Вторгнення РФ в Україну
Вторгнення РФ в Україну 24.02.2022

 

Хроніки подій

 

Вторгнення РФ в Україну. Головні новини – хроніка

4.03.2022

23:54

Президент Зеленський: "Ядерний тероризм вимагає рішучих дій у відповідь. На засіданні Радбезу ООН ми закликали закрити небо над Україною та започаткувати операцію з підтримання миру й безпеки."

23:41

Зеленський: "Все, на що сподобився Альянс на сьогоднішній день, – це провести через систему своїх закупівель 50 тонн дизпалива для України. Напевно, щоб ми могли спалити Будапештський меморандум, щоб краще горіло".

23:38

Ще один, хто потрапив у полон. "Мене та моїх друзів використали втемну збройні сили Російської Федерації".

23:07

Європейський суд з прав людини сьогодні розширив свої вимоги до Росії, які були представлені 1 березня, повідомила суддя Ганна Юдковська:

Суд сьогодні поширив застосування тимчасових заходів за правилом 39, прийнятого у вівторок, на подані відповідні запити приватних осіб, що потерпають від російського вторгнення: « тих, хто ховається в сховищах, домівках та інших спорудах, побоюючись за своє життя через триваючі бомбардування та обстріли, без або з обмеженим доступом до їжі, охорони здоров’я, води, каналізації, електроенергії та інших взаємопов’язаних послуг, необхідних для виживання, які потребують гуманітарної допомоги та безпечної евакуації», а також додатково вимагав від РФ безпечного проходу та гуманітарної допомоги:

«З огляду на загальний обсяг та характер вищезазначеного тимчасового заходу, про який вже було повідомлено Уряду Російської Федерації 1 березня 2022 року … Суд (голова Суду) вирішує, що ций тимчасовий захід, відповідно до правила 39 Регламенту Суду, має вважатися таким, що охоплює будь-який запит, поданий особами, які належать до вищевказаної категорії цивільних осіб, які надають достатні докази, що свідчать про те, що вони зазнають серйозної й неминучої загрози непоправної шкоди їхній фізичній недоторканності та/або праву на життя … Що стосується таких запитів, Суд, більш того, вирішує вказати уряду Російської Федерації відповідно до правила 39, що відповідно до своїх зобов’язань за Конвенцією, зокрема щодо статей 2, 3 і 8, вони повинні забезпечити безперешкодний доступ цивільного населення до безпечних шляхів евакуації, медичних послуг, їжі та інших предметів першої необхідності, швидкий і безперешкодний прохід гуманітарної допомоги та переміщення гуманітарних працівників».

22:46

Президент Зеленський: Ми продовжуємо боротися. Ми захистимо нашу державу. Ми звільнимо нашу землю. Завдяки нашим героям.

22:44

Фейки про "втечу Зеленського" в Росії поширюють уже не вперше. Цього разу таку заяву зробив речник нелегітимної Держдуми В'ячеслав Володін. Раднику ОП Михайлу Подоляку довелося спростовувати.

"Президент Зеленський, ще раз повторимо, перебуває у столиці України, керує державою та обороною, постійно на зв'язку з партнерами і регулярно наживо дає інтерв'ю журналістам", - сказав Подоляк.

22:41

Три цитати з звернення Володимира Зеленського до мітингів у Тбілісі, Франкфурті, Ліоні, Парижі, Празі та Вільнюсі сьогодні:

"У мене 3 хвилини звернення до вас. Першу я хочу віддати мовчанню та вшанувати пам'ять усіх загиблих – наших військових, спецслужбистів, поліцейських, розвідників, пожежників. Тих, хто віддав своє життя, хто зараз серед нас – але ми їх уже не бачимо".
"Другу хвилину виступу я також хочу надати мовчанню. На честь наших громадянських - дорослих та дітей, десятків та сотень тих, хто віддав своє життя, але не знав про це. Віддав життя та отримав вічний спокій".
"Третю хвилину я віддам вам, народам Європи. Не мовчіть! Виходьте на вулиці. Підтримайте Україну - ми потребуємо цього! Підтримайте нашу свободу, адже це - перемога. Перемога не лише над російськими військовими, а й світла над пітьмою, добра над злом. … Якщо Україна не витримає – не витримає вся Європа”.

21:53

Роскомнадзор повідомив росіян, що доступ до Twitter для них тепер обмежений.

21:41

Білий Дім розглядає можливість запровадження заборони на імпорт нафти з Росії ( Bloomberg).

21:31

Генпрокурор Ірина Венедиктова повідомила через Facebook російському режисерові Микиті Міхалкову, що український суд дозволив українським прокурорам затримати його "з метою доставки до українського суду для обрання запобіжного заходу, як підозрюваному". І опублікувала скани документів, з которих випливає, що лауреату "Оскара" інкримінується ч.2 ст. 110 КК України (заклики до порушення територіальної цілісності України). Венедиктова також написала, що розпочато процедуру оголошення Михалкова у міжнародний розшук.

21:09

Секретар РНБО Олексій Данилов відреагував на затримання нардепа від ОПЗЖ Нестора Шуфрича. В ефірі Україна 24 Данилов попередив, що за фотографування блокпостів та передачу знімків ворогові "знищатимуть на місці".

21:02

Місто Тростянець тимчасово окупувала російська армія, пише голова Сумськой ОГА.

Окупанти контролюють підстанцію швидкої допомоги, не дозволяють медикам виїжджати на виклики, лише до дітей у екстрених випадках. Медиків попередили, що розстріляють, якщо виїдуть самостійно. Швидку з інших населених пунктів не пускають. Місцеве населення немає можливості купити продукти та інші товари. Всі магазини пограбовані, в місті постійно проводять обшуки й працюють снайпери. Також немає можливості потрапити в місто, щоб допомогти населенню.

20:52

В останню добу російська армія прагнула захопити Київ, повідомляє Генштаб ЗСУ. "Окупанти продовжили завдання ракетно-бомбових ударів по населених пунктах. Використовували артилерію та реактивні системи залпового вогню для руйнування об'єктів критичної інфраструктури та житлових будинків", – сказано в повідомленні.

20:38

Оперативне командування "Північ":

Фахівці ЗСУ збили два літака Су-25 (штурмовик) з ПЗРК «Ігла». Один з них впав в районі Корюковки-Мени, інший - на околицях Чернігова. На фото - один з тих, хто майже три дні нещадно бомбив Чернігів і вбивав наших людей. Другого пілота - затримано.

20:33

У Херсоні окупанти спробували влаштувати постановочне шоу з роздачею гуманітарної допомоги для картинки про "рятівників" у пропагандистських ЗМІ, проте жителі міста вийшли та продемонстрували своє реальне ставлення до вторгнення російських військ.

20:27

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що світу "ледь вдалося уникнути ядерної катастрофи минулої ночі" після обстрілу російськими військами та пожежі на Запорізькій АЕС. Вона назвала дії Росії "безрозсудними" і "небезпечними", вказавши, що вони зазнали серйозного ризику цивільного населення і в Росії, і по всій Європі (CNN)

20:17

Президент Зеленський подякував учасникам міжнародної акції підтримки України та вшанував пам'ять загиблих українців.

20:11

Російські офіційні ресурси повідомили, що Facebook у Росії повністю заблокований.

20:07

Тероборона захопила ще чотири російські танки.

19:35

Тероборона Києва затримала нардепа від ОПЗЖ Нестора Шуфрича. Нардеп фотографував один із блокпостів, за що й був затриманий. "При затриманні його охоронці намагалися відстрілюватися... Чекаємо на поліцію та СБУ, щоб передати їм. Військові об'єкти або об'єкти, які використовуються військовими, фотографувати не можна", – сказав боєць тероборони.

19:27

Британські докери у графстві Кент відмовилися розвантажувати два танкери з російським зрідженим газом, відправивши їх шукати інше місце розвантаження.

19:23

Російський розвідник. "Підтримки не було. Зв'язку не було. Тату, допоможи, чим можеш. Це не наша війна."

18:52

Боррель про розширену нараду глав МЗС країн НАТО: "Обговорили із мужнім Дмитром Кулебою розвиток подій в Україні. Ми вас почули. Можете на нас розраховувати."

18:37

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що "якщо дозволять умови, ми готові організувати зустріч Лаврова та Кулеби у рамках Дипломатичного форуму в Анталії 11-13 березня".

"Формування гуманітарних коридорів є важливим питанням, але абсолютний пріоритет для нас – припинення війни", - сказав Чавушоглу.

18:28

Друзі, звертаємося до вас від всієї команди Liga.net.

Сьогодні частина наших журналістів захищає Україну у лавах територіальної оборони зі зброєю в руках. Водночас усі інші працівники Ligamedia задіяні в роботі на одну мету - інформування світу про злочини російських окупантів на території України.

Для цього ми цілодобово ведемо хроніку війни трьома мовами - українською, російською та англійською.

Правда, яку українські журналісти розповідають світові, впливає на те, яку допомогу нам надають країни-партнери, які санкції вводять проти Росії та скільки бійців-добровольців їдуть до України.

Наша команда не шкодує сил і працює прямо з бомбосховищ та підвалів. Але ми втратили усі джерела фінансування, і без сторонньої підтримки компанія не в змозі утримувати штат.

Тож ми вимушені звернутися до вас по допомогу. Підтримайте нас, аби команда Liga.net могла продовжувати успішну боротьбу на інформаційному фронті.

За посиланням - https://www.liga.net/donation_ua - усі наші канали для збору коштів. Ви можете оформити підписку, або зробити разовий переказ. Будь-яка грошова допомога дозволить нам не втратити людей!

Ми переможемо, бо разом ми сила. І разом ми - ПРАВДА!

На випадок, якщо наші сервіси для збору донатів не працюватимуть, ось наші реквізити:

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНОСТЮ «ІНФОРМАЦІЙНЕ АГЕНТСТВО «ЛІГАБІЗНЕСІНФОРМ» (ТОВ "ІА "ЛІГАБІЗНЕСІНФОРМ")

Код ЄДРПОУ 35256286

IBAN UA083808380000026005799982481 в АТ «ПРАВЕКС БАНК», МФО 380838

18:22

Російська артилерія б'є по житловим кварталам Ірпеня.

18:09

Президент Зеленський поговорив з Президентом Єврокомісії фон дер Ляйен. "Поінформував про ядерний тероризм агресора... Обговорили посилення санкцій проти РФ. На порядку денному було також питання членства Україні в ЄС".

18:01

Миколаїв під контролем ЗСУ – аеродром Кульбакіно очищений від окупантів.

17:51

СБУ затримала зрадника, який "здав" російським окупантам під обстріл Луцький військовий аеродром. Про це повідомляє прессслужба відомства.

СБУ встановила, що зрадник передавав ворожим спецслужбам інформацію про типи та кількість військових літаків, місця їх дислокації, тренувальні польоти, а також особисті дані військовослужбовців аеродрому.

Протягом 24-28 лютого він постійно зливав інформацію про результати вторгнення російських військ на Волинь, повідомили в СБУ.

"Завдяки його "допомозі" аеропорт був обстріляний ракетами, що призвело до тотального руйнування його інфраструктури. Після цього зрадник доповів про результати удару в РФ", - йдеться у повідомленні.

Посібнику окупантів повідомлено про підозру за ст.111 Кримінального кодексу України (держзрада). Наразі він під вартою, йому загрожує до 15 років ув'язнення.

17:39

На подвір'я дачі президента Володимира Зеленського в Конча-Заспі потрапив, імовірно, уламок ракети. За словами його прессекретаря, Зеленський прокоментував це так: "Мимо".

17:35

Укрзалізниця призначила ще три евакуаційні рейси на захід на сьогодні.

Зокрема, УЗ додала такі поїзди:

17:00 – поїзд Харків – Хелм (з пересадкою до станції Варшава);
22:00 – поїзд Київ – Чоп;
22:32 – поїзд Одеса – Ужгород.

17:26

Близько 15:24 4 березня у с. Мархалівка Фастівського району Київської області внаслідок обстрілу загорілися понад вісім приватних житлових будинків. Підрозділами ДСНС евакуйовано двох дітей з-під завалів, повідомляє служба.

Станом на 16:55 пожежу у приватних будинках ліквідовано. Внаслідок обстрілу загинули п'ятеро людей (з них троє дітей), ще одна жінка можливо перебуває під завалами. Рятувальні роботи продовжуються, залучено 14 осіб і три одиниці техніки ДСНС.

17:20

Українські військові збили ще один російський винищувач. З початку війни знищено 37 літаків та 37 вертольотів.

17:19

Вторгнення РФ. Маріуполь стирають з лиця землі, але місто не здається – розповідає радник мера.

Ворог оточив Маріуполь. LIGA.Life розпитала радника міського голови Петра Андрющенка про поточну ситуацію у місті.

17:14

Зведення станом на 10:00 4 березня від журналіста Юрія Бутусова.

Росія зазнала поразки у битві за Київ і кидає всі сили на південь для захоплення Маріуполя, Донбасу, Миколаєва, Одеси та всього чорноморського узбережжя України.

1. Російське командування зосереджує зусилля на захопленні та закріпленні на півдні та сході України, на території Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської, Миколаївської та Одеської областей, щоб зруйнувати українську економіку шляхом блокади портів.

2. Маріуполь залишається єдиним на даний момент містом, яке заважає планам Путіна із захоплення східної України. Маріуполь потрапив до оперативного оточення, за місто йдуть важкі бої. Маріуполь – це ключове місто Донбасу, порт, промисловий центр, здавати його не можна категорично. Ворог безперервно прасує місто авіацією та артилерією. Усі системи життєзабезпечення зруйновані, у місті гуманітарна катастрофа, це зроблено, щоб викликати втечу мирного населення та полегшити штурм. Всім відомий полк Нацгвардії, морська піхота ЗСУ, інші сили оборони героїчно обороняють місто, незважаючи на потужні атаки супротивника.

3. Противник зайняв Енергодар, та погрожує відключенням АЕС від української енергосистеми та енергопостачання промисловості.

4. Противник зайняв Херсон, у районі міста йдуть бої.

5. ЗСУ міцно утримують Волноваху і відбивають атаки в районі Оріхове, зберігаючи плацдарм на підступах до Маріуполя, проте російське командування всіма силами намагається відкинути наші війська якнайдалі від Маріуполя.

6. Наступ росіян на Миколаїв та Вознесенськ відбито з великими втратами, проте нові резерви супротивника продовжують висуватися у цьому напрямку.

7. Прямі атаки на Харків успішно відбиті, на всьому периметрі оборони міста ситуація впевнено контролюється ЗСУ. Російське командування продовжує атаки на захід від Харкова.

8. На схід від Харкова росіяни зайняли Балаклію та погрожують атакою на Ізюм та оточенням Харкова зі сходу, нависаючи над північним флангом угруповання ООС на Донбасі. ЗСУ ефективно громлять окупантів у цих районах, росіяни обстрілюють населені пункти.

9. Росія продовжує займати вклинення на захід від Києва, проте ЗСУ завдали контрудару біля Макарова і вибили росіян з Житомирської траси, завдавши величезних втрат окупантам, у цей район росіяни перекидають нові резерви.

10. Прямі атаки на Київ припинилися, ЗСУ ведуть активні та ефективні бойові дії в районі Гостомеля, втрати ворога в районі Києва дуже великі, ЗСУ вибили росіян з багатьох міст, включаючи Ірпінь та частину Бучі.

11. Триває героїчна оборона Чернігова, ворог веде постійний обстріл міста.

12. Триває героїчна оборона Сум та Охтирки, міста під вогнем росіян. Ворог зазнав величезних втрат у Сумській області.

13. Для боротьби з народом України Росія застосувала тактику тотального терору – авіація та артилерія знищує цивільну систему життєзабезпечення українських міст. Літаки розбомбили Охтирську теплоелектростанцію, електропідстанції у Сумах, Маріуполі, Харкові. Відключаються українські мобільні телефони на окупованих територіях, щоб припинити спілкування жителів.

16:57

Російські війська обстріляли місто Покровськ на Донеччині касетними реактивними снарядами. Ворог, нехтуючи всіма міжнародними нормами, завдав удару по житловому кварталу та цивільній інфраструктурі українського міста, повідомляє Оперативно-тактичне угруповання "Схід".

Декілька таких боєприпасів, що впали на територію приватних будинків жителів міста, так і не розірвалися. Нині у місті працюють спеціальні служби.

ДСНС попереджає про небезпеку, адже у цих вибухонебезпечних предметах гелеві підривники. Якщо вони вийшли з касети – отже, переведені в бойове становище і спрацюють у період до 20 годин. Також вони реагують на перепади температури, тому в жодному разі ці предмети не можна рухати.

Удари касетними боєприпасами, що вражають велику площу, за визначенням є невибірковими, а значить, використання їх за по населених пунктах – потенційний військовий злочин.

16:42

Microsoft зупиняє продажі у Росії.

"Як і весь інший світ, ми нажахані, обурені та засмучені фотографіями та новинами, що надходять з війни в Україні, і засуджуємо це невиправдане, неспровоковане та незаконне вторгнення Росії. Сьогодні ми оголошуємо, що зупиняємо все нові продажі продуктів та послуг Microsoft у Росії ", - йдеться у офіційній заяві Microsoft.

16:39

Українська армія за сім днів бойових дій із Росією ліквідувала понад 500 одиниць ворожої техніки у Харківській області, повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

16:35

Депутат нелегітимної Держдуми РФ Людмила Нарусова на якийсь нараді про, очевидно, посилення покарання за "фейки" щодо російських військових каже, що з України вивели роту строковиків, яких "змусили" підписати контракт. "З роти в сто людей живими залишилися четверо", - каже вона. Після цього колеги-депутати затикають їй рота.

Нарусова - мати Ксенії Собчак.

16:25

Ще один полонений російський окупант вирішив розповісти правду своїм близьким з РФ.

Танкіст-загарбник благає своїх рідних не довіряти жодному слову, яке звучить із російського телебачення, бо кремлівська влада навмисно промиває мізки брехнею.

Окупант зізнається, що Росія - агресор, їхні війська б'ють по цивільних та вбивають дітей. Водночас, каже, що для нього полон це "єдиний шанс на виживання".

“Не вірте російській пропаганді! Нас не близько десяти, нас близько десяти тисяч людей загинули! Ми самі винні...” – каже він.

16:20

СБУ показала відео допиту чергового "орка" з РФ, який насправді виявився українським військовим зрадником, що у 2014 році перейшов на бік окупанта в Криму.

24 лютого його гаубично-артилерійський дивізіон отримав наказ наступати на Україну та вирушив на Нову Каховку. Далі мав бути Миколаїв, а згодом і Одеса.

Їм обіцяли, що з владою все домовлено, що вони не обстрілюватимуть житлові будинки, а просто пройдуть рейдом. Їм пояснили: "Все буде, як у 2014 році, коли Росія забирала Крим". Але Україна зустріла окупантів шаленим опором.

Відставши під час бою від основних сил, зрадник здав себе і весь взвод українським воїнам.

Тепер із ним працюють слідчі та контррозвідка СБУ.

16:12

Росія планувала коротку війну та розраховувала, що втратить 100 військових, але армія України воює так, як ніхто не очікував. Про це заявили на прес-конференції радник голови Офісу президента Михайло Подоляк та голова фракції Слуга народу Давид Арахамія, члени української делегації на переговорах із РФ. За даними Генштабу, РФ вже втратила понад 9000 осіб.

15:58

Спецназ ГУР МО звернувся до росіян: "Зі зброєю в гості не ходять. А тому рекомендуємо вам залишатися вдома, читати розумні книги, думати та багатіти", - сказано у повідомленні.

15:52

Київ закликає власників ветеринарних магазинів, аптек та клінік забезпечити роботу, щоб кияни мали змогу подбати про домашніх улюбленців, повідомляє КМДА.

У разі виникнення проблем з організацією роботи приватний бізнес може звернутися до гуманітарного штабу.

15:49

Президент Володимир Зеленський не піде на поступки, які б могли принизити боротьбу українців з російським агресором. Про це заявив на пресконференції радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

За його словами, позиція обох сторін жорстка, переговори йтимуть важко, але йтимуть. Проте позицію України посилено західними партнерами, зазначив він.

15:43

НАТО знову відмовляється вводити безпольотну зону над Україною, яку бомбардують війська Росії. Про це заявив на брифінгу після зустрічі міністрів закордонних справ країн Альянсу генсек НАТО Єнс Столтенберг.

За його словами, тема безпольотної зони згадувалась на зустрічі глав МЗС країн НАТО. "В той же час, союзники погодилися, що літаки НАТО не повинні діяти над Україною, як і війська НАТО на українській території", - сказав генсек.

15:41

Радник голови МВС Антон Геращенко повідомив, що кілька годин тому українська артилерія накрила базу десанту РФ. База була розташована на території підприємства, в районі села Козаровичі.

15:38

ХЕРСОН. Місцеві жителі відмовляються від гуманітарки із рук російських нацистів.

"За підсумками роздачі гуманітарки. Поки що її взагалі ніхто не взяв. Усього кілька людей. Прямо зараз білі камази РФ завелися і, швидше за все, будуть їхати з центральної площі Херсона для пошуку нової локації", - розповів співрозмовник у місті.

15:17

General Electric Co збирається передати Україні медичне обладнання і гуманітарну допомогу на суму $4,5 млн.

15:15

Мережі супермаркетів Novus та Varus знімають із продажу всю продукцію Coca-Cola, яка продовжує роботу на території Росії. Всі товари цієї марки приберуть із полиць усіх магазинів мереж.

15:05

З'явилися фото знищеної російськими окупантами Мрії Ан-225 — одного з найбільших та найпотужніших літаків у світі українського виробництва. Літак було знищено в аеропорту Гостомель під Києвом.

14:59

Напад військ Росії на Запорізьку АЕС є військовим злочином. Про це заявили у посольстві США у Києві.

"Напад на атомну електростанцію є військовим злочином. Путінський обстріл найбільшої в Європі атомної електростанції – ще один крок у його царстві терору", – йдеться у заяві.

14:58

На мапах Apple російське Міноборони в Москві перейменували на "Міністерство фашизму Російської Федерації".

14:55

Верховна Рада вимагає забезпечити безпольотну зону над Україною та ввести в Україну миротворчі сили. Відповідне звернення щодо забезпечення захисту цивільного населення України від збройних нападів російських загарбників направлено до міжнародних організацій, іноземних парламентів та урядів.

14:44

Тисячі мешканців Мелітополя, в який увійшли російські окупанти, йдуть вулицями міста з українським прапором та скандують: "Одна єдина соборна Україна" та "Вставай, Мелітополь!".

14:35

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив про відсутність будь-якої об'єктивної інформації, яка підтверджувала б звинувачення Росії на адресу України про нібито спроби розробити ядерну зброю, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Це питання для нас дуже зрозуміле; у нас немає жодної інформації, яка б ставила під сумнів виконання Україною зобов'язань щодо нерозповсюдження", – сказав він на пресконференції в штаб-квартирі МАГАТЕ у п'ятницю.

14:32

Радник голови МВС Антон Геращенко опублікував перший список полонених російських військових.

Таких списків, як і списків загиблих солдатів окупантів, буде ще багато, каже Геращенко.

За його словами, ухвалено рішення віддавати полонених солдатів їхнім матерям, якщо вони приїдуть за ними до Києва.

Що потрібно зробити, щоб повернути свого сина з полону?

1. Потрібно зателефонувати на вказані номери телефону, зайти в телеграм канал Вантаж 200 https://t.me/rf200_now.

+380894201860

+380894201861

+380894201862

Або написати на пошту: Vernis_iz_ukraine@gmail.com.

2. Потім, якщо ви отримали підтвердження, що ваш син перебуває в полоні в Україні, ви повинні дістатися до Києва.

14:17

У НАТО обговорять запровадження безпольотної зони над Україною, яку бомбардують російські війська. Відповідну заяву зробив міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес, повідомляє Financial Times.

Альбарес зазначив, що у п'ятницю відбудеться зустріч міністрів країн НАТО. За його словами, обговорюватимуться низка варіантів втручання в ситуацію, зокрема можливе запровадження безпольотної зони. Водночас такий захід залишається вкрай малоймовірним, відзначають FT.

14:10

Українська ППО збила в небі над Волновахою ворожий штурмовик Су-25. За пілотом штурмовика прилетів Мі-8 окупантів, – його теж збили.

14:07

Окупанти відключили мобільні мережі Vodafone та Київстар на території всієї Херсонщини. Наразі працює лише WiFi, повідомляє Херсонська ОДА.

13:54

Укрспецекспорт оголосив збирання грошей для закупівлі зброї української армії, яка протистоїть військам Росії. Про це йдеться у заяві на сторінці відомства у Facebook.

Ветеран АТО, позивний Мартін Брест, зазначив, що Укрспецекспорт підписав багато контрактів, зробив аванси, і зброю вже везуть.

"Ми витратили всі кошти з рахунків. Маховик набирає обертів і нам потрібні гроші. Дуже потрібні", – написав він.

Реквізити Укрспецекспорту:

Для внесків фізичними особами:

Отримувач: ДК Укрспецекспорт

ЄДРПОУ: 21655998

IBAN: UA023223130000002600101286329

Призначення: внесок

Для внесків юридичними особами:

BENEFICIARY "UKRSPECEXPORT"

BENEFICIARY'S COUNTRY: UKRAINE

BENEFICIARY'S ADRESS: 36, Dehtiarivska St., Kyiv, 04119

IBAN: UA023223130000002600101286329

BANK OF BENEFICIARY: JSC "THE STATE EXPORT-IMPORT BANK OF UKRAINE"

SWIFT: EXBSUAUXXXX

13:52

Гвинтокрил РФ Мі-8, який прилетів забрати пілота окупантів під Волновахою, також був успішно ліквідований бійцями ЗСУ, повідомив радник голови МВС Антон Геращенко.

13:48

Данілов: Росія використала 95% війська та потребує термінового підтягування резерву.

За його словами, Росія зазнає суттєвих втрат на всіх операційних напрямках – Поліському, Сіверському, Слобожанському, Таврійському та в зоні проведення Операції Об'єднаних Сил.

"Українські військові та сили ТРО на сьогоднішній день перехопили тактичну ініціативу, але ворог не залишає планів щодо оточення міст Київ, Харків та щодо виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей", - говорить Данилов.

13:43

У Польщі в Перемишлі в ніч із 27 на 28 лютого затримали громадянина Іспанії російського походження за підозрою у шпигунстві .

Стверджується, що його викрили як агента Головного розвідувального управління Генштабу Росії (ГРУ).

Він використав журналістський статус, який давав йому можливість вільно пересуватися Європою та світом, включаючи зони, порушені збройними конфліктами та райони політичної напруги.

13:36

Харків та Охтирка зазнають нищівних ударів супротивника. Героїчна оборона цих міст змусила російських загарбників змінити напрямок розвитку основного удару. Про це на брифінгу повідомив радник глави офісу президента Олексій Арестович.

"Оборона тримається... Увага міжнародного суспільства прикута до Харкова та Охтирки", – сказав він.

За словами Арестовича, противник зазнає величезних втрат і змушений перекидати туди додаткові резерви, які інакше могли б бути використані на "небезпечніших напрямках, наприклад, на Київщину".

Героїчна оборона Охтирки та Харкова, по-перше, змусила противника зупинитися, по-друге, змінити напрямок розвитку головного удару, по-третє, перекинути туди додаткові резерви, каже Арестович: "От що робить опір на місцях. Тримайтеся все, це дає необхідний нам час для того, щоб надійшла міжнародна допомога та спрацювали санкції".

Мер Харкова Ігор Терехов у своєму telegram-каналі запевнив, що Харків тримається: "Йде війна. Ми разом. Ми тримаємося. Сьогодні ми отримуємо велику гуманітарну допомогу і одразу роздаємо її... Ми робимо все можливе, а часом і неможливе".

13:30

Верховний представник Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що пряма загроза ядерним об'єктам України з боку Росії може призвести до катастрофи і підтримав скликання Радбезу ООН через обстріл росіян Запорізької АЕС.

13:25

"Росія свідомо шантажує світ ядерною катастрофою. Ніколи раніше жодна держава не намагалася шантажувати бойнею під атомною станцією, ведучи бойові дії. Будь-який постріл із танка, будь-яке влучення ракети або авіабомби по станції може призвести до жахливої катастрофи", - заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

12:56

Сьогодні, 4 березня, у небі над Волновахою на Донеччині підрозділи протиповітряної оборони об'єднаних сил збили черговий російський штурмовик-бомбардувальник Су-25.

12:36

За вісім днів війни від зброї російських окупантів загинуло 28 дітей, поранено 64, повідомила уповноважена президента з прав дитини й дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук.

12:13

Росія найближчим часом активізуватиме проведення інформаційних операцій проти України, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України

"Не виконавши завдання із військового бліцкригу Росія переходить до відверто терористичних способів ведення бойових дій на території України. Водночас російські окупанти приділяють значну увагу активізації інформаційно-психологічних операцій", - йдеться у повідомленні.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України попереджає, що найближчим часом очікується комплексне та масштабне вкидання ворогом фейкових новин, яке здійснюватиметься із залученням усього спектру сучасних інформаційних засобів

12:13

Російські військові оточили телевізійну вежу Мелітополя. Вона під їхнім контролем - міська рада Мелітополя

12:11

На Харківщині затримали коригувальника вогню російських загарбників, про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

Так за інформацією прикордонників, під час огляду багажного відділення автівки вони виявили АКС-74, 240 набоїв до нього, квадрокоптер, 50 000 грн, військовий квиток, паспорт та мобільний телефон, в якому зафіксовано з’єднання з останніми абонентами під ім’ям "Гармата", "Куратор".

Мету свого перебування в районі блокпосту громадянин пояснити не зміг. Пособника злочинної діяльності ЗСУ РФ передано співробітникам СБУ.

11:48

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем закликав росіян до фізичного усунення лідера РФ Володимира Путіна, назвавши його головним джерелом нинішньої кризи. Він сказав це в ефірі Fox News і потім повторив у Twitter.

"Чи знайдеться в Росії свій Брут? Або успішніший полковник Штауффенберг серед російських військових? Єдиний спосіб покінчити з усім цим – прибрати цього суб'єкта. Ви б зробили своїй країні – і всьому світу – величезну послугу", – написав сенатор.

11:12

Народе України!

Ми пережили ніч, яка могла зупинити історію. Історію України. Історію Європи.

Російські війська атакували Запорізьку атомну станцію. Найбільшу у Європі. Вона одна могла бути як шість Чорнобилів. Російські танкісти знали, що вони обстрілюють. Прямою наводкою – по станції. Це терор небаченого рівня.

В Україні 15 атомних блоків. А у російських військових – повністю відбита пам?ять про Чорнобиль. Про цю світову трагедію.

Русские люди, я хочу обратиться к вам. Как это вообще возможно? Мы же вместе в 86-м году боролись с последствиями Чернобыльской катастрофы. Вы должны помнить разбросанный взрывом горящий графит. Жертвы. Вы должны помнить свечение над разрушенным энергоблоком. Вы должны помнить эвакуацию из Припяти и 30-километровой зоны. Как вы могли это забыть? А если вы не забыли, то вам нельзя молчать. Вы должны сказать своей власти, выйти на улицы и говорить, что вы хотите жить. Жить на земле без радиоактивного заражения. Радиация не знает, где границы России.

Усю ніч я був на зв'язку з партнерами, з лідерами інших держав, щоб світ реагував. Я відчував, що світові лідери шоковані. Велика Британія скликає Раду Безпеки ООН через цю атаку. МАГАТЕ запускає свій Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій у режимі цілодобового реагування. Потрібне негайне посилення санкцій проти держави – ядерного терориста. Потрібне негайне закриття неба над Україною, бо тільки це може гарантувати, що Росія не битиме хоча б ракетами та авіабомбами по атомних об?єктах.

Я вдячний всім нашим героям із Нацгвардії, які охороняли станцію та намагалися зупинити ворога. Вдячний рятувальникам, які загасили пожежу. Але багато залежить від вас, громадяни України, прості люди Енергодара. Ви розумієте загрозу для станції краще за всіх інших. Ви там живете. Поряд із нею. І ви бачите окупантів безпосередньо. Проганяйте їх. Дайте їм знати, що Енергодар – це Україна. Що Україна – не місце для ядерного попелу.

Громадяни України! Ворог завів на територію нашої держави абсолютну більшість своїх військ. Майже вся армія Росії кинута проти нашого народу. Але героїчний спротив українців вже дев?ятий день рятує нашу державу від цієї навали. Українські міста не бачили такої нелюдської жорстокості з часів нацистської окупації. Чернігів, Охтирка, знов Харків, Маріуполь. Цілеспрямовано знищують цивільну інфраструктуру. Знищують людей. Житлові квартали. Тільки за вчорашній день у Чернігові російські бомби вбили 47 людей. Мирних людей. Харків... Просто знищують Харків реактивною артилерією та авіаударами. Росія. Знищує. Харків. Як це сталося? Сьогодні вранці у Житомирі ракета вдарила по будівлі школи. По дітях. Такою стає реальність, коли приходить "братська" Росія.

Вчора на переговорах у Білорусі вдалося погодити створення гуманітарних коридорів. Там, де люди страждають найбільше. Сьогодні ми побачимо, чи працює домовленість.

Наша оборона завдає ворогу максимальних втрат. Майже 9200 вбитих окупантів. На ранок дев'ятого дня війни. Ми б'ємо їх під Миколаєвом. Б?ємо під Харковом. Б?ємо під Києвом. Столиця залишається ключовою мішенню для окупантів. Але вони не зламають нас, не зламають нашу державу. Ніколи. Що б вони не робили, вони все одно програють. Тому що ми – у себе вдома. Ми на своїй землі.

Вони готують постійно провокації. Зараз готують провокацію в Херсоні. Збираються розіграти виставу з нібито мітингом за Росію. Для цього вони завезли в місто чужинців. Шукають місцевих зрадників. Хочуть зробити телекартинку, нібито Херсон уже не український. Я хочу нагадати, що з цього вони починали так звані "ДНР" і "ЛНР". Ви розумієте, що з ними потім сталося. Це треба зупинити. Херсонці, покажіть, що це ваше місто. Ви можете все зупинити, будь-який план окупантів. Нікого не слухайте – слухайте своїх дітей, слухайте своє серце. Ви – українці.

Я закликаю херсонців позбутися будь-якого відчаю. Україна свого не віддасть.

Ми боремося проти потужного ворога, який переважає нас чисельністю. Який переважає нас кількістю техніки. Але який на тисячі світлових років далекий від нас, від нормальних людей, які мають гідність. Покажіть це. Наш національний прапор. Покажіть наш національний гімн. Наш національний дух. Обов'язково дайте знати окупантам, що перебувати в Херсоні вони можуть лише тимчасово. І ніколи не зможуть володіти вашим містом, Херсоном. Як і будь-яким іншим українським містом – містом нашої держави.

Слава Україні!

11:00

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців після "важкої ночі, яка могла зупинити історію України та Європи"

10:56

Польський посол Бартош Ціхотський не збирається виїжджати з Києва та переконаний, що столиця України встоїть під атаками російських окупантів. Про це він, "потягуючи в Києві односолодовий віскі на тлі гуркоту авіа- та ракетних ударів", розповів BuzzFeed News.

"[Київ] дуже добре захищений. На вулиці люди, з якими я б не хотів зустрітися, якби був росіянином. Вони (росіяни) можуть обстрілювати, можуть бомбити, [але Київ не впаде]. Цього не станеться. Київ неможливо окупувати", – підкреслив дипломат.

10:52

Голова Донецької ОДА Павло Кириленко опублікував світлини снарядів, які сьогодні "прилетіли" вночі від російської армії мешканцям міста Покровськ.

10:50

За уточненою інформацією медичних закладів, учора, 3 березня, внаслідок бомбардування російською авіацією на території Чернігова загинуло 47 осіб: 38 чоловіків та 9 жінок. Врятовано 18 осіб.

10:45

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук звернувся до парламентів, урядів та громадян Європи та світу із проханням зупинити "ядерного маніяка".

"Російські окупаційні війська свідомо обстрілюють Запорізьку АЕС. І це не випадковість. Це цілеспрямований обстріл з метою викликати катастрофу загальносвітового масштабу. Український Чорнобиль 36 років тому став узагальненим поняттям світової екологічної та техногенної катастрофи. Так от, Запорізька АЕС у рази потужніша і небезпечніша за Чорнобиль. Це свідчить, що злочини Путіна досягли загальносвітового масштабу і загрожують існуванню Європи, а можливо, і людства", - зазначив Стефанчук.

10:19

За вісім діб війни втрати російської армії перевищили 10 000 вбитими та пораненими. Про це у Facebook повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

За його словами, підтверджено знищення мінімум одного російського генерала. "Російське суспільство починає відчувати та усвідомлювати ці втрати", – вважає міністр.

Знищену російську бронетехніку вже доводиться вимірювати не одиницями, а батальйонами та бригадами, каже Резніков.

"До Збройних сил у якості трофеїв поступило чи не більше танків та бронемашин, ніж останні вісім років надходило від українського ОПК", – додав він.

10:19

Як минула ніч в регіонах - звіт від ОДА.

Станом на ранок четвертого березня відносно спокійно ніч минула в більшості областей: в Рівненській, Чернівецькій, Закарпатській, Івано-Франківській, Полтавській, Житомирській, Львівській, Дніпропетровській, Вінницькій, Черкаській, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Волині, на Кіровоградщині.

На Луганщині: потужні обстріли Сєвєродонецька, місто без газу та частково без води. У селищах та передмістях - пожежі.

Донеччина - тривають обстріли по всій області. Складна ситуація залишається в Маріуполі - місто без зв’язку.

Критична ситуація на Сумщині. Особливо в Охтирському районі. Знищений Тростянець.

Херсонщина. Вночі було два потужних вибухи в центрі міста та на околиці. За попередніми даними, спрацювала українська авіація. Місто готується до провокацій з боку росіян та фейкових відеовиступів.

Миколаївщина: багато ворожої техніки по всій області. Були бої за Вознесенськ.

Харківщина: у Харкові ніч була без обстрілів. По області тривають бої.

Напружена ситуація в Запорізькій області. Окупаційні війська будують оборонні споруди, грабують підприємців і населення. Вночі був бій у м. Енергодар. Внаслідок попадання снаряду загорівся один з корпусів учбово-тренувального блоку Запорізької АЕС. На даний момент пожежу ліквідовано.

Чернігівщина: вночі три повітряні тривоги по області та по місту. Бої на околицях міста.

В Київській області напружена ситуація у Бучанському районі. Бойові дії під Макаровим, місто постійно під обстрілом. Буча, Ірпінь, Гостомель: вночі велися бої.

10:04

Михайло Подоляк: "Логіка цієї війни – нарощування ракетних та авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі, великих містах та мирному населенню. Лише закрите небо різко зупинить ескалацію. Настав час західним партнерам взяти й на себе відповідальність за закінчення війни."

10:01

Загальні бойові втрати російських інтервентів у війні РФ проти України на дев'ятий день вторгнення становлять (орієнтовно) 9166 осіб особового складу. Про це пише Генштаб ЗСУ.

Особовий склад – близько 9166 осіб;
танків – 251;
бойових броньованих машин – 939;
артилерійських систем – 105;
РСЗВ – 50;
засоби ППО – 18;
літаків – 33 (уточнюється);
вертольотів – 37 (уточнюється);
автомобільної техніки – 404;
легкі швидкісні катери – 2;
цистерн з ПММ – 60;
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3.

10:00

Вночі 4 березня (приблизно о 1:00 за Москвою) російські користувачі почали скаржитися на проблеми з доступом до сайтів незалежних ЗМІ – "Медузи", BBC, "Радіо Свободи" та Deutsche Welle, у багатьох зник доступ до Facebook та Twitter, а також до цифрових магазинів App Store та Google Play (самі програми поки що працюють). Це підтверджується даними сервісу Down Detector.

Пізніше записи про блокування "Медузи", BBC та "Радіо Свобода" з'явилися в реєстрі Роскомнагляду. Причина обмеження доступу в усіх одна – "недостовірна інформація, заклики до масових заворушень, екстремізму та участі у незаконних масових акціях". Доступ був обмежений через рішення генпрокуратури Росії від 24 лютого 2022 року – у перший день війни.

09:53

Йому 81 рік. Але це не зупиняє Петра Верко узяти у руки зброю та захищати свій будинок від вторгнення Росії.

09:47

Сьогодні о 14:00 з Лисичанська відправиться евакуаційний потяг, про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Він також заявив, що можуть бути певні зміни, тому варто стежити за повідомленнями.

09:43

Флагман українських Військово-морських сил ЗСУ фрегат "Гетьман Сагайдачний", який на момент вторгнення Росії в Україну проходив ремонтні роботи в порту Миколаєва, був виведений з ладу екіпажем та корабелами й покладений на ґрунт, щоб не дістатись окупантам. Про це з посиланням на українських військових моряків та суднобудівників пише Думська, інформацію mil.in.ua підтвердив голова фонду "Повернись живим" Тарас Чмут.

09:41

Сьогодні було завдано ракетного удару по 25-й школі міста Житомир, про це повідомив міський голова Сергій Сухомлін. Інформація щодо жертв та постраждалих уточнюється.

09:25

Громадян Чехії, які поїдуть воювати проти Росії в Україні як добровольці, не переслідуватимуть на батьківщині. Про це учора ввечері заявив чеський прем'єр-міністр Петр Фіала.

"На зустрічі з паном президентом (Мілошем Земаном. – Ред.) ми домовилися, що людям, які хочуть поїхати до України й воюватимуть на боці України, ми можемо гарантувати відсутність покарання", – повідомив він.

09:15

Ранок у Гостомелі після спроби штурму - знищена техніка, тіла російських окупантів.

09:10

У Чернігівській області через бойові дії без електропостачання залишаються 203 населені пунктів області (понад 50 тисяч абонентів). Про це повідомив голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус. Відновлювальні роботи здійснюються за можливості. Крім того, в області ліквідовано 11 пожеж. З них 10 — виникли внаслідок обстрілів. Загинули 34 особи.

09:06

Принц Саудівської Аравії Мохаммед бен Салман пропонує посередництво під час перемовин президентом України Володимиром Зеленським та президентом Росії Володимиром Путіним

08:35

Українська армія дала відсіч окупантам - наслідки боїв за Ірпінь та Гостомель.

08:25

Станом на 07:20 майданчик Запорізької АЕС захоплений російськими окупантами. Про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України.

Зазначається, що оперативний персонал контролює стан енергоблоків та забезпечує їхню експлуатацію.

08:17

Російська армія на напрямку Броварів втратила чотири БМП, два танки та одну бронемашину піхоти, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

08:07

Уряд Чехії передасть Україні на безоплатній основі зброї та боєприпасів на суму 17 млн. крон (понад $730 тис.), заявив чеський прем'єр-міністр Петр Фіала

07:50

Оперативна ситуація в Україні на ранок 4 березня - зведення від Генштабу ЗСУ

На Волинському напрямку противник силами двох БТГр (батальйонні тактичні групи) перейшов в оборону в районах Поліського та Кухарів. Можливо, що окупант здійснюватиме озброєні провокації на кордоні з метою втягування армії Білорусі у війну проти України.

На Поліському напрямку угруповання окупантів з в/ч СВО силами до п'ятнадцяти БТГр проводить наступальну операцію у смузі Козаровичі, Вишгород, Фастів, Обухів; зосередження зусиль – на напрямі Бишів, Українка.

У боротьбі за кордони у районі Поліського, Кухарів, Бородянки, Бишева, Гореничів, Демидова ворог частково втратив наступальний потенціал. Основні сили противника блоковані та зупинені у районі Макарова. Окупанти відійшли від Бучі та аеродрому Гостомель.

На Сіверському напрямку угруповання військ ЦВО силами до чотирнадцяти БТГр, а також 14 армійського округу Північного флоту РФ проводить наступальну операцію у смузі Остер, Зазим'я; Березань, Вишеньки, зосереджуючи зусилля на напрямках Києва. Одночасно ворог проводить перегрупування з метою продовжити наступ у напрямку Броварів.

На Слобожанському напрямку угруповання військ ЗВО силами до шістнадцяти БТГр проводить наступальну операцію, зосереджуючи зусилля на напрямі Новомосковська. Блокує Харків із півночі. Захоплено Балаклію. Противник не досяг успіху в Охтирці та зосередив основні сили в районі Гадяча та Зіньківа.

На Донецькому напрямку угруповання ворога силами першого та другого армійських корпусів, посиленими сімома БТГр зі складу 8 армії ЗС РФ, продовжує наступальні дії для розвитку тактичного успіху на Новоайдарському, Волноваському та Маріупольському напрямках, вийшли до населеного пункту Новоолександрівка. Маючи значну перевагу в техніці, противник оточив Маріуполь.

На Луганському напрямку окупанти ведуть бойові дії у напрямку Старобільська.

На Таврійському напрямку противник силами до п'ятнадцяти БТГр зосередив зусилля на напрямі Миколаїв – Вознесенськ. Після перегрупування та введення частини оперативних резервів у складі до БТГр продовжує наступ на Запоріжжя, частиною сил – Маріуполь. Відзначено введення в операцію десантно-штурмових підрозділів ЗС РФ у напрямку Миколаєва.

Окупанти були зупинені на Миколаївському напрямку, але мали частковий успіх у напрямку Вознесенська. Відзначено переміщення великої кількості автотехніки з тимчасово окупованої території Криму, де окупанти перевозять злочинців із в'язниць для організації заворушень у Миколаївській області.

У Чорному морі морське угруповання російських окупантів виведено з морських баз із завданням уражати надводні сили угруповання різнорідних сил українських ВМС.
Одночасно противник продовжує підготовку до висадки морського десанту в районах Затоки та Чорноморська. Прикриття груп здійснюють загін кораблів вогневої підтримки та ракетна катерна ударна група. Для придушення системи протидесантної оборони України на чорноморському узбережжі відзначено залучення бомбардувальників Су-24М та зафіксовано скидання касетних бомб РБК-500. Прикриття робили винищувачі Су-30СМ.

Генштаб запевняє, що на всіх напрямках противник має втрати, демотивовані росіяни здаються в полон і кидають техніку.

07:24

Міла Куніс – американська актриса українського походження, записала відео зі своїм чоловіком Ештоном Катчером на підтримку України.

"Сьогодні я як ніколи пишаюся тим, що я - українка", – сказала Куніс. Разлм з чоловіком вона пожертвує $3 млн на гуманітарну підтримку України.

07:12

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що безрозсудні дії Володимира Путіна становлять пряму загрозу для усієї Європи, повідомляє пресслужба британського парламенту.

Президент України Володимир Зеленський і Джонсон провели екстрену телефонну розмову і погодилися в тому, що основний пріоритет зараз – змусити російську сторону негайно припинити бойові дії в зоні Запорізької АЕС.

07:04

Росія випустила понад 480 ракет по Україні, повідомляє Міністерство оборони США. Станом на 3 березня, 230 ракет запустили з мобільних пускових установок, які Росія доставила в Україну. Понад 160 було запущено з Росії, понад 70 – з Білорусі. Ще 10 – із Чорного моря

06:55

Airbnb припиняє свою роботу на на території Білорусі та Росії, про це повідомив генеральний директор Браян Ческі.

06:42

О 06:20 пожежу в учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у місті Енергодар ліквідовано, повідомляє ДСНС. Жертв та постраждалих немає.

06:35

Президент США Джо Байден приєднався до президента Зеленського у заклику до Росії припинити військову діяльність в зоні Запорізької АЄС оні та дозволити пожежникам і рятувальникам доступ до місця події.

Пресслужба Білого дому також зазначає, що Байден отримав актуальну інформацію про ситуацію на станції від профільних американських чиновників і заслуховуватиме регулярні брифінги.

06:20

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що Центр надзвичайних ситуацій відтепер працюватиме 24/7 через серйозну ситуацію на Запорізькій атомній електростанції.

06:07

За інформацією ДСНС, о 05:55 пожежу в учбово-тренувальному корпусі (розміром 60х40 м) Запорізької АЕС у м. Енергодар локалізовано на площі 2000 м. кв.
Попередньо жертв та постраждалих немає.

05:55

Через обстріли на ЗАЕС біткойн впав на 2,4% до $41 093. Друга за величиною криптовалюта Ether впала на 4,1% до $2691, повідомляє Bloomberg.

05:38

Станом на 05:20 підрозділи ДСНС виїхали на гасіння пожежі в учбово-тренувальному корпусі Запорізькій АЕС. Від ДСНС залучено 40 осіб та 10 одиниць техніки.

05:35

Станом на 05:30 обстріли Запорізької АЕС припинилися, повідомив в ефірі телеканалу Рада мер Енергодару Дмитро Орлов.

05:27

Експерт з питань екології, голова комітету Верховної Ради з питань екологічної політики Олег Бондаренко заявив, що у разі вибуху радіоактивних матеріалів на Запорізькій АЕС ядерна хмара накриє територію Росії.

"Ядерна хмара, хмара, яка міститиме радіоактивні матеріали, накриє Кубань, Краснодарський край, Ростовську область, західний і північний Кавказ. Крим не ваш, вам його не шкода, але він теж буде накритий. Вибух на Запорізькій АЕС, якщо він станеться, буде порівняний із вибухом вашої Ростовської АЕС та Курської АЕС разом узятих", – звернувся Бондаренко до росіян.

05:21

Мер Енергодару Дмитро Орлов повідомив в ефірі телеканалу Рада, що на Запорізькій АЕС є поранені, зокрема важкі. Кількість – невідома. Вивезти їх до лікарень немає можливості.

05:15

Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький повідомив, що внаслідок ударів російської авіації повністю зруйнована ТЕЦ в Охтирці, загинули люди, місто залишилося без електрики, гарячої води та опалення.

05:05

За інформацією Держінспекції ядерного регулювання,з 01:40 4 березня Запорізька АЕС піддається обстрілу артилерією Россії, внаслідок чого виникають непоодинокі очаги загорання. Тушіння пожеж ускладнено обстрілами, що продовжуються.

Основне обладнання і енергоблоки ЗАЕС зберігають цілісність. Змін радіаційного стану на поточний час не зафіксовано. Дані радіаційного контролю доступні на сайті ЗАЕС і на поточний час знаходяться у межах норми.

ЗАЕС перебуває під контролем кваліфікованого персоналу, відданого справі безпеки.

Наразі в мережі працює один з шести енергоблоків ЗАЕС.

04:53

Оперативна інформація ДСНС про атаку російських загарбників на Запорізьку АЕС станом на 4:00.

Внаслідок обстрілів по території АЕС продовжує горіти одна з будівель навчально-тренувального комплексу. Вогнем охоплено 3, 4, 5 поверхи п'яти поверхової будівлі.

Окупанти не дають змоги підрозділам ДСНС розпочати ліквідацію наслідків пожежі.

В Енергодарі на Запорізькій АЕС працює один енергоблок із шести. Протипожежний стан АЕС у нормі.

04:50

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що найближчим часом добиватиметься екстреного засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку з атакою російських окупантів на Запорізьку АЕС, і що Великобританія негайно порушить це питання перед Росією та близькими партнерами.

04:42

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що терміново поговорив телефоном з міністром енергетики США Дженніфер Гренголм.

"Я звернувся з проханням не допустити ядерної катастрофи та закрити зону польотів над Україною", – сказав Галущенко.

04:36

МАГАТЕ поінформовано про обстріл Запорізької АЕС, підтримує зв'язок з українською владою щодо ситуації.

Український регулюючий орган поінформував МАГАТЕ, що про зміну рівнів радіації на майданчику Запорізької АЕС не повідомлялося.

Україна повідомила МАГАТЕ, що пожежа на майданчику Запорізької АЕС не торкнулася "основного" обладнання, персонал станції вживає заходів щодо ліквідації наслідків.

04:27

В.о. гендиректора ЗАЄС Ігор Мурашов: "Ядерна безпека на ЗАЕС порушена. Ми робимо все можливе, але пожежа триває, пожежників не допустили. Є величезні ризики. На станції бойові дії. Реактори у небезпеці".

04:24

В.о. міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Руслан Стрілець сказав, що вибухи на Запорізькій АЕС можуть призвести до світової катастрофи, завдати шкоди десятиліттям вперед.

Він заявив, що потрібно припинити бойові дії на території ЗАЕС і близько до неї не підходити, бо це порушує всі мирові угоди щодо роботи на подібних об'єктах.

04:08

ТЕРМІНОВЕ ЗВЕРНЕННЯ ЗЕЛЕНСЬКОГО ЩОДО СИТУАЦІЇ НА ЗАПОРІЗЬКІЙ АЕС (текст):

"Європа зараз має прокинутися, горить найбільша станція Європи. Прямо зараз російські танки розстрілюють атомні блоки. Це танки, оснащені тепловізорами, тобто знають, куди стріляють. Вони до цього готувалися.

Звертаюся до всіх українців та всіх європейців, до всіх людей, які знають слово Чорнобиль... Росія хоче це повторити і вже повторює, але вшестеро більше.

Європейці, прокиньтеся, говоріть своїм політикам. Російські війська обстрілюють атомну станцію в Україні, там шість енергоблоків. У Чорнобилі вибухнув один енергоблок".

Президент говорив уже з президентом ЄС Шарлем Мішелем, канцлером ФРН Шольцом, президентом Польщі Анджеєм Дудою, із президентом США Джо Байденом, зв'язалися з головою МАГАТЕ Гроссі, прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном.

"Ми всіх попереджаємо. Жодна держава, окрім Росії, ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки. Це вперше в історії людства. Держава-терорист вдалася до ядерного терору. Російські пропагандисти погрожували засипати світ ядерним попілом. Наразі це не загроза, це реальність.

І ми не знаємо, чим закінчиться пожежа на станції, коли буде вибух чи коли він не станеться. Ніхто це не прорахує до кінця.

Але наші хлопці завжди тримали атомну станцію в безпеці, щоб ніхто не міг цю станцію захопити, замінувати і шантажувати ядерною катастрофою весь світ.

Потрібно зупинити російських військових негайно.

Кричіть своїм політикам: Україна – це 15 атомних блоків. Якщо буде вибух, це кінець усім, кінець Європі, це евакуація Європи. Лише негайні дії Європи можуть зупинити російські війська. Не допустіть загибелі Європи від катастрофи на атомній станції.

03:48

Пропутинську оперну співачку Ганну Нетребко звільнили з Метрополітен-опера у Нью-Йорку, повідомляє CNN.

03:45

Старух: Директор ЗАЕС запевнив, що наразі ядерна безпека об’єкта забезпечена.

03:41

За інформацією співрозмовника LIGA.net в Офісі президента, на Запорізьку АЕС увірвалися кадировці. Йде бій усередині з нацгвардійцями.

03:37

Оперативна інформація ДСНС щодо атаки російських загарбників на Запорізьку АЕС.
Станом на 02:26 у м. Енергодар на Запорізькій АЕС відключено третій енергоблок від єдиної енергосистеми (працює тільки 4 блок). З шести енергоблоків наразі працює один.
Протипожежний стан на АЕС в нормі .
За територією АЕС в учбово тренувальному корпусі виникло загорання.
Поки йде бій підрозділи ДСНС не допустили до гасіння. Рятувальники перебувають у готовності.

03:30

Старух про пожежу на ЗАЕС: "Реально можна зійти з ума, але не треба. Працюємо далі. Пожежників завернули в частину. Блокують роботу!!!"

03:28

США ввели санкції проти восьми російських олігархів, наближених до Путіна, для посилення фінансового тиску у зв'язку із нападом Росії на Україну.

В списку:

- Алішер Усманов – його Білий дім назвав "одним із найбагатших людей Росії та близьким союзником Путіна";

- Дмитро Пєсков – його у США називають "головним постачальником путінської пропаганди";

- Микола Токарєв, виконавчий директор енергетичного гіганта Транснефть, був включений до списку разом із дружиною та донькою;

- Борис та Аркадій Ротенберги та кілька членів їхніх сімей;

- Ігор Шувалов, російський політик та колишній віцепрем'єр Путіна;

- Євген Пригожин – російський олігарх, ресторатор, власник кейтерингового бізнесу, якого називають "кухарем Путіна".

03:21

Голова Запорізької ОДА Олександр Старух повідомив, що на ЗАЕС пропустили пожежників.

03:08

У західних країнах уже знають про обстріл Запорізької АЕС та пожежу.

CNN: На українській АЕС сталася пожежа.

Der Spiegel: Російські війська атакували найбільшу в Європі АЕС

02:58

Громадяни України, які були змушені виїхати з країни через вторгнення Росії, зможуть жити та працювати у країнах Євросоюзу до трьох років. Їх звільнять від складної процедури оформлення документів.

02:44

Кулеба:

"Російська армія обстрілює з усіх боків Запорізьку АЕС, найбільшу атомну електростанцію в Європі. Вогонь уже спалахнув. Якщо вона вибухне, це буде в 10 разів більше, ніж Чорнобиль! Росіяни повинні негайно припинити вогонь, допустити пожежників, встановити зону безпеки!"

02:36

Андрій Туз, представник пресслужби Запорізької АЕС:
"Ще тиждень назад енергоблок знаходився на потужності, був під'єднаний до енергомережі. Декілька днів назад його перевели в стан планового ремонту. Ядерне паливо знаходиться всередині ядерного реактора, воно ще не вивантажене. Плюс в центральному залі знаходиться ще басейн перевантаження та витримки ядерного палива, який також містить збірки з ураном та ядерним паливом. Якщо зараз відбудеться руйнування гермооболонки, то вихід радіоактивних матеріалів реально можливий".

02:34

Київ – повітряна тривога.

02:18

Пожежа на Запорізькій АЕС триває. Вогнеборці не можуть дістатися місця пожежі та ліквідувати наслідки. Розстрілюють впритул. Вже є потрапляння до першого енергоблоку, повідомили на ЗАЕС.

02:14

Енергоатом повідомляє, що є влучення в енергоблок.

На даний момент вітер з боку станції дме у бік південно-східної частини України та у напрямку великих російських міст: Ростова-на-Дону та Краснодара.

01:55

Мер Енергодару Дмитро Орлов закликав зупинити обстріл Запорізької АЕС.

01:42

Внаслідок обстрілу російських окупантів на Запорізькій АЕС почалася пожежа.

01:33

Російське вторгнення в Україну не йде за планом Кремля, заявив міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес.

За його словами, логістика бронетехніки вказує, що армія РФ відстає від графіка.

"Причина у дуже поганому плануванні вторгнення на рівні Генштабу та президента РФ", – вважає Уоллес.

01:25

Обстріли в районі Запорізької АЕС.

01:24

Вже понад годину на підступах до Запорізької АЕС тривають бої. Українські військові тримають оборону.

Є постраждалі, але точна кількість невідома, повідомив мер Енергодару Дмитро Орлов.

ТГ-канал "Запорізька АЕС" опублікував відеозвернення з вимогою припинити вогонь по атомній електростанції з важкої артилерії .

"Існує реальна загроза ядерної небезпеки", – йдеться у зверненні.

01:14

ЮНЕСКО закликала Росію негайно припинити війну з Україною задля збереження культурної спадщини.

Відповідно до свого мандату ЮНЕСКО також вимагає негайного припинення нападів на цивільні об’єкти – школи, університети, меморіальні місця, культурні і комунікаційні інфраструктури.

01:00

Глава МЗС Дмитро Кулеба попередив у Twitter , що російські окупанти готують фейкові телетрансляції в Херсоні.

"Коли росіяни не можуть досягти реальних цілей, вони зосереджуються на фейкових телетрансляціях. Захопивши телевежу в Херсоні, вони планують шоу: російські війська надають гуманітарну допомогу, а фейкові "місцеві", привезені з Криму, влаштовують фейкову "демонстрацію" на користь "об'эднання" Херсонщини із Кримом”, – написав Куліба.

00:52

Зведення Міноборони на 24:00 03 березня.

За наявними даними, ворог ввів на територію України більшу частину створеного для наступу на Україну угруповання.

З 117 укомплектованих та споряджених батальйонних тактичних груп (БТГр) залишилося не більше шести, що не перебувають на території нашої країни.
Морально-психологічний стан цих підрозділів перебуває в низькому рівні.

Противник зволікає з висадкою десанту в районі Одеса – Затока, проводячи демонстраційні дії з метою відтягування туди частини сил українських військових.

Для ракетних ударів по об'єктах на нашій території російські загарбники використали майже весь боєзапас ракет комплексу "Калібр", який призначався для наступальної операції в Україні. Зараз супротивник поповнює запаси.

Протягом дня ворог не досяг суттєвих успіхів у просуванні вперед і зосередив зусилля на інженерному обладнанні своїх позицій .

Під час чергової невдалої спроби захопити Гостомель окупанти у бою з українськими військовими втратили близько 20 одиниць техніки, втрати особового складу уточнюються.

00:39

Державна служба спеціального зв'язку та захисту заявила, що абоненти українських мобільних операторів не зможуть дзвонити на російські номери. Це роблять для того, щоб окупанти не могли передавати інформацію з українських телефонів до Росії та Білорусі.

Подібні обмеження діють і для абонентів, які мають фіксований зв'язок.

00:36

Прокуратурі Міжнародного кримінального суду в Гаазі потрібна допомога у збиранні документальних свідоцтв військових злочинів російських окупантів в Україні .

Головний прокурор МКС Карім А.А. Хан просить усіх, хто має документальні свідоцтва військових злочинів, передавати матеріали на електронну пошту otp.informationdesk@icc-cpi.int.

00:32

Мер Маріуполя Вадим Бойченко звернувся до городян.

Він сказав, що в Маріуполі вже другу добу немає електроенергії, води, немає тепла та зв'язку, бо місто перебуває під постійним обстрілом.

"Це акт геноциду російських окупантів проти українського народу, проти нас із вами", – сказав Бойченко.

Він повідомив, що у Маріуполі вже створено аварійні бригади для відновлення енерго- та водопостачання. Потрібен лише режим тиші.

"Після сьогоднішніх переговорів у Білорусі з'явилася реальна надія тимчасового припинення вогню для відновлення інфраструктури та відкриття гуманітарного "зеленого" коридору для постачання медикаментів та продуктів. Завтра буде більше розуміння та конкретики щодо ситуації", – розповів Бойченко.

00:24

Журналіст Юрій Бутусов запропонував не віддавати російських солдатів їхнім матерям, а розміщувати табори з ними у містах російських ракетних ударів.

"Полонені окупанти мають відчувати те, що відчувають мирні українці, яких вони приїхали вбивати. Російські матері повинні приїжджати і жити з ними до тих самих міст, які бомбить російська авіація, ховатися від повітряних атак. І дзвонити до Росії про свої враження.

А якщо віддавати солдатів та офіцерів, то, як показує досвід Чечні, росіяни потім знову їх направляють служити в армію, і, крім того, вони передають супротивникові цінну розвідувальну інформацію про обставини боїв, обстановку в Україні", – впевнений Бутусов.

00:18

У Вільнюсі вулиця, де стоїть посольство Росії у Латвії, не мала назви. Сьогодні мер міста Ремігіюс Шімашюс заявив, що її назвуть вулиця Героїв України.

"Тепер на візитівці кожного співробітника посольства Росії доведеться віддавати честь Героям України", – написав Шімашюс.

Він додав, що пошта Латвії має право не доставляти кореспонденцію, на якій адреса посольства РФ вказана неправильно.

https://news.liga.net/ua/politics/chronicle/novaya-ugroza-iz-rossii-vse-glavnoe-ob-eskalatsii-voennoy-agressii-rf-protiv-ukrainy-live

 

о знах