Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

13.04.2022

23:49
"Путін сказав все з землею рівняти, якщо до 10 травня ні х… не зробимо", - ГУР опублікувала перехоплену розмову, в якій РФ планує знищення українських міст.

23:43
Ле Пен знову підтримала окупацію Росією Криму
Кандидатка у президенти Франції Марін Ле Пен, заявила, що досі вважає Крим російським. На її думку, Крим був українським 26 років, доки Росія не вирішила повернути свою територію після референдуму. Про це сказала лідерка правопопулістського національного об’єднання в інтерв’ю BFMTV.

23:40
Президент Зеленський заявив, що ні він, ні його офіс не отримували офіційного звернення від президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра щодо його бажання відвідати Україну. Про це він сказав на спільній із президентами Литви, Латвії, Естонії та Польщі пресконференції у Києві, де вони перебувають з візитом.

23:30
Міністерка фінансів США Джанет Йеллен закликала Китай використати свої "особливі відносини з Росією", щоби переконати країну-агресорку припинити "жахливу війну" в Україні. Інакше КНР може зіткнутися з втратою свого авторитету у світі, пише Reuters.

23:22
Художники відреагували на обстріл ракетами "Нептун" російського крейсера "Москва":

23:18
Журналісти NEXTA Live помітили збіг в обстрілі ЗСУ крейсера "Москва" та випуску поштових марок з крилатою фразою про напрямок російського корабля.

23:11
Сьогодні президент України підписав указ про нагородження 270 військовослужбовців, сімох із них – посмертно. Також нагороджено 11 працівників Управління держохорони. Двоє військовослужбовців отримали звання Героїв України посмертно.

23:07
Щодо "гарячкової активності" російських окупаційних військ на східному та південному напрямках, президент заявив, що це свідчить про невпевненість та сумніви у своїй здатності зламати Україну.

23:05
Президент Зеленський повідомив, що візит президентів чотирьох держав-партнерів до Бородянки стане ще одним аргументом для посилення санкцій проти Росії.

22:58
Володимир Зеленський: "Або російське керівництво реально шукатиме мир, або внаслідок цієї війни Росія назавжди залишить міжнародну арену", - заявив президент України.

22:45
Арестович про пошкоджений російський корабель, який обстрілював захисників острова Зміїний:
"З крейсером "Москва" якась несподіванка та неприємність. Сильно горить. Прямо зараз. Штормове море, і невідомо, чи вдасться їм допомогти. Там 510 членів екіпажу. Не можемо збагнути, що сталося. Або два матроси покурили не в тому місці, або порушили правила безпеки", - прокоментував радник Офiса президента.

22:41
Українські військові поцілили ракетою "Нептун" у російський ракетний крейсер "Москва", інформацію підтвердив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

22:32
США передадуть Україні 200 бронетранспортерів M113, 11 вертольотів Мі-17, 18 гаубиць, 300 безпілотників-камікадзе Switchblade, 500 ракет Javelin – Пентагон

22:30
Президент Литви після поїздки до Бородянки сказав, що "такі жахи і такі звірства можуть робити тільки зомбі, а не людські істоти". І додав, що російські органи влади мають заплатити за ці злочини.

22:26
Анджей Дуда на пресконференції закликав до нових санкцій проти РФ, необхідності розслідування та подальшого покарання для військових злочинців, включно тих, хто давав накази та дозволи бомбардувати українські міста. Окремо він згадав про масові вбивства та братські могили у Бучі – сказав, що важко повірити, що у сучасному світі стаються такі речі.

22:25
Президент Латвії закликав до міжнародного трибуналу над усіма виконавцями та призвідниками військових злочинів. Також він закликав допомагати Україні зброєю. За його словами, Латвія витратила вже одну третину свого річного військового бюджету на допомогу Україні, - сказав Егілс Левітс.

22:17
Сьогодні угруповання Об’єднаних сил відбили 8 атак, знишили 4 одиниці броньованої та 6 одиниць автомобільної технікі, а також один танк.

22:15
ССО показало, як знищує ворожу техніку, яку окупанти ховають поміж житлових будинків.

22:11
На Донеччині 13 квітня внаслідок ракетного удару по Черкаському поранило 8 людей. Також 1 людина одержала поранення у Великій Новосілці і ще 1 людина – у Багатирі, написав очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

22:07
Російські військові викрали депутата Скадовської районної ради Володимира Курікова. Про це повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань у Facebook.

21:58
Сьогодні вдалося евакуювати 1567 людей з Маріуполя і населених пунктів Луганщини та Запоріжчини.

21:26
Білий дім виділив додаткові $800 млн військової допомоги для України. У новий пакет включили артилерійські системи, артилерійські снаряди, бронетранспортери. Джо Байден також затвердив передачу Україні додаткових гелікоптерів, йдеться у заяві Білого дому.

21:07
На пропагандистських російських телеканалах метою "спецоперації" проти України починають називати усунення "терористичної загрози", що свідчить про підготовку владою держави-агресорки терактів проти власних громадян. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

21:03
На Сумщині відновлює рух "Слобожанський експрес". З 14 квітня курсуватимуть поїзди 7009 Харків-Ворожба та 7010 Ворожба-Харків – пише Сумська міська рада.

20:55
Столичний бізнес повертається до роботи. Відкрилась тисяча закладів – Кличко.

20:46
Звернення командира полку "Азов" підполковника Дениса Прокопенка та командира 36 обрмп майора Сергія Волини з приводу операції щодо прориву 36 обрмп та з‘єднанням з полком "Азов".
"Не робіть героїв із дизертирів та з бійців, які добровільно здалися в полон. Вони обрали шлях ганьби", - заявив Денис Прокопенко.

20:33
Перші 20 австралійських бронемашин Bushmaster вже прибули до Європи! Найближчим часом вони будуть доправлені до України, - про це пише Верховна Рада із посиланням на Командування спеціальних операцій Австралії.

20:24
Росія загрожує завдати ракетних ударів по "центрам ухвалення рішень" у Києві.

20:12
КМДА знову звертається до киян та рекомендує почекати із поверненням додому. Залишається високою ймовірність ракетного обстрілу, оскільки РФ не полишає плани взяти столицю. А також досі є небезпека у замінованих районах, де є випадки підриву на мінах цивільними.

20:07
У бойових діях на частині територій південно-східних областей України воюють примушено мобілізовані чоловіки із тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Зокрема, у складі окремих підрозділів військ РФ - 103-го, 109-го, 113-го, 125-го та 127-го мотострілецьких полків - бойовий досвід мають 5-10% особового складу. У кожному батальйоні близько 300 військових. Повідомляють у Генштабі ЗСУ.

20:04
На Донецькому і Таврійському напрямах російські окупанти готові до наступальних дій. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ станом на 18:00 13 квітня.

20:01
СБУ затримала охоронця Медведчука, який розповів, що кум Путіна переховувався у приватному будинку на території Києва зі своїм кухарем та охороною.

19:54
"Україна відчуває міцну та надійну підтримку кожного з вас", - написав президент України під відео зустрічі президентів Польщі, Литви, Латвії та Естонії.

19:37
Резніков закликав країни-партнери надати Україні зброю дальньої дії.
"Нам потрібні не тільки санкції, а й зброя. Якщо цю справу відкласти, те саме буде і в Європі", - сказав міністр оборони України Олексій Резніков із зруйнованого російськими загарбниками Гостомеля.

19:33
ФСБ РФ намагалась вивезти Віктора Медведчука спочатку до так званої Придністровської невизнаної республіки, а згодом – до Москви. Служба безпеки України затримала біглого нардепа дорогою – на виїзді з Київської області, - повідомив голова СБУ Іван Баканов.

19:21
Сьогодні потягом із Покровська до Чопа відправились 323 пасажири, з яких 77 - маломобільних. Про це повідомила пресслужба Укрзалізниці.

19:19
Італійська компанія-виробник кави Lavazza повністю зупиняє свою діяльність у Росії, а також тимчасово призупинить постачання до України. Про це пише Reuters із посиланням на заяву компанії.

19:12
Українські десантники разом із бійцями інших сил оборони України знищили колону російської військової техніки. У ліквідованих росіян знайшли "службові документи" та матеріали роспропаганди.

19:06
ФСБ прагнула вивезти кума Путіна Медведчука за кордон, повідомив голова СБУ Іван Баканов в ефірі телемарафону.

18:58
Тарас Кремінь: Депортованих російськими окупантами українських дітей хочуть примусово русифікувати і "запроторити до "мовних шкіл". Про це заявив мовний омбудсмен у відповідь на скарги РФ, що "звільнені" українські діти не знають російської мови.  

18:38
Колишній американський астронавт Скотт Келлі за день продав свій арт-проєкт "Сни не від світу цього" на NFT-аукціоні за $500 000. Усі кошти він спрямує на підтримку України, щоб допомогти боротися проти російської агресії.

18:30
Австрія проти газового ембарго, там заявляють про "неможливість" відмови від російського газу прямо зараз. Про це заявив Канцлер Австрії Карл Нехаммер, в ефірі CNN. Такої самої позиції дотримується Німеччина та Угорщина.

18:26
Невідомі патріоти у Мелітополі ліквідували 70 російських окупантів. Серед них були і "кадирівці", повідомляє ГУР.

18:11
На території Іванківської громади посилили комендантську годину. Від сьогодні до 18 квітня з 20:00 до 06:00 забороняється перебувати на вулицях та в інших громадських місцях пішки або пересуватися транспортом. Про це повідомив голова Київської ОДА Олександр Павлюк.

17:54
Оксана Марченко, дружина затриманого вчора Віктора Медведчука, записала відеозвернення до Володимира Зеленського, в якому вимагає негайно звільнити її чоловіка та називає його затримання "політичним переслідуванням".

17:44
Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) призупинила членство Росії в Агентстві з ядерної енергії (АЯЕ).

17:41
За законом Віктора Медведчука зможуть позбавити депутатського мандата лише після вироку суду, сказав речник Верховної Ради Руслан Стефанчук в ефірі національного телемарафону.

17:39
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль разом із президентами Литви, Латвії, Естонії та Польщі побували у зруйнованій росіянами Бородянці під Києвом.

17:33
Королівський суд острова Джерсі заморозив активи, пов'язані з російським олігархом Романом Абрамовичем, на суму більш ніж $7 млрд. За оцінкою журналу Forbes, статки олігарха у 2021 році сягали $14,5 млрд.

17:10
Кремль не бачить підстав включати Медведчука в обмін військовополоненими та утримуваними особами. "Медведчук не є громадянином Росії. Він не має жодного відношення до спеціальної військової операції", - сказав Пєсков.

17:04
Звернення Зеленського до міжнародної спільноти: "Без додаткової зброї ця війна перетвориться на нескінченну криваву бійню, що сіє горе, страждання та руйнування. Маріуполь, Буча, Краматорськ – список буде продовжено. Росію ніхто не зупинить, окрім України, озброєної тяжкою зброєю".

16:43
BBC заявила, що відео, яке розповсюджується російською пропагандою з її логотипом про обстріл Краматорська, є фейком, і компанія докладає зусиль, щоб воно було видалено з мережі.

16:27
Росія порушила міжнародне гуманітарне право, навмисно атакуючи громадянське населення в Україні, а напади на пологовий будинок та Драматичний театр у Маріуполі можна кваліфікувати як воєнні злочини, заявила незалежна місія ОБСЄ.

16:19
Знімальна група CNN потрапила до зони обстрілу в Салтівці, на північному сході Харкова. Група знаходилася на позиціях ЗСУ, коли російські війська розпочали артилерійський обстріл і відкрили вогонь зі стрілецької зброї. На вимогу українських військових, журналісти перебралися у безпечніше місце. (CNN)

15:55
Президенти Литви Гітанас Науседа, Латвії Егілс Левітс, Естонії Алар Каріс та Польщі Анджей Дуда прибули до Києва.

15:53
Зеленський у зверненні до парламенту Естонії: "Всі міжнародні інститути, які мають підтримувати мир - ООН, ОБСЄ та інші, - не здатні зараз зупинити російську агресію. Хоча саме для цього й створювалися".

15:50
Вже понад 500 000 українців примусово переміщено російськими окупантами. Росіяни знову застосовують масові депортації, фільтраційні табори, які послідовно намагаються знищити всіх, хто підтримує національну ідею. Про це заявив Володимир Зеленський у своєму зверненні до парламенту Естонії.

15:41
Володимир Зеленський звернувся до народу й політиків Естонії.

15:36
Росію й Білорусь виключили з Болонського процесу, повідомив міністр освіти Сергій Шкарлет. Це зроблено за клопотанням 39 урядових і 6 консультативних учасників процесу, створеного для загальноєвропейської координації якості вищої освіти.

15:22
Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан погодив спільні дії з Офісом генпрокурора. Група Карім Хана веде незалежне розслідування злочинів проти людяності, скоєних на території України.

15:02
Велика Британія запровадила персональні санкції проти Віктора Медведчука, заявив офіс зі здійснення фінансових санкцій (OFSI) при британському Казначействі. Санкції заморожують активи Медведчука, що перебувають у юрисдикції Великої Британії.

14:59
Російська влада готує нормативну базу, щоб передавати до російських родин дітей-сиріт, яких викрали з України.

14:57
Мобільні підрозділи ЗСУ збили два російських літака, які атакували населені пункти Харківщини, повідомляє голова Харківської ОДА.

14:11
Фінляндія ухвалить рішення про заявку на вступ до НАТО протягом кількох тижнів, заявила прем'єр-міністерка Санна Марін після двосторонньої зустрічі з прем'єр-міністеркою Швеції Магдаленою Андерссон (CNN).

14:04
Івано-Франківська міськрада ухвалила рішення про перейменування 25 міських вулиць, імена яких були пов'язані з російською й радянською історією.

14:00
Уряд Швеції ухвалив принципово рішення щодо вступу країни до НАТО. Заявку на приєднання до Альянсу буде подано на саміті в Мадриді наприкінці червня, стверджує газета Svenska Dagbladet.

13:56
Чергове перехоплення від СБУ. Російський солдат каже, що якось не дуже схоже їхнє вторгнення до України на "звільнення від нацистів". Пишатися чомусь не хоче.

13:44
Російські війська завдали ракетного удару по селищу Черкаське біля Слов'янська. Пошкоджено багатоквартирні будинки, семеро людей поранено, повідомив голова Донецької ОДА.

13:28
У Таллінні перед посольством Росії відбулася вражаюча акція протесту проти масових згвалтувань російськими солдатами жінок в Україні (ERR).

13:14
Російська хакерська група Sandworm, за повідомленням Держспецзв'язку, може стосуватися атаки на український енергосектор. Її метою було відключення від енергопостачання цілого регіону країни.

13:05
У моргах Дніпра знаходяться понад 1500 загиблих російських солдатів, яких ніхто не хоче забирати, повідомив заступник мера Михайло Лисенко в інтерв'ю телеканалу Current Time.

13:00
"Німеччина не повинна бути країною, яка завжди гальмує", - сказав депутат фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Юрген Гардт в ефірі телеканалу ARD, обговорюючи постачання Україні важких озброєнь. Він вважає, що Німеччина має "грати вирішальну роль у просуванні такого рішення в Європі" (DW).

12:45
Росія має намір провести 9 травня у тимчасово окупованій частині Маріуполя військовий парад, пише радник міського голови Петро Андрющенко. Проте, за його словами, ні техніки, ні людей у них для цього немає.

12:20
За добу війська РФ завдали понад 50 ударів по Харківській області. Внаслідок обстрілів постраждали 22 особи, семеро – загинули. Крім того, у лікарні помер дворічний хлопчик, поранений кілька днів тому.

12:11
Росіяни використовують у тимчасово окупованій частині Маріуполя 13 мобільних крематоріїв для знищення тіл убитих мирних жителів, повідомляє ГУР. Там же кремують загиблих солдатів РФ, щоб приховати реальну кількість втрат. Робота мобільних крематоріїв фіксувалася в Чернігівській області, а також у смт Новоайдар Луганської області. ГУР заявляє, що йдеться про свідомі спроби знищити свідчення геноциду та воєнних злочинів.

11:53
Голівудський актор Міккі Рурк назвав нового командувача російською війною проти України генерала Дворнікова "безсердечним та безжалісним м'ясником" та закликав НАТО і США дати Україні все необхідне.

11:40
Через повномасштабну агресію РФ Україна стала однією з найзабрудненіших боєприпасами країн світу. Для очищення території знадобляться роки - ДСНС.

11:27
На Київщині поступово відбудовують дорожню інфраструктуру.

11:25
У черговій перехопленій СБУ розмові окупантів можна почути про те, як росіяни лякаються відкритих переломів у своїх "колег" та як військові, яких планували відправити на ротацію до України, відмовляються виконувати накази.

11:22
У Рубіжному згорів житловий квартал – врятовано 10 осіб, у Сєвєродонецьку палала будівля медичного закладу - Луганська ОДА.

11:21
ЗСУ закликають всіх повернути запчастини від трофейної російської техніки, аби вона могла повноцінно служити обороні нашої країни - Сумська ОДА.

11:16
Президент Франції Емманюель Макрон відмовився назвати війну проти України геноцидом та назвав українців і росіян братніми народами - CNN.

11:04
За 12 квітня ДСНС виявили та знешкодили на Київщині 1163 вибухонебезпечні предмети.

11:03
45 жителів Сєвєродонецька та Гірського виїхали на захід України - Луганська ОДА.

11:00
Зараз ЧАЕС – під охороною Нацгвардії. Нацполіція документує злочини окупантів, а рятувальники та піротехніки ДСНС обстежують та розміновують територію - голова МВС Денис Монастирський.

10:57
Радник голови ОП Олексій Арестович розповів, що підрозділи 36 бригади морської піхоти ЗСУ "завдяки складному й дуже ризикованому маневру" прорвалися на з'єднання з полком "Азов", "який професійно забезпечив цей захід".

10:52
Після широкого міжнародного розголосу геноциду українського народу в Бучі російські війська почали використовувати в Україні мобільні крематорії – як для знищення загиблих мешканців, так і для тіл окупантів - ГУР МО.

10:50
У Запорізькій області рятувальники відбуксували три гуманітарні колони з 21 автобусом, які через негоду не могли продовжувати рух.

10:48
За добу піротехніки ДСНС виявили та знешкодили 3480 вибухонебезпечних предметів, зокрема дві авіаційні бомби.

10:42
У Києві правоохоронці затримали трьох росіян, які незаконно переправляли людей через державний кордон України - Нацполіція.

10:18
За добу 12 квітня західні кордони України з ЄС і Молдовою перетнули майже 65 000 осіб і понад 15 000 транспортних засобів - ДПСУ.

10:04
США готові розглянути можливість постачання Україні озброєнь середньої дальності, якими Україна зможе вдарити по російських аеродромах - заступниця міноборони США Кетлін Хікс.

09:44
Командування ССО ЗСУ: Це - спостережний пункт російських окупантів після того, як на ньому попрацювала група ССО України. Такі "спостережники" є важливими об'єктами - перепонами на шляху нашого війська. І задля безпечного проходу українських воїнів попередньо виконуються завдання щодо їх знищення.

09:37
Втрати особового складу російських окупантів в Україні досягли 19 800.

09:31
Радник керівника ОП Михайло Подоляк про готовність президента США називати військові злочини геноцидом: Це крок до того, аби примусити РФ сісти на лаву підсудних. Нашим партнерам украй важливо давати точні юридичні дефініції тому, що відбувається. Називати геноцид геноцидом — наближати кінець масовим вбивствам в Україні.

09:23
Станом на ранок 13 квітня через повномасштабну агресію РФ загинула 191 дитина, понад 349 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

09:03
Луганська ОДА опублікувала місця зборів для евакуації з Сєвєродонецька, Лисичанська, Попасної, Рубіжного, Гірського та Нижнього.

08:54
Сьогодні евакуаційні коридори не відкриватимуться. У Запорізькій області окупанти заблокували евакуаційні автобуси, на Луганщині росіяни порушують режим припинення вогню - віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук.

08:52
На Донеччині стабільно напружена ситуація, основні напрямки - Авдіївка, Очеретинська ТГ, Мар'їнка та Вугледар. Є зруйновані приватні будинки. За добу загинула одна людина, троє цивільних поранені.
У Маріуполі тримається оборона, окупанти не випускають з міста цивільних. Триває евакуація з Бердянська на Запоріжжя.

08:47
На Херсонщині окупанти не полишають спроб закріпитися та з окупованих територій ведуть бойові дії в напрямку сусідніх областей. Область перебуває на межі гуманітарної катастрофи, без світла та води - понад 100 сіл та міст.

08:46
За минулу добу Росія завдала ударів по Житомирщині (інфраструктурний об'єкт у Чуднові, постраждалих немає) та Миргороду (інфраструктура, інформація щодо постраждалих уточнюється). У Харкові продовжилися нічні обстріли, також обстріляне Барвінкове. За день у Харківській області 17 поранених цивільних, четверо загинули.

08:35
У британській розвідці висловилися щодо нового призначення російського генерала Дворнікова командувачем війни проти України: "Вибір Дворнікова додатково демонструє, наскільки рішучий опір українців і неефективне довоєнне планування змусили Росію переоцінити свої операції".

08:18
Росіяни за день втрачають півсотні своїх військових на Луганщині - Сергій Гайдай, голова Луганської ОДА.

08:03
Сьогодні вночі російські війська обстріляли залізничну станцію в центральній Україні. Укрзалізниця змінила маршрут і графік 17 пасажирських поїздів. Ніхто з пасажирів і залізничників не постраждав.

08:02
Ворог завдав удари по Лисичанську, Рубіжному, Сєвєродонецьку, Кремінній, Новодружеську, є один загиблий. Пошкоджено десять будинків - Сергій Гайдай, Луганська ОДА.

07:40
Українські військові продовжують боротися за Маріуполь, попри блокаду й обстріли міста російською армією - Пентагон.

07:35
Президенти Польщі, Естонії, Латвії й Литви вирушили до Києва на зустріч із президентом Зеленським - офіційний сайт президента Польщі.

07:19
З Луганщини й Донеччини сьогодні вирушать три евакуаційні потяги - з Новозолотарівки, Покровська та Слов'янська.

07:09
Після звірств армії РФ в Україні очевидно, що денацифікувати треба Росію - міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс.

06:48
Maxar Technologies показала просування російських військ у Бєлгородській області РФ у бік України.

06:41
Українські війська вже використовують американські дрони-камікадзе Switchblade - Пентагон.

06:32
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00 13 квітня: до України продовжують перекидати "добровольців", зокрема, у Ленінградській області сформовано батальйон чисельністю близько 400 осіб; на деяких тимчасово зайнятих територіях Слобожанщини окупанти формують "народну міліцію".
На Донеччині й Луганщині за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено дві одиниці автомобільної техніки та три артилерійські системи противника. Повітряні сили ЗСУ збили ворожий літак Су-25. Повідомляється, що противник суттєво зменшив використання авіації у зв’язку з погодними умовами.

06:24
Сьогодні Пентагон зустрінеться з керівниками восьми провідних оборонних підприємств США для обговорення спроможності задовольнити потреби України в озброєнні у разі затяжної війни - Reuters.

05:49
На Чернігівщині біля села Красне вибухнув автомобіль, водій загинув. За даними поліції, 64-річний чоловік на узбіччі наїхав на протитанкову міну. Місцевих жителів просять бути обережними – російські окупанти після відступу залишили багато вибухонебезпечних пасток.

05:44
Жителі тимчасово окупованих населених пунктів Херсонської області чекають на звільнення від загарбників силами ЗСУ. Вони відбудовують зруйновані огорожі, садять саджанці, прибирають сміття на околицях міст і сіл. Про це повідомляє у Facebook оперативне командування Південь.

05:35
Греція має намір прискорити розвідку та видобуток газу, щоб скоротити свою залежність від російських енергоресурсів через війну в Україні - буріння свердловини заплановано на кінець 2023 року. Про це повідомляє Reuters.

05:31
У селі Лугове Василівської громади Запорізької області російські окупанти прикопали свої танки у балці. Місцеві жителі готові вести партизанську війну – про дислокацію військ РФ вони повідомили ЗСУ. Про це повідомляє Запорізька військова адміністрація.

05:27
У Польщі затримали громадянина Росії за підозрою у шпигунстві - він "збирав інформацію про військові частини, їх оснащення й кадрову ситуацію". Затриманому обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою терміном на три місяці, йому загрожує до десяти років позбавлення волі. Про це повідомляє DW.

05:21
Південна Корея до кінця квітня відправить в Україну пакет допомоги на $1,6 млн: бронежилети, каски, медикаменти й готові до споживання харчі. Про постачання зброї поки не йдеться - у Сеулі говорять про "обмеження" на відправлення військової допомоги. Про це пише Yonhap News.

05:09
На Чернігівщині в районі села Новий Білоус відкопали з могил тіла трьох мирних жителів. Люди загинули після обстрілу російськими окупантами їхніх автомобілів з Ураганів.

05:02
У тимчасово окупованих Мелітопольському й Бердянському районах Запорізької області російські загарбники забирають у місцевих бізнесменів частину доходів в обмін на дозвіл на ведення бізнесу. Відомо про факти викрадення людей. Про це повідомляє Запорізька військова адміністрація.

04:47
На Київщині виявлено тіла понад 720 убитих російськими окупантами українців, 200 людей вважаються зниклими безвісти, зафіксовано 150 фактів мародерства. Про це повідомляє пресслужба МВС.

04:43
У Пологівському районі Запорізької області п'ять годин тривав бій із російськими окупантами. Сили противника були в перевазі, але ЗСУ вдалося вийти на позиції та зайняти частину населеного пункту. Про це повідомляє в Telegram Запорізька військова адміністрація.

04:32
Жителі Бородянки розповіли про злочини російських окупантів і своє життя у захопленому місті. Люди чекають на тіла своїх дітей, щоб поховати їх.

04:28
Європейська партія у Європарламенті заявила, що Україна кров'ю підписала членство в ЄС. Надання політичного захисту – це обов'язок Європи перед убитими українцями. Про це йдеться у Twitter політсили.

04:12
Понад 30 країн виділять 60 млн барелів нафти із власних резервів для утримання цін на пальне на тлі санкцій проти Росії через напад на Україну. Про це написав у Twitter президент США Джо Байден.
За словами американського лідера, спільні дії країн дали змогу утримати зростання цін.

03:42
Російські окупаційні війська роблять спроби повернення на кордон Херсонської й Миколаївської областей і покращення свого тактичного становища. Про це йдеться у повідомленні Оперативного командування Південь.
"Наші війська міцно утримують відбиті території навіть під артилерійськими обстрілами", - йдеться в повідомленні.

03:34
Після відмови від візиту президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра Україна запросила до Києва канцлера Олафа Шольца, пише Der Spiegel.

03:22
Кума російського диктатора Путіна, лідера партії ОПЗЖ Віктора Медведчука, затримали працівники СБУ. Про це розповів радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну.
"Він не попався. Його взяли. Взяла його Служба безпеки України, яка, скажімо так делікатно - шукала, шукала і знайшла", - сказав радник голови ОП.

03:17
Президент Володимир Зеленський подякував президенту США Джо Байдену, який назвав геноцидом військові злочини Росії в Україні. Про це Зеленський написав у Twitter.
"Справжні слова справжнього лідера, президента США. Називати речі своїми іменами важливо, щоб протистояти злу. Ми вдячні за допомогу, яку США вже надали, і терміново потребуємо важчого озброєння, щоб запобігти подальшим звірствам Росії", - написав Зеленський.

03:04
У портах Нідерландів затримано два десятки російських яхт через санкції, запроваджені після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Вони не зможуть залишити Нідерланди до зняття санкцій. Про це пише CNN.

02:35
У Пентагоні заявили, що немає доказів переміщення озброєння Росії на кордон із Фінляндією у контексті обговорень щодо вступу країни до НАТО. Про це пише Yle.

02:32
Президент Палестини відмовився засудити Росію за війну проти України та вбивство цивільних. Про це заявив посол Палестини у РФ Абдель Хафіз Нофаль в інтерв'ю російським пропагандистам із ресурсу Известия.
"Мушу сказати, що палестинське керівництво зазнало жорсткого тиску з боку країн Європи, а також з боку низки держав Великої сімки, які закликали нас засудити позицію Росії. Але президент Махмуд Аббас категорично відкинув ці заклики", – заявив посол Палестини.

02:21
Ірландський музикант Патрік Декстер відтворив свою інтерпретацію української пісні "Ніч яка місячна".

02:10
12 квітня зенітні ракетні війська Повітряних Сил ЗСУ збили 300 повітряну ціль від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Про це повідомляє ВР ЗСУ.

02:06
Болгарія пропонує провести міжнародне розслідування за фактом можливого застосування в Маріуполі хімічної зброї. Про це заявив президент Болгарії Румен Радєв під час візиту до Португалії, пише BNR.

01:48
Міністерство фінансів Франції заморозило російські активи на суму 23,7 млрд євро, що були заблоковані після вторгнення Росії в Україну. Про це пише CNN.
Уточнюється, що, окрім інших, йдеться про активи, що належать Центральному банку Росії. Також ідеться про нерухомість у Європі, яхти, вертольоти, витвори мистецтва.

01:40
Президент США Джо Байден уперше назвав убивство мирних жителів в Україні російською окупаційною армією "геноцидом", говорячи про зростання цін на газ. Про це повідомляє CNN.
"Ваш сімейний бюджет, ваша здатність поповнити свій бак - ніщо з цього не повинно залежати від того, чи диктатор оголосить війну і здійснить геноцид за півсвіту", - сказав Байден.

01:25
У всіх областях, окрім Луганської, розпочато посівну кампанію. Уряд допомагає аграріям – надано пільгове фінансування вже на 3,5 млрд грн. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
"На сьогоднішньому засіданні уряду ухвалили рішення про максимальне спрощення реєстрації сільгосптехніки. Робимо це для того, щоб посівна робота в полі ніде не зупинялася", - наголосив він.

01:21
Кожного росіянина, який на тимчасово окупованих територіях України скоїв військові злочини сексуального характеру, знайдуть. Про це заявив президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 48-го дня повномасштабної війни з Росією – 12 квітня.
"Скільки б часу й зусиль для цього не знадобилося, ми знайдемо всіх. І нехай Медведчук вам буде як показовий приклад. Навіть колишній олігарх не врятувався. Що вже говорити про набагато простіших злочинців з російської глибинки. Дістанемо кожного", – заявив Зеленський.

01:09
США мають намір направити в Україну нову військову допомогу на сотні мільйонів доларів. Про це повідомляє CNN із посиланням на два джерела.
За попередніми даними, остаточну суму не визначено, але очікується, що вона буде близькою до $700 млн.

01:00
Російські окупанти катували та вбили мешканців села Богданівка Київської області.

00:43
ОБСЄ 13 квітня опублікує результати свого розслідування щодо порушення прав людини та про звірства, скоєні російською окупаційною армією в Україні. Про це повідомив представник місії США в ОБСЄ, пише CNN.

00:42
12 квітня на Донецькому й Луганському напрямах українські військові відбили шість атак російських окупантів. Про це повідомляє пресслужба операції об’єднаних сил.
Українські військові знищили дві одиниці автомобільної техніки та три артилерійські системи ворога. Підрозділи протиповітряної оборони ЗСУ збили один гелікоптер і два безпілотні літальні апарати ворога.

00:33
Звернення президента Володимира Зеленського за підсумками 12 квітня:
"Дуже символічно, що саме у День космонавтики було затримано Медведчука.
Він переховувався 48 днів. І ось нарешті вирішив спробувати втекти за межі нашої держави. Що ж, для цього «космонавта» – у поганому розумінні – не спрацювало знамените «Поїхали!». Я вважаю особливо цинічним з його боку використання воєнного камуфляжу. Намагався так замаскуватися. Ось такий «воїн». Ось такий патріот.
Що ж, якщо Медведчук сам обрав собі військову форму, то він підпадає під правила воєнного часу. Пропоную Росії обміняти цього вашого хлопця на наших хлопців у російському полоні. Тому важливо, щоб наші правоохоронні органи й військові теж розглянули таку можливість".

00:21
Американський депутат українського походження Вікторія Спартц закликає Держдеп повернути дипломатів до України, пише CNN.
Спартц пропонує розглянути питання щодо передислокації американських дипломатів до Львова для забезпечення кращої координації з Україною. Або вона пропонує, як Євросоюз, повернути працівників посольства для роботи в Києві.

00:10

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що у зв'язку з війною Росії проти України ФРН вирішила змінити свою "філософію безпеки" та постачати зброю до зон бойових дій. Про це він сказав під час свого візиту до Польщі на спільній пресконференції з польським президентом Анджеєм Дудою, повідомляє польська служба DW.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live