Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

16.04.2022

23:52
Уряд готує проєкт меморіального комплексу, який розповість історію зруйнованого мосту в Київській області, що з'єднував Ірпінь та Бучу з Києвом. А також історії людей, які рятувалися цим мостом від російських загарбників.
Проєкт буде реалізований у межах програми меморіалізації подій російсько-української війни як нагадування поколінням про цей страшний досвід, який довелося пережити українцям. Про це розповів Зеленський у своєму черговому зверненні.

21:26
Лист з окупації | Пряма мова луганчанки Христини про мобілізацію місцевих в окупованому Луганську, "напади" СБУ, жінок-диверсанток та забіги зі зброєю.

21:23
Сьогодні під час розмінування території під Харковом загинули троє піротехніків, ще четверо зазнали тяжких поранень.
Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

21:18
Фронтмен гурту O.Torvald Женя Галич приєднався до лав ЗСУ.

21:12
Зеленський пояснив, що підписаний ним закон №7176 про звільнення членів наглядової ради за неприбуття на місце роботи протягом двох днів прискорює ухвалення керівних рішень для важливих підприємств у період воєнного стану. Про це він сказав сьогодні під час бесіди із представниками українських ЗМІ, відповідаючи на запитання LIGA.net.

21:07
Росія шукає винних у провалі військових завдань в Україні, під удар потрапив один з ватажків терористичної організації ДНР Едуард Басурін – розвідка.

21:00
Італія, Румунія та Бельгія заявили про закриття своїх портів для російських суден.  Заборона набуде чинності з 17 квітня і поширюватиметься на судна під російським прапором та на ті, хто змінив його після 24 лютого. Про це написало видання la Repubblica, пресслужба військово-морського управління Румунії та RTBF.

20:54
В селі Білка на Сумщині знайшли залишки хімічної зброї – зарин та інші речовини, повідомив мер Тростянця Юрій Бова в ефірі Громадського радіо.

20:47
До Бородянки приїхали перші модульні будинки. В 15 будиночках, які вже встановили, житимуть працівники ДСНС та волонтери, які займаються відбудовою селища. Такі ж мобільні помешкання замовили для Київщини, Сумщини та Чернігівщини. Повідомляє заступник Керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

20:45
Володимир Зеленський поговорив із прем’єром Великої Британії Борисом Джонсоном.

20:33
На кордоні збільшився пасажиропотік. До України з початку квітня в'їхали близько 400 тисяч осіб, повідомляює ДПСУ. Серед них є громадяни, які раніше евакуювалися з країни.

20:14
Чехия назвала жалобы России "ерундой": Мы будем и дальше поддерживать Украину.  Речь идет о ноте протеста РФ по поводу передачи Украине советского вооружения. С заявлением выступил министр иностранных дел Ян Липавский, пишет издание Ceské Noviny.

20:12
Французький виробник косметики L'Occitane закриває свої магазини та інтернет-магазини у Росії.

20:08
Сьогодні, 16 квітня, вдалося евакуювати 1 449 людей. Через щільні і масові обстріли була повністю зірвана евакуація людей з міста Лисичанськ Луганської області.

19:46
На Ізюмському напрямку ворог намагається просунутися вглиб насленого пункту Довгеньке. Поки що безуспішно і з втратами. Для посилення сил угрупування з території РФ переміщено підрозділи зі складу 106-ї повітряно-десантної дивізії. Противник планує створити ударне угрупування та сформувати резерви, щоб відновити наступ на Барвінкове та Слов’янськ.

19:42
У Херсоні російсько-окупаційна адміністрація розповсюджує агітаційні листівки із закликами до мирного співіснування з окупантами. Водночас триває залякування та терор мирного населення. Повідомляють у Генштабі.

19:31
52-й день війни. Військомати РФ закликають військовозобов’язаних підписувати контракти терміном від 3 місяців до 1 року. У Генштабі повідомляють про зниження рівня морально-психологічного стану підрозділів 1 корпусу армійського, що діє на Донецькому напрямку. Це повязано зі значними втратами підрозділів, поповнення яких відбулося завдяки мобілізованим.

19:20
Президент Володимир Зеленський вважає, що під час укладання мирного договору з РФ має бути два документи – безпосередньо з Росією, а також з іншими країнами про гарантії безпеки для України. Але РФ хоче все в одному. Про це президент повідомив сьогодні під час бесіди з представниками українських ЗМІ, зокрема LIGA.net.

19:15
В Україні було ліквідовано ще одного генерал-майора армії РФ. Сьогодні в Росії поховали заступника командувача 8-ї армії РФ та генерал-майора Володимира Фролова, який брав участь у повномасштабному вторгненні в Україну. Про це повідомляють пропагандистські росЗМІ та місцева міськадміністрація.

19:11
Медведчуку змінили зпобіжний захід - тепер його заарештовано без можливості внесення застави. Рішення ухвалив Личаківський районний суд Львова.

19:06
Зеленський: Вбивство українських військових у Маріуполі поставить крапку у переговорах із Росією. Про це президент Володимир Зеленський сказав сьогодні під час бесіди із представниками українських ЗМІ, зокрема LIGA.net.

18:59
Росіяни силоміць вивезли понад 50 жителів Ізюма на територію РФ. Автобуси з людьми перетнули кордон у пункті пропуску Чугунівка і далі рушили у невідомому напрямку. Начальник відділу Ізюмської міськради Максим Стрельник просить родичів повідомляти поліцію про депортацію рідних.

18:47
У Маріуполі з?явився сталий мобільний інтернет, що дозволяє робити відеодзвінки. Така можливість є в районі зруйнованого ТРЦ Порт-Сіті. Про це пише міськрада Маріуполя.

18:25
Внаслідок зброїної агресії Росії було вбито 21 працівника медіа. Списки із задокументованими випадками загибелі опублікував Комітет свободи слова на сайті ВРУ.

18:20
Рінат Ахметов пообіцяв допомогти відновити блокадний Маріуполь.
"Маріуполь - це глобальна трагедія і світовий приклад героїзму. Для мене Маріуполь був і завжди буде українським містом", - сказав Ахметов у письмовій відповіді на запитання Reuters.

18:08
93% госпіталізованих дітей отримали мінно-вибухові або вогнепальні поранення, повідомляє омбудсменка України Людмила Денісова.

17:58
Генштаб: Крутівська ОТГ, що на Чернігівщині, оприлюднила фотографії залишків техніки 90-ї танкової дивізії (Єкатеринбург), яка місяць перебувала в Ніжинському районі. Зазначається, що на фото - результат роботи Збройних Сил України. "У боях відзначилась і тероборона Ніжина, в лавах котрої воювали і козаки з нашої громади", - додали в ОТГ.

17:51
З неділі італійські порти будуть закриті для російських кораблів, заборона поширюватиметься і на судна, які змінили прапор після 24 лютого. Про це пише італійське медіа TGCOM24.

17:41
"Навмисне знищення наших хлопців у Маріуполі – а це якраз те, що росіяни зараз роблять, – може поставити остаточну крапку на будь-яких форматах переговорів", - зазначає президент України Володимир Зеленський. Він вважає, що якщо Росія справді хоче переговорів про мир, такі її дії стануть для неї великою помилкою.

17:30
Президент Володимир Зеленський вважає, що в Маріуполі може повторитися Іловайськ. Російські окупанти вимагають від українських захисників здатися в полон, щоб урятуватися. Зеленський також назвав кілька моментів, які можуть допомогти у порятунку Маріуполя: вчасно дати Україні потужну зброю та тимчасово припинити вогонь у регіоні.

17:23
Головний режисер Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру Максим Булгаков долучився до лав оборонців.

17:18
Міністр фінансів Німеччини у Twitter оголосив про збільшення фонду військової підтримки інших країн до двох млрд євро. Як вказує міністр - ці кошти начебто мають принести велику користь Україні.

17:10
Мер Миколаєва показав наслідки ранкового обстрілу міста - дитсадок, який постраждав. На щастя, жертв немає.

17:02
ДСНС опублікувало фото з місця пожежі в Харкові, спричиненої вранішніми обстрілами в Основ’янському районі міста. Горіли конструктивні елементи п’ятиповерхової адміністративної будівлі на загальній площі близько 1500 кв.м, а також 9 автівок. Попередньо, загинула 1 та постраждало ще 18 осіб. Вдалось евакуювати 65 осіб із пошкодженої та сусідніх будівель.

16:51
Росіяни відмовляються від домовленостей щодо гуманітарних коридорів із Маріуполя для цивільних та поранених, навіть посередництво президента Туреччини Реджепа Ердогана не дало жодних результатів. Про це президент Володимир Зеленський сказав сьогодні під час бесіди із представниками українських ЗМІ, зокрема LIGA.net.

16:35
У Львові у розпалі декомунізація та дерусифікація. Так, вулиці з "російськими" назвами планують перейменувати у травні, до Дня міста. А сьогодні триває демонтаж у місті комуністичної символіки

16:12
Росіяни зірвали евакуацію з Лисичанська (врятовано лише одну людину), із Сєвєродонецька врятовано 42 особи, з Рубіжного - 11 осіб, з Кремінної - 14. Шестеро людей виїхали з Попасної. Загалом врятовано понад 70 людей, повідомляє Сергій Гайдай, голова Луганської ОДА про підсумки евакуації з області за сьогодні.

16:04
Окупаційна влада ЛДНР проводить мобілізацію дітей, які брали участь у так званих "патріотичних клубах", до лав незаконних збройних формувань, пише омбудсменка Людмила Денісова. Серед підлітків вже є загиблі. З 2017 року самопроголошені республіки навчають "випускників", готових брати до рук зброю, повідомляє Денісова.

15:56
Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА розповів про стан Чугуєва на Харківщині. У місті зруйновано або пошкоджено понад 40 багатоквартирних будинків та понад 300 помешкань приватного сектору. Зруйновані заклади освіти, культури, мости, пошкоджена дамба на Печенізькому водосховищі. Але люди, які виїхали впродовж перших тижнів війни, повертаються.

15:48
Окупанти репресують командирів, які «не виправдали очікувань» у війні з Україною, пише ГУР. Двох командирів батальйонів 3-ї ОМСБР взято під арешт цивільними особами (ймовірно, співробітниками ФСБ). Також після спілкування зі співробітниками ФСБ в невідомому напрямку вивезено Едуарда Басуріна, «заступника командувача» корпусу «міноборони ДНР».

15:37
Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі прибув до Києва разом із парламентською делегацією. Про це він повідомив у себе в Twitter. "Я прибув до Києва разом із грузинськими депутатами, щоб передати Україні послання Грузії: ми поділяємо вашу скорботу. Грузія підтримує Україну. Грузини стоять поряд з українцями", – написав Папуашвілі.

15:27
Вже понад 10 000 осіб записалось до лав добровольців-рятувальників, пише ДСНС у підсумках реєстрації, що відбувається на сайти служби. Наразі волонтери працюють на Київщині, зокрема в місцях, де розміновано території. Переважно це пошукові роботи, прибирання вулиць від будівельних матеріалів, розбирання завалів.

15:19
3 березня російський олігарх Роман Абрамович був у Києві та, ймовірно, намагався знайти варіанти припинення війни та зняття санкцій, і у нього справді були тоді симптоми отруєння. Про це розповів Крим.Реаліям лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

15:10
Центр протидії дезінформації при РНБО: РФ використовує сербську публіцистку Драгану Тріфкович для вчинення інфотероризму, поширення наративів РФ в іноземному інформаційному полі. Раніше вона фотографувалась із бойовиками ОРДЛО. А від початку повномасштабної війни в Україні Тріфкович дезінформує світ про те, що Сербія начебто одноголосно підтримує агресію окупанта.

14:51
Від початку російського вторгнення на територію України повністю зруйновано 91 заклад освіти, отримали пошкодження 923 заклади, розповів міністр освіти Сергій Шкарлет в ефірі «Сніданок з 1+1». Попередня сума збитків, заподіяних закладам освіти, становить понад $5 млрд.

14:45
Окупанти розсилають комп’ютерні віруси нібито від імені СБУ, пише СБУ. Використовують для листування популярні месенджери. У повідомленнях просять завантажити файл з начебто інструкцією дій на період воєнного часу. Хоча насправді – це вірусна програма. Основні цілі ворога – насамперед держслужбовці, через телефони яких, на думку окупантів, можливо зібрати конфіденційну інформацію.

14:35
Росіяни зранку обстріляли Лисичанський нафтопереробний завод, повідомляє голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Ще зранку вони вгатили по нафтовому підприємству, здійнялася пожежа у 5000 кв.м, гасіння триває і зараз. Це вже не перший обстріл цього заводу. Палива там немає - горять залишки нафтошламу. Водночас росіяни продовжують накривати житлові квартали Лисичанська.

14:23
Глава Міноборони Туреччини Хулусі Акар у телефонній розмові з Олексієм Резніковим обговорив евакуацію мирних людей та торгових судів із зони бойових дій, повідомляє Anadolu. Туреччина наполягає на невідкладній евакуації мирних жителів, зокрема і громадян Туреччини, сухопутними та морськими маршрутами із зон бойових дій, а також на забезпеченні безпечного виходу торгових суден Туреччини з портів України, заявив Акар.

14:14
72-га ОМБр ім. Чорних Запорожців ОК "Північ" патрулює передмістя Києва.

14:08
У Стоянці, що розташована на Житомирській трасі на Київщині, найближчими днями відкриють міст. Старий міст було підірвано на початку російського вторгнення.

14:04
Окупаційна адміністрація Херсону намагається переконати місцеве населення, що злочини РФ в Україні вчиняються на благо людей, повідомляє розвідка.  У листівках, які поширюють у Херсоні окупанти, винними в російській агресії називають самих українців та обрану ними владу. Українців закликають до колаборації з росіянами та попереджають про небезпеку наближатися до військових окупаційної армії.

13:59
Сьогодні знову в один із центральних районів Харкова влучила ракета окупантів, повідомляє Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА.18 людей травмовані та госпіталізовані до медичних закладів, одна людина загинула на місці.

13:50
Внаслідок ранкових обстрілів Києва одна людина загинула, ще кілька - поранені. Про це в ефірі телемарафону повідомив міський голова Віталій Кличко

13:45
З 17 квітня російські кораблі не зможуть входити до румунських портів. Водночас судна під прапором України матимуть пріоритет у румунських портах та звільнятимуться від оплати портових послуг. Про це заявив міністр транспорту Румунії Сорін Гріндяну.

13:35
У Чернігові тривають аварійні та пошукові роботи. Рятувальники розбирають завали навчально-спортивного центру та дев'ятиповерхового житлового будинку.

13:33
Прем'єр-міністру Борису Джонсону, голові Форін-офісу Ліз Трасс, міністру оборони Бену Воллесу й ще десяти іншим членам уряду та політикам Великої Британії заборонили в'їзд до Росії. Про відповідну заяву МЗС РФ повідомляє Reuters.

13:21
Сума отриманої благодійної допомоги для України від громадян і корпорацій із різних куточків світу наразі сягнула майже $924 млн. Найбільше коштів надійшло від благодійників із Великої Британії (47%), Нідерландів (майже 18%), Чехії (11%) та США (майже 8%). Також за 50 днів в Україну було ввезено 270 000 тонн гуманітарної допомоги. 

13:15
Через обстріли за минулу добу на Миколаївщині поранення отримали 39 людей, повідомляє голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва. Загалом, станом на сьогоднішній ранок, в миколаївських лікарнях перебувають 302 громадянина, які постраждали від атак окупантів.

13:13
Forbes повідомив про тенденцію, що зростає серед російських мільярдерів. Багато хто з них не хочуть, щоб їх називали громадянами Російської Федерації, і акцентують на іноземному громадянстві. Павло Дуров, брати Бухмани, Микола Сторонський, Євген Швідлер та інші попросили не називати їх громадянами Росії, повідомляє видання.

13:05
До повномасштабного вторгнення РФ, на території неокупованої Луганської області проживало близько 330 000 людей. За 52 дні організованою евакуацією вивезено понад 32 000 осіб. Більш як 200 000 виїхали самостійно. Але понад 70 000 ще лишаються в області. Про це повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

12:59
У Бородянці на Київщині встановлені перші модульні будинки для проживання співробітників ДСНС та волонтерів, які розбирають завали після вигнання з міста російських окупантів

12:56
Директор департаменту транспорту та зв'язку міськради Маріуполя Василь Клат розповів про зірваний план з евакуації Маріуполя, через що з міста вчасно не вивезли людей: російська сторона не дала режиму тиші, а потім евакуаційні автобуси розстріляли в депо один за одним. У цьому окупантам також допомогли маріупольські депутати фракції ОПЗЖ.

12:45
Сергій Гайдай про ситуацію в Луганській області: продовжуються масовані обстріли Сєвєродонецька, Попасної, Рубіжного та інших населених пунктів. Окупанти намагаються просунутись, але поки успіху не мають. Він вкотре закликає мешканців області евакуюватись, поки не пізно. В області важка ситуація з водою, електрикою і газом, ремонтувати постачання намагаються, але це дуже небезпечно і важко.

12:26
Українська розвідка здобула список військовослужбовців 1237 центру стратегічної радіоелектронної розвідки (в/ч 25137) м. Калінінград, які скоїли воєнні злочини проти народу України. Список доступний на сайті Міноборони України.

12:16
Голова Полтавської ОГА Дмитро Лунін показав результати нещодавнього обстрілу росіян. За його словами, обстріляли фермерське господарство неподалік Полтави. Внаслідок цього загинув місцевий сторож.

12:07
У полоні окупантів на сьогодні знаходяться близько 700 українських військових і понад 1000 цивільних, повідомила в ефірі телемарафону голова Міністерства реінтеграції Ірина Верещук.

12:04
Чергове перехоплення СБУ: один із військових інструкторів РФ скаржиться у телефонній розмові, що нова партія новобранців, м’яко кажучи, не зовсім придатна для війни: "Как сказал полковник, 10 дней назад собрали сброд по всему Ростову. Там наркоманы, деды и проститутки, бл*дь, в мужском виде…". Також скаржиться, що новобранці займаються мародерством одразу на російській базі - мародерять деталі військової техніки.

11:55
Професійні пожежники та рятувальники із США, Австралії, Німеччини та Польщі прибули до України для допомоги у деокупованих містах і селах. Сьогодні вони почали роботи у Бородянці.

11:31
На Київщині значно ушкоджені та зруйновані 1875 будівель, з них 546 зруйновано повністю. Це 28 багатоповерхових будинків, 441 приватна садиба, вісім закладів освіти, чотири медзаклади, вісім закладів культури та два спортивні заклади.

11:21
Згідно з міжнародним правом, постачання Україні танків та іншого важкого озброєння з Німеччини не означають її вступ у війну проти Росії - міністр юстиції ФРН Марко Бушман.

11:11
У ДСНС показали розмінування смертельно небезпечної протипіхотної міни МОН-90, замаскованої під звичайну господарську сумку. Дальність суцільного ураження становить 90 метрів.

11:07
Втрати особового складу росіян перевищили 20 000:

11:00
Зранку з південної частини Рубіжного та Кремінної евакуювали 25 жителів Луганщині. З інших частин Рубіжного евакуацію блокують окупанти - голова ОДА Сергій Гайдай.

10:41
Російська армія завдала ракетного удару по Дніпровському району Дніпропетровської області, знищено птахофабрику, що не працює, - голова ОДА Валентин Резніченко.

10:35
Голова Львівської ОВА Максим Козицький дав подробиці щодо атаки на Львівщину: Підрозділи зенітних ракетних військ повітряного командування "Захід" ЗС ЗСУ збили чотири крилаті ракети росіян, які випустили по Львівській області з літаків Су-35. Вони злітали з аеродрому Барановичі у країні-пособниці РФ Білорусі.

10:19
Через повномасштабну війну Росії проти України загинуло 200 дітей, більше ніж 360 поранено - Офіс генпрокурора.

10:09
16 квітня в Україні погодили роботу дев'яти гуманітарних коридорів: з Маріуполя, Бердянська, Токмака, Енергодара, Сєвєродонецька, Лисичанська, Попасної, Гірського, Рубіжного.

09:55
У Маріуполі окупанти проводять фільтрацію 100% маріупольських чоловіків після допитів, перевірки гаджетів та огляду тіла їх розділяють з іншими та проводять окремі допити, включно з імітацією розстрілу - радник мера Петро Андрющенко.

09:34
Піротехніки ДСНС за добу виявили та знешкодили 1669 вибухонебезпечних предметів, зокрема дві авіаційні бомби.

09:33
Голова ОП Андрій Єрмак показав проліт російської ракети над Миколаєвим: Ось так виглядає російська слабкість. Ці ракети летять по житлових будинках наших мирних міст, більшість збиваються героїчними ППО.

09:25
У Києві запустили автобус №12Т від станції метро "Почайна" до Пущі-Водиці (п'ята лінія). Зараз у Пущі-Водиці тривають роботи з розмінування, КМДА закликає без нагальної потреби не відвідувати місцевість.

09:24
15 квітня знищено сім повітряних цілей російських окупантів: один літак, один гелікоптер, три БПЛА (ОТР), дві крилаті ракети - Міноборони.

09:20
Близько 16:00 15 квітня росіяни обстріляли Індустріальний район Харкова. Сталося вісім пожеж у житлових будинках та торговельних закладах - ДСНС.

09:16
16 квітня безкоштовний евакуаційний поїзд вирушить із Покровська о 16:30. Станція призначення - Чоп. До потяга з Луганської області безоплатно підвозитимуть автобусами - Луганська ОВА.

09:03
Радник голови ОП Олексій Арестович стверджує, що Росія дістала військову техніку 1960-х років - на залізничних платформах у РФ побачили БТР-60 з відкритим верхом, реактивну систему залпового вогню "Град-1" на ЗІЛах.

09:03
Країна-окупант Росія на тлі свого повномасштабного вторгнення в Україну посилює діяльність своїх спецслужб у Німеччині. У цьому переконаний колишній глава Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) Герхард Шіндлер.

08:55
У Белграді відбувся мітинг на підтримку Росії та проти НАТО - Reuters.

08:54
Голова Львівської ОВА Максим Козицький: Під час повітряної тривоги, яка розпочалася о 05:46 і тривала до 07:02, працювали наші Сили протиповітряної оборони.

08:52
Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай опублікував місця зборів для евакуації з Сєвєродонецька, Лисичанська, Попасної, Гірського, Нижнього та Рубіжного.

08:48
Мер Києва Віталій Кличко: Під ранок Київ зазнав обстрілів. Вибухи пролунали в Дарницькому районі, на околиці міста. Зараз на місці працюють рятувальники та медики. Дані про постраждалих уточнюються.

08:39
Дорожня інфраструктура у зонах бойових дій в Україні зазнала значних пошкоджень, російські війська під час відходу з півночі України мінували території, підривали мости та лишали техніку. Це ускладнює доставлення гуманітарної допомоги - британська розвідка.

08:19
Протитанкісти Десантно-штурмових військ знищили російську бронетанкову техніку за допомогою ракетного комплексу "Стугна-П". На відео зафіксовано, як палає бойова машина противника та детонує її боєкомплект.

08:16
Генштаб ЗСУ показав, як сапери займаються розмінуванням за допомогою квадрокоптерів та роботів.

07:48
Пізно ввечері 15 квітня російські окупанти вдарили по господарській інфраструктурі одного з сіл під Полтавою. Одна людина загинула, одна поранена (без госпіталізації), є зруйновані будівлі - голова Полтавської ОДА Дмитро Лунін.

07:37
Заступник міністра закордонних справ Польщі сподівається, що лідер російських окупантів Володимир Путін "не настільки божевільний", щоб розпочати війну проти НАТО після знищення флагмана Чорноморського флоту РФ крейсера "Москва".

07:28
Вночі російська армія обстрілювала Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Кремінну. Одна людина загинула, перебиті газопроводи в Сєвєродонецьку та Лисичанську. Зруйновані житлові будинки та одна із пожежних частин Лисичанська, продовольчі та промислові об’єкти в Сєвєродонецьку, зокрема, магазини в старій частині міста - Луганська ОВА.

07:07
Зведення Генштабу ЗСУ за 06:00 16 квітня: На Донеччині та Луганщині за добу відбили десять атак ворога, знищено три танки, один бронетранспортер, одну одиницю спеціальної техніки, два автомобілі та три артилерійські системи противника, захоплено один бронетранспортер. Очікується, що противник продовжить вести бойові дії з метою виходу на адмінкордони Херсонщини.
У районі Ізюма ворог зосередив до 22 батальйонних тактичних груп. Не виключається активізація дій противника на напрямку Ізюма та Барвінкового з метою виходу в тил ОС біля Слов'янська.

07:04
"Ми знаємо, що його більше немає. Що стосується нашої сторони, то це сильна зброя проти нашої країни, тому її потоплення для нас не трагедія. Я хочу, щоб ви, решта людей, зрозуміли це. Чим менше зброї у РФ, яка напала на нашу країну, тим краще для нас. Що менше у них можливостей. Це важливо", - президент Володимир Зеленський щодо ракетного крейсера "Москва".

06:46
Центр протидії дезінформації розповів про фейки, опубліковані ворогом 15 квітня. Це "новини" про те, що українці планували вдарити "Точкою-У" по вокзалах та ГЕС.

06:37
Супутник зафіксував пожежу на "Москві", викликану українськими "Нептунами".

06:29
Всесвітня продовольча програма ООН закликає допустити її до мешканців оточених окупантами українських міст, яким може загрожувати смерть від голоду.

06:12
У Києві офіційно дерусифікували бібліотеку та три залізничні станції. Водночас процес перейменування станцій Київ-Московський, Київ-Петрівка та Київ-Жовтневий розпочався ще кілька років тому.

05:58
Біля села Мощун у боях за Україну загинув Олексій Скобля – білорус, який отримав українське громадянство. Він урятував групу українських спецпризначенців із засідки російських загарбників ціною власного життя. Про це повідомляє Міноборони.

05:47
Спецпідрозділ ЗС Великої Британії в Києві навчає українських військовослужбовців використовувати протитанкові ракетні установки NLAW. Це перше навчання від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це пише The Times.

05:45
Український ударно-розвідувальний безпілотний комплекс Punisher ("Каратель") пройшов випробування та схвалений до застосування підрозділами Сил спеціальних операцій ЗСУ, повідомив у п'ятницю ввечері гендиректор компанії-розробника UA Dynamics Максим Музика.

05:33
На Київщині російські окупанти після відступу залишили чимало "сюрпризів", від яких можуть загинути або постраждати мирні жителі: вибухівка в машинах, розтяжки в будинках, снаряди, що не розірвалися, і міни на дорогах. У МВС закликали громадян бути пильними.

05:29
Французький актор та режисер П'єр Рішар записав звернення до російського диктатора Володимира Путіна, в якому засудив війну Росії проти України.
"Вторгнення - це слабо сказано. Це вторгнення, що межує з бійнею, я навіть сказав би, з варварством. Ніщо не виправдовує вбивства жінок, дітей, мирних жителів. Це огидно", - заявив актор.
Він висловив захоплення мужністю українців і закликав якнайшвидше закінчити війну.
 
05:24
У Литві група депутатів пропонує зробити 9 травня Днем пам'яті жертв геноциду в Україні. Зареєстровано відповідну поправку до закону, пише Delfi.

05:20
На тротуарі біля посольства Росії у Варшаві з'явився гігантський синьо-жовтий напис "Слава Україні!". Ініціатором виступила культурна організація Stoleczna Estrada.

05:07
У Берліні українці вийшли на мітинг із вимогою, щоб німецьке видання Die Welt відмовилося від співпраці з колишньою співробітницею російського Першого каналу Мариною Овсянніковою, яка стала відомою після виходу з плакатом проти війни в Україні під час прямого ефіру.

05:00
У східних та південних областях України оголошено повітряну тривогу. Загроза ракетних ударів російських окупантів. Усіх просять перейти до укриття.

04:54
Євросоюз прискорить надання необхідної підтримки Україні, яка протистоїть повномасштабному російському вторгненню. Про це написав у Twitter глава європейської дипломатії Жозеп Боррель. Він напередодні обговорив останні військові події з віцепрем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною, міністром оборони Олексієм Резніковим та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

04:45
У селищі Снігурівка Миколаївської області російські окупанти розмістили у школі свої підрозділи та техніку – вони це робили навмисне, оскільки знають: ЗСУ не обстрілюють цивільні об'єкти. Після відступу вони завдали ракетно-артилерійських ударів по школі, щоб звинуватити українські війська в обстрілі мирного населення. Про це повідомляє оперативне командування "Південь" у Facebook.

04:38
На Одещині 26-річний українець намагався перетнути кордон із Молдовою в жіночому одязі. Про це повідомляє Держприкордонслужба.

04:26
У Німеччині уряд планує збільшити бюджет військової допомоги іншим країнам до 2 млрд євро, більшу частину грошей буде направлено в Україну. Про це написав у Twitter міністр фінансів Крістіан Лінднер.

04:07
На Херсонщині російські окупанти вкрали обладнання "Радіо Крим.Реалії". Загарбники знеструмили передачу мовника, пограбували приміщення, в якому знаходилося обладнання. Один із передавачів, ймовірно, вивезли на територію тимчасово окупованого Криму. Про це повідомляє у Facebook прокуратура Херсонської області.

03:55
США готують нові заходи щодо боротьби з ухиленням Росії від санкцій. Про це заявив радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван, пише Reuters.

03:48
Питання покарання чоловіків призовного віку, які виїхали за кордон, має стосуватися виключно народних депутатів або високопосадовців, які забули про свою присягу Україні. Про це заявив речник Ради Руслан Стефанчук.

03:47
Мобільний додаток російського Альфа-банку більше не працює в Google Play. Про це банк повідомив у Telegram.

03:35
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова Нацбанку Кирило Шевченко наступного тижня вирушать до Вашингтона для участі у зустрічах фінансових чиновників Міжнародного валютного фонду та Світового банку. Про це пише Reuters.

03:26
Внаслідок бойових дій місто Сєверодонецьк, яке стало адміністративним центром Луганської області після окупації Луганська, зруйноване на 70%. Про це сказав керівник військово-цивільної адміністрації міста Олександр Стрюк в ефірі єдиного телемарафону.

03:14
У Дубліні пройшов мітинг за підтримки посольства України, який закликає ірландських політиків заборонити демонстрацію "російських військових символів" в Ірландії. Зокрема, йдеться про букву Z - її використали минулими вихідними учасники проросійського мітингу.

03:05
Місто Олександрія в Кіровоградській області ввечері 16 квітня потрапило під ракетний обстріл - російські окупанти завдали удару по інфраструктурному об'єкту. Інформації про постраждалих від обстрілу наразі немає. Про це повідомив міський голова Сергій Кузьменко.

02:49
Святий Престол несподівано змінив текст роздумів хресної ходи у Колізеї на прохання України. Про це повідомив посол України у Ватикані Андрій Юраш.
Попри протести України, Ватикан від свого задуму не відмовився – хрест справді тримали українка та росіянка, які працюють в італійському хоспісі. Але замість тези про "братські народи", було запропоновано помолитися в тиші.

02:43
Журналіст Андрій Цаплієнко показав закривавлену дитячу книгу "Вчимося читати" - її виявили у розстріляному автомобілі Київської області.

02:23
У Німеччині лідер партії ХДС (політсила Ангели Меркель) Фрідріх Мерц розкритикував федеральний уряд на чолі з канцлером Олафом Шольцем за недостатню допомогу Україні у боротьбі з повномасштабним вторгненням Росії. В інтерв'ю Frankfurter Allgemeine Zeitung він заявив, що Шольц вже мав відвідати Київ.

02:10
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову із головою об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. На сторінці Залужного у Facebook повідомляється, що він розповів Міллі про ситуацію на фронті, охарактеризувавши її як складну.

01:59
ЗСУ привели у підвищену боєздатність російську авіацію. Тому Росія значно знизила її активність і стала більше застосовувати крилаті та балістичні ракети, стверджує командування Військово-повітряних сил ЗСУ. Про це сказав президент Володимир Зеленський у п'ятничному зверненні.

01:41
У Миколаєві війська Росії ракетними ударами розстріляли сортувальний центр Нової Пошти. Декілька співробітників було поранено, їм надають медичну допомогу, повідомляється в Facebook компанії.

01:36
Міністерство закордонних справ Росії підтвердило публікацію Washington Post, яка повідомила, що США отримали від РФ ноту із погрозами. У ній РФ повідомила, що постачання озброєнь в Україну "підливають масла в конфлікт" і можуть призвести до "непередбачуваних наслідків".

01:35
На війні з Росією загинуло 2500-3000 українських військових, понад 10 000 отримали поранення, повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю CNN. Втрати Росії – у кілька разів більші.

01:30
За словами Зеленського, з початку повномасштабної війни з Росією ЗСУ деокупували 918 населених пунктів. У більш ніж 300 із них почали працювати гуманітарні штаби, розповів він у п'ятничному зверненні.

01:19
Станом на 15 квітня російські окупаційні війська вбили в Україні 1982 мирних жителів, серед них 162 дитини, 2651 особа отримала поранення. Про це повідомляється на сайті ООН.
"До більшості зареєстрованих випадків загибелі та поранень призвели удари зброї вибухової дії з великим радіусом ураження, включно з обстрілами із застосуванням важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні удари та авіаудари", - йдеться в повідомленні.

01:11
На Сумщині триває розмінування території після відступу російських окупантів. Піротехніки виявляють артилерійські снаряди, міни, гранати, протитанкові авіаційні бомби тощо. Про це повідомляє голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

01:03
Росія готує черговий масштабний наступ на територію України, а також медінфраструктуру для обслуговування поранених та харчі. Про це заявила замміністра оборони Ганна Маляр в ефірі всеукраїнського телемарафону.

00:53
Жителів Київської області закликають поки що не повертатися до своїх будинків - деокуповані населені пункти залишаються небезпечними. Вже знешкодили близько 15 000 вибухонебезпечних предметів. Про це заявив голова Київської військової адміністрації Олексій Кулеба.

00:39
Фінляндія з "великою ймовірністю" вступить до НАТО після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, сказала фінська міністерка у справах ЄС Тітті Туппурайнен. Про це пише Sky News.

00:26
Кабмін продовжить тариф на електроенергію 1,44 грн/кВт (у разі споживання до 250 кВт на місяць) ще на пів року – до кінця жовтня 2022 року. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у п'ятничному відеозверненні.

00:17
У Великій Британії відзначають значне підвищення попиту на українські прапори – люди вивішують їх біля будинків, магазинів, на вулицях. Про це пише ВВС.

00:09
У Полтаві чутно вибухи, мешканців просять перейти до укриття. Подробиці з’ясовують, повідомив голова Полтавської військової адміністрації Дмитро Лунін.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live