених пунктів Донеччини. Унаслідок ударів російських військ загинули двоє мирних жителів, ще одна людина поранена. Зруйновані щонайменше 17 цивільних об’єктів – житлові будинки, шахта, адміністративні будівлі. Ворог обстрілював мирне населення ракетами, з реактивних систем залпового вогню «Град», танків, важкої артилерії.

11:21
Генштаб розповів про героя України, який вивів з оточення російських загарбників два підрозділи ЗСУ. Капітан Юрій Михайлюк тримає оборону на Донецькому напрямку.
У березні під час 12-годинного бою з окупантами, в оточенні ворога, йому вдалося об’єднатися з батальйоном суміжної військової частини, врятувати їх пораненого комбата, взяти підрозділ під своє командування, втриматись і вийти з оточення.

11:12
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон повідомив Володимира Зеленського про подальшу військову допомогу, яку Велика Британія надасть Україні найближчими днями, написав він у Twitter.
"Велика Британія не зупиниться ні перед чим, щоб забезпечити українцям ресурси, необхідні для захисту своєї країни від безперервного російського наступу. #StandWithUkraine?", - додав Джонсон

11:07
Результат учорашніх масованих обстрілів окупантами Донбасу: у Мар’їнці загинув 46-річний чоловік, в Авдіївці – травмовано жінку.

11:01
Держприкордонслужба: На Харківському напрямку воїни десантно-штурмових військ завдавали потужні удари по противнику та знищили 5 танків, 10 одиниць бронетанкової техніки (БМП і БТР), а також колону підрозділів морської піхоти окупантів.

10:47
Україна отримує чимало звернень від російських військових, які виявляють бажання здатися в полон. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі загальнонаціонального телемарафону. "Деморалізація російських збройних сил уже набирає дуже серйозних обертів", – сказала Маляр.

10:40
Харків. За минулу добу окупанти нанесли один ракетний і 23 артилерійських, мінометних, РСЗВ-обстрілів по районах Північної Салтівки, П’ятихаток, Олексіївки, центру міста, ХТЗ, Дергачах. Про це пише Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА. Поранені 31 людина, троє загинули. Також під час розмінування російських касетних боєприпасів під Харковом підірвалися троє саперів, чотири отримали поранення.

10:39
Голова Міністерства реінтеграції Ірина Верещук: Станом на сьогоднішній ранок, 17 квітня, нам не вдалося домовитися з окупантами про припинення вогню на маршрутах евакуації. Тому, на жаль, сьогодні ми не відкриваємо гуманітарні коридори.

10:33
Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: Триває обстріл міста. Перебили електрику у місті. Це можна виправити, також вирішується питання щодо відновлення постачання води. Щодо військової ситуації час працює на нашу користь: доки ворог готує війська й мобілізацію, до нас іде озброєння. Вже є у них перестрілки між собою.

10:28
У Києві й області змінюється час комендантської години, пише КМДА. З 17 квітня, комендантська година розпочинатиметься на годину пізніше, а закінчуватиметься на годину раніше і триватиме з 22:00 до 5:00 ранку.

10:16
Символ стійкості українців – кухонна шафа з керамічним півником із деокупованої Бородянки – відсьогодні перебуває у фондах Національного музею Революції Гідності. Про це повідомляє музей у себе на сторінці.

10:08
Знищення російського крейсера "Москва" – це стратегічний успіх України й удар по самолюбству росіян. Про це заявив начальник відділу базового планування в Міністерстві оборони Австрії Бруно Хофбауер в інтерв'ю Oberösterreichische Nachrichten.

10:04
Окупанти о третій годині ранку поставили ультиматум захисникам Маріуполя з вимогою скласти зброю і здатись до шостої ранку. Три години потому жодної подібної активності не було, пише Reuters.

09:37
ДСНС: Від початку широкомасштабного вторгнення РФ на території України знешкоджено 65 302 вибухонебезпечних предмети та 417,4 кг вибухової речовини, зокрема 1 937 авіаційних бомб. Усього обстежено територію площею 10 270 га.

09:30
Окупанти зранку обстріляли Бровари на Київщині. Як повідомляє у зверненні міський голова Ігор Сапожко, обстріляли об'єкти інфраструктури.

09:23
Під час учорашнього обстрілу Запорізької області, окупанти гатили з важкої артилерії по домівках місцевих мешканців Гуляйполя, повідомляє Нацполіція. Внаслідок обстрілу снарядами влучено у п’ять приватних будинків. У результаті – частина з них розбиті повністю, інші – мають пошкодження різного ступеню. Наразі відомо про одного травмованого чоловіка похилого віку.

09:04
Армія Росії перекидає техніку під Харків і Сєверодонецьк, планує наступати на сході, але її кінцеві цілі незмінні – змусити Україну відмовитися від євроатлантичної орієнтації. Такі дані британської розвідки повідомляє Міноборони Великої Британії у Twitter.

08:54
Мер Тростянця Юрій Бова розповів про окупацію, життя під час війни й відбудову міста. Місто було окуповане з 24 лютого, зіткнулося з проблемами як з евакуацією, так і з постачанням їжі. Місцеві жителі боялися вийти з дому, а прихильники "руського міра" звинувачували у всьому місцеву владу.

08:49
Погрози Росії поки що нейтральній Фінляндії через її можливий вступ до НАТО не є новими й не вплинуть на рішення Гельсінкі. Про це заявив міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто, передає Yle.

08:46
Укрпошта веде переговори з окупантами, аби повернути 3 млн грн, які вони викрали у відділенні національного поштового оператора в Мелітополі. Ці кошти мали піти на соцвиплати, зарплати й пенсії. Про це сказав гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський в ефірі національного телемарафону.

08:36
На Донеччині Січеславські десантники вполювали багатоцільовий безпілотний авіаційний комплекс "Орлан-10", пише Генштаб ЗСУ. Ціна одного такого безпілотника складає близько $100 000.

08:32
Понад 563 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації, пише прокуратура. 202 дитини загинуло й понад 361 поранено.

08:31
У каліфорнійському Національному навчальному центрі Міноборони США розпочалися масштабні навчання, що відбуваються за сценарієм із використанням ситуацій, що спостерігаються в Україні після російського вторгнення, пише "Голос Америки". Солдатів готують до можливих майбутніх боїв із великим противником, таким як Росія чи Китай.

08:06
Росія може розпочати наступний етап своєї військової кампанії в Україні вже на цих вихідних або на початку наступного тижня, повідомляє з посиланням на високопоставлених чиновників з оборонного відомства американський канал NBC. Як повідомляється, США працюють над тим, щоб переконати союзників надіслати більше артилерії та боєприпасів в Україну, щоб вони не закінчилися, коли наступ зросте.

08:02
Голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул про попередню добу: зміцнюється зовнішній периметр оборони Кривого Рогу, що вже знаходиться на Херсонщині. Було кілька обстрілів у звільнених прифронтових селах Херсонської області та в районі прифронтових сіл Криворізького району. Є пошкоджені будинки й ферми. Жертв немає. Наші військові ефективно продовжують знищувати живу силу та техніку супротивника.

07:48
І ще одна новина про обстріл Луганщини - зранку 17 квітня російська армія вдарила по Кремінній артилерією, пише Сергій Гайдай. Щонайменше одну людину поранено - тілесні ушкодження середньої тяжкості.

07:44
Вночі під вогнем росіян опинилися нові райони Сєвєродонецька, пише голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Після потрапляння снарядів зайнялися три багатоповерхівки на одній вулиці. Ще одна – поодаль. Зафіксовані численні загоряння квартир. Інформація щодо жертв уточнюється. Також увечері ще один будинок ворог знищив у Новодружеську. Власника пожежники встигли евакуювати.

07:40
У Придністров'ї ФСБ провела перевірку боєздатності 1-ї, 2-ї та 3-ї окремих мотострілецьких бригад – вони не готові до ведення бойових дій, пише Генштаб ЗСУ.

07:27
Журналісти «Схем» (Радіо Свобода) почали ідентифікацію загиблих російських моряків зі складу екіпажу крейсера "Москва". Раніше міноборони росії заявляло, що весь екіпаж евакуювався. Але вже вдалося встановити особу одного загиблого - мічмана «Москви» Івана Вахрушева, який служив у п’ятій бойовій частині, що відповідала за експлуатаційну безпеку корабля.

07:19
США продовжать підтримувати Україну попри всі демарші й дипломатичні ноти РФ, яка погрожує «непередбачуваними наслідками» за постачання важкої зброї й техніки ЗСУ. Про це сказала в коментарі Укрінформу пані посол України у Вашингтоні Оксана Маркарова.

06:55
Генштаб ЗСУ: Окупанти продовжують часткове блокування Харкова й обстріли його житлових районів. На Донецькому і Таврійському напрямках - авіаційні удари по Маріуполю та штурм у районі морського порту. Окупанти готують підрозділи 810-ї та 155-ї окремих бригад морської піхоти до проведення десантної морської операції.

06:50
Латвія профінансувала на 100 000 євро розслідування воєнних злочинів окупантів в Україні, що має проводитись Міжнародним кримінальним судом у Гаазі.

06:41
Ресторан, що співпрацює зі знаменитим шеф-кухарем і глобальною гуманітарною організацією Хосе Андреса, World Central Kitchen, був уражений ракетою в Харкові, повідомив генеральний директор WCK Нейт Мук, пише CNN. Четверо працівників були поранені. World Central Kitchen з початку війни допомагає забезпечувати українців їжею.

06:28
72 ОМБр ім. Чорних Запорожців опублікувала фото вкраденої окупантами у місцевих жителів... асенізаторної машини (для чистки вигрібних ям). В ОМБр припускають, що окупанти переплутали її з бензовозом.

06:11
Міністерство оборони РФ поширює фейк про нібито "повну зачистку" Маріуполя від українських військових. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО за підсумками 16 квітня.

05:42
Під час 13-денного штурму Києва українським військовослужбовцям довелося відкопувати окопи часів Другої світової війни. Про це розповів боєць 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Вадим із позивним Яга. Відео опублікував головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

05:38
В Угорщині почали транслювати українські телеканали, що об'єдналися для проведення цілодобового телемарафону новин. Також показують дитячі й освітні програми українською мовою. Про це повідомив голова Закарпатської військової адміністрації Віктор Микита.

05:32
Фонд Повернись живим показав відео, на якому російські окупанти залишають свої позиції й тікають після того, як українські військові завдали по них удару.

05:25
Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн звернулася до країн ЄС із закликом оперативно доставити зброю в Україну для протистояння агресії Росії. Про це пише Bild.
"Я не бачу відмінностей між важким і легким озброєнням. Україна має отримати те, що їй потрібно, щоб захищатися, і те, з чим вона може впоратися", - наголосила вона.

05:21
У США інструктори американської армії використовують уроки, які беруть з війни Росії проти України для підготовки солдатів до майбутніх боїв із великим противником. Про це пише Associated Press.

05:12
В Іспанії село Фуентес-де-Андалусія на час Страсного тижня змінило назву на Україну на знак солідарності з українцями, які протистоять російській агресії. Про це пише Bild.
Табличку біля входу в громаду з населенням 7100 людей на схід від Севільї розфарбували у синій і жовтий кольори українського прапора, а також перейменували вулиці – вони тепер називаються Київською, Одеською й Маріупольською.

05:00
16 квітня на Донеччині посилилися обстріли, у північній частині регіону йдуть активні бойові дії, українська армія утримує спроби прориву супротивника. Про це повідомив голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко.
За словами голови ОВА, масовані обстріли були протягом дня у Краматорську, Вугледарі, Авдіївці й у населених пунктах Лиманської територіальної громади.

05:00
На окупованих територіях Донецької й Луганської областей росіяни та їх підлеглі бойовики розпочали мобілізацію дітей, які брали участь у так званих "патріотичних клубах", до лав незаконних збройних формувань. Уже є загиблі підлітки. Про це повідомила омбудсменка Людмила Денісова.

04:46
В Ірландії художник В'ячеслав Шалару намалював портрет президента Володимира Зеленського. Відео роботи він опублікував у Facebook.

04:43
Британія готує для України черговий пакет допомоги. Про це написав у Twitter прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон.
"Велика Британія не зупиниться ні перед чим, щоб забезпечити українцям ресурси, необхідні для захисту своєї країни від безперервного наступу Росії", - наголосив він.

04:34
У Бородянці Київської області встановлено 15 перших модульних будиночків. У них поселять працівників ДСНС і волонтерів, які ліквідовуватимуть наслідки атак російських окупантів. Про це повідомив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.

04:23
Сувенірна крамниця Білого дому представила пам'ятну монету з номером сім, присвячену зверненню президента Володимира Зеленського до Конгресу США 7 березня 2022 року. Прибуток буде направлено на гуманітарну допомогу Україні. Про це повідомила пані посол України у США Оксана Маркарова.

04:10
Канцлер Австрії Карл Негаммер після зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним заявив, що глава Кремля поінформований про військові злочини російської армії на території України та впевнений у перемозі своєї країни. Про це повідомляє американський телеканал NBC.
"Я думаю, він точно знає, що відбувається, і ми повинні протистояти йому", - сказав Негаммер.

04:05
У Маріуполі російські загарбники вбили медика Нацгвардії Олену Кушнір, яка до останнього залишалася у заблокованому загарбниками місті, аби допомагати людям. Про це повідомила журналістка Тетяна Даниленко.

04:00
16 квітня в Миколаєві російські окупаційні війська обстріляли дитячий садок. На щастя, під час обстрілу в приміщенні не було дітей, ніхто не постраждав. Про це повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва.

03:58
В Україні загинув російський генерал, заступник командувача 8-ї армії Росії Володимир Фролов. Його поховали у Санкт-Петербурзі. Про це пише CNN.

03:43
16 квітня принц Гаррі на церемонії відкриття "Ігор нескорених" у Гаазі виступив зі словами підтримки на адресу українського народу, який протистоїть російській агресії. Він зазначив внесок українських військовослужбовців і додав, що "світ є єдиним з Україною". Про це пише CNN.

03:35
З 17 квітня Бельгія закриває порти для комерційних кораблів Росії. Винятки діють для суден, що перевозять газ, нафту, вугілля, фармацевтичні, медичні, сільськогосподарські й харчові продукти, добрива та гуманітарну допомогу. Про це йдеться у заяві великого бельгійського порту Антверпен.

03:28
Жителька Бородянки Київської області Тетяна Петриченко врятувала людей, котрі опинилися під завалами зруйнованої російськими бомбами багатоповерхівки. Жінка носила їм їжу й воду доти, доки їх не розблокували рятувальники.

03:21
Російські окупанти мають намір відправити вчителів із тимчасово захоплених територій до Криму, де їх навчатимуть за стандартами освіти загарбників. Про це заявив голова окупантів Криму Сергій Аксьонов.

02:55
Папа римський Франциск на великодньому богослужінні засудив жорстокість війни в Україні. Наприкінці проповіді він сказав: "Христос воскрес!" по-українськи. На месі був присутній звільнений із російського полону мер Мелітополя Іван Федоров. Про це пише Голос Америки.

02:47
Росія психологічно програла війну, у командирів окупаційної армії РФ зникла воля воювати. Про це заявив радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну.
На його думку, старші військові окупаційної армії перебувають у настрої "робіть, що хочете".

02:40
Черговий пакет санкцій проти режиму Кремля вдарить по банківському сектору Росії, зокрема по Сбєрбанку. Про це заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише Reuters.

02:25
В Ірпені Київської області російські окупанти пошкодили або знищили 71% будівель. Про це написав мер міста Олександр Маркушин у Telegram.
Мер опублікував дані супутникового центру ООН Unosat – знімки зроблені 31 березня 2022 року.

02:21
Закриття портів на Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, що призведе до голоду, масової міграції й політичної нестабільності. З таким попередженням виступив виконавчий директор Світової продовольчої програми ООН Девід Бізлі, повідомляє The New York Times.

01:59
У тимчасово окупованому Мелітополі російські окупанти вкрали з відділення Укрпошти 3 млн грн, тривають переговори про повернення грошей. Вони призначалися для виплат пенсій, соціальних виплат і заробітних плат. Про це заявив гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

01:39
Активні звернення Оксани Марченко, дружини заарештованого кума російського диктатора Путіна Віктора Медведчука, з проханнями про його звільнення, свідчать, що Медведчук має високу цінність для Кремля. Про це сказав радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну за підсумками 16 квітня.

01:19
За добу 16 квітня на південних рубежах оборони ворожі втрати склали 36 окупантів і 13 одиниць техніки, серед яких бойові броньовані машини, дві самохідні артилерійські установки та дві реактивні системи залпового вогню "Град". Про це повідомляє оперативне командування "Південь".

01:04
16 квітня зенітно-ракетні підрозділи Повітряних Сил і підрозділи ООС вразили 13 повітряних цілей російських окупантів. Про це повідомляє ВР ЗСУ.
Українські військові влучно вразили техніку ворога:
→ один літак;
→ один вертоліт;
→ п'ять безпілотних літальних апаратів;
→ шість крилатих ракет.

00:53
Глава Міноборони Олексій Резніков запропонував російським солдатам "іти додому" і попередив, що на них чекає суд у Гаазі.

00:48
Попри чисельну та збройну перевагу, Україна за 24 години завдала більше втрат, ніж Росія зазнала за вісім років боїв у Сирії, пише The Economist.

00:18
У Великій Британії виявлено власність росіян, які потрапили під міжнародні санкції, вартість якої досягає приблизно одного мільярда доларів. Про це йдеться у розслідуванні ВВС.
Як показало розслідування, виявлення справжніх власників британської нерухомості часто ускладнюється тим, що ці люди володіють власністю через підставні компанії, зареєстровані у засекречених офшорах.

00:17
16 квітня під час розмінування території під Харковом загинули троє піротехніків, ще четверо зазнали тяжких поранень. Загинув командир частини піротехніків: під час розмінування вибухнула частина касетного боєприпасу. Про це повідомив Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live