Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

6.03.2022

23:51
Президент Зеленський нагадав, що на завтра Росія "офіційно анонсувала обстріл українських підприємств оборонного комплексу, більшість з яких побудовані ще радянською владою в містах. Наразі вони розташовані серед звичайного міського середовища. Там працюють тисячі людей, сотні тисяч живуть поруч".
"Це вбивство, свідоме вбивство. І я не почув сьогодні реакції від жодного лідера світу, від жодного західного політика", - сказав Зеленський.

23:45
Вулиця у столиці Албанії Тірані, на якій розташовані посольства Росії та України, буде перейменована на вулицю Вільної України, заявив мер міста за повідомленням AFP.

23:30
Репортер CNN Алекс Маркарт про те, як і чому росіяни бомбять українські міста та села та сотнями вбивають мирних мешканців: "У росіян або дуже погано з прицілюванням, або їм просто наплювати".
    "Are the Russians really bad at aiming ... or do they simply not care?": @MarquardtA after seeing deadly strike on homes in Markhalivka, Ukraine. pic.twitter.com/fxCdvn1r9Q
    — CNN (@CNN) March 6, 2022

23:17
Олена Зеленська: "В Україні вже понад 38 загиблих дітей. І через обстріл мирних міст і селищ ця цифра може збільшуватися прямо зараз!"

23:09
Зеленський: Харків, Гостомель, Чернігів, Маріуполь, Волноваха та Херсон набудуть статусу «Місто-Герой».

22:59
Звернення президента Зеленського: "Сьогодні – Прощена неділя. Але ми не пробачимо сотні й сотні жертв. Тисячі й тисячі страждань. І Бог не пробачить. Ні сьогодні. Ні завтра. Ніколи. І замість Прощеного буде Судний день."

22:54
ДПСУ: Від 7 до 10 років тюремного ув’язнення загрожує чотирьом буковинцям, які сприяли переправленню до ЄС п’ятнадцятьох ухилянтів від військової служби.

22:30
Михайло Подоляк: "Наші правильні західні партнери! Поки ви думаєте, війська РФ намагаються зруйнувати всі наші аеродроми. Щоб у нас не було жодних літаків. Щоб ми не могли закрити небо самотужки. Щоб потім бомбити мирні міста та вбивати мирних мешканців. Точно хочете бачити це у своїх телевізорах?"

22:00
За уточненими даними, сьогоднішнього ракетного удару по Вінниці було завдано з акваторії Чорного моря російськими стратегічними бомбардувальниками Ту-95 мс або Ту-160.

21:58
"Точно в танк!" За російською технікою працює ПТРК "Стугна".

21:53
ДПСУ: За минулу добу державний кордон України на західній ділянці перетнули понад 133 тисячі осіб та більше 17 тисяч транспортних засобів. Пасажиропотік продовжує зростати і в порівнянні з 4 березня збільшився приблизно на 15 тисяч осіб.
До України минулої доби прибуло 18 тисяч осіб, з яких близько 14 тис. - українці.

21:32
МВС: Під Маріуполем підбито 7 російських танків, 5 БТР, 2 Тигра, близько 40 окупантів знищено, двох взяли в полон.

21:27
Тяжко доводиться російським окупантам у Бердянську. Ну, просто дуже важко. А буде ще важче.

21:17
"Стоїмо за 40 км від Києва, нехіло просунулися вже. Ще Бориспіль брати. Картоплю в підвалі знайшли, а то 20 днів одні сухпайки жерли". Окупант із татом поговорив. Більше не зможе.

21:01
Юрій Бутусов: Під Сєвєродонецьком знищено передовий загін російських військ.

20:55
Радник МВС Вадим Денисенко: Окупанти, схоже, отримали з Москви вказівку перешкоджати створенню "зелених коридорів" для евакуації цивільних.

20:48
Поліцейський спецназ палить російські танки у Заворичах під Києвом.

20:45
Міжнародна карткова платіжна система American Express вирішила припинити роботу в Росії та Білорусі.

20:43
Соціальна мережа TikTok "тимчасово призупиняє" роботу в Росії через закон про "фейки".

20:31
ДСНС по наслідкам авіаударів по Харкову:
Близько 19.00 сталися авіаудари по м. Харків, а саме:
    в будівлю Військової служби правопорядку ЗСУ та поруч розташовані двоповерхові житлові будинки (з подальшим загоранням). Наслідки встановлюються. Від ДСНС залучено 50 осіб та 10 од. техніки;
    в будівлю поліклініки МВС України по Харківській області. Попередньо постраждало 2 особи. Від ДСНС залучено 32 особи та 7 од. техніки;
    в Харківську телевізійну вежу. Наслідки встановлюються. Від ДСНС залучено 5 осіб та 1 од. техніки.
Силами ЗСУ збито два літака РФ. Один літак впав поблизу с. Макариха Золочівського району, другий – в районі пгт. Кулиничі.

20:17
Під час евакуації з Ірпеня на Київщині російські окупанти обстріляли мирних жителів. Загинули вісім людей, заявив мер міста Олександр Маркушин

20:13
Російські пропагандистські медіа продовжують поширювати дезінформацію та фейки - на зразок "наради" Путіна з представниками "Аерофлоту".

20:08
Борис Джонсон після телефонної розмови з Володимиром Зеленським заявив, що Великобританія продовжить надсилання в Україну оборонних озброєнь.

20:01
КИЇВ: Повітряна тривога!

19:59
Арахамія: Росія на переговорах вимагає визнання незалежності ОРДЛО та російського статусу Криму, але це неприйнятно для українського суспільства.

19:15
Голова Харківської ОДА: У Харкові через обстріл росіян пошкоджено телевежу. Ведуться роботи над відновленням телесигналу.

19:11
Головнокомандувач ЗСУ: Сили спецоперацій "віджали" танк загарбників.

18:50
Головне управління розвідки Міноборони опублікувало список особового складу 6-ї окремої танкової бригади окупаційних військ Росії (військова частина 54096), яка бере участь у вторгненні.
"Танкісти, ви знали, що виконуєте злочинні накази, але ви свідомо зробили цей вибір! Вирок на знищення ви підписали собі", – сказано в повідомленні.

18:45
Генеральний штаб ЗСУ: Оперативна інформація станом на 18.00 6 березня 2022 року
Не досягнувши успішного просування підрозділів, окупаційні війська, в порушення Міжнародного гуманітарного права, продовжують наносити ракетно-бомбові удари по об’єктах цивільної транспортної інфраструктури, обстрілювати та вбивати мирне населення. В населеному пункті Липці (Харківська область), окупанти забирали телефони місцевих жителів, примушують одягати білі та червоні пов’язки на руку, а на будівлях вивішувати білі ганчірки.
Близько 14-ї години противником було нанесено масований ракетний удар по аеропорту "Вінниця", протягом дня не припиняються обстріли Маріуполя, Ірпеня та інших Українських міст і сіл.
У зв’язку зі значними втратами, що мають окупанти з початку війни, з метою залучення добровольців, у Краснодарському краї розпочато приховану мобілізацію, збільшено розповсюдження пропагандистських матеріалів щодо “звірств неофашистів та необхідність знищення фашизму” (дані уточнюються).
Визначені підрозділи Збройних Сил України здійснили контратаку на Маріупольському напрямку і знищили 3 танки, 4 БМП, 2 броньованих машини “Тигр” та близько 30 російських окупантів, 2 загарбники потрапили в полон. Ворог має втрати і на інших напрямках.
Нагадуємо, довіряйте тільки перевіреним джерелам.
Не впадайте у паніку. Разом переможемо!
Слава Україні!!!

18:34
Над Харковом збили ще один російський літак.

18:25
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль попросив країни G7 припинити членство Росії та Білорусії у Міжнародному валютному фонді та всіх організаціях Світового банку.

18:23
"Годину тому ми були змушені відключити Ірпінь від газопостачання через попадання бойового снаряда в газопровід. Це стало наслідком протиправних дій Росії, яка нехтує правилами ведення війни та масово обстрілює громадянське населення", - повідомив голова Київської ОДА Олексій Кулеба.

18:14
В Ірпені під обстрілом загинув актор та телеведучий Паша Лі.

18:11
Ірпінь. Росіяни продовжують обстріли, у тому числі з узгодженої ними зони "зеленого коридору".

17:47
Російським військам перед війною проти України масово роздавали пропагандистський "кодекс честі". Українська розвідка показала цю "літературу", яку мали при собі полонені росіяни. Текст сповнений ненависті, фашистської пропаганди війни, примітивних конспірологічних теорій і розрахований на дуже неосвічених людей, кажуть у ГУР.

17:44
Під Києвом окупанти відкрили вогонь по авто британських журналістів Sky News.
    Sky News team's harrowing account of their violent ambush in Ukraine this week https://t.co/VOUf4dUfTT
    — Sky News (@SkyNews) March 4, 2022

17:36
Глава Мінреінтеграції Ірина Верещук розповіла про зрив відкриття гуманітарного коридору в Маріуполі. Зранку окупанти гатили Градами по місту - гуманітарний коридор так і не запрацював. Також до міста не вдалося завезти вантаж з гумконвоєм, тому що росіяни вели обстріл по маршруту вантажів.
Окремо Верещук розповіла про іноземних студентів, що застрягли в Маріуполі через злочинні дії окупантів.

17:27
Київська область. Гостомель, Ірпінь. Кадри евакуації під канонаду стрілянини окупантів та плач дітей.

17:21
Ірпінь. Голодні окупанти мародерять та мішками виносять їжу з магазинів. Раніше ми вже повідомляли про сухпайки росіян, які прострочені на сім років, а також про план Путіна захопити Україну за декілька днів, через що росіяни залишились без їжі вже на третю добу.

17:15
Глава Миколаївської ОДА Віталій Кім про обстановку в регіоні: сьогодні за великим рахунком перепочинок, чекаємо на вечір. Кім попереджає місцевих жителів: зараз українські війська їхатимуть на трофейній техніці окупантів – не стріляйте. Також голова ОДА повідомив, що росіяни збили два українські літаки в районі Пісок.

17:02
Харитін Старський назвав три причини, чому Росії більше не буде, і чому перемога - точно за нами.

17:00
Ірпінь, евакуація. Попри обстріли та попри тимчасове захоплення міста ворогом поліцейські з військовими вивели з зони бойових дій 200 цивільних, з них - 50 дітей. Евакуація проводилася поблизу села Романівка під мінометним обстрілом ворога.

16:58
Мер столиці Віталій Кличко: "Одне можу сказати - з Києва ми нікуди не підемо". Наразі бої йдуть в Бучі, Ірпіні, Гостомелі.

16:46
Хмельницька область. 5 березня росіяни зробили близько 10 ударів з повітря по військовому аеродрому в місті Старокостянтинів. В результаті обстрілу троє військовослужбовців травмовані, інфраструктура військової частини частково пошкоджена. Розпочато розслідування.

16:45
За даними МОЗ, станом на 6 березня в результаті обстрілів окупантів в Україні загинуло 38 дітей, ще 71 дитина отримала поранення.

16:43
Укрзалізниця відкликає свої вагони-рефрижиратори з точок для збору останків тіл знищених солдатів російської армії, тому що РФ не збирається забирати свої трупи. Є інформація, що у Міноборони РФ розпорядилися "ховати тіла російських солдатів у братських могилах або знищувати на місці".

16:37
Луганська область, тимчасово окупований Старобільськ. Люди співають Гімн України, зірвали та спалили прапор терористичної організації ЛНР.

16:33
Герой України Валерій Чибінєєв планував залишатися в українській армії до самої пенсії... Але загинув від рук російського окупанта 3 березня 2022 року в боях під Гостомелем, захищаючи Україну.

16:15
"Так б'є українська артилерія. А я попереджав: нє*єр шастать". Околиці Миколаєва. Те, що залишилось від російських окупантів.

16:03
Генпрокурорка Ірина Венедіктова звернулася до російської "журналістки" Тіни Канделакі, яка активно підтримує Кремль у війні проти України та поширює путінську пропаганду. В Україні вона тепер має статус підозрюваної. Найближчими днями українські прокурори ініціюють процес оголошення Канделакі у розшук.

15:55
"Мені соромно мати приналежність до військовослужбовців Росії". Колишній співробітник МВС РФ, який минулого року переїхав до України, показово розірвав свій паспорт РФ та військовий квиток, а також виявив бажання стати до лав тероборони. Українські правоохоронці попередньо перевірять його.

15:50
Під час евакуації в Ірпені окупанти вистрілили у мирних жителів із гранатомета, повідомив радник голови МВС Антон Геращенко.

15:46
Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що зі столиці продовжують евакуйовувати дітей з інвалідністю, дітей-сиріт, дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах та людей з інвалідністю.
Учора евакуаційним рейсом до Польщі відправили близько 1000 киян таких категорій. Серед них – і майже 200 дітей з інвалідністю. Усього ж за ці дні такими рейсами до Європи вже відправили понад 3000 осіб.

15:40
Окупанти завдали ракетного удару по Вінниці. Глава ОДА Сергій Борзов повідомив, що було попадання у військовий об'єкт. Раніше президент Володимир Зеленський сказав, що російські війська випустили вісім ракет по Вінниці.

15:39
У тимчасово окупованому Генічеську українці вийшли на мітинг проти окупантів, рекомендують забратися додому загарбникам.

15:33
ДПСУ повідомляє, що Кремль планує провокації з використанням насильно мобілізованих жителів ОРДЛО.
В окупований Крим вчора прибув ешелон з особовим складом мобілізованих в ОРДЛО. Найближчим часом цих осіб планують використати для здійснення провокацій у південних регіонах України. Не виключено, що агресор використає їх як "гарматне м'ясо".
Цих осіб можуть також спробувати видати за місцевих жителів для пропагандистських картинок. Провокації з численними жертвами окупанти можуть найближчим часом здійснити і у східних регіонах України.

15:28
У Москві проходить мітинг з вимогою припинити війну. ОМОН традиційно для РФ "пакує" учасників акції в автозаки, а затримані люди співають Гімн України в цей час.

15:22
В Маріуполь прямує гуманітарний вантаж з Дніпра та Запоріжжя: 19 фур везуть 380 тонн вантажу (воду, муку, крупи, медикаменти, ковдри, матраси, подушки).

15:13
Глава Донецької ОДА Павло Кириленко повідомив, що російські окупанти обстріляли житлові будинки у Краматорську, в результаті чого є щонайменше двоє загиблих. Також є велика кількість поранених, точна цифра наразі невідома. Фахівці не дали ще остаточного висновку, яка саме зброя була застосована. Орієнтовно йдеться про крилату ракету - на кшталт такої, яку збили вчора поблизу Краматорська українські сили ППО.

15:11
Кадировець Іскандер Мамедов із підбитої БМП-2 біля Києва "докатався"

15:07
Журналіст Юрій Бутусов повідомляє, що сьогодні російські повітряні терористи бомбардували житлові квартали Чернігова важкими некерованими бомбами ФАБ-500. Дві бомби впали на житлові будинки і не розірвалися. Українська ППО збила під час цього нальоту російський штурмовик Су-25. Льотчик-терорист Гаттаров катапультувався, але при падінні вщент розбив собі голову.

15:04
Глава Харківської ОДА Олег Синєгубов повідомляє, що сьогодні вранці сили протиповітряної оборони Харкова знищили черговий бойовий літак РФ - штурмовик Су-25. Пілоту літака вдалося катапультуватися, українські підрозділи ведуть активні пошуки злочинця.
За словами Синєгубова, над Харковом майже постійно одночасно перебувають 5-7 штурмовиків та винищувачів противника, які періодично здійснюють бомбардування кварталів міста з мирними жителями.

14:54
Миколаїв. Збиті російські пілоти розповідають про свої "подвиги" у бомбардуванні українських міст.

14:53
Ірпінь після обстрілів. Евакуація населення.

14:50
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк про ситуацію під Львовм: "Яворів. Міжнародний центр миротворчості та безпеки. Україна захищатиме себе. Добровільно. Масово. Незалежно від віку й соціального статусу. Заради сімей та дітей. Доказ цьому – переповнені добровольцями полігони та військкомати! Усе тільки починається…".

14:45
Херсон - це Україна! Мітинг в тимчасово окупованій Новоолексіївці. Люди під українськими та кримськотатарськими прапорами вийшли показати окупантам, що їм тут, м'яко кажучи, не раді.

14:34
Маріупольским напрямок. Сьогодні українські захисники здійснили контратаку та знищили три ворожі танки, чотири БМП, два "Тигра" та близько 30 російських окупантів. Двоє загарбників потрапили в полон. В полоні росіяни заспівали вже звичну для них пісню про те, що нібито "мы не знали, куда нас отправляют". Двоє танкістів, у тому числі російський офіцер-командир взводу, вирішили здатися. Інші ж екіпажі, що знаходилися в розбитій колоні бронетехніки, залишилися в палаючих машинах назавжди, повідомляє штаб ООС.

14:29
Сьогодні окупанти випустили вісім ракет по Вінниці, повідомив президент Володимир Зеленський. На тлі цього президент знову звернувся до Заходу з вимогою закрити небо над Україною або хоча б надати бойові літаки, щоб українці самі захищали себе від російських ракет і авіабомб. В іншому випадку, каже Зеленський, це означатиме, що Захід теж хоче, щоб українців дуже повільно вбивали.

14:24
Радник глави МВС Антон Геращенко повідомив, що друга спроба "зеленого коридору" для цивільних у Маріуполі знову закінчилася обстрілами з боку росіян. Сьогодні повторилася вчорашня ситуація і бойовики відкрили вогонь, не забезпечивши режиму тиші.
"Бійці Національної гвардії України закликають всю Україну підтримувати та боротися за Маріуполь! Паліть цю ворожу мерзоту! Закидайте ворожу техніку коктейлями молотова, не пускайте окупанта в свій дім!" - йдеться у зверненні Геращенка.

14:21
Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що поки одні країни, компанії та корпорації роблять максимум для відмежування та ізоляції РФ, деякі намагаються всидіти на двох стільцях: і допомагати Україні, і торгувати з окупантами. Незабаром МЗС почне називати конкретні такі компанії та країни – будуть сюрпризи.

14:12
Журналісти ВВС показали черги на евакуаційні поїзди до Польщі на львівському вокзалі. Львів перетворився на своєрідний хаб, куди приїжджають тисячі українців із зони бойових дій. Деякі тут лишаються, а деякі намагаються виїхати за кордон.

14:02
Генпрокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що колишньому члену фракції ОПЗЖ Іллі Киві оголошено про підозру за статтями про посягання на територіальну цілісність країни, про держзраду, про незаконне поводження зі зброєю та про виготовлення та розповсюдження комуністичної символіки та пропаганди.
"Найближчим часом ми оголосимо вас у міжнародний розшук. Потім буде арешт, екстрадиція і справедливий суд. Така ваша доля, іншої не буде", - звернулася Венедіктова до Киви.

13:59
Одеса. У небі над Чорним морем збито ще один ворожий літак.

13:56
Російські окупанти вивели з ладу 34 лікарні в Україні, повідомив глава МОЗ Віктор Ляшко. В деяких медзакладах немає світла, деякі пошкоджені обстрілами, а деякі зруйновані і взагалі вже не зможуть приймати пацієнтів. Це є порушенням Женевської конвенції.

13:56
В Україні запрацює нова програма є Підтримка. Уряд виплатить по 6500 гривень кожному найманому працівникові та ФОПу, у якого війна забрала роботу, повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

13:48
У Вінниці завдано удару по аеродрому Гавришівка. Фото та відео розмістив радник глави МВС Антон Геращенко:

13:44
Кохання рятує життя. СБУ показала відео з російським загарбником родом із північної Осетії, який телефонує своїй дівчині з українського Бердичева і говорить, що здався в полон на її прохання.
"Я зробив, як ти просила: склав зброю і здався в полон українським військовим. Хочу припинити війну і бути з тобою!" - каже окупант.

13:38
Сьогодні відбулася телефонна розмова президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана та президента РФ Володимира Путіна. Розмова тривала близько години, обговорювалася Україна. Очікується, що Туреччина виступить із заявою щодо міні-саміту (Haberler).

13:37
Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що кількість заявок на вступ до іноземного легіону вже досягла 20 000.

13:30
Генштаб ЗСУ показав нові результати бойової діяльності українських воїнів на Сумщині. І, звичайно ж, трофеї.

13:21
Учора, 5 березня, була спроба російських окупантів просунутися від Харкова у напрямку Дніпра. Ворога було знищено повітряно-десантними підрозділами ЗСУ, повідомив радник голови Офісу президента Олексій Арестович. Повне зведення щодо ситуації в регіонах - тут.

13:14
"Ти на навчаннях напевно, так? Ну давай тоді, вчися повзати!". Український військовий дистанційно проводить переговори з пораненим російським окупантом:

13:09
"Готуйтесь, окупанти! Вашою ж технікою будемо вас лупити". Глава Миколаївської ОДА Віталій Кім показав свого нового трофейного "Тигра", мужньо віджатого українськими військовими у росіян.

13:03
11 день війни. Загальна обстановка по Україні, карта від Цензор.ні (натисніть, щоб збільшити):

12:58
"Миротворча" техніка окупантів тепер допомагатиме українським військовим боронити наші землі. Російські танки підуть проти росіян.

12:45
Іноземці, які хочуть долучись до боротьби українців проти російських окупантів, можуть вступити до лав іноземного легіону. Тут читайте про те, як це зробити.

12:42
У сьогоднішньому зверненні Зеленський заявив, що окупанти готуються бомбардувати Одесу.
"Одесу! Росіяни завжди приїжджали в Одесу. Завжди відчували в Одесі тільки тепло. Тільки щирість. А що тепер? Бомби проти Одеси? Артилерія проти Одеси? Ракети проти Одеси? Це буде воєнний злочин. Це буде історичний злочин", - сказав президент.

12:37
В іноземному легіоні прибуло! Колишні Королівські морські піхотинці Великої Британії, прибули до України аби допомогти українському народові боротися з російськими окупантами.

12:26
Міноборони повідомляє, що від початку війни втрати окупантів в України становили: понад 11 000 особового складу, танків – до 285; ББМ – до 985, артилерійських систем – 109, РСЗВ – 50, ППО – 21; літаків – 44, вертольотів – 48, БпЛА – 4, кораблів/катерів – 2, АТТ – 447.

12:14
Зеленський - росіянам: "Якщо ви промовчите зараз, то вас потім говоритиме лише ваша бідність. А відповідатимуть їй лише репресії. Не мовчіть".

12:11
Нове звернення президента Володимира Зеленського до українців в 11-й день війни:

12:06
Кореспондет Радіо Свобода опублікував відео обстрілів окупантами в Ірпені.

12:05
До Маріуполя прибули евакуаційні автобуси. Як повідомляє пресслужба Донецької ОДА, сьогодні в місті з 10:00 до 21:00 повинен має бути режим тиші для евакуації людей. Гуманітарний коридор прокладено за маршрутом Маріуполь – Портовське – Мангуш (в об'їзд Микільського) – Республіка – Розівка – Більмак – Пологи – Оріхів – Запоріжжя.
Евакуація проводитиметься з трьох точок муніципальними автобусами: СК "Іллічівець" (пр. Нахімова, 53), Драмтеатр (Театральна площа, 1), Кальміуська райадміністрація (пр. Металургів, 193).

11:43
Начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай розпорядився на території області заборонити торгівлю алкогольними напоями.

11:36
У тимчасово окупованій Новій Каховці проходить багатотисячний мітинг проти окупантів.

11:33
Сьогодні з порту Ольвія (Миколаїв) евакуйовано 28 членів екіпажу теплоходу Banglar Samriddhi (прапор Бангладеш). 
В цей теплоход 3 березня влучила російська ракета, в результаті удару загинув один член екіпажу, двоє зазнали поранень.
Наразі всі евакуйовані іноземці перетнули державний кордон України в пункті пропуску "Паланка" та слідують до країни походження.

11:26
Олексій Данілов:
На жодному напрямку російські терористичні війська не досягли стратегічного успіху. Українське військо дає гідну відсіч, і день нашої перемоги над російською химерою наближується з кожним днем, але ворог готує другу хвилю широкомасштабного наступу, до якої ми маємо підійти максимально готовими і згуртованими.
Стратегічно важливими залишаються міста Київ, Харків, Маріуполь, Миколаїв, Чернігів і Одеса.
Основну увагу командування російських окупаційних військ переносить на Південь, намагаючись позбавити Україну виходу до Чорного та Азовського морів.
Зі сторони України відбувається перегрупування, поповнення свіжим резервом і насичення української армії новітнім озброєнням. Вчорашній літако-гелікоптеропад  тому підтвердження.

11:13
В інтерв'ю CNN актор Шон Пенн докладно розповів, як він уперше зустрівся із президентом Володимиром Зеленським.

11:12
За період з 24 лютого до 4 березня до України надійшли (інформація МЗС):
- 1133 тони гуманітарних вантажів через хаби в сусідніх країнах.
- 66384 одиниць захисту, зброї та інших товарів для військових (без урахування набоїв).
- 338 млн євро, 74,5 млн доларів, 4 млн фунтів перераховано на рахунки НБУ, інших банків, а також зібрано через спец рахунки спільно з діаспорою.

10:52
Під Миколаєвом українські силовики розгромили батальонно-тактичну групу окупантів, повідомляє СБУ.
Більшість її особового складу – колишні українські військові, які у 2014 році зрадили нашу державу і перейшли на бік РФ у Криму.
СБУ захопила таблицю позивних, номери мобільних телефонів, флеш носії, SIM-картки та особисті документи російських загарбників.

10:29
Офіс Генпрокурора спільно з партнерами створив єдину платформу збору доказів злочинів РФ, які будуть використані в міжнародних судах та трибуналах та національних судах – warcrimes.gov.ua.

10:26
У Києві повітряна тривога.

10:16
У Маріуполі з 12:00 розпочинається евакуація мирного населення
В якості гуманітарного "зеленого" коридору обрано маршрут Маріуполь – Портовське – Мангуш – (в об'їзд Микільського) Республіка – Розівка – Більмак – Пологи – Оріхів – Запоріжжя.
Евакуація населення буде з трьох локацій муніципальними автобусами:
- СК «Іллічівець» (пр. Нахімова, 53)
- Драматичний театр (Театральна площа, 1)
- Кальміуська районна адміністрація - (пр. Металургів, 193)
Наслідуючи маршрут гуманітарного коридору можна виїхати з міста на особистому транспорті, рухаючись у колоні муніципального транспорту (виключно за автобусами).
У голові колони буде забезпечено супровід Червоного Хреста.
Прохання до всіх водіїв, які виїжджають із міста, максимально сприяти евакуації мирного населення – беріть із собою людей, заповнюйте максимально транспорт.
Відхилятися від маршруту гуманітарного коридору КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.
Додаткове сповіщення мешканців міста проходитиме силами національної поліції.

10:05
Звернення міністра оборони Олексія Резнікова.
10 днів 4 години 20 хвилин – 244. Україна бореться за увесь світ
Ми продовжуємо давати відсіч ворогу. Російськи окупанти не змогли знищити нас, вони не змогли зламати нас. І не зможуть! Збройні сили України, тероборона, кожен доброволець, кожен громадянин України продовжує захищати нашу країну, наші життя.
Ми перевели економіку країни на військові рейки.
Заводи та фабрики продовжують роботу, виконують військове замовлення, ремонтують техніку, перетворюють військові трофеї на зброю. Щоб боротись країна повинна працювати, кожен на своєму місці. Якщо ви вимушені були евакуюватись – знайдіть роботу на новому місці – ваша допомога потрібна всюди.
Ситуація на позиціях контрольована. Так, в нас теж є втрати. Але кожне ім‘я, кожен наш Герой не буде забутим. Так як і не буде забутий кожен вбивця. Ми розуміємо цінність життя і цінність свободи. Життя кожного українця - безцінне!
На визначених напрямках наші воїни переходять у контратаки, ворог втрачає десятки одиниць техніки, просто кидає її та втікає. Тим самим поповнюючі наш "парк" техніки. Ворог згине від своєї ж зброї.
Кремль поки не хоче прийняти і визнати свого фіаско. Але цей час вже близько.
Невдоволення і деморалізація серед окупаційних військ посилюється. До них приходить прозріння, як і до деяких російських олігархів.
Все більше випадків небажання воювати.
Ворог продовжує нести суттєві втрати. Знищено майже 90 літаків та гелікоптерів. Їх збивають ППО, морська піхота, наші кіборги по всій країні. Кількох ворожих пілотів взяли в полон – це важливі свідки на майбутньому військовому трибуналі. Поки хтось боїться закривати небо на Україною – наша армія робить свою справу та знищує ворога.
Найбільш боєздатні частини ворога отримали по зубах: у Києві та Харкові ворог був зупинений. В Миколаєві відкинутий. Одеса – наш стратегічний резерв. Поповнення сил противника буде все більше ускладнюватись, якість поповнення буде ще гіршою.
Кремль остаточно відкинув спроби приховувати свої наміри – вони прийшли нищіти нашу країну, нищіти наш народ. В них нічого не вийде.
Вони ведуть війну з жінками та дітьми. Вони не перемогли воїнів, які захищають Харків – вони почали воювати з Харківським університетом. Росіяни - звичайні терористи. А терористи будуть знищені.
Ворог чинить опір, але ми робимо все можливе, щоб забезпечити гуманітарні коридори, вивести наших людей з під обстрілів, забезпечити підвіз гуманітарної допомоги. МИ нікого не кинемо і дуже скоро повернемось.
Сьогодні Україна продовжує стояти на захисті свободи всього світу: українські діти і жінки рятують ваших дітей і жінок ціною власного життя, поки ви вагаєтеся закривати небо. Наші чоловіки рятують ваших ціною свого життя. Поки ви боїтеся закривати небо. Ми давно перестали боятися штучно створеного образу "вєлікой росії". І весь світ має перестати!
Ми боремося з усіх сил. Перемога близько! Перемога, як і правда, за нами!
Слава Україні!

09:44
Мітинг на підтримку України в Алмати, Казахстан.

09:37
Окупанти продовжують руйнувати об'єкти інфраструктури. У Харкові під удар потрапив Новосалтівський ринок.

09:34
Бучанська міська рада звернулася по допомогу
Ворог продовжує обстрілювати всі квартали Бучі: громада кілька діб без світла, тепла, зв’язку, інтернету.
"Щодня майже тисячі повідомлень отримуємо від жителів Бучі і населених пунктів громади про потребу у продуктах харчування, воді, відновленні комунікацій", – йдеться у повідомленні.
Жителі просять допомогти хворим, тим, хто вже кілька діб не може знайти рідних.
Значна кількість мешканців перебуває у підвалах.
Ворог продовжує обстрілювати будинки, автомобілі, убивати мирних жителів і навіть дітей, грабує магазини.
Доставити гуманітарні вантажі неможливо: громада у облозі ворога.
"Нам потрібна підтримка, аби вистояти і вижити! Допоможіть врятувати жителів громади", – закликає Бучанська міська рада.

09:17
Ворог, не зважаючи на значні втрати, сотнями кидає в бій прихильників "русского міра". Зокрема, на Луганщині весь передній край всіяний трупами та підбитою технікою загарбників, повідомляє Міноборони.

09:15
Тільки вчора до центральної міської лікарні населеного пункту Брянка Луганської області з передових позицій доставлено понад 650 поранених представників російських окупаційних військ. Більша частина – з попаснянського напрямку, повідомляє Міноборони.
Всі вони переважно у важкому стані: множинні осколкові поранення, відірвані кінцівки ніг або рук і т.і.
Через відсутність в лікарні вільних місць, окупанти, які отримали незначні тілесні ушкодження (контузії, легкі поранення) навіть не приймаються до медичного закладу. Після надання першої медичної допомоги їх, у супроводі озброєного конвою з числа регулярних військ збройних сил рф переміщують на лінію бойового зіткнення для введення подальших бойових дій у якості "гарматного м’яса".
Відомо, що особовий склад 6-го окремого мотострілецького полку наляканий та деморалізований, шукає шляхи до дезертирства.

09:12
Загальні бойові втрати російських окупантів з 24 лютого до 06 березня (орієнтовно):
особового складу – понад 11 000 осіб,
танків - 285,
ББМ - 985,
артилерійських систем – 109,
РСЗВ – 50,
засобів ППО – 21,
літаків – 44,
вертольотів – 48,
автомобільної техніки – 447,
легкі швидкісні катери – 2,
цистерн із ППМ – 60,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4.
Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

09:02
Оператори комплексу «Стугна-П» («Скіф») влучним пострілом вразили ворожий танк.

09:00
Ситуація в регіонах станом на 8:00 6 березня.
Кіровоградщина. Ніч була тихою
Волинь. Все спокійно.
В Херсоні відносно тихо. Відключили мобільний зв'язок.
Житомирщина. Двічі вночі була повітряна тривога. В Коростені внаслідок авіаційного удару зруйновано 10 приватних житлових будинків (одна людина загинула, п'ять отримали травми (з них одна дитина); з підвалу гаража, який охопило полум'я врятували пять дітей. Удар по місцевій залізниці - пошкоджено тепловоз, дві електрички, два пасажирських вагона.
Овруч. Зруйновано 15 приватних житлових будинків. Загиблих та травмованих наразі немає.
Запорізька область. Ніч пройшла відносно спокійно Населення Запоріжжя та інших населених пунктів області продовжує готуватися до зустрічі з ворогом, обладнуючи укріплення.
Рівненщина. Спокійно
Вінничина. Ніч минула спокійно
Хмельницька область. Удари по аеродрому в Старокостянтинові (двоє поранених)
Черкаси. Спокійно
Львівщина. Ніч минула спокійно
Чернігівщина. Чернігів вночі — постійні повітряні тривоги. Бої на околицях. Бої на київському напрямі.
Полтава — спокійно. Повітряні тревоги Лубни, Миргород, зранку і Полтава.
Чернівці. Спокійно
Івано-Франківськ. Все спокійно.
Луганщина. Ніч пройшла більш-менш спокійно. Вчора вдень були потужні обстріли: у прилеглих до Сєвєродонецьку селищах, які тепер відрізані від міста, гуманітарна катастрофа. У Новопскові автоматними чергами розігнали акцію протесту. Знову обстріляли обласну дитячу лікарню. З позитиву: дійшла перша гуманітарна допомога з Чернівецької області. Починає роботу ООН у справах біженців - закупити гуманітарку для Новопскова.
Донеччина. Маріуполь в облозі. Волноваха теж, але з Волновахи і району вчора змогли вивезти близько 400 людей.
Сьогодні продовжаться спроби евакуації.
Над Краматорськом вчора ввечорі наша ППО збила крилату ракету.
Тернопіль. Спокійно
Одеса. Ніч минула тихо.
Миколаїв. У вечорі обстріл смерчамі. Усі три снаряди вклучили у подвірря приватних будинків. У наслідок обстрілу с.Радісний сад Миколаївського району є загиблі. Також був обстріл ракетами інших сіл Миколаївського району Миколаївської області. В цілому ситуація контрольована
Дніпро. Вночі була одна тривога
Харківщина. Ніч в обласному центрі знову із вибухами: райони Олексіївки, Нових Будинків, ХТЗ, Салтівки, 23 Серпня та в центрі Харкова. По області ЗСУ по кількох напрямках перейшли у контрнаступ.
Київщина. Бій в Ірпіні, Гостомелі, Макарові. Переміщення ворога по Бучі, Нємішаєвській громаді. Район Житомирськоі траси залишається найгарячішою точкою.
Закарпаття. Ніч була спокійною

08:34
Сьогодні вночі і з ранку Харків та його мешканці знов потерпали від бомбардувань російських літаків. Під удари потрапили центральні райони Харкова, житлові масиви, об’єкти інфраструктури, повідомляє Нацполіція.

08:29
У Ростові-на-Дону розгорнули штаб підконтрольної Кремлю приватної військової компанії Вагнер, повідомляє Генштаб ЗСУ.

08:29
Внаслідок ракетного удару по приватному сектору в Овручі зруйновано 15 приватних житлових будинків, із них п'ять – повністю. Попередньо жертв та постраждалих немає, повідомляє ДСНС.

08:25
Російські окупанти завдали ракетного удару по Короостеню Житомирської області. Снаряди розірвалися у приватному секторі міста. Загинула одна людина, двоє травмовано. З підвалу врятували п'ятьох дітей. Зруйновано 10 приватних житлових будинків, один спалахнув, повідомили в ДСНС.

08:15
УВАГА! У соціальних мережах російські окупанти активізували велику мережу ботів, намагаючись посіяти паніку та відчай у народу України, повідомляє Генштаб ЗСУ.
Поширюється безліч повідомлень типу "Все пропало!", "Допоможіть Києву" (Херсону, Чернігову тощо залежно від оперативної обстановки); "Нас всі кинули!" та подібні. Повідомлення розсилаються з новостворених "патріотичних" акаунтів з українською символікою українською та російською мовами.
Генштаб нагадує – фільтруйте інформацію, довіряйте ТІЛЬКИ ПРОВЕРЕНИМ джерелам!

07:59
Британські робітники відмовляються розвантажувати російську нафту із судна Seacod, яке ходить під німецьким прапором.
Секретар Unite Шерон Грем заявив: "Робітники Unite на об'єкті за жодних обставин не розвантажуватимуть російську нафту, незалежно від національної належності судна, яке її доставляє".

07:56
6 березня: внаслідок пошкодження лінії електропередач знеструмлено насосну станцію, яка обслуговує Сєвєроднецьк, повідомили у ВЦА. Більшість міста не має води.
"Будуть проведені відновлювальні роботи високовольтної мережі ЛЕО. Водопостачання найближчим часом буде відновлено", – повідомили в адміністрації.

07:53
Держдеп США закликав американців негайно залишити Росію.
"Не в'їжджайте в Росію через неспровокований і невиправданий напад російських збройних сил на Україну, можливості переслідувань громадян США з боку російських співробітників служби безпеки, обмежених можливостей посольства з надання допомоги громадянам США в Росії, COVID-19 та пов'язаних з цим обмежень на в'їзд, тероризм, обмеження польотів у та з Росії та довільне застосування місцевого законодавства. Громадяни США мають негайно покинути Росію", – йдеться на сайті Держдепу.

07:42
Колишні британські королівські морські піхотинці прибули до України, щоб допомогти у боротьбі з російськими окупантами, передає кореспондент Fox news.

07:39
В Енергодарі не працює мобільний оператор Vodafone. За непідтвердженими поки що даними. аналогічна ситуація виникла і в сусідньому місті Дніпрорудне та навколишніх населених пунктах. Також в Енергодарі є проблема із роботою Інтернет-провайдерів, повідомив мер міста Дмитро Орлов.

07:32
В одному з сіл Тростянецького району Сумської області російські окупанти створили живий щит з місцевих жителів для захисту зенітно-ракетної системи С-300, повідомив голова Сумської ОДА та ОВ Дмитро Живицький.

07:30
"Над Миколаєвом – український прапор. Так буде завжди!" – написав мер міста Олександр Сєнкевич.

06:57
Громадянин США анонімно перерахував $1 млн на рахунок, відкритий Національним банком України для потреб Збройних Сил.

06:56
Українська армія захопила в полон сотні російських військових, швидше за все, для них створюватимуть табори відповідно до норм міжнародного права, заявив радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

06:55
Зведення Генштабу станом на 06:00 06 березня.
Українськи захисники ведуть запеклі бої з утримання визначених рубежів. Противник, зазнаючи втрат робить постійні спроби щодо ухилення від прямого вогневого контакту з нашими військами.
У східній частині Донецького операційного району основні зусилля зосереджено на обороні Маріуполя та нанесенні вогневого ураження російським окупантам.
Підрозділи ДШВ ЗСУ зупинили колони противника, що намагалися висунутися у бік Дніпропетровщини зі сторони Балаклії.
На Сіверщині проводиться операція з оборони Чернігова.
На Волинському напрямку здійснюються заходи щодо підготовки всієї смуги оборони у визначеній операційній зоні вздовж держкордону.
На приморському напрямку – здійснюється оборона пунктів базування, морських портів на Чорному морі.
В Миколаївській області було сплановано та реалізовано захоплення значної кількості броньованої та автомобільної техніки противника.
На інших напрямках частини та підрозділи ЗСУ проводять стабілізаційну операцію та виконують завдання тероборони з метою недопущення наступальних дій та діяльності диверсійно-розвідувальних груп противника.
Угруповання Повітряних Сил ЗСУ зосередило зусилля для відбиття ракетно-авіаційних ударів противника, протиповітряному прикритті важливих об’єктів України та угруповань військ.
Загалом, станом на цей час, втрати авіаційної техніки російських окупаційних військ становлять 88 літаків та вертольотів. Деяких ворожих льотчиків, які катапультувались і вижили, знайшли українські воїни. Їм надано медичну допомогу і вони вже дають свідчення.
Противник намагається не втратити наступального потенціалу але, в обстановці що склалася, має великі втрати в озброєнні, техніці та особовому складі. За рахунок супротиву всього українського народу противника деморалізовано. Резерви російських окупантів, що надходять на доукомплектування підрозділів мають вкрай низький морально-психологічний стан, через обізнаність про реальний стан справ.

06:36
Міноборони РФ наказало ховати своїх військових у братських могилах, щоб приховати втрати у війні проти України.
"Забезпечити з 1 березня 2022 р. прихований вивіз (у нічний час) тіл загиблих військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації у пункти постійної дислокації та їх поховання у братській могилі (у тому числі в Республіці Білорусь) із присвоєнням номера.
У разі неможливості проведення евакуації тіл з 1 березня 2022 р. вжити заходів щодо їх знищення на місці".
Документ для "для службового користування" підписав заступник міністра оборони РФ Олексій Криворучко. Його опублікувало у Facebook Оперативне командування "Північ".

06:18
3000 американських добровольців відповіли на заклик України приєднуватися до служби в Міжнародному легіоні тероборони для боротьби з російською агресією.

06:07
Письменник Стівен Кінг відмовився від видання своїх нових книг у Росії. Про це він написав у Twitter, прокоментувавши рішення канадського письменника Лінвуда Барклі не продовжувати контракти з російськими видавництвами.

05:09
Майкл Макфол, колишній посол США в Росії, закликав НАТО відправити Україні 70 винищувачів МІГ. За його словами, щойно Польща, Болгарія, Румунія та Словаччина надішлють ці літаки, інші країни НАТО повинні надіслати повітряне підкріплення до цих держав. 
Водночас CNN з посиланням на представника Білого дому заявляє, що США вже працює над цим.

05:06
Корпорація Радіо Свобода/Радіо Свобода (RFE/RL) тимчасово зупинила свою діяльність у Росії після того, як місцеві податкові органи 4 березня розпочали процедуру банкрутства російської юридичної особи Радіо Свобода, а поліція посилила тиск на журналістів.

04:42
Російський Центробанк радить землякам брати з собою готівкову валюту та картку "Мир" у поїздках за кордон. Про це повідомила пресслужба банку. А все через призупинку роботи платіжних систем Visa and Mastercar.

04:12
Маріуполь без струму, опалення та води, люди сидять у підвалах внаслідок дій російських окупантів. Російські війська обстрілюють лікарні, банки крові, транспорт, яким планувалося вивезти людей, і сам "зелений коридор". Про це розповів мер Маріуполя Вадим Бойченко в інтерв'ю Дмитру Гордону. Те, що відбувається, він називає "гуманітарною блокадою".

04:08
США та Польща працюють над можливістю надати Польщею винищувачів Україні, а також консультуються з іншими союзниками. Про це сказав представник Білого дому, повідомляє CNN.

04:04
Держсектетар США Ентоні Блінкен опублікував відео про те, як люди у всьому світі підтримують Україну. А LIGA.net нещодавно зробила підбірку фотографій, знятих під час акцій підтримки України по всьому світу — прогляньте її!

03:43
Користувачі сервісу Airbnb вигадали незвичний спосіб підтримати українців під час війни — вони масово бронюють квартири, в які найближчим часом, звісно ж, не планують заїжджати. Гендиректор Airbnb Брайан Ческі написав у Twitter, що лише за 48 годин цього тижня в Україні забронювали 61 402 ночі — це майже два мільйони доларів для власників квартир.

03:13
Кажуть, Путін давно не бачився з людьми. Та сьогодні пропагандистські канали спробували довести протилежне і показали велелюдну зустріч із російським президентом. Уважні глядачі помітили неякісний монтаж цього відео і стверджують, що насправді він сидів у цей час у своєму бункері, а масовка записувалася деінде.

03:07
Азербайджанська компанія Buta Airways також припиняє літи в російські міста з 8 ранку шостого березня.

02:44
Путін планує гасити борги перед США, країнами ЄС та іншими кредиторами, які наклали санкції на Росію, рублями. Про це йдеться в указі президента Росії Володимира Путіна, опублікованому на порталі правової інформації Росії.

02:43
За інформацією Генштабу російська армія має намір захопити ще один важливий інфраструктурний об’єкт — дамбу Канівської ГЕС.

02:29
Європейський суд з прав людини застосував так зване "правило 39" щодо позову України проти Росії. Таким чином ЄСПЛ заборонив РФ продовжувати обстріли цивільної інфраструктури, затвердивши це рішення для усіх майбутніх подібних скарг проти РФ. Про це повідомила суддя Анна Юдківська.
ЄСПЛ застосовує правило 39 лише тоді, коли всі національні способи правового захисту вичерпані та існує очевидна та неминуча загроза непоправної шкоди життю та здоров'ю людини.

02:20
Британський прем'єр Борис Джонсон має план, який гарантовано зупинить Путіна, якщо навколо нього об'єднаються всі. План складається із 6 пунктів. Його Джонсон планує представити під час зустрічей з лідерами Канади, Нідерландів та Центральної Європи наступного тижня.

01:57
З 25 лютого німецький мовник ARD почала кампанію зі збору грошей для людей з України. Після національного відбору Євробачення, де виступили Джамала, зібрана сума становила 67 млн євро.

01:44
Полонені російські військові розповіли, що робили в Україні, а також закликали співгромадян зупинити війну.
"Воювати в армії не хоче ніхто. Не було бажання їхати навіть на навчання далеко від цивілізації... Ми відчуваємо ненависть до керівництва, яке нас сюди відправило. Ми розуміємо, що нас сюди, як кошенят, закинули заради вигоди уряду", - сказав полонений виданню Interfax Україна/

01:11
Володимир Зеленський поговорив з Ілоном Маском. Той пообіцяв наступного тижня надіслати ще одну партію систем Starlink для зруйнованих українських міст.

00:59
100 тисяч українців вступили до лав територіальної оборони від початку відкритої російської агресії в Україні — повідомили на сторінці Національної гвардії України.

00:42
Український Forbs порахував, що з початку війни в Україні 24 лютого Росія втратила лише техніки на понад $3 млрд. Вартість рахували з відкритих джерел, тож цифра приблизна, але уявлення про масштаби вона дає.

00:27
Платіжні системи VISA і Mastercard йдуть з Росії. Обіцяють поновити операції, коли це буде можливо. Це означає, що картки, випущені закордоном, не працюватимуть в Росії. І навпаки — випущеними в Росії неможливо буде скористатися за її межами.

00:12
Радник голови МВС Антон Геращенко опублікував персональні дані 50 депутатів Держдуми РФ. Їх можна "закидати" повідомленнями щодо російського вторгення в Україну та його наслідків.

00:03
Єврокомісія виділяє перші 500 млн євро для забезпечення гідними умовами українців, які змушені були покинути країну і виїхати до Європи через російську агресію. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен також сьогодні заявила, що біженцям з України дозволять проживати на території ЄС у правовому статусі щонайменше рік.

00:01
Голова Київської ОДА Олексій Кулеба: український спецпідрозділ у Бородянці звільнив 670 людей, що перебували у місцевому психоневрологічному диспансері. Вони ще не покинули населенний пункт. Раніше цей диспансер разом з пацієнтами та персоналом захопили російські окупанти, казав Кулеба.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live