Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

10.04.2022

23:58
Звільнена від окупантів Вільхівка майже повністю знищена, повідомляє Харківська обласна прокуратура. Більшість будівель селища частково або повністю зруйновані. Прокурори фіксують факти збройної агресії РФ.

23:50
На думку Володимира Зеленського, Росія розпочала війну, тому що боїться визнати власні помилки щодо України. Тотальне боягузство на всіх рівнях протягом десятків років призвело до руйнації минулих взаємин між Росією та Україною. "Україна все це зупинить. Російському боягузтву нічого не допоможе, настане день, коли їм доведеться визнати правду", – заявив Зеленський.

23:47
Росіяни обстріляли Миколаїв. Голова ОДА повідомив про великий вибух у місті. Уламками скла поранено одну людину. "Уточнюємо, спрацювала ППО або все ж долетіло…", — написав Віталій Кім.

23:35
Мінекономіки запустило Telegram чат-бот @TrudEconomBot із відповідями на поширені питання, що стосуються трудових відносин під час війни. Про це повідомила пресслужба міністерства.

23:35
Ганна Маляр повідомила, що в Україні немає зараз ані затишшя, ані стабілізації ситуації. Окупаційні війська РФ намагаються виконати "план мінімум" - захопити схід України. Заявила заступниця Міністра оборони України в ефірі телемарафону.

23:13
Радник із національної безпеки Джейк Салліван про призначення Росією генерала Дворнікова: "Ніяке призначення будь-якого генерала не може стерти той факт, що Росія вже зіштовхнулася зі стратегічним провалом в Україні", - сказав він в ефірі CNN. Але зазначив, що у Олександра Дворнікова у резюме зазначається "особливо жорстока поведінка" до мирних жителів під час бойових дій у Сирії.

23:06
Звернення Володимира Зеленського за підсумками 46-го дня війни. "Ми захищаємось. Відповідаємо на удари. Розвиваємо наші зв'язки з партнерами. Отримуємо допомогу. Забезпечуємо максимальну увагу світу до наших потреб. Впливаємо на глобальну дискусію. Пропонуємо та просуваємо нові санкції проти Росії", - підписав відео президент.

22:55
Наочне порівняння життя у селі Мощун на Київщині до російського вторгнення і після. Українські військові розповідають, як вибивали окупантів із селища.

22:41
У Польщі випускатимуть безкоштовний подкаст для українських дітей, який допоможе вчити польську. Подкаст називатиметься "Czesc – вивчаймо польську разом", виходитиме щочетверга на платформі podcasty.polskieradio.pl та на сайті polskieradiodzieciom.pl. Про це йдеться на сайті Radio Poland.

22:33
На думку аналітиків Пентагону, є ймовірність великого наступу військ РФ між Ізюмом та Дніпром. У п'ятницю, 8 квітня, на супутникових знімках помітили пересування сотні військових машин через місто Великий Бурлук у напрямку Ізюму. Про це повідомляє NYT, цитуючи високопоставленого представника Пентагону.

22:25
Кличко не відкидає чергової спроби "взяти Київ за два дні". Тому столиця має бути готова до оборони. Про це заявив Володимир Кличко у ефірі ABC News.
"Те, що ворог відступив від Києва, не означає, що він відмовився від прагнення захопити Київ. Ми очікуємо, що російські війська повернуться і атакуватимуть столицю України", - зазначив Кличко.

22:19
Сьогодні внаслідок сильних обстрілів на Харківщині загинуло 10 мирних жителів, серед них одна дитина. Відомо про 11 постраждалих. Ізюм залишається найгарячішою точкою області. Незважаючи на це, українським військовим вночі вдалося знищити колону ворожих танків та завадити перекиданню сил на Луганський та Донецький напрямок. Повідомляє голова Харківської ОВА.

22:17
Немає підстав для евакуації з Харкова, - заявив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

22:01
Ефект від санкцій призведе до падіння російської економіки на 10-15%, про це розповів в ефірі ABC News радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, спираючись на незалежні прогнози. Завдяки тиску США Росія вийде зі списку найбільших економік світу, вважає Салліван.

21:52
За цей тиждень угрупування Об?єднаних сил на Донецькому і Луганському напрямках відбили 51 ворожу атаку, знищили 39 танків, 4 літаки, 6 гелікоптерів та 5 крилатих ракет. Також, знищили 70 одиниць броньованої та 55 автомобільної техніки, 22 артилерійські системи та 17 безпілотників.

21:48
По Дніпропетровщині росіяни випустили понад десять ракет, одну вдалося збити. 46-й день війни голова Дніпропетровської області Микола Лукашук назвав одним із найважчих.

21:40
Збільшилась кількість загиблих у Краматорську - 57 мирних мешканців загинули внаслідок обстрілу балістичною ракетою вокзалу. Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

21:33
США готові надати Україні "зброю, яка їй потрібна" для захисту від Росії. Таке рішення ухвалено, оскільки Україна шукає додаткові військові сили. Про це заявив в ефірі ABC радник із національної безпеки США Джейк Салліван.

21:24
Перший мільярд із держбюджету на відновлення України виділив Кабмін із резервного фонду на 2022 рік. Суму розподілять між кількома областями: 400 млн грн для Київської, по 250 млн грн для Чернігівської та Сумської, 100 млн грн для Житомирської. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

21:08
Китайські транспортні літаки в суботу доставили до Сербії новітні зенітно-ракетні комплекси HQ-22, повідомило агентство Associated Press.

21:04
Харківська обласна прокуратура підтвердила викрадення ізюмського письменника та волонтера Володимира Вакуленка. Його викрали разом із сином. За справою вже відкрили провадження за ч. 1 ст. 146-1 Кримінального кодексу України (викрадення людини), повідомили там.

20:54
У Новій Каховці окупанти влаштували мітинг із російськими триколорами для пропагандистської картинки російських ЗМІ. На площу міста вивели 30 людей. Про це пише Оперативне командування "Південь". Також у командуванні повідомляють про підготовку до так званого “референдуму” щодо створення “Херсонської Народної Республіки”.

20:48
За сьогодні вдалося евакуювати 2 824 людини до Запоріжжя.
З Маріуполя виїхало 213 маріупольців, з Пологів, Василівки, Бердянська та Мелітополя - 2409 мешканців. З Луганської області вдалося вивезти 202 людини. Окупанти утримують колону евакуаційних автобусів, яка виїхала із Запоріжжя. Про це відзвітувала Ірина Верещук.

20:47
Німеччина та Франція 2008 року припустилися стратегічної помилки, закривши для України шлях у НАТО, вважає міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. В інтерв'ю NBC News він наголосив, що розплачуватись за цю помилку доводиться Україні.

20:45
Арестович заявив, що друга фаза повномасштабного російського вторгнення розпочалася ще п’ять діб тому. Про це радник керівника Офісу Президента розповів у інтерв’ю 24 каналу.
"Єдине, що вона розпочалася не так, як їм гадалося", – повідомив Арестович.

20:28
На воронезькій авіабазі Мальшево дислокуються не менше 32 російських винищувачів Су-27 (Flanker) та один Іл-76 серед інших літаків. Про це стало відомо з опублікованих супутникових знімків Orion Intel від 9 квітня. Базу нещодавно відремонтували і, ймовірно, вона є передовою авіабазою для літаків російських ПКС, які виконують польоти над Україною.

19:29
Окупаційні війська РФ спробують прорвати нашу оборону та здійснити просування у райони населених пунктів Сєвєродонецьк, Попасна, Авдіївка та Курахове. Вони спробують відновити свої позиції у районі населеного пункту Осокорівка та не залишають спроб вийти на адміністративні кордони Херсонської області.

19:24
Російські окупанти посилують свої системи ППО на Донецькому напрямку, завдяки ЗРК середньої дальності С-350 “Вітязь”, які підтягують до району міста Таганрог Ростовської області.

19:18
45-й день російського вторгнення. РФ докладає зусиль, аби підготуватися до проведення наступальної операції на сході України, повідомляють у Генштабі. У командуванні Сил оборони України не виключають можливості наступу у напрямку Слов’янська та Барвінкового. Існує ймовірність активізації бойових дій за місто Харків.

19:14
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що війна з Росією показала: друга армія світу – це армія України, а не Росії. Про це він сказав у інтерв'ю NBC News.

19:04
Син Джона Леннона - Джуліан, вперше виконав публічно Imagine на благодійному концерті на підтримку України. Своїм виступом він порушив обіцянку, що виконає цю пісню лише у випадку кінця світу.
    The War on Ukraine is an unimaginable tragedy...
    As a human, and as an artist, I felt compelled to respond in the most significant way I could. So today, for the first time ever, I publicly performed my Dad’s song, IMAGINE. pic.twitter.com/Qcggk2XaAx
    — Julian Lennon (@JulianLennon) April 8, 2022

18:49
Окупанти викрали ізюмскького волонтера та літератора Володимира Вакуленка. Про це повідомила колишня дружиня активіста. За її інформацією, його викрали приблизно тиждень тому.

18:41
Балістичний ракетний удар по вокзалу Краматорська депутатка Конгресу США від Республіканської партії Ліз Чейні назвала "неприхованим геноцидом".

18:36
Росія нав?язує своє громадянство депортованим українцям: видали вже 12 000 паспортів. Про це повідомила омбудсменка Людмила Денісова у Facebook.

18:33
13 квітня запланована велика евакуація жителів Кремінної. Повідомляє Луганська військова адміністрація. Місце збору поруч із будівлею Укрпошти о 10:30.
Попередній запис у понеділок у приміщенні міської ради (19 каб.) або за тел. 066 000 22 01.

18:11
ЄС надасть 200 млн євро на підтримку освітнього процесу в Україні та 25 млн євро на стипендії для українських дослідників у 2023 році. Гроші планують перерозподілити з бюджету програми «Еразмус+», що були заплановані на 2027 рік. Про це написав міністр освіти Сергій Шкарлет.

18:05
Через застосунок Дія на армію зібрали понад 250 млн грн, повідомили у Мінцифрі. До збору коштів долучилися понад 245 000 людей, уся звітність щодо витрат - через Фонд "Повернись живим".

17:57
У неділю російські окупанти обстріляли майже весь Сєвєродонецьк. За словами Гайдая, окупанти потрапили у два будинки та приватну клініку. Інфраструктуру міста майже знищено.

17:53
Перший з 1917 року зовнішний дефолт Росії "фактично неминучий". Казначейство припинило виплату доларових боргів із рахунків Росії в американських банках, повідомляє агентство Bloomberg.

17:35
Розстріляні та розчавлені російськими танками цивільні автомобілі біля Макарова у Київській області. Міноборони повідомляє, що тіла все ще знаходяться всередині.

17:20
Захисники Маріуполя розповіли, що політики з ними не зв'язуються і не беруть слухавку понад два тижні. Про це йдеться у відеозверненні замкомандира полку "Азов" капітана Святослава Паламаря.

16:58
Жозеп Боррель проведе сьогодні засідання з військовим комітетом ЄС, щоб обговорити військову підтримку України напередодні битви за Донбас, повідомив голова європейської дипломатії у Twitter. Завтра також призначено нараду глав МЗС ЄС для підготовки подальших кроків підтримки України.

16:49
В окупованому місті Гола Пристань на Херсонщині відбувся турнір з мініфутболу під гаслом "Гола Пристань – це Україна", повідомляє місцевий житель у Facebook.

16:35
Туреччина не пропускатиме військові кораблі країн, які перебувають у стані війни, у Чорне море, запевнив голова МО Хулусі Акар в ефірі місцевого телеканалу TR Haber.

16:24
Внаслідок удару російських окупантів по Дніпропетровській області постраждали п'ять співробітників ДСНС. Одна людина загинула у Новопавлівці, коли взяла до рук касетний боєприпас, повідомив голова облради Микола Лукашук.

16:05
Мер Олександр Сенкевич: Ракети до нас долітають за три хвилини. Під прицілом увесь Миколаїв.

15:56
У Пензенській області у Росії створили табір для примусово депортованих з України маріупольців. Відтепер там понад 400 українців: здебільшого жінки та 147 дітей різного віку. Днями туди примусово відвезуть ще приблизно 150 людей, повідомила омбудсменка Денісова.

15:50
Сервіси Приват24 не працюватимуть з 23:00 10 квітня до 08:00 11 квітня. ПриватБанк проводитиме планові регламентні роботи.

15:32
Правоохоронці затримали близько 2200 військовозобов'язаних чоловіків на кордоні з початку вторгнення Росії. Прикордонники також продовжують знаходити тіла чоловіків на берегах прикордонних водойм, повідомляє ДПСУ.

15:13
Станом на 10 квітня у Київській області загинуло 1222 людини внаслідок вторгнення російських військ, повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова Sky News.

14:55
Біллі Айліш присвятила українцям пісню Your Power, яку виконала у межах глобальної благодійної кампанії Stand Up For Ukraine.

14:51
У Херсоні тисячі мешканців вийшли на центральну вулицю міста проти озброєних окупантів, повідомляє пресслужба Енергоатому. За інформацією "Суспiльного", біля кінотеатру "Ювілейний" було чути постріли.

14:45
Російські окупанти вдень завдали удару по аеропорту в Дніпрі. За словами глави ОВА, від нього "не залишилося живого місця". Під обстріл також потрапив інфраструктурний об'єкт у селі Звонецьке. Кількість постраждалих встановлюється.

14:05
У німецькому окрузі Герфорд більше не видаватимуть автомобільні номери, які містять літеру Z, повідомляє DW.

13:57
Повітряні сили ЗСУ збили російський винищувач-бомбардувальник Су-34, який намагався атакувати Миколаїв, повідомили в Міноборони України.

13:52
На Київщині Національна гвардія виявила велику схованку боєприпасів російських окупантів: 90 ящиків з боєприпасами для танків, сотні патронів, снаряди для РПГ, гранати.

13:34
Зеленський провів телефонну розмову із канцлером Німеччини Олафом Шольцем.
Наголосили, що всі винні у воєнних злочинах мають бути ідентифіковані та покарані. Обговорили антиросійські санкції, оборонну та фінансову підтримку України.
April 10, 2022

13:25
У Маріуполі український прикордонник підірвав себе в оточенні росіян разом із радіостанцією, щоб вона не дісталася окупантам, повідомив Арестович. Останніми його словами були "Слава Україні!".

13:16
У Франції розпочалося голосування у першому турі президентських виборів, головним суперником Емманюеля Макрона на яких виступає Марін Ле Пен, повідомляє Reuters.

13:10
Україна підготувала пропозиції до шостого пакета санкцій ЄС проти Росії, повідомляє пресслужба ОП.

12:59
Зеленський в інтерв'ю Associated Press назвав Маріуполь серцем широкомасштабної війни з Росією. За його словами, захисники стримують велику кількість військ РФ, чим посилюють позиції України.

12:38
Майже 200 людей вдалося евакуювати з Лисичанська, Сєвєродонецька та Кремінної, повідомив голова Луганської області Сергій Гайдай.

12:17
Кулеба закликав вчених усього світу дослідити, хто підготував ґрунт для звірств у Бучі.

12:08
Під Харковом сьогодні вночі ЗСУ знищили велику колону ворожої техніки, яка рухалася у бік Ізюма, повідомив голова облдержадміністрації Олег Синєгубов.

11:39
Росія зволікає з наступом на Донбасі, тому що не хоче повторювати "дебільний бліцкриг" – голова Луганської ОВА.

11:36
У селі Бузова під Києвом поряд з АЗС виявлено братську могилу з десятками тіл мирних жителів, яких убили російські окупанти, повідомив Reuters Тарас Дідич, голова Дмитрівської сільської громади.

11:31
На супутникових знімках Maxar помічено майже 13-кілометрову колону техніки окупантів біля селища Великий Бурлук у Харківській області:

11:28
ЗСУ у Вільхівці повністю завершили зачищення території, причому бійці 92 бригади виявили яму з трупами російських солдатів. Це приклад того, як ці нелюди вчиняють навіть  із "своїми", – голова ХОВА Синєгубов.

11:27
Сьогодні вночі ЗСУ знищили велику колону ворожої техніки та живої сили, які прямували в сторону Ізюма, – голова ХОВА Синєгубов.

11:20
Протягом доби виявлено, вилучено і знешкоджено 2790 вибухонебезпечних предметів, зокрема 481 авіабомба (з початку широкомасштабного вторгнення РФ – 46 275 та 1925 відповідно). (ДСНС)

11:18
На комітеті в Раді розглянуть законопроєкт, за яким за незаконний виїзд військовозобов'язаних чоловіків за кордон під час війни їм загрожує до 12 років ув'язнення.

11:08
Розповідь жителя Чернігова, який вижив після російських авіабомбардувань, втратив домівку та сина.

11:06
Становище на ранок 10 квітня. Донеччина. Активні бойові дії вздовж усієї лінії зіткнення. Наступ поблизу Мар'їнки відбито.
На Херсонщині неспокійно – жителі майже всіх населених пунктів повідомляли про вибухи та обстріли, особливо на межі областей. Повідомлення про мародерство, яке вчиняють окупанти у селах, кидають гранати у будинки, забирають їжу, транспорт. В області гуманітарна катастрофа.

10:58
Українські бійці "вполювали" декілька одиниць бойової техніки окупантів: танки, БМП та МТ-ЛБ "мальовничо розлетілися по українському полю", пише 53 ОМБр ім. князя Мономаха.

10:53
Бійці 95 ОДШБр знищили російський безпілотник "Орлан" із британського ПЗРК Starstreak.

10:44
У Харкові надзвичайники врятували кота, який два тижні просидів під завалами у зруйнованій оселі. Відео в Telegram.

10:36
З початку повномасштабного вторгнення Росії на кордоні затримали майже 2200 військовозобов’язаних чоловіків-громадян України. (ДПСУ)

10:33
На Луганщині прикордонники "щедро пригостили орків свинцем" та відбили четверту ворожу атаку росіян: "Кілька загарбників залишилися піддобрювати український чорнозем, а один поранений благав не стріляти та здався". (ДПСУ)

10:26
Службовий пес Патрон рятувальників ДСНС у Чернігівській області від початку вторгнення РФ виявив близько півтораста вибухонебезпечних предметів, пише глава МВС Монастирський.

10:23
Гайдай також сказав, що російські окупанти зібрали на напрямку Попасної та Рубіжного угруповання "орієнтовно в 60 000 солдатів".

10:19
Голова Луганської ОВА Гайдай просить жителів області евакуюватися, доки ще не пізно.
"Прийміть, можливо, найважливіше в житті рішення та виїжджайте. Не залишайте росіянам можливість знущатися над мирним населенням, убезпечте себе і рідних. Евакуюйтесь!"

10:06
Глава Мінреінтеграції Верещук повідомила про гуманітарні коридори на 10 квітня. Чи працюватимуть вони, як завжди, невідомо.
Маріуполь → Запоріжжя (власним транспортом);
Бердянськ, Токмак, Енергодар → Запоріжжя (власним транспортом та автобусами);
Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Попасна, Гірське, Рубіжне → Бахмут.

10:03
Мер Ірпеня Олександр Маркушин пише: "Завершуємо будівництво переправи через річку. Починаємо прокладати водогін з Києва".

09:54
Німецька компанія Rheinmetall пропонує Україні постачання 35 БМП Marder до кінця року. (Bild am Sonntag)
Ще раз. "До кінця року".

09:52
Радника мера Маріуполя Андрющенко пише, що окупанти продовжують "зачистку" Маріуполя: "Це пошук "нацистів". Нацист в розумінні росіян - це кожний, хто любить Україну та не скорився. Цей етап відбувається не тільки в фільтраційних таборах, але й по місту. Для того окупанти встановили декілька блокпостів, не соромляться вбивати цивільних прямо на вулицях, а потім фотографуватись, хизуючись "перемогою".

09:44
Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм пропонує ЄС чітке розв'язання проблеми з лазівками для обходу окупантами "санкцій на фури". Є два виходи, пише він:
1. Скасувати всі винятки та застосувати санкції не до країни реєстрації транспортного засобу, а до походження капіталу транспортних компаній;
2. Повернутися до ідеї наших друзів з Польщі, Латвії, Литви та Естонії про повне припинення транспортного сполучення з РФ та РБ.
"Це було б більш ефективно та чесно. Інакше порушується логіка накладання таких санкцій. Якщо засудження звірств у Бучі, які й стали каталізатором п'ятого пакета санкцій – щире, то до чого ці напівзаходи".

09:34
Німецька компанія Krauss-Maffei Wegmann направила до Мінекономіки ФРН пропозицію про постачання ЗСУ сотні САУ Panzerhaubitze 2000, оснащених 155-мм гарматою. (Welt)

09:29
Внутрішньо переміщені особи зможуть стати на облік для отримання держдопомоги до 30 квітня.

09:22
Адміни сторінок деяких бригад ЗСУ – золото. Не скорочуємо текст:
"Князівська мотопіхота москаля утилізує, їжака рятує. "Спеоперація" з порятунку колючого пройшла блискавично, і, як і все, за що беруться Князівські воїни, успішно. Тваринка випадково потрапила в глибокий окоп і самостійно вибратися не могла. Їжака наші хлопці евакуювали без ускладнень і, переконавшись, що з ним усе гаразд, відпустили в його їжачих справах.
Мораль: тварина заслуговує людського ставлення і порятунку, москаль - тільки зневаги і ненависті. Ніколи не порівнюйте тварин із москалями. Тварини мають душу, двоногі потвори з півночі і сходу - тільки хвору психіку і рабську психологію. Робіть світ прекраснім: бережіть тварин, знищуйте ворога!
P.S. Ми свідомі того, що хвора і збочена російська пропаганда може трактувати наше фото як "они готовят боевых ежей!" Та в нас уже таке було, з дикими малими веприками. Тож все за планом".

09:16
Вночі над Дніпропетровщиною наші військові збили два безпілотники росіян. Один з них - в Синельниківському районі.

09:01
Укрзалізниця призначає на сьогодні, 10 квітня, низку евакуаційних поїздів зі сходу. Слідкуйте за оголошеннями на вокзалі.
Зі станції Покровськ:
239 Покровськ - Тернопіль 10:00;
235 Покровськ - Чернівці 13:00;
241 Покровськ - Львів 14:00;
233 Покровськ - Львів 16:30.
Зі станції Слов’янськ:
№ 45 Слов’янськ - Ужгород 12:00;
№ 273 Слов’янськ - Львів 14:00;
№ 137 Слов’янськ - Хмельницький 16:30;
№ 91 Слов’янськ - Одеса 18:07.

09:00
Через великі втрати в Україні країна-окупант РФ намагається збільшити чисельність військ за допомогою особового складу, звільненого з військової служби з 2012 року. (Розвідка Британії)

08:59
Росія намагається вербувати людей у Придністров'ї для війни проти України, повідомляє британська розвідка.

08:59
ООН та Міноборони Великої Британії опублікували свої карти бойових дій в Україні.

08:48
Внаслідок щоденних бомбардувань та обстрілів в Україні пошкоджено 938 закладів освіти. 87 з них зруйновано повністю. (ОГП)

08:47
4 березня в селі в Ніжинському районі 14-річний підліток з братом йшли до магазину та побачили як окупанти його грабують. Хлопці почали тікати і були розстріляні в спину військовослужбовцями РФ з автоматичної зброї. (ОГП)

08:45
Щонайменше 177 дітей загинули та 336 отримали поранення внаслідок збройної агресії РФ в Україні. (ОГП)

08:42
Голова Дніпропетровської ОВА Резніченко пише, що "це була доба антирекордів: сирени практично щогодини і, на жаль, є "прильоти" у різних районах":
→ у Дніпрі ворожими ударами знищено інфраструктурний об’єкт, є постраждалий;
 у Павлоградському районі ракета поцілила у промисловий об’єкт, зруйнувала приміщення і спричинила займання; людей не зачепила;
→ у Дніпровському районі згоріла будівля фермерського господарства, ніхто не постраждав.

08:39
З семінарії у Ворзелі окупанти "вивезли практично все, що можна продати", пише священник - "від кондиціонерів, пральних машин, комп’ютерів, роутерів, кухонного обладнання до старих кросівок св. отця, в яких він полюбляв бігати". Викрадено також деякі літургійні речі, у тому числі пам’яткову чашу зі Святої Меси, яку очолював св. Йоан Павло ІІ у 2001 році на "Чайці" та монстранцію.

08:37
Естонія передала Україні >10 тонн допомоги для відновлення пошкоджених електромереж.

08:31
Жінка, яка вижила після російського авіаудару 16 березня по укриттю в драмтеатрі Маріуполя, розповіла, як все було. Відкрити відео на Facebook.

08:29
Зранку в Сєвєродонецьку росіяни обстріляли школу та дві багатоповерхівки в новому районі міста.
За минулу ніч також зруйновані два будинки в Лисичанську та Комишувасі-1.

08:15
Бейсбольна команда New York Yankees зі США: "Напередодні сьогоднішньої гри ми запросили Юлію Голіят, учасницю Українського дитячого хору "Молода думка", виконати Державний гімн України на честь своїх друзів, сім'ї та країни

08:08
Кораблі окупантів у Чорному морі продовжують чинити психологічний тиск – лякають ракетною атакою узбережжя, повідомив офіцер ОК "Південь" Владислав Назаров.

07:57
Донецький "Шахтар" вийшов на перший український матч у футболках, де замість прізвищ гравців були назви українських міст-героїв нашої Вітчизняної війни.

07:56
Сьогодні у Франції обирають президента. Вибір – між Макроном та ультраправою пропутинською популісткою Марін Ле Пен.

07:51
Фінський прем'єр Санна Марін заявила, що країна готова до подальшого посилення санкцій проти РФ і має намір усіляко підтримувати Україну (куди входить і можливість збільшення збройної допомоги).
Припинення імпорту нафти та газу з РФ може стати на порядку денному найближчим часом, сказала вона: "Ми маємо залучити до цього фронту всі європейські країни. Якщо енергетика не буде включена до санкцій, ми фінансуватимемо війну Путіна". (Ykkösaamussa Yle)

07:42
DW: Тим часом у Штутгарті відбувся автопробіг окупантів: близько 200 авто з прапорами РФ проїхали колоною "проти дискримінації російськомовних" і танцювали "Калінку".
Німеччина, ау.

07:31
Нові герої. Зеленський відзначив держнагородами ще 430 військовослужбовців, із них 55 – посмертно.

07:19
В окупованому Мелітопольському районі росіяни обшукують домівки: перевіряють документи, наявність авто, запаси продуктів, допитують щодо місця роботи родичів та вимагають дані про колишніх силовиків, військових та ветеранів АТО/ООС. (Генштаб)

07:16
Окупанти переміщують додаткові підрозділи до Ізюма, намагаються прорвати там оборону ЗСУ. (Генштаб)

07:15
У зв’язку зі значними втратами живої сили та техніки загарбники на захопленій території Харківської, Запорізької та Херсонської областей розгорнули військові шпиталі та ремонтні майстерні. Але їм не вистачає медперсоналу та ліків. (Генштаб)

07:11
На Південнобузькому напрямку фронту окупанти вчергове намагалися встановити контроль над н.п. Олександрівка: втратили до ротної тактичної групи особового складу та техніки. (Генштаб)

07:09
В окупованій Новій Каховці росіяни друкують агітки для фейкового "референдуму щодо створення Херсонської народної республіки". (Генштаб)

07:04
З РФ на захоплені території Харківської області прибувають ремонтні бригади: там підірвані залізничні шляхи, окупантам потрібна логістика. (Генштаб)

07:02
ВСУ завдали п'ятого удару по аеродрому окупованого Мелітополя, де розмістилися війська РФ: "накрили командний пункт, рвалося дві години", розповів радник голови ОП Арестович.

06:56
Суспільне Харків показало сюжет про те, як місцевий викладач проводить уроки у погребі, де переховується від обстрілів росіян.

06:47
В Україні створили застосунок ТиХто для перевірки людей щодо зв’язку з "русскім міром". Розробка айтівців допоможе правоохоронцям, військовим і бійцям ТрО на блокпостах дізнатися про темні зв’язки тієї чи іншої людини.

06:40
Польща найближчими місяцями заборонить імпорт газу та вугілля з РФ. Заступник глави МЗС країни Шинковський: "Навіть якщо ЄС не ухвалить таке рішення, ми самі ухвалимо його <...>, щоб подати хороший приклад і спонукати інші країни зробити так само". (Berliner Zeitung)

06:36
В місцях, де побували окупанти, вони виставляють розтяжки: на вході у будинки, біля парканів, у будинках та квартирах, пральних машинах, автомобілях тощо, розповів глава МВС Монастирський. Не намагайтеся самотужки розмінувати своє помешкання, якщо там були росіяни! Дочекайтеся перевірки його саперами!

06:22
МЗС разом із партнерами створили онлайн-архів російських воєнних злочинів.

06:20
Генштаб: Понад $80 000 для України та ЗСУ зібрали на благодійних аукціонах медалі українських спортсменів.
Криптобіржа WhiteBIT дала $30 000 за "золото" Паралімпійських ігор-2020 веслувальника Сергія Ємельянова. Житель Японії придбав "бронзу" Токіо-2020 каратиста Станіслава Горуни за $20 500. "Золото" ЧМ-U-20 форварда "Ганзи" (Росток) Данила Сікана продано на аукціоні World Sports For Ukraine за $32 000.

06:12
Влітку 2021-го розвідка Заходу вперше дізналася, що "невелика група чиновників РФ" планує повномасштабне вторгнення в Україну, пише ВВС News Україна.

05:57
У місті Баштанка Миколаївської області працівники поліції документують військові злочини, скоєні російськими окупаційними військами. Про це повідомляє пресслужба Нацполіції.
Уточнюється, що загарбники бомбардували будинки мирних жителів 12 березня. Слідчі збирають докази обстрілів мирного населення, фіксують руйнування та збитки, встановлюють точну кількість потерпілих та загиблих.

05:54
Українські військові захищають обложений Маріуполь уже 45 діб, попри те, що підручники кажуть – за таких умов можна протриматись не більше як тиждень. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.
Українські морські піхотинці під постійними обстрілами змогли зберегти боєздатність, щодня знищують ворогів та завдали величезних втрат російським окупантам. У Генштабі вважають, що протистояння українських військовослужбовців може увійти до підручників з військового мистецтва.

05:47
Японія готується розпочати щорічні переговори з Росією про квоту на вилов лосося та форелі, що нерестяться у російських річках. Про це пише Japan Today.
Уточнюється, що переговори можуть мати труднощі, оскільки режим Кремля виступає проти економічних санкцій, запроваджених Японією разом з іншими країнами через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

05:41
НАТО має намір розгорнути постійні війська біля своїх кордонів для відбиття можливої майбутньої російської агресії. Рішення буде ухвалене на саміті Альянсу, який відбудеться в червні в Мадриді, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, пише Reuters.
"Те, що ми бачимо зараз, - це нова реальність, нова норма для європейської безпеки. Тому зараз ми попросили наше військове командування надати варіанти того, що ми називаємо перезавантаженням, довгостроковою адаптацією НАТО", - сказав Столтенберг.

05:33
Мексика засудила повномасштабне вторгнення Росії в Україну, хоча раніше утримувалася і, зокрема, не проголосувала на Генасамблеї за виключення Росії з органу ООН з прав людини. Про це пише Reuters.
"Ми не приймаємо вторгнення Росії в Україну, тому що ми постраждали від вторгнень", – сказав у відеозверненні президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор.

05:20
У Чернігові затримали мародерів, які заявляли, що вони з тероборони та обкрадали будинки місцевих мешканців. Про це повідомляє Оперативний ЗСУ у Telegram.

05:17
У Польщі під час футбольного матчу між командами "Лех" та "Легія" фанати вивісили промовистий банер, присвячений російському диктатору Володимиру Путіну. Про це повідомляє Оперативний ЗСУ у Telegram.

05:13
На Донеччину, де йдуть активні бойові дії, російські окупанти повертають людей, яких раніше примусово вивезли до Росії. Про це повідомила омбудсмен Людмила Денісова.
"Примусове повернення цивільного населення на території, де відбуваються військові дії, є прямим порушенням статті 2 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і може призвести до умисного позбавлення життя громадян України", – наголосила омбудсмен.

05:09
У Пакистані парламент усунув з посади прем'єр-міністра Імрана Хану - він був із візитом у Росії 24 лютого, коли розпочалося повномасштабне вторгнення в Україну. Про це повідомляє ВВС.

05:04
Канада надасть чартерні рейси для транспортування українських біженців, які рятуються від російської агресії. Про це повідомляє сайт уряду Канади.
Уточнюється, що українцям нададуть грошову допомогу та розміщення у готелях терміном до двох тижнів. Також Канада надасть додатково $100 млн на гуманітарну допомогу для України.

04:51
9 квітня у кількох поїздах України місця під номером 52 були порожніми – на них їхали квіти на згадку про 52 жертви ракетної атаки російських окупантів на мирних жителів Краматорська, які на вокзалі чекали евакуації. Про це повідомляє Укрзалізниця.

04:45
З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну багато засуджених українців виявили бажання воювати проти окупантів. Про це повідомляє Міністерство юстиції.
З початку війни з Росією президент Володимир Зеленський підписав три укази про помилування – 363 засуджених взяли до рук зброю та пішли на захист України.

04:33
Обгорілі фотографії, документи, ікони, дипломи – це все, що залишилося у будинках мешканців Бородянки Київської області після відступу російських окупаційних військ. Під час ліквідації наслідків ДСНС їх збирає, щоб передати жителям, які вижили. Про це повідомляється у Telegram.

04:27
Для допомоги волонтерам Укрпошта та Укрзалізниця запустили спільний проєкт доставлення гуманітарних вантажів. Про це повідомляє пресслужба Укрпошти у Telegram.
"Будемо курсувати зі Львова, Одеси, Харкова, Дніпра до Києва і назад", – сказано у повідомленні.
Ціна доставлення – 25 гривень. Оформити документи можна онлайн чи у відділеннях.

04:15
Найближчим часом буде відкрито маршрут Київ-Житомир. Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.
За словами Кубракова, близько 37 км вулиць Ірпеня вже звільнили від сміття, ґрунту, дерев, обвалених парканів та частин будинків. Він зазначив, що за останні три дні розчищено 67 км дороги Київ – Чоп.

04:08
Мер тимчасово окупованого Мелітополя Іван Федоров закликав місцевих жителів не евакуюватись до Криму під тиском російських окупантів. Про це він заявив у ефірі загальнонаціонального телемарафону. Він рекомендує жителям, поки є така можливість, евакуюватися на територію, підконтрольну українській владі.
"До Криму їхати не варто, тому що півострів зараз окупований Росією і точно туди їхати не варто, як і загалом в Росію, – це квиток в один кінець", – наголосив мер.

03:56
Минулої доби російські військові кораблі неодноразово обстрілювали українське узбережжя Чорного моря, завдали кілька ракетних ударів. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".
Уточнюється, що мета обстрілів – завдання психологічного тиску на мирне населення, провокування паніки.

03:45
9 квітня у Варшаві відбулося жалобне віче на згадку про жертви звірств російських окупаційних військ в Україні. Фото опубліковані у Facebook посольства України у Польщі.

03:25
Кількість жертв атаки російських окупаційних військ на мирне населення Чернігова не вдасться встановити - багато мирних жителів зникли безвісти. Ймовірно, вони могли повністю згоріти у місцях застосування важких авіабомб. Про це заявив мер Чернігова Владислав Атрошенко в інтерв'ю Deutsche Welle.
За словами мера, загалом у Чернігові з 24 лютого загинуло близько 700 людей, 40 вважаються зниклими безвісти.

03:06
Пам'ятник українському поету Тарасу Шевченку у Києві під надійним захистом від ракетних ударів російських окупантів. Фото опублікувала журналістка Крістіна Бедінських у Facebook.

02:58
Низка країн-членів НАТО обговорює можливість навчання військовослужбовців ЗСУ використанню озброєння нового зразка. Про це повідомляє Bloomberg.
Як зазначається, таке обговорення країни НАТО спричинило розуміння того, що запаси зброї радянських часів вичерпуються, а війна України з Росією може затягтися.

02:52
Служби продовжують розбір завалів та обстеження будинків у містах та селищах Київської області після відступу російських окупантів, з-під руїн вилучають тіла загиблих. Для завершення початкового етапу робіт необхідно ще щонайменше два тижні. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

02:25
У Миколаївській області російські окупанти минулої доби здійснили сім ракетних ударів. Жертв вдалося уникнути. Мета загарбників - "нагнітання панічних настроїв серед місцевого населення та максимальне руйнування транспортних комунікацій". Про це повідомляє у Facebook Оперативне командування "Південь".

02:19
Збройні сили України вдарили чотирма ракетами "Точка У" по скупченню військ російських окупантів у районі Куп'янська. Про це сказав радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну.
Арестович повідомив, що ракетний удар по вокзалу в Краматорську, внаслідок якого загинуло понад 50 мирних українців, окупанти завдали двома "Точками У" з боку Ізюма – одна з них, попередньо, була фугасна, друга – касетна.

02:02
Після звільнення села Вільхівка у Харківській області бійцями 92 ОМБР виявлено братську могилу російських окупантів. За однією з версій, загарбники загинули 30 березня – тоді бійці ЗСУ знищили дві батальйонні тактичні групи військ РФ. Про це повідомляє в Facebook СтратКом ЗСУ.

01:34
Наступ російських окупантів на Донбасі вже розпочався – зараз триває перший етап, очікується прибуття підкріплення для другого. Про це сказав радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну.
За словами Арестовича, "інтрига" цього наступу армії РФ повинна полягати в тому, щоб він був одночасно з півночі та з півдня.

01:07
У Молдові невідомі намалювали синьою фарбою літери Z та V, які використовують російські окупанти, а також свастику на пам'ятниках румунським солдатам, які загинули під час Другої світової війни. Пам'ятники розташовані біля російської школи Фелешт – ліцею імені Пушкіна. Про це пише Newsmaker.

01:00
9 квітня протиповітряна оборона Повітряних сил, Сухопутних військ та Десантно-штурмових військ уразила не менше 13 повітряних цілей російських окупантів. Про це повідомляє ПС ЗСУ.

00:46
Російські окупанти після відступу з тимчасово зайнятих ними територій України залишили свідоцтва військових злочинів проти цивільного населення. Про це йдеться у звіті британської розвідки за 9 квітня.

00:07

Російські окупанти у Фельдман Екопарку вночі вкрали у тварин овочі - капусту, моркву та буряк. Загарбники наблизилися впритул до парку. Про це написав у Facebook заступник мера Дніпра Михайло Луценко.
https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live