Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

9.03.2022

23:58
Президент Зеленський: "Усе, що окупанти роблять із Маріуполем, – це вже за межею звірства. Європейці! Українці! Маріупольці! Сьогодні ми повинні бути єдиними в засудженні цього воєнного злочину Росії, у якому відображається все те зло, яке окупанти принесли на нашу землю".

23:28
Дмитро Кулеба та голова МЗС країни-агресора Сергій Лавров приїхали до турецької Анталії на завтрашні тристоронні переговори за участю Туреччини. Делегації житимуть у різних готелях (Anadolu).

23:18
МВС: 8 березня о 21.30 російська авіація завдала удару по селищу Пісківка в Бучанському районі. Ворог скинув бомби на житлові будинки мирного населеного пункту. Загинула 20-річна дівчина, двох людей поранено, знищено 9 житлових будинків.

23:14
Лідер гурту "Ляпис Трубецькою" білорус Сергій Міхалок звернувся до військовослужбовців-співвітчизників. Обережно, багато мату.

23:03
Велика Британія побоюється, що Росія може готувати ґрунт для застосування хімічної зброї в Україні після того, як офіційні особи Кремля заявили без будь-яких доказів, що США нібито "підтримують програму розробки біологічної зброї в країні".

23:01
Приблизно через тиждень у додатку "Дія" можна буде реєструвати інформацію про пошкоджене та зруйноване внаслідок війни майно.

23:01
Приблизно через тиждень у додатку "Дія" можна буде реєструвати інформацію про пошкоджене та зруйноване внаслідок війни майно.

22:59
Укрзалізниця опублікувала час відправлення евакуаційних поїздів із Києва, Харкова, Дніпра, Запоріжжя, Вінниці, Краматорська, Кривого Рогу, Одеси на 10 березня.

22:53
Журналісти Радіо Свобода знайшли в Росії рідних та знайомих ще кількох військовослужбовців ЗС РФ, які потрапили в полон в Україні.

22:34
Капітан Азангруєв. Приїхав до України нібито із завданням "забрати та вивезти терміновиків". Потрапив у полон.

22:12
Мінкультури оголосило збір інформації про пошкодження та руйнування об'єктів культурної спадщини, скоєних російськими окупаційними військами на території України.

22:06
Головнокомандувач ЗСУ: "Сьогодні придані одній з бригад Сухопутних військ підрозділи ПТРК зі складу бригади Сил територіальної оборони міста Києва та однієї з бригад спеціального призначення в бою за столицю знищили шість танків та один БМП окупантів. Підрозділи були озброєні експортними ПТРК «Стугна» та «Корсар», що були передані КБ «Луч» до ЗСУ".

21:45
В РФ "зняли з посад близько восьми генералів через те, що вони не виконали завдання, призначили нових", - сказав секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі всеукраїнського марафону на каналі Рада.

21:26
Мер Маріуполя Вадим Бойченко: "Це військовий злочин буде покараний, а винуватці горітимуть у пеклі. Я в цьому не сумніваюся. Але сьогодні я прошу про допомогу світову спільноту – закрити небо над Україною".

21:22
8 та 9 березня засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил ЗСУ знищено щонайменше вісім повітряних цілей у районі проведення операції Об'єднаних сил та у Київській області, повідомляє пресслужба командування ПС ЗСУ.

21:06
На станціях метро, які кияни використовують як укриття, показуватимуть українське кіно.

21:02
За 9 березня спільними зусиллями поліцейських, Червоного Хреста, ДСНС та органів місцевого самоврядування вдалося вивезти з окупованих Ірпеня та Ворзеля понад 3000 осіб.

20:51
Арестович: "Після вашого удару по пологовому будинку в Маріуполі, тварюки, почнеться зовсім інша війна".

20:32
Борис Джонсон: "Мало що може бути більш протиприродним, ніж насильство над вразливими та беззахисними. Великобританія вивчає можливість додаткової підтримки України для захисту від авіаударів, і ми притягуватимемо Путіна до відповідальності за його жахливі злочини."

20:06
Кадри з розбомблених росіянами дитячої лікарні та пологового будинку у Маріуполі.

20:04
ДСНС: О 19:20 евакуаційна колона (12 автобусів та 100 легкових автомобілів) з міст Енергодар, Дніпрорудне та Василівка, у супроводі оперативного автомобіля ДСНС прибула в м. Запоріжжя.

19:55
Брифінг із полоненими російськими військовослужбовцями в Одесі.

19:33
За добу вдалося евакуювати понад 40 000 жінок та дітей по всій Україні – при тому, що у планах було вивезти 100 000 громадян, повідомив Арахамія.

19:31
Момент попадання снаряда у житловий будинок у Миколаєві.

19:27
Російська пропаганда поширює фейки про єврейські погроми на Житомирщині. Це – відверта брехня. Російські фейки вже спростував головний рабин Житомира Шломо Вільгельм.

19:15
Інтерв'ю із чоловіком, який 25 лютого вижив після наїзду ЗРК на його машину у Києві.

19:06
Білоруси створили батальйон імені Кастуся Каліноувского для оборони Києва.

19:02
Глава Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко в ефірі UAразом: "Наразі кількість постраждалих внаслідок авіаудару за Маріупольським пологовим будинком №2 - 17 людей пораненими серед медперсоналу та породіль, загиблих немає".

18:56
Російські силовики 27 лютого викрали у Владивостоці з судна під португальським прапором українських моряків - херсонця Вадима Ігнашова. Наразі він перебуває під вартою, його звинувачують в екстремізмі.

18:51
Міністр оборони Олексій Резніков:
Тисячі наших громадян вже чинять опір на тимчасово зайнятих окупантами територіях. Ваш внесок – величезний!
Наступна пріоритетна ціль – російські системи радіоелектронної боротьби та радіоелектронної розвідки. Треба знищити російські системи РЕБ та РЕР. Це значно послабить російські війська і забезпечить перевагу для наших воїнів.
Ще раз наголошую – танки та бронетехніку зустріне наша армія. Завдання для всіх громадян, хто може – нищити колони забезпечення та системи РЕБ/РЕР.
СПРОТИВ: знищення систем РЕБ/РЕР окупантів

18:44
Евакуація з Ворзеля: із Київського міського будинку дитини вивезли всіх дітей і вихователів та розмістили в одній зі столичних лікарень.

18:42
Укрзалізниця: Актуальна інформація щодо залізничного сполучення та функціонування вокзалів.

18:37
Евакуацію з Ізюму фактично зірвано росіянами, повідомляє голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. Обстріл тривав весь день. Колона з гуманітарною допомогою та більшість евакуаційних автобусів так і не потрапили до міста, вдалося вивезти людей лише на шести автобусах.

18:26
"Думська" повідомляє про те, що захоплене росіянами біля острова Зміїний рятувальне судно "Сапфір" насильно відводять до окупованого Севастополя. Газета публікує записи переговорів капітана Сапфіра з Одеським координаційно-рятувальним центром.

18:05
Головнокомандувач ЗСУ:
Єдність - наша головна зброя. Сьогодні все вище військово-політичне керівництво діє як єдиний кулак для відсічі російської агресії.
Верховний Головнокомандувач та вся команда Офісу Президента, весь сектор безпеки і оборони держави, чинне та колишнє керівництво Збройних Сил працюють у цілодобовому режимі.
Будь-які спекуляції та спроби розколоти нашу команду є підривною діяльністю на користь ворогу.

17:39
Білоруси створюють окремий батальйон для захисту Києва. Добровольці закликають вступати до лав білорусів для захисту України - Держприкордонслужба.

17:37
Поліція евакуювала з-під бомбардувань мешканців сіл Волноваського району. Врятовано близько 150 мешканців.

17:35
Міністр енергетики Герман Галущенко звернувся за підтримкою Єврокомісії через відключення електропостачання на ЧАЕС. Він провів телефонну розмову із Єврокомісаром з питань енергетики Кадрі Сімсон.

17:33
Київські рятувальники зустрічають евакуйованих з Бучанського району Київщини на залізничному вокзалі та надають їм необхідну психологічну та медичну допомогу.

17:27
Президент Зеленський відреагував на авіаудар по пологовому будинку у Маріуполі та закликав захід негайно закрити небо: "Ви маєте силу. Але, схоже, втрачаєте людяність".

17:16
У Києві запустили платформу для підключення інтернету в укриттях — wifi.kyivcity.gov.ua.

17:12
Частина полонених російських окупантів на прес-конференції заявили, що хочуть залишитися в Україні. Вони бояться за своє життя після повернення з полону.

16:54
У Києві лишилося три посла - Польщі, Туреччини, апостольський нунцій (Ватикан).

16:47
В російських окупантів почалися великі проблеми із забезпеченням. На перехоплених плівках СБУ чути, як путінський загарбник жаліється своїй дружині, що про окупантів забуло керівництво.

16:44
Російські окупанти захопили цивільне пошуково-рятувальне судно «Сапфір». Про це повідомив капітан судна, якому вдалося зв’язатися з Адміністрацією морських портів України, передає ГУР МО України. На борту перебувають озброєні загарбники, та тримають екіпаж "на прицілі", судно транспортують в порт окупованого Севастополя.

16:42
Російськи окупаційні війська скинули кілька бомб на дитячу лікарню. Руйнування колосальні. Корпус медичного закладу, де ще недавно лікувалися діти, повністю зруйнований. Інформація щодо постраждалих дітей уточнюється - міськрада Маріуполя.

16:34
Міноборони РФ визнало "кілька фактів" присутності терміновиків на війні проти України. Залишилося визнати решту тисяч.

16:17
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та голова Київської ОДА Олексій Кулеба: Евакуація триває. Штаб працює.

16:10
Симфонічний концерт на Майдані із закликом закрити небо над Україною.:

16:05
"Яким ідіотом треба бути, щоб ударити по місту, в якому чоловік 20 іноземних журналістів. Взяв з усіх обіцянку – коли закінчиться війна, Миколаїв буде туристичним містом" – Віталій Кім, голова Миколаївської ОДА.

15:45
Кількість гуманітарної допомоги, що надходить в Україну, зростає, розповіли у Держприкордонслужбі. Станом на сьогодні прикордонниками оформлено уже 4804 автомобілі з медикаментами, перев’язувальними матеріалами, продуктами харчування, засобами гігієни, одягом тощо.

15:42
"В зруйнованих мікрорайонах містяни залишились без можливості нормального існування, їжі, теплих речей та води. 24/7 ми патрулюємо місто та допомагаємо кожному, хто цього потребує. Наша єдність — та фортеця, яку не взяти кремлівським пропутінським нелюдам", - Альона Стрижак, начальниця патрульної поліції Харківської області.

15:40
Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин надав контакти, за якими можна дізнатися про евакуацію.

15:29
Міноборони створило Telegram-канал "Это не учения", мета якого - відкрити правду солдатам та офіцерам РФ, які потрапили в Україну, не розуміючи, що вони йдуть на війну, і яких продовжують дезінформувати.

15:25
Держприкордонслужба опублікувала інформацію про черги перед пунктами пропуску на виїзд з України станом на 15:00 9 березня.

15:08
До Білогородки Київської області прибули перші автобуси з евакуйованими з Ворзеля - Олексій Кулеба, голова Київської ОДА.

14:39
Міністр закордонних справ Кулеба закликав все міжнародне співтовариство негайно вимагати від Росії припинити вогонь і дати ремонтним бригадам якнайшвидше відновити електропостачання.

14:19
Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький: станом на 13:55 у Сумах "зелений коридор". Евакуація проводиться безкоштовно. Якщо хтось просить з вас за це гроші - повідомляйте 101 або 102.

14:15
Заступник командувача Сил територіальної оборони ЗСУ полковник Володимир Шведюк: "Кияни, як і вся Україна, готові до бою! Зброя, яка приходить від партнерів, на складах довго не затримується - все одразу йде до підрозділів Тероборони".

14:08
У КМДА розповіли, що столичні терцентри соціального обслуговування забезпечили продуктами та гарячим харчування майже 7 тисяч людей. Їхні адреси - тут.

14:05
Захоплене російськими окупантами цивільне рятувальне судно «Сапфір» транспортують в порт окупованого Севастополя - ГУР МО України.

13:43
Російський загарбник так хотів здатися в полон українцям, що здав не лише свою зброю, але й форму. Тому на допиті СБУ сидить у весільному костюмі, який із жалості йому дали українці - СБУ.

13:10
"Здається, російський рубль сів на російський військовий корабель", – Віталій Кім, голова Миколаївської ОДА.

12:53
Міноборони оприлюднило оперативну інформацію щодо російського вторгнення в Україну станом на 12:00 9 березня.
Триває чотирнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.
Противник суттєво знизив темпи просування військ, але не відмовився від проведення наступальної операції. Російський окупант несе втрати в живій сили та техніці, особовий склад деморалізований, здається в полон або вдається до дезертирства. Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на оточенні міста Києва, захопленні міст Суми, Харків, Маріуполь, Миколаїв; забезпеченні сухопутного коридору між ТОТ АР Крим та континентальною частиною РФ. Не полишає спроб вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.
Продовжується формування резервів противника в пунктах постійної дислокації з метою їх подальшого перекидання до визначених районів на території нашої держави.
У зв’язку з шаленим супротивом мешканців міста Херсон, окупанти намагаються запровадити адміністративно-поліцейський режим, для чого до Херсонської області введені підрозділи Росгвардії, що здійснили неправомірне затримання понад 400 громадян України.
На Волинському напрямку противник наступальних дій не проводить, проте зберігається висока ймовірність здійснення диверсій на військових об’єктах та об’єктах цивільної інфраструктури у Рівненській та Львівській областях диверсійно-розвідувальними групами окупантів.
На Поліському напрямку противник діє силами окремих підрозділів зі складу 29, 35, 36 загальновійськових армій Тихоокеанського флоту та Повітряно-Десантних Військ РФ. Після невдало проведеного наступу значна кількість підрозділів ударного угруповання окупантів зазнала втрат, та спішно виводиться в райони відновлення. Бойова техніка, зазвичай, противником не евакуюється.
Згідно з наявною інформацією, ворог проводить перегрупування з метою підготовки до чергової спроби взяти Київ. Після невдалого наступу у напрямку на н.п. Фастів противник здійснює спроби відновлення наступальних дій на зазначеному напрямку.
На Сіверському напрямку противник, силами окремих підрозділів зі складу 2, 41 загальновійськових армій та 90 танкової дивізії Центрального воєнного округу, намагається відновити наступ.
Силами до БТГр ворог здійснив переправу через річку Трубіж, блокував автотрасу Е95 в районі н.п. Залісся. Зазнав втрат на підступах до міста Чернігова та на інших напрямках. З метою відновлення боєздатності угруповання, на територію України переміщено БТГр зі складу 55 окремої мотострілецької бригади 41 загальновійськової армії Центрального воєнного округу зі складу оперативного резерву.
На Слобожанському напрямку противник силами окремих підрозділів 1-ї танкової армії (до 11 БТГр), 20-ї загальновійськової армії (до 8 БТГр), 6-ї загальновійськової армії (до 3 БТГр) Західного воєнного округу, 14-го армійського корпусу Північного флоту (до БТГр) намагається утримати рубіж від н.п. Сєверодонецьк до міста Суми. Основні зусилля зосереджує на спробі оточення міста Харків та виході на бар’єрний рубіж по річці Дніпро. Триває підготовка до наступу на Суми. Ворог зосереджує армійську авіацію для забезпечення дій повітряного десанту.
На Донецькому напрямку окупанти силами 1-го, 2-го армійських корпусів та окремими підрозділами зі складу 150-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії (до 7 БТГр) намагається продовжити наступальні дії на раніше обраних напрямках з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.
На Таврійському напрямку противник, силами окремих підрозділів зі складу 49-ї загальновійськової армії, 22-го армійського корпусу, 20-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії та Повітряно-Десантних Військ (до 17 БТГр) утримує рубіж від Херсона до Розівки. При спробах форсування річки Південний Буг ворог успіху не мав. Використовує міжнародний аеропорт Херсон для базування бойових літаків.
В Південнобузькому операційному районі російські окупанти утримують рубіж від міста Херсон до Каховки. Окремі підрозділи зі складу 49-ї загальновійськової армії Південного воєнного округу були зупинені північно-східніше міста Миколаїв уздовж річки Інгул.
Віримо в Збройні Сили України !!! Зберігаємо спокій !!! Слава Україні!!!

12:50
За два тижні війни поліція прийняла більше 550 тисяч дзвінків, не лише на номер 102 - Ігор Клименко, голова Нацполіції.

12:40
В Укренерго повідомили, що Чорнобильську АЕС повністю знеструмлено в результаті дій окупантів. Бойові дії тривають, що наразі унеможливлює ремонтні роботи та відновлення енергоживлення.

12:34
Держприкордонслужба опублікувала інформацію про черги перед пунктами пропуску на виїзд з України станом на 12:00 9 березня.

12:30
Сформована колона виїхала для евакуації людей із постраждалих районів Київської області. Аби всі мешканці знали про евакуацію, рятувальники повідомляють у гучномовці - голова Київської ОДА Олексій Кулеба.

12:19
Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час всеукраїнського телемарафону повідомив, що ситуація на кордоні з Придністров‘ям контрольована. Розвідка зафіксувала переміщення підрозділів, але їхня кількість недостатня для загрози.

12:17
"Внаслідок авіаудару по облуправлінню поліції 2 березня загинули четверо людей, 15 поранені, розбір завалів триває" - Сергій Болвінов, начальник слідчого управління поліції Харківщини.

12:10
КМДА опублікувала перелік і контакти комунальних медзакладів, які приймають пацієнтів.

12:00
Один поліцейський загинув, ще двоє осіб були тяжко поранені під час евакуації мирних жителів з Демидова у Вишгородському районі - ворог відкрив вогонь. Окупанти відкрили стрільбу у бік поліцейських та мирних жителів, повідомила поліція Київської області.

11:54
КМДА повідомляє, що у столиці невідкладна стоматологічна допомога надається безвідмовно та безоплатно із 10:00 до 16:00.
Також у Київському міському клінічному онкологічному центрі створено гарячу лінію для консультацій онкохворих пацієнтів та їх родичів за номером телефону (044) 365 07 62. Звертатися можна щоденно з 10:00 до 13:00. Детальніше - тут.

11:46
Міноборони Великої Британії в Twitter: "Здається, українська протиповітряна оборона досягла значних успіхів проти сучасних російських бойових літаків, що, ймовірно, завадило їм досягти будь-якого рівня контролю над повітрям".

11:38
Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський про ситуацію на блокпостах у північно-західному напрямку передмістя столиці: "За результатом перевірок можу сказати, що моральний стан наших героїв, які тримають оборону на підступах до Києва, надзвичайно високий. Всі наші захисники відмінно несуть службу та завдають максимальних втрат ворогу... Ми готові влаштувати російському війську негостинну зустріч".

11:21
Миколаїв. Містом везуть захоплену техніку окупантів.

11:14
Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що військово-політичне керівництво держави проводить інтенсивні переговори з партнерами з метою отримання допомоги для захисту України.
Міністр вкотре закликав українців не поширювати повідомлення щодо надання певними країнами тієї чи іншої зброї нашій державі: "Утримайтесь від коментарів з цього приводу. Залиште право висловлюватись на ці теми виключно офіційним особам. Я розумію прагнення людей поділитися добрими новинами. Але інколи це створює інформаційний фон, який негативно впливає на результат".

11:00
Харківщина. Автобуси для евакуації прибули до Ізюму.

10:51
"Миротворці" їхали у Харків "звільняти" його від "нацистів" за три дні. СБУ оприлюднила відео допиту російського полоненого, який одним із перших нарешті зізнається, що їхав не на "навчання", а на війну.
"Була команда захопити місто, окупувати всі основні дороги, перекрити виходи цивільних і зайняти Харків. Також мали дозвіл відкривати вогонь по мирному населенню і всім жителям міста", - розповів полонений начальник взводу.
Із цілого взводу загарбників вижив лише офіцер на відео та один із солдатів. І лише тому, що вони здалися в полон, зазначають в СБУ.

10:43
Українська розвідка оприлюднюла список льотного складу стратегічної авіації ПКС Росії, який планують перемістити на аеродроми Білорусі для здійснення ракетно-бомбових ударів по українських містах.

10:38
Колони для евакуації населення з гарячих точок Київської області вже вирушили.

10:34
ЗСУ продовжують ліквідацію ворожої техніки. Не обходиться і без трофеїв.
Глава Запорізької ОДА Олександр Старух повідомив, що під час бои?ового зіткнення в одному з населених пунктів області українські віи?ськові знешкодили росіи?ського "Тигра", а одну машину "затрофеі?ли".

10:28
Рікард Йозвяк у Twitter: "Останній проєкт заяви ЄС щодо Росії, який буде прийнято пізніше цього тижня, зазначає, що лідери ЄС "готові швидко застосувати додаткові санкції, якщо це необхідно". Жодної згадки про статус кандидата для України, лише те, що "ми ще більше зміцнимо наші зв’язки та поглиблюватимемо наше партнерство".

10:21
8 березня увечері по Житомиру був нанесений черговий авіаудар. У результаті є загиблі та травмовані. Також є загиблі та руйнування у Малинській громаді.

10:09
Колона з п'яти вантажівок з гуманітарною допомогою для Енергодара готується до виїзду.

10:06
Київщина, евакуація. Сьогодні відкривають "зелений коридор" з Бучі, Ворзеля, Бородянки, Гостомеля, Ірпеня. Близько 10:40-11:00 буде проводитися евакуація людей. В першу чергу - діти та жінки.
Ірпінь – готель "Ірпінь", Екомаркет (Соборна, 105б)
Буча – біля Бучанської міськради
Ворзель – вул. Курортна, 25, район залізничної станції, пологовий будинок
Гостомель – виправна колонія, Мирна, 3а
Бородянка – церква, вулиця Православна

10:00
Глава Харківської ОДА Олег Синєгубов повідомив, що ЗСУ дали чергову відсіч ворогу в напрямку Дергачів. Уночі Сухопутні частини ЗСУ, Нацгвардія і тероборона перейшли в контрнаступ на позиції артилерії та реактивні системи залпового вогню росіян, які систематично обстрілювали околиці міста Харкова.
Після невдалого супротиву ворог вдався до втечі, при цьому кинув військову техніку у вигляді важкого озброєння. Частина особового складу противника вдалася у втечі в лісові масиви в напрямку Бєлгорода, тож місцевих просять бути обачними та за можливості сприяти пошуку.

09:56
Зелені коридори. Міністр реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук проінформувала, що Україна отримала повідомлення від РФ про погодження маршрутів.
З метою евакуації місцевого населення сьогодні з 9:00 буде запроваджено режим припинення вогню на наступних маршрутах:
    Енергодар – Запоріжжя
    Суми – Полтава
    Маріуполь – Запоріжжя
    Волноваха – Покровськ
    Ізюм – Лозова
    Ворзель, Буча, Бородянка, Ірпінь, Гостомель – Київ (маршрут через Стоянку та Білгородку)

09:53
Так працює артилерія окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького.
"З нашого боку це виглядає саме так - велично і, повірте, дуже грізно! Зі сторони ворога… вигляд для людей з міцною психікою. Артилеристи бригади просили передати Україні та українцям, що їхня зброя справна, боєприпаси в наявності. І кожен залп наших гармат - це смерть окупантам", - пишуть у штабі ООС.

09:32
Добровольці з Білорусі вже воюють з українцями проти російських окупантів: "Всі готові вбивати росіян, білорусів, які прийдуть на цю землю зі зброєю, і, звичайно, чеченців - як же без чеченців".

09:26
1 березня окупанти бомбили центр Харкові. Будівля Харківської ОДА тепер напівзруйнована, але бюст Кобзаря вцілів...
ДСНС повідомила LIGA.net, що 8 березня проводились роботи з ліквідації наслідків обстрілів за п’яти адресами, у тому числі в будівлі ОДА. Врятовано двох людей. З-під завалів було деблоковано тіла 20 загиблих.

09:19
ДПСУ повідомляє, що минулої доби, 8 березня, на виїзд з України прослідували 106 000 осіб. Більшість із тих, хто виїхав – понад 75 000 – перетнули кордон на українсько-польській ділянці. У результаті цього на даному напрямку все ще зберігаються накопичення людей і автомобілів.
Також за минулу добу до України прибули 14 500 осіб. Майже 12 000 з них – українці, які невдовзі долучаться до сил оборони.

09:14
У Луганській ОДА повідомляють, що Сєвєродонецьк пережив найстрашніший час за час війни. Є загиблі та постраждалі. Детальна інформація щодо вчорашніх обстрілів - тут.

08:55
Ситуація в регіонах станом на ранок 9 березня.
Київщина. Ворог намагався вночі зайти до Ірпіня, атаку відбили. По Бориспілю ввечері був проведений ракетний удар. Одну ракету знищили, одна потрапила у технічні приміщення аеропорту, є поранені. Область готується до евакуації з гарячих точок.
Житомирщина. Ввечері та вночі було два авіаудари. У Житомирі окупанти зруйнували будівлю гуртожитку, попередньо також було влучання в одно з підприємств міста (уточнюється). Було бомбардування міста Малин. Зруйновано декілька приватних будинків. За попередніми даними внаслідок авіаційних ударів загинули дев'ять людей.
Запорізька область. Ворог намагається відновити наступ, здійснюючі перегрупування військ для подальшого наступу в напрямку Запоріжжя. Основні зусилля окупантів зосереджуються на створенні умов для захоплення, але темпи просування знижені, особовий склад деморалізований.
Чернігівщина. Оборонні бої на підступах до Чернігова. Вночі російська армія обстрілювала околиці Чернігова, за попередньою інформацією пожежі були в 10 житлових будинках.
Сумщина. В Охтирському районі та місті знову бомбила російська авіація, наразі немає зв'язку.
Луганщина. Обстріли Сєвєродонецька, Рубіжного та Кремінної, пожежі у житловому секторі унаслідок влучення снарядів. Відсутній газ, частково відсутні вода та світло. Практично немає інтернету та зв'язку. Вчора був потужний обстріл Сєвєродонецька. Сьогодні ОДА повідомила про виявлення тіл 10 цивільних.
Донеччина. У Маріуполі росіяни бомбили авіацією будівлю Червоного Хреста - міжнародного і українського. У місті немає нічого - води, електрики, газу, їжі, ліків. Окупанти знову блокували проїзд гуманітарного вантажу. Волноваха - стабільно погано, йдуть бої. У Новолуганському - обстріли, пошкоджено газогін, будинки. Про жертв ще не повідомляли - немає можливості обстежити.
Харків. Обласний центр тримає оборону, активних наступальних дій не було, вночі була поодинока атака окраїн міста з повітря. Зловили ще одного диверсанта. Тривають бої в Ізюмі, у Чугуєві і Дергачах є влучання снарядів у житлові будинки.
Кіровоградщина, Волинь, Херсонщина, Рівненщина, Вінничина, Хмельницька область, Тернопіль, Черкаси, Львівщина, Полтавщина, Чернівці, Івано-Франківськ, Одеса, Миколаївщина, Дніпро, Закарпаття - спокійно або відносно спокійно.

08:49
"Всі живі-здорові. Чекаємо на ваші танки. Нам трофеї треба". Тероборона вже отримала німецькі Panzerfaust 3 та готова до зустрічі з російськими окупантами.

08:43
ЗСУ ліквідували командира полку з Волгоградської області, підполковника Юрія Агаркова.

08:35
Девід Бекхем та його дружина пожертвували $1 млн на допомогу українським дітям. Також подружжя разом із ЮНІСЕФ відкрило збір грошей на допомогу українським дітям, що постраждали від війни.
"Матері змушені тікати разом з дітьми. Сім'ї розлучаються. Дітей забирають із ліжок, щоб уночі залишити свої будинки. Війна в Україні триває вже другий тиждень, потреби сімей загострюються, а 7,5 млн дітей зараз перебувають під загрозою", – написав Бекхем в інстаграмі.

08:19
Укрзалізниця повідомляє, що Словаччина призначає щоденні поїзди для вивозу біженців з України. Вони почнуть курсувати відсьогодні, з 9 березня.
Зі станції Чиєрна-над-Тісоу (Словаччина) поїзд відправлятиметься о 07:00 та прибуватиме до Чопа о 07:40. Зворотно поїзд вирушатиме о 10:35 та прибуватиме до Кошице о 13:49.
Також щоденно будуть курсувати поїзди Чиєрна-над-Тісоу - Кошице. Зі станції Чоп до станції Захонь (Угорщина) протягом дня з інтервалом у три години курсуватимуть дев'ять пар поїздів.

08:09
Сумщина. ДСНС повідомляє, що в ніч проти 9 березня ворожа авіація нанесла удар по житловим будинкам в Лебедині. З-під завалів будинків вдалось врятувати п'ятьох осіб, з них двоє - діти. Також внаслідок авіаудару знищено два житлових будинки.

08:04
Енергоатом повідомляє, що працівники Запорізької атомної станції вже чотири дні утримуються в заручниках. Всередині станції перебувають близько 500 російських солдатів і 50 одиниць важкої техніки. Працівники станції фізично та психологічно виснажені.
Є інформація, що персонал захопленої росіянами станції піддається катуванням. Крім того, війська окупантів змусили керівництво станції записати звернення, яке планують використати в пропангандистських цілях - створять черговий фейк, який будуть демонструвати росіянам та міжнародній спільноті для виправдання власних злочинів.

08:00
Генштаб показав свіжі втрати ворога на Чернігівщині та Київщині. Робота ЗСУ та тероборони.

07:49
В Мінінфраструктури повідомляють, що лише за перші сім днів березня українською залізницею було перевезено 8882 тонни гуманітарних вантажів, у тому числі пасажирськими вагонами. Йдеться про першочергові потреби: їжу, воду, ліки, дитячі товари тощо для Харкова, Маріуполя, Чернігова, Волновахи, Сум, Києва та інших міст і селищ.
З 1 по 7 березня на Харківщину доставлено понад 470 тонн допомоги. На Донеччину — 230 тонн. На Київщину — 2450 тонн. Кажуть, ця динаміка буде тільки зростати.

07:28
Харківщина. ДСНС повідомляє, що виходячи з географії авіаударів, у небезпеці перебувають всі громадяни - і мегаполіс, і далекі села. Зрозуміти логіку ворожих бомбардувань неможливо.
Внаслідок чергового авіанальоту агресор скинув щонайменше три некерованих авіабомби на невеличке село Дінець Слобожанської громади. Одна з них влучила у фундамент двоповерхового приватного будинку на вул. Діденко. Будинок зруйнувався миттєво. Трьом людям вдалось самостійно вибратись з-під завалів, щ одну витягли рятувальники.
Також у завалах відшукали тіла двох загиблих людей, серед яких 7-річна дитина.

07:22
Окупанти продовжують нещадно бомбардувати Харківщину. Критична ситуація у місті Ізюм. За відмову здатися російські окупанти взяли місто в облогу і знищують його, повідомляють у Нацполіції.

07:20
Глава Сумської ОДА Дмитро Живицький повідомив, що було продовжено дію гумкоридору з Сум до Полтави сьогодні, 9 березня, з 09:00 до 21:00. Можна виїжджати власним транспортом, додатково приблизно на 14:00 буде повернуто 22 автобуси з Полтави на Суми, які вчора поїхали у першій колоні. Автобуси подадуть для вагітних жінок, жінок з дітьми, людей старшого віку та з інвалідністю. Про місце виїзду буде повідомлено додатково.

07:13
Журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів, що після того, як Путіна було поінформовано, що росіяни застосували у Вінницькій області вісім дуже дорогих ракет, той дуже розлютився. Грозєв каже, що це були ракети, яких уже небагато в запасах Росії. Путін був розлючений, тому що йому перед цим доповідали, що ці ракети - найцінніші, й узагалі їх взагалі у запасах РФ не більше 1000.

07:05
Херсонська область. Генштаб повідомляє, що військовослужбовці ЗС РФ, переодягнені у цивільний одяг, висувалися у напрямку на місто Миколаїв.

06:49
Генштаб ЗСУ повідомляє, що у зв’язку з численними втратами особового складу противник продовжує проводити приховану мобілізацію під виглядом навчальних зборів в окупованому Криму, у Краснодарському краї та в ОРДЛО. Також зафіксовано випадки відрахування юнаків призовного віку з вищих навчальних закладів РФ з метою поповнення резерву армії загарбників. Крім того, окупантами не виключається можливість залучення військовоих невизнаної придністровсько-молдавської республіки у кількості до 800 чоловік, проте морально-психологічний стан зазначеного особового складу залишається на низькому рівні.

06:42
Лідери Саудівської Аравії та Еміратів відмовилися від телефонних розмов із Байденом під час війни Росії проти України. У Перській затоці дали зрозуміти, що не допоможуть знизити зростання цін на нафту, якщо Вашингтон не підтримає їх у Ємені та інших місцях, пише WSJ.

06:31
Нічний обстріл окупантів під Харковом:

06:15
Сьогодні вночі під час авіаударів по житловим районам у Сумах загинув неоднаразовий чемпіон чемпіонатів України з боротьби самбо Артем Прийменко 2006 року народження. Про це повідомив його тренер. Разом з Артемом загинули його тато, мати, бабуся та два молодші брати Єгор і Кирило.

06:11
Стівен Кінг у Twitter: "Україна цілком може стати В'єтнамом для Путіна".
Раніше Кінг вже підтримав Україну, опублікувавши фото в футболці з написом I stand with Ukraine.

05:56
Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд назвала "мертвим" російський газопровід Північний потік-2, будівництво якого призупинено через напад Росії на Україну. Її цитує NDTV.
За словами Нуланд, надії на роботу в майбутньому російський газопровід не має.
"Це шматок металу на дні моря, я не думаю, що він колись відродиться", - наголосила вона.

05:48
Іноземці, які приїдуть до України та вступлять до Інтернаціонального легіону для захисту країни від російського агресора, зможуть отримати українське громадянство. Про це заявив заступник голови МВС Євген Єнін.
За його словами, всі іноземні військовослужбовці будуть на обліку в Держприкордонслужбі, міграційній службі, Міноборони. Вони підпишуть контракт та отримають військовий квиток, який тимчасово замінить їм дозвіл на проживання.
"Надалі, якщо такі особи з-поміж іноземних громадян будуть зацікавлені в отриманні українського громадянства, то наше законодавство передбачає для них таку можливість", - розповів Єнін.

05:32
Затверджено графік евакуаційних поїздів на 9 березня, які прямують як територією України, так і закордон. Про це повідомляє Укрзалізниця у Telegram.
→ Харків :
    9:40 - №229/230 Харків – Ужгород;
    10:40 – №239/240 Харків – Львів;
→ Дніпро :
    8:00 - №907/908 Дніпро – Хелм;
    10:30 - №911/912 Дніпро – Хелм;
    11:00 - №203/204 Дніпро – Чоп;
    15:00 - №213/212 Дніпро - Трускавець
→ Запоріжжя :
    11:00 – №902/901 Запоріжжя – Хелм;
    12:20 – №223/224 Запоріжжя – Львів;
    16:05 №227/228 Запоріжжя – Ковель
→ Кривий Ріг :
    10:30 - №916/915 Кривий Ріг – Хелм.
→ З Лимана о 13:00 поїзд до Львова
→ З Одеси – поїзд о 22:32 до Ужгорода.
Список міжнародних евакуаційних рейсів на 9 березня:
    № 954 Львів – Хрубешів о 00:01;
    № 7603/7604 Львів – Пшемисль о 00:40;
    № 7605/7606 Львів – Пшемисль о 05:27;
    №956 Львів – Хрубешів о 07:10;
    №35/36 Львів – Пшемисль о 07:10;
    № 7607/7608 Львів – Пшемисль о 08:52;
    № 907/908 Дніпро – Хелм о 10:30;
    № 7609/7610 Львів – Пшемисль о 12:12;
    №7616/7617 Львів – Хелм о 14:00;
    № 7611/7612 Львів – Пшемисль о 15:40;
    №67/68 Київ – Варшава о 19:13 (з групою вагонів на Хелм);
    № 7601/7602 Львів – Пшемисль о 19:55;
    №7618/7619 Львів – Хелм о 20.30.

05:13
У Тайвані вивчають боротьбу України проти російської окупації, щоби створити власну військову стратегію на випадок вторгнення Китаю. Про це пише Reuters. Тайвань стежить за тактикою опору України, оскільки вона успішно протистоїть країні, яка перевершує її за чисельністю та зброєю.
Армія Тайваню значно поступається китайській, тому президент Тайваню Цай Інвень підтримував ідею "асиметричної війни", коли сили не численні, але мобільні та важкодоступні. У Тайвані вважають, що Україна у протистоянні Росії використовує аналогічну концепцію.

05:06
Для відображення "потенційних загроз НАТО". США на запрошення Польщі перекинуть у країну дві батареї ЗРК Patriot. Про це повідомили у Європейському командуванні ЗС США, пише CNN.

04:47
Rolex припиняє експорт товарів до Росії – Bloomberg

04:25
Системи моніторингу ядерних об'єктів на захопленій російськими окупантами Чорнобильській АЕС припинили передачу даних до МАГАТЕ. Про це повідомляє Reuters із посиланням на Міжнародне агентство з атомної енергії.
"Генеральний директор... зазначив, що віддалену передачу даних від систем моніторингу, встановлених на Чорнобильській АЕС, втрачено", – цитує видання звернення МАГАТЕ.

04:21
Британська група Gorillaz підтримала Україну у її доблесній боротьбі проти російського агресора.
I ain't happy, I'm feeling glad
I got sunshine in a bag
I'm useless but not for long
The future is coming on
It's coming on, it's coming on
It's coming on, it's coming on
 
03:59
Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко підтвердив - евакуація мирних жителів із Сум пройшла успішно. Перша колона з 22 автобусів вже прибула до Полтави, за нею слідує друга з 39 автобусів. Гуманітарним коридором скористалися водії цивільного транспорту. Діти, жінки та літні люди перебувають у безпеці, їм дали гарячу їжу.
За словами Тимошенка, серед евакуйованих 1100 іноземних студентів – вони продовжать подорож до Львова. Евакуйовані сумчани можуть залишитись у Полтаві або вирушити до західних областей країни.

03:45
Усю ніч тривала евакуація мирних жителів із Сум, вона завершилася – 5000 городян та 1000 приватних автомобілів перебувають у безпеці. Про це написав у Telegram голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький.
Напередодні евакуації російські війська завдали авіаудару по житловому сектору в Сумах. Три бомби за один вечір. Бомба прилетіла до житлового будинку, в якому перебувало дев'ятеро людей - усі загинули. Авіаатака окупантів зруйнувала шість будинків, близько 20 будинків зазнали пошкоджень. Загинуло 22 особи, серед них троє дітей. Вісьмох городян травмовано, зокрема п'ятирічну дівчинку.

03:10
Бронзовий призер Паралімпійських ігор у Пекіні Дмитро Суярко під час нагородження заявив , що його будинок «був підірваний і зруйнований» російськими окупантами, пише CNN. Спортсмен наголосив, що він щасливий нагороді, досягти більш високих результатів не зміг через хвилювання – він думав про ситуацію в Україні.
"Я щасливий, але ви знаєте ситуацію в Україні. У біатлоні потрібна дуже жорстка концентрація, і я двічі промазав, бо вчора мій будинок, де я живу, розбомбили та зруйнували", - сказав Суярко.

02:52
За 12 днів війни офіційно зафіксовано 1335 жертв серед мирних жителів України, які загинули внаслідок атак російських окупантів. Про це йдеться у звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини.
    Усього вбито 474 особи (97 чоловіків, 54 жінки, 8 хлопчиків та 4 дівчинки, а також 17 дітей та 294 дорослих, стать яких поки що невідома).
    Всього 861 поранений (76 чоловіків, 55 жінок, 11 дівчаток і 3 хлопчики, а також 30 дітей та 686 дорослих, стать яких поки що невідома).
    Причиною загибелі цивільного населення ставали обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, ракетні та авіаційні удари. Передбачається, що реальні цифри набагато вищі, інформація не надходить через активні бойові дії в містах України.

02:42
У Японії готують для України літак Сил самооборони. Він привезе бронежилети, шоломи та інше захисне спорядження для українських захисників, які протистоять російській окупації.

02:30
Міністр оборони Олексій Резніков написав у Facebook привітання до 208-річчя українського письменника Тараса Шевченка. Він додав, що зараз Україна дотримується його заповідей та закликів до боротьби. І опублікував фото на тлі пам'ятника Кобзареві.
Борімося – поборемо!
Нам Бог помагає!
За нас правда, за нас слава
І воля святая!

02:09
Заголовок американського СNN : Київ перетворився на фортецю, жителі якої сповнені рішучості захищати її. Журналісти із США розповідають, як українська столиця готується до оборони від російських окупантів. Ще нещодавно кияни жили мирним життям, а тепер вони на блокпостах, у теробороні, працюють волонтерами та неодмінно впевнені у перемозі. Автор публікації наголошує, що Київ сповнений рішучості і кожен городянин готовий підтримати ближнього.
"Ми не знаємо, який сьогодні день тижня, але точно знаємо, що сьогодні тринадцятий день війни", - цитує ресурс киянку Людмилу.

01:50
Україна не спить через артобстріли міст, а Росія - через черги до банкоматів. Очевидно, після заборони Центробанку РФ на продаж валюти та обмеження знімання сум із депозитів.

01:32
Пентагон відхилив пропозицію Польщі про передачу своїх винищувачів МіГ-29 у США для доставки в Україну через «складності» транспортування. Про це 8 березня заявив прес-секретар Пентагону Джон Кірбі, пише CNN. Продовжуються консультації з польським урядом щодо цього питання. За словами Кірбі, у Вашингтоні ще не зрозуміли - " чи є для цього суттєве обґрунтування", проте пропозицію Польщі назвали "розумною".

01:07
Рейтингова агенція Fitch знизила кредитний рейтинг Росії з В до С – рівня, коли дефолт вже неминучий. Рейтинг востаннє був знижений 3 березня, але після посилення санкцій він був ще раз переглянутий, і було зроблено висновок про переддефолтний стан Росії.

00:45
Глава МЗС Дмитро Кулеба порадував - учора був хороший день щодо «постачання зброї, нових санкцій та виходу іноземних компаній із РФ». Він наголосив, що деякі партнери намагаються «обмежитися напіврішеннями, грати з часом» - але ми не зменшуємо обертів.
«Іноді партнери звинувачують президента, мене, всіх нас у різкості. Так, ми різкі. Іноді безжальні. Особливо до тих, хто нас намагається трохи обдурити. Ми такі, тому що кожна зброя, кожна санкція, кожна компанія, яка виходить з Росії - це наближення перемоги, це збережене людське життя, це дитинство без страху, це незруйнований будинок, лікарня, школа», - наголосив міністр.

00:30
Найбільший холдинг лейблів звукозапису у музичній індустрії Universal Music Group зупиняє бізнес у Росії через агресію режиму Кремля в Україні. Компанія також вирішила закрити на території Росії всі офіси.

00:12
Центробанк Росії заборонив продаж валюти у касах банків з 9 березня до 22 вересня 2022 року. З депозитів росіяни відтепер зможуть зняти лише долари та в обмеженій кількості – до $ 10 000, все інше – у рублях за ринковим курсом. Євро із депозитних рахунків вже зняти неможливо. Продавати валюту росіяни, зрозуміло, зможуть, а ось готівкову валюту до вересня вже не купити.

00:01
ДСНС: окупанти нанесли авіаудар по житловому сектору у Малині (Житомирська обл.). Зруйновано 7 приватних житлових будинків, загинуло 5 осіб, з них - двоє немовлят 2021 року народження.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live