Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

01.04.2022

23:55
Росіяни змінили тактику бойових дій у небі. За даними Генштабу ЗСУ, росіяни втратили 143 літаки й 131 вертоліт. Тепер ворожа авіація намагається не заходити у зону дії української ППО й уникає прямого контакту з нашими винищувачами.
Відтак, завдає ракетно-бомбових ударів. Ефективність таких ударів у воєнному сенсі – під великим питанням. Натомість страждають й гинуть цивільні, руйнуються будинки, підкреслили у ЗСУ.

23:51
У Житомирі затримали місцевого жителя, який ходив неподалік блокпостів і робив фотографії на телефон. Також поблизу нього виявили артилерійський прилад для орієнтування, спостереження та розвідки, повідомляє Державна прикордонна служба України.

23:49
Уряд збільшить розмір резервного фонду на 73,3 мільярда гривень, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Ці кошти перерозподілять з інших бюджетних програм та направлять на забезпечення ключових потреб армії та економіки.

23:32
Російські загарбники не контролювали й не контролюють українське небо, тому змінили тактику і вдаються до терору мирного населення, бомбардуючи міста і села, знищуючи інфраструктуру.
Наразі Україні потрібна більш технологічна сучасна зброя, яка допоможе швидко навести лад у небі і звільнити його від присутності повітряних терористів, написав у Telegram командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

23:28
Мер Києва Віталій Кличко закликав поки що не повертатися до столиці тих, хто з неї поїхав. Про це він сказав в ефірі Sky News.

23:28
Під час ракетного обстрілу Одещини ворог підступно намагався вразити об’єкти критичної інфраструктури, ураження яких може нести небезпеку цивільному населенню.
"Завдяки вчасному та ефективному реагуванню сил протиповітряної оборони, ракети не влучили в заплановані ворогом об’єкти", - зазначила пресслужба Оперативного командування Південь.

23:22
Сайт знайомств Badoo припинив роботу на території Росії та Білорусі, повідомляється на сайті сервісу.

23:19
Керівник Офісу президента Андрій Єрмак подякував Шону Пенну за звернення до мільярдерів світу із закликом придбати для України системи для протиракетної оборони та 12 винищувачів.

23:00
Очільник МЗС Дмитро Кулеба поговорив телефоном з держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Обговорили нові санкції проти Росії.

22:54
У Донецькій області внаслідок російських обстрілів 1 квітня загинуло сім людей.
Про це повідомляє голова Донецької ОДА Павло Клименко.

22:41
Міністерство культури та інформаційної політики України зафіксувало 135 епізодів воєнних злочинів росіян проти культурної спадщини в Україні.

22:38
Найближчим часом Міністерство торгівлі США внесе в санкційні списки ще 120 російських і білоруських компаній, які більше "не зможуть отримувати високі технології США без ліцензії, в якій у більшості, якщо не у всіх випадках, буде відмовлено". Про це на брифінгу повідомила директорка з комунікацій Білого дому Кейт Бедінгфілд, повідомляє пресслужба Білого дому.

22:33
Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола запевнила, що Україну визнають кандидатом на членство в Євросоюзі та нададуть їй допомогу у відбудові після завершення війни з країною-агресором Росією.
Про це стало відомо під час спільного брифінгу Роберти Метсоли та Руслана Стефанчука.

22:12
На даний час противник відвів від столиці близько 20% своїх підрозділів. Тому значна частина його підрозділів залишається під Києвом. Про це повідомляє військова адміністрація Києва.

22:12
Противотанкові розрахунки ТРО спалили техніку окупантів.

22:03
У білоруському Гомельському республіканському науково-практичному центрі радіаційної медицини та екології людини розміщено нібито "поранених" військовослужбовців Збройних сил Російської федерації, які отримали значні дози опромінення під час перебування у Чорнобильській зоні, зазначив Генштаб.

21:59
Американський актор Шон Пенн звернувся до мільярдерів світу із закликом придбати для України 12 винищувачів, які би переважали за технічними характеристиками російську військову авіацію.
Про це інформує пресслужба Командування Повітряних Сил ЗСУ.

21:55
На Донецькому та Луганському напрямку відбили дев'ять атак, знищено вісім танків, 44 одиниці броньованої техніки, інформує штаб ООС.

21:49
Упродовж п’ятниці евакуйовано 6266 людей з населених пунктів Донеччини, Луганщини та Запоріжчини. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

21:34
Розповсюдження фейків, серед яких нібито застосування Україною хімічної чи біологічної зброї, – це улюблена справа росіян, і треба бути готовими до того, що саме РФ, яка використовувала в Сирії хімічну зброю, застосує її в Україні, заявив секретар РНБО Олексій Данілов під час телемарафону.

21:33
Війська РФ завдали ракетного удару по населеному пункту в Одеському районі, повідомив голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко.

21:23
Спалені домівки, машини, магазини, зруйновані парки та дитячі майданчики. Нардеп від Європейської Солідарності Олексій Гончаренко опублікував відео з Ірпіня.

21:20
На Київському напрямку підрозділи Національної гвардії провели зачистку району зосередження ворога після знищення його позиції прицільним вогнем артилерії. Про це повідомляє пресслужба НГУ.

21:18
Міський голова Харкова повідомив, що харків’янам спишуть нараховані суми за комунальні послуги від 24 лютого і до кінця війни. Про це він розповів в ефірі національного телемарафону.
"Вода, тепло, гаряча вода, послуги каналізації, прибудинкова територія, вивіз сміття — це місто братиме на себе", — сказав Терехов.

21:14
Щомісячний товарообіг найбільшого українського маркетплейсу Rozetka за час повномасштабної війни скоротився з 4 млрд до 23 млн грн, 25 магазинів зруйновано, повідомляє AIN.UA з посиланням на лист засновника Rozetka Владислава Чечоткіна працівникам.

21:09
Російський диктатор Володимир Путін не відмовляється від ідеї знищення України, він хоче парад перемоги на 9 травня – і попереду ще багато боїв. Про це заявив в ефірі національного телемарафону секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

21:04
Технологічні компанії продовжують вводити санкції проти країни-агресора РФ. Про це повідомив віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

20:50
Секретар РНБО Олексій Данілов під час телемарафону заявив, що Україна жодним чином не причетна до вибухів у Бєлгороді.
"Протиріччя накладаються. Суспільство на території Росії починає дещо розуміти. Наприклад те, що відбулося сьогодні зранку, коли на території бєлгородської народної республіки стався вибух на нафтобазі. Вони зараз, чомусь, кажуть, що це зробили ми. Насправді це, за нашою інформацією, зовсім не відповідає дійсності. Ми цього не коментуємо. Вони мають розуміти, що це може бути на всій території РФ. Ми до них не приходили, ми не йшли до них із війною", - зазначив Данілов.

20:44
Міського голову Каховки Віталія Немерця російські загарбники усунули від керівництва, погрожуючи зброєю, а його заступницю Галину Гондарєву забрали на допит. Про це заявив перший заступник голови Херсонської обласної ради у Facebook Юрій Соболевський.

20:34
У місті Токмак Запорізької області російські окупанти призначили на 4 квітня проведення так званого референдуму. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ станом на 18.00 1 квітня.

20:15
На тимчасово окупованих територіях Херсонщини росіяни хочуть створити окупаційні органи влади, які складатимуться з працівників силових структур РФ. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

20:10
Російські окупанти розмістили артилерійські системи серед житлових кварталів Мелітополя. Звідти вони ведуть вогонь по Запорізькому напрямку, інформують у Генштабі.

20:05
За програмою єПідтримка надійшло майже 5 млн заявок на отримання допомоги.
"Вчора був останній день, коли можна було податися на програму єПідтримка в рамках якої виплачувалося по 6,5 тис. грн тим, хто втратив роботу. Отримали майже 5 млн заявок. Виплати склали 22 млрд грн, їх уже отримали майже 3,5 млн людей", - сказав Денис Шмигаль у зверненні на засіданні уряду.

20:01
Мер міста Буча Анатолій Федорук повідомив про звільнення 31 березня міста від ворожих військ.
"Дорогі друзі, шановна Бучанська громадо! 31 березня ввійде в історію нашого населеного пункту, всієї територіальної громади, як день звільнення від російських орків, від російських окупантів нашими ЗСУ наших населених пунктів", - сказав мер у відеозверненні, розміщеному на сторінці Бучанської міськради.

19:57
У тимчасово захоплених російськими військами Бердянську та Мелітополі Запорізької області відновлено мобільний зв’язок національних операторів.
Про це у Телеграмі повідомив начальник управління транспорту та зв’язку Запорізької ОВА Роман Пісарев.
"Ворог відключив від мобільного зв’язку Мелітополь та Бердянськ, але не врахував того, що наші фахівці найкращі. На сьогодні відновлено мобільний зв’язок Водафон у Мелітополі та Київстар у Бердянську. Робота продовжується", - сказав він.

19:28
Президент Франції Емманюель Макрон зустрівся зі звільненим із російського полону мером Мелітополя Іваном Федоровим.
"Був викрадений російською армією, неможливо уявити, чого зазнав мер Мелітополя. Вже перебуваючи на волі, він розповідає про це. Його історія нас вразила. Я висловив йому, а також українським жінкам-депутаткам, які прибули разом із ним, наше захоплення та підтримку. Ми з Україною, сповнені рішучості й продовжуємо так само", - написав Макрон у своєму Twitter у п'ятницю.

19:24
На Чернігівському напрямку атаку вели близько 15 000-20 000 російських військових, але українські сили змусили їх відступити. Про це заявив Суспільному генерал-майор Збройних сил України Віктор Ніколюк, командувач оперативного командування "Північ", який, зокрема, керує обороною Чернігова.

18:58
Мільярдер Джефф Безос відправив до суборбітального простору черговий екіпаж із туристами. Астронавти-аматори провели в невагомості всього 11 хвилин, проте за цей час один із туристів, який взяв у політ маленький прапор України, випустив його до невагомості, інформує space.com.
"У моєму паспорті були як український, так і американський прапори. Я випустив їх, аби вшанувати те, що відбувається зараз. Я хотів повідомити, що наші серця з ними (українцями)", – сказав підприємець, член екіпажу Джим Кітчен.

18:47
Збройні сили України на Київщині знищили техніку й ліквідували ворожі війська, які обстрілювали житлові будинки та вбивали мирне населення.
Бійцям вдалося звільнити від загарбників ще один населений пункт, що був під окупацією близько трьох тижнів – село Дмитрівка.

18:39
На сьогодні Україна забезпечена харчами. Про це сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі телемарафону.
"Україна забезпечена, особливо якщо говорити про основний набір харчових продуктів, який передбачає воєнний стан — це понад 10 продуктів. Усі ці речі в нас є, деякі взагалі в нас на роки забезпечені, оскільки країна забезпечує велику кількість країн", - сказав Шмигаль.

18:17
Україна провела обмін полоненими з Російською Федерацією. Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.
Ірина Верещук додала, що додому везуть 86 наших військовослужбовців. 15 із них – жінки.

18:14
У Львові СБУ затримала зрадника, який проводив розвідку на заході України та планував передати важливу інформацію спецслужбам рф. Про це в Телеграмі повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

18:04
Міністерство закордонних справ Чехії звернулося із закликом до дипломатів Росії, в якому запропонувало їм припинити підтримувати злочинну політику країни, яку вони представляють. Документ опубліковано у Twitter чеського МЗС.
Звернення адресоване всім працівникам дипломатичної служби РФ.
У ньому сказано, що на Росію, якою керує "корумпована еліта, що перетворюється на геронтократію", чекає "різке падіння у темряву минулого" й відповідальність за військові злочини.

18:01
Літак – $1 млн, танк – $100 000. Верхова Рада України затвердила винагороди за техніку окупантів.
Винагороди можуть отримати військовослужбовці ЗСУ та інші службовці сектору безпеки та оборони України, українські громадяни та навіть військові РФ.
З переліком розцінок за ворожу техніку можна ознайомитись тут.

17:59
Верховна Рада запровадила 100%-ву гарантію щодо банківських депозитів на період воєнного стану. Після війни державна гарантія за вкладами становитиме 600 000 грн – втричі більше, ніж зараз. Законопроєкт №5542-1депутати ухвалили в цілому на пленарному засіданні в п'ятницю 298 голосами "за".

17:53
В Луганській області евакуювали 1 735 осіб, про це повідомив заступник Керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.
    Сєвєродонецьк – 285 осіб
    Рубіжне – 60 осіб
    Лисичанськ та прилеглі міста та села – 1 300 осіб
    Кремінна – 52 осіб
    Попасна – 38 осіб

17:47
Розпаковака від ЗСУ. Знищили десантників та їхній БТР, на якому намагалися втекли.

17:36
В Ірпені поліцейські проводять спеціальну пошукову операцію після звільнення
міста від російських військ. Поліцейські обходять майже кожний будинок, оскільки під завалами і в будинках можуть залишатися люди, які потребують допомоги, і ті, хто не можуть самостійно пересуватися. Про це повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов.

"Дуже важливо пройти фактично кожен будинок. Оглядаємо тіла громадян, які, на жаль, загинули, вивозимо їх до моргів для проведення судово-медичних експертиз і подальшого поховання. Наша головна задача - врятувати людей, які залишилися в місті", - сказав Андрій Нєбитов.

17:34
Amnesty International вперше в Україні перевірила речові докази заборонених касетних боєприпасів, некерованих ракет та установок, які Росія застосувала до густонаселених районів України. А також зібрали свідчення, що документують російську тактику облоги, яка передбачає руйнування інфраструктури життєзабезпечення міст.
Застосування такої зброї і тактики порушує міжнародне гуманітарне право та міжнародне право у галузі прав людини.
Найближчими тижнями Amnesty International опублікує додаткові докази, зібрані під час розслідувань на місцях в Україні.

17:05
Зеленський про переговори із президентом Франції Емманюелем Макроном.
"Розповів про протидію російській агресії. Обговорили переговорний процес - хід та перспективи, важливість гарантій безпеки. Ініціатива Франції з гуманітарних коридорів ыз Маріуполя має бути реалізована!" - написав у своєму Твіттері президент України.

17:02
За попередньою оцінкою Маріупольської міської ради, на відновлення інфраструктури Маріуполя, яка постраждала від дій російських окупантів, знадобиться щонайменше $10 млрд, йдеться у повідомленні міськради.

16:57
Відео зі зруйнованого Ірпеня. Російські окупанти, яких сили оборони 28 березня вибили з Ірпеня на захід від Києва, ще дві доби після визволення міста били по ньому з артилерії. Про це йдеться у сюжеті Радіо Свобода від 30 березня.
"Картина, яку тут бачиш, вона жахає. Місто зруйноване, скрізь дим, спалені будинки і, що найжахливіше, тіла загиблих цивільних", – розповідає журналіст Левко Стек.

16:46
Арестович про пожежу на нафтобазі Білгорода:
"Ми ведемо оборону на своїй території, з Бєлгородом нехай розбираються самі. Може, хтось покурив, може, війну саботував ", - відреагував Арестович на заяви Росії.

16:41
П'яте засідання Парламенту з початку війни відкрила Президентка Європейського Парламенту - Роберта Мецола. Про це звітував депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк.
Під час засідання проголосували за 21 законопроєкт, який має покращити соціальне життя українців, військовослужбовців та сприяти посиленню національної безпеки та стабілізації економіки України.

16:25
Офіційний курс рубля фактично повернувся на "довоєнний" рівень, піднявшись до 81 рубля за $1, але він не відображає реальну вартість російської валюти. Про це пише Financial Times.
На початку березня рубль впав до 150 руб/$1, втративши майже половину своєї вартості за два тижні.
Жорсткі обмеження, введені Москвою для підтримки курсу рубля, відіграли вирішальну роль у запобіганні глибшій валютній кризі.

16:20
Мінус один гелікоптер ВКС РФ. Збройні сили України ліквідували чергову повітряну машину російських окупантів. На відео, яке показав у Telegram журналіст Роман Бочкала, ударний Мі-28 розвалюється у повітрі після атакувального заходу на позиції сил оборони України.

16:16
США та їхні союзники навряд чи нададуть Україні гарантії безпеки, які вона хоче, якщо вона відмовиться від свого членства в НАТО, що буде поступкою Росії задля припинення війни, – CNN.

16:02
Спікер Міноборони України Олександр Мотузяник на брифінгу у відповідь на запитання про пожежу у Бєлгороді:
"Українська держава здійснює оборонні операції з відбиття озброєної російської агресії на території України. Це зовсім не означає, що Україна має нести відповідальність за всі прорахунки, за всі катастрофи та всі події, що відбуваються на території РФ. Ми не вперше бачимо такі звинувачення. Тому я ні підтверджуватиму цю інформацію, ні спростовуватиму", - відповів Мотузяник.

15:52
Десантник збив два Су-34 росіян під Черніговом і вдарили по колоні окупантів.

15:34
Володимир Кличко у складі української делегації у Берліні провів низку зустрічей, де наголосив на необхідності подальшої допомоги Україні, яка бореться сьогодні за існування та свободу слова. Про це написав Віталій Кличко.
Володимир зустрівся з канцлером Німеччини та Австрії: Олафом Шольцом та Карлом Нехаммером. А також міністрами ФРН та лідерами політичних сил-учасників урядової коаліції Німеччини.

15:29
Полк Нацгвардії "Азов" записав звернення до російських солдатів.
"Запам'ятайте, ваші сім'ї у разі вашої загибелі не отримають нічого. Ви у разі інвалідності - не отримаєте нічого. Нічого окрім звання військовий злочинець. За забаганкою командира-пияка. Ще не пізно зробити правильний вибір", - підписали відео Азовці.

15:24
Мер Чернігова Владислав Атрошенко в ефірі CNN розповів про гуманітарну катастрофу в місті та про нещодавні обстріли.
"У нас немає ні електрики, ні води… Я використовую ліхтарик замість світла, щоб говорити з вами".

15:19
ЗСУ зайшли до Бучі. Офіційної інформації про звільнення міста поки що немає.

15:15
Крім цього, головне з брифінгу:
→ Чернігів ворог намагається "перетворити на другий Маріуполь, але ми впораємося";
→ на Київському напрямку наші війська женуть росіян якомога далі від столиці, унеможливлюючи повторний штурм Києва;
→ там окупанти проводять часткову ротацію з можливим відведенням військ у зону ООС, але їм повною мірою вдається утримати ті ділянки фронту, що вони хотіли залишити за собою в області;
→ також сили оборони проводять контратаки на Харківському напрямку;
→ на Херсонському напрямку наші війська ведуть тактичні дії. "Загалом ситуація для нас оптимістична: 55 на 45", – додав Арестович;
→ окрема подяка героїчним працівникам Укрзалізниці, дехто з них загинув, евакуюючи людей.

15:14
Арестович зазначив на брифінгу, що військове командування надає "певну допомогу" військовим, заблокованим у місті-герої Маріуполі.
"Про неї [допомоги] поки що рано говорити, але про Маріуполь пам'ятають, Маріуполю надають ту допомогу, яка можлива в нинішній дуже непростій ситуації", - сказав спікер.

14:54
Кондитерська компанія "Деліція" заявила, що російські війська замінували територію її фабрики у Бучі (Київська область). Про це йдеться на сторінці компанії у Facebook.

14:46
Головна новина на 37-й день повномасштабного вторгнення РФ в Україну - у ворога недостатньо сил наступати в зоні ООС, тому він застосовує артилерійські та авіаудари. Про це повідомив радник керівника Офісу президента Олексій Арестович. 

14:24
31 березня військові аташе країн-членів ЄС та НАТО відвідали авіабазу N Міністерства оборони Республіки Вірменія. Повідомляє Міноборони РА.

14:17
Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак дав інтерв'ю журналістам провідних міжнародних видань – The New Yorker, Bild і Le Monde. Офіс Президента опублікував переказ розмови.
Єрмак зазначив, що сьогодні Україна не лише захищається від агресії Росії – вона захищає весь європейський світ. А також, що Україна вчергове довела свою "європейськість" і гідність бути членом ЄС.

14:16
Уряд Нідерландів заморозив російські активи на суму майже 516 млн євро. Крім того, було заблоковано трансакції на суму понад 154 млн євро. Про це пише місцеве видання NOS із посиланням на лист, адресований місцевому парламенту.

14:11
З початку російського вторгнення в Україну федеральна поліція Німеччини зареєструвала вже 294 508 українських біженців, повідомило Міністерство внутрішніх справ ФРН.
"Здебільшого це жінки, діти та люди поважного віку", – йдеться в повідомленні.

14:09
Новий раунд переговорів. Сьогодні переговори України з Росією продовжилися в онлайн-форматі із підключенням робочих підгруп. Про це повідомив LIGA.net радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.
Після минулого раунду позиції сторін не змінились.

14:06
Окупанти вгатили по комунальній інфраструктурі Сєвєродонецька.

14:03
Уряд ФРН схвалив надання Україні 58 бронетранспортерів, передає газета Welt am Sonntag.
Йдеться про бронетранспортери PbV-501 (відомі як БМП-1 в епоху НДР), які оснащені гарматами та кулеметами й входили в стандартне екіпірування армій Варшавського договору.

14:01
"Як і 100, і 300 років тому" глибоке об'єднання зусиль України та Польщі вигідне усій Європі. Про це глава МЗС Дмитро Кулеба сказав на брифінгу у Варшаві, куди прибув із нардепом Мар'яною Безуглою для переговорів із польським урядом.
"Ми об'єднані і [є зараз] одне ціле", – підкреслив міністр закордонних справ.

13:26
37 день повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
За оперативною інформацією на 12:00 1 квітня ЗСУ повернули контроль над населеними пунктами: Рудня, Шевченкове, Бобрик, Стара Басань, Нова Басань, Макіївка, Погреби, Бажанівка, Володимирівка, Шняківка, Сальне, Софіївка, Гаврилівка.
Противник перегруповується і, ймовірно, зосереджує основні зусилля на проведенні наступальної операції у Східній операційній зоні. Окупаційні війська частково відвели підрозділи з Поліського та Сіверського напрямків та готують резерви для ведення бойових дій на території України.
На Волині підрозділи збройних сил республіки Білорусь посилюють охорону білорусько-українського кордону.
На Поліссі противник обороняється на зайнятих рубежах, перегруповується та готується до відведення військ на територію Республіки Білорусь для відновлення боєздатності.
На Сіверщині триває блокування Чернігова. Водночас спостерігається переміщення військ Центрального військового округу до районів, що розташовані на малій відстані від державного кордону України.
На Слобожанщині триває блокування Харкова та артобстріли міста. На захоплених рубежах ворог переходить до оборони, перегруповується для відновлення наступальних дій. Підвозить боєприпаси до артилерійських підрозділів.
На Ізюмському напрямку контроль над Ізюмом поки що в російських окупантів. Вони утримують понтонні переправи через річку Сіверський Донець. Є ймовірне посилення окупаційних військ в цьому напрямку завдяки підрозділам 1 танкової і 20 танкової загальновійськової армій.
Протягом дня противник безуспішно атакував населений пункт Мала Комишуваха.
У Донецькій області окупанти завдають авіаударів та обстрілів по населених пунктах. Сили зосереджені на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне та встановленні повного контролю над Маріуполем.
На Південнобузькому напрямку окупанти продовжують артобстріли позицій ЗСУ. Ворог намагався провести наступальні дії у напрямку населеного пункту Олександрівка.

13:26
Уряд Франції конфіскував два вертольоти російського мільярдера Алішера Усманова вартістю $26 млн, повідомляє Forbes з посиланням на представника Міністерства економіки та фінансів Франції.

13:18
Російські окупанти замінували трасу на маршруті евакуаційного автобуса в Лисичанську. Міни скинули з безпілотника, трагедії вдалося уникнути. Повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.
Окупанти порушили "режим тиші" під час евакуації з шести міст та сіл Луганщини. Обстріляні Гірське та старі райони Сєвєродонецька, Новодружеськ та Привілля.

13:12
Через ракетний удар по Миколаївській ОДА загинуло 28 людей.

13:10
Уряд США вважає, що зростання курсу російського рубля, який повернувся до довоєнного рівня, є штучним. За словами директора з комунікацій Білого дому Кейт Бедінгфілд, сьогоднішній курс не відображає реального становища в економіці Росії.
"Ми бачимо штучну підтримку рубля з боку Центрального банку Росії та російського уряду", - сказала вона на брифінгу.

13:08
У звільненому Іванкові на Київщині зустрічають Збройні сили України.

13:00
Мешканця Бердянська підозрюють у колабораціонізмі через добровільну згоду виконувати обов'зяки мера окупованого міста. Про це повідомляє Поліція Запорізької області.

12:50
Окупанти використовують українських дітей як живий щит під час переміщення колон техніки та як гарантію, що місцеві мешканці не  видаватимуть позиції російських військових. Про такі випадки повідомляє ГУР Міноборони з посиланням на історії очевидців у Чернігівській, Сумській, Київській та Запорізькій областях.
Інформацію про таке ставлення до дітей фіксують українська сторона та міжнародні інституції для передачі у міжнародні кримінальні суди.

12:48
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак обіцяє багато гарних новин від ЗСУ.

12:29
Акушер-гінеколог із Маріуполя Дмитро Пучков розповів в ефірі "Настоящего времени", як лікарі працювали у блокадному Маріуполі та як йому вдалося вибратися.
"Ситуація катастрофічна, що в гуманітарному плані, що в плані надання медичної допомоги. Багато лікарів просто не мають можливості працювати в цих умовах", - описує ситуацію Дмитро.
Лікар-акушер розповів про нестачу медикаментів та персоналу у місті. А також про велику кількість поранених та вбитих.
"Це безперервний конвеєр із поранених, убитих. Ті люди, які втратили вдома, шукають притулку в лікарні, просять допомоги, шукають їжу, воду. Жахливо все, що там відбувається. Жодний кошмарний сон не може це описати", - розповідає Дмитро.

12:17
Підготовка 103 окремої бригади ТрО Львівщини.
"У довоєнний час ці чоловіки були підприємцями, будівельниками та програмістами, але сьогодні вони професійно вправляються з автоматами, щоб у разі нападу на Львівщину дати гідну відсіч ворогові", - підписав відео мер Львова Андрій Садовий.

12:05
Без депутатів ОПЗЖ та Партії Шарія. Маріупольська міська рада проголосувала за призупинення повноваження антиукраїнських депутатів на період дії воєнного стану. Голосування відбувалося онлайн. Про це повідомили в офіційному Telegram-каналі адміністрації міста.

12:02
37-й день війни. Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 01.04 орієнтовно:
    особового складу - 17 700 осіб;
    танків ? 625 од.;
    бойових броньованих машин ? 1751 од.;
    артилерійських систем – 316 од.;
    РСЗВ - 96 од.;
    засобів ППО - 54 од.;
    літаків – 143 од.;
    гелікоптерів – 131 од.;
    автомобільної техніки - 1220 од.;
    кораблів/катерів - 7 од.;
    цистерн з ПММ - 76;
    БПЛА оперативно-тактичного рівня - 85;
    спеціальної техніки - 24;
    пускових установок ОТРК/ТРК - 4.
Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

11:46
Евакуаційна колона з Бердянська вирушила до Запоріжжя.

11:40
Ворог продовжує частково відходити з півночі Київської області в напрямку кордону з Республікою Білорусь. До складу конвоїв також входять цивільні транспортні засоби (вантажі, автобуси, маршрутки, авто), які були викрадені російськими окупантами. Мародерство та насильство над громадянами України продовжується - голова Київської ОВА.

11:30
Нове відео руйнувань житлових кварталів в Ірпені. Керівники МВС та Нацполіціі наголошують: знаходитися там наразі небезпечно, тому повертатися в місто зарано.

11:23
Окупанти нищать власну бойову техніку і видають її за "підбиту українську", щоб створити хоча б видимість своїх "успіхів" в Україні. На нових перехопленнях СБУ чути, як російський командир ставить своєму підлеглому такі завдання.
 
11:18
Усі без винятку директори шкільних і дошкільних закладів Мелітополя написали заяви про звільнення на знак протесту проти співпраці з окупантами - мер. 

11:11
У Києві з 1 квітня частково дозволять продаж алкоголю. Це можна буде зробити із 11:00 до 16:00. Міська влада нагадує киянам, що в умовах воєнного стану не варто втрачати тверезий розум і просить за перших сигналів повітряної тривоги слідувати в укриття, - КМДА.

11:06
Росіяни випускають жителів Мелітополя лише в окупований Крим, але вони туди не хочуть їхати. Про це заявив міський голова Мелітополя Іван Федоров під час телемарафону "Єдині новини".

10:58
За добу 31 березня західні кордони України з ЄС і Молдовою перетнули 61 000 осіб та понад 14 000 транспортних засобів. З України вибули майже 37 000 осіб, до України прибули понад 24 000 осіб, майже 21 000 з них – українці. Про це повідомляє ДПСУ.
 
10:26
Російські окупанти практично повністю вийшли з Броварського району Київщини, ЗСУ продовжують зачистку населених пунктів від ворога, російської техніки та мінувань - мер Броварів Ігор Сапожко в ефірі національного телемарафону.

10:19
У Києві сьогодні працюватимуть вісім мініярмарків у шести районах міста. Час роботи мініярмарків з 10:00 до 13:00. У Дарницькому та Шевченківському районах робота мініярмарків розпочнеться о 10:30.

10:05
31 березня ДСНС Донеччини вивезли з Авдіївки 17 людей, з Вугледару - 124 особи, з них 25 дітей.

10:01
Росія вигадала новий фейк про завершення "спецоперації" найближчим часом та досягнення домовленостей з Україною - Центр протидії дезінформації при РНБО України.

09:56
Переважна більшість українських компаній відчули негативний вплив війни. 86% бізнесів були змушені скоротити чи навіть зупинити свою діяльність після 24 лютого - дослідження.

09:37
Австралія надішле в Україну бронетехніку свого виробництва на прохання президента Володимира Зеленського, зокрема бронемашини Bushmaster.

09:36
Ніч проти 1 квітня у Києві минула спокійно. Працює інфраструктура, комунальники, транспортники, медики та рятувальники. Надаються усі комунальні послуги. Для автомобільного сполучення лівого й правого берега Києва працюватимуть сьогодні Північний та Дарницький мости. Для громадського транспорту відкритий Південний міст - КМДА.

09:20
Майже 400 дітей постраждали в Україні з початку збройної агресії Російської Федерації. З них 153 загинуло та понад 245 поранено - Офіс Генпрокурора.

08:56
Сили оборони України продовжують робити успішні, але обмежені контратаки на напрямках на схід та північний схід від Києва. Про це йдеться у свіжому зведенні британської розвідки.

08:55
З'явилося відео руйнувань у Гостомелі на Київщині з повітря. Його зняли документалісти BABYLON'13 для історичної хроніки війни проти України.

08:43
Станом на 7:00 1 квітня відомо про 24 загиблих внаслідок влучання ворожої ракети в будівлю Миколаївської облдержадміністрації - ДСНС.

08:42
На Київщині ворог продовжує часткове відведення підрозділів з півночі області. Макарів та Ірпінь контролюються ЗСУ. Інфраструктура зруйнована, територія замінована. Йде операція з зачищення - зведення ОДА.

08:41
На Херсонщині тривають вибухи та постріли. На кордоні із Миколаївською та Дніпропетровською областями за останню добу точилися бої. Місцеві жителі повідомляють про знищену інфраструктуру, житлові будинки. Ці райони перебувають на межі гуманітарної катастрофи - зведення ОДА.

08:29
З реактивних систем залпового вогню "Град" росіяни вранці 1 квітня завдали удар по житловому сектору міста Гірське. Зруйновано декілька будинків, поранено жінку - Луганська ОДА.

08:27
Перший контингент з 300 сирійських найманців уже прибув до Росії для проходження підготовки перед відправлення в Україну для війни на боці російських окупантів. Росіяни сподіваються спрямувати в Україну до 16 000 сирійців - NYT.

08:16
СБУ викрила нову ворожу ботоферму у Харкові. Вона розсилала військовими та працівникам правоохоронних відомств брехливі смс. Загалом було надіслано близько 5000 повідомлень.

07:53
Губернатор Бєлгородської області РФ В'ячеслав Гладков звинувачує Україну в обстрілі нафтобази у Бєлгороді двома гелікоптерами ЗСУ, пише пропагандистське ЗМІ ТАРС.

07:16
Три евакуаційні потяги рушать із Луганщини та Донеччини 1 квітня:
    з Новозолотарівки (Луганська область) о 14:00 - 5501 Новозолотарівка - Лозова;
    з Краматорська (Донецька область) о 13:00 - №274/273 Краматорськ - Львів та о 16:00 - №276/275 Краматорськ - Львів.

06:56
За п'ять тижнів повномасштабної війни проти України Росія випустила по нашій території 1 370 ракет, повідомили в Міністерстві оборони України. Росіяни вбили 148 дітей під час обстрілів та авіанальотів, йдеться в повідомленні.

06:50
Зведення Генштабу ЗСУ станом на 6:00 1 квітня:
- Триває часткове відведення підрозділів російських окупаційних військ з півночі Київської області в бік державного кордону з Білоруссю. Фіксується рух змішаних колон техніки різної кількості. У складі колон також цивільні транспортні засоби (вантажівки, автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі), що були викрадені російськими загарбниками під час тимчасового зайняття територій. Окрім того, противник здійснює вивезення награбованого майна.
- На тимчасово зайнятих територіях ворог продовжує свої протиправні дії, обмежуючи рух цивільного населення, використовує будинки й квартири місцевих жителів для розміщення особового складу, утримуючи в заручниках місцевих мешканців та активістів. Триває мародерство і вчинення насильства стосовно громадян України.
- В окремих районах, тимчасово зайнятих ворогом, окупанти намагаються змусити підприємців до переходу на розрахунок за товари й послуги у російських рублях.
- Угрупованням Об’єднаних сил на Донецькому й Луганському напрямках за добу відбито 7 ворожих атак. Наші воїни знищили 3 танки, 2 бронетранспортери, 2 одиниці автомобільної техніки та 2 артилерійські системи. Також збито БПЛА типу "Орлан-10".

06:46
Зведення щодо Луганщини:
    2 загиблих, 2 постраждалих, 18 зруйнованих будинків.
    Через потужні обстріли Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанська, Кремінної, Іванівки пошкоджено 20 об’єктів. Серед них 9 багатоквартирних і 9 приватних житлових будинків, господарчі споруди, об’єкти інфраструктури.
    Без централізованого водопостачання залишаються повністю Рубіжне, Попасна, Сєвєродонецьк, частково Гірська громада й Лисичанськ.
    Без газопостачання перебувають 32 населених пункти.
    Знеструмлені 767 трансформаторних підстанцій – 12 населених пунктів частково та 22 повністю. Світло відсутнє у 124 914 споживачів області.
    Також 31 березня відбито спроби обходу противником позицій наших військ у районах населених пунктів Попасна й Новотошківське.
    Загалом відбито 7 атак ворога. Українські захисники знищили 3 танки, 2 БТР і 2 одиниці автомобільної техніки, а також 2 артилерійські системи противника.

06:41
У російському Бєлгороді зранку 1 квітня горить нафтобаза. Мешканців прилеглих вулиць евакуюють - губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков.

06:08
Більш ніж через місяць після повномасштабного вторгнення Росії до України Грузія заявила, що бере участь у міжнародних санкціях проти РФ. Про це повідомила президент Грузії Саломе Зурабішвілі в інтерв'ю CNN.

05:58
Російські окупанти залишили територію Чорнобильської АЕС, але пішли не з порожніми руками - забрали комп'ютерну та побутову техніку. Про це заявив в ефірі телемарафону глава Держагентства з управління зоною відчуження Євген Крамаренко.
"Вони розікрали більш-менш цінні речі – комп'ютери, якісь кавоварки, чайники, кілька контейнерів із майном, яке перебувало на Чорнобильській АЕС", - наголосив він.
За словами Крамаренка, українські військовослужбовці оглянули територію ЧАЕС – загарбників не виявили, у приміщеннях перебувають 59 працівників станції.

05:39
Після повномасштабного вторгнення в Україну необхідно переглянути участь Росії та її диктатора Володимира Путіна у засіданнях країн G20. Про це заявив прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, пише СВС.
"Росія прямо зараз, своїм незаконним вторгненням в Україну, зірвала економічне зростання для всього світу і не може бути конструктивним партнером", – наголосив він.
За словами Трюдо, Путін може приїхати на зустріч, сісти за стіл переговорів і "вдавати, що все гаразд". Він додав, що за нинішніх обставин це неможливо, оскільки війна в Україні – "це повністю його провина".

05:24
У Латвії заборонили використовувати під час публічних заходів символіку військової агресії Росії в Україні. Рішення затвердив сейм Латвії.
"Засуджуючи військові дії Росії в Україні, ми маємо твердо стояти на тому, що символи, що прославляють російську військову агресію, такі як літери "Z", "V" або інші символи, що використовуються для таких цілей, не повинні бути на публічних заходах", - сказано у повідомленні.
Також заборонено пропаганду подій, що містять ідеологію нацистського та комуністичного режимів.

05:22
У тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької деякі старші будинки складають для російських окупантів списки порожніх квартир. Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров у Facebook.
Деякі старші по будинках прийняли рішення взаємодіяти з окупантами – складають списки квартир у своїх будинках і розписують, де жили українські військовослужбовці, де жили чиновники, де ніхто не живе – люди виїхали. І окупанти, військовослужбовці Росії займають ці квартири", – розповів Федоров.
Імена всіх колаборантів відомі, відповідна кримінальна справа вже відкрита, повідомив мер.
 
05:03
В Україну доставлено перше обладнання для новонароджених малюків, аби була можливість врятувати їхнє життя в умовах бомбосховищ. Про це в інтерв'ю Zeit заявила перша леді Олена Зеленська.
"Перші інкубатори вже доставлені до дитячої лікарні міста Миколаєва, завдяки "Лікарям без кордонів" та французам. Наступну поставку ми очікуємо за кілька тижнів, зокрема, чекаємо на шість інкубаторів та спеціальні батареї, необхідні для підтримки і в бункерах оптимальних умов для новонароджених", - сказала вона.
За словами Зеленської, в Україні вже тисячі дітей народилися у бомбосховищах. Українські лікарі не завжди мають можливість надати медичну допомогу та необхідну апаратуру, оскільки російські окупанти розбомбили кілька лікарень.

04:58
Глава МЗС Дмитро Кулеба під час візиту до Польщі обговорив з представниками польського уряду кроки щодо подальшого протистояння повномасштабному вторгненню Росії, а також питання розміщення миротворців НАТО в Україні. Про це він сказав в ефірі TVN24.
"Я приїхав сюди з дуже конкретним завданням від президента Зеленського, і ми обговорили з представниками польського уряду, що ще ми можемо зробити, щоб перемогти у війні з Росією", - сказав він.

04:43
1 квітня до Польщі з п'ятиденним візитом приїде голова МЗС Японії Йосімасу Хаясі для обговорення питань щодо евакуації українських біженців. Про це повідомляє Japan Today.
Уточнюється, що розглядається можливість перевезення на урядовому літаку до Японії українців та японців, які рятуються від російських обстрілів у Польщі.
Як зазначається, Японія прискорить темпи прийому людей, які втекли від війни. За останніми даними, понад 320 українських біженців отримали дозвіл на в'їзд до країни.

04:37
Внаслідок обстрілів російської окупаційної армії на сході України пошкоджено не менше шести зерносховищ. Про це пише Reuters.
За словами американського чиновника, у США є знімки, які підтверджують, що на сході є зерносховища, які у січні не були пошкоджені, а у березні на них видно воронки від авіаційних ударів.
"Безрозсудне пошкодження Росією цих зерносховищ є яскравим прикладом того, як війна Путіна безпосередньо зачіпає мирних жителів України та загрожує продовольчій безпеці у всьому світі", - сказав чиновник.

04:27
Росія продовжує активно використовувати територію Білорусі для ведення війни проти України. Наразі до району завозять російські ракетні комплекси. Про це заявила замміністра оборони України Ганна Маляр в ефірі українських телеканалів.
Заступник міністра оборони наголосила, що російські окупанти не залишають планів повністю захопити Донецьку та Луганську області, а також зазіхають на Харківську область – намагаються посилити свої позиції, перегрупувати війська, зміцнитися.
За її словами, російські окупанти не відмовилися від жодної зі своїх цілей, а відведення військ з Київської та Чернігівської областей – це не добровільний крок загарбників, а результат роботи ЗСУ.

04:08
Миколаївська область відновлює ресурси після обстрілу російських окупаційних військ та готова "по-іншому" зустрічати загарбників. Про це заявив у Telegram голова Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім.
"Щодо театру бойових дій: я все це запам'ятав. Ми усе пам'ятаємо, за своїх, за всіх помстимемося. Так що тепер, хлопці, все буде трохи по-іншому по зустрічі наших недругів", - сказав він.
Кім підкреслив, що ОВА тепер відправлятиме гуманітарні вантажі лише до звільнених сіл. Адміністрація має намір надавати підтримку бізнесу з логістики.
За словами голови ОВА, до Миколаєва до своїх будинків повертаються місцеві жителі - і не лише чоловіки.

03:58
У ніч проти 1 квітня під час повітряної тривоги у соцмережах мешканців Львова та області стала поширюватися інформація про звуки, схожі на вибухи. Як з'ясувалося, ці звуки були викликані роботою одного із підприємств газодобувної галузі. Про це повідомив голова Львівської ОВ Максим Козицький.
За словами Козицького, в одному з населених пунктів області працівники газовидобувної вежі здійснили контрольований викид суміжних газів.
"Під час скидання було чутно звук, схожий на вибух. Також сталося часткове загоряння. Ці події співпали з повідомленням про повітряну тривогу", - написав глава ОВА.

03:53
Дівчинка з Маріуполя, яка з батьками провела два тижні у заблокованому російськими окупантами місті, зняла відео з доказами військових злочинів Росії проти мирних українців.
На кадрах можна побачити, як маріупольці виживають у місті без тепла, світла, води та продуктів харчування. Будинок, у якому жила сім'я дівчинки, обстріляли російські загарбники. Їм дивом вдалося врятуватися.
Відомо, що дівчинка з сім'єю евакуювалася з Маріуполя до Запоріжжя та зараз перебуває в безпеці.

03:40
Російський диктатор Володимир Путін вже багато в чому програв і не досяг своїх планів із захоплення України, але найближчі тижні українським силам оборони все ще буде дуже важко. Про це сказав голова оборонного відомства Великої Британії – начальник штабу оборони, сер Тоні Радакін, пише BBC.
За його словами, мета Росії захопити всю Україну "розвалилася".
Як зазначив адмірал, Великобританія з "неймовірною обережністю" сприймає заяви Росії про відведення військ від Києва, він також сказав, що є ознаки підготовки Кремля до зосередження зусиль на сході та півдні України.

03:19
Жителям Луганської області рекомендують найближчим часом евакуюватись у безпечні регіони України або за кордон. Про це у відеозверненні повідомив голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай.
"Вони намагатимуться всі сили кинути на Луганський та Донецький напрямки. Для того щоб вийти на географічні кордони та відзвітувати, що «всі завдання виконані", - сказано в повідомленні.
За словами Гайдая, може зрости кількість обстрілів російськими окупантами мирних кварталів. Він нагадав, що зараз евакуаційні автобуси виїжджають із області щодня. Людям допомагають знайти житло та продукти харчування. Глава ОВА наголосив, що з Попасної та Рубіжного мешканців вивезти вже майже неможливо – загарбники обстрілюють автомобілі цивільного населення.

03:15
Росія на тлі повномасштабного вторгнення в Україну заблокувала роботу спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Про це повідомляє МЗС.
"Росія не зацікавлена у роботі СММ ОБСЄ, яка мала фіксувати численні порушення російськими загарбниками норм міжнародного гуманітарного права, фактів скоєння військових злочинів та злочинів проти людяності", - сказано в повідомленні.
У МЗС наголосили, що блокування роботи ОБСЄ "не дозволить уникнути відповідальності ні військовому та політичному керівництву, ні безпосереднім виконавцям злочинних наказів".

03:10
Грузія приєдналася до міжнародних фінансових санкцій проти Росії через повномасштабне вторгнення в Україну. Про це заявила президент Грузії Саломе Зурабішвілі в ефірі CNN.
"І це справді вже щось означає для нашого фінансового сектору", - сказала вона.

02:49
З 24 лютого російські окупаційні війська випустили по території України 1370 ракет. Внаслідок обстрілів загарбників загинуло 148 дітей. Про це повідомляє Міноборони.
За даними відомства, за понад місяць російської агресії понад 10 мільйонів українців були змушені залишити свої будинки. Варвари із РФ знищили на території України 15 аеропортів.

02:43
У Сумській області, незважаючи на бойові дії та постійні атаки російських окупантів, мають намір розпочати весняну посівну. Про це написав у Telegram голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.
"Там, де не стріляють, сіятимемо. Аграрії готують ґрунт під посів ярих культур", - уточнив він.

02:34
Раніше весь світ був шокований звісткою, що під час обстрілу російськими окупантами Маріуполя разом із татом загинула 11-річна українська гімнастка Катя Дяченко. Дитячий омбусдмен Микола Кулеба повідомив у Facebook, що під час обстрілу загарбниками лікарні Маріуполя загинули також мама та молодший брат дівчинки.
"Ціла сім'я загинула від рук нелюдів у російській військовій формі, і найстрашніше, що лічильник дитячих смертей в Україні продовжує свій відлік", - написав Кулеба.

02:28
На Донеччині за добу 31 березня загинуло 5 мирних жителів, 22 особи, серед яких четверо дітей, отримали поранення. Про це повідомив голова Донецької військової адміністрації Павло Кириленко.
"Крім того, вдалося уточнити інформацію про двох людей, які загинули біля Мелекіно при спробі вирватися з Маріуполя. Серед них одна дитина", - написав він,
За словами Кириленка, поки неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.
Пока невозможно установить точное количество жертв в Мариуполе и Волновахе

02:21
31 березня в Харківській області Сили оборони знищили чотири літаки російських окупантів - один винищувач та три бомбардувальники. Про це повідомив у Телеграм голова Харківської ОВА Олег Синегубов.
"Сьогодні у Харкові було неспокійно. Вдень росіяни потрапили ракетою неподалік центру Харкова, фіксуємо інтенсивний артилерійський обстріл районів міста. Дані про постраждалих уточнюються", - розповів Синегубов.
Він повідомив, що продовжуються бої за Ізюм, у цьому напрямку Збройні Сили утримують позиції.

02:09
Країна-агресор перекидає частину своїх військ із Грузії в Україну, під час підготовки вторгнення Росія цей крок не планувала. Про це повідомляє британська розвідка.
Як зазначається, Росія перекидає частину своїх сил із Грузії, щоб посилити вторгнення в Україну. Близько 1200-2000 російських військових реорганізуються на три батальйонні тактичні групи.
"Вкрай малоймовірно, що Росія планувала створювати підкріплення таким чином, і це свідчить про непередбачені втрати, які вона зазнала під час вторгнення", – йдеться у звіті британської розвідки.

01:51
У тимчасово окупованому Мелітополі директори всіх шкіл звільняються – це протест проти дій російських окупантів, які проводять у сфері освіти масову русифікацію. Про це повідомив у Facebook мер міста Іван Федоров.
"Сьогодні було прийнято складне, але абсолютно правильне рішення: усі без винятку директори шкіл написали заяви про звільнення на знак протесту та небажання працювати з окупантами", - сказав він.

01:39
31 березня на Херсонщині ЗСУ звільнили від російських окупантів 11 населених пунктів. Про це повідомляє у Facebook угруповання військ Південь.
Силами військових 60-ї окремої піхотної бригади у Херсонській області звільнені:
→ Нововоронцівка;
→ Мала Шестерня;
→ Новогригорівка;
→ Тополіно;
→ Княжівка;
→ Красновка;
→ Вільне;
→ Кам'янка;
→ Пригір'я;
→ Кочубеївка;
→ Орлове.

01:37
Російські окупанти не змогли обійти українські позиції в районах Попасної та Новотошковського. Про це йдеться в оперативній інформації Генштабу ЗСУ на 24.00 31 березня.
У Донецькому напрямку супротивник зосереджений на штурмі Маріуполя. Ворог збільшив угруповання 58-ї загальновійськової армії за рахунок введення до його складу БТГр, створеного з переміщених з 7-ї військової бази (Абхазія) військовослужбовців. 36-а окрема бригада морської піхоти разом із іншими підрозділами утримує кругову оборону Маріуполя.
Ворог продовжує посилення угруповань військ з допомогою підрозділів Східного військового округу. Намагається сформувати окупаційні адміністрації у межах тимчасово захоплених районів Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

01:24
До Києва їде президент Європейського парламенту Роберта Мецола. Про це вона повідомляє на своїй сторінці у Twitter.
"На шляху до Києва", - підписала вона фото, на якому стоїть на тлі поїзда Укразалізниці.

01:13
Відео із звільненого українськими військовослужбовцями села Нова Басань Чернігівської області.
ЗСУ вибили з населеного пункту окупантів – їхні трупи можна побачити на вулицях та біля спаленої техніки. За словами автора відео, є втрати серед українських військових, але незначні. Було захоплено трофейну військову техніку загарбників. Росіяни, які вижили, ще ховаються в селі, бійці ЗСУ пропонують їм здаватися.

01:09
Жителі села Нова Басань на Чернігівщині радіють українським солдатам, які звільнили населений пункт від російських окупантів.
"Як ми на вас чекали!" - кажуть селяни.

00:59
У Бучанському районі Київської області від авіаудару російських окупантів постраждало одне із сіл - повністю зруйновано кілька житлових будинків громадян. Жертв вдалося уникнути. Про це повідомляє пресслужба поліції Київської області.
У Фастівському районі бойові дії спричинили руйнування об'єкта інфраструктури. Співробітники ДСНС ліквідували пожежу.

00:55
Для ефективного захисту неба над Україною найефективнішими є системи Patriot (США) або NASAMS (Норвегія), повідомляють Повітряні сили України.
В даний час Україна використовує зенітні ракетні комплекси великої дальності С-300 (SA-10) та системи протиракетної оборони середньої дальності Бук-М1. Однак це застарілі системи радянської доби.
Але, як зазначають у ПСУ, сьогодні союзники України не відповіли на заклик щодо надання необхідних засобів ППО – зентіно-ракетних комплексів та винищувачів.

00:44
20 березня під час перевезення гуманітарної допомоги до Чернігова загинула студентка другого курсу НПУ імені Драгоманова Анастасія Тагірова – автомобіль, в якому їхала волонтер, обстріляли російські окупанти. Про це університет повідомляє у Facebook.
Загарбники атакували автомобіль, в якому їхала дівчина, на переправі перед в'їздом до Чернігова.
В університеті згадують, що Анастасія була доброю та чуйною дівчиною. Вона навчалася на факультеті інклюзивної освіти.

00:29
До Києва приїхали 28 вантажівок із продуктами харчування від литовського благодійного фонду Food for Ukraine у зв'язку з авіаударами окупантів по продуктових складах у столиці. Про це повідомила заступник голови КМДА Марина Хонда.
Уточнюється, що з Литви приїхали не просто товари першої потреби, а високоякісні продукти харчування. За допомогою Червоного хреста їх розподілять серед малозабезпечених верств населення.

00:11
Журналіст Костянтин Риженко перестав виходити на зв'язок у тимчасово окупованому Херсоні. Про це повідомляється в його Telegram.
"Привіт, якщо ви читаєте цей текст – це означає, що щось трапилося. Це відкладене повідомлення, дату публікації якого постійно переношу на день-два. Якщо воно опублікувалося, то я не зміг вкотре відстрочити дату", - сказано в повідомленні, яке Риженко запланував на випадок непередбаченої ситуації.
Журналіст написав, що відпрацював схему у волонтерських проектах – вони зможуть працювати і без його участі.
Причини зникнення Риженка та його місцезнаходження наразі невідомі.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live