Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

15.04.2022

23:46
Empire State Building у США щовечора на 15 хвилин після заходу сонця підсвічуватимуть кольорами прапора України, повідомили в офіційному Twitter пам'ятки.

23:42
Зеленський нагородив 237 українських військових, 34 з них - посмертно.
Звання Герой України присвоїв полковнику Кащенку Дмитру Валерійовичу, командиру 58 окремої мотопіхотної бригади оперативного командування "Північ". За особистий приклад героїзму, яким надихає підлеглих. За надзвичайно ефективні дії та конкретні та "дуже важливі результати" в справі знищення окупантів.

23:35
1 018 освітніх закладів пошкодили окупанти по всій Україні - Зеленський.

23:33
Посол Італії П’єр Франческо Дзадзо повернувся до Києва, повідомили в МЗС України.

23:32
В Україні деокуповано вже 918 населених пунктів - заявив Зеленський.

23:30
Дію тарифу на електрику в розмірі 1 гривня 44 копійки за кіловат для тих, хто споживає менше 250 кіловат, продовжили щонайменше на пів року, повідомив президент Зеленський.

23:21
"Завдання номер один – прискорення миру. Наші Збройні Сили виконують його блискуче" - вечірнє звернення президента Зеленського.

23:08
15 квітня вдалося евакуювати 2 864 людини з Донеччини та Луганщини, повідомила Ірина Верещук.

22:51
"Правильно, що Путін розпочав війну?". В РФ у дитсадку провели "свято в підтримку спецоперації" в Україні. На сцені висадили дітей від двох до п'яти років, на це дивилися їхні батьки.

22:42
"Довго тримався". ЗСУ ліквідували російський танк, який ховали за стінами житлового будинку, розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

22:33
Зведення стосовно ситуації на Донбасі за добу. Воїнии ООС:
    відбили 10 ворожих атак;
    знищили три танки, три артилерійські системи, одну одиницю спеціальної техніки, 2 одиниці автомобільної техніки та знищили один ворожий БТР і один захопили
    збили шість безпілотних літальних апаратів типу "Орлан-10".

22:24
Фото визволеної від окупантів Великої Рогані (Харківщина) показав голова ОВА Олег Синєгубов. На одному зі знімків - снаряд на подвір'ї дитсадка. Близько 50% будівель - практично без дахів, 70% - без вікон. Вщент вигоріли від прямих попадань снарядів - 27.

22:18
Кількість загиблих від удару Росії по Харкову 15 квітня зросла до десяти людей, повідомили в прокуратурі регіону.

22:15
Голова МЗС Дмитро Кулеба пише, що говорив із грузинським колегою Іллею Дарчіашвілі. Той запевнив, що Грузія не обходитиме антиросійських санкцій.

22:09
У Пентагоні підтвердили, що в "Москву" поцілили дві українську ракети "Нептун", пише CNN.

22:06
В анексованому Криму попрощалися з потопленою "Москвою", повідомляє російська служба ВВС. Серед вінків - "Кораблю и морякам".

22:01
Над Одесою збили ворожий безпілотник "Орлан-10", він збирав розвідувальні дані, розповів голова ОВА Максим Марченко. Росіяни, тим часом, випустили по області ракету, але вона розірвалася ще в повітрі, на щастя, без постраждалих.

21:50
В США заявили, що "ніщо не відмовить" адміністрацію президента Джо Байдена від наміру і надалі підтримувати Україну.

21:49
Те, що Росія вдарила по одному з ракетних підприємств України - заводу "Візар" - підтвердили в Укроборонпромі. Припускають, що так Москва мстить за "Москву". Та попри обстріли наших оборонних підприємств, Україні є чим воювати, запевняють в Укроборонпромі.

21:31
Рівненський зоопарк прихистив 17 евакуйованих приматів із парку на Київщині, 20 єнотів з Дніпра та вісім альпак із Харкова.

21:29
"Мабуть, ці люди повмирали тут, їх теж записали на стінці". Радіо Свобода показали підвал у селі Ягідне (Чернігівська область), де окупанти тримали людей 27 днів. 11 цивільних за цей час там померли, ще п'ятьох закатували.

21:26
Президент Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена внести Росію до списку держав-спонсорів тероризму, повідомляє Washington Post.

20:59
США сумніваються, що на борту крейсера "Москва" була ядерна зброя.

20:55
ПЦУ закликала вірян з прифронтових територій дотримуватися комендантської години на Великдень, богослужіння дозволили проводити не опівночі, а вранці у неділю. В регіонах, де відносно безпечно, керівники церков можуть звернутися до органів місцевої влади.

20:47
Генпрокурор Венедіктова не виключає обмін Медведчука, його громадянство - не перешкода, заявила вона в ефірі телемарафону.

20:46
Цинічним і жахливим порушенням міжнародного гуманітарного права назвав викрадення Росією українських дітей і їх "усиновлення" голова представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас.

20:35
Українські поштові марки з "кораблем" вже продають і на американському онлайн-майданчику eBay. Ціна подекуди доходить до $400.

20:23
Принцу Гаррі, який прибув на "Ігри нескорених", передали календар фонду "Повернись живим". У ньому - 12 сюжетів, які демонструють реальні масштаби допомоги, яку фонд передає на фронт.

20:17
Подружжя волонтерів потрапило під обстріл в Лисичанську, повідомив Сергій Гайдай. Чоловік загинув на місці, жінка у важкому стані в лікарні.

 

19:52
Ще один незаперечний доказ "російськості" знищених колон показав Генштаб ЗСУ.

19:51
У Маріуполі залишилося менше 100 000 жителів, вони мешкають у підвалах та укриттях, повідомив Павло Кириленко.

19:40
Росіяни вивозять тіла цивільних із Маріуполя у крематорії на територію окупованого Харцизька (Донецька область), там тіла спалюють, щоб приховати злочини, повідомив голова ОВА Павло Кириленко в інтерв'ю Українській правді.

19:36
Щонайменше четверо загиблих та 15 поранених через обстріл росіянами Миколаєва забороненими касетними боєприпасами 15 квітня, повідомив голова ОВА Віталій Кім.

19:34
Вісім загиблих від ракетного обстрілу Харкова, повідомляє Суспільне, посилаючись на директора обласного департаменту охорони здоров'я.

19:16
На оточення Донецької області РФ посилатиме найбільш підготовлених з тих, хто вижив, за інформацією Донецької ОВА, повідомив Павло Кириленко в інтерв'ю Українській правді.

19:09
Пошкоджено водогін, зруйновані два продуктові склади - це наслідки обстрілу Сєвєродонецька росіянами 15 квітня, повідомив Сергій Гайдай.

19:07
Окупанти в окремих населених пунктах намагаються провести "вибори" і призначити своїх керівників - Генштаб ЗСУ.

19:05
Російські диверсанти крадуть або силоміць забирають у цивільних автівки та одяг - Генштаб ЗСУ.

19:04
Росіяни намагалися штурмувати Мар'їнку на Донецькому напрямку, але без успіху - вечірнє зведення від Генштабу ЗСУ.

18:54
Медведчуку однозначно змінять запобіжний захід на тримання під вартою, повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова в ефірі марафону Єдині новини. Щодо нього є дві справи: перша - про держзраду, вже слідство закінчене, друга - воєнний злочин, розслідується. Яке йому буде покарання, встановить суд.

18:40
В Луганській області у двох населених пунктах відновили постачання газу, повідомив Сергій Гайдай.

18:35
Фонд "Повернись живим" заявив про блокування їхнього сайту через скаргу Роскомнагляду. Його вже відновили, можна і далі донатити.

18:32
Переселенці, які потребують додаткового захисту, будуть отримувати по 2200 грн щомісяця на кожного члена родини - Шмигаль.

18:30
Росіяни обстріляли житловий район Харкова. Сім людей загинули, серед них - семимісячний малюк, 34 поранених, з них – троє дітей, повідомив голова ОДА Олег Синєгубов.

18:27
578 млн грн спрямували на виплату допомоги переселенцям - прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

18:23
В Україні створять Міжнародний центр розмінування - прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

18:22
Уряд почав реалізацію плану відновлення України, сказав у своєму зверненні прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

18:18
Важливо було показати, що країна, яка страждає від геноциду, має свою позицію, вважає перший заступник голови ВР Олександр Корнієнко.

18:12
"Ты там баб украинских насилуй". Журналісти "Схем" знайшли подружжя росіян, де дружина жартує над зґвалтуваннями українських жінок. Це 27-річний Роман Биковський та Ольга Биковська. Родом з РФ, живуть в окупованому Криму. У них є син. А жінка, яка закликала "насиловать баб", шукала вакансію няні.

18:08
15 квітня по Київській області росіяни тричі вдарили ракетами, повідомив голова ОВА Олександр Павлюк.

17:54
У Вашингтоні вважають, що війна в Україні може тривати до кінця 2022 року. Держсекретар Блінкен обговорював такий сценарій із європейськими партнерами.

17:46
Російські пропагандистські ресурси повідомляють, що членів екіпажу затонулого крейсера "Москва" доставили до Севастополя, але нічого не пишуть ні про кількість врятованих, ні про кількість загиблих. Як кажуть, "серед врятованих членів екіпажу крейсера загиблих немає".

17:31
Міноборони України нагадало російському флоту, що Чорне море взагалі закрите для них тільки на вхід, а виходом російські кораблі, що залишилися (поки що) на плаву, можуть скористатися будь-якої миті.
    The Ministry of Defence of Ukraine reminds the russian navy that the Black Sea straits are closed for entry only. The part of your fleet that remains afloat still has a way out.
    — Defence of Ukraine (@DefenceU) April 15, 2022

17:24
"Потрібно розуміти, що ядерна зброя – це останній козир РФ. Зараз ми не бачимо ознак того, що Росія може використати цю зброю", – сказав речник Міноборони Олександр Мотузяник на брифінгу.

17:06
Спікер СБУ Артем Дехтяренко повідомив, що з 24 лютого СБУ знешкодила майже 100 ДРГ і затримала понад 300 колаборантів.

16:48
На звільнених від російської окупації територіях Київської області вже знайшли тіла понад 900 убитих мирних жителів, повідомив на брифінгу начальник ГУ НП у Київській області. Завали в Макарові та Бородянці досі розбирають і загиблих може бути більше.

16:31
Репортаж CNN про морський пором, який зазвичай ходить між Таллінном та Стокгольмом, але зараз переобладнаний під житло для біженців з України.

16:23
За даними ГУР, російський "план мобілізації" 26 000 "резервістів" з ОРДЛО фактично зірвано. Чоловіки призовного віку не бажають ставати російським "гарматним м'ясом".

16:16
Подоляк: " Настав час для Європи відправити на фінансово-економічне дно реальну Москву. Все, що для цього потрібно – повне ембарго на російську нафту й газ."

15:58
Омбудсменка Людмила Денісова заявила, що з початку повномасштабного вторгнення окупанти пошкодили 324 лікарні, серед них – 14 дитячих. Під обстріл потрапили 60 бригад екстреної медичної допомоги, а шість лікарів загинули.

15:54
Терористи угруповання ДНР звинуватили у шпигунстві на користь України співробітників спільної моніторингової місії ОБСЄ та "порушили кримінальну справу" проти них, повідомляє орган російської пропаганди ТАРС.

15:47
Посла Росії у Північній Македонії викликали сьогодні в МЗС країни та вручили йому ноту зі списком шести співробітників російського посольства, оголошеними персонами нон грата (MIA).

15:39
Кім: "Ми хотіли зробити надводний музей із недобудованого крейсера "Україна", але з крейсера "Москва" хлопці зробили підводний музей".

15:29
Російські окупанти обстріляли з РСЗВ житлові квартали Миколаєва, є постраждалі, повідомила голова Миколаївської облради.

15:27
Австрійський машинобудівний концерн Andritz заявив, що припиняє нові операції в Росії до подальшого сповіщення. У заяві компанії йдеться про те, що вона "засуджує вторгнення в Україну, що призвело до руйнування інфраструктури та загибелі людей" (DW).

14:51
Евакуації екіпажу крейсера "Москва" завадив шторм, сказала спікерка морської охорони Держприкордонслужби Наталія Гуменюк.

14:48
ФСБ звернулися з проханням до уряду РФ збільшити на 17% асигнування на поховання загиблих військових та надгробки для них, пише російська служба ВВС.

14:41
З України до Польщі з початку війни приїхали понад 2,75 млн біженців, повідомила Польська прикордонна служба. Зазначається, що кількість тих, хто перетинає кордон у бік Польщі, значно скоротилася за останні тижні, а кількість людей, які виїжджають в Україну, збільшилась (CNN).

14:24
Голова Бучанської окружної прокуратури Руслан Кравченко в ефірі Current Time: "Звірі поводяться краще, ніж російські військові: ці просто когось бачили з мирних, одразу відкривали вогонь".

14:07
Франція має намір повернути своє посольство зі Львова до Києва як знак підтримки України у боротьбі з російською агресією, сказав глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан у розмові з Дмитром Кулебою (Anadolu).

14:01
Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо у телефонній розмові з Дмитром Кулебою обговорив можливість найближчими днями повернути посольство Італії до Києва, повідомляє Anadolu. Італія також має намір посилити санкції проти Росії.

13:51
Офіс генпрокурора розпочав розслідування загибелі людей внаслідок обстрілу окупантами евакуаційних автобусів у смт Борова Ізюмського району Харківської області. Повідомляється, що 14 квітня росіяни обстріляли автобуси з мирними жителями, загинули 7 людей і ще 27 отримали поранення.

13:31
У ГУР розповіли, як наприкінці березня разом із партизанами та ЗСУ звільняли населені пункти Сумської та Чернігівської областей.

13:29
Рейтингове агентство Moody's попереджає, що Росія ризикує допустити дефолт із двох випусків євробондів, якщо інвестори не отримають за ними передбачені договором виплати у валюті до 4 травня.

13:26
Сценарист "Карткового будинку" Бо Віллімон приїхав в Україну, щоб зібрати матеріал для документального фільму про звірства росіян під час окупації міст Київської області.

13:20
93-тя ОМБр Холодний Яр показала фотографії збитого російського штурмового вертольота Ка-52. Ласкаво просимо на землю, "Алігатор".

12:56
Поштові служби Польщі, Швеції, Данії, Фінляндії та Австралії направили документи до Всесвітнього поштового союзу про припинення доставки відправлень до Росії та Білорусі. До поштової блокади приєдналася також Пошта Латвії, яка у березні припинила грошові перекази до країн-агресорів.

12:40
Міністр оборони Олексій Резніков пожартував у Twitter, що завдяки потонулій "Москві" у дайверів на Чорному морі з'явився новий "рек" (місце для занурень до затонулого корабля).

12:30
Міністр економіки Німеччини Роберт Габек закликав жителів країни заощаджувати енергію через ситуацію навколо України. "Ми менше залежатимемо від імпорту з Росії, якщо підійдемо до цього як до великого спільного проєкту", - зазначив він (Spiegel)

12:18
Росія вимагає від США припинити постачання зброї Україні, за невиконання вимоги погрожує непередбачуваними наслідками для європейської та світової безпеки. Текст дипломатичної ноти із погрозами цитує The Washington Post.

12:08
Мер Маріуполя Вадим Бойченко в ефірі Current Time: "Відбувалося бомбардування з 9 березня і протягом двох тижнів, систематичне і дуже жорстке. Люди не мали можливості поховати померлих, вони робили це у дворах. Зараз тіла відвозять [російські військові] у накопичувальні центри. Ми припускаємо, що вони використовуватимуть братські могили та часткові спалювання, як підтвердила розвідка, у мобільних крематоріях. Ще варіант – звозити тіла на підконтрольну частину до міста Харцизька, яке було окуповано з 2014 року, і спалюватимуть у крематоріях там".

12:04
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський передав кризовому координатору ООН в Україні Аміну Аваду закривавлену іграшку з Краматорська, аби той передав її у Міжнародний суд ООН в Гаазі.

12:02
Ектор Хіменес-Браво з командою готують гарячі обіди для мешканців Ірпеня, Бучі, Бородянки.

11:59
Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 15.04. Орієнтовні дані від Генштабу ЗСУ.
Є 20 000 мертвих окупантів!

11:51
На тлі застережень української розвідки про нові провокації Кремля для мобілізації населення РФ на війну проти України, російські військові запускали сьогодні вранці ракети ППО над Бєлгородом. Пропагандистські ЗМІ Росії невдовзі написали, що це військові РФ "відбивали атаку".

11:40
У тимчасово захопленому Скадовську на Херсонщині, над міською радою, загарбники зняли український прапор, натомість вивісили російський триколор. Про це у Фейсбуці повідомив міський голова Скадовська Олександр Яковлєв. Він додав, що Скадовська міська рада не співпрацюватиме з окупантами, тому відсьогодні жоден працівник виконкому не працюватиме в будівлі під ворожим прапором.

11:32
Міністр оборони Словаччини вважає, що президент російських окупантів Володимир Путін – сучасний варіант лідера нацистів XX століття Адольфа Гітлера. Про це Ярослав Надь сказав в інтерв'ю The New York Times, запевнивши, що Братислава продовжить підтримувати Україну.

11:30
На Чернігівщині Росія атакує позиції прикордонників. Так, сьогодні о 08:25 та о 09:00 з території РФ був мінометний обстріл місцевості, яка прилягає до держкордону України у районі населеного пункту Сеньківка.

11:07
Міністерство промисловості і торгівлі росії скаржиться, що деякі іноземні логістичні компанії відмовляються возити російські вантажі.

11:04
З початку повномасштабного вторгнення Державне бюро розслідувань порушило 154 кримінальних провадження за державну зраду та 81 – за колабораційну діяльність. Найбільше — на Донбасі.

10:52
Комісія Ужгородської міськради вирішила перейменувати 58 вулиць, пов’язаних із російськими діячами, інформує Ужгородська міська рада.

10:44
Житель Швеції продав свою вітрильну яхту та зробив перший внесок, щоб придбати машини швидкої допомоги для міста Тростянця на Сумщині, яке тривалий час перебувало під окупацією. Про це повідомляє Тростянецька міська рада.

10:37
ЗСУ знищили безпілотник російських окупантів. Він намагався здійснити розвідувальну діяльність об'єктів інфраструктури Одеси. Про це повідомляє спікер Одеської ОВА Сергій Братчук в Facebook.

10:35
Попри публічний "нейтралітет", Угорщина могла постачати Україні зброю зі своїх арсеналів через територію інших країн. Про це пише The New York Times.

10:32
Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, який передбачає ембарго на імпорт вугілля з Росії та можливість заморожування активів російських громадян і компаній за підтримку агресії проти України. Про це повідомляється на сайті канцелярії польського президента.

10:28
З перших днів війни росіяни били по житлових кварталах Чернігова та тримали його в облозі. Як це було? LIGA.net побувала на напівзруйнованих вулицях міста.

10:20
У містах і селах Житомирської області усувають руйнування, завдані російськими окупантами. На це з державного бюджету виділено 100 млн грн.
Про це повідомляє заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко у Facebook.

10:03
Заява керівництва російських окупантів, що біля Дніпра нібито розбомблено переданий ЗСУ словацький комплекс ППО С-300 – кремлівський фейк "для заспокоєння нервів" льотчиків ВКС РФ. Про це пише The New York Times, посилаючись на міністра оборони Словаччини Ярослава Надя.

09:53
Дмитро Кулеба прихистив цуценя з Маріуполя і назвав Марік. Відео з новим домашнім улюбленцем міністр закордонних справ опублікував в Instagram.

09:46
РФ сама обстріляла с. Клімово у Брянській області, хоча і звинуватила у цьому Україну. Це підтверджують свіжі перехоплення телефонних розмов окупантів, що є у розпорядженні СБУ.

09:43
Вірменія почала платити за російський газ у рублях, розказав міністр економіки цієї країни Ваган Керобян в інтерв'ю РБК.

09:31
Маріупольська міськрада повідомила, що російські війська розпочали процес ексгумації тіл, які були поховані у дворах житлових будинків.
"Окупанти забороняють поховання вбитих ними ж людей. У кожному дворі поставили свого наглядача, який не дає можливості маріупольцям поховати своїх померлих рідних або знайомих. Навіщо проводиться ексгумація й куди потім будуть направлені тіла, невідомо", — сказано у повідомлені.

09:25
Ватикан хоче провести хресну ходу, під час якої нестимуть хрест українка й росіянка. Про це повідомляє Польське радіо.

09:22
Повітряні сили закликають США передати Україні винищувачі, на яких льотчики ЗСУ зможуть не лише стримувати повномасштабне вторгнення Росії, а й вигнати окупантів із нашої території. Командування ПС ЗСУ показало ролик-звернення льотчика з англійськими субтитрами.

09:15
80 воїнів 72-ої окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців стримали багатотисячне угруповання російських військ, які намагалися через село Мощун прорватися до Києва.

09:03
Сотні людей були викрадені у Запорізькій області з початку війни з Росією. Серед них - політики, журналісти, освітяни.

08:54
Затоплений флагман Чорноморського флоту Росії прикривав з повітря все Херсонське угруповання окупаційних військ. Окрім цього, судно мало прикривати висадки десанту в Одеській та Херсонській областях, розповів радник Офісу президента Олексій Арестович.

08:49
Війська Росії із важкого озброєння обстрілюють Кремінну. Вогонь по місту не вщухав усю ніч і триває дотепер. Осколкові поранення отримали п’ятеро місцевих жителів. Одна літня людина загинула.

08:45
Польща та країни Євросоюзу допоможуть відбудувати зруйновані російськими загарбниками населені пункти України. Це у зверненні до Ради та українського народу пообіцяв маршал Сенату польського парламенту Томаш Гродзький.

08:34
У Генеральному штабі ЗСУ показали, як українські військові перетворюють на брухт чергову російську машину смерті.

08:31
Понад 553 дітей постраждали в Україні через вторгнення Росії. 198 дітей загинули. Поранені понад 355, повідомили в Офіс генпрокурора.

08:26
Відомий сценарист американських серіалів, зокрема й Карткового будиночка Бо Віллімон приїхав до України, щоб набрати матеріалів про жорстокі звірства росіян у Київській області. Він зніме документальний фільм про звірства росіян. Про це Бучанська міська рада повідомляє у Фейсбуці.

08:24
Українські артисти присвятили олдскульний трек Привиду Києва та всім повітряним силам України.

07:55
Український режисер Сергія Сотниченко був в епіцентрі масових обстрілів в Ірпені. Він відзняв деякі моменти на телефон.

07:45
За даними ООН, в Україну повернулися 870 000 біженців, які виїжджали з країни після російського вторгнення.

07:41
Навпроти російського посольства у Варшаві на тротуарі з’явився великий синьо-жовтий напис “Слава Україні!”

07:38
Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про допомогу громадянам України, які виїхали з батьківщини через війну. Зміни стосуються тимчасового допуску до медичної професії та впорядкування реєстрації в системі податкових номерів PESEL.

07:23
Посольство Франції повертається до Києва, повідомило французьке Міністерство закордонних справ.

07:21
МВФ збільшив екстрене фінансування допомогти Україні, запустив спеціальний рахунок для подальшого фінансування й разом із міжнародними партнерами готується до масштабних зусиль з відновлення країни.Про це в інтерв’ю сказала директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва.

07:09
Захисники Маріуполя з моменту облоги міста російськими військами завдали окупантам величезних втрат у живій силі й техніці. Так, бійці окремого загону спеціального призначення (полку) "Азов" знищили та поранили понад 2 000 загарбників.
Про це повідомив заступник командира полку "Азов", капітан Святослав "Калина" Паламар.

06:59
Євросоюз планує ввести поетапне ембарго на закупівлю російської нафти, щоб покарати країну-окупанта за повномасштабне вторгнення в Україну, проте предметні переговори про це стартують не раніше другого туру президентських виборів у Франції. Про це з посиланням на джерела пише The New York Times.

06:55
Оперативна інформація від Генштабу:
    На Волинському й Поліському напрямках окремі підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях.
    На Південнобузькому напрямку противник намагається провести фортифікаційне обладнання позицій, поповнює запаси озброєння та військової техніки. Веде розвідку із залученням безпілотників.
    На Донецькому і Таврійському напрямках основні зусилля ворог зосереджує на спробах захоплення населених пунктів Попасна і Рубіжне. Успіху не має.
    Так, на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито 8 атак ворога, знищено 4 танки, 6 бронетранспортерів, 4 бойових машини піхоти, а також одну артилерійську систему противника.

06:46
Україна серйозно ставиться до погроз Міноборони РФ бомбардувати Київ, але не боїться і має на них відповідати. Про це в інтерв'ю ВВС заявив президент Володимир Зеленський.
"Ми серйозно ставимося до всіх загроз, тому що ці загрози пов'язані з тим, що можуть загинути наші люди. Ми не боїмося жодної з погроз РФ разом з тим. Ми повинні відповідати на всі кроки РФ, що нам загрожують", – сказав він.

06:36
Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек закликав Європу збільшити постачання зброї в Україну. Також чиновник рекомендував німцям економити енергоносії, щоб досадити Путіну. Про це повідомляє ZDF.

06:25
У заблокованому російськими військами Маріуполі в результаті ворожих обстрілів і бомбардувань зруйновано 95% будівель. Через безперервні атаки окупантів могли загинути десятки тисяч городян, сказав президент Володимир Зеленський в інтерв'ю BBC.

06:22
Графік евакуаційних поїздів на сьогодні, 15 квітня.
    06:00 - 209/210 Івано-Франківськ - Харків-Пас.
    11:30 - 209/210 Харків-Пас. - Івано-Франківськ
    11:30 - 219/220 Запоріжжя-1 - Львів
    14:30 - 220/219 Львів - Запоріжжя-1
    16:30 - 234/233 Покровськ - Чоп
    23:30 - 234/233 Чоп - Дніпро

06:20
Зеленський прокоментував затоплену "Москву".
"Те, що відбувається в армії Росії, яка напала на нас, яка є окупантом, яка блокує, до речі, Чорне море, мені, чесно кажучи, однаково. Якщо вона зменшиться, це непогано", - сказав Володимир Зеленський.

06:01
Україна захищає весь демократичний світ. Відео Оперативного командування Південь.

05:58
Ніхто достеменно не знає, як можна зупинити війну. Так відповів президент Володимир Зеленський на відповідне питання в інтерв'ю ВВС.
"Зупинити Третю світову війну? Зробити все, щоб це закінчилося, якнайшвидше? Зробити все, щоб Україна не була зруйнована на 100%? Як це можна зробити? Я думаю, ні в кого немає 100-відсоткової відповіді, бо в такому разі це вже було б зроблено", – сказав Зеленський.

05:50
У Маріуполі російські окупанти зруйнували ракетними ударами школу, яку нещодавно відремонтували. Про це повідомляє міськрада Маріуполя.

05:43
На Київщині невідомі ходять по будинках місцевих мешканців і пропонують за гроші провести обстеження приміщень на наявність вибухонебезпечних предметів, а також надають послуги платного розмінування. У Держприкордонслужбі наголосили  що всі роботи з розмінування проводяться безплатно по черзі.

05:41
Деякі європейські країни, блокуючи ембарго на російську нафту, заробляють на крові. Про це сказав президент Володимир Зеленський в інтерв'ю ВВС.
"Наприклад, ембарго на нафту на сьогодні, я вважаю, один із ключових моментів, одне з ключових питань, які, як нам відомо, блокували Німеччина й Угорщина серед європейських держав. І тут нам треба разом розмовляти з цими країнами – як таке можливо, щоб у Європейському Союзі було різне ставлення до цього щодо ембарго на нафту", – сказав президент.

05:36
У Росії в місті Іваново поліція затримала чоловіка, який безкоштовно розповсюджував книги Джорджа Орвела "1984". Про це повідомляє телеграм-канал NEXTA Live.

05:28
Близько 100 канадських військовослужбовців вирушать до Польщі, щоб допомагати приймати українських біженців, які рятуються від російської агресії. Про це написав у Twitter прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

05:22
Журнал National Geographic зупиняє публікацію матеріалів у Росії. Про це повідомлено на сайті.

05:18
12-річний Дмитро Кеда, якому вдалося з сім'єю евакуюватись із Маріуполя, забив переможний гол футбольного клубу Шахтар на благодійному матчі у Польщі.

05:07
Черги у пунктах пропуску на кордоні України з Молдовою, Румунією, Словаччиною, Угорщиною відсутні. Зберігаються черги на кордоні з Польщею: найбільші – у пунктах пропуску Шегині та Краковець, менш значні – Ягодин, Грушів, Рава-Руська. Про це повідомляє Держприкордонслужба.

04:58
Відчай російського диктатора Володимира Путіна, який прагне створити видимість перемоги в Україні, може спонукати його віддати наказ про застосування тактичної чи малопотужної ядерної зброї. Про це заявив директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс, повідомляє NYT.

04:54
Виробник печива Oreo Mondelez, а також компанії Nestle й PepsiCo зіткнулися з протестом з боку працівників в Україні, Польщі й інших країнах Європи через рішення продовжувати бізнес у Росії. Про це пише Reuters.

04:51
Об'єднані Арабські Емірати відправили в Україну літак із 50 тоннами гуманітарного вантажу й обладнаними машинами швидкої допомоги. Про це повідомляє Держприкордонслужба у Telegram.

04:38
Російські військові зруйнували 77% території села Горенка у Київській області. Про це свідчить мапа Супутникового центру ООН.

04:31
Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан відвідав Бучу й Бородянку, щоб зафіксувати звірства російської окупаційної армії. Він заявив: складно гарантувати, що правосуддя переможе після війни, оскільки Росія відкликала свій підпис під статутом суду. Про це пише CNN.

04:28
На Херсонщині після напружених переговорів п'ятьох українських військовослужбовців вдалося поміняти на чотирьох полонених російських окупантів. Про це повідомляє оперативне командування Південь.

04:14
США не хочуть повертати російським олігархам активи, заарештовані в рамках санкцій за повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Про це заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в інтерв'ю Вашингтонському економічному клубу, передає Reuters.

03:59
За дев'ять днів у Київській області упорядкували основні маршрути, зруйновані російськими окупаційними військами - понад сто кілометрів доріг. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

03:53
Глава гуманітарної організації ООН Мартін Гріффітс закликав забезпечити безпечний вихід мирних жителів з обложеного російськими окупантами Маріуполя після загибелі двох працівників місії та членів їхніх сімей. Про це пише CNN.
Уточнюється, що інцидент, ймовірно, стався 15 березня - танк обстріляв будівлю центру Карітас у Маріуполі, вбивши двох працівників і п'ятьох їхніх родичів.

03:50
Будівельний гіпермаркет Епіцентр у Чернігові повністю зруйновано після обстрілу російських окупаційних військ.
У Міноборони США попереджають українців: у Києві й інших містах країни велика небезпека ракетних обстрілів з боку російських окупантів. Про це заявив речник Пентагону Джон Кірбі.

03:40
На борту ракетного крейсера "Москва", що був уражений протикорабельними ракетами комплексу "Нептун", можуть бути дві ядерні боєголовки до крилатих ракет. Про це повідомив головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко.

03:15
15 квітня в Україну доставлять із Франції гуманітарну допомогу - 24 машини для пожежників і медиків та 50 тонн обладнання для проведення аварійно-рятувальних робіт. Президент Франції Емманюель Макрон написав у Twitter, що це вже другий конвой за місяць.

03:06
Нацполіція показала фотографії населених пунктів Баштанського району Миколаївської області після їхнього звільнення від російських окупантів.

02:59
14 квітня у Вашингтоні спроєктували український прапор на посольство Росії:

02:55
У Міноборони США попереджають українців: у Києві й інших містах країни велика небезпека ракетних обстрілів з боку російських окупантів. Про це заявив речник Пентагону Джон Кірбі.

02:24
У Бучі на Київщині практично на 85% тіл усіх загиблих мирних жителів є отвори від куль – це свідчить про вчинення усвідомленого умисного вбивства. На цьому наголосив мер Бучі Анатолій Федорук в ефірі національного телемарафону.

02:11
Велика Британія запровадила санкції проти двох близьких соратників російського олігарха Романа Абрамовича у відповідь на вторгнення Росії в Україну - під обмеження потрапив директор футбольного клубу Челсі Юджин Тененбаум і діловий партнер олігарха Девід Давидович. Це найбільше заморожування активів, коли-небудь запроваджене урядом, пише Reuters.

02:02
14 квітня російські окупанти обстріляли Сумську область. Ворог використав важку артилерію із забороненими міжнародними правилами снарядами. Про це повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

01:48
Росія звернулася до Бразилії з проханням допомогти обійти антиросійські санкції, запроваджені через її повномасштабне вторгнення в Україну. Про це пише Reuters.

01:23
Кораблі російських окупантів залишаються у Чорному морі, здійснюють маневри й переформування. Про це повідомляє оперативне командування Південь.

01:18
Україна жодного дня не зупиняла ракетну програму. Про це написав у Facebook секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов.
Як повідомив Данілов, у серпні 2021 року РНБО ухвалила рішення про розвиток ракетного озброєння до 2031 року, і витрати за цією програмою мають становити понад 200 млрд грн.

01:09
Спікери Сенатів Польщі та Чехії відвідали Ірпінь, Бучу й Бородянку.
"Ми в Сенаті чеського парламенту знаємо, що відбувається в Україні, але вважаємо за необхідне і правильне побачити цей жах на власні очі", - написав у Twitter спікер Сенату Чехії Мілош Вистрчіл.

00:54
ЮНЕСКО створила проєкт Backup Ukraine для збереження культурної спадщини України, що перебуває під загрозою знищення через повномасштабне вторгнення Росії.

00:36
Фронтмен гурту Океан Ельзи Святослав Вакарчук грає музику на руїнах розстріляного пасажу Харкова. Фото опублікував у Facebook письменник Сергій Жадан.

00:13
Автобусний оператор FlixBus відновлює маршрути до Києва й інших українських міст - рейси були припинені з початком війни. Про це йдеться на Урядовому порталі.

00:03

За ці 50 днів повномасштабного вторгнення росіяни показали, що саме Донбас для них - головна мішень, саме Донбас вони хочуть знищити в першу чергу, - Зеленський
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live