Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

11.04.2022

23:58
Українські повітряні сили за добу знищили сім повітряних цілей РФ
Зокрема, один літак, два гелікоптери та чотири безпілотники.

23:53
У Франції провели розслідування щодо діяльності російського посольства та висилають з країни ще шістьох  працівників дипустанови РФ.
Там заявили, що це були російські агенти, які діяли під прикриттям. Загалом від початку війни в Україні французи вже вислали понад 40 російських дипломатів.

23:43
У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки нагадали, як поводитись під час атаки хімічною зброєю

23:28
Білий дім: Байден не відвідуватиме Київ навіть після візиту Джонсона до України.
Президент США не планує здійснювати візит до України навіть на тлі безпечної поїздки прем'єра Британії, заявила речниця Білого дому Джен Псакі.
"Для українського керівництва важливіше, що ми прискорюємо постачання зброї та надаємо необхідну допомогу у сфері безпеки. Це те, на чому ми зосереджені", — наголосила вона.

23:13
Більшість цивільного населення Донецької області вже виїхала, зараз влада продовжує евакуацію, повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко.
Лише за останню добу росіяни вбили в області трьох цивільних: у Вугледарі, Михайлівці та Красногорівці. Поранення отримали восьмеро людей, додав він.

23:00
Bloomberg призупиняє публікацію новин російською мовою – агентство

22:55
За добу вдалося евакуювати 4354 українця, повідомила віцепрем'єрка-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.
Зокрема, попри постійне порушення режиму тиші з боку РФ, 3854 людини дісталися евакуаційними коридорами з Маріуполя та Бердянська на власному транспорті та автобусах до Запоріжжя. З Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного, Кремінної та Попасної Луганської області вдалося евакуювати понад 500 людей.

22:40
Українські війська на Донбасі за добу відбили шість атак російських окупантів, повідомили в ООС.
Вдалося знищили 4 танки, 5 одиниць броньованої та 26 одиниць автомобільної техніки, 8 артилерійських систем противника.
Також підрозділи ППО знищили два гелікоптери та чотири безпілотники.

22:33
Росіяни продовжують обстрілювати цистерни з азотною кислотою в Луганській та Донецькій областях, повідомили у МВС.

22:30
В Ірпені до п'ятниці запровадили комендантську годину. В'їзд у місто буде заборонений.

22:20
Російські окупанти, ймовірно, скинули на Маріуполь хімічну зброю.
Про це повідомили в полку "Азов", зазначивши, що росіяни скинули на місто з безпілотника невідому хімічну речовину.
"У постраждалих спостерігається дихальна недостатність, вестибуло-атактичний синдром", - йдеться у повідомленні "Азову".

22:15
Через атаки росіян у Харкові та області 11 квітня загинуло 11 українців, повідомив голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.
Зокрема серед загиблих 13-річна дитина. Поранено ще 19 людей, зокрема діти 4 та 9 років.

21:58
Україна піднялася на 34-те місце у світі щодо можливості безвізових поїздок до країн з українським паспортом - це рекордний рівень у своїй історії.
Із документом з тризубом на обкладинці можна подорожувати до 143 країн без візи або з візою після прибуття, згідно з даними рейтингу за перший квартал 2022 року.
Натомість російський паспорт опустився на чотири позиції та посів 49-е місце з відкритими поїздками до 117 країн.

21:44
На Луганщині минулого тижня народився єдиний новий житель: хлопчик вагою 2,85 кг у жінки, яка не встигла евакуювати з Лисичанська до пологів, повідомив голова ОДА Сергій Гайдай.
Ще три вагітні жінки, яких транспортувати на далекі відстані було небезпечно, переведені з Сєвєродонецької міської до Кремінської багатопрофільної лікарні. Всього до безпечних регіонів з Луганщини відправлено 28 вагітних жінок.

21:38
Росіяни вже знищили майже два десятки українських нафтобаз.

21:21
У РФ хочуть позбавляти свого громадянства всіх, хто критикує напад на Україну. Таку пропозицію висловив спікер Госдуми В'ячеслав Володін, передають російські медіа.

21:12
У захисників Маріуполя складна ситуація з водою, їжею та боєприпасами - канали поповнення запасів уже не працюють, розповів командир тероборони "Азов" Максим Жорін.
Раніше певну кількість допомоги вдавалося передавати до Маріуполя через волонтерів, але, за його словами, на сьогодні ці канали вже не працюють.
Водночас командир полку Святослав Паламар звернувся до громадян усіх країн світу із закликом виходити на вулиці під українськими прапорами:
"Закликайте політиків, закликайте їх діяти рішуче, щоби звільнити з полону Маріуполь, Херсон, Ізюм та інші міста України, які стали заручниками у цій війні. Допомагайте нашій владі бути почутою – почутою у боротьбі за Україну".

21:03
ПриватБанк попередив про затримку із запуском Приват24. Сервіси відновлять завтра
На регламентні роботи щодо застосунку Приват24 знадобилося більше часу, ніж планували в банку.

20:58
Росіяни сьогодні здійснили одну атаку в межах відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід".
Українські захисники в боях знищили 92 окупантів, один танк, три бронемашини, три артилерійські системи, 24 АТ, один гелікоптер та три безпілотники.

20:55
У Москві затримали "російського опозиціонера" Владіміра Кара-Мурзу, повідомив його соратник Ілья Яшин. Після вторгнення РФ в Україну вони створили "Антивоєнний комітет РФ".

20:33
Понад 1,5 млн українських дітей не доїдають через війну - ООН
"Із 3,2 млн дітей близько половини не доїдають. Атаки на системи водопостачання та енергозабезпечення залишили 1,4 млн людей без доступу до води.
Ще 4,6 млн мають обмежений доступ. Ще гірша ситуація в Маріуполі та Херсоні, де діти та сім'ї тижнями не мають доступу до проточної води та санітарно-гігієнічних послуг, медицини та регулярного постачання продовольства", — заявив директор з надзвичайних програм ЮНІСЕФ Мануель Фонтейн під час дебатів у Радбезі ООН щодо становища жінок та дітей в Україні.

20:18
У КМДА підтримали ідею перейменування в Києві вулиці та станції метро, назви яких пов?язані із РФ та Білоруссю.
Загалом планують перейменувати 15 вулиць та п'ять станцій метро, повідомив секретар міськради Володимир Бондаренко й назвав це "дерусифікацією". Офіційний перелік об'єктів та нові запропоновані назви мають з'явитися на сайті міськради найближчим часом.
"Зараз я можу сказати, що це точно торкнеться вулиць Московської, Героїв Сталінграда, бульвару Дружби Народів, станцій київської підземки "Героїв Дніпра" та "Мінська", - уточнив Бондаренко.

19:59
У Бородянці на Київщині рятувальники виявили під завалами тіла ще сімох загиблих.

19:55
30 будинків у Михайлівці Покровського району зазнали пошкоджень через артобстріли ворога. Рятувальники Донеччини продовжують працювати на місці завалів, вже дістали одного постраждалого.

19:41
Закінчилась зустріч між канцлером Австрії Карлом Негаммером та російським диктатором Володимиром Путіним у Москві. За словами Негаммера, вона "не була дружнім візитом".
Його найважливішим посланням Путіну було те, що війна в Україні має закінчитися, тому що "у війні є лише ті, хто програв з обох боків", повідомив канцлер Австрії.

19:30
Мінінфраструктури: до кінця тижня запрацюють тимчасові переправи на Чернігівщині. Ворог знищив 16 мостів та шляхопроводів в регіоні.
Сьогодні стартували роботи зі зведення тимчасової переправи поблизу Смолина на дорозі Р-69 Київ – Вишгород – Десна – Чернігів. Її планують створити за кілька днів. Ще одна споруда має з'явитися поблизу села Якубівка до кінця тижня.
Далі у планах – дорога Н-27 Чернігів – Мена – Сосниця – Грем'яч поблизу села Киселівка.

19:22
За останній тиждень прямі втрати економіки України через війну зросли на $12,2 млрд і на 11 квітня склали $80,4 млрд або 2,4 трлн грн, порахували у Київській школі економіки (KSE).
За спільними оцінками Мінекономіки та Школи, загальні втрати економіки України через війну, враховуючи як прямі, так і непрямі втрати (зниження ВВП, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону) коливаються від $564 млрд до $600 млрд.

19:07
Зведення Генштабу на 18:00: 
    На Слобожанському напрямку противник продовжує частково блокувати Харків, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню, артилерії та мінометів.
    В районі Ізюму окупанти намагаються утримати рубежі, що були захоплені раніше.
    На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагався штурмувати місто Сєвєродонецьк, успіху не мав. Під час обстрілу Попасної застосував тактичний ракетний комплекс "Точка-У". Спроби просунутися вглиб території України для покращення тактичного положення успіху не мали.
    У Маріуполі тривають вуличні бої.
    На Південнобузькому напрямку окупанти намагаються покращити тактичне положення та закріпитись на адміністративних кордонах Херсонської області. У підрозділах противника спостерігаються непоодинокі випадки дезертирства.
    Окупанти намагаються проводити заходи інформаційно-психологічного впливу на жителів Херсона та області. Для цього здійснюють розповсюдження інформаційних бюлетенів, де наводиться викривлена інформація щодо ходу бойових дій.
    На тимчасово зайнятих територіях Запорізької області діють мобільні патрулі та пости з-поміж мобілізованих мешканців тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей.
    З метою оперативного поповнення втрат підрозділів своїх військ окупаційна влада оголосила у Луганську чергову хвилю мобілізації осіб чоловічої статі до 65 років. Військовослужбовці збройних сил РФ проводять рейди комунальними підприємствами і заводами для виявлення осіб призовного віку та примусово відправляють їх до військкоматів.
    Водночас в Алчевську з початком бойових дій, серед мобілізованих місцевих жителів безповоротні втрати складають понад 300 осіб. До лікарні в місті Донецьк із початку широкомасштабної війни привезли понад 1200 загиблих.
    Серед особового складу окупаційних підрозділів на тимчасово окупованій території Криму поширюється інформація, що Збройні сили України планують контрнаступ у Херсонській області з можливістю розвитку успіху та заходу на Кримський півострів.

18:58
Мінкульт запускає проєкт "Український борщ єднання".
Основна мета проєкту – проведення благодійних заходів з приготування українського борщу і консолідація українців у світі задля підтримки та гуманітарної допомоги людям, що перебувають на території України.
Перша подія у його межах стартує 13 квітня у Варшаві.

18:52
Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель після критики з боку Росії повторив свою заяву про те, що Україна має перемогти Росію "на полі бою".
Журналістка запитала його: "Росіяни критикують вас за ваші слова про те, що битва буде виграна на полі бою (нібито ЄС підштовхує Україну до продовження війни - Liga). Ви все ще вірите, що так і буде?"
"Зазвичай війни виграють чи програють на полях битв. Так", – відповів Боррель.

18:48
Представництво Європейського Союзу в Україні відновило свою роботу в Києві після перерви

18:38
В України з’явився офіційний акаунт у LinkedIn – Ukraine.ua
Англомовна сторінка фокусуватиметься на роботі з професійною аудиторією — підприємцями, лідерами думок, журналістами, а також експатами та іноземцями загалом, повідомили у МЗС.
Крім того, тепер спільнота українців у LinkedIn може позначити акаунт України як місце роботи та підкреслити своє українське походження.
міністерство закордонних справ україни - в україни з’явився офіційний акаунт у linkedin – ukraine.ua

18:33
Правоохоронці заблокували операції з виведення активів майже 7 000 проросійських компаній, які могли використовуватися на підтримку воєнних дій в Україні.
Зараз вирішується питання щодо застосування санкцій, початку міжнародних розслідувань, арешту активів у межах кримінального провадження з подальшою передачею в управління АРМА та націоналізацією, повідомили у Нацполіції.

18:23
МВС: українці масово записуються у добровольці-рятувальники
Лише впродовж шести днів реєстрації добровольцями записалося понад 8000 громадян. Втім, через мінування та небезпеку, задіяти всіх одразу немає можливості.

18:18
Укрзалізниця відновлює рух приміських поїздів на Південно-Західній залізниці.
Вже від завтра щодня курсуватимуть шість рейсів:
    Терещенська - Шостка (відправлення о 15:07, прибуття 15:30, зворотно - відправлення о 15:50, прибуття о 16:15).
    Конотоп - Шостка (відправлення о 6:40, прибуття о 8:38, зворотно відправлення о 8:58, прибуття о 10:56).
    Конотоп - Ворожба (відправлення о 9:20, прибуття об 11:29, зворотно відправлення о 11:55, прибуття 14:00).
    Конотоп - Бахмач (відправлення о 7:00 та 15:50, прибуття о 7:40 та 16:30 відповідно, зворотно відправлення о 7:55 та 16:50, прибуття о 8:35 та 17:30 відповідно).
    Хутір Михайлівський - Конотоп (відправлення о 6:15 та 13:50 - прибуття о 8:46 та 17:50 відповідно); зворотно - о 10:25 та 14:20, прибуття відповідно о 12:54 та 16:49.
    Терещенська - Конотоп (відправлення о 7:14, прибуття о 8:46, курсуватиме лише 12 квітня замість маршруту Хутір Михайлівський - Конотоп)

18:06
Прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте відвідала зруйновану російськими окупантами Бородянку Київської області.

17:41
У Рівному громадянку України визнано винною у державній зраді та сприянні діяльності терористичній організації. Її засуджено до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

17:37
З Маріуполя російські окупанти примусово вивезли понад 33 тисячі людей. Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

17:34
СБУ затримала на Харківщині колишнього працівника Адміністрації президента України. Його звинувачують у роботі на російські спецслужби. Про це розповів начальник Управління СБУ у Харківській області Роман Дудін у інтерв’ю Факти ICTV.

17:27
Активні бойові дії на території Донецької й Луганської областей можуть розпочатися найближчим часом, повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник під час брифінгу в Медіа Центрі України.

17:22
Будівництво тимчасової переправи на дорозі Р-30 до Ірпеня завершено. ЇЇ протяжність — 245 метрів, ширина — 9 м. Постійний міст, що з’єднує Ірпінь, Бучу, Гостомель, Ворзель із Києвом, мають завершити будувати вже цього літа, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

17:19
Україна отримала від Швеції 44,5 млн євро.
"Така допомога дозволить Україні посилити фінансування соціально-гуманітарних напрямків  і дозволить забезпечити макрофінансову рівновагу нашої держави", - зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

17:18
Держава розпочинає будівництво житла для людей, хто втратив його через війну. Будуватимуть у 10 регіонах і обиратимуть проєкти, що можна завершити за 3—4 місяці. Про це заявив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко в інтерв’ю Forbes Україна.

17:15
Матеріальна шкода, завдана Енергоатому окупантами, перевищує 18 млрд грн. Про це йдеться у Телеграм-каналі державного підприємства.

17:02
"Упевнений, ми зможемо швидко відбудувати нашу державу. Якими б не були збитки... Це буде історична відбудова. Проєкт, що надихатиме світ, так само як і наша боротьба за свободу. Як і наша боротьба за Україну", - написав президент.

16:56
Міноборони показало розтрощену техніку окупантів, яку знищили піхотинці 57 окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка.

16:46
Національна поліція України відкрила "гарячу лінію" для родичів загиблих унаслідок військових дій РФ.

16:44
У Чернігівській області сьогодні стартувало облаштування тимчасових переправ на дорозі Р-69 Київ – Вишгород – Десна – Чернігів біля сіл Смолин і Якубівка. Про це повідомив перший заступник голови Державного агентства автомобільних доріг Андрій Івко.

16:32
Окупанти посилюють антиукраїнську й антизахідну пропаганду в російських військових медичних закладах, щоб агітувати військових знову повернутися на війну в Україну.

16:28
На Луганщині наші захисники збили ворожий літак.

16:22
Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель закликав країни Європейського Союзу терміново надати Україні зброю, яку вона просить, оскільки Росія активізувала свою військову активність на Донбасі. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела.

16:03
Залужний прокоментував ситуацію щодо Маріуполя. "Триває оборона Маріуполя. Зв’язок із підрозділами сил оборони, які героїчно утримують місто, стійкий і підтримується.  Наголошую, що проведення оборонних операцій не є темою для публічних обговорень".

16:01
Укрпошта припиняє випуск поштових марок і маркованих конвертів із літерними номіналами V і Z — символами російського вторгнення.

15:39
Рашисти захопили у полон моряків вантажного судна SMARTA і вивезли у невідомому напрямку. Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

15:36
Аварійні бригади повністю або частково повернули світло у 49 населених пунктів Київської області, що були знеструмлені через бойові дії.

15:33
З боку Росії, неподалік кордону з Сумською областю, залишається російська військова техніка, повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

15:29
У місті Сєвєродонецьк Луганської області росіяни зруйнували торгове приміщення — унаслідок обстрілу воно обвалилося й палає. Площа пожежі становить 150 квадратних метрів, постраждалих немає, повідомив глава ОДА Сергій Гайдай.

15:25
Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що російська "військова спецоперація" в Україні покликана покінчити з курсом США на домінування у світі. Про це повідомляє пропагандистське видання "РИА Новости".

15:21
Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю для CBS заявив, що поки не готовий говорити про те, що українські війська перемогли противника в битві за Київ. За його словами, з упевненістю можна говорити про те, що вдалося утримати своє.

15:19
На Херсонщині, у селі Князівка, через мінометний обстріл РФ пошкоджені житлові будинки, знищена техніка сільгосппідприємства, а також складські приміщення із зерном і добривами. Про це у Фейсбуці повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

15:02
Російські залізниці (РЖД) стали першою російською компанією, яка офіційно допустила дефолт через санкції. Про це пише агентство Bloomberg.

14:59
Священники Української православної церкви Московського патріархату вимагають віддати під церковний трибунал патріарха Кирила через його позицію щодо війни в Україні та прихильності до "російського світу". Про це повідомив протоієрей УПЦ МП Андрій Пінчук у своєму зверненні до Facebook.

14:57
На півдні України зберігається висока ймовірність ракетних атак, повідомляє Оперативне командування "Південь".

14:53
Російські окупанти використовують неповнолітніх українських дітей для розвідки військових позицій Збройних сил України, повідомив речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко.

14:48
Українська розвідка оприлюднила список російських військовослужбовців 234 десантно-штурмового полку (військова частина 74268) міста Псков, які брали участь у геноциді народу України в Київській області.

14:45
Канада запроваджує санкції проти 33 підприємств російського оборонного сектора.

14:44
За 45 днів війни в Україні рашисти втратили 137 гелікоптерів, що значно більше, ніж за чотири війни, які вони вели раніше. Про це йдеться у повідомленні Міноборони у Фейсбуці.

14:41
Росіяни готуються до партизанської війни на своїй території, повідомляє українська розвідка.

14:23
За оцінками ДСНС, розмінування потребує близько 300 тис. кв. км території України, тобто майже половина площі країни.
Про це на брифінгу сказав начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС Олег Бондар, передає Укрінформ.

14:16
Міністерство закордонних справ Хорватії висилає 18 дипломатів посольства Росії в Загребі. Також разом з ними покинуть країну шість співробітників адміністративно-технічного персоналу, інформує пресслужба МЗС Хорватії.

14:06
У тимчасово окупованому Херсоні за вказівкою окупантів розгромили меморіал "Слава Україні", повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

13:52
Через Дію надіслали понад 66 000 заяв про пошкоджене майно, повідомляє Мінцифри. У Міністерстві радять чекати на інформацію про початок процедури оцінки та компенсації, що  визначатиметься урядом.

13:48
Українські розробники створили застосунок, який дозволяє просканувати увесь бекграунд людини, її можливі зв’язки з криміналом, ДРГ та РФ. Його розробила команда YouControl спільно з Artellence та за підтримки СБУ.  Застосунок називається "ТиХто".

13:30
Щоденними обстрілами населених пунктів окупаційні війська РФ намагаються знищити Луганщину. Минулої доби поліцейські задокументували 26 обстрілів міст Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Кремінна. Є загиблі серед яких дитина та поранені місцеві мешканці, повідомили у МВС.

13:16
У Мукачеві демонтували пам'ятник радянському танку. Про це повідомили у Мукачевській міськраді.

13:09
В Японії створили комікс, що розповідає про Привида Києва — українського пілота, який збив десятки ворожих літаків. Про це повідомляє Читомо з посиланням на сайт магазину Melonbooks. Реліз японського коміксу запланований на 5 травня.

12:52
У Харкові знаходять російські міни уповільненої дії, повідомив Олег Синєгубов, голова Харківської облдержадміністрації. Це боєприпаси з пластиковим корпусом, невеликого розміру, вагою близько 1,5 кг.

12:38
До України прибула група французьких жандармів. Вони допоможуть українським колегам розслідувати воєнні злочини Росії у Київській області. Про це повідомляє посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

12:33
Правоохоронці заблокували виведення активів майже 7000 проросійських компаній, які могли б використовуватися на підтримку війни в Україні. Про це повідомляє Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ України з посиланням на Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції.

12:30
Шведська телекомунікаційна компанія Ericsson вирішила повністю зупинити роботу в Росії. Про це повідомляється на сайті компанії.

12:28
Евакуаційні поїзди зі сходу України на 11 квітня:
№239 Покровськ – Тернопіль 11:00;
№233 Покровськ – Чоп 15:00;
№235 Покровськ – Чернівці 17:30
№45 Слов’янськ – Ужгород 12:00;
№273 Слов’янськ – Львів 17:00

12:25
Нацбанк України перерахував на потреби військових майже 14,8 млрд грн, на спецрахунку залишилося 16 млн грн, інформує пресслужба НБУ.

12:14
Російська Федерація готує новий наступ на Україну. Про це президент України Володимир Зеленський заявив під час виступу перед парламентом Південної Кореї, передає Укрінформ.

12:05
Президент Володимир Зеленський заявив, що у місті Маріуполь внаслідок нападу Росії загинули десятки тисяч людей.

12:04
Меру Рубіжного (Луганська область) Сергію Хортіву повідомили про підозру. Він підозрюється в колабораційній діяльності. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора в Facebook.

11:46
Росія намагатиметься зірвати постачання зброї до України, використовуючи для цього пропаганду та фейки - міністр закордонник справ Дмитро Кулеба та голова ОП Андрій Єрмак.

11:39
Сухопутні війська ЗСУ: Приказка "Перший млинець нанівець" точно не про російських окупантів. Бо вони не здатні досягти результату й з третього разу.

11:33
В Офісі Президента вважають, що Україна вступить до ЄС найближчими роками.

11:30
З початку робіт із розмінування на Київщині знешкодили 11 241 вибухонебезпечний предмет.

11:20
Російські солдати відмовляються йти у наступ і саботують накази керівництва, деякі з їхніх підрозділів уже на межі бунту - перехоплені СБУ розмови.

11:08
У понеділок, 11 квітня, на Київщині відкрили тимчасовий насипний міст у селі Романівка, який з'єднує місто Ірпінь з Києвом.

10:59
В Україні запустили безоплатну онлайн-платформу, що допоможе перемістити бізнес із гарячих точок і продовжити його діяльність у більш безпечному місці.

10:49
Світовий банк прогнозує, що кількість бідних людей в Україні внаслідок війни збільшиться майже в чотири рази - до 70% у порівнянні з довоєнними 18%.

10:42
За добу російські війська вдарили по Харківщині близько 66 разів та вбили 11 жителів - голова Харківської ОГА Олег Синєгубов.

10:33
У КМДА опублікували список маршрутів громадського транспорту на 11 квітня.

10:13
10 квітня протиповітряною обороною Повітряних сил та Сухопутних військ ЗС України знищено 11 повітряних цілей російських окупантів: 1 літак (Су-34), 4 вертольоти (Мі-24, Ка-52), 3 безпілотних літальних апаратів (ОТР), 3 крилаті ракети (Х-59).

10:07
У Києві запустили ще чотири тролейбусні маршрути – №6К, 24, 32Д, 34К.

09:58
В Україні сьогодні працюватимуть дев'ять гуманітарних коридорів з Маріуполя, а також міст Запорізької та Луганської областей.

09:46
У Києві відкрили для проїзду Південний міст. Зараз у столиці для проїзду авто та громадського транспорту працюють Північний, Дарницький та Південний мости.

09:31
Сергій Гайдай опублікував місця зборів для евакуації з Луганщини.

09:30
Протягом доби піротехніки ДСНС виявили та знешкодили 1968 вибухонебезпечних предметів та 0,4 кг вибухової речовини, зокрема одну авіаційну бомбу.

09:23
Голова Миколаєвської обладміністрації Віталій Кім розказав, що нічний вибух в Миколаєві стався на території "підприємства з Катару".

09:12
Голова Запорізької ОВА Олександр Старух вважає, що росіяни самі підуть із ЗАЕС, коли почнеться звільнення області.

08:49
Росія застосовувала фосфорні боєприпаси на сході України і може зробити це знову – проти Маріуполя - британська розвідка.

08:43
Біля окупованого населеного пункту на Луганщині ЗСУ знищили склад із боєкомплектом окупантів - голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

08:40
З початку війни проти України загинуло 183 дитини та понад 342 отримали поранення - Офіс генпрокурора.

08:19
У Бородянці на Київщині для рятувальників встановлять 18 модульних будинків - голова Гуманітарного штабу Київщини Олексій Кулеба.

07:58
Російські війська в ніч на понеділок обстріляли залізничну станцію на сході України - голова правління Укрзалізниці Олександр Камишін.

07:55
11 квітня з Луганщини та Донеччини вирушать шість евакуаційних поїздів - із Новозолотарівки, Слов'янська та Покровська.

07:43
ССО показали знищену батальйонно-тактичну групу з Чечні. Їхній командир разом зі своїм начальником штабу був ліквідований під час обстрілу у своїй БМП-3.

07:36
На Луганщині не лишилось вцілілих об'єктів критичної та будь-якої іншої інфраструктури - голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

06:43
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00 11 квітня: на території Донеччини та Луганщини за минулу добу відбито чотири атаки ворога, знищено п’ять танків, вісім одиниць броньованої, шість одиниць автомобільної техніки та вісім артилерійських систем противника. Росіяни намагатимуться відновити наступ на Слобожанщині, є ймовірність російських провокацій на окупованому Придністров'ї у Молдові.

06:21
Президент створив на Донеччині ще одну військову адміністрацію - у Костянтинівці.

06:04
За тиждень на Київщині знешкодили 11 000 боєприпасів, залишених росіянами - голова КОВА Олександр Павлюк.

06:00
В 2022 році через війну обсяг виробництва в Україні може скоротитися на понад 45%, заявили у Світовому банку.

05:54
Понад 20% великих японських компаній припинили бізнес у Росії після її повномасштабного вторгнення до України. Про це пише Japan Today.
Очікується, що кількість компаній зросте через санкції проти Росії - компанії не хочуть ризикувати своєю репутацією.

05:44
У Києві на проспекті Перемоги прибрали зі стел, розташованих біля станції метро Шулявська, назви міст-героїв Росії та Білорусі. Їхнє місце посіли таблички з українськими містами-героями, серед них - Чернігів. Про це повідомляє Оперативне командування "Північ" у Facebook.

05:26
Жителів прибережних районів півдня України просять під час прогулянок не наближатися до вибухонебезпечних та підозрілих предметів, боєприпасів. Вжито заходів щодо захисту узбережжя та протидії висадки ворожого десанту. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь" у Facebook.
Українців закликають утриматися від прогулянок, риболовлі, купання та фотосесій на узбережжі.

05:19
У Чернігові медперсонал лікарень працював під час тимчасової окупації російськими військами. Кулі та уламки, які вони діставали з тіл поранених, будуть "доказами в судах про злочини проти людства та порушення конвенцій про використання окупантами заборонених касетних бомб". Про це заявив міністр охорони здоров'я Олег Ляшко.
За словами голови МОЗ, у місті авіаударами загарбників зруйновано лікарні, дві з них відновленню не підлягають.

05:16
У п'ятій службі російської ФСБ провели "чистку" серед працівників, які займалися "українським питанням" та постачали Путіну інформацію про ситуацію в Україні. Про це повідомив журналіст-розслідувач із команди Bellingcat Христо Грозєв в інтерв'ю російському опозиційному каналу "Популярная політіка".
За інформацією Грозєва, під "чистку" потрапили працівники служби оперативної інформації та міжнародних зв'язків (5 служба ФСБ), які займалися Україною – це 150 офіцерів.

05:07
Українські військовослужбовці поїдуть на військові навчання до Литви – їх навчатимуть роботі з військовим обладнанням, технікою та зброєю. Про це заявив командувач Литовської армії Валдемарас Рупшіс, пише Delfi.

05:01
Міноборони опублікувало в Twitter повідомлення: "Скоро буде 20 тисяч! Стежте за оновленнями". Ймовірно, йдеться про майбутні втрати російських окупаційних військ.

04:49
Посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав заборонити держсимволи та прапори Росії на акціях, він проведе "дуже конкретні переговори" з урядом Німеччини, пише DW.
"Якщо хтось виходить на демонстрацію з російським прапором, то він автоматично підтримує державу, яка веде війну на винищення проти України та нашого громадянського населення", - аргументував український посол.

04:45
Японські страхові компанії повністю зупиняють укладання контрактів, пов'язаних із Росією через її повномасштабне вторгнення в Україну. Також не продовжуватимуть вже існуючі контракти. Про це пише Kyodo News.

04:14
За 45 днів повномасштабного вторгнення в Києві одружилися 1439 пар, лише за останній тиждень – 300. За цей час у столиці народилося 1189 малюків: 629 хлопчиків та 560 дівчаток, з них 29 близнюків. Про це повідомляє КМДА.

04:05
Під час розкопок масового поховання по-звірячому вбитих російськими окупантами українців у Бучі виявлено тіло поліцейського Юрія Чабаха. Про це пише начальник поліції Київської області Андрій Небітов.
За попередніми даними, співробітника кримінального відділу поліції було застрелено російським снайпером під час бойових дій у місті.

03:45
Українські військовослужбовці навчалися у США та повертаються до України. Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що захоплюється хоробрістю та майстерністю бійців ЗСУ. Про це він написав у Twitter.

03:35
Росія зробила велику стратегічну помилку, тому що Фінляндія та Швеція, схоже, готові вступити до НАТО вже влітку. Про це повідомляє The Times із посиланням на офіційних осіб.
Очікується, що заявка Фінляндії буде подана у червні, а за нею слідуватиме Швеція.

03:27
Станом на 00.00 11 квітня на кордоні України з іншими країнами відсутні черги на виїздах до Словаччини, Молдови, Угорщини, Румунії. Зберігаються черги на пунктах пропуску на кордоні з Польщею: Рава-Руська, Краковець, Шегині. Про це повідомляє Держприкордонслужба.

03:13
Вперше за місяць надійшли добрі новини із Сумської області: регіон отримає 250 млн гривень із резервного фонду держбюджету. Вони будуть спрямовані на ремонти у комунальній сфері та на відновлення руйнувань від обстрілів російських окупантів. Про це повідомив голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.

02:55
До Київської області прибули 18 модульних будинків. Вони призначені для фахівців, які проводять пошукові роботи та розбирають завали у зруйнованих російськими окупантами населених пунктах. Про це повідомив у Telegram голова Київської військової адміністрації Олексій Кулеба.
Перші будинки будуть встановлені у Бородянці, чия інфраструктура найбільше постраждала від загарбників.

02:36
Фінляндія готова швидко відмовитися від газу та нафти з Росії, але в інших країнах Євросоюзу ситуація складніша. Про це заявила прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін, пише Yle.
"Необхідно зробити це швидко. Проте, ймовірно, багато інших країн не можуть відмовитися від російського палива так швидко, як Фінляндія. Тому зараз ми маємо шукати загальноєвропейські рішення", - наголосила вона.

02:26
Священики Української православної церкви Московського патріархату ініціювали позов проти російського патріарха Кирила через підтримку варварських дій російської армії на території України. Про це написав у Facebook протоієрей Андрій Пінчук.
Уточнюється, що якщо Собор Предстоятелів Древніх Східних Церков ухвалить рішення на користь України, то Кирила можуть позбавити патріаршества та єпископського сану.

02:16
10 квітня на Південному напрямку українські військові знищили понад 80 російських окупантів та бойову техніку ворога. Про це повідомляє оперативне командування "Південь".
Серед трофеїв ЗСУ: багатоцільовий транспортер, знищені ворожий танк Т-72 та три безпілотних літальних апарати типу "Орлан-10".

01:57
Закривавлену іграшку з вокзалу в Краматорську відправлять до ООН як доказ військових злочинів російських окупантів.

01:46
Над Бородянкою Київської області знову піднято український прапор. Рятувальники продовжують розбирати завали та шукати загиблих. Про це повідомляє ДСНС у Telegram.

01:32
Останнім часом позиція Німеччини змінюється на користь України, тепер потрібно реалізувати досягнуті домовленості. Про це сказав президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 10 квітня.
"Радий зазначити, що останнім часом німецька позиція змінюється на користь України. Вважаю це абсолютно логічним. Оскільки цей курс підтримується більшістю німецького народу. І я йому вдячний. Але чекаю, що все, про що ми домовилися, буде реалізовано. І це дуже важливо", – сказав Зеленський.

01:20
До кінця 2022 року обсяги виробництва в Україні скоротяться на 45,1% через повномасштабне вторгнення Росії та руйнування виробничих потужностей. Про це пише Reuters.
Уточнюється, що обсяги виробництва у Росії через санкції впадуть на 11,2%.

01:04
Найближчий тиждень обіцяє бути напруженим, російські окупанти посилять активність на Донбасі. Про це сказав президент Володимир Зеленський у відеозверненні за підсумками 10 квітня.
"Російські війська перейдуть до ще більш масштабних дій на сході нашої держави. Можуть використовувати проти нас ще більше ракет, ще більше авіабомб. Але ми готуємося до цих їхніх дій. Ми відповідатимемо", - сказав Зеленський.

01:02
Британська розвідка продовжує фіксувати свідчення військових злочинів росіян, армія яких втекла з тимчасово окупованої території України. Звіт спецслужби за 10 квітня опубліковано у Twitter Міноборони Великої Британії.
Британська розвідка зафіксувала нову інформацію про мирних жителів, яких убили російські військові, а також про згвалтування, скоєні солдатами армії РФ.

00:57
Минулої доби протиповітряною обороною ЗСУ знищено 11 повітряних цілей російських окупантів:
→ один літак (Су-34);
→ чотири вертольоти (Мі-24, Ка-52);
→ три безпілотних літальних апарати (ОТР);
→ три крилатих ракети (Х-59).

00:53
Світ консолідувався у позові до Міжнародного кримінального суду (МКС) проти Росії через злочини, скоєні в Україні. Зокрема, до МКС уже подала позов 41 країна. Про це йдеться у повідомленні Центру протидії дезінформації за Ради національної безпеки та оборони (РНБО).

00:36
10 квітня під посольством Росії у Дубліні відбулася акція протесту. Учасники показали речі, які російські мародери забирають з українських будинків і на них – кров мирних мешканців.

00:23
10 квітня в результаті атаки російських окупантів на Донеччині загинуло двоє людей, четверо отримали поранення. Про це повідомляє голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко.
За словами голови ОВА, зросла кількість жертв ракетного удару по залізничному вокзалу Краматорська - ще п'ятеро людей загинули і ще п'ятеро звернулися за допомогою з пораненнями.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live