Центр миротворчества
Антитеррористическая операция на востоке Украины

 

Вторгнення РФ в Україну: танки та ракетні обстріли міст. Головні новини – хроніка

5.03.2022

23:51

Командування Повітряних Сил ЗСУ про втрати росіян в українському небі за 5 березня. За добу українські захисники збили 10 літальних апаратів Росії. Це 2 винищувачі Су-30 СМ, 2 винищувачі-бомбардувальники Су-34, штурмовик Су-25, 4 вертольоти та 1 БПЛА "Орлан-10". Також ЗСУ збили кілька крилатих ракет, що летіли в українські міста. З початку вторгнення росіяни втратили 44 літаки та 44 вертольоти.

23:34

Втрати серед російських офіцерів в Україні почали доходити до Росії. Новину про смерть командира 247 гвардійського десантно-штурмового полку Південного військового округу ЗС РФ полковника Костянтина Зізевського із міста Невинномиськ підтвердив мер цього міста Михайло Миненков. Виявляється в Україні окупант "захищав" чи то Росію, чи то маріонеткові "Л/ДНР". 

23:16

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: "Україна переможе у цій війні, бо українці піднялися на Народну війну за свою землю, і правда на нашому боці. Питання в ціні перемоги. Якщо партнери продовжать діяти рішуче, збільшувати економічний та політичний тиск на РФ, надавати необхідну нам зброю, ціна буде нижчою для України. Це врятує багато життів."

23:10

Радіо Свобода: українські військові у Харківській області захопили близько 30 одиниць російської військової техніки. Вона належала 200 бригаді армії РФ. Вони кинули техніку під українськими обстрілами та втікали. Серед трофеїв - нові танки Т-80БВМ, МТ-ЛБ, КамАЗи.

22:59

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та голова Держдепу США Ентоні Блінкен зустрілися на українсько-польскому кордоні. Вони обговорили нові санкції, ізоляцію Росії та додаткові поставки зброї. Зокрема - кроки щодо термінового посилення захисту від авіаударів та ракет Росії.

22:48

Запорізька ОДА про ситуацію в Енергодарі: станом на 18:00 окупантів у місті не було, але місто взяте в облогу (дані ЗСУ). Російські війська - на Запорізькій АЕС, персонал станції контролює роботу енергоблоків.

22:08

Голова Чернігівської ОДА В'ячесав Чаус: росіяни вже 3 дні поспіль завдають авіаудари по житловим та соціальним об’єктам Чернігова. Окупанти застосовують некеровані авіабомби ФАБ-500 (вага - 500 кг). Зазвичай їх застосовують проти військово-промислових об’єктів та фортифікаційних споруд. Три такі бомби не розірвалися,їх знайшли на місці падіння збитого російського Су-34.

21:56

Звернення президента Володимира Зеленського: Ми витримали удар, ми разом відбудуємо державу. Це - не віра, а реальність. Це підживлюється реальністю нашого протесту у містах та селах, які виганяють окупантів. Площа Свободи в Херсоні - це вся Україна, вулиці Конотопа, де місцеві кричать на окупантів - це Україна. Це особливий героїзм - протестувати, коли місто тимчасово окупавано. Українці в усім містах, куди прийшов ворог - переходьте у наступ, йдіть на вулицю, боріться, як у Херсоні, Бердянську, Мелітопелі, Конотопі. Треба гнати це зло з наших міст, щоб не зробили "ДНР/ЛНР", де нормальне життя неможливе. Донбас - боріться за свою свободу разом з усіма українськими містами. Захищайтесь, інакше Росія забере ваші доми та життя.

21:35

Українські захисники на Одещині збили черговий ворожий літак. Він - уже третій за добу в Україні, повідомив голова Одеської ОДА Максим Харченко. Троє пілотів затримані.

21:32

"У нас трупи пачками везуть до Улан-Уде. Нам показують, що там НАТОвські бази... Нам, як у Північній Кореї, залізну завісу зробили", - радник голови МВС Антон Геращенко опублікував перехоплену телефонну розмову двох окупантів. Вони не в захваті від війни з Україною та санкцій.

21:20

Радник голови МВС Антон Геращенко: українське ППО збили російську крилату ракету над Краматорськом.

21:12

Російські війська розстріляли з автоматів у селищі Новопсков на Луганщині мирний мітинг місцевих жителів, які виступили проти окупації. Троє містян отримали поранення, один отримали побої, повідомив голова Новопсковської територіальної громади Вадим Гаєв. Центр стратегічної комунікації опублікував відео докази.

20:59

Компанія Puma призупиняє дію своїх контрактів та усіх магазинів у Росії. Також компанія призупиняє доставку своїх продуктів до Росії. В компанії висловили солідарність з Україною.

20:42

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім: окупанти під Миколаєвом обстріляли українські позиції трьома залпами РСЗВ "Смерч". Всі пройшли повз ціль, у нас- троє поранених. У відповідь ЗСУ "накрили" позиції окупантів. У них - 300 поранених та 70 убитих.

20:35

Голова МЗС Дмитро Кулеба: Україні необхідна допомога у небі для захисту цивільних: закрите небо, літаки, системи ППО. Європейські та інші лідери на усіх церемоніях повторювали "ніколи знову". Зараз вони мають довести діями, що вони не дають цьому статися знову. "Ніколи знову? Доведіть це. Доведіть, що ви засвоїли уроки минулого, засвоїли, що брутальну силу в Європі можна зупинити, доки вона не втягнула у конфлікт увесь континент."

20:24

ДСНС: Росіяни бомбардували район Північна Салтівка у Харкові. Пошкодили 10 багатоповерхівок, квартири на верхніх поверхах загорілися. Кількість постраждалих людей та пошкоджених квартир уточнюється.

20:20

Третій раунд перемовин із Росією відбудеться у понеділок 7 березня - член української переговорної делегації Давид Арахамія.

20:10

Мер Енергодара Дмитро Орлов: попри заяву голови Запорізької ОДА Олександра Старуха, росіяни не вийшли повністю з міста: вони досі контролюють периметр Енергодара та знаходяться на території АЕС. Голова ЗОДА Старух додав, що минулої ночі росіяни проводили грабунки у місті. Зокрема - вбили людину за телефон у Бердянську та викрадали ноутбуки.

19:48

СБУ: російські окупанти планували проголосити "Федеративну республіку Україна" на території Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської, Чернівецької областей. Мета - розхитати ситуацію у тилу. "Сепаратисти" озброєнним методом планували захопити адмінбудівлі у містах, а потім об'єднати області у підконтрольну Росії "державу". СБУ в Івано-Франківській області затримала організатора та одного з лідерів "сепаратистів".

19:30

Міоноборони: на Луганщині російська піхота почала атаку під прикриттям танків. Українські захисники тримають оборону та знищують ворога. Відомо щонайменш про 650 поранених окупантів, переважно - у важкому стані. Тих, хто отримав першу медичну допомогу, під конвоєм знову відправляют на фронт як "гарматне м'ясо". Солдати 6 окремого мотострілецького полку налякані та деморалізовані, хочуть дезертирувати.

19:17

Ситуація на фронті станом на 18:00 від Генштабу ЗСУ. Росіяни продовжують обстрілювати цивільні об'єкти. У Білій Церкві пошкодили 20 житлових будинків. В Ірпені пошкодили залізничні колії та евакуаційний потяг. Під Броварами українська авіація атакувала мотострілецьку бригаду РФ. Зокрема вбито полковника армії РФ Костянтина Зизевського, він - був командиром штурмового 247 полку гвардійського десантно-штурмового полку. За сьогодні ЗСУ збили уже 2 літаки, 3 льотчики - у полоні, також знищено 5 вертольотів та 1 БПЛА.

19:06

Платіжна система Payoneer приєднується до Wise і PayPal, і також припиняє роботу в Росії через агресію проти України - AIN.ua.

18:46

Письменник Стівен Кінг на фоні російської агресії в Україні не буде продовжувати контакти на видання своїх книг у Росії. Він також закликав бойокотувати товари Coca-Cola, яка публічно відмовилась покинути російський ринок.

18:34

Політик та чемпіон світу з шахів Гарі Каспаров опублікував заяву Російського антивоєнного комітету. Якщо коротко: російське вторгнення перетворюється на каральну операцію. Росія провалила бліцкриг та перейшла до масових обстрілів мирного населення. Зараз, коли бомби РФ уже падають, постачання зброї для України та санкцій недостатньо. Ці заходи були потрібні вісім років тому. "Росіянам потрібен час, щоб побачити правду і почати діяти". Члени руху розкритикували Захід за відмову вводити безпольотну зону і закликали його докласти всіх зусиль для зупинення війни.

18:17

Радник Генштабу ЗСУ Любов Цибульська написала у Twitter, що у Києві жінка збила російський дрон, кинувши в нього з балкона банкою огірків.

18:07

Путін заявив, що будь-яка країна, яка візьме участь у створенні безпольотної зони над Україною, стане учасником воєнного конфлікту, і пригрозив наслідками. І одразу стало зрозуміло, що справа правильна.

17:59

Вартість техніки, втраченої Росією у війні проти України , вже становить близько $3 млрд, або 331,2 млрд рублів, пише Forbes.

17:30

Державна прикордонна служба України: У Миколаївській області прикордонники з військовослужбовцями ЗСУ та НГУ затримали двох ворожих льотчиків - пілота та штурмана ворожого винищувача, які катапультувалися із збитого літака.

16:51

Максим Марченко/ Одеська ОДА (ОВА): Наші ППО збили два ворожі винищувачі! Один із винищувачів впав у море неподалік Одеси, інший впав на півночі області. Наразі пілотів захопили та везуть на допит.

16:45

ВМС ЗС України: Ще один літак РФ збито у м. Очаків. Під час чергового нальоту авіації один з військових моряків збив Су-25. Пілотів взято у полон.

16:21

Юрій Бутусов: Під Харковом одна з бригад ЗСУ захопила три реактивні системи залпового вогню БМ-21 "Град" та дві 152-мм самохідні артустановки "Акація" зі складу 200-ї мотострілецької бригади ЗС РФ.

16:11

Мер Херсона: "Херсон – ви круті! Я про цю гуманітарку на площі та вашу реакцію на неї. Я пишаюся вами. Херсон – місто-герой! Херсон – це Україна!"

16:07

СБУ: Збитий над Черніговом російський пілот виявився сирійським "асом Путіна" та особою, наближеною до Башара Асада. І бомбити цивільні об'єкти для нього – справа звична.

16:02

Бійці 58-ї окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського знайшли документи 239 танкового полку росіян у штабному БТР. Все таке цікаве!

15:45

Віталій Кім / Миколаївська ОДА: Мінус ше один російський літак.

15:36

Спецназ фінансової поліції Італії заарештував обидві вілли російського пропагандиста Володимира Соловйова.

15:29

Акція підтримки України у Ризі за участю президента Латвії Егілса Левітса. "Разом з Україною! Разом проти Путіна!"

15:24

Війська Кремля деморалізовані, відмовляються воювати, багато загиблих, заявив секретар РНБО Олексій Данилов.

14:44

ВМС ЗС України: На Миколаївщині збиті не три, а чотири гвинтокрили противника, причому три з них збив один і той же український морпіх.

14:22

Російські війська зранку не ведуть активних дій - лише тактичні рухи, а Збройні сили України завдали потужного удару в районі Херсона, повідомив радник голови ОП Олексій Арестович.

14:20

Голова Миколаївської ОДА: Мінус ще три російські гвинтокрили.

13:46

Полонений росіянин: "Ми не в Україні стоїмо!" Йому страшно. І так і має бути.

13:41

Мер Маріуполя про зрив Росією домовленостей щодо евакуації мирного населення.

13:34

Ірина Верещук: Росія порушила домовленості про гуманітарні коридори з Маріуполя та Волновахи.

13:21

"Думська" пише, що на e-bay ажіотажний попит на сувенірку (зокрема як благодійність) з українською символікою. Не знаємо як попит, але пропозиція точно є. Наприклад, Warhammer 40k Ukrainian President Zelensky Astra Militarum Commander.

13:07

LIGA.net змушена перекрити трафік для IP-адресів Росії та Білорусі через повторювані DDoS-атаки. Для читачів з цих тимчасово окупованих територій ми, як і раніше, доступні через VPN.

13:00

Міністр оборони Олексій Резніков записав відеозвернення до США та країн НАТО англійською мовою із закликом закрити небо над Україною: "Аргументи про те, що НАТО відмовою від запровадження A2/AD намагається уникнути ядерної війни, більше не переконливі – Росія її вже почала".

12:53

Ердоган завтра має намір переговорити з Путіним. "Війну треба негайно припиняти. Сторони мають повернутися за стіл переговорів. Туреччина, в особі президента Ердогана, докладає активних зусиль у цьому питанні", - сказав речник Адміністрації президента Туреччини Ібрагім Калин (Anadolu).

12:45

Донецька ОДА (ОВА):
УВАГА!!! ЕВАКУАЦІЯ МИРНОГО НАСЕЛЕННЯ МАРІУПОЛЯ ПЕРЕНОСИТЬСЯ!
У зв'язку з тим, що російська сторона не дотримується режиму тиші і продовжила обстріли як самого Маріуполя, так і його околиць, з метою безпеки ЕВАКУАЦІЯ НАСЕЛЕННЯ МАРІУПОЛЯ ПЕРЕНОСИТЬСЯ!!

12:31

Українські війська пішли у контрнаступ під Харковом. Можна подивитися, що залишають російські окупанти.

12:25

Пілота збитого над Черніговом російського СУ-25 взяли у полон.

12:17

Збиті російські льотчики під Черніговом. Хтось домобився

12:14

Думка Владимир Зеленский
НАТО виявилося слабким і невпевненим. Ми ж будемо битися, поки не потемніє в очах Владимир Зеленский

12:07

У Вашингтон із Москви вилетів літак Іл 96-300 спецзагону "Росія" - це президентський борт Кремля. Хто на борту? Навіщо летять? Подивіться маршрут:

12:04

Ще трохи Херсону:

12:00

Резніков звернувся до міжнародної спільноти англійською мовою:
"Ваші аргументи про те, що нинішня відмова від впровадження A2/AD (безполітна зона, "закрите небо") пов’язана з тим, що НАТО намагається уникнути ядерної війни, не є переконливими, оскільки Росія вже її розпочала. Історичні уроки важкі і їх треба враховувати. Дослухайтеся до свого народу. <...> Якби під час Другої світової війни Ейзенхауер підтримував Європу раніше, США ніколи б не мали Перл-Харбору. Якби країни світу ввели проти Росії такі ж санкції, як сьогодні, повномасштабна війна б не почалася. Без будь-якого перебільшення, єдиний спосіб вижити для всіх нас, і я маю на увазі увесь світ, – це зона A2/AD".

11:48

Щойно на околицях Чернігова долітався ще один ворожий штурмовик. Подробиці від нашої ППО оперативне командування "Північ" обіцяє згодом.

11:33

"І так красіво летять!" (с) Подерев'янський.
Мінус один Мі-24 росіян.

11:27

Зеленський про гумкоридори з Маріуполя та Волновахи: "Усі, хто потребує допомоги, повинні мати змогу вийти. Хто хоче. Усі, хто може захищати своє місто, повинні продовжувати боротьбу. Повинні. Бо якщо всі підуть, то чиє тоді буде це місто?"

11:25

Зеленський: "Ми бачили думку звичайних людей Америки, які підтримують закриття неба вже зараз, щоб врятувати життя наших людей. 74% американців – за безпольотну зону. 74! Абсолютна більшість. Що ще потрібно для ухвалення рішення?"

11:22

Президент каже, що говорив з президентом Туреччини Ердоганом, з лідерами Саудівської Аравії та ОАЕ, з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем і президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн щодо членства в ЄС для України.

11:21

Вже є рішення на десятки мільярдів доларів на відновлення України після війни, каже Зеленський після спілкування зі світовими лідерами та головами світових організацій та установ.

11:18

Фактично більше немає кордону з Польщею, фігурально висловився президент, "бо ми разом на стороні добра".

11:14

Зеленський пізно вночі поговорив із французьким лідером Макроном та польським колегою Дудою. Каже, йде постійна взаємодія, розмови – щодня.

11:13

Зеленський: Вихідних більше немає. Субота сьогодні чи якийсь інший день – не має значення. Один довгий день.

11:09

Мер Ірпіня Маркушин пише, що евакуація залізничних станцій зараз недоступна через попадання снаряда в колію.
"Просимо терміново всіх людей, які чекали евакуації з залізничного вокзалу Ірпеня, перейти до Новоірпінської траси до мосту на Романівку - там буде здійснено евакуацію автобусами до Києва. Евакуюємо на київський залізничний вокзал дітей, жінок та літніх людей".

11:01

Зареєстровано кримінальне провадження за організацію роботи органів окупаційної влади РФ в смт Біловодськ на Луганщині. Ми знаємо ім'я зрадника, скоро буде тут посиланням.

10:58

23-річний Максим і його NLAW чекають на Світлодарському напрямку на російські танки, якщо ті зможуть пройти вогневий вал української арти: "Хлопці працюють настільки бездоганно, що ворожа броня до нас просто не доїжджає".

10:53

Укрзалізниця пише: зафіксовано влучання ворожого снаряду в колію у напрямку Ірпеня. Зійшли два порожніх вагони, що подавалися на евакуаційний рейс у складі 5-вагонного поїзда.
Евакуаційний рейс із Ірпеня відбудеться іншими оперативно поданими вагонами з найближчої можливої точки.

10:46

Учора, 4 березня, вперше за час активних бойових дій до Чернігова дісталася фура з життєвонеобхідними медикаментами. Ліки будуть розподілені по лікувальних закладах міста, за потребою за аптеками.
Також приїхали кілька вантажівок із продуктами для торгових мереж міста, пише голова ЧернОГА Чаус.

10:38

Глава МЗС закликав країни світу посилити санкції проти держави-окупанта: заборонити Ощадбанку використовувати SWIFT, запровадити нафтове ембарго, закрити порти для російських кораблів та закрити усі криптощілини для РФ. "Розірвіть усі зв'язки", - закликав Кулеба.

10:27

У Білій Церкві завдали авіаудару по приватному житловому сектору. Жодних військових там немає. Люди шукають постраждалих.

10:23

Ще одне запізніле "прозріння" російського загарбника з Єкатеринбургу. Їм обіцяли переможний марш і швидке повернення додому, натомість – смерть чи полон та ганьба за причетність до злочинів проти людства.
"Нас отправили на вашу территорию, как слепых котят", - говорить окупант.

10:18

24 ОМБр імені короля Данила показала, як артилерія ЗСУ "працює" по загарбниках. Де і коли – невідомо.

10:12

Іноземці, які хочуть воювати проти російських загарбників на боці України, незабаром зможуть отримати всю необхідну інформацію про Інтернаціональний легіон за адресою fightforua.org.

10:10

"Палку" росіянам теж відрізали: PayPal йде з РФ, пише Reuters.

10:08

Мелітополь 2 березня. Озброєні окупанти задкують від беззбройного українця.

10:04

Глава Міноборони Резніков: "66224. Саме стільки чоловіків на цей час повернулися з-за кордону, аби захистити свою Країну від орди. Це ще 12 бойових і мотивованих бригад! Українці, ми непереможні" #FightLikeUkrainian

10:02

Суми. Із самого ранку на околицях міста почали зриватися снаряди, потім російська авіація нанесла точкові удари по місту, зокрема по інфраструктурним об'єктам. Зараз не можна оцінити завдану шкоду, триває артилерійський обстріл, пише голова СумОГА Живицький.

09:50

Гумкоридори. Важлива інформація. З 09:00 до 16:00 буде встановлено режим тиші. З 11:00 розпочинається евакуація мирного населення з центральних площ Маріуполя та Волновахи за маршрутами:
1) Маріуполь – Нікольське – Розівка – Більмак/Кам'янка – Пологи – Оріхів – Запоріжжя (планують вивести понад 200 000 осіб).
2) Волноваха – Валер'янівка – Новоандріївка – Кирилівка – Вугледар – Покровськ – Запоріжжя (понад 15 000 осіб).
Також, слідуючи маршрутов гуманітарного коридору в період тиші (з 09:00 до 16:00), можна буде виїхати з міста на особистому транспорті. Відхилятись від маршруту гуманітарного коридору категорично забороняється.

09:45

Цитата з нічного Арестовича: "Чи знаєте ви, що перший удар крилатих ракет противника в багатьох місцях припав у макети? :)"

09:36

Отже. Загальні бойові втрати російських окупантів за 10 днів повномасштабного вторгнення в Україну:
особовий склад - понад 10 000 осіб;
танки ? 269;
броньовані бойові машини ? 945;
артилерійські системи –105;
РСЗВ - 50;
засоби ППО - 19;
літаки – 39 (уточнюється);
гелікоптери – 40 (уточнюється);
автомобільна техніка - 409;
легкі швидкісні катери - 2;
цистерни з ППМ - 60;
БПЛА оперативно-тактичного рівня - 3.

09:31

Неформальний спікер гостомельської Бригади швидкого реагування НГУ Харитін Старський пише, що з Польщі волонтери їдуть до України і везуть медикаменти для нашого війська.
"Поляки завжди першими підтримували нас і в часі Революції гідності, і коли почалася війна. У свою найпершу ротацію я їхав у польському шоломі, і через сім років досі воюю в такому самому. Мій великий респект нашим побратимам, бо справжня дружба - це дружба не на словах".

09:28

На Донеччині на півночі та центрі - відносно спокійно, лише поодинокі обстріли, але з важкого озброєння: гради, урагани (Торецьк, Авдіївка), у Покровську - касетні бомби. На півдні — пекло: Волноваха і Маріуполь в облозі і під постійними обстрілами. Критично багато руйнувань, знищена комунальна інфраструктура, каже Резніков.

09:27

Резніков: "В районі населеного пункту Михайло-Коцюбинське Чернігівської області перед водною перешкодою стоїть колона до 200 одиниць техніки та живої сили. Міст через річку зруйнований".

09:26

Глава Міноборони впевнений, що військові ресурси ворога в Україні закінчуються, "далі буде логістичний колапс". "Розуміючи це, тенденція здачі ворога в полон зростає. І не поодиноких солдатів, а цілими взводами. Вони вже розуміють, що тіла тисяч їх товаришів по "навчанням", які на екзамені отримали 200 балів, лишилися у чужій землі". Багато з них вже зрозуміли - їх зрадили".

09:21

Єдиний спосіб для окупанта уберегти своє життя - здатися в полон, нагадав Резніков. "Бо українці в усіх містах чітко дають зрозуміти - росію тут ніколи не чекали! Ми на своїй землі і окупантам тут не раді".

09:19

Основні зусилля окупантів за минулу добу зосереджувались на оточенні Києва та послабленні спротиву в блокованих ним населених пунктах, дововів глава Міноборони.

09:18

Резніков: "У нас не було і немає мовних розбіжностей. Всіма мовами окупанту вказують напрямок російського військового корабля. Люди всіх 100 національностей, для яких Україна є рідним домом".

09:17

Глава Міноборони Резніков: "З огляду на зниження темпів наступу та спротив Українців, Росія змінює тактику. На сьогоднішній день найбільш уразливим є українське небо".

09:16
З Маріуполя та Волновахи сьогодні відкриють гуманітарні коридори для цивільних осіб, повідомив Суспільному радник голови ОП Михайло Подоляк.

08:59

На Харківщині вночі тривали обстріли житлових районів обласного центру.
На Житомирщині вночі були тривоги, є влучання в завод.
В Сумах з ранку авіаудари не припиняються: росіяни руйнують житлові квартали та інфраструктурні об’єкти.
Лебедин понад добу без електрики та зв'язку після авіаударів.
В Тростянці п'ятий день окупації - це єдине в області місто, яке окупували росіяни. Там немає продуктів, усі магазини пограбовані.
В Охтирці частина міста знищена російською артилерією, шостий день розбирають завали нашої в/ч, яку знищили росіяни. Російська авіація знищила й ТЕЦ: місто другу добу без тепла, електроенергії та води.

08:54

Зі зведення по областях від ОДА. Загалом, відносно спокійно ніч минула в більшості областей. Без сигналів повітряної тривоги або поодинокі протягом ночі було зафіксовано в Рівненській, Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Полтавській, Львівській, Дніпропетровській, Вінницькій, Черкаській, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Волині, на Кіровоградщині та в Одеській області.
"Зранку додає позитиву Миколаївщина, там тепер вітаються так: "Доброго ранку! Ми з України!" Ситуація в області контрольована.
Відносно спокійно було і в Херсоні, без вибухів та пострілів.

08:52

Окупанти пишуть, що з 09:00 "буде режим тиші та відкриті гуманітарні коридори для Маріуполя та Волновахи". Жителі міста! УВАГА! Це заява росіян. Слухаємо тільки нашу офіційну владу - і більше нікого.
Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив о 08:30, що "зараз йде визначення часу відкриття гумкоридора та початку режиму тиші", що дозволить розпочати відновлення критичної інфраструктури міста – світло, вода та мобільний зв'язок. Також буде можливість забезпечити місто продуктами та медикаментами першої необхідності.

08:36

"Київ стоїть. По всій Україні люди готові допомагати Збройним силам і захищати себе. Десятий день війни".

08:34

Генштаб повідомляє, що у зв'язку із погіршенням погоди загарбник відвів корабельне угруповання та кораблі десанту в район Криму. Посейдон за нас.

08:30

У Енергодарі відсутнє опалення та постачання гарячої води. Тривають ремонтні роботи. Роботи ускладненні через множинні пошкодженням теплотраси.

08:22

Мер Енергодару Дмитро Орлов: "О 8:00 міська влада у повному складі прийшла на роботу, але потрапити до будівлі мерії ми не змогли. Окупанти замкнули двері. Організовуватимемо інше місце для роботи, щоб забезпечити життєдіяльність Енергодару в умовах окупації. Попри все, Енергодар був і залишається Україною. Навіть коли ми в ізоляції". Принагідно нагадаємо.

08:19

Маск не блокуватиме російські "новини", які можуть читати через інтернет від Starlink: "Деякі уряди (але не Україна) наказали Starlink заблокувати російські джерела новин. Ми не будемо цього робити, хіба що під прицілом. Вибачте, що я абсолютист свободи слова".
Ілон, коли тобі розбомбили будинок, а пропагандисти РФ кажуть, що це фейк, – це не про свободу слова.

07:59

Командувач об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Павлюк отримав Героя України.

07:57

Ведучий популярного раніше ТВ-шоу "Руйнівники легенд" Хайнеман записав зі своєї майстерні звернення до військових РФ - каже, "російський військовий корабель, іди нах*й". І звернувся до українців – "молодці!"

07:53

В Україні затримали десантника із Білорусі, який стверджує, що сам перейшов кордон, бо не хотів воювати проти України, повідомив у Facebook голова патрульної поліції Євген Жуков.

07:52

Сторінка для швидкого пошуку інформації по Україні під час війни: КоордиНація. Як евакуюватися, де знайти притулок за кордоном, медикаменти, продукти, як перевіряти фейки, як допомогти - все там.

07:44

Віцепрезидент США Пенс за Трампа: "Ми повинні вимагати від цієї адміністрації негайного збільшення військових витрат, озброєння України летальною зброєю, накладення санкцій на всі фінансові установи в Росії, санкціонувати весь експорт російської нафти в усьому світі, санкціонувати нафтопровід Keystone XL і відновити розвідку нафти і газу в США".

07:40

Разрушения после ночного удара по Великодолинскому южнее Одессы

07:37

Мер Славутича Юрій Фомічев каже про ЧАЕС: "Ми не можемо замінити людей, вони вже 10 добу працюють свою зміну. Вони розділились на дві групи, змінюють один одного, але вони втомилися морально та фізично, емоційно".

07:35

Сьогодні Зеленський поговорить про Zoom із сенаторами США. (The Hill)

07:33

Komatsu, Hitachi та Panasonic оголосили про припинення роботи з РФ.

07:30

Прем'єр Британії Джонсон каже, що, схоже, Путін не бачить виходу із вторгнення в Україну, "крім продовження руйнування". "Він вирішив подвоїти зусилля", - сказав він газетам La Repubblica, Die Welt та El Pais.

07:23

"Все не хотят воевать с вами. Потому что не знают для чего эта война", — говорит очередной "Незнайка" из РФ:

07:22

Головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенанту Валерію Залужному присвоєно звання "генерал".

07:16

За дев’ять днів війни українська ППО знищила щонайменше  39 російських літаків та 40 вертольотів. До повномасштабного вторгнення в Україну авіаугруповання російської армії, зосереджене довкола українських кордонів, налічувало 450 літаків та 250 вертольотів. (Командування Повітряних сил ЗСУ)

07:12

Генштаб пише, що зараз "не про всі наші успіхи ми поки що не можемо розповісти, щоб не зірвати задумане". "Але повірте, у свій час все стане відомо", - додали там.

07:11

Генштаб пише, що активними бойовими діями завдають втрат противнику не тільки озброєні підрозділи українських захисників, "але й звичайні неозброєні люди, демонструючи окупанту свою громадянську позицію, завдаючи йому психологічної поразки".

07:07

Наша тероборона трохи назбирала російської техніки

07:05

Арестович пише, що в Херсоні "мінімум російських військ" і відновлено зв'язок, а шоу окупантів з "вдячними херсонцями" провалилося.

07:00

На Київщині окупанти обстріляли автомобіль: загинуло двоє людей, пише Київська обласна прокуратура.
Як уточнили у Офісі генпрокурора, у Ворзелі окупанти обстріляли з танкових кулеметів цивільне авто із шістьма цивільними. Загинули жінка та 17-річна дівчина, ще четверо зазнали осколкових поранень, серед них дівчата 17 та 7 років.

06:54

Глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що міжнародному співтовариству слід розглянути питання про виключення Росії з ООН або принаймні про виключення її із Ради безпеки, де вона має право вето.
"Той факт, що агресор – Росія – накладає вето на дії Ради Безпеки ООН, не звільняє інші сторони від обіцянок (у рамках Будапештського меморандуму, – ред.), які вони дали Україні", –заявив голова ОП.

06:42

Понад 100 компаній вже пішли з російсього ринку

06:29

Колишній представник Донецька в українській делегації ТКГ по Донбасу Сергій Гармаш вважає, що за підсумком НАТО все ж закриє небо над Україною, але це буде пізніше - коли Україна "втомить" ворога. Індикатором цього, за його словами, буде контрнаступ ЗСУ – коли українська армія почне відтісняти окупанта до кордонів.
"Я так вважаю, бо до переможців завжди доєднуються", - додав він.

06:13

Американський дипломат і експосол США в Росії Майкл Макфол впевнений, що настав час зробити більше для України, адже кожна секунда важлива для людей, які борються проти Путіна - "не лише за Україну, а й увесь вільний світ".
Він закликав дозволити Польщі передати Україні 28 винищувачів Міг-29 і домогтися, щоб Словаччина, Румунія та Болгарія зробили те саме (всього 70 бойових літаків).

06:00

За даними CNN, найближчим часом Росія відправить воювати проти України ще 1000 найманців, тому що попередні "погано себе проявили", і вже 200 таких було вбито.

05:54

Шольц провів годинну телефонну розмову з Путіним. Висловив глибоке занепокоєння війною і закликав припинити бойові дії. Путін сказав, що третій раунд переговорів делегацій заплановано на ці вихідні.

05:48

Станом на 3 березня вже понад 1,2 мільйони біженців залишили Україну з початку російського вторгнення 24 лютого, повідомляють в ООН. З 1 209 976 біженців більше половини виїхали до Польщі. Також багато українців вирушили до Угорщини, Словаччини, Молдови та Румунії.

05:31

Журналіст-розслідувач Хрісто Грозєв каже, що у Росії залишилися ресурси для війни до тільки неділі. Також наступного тижня на РФ чекають санкції, "масштабу яких ми раніше не бачили", і вони також торкнуться Путіна.
Згодом Грозєв уточнив: на жаль, це не означає, що буде кінець війни - Росія може і буде постачати більше своїх ресурсів в Україну, "але це логістичний кошмар".
"Щодо санкцій...вони дійсно хороші", - додав він.

05:16

Із роти у 100 чоловік живих залишилося четверо. У Росії почали "підозрювати", що втрати російських окупантів у Кремлі "трохи" применшують. Запитання озвучила член Ради федерації Людмила Нарусова (мати Ксенії Собчак). Запитання залишилося без відповіді.

05:09

"Гітлер не робив того, що роблять зараз ці негідники на чолі з найголовнішим сектантом". "Це пекло". "У нас Харків... Немає його більше. Його розбомбили та вбили". Жінки, яким вдалося виїхати із Харкова, розповіли, що відбувається у їхньому місті.

05:06

Віталій Шабунін, спираючись на результати опитування Reuters, запевняє: ми отримаємо бажане і захистимо наше небо.
"Міжнародна адвокація ніколи не буває миттєвою, проте завжди дає результат. Болить ціна, яку ми за цей час заплатимо", - зазначив Шабунін.

04:59

Арестович звернувся до українців, які "зажурилися". Пояснює: це неминучі фази під час війни. Організм та психіка до десятого дня під'їдають свої запаси.
"Давайте вилазити з настрою "все пропало" до настрою "ми їх весело мочимо". Тому що ми їх весело мочимо", - сказав Арестович.

04:47

Президент Бразилії Жаїр Болсонару підписав указ, який дозволяє громадянам України та особам без громадянства, переміщеним внаслідок війни в Україні, жити та працювати у Бразилії за гуманітарною візою.
Заявники повинні отримати 180-денну тимчасову візу протягом 90 днів після прибуття. Вона надає право на продовження до двох років, а потім можна буде подати заявку на постійне проживання.

04:39

Чиновники США та НАТО, які спостерігають за війною в Україні, раніше цього тижня помітили явний зсув у стратегії Росії – тепер РФ, схоже, готова "бомбити міста до покори", що може призвести до значних жертв серед цивільного населення.

04:26

Прем'єр-міністр Великобританії українською та англійською звернувся до громадян України.
"Я не можу навіть уявити, що ви переживаєте в цей момент, ваше обурення і горе, які ви повинні відчувати, оскільки все, що ви знаєте і любите, так незрозуміло та жорстоко зруйновано. Те, що відбувається на вашій батьківщині – жахливо, і, як і у людей по всій Великій Британії, у мене болить серце", – сказав Джонсон.

04:15

Ілон Маск висловив підтримку Україні та співчуття – росіянам, які виступають проти війни.
"Тримайся міцно, Україно", - написав Маск.

04:10

Ще один російський окупант не зміг пояснити, навіщо він прийшов в Україну.

03:57

Інформагентство Кабардино-Балкарії повідомило про загибель в Україні трьох мешканців республіки, які служили у Росгвардії.
Алім Бачієв, Ратмір Кудаєв та Аниуар Етезов повернулися мертвими зі "спецоперації" на Донбасі.

03:32

Близько 74% американців заявили, що Штати та їхні союзники щодо НАТО мають запровадити безпольотну зону в Україні.
Також 80% американських громадян упевнені, що США слід припинити купувати російську нафту.

03:30

Всесвітньо відомий "руйнівник міфів" Джеймі Хайнеман сказав, куди має вирушити російський військовий корабель.
Jamie Hyneman has something to say and he asked us to share it with all of you pic.twitter.com/XKrK8J7P83
March 4, 2022

03:10

Російські окупанти намагаються передати свої плани короткохвильовим радіо, а Україна глушить їх національним гімном – Христо Грозєв.
War of words, songs and bombs: Російські офіси ведуть до комунікаційних нападів планів на шортих пляшках радіо, коли Ukraine jams them with... their national anthem. Shivers. pic.twitter.com/B6dcQTE1Qm
March 5, 2022

02:56

Головне управління розвідки Міноборони опублікувало список особового складу бригади армійської авіації, який здійснює бойові вильоти з аеродрому Білорусі "Ліда" для завдання ударів по мирному населенню та інфраструктурі України.

02:54

Ще одна група полонених російських окупантів.
Говорять: "Ми думали, ви Азов, розумієте".
Їм відповіли: "Ми тепер усі – Азов".

02:48

5 березня Зеленський виступить через Zoom із промовою у Сенаті США, повідомляє The Guardian.
Деякі законодавці США закликають президента Джо Байдена зайняти жорсткішу позицію щодо Росії.

02:23

Ряд магазинів компанії Auchan Retail Росія вводить обмеження на продаж цукру, олії, борошна, макаронних виробів, круп та солі. Це зроблено через зростання попиту на соціально значущі товари, повідомляють росЗМІ.

02:17

Радник глави Офісу президента Олексій Арестович заявляє, що в Україні зараз переважна більшість військ окупантів. Вісім з десяти армій РФ тут.
"Російська армія не сильна. Вона просто довга. Вісім із десяти путінських армій тут. Тут ми їх і поховаємо. Це займе час. Але це не буде випадковим успіхом", - написав Арестович.
Він описав ситуацію на фронтах спротиву в Україні.
У Гостомелі спецназ ГУР та 3 полк ССО разом із місцевою ТрО два дні поспіль атакували російських спецназівців та десантників. Кадри битої техніки з тілами окупантів, що додають до них, бачили багато, зазначив Арестович.
Миколаївці відбили аеропорт Кульбакіно і "відлупцювали" колону, яка намагалася зранку обійти місто. За його інформацією, у загальновійськових боях бере активну участь (і перемагає) патрульна поліція Миколаєва.
У Перемозі Броварського району Київської області накрили з повітря 15-ту окрему мотострілецьку бригаду з Самари.
"Між іншим, там, на Ніжинському напрямку, ще три доби тому російське командування почало формувати величезне оперативне об'єднання для наступу на Бровари — Бориспіль. Тепер цього об'єднання немає. Частково пішло під Харків, де війська окупантів зазнали величезних втрат, частково заплуталося в місцевих буєраках, частково – знищено”, – написав Арестович. Він уточнив, що це сталося тому, що місцеві жителі перекривали лісові дороги. Після чого по окупантах працювала артилерія та авіація.
У Херсоні, за його даними, є мінімум російських військ. Відновлено зв'язок.
Запорізька АЕС працює у нормальному режимі.
"Ми тримаємо небо (сьогодні кілька збитих російських літаків), працює наша авіація. Накриваємо командні пункти супротивника. Сьогодні навіть російська преса визнала загибель двох старших командирів - включаючи командира 810 бригади морської піхоти Чорноморського флоту, яка допомагала втекти Януковичу та захоплювала Крим", - написав Арестович.
Тяжка ситуація у Харкові, Маріуполі, Охтирці.
"Над Черніговом збивають російські літаки, ходять у лихі рейди і збирають полонених під Сумами, як величезна м'ясорубка перемелює ворога напівоточена Харківщина", – розповів радник голови ВП.
Він зазначає, що для багатьох українців те, що ми ще не програли, – це "героїчне, але диво".
"Так ні. Все це було зумовлено першого ж дня. Все це прораховано і продумано військовим керівництвом і блискуче реалізується армією. Я знаю думку багатьох військових світу. Вони в шоці – від того рівня, який демонструє українська армія та її керівництво", – написав Арестович.
Він також розповів, що перший удар крилатих ракет окупантів у багатьох місцях припав на макети.
"І вогневі мішки, і нескінченні kill box, в які затягують війська супротивника наші військові – це все тверезий та холоднокровний розрахунок, який з методичністю роторного екскаватора реалізує керівництво та особовий склад нашої армії", – зазначив він.
За словами Арестовича, найкращі військові світу давали Україні 48 годин.
"На десяту добу українська авіація, якій давали три години, розносить ворога з неба. Наші успіхи - закономірність. Спеціально збудовані причинно-наслідкові зв'язки, що чітко реалізуються", - підкреслив експерт.
"Навіть зараз, коли в Кремлі ще час надуватися та хорохоритися, вони відкрито визнають, що окупувати Україну неможливо і – не збираються. Ми їх ще поженемо назад. Всі наші будинки та міста повернутися до нас", – додав він.

02:05

В Італії заарештували яхти ще двох російських олігархів, повідомляє La Repubblica.
Заарештовано яхту Lady M власника Северсталі Олексія Мордашова та яхту Lena особистого друга Путіна та власника Volga Group Геннадія Тимченка.

01:54

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба розкритикував НАТО за відмову закрити небо над Україною, але повідомив, що робота над наданням Україні бойових літаків іншими країнами продовжується.

01:41

Samsung призупиняє постачання телефонів та чіпів до Росії, повідомив Bloomberg.

01:37

Зведення Міноборони станом на 24:00 4 березня.
Російські окупанти продовжують наступальну операцію проти України за підтримки авіації та застосовують високоточну зброю.
Основні зусилля окупанти зосереджували на оточенні Київа та Харківа.
Крім того, ворог має намір вийти на адміністративні кордони у Луганській та Донецькій областях та у подальшому створити сухопутний коридор з окупованим Кримом.
На Поліссі противник розпочав інженерні роботи з розгородження шляхів в районі Бородянки, ймовірно з метою подальшого висування у напрямку Києва.
Окупаційні підрозділи було зупинено у районах Шибене та Катюжанка.
У районі Димера окупант продовжує створення району оборони.
На Донецькому напрямку противник активно використовує мобілізаційний ресурс з ТОТ Донецької та Луганської областей у складі передових загонів ЗС РФ, які діють у напрямках на Харків та Маріуполь.
Окупанти не полишають спроб виявити слабкі місця в обороні Маріуполя.
На Таврійському напрямку підрозділи противника зі складу 58-ї загальновійськової армії Південного воєнного округу ЗС РФ намагаються продовжити наступ у напрямку Запоріжжя, а підрозділи зі складу 20 загальновійськової армії Західного воєнного округу ЗС РФ - роблять спроби обійти Харків та рухатися у південно-західному напрямку.
В акваторії Чорного моря, після завершення демонстраційних дій щодо готовності до проведення висадки морського десанту в районі Одеса – Затока, у зв’язку з погіршенням погодних умов, загарбник відвів корабельне угрупування та кораблі десанту у район західніше Кримського півострова.
Угруповання оборони Київа продовжує відбиття наступу противника, нанесення ураження його наступальним угрупуванням та утримання визначених рубежів.
На білоруському кордоні з Україною продовжують перебувати БТГр зі складу 38 одшбр ЗС РБ. Проте, через відмову значної кількості військовослужбовців виконувати злочинні накази, триває робота щодо переконання особового складу виконувати завдання на території України.

01:27

Зеленський нагородив орденами та медалями 76 захисників України. 37 – посмертно.

01:19

Глава Аерофлоту Михайло Полубояринов залишив свою посаду і, ймовірно, Росію, повідомляє російський Комерсант.
Це пов'язано з тим, що більшість авіакомпаній РФ отримали повідомлення від європейських лізингодавців про припинення договорів перестрахування в ніч на 8 березня. Це означає неможливість виконувати польоти.

01:10

Держсекретар США Ентоні Блінкен переконаний, що Україна може виграти війну із Росією.

01:09

У Ворзелі на Київщині російські нацисти обстріляли цивільний автомобіль. Загинули 17-річна дівчина та жінка.
4 березня шестеро людей їхали на автомобілі з Ворзеля. Під час руху вони зустріли колону військової техніки окупантів, позначену літерою V. Росіяни відкрили вогонь по автівці з танкових кулеметів.
Внаслідок обстрілу загинули двоє людей – жінка та 17-річна дівчина. Ще чотири особи отримали осколкові поранення, серед них дівчата 17 та 7 років.

01:00

Загальні втрати російських окупантів, дані Міноборони.
літаки – 33;
гелікоптери – 37;
танки - 251;
ББМ – 939;
засоби ППО – 18;
РСЗВ - 50;
автомобільна техніка – 404;
цистерни з пальним – 60;
артилерійські системи – 105;
дрони ОТР - 3;
катери – 2.

00:52

Брифінг прем'єр-міністра Дениса Шмигаля.

00:33

Держприкордонслужба забезпечила пропуск понад 800 вантажів гуманітарної допомоги.

00:33

У Сумах танк окупантів перетворили на громадський туалет, повідомив радник голови МВС Антон Геращенко.

00:24

Шмигаль закликав МАГАТЕ та ЄС забезпечити прибуття на всі п'ять атомних електростанцій України миротворчих груп у складі представників МАГАТЕ, ЄС та Держінспекції ядерного регулювання України.

00:20

Світовий банк готовий надати Україні потужну підтримку, повідомив Зеленський після розмови з президентом організації Девідом Малпассом.

00:07

Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомляє:
За дев’ять днів війни українська протиповітряна оборона знищила щонайменше 39 російських літаків та 40 вертольотів.
Сьогодні російські окупанти втратили три "грачі" – так називають штурмовики Су-25. Два із них на Чернігівщині, та один – під Волновахою.
Крім того, у свій останній політ сьогодні вирушили іще три вертольота російських окупаційних військ.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live