Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

8.03.2022

23:58
Мережа кав'ярень Starbucks призупиняє будь-яку активність в Росії та тимчасово закриває свої 130 локацій у РФ.

23:51
Компанія PepsiCo призупиняє продаж своїх відомих напоїв у Росії. Зокрема це стосується Pepsi-Cola, 7Up та Mirinda. Також призупиняють усі капітальні інвестиції й рекламні заходи в Росії. Компанія продовжить продаж товарів першої необхідності (молочні продукти, дитячі суміші та дитяче харчування).

23:35
Пояснення від Білого дому: Байден підписав указ про заборону імпорту російської нафти, скрапленого газу та вугілля до США. Це ще більше позбавить Путіна ресурсу, який він використовує для фінансування війни. Усі покупки цих енергоносіїв будуть заблоковані, зокрема і за чинними контрактами. Також американцям забороняють інвестувати в енергосектор Росії і брати участь в іноземних інвестиціях, які йдуть у енергосектор РФ.

23:18
Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко: росіяни обстріляли із РСЗВ "Град" гуманітарний конвой, що йшов у Маріуполь. Всі живі, вантаж не постраждав. Сьогодні гумконвою у Маріуполі не буде, як і "зеленого" коридору. Також окупанти здійснили авіаналіт і бомбардування офісу "Червоного хреста", куди міг би прибути гумконвой.

22:58
Поїсти наостанок: на фоні новини про закриття в Росії мережі McDonald's, у Москві утворилися черги до її ресторанів.

22:41
Радник глави Офісу президента Олексій Арестович: "Я не бачу варіантів для російської армії в Україні. Вони ще рухаються за інерцією наказів, але намагатися оточити одночасно чотири великі агломерації (Київ, Харків, Маріуполь, Миколаїв) 200 000 військ, рознесених на дистанції в 500 км, можуть тільки повні ідіоти. Ще буде якась там спроба "штурму Києва", спроба підрізати Харків і Суми, оточити Миколаїв, але це все вже інерція.
Російській армії в Україні - кінець. Ці ідіоти розтягнули сили, намагаючись набрати якомога більше. В результаті – ані втримати, ані наступати. Ви знаєте, що у Криму раптово стартував продаж квартир? Що вони екстрено вивезли із Криму сім'ї співробітників ФСБ? Їм тут кінець. Страшний, розгромний, ганебний.
Ні, нам ще доведеться постріляти. І ще буде страшно, і буде ще їхнє просування вперед, і ще буде загроза Києву, і будуть ще авіаційні та ракетні удари, і будуть ще наші загиблі. Але все це зомбі-наступ - інерція армії мертвих."

22:15
Мер Житомира Сергій Сухомлин: окупанти розбомбили гуртожиток. У ньому, зокрема, жили колишні радянські військові. Також завдано удар по заводу Ізоват, який створював 70% усієї мінеральної вати в Україні.

21:47
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький: "Польща і НАТО - не учасники цієї війни (Росії з Україною, - ред.), тому усі рішення про постачання наступальної зброї мають прийматися усіма членами НАТО. Ми готові передати наші винищувачі (МіГ-29, - ред.) у Рамштайн (база США у Німеччині, - ред.), але ми не готові самостійно робити жодного кроку, бо ми не учасники цієї війни."

21:43
Зеленський відреагував на відмову США купувати російські енергоресурси.

21:25
Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: сьогодні на Миколаївщині окупанти розстріляли машину з вихователями дитячого садочка. Вони їхали на роботу в інтернат.

21:10
МЗС Польщі про передачу літаків Україні: Польща готова негайно та безоплатно передати всі свої літаки МіГ-29 Сполученим Штатам Америки на базу Рамштайн (Німеччина). В обмін на це Польща просить США передати їй вживані літаки з такими ж характеристиками. Польща закликала інших членів НАТО, у яких є літаки МіГ-29, вчиняти так само. Раніше про ці літаки просила Україна.

21:08
Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: росіяни збирають сили та підступають до міста, їхня перша задача - закріпитись на околиці. Хочуть брати Миколаїв у блокаду. Російської техніки в Миколаєві немає. "Все в порядку. Ми все про них знаємо, про їхні настрої, перемовини, мапи."

20:48
Перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін: російські військовополонені будуть працювати в Україні на відновлення нашої економіки. Ми будемо використовувати можливості, які дають Женевські конвенції, зокрема - використання праці.

20:41
McDonald's призупиняє свою діяльність на території Росії і тимчасово зачиняє всі свої 850 ресторанів. Натомість власник брендів KFC і Pizza Hut (компанія Yum!) вирішив призупинити інвестиції та розвиток мережі у Росії. Весь прибуток з РФ там обіцяють скерувати на гуманітарну допомогу.

20:33
Радник голови МВС Антон Геращенко: у Костромі (Росія) містяни пробили колеса та розбили скло у машині, на якій була наліпка із символом російських окупаційних військ "Z".

20:27
Головне управління розвідки Міноборони: Росія уже залучає до війни з Україною найманців приватної військової компанії "Ліга" (раніше - ПВК "Вагнер"). Цими найманцями Росія поповнює свої резерви. Вони вже вмирають в Україні.

20:13
Ситуація на фронті станом 18:00 від Генштабу ЗСУ. Росія значно знизила темпи просування, окупанти - деморалізовані. ЗСУ тримають оборону у Поліському, Волинському, Сіверському, Донецькому, Слобожанському та частині Таврійського операційних районів. Триває кругова оборона Маріуполя, захищають Чернігів, Миколаїв та прилеглі до нього населенні пункти, прикривається узбережжя. Київ - також стійко відбиває атаки противника. У напрямку столиці окупанти планують перекинути 1000 бойовиків приватної військової компанії "Ліга" (раніше - ПВК "Вагнер").

20:08
В Ірпені, де тривають бойові дії, український поліцейський попрощався зі своїм малим сином, якого вивозили у безпечне місце.

19:51
Радник голови МВД Антон Геращенко: під Миколаєвом українські захисники взяли у полон групу російських окупантів. Вони - з Будьоновська, Ставропольського краю РФ.

19:39
Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон після зустрічі з лідерами "Вишеградської четвірки": ми будемо відбудовувати Україну, у нас буде для України "План Маршалла". Одним із джерел грошей може стати арешт та продаж британських активів підсанкційних російських олігархів, кажуть FT соратники Джонсона. Один із п'яти лідерів зустрічі заявив, що задум ще знаходиться на ранній стадії.

19:35
Міноборони України: через втрати в Україні Росія проводить приховану мобілізацію під виглядом навчальних зборів. Також військовим РФ заборонили розривати контракти на проходження служби.

19:19
Володимир Зеленський звернувся до Британського парламенту. Головне:
За 13 днів вторгнення росіяни вбили 50 дітей. Замість 50 світів, які могли б жити. Вони їх просто забрали.
Україна не шукала величі, але стала великою за ці дні. Країна, яка рятує людей попри терор окупантів, яка захищає свободу попри удари однієї з найбільших армій світу, яка обороняється попри все ще відкрите для російських літаків небо.
Ми не здамося і не програємо. Ми підемо до кінця. Ми будемо боротися на морях, у повітрі, будемо захищати нашу землю, якою б не була ціна. Ми будемо битися у лісах, полях, на узбережжях у містах і селах, вулицях, на пагорбах. Від себе додам - на териконах, на березі Кальміуса і Дніпра і не здамося. З вашою допомогою.
Посилюйте санкції проти держави-терориста, визнайте її державою-терористом, знайдіть спосіб зробити безпечним наше небо. До цього зобов'язує велич вашої держави.

19:15
Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов: у Харківській області росіяни висадили на 3 гелікоптерах десантно-штурмову групу у складі 120 осіб. Вони мали рухатися на Харків. Тероборона та сухопутні війська ЗСУ знищили більшу частину із них прямо на місці. Решта окупантів - втекла на територію Білгородської області РФ.
??Ворогу не вдалося реалізувати заплановане й у Вовчанському районі.  Російський противник на 3 гелікоптерах висадив десантно-штурмову групу. 120 осіб хотіли рухатися на місто Харків. Але наші тероборонівці та підрозділи сухопутних військ ЗСУ знищили більшу частину десанту прямо на місці. Решта - втекла на територію Білгородської області Російської Федерації.

19:03
Міністр підприємництва, енергетики та промислової стратегії Великої Британії Квасі Квартенг: Велика Британія поступово припинить імпорт російської нафти та нафтопродуктів до кінця 2022 року. Імпорт російської нафти становить 8%. Також я досліджую, як покінчити з імпортом російського газу (складає 4%).

18:50
Військові 93 ОМБр "Холодний Яр" знищили колону російської авто- та бронетехніки. 4 одиниці знищили українськими ПТРК "Стугна-П", ще 3 - упали з дороги в кювет. Окупанти, які вижили - втекли, їх ловили місцеві, каже один із військових бригади.

18:41
Джо Байден: Українці стали натхненням для світу. Очевидно, що Україна не поступиться. Ніхто не дозволить Путіну забрати те, що він хоче. Ми будемо надалі надавати гуманітарну і безпекову допомогу Україні. Я закликаю Конгрес прийняти пакет на $12 млрд на підтримку України.

18:36
Голова фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія: ДК "УкрОборонПром" готовий виплатити $1 млн за трофейний чи викрадений російський літак. $500 000 - за захоплений робочий гелікоптер.

18:31
Джо Байден: Російська економіка дала тріщину. 1 російський рубль коштує менше 1 цента.

18:26
Джо Байден на брифінгу: ми забороняємо імпорт російської нафти в США.

17:58
Президент США Джо Байден про кроки щодо притягнення Росії до відповідальності (пряма трансляція).

17:51
Цензор.нет: Оперативна ситуація на 11.00 8 березня.
1. Україна зуміла мобілізувати достатні сили, щоби виставити заслони на напрямках ударів російських військ.
2. Російська армія розпочала тотальну війну – бомбардувальники бомблять житлові квартали, багатоповерхові будинки зносяться артилерією та танками, розстріли та вбивства мирних громадян носять масовий характер.
3. Головні зусилля ворог зосереджує зараз на Донбасі та на півдні.
4. Загроза Києву велика, але штурму столиці не буде, чисельність захисників столиці перевищує чисельність з'єднань ЗС РФ.
5. Російська армія ще не вичерпала всі свої резерви, і перегруповується, намагаючись виконати більш обмежені стратегічні завдання.

17:42
ООН заборонила своїм працівникам називати ситуацію в Україні війною або вторгненням, повідомляє Irish Times із посиланням на лист, який розіслали співробітникам. Новина викликала жорстку відповідь міністра закордонних справ:
"Трудно поверить, что ООН могла фактически ввести такую же цензуру, какую Кремль вводит сейчас внутри России, запретив использование слов «война» и «вторжение» среди сотрудников ООН. Я призываю ООН оперативно опровергать такие сообщения, если они ложны. На карту поставлена репутация ООН", - написав Кулеба.

17:40
Встигли перед самісіньким пеклом. Чотири історії евакуації з Ірпеня та Бучі.

17:34
Прем'єр-міністр Шмигаль: "Кожен українець сьогодні має поставити собі питання – чим я можу бути корисним армії, країні, державі? І зрозуміти, що війна – це не лише фронт. Війна це теж тил, який має бути надійним та стабільним".

17:31
Київська ППО збила чергову крилату ракету над селом Калинівка Броварського району. Уламки ракети впали на Митний склад. Почалася пожежа. Працюють рятувальники.

17:18
Згідно з опублікованими сьогодні даними Управління ООН з прав людини, з початку російського вторгнення в Україні було вбито не менше 474 мирних жителів, зокрема 29 дітей. Ще 861 особа була поранена, внаслідок чого загальна кількість жертв серед цивільного населення, за даними ООН, досягла 1335 осіб. Справжня цифра, вважають у ООН, ймовірно, буде «значно вищою», оскільки дані з територій, де йдуть бої, приходять зі значним запізненням.
На окупованих Росією територіях ОРДЛО експерти ООН врахували 545 цивільних постраждалих, з яких 96 загинули та 449 отримали поранення.

17:03
30 окрема механізована бригада ім. князя Костянтина Острозького: "Російські солдати можуть повернутись у частини, а можуть частинами. Військові кажуть, що це вже їх лінгвістичний вибір!"

16:58
Європейська організація з ядерних досліджень (CERN) ухвалила сьогодні резолюцію, якою Росія через агресію проти України позбавляється статусу країни-спостерігача, а співпраця CERN з будь-якими російськими інститутами та установами припиняється.

16:34
Тимчасово окупований Мелітополь, який не здався окупантам.

16:30
Голова КНР Сі Цзіньпін провів сьогодні віртуальну нараду з канцлером Німеччини Олафом Шольцем та президентом Франції Емманюелем Макроном та підтвердив, що Китай готовий «активно працювати» з міжнародною спільнотою для врегулювання кризи в Україні (CNN)

16:26
Нова Зеландія на рік продовжує візи для громадян України, що перебувають у країні (Anadolu)

15:54
Кличко: підприємства життєзабезпечення у Києві працюють, магазини та аптеки теж, місто готується до оборони.

15:48
Російські окупанти знищили будівлю Центральної міської лікарні у місті Ізюм Харківської області.

15:44
Відеодоказ спроби прориву росіян через заздалегідь погасований "зелений коридор".

15:38
КИЇВ: повітряна тривога, йдіть у бомбосховища!

15:32
Жахливі кадри. Російський танк розстрілює цивільний автомобіль. Загинула літня сім'я.

15:24
Захід має запровадити проти Росії ще жорсткіші санкції, передати Україні літаки та ефективні засоби ППО та ПРО, повністю ізолювати Росію та Путіна. Інакше заклик "ніколи більше" – це лише порожній звук, написав глава МЗС Дмитро Кулеба у колонці The Washington Post.

15:19
УВАГА! Евакуація у Романівці триває до 17:00. Там на вас чекають автобуси. Підходьте!
Від волонтерів: Район від Соборної до ЖД під контролем України, від Соборної в інший бік – під росіянами. Евакуюватися з району Синергії можна лише пішки до Романівки . Не можна йти ні Лісенком і Давидчуком, ні Садовою. Краще йти Мечниковим до Університетської, йти звичайним кроком провулками та дворами. Якщо люди йдуть пішки, росіяни не чіпають.

15:10
У мобільному додатки Київ Цифровий тепер доступна карта автоматів з безкоштовною питною водою та бюветами. Також вона за посиланням https://bit.ly/kyiv-aqua

15:08
Генеральний прокурор при Верховному суді Німеччини розпочав розслідування військових злочинів російських військ в Україні. Йдеться про застосування касетних бомб, удари по житлових кварталах та цивільній інфраструктурі, газопроводах, сховищі ядерних відходів та ТЕЦ.

15:02
"Вийшов у магазин за продуктами, мене запакували прямо на вулиці і привезли в якусь будівлю. Потім завантажили в самоскид і з іншими повезли далі. Сказали воювати. Але коли почався обстріл, я з іншими заліз у танк і ховався. Стріляти не стріляв" – бо не вмію навіть."

14:39
Польська преса жваво цікавиться українським процесом переробки імперської військової могутності на металобрухт.

14:27
Олексій Данілов:
Ми вдячні всім за кожний патрон, голос на захист нашої держави та кожне слово в нашу підтримку. Але саме зараз, у цей момент, у цей день, цю хвилину, ми потребуємо максимально швидкої та практичної допомоги, від надання якої залежить українська перемога і не програш Заходу, це питання захисту українського неба – передача бойової авіації і засобів ПВО. Від цього залежить, чи буде росія далі вбивати наших дітей і жінок, наших батьків і літніх людей.

14:22
"Окупанти формують лінію для подальшої атаки на столицю за кордоном Гостомель-Буча-Ірпень-Гореничі. Місцеве населення морять голодом і холодом у підвалах, тримаючи їх як заручники" - мер Ірпеня у 2014-2018 роках Володимир Карплюк.

14:18
Українці, які через військові дії опинилися за кордоном, тепер можуть без обмежень оплачувати покупки будь-якою карткою ПриватБанку у будь-якій валюті, повідомляє прес-служба банку.

14:16
Миколаїв отримав підкріплення та готує контрнаступ.

14:09
Максим Марченко / Одеська ОДА (ОВА):
За моїм дорученням сьогодні розблоковано рух через Дністровський міст. Це дасть можливість поновити звичайний трафік через с. Затока Білгород-Дністровського району.

14:04
20 000 soldiers from whole the world are in already. The International Legion of Ukraine to fight Russia: how to join.

13:55
ЗСУ та інші формування сил оборони здійснили не менше семи контратак минулої доби. За Ізюм йдуть бої, у Маріуполі та зоні ООС знищено колони ворога, повідомив радник голови ОП Олексій Арестович.

13:49
Генеральний штаб ЗСУ: Оперативна інформація станом на 12.00 8 березня 2022 року
Основні зусилля окупантів продовжують зосереджуватися на створенні умов для захоплення міст Київ, Харків, Чернігів, Суми, Маріуполь, Миколаїв та виході на адміністративні кордони Луганської і Донецької областей.
Одночасно зберігаються ознаки готовності воєнно-політичного керівництва Республіки Білорусь до можливої широкомасштабної участі ЗС РБ у бойових діях проти України на боці РФ.

13:40
Служба безпеки України:
Ваші повідомлення про пересування ворога через офіційний чат-бот @stop_russian_war_bot щодня приносять нові трофеї.
Цього разу ми отримали координати ворожої техніки з позначками «V» на Київщині. Їх перевірили та передали військовим. Результат – на фото: полум’яні «привіти» окупантам. Тож як би вони не маркували свої бойові машини, ми знаємо, що наше «завдання буде виконане» точно – ми знищимо їх!

13:19
Росія може закрити свій магістральний газопровід до Німеччини, якщо західні країни запровадять заборону на російську нафту, заявив російський віце-прем'єр Олександр Новак.

13:15
У місті Чугуїв Харківської області снаряд влучив у приватний будинок, загинула громадянка Росії Красимова Ольга Анатоліївна, яка жила в Україні з 2012 року.

13:07
Міністр оборони Олексій Резніков: "Не вплинули жодні застереження, спроби діалогу чи стурбованість. Жодні міжнародні правила та механізми. Кремлю абсолютно начхати на ваші спроби розмовляти. Його не турбує ООН, ПАРЄ чи інша інституція, де ви намагаєтесь зберегти його присутність. Російські солдати поводяться як терористи і боягузи."

12:45
Дмитро Кулеба: "Росія тримає в заручниках 300 тисяч мирних жителів у Маріуполі, перешкоджає гуманітарній евакуації, незважаючи на домовленості з посередництвом Міжнародного Червоного Хреста. Вчора від зневоднення (!) померла одна дитина! Військові злочини є частиною навмисної стратегії Росії. Я закликаю всі держави публічно вимагати: РОСІЄ, ВІДПУСТИ ЛЮДЕЙ!"

12:34
УВАГА, МАРІУПОЛЬ! За повідомленнями ЗСУ, росіяни атакували зону гуманітарного коридору. Йде бій.

12:25
Російські окупанти під Харковом змушені були скористатися незахищеною телефонною лінією з українською сім-картою, щоб передати новину про загибель російського генерал-майора Віталія Герасимова. Розмова була миттєво перехоплена.

12:21
Гуманітарний коридор із міста Суми
The Humanitarian corridor from Sumy

12:16
Міжнародна організація Human Rights Watch заявила, що Росія "порушила свої зобов'язання з міжнародного гуманітарного права не проводити невиборчі або невідповідні напади, що завдають шкоди цивільному населенню", пише CNN.
"Протягом кількох годин 6 березня 2022 року російські сили обстрілювали перехрестя на дорозі, якою сотні мирних жителів втекли від настання російської армії на півночі України у бік Києва", - йдеться у заяві HRW.

12:14
Президент Зеленський: "Пішов сніг. Ось така весна. Яка війна – така і весна. Але нічого. Ми переможемо".

12:05
Міністр з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що з 10 години запрацював гуманітарний коридор для евакуації із Сум, який був узгоджений з Росією ще 5 березня, але не був раніше відкритий через російські обстріли пасажирського та вантажного транспорту.
Також відкритий гуманітарний коридор з Маріуполя до Запоріжжя, по ньому до Маріуполя зараз йдуть вісім вантажівок з медикаментами, водою та продовольством, та понад 30 автобусів, які на зворотному шляху мають вивезти людей – переважно жінок, дітей та людей похилого віку.
Незважаючи на узгоджене з Росією за посередництва Червоного Хреста припинення вогню на цьому напрямку, вже є повідомлення, що Росія продовжує вести вогонь трасою гуманітарного коридору. Міністр заявила, що якщо обстріл не буде припинено, Україна звернеться до міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних у зриві гуманітарних домовленостей.

11:49
Зеленський про звірства окупантів у Маріуполі: "Місто оточили, заблокували, спеціально виснажують, спеціально катують. Окупанти свідомо відключають зв'язок, свідомо блокують підвезення їжі, постачання води, відключають електрику. В Маріуполі вперше, мабуть, з часів вторгнення нацистів від зневоднення померла дитинка. Почуйте мене сьогодні, шановні партнери. Від зневоднення померла дитина в 2022 році".
 
11:45
Звернення президента України 8 березня: "Я не можу просто привітати... Не можу. Коли стільки смертей, стільки горя, стільки страждань. Коли триває війна - повномасштабна терористична війна проти нашого народу".

11:42
Гуманітарна колона їде до Маріуполя Донецкої області.

11:37
Полонений кримчанин Іван Темний 2000 року народження дзвонить з Одеси своїй матері. Визнає - "ми не миротворці, ми окупанти, ми людей вбиваємо, ми фашисти".

11:24
Українська розвідка оприлюднила список військових злочинців ВМФ Росії, які беруть участь у вбивствах мирних громадян України та ракетних обстрілах міст. До нанесення ракетних ударів крилатими ракетами “Калібр” морського базування залучалися не тільки громадяни РФ, а й зрадники України, які у лютому-березні 2014 року продалися Росії під час окупації нашого Криму, повідомляють у ГУР МО. У базі є все: фото злочинців, дані про сім'ї, посилання на сторінки у соцмережах, телефони та інше.

11:18
Іспанський легкий реактивний гранатомет Instalaza C90. "Спеціально для наших "визволителів". Дивіться, що є у тероборони. А тепер уявіть, що є у ЗСУ".

11:13
Суми, оновлені дані щодо кількості жертв внаслідок авіаудару російських окупантів вчора ввечері: 19 цивільних та двоє дітей. Кількість постраждалих встановлюється.

11:09
Взятий у полон льотчик збитого над Черніговом Су-34 Олександр Красноярцев дав свідчення, що російським військовим командуванням свідомо віддаються накази бомбардувати об'єкти мирної інфраструктури та житлові квартали українських міст. При цьому для ударів використовується не високоточна зброя, як стверджують воєначальники та пропагандисти окупантів, а некеровані авіабомби вільного падіння ОФАБ-250-270, ФАБ-500, ОФЗАБ-500.

11:05
До Маріуполя виїхала гуманітарна допомога з Запоріжжя. Окупанти тривалий час блокували виїзд гуманітарного вантажу, обстрілюючи його маршрут.

10:59
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк: "Трошки дивно, але російські високопосадовці дійсно вважають, що вони воюють з нацистами і націоналістичними батальонами. Це якась сюрреальна історія, яку вони самі собі придумали. Вони таким чином виправдовують свої агресивні терористичні дії і вони досі не розуміють, що це взагалі не продається ніде, крім самої Росії, яку вони відключили взагалі від інформаційної зони... Самі себе загнали в пастку придуманої історії і самі з собою вооють. Тобто вооють - вбивають наших людей - і самі з собою воюють, зі своїми страхами", - зазначив Подоляк.
Додав, що ніяких нацистів, крім самої РФ, не існує, ніякої російської правди немає, тому Україна перемагає на всіх фронтах.

10:48
Фонд Повернись живим зібрав 18,6 млн грн та придбав для української армії Raybird 3 — безпілотний літак, здатний виконувати задачі оперативно-тактичного рівня. Raybird 3 може коригувати вогонь на відстані до 120 км. Літак здатен допомагати у тому числі ракетному комплексу "Точка-У", чия боєголовка важить (!) майже 500 кг.

10:41
Російські полонені розповіли про військові злочини своєї ж армії, вбивства та пограбування мирного населення. Один в результаті добровольно здався "місцевим мужикам", інший ховався у лісі, поки його там не знайшли - теж місцеві мешканці.

10:35
Ще один російський танк перейшов на бік добра у Сумах. Та ще й парадний.

10:28
Суми, перший етап евакуації з міста, що вже котрий день потерпає від обстрілів російських окупантів.

10:19
Журналіст Юрій Бутусов повідомив, що вісім громадян України були затримані при спробі нелегально перейти кордон із Молдовою. Серед них – син співачки Софії Ротару Руслан Євдокименко 1970 року народження та онук співачки Анатолій Євдокименко 1994 року народження.

10:08
Ірпінь. Мер Олександр Маркушин розповів, що отримав повідомлення з російського номера із "пропозицією" здати місто.
"Роблю окупантам зустрічну публічну пропозицію - протягом 24 годин покинути територію Ірпінськоъ громади та зберегти життя та здоров'я кількох тисяч російських солдатів-строковиків, на яких вдома чекає мама, сестра, дочка, бабуся, кохана", - написав він.

10:04
Суми. Жертви російських окупантів серед цивільного населення.

09:50
Пропагандистські росЗМІ опублікували нібито звернення колишнього президента-втікача Віктора Януковича. У ньому "Янукович" виклав низку російських наративів про Майдан, війну на Донбасі, а також "по-президентськи та по-батьківські" звернувся до глави держави Володимира Зеленського. Ще він чомусь взявся цитувати Євангеліє.

09:43
Наслідки нічних бомбардувань Харкова на Космонавтів, 23 серпня.

09:41
Втрати противника станом на ранок 8 березня:

09:35
Суми після нічного бомбардування.

09:30
Сайт для українців, які терміново потребують тимчасового притулку в різних точках світу, і для тих, хто може цей притулок надати.

09:21
Глава Мінреінтеграції Ірина Верещук повідомила, що сьогодні має запрацювати гуманітарний коридор для міста Суми. Евакуація буде за маршрутом: Суми, Голубівка, Лохвиця, Лубни, Полтава. О 10:00 ранку перша колона має розпочати рух. В зв’язку з цим погодили режим тиші з 9:00 до 21:00. За словами Верещук, вже є інформація, що Росія готує зрив та маніпуляції, щоб змусити людей поїхати іншим шляхом - непогодженим та небезпечним.

09:09
Польскі добровольці вже почали працювати проти російських окупантів в Україні. Результативно працювати!

08:43
ДСНС повідомляє LIGA.net, що внаслідок обстрілів російських військ було зруйновано повністю 247 об’єктів та частково 1431 об’єкт критичної інфраструктури, у тому числі повністю зруйновано 112 житлових будинків, частково – 1122. На даний час через обстріли знеструмлено 815 населених пунктів.
Зараз 4400 осіб потребують евакуації. Вони знаходяться у захисних спорудах, підвалах, дачних кооперативах та під завалами.
Найскладніша ситуація в Бучанському районі Київської області. Окупантами там створено гуманітарну катастрофу. Відсутній доступ до населених пунктів Буча, Ворзель, Ірпінь, Михайлівська Рубежівка, Гостомель, Бородянка, Шибене, Нове Залісся, Красний Ріг, Макарів, Миколаївка, Колонщина, Копилів, Северинівка, Березівка, Плахтянка, Червона Гірка, Гавронщина, Немішаєво, Микуличі, Пороскотень, Клавдієво-Тарасове, Мила, Гурівщина у зв’язку із окупацією загарбниками. У цих населених пунктах розгорнуто російські блокпости, ведуться бойові дії, здійснюється обстріл житлових будинків та об’єктів інфраструктури.
За інформацією місцевих мешканців, окупантами здійснюється мародерство, вбивства, зґвалтування цивільного населення, проводиться паспортний контроль громадян.

08:28
"Якщо потрібно, ми зробимо більше". Джонсон, Трюдо та Рютте записали відео на підтримку України.

08:13
Ситуація в регіонах України станом на 08:00 8 березня.
Київщина. Бої у Ірпіні. Обстріли: Макаров, район Гостомеля. Рух ворожої техніки на півночі Броварського району. Постійна тривога авіаударів по Василькову, Білій Церкві, Гостомель, Узин. Підготовка до евакуації.
Миколаївщина. По Миколаєву - вчора відбили від міста російський окупантів. Вночі лунали вибухи. По області вночі все було тихо.
Харківщина. Харків вночі - відносно спокійно, по області велися бої в Ізюмському та Дергачівському напрямках.
Херсон. О другій годині ночі було чутно потужні взриви. Наслідки з'ясовуються.
Житомирщина. Вчора ввечері був авіаналіт. Удар по двом нафтобазам та промзоні.
Запорізька область. Ворог готується до наступу в бік Запоріжжя, здійснюючі перегрупування військ. Пологи, Василіва, Токмак, Мелітополь, Бердянськ та Енергодар - ситуація контролюється очільниками громад. В цей же час ворог намагається встановити поліцейський режим за допомогою неприхованого терору, спрямованого на цивільниих.
Хмельницька область. Повітряна тривога. Намагання обстріляти Старокостянтинів. Атаку відбито.
Чернігівщина. Вночі було кілька повітряних тривог. Оборонні бої біля Чернігова, по області.
Сумщина. Авіаналіт по житловим кварталам та приватному сектору. Понад 20 загиблих та поранених, серед яких діти. Сумський район - також авіаудари по селах, по звичайних будинках. Кількість жертв уточнюється. Охтирка - нічний авіаналіт, бомбили житлові квартали, приватний сектор, продуктові магазини. Знову вдарили по і так розбитій ТЕЦ. Місто без тепла повністю вже четвертий день. Кількість жертв уточнюється, ДСНС розбирає завали.
Луганщина. Обстріли Попасної, Рубіжного та Сєвєродонецька. У Попасній попадання у психоневрологічний диспансер - двоє загиблих. У Рубіжному - троє поранених цивільних. Відсутнє газопостачання, частково електрика та вода.
Донеччина. Мангуш (останнє смт перед Маріуполем) — під контролем окупантів. Маріуполь сьогодні пробився на зв'язок - ненадовго, зараз знову зникне. У місті катастрофа, люди дуже чекають на гуманітарку. Волноваху вже зрівняли із землею. Евакуація звідти сьогодні продовжиться. В районі Авдіївки обстріли. В районі Мар'їнки зранку розпочався бій.
Кіровоградщина, Волинь, Рівненщина, Вінничина, Тернопільщина, Черкаси, Полтавщина, Чернівці, Івано-Франківськ, Одеса, Дніпро, Закарпаття - ніч була спокійною.

07:59
Харків. Вчора у будинку на вулиці Краснодарській горіли 27 квартир з 1-го по 9-й поверхи. Загалом за добу рятувальники здійснили понад 40 виїздів для ліквідації пожеж у Харківській області, а також для розбирання завалів зруйнованих будівель. На пожежах та під завалами виявили тіла чотирьох загиблих осіб. Остаточна інформація щодо загиблих та постраждалих уточнюється.

07:50
7 березня в Сумах авіація росіян нанесла удар по житлових будинках. О 23:09 на місце події виїжджали рятувальники, які розбирали зруйновані конструкції будинків та ліквідовували пожежу. Вдалось деблокувати жінку, травмовану передали медикам. Також з-під завалів діставали тіла загиблих людей. Попередньо внаслідок обстрілу  загинуло дев'ять людей людей, з них двоє - діти.

07:46
Кабінет міністрів дозволив укладати шлюб із військовослужбовцем без його особистої присутності. Акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених з використанням засобів відеозв’язку чи без нього. Військовослужбовцям потрібно просто подати заявку командиру, який складе відповідний акт та надішле його до будь-якого відділу держреєстрації актів цивільного стану.

07:35
Президент Польщі Анджей Дуда в Twitter: "Якщо Путін думає, що руйнуючи будинки та вбиваючи мирних жителів, він зламає волю та дух українців, він помиляється. Як сказав мені Зеленський, кожен зруйнований будинок і кожна вбита жертва збільшують опір захисників і волю до перемоги".

07:16
Глава Сумської ОДА Дмитро Живицький показав результати роботи байкрактару по військовій техніці і по самих окупантах:

07:02
7 березня близько 20:20 від російських авіаударів загорілися нафтобази у Житомирі та в Черняхові на Житомирщині. У Житомирі горіли два резервуари ємністю по 10 000 кубометрів. Всього на нафтобазі дев'ять резервуарів. У Черняхові горіли два напівпорожніх резервуари ємністю по 2000 кубометрів, всього на території нафтобази 17 резервуарів. Відстань до житлових будинків - близько 500-600 м. О 06:15 пожежу було ліквідовано. Попередньо жертв та постраждалих немає.

07:00
Відео, як український протитанковий комлпекс "Стугна-П" працює проти окупатнів:

06:33
Почався 13-й день війни.
Генштаб ЗСУ повідомляє, що окупанти деморалізовані та все частіше вдаються до мародерства.
У Харківській, Сумській, Чернігівській та Київській областях на тимчасово окупованих територіях фіксуються грабежі, насильницьких дії щодо місцевих, захоплення цивільних помешкань, використання сільськогосподарських ангарів для стоянки військової техніки, облаштування вогневих позицій в густонаселених районах та об’єктах цивільної інфраструктури.
На тимчасово окупованих територіях у Херсонській та Миколаївській областях для впливу на місцеве населення окупанти використовують підрозділи психологічної боротьби. Створено до 10 тактичних груп психологічної боротьби із завданнями, щодо проведення пропагандистської роботи з місцевим населенням.

06:25
Росія швидко і впевнено обігнала Іран за кількістю введених проти неї санкції і стала найбільш підсанкційною країною у світі. Так тримати!

06:19
Заступник глави Офісу президента Андрій Сибіга повідомив, що Володимир Зеленський прийняв рішення відкликати українських миротворців - високопрофесійних військових - з усіх місій у світі. Разом з обладнанням. Для посилення вже зараз української армії у відсічі російській агресії. Сибіга показав фото указу. На сайті глави держави його поки що немає.

06:06
Глава Запорізької ОДА Олександр Старух в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив, що ситуація складна, але ворогу не вдалося просунутися на жодній ділянці. 7 березня бої велися в районах міст Пологи і Гуляйполе. В обласному центрі ситуація стабільна, місто готується до можливого наступу.

05:26
В Ізюмі Харківської області місцеві жителі шостий день перебувають у бомбосховищах через атаки російських окупантів. У місті немає продуктів, тепла, світла, води, не працює зв'язок, повідомив заступник мера Ізюма Володимир Мацокін.
"Більше немає автовокзалу, суду, залізничного вокзалу, виконкому, медичного коледжу, поліції, військкомату, десятків магазинів та контор, у приміщенні лікарні немає вікон, у дитячу спортивну школу влучив снаряд. Центральний парк - як місце кривавого побоїща", – написав він.
За словами чиновника, Ізюм завжди був мирним містом, на його території ніколи не розташовувалися військові частини.

04:58
Світовий банк затвердив екстрене фінансування у розмірі 723 млн доларів, щоб допомогти уряду України виплатити заробітну плату, допомогу та пенсії в державному секторі, повідомляє ВВС.
Банк заявив, що пакет включає фінансування з Великобританії, Нідерландів, Швеції, Японії, Данії, Латвії, Литви та Ісландії.
Світовий банк також повідомляє, що найближчими місяцями він виділить ще 3 мільярди доларів для України та сусідніх країн.

03:59
Бійці полку Нацгвардії Азов знешкодили під Білогородкою на Київщині вісім російських окупантів, повідомляє нардеп Олексій Гончаренко.

03:55
Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький показав колони ворожої техніки, знищені за допомогою Bayraktar.

03:52
Після 23:00 на Суми та район російські ворожі літаки скинули авіабомби. Вони впали на житлові квартали міста. Знищено та пошкоджено будинки. Є загиблі та поранені. Серед постраждалих – діти. Про це повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.
"Про яку війну і які правила взагалі може йтися, коли російська армія вбиває, знищує, скидає бомби на мирне цивільне населення?!" – написав Живіцький.

03:39
У місті країни-агресора Санкт-Петербург двом росіянам дали 15 діб арешту за напис на стіні будинку "Добро переможе".
"05.03.2022 о 06 годині 20 хвилин Алексєєва та Гулевич, перебуваючи біля д.5 по наб. річки Фонтанки у м. СПб, вчинили дрібне хуліганство, порушили громадський порядок, а саме нанесли балончиком червоного кольору на стіну будинку напис: "Добро переможе зло", а також на сміттєвих баках "НІ ВІЙНІ" "NO WAR", при цьому голосно використовували грубу нецензурну лайку", - йдеться у повідомленні суду.

03:26
Президент Володимир Зеленський звернувся до американських євреїв за підтримкою у війні проти Росії, повідомляє Reuters.
"Це просто нацистська поведінка у чистому вигляді. Я навіть не можу кваліфікувати це якось інакше", - сказав Зеленський групі представників американських єврейських організацій.
Президент розповів про населені пункти, зруйновані російськими окупантами, та їхніх жителів, які без зброї протистоять ворогові.
"Вони кидаються під танки. Це для того, щоб ви зрозуміли, що тут відбувається", - сказав Зеленський.
Він зазначив, що росіяни не випускають людей із міст, на які вони напали, перешкоджають постачанню продовольства, відключають інтернет, телебачення та електрику.

03:03
Міноборони Великобританії заявило, що Росія продовжує атакувати коридори для евакуації в Україні, повідомляє CNN.
Міністерство звинуватило російські сили у завданні ударів по зелених коридорах та вбивстві кількох мирних жителів, які намагалися евакуюватися з міста Ірпінь. У відомстві зазначили, що через запеклі бої Ірпінь вже кілька днів залишається без тепла, води та електрики.

02:37
Український Bayraktar знищує військову техніку окупанта.

02:34
На період дії військового стану військовослужбовцям строкової служби виплачуватимуть додаткову винагороду у розмірі 30 000 гривень щомісяця, повідомляє Міноборони.
Усім категоріям військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують проведення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів  ? розмір додаткової винагороди збільшується до 100 000 грн в розрахунку на місяць, пропорційно часу участі у таких діях та заходах.
Сім’ям військовослужбовців, які загинули у цій війні, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 млн грн, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів.

02:15
У Миколаєві спецназ поліції КОРД точними пострілами знешкодив ворожі танк та БМП.

01:59
Представник Пентагону Джон Кірбі заявив, що Міноборони США вважає правдивими повідомлення про те, що російський диктатор Володимир Путін намагається завербувати бойовиків у Сирії для участі у війні проти України. Про це повідомляє CNN.
"...Ми вважаємо примітним те, що за участю більш ніж 150 000 військовослужбовців військовий поступ усередині України, особливо на півночі, застопорився, і Путін вважає за необхідне спробувати завербувати іноземних бойовиків для цієї своєї війни", — сказав Кірбі.

01:52
Президент Володимир Зленський нагородив 96 військовослужбовців ЗСУ, які стали героями під час мужнього відбиття російської агресії.

01:31
Міноборони опублікувало оперативну інформацію щодо російського вторгнення станом на 00:00 8 березня.
Супротивник зосереджує основні зусилля на виконанні наступних завдань: забезпечення сухопутного коридору між тимчасово окупованим Кримом та континентальною частиною РФ; взяття під повний контроль Маріуполя; оточення із подальшим захопленням Києва, а також вихід на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.
Протягом доби противник здійснював перегрупування для організації штурму Києва. До штурму окупанти планують залучити найбільш боєздатні частини та підрозділи зі складу спеціального полку Росгвардії імені Рамзана Кадирова (Грозний), 27 загону СПП "Кузбас" (Кемерово), 604 центру СПП "Витязь" (Москва) Росгвардії та ПВК "Ліга" (колишня ПВК "Вагнер").

01:19
За весь час війни, яку Росія почала проти України, Повітряні сили ЗСУ збили десятки крилатих та балістичних ракет окупанта, 52 бойові літаки, 69 вертольотів та інші малорозмірні цілі. Про це повідомляє прес-служба ПС ЗСУ.

01:09
YouTube заблокував канал кремлівського пропагандиста Володимира Соловйова за порушення правил сервісу. Також видалено його канал "Вечір із Володимиром Соловйовим".
Пропагандиста цей факт несподівано засмутив, незважаючи на те, що YouTube — американська компанія, тобто, в розумінні Соловйова, ворожа. Він закликав цензурні органи фашистського путінського режиму заблокувати сервіс на території РФ.

01:02
У Литві закликають уряд заснувати спеціальний трибунал за агресію Росії та Білорусі проти України.

00:59
Радник голови МВС Антон Геращенко опублікував перехоплення телефонної розмови одного з окупантів, у якому він розповідає своїй подружці, як розстріляв у лісі мирних українських громадян.
"А тебе мерзота, ми знайдемо! Ми знаємо хто ти, і ти відповиси разом із усіма ублюдками, які розстріляли трьох беззахисних, захоплених у заручники, українців", - написав Геращенко.

00:11
Зеленський розповів, як мирні жителі Херсона, Чаплінки, Новотроїцького, Токмака, Мелітополя, Старобільська без зброї захищали свої міста від російських окупантів.
"Ми кричимо на окупантів разом з вами, ми стоїмо на площах і вулицях разом з вами, ми не боїмося разом з вами, коли окупанти відкривають вогонь і намагаються розігнати всіх..." – сказав президент.

00:09
Мелітополь відмовляється від "гуманітарки" окупантів та продовжує виходити на українські мітинги.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live