Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

14.04.2022

23:59
Росія розпочала війну не 24 лютого, вони прийшли до нас ще у 2014 році. 14 000 загиблих за цей час. Чим відповів на це світ? Запитання так і залишилося риторичним, саме тому вони вирішили ще й розпочати повномасштабну війну - вечірнє звернення президента Володимира Зеленського.

23:49
Містечко Фуентес-де-Андалусія в Іспанії цього тижня носить ім’я "Україна" - досягнення на дипломатичному фронті за 14 квітня опублікувало МЗС України.

23:40
Зеленський провів телефонну розмову з президентом Франції Макроном. Обговорили переговорний процес і розслідування злочинів РФ, пише президент України.

23:32
У Хмельницькій області загинув військовий ЗСУ через аварію, спричинену нетверезим киянином, який за кермом фури врізався у блокпост, повідомив голова ОВА Сергій Гамалій. Двох тероборонівців поранено.

23:22
14 квітня НБУ дозволив банкам продавати іноземну валюту населенню.

23:07
Міноборони РФ визнало, що "Москва" пішла на дно під час буксирування в порт "в умовах шторму".

22:51
Франція повертає свого посла до Києва, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Разом із тим країна підтримує нафтове ембарго щодо РФ.

22:36
На всій контрольованій території України зараз повітряна тривога.

22:26
Зведення по ситуації на Донбасі від бійців ООС:
    відбили 6 атак ворога
    знищили 4 російські танки
    6 бронетранспортерів
    4 бойові машини піхоти
    артилерійську систему противника.

22:14
До кожного населеного пункту на Київщині вже потрапила гуманітарна допомога. Найближчим часом буде відкрито магазини, виплачено борги за пенсіями і соцвиплатами, каже Павлюк.

22:10
Оборона Київської області: закінчуються фортифікаційні роботи. Війська займають відповідні рубежі і готуються до ймовірної зустрічі окупантів, каже Олександр Павлюк.

22:09
В моргах Київської області наразі перебуває 806 тіл загиблих українців, повідомив Олександр Павлюк.

22:08
Як прибирають від тіл окупантів Київську область, розповів голова ОВА Олександр Павлюк: "Збираємо рештки, ексгумуємо, передаємо в морги, слідчі описують і далі буде прийнято рішення - чи передати їх тій стороні, чи, якщо вони відмовляться, поховати у братських могилах".

21:54
"Припиніть годувати російську військову машину. Допоможіть Україні зі зброєю", - Зеленський опублікував відео звірств, які чинить РФ в Україні.

21:48
Близько 34 разів росіяни обстріляли Харків минулої доби, повідомив Олег Синєгубов. Градами, артилерією, мінометами. Влучили і в парк, і в житлові райони: Олексіївка. ХТЗ, Салтівка.

21:41
Президент США Байден каже, що готовий особисто відвідати Україну, цитує його сайт Білого дому. Втім, видання Washington Times зазначає, що відповідь "yeah" малоймовірно є підтвердженням поїздки президента.

21:36
За добу на Харківщині знищили один ворожий БПЛА та два літаки Су, повідомив голова ОДА Олег Синєгубов.

21:32
В "Азові" відзвітували - за 1 200 годин оборони Маріуполя українські бійці:
    знищили 46 російських танків, підбили 27
    знищили і підбили 69 БМП та БМД, 30 БТРів, "Тайфуни", "Рисі", "Тигри", вантажні автомобілі, легкові, БПЛА, катер, літак
    поранили та вбили понад 2 000 одиниць ворожої піхоти.

21:27
В Україні заборонили символи "V" та "Z" в рекламі, на транспорті, одязі та матеріалах (крім тих, де засуджують агресію РФ), а Росію визнали державою-терористом, таке рішення Верховної Ради.

21:24
У президента США прогнозують, що активна фаза повномасштабного вторгнення РФ затягнеться на "місяць або навіть довше", повідомляє CNN.

21:22
Україна зіграє на чемпіонаті світу-2022 з волейболу замість Росії, повідомили в Федерації волейболу України.

21:09
Google припиняє монетизацію контенту, який розповсюджує фейки про війну Росії проти України, заперечує чи виправдовує її, повідомив керівник Мінцифри Федоров.

21:07
"Це приниження Росії". Українські ракети спалили путінський флагман "Москва".

21:06
Удар по Краматорську. Розслідувачі Bellingcat зібрали свідчення причетності росіян.

20:58
В Олешках (Херсонщина), росіяни вивісили свій прапор, повідомив міський голова Євген Рищук. Туди зайшли окупанти. Комунальники поки продовжують працювати. Українські патрульні відмовляються працювати разом з російськими, сказав Рищук.

20:53
Дії РФ – геноцид українського народу, йдеться в ухваленій Верховною Радою постанові, повідомив нардеп Володимир Вятрович.

20:51
Учнів і викладачів закладів профтехосвіти не призиватимуть в армію, такий закон ухвалила Верховна Рада.

20:46
Імена російських військових, які брали участь у геноциді на Київщині, опублікувала українська розвідка.

20:23
Близько 220 000 людей в Україні залишилися без житла через агресію РФ, повідомляє Верховна Рада. Загальна площа збитків — понад 5,3 млн кв. м..

20:21
Куди росіяни пересилають награбоване - українська IT-армія зробила мапу на основі даних кур'єрської служби.

20:12
На Донеччині, не рахуючи Маріуполя, померло 238 людей, починаючи з 24 лютого, 772 - поранені, повідомив голова ОДА Павло Кириленко.

19:50
14 квітня до безпечного місця перевезли 2 557 людей: із Маріуполя, Бердянська, Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного, Кремінної, Попасної.

19:45
З перехоплених розмов росіян: військовий РФ каже своїй дружині, що вирішив роздати своїм же награбоване в Україні, бо "дуже хоче вижити".

19:34
Українських захисників нагородили на Луганщині голова ОВА Сергій Гайдай та Святослав Вакарчук. "Стримано. Тихо. Не урочисто. Імена не називаємо. Облич не показуємо", - написав Гайдай.

19:26
Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вже тричі звернувся до Росії з приводу війни проти України, але не отримав поки відповіді, заявив він на брифінгу в Офісі генпрокурора України.

19:18
"У нас є всі підстави вважати, що скоєні на території України злочини підлягають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду", - прокурор МКС Карім Хан.

19:17
Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан під час брифінгу про злочини на Київщині: "Як послідовники права, ми маємо дослідити та прийняти докази і, виходячи з них, робити висновки".

19:09
За оцінками видання Forbes, вартість російського крейсера "Москва", в який влучив український "Нептун" - $750 млн. "Нептун" Україна закупила 2021 року на $26 млн.

19:06
Українці візьмуть участь в "Іграх нескорених". В цьогорічній збірній - нинішні військовослужбовці, які захищають Україну, повідомив президент Володимир Зеленський.

18:56
Не Медведчук і не Янукович. Секретар РНБО Данілов каже, що Росія готувалася поставити головними в Україні "людей у великих погонах". Українців. Але імен не називає.

18:53
Росіяни перегруповують підрозділи на Сіверському напрямку: з території Брянської та Курської областей відбувається переміщення до Бєлгородської і Воронезької області РФ - Генштаб ЗСУ.

18:53
На Слобожанському  напрямку окупанти проводять розвідку ймовірних напрямків наступу, нарощують систему розвідки та медичного забезпечення. Триває поповнення запасів - Генштаб ЗСУ.

18:50
Командування росармії недотягує за планами мобілізації в північно-кавказькому регіоні, бо значна частина населення регіону відмовляється брати участь у війні - зведення Генштабу ЗСУ.

18:43
Секретар РНБО Данілов про повернення до Києва: "Люди повинні розуміти, що вони можуть потрапити під російські бомби, російські ракети. Щодо присутності великої кількості російських військових у столиці - сьогодні ми не бачимо, як це може взагалі відбуватися - від слова "зовсім".

18:32
Вторгнення до України почалося 24 лютого о 3:40, саме тоді на територію Луганської області зайшла перша колона російських танків, розповів секретар РНБО Данілов ВВС Україна.

18:25
РФ планувала повномасштабне вторгнення 22 лютого, а не 24-го - розповів секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю ВВС Україна.

18:19
На Житомирщині піротехніки знаходять склади з російськими боєприпасами навіть в обійстях селян.

18:12
В Україні дозволили приймати осіб з іноземним громадянством до розвідки, документ ухвалено Верховною Радою 352 голосами, написав нардеп Ярослав Железняк.

18:09
У Верховній Раді призупинили діяльність фракції ОПЗЖ, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

17:56
Уряд Франції заморозить 33 об'єкти нерухомості на Французькій Рив'єрі, Парижі та інших регіонах, що належать підсанкційним російським олігархам. Про це пише Euronews. Ця нерухомість оцінюється у понад пів мільярда євро.

17:51
Верховна Рада України офіційно визнала війну РФ проти України геноцидом та заборонила символи Z та V як символи агресії оккупантів.

17:44
Молдова звинувачує російську армію у спробах завербувати своїх громадян у Придністров'ї для війни проти України, пише Reuters.

17:36
Уряд Нідерландів дав вказівку енергетичним компаніям відмовитись від нових умов оплати за газ у рублях, нав'язаних Росією, повідомив представник міністерства економіки, передає Bloomberg.

17:31
Містечко Фуентес-де-Андалусія з населенням 7200 осіб у провінції Севілья, Іспанія, цього тижня носить ім’я "Україна", повідомляє МЗС. Крім того, деякі з його вулиць на цей час перейменовані на Київську, Маріупольську, Харківську, Херсонську та Одеську. Ця акція була реалізована за ініціативи мешканців містечка, які у такий спосіб вирішили продемонструвати свою солідарність із народом України.

17:21
Окупанти продовжують обстрілювати мирне населення Чернігівщини з забороненого міжнародним правом озброєння, повідомляє Оперативне командування "Північ". Сьогодні загарбники поцілили в один із приватних будинків в районі Городні. Попередньо, удар був нанесений із тактичного ракетного комплексу "Точка-У".

17:20
Окупанти обстріляли Велику Писарівку на Сумщині, повідомляє голова Сумської ОДА Дмитро Живицький. "Російська ворожа сторона обстріляла наші території", - написав він. Подробиць обстрілу поки немає
 
17:00
Слідчі обласної поліції Чернігова документують наслідки ворожих атак на території звільнених населених пунктів області. Фото Нацполіції зображують, як виглядає обстріляна Чернігівщина.

16:54
Видання "Харківські вісті" опублікувало відео обстрілу окупантами парка Горького:

16:40
У столиці на сьогодні рівень оплати за комунальні послуги становить понад 55%, пише мер Києва Віталій Кличко. Він закликав всіх, хто може, сплачувати за сервіси ЖКГ. Ці кошти скеровуються в першу чергу на закупівлю необхідних ресурсів та матеріалів, а також на зарплатню працівників підприємств.

16:39
Міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковені підтвердив, що його країна підтримує запровадження ембарго на російську нафту. Про це він заявив під час спільної пресконференції з українським колегою Дмитром Кулебою у Києві.

16:38
Парламент Молдови сьогодні проголосував в останньому читанні за заборону у своїй країні георгіївської стрічки, а також знаків Z та V як символів російської агресії в Україні. Про це повідомляє Newsmaker.md.

16:27
У різних мікрорайонах Ірпеня Київської області можна бачити волонтерів, які приїхали з Києва зі своїми лопатами, граблями і віниками, щоб допомагати прибирати місто, звільнене від окупантів. Що спонукало людей приїхати в Ірпінь і яке їхнє враження від побаченого - в сюжеті місцевого телеканалу ITV.

16:18
Секретар РНБО Олексій Данілов подякував конструкторам КБ "Луч" за якісну зброю - саме вони створили "Нептун".

16:13
Зустріч Путіна та Зеленського може відбутися, якщо буде підготовлений відповідний проєкт мирного договору,  який президенти зможуть підписати. Такого документа поки немає, повідомляє CNN, цитуючи Пєскова.

16:06
Росіяни продовжують стверджувати, ніби Україна обстрілює їхню територію. Губернатор російської Білгородської області повідомляє, ніби українці обстріляли село, а слідчий комітет РФ вважає, що українські вертольоти шість разів обстріляли якесь неназване поселення в Брянській області.

16:02
Мобілізованих росіян забезпечують списаними бронежилетами, пише ГУР. 12 березня російська залізниця доправила "новобранцям" вантаж із 5006 одиницями бронежилетів. Після прибуття вантажу з’ясувалось, що тканина бронежилетів практично повністю згнила, а металеві бронепластини проіржавіли. Бронежилети було знято з "тривалого зберігання", де вони протягом років лежали в умовах високої вологості.

15:51
Вчорашній ракетний удар із протикорабельного комплексу "Нептун" по флагману ЧФ РФ крейсеру "Москва" – не дебют цієї української розробки в оборонній війні проти Росії. Про це написав у Facebook секретар РНБО у 2014-2019 роках Олександр Турчинов, який був куратором розробки ракетного щита України. "Це не перше ефективне застосування "Нептуна". Два тижні тому наша крилата ракета завдала удару по ще одному ключовому кораблю "Адміралу Ессену", – розповів він.

15:41
Понад 30 000 людей вже залишили Луганщину, рятуючись від окупантів, пише Сергій Гайдай, голова Луганської ОДА. Щонайменше третина мешканців області з різних причин не змогла цього зробити, дехто з них фактично живе у бомбосховищах. Гаряче харчування, медичні послуги та психологічну підтримку їм цілодобово надають волонтери Товариства Червоного Хреста України.

15:38
У Харківській області у приватному секторі в районі Лисої гори 11 квітня від російських обстрілів загинув 12-річний хлопчик та жінка - мати двох дітей, пише "Суспільне". Серед поранених – ще одна жінка та діти, які грали у дворі.

15:30
Росія нищить культурну спадщину в Україні, повідомляє омбудсмен Людмила Денісова. Вже зафіксовано 189 фактів руйнувань таких об’єктів.

15:23
Вчителі школи в окупованому населеному пункті Донеччини зустріли вимогу окупаційної адміністрації вийти на роботу словами: “Ми в цьому шапіто брати участі не будемо!”, пише Павло Кириленко, голова Донецької ОДА. Як наголошує Кириленко, це справді геройський вчинок.

15:21
На Київщині зареєстровано 104 000 вимушених переселенців через російську збройну агресію, пише Олексій Кулеба з Гуманітарного штабу Київщини. Близько 10 000 переселенців розмістили у 23 закладах комунальної власності у 13 громадах області.

15:06
Рятувальники ДСНС продовжують розбирати завали в Чернігові, зокрема і в районі Чернігівського стадіону

15:02
Зруйнований Росією футбольний стадіон у Чернігові допоможе відновити Німеччина та Дортмундський клуб, повідомляє міністр культури Олександр Ткаченко. Також Німеччина наголосила про свою незмінну позицію щодо перенесення проведення 45-ї сесії комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з російської Казані.

15:01
Загрози країни-окупанта посилити військову ядерну присутність у Балтійському регіоні – "не новина". Так відреагувала на відповідну заяву заступника голови Радбезу РФ Дмитра Медведєва прем'єрка Литви Інґріда Шимоніте в сеймі, пише сайт Литовського національного радіо та телебачення.

14:58
Сьогодні відбувся черговий, четвертий, обмін військовополоненими, повідомляє Ірина Верещук. Обміняно п'ятьох офіцерів та 17 військовослужбовців рядового складу. Також звільнено вісьмох цивільних, включаючи одну жінку. Загалом сьогодні додому їдуть 30 наших громадян.

14:44
У Київській області прикордонники вийшли до пункту пропуску «Вільча», що на ділянці з Білоруссю. Про це повідомив голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко. Залишається небезпека мінування місцевості та обстрілів, зокрема, вчора на Чернігівщині фіксувався вогонь з гранатометів та стрілецької зброї, що відкривали рашисти з боку свого пункту пропуску «Погар».

14:38
Росіяни вкотре за останні дні відкрили вогонь по Кремінній, повідомляє голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Є пошкоджені будинки, які ще обстежують. Наразі двоє людей поранені уламками снарядів. Стан здоров'я жінки та чоловіка середньої тяжкості.

14:27
Туреччина дотримуватиметься всіх обмежень, узгоджених і затверджених на рівні ООН щодо Росії, заявив голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу в ефірі телеканалу NTV, повідомляє Anadolu.

14:25
Внаслідок боїв із російськими загарбниками на півдні країни сили оборони України за добу ліквідували понад півсотні окупантів. Про це сказав у щоденному повідомленні офіцер оперативного командування "Південь" ЗСУ Владислав Назаров.

14:17
МЗС України запустило російськомовну версію платформи про війну в Україні https://war.ukraine.ua. Мета російської версії сайту — забезпечити доступ усім людям, які спілкуються російською, до перевіреної, не спотвореної російською пропагандою інформації про війну, її ціну для Росії та наслідки для всього світу.

14:11
Котик, якого рятівники знайшли на руїнах Бородянки та фото якого облетіло весь світ, на жаль, не вижив, повідомляє Антон Геращенко. Його забрали, і намагались врятувати та навіть знайшли його хазяїв, але травми, які отримав Мурчик (це справжнє ім'я кота), виявились несумісні з життям.

14:04
Воїни Десантно-штурмових військ ЗС України успішно продовжують визволяти від російських окупантів українські населені пункти в південних областях України. Поки без деталей, але повідомляють, що в результаті блискучої операції львівських десантників вдалось подавити противника і змусити залишити кілька населених пунктів.

13:44
П'ятий пакет санкцій, який Євросоюз запровадив наприкінці минулого тижня, нарешті закрив лазівку, яка дозволяла європейським країнам продавати зброю в Росію, попри її багаторічну агресію проти України. Про це повідомило агентство Reuters.

13:41
Сьогодні близько 7 ранку у будинку колишнього політв’язня Кремля Едема Бекірова у Новоолексіївці Херсонської області відбулися обшуки, повідомила омбудсменка Людмила Денісова. Люди у військовій формі, в масках та зброєю вдерлися на подвір’я через огорожу, розпитували про Гульнару, яка є заступником голови Генічеської районної державної адміністрації, членом меджлісу кримськотатарського народу, та їхню дочку Елеонору - радницю Денісової з питань кримськотатарського народу, та наполягали на їхньому терміновому поверненні додому.

13:33
Флагман Чорноморського флоту Росії крейсер "Москва" після вчорашнього вечірнього удару по ньому ракетами ЗСУ "перекинувся і почав тонути". Про це сказав у щоденному полуденному повідомленні офіцер оперативного командування "Південь" ЗСУ Владислав Назаров.

13:31
Піротехніки ДСНС продовжують очищати Київщину від боєприпасів, повідомляє ДСНС. Снаряди та міни виявляють у дворах приватних житлових будинків, вздовж доріг, на відкритих ділянках та об'єктах інфраструктури. Лише за добу сапери знищили близько 500 боєприпасів.

13:29
Маріупольський державний університет відновлює свою роботу в Києві, пише Маріупольська міськрада. «Зараз ми прагнемо зберегти наших викладачів, студентів та наукову базу, аби після повного звільнення повернутися до рідного міста. Також на базі університету разом із міською владою Маріуполя плануємо розгортати великий центр допомоги нашим землякам», – сказав ректор МДУ Микола Трофименко.

13:22
Голос Америки опублікував короткий фільм з історіями взводу оборонців Києва зі складу 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців. Вони одні із перших зустріли росіян у передмісті Києва. На своїй ділянці фронту вони витримали п’ятиденний артобстріл, а потім відбили атаку переважаючої піхоти противника. Росіяни доходили до їхніх окопів на відстань у 10 метрів.

13:12
Мер Дніпра розповів росіянам, що буде, якщо вони підуть на Дніпро: "Якщо вони сюди попруться, то вони втратять не тисячі, а десятки тисяч своїх солдатів. Ми готуємось. І ми готові". Він додав, що зараз росіяни обстрілюють переважно інфраструктуру: нафтобази, аеропорти, військові частини, попри те, що ці об'єкти розташовані близько до житла мирних жителів.

13:06
Австралія запровадила санкції проти Газпрому та Транснєфті, пише керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак. Загалом у новому санкційному списку 13 компаній, які належать не тільки до нафтогазового сектору, але й до енергетичного та телекомунікаційного. У списку є «Ростелеком» та виробник електроенергії «РусГідро».

13:05
Німеччина робить для озброєння України більше, ніж потрапляє до публічної площини, але навіть так вона не може дати ЗСУ все, що має бундесвер. Про це заявила Handelsblatt уповноважена бундестагу з оборонних питань Єва Хьогль.

12:48
Зусиллями Головного управління розвідки звільнено двох українських пілотів, які перебували в полоні російських окупантів: Івана Пепеляшка та Олексія Чижа. Вони були в камері ще з вісьмома українськими офіцерами. Іван Пепеляшко розповідає, що, попри серйозні поранення, у СІЗО більшість українців не отримують елементарної медичної допомоги. До того ж постійно тривали виснажливі допити.

12:44
Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк заявив, що кількість убитих окупантів вже сягнула 20 000+ осіб.

12:41
З Донецької та Луганської областей продовжують евакуювати людей, з них майже дві сотні евакуйованих жителів Луганщини вже прибули до Київської області. Евакуйованих заселили в модульні будиночки на території Обухівського району. Як повідомляється, їх забезпечили усім необхідним: одягом, продуктами харчування, засобами гігієни.

12:33
Служба безпеки України нейтралізувала потужне злочинне угруповання в Одесі, яке пішло на співпрацю з ворогом і хотіло приєднатися до окупаційної «влади», якщо рашисти захоплять місто. Серед затриманих відомі у кримінальних колах "Еміль Варшавський" і "Пайзулаєв". Колаборанти підтримували зв'язок з представниками РФ, "доповідали" їм про ситуацію в регіоні, а також тероризували і залякували місцеве населення.

12:31
Міністр закордонних справ та оборони Ірландії Саймон Ковені сьогодні відвідає Київ, повідомляє ВВС.

12:30
Росія погрожує Швеції та Фінляндії розміщенням ядерної зброї та ракетних військ поруч із ними, якщо ці країни вступлять до НАТО. Повідомлення з погрозами з'явилося в Telegram заступник голови Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва.

12:23
Державне бюро розслідувань викрило керівника фракції партії ОПЗЖ Маріупольської міської ради, який напередодні воєнного вторгнення закликав до повалення чинної української влади. Також він є колишнім чоловіком Наталії Поклонської, яка була однією з головних фігур під час анексії Криму Росією. Став рупором кремля на сході - виступав за відновлення економічних зав’язків з Росією.

12:13
Донецька обласна прокуратура викрила мешканця Краматорська, який передавав ворогу через соцмережі дані про ЗСУ. Цю інформацію ворог використовував під час обстрілів житлових кварталів та інфраструктури Донеччини. Громадянину повідомлено про підозру у державній зраді.

12:05
В Харківській області ЗСУ накрили колону окупантів.

11:58
Твори російських письменників, які пропагували ідеї нацизму, можуть виключити з курсу "Зарубіжна література" в українських школах. Усі рекомендовані твори будуть переглянуті. Про це заявив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет під час телемарафону.

11:45
СБУ перехопила чергову розмову російський окупантів. В ній російський солдат вихваляється, як "танком переїхав легковик".

11:37
У Маріуполі російські окупанти спонукають мирних жителів вдягати білу стрічку, яка є ворожим символом — хочуть зробити людей "приманкою" для українських снайперів, заявив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram.

11:34
Зафіксована нова кібератака, спрямована на викрадення даних українців.
Ворожі хакери вчергове атакують українців, використовуючи "гарячі" воєнні теми. Цього разу – щодо мобілізації, повідомили у Держспецзв'язку.

11:27
У тимчасово окупованій Ялті жінку затримали за манікюр із жовтим та блакитним кольорами. 46-річну Ольгу Дяченко допитали і передали "задокументовані факти злочину" до місцевого відділку ФСБ.

11:23
Журналісти Слідство.Інфо ідентифікували псковських десантників, які вчиняли звірства в Бородянці Київської області.

11:22
Є загроза незаконного усиновлення українських дітей російськими громадянами без дотримання всіх необхідних процедур, визначених законодавством України, повідомили в Міністерстві закордонних справ.

11:16
Українські морські піхотинці знищили російський багатоцільовий безпілотний авіаційний комплекс "Орлан-10" і "накрили" росіян, які хотіли забрати уламки.

11:12
Поліція затримала колаборанта, який катував жителів Бучі.
За даними поліції, житель Кривого Рогу приїхав до Бучі до родичів, патрулював разом із військовими РФ, психологічно тиснув на жителів Бучі, погрожував їм вбивством, залякував зброєю, а прихильників Збройних сил України — катував. За такі дії фігуранту загрожує довічне позбавлення волі.

10:58
За 49 днів війни проти України російські війська втратили 753 танки, 160 літаків, 144 вертольоти, а кількість ліквідованих російських окупантів уже досягла 19 900, повідомляє Генштаб ЗСУ.

10:56
З України минулої доби виїхали близько 39 000 людей. Понад 23 000 з них перетнули кордон із Польщею. Також прикордонники оформили понад 500 машин із гуманітарними вантажами.

10:42
Українські міста продовжують стикатися з невибірковими атаками з боку Росії. Міста Краматорськ та Костянтинівка, ймовірно, стануть головними мішенями для російських обстрілів, заявила розвідка Міністерства оборони Великої Британії.

10:26
У разі нових російських ракетних ударів по Києву українська сторона може вдатися до адекватної відповіді. В Офісі президента запевняють, що є "прекрасні можливості по Росії", заявив радник голови Офісу президента Олексій Арестовича в ефірі Фейгін LIVE.

10:24
Прикордонники оприлюднили відео із затриманим пілотом бомбардувальника СУ-34, який знищував квартали Чернігова.

10:22
На Чернігівщині виявили покинутий росіянами склад боєприпасів. Усі боєприпаси буде передано Збройним силам України.

10:11
Суд заарештував ще 154 об’єкти рухомого і нерухомого майна сім’ї кума Путіна Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко.

09:57
США відправили в Україну стільки протитанкових ракет Javelin, що їх запаси вичерпуються для можливого використання власними силами. Поповнення американських запасів новою зброєю триватиме роки, повідомляє CNN.

09:42
Проїзд дорогою М-06 Київ – Чоп на ділянці з 49 до 52 кілометра буде закрито з міркувань безпеки, повідомив Укравтодор. Також це стосується під'їздів до траси поблизу 51 кілометра. Обмеження триватимуть щонайменше три дні.

09:35
14 квітня погоджено 9 гуманітарних коридорів:
     З міст Маріуполь, Бердянськ, Токмак та Енергодар до Запоріжжя на власному транспорті.
     Сєвєродонецьк – Бахмут (місце зборів – проспект Хіміків, 28).
    Лисичанськ – Бахмут (місце зборів –  РТІ, 40 років Перемоги, вул. Сосюри, 324).
    Попасна – Бахмут (місце зборів –  вул. Первомайська, 42).
    с. Гірське – Бахмут (місце зборів –  вул. Гагаріна, 13).
     Рубіжне – Бахмут.

09:34
Росія може спробувати помститися за "серйозні ушкодження" крейсера "Москва". На Одещині залишається висока ймовірність ракетних ударів, застеріг спікер Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

09:31
У столичному метро поїзди завтра відновлять рух обома коліями на синій та зеленій лініях. Інтервал руху на всіх лініях скоротять до 30 хвилин. На червоній лінії рух обома коліями буде між станціями "Академмістечко" та "Шулявська", однією – між станціями "Шулявська" та "Театральна".

09:18
Радник глави Офісу президента Олексій Арестович повідомив, що росіяни 15-й раз намагались висадитись на аеродромі у Чорнобаївці. Крім цього, склади з боєприпасами 22 армійського корпусу (Крим) знищено.

09:10
На Миколаївщині внаслідок обстрілів ворожих військ горіли склади підприємства, будинки та господарчі споруди. Про це повідомили в ГУ ДСНС України у Миколаївській області.

09:00
Російські війська продовжують вести обстріл Харкова та області, внаслідок чого регулярно стаються пожежі в житлових будівлях та інших об'єктах інфраструктури. Протягом доби підрозділи ДСНС здійснили 15 виїздів для гасіння загорянь, викликаних ворожими атаками.

08:44
Російські війська намагаються відновити наступальні дії у районі Осокорівки – в бік Кривого Рогу. Ворог намагається відновити втрачені позиції, повідомили в Генштабі.

08:37
В Україні через війну загинули вже 197 дітей, ще 351 малюк отримав поранення різного ступеню тяжкості. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 115, Київській — 105, Харківській — 81, Чернігівській — 54 та Миколаївських областях — 40.

08:34
Українські спецпризначенці підірвали міст із ворожою технікою, що прямувала до Ізюму. Про це повідомляє пресслужба Командування Сил спецоперацій.

08:24
Власник прав на шрифти Times New Roman і Arial компанія Monotype закрила росіянам доступ до них, повідомляє видання "Ведомости".

08:16
Управління Верховного комісара ООН із прав людини зафіксувало 1932 випадки загибелі та 2589 випадків поранень цивільного населення України внаслідок російського повномасштабного вторгнення.

08:11
Україна повідомила президенту Німеччини Франку-Вальтеру Штайнмаєру, що його візит до Києва може відбутися лише після приїзду канцлера Олафа Шольца з новими домовленостями. Про це розповів у інтерв’ю Європейській правді посол України у Німеччині Андрій Мельник.

08:06
Радіопередавальний і телевізійний центр Литовської Республіки передав Державному концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення 10 FM-радіопередавачів і 9 цифрових телевізійних передавачів для відновлення трансляції українських мовників.

07:58
Російські окупанти обстріляли житлові будинки в Золотому Луганської області, внаслідок чого отримали пошкодження кілька будівель. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

07:55
Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук повідомив, що флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер "Москва" буде небоєздатним як мінімум один рік. Точний стан корабля росіяни тримають в секреті.

07:47
Найбільші черги на виїзд з України станом на 06:00 14 квітня спостерігаються в пункті пропуску "Краківець", що на кордоні з Польщею. Про це Західне регіональне управління Державної прикордонної служби України - Західний кордон повідомляє у Фейсбуці.

07:15
Президент Колумбії Іван Дуке заявив, що його країна готова збільшити постачання енергоносіїв на Захід, щоб замінити російський імпорт, а також назвав геноцидом дії Росії в Україні. Про це він сказав в інтерв'ю CNN.

07:07
 Головне з оперативного зведення Генштабу ЗСУ
    У білоруському Холмечі на блокпостах військова поліція РФ та Білорусі перевіряє телефони. Цивільним повідомляється, що українські підрозділи  в будь-який час можуть здійснити напад на територію Білорусі.
    Ворог веде бої в районах Слов’янська, Попасної та Курахового, штурмує Маріуполь. Успіху не має. Тривають бої.
    На тимчасово окупованих територіях   Донецької  та Луганської областей продовжується примусова мобілізація. Встановлено, що російське командування поставило завдання мобілізувати 60 000-70 000 осіб на території так званої "ДНР". Однак вказані показники були виконані лише на 20%.

07:04
Росію не переобрали до низки органів у системі Організації Об’єднаних Націй, заявив представник України в ООН Сергій Кислиця.
Так, більше РФ немає у Постійному форумі корінних народів (натомість туди обрали Україну), Комітеті ООН з питань неурядових організацій, Виконавчому бюро дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та "ООН-Жінки".

06:56
Укрзалізниця отримала 15 супутникових інтернет-терміналів Starlink, які покликані забезпечувати комунікаційну інфраструктуру України під час війни. Про це повідомляє департаменту комунікацій Секретаріату КМУ на урядовому порталі.

06:42
Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України запустило СМС-інформування громадян про небезпеку мін та вибухонебезпечних предметів.

06:26
Низка країн НАТО найближчим часом оголосять про постачання Україні танків. Про це повідомив прессекретар Міноборони США Джон Кірбі.

06:20
У Білому домі обговорюють можливість відправки  з візитом до України міністра оборони Ллойда Остіна або держсекретаря Ентоні Блінкена, пише CNN з посиланням на джерело.

06:17
Укрзалізниця оприлюднила графік евакуаційних потягів на 14 квітня. Зокрема, вони курсуватимуть зі Слов'янська, Харкова та Одеси.

06:15
У блокованому російськими військами Маріуполі частина 36 бригади морської піхоти ЗСУ під час прориву потрапила під ворожий удар, внаслідок  чого зазнала втрат, а також група бійців потрапила в полон.
Про це заявив радник глави Офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну.

05:51
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у розмові з ватиканським секретарем з відносин із державами Полом Галлахером підтвердив запрошення Папи Римського до України.

05:41
Посольство Чехії повернулося до Києва. Воно було закрите з початку російського вторгнення.

05:36
На Фіджі в Тихому океані затримали яхту Amadea російського мільярдера Сулеймана Керімова, пише місцеве видання FBC News.

05:26
Таїланд відправив Червоному Хресту Польщі першу партію допомоги для України. Вона складається з 71 000 найменувань, куди увійшли харчові продукти, ковдри та спальні мішки, товари для дітей, предмети гігієни та аптечки. Загальна вартість гуманітарної допомоги уряду Таїланду для України становитиме 2 млн бат (близько $60 000).

05:17
Німецький віцеканцлер Роберт Габек сказав, що Україна "припустилася дипломатичної помилки", відмовившись прийняти з візитом президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра. "Відмова йому є відмовою Німеччині", - вважає Габек.
Зеленський казав, що ні він, ні його Офіс не отримували офіційного звернення від Штайнмаєра про намір відвідати Україну.

05:12
Російські хакери, можливо, збираються атакувати підприємства енергетичного сектору США та інших стратегічних галузей, пише Associated Press.

04:55
Сьогодні уже 50-й день повномасштабної війни Росії проти України.

04:41
Після того як Велика Британія ввела санкції проти основного власника АФК "Система" Володимира Євтушенкова і співвласника Лукойлу Вагіта Алєкперова, чи не єдиним непідсанкційним російським олігархом залишився співвласник Норнікеля Володимир Потанін. США і Європа не готові ризикувати стрибком цін на цей стратегічний метал, пише Bloomberg.

04:26
Окупанти створили у Херсоні аналог донецької "Ізоляції", там катують людей – Денісова
В Херсоні з’явився аналог сумнозвісної донецької в'язниці для катування тих, хто виступає проти окупаційного режиму, каже омбудсман Людмила Денісова.

04:19
МВС пообіцяло протягом двох тижнів назвати кількість жертв серед цивільного населення у кожному населеному пункті Київської області.
"Ці цифри змінюються щодня. Лісосмуги навколо міст залишаються поки що у небезпечному стані. А за інформацією, яка надходить до правоохоронців, там теж перебувають люди, які були розстріляні чи загинули під час обстрілу", – пояснив затримку міністр Денис Монастирський.

04:08
Український криголам "Ноосфера" до кінця війни залишиться в Південній півкулі.

04:05
Постійний представник Франції в ООН Ніколя де Рів'єр у Twitter: "Франція продовжить підтримувати Україну та український народ на всіх фронтах, зокрема в ООН, скільки буде необхідно. Ми не здамося, поки не відновиться мир".

03:57
Німецька влада офіційно підтвердила арешт яхти Dilbar вартістю $588 млн у порту Гамбурга. Федеральне управління кримінальної поліції встановило, що вона належить Гульбахор Ісмаїловій, сестрі російського мільярдера Алішера Усманова. Як і Усманов, вона знаходиться під санкціями Євросоюзу. Фото - EPA / Focke Strangmann

03:47
CNN пише, що США розглядають можливість візиту до України міністра оборони Ллойда Остіна або держсекретаря Ентоні Блінкена.
Остін востаннє був у Києві в жовтні 2021 року, а Блінкен - у січні 2022-го. На початку березня Блінкен приїжджав на польсько-український кордон для переговорів з Дмитром Кулебою.

03:40
Держсекретар США Ентоні Блінкен у Twitter: "Я погодив виділення $800 млн у вигляді зброї, спорядження та матеріалів для України, яка вступає в наступну фазу боротьби за свою свободу і майбутнє".

03:33
Австралія ввела санкції проти Газпрому.
А ще проти Газпром Нафти, Транснафти, Ростелекому, КамАЗу, алмазовидобувної компанії Алроса, Російських залізниць (РЖД), РусГідро та ще кількох російських компаній.

03:26
Офіс генпрокурора України заочно повідомив підозру командиру 4-ї танкової Кантемирівської дивізії ЗС РФ (ймовірно, мова йде про полковника Євгенія Журавльова). Йому інкримінують порушення законів та звичаїв війни через обстріли сіл Буймер і Скрягівка в Охтирському районі.

03:21
Генсек ООН попередив, що напад Росії на Україну загрожує сотням мільйонів людей у світі злиднями та голодом "у масштабах, небачених десятиріччями".

03:13
На дорозі М-06 у Стоянці завершують будівництво тимчасового мосту замість того, який було зруйновано через напад Росії.

03:05
Президент Колумбії Іван Дуке в інтерв'ю CNN назвав дії Росії в Україні геноцидом і божевіллям. Він також заявив, що Колумбія - один із найбільших виробників вугілля у світі - готова допомогти Європі з постачанням енергоресурсів.

02:59
Російська пропаганда не соромиться публікувати колонку колишнього лідера фашистської партії з Великої Британії, в якій він намагається заперечити вбивства у Бучі.

02:44
Над кіберцентром НАТО в Естонії підняли прапор України.

02:38
Єврокомісія попередила, що указ Путіна про сплату газу в рублях може призвести до порушення санкційного режиму, пише Bloomberg.
Хоча формально для європейських країн нічого не змінюється (вони як переказували гроші в євро, так і будуть це робити), але насправді Росія повністю контролюватиме платежі: вона сама визначатиме момент здійснення трансакції та зможе маніпулювати обмінним курсом.

02:30
Нафтотрейдери будуть змушені скоротити закупівлю російської нафти з 15 травня, пише Reuters. Цього дня набудуть чинності обмеження ЄС, що виключають закупівлі нафти у Роснафти та Газпромнафти, які не є "суворо необхідними" для забезпечення енергетичної безпеки Європи.

02:27
Британське видання Sky Sport повідомило, що донецький ФК "Шахтар" через війну може продати усіх своїх футболістів. Гендиректор клубу Сергій Палкін прямо це не підтверджує, але каже, що "у нас залишилось одне джерело фінансування - це продаж футболістів".

02:15
Мер Києва Віталій Кличко підтримав перейменування станцій метро з "недружніми" до України назвами. Станція "Мінська" може стати "Варшавською", сказав він в ефірі єдиного телемарафону.

02:09
Росія офіційно підтвердила: згорів флагман ЧФ РФ "Москва", який атакував Україну
Російський крейсер "Москва" отримав серйозні пошкодження внаслідок обстрілу. Екіпаж повністю евакуйовано, повідомило Міністерство оборони Росії.

02:04
З Росії пішов Durex (а ще Calgon, Vanish і Нурофен). Власник брендів - британська Reckitt Benckiser - передасть свій російський бізнес третій стороні або місцевому менеджменту.

01:59
Росіяни вкрали сільськогосподарські дрони й тепер в ефірі RT розповідають, що це пристрої для розприскування хімічної зброї, повідомив голова Всеукраїнської федерації власників безпілотників Тарас Трояк.

01:54
Збірна України прибула на Ігри нескорених, які відбудуться в Гаазі 16-22 квітня.
В Нідерланди приїхала не вся команда. Ветеран Дмитро Сидорук, тренер зі стрільби з лука, загинув на війні минулого тижня. Учасниця збірної, волонтерка Юлія Паєвська досі перебуває в полоні.

01:45
Франція надасть Україні додаткову військову допомогу на 100 млн євро
Україна отримає від Франції додаткову військову допомогу, повідомила глава Міноборони Франції Флоренс Парлі.

01:42
"При спробі прориву". Арестович розповів, як морпіхи у Маріуполі потрапили в полон
Арестович підтвердив, що Росія захопила в полон українських морпіхів у Маріуполі. Їх не тисяча, як заявила російська пропаганда, а "набагато-набагато менше".

01:34
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що те, що робить Росія в Україні, - це не війна, а терор. "Якщо хтось відправляє літаки, солдатів бомбардувати житлові масиви, вбивати мирне населення – це не війна. Це жорстокість, бандитизм, тероризм", – сказав він на пресконференції у Києві.

01:29
Укрзалізниця отримала Starlink. Системи залізничникам надала одна з найбільших IT-компаній України N-iX. Залізниця отримала 10 пристроїв Starlink першого покоління та 5 – другого.

01:21
На тротуарі навпроти посольства Росії у Польщі написали "Слава Україні!"

01:13
У Росії бюджетники почали масово фотографуватися з білими пов'язками на передпліччі. Так вони нібито підтримують сили вторгнення в Україні, що використовують білі стрічки для ідентифікації. Іронія в тому, що ще десять років тому білі стрічки були в Росії символом антипутінського протесту.
А сам Путін порівнював їх з контрацептивами: "Чесно вам скажу, непристойно, але з усім тим: я думав, що це така пропаганда боротьби зі СНІДом, що це контрацептиви такі".

01:06
169 військовослужбовців Національної гвардії потрапили в полон на ЧАЕС. Частина з них перебуває в Білорусі, інші - в Росії. Україна сподівається їх повернути "після закінчення активної фази бойових дій", заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

01:02
Міністр фінансів Сергій Марченко у середу підписав кредитну угоду з урядом Канади про надання Україні 500 млн канадських доларів на пільгових умовах. Строк погашення кредиту - 10 років.

00:58
Віктор Медведчук перед затриманням деякий час переховувався у Києві за адресою Яслинська, 11в. Журналісти Схем встановили, що там прописаний Вадим Шленчак, колишній заступник голови Укргазвидобування і фігурант кримінальної справи НАБУ.

00:50
Укрзалізниця опублікувала актуальні напрямки приміських поїздів на 14 квітня. Хоч росіяни й пішли з Київської та Чернігівської областей, але ділянка Київ - Ніжин досі не працює. Там ремонтують залізничне полотно.

00:46
WSJ повідомляє, що Білий дім вирішив активізувати обмін розвідувальними даними з Україною. Це дозволить отримувати інформацію про можливі цілі на території окупованого Криму і Донбасу (в тих межах, що були до 24 лютого), але не на території Росії.

00:43
Зеленський пообіцяв поговорити з Макроном про "братські народи", бо це "дуже болючі" слова. Про це він сказав на спільній із президентами Литви, Латвії, Естонії та Польщі пресконференції у Києві.
Президент Франції раніше відмовився назвати дії РФ геноцидом: "Я був би обережним з такими термінами, бо ці два народи [росіяни та українці] – брати".

00:36
Росіяни у середу продовжили обстрілювати Харків з артилерії. В області найскладнішим залишається Ізюмський напрямок, але ЗСУ тримають позиції, а в Дергачівському і Роганському напрямках навіть рухаються контрнаступом, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

00:32
У Франції призначили нового керівника військової розвідки. Ним став генерал Жак Ланглад де Монгро. Його попередник Ерік Відо пішов з посади два тижні тому через те, що не зміг передбачити вторгнення Росії в Україну.

00:24
Американський Forbes напередодні вторгнення Росії в Україну прогнозував, що крейсер "Москва" буде однією з пріоритетних цілей для української протикорабельної оборони, "якщо припустити, що українці зможуть її зберегти".
    The Russian Cruiser ‘Moskva’ Dominates The Black Sea https://t.co/myLSO5MF6m pic.twitter.com/mBIpRjehmp
    — Forbes (@Forbes) April 13, 2022

00:19
Трюдо: Дедалі більше людей називають геноцидом дії Росії в Україні. І це вірно
Прем'єр Канади Джастін Трюдо назвав "абсолютно правильним" той факт, що все більше людей (серед них - і президент США) використовують слово геноцид для опису дій Росії в Україні.

00:15
Візит канцлера Німеччини Олафа Шольца в Україну матиме сенс тільки, якщо він "привезе" рішення про постачання важкого озброєння, вважає посол України Андрій Мельник.

00:13
Росія у середу програла цілу низку виборів в рамках ООН:
- Постійний форум ООН з питань корінних народів (UNPFII) - програла місце Україні,
- Комітет ООН з неурядових організацій - не обрали,
- Бюро виконавчої ради ЮНІСЕФ - не обрали,
- Виконавча рада структури ООН-жінки - не обрали.

00:05
Вікторія Нуланд вважає, що США офіційно визнають події в Україні геноцидом. "Те, що відбувається, - це не випадковість. Це свідоме рішення Росії знищити Україну та її цивільне населення", - сказала заступниця держсекретаря США в ефірі CNN.

00:02
Побачив на власні очі. Прокурор Гаазького суду з експертами та слідчими відвідав Бучу
Головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі Карім Хан у середу відвідав Бучу, після чого заявив, що "у нас є вагомі підстави вважати", що в Україні здійснюються злочини, які підпадають під юрисдикцію суду. Тобто - воєнні злочини.

00:01
За ці 50 днів повномасштабного вторгнення росіяни показали, що саме Донбас для них - головна мішень, саме Донбас вони хочуть знищити в першу чергу, - Зеленський

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live