Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

12.04.2022

23:58
США оголосять про додаткові $750 млн на озброєння для України, повідомляє Reuters із посиланням на двох американських чиновників. Очікується, що додаткову допомогу Джо Байден оголосить вже завтра.

23:47
У Харкові рятувальники ДСНС ліквідували масштабну пожежу площею близько 600 кв м, яка виникла внаслідок російського обстрілу. Вісім людей постраждали, з них троє жінок, четверо чоловіків та 10-річна дівчинка, про це Суспільному повідомили у Департаменті охорони здоров?я області. 

23:33
Дениса Шмигаль на брифінгу: "Уже понад 250 виробничих підприємств за підтримки держави були переміщені в інші області. З них 121 підприємство повністю функціонує на новому місці. Ще 430 виробництв очікують своєї черги. Ми вдячні всім і кожному, хто продовжує працювати", - заявив премєр-міністр.

23:30
За 48 дній війни на Київщині Національна поліція зафіксувала понад 3050 кримінальних проваджень щодо злочинів, вчинених військовими РФ.
"Кількість виявлених і оглянутих тіл загиблих мирних осіб на Київщині в результаті російської агресії становить вже понад 720 осіб, ще понад 200 осіб вважаються зниклими безвісти", - зазначив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

23:12
Арахамія: Україна не змінювала своєї позиції і дотримується Стамбульського комюніке, незважаючи на заяви міністра закордонних справ РФ, - стверджує голова делегації України на переговорах із РФ.

23:07
На Півдні України українські військові знищили 12 російських окупантів, 11 одиниць техніки та польовий склад боєприпасів противника. Про це повідомило Оперативне командування "Південь".

22:59
Кабмін сьогодні ухвалив рішення про максимально спрощену реєстрацію сільгосптехніки, щоб посівна тривала і робота не зупинялася. А також виділили 2,3 млрд гривень на програму "5-7-9", щоб додатково підтримати підприємців. Тепер кожен підприємець може отримати кредит під 0% розміром до 60 млн грн.

22:53
Роботодавцям, які наймають вимушених переселенців, держава виплачуватиме 6,5 тисяч гривень. Кабмін виділив на компенсацію витрат на оплату праці 200 млн гривень. Про це йдеться у зверненні прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

22:46
Звільнили з російського полону подружню пару із Сумщини, незаконно затриману у Путивльському районі. Звідти їх перевезли до ізолятора на території Курської області. Про це повідомив голова Сумської ОВ Дмитро Живицький.

22:23
Макрон заявив в інтерв'ю Le Point, що рішення Путіна напасти на Україну продиктоване "образою, яка переросла в параною". Йому потрібна перемога у війні з Україною насамперед для себе, вважає президент Франції.

22:16
Рясні дощі на Дніпропетровщині дають можливість українським військовим краще підготуватися до можливої ескалації конфлікту. "Окупанти зараз сидять по коліно в болоті, деморалізовані, виснажені. Їхня техніка не може нормально пересуватись, літаки в повітря не піднімаються", - написав голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

22:13
На Харківщині внаслідок обстрілів загинули 8 мешканців та 19 поранено. Серед загиблих - 14-річна дитина, серед поранених - двоє дітей 4 та 9 років. Про це повідомив голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

21:46
Наочне пояснення, як працює нова тактика ведення російської інформаційної агресії. Матеріали підготували Центр протидії дезінформації за РНБО України, спільно з блогерами Bilchenia та Anton_Pepper.

21:36
У Макарівській громаді на Київщині підрахували наслідки російського вторгнення - 373 будинки зруйновано, 1197 пошкоджено. Найбільше руйнувань у Макарові - зруйновано 136 будівель, пошкоджено 505 та в Андріївці - зруйновано 45, пошкоджено 95 будівель.  Про це відзвітував голова громади Вадим Токар.

21:32
Окупаційні війська РФ знову обстріляли Миргород. "Два прильоти" - написав голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін. Інформація щодо наслідків і постраждалих уточнюється.

21:28
12 квітня на Донеччині поранено ще 2 людини, серед травмованих 12-річний хлопчик. На Луганщині померла одна людина внаслідок обстрілу Бахмута. Повідомляє очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

21:21
У Львові змінили комендантську годину. Вільно пересуватися містом можна з 6:00 до 23:00. Громадський транспорт курсуватиме до 22:00. Повідомив мер міста Андрій Садовий. 

21:13
Зеленський опублікував фото Віктора Медведчука у наручниках і підписав: "Проведено спецоперацію завдяки СБУ. Молодці! Деталі згодом. Слава Україні!

21:04
Російському публіцисту Армену Гаспаряну оголосили підозру у публічних закликах до геноциду українського народу. Гаспарян написав книгу «Денацификация Украины. Страна невыученных уроков», у якій вважає українську націю другосортною та закликає владу РФ захопити її території і "денацифікувати". Про це повідомили в Офісі Генпрокурора України.

20:52
Михайло Подоляк: Робимо все, щоб допомогти захисникам Маріуполя, але говорити про це публічно не можемо, щоб не інформувати ворога.

20:48
Військовослужбовці РФ не отримують обіцяних доплат за участь у війні проти України, статус "ветерана" отримати проблематично, у Росію продовжують привозити тіла загиблих окупантів. Щоб не допустити масових звільнень, військове керівництво РФ змінює умови контракту. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони.

20:42
"Вони казали: елітне у вас село". Репортаж LIGA.net: Як Іванівка під Черніговом пережила 25 днів окупації. 

20:37
У заблокованому Маріуполі та на його околицях загинуло від 20 до 22 000 людей. Про це заявив голова Донецької ОВА Павло Кириленко в ефірі CNN. Також він додав, що підрахунок жертв ускладнюється безперервними бойовими діями.

20:02
Харківська розробниця Євгенія Бондар закликала іноземну IT-спільноту всіляко допомагати Україні. Вона звернулась до аудиторії на міжнародній IT-конференції Swift Heroes у Турині та наголосила, що українські IT-спеціалісти мають використовувати будь-яку можливість звертатися до міжнародної спільноти, щоб розповідати про наслідки російського вторгнення.

19:53
84 000 маріупольців залишилися без дому. 40% багатоповерхівок міста зруйновані через атаки російських військ. Для відновлення такої кількості житла та надання базових умов для життя необхідно $2,3 млрд. Пише міська рада Маріуполя.

19:41
У Маріуполі російські окупанти захопили в полон екіпаж ще одного судна під прапором Ліберії Blue Star -1 і вивезли 18 моряків до тимчасово окупованого Донецька. Про це написала омбудсменка Людмила Денісова.

19:38
У НАБУ спростували інформацію про звільнення з посади директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Його посадові повноваження закінчуються 16 квітня 2022 року, після чого його обов'язки виконуватиме перший заступник директора Гізо Углава. Про це пресслужба НАБУ повідомила в коментарі LIGA.net.

19:17
У тимчасово захопленому Мелітополі Запорізької області російські військовослужбовці масово затримують підприємців, а відпускають їх лише після виплати «компенсації», повідомляє омбудсменка Людмила Денісова.

19:14
На Слобожанщині, в районі міста Ізюм російські окупанти посилюють свої угрупування за рахунок переміщення окремого підрозділу 1-ї танкової армії ЗС РФ та продовжують утримувати переправу через річку Сіверський Донець. Харків в частковій блокуванні.

19:02
На Сіверському напрямку Росія майже перемістила усі підрозділи 41-ї загальновійськової армії та 90-ї танкової дивізії Центрального військового округу до районів Бєлгородської та Воронезької областей. Збройні Сили Білорусі продовжують підготовку і посилюють ділянки на кордонах з Україною.

18:59
Російські окупаційні війська продовжують зосереджувати сили на Слобожанському та Донецькому напрямках. Залишається загроза ракетних ударів по об'єктах військової та цивільної інфраструктури на всій території України, а також активізація дій окупаційних військ щодо просування до кордонів Донецької та Луганської областей, повідомляють у Генштабі.

18:47
48 день війни. У Генштабі повідомляють, що Росія у прискореному режимі готує нові кадри для війни в Україні. А також переглядає умови контрактів для узаконення участі у бойових діях за межами Росії та роблять усе, щоби розірвання контракту було неможливим.

18:42
СБУ опублікувала перехоплену розмову російського військового, в якій дівчина дозволяє йому ґвалтувати українських жінок.

18:34
1500 населених пунктів семи регіонів України перебували під окупацією. У 38% з них вже активізувалася робота місцевих органів самоврядування - людям видають гуманітарну допомогу, розбирають і ліквідують наслідки присутності росіян. Про це на брифінгу повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

18:16
Президент Німеччини підтвердив, що був готовий поїхати до Києва з колегами з Польщі, Литви, Латвії та Естонії, але українська влада вважала його присутність небажаною. Про це повідомила журналістка ACD Тіна Хассель.

18:10
Сьогодні вдалося евакуювати 2 671 людину. Найбільше евакуювалося людей з міст на Запоріжчині - 2 343. З Маріуполя власним транспортом виїхало 208 людей. З населених пунктів на Луганщині - 328. Колону евакуаційних автобусів із Запоріжжя окупанти досі блокують на блокпості у Василівці.

17:54
Радник керівника ОП Михайло Подоляк: Переговори з Росією продовжуються в онлайн-режимі в робочих підгрупах, але дуже важко.

17:46
Напад Росії засвідчив необхідність посилити фізичний захист ядерних об'єктів - в.о. президента НАЕК "Енергоатом" Петро Котін. За його словами, необхідні ППО та протитанковий захист.

17:32
Президент Володимир Зеленський заявив, що особу російського військового, який зґвалтував немовля встановили.

17:28
Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА: Складна ситуація в Попасній та Рубіжному. Через часткову окупацію міст росіянами вивіз тіл неможливий, захоронення здійснюють самі мешканці у дворах житлових секторів. Через обстріли у певних районах тіла залишаються лежати на вулицях.

17:15
Прикордонники показали "маразматичні послання" від російських спецпризначенців у селі Полуботки на Чернігівщині.

17:09
Світовий банк готує новий пакет підтримки України на суму $1,5 млрд.

17:05
Президент США Джо Байден планує перестановки у командуванні американських військ та сил НАТО у Європі - The Wall Street Journal.

16:45
Міноборони Великої Британії: У Кремлі кажуть, що війна в Україні йде за планом. Але це не так. Російський план провалюється.

16:25
Укрпошта ввела в обіг марки "Руській воєнний корабль, іді...!".

16:10
Польща заарештувала громадянина Росії та висунула йому звинувачення у шпигунстві на користь розвідки РФ.

16:09
СБУ: Дружини російських загарбників закликають своїх чоловіків ґвалтувати українських жінок.

16:08
Міноборони: Так російська армія руйнує і продовжує знищувати Маріуполь, вбиваючи тисячі українців. Ось як виглядає пекло в Європі 21 століття.

16:03
Радник керівника ОП Михайло Подоляк: "Росія заявляє, що її мета в Україні – "захистити людей на Донбасі". Просто цієї миті російські мобільні крематорії спалюють тіла тисяч цивільних у Маріуполі, другому за розміром місті Донецької області. Ті хто вижив, умирають з голоду. Від чого ви їх захищаєте? Від життя?"

15:56
Британець Ейден Еслін з Ньюарка, який живе в Україні з 2018 року і захищає Маріуполь у лавах морської піхоти ЗСУ, зателефонував додому і сказав, що у його частини не залишилося боєприпасів і вони змушені здатися в полон російським військам.

15:41
За вчора рятувальники ДСНС знешкодили 81 вибухонебезпечний предмет на Сумщині.

15:19
ДПСУ та інші сили оборони посилили заходи безпеки на кордоні з Білоруссю та Молдовою уздовж Придністров'я.

15:13
Понад 700 000 українців вивезли з території Донецької й Луганської областей до Росії. Вони знаходяться в 35 регіонах Російської Федерації - омбудсмен Людмила Денісова.

15:04
Заступниця міноборони Ганна Маляр про плани окупантів: "У них на декілька днів вперед ідуть плани… Є загальна військова концепція, але частина дій, що здійснені російськими військами, і рішення, прийняті Путіним, виходять за рамки військової логіки, вони емоційні іноді, ірраціональні часто. Тому тут не можна однозначно щось передбачати".

14:40
У ГУР МО розповіли про чергові спроби окупантів підвищити мотивацію своїх солдатів, адже вони не отримують обіцяну доплату.

14:31
СБУ затримала колаборантів і російських агентів у Миколаївській, Донецькій, Луганській і Запорізькій областях.

14:26
У Молдові триватиме надзвичайний стан і закриття повітряного простору - прем'єр-міністерка Наталія Гаврилиця.

14:17
У Бєлгородській області РФ на кордоні з Україною пошкоджено залізничний міст.

13:25
ГУР МО України здобуло список військовослужбовців загону особливого призначення росгвардії "Яструб" з Нижнього Новгорода, які вчинили воєнні злочини проти народу України.

13:19
Президент Зеленський звернувся до литовців: "Якби всі у Європі були такими ж принциповими й так само поважали б цінності Європи, як ви у Литві, (і ми пишаємось вами), то я впевнений, що російське керівництво точно не могло б сподіватися, що їм усе зійде з рук. Можливо, і війни цієї не було б".

13:11
Країни ЄС, які приймають біженців з України, отримають 3,5 млрд євро додаткового фінансування з бюджету Євросоюзу.

12:54
Командування десантно-штурмових військ ЗСУ: "Ось так артилерійські підрозділи 81-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗС України знищують російських окупантів разом з їхньою бронетехнікою".

12:53
Окупанти за добу 27 разів обстріляли Луганщину. Ворог із мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню гатив по містах Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна, Лисичанськ, Новодружеськ, Попасна, Гірське. В регіоні частково зник мобільний зв'язок, є загиблі та поранені.

12:51
СБУ розповіла про викриття угруповання, якому було поручено створити "народні республіки" на заході України.

12:35
Захисники Маріуполя передали відеозвернення: "Ми не здавали позицій. Ми тримали кожен клаптик цього міста відповідно до наших можливостей".

12:15
Укрзалізниця відновлює рух приміських поїздів на Сумщині - між Сумами, Тростянцем, Краснопіллям, Ворожбою та Кириківкою.

12:01
За період окупації загарбники вбили понад 400 жителів Бучанської громади - голова КОВА Олександр Павлюк.

12:00
У КМДА показали перелік маршрутів громадського наземного транспорту на 12 квітня. Він курсує до 19:00.

11:59
Полк "Азов" показав постраждалих від отруйної речовини, яку російські окупанти скинули в Маріуполі. Вони перебувають у задовільному стані. Про це повідомляє полк Нацгвардії "Азов" у Telegram.

11:49
Компанія Google запускає фонд підтримки для українських стартапів на $5 млн, повідомляє Мінцифра.

11:44
Міністр фінансів Сергій Марченко закликав країни Заходу допомогти Україні з фінансуванням бюджету. В інтерв'ю Financial Times він сказав, що вже у березні через війну його дефіцит становив 80 млрд грн, а у квітні й травні цей показник збільшиться до 150-200 млрд грн.

11:36
Рятувальники продовжують розбір завалів у Чернігові. Про це повідомляє пресцентр ДСНС.

11:28
В Луганській області частково зник мобільний зв'язок. Наразі місцева влада працює над розв'язанням проблеми. Якщо мережа на мобільному зникла, слід під'єднати національний роумінг. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

11:15
Укравтодор демонтує зруйнований міст за Києвом, що у бік Житомира, а також відкриє тимчасовий проїзд переправою.

11:13
Омбудсменка Людмила Денісова розповіла про масові випадки зґвалтування під час окупації російськими військами Бучі під Києвом. У коментарі ВВС Денісова повідомила про 25 жінок від 14 до 24 років, яких росіяни систематично ґвалтували у підвалі. Дев'ять із них зараз вагітні.

11:07
Російські спецслужби планують серію терактів з мінуванням і підривом житлових будинків, лікарень та шкіл у російських населених пунктах. А також завдання ракетно-бомбових ударів по місту Бєлгород чи одному з міст Криму, про це в коментарі пресслужбі відомства заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, генерал-майор Кирило Буданов.

10:54
На підльоті до Дніпропетровської області сьогодні збили російський літак, що летів зі сторони Донецької області.

10:52
Європейський Союз прискорюється у питанні постачання зброї Україні, однак треба робити це ще швидше. Про це написав у Telegram голова Офісу президента Андрій Єрмак.

10:32
У черкаському парку "Сосновий бір", що біля обласної лікарні, невідомі розфарбували жовтим і блакитним кольором пам'ятник російському поету Олександру Пушкіну. Відповідне фото виставив на своїй сторінці в Facebook місцевий фотограф Ігор Єфімов. 

10:21
Наразі є припущення, що у Маріуполі росіяни застосували фосфорні боєприпаси. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр під час телемарафону. Водночас вона зазначила, що ризик застосування хімічної зброї дійсно існує і він доволі високий.

10:13
Армія РФ фосфорними боєприпасами обстріляла околиці Горського та Сєвєродонецька. Про це повідомив у Telegram голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

10:06
Україна запропонувала ввести "іранську модель" санкцій проти російського газу. Це означає, що газ буде йти в Європу, а гроші за нього надходитимуть не напряму в Росію, а на спеціальні депозитні рахунки в європейських банках, сказав заступник міністра енергетики Ярослав Демченков Укрінформу.

10:04
Сьогодні вночі росія атакувала ракетами інфраструктурний об'єкт на території Хмельницької області, повідомив глава ОДА Сергій Гамалій. Обійшлося без жертв.

09:47
Меру міста-героя Ірпеня Київської області Олександру Маркушину продовжують надходити погрози з російського номера. Про це він повідомив у Telegram.

09:27
Компанія Nokia повністю йде з російського ринку, заявив генеральний директор Пекка Лундмарк.

09:22
Росія для війни в Україні одержує озброєння з Іраку за допомогою іранських мереж контрабанди зброї. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на джерела у розвідці та підтримуваних Іраном іракських формуваннях.

09:19
В Україні протягом доби піротехніки виявили та знешкодили 6252 вибухонебезпечних предметів.

09:17
У найближчі два-три тижні на сході України активізуються бої. Такі дані британської розвідки опублікувало у Twitter Міноборони Сполученого Королівства.

09:09
Народні депутати пропонують заборонити російську музику на радіо та телебаченні. Відповідний законопроєкт уже зареєстрували.

08:49
У Київській області під час зачищення після російських окупантів виявили, що ті розстріляли родину з БМП: вбиті 2-річна дитина, підліток і троє жінок. Трагедія сталась усередині березня на Гавронщині, що біля Макарова. Про це повідомив начальник поліції Київській області Андрій Нєбитов.

08:45
Херсонська область перебуває на межі гуманітарної катастрофи. Без електроенергії наразі перебуває 106 населених пунктів.

08:36
Влада Австралії працює з союзниками щодо повідомлень про застосування рф хімічної зброї у Маріуполі. Про це повідомила міністерка закордонних справ Австралії Маріс Пейн у Твіттері.

08:33
У Сєвєродонецьку (Луганська область) російські окупанти знищили центр гуманітарної допомоги, який щоденно годував 300 людей, повідомив глава області Сергій Гайдай.

08:28
З початку війни в Україні загинули 186 дітей, ще 344 — отримали поранення. Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

08:27
У Луганській і Донецькій областях у вівторок, 12 квітня, збільшено кількість евакуаційних залізничних пасажирських рейсів. Додали ще шість поїздів для виїзду жителів Слов'янська, Покровська й Новозолотарівки. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

08:22
Десантники з Донеччини успішно знищують російських окупантів.

08:11
Голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус закликав жителів міста не панікувати, коли йдеться про заклики ворога терміново виїжджати з Чернігова. Про це він поінформував у Телеграмі.

08:09
Російський диктатор Володимир Путін сказав канцлеру Австрії Карлу Нехаммеру, що було б краще, якби війна Росії проти України якнайшвидше закінчилася. Про це заявив сам Нехаммер, але сенс слів Путіна незрозумілий, передає The New York Times.

07:38
Російські окупанти знищили ще 12 будинків Луганщини, повідомив глава ОДА Сергій Гайдай. Найбільше постраждали житлові масиви Рубіжного, Лисичанська, Сєвєродонецька й Новодружеська.

07:36
У Запорізькій і Херсонській областях фіксуються випадки ведення окупантами бойових дій у цивільному одязі. Росіяни використовують для розміщення своєї техніки та живої сили житлові забудови, аграрні підприємства, об'єкти енергетичної й соціальної інфраструктури. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

07:22
США попереджали Україну, що армія РФ може здійснити хімічну атаку в Маріуполі, та з'ясують, що сталося у місті ввечері 11 квітня. Про це повідомив CNN речник Держдепу Нед Прайс.

07:15
У Варшаві націоналізували комплекс будівель, що належав росії. Після ремонту там збудують квартири для біженців з України, повідомив мер Варшави Рафал Тшасковський.

07:00
Зведення Генштабу станом на 6 ранку
    Росія намагається завершити перегрупування та переміщення підрозділів до районів у Бєлгородській і Воронезькій областях, а також перебазувати авіацію на аеродроми, що знаходяться у безпосередній близькості до східних кордонів України.
    На Донецькому і Таврійському напрямках росія веде бойові дії й переміщує додаткові підрозділи для цього. Є ознаки того, що рф посилює протиповітряну оборону у районах міст Мелітополь та Іловайськ. Імовірно, далі росія намагатиметься взяти під контроль місто Маріуполь, Попасна та вести наступ у напрямку на Курахове, аби вийти на адміністративні кордони Донецької області.
     На Слобожанському напрямку російські війська продовжують часткове блокування Харкова. В районі міста Ізюм ведуться бойові дії.

06:53
Японія виплачуватиме евакуйованим з України до 570 гривень на день. Окремо уряд Японії візьме на себе медичні витрати й уроки японської мови, а також надасть допомогу в пошуку роботи, повідомляє Japan Today.

06:42
Лідер "Азову" Андрій Білецький повідомив, що в результаті застосування хімічної зброї російською армією постраждало три його бійці. За його словами, постраждалі перебувають у задовільному стані.

06:36
Міський голова Житомира Сергій Сухомлин запропонував з 1 вересня більше не набирати у школах міста класи з вивченням російської мови. Про це Сухомлин повідомив у відеозверненні, опублікованому у Фейсбуці.

06:23
Anonymous повідомили, що злили у публічний доступ майже 600 000 нових електронних листів із трьох російських наборів даних.

06:19
Тhe New York Times створили карту вбивств мирних громадян у Бучі та розповіли їхні історії.

06:18
Із близько 1700 полонених, яких утримують Росія та проросійські сепаратисти, 500 осіб — жінки, повідомила віцепрем?єрка України Ірина Верещук, пише Reuters.

06:16
Міноборони Росії бреше, коли заявляє, ніби російська армія не використовує комплекси "Точка-У", адже ще у лютому таку ракету запускали на спільних російсько-білоруських навчаннях.
Про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ, присвяченого ракетному обстрілу РФ вокзалу в Краматорську, передає Укрінформ.

05:57
З 17 квітня Ірландія закриє свої порти для російських суден, яхт і прогулянкових катерів через війну в Україні. Заборона також стосуватиметься суден, що змінили реєстрацію. Про це повідомляє RTЕ.
Уточнюється, що є винятки: перевезення вугілля, природного газу, нафти й нафтопродуктів, фармацевтичної, медичної й сільськогосподарської продукції, гуманітарних цілей та аварійно-рятувальних ситуацій.

05:52
У США 11 українських компаній подали до суду на Росію з вимогою виплатити $35 млн компенсації за захоплення у 2014 році автозаправних станцій та офісу у Криму. Про це пише Reuters.

05:49
Російські війська залишаються поблизу кордону із Сумською областю, але ударного угруповання немає. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.
За словами Живицького, ведеться робота над тим, щоби вторгнення не відбулося. Він додав, що загрози наразі немає, людям залишати територію області не потрібно.

05:38
У Чернігівській області стартували роботи зі зведення двох тимчасових переправ на дорозі Київ-Вишгород-Десна-Чернігів, біля сіл Смолин і Якубівка – їх збудують на місці зруйнованих російськими окупантами мостів. Про це повідомив голова Мінінфраструктури Олександр Кубраков.
Уточнюється, що за період ведення бойових дій у регіоні було зруйновано 16 мостів і шляхопроводів.

05:31
Російські окупаційні війська провокують у Херсонській області екологічну катастрофу - на птахофабриці Чорнобаївська через обстріл і відсутність електрики загинуло чотири мільйони курей. Про це повідомляє у Facebook омбудсмен Людмила Денісова.

05:23
Влада Польщі має намір передати Україні житловий комплекс Шпігунове у Варшаві, що протягом багатьох років був дипломатичною власністю Росії. Про це повідомляє Business insider.
Після оформлення документів у будівлі, що потребує ремонту, зроблять школу, дитячий садок, культурний центр чи квартири для українських біженців. Наразі там налічується близько 100 житлових кімнат.

05:19
Музиканти з Польщі записали пісню за мотивами композиції гурту Океан Ельзи "Обійми". Гроші, зібрані з переглядів, будуть направлені на допомогу українцям, які постраждали від повномасштабного вторгнення Росії. Про це написав у Facebook фронтмен гурту Святослав Вакарчук.

05:13
На Миколаївщині переодягнуті російські окупанти на трьох автомобілях намагалися видати себе за групу евакуйованих українців. Під'їхавши під прикриттям до позицій ЗСУ, загарбники намагалися атакувати, але отримали відсіч. Про це повідомляє оперативне командування Південь у Facebook.
Уточнюється, що п'ятеро окупантів було вбито, решта втекла з поля бою.

04:59
У США підтверджують, що Росія почала посилювати свої війська на Донбасі – доставляються елементи управління та допоміжний персонал для авіації й піхотних частин. Про це повідомляє високопоставлений представник міністерства оборони США, пише Reuters.
За словами чиновника, російські війська з території України відступили до Білорусі для переоснащення й поповнення запасів. І є докази, що деякі з цих військ переміщуються на схід України.

04:42
У США і Великій Британії з'явилися перші реакції на можливе застосування Росією хімічної зброї в Маріуполі. Ситуацію прокоментували міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс у Twitter і спікер Пентагону Джон Кірбі, передає CNBC.
"Будь-яке використання такої зброї було б жорсткою ескалацією цього конфлікту, і ми притягнемо Путіна та його режим до відповідальності", - написала Трасс.
"Нам відомо про повідомлення в соціальних мережах, що стверджують, що російські війська використовували потенційний хімічний боєприпас у Маріуполі, - сказав Кірбі. - Поки що ми не можемо підтвердити й продовжуватимемо уважно стежити за ситуацією".

04:37
На руїнах однієї з багатоповерхівок у Бородянці на Київщині працівники ДСНС врятували кошеня. Назвали Шпуля – тепер кішка живе у кабінеті медика з Києва.
"Те, що ми вже перемогли викрадачів пральних машинок і тостерів - доконаний факт, адже поки росіяни виносили награбоване майно з наших будинків, ми рятували людей і тварин", - кажуть у ДСНС.

04:29
Російські окупаційні війська 11 квітня із Градів обстріляли кілька сіл Дніпропетровської й Херсонської областей. Про це у відеозверненні повідомив голова військово-цивільної адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.
За словами Вілкула, інформації про постраждалих наразі немає. Він наголосив, що лінія фронту проходить у Херсонській області - звідти загарбники ведуть обстріл.

04:13
Японія запровадила санкції проти 398 росіян і 28 компаній Росії через її повномасштабне вторгнення в Україну. Про це повідомляє mofa.go.jp.
До списку санкцій потрапили депутати нелегітимної Держдуми Росії, доньки російського диктатора Володимира Путіна, Альфабанк, Сбєрбанк та інші підприємства.

04:02
У селі Ягідне на Чернігівщині російські окупанти вбили телевізійника Романа Нежиборця - він був працівником місцевого телеканалу Дитинець. Про це його колеги пишуть у Facebook.
Дружина та син Романа вижили – вони ховалися від авіаударів армії Росії у підвалі. Про загибель чоловіка й батька вони дізналися після того, як ЗСУ звільнили село від загарбників.
Роман Нежиборец

03:54
Бельгія знову відкриває посольство в Києві - його було закрито після нападу Росії на Україну, працівників евакуйовано з метою безпеки. Також країна погодила виділення для України траншу фінансової допомоги у розмірі 500 млн євро. Про це повідомляє The Brussels Times.

03:51
Європейське поліцейське агентство розпочало операцію Оскар щодо виявлення активів росіян, які потрапили під санкції через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Про це повідомляє сайт Європолу.

03:47
Російські окупаційні війська захопили в полон близько 1700 українських солдатів і мирних жителів, серед них 500 жінок. Про це заявила віцепрем'єрка Ірина Верещук, пише Reuters.
За словами чиновниці, загарбники погано поводяться з полоненими - "принижують людську гідність".

03:39
На засіданні Ради безпеки ООН представник України Сергій Кислиця зачитав уголос листа 9-річного хлопчика із Гостомеля Київської області. Хлопчик написав повідомлення своїй мамі, яку вбили російські окупанти у машині під час спроби евакуюватись із міста.

03:36
11 квітня Італія уклала угоду про збільшення імпорту газу з Алжиру приблизно на 40% у рамках своєї першої великої угоди щодо пошуку альтернативних постачань після вторгнення Росії в Україну. Про це під час візиту до Ізраїлю заявив прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі, пише Reuters.

03:35
Для протистояння російській агресії Сполучені Штати очолили глобальну антивоєнну коаліцію, що об'єднує понад 50% світового ВВП. Про це сказала на брифінгу речниця Білого дому Джен Псакі.

03:16
Станом на 11 квітня втрати російських окупантів становлять 19500 осіб. ЗСУ продовжують відбивати атаки ворога та знищувати техніку загарбників. Про це повідомляє Міноборони.

03:06
Волонтери з Харкова організували через соцмережі кухню і готують щодня 7000 обідів для ЗСУ, тероборони й мирних жителів.

02:53
Ізраїль змінює статус українських біженців: їм нададуть дозвіл на працевлаштування й соцстрахування. Також дозволять приїхати сім'ям українців, які приїхали до країни за робочою візою. Про це пише у Facebook пресслужба посольства України в Ізраїлі.
Як зазначили у відомстві, Ізраїль, як і раніше, не всіх біженців пускає в країну - існують обмеження на в'їзд.

02:36
Усі 27 країн Європейського Союзу підтримали постачання зброї Україні, зокрема Угорщина й Болгарія. Про це сказав верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і безпекової політики Жозеп Боррель за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн-членів ЄС.
Як повідомив Боррель, на зустрічі розв'язали питання щодо надання Україні 1,5 млрд євро на озброєння. За його словами, на зустрічі міністрів також обговорювали шостий пакет санкцій проти Росії, зокрема обмеження на нафту і газ. Остаточне рішення поки що не ухвалено.

02:21
Єврейські сім'ї у Польщі приймають українських біженців: дають їм кімнати у своїх будинках, допомагають із доглядом за дітьми, консультують з необхідних питань. Про це пише CNN.
"Ми живі, бо хтось допоміг нам. І завдяки цьому я можу допомогти іншим людям", - сказав волонтер із Варшави Ян Гербет.

02:12
Пентагон поки що не може підтвердити повідомлення про застосування російськими окупантами у Маріуполі хімічної зброї. У США наголосили, що стурбовані спробами загарбників у тимчасово окупованих містах розганяти акції протесту – вони можуть використати хімічні речовини. Про це заявив прес-секретар Пентагону Джон Кірбі, пише CNN.
"Ці повідомлення, якщо вони правдиві, викликають глибоке занепокоєння і відображають наші побоювання з приводу того, що Росія може використати в Україні різні засоби придушення заворушень, у тому числі сльозогінний газ, змішаний із хімічними речовинами", - наголосив він.

02:02
На південному напрямку російські окупанти намагаються покращити тактичне становище та здійснювати диверсії, але без успіху. Українським військовим допомагає навіть погода. Про це повідомляє оперативне командування Південь.
Через погіршення погодних умов – штормовий вітер і дощі – ворог не може застосовувати безпілотники для розвідки й коригування вогню.

02:01
Минулої доби зенітно-ракетними підрозділами Повітряних Сил і ППО Сухопутних військ Збройних Сил України знищено сім повітряних цілей російських окупантів. Про це повідомляє ВР ЗСУ.
Знищено таку техніку росіян:
- один літак;
- два вертольоти;
- чотири безпілотні літальні апарати.

01:53
11 квітня п'ятеро українців були нагороджені званням Герой України, зокрема двоє лікарів. Відповідний указ опубліковано на сайті президента.

01:38
Нідерланди, Швеція й Німеччина виділять Міжнародному кримінальному суду $2,7 млн доларів на підтримку розслідування військових злочинів, скоєних російською окупаційною армією в Україні. Про це пише CNN.

01:20
Німецька співачка Марлен Маас кількома мовами виконала українську пісню "Ой у лузі червона калина", що стала символом опору народу України російським окупантам.

01:15
Призначення в Росії генерала Олександра Дворнікова командувачем армії, яка намагається окупувати Україну", не зітре того факту, що це стратегічний провал". Про це йдеться у заяві Білого дому, пише CNN.

00:59
Бородянка на Київщині оживає після відступу російських окупантів. Сотні волонтерів і працівників ДСНС працюють майже цілодобово. Відео опублікувала Київська військова адміністрація.

00:34
Зеленський у відеозверненні заявив, що ЗСУ могли б допомогти Маріуполю вистояти у протистоянні російським окупантам, якби була необхідна зброя, бронетехніка, літаки.
"На жаль, ми не отримуємо стільки, скільки необхідно, щоб швидше закінчити цю війну, щоб повністю знищити ворога на нашій землі та щоб виконати ті завдання, які для кожної нашої людини очевидні. Зокрема, щоб деблокувати Маріуполь. Якби ми отримали літаки й достатню кількість важкої бронетехніки, необхідну артилерію, ми могли б це зробити. Але... Все ще доводиться про це домовлятися. Все ще доводиться переконувати. Все ще доводиться вижимати необхідні рішення", - сказав голова держави.

00:18
Президент Володимир Зеленський у відеозверненні наголосив, що на використання Росією хімзброї необхідно відповісти контрзаходами – впроваджувати шостий пакет антиросійських санкцій.
"Час зробити цей пакет таким, щоб навіть слова про зброю масового ураження з російської сторони більше не прозвучали. Нафтове ембарго проти Росії - обов'язково. Будь-який новий санкційний пакет проти Росії, що не торкається нафти, буде сприйматися у Москві з посмішкою", - сказав український лідер.

00:01
Засновник полку Азов Андрій Білецький заявляє, що у Маріуполі відбулася хімічна атака на завод Азовсталь.

"Три людини мають ознаки отруєння бойовою хімічною речовиною, але без катастрофічних наслідків. Ця атака – відчай росіян, які не можуть взяти Маріуполь", - заявив Білецький.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live